Stiri pe scurt 23 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 23 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  23 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua 23 august. La data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Elevul din România considerat noul Einstein. Un elev din Costanţa a uimit mediul academic din Statele Unite. Universităţi de prestigiu precum Harvard şi Columbia s-au luptat ca să-l aibă student şi i-au oferit burse de 70.000 de dolari pe an. Elevul român a ales în cele din urmă Universitatea Columbia unde va studia din toamnă ştiinţele pământului. Costin Dobrin se poate lăuda cu o reuşită la care mulţi tineri de vârsta lui nici măcar nu visează. Cele mai prestigioase universităţi din lume s-au întrecut să-l aibă student din această toamnă. La ambele universităţi, Costin a fost acceptat cu bursă: 70.000 de dolari pe an. În plus, la Universitatea Columbia, elevul din Constanţa a primit o distincţie excepţională, care îi aduce în plus 10.000 de dolari.

Studenţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au la dispoziţie două cămine, unul care aparţine instituţiei, cu o capacitate de 60 de locuri, şi celălalt al Direcţiei de Tineret şi Sport, unde sunt disponibile 50 de locuri. Cele 110 locuri nu sunt suficiente pentru cei 3.000 de tineri înscrişi la instituţia de învăţământ superior de stat. În aceste condiţii, aproximativ 2.900 de tineri din cei 3.000 înscrişi sunt nevoiţi să se orienteze spre piaţa imobiliară, unde chiriile încep de la 100 de euro pentru o garsonieră şi pot ajunge până la 250 de euro pentru un apartament modern. Reprezentanţii UCB susţin, însă, că dacă cererea va fi mai mare ca oferta, vor apela la varianta închirierii unui etaj la un hotel din centrul municipiului Târgu-Jiu.

În ceea ce priveşte tarifele de cazare în cămin, acestea sunt diferenţiate în funcţie de statutul solicitantului. Cei care au ocupat locurile la buget au plătit anul trecut 205 lei de persoană, în fiecare lună, în căminul studenţesc Debarcader, care are o capacitate de 60 de locuri, dar şi 200 de lei de persoană pentru masă şi 125 lei de persoană pe lună în căminul Direcţiei de Tineret şi Sport Gorj. Studenţii cu taxă au plătit 300 lei fiecare în Căminul Studenţesc Debarcader şi 220 lei de lei persoană pe lună în căminul de la Liceul Nr.2. Tarifele ar putea rămâne aceleaşi şi în noul an universitar care va începe în octombrie. Cele două cămine nu sunt poziţionate în aceeaşi zonă. UCB are un campus universitar în cartierul Debarcader, iar Liceul Nr. 2 se află în partea opusă, lângă Inspectoratul Şcolar Gorj. Şi condiţiile diferă.

Complexul Studenţesc Debarcader are în componenţa sa şi cantină şi dispune de camere dotate corespunzător, pentru studiu, dar si pentru activităţi extraşcolare. Tinerii pot folosi terenurile multifuncţionale de fotbal, tenis de câmp, volei, baschet, handbal, dar şi sala de gimnastică. În sesiunea din vara acestui an, 900 de tineri s-au înscris la studiile de licenţă şi master, din cadrul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat se aşteaptă însă ca toate cele 1.400 de locuri, la buget şi taxă, aprobate pentru admiterea în noul an universitar 2016-2017, să fie ocupate în etapa din septembrie.

Fundaţia Principesa Margareta a României anunţă selecţia bursierilor în cadrul proiectului “O meserie pentru viitor”, adresat tinerilor cu studii nefinalizate, care doresc sa înveţe o meserie şi să îşi găsească un loc de muncă. Tinerii se pot înscrie la cursuri de calificare de scurtă durată, gratuite, cu scopul de a obţine un certificat profesional într-o meserie de actualitate. Aceştia pot opta pentru cursuri precum: coafor stilist, cosmetician, technician masseur, coafor, ospătar, bucătar, optician, bijutier, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, frizer, manichiurist – pedichiurist, stilist-protezist unghii, croitor, designer floral, electronist depanator aparate si echipamente pentru radio si TV. La finalul cursului, vor obţine un certificat profesional acreditat.

Cursurile se vor desfăşura în cadrul Colegiului UCECOM Spiru Haret. Programul “O meserie pentru viitor” este finanţat de Raiffeisen Leasing. Oferta adresată tinerilor care se înscriu la aceste cursuri cuprinde: Alegerea unui curs de calificare acreditat în domeniul în care aceştia sunt pasionaţi; Un certificat profesional într-o meserie cerută pe piaţa actuală a muncii; Asigurarea mesei de prânz la cantină pe perioada cursului; Oportunităţi de practică sau internship; Sprijin din partea psihologului şi asistentului social al Fundaţiei Principesa Margareta a României; Activităţi diverse educative şi de socializare sau de voluntariat; Consiliere privind redactarea unui CV şi prezentarea la interviul de anagajare.

Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, cum ar fi încălcarea procedurii de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale, neregulile fiind semnalate la vremea respectivă şi de către reprezentanţii mai multor edituri care au participat la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Directorul CNEE, Cristian Mirescu, a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a, a constatat Corpul de Control al premierului. Ministerul Educaţiei a anunţat că în urma raportului directorul CNEE, Cristian Mirescu, a fost detaşat din funcţia de conducere. Costin Diaconescu, a declarat că din punctul său de vedere, nu a fost vorba de o desecretizare.

În urma deciziei CNSC, pronunţată la data de 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a procedat la reevaluarea ofertelor, „împrejurare în care a decis că ofertele contestate (inclusiv oferta alternativă), depuse de societatea CD PRESS S.R.L. pentru cele cinci loturi, sunt neconforme, acestea neîndeplinind toate condiţiile de admisibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire”. Cele cinci loturi la care se face referire în document sunt manualele de Limbă şi Literatură Română, Matematică, Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Geografie, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice.

Corpul de Control mai arată că în cazul celor două loturi de manuale şcolare pentru Educaţie Civică şi Muzică şi Mişcare, pentru care decizia comisiei de evaluare a ofertelor nu a fost contestată, deşi ofertele tehnice ale societăţii CD PRESS S.R.L. au fost prezentate în aceeaşi modalitate, CNEE a încheiat cu acest operator economic acorduri-cadru. Corpul de Control a sesizat nereguli şi în privinţa atribuţiilor directorului CNEE, Cristian Mirescu. În al doilea rând, Corpul de Control recomandă desemnarea, în cadrul procedurilor de atribuire, a unor persoane diferite pentru calitatea de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor faţă de persoana care asigură conducerea CNEE, termenul pentru aplicarea acestei recomandări fiind permanent.

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, organizează un nou proces de recrutare pentru baza de la Bucureşti, ca parte a planului de dezvoltare anunţat pentru anul 2016. Persoanele care doresc să devină însoţitori de bord trebuie să îndeplinească o serie de criterii, precum să ştie să înoate, să fie mai înalte de 1,65m (pentru persoanele de sex feminin) sau 1,75m (masculin), să aibă experienţă în relaţia cu clienţii, dar şi să poată ajunge la aeroport în maximum o oră. Cele două sesiuni de recrutare vor avea loc pe 30 august şi 20 septembrie la hotel Angelo by Vienna House Bucureşti. Totodată, compania a lansat primul film de prezentare despre ce înseamnă să fii însoţitor de zbor.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat marţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, că i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii un procentaj de 5% din sumele alocate de minister pentru două spitale, iar în 28 aprilie 2016 i-a şi dat 126.000 lei. Banii au fost remişi pentru ca persoana respectivă să îşi exercite influenţa asupra unor responsabili din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare.

Conducerea Baroului Bucureşti dezbate, solicitarea Monicăi Macovei de a-l exclude pe fostul premier Victor Ponta din Baroul Bucureşti, şeful instituţiei precizând că nu a mai avut astfel de cereri până acum. Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti. În solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, Ion Dragne, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.

Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului General, au mers la mai multe spitale din ţară pentru a ridica documente necesare în continuarea cercetărilor din ancheta Hexi Pharma. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că s-au primit la parchet rezultatele testelor de eficienţă pe unul dintre loturile Hexi Pharma, rezultatele fiind „şi pozitive şi negative”, urmând ca analize pe un alt lot de dezinfectanţi să fie făcute în străinătate. Procurorul general spune că vor fi trimis probe din biocide în străinătate, pentru a fi testate în laboratoare specializate. Mihai Leva, şef de producţie la Hexi Pharma, este cercetat sub control judiciar pentru complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, în formă continuată.

Şeful Salvamont Alba, Lucian Forda, spune, la o zi după misiunea de salvare a persoanelor rămase blocate în peştera din Munţii Apuseni, că turiştii şi salvatorii au fost ajutaţi de natură: „Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi”. Şeful Salvamont Alba adaugă că în momentul în care reprezentanţii ISU au ajuns la peşteră au crezut că vor petrece acolo cel puţin două zile. Potrivit acestuia, cele 11 persoane au reuşit să se refugieze la câteva sute de metri de la intrare, pe o stâncă foarte mare, însă dacă ar mai fi plouat o jumătate de oră apa ar fi ajuns la ele. Sansa turiştilor a fost că au avut costume bune, pentru că dacă nu ar fi fost echipaţi corespunzător, ar fi fost găsiţi în hipotermie.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani, cu arsuri pe apoape toată suprafaţa corpului, rănit în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Bărbatul fusese adus cu ambulanţa la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală în urma exploziei care a avut loc la Rafinăria Petromidia din Năvodari, dat fiind faptul că elicopterele care trebuiau să transporte răniţii nu au mai putut decola din cauza furtunii care a avut loc în Constanţa. O altă victimă, un bărbat în vârstă de 49 de ani, cu arsuri de gradul IIB-III pe 23-25% din suprafaţa corpului, este în continuare internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Potrivit Ministerului Sănătăţii, el este stabil, în continuare intubat şi i se efectuează, la ora transmiterii ştirii, o bronhoscopie, iar în funcţie de rezultat, medicii vor decide dacă va fi detubat.

La Spitalul de Arşi sunt internaţi alţi doi bărbaţi care ar putea intra în operaţie miercuri. Unul din aceştia are 34 de ani, cu arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafaţa corpului, este stabil hemodinamic şi respirator, a fost detubat după transport, iar celălalt are 58 de ani, arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafaţa corpului, este de asemenea stabil hemodinamic şi respirator şi a fost şi el detubat după transport. Ministerul Sănătăţii precizează că la Spitalul de Arşi sunt tratate cazuri de arsuri care nu presupun activitate în ATI, fără leziuni de căi respiratorii şi în suprafaţa maximă de 25%.

Alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc pe 11 decembrie, consideră preşedintele UDMR Kelemen Hunor, care mai spune că este nevoie de o modificare a Constituţiei pentru că, altfel, există riscul ca, în 2020, scrutinul să se suprapună cu Crăciunul. Kelemen Hunor mai spune, că dacă nu se găseşte o soluţie, alegerile parlamentare vor ajunge să aibă loc în 2020 chiar de Crăciun. Reprezentanţii Guvernului poartă negocieri cu liderii partidelor politice pentru stabilirea de comun acord a datei organizării alegerilor parlamentare. Executivul intenţionează să emită cât mai repede Hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare, deoarece proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului secţiilor de votare pentru românii din străinătate conţine termene exprese care se raportează la data alegerilor.

Loteria Română avertizează cetăţenii că în ultima perioadă a primit sesizări cu privire la producerea unor tentative de înşelăciune cu produse de tip „loz în plic” şi recomandă jucătorilor să nu achiziţioneze produse loteristice decât din agenţiile loto şi de la persoanele autorizate. Vânzarea lozurilor se face prin reţeaua de vânzare a Loteriei Române, prin punctele şi persoanele autorizate de Loteria Română, la fel şi plata căştigurilor. Loteria Română atrage atenţia asupra faptului că vor fi traşi la răspundere potrivit legii cei care vor încerca să falsifice produse loteristice, cei care vor preda, vor primi sau vor vinde lozuri sau alte astfel de produse fără a fi autorizaţi de companie.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că OUG nr.20 din iunie 2016 privind creşterile salariale se aplică şi magistraţilor şi că discuţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public pe această temă fac parte din dezbaterea publică şi nu dintr-un scandal. Reacţia vine după ce procurorul general a semnat un ordin prin care procurorii vor prmi o majorare salarială de până la 18 procente, începând din septembrie. În cazul judecătorilor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorare. Asta a atras nemulţumirea a o parte dintre judecători. Aceştia au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unotară a Ordonanţei care duce la creşterea salariilor, susţinând că au fost discriminaţi.

Piaţa fructelor de mare a ajuns anul trecut la circa 35 milioane de euro şi ar putea creşte în acest an cu 5%, pe primul loc în topul vânzărilor fiind creveţii, urmaţi de midii, calamari şi caracatiţă. Compania este unul dintre principalii jucători de pe piaţa importatorilor şi distribuitorilor de produse de peşte şi fructe de mare din România şi dezvoltator al brandului Alfredo Seafood. Alfredo Seafood reprezintă 23% din piaţa de fructe de mare de marcă. Totuşi, vânzările vrac şi private-label sunt dominante ca volum, pe piaţa autohtonă fiind vândute anul trecut 500 de tone de fructe de mare.

Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a publicat un raport privind activitatea sa în primele 100 de zile de mandat, el declarând totodată că a găsit la minister „câteva noduri gordiene”, dar a făcut „paşi importanţi” pentru dezlegarea lor. Raportul prezintă obiectivele asumate de ministru, situaţia preluată, soluţiile propuse şi provocările cu care se confruntă în prezent. In raportul publicat sunt prezentate informaţii cu privire la rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007-2013, care, se arată în raport, a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi de 66,21% la preluarea mandatului de către Cristian Ghinea.

Un bărbat urmărit de autorităţile germane după ce a atacat, în iunie, cu un cuţit, un român care-l cazase în oraşul Duisburg, a fost prins. În urma unei operaţiuni European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor, declanşată de poliţiştii Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, în cooperare cu echipa FAST Germania, bărbatul a fost depistat în judeţul Brăila. În cursul lunii iunie a acestui an, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, tânărul ar fi agresat cu pumnii şi picioarele un alt cetăţean român care i-a oferit cazare în oraşul german Duisburg. De asemenea, bărbatul de 28 de ani i-ar fi aplicat victimei numeroase lovituri cu un cuţit în zona spatelui, braţelor şi la nivelul gambelor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov informează că 25 de case, 33 de curţi, dar şi 16 subsoluri de locuinţe au fost inundate după furtuna abătută luni seară asupra Capitalei, meteorologii instituind, timp de o oră, cod portocaliu de vijelii în Bucureşti şi Ilfov. Totodată, o schelă a căzut peste câteva autoturisme pe strada Maior Vasile Băcilă din Capitală, acestea fiind avariate. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă informează că au intervenit cu 126 mijloace tehnice de intervenţie, respectiv autospeciale de stingere, motopompe remorcabile sau transportabile. Au fost primite sesizări de acumulări de apă pe străzile 11 Iunie, Mitropolit Nifon şi Periniţa. De altfel, precipitaţiile înregistrate în Bucureşti au blocat circulaţia tramvaielor în zona 11 Iunie, în apropiere de Parcul Carol.

Televiziunea History va difuza în exclusivitate două documentare dedicate atentatelor de la 11 septembrie 2001, pentru a comemora împlinirea a 15 ani de la tragedie, „102 minute care au schimbat America” şi „Steagul de la WTC” urmând fi difuzate pe 3, respectiv, 17 septembrie, de la ora 21:00. Documentarul „102 minute care au schimbat America”, produs de History şi câştigător la premiile Emmy, prezintă minut cu minut desfăşurarea catastrofei din 11 septembrie 2001, folosind imagini din numeroase surse, printre care filmări de amator surprinse cu camera de luat vederi şi telefoane mobile, înregistrări din arhivele poliţiei şi pompierilor şi comentarii de la faţa locului de la echipele de salvare şi martorii oculari.

În cadrul documentarului „Steagul de la WTC”, scriitorul şi prezentatorul History Brad Meltzer urmăreşte căutarea steagului de la Kilometrul Zero, elucidând misterul dispariţiei sale şi prezentând testele care i-au demonstrat autenticitatea. Este evidenţiată activitatea poliţiei din Everett, Washington, ale cărei eforturi au ajutat la recuperarea „steagului de la 11 septembrie”, precum şi cea a experţilor în artă şi a criminaliştilor de renume ale căror teste au confirmat faptul că steagul era veritabil. Documentarul este produs de compania Left Right Productions, al cărei ajutor a fost esenţial pentru găsirea steagului, în cadrul comemorării a 15 ani de la atacurile de pe 11 septembrie. History va difuza „Steagul de la WTC” sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 21:00.

Poliţia australiană se află în căutarea a patru indivizi care au lăsat trei crocodili de apă sărată subnutriţi într-o şcoală, după ce au spart-o pentru a fura echipamente informatice. Poliţia a spus că aceştia au intrat în Colegiul Taminmin situat în oraşul Humpty Doo, după ce au împins crocodilii înăuntru printr-o fereastră spartă. În imaginile suprinse de camerele de supraveghere indivizii pot fi văzuţi în timp ce furau un monitor de calculator înainte de a fugi. Patrulele au spus că reptilele, care aveau gura legată cu bandă adezivă, au fost probabil luate de la o fermă de crocodili din apropiere, dar că este puţin probabil ca acestea să supravieţuisască într-o stare de sănătate atât de precară.

Forţele aeriene nigeriene au anunţat că au eliminat o serie de milianţi importanţi ai organizaţiei Boko Haram şi că este posibil ca liderul acesteia să fi decedat, de asemenea, în urma rănilor provocate de un raid lansat în nord-estul ţării. Avioanele Guvernului i-au atacat, pe militanţi în satul Taye din statul Borno, au anunţat forţele aeriene din Nigeria.

Aproximativ 1.900 de persoane au fost ucise în cursul operaţiunilor antidrog desfăşurate în Filipine, iniţiate în urma cu şapte săptămâni, după ce Rodrigo Duterte a devenit preşedinte. Dela Rosa a mai spus că 750 de persoane au fost ucise în timpul operaţiunilor poliţei împotriva traficanţilor de droguri, în timp ce restul deceselor sunt încă investigate. Oficialul filipinez a mai declarat că 40 dintre aceste decese nu au avut legătură cu traficul de droguri, fiind din cauza rivalităţilor sau a altor infracţiuni. Aproximativ 700.000 de consumatori şi traficanţi de droguri s-au predat poliţiei, a precizat dela Rosa, care a mai adăugat că nivelul criminalităţii generale a scăzut, deşi rata omuciderilor a crescut.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a discutat cu omologul său belarus, Stanislav Zas, despre riscurile şi ameninţările existente la adresa statelor lor în contextul extinderii prezenţei militare NATO în Europa de Est. Biroul de presă al Consiliului de Securitate al Rusiei a anunţat, că această problemă a fost ridicată în timpul consultărilor dintre cele două ţări în materie de securitate, care au avut loc la Minsk. Experţii din cele două ţări au discutat aspecte legate de dezvoltarea cadrului juridic contractual în ceea ce priveşte relaţiile dintre Rusia şi Belarus, acordând o atenţie deosebită îmbunătăţirii reglementării juridice în domeniul cooperării dintre comisiile de investigaţie ale celor două state şi organismele pentru controlul migraţiei, precum şi actualizării tratatului privind protecţia frontierei externe a Uniunii Statale.

Ministerul de Interne de la Paris a anunţat că şapte persoane suspectate de legături teroriste au fost arestate de Direcţia General de Securitate Internă (DGSI) în luna august. Numărul persoanelor arestate, în primele şase luni ale acestui an, în Franţa, pentru presupuse legături teroriste este echivalent cu numărul arestărilor pentru acelaşi motive în tot cursul anului precedent. În ultimul an, Franţa a fost scena mai multor atacuri teroriste, cele mai sângeroase fiind cele de la Paris, din noiembrie 2015, şi Nisa, din iulie.

Bernard Cazeneuve a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său german, Thomas de Maiziere, ocazie cu care cei doi au anunţat o nouă iniţiativă franco-germană privind securitatea europeană. Cazeneuve şi Maiziere propun limitarea encriptării, spunând că astfel ar permite guvernelor să monitorizeze comunicarea între suspecţii de terorism. În urma atacurilor teroriste din această vară comise în ambele state, miniştrii au mai subliniat necesitatea unui sistem european unic care să permită schimbul de informaţii între serviciile de securitate din Europa.

Cancelarul german Angela Merkel susţine că Uniunea Europeană trebuie să demonstreze că poate prospera şi fără Marea Britanie, în condiţiile în care liderul Germaniei, împreună cu liderii Franţei şi Italiei, au căutat o nouă cale pentru Europa. Liderii celor mai mari trei economii din zona euro s-au întâlnit pe portavionul Giuseppe Garibaldi luni, în condiţiile în care îngrijorările legate de viitorul Uniunii Europene încep să se adune. Chiar şi înainte de Brexitul din iunie, uniunea era inundată de agitaţie, de criza migranţilor şi de ridicarea ideologiilor populiste anti-UE.

SPORT

Gigi Becali susţine că Nicuşor Stanciu ar putea fi cedat în schimbul sumei de 10 milioane de lire sterline unui fond de investiţii. Tranzacţia ar urma să se realizeze miercuri, dacă presupusul fond de investiţii este de acord cu pretenţiile lui Becali. FIFA şi FRF interzic însă implicarea unor terţi în transferurile de jucători. Gigi Becali pare dispus să renunţe la Stanciu şi patronul Stelei susţine că aşteaptă un răspuns de la un fond de investiţii din Anglia. Patronul fostei campioane a României i-a fixat preţul la 10 milioane de lire sterline şi susţine că miercuri aşteaptă un răspuns.

Marcel Popescu, preşedintele lui CS U Craiova, acuză că Robert Dumitru a fost trimis cu tema făcută la meciul cu ACS Poli. CS U Craiova a pierdut surprinzător cu 3-2 la Timişoara, într-un meci în care s-au acordat 3 penalty-uri. Două dintre ele sunt controversate. CS U Craiova avea şansa să treacă pe primul loc, în cazul în care ar fi reuşit să câştige la Timişoara. Olteanii s-au împiedicat însă şi au pierdut cu 3-2, însă rezultatul a fosti influenţat de mai multe decizii controversate luate dfe Robert Dumitru, centralul partidei. Marcel Popescu este de părere că acesta a greşit intenţionat.

Christoph Daum (62 de ani) a negociat cu Aston Villa înainte să se înţeleagă cu Răzvan Burleanu şi să devină noul selecţioner al României, dar clubul retrogradat în această vară din Premier League în Championship nu a ajuns la un acord cu cu antrenorul german şi s-a orientat spre varianta Roberto di Matteo. România putea avea un alt selecţioner înaintea debutului în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, iar dezvăluirea a fost făcută chiar de Christoph Daum. Prezent în studioul emisiunii „Premier League Magazin”, unde a comentat alături de Costin Ştucan şi Dan Chilom evenimentele petrecute în etapa a doua din Albion, selecţionerul României a dezvăluit că s-a aflat la un pas să semneze cu Aston Villa.

Jocurile Olimpice de la Rio au rămas în urmă, iar handbalul va intra într-o nouă etapă. Peste câteva zile se va da startul Ligii Naţionale: în 30 august va debuta întrecerea masculină, iar în 11 septembrie, cea feminină. Federaţia Română de Handbal este pe ultima sută de metri în a încheia contractele pentru drepturile TV, unul dintre cele mai importante aspecte înaintea sezonului. Dacă în ultimii ani, telespectatorii români au văzut handbalul din Liga Naţională doar la DigiSport, din sezonul 2016-2017 competiţiile vor fi urmărite pe trei canale, Digi Sport, Dolce Sport şi, surpriză, TVR.

România a ocupat locul 47 la Jocurile Olimpice de la Rio, o evidenţă a faptului că lucrurile merg prost în sportul românesc. Delegaţia tricoloră revine în aceste zile din Brazilia, iar în spaţiul public se cere o analiză profundă a situaţiei în care a ajuns sportul. În urmă cu 16 ani, la Sydney 2000, România obţinea nu mai puţin de 26 de medalii, dintre care 11 de aur, cu care ocupa locul 11 în clasamentul pe naţiuni. Acum se întoarce acasă doar cu 5 medalii. Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a avut o reacţie tranşanstă după terminarea Jocurilor Olimpice. A postat un mesaj pe pagina personală de Facebook în care a indentificat principala cauză a situaţiei sportului de azi, O LEGE FOARTE PROASTĂ.

Curtea de Apel a stabilit primul termen în dosarul excluderii Universităţii Craiova. Prima instanţă i-a condamnat pe Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Adrian Mititelu ar urma să primească despăgubiri de peste un miliard de lei. La mijlocul lunii iunie, judecătorii Tribunalului Bucureşti anunţau o decizie zguduitoare pentru fotbalul românesc, în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Adrian Mititelu urma să primească despăgubiri de peste un miliarde de lei. Banii ar urma să fie plătiţi de FRF, LPF, Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu.

Steaua a plecat în această dimineaţă spre Manchester, unde urmează să dispute returul cu City. Vicecampionii României îşi propun să mai salveze ceva din onoarea pierdută la Bucureşti, când au pierdut cu 5-0. Returul cu Manchester City este doar o formalitate, după ce englezii s-au impus cu 5-0 la Bucureşti. Fără vreo şansă la calificare, steliştii îşi propun să facă un meci cât mai bun şi să repare din imaginea şifonată cu care au rămas după partida de pe Arena Naţională. Helumth Duckadam speră într-o diferenţă de scor mult mai mică, chiar dacă Reghecampf va folosi aproximativ aceeaşi echipă ca în tur.

Christoph Daum este un selecţioner modern şi, cel puţin din punctul de vedere al comunicării şi al interacţiunii cu fanii, FRF pare că a dat lovitura. Prezent luni seară în studioul emisiunii „Premier League Magazin”, de la Eurosport, neamţul a tratat cu umor un subiect pe care, poate, mulţi antrenori l-ar fi evitat. Invitat să comenteze evenimentele din etapa a doua a campionatului din Anglia, unul pe care a recunoscut că-l apreciază, Daum a fost întrebat dacă visează să antreneze în Premier League, dar şi despre decizia pe care ar lua-o dacă ar fi ofertat de Manchester United.

Relaxat, selecţionerul României a tratat subiectul cu umor şi a răspuns că, dacă United l-ar chema în acest moment, va fi nevoit să-l trimită pe banca tehnică a naţionalei României pe Sir Alex Ferguson, legendarul manager scoţian cu care are o relaţie foarte bună. Sir Alex Ferguson a fost unul dintre oamenii care au făcut lobby pentru numirea lui Daum pe banca naţionalei. Imediat după eliminarea de la EURO 2016, Răzvan Burleanu a început căutările pentru noul selecţioner, iar Sir Alex Ferguson a fost unul dintre numele mari cu care preşedintele FRF s-a sfătuit, scoţianul indicându-l pe Daum drept omul potrivit pentru ceea ce căuta, la acea oră, fotbalul românesc.

În vârstă de 22 de ani, Tyler Blackett a debutat în prima ligă engleză în august 2014, într-un meci cu Swansea, când pe banca echipei Manchester United era Louis van Gaal, iar în sezonul precedent a fost împrumutat la Celtic, unde a jucat opt meciuri în toate competiţiile. Blackett, care a semnat un contract valabil pentru următoarele trei sezoane, a devenit astfel al 11-lea transfer pe care îl face Reading în această vară, după ce sâmbăta trecută la echipa din Championship a ajuns şi fundaşul Liam Moore de la Leicester City. Managerul echipei Reading, olandezul Jaap Stam, fost apărător la Manchester United a spus că versatilitatea lui Blackett a fost un factor decisiv în realizarea transferului.

ACS Poli Timişoara a câştigat, scor 3-2, meciul disputat pe teren propriu cu CS U Craiova, în etapa a cincea din Liga 1, iar antrenorul Ionuţ Popa şi-a felicitat jucătorii pentru modul cum au abordat partida şi a dezvăluit ce a schimbat. Este prima victorie a echipei de pe Dan Păltinişanu în acest sezon din Liga 1, în care iniţial nu trebuiau să participe, şi au pornit cu 14 puncte penalizare. După meciul din această seară, timişorenii au trecut la -11. Ionuţ Popa a vorbit despre schimbările făcute în cadrul echipei şi care au adus acest rezultat.

Ikhtiyor Navruzov (27 de ani), din Uzbekistan, a câştigat medalia de bronz la lupte, 65 de kilograme, la JO de la Rio. Finala mică a fost marcată de un eveniment nemaiîntâlnit, după ce antrenorii luptătorului din Mongolia, Mandakhnaran Ganzorig, s-au dezbrăcat în faţa întregii săli sub formă de protest la decizia arbitrilor. La sfârşitul meciului, mongolezul Mandakhnaran a fost declarat câştigător cu 7-6, moment în care cei doi antrenori se duceau în direcţia sa pentru a celebra medalia de bronz. Doar că frenezia avea să se transforme în stupoare, după ce mongolezul a primit un punct de penalizare, astfel că scorul devenea 7-7, iar imediat 8-7 pentru uzbecul Ikhtiyor Navruzov, după protestul inedit.

Feyisa Lilesa (26 de ani), etiopianul medaliat cu argint în proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Rio, riscă enorm, după gesturile sale repetate de protest la adresa guvernului din ţara natală. Mâinile încrucişate deasupra capului reprezintă modul în care grupul etnic Oromo, din Etiopia, protestează la adresa guvernului, în urma violenţelor la care este supus. Maratonistul Lilesa a fost fotografiat în dese rânduri în timpul cursei în timp ce protesta, iar fapta sa ar putea atrage câteva repercusiuni tragice. Etiopianul ar putea suferi şi pe plan sportiv din vreme Comitetul Internaţional Olimpic înterzice orice formă de manifestare politică în cadrul Jocurilor Olimpice.

Jucătoarea de tenis Irina Begu (locul 22 în clasamentul mondial) a pierdut, meciul cu franţuzoaica Caroline Garcia (poziţia 27 ATP), scor 1-6, 4-6, în primul tur al turneului de la New Haven, disputat pe hard şi dotat cu premii totale de 761,000 de dolari. Partida a durat o oră şi 23 de minute, dar s-a desfăşurat pe durata a două zile. Meciul s-a întrerupt luni, din cauza ploii, la scorul de 6-1, 5-4 pentru Garcia. În primul set, franţuzoaica a jucat impecabil la serviciu şi a reuşit două break-uri. În actul secund, Begu a avut în continuare probleme la serviciu, pe care l-a cedat de încă două ori. Românca a comis 7 duble greşeli pe parcursul meciului.

În urma acestui rezultat, bilanţul întâlnirilor directe este egal, 2-2. Begu s-a impus în acest an, pe zgura de la Charleston, cu scorul de 6-4, 2-6, 7-6 (3), şi în 2014 la New Haven. Pentru prezenţa la New Haven, Begu va primi un punct în clasamentul WTA şi un cec în valoare de 5,820 de dolari. Românca va pierde puncte în ierarhia mondială, întrucât nu a reuşit să egaleze performanţa din 2015 în cadrul turneului american, când s-a oprit în optimi. Irina Begu (25 de ani) se află la cea mai bună clasare din carieră, vine după un turneu câştigat (la Florianopolis, pe hard) şi o participare la Jocurile Olimpice de la Rio.

PROGNOZA METEO
23 August 2016

Vremea se va menține în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse și descãrcãri electrice în zonele montane, în sudul, centrul și nord-estul țãrii și pe arii restrânse în restul teritoriului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitãțile de apã vor depãși 20 l/mp și punctiform 35…40 l/mp. Pe spații mici vor fi cãderi de grindinã. Intensificãri ale vântului se vor semnala local în Moldova și Dobrogea, dar și în timpul averselor, când trecãtor pot lua aspect de vijelie. Valorile termice diurne vor crește ușor în vest și nord-vest, dar vor marca o scãdere în celelalte regiuni, astfel cã la nivelul întregii țãri se vor încadra în limite normale pentru aceastã perioadã. Temperaturile maxime se vor situa între 24 și 32 de grade, ușor mai ridicate în regiunile estice, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 și 23 de grade.

Bucuresti

Îndeosebi ziua, cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse, posibil moderate cantitativ, descãrcãri electrice și unele intensificãri ale vântului. Temperatura maximã, în scãdere fațã de ziua precedentã, se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimã va fi de 17…19 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *