Stiri pe scurt 23 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 23 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  23 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 23 februarie. In anul 1856, Nicolae Golescu a adresat plenipotenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanţia marilor puteri europene.

Creşterea numărului de locuinţe noi din Capitală nu a ţinut cont de infra­structura educa­ţională, astfel că s-a ajuns în si­tuaţia în care, în anumite zone, copiii merg la şcoală în trei schimburi. În plus, adesea efectivele de elevi depăşesc 30 de copii într-o clasă, deşi legea învăţă­mântului spune clar că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii. În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspec­toratul Şcolar al Capitalei. Astfel, 81% dintre elevi învaţă în două schimburi în Bucureşti, în 18% merg într-un singur schimb, iar 2% merg în trei schimburi.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că au fost aprobate metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018, prima etapă a înscrierilor desfăşurându-se în intervalul 27 februarie-16 martie iar a doua în perioada 24-30 martie. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Tinerii care au obţinut locuri fruntaşe la olimpiadele naţionale şi internaţionale ar putea primi, începând din toamnă câte 3.500 de euro, la care s-ar putea adăuga încă 5.000 de euro dacă vor lucra în echipe de câte cinci. Ministerul Cercetării şi Inovării a prezentat şi condiţiile în care tinerii pot primi finanţare nerambursabilă. Condiţionalităţile vor fi să urmeze o universitate în ţară şi să lucreze până la 10 ani într-o unitate de cercetare-dezvoltare-inovare, adică universitate sau institut.

Guvernul a publicat, agenda şedinţei, pe listă lipsind, însă, ordonanţa de urgenţă pentru acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic, anunţată atât de sindicalişti, cât şi de premierul Sorin Grindeanu. Ordonanţa de urgenţă privind majorarea salarială a personalului nedidactic va intra pe ordinea de zi suplimentară, deoarece nu au fost încă emise toate avizele, lucru care ar trebui să se întâmple până la ora începerii şedinţei. Soluţia avută în vedere vizează aşezarea pe grilă, în funcţie de vechime, a salariilor acestei categorii de personal, iar măsura va fi aplicată începând cu luna februarie 2017. Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învăţământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, şi 1947 lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei a Executivului figurează un proiect de lege privind ratificarea Acordului de împrumut, cel de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică, dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016, mai multe proiecte de hotărâri, precum şi două memorandumului, unul privind reiterarea candidaturii României pentru găzduirea la Bucureşti a unui birou extern al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), una dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Traficul rutier a fost deviat, pentru a doua oară, în Râmnicu Sărat, unde o maşină a căzut într-o groapă care s-a format într-o parcare, după ce o bucată de asfalt s-a surpat. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Buzău spun că maşina era parcată pe arcada unei crame subterane brâncoveneşti. În opinia lui Daniel Costache, groapa formată nu ar trebui astupată. Între timp, maşina căzută în groapă a fost ridicată cu ajutorul unei macarale.

Singurul român care a reuşit să câştige cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633, Tibi Uşeriu, face dezvăluiri incredibile despre drumul său în viaţă, de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este astăzi. Povestea omului care a intrat în goana nebună după bani fără a exista o limită în a-i obţine, jafuri armate, maşini furate în trei minute şi spargeri puse la punct după scenarii de la Hollywood. Maratonistul Tibi Uşeriu a lansat cartea „27 de paşi”, o autobiografie în care povesteşte în 200 de pagini cum a ajuns în viaţă doar o cifră, „Domnul 2.800” şi cum a renăscut într-o celulă de 70 de cm în care a fost condamnat să stea 23 de ani. Salvarea şi drumul către sportivul de performanţă şi omul care e astăzi i-a făcut cu primii 27 de paşi, cei pe care îi făcea în curtea interioară a închisorii.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, la şedinţa de bilanţ privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe anul 2016, alături de ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena şi preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut referire, la prezentarea raportului anual de activitate, la modificările legislative în domeniul Justiţiei, dând exemplu abuzul în serviciu, infracţiuni pentru care prejudiciile identificate anul trecut au fost de peste 160 milioane euro. Kovesi a făcut referire la decizia CCR privind abuzul în serviciu şi la încercare Guvernului de a pune hotărârea în acord.

Precizările vin în contextul în care Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea codurilor penale, în cadrul căreia se stabilea pragul de 200.000 lei pentru investigarea infracţiunii de abuz în serviciu. Ordonanţa a fost abrogată ca urmare a protestelor care au avut loc în toată ţara. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, că valoarea sechestrelor puse în anul 2016 este de 667 milioane de euro, menţionând că o treime dintre persoanele trimis în judecată au avut funcţii de conducere. Kovesi a subliniat că DNA a trimis peste 80 cereri de comisii rogatorii internaţionale pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. Judecătorii au condamnat definitiv peste 870 inculpaţi trimişi în judecată de DNA.

În 2016, judecătorii au decis prin hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA confiscarea şi recuperarea a peste 226 milioane euro, Kovesi precizând că „este obligaţia organelor fiscale să execute aceste hotărâri cât mai rapid. Procurorul DNA susţine că în anul 2016 au fost atacuri „fără precedent” la adresa sistemului judiciar. În ceea ce priveşte priorităţile DNA pentru anul acesta, şefa instituţiei anunţă că acestea constau în continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt şi investigaţiile privind, frauda şi corupţia în achiziţiile publice în special, în domeniul sănătăţii şi infrastructură; frauda cu fonduri europene; corupţia în sistemul judiciar; recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă.

Nouă copii au ajuns, la spital, după ce microbuzul care îi ducea la şcoală s-a ciocnit cu o maşină, în localitatea vasluiană Ştefan cel Mare. Conform unui comunicat transmis de IPJ Vaslui, un tânăr în vârstă de 21 de ani din oraşul Negreşti conducea un autoturism pe drumul naţional 15 D, din direcţia Negreşti către Vaslui, iar la un moment dat, în localitatea Ştefan cel Mare, acesta a intrat în depăşire. Maşina condusă de tânăr s-a ciocnit cu un microbuz şcolar, care circula pe aceeaşi direcţie de mers şi al cărui şofer vira la stânga, pentru a intra pe un drum lateral. Şoferii au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultând faptul că nu au consumat băuturi alcoolice.

Preşedintele Iohannis a semnat decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc astazi. Astfel, preşedintele a semnat decretele de numire în funcţie pentru: Mihai Tudose, ministru al Economiei; Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene; Tudorel Toader, ministru al Justiţiei; Alexandru Petrescu, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. De asemenea, preşedintele a semnat decretele de revocare din funcţie pentru: Mihaela Toader, din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene şi Alexandru Petrescu din funcţia de ministru al Economiei.

Cele 18 milioane de locuitori ai României şi apetitul lor pentru noutăţi sunt un motiv solid pentru ca inovaţii din cele mai variate domenii să fie testate pe plan local, fie ele iaurturi, modele de magazine, ţigări electronice, modele de management sau inovaţii de producţie. Nu doar multinaţionalele testează pe piaţă noutăţile, ci sunt şi companii româneşti, încă puţine, care dau tonul în domeniile lor de activitate. În urmă cu şase ani, Business Magazin povestea că România nu mai este doar un loc în care sunt replicate şabloanele de pe alte meleaguri, ci şi unul din care inovaţiile îşi sapă o matcă tot mai vizibilă. Cele care sunt validate iau apoi calea străinătăţii. Ţara nu mai exportă doar lohn, ci şi idei, procese, produse inovatoare.

Liderul pieţei de ţigarete în România, British American Tobacco, a ales România pentru a lansa în premieră mondială dispozitivul iFuse, realizat în urma unor investiţii de 600 de milioane de euro; piaţa locală este, desigur, doar primul pas. Spălătoria Kromatic din Braşov aplică tehnologia RFID, iar modelul său, validat deopotrivă de cifra de afaceri, profitabilitate şi premii internaţionale, inspiră alte companii din întreaga lume. Saint-Gobain a inventat pe plan local o unitate de reciclare a gipsului; linia tehnologică a fost dezvoltată împreună cu un furnizor din Baia Mare, iar modelul este replicat în fabrici ale grupului din ţări ca Brazilia, Malaezia sau Vietnam.

Un academician clujean care a realizat trei variante de imn cere Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei constituirea unor comisii speciale pentru înlocuirea imnului ”Deşteaptă-te române!”, pe motiv că imnul actual „inspiră tristeţe”, ”ba chiar insultă, denigrează neamul românesc”. Potrivit acestuia, melodia actualului imn ”Deşteaptă-te române!”, un cântec patriotic, a avut valoarea sa în 1848, ”dar acum, o dată cu emanciparea românilor, acest cântec a devenit nu numai demodat, dar chiar jignitor, pe alocuri, pentru multe persoane”.

Academicianul clujean consideră că un imn naţional trebuie să fie de durată şi să nu depindă de moda vremurilor şi/sau de regimul politic, iar populaţia trebuie să se identifice cu simbolurile naţionale care o reprezintă, un imn al vremurilor actuale trebuind ”să promoveze unitatea naţională, să transmită o atitudine pacifistă, să promoveze valorile umane, să ridice moralul, să îndemne la respect de sine şi faţă de semeni”. Acesta a propus, în scrisorea adresată Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei, organizarea unui concurs pentru stabilirea unui nou imn, dar a înaintat şi trei variante de imn la care a scris versurile: ”Demnitate, suflet de român!”, pe muzica lui Petre Iordache, ”Un suflet de român”, pe muzica lui Radu Goldiş” şi ”Un suflet mândru de român” care păstrează muzica actualului imn naţional.

Actorul Ion Caramitru a ajuns, la sediul Parchetului General, unde este audiat în calitate de martor în dosarul Revoluţiei. Alături de Mircea Dinescu, Ion Caramitru a anunţat la Televiziuna Română căderea regimului comunist. Procurorii militari anunţau în noiembrie 2016 că cercetările în Dosarul Revoluţiei au fost extinse in rem, anchetatorii precizând vor fi investigate inclusiv fapte comise după 22 decembrie, perioadă în legătură cu care, anterior, s-a constatat că nu sunt indicii privind infracţiuni. Efectuarea de cercetări ce vizează evenimentele ulterioare datei de 22 decembrie a fost unul dintre punctele menţionate în cererea de redeschidere a dosarului.

Veniturile din TVA reprezintă circa un sfert din încasările bugetului general consolidat sunt mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe. Veniturile din TVA reprezintă circa un sfert din încasările bugetului general consolidat. Guvernul prevede în legea bugetului o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat în 2017 de 14% în valoare nominală faţă de anul anterior.

O altă surpriză neplăcută este creşterea cu 10% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în condiţiile noilor legi aprobate la sfârşitul lui 2016, chiar şi fără noile măsuri de majorare a salariilor din administraţia locală care au intrat în vigoare la 1 februarie 2017. Mai mult, volumul cheltuielilor cu salariile din ianuarie multiplicat cu 12 este deja peste limita de 63,8 miliarde de lei, plafonul pentru salariile bugetarilor aprobat prin legea bugetului. Încasările din TVA din ianuarie 2017 sunt aferente vânzărilor lunii decembrie 2016, când TVA a fost de 20%, faţă de TVA de 24% din luna decembrie 2015, pe care s-au bazat încasările TVA din ianuarie 2016.

Americanii mănâncă peste 10 miliarde de gogoşi anual şi mai mult de jumătate de miliard de dolari sunt generaţi de această industrie potrivit presei internaţionale. Mai mult decât atât, au chiar şi o zi naţională dedicată acestui produs. Prezent şi în cultura gastronomică tradiţională locală, produsul a devenit „cool” prin intermediul Donuteriei, o afacere care vinde gogoşi cam de genul celor pe care le vedem în filme, în forme diferite, cu mesaje pe cutii cât se poate de actuale Be nuts, be donuts, de pildă şi cu o prezenţă puternică în reţelele sociale (peste 57.000 de like-uri pe Facebook).

Fondată pe 28 martie 2014, în urma unei investiţii iniţiale de aproximativ 100.000 de lei, afacerea Donuterie a ajuns în prezent la 11 unităţi, dintre care patru proprii, iar celelalte operate în regim de franciză. Per total, 120 de angajaţi lucrează în cadrul grupului; acesta generează afaceri de 10 milioane de lei (în magazinele proprii, spaţii francizate, centru de producţie), iar planurile pentru anul acesta vizează o dublare. Fondatorii Donuteriei sunt Marius Muntean (CEO-ul afacerii în prezent) şi Andra Otavă (COO), foşti colegi la Facultatea de Construcţii din Cluj- Napoca.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus o lege care prevede “aplicarea cotei zero TVA” pentru livrarea de locuinte de către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. În cazul serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media se aplică cota redusă de TVA de 0%, “în vederea stimulării acestui sector de activitate”.

Protestele şi mitingurile românilor faţă de deciziile luate de guvernul Grindeanu cu privire la modificarea si completarea Codurilor penale şi gratierea unor pedepse a generat cele mai mari manifestaţii din ţară de la căderea regimului comunist şi nu au rămas fără ecou în presa internaţională, fiind comentate intens si de către oficialii europeni sau de către cei americani. Hoyt Yee, adjunctul secretarului de stat american, s-a întâlnit la Bucureşti cu oficiali de la guvern şi preşedinţie, potrivit televiziunii publice. Oficialul american a transmis că protestele românilor „au fost o sursă de inspiraţie la Washington şi în alte capitale ale lumii, pentru că reprezintă democraţia în acţiune”.

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a murit, iar altul a fost grav rănit, după ce scutul unui motor electric s-a prăbuşit peste ei, în timp ce făceau reparaţii. Accidentul de la Sucursala Electrocentrale Turceni este anchetat de către inspectorii de muncă. Cei doi angajaţi ai CE Oltenia făceau reparaţii la motorul electric de la sala turbine a Blocului Energetic 2, în momentul producerii accidentului de muncă. Medicii au anunţat că, după acordarea primelor îngrijiri medicale, bărbatul care se află în stare gravă ar putea fi transferat la o altă clinică din ţară.

România înregistrează cel mai scăzut număr de angajaţi în domeniile culturale din statele Uniunii Europene (UE), cu o cotă de 1,2%, la polul opus situându-se Luxembourg, care a raportat o cotă de 4,4%. În perioada 2011-2015, numărul angajaţilor din domeniile culturale a crescut constant, cu 410.000 mai multe locuri de muncă în domenii culturale (+7%) în Uniunea Europeană, în 2015, faţă de 2011. În 2015, aproape 6,5 milioane de oameni erau angajaţi în sectorul cultural în Uniunea Europeană. Sectorul reprezenta aproape 3% din numărul total de angajaţi. Aproape două milioane din cei angajaţi erau artişti şi scriitori, din care aproape jumătate (49%) lucrau singuri.

În ceea ce priveşte nivelul educaţional al celor angajaţi în zona culturală, mai mult de 60% din oamenii care lucrează în domenii culturale în Uniunea Europeană au educaţie terţiară, aproape dublu faţă de cota celor care lucrează în total (33%). Cea mai mare cotă a celor angajaţi în domenii culturale a fost înregistrată în Luxembourg (4.4%), Estonia şi Suedia (4,1%), Finlanda (4%). La polul opus se găsesc state precum România (1,2%), Slovacia (2%), Grecia (2,1%), Bulgaria şi Portugalia (2,3%).

Trei tineri au murit, iar un altul se află în comă, după ce, maşina în care se aflau a lovit un stâlp, a intrat în şanţ, iar apoi s-a rostogolit pe şosea. Accidentul rutier s-a produs, pe DN6, pe varianta ocolitoare a Caransebeşului. În autoturismul implicat în accident, care circula în direcţia Jupa – Buchin, se aflau patru tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Din cauza vitezei prea mari, şoferul autoturismului, de 26 de ani, a pierdut controlul volanului la intrarea într-un sens giratoriu, iar maşina s-a izbit de un stâlp de electricitate, a intrat în şanţ, iar apoi s-a rostogolit pe şosea.

Filmele „Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) şi „Sieranevada” (regia Cristi Puiu), au fost nominalizate la categoria „Cel mai bun film” pentru trofeul Gopo 2017. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Naţional din Capitală, în competiţie intrând 21 de lungmetraje româneşti lansate în 2016. Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de juriul format din Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), şi criticii de film Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Şendrea, Dragoş Marin şi Doru Pop. În perioada următoare, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitaţi să desemneze câştigătorii trofeelor Gopo 2017. Sistemul de vot este asigurat de firma de audit şi consultanţă PwC România.

Mexicul nu va accepta politici „unilaterale” ale Administraţiei Donald Trump în materie de imigraţie, avertizează Luis Videgaray, ministrul mexican de Externe, în contextul măsurilor antiimigraţie luate de Washington, care includ construirea unui controversat zid la frontiera comună. Administraţia Donald Trump a prezentat o serie de reglementări în sensul accelerării deportărilor imigranţilor aflaţi ilegal în Statele Unite, în total riscând să fie vizate 11 milioane de persoane. În plus, preşedintele Donald Trump insistă să construiască un zid la frontiera cu Mexicul, un proiect contestat dur de Administraţia mexicană.

O bombă artizanală a explodat în faţa casei unui agent de poliţie din Irlanda de Nord, însă incidentul, care nu s-a soldat cu victime, evidenţiază ameninţările din ce în ce mai mari reprezentate de facţiunile desprinse din Armata Republicană Irlandeză (IRA). Bomba, amplasată sub un vehicul, a explodat în zona Ardanlee/Culmore din Londonderry, în timp ce echipele pirotehnice militare încercau să o dezamorseze. Conflictul nord-irlandez, între grupuri paramilitare proirlandeze şi miliţii protestante unioniste, s-a încheiat în anul 1998, soldându-se cu peste 3.500 de morţi.

Canada va primi anul acesta 1.200 de refugiaţi yazidi din Irak persecutaţi de reţeaua teroristă Stat Islamic, a anunţat ministrul canadian al Imigraţiei, Ahmed Hussen, precizând că 400 dintre ei au ajuns deja pe teritoriul ţării. Această iniţiativă urmează adoptării de către Parlamentul canadian în toamna trecută a unei rezoluţii care prevede primirea în termen de patru luni a yazidilor care fug de persecuţiile Stat Islamic în nordul Irakului, calificate drept „genocid” de Ottawa. De când Justin Trudeau a ajuns la conducerea Guvernului canadian, în noiembrie 2015, ţara a primit peste 40.000 de refugiaţi sirieni.

John Kelly, secretarul american pentru Securitate Internă, a declarat că Guvernul Statelor Unite nu deportează în masă imigranţi ilegali, dar a adăugat că deportările vor avea totuşi loc într-un regim mai rapid decât în ultimii zece ani. Vorbind în cadrul unui eveniment în capitala Guatemalei, Kelly a afirmat că autorităţile americane vor pune în aplicare legea şi îi vor deporta pe imigranţii ilegali în statele de origine. Declaraţiile sale au avut loc după ce Departamentul de Securitate Internă al SUA a comunicat anterior că plănuieşte deportarea imigranţilor ilegali în Mexic, indiferent de naţionalitatea acestora. Preşedintele Donald Trump a promis că va deporta 2-3 milioane de imigranţi ce au cazier.

Guvernul Turciei a eliminat interdicţia cu privire la purtarea vălului musulman de către ofiţerii de sex feminin din cadrul forţelor armate, această acţiune fiind considerată de adepţii secularismului ca parte a agendei islamiste promovate de preşedintele Recep Erdogan. Adepţii secularismului consideră vălul drept un simbol al conservatorismului religios şi îl acuză pe preşedintele Recep Erdogan că promovează o agendă islamistă, inclusiv prin transformarea unor şcoli publice în instituţii educaţionale cu profil religios. Erdogan afirmă că această interdicţie reprezintă un element al unui trecut iliberal. Purtarea vălului musulman în instituţiile publice a fost interzisă în anii 1980, dar în ultimii ani, interdicţia a fost eliminată în cazul şcolilor, universităţilor, administraţiei publice şi poliţiei.

Măsurile de securitate au fost consolidate la morga unde este păstrat trupul lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, după ce au existat mai multe încercări de pătrundere cu forţa. Totodată, Malaysia a solicitat urmărirea internaţională, prin Interpol, a patru nord-coreeni, în cadrul anchetei asasinării lui Kim Jong-Nam. Khalid Abu Bakar, şeful poliţiei din Malaysia, a declarat că autorităţile cunosc identitatea suspecţilor ce au încercat să pătrundă prin efracţie, dar nu vor confirma dacă aceştia sunt sau nu din Coreea de Nord. Tentativele de efracţie au alimentat speculaţiile în privinţa presupusului rol jucat de Coreea de Nord în moartea fratelui vitreg al lui Kim Jong-Un.

Administraţia Donald Trump a revocat o directivă emisă de predecesorul său, Barack Obama, ce permitea elevilor transsexuali din şcolile publice să folosească toaletele corespunzătoare identităţii sexuale cu care aceştia se simt compatibili. Criticii însă au afirmat că această directivă ameninţa siguranţa şi intimitatea altor elevi. În cadrul unei scrisori trimise pentru a sublinia revocarea directivei, se susţinea faptul că legea emisă în timpul administraţiei Barack Obama crea confuzie.

Coreea de Nord a anunţat, prin intermediul agenţiei de presă KCNA, că Malaysia are cea mai mare responsabilitate pentru moartea unuia dintre cetăţenii săi şi că încearcă să politizeze returnarea trupului acestuia. Coordonarea unei anchete post-mortem în cazul unei persoane care deţine un paşaport diplomatic fără permisiunea statului de origine „este un abuz la adresa drepturilor omului şi un act aflat în contradicţie cu moralitatea şi etica umană”. Numele de Kim Jong-Nam nu este menţionat, însă ştirea pare să fie prima referire făcută de presa de stat la moartea fratelui vitreg a liderului nord-coreean.

SPORT

Gigi Becali nu a depus armele în războiul cu CSA şi se declară mai sigur ca niciodată că în „maxim un an” echipa sa va putea folosi fără probleme atât numele Steaua, cât şi marca pierdută în finalul lui 2014. Replica lui Becali vine după ce Victor Piţurcă îi transmisese public că cea mai bună soluţie ar fi să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii MApN pentru a plăti anual o sumă în schimbul dreptului de a folosi marca Steaua, însă patronul FCSB nici nu vrea să audă de această variantă.

Daniel Isăilă, fostul antrenor al echipei Astra Giurgiu, a declarat, că este optimist în privinţa şanselor de calificare pe care le are formaţia lui Marius Şumudică în manşa retur cu Genk, din şaisprezecimile Europa League. Fostul tehnician de la Astra Giurgiu îşi pune mari speranţe în jucătorii cu experienţă din formaţia lui Marius Şumudică. Constantin Budescu a reuşit un gol superb în meciul tur cu Genk, încheiat la egalitate, scor 2-2, pe stadionul Marin Anastasovici. Japonezul Takayuki Seto a marcat cel de-al doilea gol pentru campioana României.

Selecţionerul echipei U21 a României, Daniel Isăilă, a vorbit despre partida disputată de echipa U19 a Viitorului Constanţa în optimile UEFA Youth League, pe terenul lui FC Porto şi pierdută cu scorul de 3-0. Isăilă spune că puştii lui Hagi au lăsat o bună impresie în ciuda diferenţei mari de scor de la final, iar participarea în această competiţie poate reprezenta o veritabilă rampă de lansare, în condiţiile în care în tribune au fost trimişi ai marilor echipe din Europa.

Partida din Portugalia ne-a dat şansa să-i vedem faţă în faţă pe Iker Casillas şi Gianluigi Buffon, portarii care au marcat lumea fotbalului în ultimele decenii. Câştig de cauză a avut cel din urmă, la capătul unui meci în care nu a avut prea mult de lucru, în condiţiile în care Porto a jucat în inferioritate numerică din prima repriză, după eliminarea lui Alex Telles, care a văzut două cartonaşe galbene în doar 3 minute (25 şi 27) şi şi-a pus colegii într-o situaţie dificilă. La finalul partidei, Casillas şi Buffon au oferit o imagine care va rămâne probabil în istoria fotbaluli. Cei doi s-au îmbrăţişat pe teren şi au făcut schimb de tricouri. Ulterior, Casillas a dezvăluit că portarul italian i-a recunoscut că eliminarea lui Telles a schimbat radical faţa partidei.

Marius Şumudică, antrenorul echipei Astra Giurgiu, a declarat înaintea returului cu Genk, din şaisprezecimile Europa League, că nu se aştepta la condiţiile meteo din Belgia, la ora meciului anunţându-se ploaie, condiţii pe care le consideră defavorabile echipei sale. Astra Giurgiu a remizat, împotriva echipei KRC Genk, scor 2-2, pe stadionul Marin Anastasovici, în manşa tur a şaisprezecimilor de finală ale Europa League. Formaţia belgiană a condus cu 1-0 şi 2-1, după golurile marcate de Timothy Castagne şi Leandro Trossard, dar campioana en titre a Ligii 1 a revenit şi a egalat de fiecare dată, prin reuşitele lui Constantin Budescu şi Takayuki Seto.

Albert Stuivenberg, antrenorul echipei Genk, a declarat înaintea manşei retur cu Astra Giurgiu, că ar fi un rezultat istoric pentru echipa sa dacă s-ar califica în optimile de finală din Europa League şi totodată, benefic şi din punct de vedere financiar. Tehnicianul echipei belgiene aşteaptă cât mai mulţi suporteri la meciul cu Astra Giurgiu. Pentru Genk, aceasta este a treia apariţie în şaisprezecimile de finală din Europa League, însă echipa belgiană nu a reuşit până acum să depăşească această fază a competiţiei.

Daniel Niculae, atacantul echipei Astra Giurgiu, a declarat la conferinţa de presă dinaintea meciului cu Genk, că este un meci de totul sau nimic pentru formaţia lui Marius Şumudică, iar jucătorii se vor bate până în ultimul minut pentru calificarea în optimile Europa League. În ultimele cinci meciuri din Europa League, Astra Giurgiu a reuşit două victorii şi trei rezultate de egalitate. Echipa antrenată de Marius Şumudică are nevoie de o victorie sau de un rezultat de egalitate cu cel puţin trei goluri marcate, în returul de la Genk.

Pep Guardiola e considerat de mulţi specialişti cel mai bun antrenor din lume, după nouă ani de carieră în care a câştigat tot ce se putea cu Barcelona şi Bayern Munchen, însă actualul tehnician al lui Manchester City are o cu totul altă părere. Întrebat în contextul partidei cu AS Monaco, din optimile Champions League, despre numirea argentinianului Marcelo Bielsa pe banca tehnică a formaţiei Lille, din Ligue 1, Guardiola a precizat că îl consideră pe fostul selecţioner al Argentinei cel mai bun antrenor din lume. Asta deşi Bielsa, ajuns la 61 de ani, nu se poate mândri cu foarte multe trofee cucerite de-a lungul carierei. De fapt, la nivel de club, fostul fundaş a cucerit trofee doar cu Newellţs Old Boys, la prima experienţă a carierei ca antrenor, în urmă cu mai bine de 25 de ani.

Alexandru Maxim rămâne pe radarul lui Leeds United, deşi mult discutata mutare a mijlocaşului român nu s-a realizat în această iarnă. Experienţa mijlocaşului la VfB Stuttgart pare aproape de final, în condiţiile în care internaţionalul român nu a reprezentat o opţiune de bază nici în acest sezon, deşi echipa a retrogradat în 2.Bundesliga. Mai mult, în cele 4 meciuri jucate de şvabi în 2017, Maxim a prins doar 14 minute, fiind trimis pe teren în finalul partidei câştigate cu SV Sandhausen, scor 2-1.

Simona Halep a fost nevoită să îşi ia o lună de pauză din cauza accidentării la genunchi, iar un important om din tenisul mondial îi simte deja lipsa constănţencei. Steve Simon, CEO-ul Asociaţiei Tenisului Feminin (WTA), a vorbit în termeni laudativi despre a 4-a jucătoare a clasamentului mondial. Preşedintele executiv al WTA a acordat un interviu publicaţiei „Gulf News” din Dubai, menţionând cinci jucătoare care sunt foarte importante pentru imaginea tenisului feminin în acest moment. Printre acestea se numără şi Simona Halep, despre care Steve Simon spune că are o carieră frumoasă înainte.

Ajuns la 37 de ani, pe care-i va împlini pe 13 martie, Lucian Sânmărtean nu se gândeşte la finalul carierei de fotbalist şi vrea să-şi prelungească înţelegerea cu Al-Taawon, echipa din Arabia Saudită cu care mai are contract până în această vară. Readus de Costel Gâlcă în fotbalul din Arabia Saudită, „Magicianul” s-a impus foarte repede la Al-Taawon, e titular incontestabil şi a oferit pasa decisivă pentru golul care i-a adus formaţiei prima victorie din istorie în Liga Campionilor Asiei. Iar evoluţiile bune îl fac să se gândească la prelungirea contractului scadent la finalul lunii iunie.

Arcadie Zaporojanu, impresarul lui Mircea Lucescu, a lămurit situaţia atrenorului român la Zenit Sankt Petersburg. Omul care reprezintă interesele lui „Il Luce” spune că zvonurile apărute în presa din Rusia sunt false şi că tehnicianul de 71 de ani nu se află, în niciun caz, aproape de demitere. Pus să comenteze informaţiile oferite de presa din Rusia, Zaporojanu a infirmat varianta jurnaliştilor şi a întărit ideea că Mircea Lucescu va continua pe banca tehnică a lui Zenit. 4 milioane de euro e salariul încasat de Mircea Lucescu la Sankt Petersburg, contractul său cu Zenit începând în luna mai a anului 2016.

FC Krasnodar, Schalke 04 şi Manchester United s-au calificat, în optimile de finală ale Europa League, după ce au trecut de Fenerbahce, PAOK Salonic, respectiv Saint-Etienne. Fenerbahce a remizat pe teren propriu cu FC Krasnodar, scor 1-1, în manşa retur a şaisprezecimilor. Oaspeţii au deschis scorul în minutul 7, prin Smolov, iar Souza a egalat în minutul 41. În Rusia, Krasnodar a câştigat cu 1-0. Schalke 04 şi PAOK Salonic au încheiat la egalitate, 1-1, în retur. Schopf a deschis scorul pentru formaţia germană în minutul 23, iar Nastasic a înscris în proprie poartă în minutul 25. În primul meci, Schalke a câştigat în Grecia cu 3-0. Saint-Etienne a pierdut în faţa propriilor suporteri cu Manchester United, scor 0-1, după reuşita lui Mkhitaryan din minutul 17. Englezii au jucat în zece oameni din minutul 63. Pe Old Trafford, Manchester United a câştigat cu 3-0.

Echipa naţională de rugby a României va întâlni, pe 4 martie, la Soci, reprezentativa similară din Rusia, în cel de-al treilea meci din Rugby Europe Championship. Selecţionerul Lynn Howells a convocat 33 de jucători. Dintre aceşti jucători, 11 provin de la Timişoara Saracens, şapte de la CSA Steaua, cinci de la Ştiinţa Baia Mare, doi de la CSM Bucureşti, unul de la CS Dinamo şi şapte din campionatul Franţei. Mihai Macovei, care a fost căpitanul naţionalei în ultimii ani, revine în lot după o pauză de aproape un an. El s-a accidentat în primăvara anului 2016 şi a avut o lungă perioadă de recuperare. Jucătorii se vor reuni pe 26 februarie, la Bucureşti.

Corona Braşov este marea dezamăgire a sezonului în handbalul feminin, campionatul fiind deja compromis. Clubul de la poalele Tâmpei arată mediocru astăzi, având practic decontul pentru tot ce a făcut conducerea clubului în ultimul an. Cu excepţia a 1-2 ani, când a avut probleme de reorganizare după ce Teodor Florescu şi-a retras sprijinul financiar în 2010, Braşovul a stat mereu în faţă în handbalul feminin, începând din 2005. În 2006 a câştigat titlul în Liga Naţională, iar în alte şase ocazii a terminat pe podium. De asemenea, a jucat două finale de cupe europene (2006, 2008), iar în alte două ocazii a ajuns în semifinale (2009, 2016).

În actualul sezon, Corona arată ca un club care s-a săturat de performanţă, deşi nu are probleme de finanţare şi a beneficiat de acelaşi buget ca şi în anii trecuţi. Cu multe jucătoare care au cochetat în ultimii ani cu echipa naţională, Corona ocupă doar locul 7 în Liga Naţională şi a ajuns să fie bătută de aproape oricine în campionat. Conducerea clubului a schimbat deja de două ori antrenorii, Mariana Tîrcă şi Dumitru Berbece, ajungând în prezent la varianta Dragoş Dobrescu, care a pregătit în ultimii ani echipa masculină CSM Ploieşti, cu două retrogradări în Divizia A. Evident, la cum a arătat parcursul clubului în ultimul an competiţional, vina este în altă parte.

Sorana Cîrstea (67 WTA) a fost eliminată prematur, la turneul WTA International de la Budapesta: 3-6, 2-6 în turul I cu Carina Witthoeft (Germania, 83 WTA). Cîrstea nu a mai fost de multă vreme favorită numărul 4 în cadrul unui turneu WTA, iar românca a lăsat impresia că nu se simte confortabil cu un asemenea statut. Sorana a făcut cel mai slab meci al anului, fiind învinsă de Carina Witthoeft în turul inaugural la Budapesta (Ungaria), după o oră şi 7 minute, scor 3-6, 2-6. Sorana nu îşi găseşte ritmul după ce la începutul anului a reuşit o performanţă extraordinară, prin atingerea optimilor de la Australian Open. Au urmat trei înfrângeri consecutive: 6-7, 2-3 (abandon) cu Risa Ozaki în turul I la Taipei, 6-7, 7-5, 5-7 cu Yanina Wickmayer în Fed Cup şi 3-6, 2-6 cu Carina Witthoeft în primul tur la Budapesta. După eliminarea din ţara vecină, „Sori” va trebui să se mulţumească cu 2.100 de dolari şi 1 punct WTA.

PROGNOZA METEO
23 Februarie 2017

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru aceastã perioadã în toatã țara, cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 10 și 18 grade și minime între -1 și 7 grade, ușor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în regiunile nord-vestice, nordice și centrale, unde temporar va mai ploua, iar pe crestele montane ale Carpaților Orientali, trecãtor la începutul zilei vor fi și precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare. În județele Maramureș, Bistrița Nãsãud și în zona de munte a județelor Satu Mare și Mureș, în cursul zilei se vor cumula cantitãți de apã ce vor depãși pe arii restrânse 15…20 l/mp. Vântul va avea intensificãri la munte, în special pe crestele Carpaților Orientali, unde vor fi rafale de peste 80…90 km/h, dar local și temporar, ziua și în celelalte regiuni, cu viteze de 50…60 km/h.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, spre mai mult senin. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri dupã-amiaza și seara. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 3…5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *