Stiri pe scurt 23 Septembrie 2017

loading...

Stiri pe scurt 23 Septembrie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  23 Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 23 septembrie. In anul 1800 a încetat din viaţă Friedrich Wöhler, chimist german (n. 31 iulie 1800 Eschersheim; m. Göttingen), pionierul chimiei organice. În 1828 a realizat sinteza ureei din materiale anorganice. A descoperit cîteva elemente chimice.

In Munţii Fagaras a inceput să ninga, iar stratul de zapada masoara deja trei centimetri. Drumarii au intervenit pe Transfagarasan si au imprastiat material antiderapant. Au intervenit şi cu plugurile, dar au dat şi cu sare. E vreme rea. Turisti nu prea mai sunt, au dat bir cu fugitii din cauza timpului urat.

Editorii români avertizează Ministerul Educaţiei că elevii de clasa a VI-a riscă să rămână din nou fără manuale pe 10 septembrie 2018, pentru că procedura de licitaţie încă nu a fost declanşată, iar aceasta durează 11 luni. Elevii de la clasele a V-a au început anul şcolar 2017 – 2018 fără manuale, iar Ministerul Educaţiei a luat decizia de a le înlocui pe acestea, în primele opt săptămâni de şcoală, cu un compendiu. In anul şcolar 2018 – 2019 sunt necesare manuale noi pentru clasa a VI-a, alese prin licitaţie.

Această licitaţie ar fi trebuit deja pornită, pentru ca elevii care intră anul viitor în clasa a VI-a să aibă – garantat – manuale la începutul şcolii. De aceea, pentru a se asigura prezenţa manualelor în şcoli la data de 10 septembrie 2018, cele două asociaţii susţin că Ministerul trebuie să demareze licitaţia până cel mai târziu la data de 1 octombrie, cu un termen de predare a ofertelor în februarie 2018, astfel încât să poată fi parcurse toate etapele (inclusiv soluţionare contestaţii, tipărire şi distribuire în şcoli) până la sfârşitul lunii august 2018.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea ca pictoriţa Alexandra Nechita, cunoscută şi drept „micuţa Picasso”, să primească titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului, proiectul fiind pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Alexandra Nechita s-a născut în anul 1985, la Vaslui şi, încă de la vârsta de doi ani, ea a început să picteze.

Potrivit expunerii de motive, talentul de care Alexandra Nechita a dat dovadă i-a adus renumele de „micuţa Picasso”, ea fiind recunoscută pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă. Prima sa expoziţie personală a avut loc la Los Angeles, ea şi părinţii săi stabilindu-se în Statele Unite ale Americii în urmă cu mulţi ani.

Operele ei se regăsesc în muzee din întreaga lume, de la colecţia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare deţinute de celebrităţi precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein. În 1999 a fost selectată de către ONU pentru a conduce o iniţiavită de artă în peste 100 de ţări. În anul 2008 a absolvit UCLA, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume, de unde obţine o diplomă în Arte Plastice şi îşi dedică timpul promovării artelor ca mod de expresie şi comunicare în şcoală.

Poliţia Română a predat autorităţilor italiene un cetăţean italian condamnat la 16 ani de închisoare pentru crimă organizată, prins în august într-o localitate clujeană. În cursul lunii mai a.c., faţă de acesta, autorităţile italiene au emis un mandat european de arestare, pentru infracţiuni de criminalitate organizată, fiind condamnat la o pedeapsă de 16 ani de închisoare.Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi doi carabinieri din cadrul Grupului de Carabinieri Napoli, Italia l-au depistat, în august, pe bărbat într-o locuinţă din localitatea Fizeşu Gherlii, judeţul Cluj.

După patru ani, ca urmare a finalizării lucrărilor edilitare de pe Şoseaua Pantelimon, începând de sâmbătă, linia de tramvaie 55 este reînfiinţată şi va funcţiona între terminalele ,,Granitul” şi ,,Piaţa Sf. Vineri”, iar linia navetă de autobuze 655 se desfiinţează. Astfel, linia de tramvaie 55 va funcţiona pe traseul: Şos. Pantelimon, Şos. Iancului, Bd. Pache Protopopescu, Str. Traian, Cal. Călaraşi, Bd. Corneliu Coposu, Str. Sf. Vineri. Totodată, staţia ,,Spitalul Pantelimon”, corespunzătoare liniilor 104, 243 şi N102, sens centru, se va reamplasa în alveola situată după trecerea pentru pietoni din zona accesului către Spitalul Sf. Pantelimon.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a declarat că a văzut-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, intrând în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), într-o seară, în jurul orei 19.00, precizând că acest lucru i s-a părut „nefiresc”. În cadrul aceluiaşi interviu, Gabriela Baltag spune că membrii CSM sunt ameninţaţi, în mod constant. Numele Gabrielei Baltag este legat de boicotul produs în CSM. În prima şedinţă de plen de după vacanţa de vară, mai multe judecătoare, între care şi Baltag, nu au dorit să participe la şedinţa de plen, motivând faptul că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei „execuţii”, după controlul „fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA.

Cinci persoane au fost asistate medical, în urma unui accident în lanţ produs pe Calea Lugojului din Timişoara, unde trei maşini s-au ciocnit. În acelaşi loc, poarta de intrare în Timişoara a omorât, duminică, un tânăr de 24 de ani. Potrivit ISU Timiş, în accident au fost implicate trei autovehicule şi şapte persoane. Dintre acesteam, cinci au fost asistate medical, iar două au refuzat transportul la spital. Victimele sunt conştiente şi cooperante, fără persoane încarcerate. La locul intervenţiei s-a deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD şi şapte subofiţeri din cadrul Detaşamentului 1 de pompieri din Timişoara, două ambulanţe SAJ şi un echipaj de Poliţie.

Peste jumătate din stocul de retail a depăşit 10 ani, spaţiile comerciale fiind nevoite să aducă ceva nou clienţilor, a declarat Răzvan Iorgu, managing director CBRE România, adăugând că există spaţiu pentru construcţia unui nou centru comercial. Consumatorii români preferă centrele comerciale de mari dimensiuni. Potrivit studiilor CBRE, 70% aleg aceste destinaţii, cu mult peste media europeană care se situează la 47%. Mai mult, vizitatorii sunt atraşi de activităţile disponibile de shopping, dorindu-şi, în acelaşi timp, şi soluţii pentru activităţile lor zilnice.

Totodată, 40% dintre aceştia consideră că opţiunile de entertainment reprezintă principalul factor de alegere a unui centru comercial. De asemenea, 50% din consumatori nu sunt loiali unui centru. Peste 25 de magazine se vor deschide publicului pe 28 septembrie, în cadrul centrului comercial Sun Plaza, odată cu finalizarea etapei a doua a lucrărilor de remodelare efectuate de către compania de investiţii imobiliare IMMO AG, proprietarul centrului comercial. Noua zonă reconfigurată din cadrul Sun Plaza însumează 5.500 de metri pătraţi de spaţii comerciale, închiriate în totalitate.

Primele patru persoane date în urmărire de Europol sunt români, lista „Most Wanted” debutând cu Gregorian Bivolaru şi continuând cu doi interlopi şi fratele lui Omar Hayssam. Fie că au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de înşelăciune, constituire a unui grup infracţional, fie că sunt urmăriţi pentru fapte penale, cei patru români deschid lista celor mai căutate persoane de către Europol. Ordinea în care ei apar în această listă este dată de momentul în care au fost daţi în urmărire internaţională, criteriul principal nefiind gravitatea faptei pe care au săvârşit-o.

Primul pe listă este Gregorian Bivolaru, ale cărui nume şi fotografie au fost publicate pe site-ul instituţiei în cursul zilei de vineri. Imediat după Bivolaru se află interlopul ieşean Gheorghe Clapon. Lista Europol este continuată cu fratele lui Omar Hayssam. Lista este completată de Ionel Silvestru, un român căutat pentru că a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare pentru proxenetism, trafic de minori şi trafic de persoane. El este dat în urmărire internaţională de mai bine de şase ani.

Bărbatul rănit, vinerea trecută, după ce într-un abator din Braşov o instalaţie de răcire a unui compresor s-a defectat şi a început să disperseze amoniac, producând o explozie, a murit. Bărbatul în vârstă de 51 de ani a suferit arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, după ce, vinerea trecută, în hala unui abator din Braşov, o instalaţie de răcire a unul compresor s-a defectat şi a început să disperseze amoniac, producând o explozie. Florin Postolache spunea că se poate schimba încadrarea juridică a faptei în cazul în care victima nu va supravieţui. El adăuga că poliţistul care a ajuns primul la faţa locului, la o jumătate de oră de la producerea incidenului, nu ar fi fost informat corect despre gravitatea situaţiei.

Proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei achiziţionează 100 de ambulanţe pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIf) se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de joi. În prezent, Serviciul deţine 108 ambulanţe, dintre care 68 sunt depăşite tehnic, a mai precizat edilul. Investiţia se va cifra în jurul valorii de 8,5 milioane de euro, din care 4,6 milioane de euro provin din dividendele încasate de municipalitate pentru acţiunile deţinute la Apa Nova S.A., iar diferenţa de la bugetul local.

Zeci de biciclişti vor participa, sâmbătă, la un marş de protest, organizat, în paralel, în Bucureşti şi Constanţa, unul dintre motivele pentru care vor ieşi în stradă fiind faptul că măsurile de siguranţă rutieră nu se aplică. Plecarea în marş se va face la ora 15.30 de la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău. La acest eveniment şi-au anunţat prezenţa peste 800 de persoane.

Echipele de intervenţie au găsit, corpurile celor două persoane decedate în urma prăbuşirii, în nordul Greciei, a avionului ultrauşor care zbura spre România. Resturile avionului ultrauşor au fost găsite de un localnic vineri seară la nord de localitatea elenă Komotini, la câţiva kilometri de frontiera Greciei cu Bulgaria. Autorităţile elene mobilizaseră un elicopter Puma pentru căutarea avionului ultrauşor, iar, după semnalarea prăbuşirii aparatului, au fost trimise echipe terestre.

Avionul ultrauşor, de tip CT2K, a decolat vineri la ora 12.37 (12.37, ora României) de pe Aeroportul din Alexandroupolis, situat în nord-estul Greciei, cu destinaţia România. La bordul avionului ultrauşor erau doi cetăţeni ucraineni. Aparatul ultrauşor ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul din Băneasa în cursul zilei de vineri, dar a fost dat dispărut în momentul în care nu a mai fost observat pe radare.

O mişcare telurică de 3,4 grade a fost depistată sâmbătă în Coreea de Nord, anunţă autorităţile chineze, putând fi vorba de un cutremur sau de un test nuclear. Potrivit autorităţilor chineze, epicentrul seismului a fost în zona unui poligon pentru testarea armelor nucleare. Însă specialişti sud-coreeni cred că ar putea fi un cutremur natural. Mişcarea telurică a fost la nivelul solului, în provincia nord-coreeană Hamgyong, unde se află poligonul nuclear militar Punggye-Ri, a anunţat Agenţia seismologică din Coreea de Sud. Experţii sud-coreeni cred că este un fenomen natural, întrucât nu au fost depistate unde specifice exploziilor.

Administraţia de la Beijing a anunţat sancţiuni împotriva Coreei de Nord, măsurile vizând exporturile de petrol din China şi importurile de produse textile nord-coreene. Beijingul a anunţat restricţii în domeniul petrolier şi oprirea importurilor de produse textile din Coreea de Nord. China este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord. Oprirea importurilor de produse textile va afecta profiturile regimului Kim Yong-Un, iar industria nord-coreeană va fi afectată de limitarea exporturilor de petrol chinez.

Statele Unite au cerut Chinei măsuri împotriva Coreei de Nord, după seria de teste balistice şi nucleare efectuate de Phenian. Conform unei rezoluţii ONU, China are dreptul să exporte cel mult două milioane de barili de petrol rafinat în Coreea de Nord anual. Oprirea importurilor de produse textile din Coreea de Nord ar urma să genereze pierderi de 700 de milioane de dolari anual pentru regimul de la Phenian.

Angela Merkel este aproape de a-şi asigura cel de-al patrulea mandat în funcţia de cancelar al Germaniei, însă cei 12 ani în fruntea Executivului german s-au dovedit extrem de dificili, Merkel având de gestionat o serie întreagă de crize, dintre care cea mai presantă a fost criza imigranţilor. Cetăţenii germani vor merge la urne pe 24 septembrie pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Parlament, urmând să decidă dacă Angela Merkel va câştiga cel de-al patrulea mandat consecutiv de cancelar al Germaniei. Acesta este primul scrutin naţional de la izbucnirea crizei imigranţilor, în urma căreia peste un milion de extracomunitari au ajuns în Germania.

În cei 12 ani de când ocupă această funcţie, Angela Merkel a lucrat cu patru preşedinţi francezi şi cu trei preşedinţi americani. în 2005, preşedintele SUA era George Bush, Tony Blair era premierul Marii Britanii, iar Jacques Chirac era preşedintele Franţei. Ultimul mandat al cancelarului Merkel s-a dovedit extrem de dificil, fiind nevoită să facă faţă crizei de securitate generată de conflictul din Ucraina, scandalului internaţional legat de testele trucate ale constructorului german Volkswagen, crizei generate de Grecia, dar şi Brexit-ului.

Marea Britanie trebuie să ofere clarificări privind poziţiile în cadrul negocierilor pe tema Brexit, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după discursul premierului britanic, Theresa May. Emmanuel Macron a subliniat că problemele referitoare la drepturile cetăţenilor UE aflaţi în Marea Britanie, la obligaţiile financiare ale Londrei şi la frontiera Irlandei de Nord, teritoriu britanic, cu Irlanda trebuie clarificate înainte de iniţierea discuţiilor pe tema viitoarei relaţii comerciale.

Premierul Theresa May a propus în oraşul italian Florenţa, o perioadă de tranziţie de doi ani post-Brexit şi onorarea contribuţiilor financiare pentru „angajamentele” făcute în trecut. Uniunea Europeană a semnalat clar Marii Britanii că negocierile se vor concentra în prima etapă pe condiţiile producerii Brexit. Londra ar trebui să achite, potrivit estimărilor, obligaţii financiare cuprinse între 60 şi 100 de miliarde de euro. Ulterior, negocierile se vor axa pe viitorul relaţiilor bilaterale. Liderii de la Bruxelles au transmis Marii Britanii că menţinerea accesului la piaţa comunitară post-Brexit este posibil doar prin respectarea libertăţii de circulaţie şi prin contribuţii la bugetul UE.

Administraţia islamistă de la Teheran a anunţat testarea unei rachete cu rază medie de acţiune, sfidându-l pe preşedintele SUA, Donald Trump, care a criticat dur programul balistic iranian. Televiziunile de stat iraniene au anunţat testarea cu succes a unei rachete de acest tip, care are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Nu se ştie clar când a fost efectuat testul balistic. Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat, în discursul rostit la ONU, programul balistic al Iranului, avertizând că ar putea anula Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

SPORT

Artur Jorge a fost împrumutat de FCSB, în această vară, dar fundaşul central a dezamăgit din primul minut la echipa antrenată de Dică. Nicolae Dică a dat asigurări că portughezul nu este pedepsit la comanda lui Gigi Becali motivând că Bogdan Planic şi Mihai Bălaşa sunt pe placul său. Fundaşul portughez a debutat în victoria FCSB-ului cu Juventus Bucureşti, scor 2-1, dar Jorge şi-a înscris un autogol în secunda 13 a partidei. Deşi echipa sa a reuşit să câştige, fundaşul central a intrat în gura lui Gigi Becali.

Cotat la un milion de euro de site-ul transfermarkt.de, Artur Jorge Marques Amorim e un produs al academiei lui SC Braga, dar a strâns doar 28 de meciuri la echipa mare a clubului portughez, fiind împrumutat, de-a lungul timpului, la Vilaverdense şi Freamude. În vara acestui an, stoperul înalt de 1,86 metri a fost împrumutat la echipa lui Mircea Rednic, Royal Mouscron, dar s-a întors la Braga după doar câteva săptămâni petrecute în Belgia. Totuşi, Artur Jorge vine după un sezon 2016/2017 bun, în care a prins 20 de meciuri pentru Braga în campionatul Portugaliei, dar şi două în Europa League.

Anastasia Pavlyuchenkova şi Caroline Wozniacki s-au calificat în finala turneului de la Tokyo, după victoriile obţinute în această dimineaţă cu Angelique Kerber (6-0, 6-7, 6-4), respectiv Garbine Muguruza (6-2, 6-0). Daneza este campioana en-titre la Tokyo, a câştigat trofeul şi în 2010, iar în 2017 va disputa a şaptea finală. Şi mai important, eliminarea spaniolei Muguruza îi deschide noi oportunităţi Simonei Halep.

În urma înfrângerii cu Wozniacki, Garbine Muguruza a ratat ocazia de a se desprinde în ierarhia mondială. Luni, când turneul de la Wuhan se va afla în plină desfăşurare, spaniola va avea doar 150 de puncte în faţa Simonei Halep, adică cu 85 de puncte în plus faţă de cât avea la începutul acestei săptămâni. Asta înseamnă că românca poate ataca din nou şefia mondială la turneul din China, unde este favorită numărul 2 şi calificată direct în turul 2. În cazul în care s-ar fi impus la Tokyo, Muguruza s-ar fi distanţat de Halep la aproape 450 de puncte.

Simona Halep are de apărat la Wuhan 350 de puncte de anul trecut, astfel că teoretic distanţa dintre Muguruza şi reprezentanta României va fi de 470 de puncte, recuperabile într-un turneu Premier 5. Astfel, în cazul în care Simona se va impune la sfârşitul săptămânii viitoare, ea devine numărul 1 mondial, singura condiţie fiind ca Muguruza să nu fie adversara din finală. Românca devine lider WTA şi dacă ajunge doar în finală, iar spaniola nu trece de optimi.

Simona Halep va juca la Wuhan pe aceeaşi parte de tablou cu Cibulkova, Wozniacki, Kuznetsova, Kerber şi Keys dintre jucătoarele mai importante. Muguruza le va avea pe Pliskova, Konta, Radwanska, Ostapenko şi Stephens. Românca a mai avut câteva şanse pe parcursul ultimelor luni de a deveni numărul 1 mondial, ultima fiind irosită la US Open.

Nicolae Dică şi-a creionat strategia pentru meciul din campionat împotriva lui Dinamo. Derby-ul va avea loc duminică pe Arena Naţională, iar tehnicianul ştie cum s-o învingă pe marea rivală. Schimbarea antrenorului de la Dinamo nu i-a dat planurile peste cap lui Nicolae Dică, cel care a recunoscut că l-a studiat pe Vasile Miriuţă. Antrenorul FCSB-ului a recunoscut că înaintea derby-ului îşi stăpâneşte cu greu emoţiile.

Nicole Dică l-ar putea introduce pe Filipe Teixeira în derby-ul cu Dinamo de pe Arena Naţională după ce starea de sănătate a portughezului s-a îmbunătăţit. Fotbalistul de 36 de ani s-a antrenat cu echipa sâmbtătă, iar antrenorul i-ar putea acorda primele minute după ce ce a lipsit cu Gaz Metan şi CFR Cluj. Pe ultima sută de metri, Teixeira s-a antrenat normal cu echipa şi Dică l-ar putea introduce în partida cu Dinamo, scrie DigiSport. Totuşi, portughezul va avea de furcă pe partea dreaptă acolo unde Dennis Man a pasat decisiv la golul lui Budescu în partida cu CFR Cluj.

La o zi de la instalarea oficială a lui Cosmin Contra pe banca echipei naţionale, fostul medic al tricolorilor, Pompiliu Popescu, a declarat că FRF ar fi trebuit să insiste pentru aducerea lui Gică Hagi. Odată cu plecarea lui Christoph Daum de la naţionala României, FRF a demarat căutările pentru noul selecţioner. Trei tehnicieni din Liga 1 au fost contactaţi: Dan Petrescu a fost desemnat prioritate zero, Cosmin Contra a fost a doua opţiune, în timp ce Gică Hagi a fost a treia variantă. Fostul medic al naţionalei, Pompiliu Popescu, l-ar fi dorit pe Hagi pe banca naţionalei şi i-a transmis lui Burleanu cum ar fi trebuit abordat antrenorul Viitorului.

FCSB şi Dinamo se pregătesc de derby-ul orgoliilor care va avea loc duminică pe Arena Naţională. Oficialii celor două echipe s-au contrat, ultimele retuşuri la echipele de start sunt făcute de Nicolae Dică şi Vasile Miriuţă, iar în tribune vom avea parte de un nou duel al fanilor. FCSB va găzdui partida de pe Arena Naţională, iar numărul biletelor vândute de vicecampioana României se învârte undeva în jur de 20.000. Dinamoviştii vor avea şi ei parte de susţinere, iar fanii alb-roşilor au achiziţionat aproximativ 5.000 de biletele pentru primul meci al lui Vasile Miriuţă pe banca lui Dinamo.

Directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, se pregăteşte pentru debry-ul cu Dinamo cu câteva declaraţii „acide” adresate galeriei adverse cu care are un lung şir de conflicte. Mihai Stoica “încălzeşte” derby-ul de dumincă dintre FCSB şi Dinamo cu câteva replici la adresa PCH, galerie cu care s-a contrat în dese rânduri. Acesta a făcut referire la metodele folosite de dinamovişti pentru a face atmosfera. În mod normal, directorul sportiv al FCBS a făcut referire şi la suporterii echipei pe care o reprezintă şi i-a scuzat pentru o posibilă lipsă de la derby-ul de duminică.

Apple intră oficial într-o nouă eră, din acest an, după lansarea pe piaţă a modelului iPphone X. Noua generaţie de telefoane mobile nu mai include clasicul buton din josul ecranului, care a devenit în timp o marcă înregistrată pentru Apple. ProSport vă propune o listă cu evenimente la care aţi putea participa şi tricouri cu jucători pe care aţi putea să le cumpăraţi, cu banii investiţi în device-ul american.

Preţul unui iPhone X în România se ridică la 4699 de lei, adică 1022.63 de euro, conform Magazinului F64. Vorbim aici de modelul care dispune de 64 GB de stocare. Un tricou de joc al FCSB-ului, cu numele lui Denis Alibec, costă 128 de euro. Un tricou cu Lionel Messi costă 113 euro! Conform preţurilor afilşate pe magazinele online ale echipelor. În cazul evenimentelor sportive prezentate mai sus, am pus la socoteală cele mai ieftine bilete.

Adriano Leite Ribeiro, fostul internaţional brazilian şi fotbalist iconic al lui Internazionale Milano alimentează controversele în privinţa vieţii sale private după ce s-a pozat cu cel mai căutat traficant de droguri din Brazilia, Rogerio Avelino da Silva. Fostul atacant al lui Inter şi al naţionalei Braziliei a fost fotografiat de ziariştii de la Meia Hora în compania lui Rogerio Avelino da Silva, cunoscut ca Rogerio 157, cel mai căutat traficant de droguri din Brazilia. Controversa creată în jurul lui Adriano este cu atât mai aprigă cu cât personajul cu care s-a pozat încearcă să recapete La Rochina, una dintre cele mai mari favele din capitala Braziliei.

Antrenorul Ambros Martin a ajuns vineri la Rm. Vâlcea, după partida Gyor – Siofok din campionatul maghiar disputată o zi mai devreme, şi a condus deja primul antrenament al naţionalei României în perspectiva partidelor cu Austria (27 septembrie) şi Portugalia (1 octombrie) din preliminariile Campionatului European din 2018.

La prima şedinţă de pregătire au luat parte 13 jucătoare: Yulia Dumanska, Mirela Paşca – portari; Cyntia Tomescu, Laura Chiper, Ana Maria Dragut, Alina Ilie, Daria Bucur, Cristina Zamfir-Florianu, Valentina Ardean, Dana Pricopi, Szilvia Szabo, Ana Maria Iuganu-Popa, Raluca Băcăoanu. Lotul va fi completat cu Cristina Neagu, Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti), plus cele şase handbaliste care activează în străinătate, adică Denisa Dedu, Melinda Geiger, Crina Pintea, Gabriela Perianu, Mădălina Zamfirescu şi Cristina Laslo.

Antrenorul spaniol a revenit cu plăcere la Vâlcea, unde a mai jucat în două rânduri cu Itxako, în meciurile de Champions League cu Oltchim. România va debuta în campania de calificare la Euro 2018 – turneu final care va avea loc în Franţa – cu o partidă la Rm. Vâlcea, în compania Austriei. Tot de la Vâlcea a început şi campania precedentă de calificare la Europene, cu o partidă în compania Lituaniei, câştigată de tricolore în 2015 cu scorul de 29-20.

Claudiu Niculescu şi Devis Mangia au avut câteva lucruri de împărţit la finalul meciului dintre CS U Craiova şi FC Voluntari, scor 1-1. Partida a fost extrem de tensionată, iar aceasta s-a propagat până pe băncile tehnice ale ambelor echipe. Niculescu i-a reproşat lui Mangia că CS U Craiova nu a dat dovadă de fair-play în finalul partidei atunci când oltenii nu au returnat o minge trimisă în afara terenului de ilfoveni. La acel moment, scorul era 1-1, iar jucătorii antrenorului italian încă sperau la cele trei puncte. În urma acestei remize, CS U Craiova ocupă locul secund în clasament, cu 23 de puncte, în timp ce FC Voluntari este pe locul opt, cu 15 puncte.

După ani de zile în care a activat în campionatele din Ucraina, Turcia sau Croaţia, dar şi în cel din România, la Oţelul Galaţi, Dinamo şi Viitorul. Florin Cernat (37 de ani) spune că anul viitor va pune punct carierei sale sportive. El este în prezent legitimat la echipa FC Voluntari, echipă antrenată de Claudiu Niculescu şi deţinătoarea trofeelor Cupa şi Supercupa României. Suporterii echipei Voluntari l-au îndrăgit imediat pe Florin Cernat, fiind conştienţi de valoarea fostului internaţional român, în al cărui palmares se mai regăsesc campionate şi cupe câştigate în Ucraina şi Croaţia dar şi Cupa României (2001).

O parte din timpul liber, Florin Cernat şi-o petrece tot în Voluntari, el mergând la sala de fitness din oraş a preparatorului fizic Alexander Florescu, pentru antrenamente suplimentare. După ce parcurge seturile de exerciţii propuse de Florescu, Florin Cernat se relaxează jucând fotbal în sala de fitness, iar partenerul de joc este, bineînţeles, antrenorul.

Potaissa Turda şi-a consolidat locul 2 în Liga Naţională de handbal masculin, după ce a învins Minaur Baia Mare cu 27-23 (14-8), într-un meci din cadrul etapei a 4-a. Gazdele au fost la conducere pe durata celor 60 de minute, după ce au început jocul în forţă, la fel ca şi predecentul de pe teren propriu cu HC Odorhei, scor 4-0. Oaspeţii au intrat destul de greu în joc, iar până s-au ”dezmeticit” Potaissa s-a desprins la 6 goluri (11-5, min. 21) fără să forţeze. Sârbii Savic şi Arsenic au fost în prim-plan, ultimul anunţându-se deja o achiziţie mai mult decât interesantă pentru acest sezon.

Minaur a început să conteze în joc abia în partea secundă, după ce gazdele s-au desprins la 17-9. Antrenorul Raul Fotonea a decis să treacă la un atac 7 vs 6 în încercarea de a schimba ceva, iar decizia s-a dovedit a fi destul de inspirată, întrucât Baia Mare a început să recupereze din terenul pierdut, revenind la patru goluri, 14-18 (min. 41). După o perioadă de relaxare, băieţii lui Horaţiu Gal au apăsat din nou pedala de acceleraţie şi au luat din nou avans de 7 goluri (25-18, min. 51).

Meciul nu s-a terminat însă aici. Minaur a marcat apoi 4 goluri consecutive, fructificând la maximum fapul că Potaissa a jucat fără portar după o eliminare la Savic. Speranţele băimărenilor au fost de scurtă durată, întrucât Turda a reuşit să le pună capăt după un 7 metri transformat în gol de Zacaciurin. Potaissa s-a impus cu 27-23, singurul regret din startul acestui sezon fiind ratatrea celor 3 puncte cu Steaua din prima etapă (21-22).

După un start de sezon “secetos”, atacantul Andrei Cristea a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Iaşiului în ultimele meciuri din Liga 1. Căpitanul echipei CSM Poli Iaşi a marcat două goluri şi a dat tot atâtea pase decisive. CSM Poli Iaşi a prins gustul golului în ultimele etape, după ce în debutul campionatului a suferit vizibil la acest capitol. În ultimele trei meciuri, echipa lui Flavius Stoican a marcat şapte goluri, cinci dintre acestea în deplasare, având o medie de peste două reuşite pe meci.

La acest reviriment al ofensivei a contribuit din plin şi căpitanul Andrei Cristea, care a marcat primele sale două goluri, ambele în deplasare, cu Juventus şi FC Botoşani. În plus, atacantul Iaşiului a oferit şi două pase decisive, a contribuit la faza în urma căreia Jo a marcat golul doi al Iaşiului în meciul cu FC Voluntari şi a hărţuit în permanenţă apărările adverse. Fără gol în prima parte a turului, Andrei Cristea crede că echipa a devenit mult mai unită în ultimele runde, atât în vestiar, cât şi în teren, iar acest lucru ar putea fi o explicaţie a revirimentului său şi al echipei.

În pofida unui şir nesfârşit de lovituri, venite din toate părţile, boxul românesc încă respiră. Când arbitrii de ocazie ajung cu numărătoarea până la şapte, sportul băieţilor cu mănuşi se scutură îndărătnic şi răspunde cu medalii cucerite la competiţiile de obiectiv. La Campionatele Europene de juniori de la Albena (Bulgaria), boxul românesc şi-a asigurat trei medalii. Deocamdată sunt de bronz, dar se pot transforma în metale mai strălucitoare. După Cosmin Toboşaru (57 kg), calificat încă de joi în careul de aşi al categoriei sale, alţi doi români şi-au asigurat vineri prezenţa în semifinalele Europeanului de la Albena.

Ambii s-au impus la limită, cu 3-2, după meciuri echilibrate: Tavi Dobre (46 kg) b.p. Sigurd Boesen (Danemarca), Mădălin Popescu (50 kg) b.p. Emirhan Altuntas (Turcia). Alţi doi români au coborât învinşi din ring: Aurel Grigore (+80 kg) pierde puncte Georgi Lefterov 5-0, Valentin Dumbravă (69 kg) pierde puncte Delil Dadaev (Ger) 5-0. In semifinale, toţi cei trei români rămaşi în competiţie vor boxa pentru a-şi schimba bronzul pe un metal mai strălucitor: Cosmin Toboşaru (57 kg) – Bakhur Chikovani (Georgia), Tavi Dobre (46 kg) – Ergunal Sebahtyn (Turcia), Mădălin Popescu (50 kg) – Nikolay Atanasov (Bulgaria).

Marius Copil (86 ATP) a părăsit turneul de la Metz în sferturi, învins de un rival familiar, germanul Peter Gojowczyk (95 ATP) cu scorul de 6-2, 6-4. “Un jucător care nu a greşit nimic”, un “hardist care se pregăteşte pe linoleum” – după cum îl descrie, încă sub impresia celor 56 de minute de joc din sala turneului ATP 250, Ioan Popoviciu, psiholog sportiv cooptat de Marius în echipa sa în acest sezon.

Turneul de la Metz a devenit reperul în sezon pentru Marius Copil, în principal datorită unui joc foarte bun şi a unei victorii în faţa unui adversar de clasă – Lucas Pouille (22 ATP). După şapte partide disputate în 2017 împotriva unor tenismeni din Top 20 şi câte un set luat spaniolilor Roberto Bautista-Agut şi, respectiv, Albert Ramos-Vinolas, arădeanul a reuşit victoria în faţa talentatului Pouille – pariul lui Ion Ţiriac în tenisul actual. Scorul: 7-6(4), 7-6(6).

PROGNOZA METEO
23 Septembrie 2017

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru ultima decadã a lunii septembrie, cu precãdere în regiunile intracarpatice. În vestul, centrul și nordul țãrii, cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua. Izolat, cantitãțile de apã vor mai depãși 20 l/mp, cu o probabilitate mai mare în Maramureș și zona Carpaților Occidentali. În restul teritoriului, înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala, pe arii restrânse. Pe crestele montane, precipitațiile vor mai fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri ziua în vestul și sudul țãrii, precum și la munte, cu viteze ce vor depãși izolat 45…55 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 și 23 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sud-estice, iar cele minime se vor situa între 5…6 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 15…16 pe litoral.

Bucuresti

Vremea va fi rãcoroasã. Cerul va fi variabil, iar condițiile de ploaie slabã vor fi reduse. Vântul va sufla, în general, moderat. Temperatura maximã va fi de 21…22 de grade, iar cea minimã de 10…12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *