Stiri pe scurt 22 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 22 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  22  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 22 septembrie. La data de 22 septembrie 1791 se năştea fizicianul şi chimistul britanic, Michael Faraday, descoperitorul inducţiei electromagnetice. El a formulat legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de “legile lui Faraday” (m. 25 august 1867).

Joi, 22 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2016, ce reprezintă debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. In acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Focarele de rujeolă identificate la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj au apărut în comunităţi de romi cu populaţie migratoare şi în care copiii nu au fost vaccinaţi, iar astfel s-a ajuns la îmbolnăvirea a peste 200 de copii din cele două judeţe. Mihaela Cătană, mediator sanitar în comuna Petru Rareş, a declarat, că în zonă este populaţie de etnie romă, iar cazurile de rujeolă au apărut din cauza migraţiei în Italia. Şi în comuna Ciceu-Mihăeşti au fost înregistrate cazuri de rujeolă, primarul Valentin Mureşan declarând că aceasta au apărut în primăvară în rândul copiilor de etnie romă care au fost plecaţi în Italia şi care nu au fost vaccinaţi. La nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate 101 cazuri de rujeolă, majoritatea la copii nevaccinaţi.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca au fost internaţi, de la începutul anului, 114 copii cu rujeolă, atât din judeţul Cluj, cât şi din alte judeţe, cu diferite grade de severitate .Ministerul Sănătăţii susţinea că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Ministerului Sănătăţii a făcut apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

După comunicatul Ministerului Sănătăţii care anunţă oficial o epidemie de rujeolă şi condamnă „campaniile iresponsabile” împotriva vaccinării, apariţia Oliviei Steer într-o emisiune tv a declanşat un adevărat jihad pe reţelele de socializare. Nu sunt de acord cu teoriile Oliviei Steer. Nu cred că vaccinul duce la autism, cum nu cred că un neuron vânjos vindecă o boală cruntă cum e cancerul. Mi se pare însă prea mult ca doamna Steer să fie executată public pe motiv că ar fi şefa unei secte care ne omoară copiii.

Deci nu era vorba despre un grup de adepţi ai doamnei Steer, ci, cel mai probabil, de familii sărace ai căror copii nu erau înscrişi pe listele vreunui medic de familie. O simplă căutare pe site-ul Ministerului Sănătăţii confirmă că în cazul izbucnirii epidemiilor de rujeolă în România, o dată la cinci ani statistic, focarele au fost în comunităţi sărace, unde rata imunizării este scăzută. Nu contest că teoriile anti-vaccinare ale Oliviei Steer au fost împărtăşite şi de alţi români, însă mult mai mulţi, cred, sunt victimele unui sistem impotent. În 2014, prin ordin al ministrului Sănătăţii s-a înfiinţat Comitetul Naţional de verificare a eliminării rujeolei şi rubeolei. Ce a făcut până acum, care îi sunt realizările? Zero, niciun rezultat la căutare pe site-ul MS.

Jurnalistul Dan Andronic a ajuns la sediul DNA unde, potrivit acestuia, este audiat în calitate de martor într-un dosar din anul 2015. Anterior, deputatul Elena Udrea şi fiica cea mare a fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, au venit pe rând la DNA. Potrivit unor surse, toţi trei sunt citaţi în acelaşi dosar, care constituie o cauză nouă. Surse judiciare au declarat că cei trei sunt audiaţi în acelaşi dosar, fiind vorba despre o cauză nouă. Aceleaşi surse au precizat că vor fi audiate mai multe persoane pe parcursul acestei zile. Până la momentul transmiterii ştirii procurorii nu au transmis date despre calitatea celor audiaţi şi despre obiectul dosarului.

Brad Pitt este cercetat de către LAPD şi de L.A. County Dept. of Children and Family Services pentru presupusul abuz verbal şi fizic asupra copiii lui, acesta fiind şi motivul care a declanşat divorţul de Angelina Jolie. Surse familiare cu situaţia declară pentru TMZ că Brad şi Angelina, alături de copiii cuplului, au zburat cu un avion privat miercurea trecută, iar pe parcursul zborului Brad Pitt ar fi consumat droguri (marijuana) şi i-ar fi abuzat pe copii verbal şi fizic. Sursele declară, de asemenea, că actorul american a început să ţipe şi s-a purtat agresiv în faţa copiilor.

TMZ afirmă că avionul ar fi aterizat în jurul orei 8 seara, iar martorii spun că Brad Pitt era în continuare foarte agresiv şi pe pista de aterizare, şi ar încercat să plece cu un autobuz care era situat pe pistă. Sursele mai afirmă că o persoană care se afla la bordul avionului sau pe pistă ar fi raportat incidentul către L.A. County Dept. of Children and Family Services. Se pare că Brad şi Angelina au făcut deja declaraţii poliţiei, dar şi copiii urmează să fie interogaţi de departamentul poliţiei ce se ocupă de probleme familiale şi de creşterea copiilor.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, că un grup de procurori apropiaţi şefei DNA, Codruţa Kovesi, se jură că îi va aresta pe părinţii unuia dintre nepoţii săi, afirmând că va veni o zi în care va fi nevoit să dezvăluie numele acestora. Traian Băsescu a afirmat că dorinţa de răzbunare a procurorilor se răsfrânge asupra copiilor săi, reamintind de cazul fratelui său Mircea Băsescu. Traian Băsescu a refuzat să dezvăluie deocamdată care este componenţa grupului de procurori.

La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, a început să ningă, zăpada aşternându-se răzleţ, sub formă de petice, meteorologii anunţând că temperatura la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş a scăzut, în timpul nopţii, sub zero grade Celsius. În Munţii Şureanu, judeţul Alba, prima ninsoare din acest an a sosit în noaptea de miercuri spre joi, zăpada aşternându-se pe suprafeţe întinse, iar temperatura a scăzut sub zero grade Celsius, în condiţiile în care, iarna trecută, prima ninsoare s-a înregistrat la finele lunii noiembrie.

Administratorul unei pensiuni din localitatea Poarta Raiului, aflată în apropiere de domeniul schiabil Şureanu, la peste 1.500 de metri altitudine, a declarat, că miercuri seara a nins, iar noaptea a fulguit, stratul de zăpadă aşternându-se pe suprafeţe mari, însă a început să se topească dimineaţa după ce a răsărit soarele. Administratorii pensiunii au postat, pe un site de socializare, câteva poze în timp ce ningea şi au scris că ”prima zăpadă la munte a sosit pe neaşteptate”. Cea mai mare altitudine din Munţii Şureanu ajunge la 2.100 de metri.

MNŢR va organiza a treia oară concursul de manager. Este recomandarea Corpului de control al premierului pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate. Rezultatul: un nou concurs pentru managementul MNŢR. De această dată, profesorul Vintilă Mihăilescu nu va lua parte la acesta. Mihăilescu declară că rolul său, de a se opune Sistemului, a fost împlinit şi că este timpul noii generaţii de cercetători din interiorul instituţiei să triumfe. Declară însă că-şi păstrează dreptul de veto (eventuală judecată pentru nereguli repetate în desfăşurarea concursului), în cazul în care Sistemul continuă să deraieze.

„#Selfie69”, supercomedia despre iubire, prietenie şi sex, a avut premiera, miercuri seara, şi la Timişoara, la eveniment participând aproximativ 200 de timişoreni. Actorul Levent Sali, precum şi regizoarea Cristina Iacob s-au fotografiat cu fanii şi au dat autografe înainte ca filmul „#Selfie69” să ruleze în sala de cinema. Regizoarea comediei „#Selfie69” consideră că românii au nevoie de astfel de filme, dovadă stă şi faptul că în primul weekend de la lansare (16 – 18 septembrie), peste 25.000 de spectatori au venit la cinema pentru a viziona neconvenţionala comedie. De asemenea, şi actorul Levent Sali, cel care îl interpretează pe Mihai în comedia „#Selfie69”, i-a încurajat pe oameni să vină la cinema pentru a vedea filmul, pentru că este „fresh”.

Înainte ca filmul să înceapă, şi-au făcut prezenţa în sala de cinema şi alţi patru protagonişti ai comediei, respectiv actorii Vlad Logigan, Olimpia Melinte, Flavia Hojda şi Alex Călin, care au venit de la Arad la Timişoara, oraş în care a avut loc premiera „#Selfie69”. Publicul a fost extrem de încântat, încă din primele minute în ală au răsunat hohote de râs, iar la unele replici oamenii au aplaudat. După film a avut loc o sesiune lungă de selfie-uri şi de autografe. Actriţa Flavia Hojda s-a declarat încântată de modul în care a fost primit filmul de publicul din „capitala Banatului”. Indecent de romantic şi feelingos de sexy, #selfie69 (2016) este sequel-ul succesului de public #selfie (2014), cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 şi a fost lansat în cinematografe în 16 septembrie.

285 fotografii din anii 1980 în albumul ”Anii ‘80” de Andrei Bârsan. Lupta sa cu cenzura dar şi bucuria de a fi licean şi student în vremea comunismului. Albumul anii ’80 este un album de “familie”, cu colegii, prietenii şi Bucureştiul. O frescă a Bucureştiului comunist, unică astăzi. Anii ‘80 este albumul care se va lansa pe 28 septembrie, ora 18.30 la Muzeul Municipiului Bucuresti. El cuprinde 285 fotografii alb-negru din vremurile comuniste.

Andrei Bârsan surprinde viaţa de fiecare zi, ocupaţiile mai mult sau mai puţin interzise ale vremii: ora de mate cu Ceauşescu şi lozinci deasupra tablei, moda 1980, diriga din liceu la sapă, în ultima bancă se putea citi în timpul orei, munca patriotică la sortat cartofi, Nae si Burlăcel nu prea au învăţat lecţia, Lapte gros, pingpong pe catedră, capra, un nou portret cu Ceausescum seful clasei il inlocuieste, Izi tăbăceşte o blăniţă de hamster în camera de cămin, în cămin la o canastă.

Pentru a cumpăra celebra operă de artă, statul român ar trebui să plătească 11 milioane de euro până la data de 31 octombrie 2016. Cuminţenia Pământului a fost realizată în anul 1907, într-o perioadă de maximă apreciere a lui Brâncuşi, alături de alte opere cunoscute precum Sărutul şi Rugăciunea. Iniţial, lucrarea a dat naştere unor ample discuţii critice şi controverse în epocă, urmând ca ulterior să fie acceptată. În 1957, Cuminţenia Pământului a fost confiscată abuziv de regimul comunist şi a fost expusă în Muzeul de Artă al României.

După mai bine de jumătate de secol, în 2012 a fost înapoiată moştenitorilor lui Gheorghe Romaşcu. Familia colecţionarului a devenit, astfel, cel de-al doilea proprietar al lucrării. Acum doi ani, în septembrie 2014, sculptura a fost evaluată la valoarea de 20 milioane de euro, proprietarii actuali acceptând să o vândă statului român pentru suma de 11 milioane de euro, suma ce trebuie plătită până pe 31 octombrie. Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, sculptura Cuminţenia Pământului este expusă, în prezent, la Muzeul Băncii Naţionale.

Şefa Rezervei Federale Janet Yellen a trecut a amânat creşterea dobânzilor în cea mai puternică economie din lume, o mişcare care probabil va fi urmată şi de celelalte bănci centrale din lume, pentru a oferi mai mult spaţiu de creştere. În timp ce şefa FED Janet Yellen a recunoscut că şansele pentru o majorare anul acesta au crescut, ea a spus că are mai mult sens să amâne acum în condiţiile unor semnale îngrijorătoare din piaţa muncii. Decizia FED de a păstra ratele neschimbate nu a fost luată unanim, ci trei membri FED ar fi vrut să majoreze ratele, fapt care nu s-a mai întâmplat din decembrie 2014. Decizia vine şi în condiţiile în care candidatul republicat Donald Trump acuză FED că păstrează deliberat ratele scăzute pentru a-l ajuta pe preşedintele Barack Obama să arate bine în ultimul an de mandat.

Cele 130 de cadre dicactice de la singura universitate de stat din judeţul Gorj, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, vor primi salarii reduse, după ce Senatul instituţiei a decis reducerea fondului de salarii cu 25 la sută, din cauza crizei financiare. În luna august, salariile bugetarilor din învăţământul universitar de stat au crescut, însă după ce cadrele didactice de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi-au încasat banii aferenţi lunii august, Senatul instituţiei a dispus diminuarea fondului de salarii cu 25 la sută, decizie care va duce la reducerea retribuţiilor angajaţilor. Diminuarea cu 25 la sută a cheltuielilor salariale este valabilă din septembrie, până la redresarea financiară a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Preţul petrolului a urcat cu aproape 1%, la 45,77 de dolari barilul, după ce a crescut cu 2,9%. Depozitele SUA au scăzut cu 6,2 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit datelor oficiale făcute publice miercuri, ceea ce a dus la optimism în piaţă că supra-oferta se va diminua. Membrii OPEC Arabia Saudită şi Iran, a căror rivalitate a oprit ajungerea la un acord la începutul anului, au discutat în Viena cu o săptămână înainte de întâlnirea oficială dintre ţările OPEC şi Rusia din Algeria, de pe 28 septembrie. În cadrul întâlnirii, principalii exportatori de petrol ar urma să discute stabilizarea preţurilor.

Declinul dolarului în orele imediat următoare şedinţei FED a dus la creşterea preţurilor metalelor industriale. Astfel, aluminiul, cuprul şi plumbul au crescut cu 0,8%, în timp ce nichelul a urcat cu 1%, în condiţiile în care investitorii analizează posibilitatea închiderii minei din Filipine, cel mai mare exportator de nichel. Preţul minereului de fier a urcat cu 5,3%, în condiţiile în care compania chineză Dalian Commodity Exchange a înregistrat cea mai mare creştere din ultima lună.

Poliţiştii de frontieră de la Moraviţa, judeţul Timiş, au prins, două femei, un bărbat şi un copil de 4 ani din Siria şi Irak, în timp ce încercau să intre, pe jos, din Serbia în România, pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cele patru persoane au fost observate în apropierea localităţii Moraviţa, pe câmp, în apropierea frontierei. Poliţiştii de frontieră au transportat cele patru persoane la sediul Poliţiei, stabilindu-se că este vorba de doi cetăţeni sirieni, un copil de 4 ani şi mama acestuia în vârstă de 28 de ani, respectiv doi irakieni, un bărbat de 34 ani şi o femeie în vârstă de 33 ani. Ei sunt cercetaţi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, fiind anunţate autorităţile sârbe pentru aplicarea acordului de readmisie.

Un bărbat în vârstă de 73 de ani, găsit inconştient în Masivul Făgăraş după ce ar fi suferit un atac cerebral, a fost salvat de salvamontişti şi jandarmi. Echipele de salvare au solicitat intervenţia unui elicopter SMURD pentru a-l prelua pe bătrân, însă vremea nefavorabilă nu a permis intervenţia acestuia, astfel că a fost coborât din munţi pe o targă. Se pare că bătrânul a suferit un atac cerebral în timp ce făcea o drumeţie pe munte.

Poliţiştii din Ilfov au reţinut două persoane, administratorul unei firme de turism şi o angajată a societăţii, după ce ar fi vândut servicii turistice care nu ar fi fost onorate, prejudiciul fiind estimat la aproape 50.000 de euro. Victimele ar fi fost înşelate cu aproape 50.000 de euro. Oamenii şi-au dat seama că au fost păcăliţi când au ajuns la hotelul unde urmau să se cazeze sau când au contactat telefonic unităţile hoteliere, unde ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţa, conform contractului încheiat.

Doi tineri din Marea Britanie, în vârstă de 21, respectiv 22 de ani, s-au rătăcit în Masivul Piatra Mare, într-o zonă frecventată de urşi, ei fiind găsiţi şi coborâţi în siguranţă de salvamontişti şi jandarmi. În căutarea celor doi turişti au plecat, două echipe, una formată din doi jandarmi montani de la Predeal şi cealaltă din trei salvamontioşti de la Săcele. Cele două echipe au pornit în căutarea turiştilor pe trasee diferite, deoarece legătura telefonică cu ei s-a pierdut. Turiştii au fost găsiţi de echipa din Săcele, în apropiere de cabana Piatra Mare, ei fiind coborâţi în siguranţă la Dâmbul Morii.

Şase muzicieni din Grecia,Rusia,Chile, Bulgaria,Japonia şi Letonia s-au calificat în semifinala Secţiunii de Pian a Concursului Internaţional „George Enescu” 2016 semifinala concursului fiind programată pe 23 septembrie,ora 16:00,la Ateneul Român. Juriul de specialitate a decis concurenţii calificaţi pentru Semifinala Concursului: Triantafyllos Liotis (Grecia), Konstantin Emelianov (Rusia), Danor Quinteros (Chile), Victoria Vassilenko (Bulgaria), Takuma Ishii (Japonia) şi Liepiņš Daumants (Letonia).

Thaddeus Farrow, fiul de origine indiană, pe care Mia Farrow l-a adoptat la vârsta de 12 ani, a murit la vârsta de 27 de ani, în Roxbury. Forţele de ordine din Connecticut l-au descoperit pe Thaddeus Farrow înăuntrul vehiculului său având o rană deschisă, în pragul morţii. A fost transportat la spitalul Danbury şi declarat mort. Mia Farrow l-a adoptat pe Thaddeus Farrow atunci când băiatul avea 12 ani, în 1994 de la un orfelinat din Calcutta, India, după ce a divorţat de Woody Allen. Este unul dintre cei 10 copii adoptaţi de Mia Farrow, printre care se numără şi asiatica Soon-Yi Previn, care acum este căsătorită cu Woody Allen.

Gala Aniversară „Leontina Văduva 30” va avea loc vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din Bucureşti, evenimentul marcând trei decenii de când soprana Leontina Văduva cucerea laurii Concursului Internaţional de Canto de la Toulouse devenind o personalitate a lumii muzicale. Avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor şi Corurilor Radio România reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anului. Anul 2016 marchează trei decenii de când o tânără soprană din România cucerea laurii Concursului Internaţional de Canto de la Toulouse şi îşi deschidea, astfel, porţile Europei şi ale întregii lumi muzicale.

Cu această ocazie, vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele şi Corurile Radio România, Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Théâtre du Capitole din Toulouse, Kaufland România, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, Domeniile Sâmbureşti şi Acqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography, Theateragentur „Luisa Petrov”, Grand Hotel Continental, Valentina Bălaşa Ario şi Kitarodia, prezintă Gala Aniversară „Leontina Văduva 30”.

Un incendiu a izbucnit la Institutul Regal de Artă din capitala Suediei, Stockholm. Numeroase vehicule de pompieri şi aproximativ 50 de membri ai echipelor de intervenţie au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiului care a cuprins o anexă a Institutului Regal de Artă din Suedia. Clădirea este situată pe Insula Skeppsholmen, în centrul capitalei Suediei. Nu există informaţii despre eventuale victime. Autorităţile încearcă să afle circumstanţele izbucnirii incendiului.

Doi poliţişti belgieni au fost arestaţi în localitatea Nieppe din Franţa pentru că transportau imigranţi. Ulterior, cei doi poliţişti belgieni au fost puşi în libertate. Aceştia au fost audiaţi ca martori la comisariatul din Armentières, unde au rămas câteva ore, deoarece funcţionarii de acolo trebuiau să se ocupe, de asemenea, şi de alte chestiuni, potrivit aceleiaşi surse. Prefectura a anunţat că imigranţii au fost conduşi la sediul poliţiei de frontieră din Lille. „Trei minori au fost plasaţi în cămine şi zece adulţi se află în detenţie administrativă pentru examinarea situaţiei lor”.

Armata Statelor Unite analizează dacă un agent chimic ar fi putut fi folosit de către organizaţia Stat Islamic (SI) într-un atac cu rachetă efecuat la câteva sute de metri de forţele americane care operau în Irak. Racheta a căzut marţi într-o zonă nepopulată din apropiere de baza militară Qayyara West, unde sute de forţe americane pregătesc un aerodrom înainte de ofensiva irakiană care vizează preluarea oraşului Mosul de sub ocuparea reţelei teroriste Stat Islamic.

Mai multe forţe americane au examinat fragmente din racheta căzută şi apoi au luat o mostră dintr-o substanţă suspectă „care seamănă cu smoala, neagră, uleioasă”, al cărei rezultat privind apartenenţa la categoria de agent chimic gaz muştar a ieşit iniţial pozitiv, însă apoi, la o a doua examinare, a ieşit negativ, a spus oficialul. Mai multe teste sunt în curs de desfăşurare. Ca măsură de precauţie, militarii americani au fost supuşi unor proceduri de decontaminare de rutină, inclusiv duşuri, însă nu au prezentat simptomele caracteristice care apar în primele 12 ore de la expunere.

O cauză majoră de preocupare în ceea ce priveşte mecanismul cotelor de imigranţi propus de Uniunea Europenă este reprezentată de riscurile de securitate pe care această iniţiativă le ridică. Cu ocazia unei conferinţe de presă cu ministrul Apărării, Istvan Simicsko, Domotor a îndemnat alegătorii să se gândească la riscurile de securitate ridicate de mecanismul cotelor de imigranţi atunci când vor vota în cadrul referendumului din data de 2 octombrie. Domotor a mai afirmat Uniunea Europeană intenţionează să amendeze statele membre care refuză să accepte imigranţi. La rândul său, ministrul Istvan Simicsko a declarat că Guvernul, forţele armate şi forţele de ordine fac tot ceea ce este posibil pentru a garanta securitatea publică, adăugând că: „Ameninţarea teroristă creşte constant în Europa şi din păcate atacuri precum cele de la Paris, Bruxelles şi Nisa sunt posibile în orice moment”.

Situaţia pare a fi scăpat de sub control în Charlotte, Carolina de Nord, după ce un tânăr de culoare a fost ucis după o altercaţie cu un poliţist. Miercuri noaptea, pentru a doua doua zi consecutiv, ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine au luat amploare. Potrivit CNN, noaptea trecută, o persoană a fost împuşcată, iar un poliţist a fost rănit.Guvernatorul din Carolina de Nord a declarat stare de urgenţă în oraşul Charlotte, trimiţând în Garda Naţională, pentru a calma spiritele. Civilul care a fost împuşcat în timpul violenţelor se află în stare critică. Forţele de ordine au tras rafale de gloanţe de cauciuc şi au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Protestatarii au răspuns cu sticle şi artificii.

Referendumul care urmează să aibă loc în Ungaria pe tema cotelor de imigranţi va stabili „cât de puternic pot înainta votanţii o sabie” pentru a o folosi în lupta împotriva „birocraţilor de la Bruxelles”. Dacă Uniunea Europeană ne impune cotele de imigranţi, acest lucru va avea un impact asupra fiecărei municipalităţi din Ungaria. Orban a spus că referendumul de pe data de 2 octombrie este extrem de imporant pentru viitorul Ungariei, adăugând că „este nevoie de toţi votanţii. Guvernul Ungariei menţine „angajamentul deplin” în favoarea Uniunii Europene şi a valorilor acesteia, afirma anterior un oficial de la Budapesta, subliniind că referendumul pe tema cotelor de distribuire a refugiaţilor nu are nicio legătură cu apartenenţa ţării la UE.

SPORT

Dani Coman, preşedintele celor de la Astra, a confirmat faptul că antrenorul Marius Şumudică şi-a depus memoriu, dar nimeni nu i-a calcul posibilitatea ca tehnicianul care a adus titlul la Giurgiu să plece de la echipă. Dincolo de poziţia în clasament, locul 12 cu 5 puncte, giurgiuvenii pot avea probleme şi cu lotul. Marius Şumudică pare dispus să nu mai accepte situaţia de la club şi şi-a depus memoriu pentru a-şi recupera aproximativ 300.000 de euro. Petre Buduru, preşedintele Comitetului Directir al Astrei, a declarat că nu cunoaşte prea multe detalii în legătură cu memoriul depus de antrenor, dar a precizat că mai mulţi fotbalişti din lotul echipei şi-au depus şi ei memorii.

Marcel Popescu, preşedintele celor de la Craiova, a vorbit despre situaţia stadionului ce urmează la fi inaugurat în Bănie. Potrivit oficialului grupării oltene, noua arenă va fi dată în folosinţă cel mai târziu la finalul lunii martie, anul viitor. Federaţia Română de Fotbal s-a interesat de stadiul lucrărilor în perspectiva programării unor meciuri ale naţionalei pe noul stadion. Popescu a relatat şi un episod ‘made în România’ petrecut în această vară la Craiova: în luna mai a acestui an, constructorul stadionului era în avans cu o lună faţă de termenul limită al lucrărilor, iar acum este în întârziere cu două luni. Motivul: în perioada de vară nu a existat forţă de muncă.

CS U Craiova este pe locul secund în Liga 1, la trei puncte în spatele liderului Steaua cu menţiunea că echipa lui Reghecampf va juca partida a noua a stagiunii joi seară. Oltenii au învins miercuri pe FC Voluntari, scor 1-0 după golul din prelungiri reuşit de Andrei Ivan. Marcel Popescu, preşedintele clubului oltean, spune că numeroşi scouteri din Europa vin constant la meciurile echipei sale pentru a urmări diverşi fotbalişti. Oficialul oltean a precizat că obiectivul principal al Craiovei este acela de a face performanţă şi abia apoi e luată în calcul vânzarea fotbaliştilor.

Florin Tene (48 de ani) trăieşte fotbalul la prezentul continuu. Face primii paşi în sport pe praful cărămiziu de la Dinamo, dar tenisul profesorului Aurel Segărceanu nu-l ispiteşte. 6 ani din viaţă îşi închid bucla şi e timpul pentru fluierul de start. E vârf la grupa lui Piţi Varga. Se demarcă, se furişează în careul advers şi înscrie. Meci după meci. În Ştefan cel Mare. Ceva însă îi lasă un gust sălciu. Şi ia mânuşile. Pentru totdeauna. Nu contează noroiul ce-i pictează faţa. Şi nici aterizările pe terenul denivelat. Sau degetele ce-i pocnesc şi-n miez de noapte. E viaţa lui. Şi îi spune „portărie”. Ce urmează ştiţi. Şutul lui Frank Sauzee, Tene-Tene-Giuleştene, parade, Dinamo, Rapid, Steaua… Acum e antrenor de portari la Steaua. Şi fiecare zi de antrenament e un nou început. Şi o nouă provocare.

Într-un moment în care Dinamo Bucureşti susţinea ultimul test în Liga Zimbrilor cu CSM Făgăraş (scor 36-24, meci în devans din etapa a 5-a), sezonul oficial al Ligii Campionilor a debutat, miercuri seara, cu partida Besiktas Istanbul – ABC Braga, scor 33-31. Cele două echipe fac parte din aceeaşi grupă cu campioana României, care va debuta duminică, în Danemarca, într-o partidă cu Holstebro (ora 17:50). Dinamo va susţine primul meci în grupele Ligii Campionilor, după o pauză de 11 ani. Actuala ediţie a Ligii Campionilor va fi, probabil, una din cele mai echilibrate din istorie. Cel puţin nouă formaţii visează să ajungă în luna mai la Koln, acolo unde se va desfăşura turneul Final 4: una din Franţa (PSG), trei din Germania (Kiel, Flensburg, Rhein Neckar Lowen), două din Ungaria (Veszprem, Pick Szeged), una din Spania (FC Barcelona), una din Polonia (Targi Kielce) şi una din Macedonia (Vardar Skopje). Cu excepţia lui Flensburg, care se bazează pe acelaşi lot, toate celelalte echipe au făcut câteva transferuri importante în această vară.

Nicolo Napoli are numeroase probleme de lot înaintea meciului cu campioana Astra Giurgiu. Pe lângă Ionuţ Voicu şi Alex Ţigănaşu, ambii suspendaţi, tehnicianul nu-i va avea la dispoziţie în meciul de la Giurgiu nici pe Mihalache, Bole şi Andrei Cristea, aceştia absentând din motive medicale. Cristea a suferit o leziune musculară, Bole are probleme la gleznă, iar Mihalache la genunchi. În aceste condiţii, antrenorul Nicolo Napoli a chemat la echipa mare trei juniori A de la grupa lui Dănuţ Cănănău. Aceştia sunt Cristian Sonea (fundaş central), Constantin Bălan (mijlocaş central) şi Vlad Danale (mijlocaş dreapta), toţi în vârstă de 18 ani.

Astăzi se dispută trei partide în Liga 1, în cadrul etapei a noua, iar primul meci este cel dintre Gaz Metan şi ACS Poli Timişoara. Gaz Metan ocupă locul 9 în clasament, cu 11 puncte acumulate până acum, în timp ce bănăţenii sunt pe ultimul loc cu -10 puncte după ce au plecat cu o depunctare de 14 puncte. Ardelenii abordează meciul cu un moral bun, dată fiind victoria din runda precedentă contra campioanei Astra. De partea cealaltă, ACS Poli vine după înfrângerea de pe teren propriu cu Steaua, scor 0-1. Echipa lui Ionuţ Popa a câştigat meciul cu CS U Craiova, în etapa a cincea, şi a mai înregistrat o remiză etapa următoarea cu CFR Cluj. Toate cele patru puncte au fost obţinute pe teren propriu.

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a respins, joi, cererea federaţiei din Serbia de a-i permite fotbalistului Bojan Krkic, în vârstă de 26 de ani, să evolueze pentru echipa naţională a Serbiei. Decizia oficialilor forului fotbalistic mondial vine ca urmare a faptului că fostul fotbalist al Barcelonei a evoluat deja pentru naţionala Spaniei într-un meci de calificare la Campionatul Mondial, pe 10 septembrie 2008. Bojan Krkic este născut în Spania, însă tatăl său este sârb, lucru care i-ar fi permis să joace pentru naţionala Serbiei.

Federaţia Sârbă de Fotbal a făcut cererea, în ciuda regulilor FIFA care blochează fotbaliştii la o anumită echipă naţională, după ce aceştia au evoluat chiar şi într-un singur meci oficial. Bojan Krkic, pe atunci în vârstă de 18 ani, a evoluat pentru Spania în meciul cu Armenia (4-0, la Albacete, în preliminariile Campionatului Mondial din 2010), fiind introdus pe teren în minutul 65. În actualele preliminarii, pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia, Serbia face parte din grupa D, alături de Ţara Galilor, Austria, Irlanda, Moldova şi Georgia.

UEFA a înfiinţat o nouă competiţie, Nations League, a treia ca importanţă, după Campionatul Mondial şi Campionatul European. Cele 55 de asociaţii de fotbal, care fac parte din organizaţie, au fost de acord cu noul format, iar Nations League se va juca pentru prima dată între septembrie-noiembrie 2018. Nations League va fi formată din patru ligi (A / B / C / D), cu echipe care vor promova sau vor retrograda. Fazele finale se vor juca în sistem „Final Four”. Fazele grupelor se vor desfăşura între lunile septembrie – octombrie – noiembrie 2018, iar echipele caştigătoare de grupă vor juca în sistem semifinală-finală, în iunie 2019. Doar Liga A poate da campioana Nations League, iar echipele care se vor duela în play-off-ul pentru EURO se vor întâlni în martie 2020, când se vor alege cele patru naţionale calificate direct la turneul final.

Avantajele competiţiei

Naţionalele mijlocii şi mici vor avea o şansă în plus de a prinde un bilet direct la Campionatul European, deoarece vor juca împotriva unor echipe de aceeaşi valoare. Astfel, România va scăpa de adversari mult mai bine cotaţi, dacă îşi va câştiga grupa în care va fi repartizată din Nations League. Cele 16 echipe care vor accede în play-off-ul pentru calificarea directă la EURO vor fi grupate patru câte patru. Doar primul loc din fiecare grupă califică naţionala la turneul final. Dacă echipa care şi-a câştigat locul la Campionatul European, datorită play-off-ului, este calificată deja prin intermediul preliminariilor, atunci locul va fi preluat de o altă naţională, în funcţie de coeficientul şi clasarea în play-off.

Aleksander Ceferin, noul preşedinte al UEFA, a declarat că Londra este alegerea perfectă pentru a organiza pe stadionul Wembley semifinalele şi finala Campionatului European din 2020, când se sărbătoresc 60 de ani de la înfiinţarea turneului. La evenimentul care a avut loc la Londra, preşedintele forului continental a prezentat şi logo-ul Campionatului European de peste patru ani, competiţie care se va desfăşura în 13 oraşe, printre care şi Bucureştiul. Logo-ul competiţiei a fost inaugurat în prezenţa lui Aleksander Čeferin, a preşedintelui federaţiei engleze, Greg Clarke, şi a primarului capitalei Angliei, Sadiq Khan.

Deşi noul stadion din Târgu Jiu va fi dat în folosinţă de-abia în aprilie 2017, suporterii gorjeni au iniţiat deja o campanie de a cumpăra abonamente. Preşedintele Pandurilor, Narcis Răducan, a apreciat iniţiativa fanilor de a ajuta clubul să depăşească criza financiară şi crede că echipa s-ar putea autofinanţa atunci când va juca pe arena de 12.386 de locuri. Abonamentele puse în vânzare sunt valabile atât la meciurile pe care CS Pandurii le dispută, în prezent, la Drobeta Turnu Severin, cât şi pentru stadionul din Târgu Jiu, a cărui inaugurare este preconizată pentru aprilie 2017. Preţul abonamentelor variază între 50 lei (peluze) şi 150 lei (tribuna I). Pentru construirea stadionului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, Compania Naţională de Investiţii a alocat suma de 21.800.000 de euro.

La 48 de ani, Răzvan Ilie este printre cei mai buni triatlonişti din România. La categoria lui de vârstă nu are concurenţă la competiţiile de triatlon pe distanţă olimpică, terminând mereu pe primul loc. La general, este de obicei în top 5 în ţară. Răzvan Ilie face sport din liceu. Sportivul SportGuru – BCR Racing Team a început să alerge încă înainte de Revoluţie, atunci când nimeni nu fugea pe nicăieri, când, aşa cum spune chiar el, ”erai ca prostul, singur prin parc”! Dacă nu ieşea la fugă, se ducea la bazin, unde înota 40-50 de minute. Şi, în plus, mai şi ”trăgea de fiare”, a făcut culturism mai bine de 25 de ani. S-a axat pe triatlon după ce a luat parte la un concurs la lacul Sfânta Ana.

Anul acesta a câştigat toate cursele din ţară la care a luat parte, la triatlon olimpic, la categoria lui de vârstă 45-50 de ani, fiind în top 10 şi la general. Şi a ieşit primul şi la finalul anului, în clasamentul circuitului Road Triathlon Series. A confirmat şi la Europenele de Triatlon pe distanţă medie (Walchsee Challenge, Austria – 1,9 km înot, 90 km ciclism şi 21,1 km alergare) că este printre cei mai buni triatlonişti români. Sportivul bucureştean a terminat competiţia pe locul 22 la categorie, fiind primul român din concurs, indiferent de vârstă.

Al doilea derby dintre Jose Mourinho şi Pep Guardiola va avea loc în optimile de finală ale Cupei Ligii Angliei, unde Manchester United s-a calificat după ce a învins, scor 3-1, pe Northampton, în timp ce Manchester City a trecut cu scorul de 2-1, de Swansea. Manchester United venea după trei înfrângeri consecutive înaintea confruntării cu Northampton, din Cupa Ligii Angliei. Echipa antrenată de Jose Mourinho a avut nevoie de 17 minute pentru a deschide scorul împotriva formaţiei aflate pe locul 11 liga a treia.

Michael Carrick a înscris cu un şut de la distanţă. Gazdele au egalat cu trei minute înainte de pauză, prin Revell, din lovitură de la 11 metri. Multipla campioană a Angliei a rezolvat problema câştigătoarei în partea a doua a jocului, când a punctat de două ori, prin Herrera, în minutul 68 şi Rashford, şase minute mai târziu. Prima confruntare din acest sezon din City şi United a avut loc în etapa a treia din Premier League, când echipa lui Guardiola s-a impus cu scorul de 2-1, pe Old Trafford.

Lionel Messi a suferit o ruptură musculară la aductorul coapsei drepte în urma partidei de miercuri seară cu Atletico Madrid, iar starul argentinian va lipsi de pe teren trei săptămâni, urmând să revină, cel mai probabil, la partida cu Deportivo la Coruna, de la jumătatea lunii octombrie. Lionel Messi a fost schimbat cu Arda Turan în minutul 59 al partidei de Nou Camp cu Atletico Madrid, la scorul de 1-0 pentru Barcelona. La numai două minute după accidentarea lui Messi, formaţia lui Diego Simeone a reuşit să restabilească egalitatea, prin Correa.

Victor Piţurcă, fostul selecţioner, nu mai vrea să audă de Gigi Becali. Relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat după cazul „Valiza” atunci când finanţatorul Stelei a aruncat întreaga vină pe antrenor, iar Piţurcă a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. În 2013, Piţurcă a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Valiza” după ce le-a declarat procurorilor că suma de 1,7 milioane de euro, bani trimişi de Gigi Becali pentru a-i premia pe cei de la Universitatea Cluj, erau destinaţi cumpărării unui teren.

Mario Balotelli (26 de ani) pare că revine încet-încet la forma care l-a consacrat pe vremea când juca în Italia. Atacantul are în acest moment, în Ligue 1, patru goluri marcate, în două meciuri, după ce în confruntarea din campionat, împotriva celor de la Monaco, a mai reuşit o dublă. Ajuns la Nice, în această vară, din postura de jucător liber de contract, Balotelli a impresionat în Hexagon. Ultima reprezentaţie a avut loc în meciul contra celor de la Monaco, când italianul a marcat de două ori.

Nici Christoph Daum n-a avut mai mult succes în încercarea de a-l readuce pe Ştefan Radu la echipa naţională. Selecţionerul României spune că a încercat să ia legătura cu fundaşul lui Lazio, însă nu vrea să răspundă la telefon. Ştefan Radu este unul dintre cei mai buni jucători ai lui Lazio şi unul dintre cei mai importanţi fundaşi din Serie A. Cu toate acestea, a refuzat în repetate rânduri să vină la echipa naţională. Ştefan Radu a explicat că vrea să-şi dedice timpul echipei de club, acolo unde este al doilea căpitan. Christoph Daum şi-a încercat şi el norocul. Antrenorul german a încercat să ia legătura cu fundaşul lui Lazio, în speranţa că va reuşi să-l convingă să revină la naţională. Însă Daum spune că jucătorul a refuzat să răspundă la telefon:

PROGNOZA METEO
22 Septembrie 2016

Deși valorile termice diurne vor marca o creștere în majoritatea regiunilor, acestea vor continua sã se menținã mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Ziua, cerul va fi temporar noros și va ploua slab, local în zonele montane și pe arii restrânse în restul teritoriului. În cursul nopții, cerul va fi variabil, cu înnorãri în regiunile estice și la munte, iar în primele ore și în cele centrale și central-sudice, unde numai izolat se vor semnala ploi slabe. Trecãtor, pe crestele montane înalte, vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte și izolat în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 și 21 de grade, iar cele minime între 2 și 12 grade. Pe spații mici, dimineața și noaptea, va fi ceațã.

Bucuresti

Deși valorile termice diurne vor marca o creștere, vremea va fi în continuare rece pentru aceastã datã. Cerul va fi temporar noros și trecãtor va ploua slab, în special seara și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimã va fi de 7…9 grade, ușor mai coborâtã la periferia orașului.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *