Stiri pe scurt 22 Martie 2016

Stiri pe scurt 22 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  22  Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificatii istorice pentru 22 martie. In anul 2004, Ministrii Apararii român si bulgar, Ioan Mircea Pascu si Nikolai Svinarov, au discutat, despre urgentarea finalizarii unui acord de protectie a obiectivelor strategice din zona de granita. Acordul privind colaborarea româno-bulgara pentru protectia obiectivelor strategice din zona de granita se va referi la posibilitatea deschiderii focului asupra unor avioane ce ar ameninta obiectivele strategice, chiar daca avioanele se afla în spatiul aerian al celeilalte tari.

Cel putin 21 de persoane au murit, iar alte zeci sunt ranite în urma exploziilor produse pe un aeroport si în statii de metrou din orasul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Alte doua explozii au fost semnalate în statiile de metrou Schuman si Maalbeek, foarte aproape de sediul Comisiei Europene. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii români care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze pe teritoriul Belgiei ca autoritatile locale au decis instaurarea nivelului de alerta gradul 4, ca urmare a evenimentelor de tip terorist produse marti.

21 Ranitii sunt dusi la spitale de catre ambulante. Chiar înainte de producerea celor doua explozii de la aeroport au fost trase focuri de arma si s-au auzit strigate în araba, transmite agentia de presa Belga. Autoritatile au activat planul de catastrofa regionala si toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre si dinspre aeroport care a fost închis. Momentul exploziei a fost surprins de camerele de luat vederi.Martorii au declarat ca au „simtit ” undele de soc provocate de explozii si cred ca deflagratiile au avut loc la check-inul pentru cursa American Airlines.

Antrenorul Mircea Rednic a relatat la Digi24 ca fiica sa Luana se afla pe aeroportul din Bruxelles si ca vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile. Ea a povestit si ca a vazut mai multe persoane ranite. Aeroportul a fost evacuat si toate zborurile au fost suspendate. „Am alergat si nu m-am uitat în jur. Am vazut raniti si nu mi-am dat seama daca mai erau în viata. Doar am alergat. Îmi era frica sa nu alerg spre un loc unde era o bomba. Acum suntem pe pista. Ne-a scos afara. Sunt multe ambulante si multi pompieri. La un restaurant si o farmacie mi se pare ca au fost bombele. Cazuse tavanul si era praf, dar nu mai era fum, când am iesit nou. Nu stiu nimic. Eu nu mai plec. Am lasat bagajul în aeroport. Nu ma mai intereseaza. Îl astept pe tata sa vina sa ma ia cu masina. Sunt doar angajati de la aeroport lânga noi. Nu sunt forte de ordine”, a declarat Luana Rednic.

Claudiu Berbece, un fost jurnalist român stabilit de trei ani la Bruxelles, a povestit marti cum este atmosfera în oras în urma atacurilor teroriste si ce efecte va avea situatia asupra Europei. Peste tot în oras se aud sirene. Bruxelles-ul este în stare de alerta, în urma celor sase atacuri teroriste de marti dimineata, soldate cu 21 de morti. Claudiu locuieste chiar aproape de statia de metrou Schuman, unde a avut loc unul din atacurile teroriste. Primul lucru pe care l-a sesizat când s-a trezit dimineata a fost numarul mare de sirene care se auzeau de pe strada. Când si-a verificat telefonul, avea sase mesaje „Esti ok?”, „Esti bine?”, si doua apeluri nepreluate. A iesit pe strada sa vada ce se întâmpla si a plecat pe ruta sa normala catre birou, iar orasul i s-a parut linistit, chiar mai putin populat decât în mod normal. La distanta se vedea fumul de la statia de metrou unde au avut loc un atac terorist, iar pe strazi circula masini cu sirene ale politiei, pompierilor si ambulante.

De asemenea, fostul jurnalist român mai crede ca atacurile vor fi speculate de catre partidele nationaliste europene, care deja au început sa creasca în sondaje în urma atacurilor teroriste de la Paris si a atacurile asupra femeilor din noaptea de Anul Nou din mai multe orase germane. „Genul acesta de atacuri au un scop clar, sa declanseze frica în populatie”, a spus Berbece. În ceea ce priveste un posibil atac terorist în România, fostul jurnalist nu crede ca tara noastra este o tinta interesanta pentru teroristi.

Europarlamentarul român Catalin Ivan a declarat ca situatia de la Bruxelles este tensionata, dar a apreciat ca autoritatile belgiene se asteptau la aceste evenimente, iar populatia Bruxelles-ului era pregatita. El a apreciat ca exploziile de marti sunt reactii la arestarile care s-au facut în ultimele zile. La rândul sau, europarlamentarul Victor Negrescu a scris pe Facebook ca evenimentele din Belgia demonstreaza din nou ca lupta împotriva terorismului trebuie sa continue.

Anonymous a anuntat , înca din noiembrie anul trecut, ca a descoperit informatii despre atacurile planuite de ISIS în Europa, în Statele Unite si în alte colturi ale lumii. Dupa exploziile întregistrate astazi la aeroportul si metroul din Bruxelles, nivelul alertei de securitate a fost ridicat în mai multe capitale ale lumii. Autoritatile belgine au au decis instaurarea nivelului de alerta gradul 4 maxim, ca urmare a evenimentelor de tip terorist.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispozitia cetatenilor români afectati, precum si rudelor acestora, mai multe contacte telefonice ale Ambasadei României la Bruxelles. Ministerul reitereaza ca, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legatura permanenta cu autoritatile locale în vederea obtinerii unor elemente de noutate cu privire la existenta unor cetateni români afectati ca urmare a exploziilor din Bruxelles si mentine legatura permanenta atât cu reprezentantii biroului TAROM din România, cât si de la Bruxelles.

Un român stabilit în Bruxelles a declarat, ca în capitala belgiana „este un haos total” dar ca el are încredere în autoritati. Posibil ca atacurile sa fie legate de capturarea lui Saleh Abdeslam. E un eveniment tragic si va rerbera puternic in pentru oras si, mai ales, în acea parte a sa care gazduieste institutiile europene. În plan european este foarte posibil ca primele efecte sa fie ridicarea chestiunii antireroriste ca prioritate politica si întarirea cooperarii în domeniu între state.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni ca, daca se confirma ipoteza unui atentat terorist pe Aeroportul din Bruxelles, acest lucru arata ca „terorismul a ramas în inima Europei”. Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a declarat marti dimineata, dupa exploziile de la Aeroportul din Bruxelles, ca este „absoluta nevoie” de o unire a fortelor pentru „terminarea acestui flagel al secolului XXI”.

Este o noua confirmare a faptului ca este absoluta nevoie ca noi toti, cei carora ne sunt scumpe pacea si prosperitatea si propasirea personala sa ne unim toate eforturile pentru a lupta cu determinare pentru terminarea acestui flagel al secolului XXI care continua sa schimbe vieti nevinovate”, a declarat ministrul, la ceremonia dedicata Zilei Internationale a Francofoniei, la Palatul Cotroceni. De asemenea, Comanescu a exprimat condoleante si compasiune celor apropiati victimelor.

Guvernul este profund socat si preocupat de situatia grava produsa de exploziile de la Bruxelles, condamna cu fermitate manifestari de violenta si îsi exprima sprijinul pentru autoritatile belgiene si europene, a declarat premierul Dacian Ciolos. De asemenea, el arata ca Executivul tine în permanenta legatura cu comunitatea româneasca de la Bruxelles prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei României la Bruxelles. Exploziile produse marti în Aeroportul Zaventem si în statii de metrou din Bruxelles, soldate cu cel putin 13 morti si zeci de raniti, sunt, cel mai probabil, o serie de atacuri teroriste coordonate comise de reteaua terorista Stat Islamic.

Ambasada României la Bruxelles a întreprins în regim de urgenta demersurile legale pe lânga autoritati în vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii exploziilor din aeroport si cetatenia persoanelor afectate. Originea exploziilor este necunoscuta momentan.

Autoritatile române mentin nivelul de alerta terorista cod albastru, precaut, ceea ce înseamna ca informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist. Începând cu anul 2004, România dispune de un Sistem National de Alerta Terorista (SNAT) în scopul sprijinirii procesului de planificare activitatilor antiteroriste la nivel national, precum si al informarii populatiei în legatura cu nivelul amenintarii teroriste. În cadrul SNAT, starile de amenintare sunt identificate prin cinci niveluri de alerta terorista, evidentiate distinct pe baza de culori.

Verde, scazut, informatiile disponibile si evenimentele recente indica faptul ca un atac terorist este foarte putin probabil. Codul albastru, precaut, informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist. Codul galben, moderat, informatiile disponibile si evenimentele recente indica faptul ca exista risc terorist general, fiind posibil un atac terorist. Portocaliu, ridicat, informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc terorist crescut, fiind probabil un atac terorist. Rosu, critic, informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc iminent de producere a unui atac terorist.

Silviu Ciocaneli, unul dintre ranitii din Colectiv internat la Spitalul Militar ‘Regina Astrid” din Bruxelles, a fost externat, pentru a face loc ranitilor din atentate, aceeasi procedura urmând sa aiba loc si în cazul altor trei din tinerii raniti în incendiul de la Colectiv internati aici. Potrivit Ministerului Sanatatii, în Spitalul Miliar ‘Regina Astrid” sunt internate sase persoane: Raluca Chitiga, Popovici Pavlos, Ciocaneli Silviu Mihail, Bogdan Molesag, Oana Rotariu si Marius Fratoaica.

Niciun cetatean român nu a fost victima a atentatelor produse la Bruxelles, a afirmat premierul Dacian Ciolos, care a adaugat ca oficialii români care sunt în vizita de lucru la Comisia Europeana sunt în siguranta la sediul reprezentantei permanente a României la UE. Premierul a anuntat ca Ministerul de Externe a mobilizat la ambasada României de la Bruxelles o celula de criza si a pus la dispozittie numerele de telefon la care cetatenii români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informatii pe care autoritatile române le pot oferi sa poata sa le solicite telefonic.

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, sustine ca „trebuie sa desfasuram în continuare un efort coordonat si ferm împotriva flagelului terorismului îndreptat împotriva valorilor comune europene”, având în vedere evenimentele de la Bruxelles. Totodata, acesta transmite „condoleante familiilor îndurerate „, dar si „un mesaj de compasiune si solidaritate omologului meu belgian, domnul ministru Steven Vandeput”.

Facebook a activat modulul „Safety Check” dupa exploziile de la Bruxelles din acesta dimineata. Utilizatorii retelei de socializare au posibilitatea de a folosi aceasta functie pentru a informa daca se afla în sigurata în urma atentatelor din capitala Belgiei.

Institutia Prefectului judetului Vaslui a transmis catre Judecatoria Vaslui o cerere de validare a referendumului de duminica din Pungesti referitor la demiterea primarului localitatii Mircia Vlasa. Aproximativ 50 de localnici din Pungesti s-au adunat luni în fata Prefecturii Vaslui, solicitând validarea referendumului din localitate cu o prezenta de 30%, dar si demiterea primarului Mircia Vlasa.

Reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi au confirmat ca fata care si-a gasit sfârsitul în mod tragic în accidentul de autocar din Spania era studenta la Facultatea de Geografie si Geologie. Tânara se numeste Veronica Matcovici si avea 23 de ani. Reprezentantii Facultatii de Geografie si Geologie precizeaza faptul ca aceasta era studenta în anul I la masterul de turism si dezvoltare regionala în limba franceza.

CEO-ul companiei galeze de asigurari Admiral Group a anuntat recent ca ofera 1.000 de lire sterline (circa 1.445 de dolari) fiecaruia dintre angajatii sai. Banii reprezinta un cadou de despartire la plecarea sa din companie, în luna mai a acestui an. CEO-ul Admiral Group a anuntat ca la plecarea sa din companie, el si sotia sa vor primi sapte milioane de lire sterline, pe care aleg sa îi împarta cu angajatii care au cel putin un an de experienta în companie. Ceilalti vor primi câte 500 de lire sterline.

Un bucurestean care a ales sa închirieze un apartament de o camera amplasat în centrul Capitalei, fie ca este în apropierea locului de munca, fie ca doreste sa aiba acces mai facil la mijloacele de transport în comun, plateste în medie 330 de euro (echivalentul a 1.400 de lei) pe luna, adica o pondere de 70% din salariul mediu net încasat de acesta, astfel ca bucuresteanului îi mai ramâne o treime din salariu, 144 de euro, pentru a-i consuma dupa bunul plac. Cel mai probabil, o parte din bani se vor duce în consum.

Însa cum legea darii în plata, unul dintre cele mai criticate si dezbatute proiecte de acte normative postdecembriste, ar putea aduce scumpirea chiriilor, ieftinirea locuintelor, dar si conditii de creditare mai severe si mai restrictive, ce ar putea alege bucuresteanul: sa plateasca chirie mai mare sau sa se împrumute la banca pe 30 de ani cu avans mai mare, si, probabil, si cu unele conditii mai stricte.

Christian Heinzmann, directorul general al companiei Tarom si Tiberiu Ticlea, directorul administrativ au fost revocati din functii. Gabriel Stroe care este directorul financiar al companiei, va fi directorul general interimar, iar Florin Susanu, directorul de operatiuni de zbor, va prelua functia de director general adjunct interimar. Corpul de Control al ministerului Transporturilor a publicat concluziile controlului efectuat la Tarom potrivit carora compania nu a respectat Codul Muncii si nu a implementat toate actiunile din planul de management, fapt ce a dus la curse anulate si pierderi pentru companie de un milion de dolari.

Politistii de ordine publica efectueaza doua perchezitii la domiciliile unor persoane banuite ca ar fi sustras produse petroliere, în acest caz vor fi puse în executare trei mandate de aducere. Din cercetari a rezultat ca persoanele în cauza, începând cu luna septembrie a anului trecut, ar fi sustras produse petroliere din instalatiile unei societati de profil din localitate. Trei persoane vor fi aduse la audieri cu mandat de aducere.

Judecatoarea Ruxandra Popescu, magistrat la Judecatoria Sinaia, a fost adusa, cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie Ploiesti, pentru audieri, fiind suspectata, conform unor surse judiciare, ca ar fi primit drept mita si o haina de blana. Hotarârea nelegala data de magistrat se refera la mai multe terenuri pentru care a fost stabilit un pret mai mic decât cel de pe piata, terenuri pe care fostul sef al Politiei Sinaia ar fi construit un ansamblu imobiliar.

Candidatii pentru functia de Procuror General al României, Gheorghe Ivan, Oana Haineala, Augustin Lazar si Codrut Olaru au, marti, discutii cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Coform procedurii, dupa discutii, Raluca Pruna îl va propune pe unul dintre cei patru candidati pentru a conduce Parchetul General. Potrivit calendarului anuntat de minister, miercuri, va fi transmisa propunerea catre Consiliul Superior al Magistraturii care va da un aviz consultativ, potrivit procedurii. Propunerea Ministrului Justitiei catre Presedintele României va fi transmisa pâna la data de 22 aprilie 2016.

Ariana Zhao, eleva în clasa a X-a la Scoala Internationala Bucuresti, a obtinut locul întâi la concursul NASA Space Settlement, la categoria individual, cu proiectul „Osiris”. Eleva a spus ca a scrie despre colonizarea în spatiu a reprezentat pentru ea o oportunitate de a învata despre viitor. De asemenea, echipa formata din elevii de clasa a X-a, George Valtas, Filip Gkogkos, Andrei Lu, Nicolas Mantescu si Maria Disli, a câstigat locul trei cu proiectul „Afrodita”.

Bucharest City App face parte din categoria acelor lucruri simple, destinate sa aiba succes, care te fac sa exclami: „Eu de ce nu m-am gândit la asta?!“. Este o aplicatie completa pentru Android si iOS, gândita atât pentru publicul român cât si pentru expati sau turistii straini, o aplicatie de timp liber în care pot fi gasite evenimente, spectacole, petreceri, filme, practic viata culturala, artistica, ba chiar si underground a Bucurestiului. Aplicatia nu prezinta doar o agenda completa de evenimente, ci si multe sectiuni, restaurante, cafenele, cluburi, spa-uri, centre medicale, atractii turistice, rutele RATB, harta metroului.

Studiourile televiziunilor Antena vor fi mutate, în luna septembrie, la Iride Business Park din Pipera, potrivit lui Sorin Alexandrescu, CEO al Antena Group, prezent la sedinta CNA din 22 martie, pâna atunci functionând provizoriu din studiourile de la Romexpo, pentru care au obtinut autorizare CNA.

Unul dintre cei mai cunoscuti lideri din industria IT, Andy Grove, pe numele adevarat András Gróf, a murit la vârsta de 79 de ani. Cauza decesului nu este cunsocuta, dare se stie ca Andy suderea de multa vreme de Parkinson, iar la un moment dat a avut cancer la prostata. Sub conducerea lui Grove, Intel s-a transformat dintr-un producator de cipuri de memorie în cel mai mare producator de semiconductori din lume. Sub „bagheta” lui, veniturile anuale ale companiei au crescut de la 1,9 miliarde de dolari la 26 miliarde de dolari.

Traficul feroviar si rutier dintre Franta si Belgia este întrerupt în totalitate, pe fondul atentatelor din Bruxelles de marti care au vizat aeroportul Zaventem si trei statii de metrou, fiind vorba de o decizie a guvernului belgian.Cursele operate de compania feroviara Thalys dintre Franta si Belgia au fost suspendate în totalitate. Traficul a fost întrerupt în ambele sensuri.

Presedintele Camerei Deputatilor din Republica Italiana, Laura Boldrini, a declarat, marti, în Parlamentul României, ca România a îndeplinit criteriile prevazute si ar trebui sa faca parte din spatiul Schengen, afirmând ca Italia sustine si reafirma aceasta pozitie. Ea a afirmat ca libera circulatie este unul dintre principiile fondatoare ale UE si este de neconceput ca ar putea exista categorii diferite de cetateni europeni si anume ca o parte dintre cetatenii UE pot calatorii liber, iar altii se confrunta cu obstacole.

Anchetatorii din Franta si Belgia colaboreaza în sute de dosare privind comploturi teroriste, anunta procurorul federal belgian, Frederic Van Leeuw, si procurorul-sef al din capitala Frantei, Francois Molins. Salah Abdeslam, un terorist cautat pentru implicare în atentatele de la Paris, a fost arestat vineri în capitala Belgiei.

Politia australiana a anuntat, ca a arestat, în Sydney, doua persoane, inclusiv o minora de 16 ani, suspectate ca ar fi strâns fonduri pentru sustinerea activitatilor retelei teroriste Stat Islamic. Barbatul de 20 de ani si minora de 16 ani au fost arestati în cadrul unor operatiuni antiteroriste de a reduce si de a preveni atacurile teroriste din tara prin identificarea celor radicalizati si a retelelor de finantare a activitatilor organizatiei Stat Islamic.

Prefectura politiei din Paris a anuntat sporirea masurilor de securitate în aeroporturi, gari si de-a lungul liniilor de transport în comun pariziene, în urma exploziilor care au avut loc la Bruxelles. De asemenea, masurile de securitate au fost suplimentate în aeroporturile din Olanda, Germania si Marea Britanie.

SPORT

După ce negocierile cu antrenorul Cosmin Contra au eşuat, oficialii echipei ACS Poli Timişoara i-au propus lui Petre Grigoraş să preia conducerea tehnică a echipei, după ce ieri, lui Florin Marin i-a fost reziliat contractul. Petre Grigoraş a antrenat ultima dată în Liga 1 la ASA Târgu Mureş de unde a fost demis după doar două etape şi în urma unui conflict cu jucătorii Adrian Mutu şi Eduard Stăncioiu. Ultimul meci al lui Grigoraş ca antrenor al echipei ASA Târgu Mureş a fost pe 21 februarie, în meciul pierdut 0-1 la Cluj cu CFR.

Jamaicanul Usain Bolt (29 de ani), recordmenul mondial al probei regină (100 m / 9,58, Berlin 2009), a anunţat că se va retrage din activitatea competiţională după Jocurile Olimpice de la Rio. Decizia devine surprinzătoare în contextul în care atletul de 1,96 m spusese în mai multe rânduri că intenţionează să rămână în ovalul magic până la JO 2020. Insane Usain a câştigat şase titluri olimpice, iar ţinta sa pentru Rio o reprezintă cucerirea a trei medalii de aur: 100 m, 200 m şi 4×100 m.

România intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru pentru EURO 2016, cu două partide amicale cu Lituania (23 martie) şi Spania (27 martie). Selecţionata baltică revine în România pentru partida de la Giurgiu la opt ani după ce Stankevicius sau Mikoliunas umileau o selecţionată tricoloră venită după Euro 2008 şi lipsită de starurile Adrian Mutu şi Cristian Chivu (ambii accidentaţi). România începea deastruos preliminariile pentru CM 2010, cu o înfrângere usturătoare, scor 0-3, suferită la Cluj.

Luana Rednic, fostă jucătoare de tenis şi fiica antrenorului de la Dinamo, s-a aflat în această dimineaţă pe aeroportul din Bruxelles. Mircea Rednic a comentat evenimentele care au zguduit din nou Europa şi este fericit pentru faptul că fiica sa a scăpat teafără. „Cred că este un răspuns la ce s-a întâmplat zilele trecute (n. red. capturarea lui Salah Abdeslam, cel presupus a fi ‘creierul’ atentatelor de la Paris). Nu au fost probleme cât am fost eu acolo. De-a lungul istoriei, Belgia a fost neutră, nu s-a bătut cu nimeni. Era o ţară liniştită, d-aia am şi ales să îmi iau cetăţenia belgiană. Chiar i-am şi zis fetei mele să nu ia avionul. Exploziile a fost la ambele intrări din aeroport. S-au auzit foarte puternic exploziile. Eu sunt mulţumit şi fericit că fiica mea este bine. Nu-i voi spune să nu mai meargă în Belgia, nu e bine să ne ascundem. Trebuie să luptăm împotriva lor”, a declarat Mircea Rednic.

Directorul executiv al turneului de la Indian Wells, Raymond Moore, a renunţat la funcţie ca urmare a comentariilor sexiste pe care le-a făcut cu privire la WTA. Raymond Moore a spus duminică seară că „dacă aş fi fost jucătoare, m-aş fi pus în genunchi în fiecare seară şi i-aş fi mulţumit lui Dumnezeu pentru Roger Federer şi Rafa Nadal, pentru că ei au purtat acest sport”. În urma aceste declaraţii directorul turneului de la Indian Wells a anunţat că va renunţa la funcţia pe care o deţine. Anunţul a fost făcut de proprietarul turneului, Larry Ellison, conform site-ului oficial al competiţiei.

Simona Halep (5 WTA) a mers luni seară la „Taste of Tennis”, o petrecere cunoscută fanilor tenisului din Miami, oraşul care găzduieşte turneul de categorie Premier Mandatory în perioada 22 martie – 3 aprilie. Simona a dat curs invitaţiei la evenimentul organizat anual, în cadrul căruia se îmbină distracţia cu gătitul, făcându-şi apariţia într-o costumaţie veselă. Jucătoarea de tenis a fost însoţită de antrenorul australian Darren Cahiil, alături de care s-a fotografiat pe covorul verde. Simona şi Darren au mimat lovituri din tenis, ţinând în mână două rachete miniaturale.

Atentatul de la aeroportul din Bruxelles de afectează şi fotbalul. Întreaga naţiune belgiană este în şoc după acest nou episod sângeros din Europa, iar Federaţia Belgiană de Fotbal a reacţionat imediat. Prin intermediul contului de Twitter, oficialii care conduc destinele fotbalului belgian au anunţat că antrenamentele echipei naţionalei au fost anulate. Federaţia Portugheză de Fotbal menţine legătura cu oficialii din Belgia pentru a lua o decizie în privinţa meciului amical. Belgia avea programat pe 29 martie un meci amical cu Portugalia. Sunt şanse destul de mari ca partida de fotbal să fie anulată. Belgia a mai anulat o partidă de pregătire, în noiembrie cu Spania, în urma atentatelor de la Paris.

După Andres Iniesta şi Diego Costa, o altă vedetă din lotul Spaniei nu va face deplasarea la Cluj. Sergio Busquets, mijlocaşul Barcelonei, nu se va afla printre fotbaliştii lui Vicente del Bosque pentru dubla cu Italia şi România. Integralist în ultimul meci al Barcelonei, 2-2 pe terenul lui Villarreal, mijlocaşul de 27 de ani a suferit o fractură la unul dintre degetele de la mâna dreaptă şi s-a prezentat la antrenamentele conduse de Vicente del Bosque cu o hârtie care atestă acest lucru. Mundo Deportivo notează că fotbalistul catalan va fi lăsat să se întoarcă la Barcelona marţi, urmând să rateze meciurile amicale pe care campioana europeană en-titre le va susţine cu Italia şi România.

Managerul echipei Arsenal Londra, Arsene Wenger are ordine clare de la şefii lui Arsenal: trebuie să-i aducă pe Emirates pe Toni Kroos, Gonzalo Higuain, Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic şi John Stones, în cea mai costisitoare campanie de transferuri din istoria lui Arsenal, scrie The Sun. Patronii lui Arsenal i-au transmis lui Wenger că nu va primi o nouă înţelegere, până când nu va aduce în Anglia măcar o parte dintre jucătorii doriţi.

Edi Iordănescu se simte vânat de arbitrii din Liga 1 şi crede că a fost eliminat gratuit de Cristi Balaj la meciul cu Dinamo. El consideră că toate i se trag de la faptul că lumea îi asociază numele cu FRF, tatăl său fiind selecţionerul naţionalei. “Mi se pare exces! Suntem oameni şi noi, avem trăiri. Eu mă simt vânat şi cred că sunt dat exemplu tocmai pentru că s-au făcut discuţiile astea cu Iordănescu la Federaţie, Iordănescu la Pandurii, tată-fiu… Lasă că îl dăm exemplu p-ăsta, că dacă-l dăm exemplu, restul ce or să mai zică… S-a făcut un exces foarte mare şi nu e prima oară. E a doua oară când sunt trimis în tribune pentru că aplaud.

Internaţionalul român Răzvan Raţ se apropie cu paşi mari de revenirea pe gazon, după ce a stat pe bară aproape cinci luni, din cauza unei accidentări suferită la umăr, în timpul partidei amicale Italia – România, scor 2-2, din noiembrie 2015. Căpitanul naţionalei a reluat în sfârşit antrenamentele şi speră ca după pauza internaţională să înceapă să joace pentru Rayo Vallecano, pentru a putea intra în formă înainte de Euro 2016. Vestea e una excelentă pentru selecţionerul Anghel Iordănescu, care consideră că nu are o opţiune viabilă pentru postul de fundaş stânga, în absenţa lui Raţ.

Constantina Diţă, campioană olimpică la maraton în 2008, este invitata lui Andru Nenciu la o emisiune eveniment ProSport LIVE. Puşa va vorbi despre ultimul său proiect, despre situaţia din atletismul românesc şi va oferi sfaturi pentru toţi amatorii de alergare din România. Conform CNN, la cursa care i-a adus titlul olimpic româncei din Turburea s-a uitat peste jumătate din populaţia Planetei.

Noul format al calificărilor eliminatorii din Formula 1 va fi abandonat după prima cursă a sezonului 2016, Marele Premiu al Australiei, în urma unui acord între echipele participante. Săptămâna trecută, echipele din Formula 1 au aprobat noul format propus de Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), care a introdus calificări eliminatorii. Conform noului sistem, piloţii sunt eliminaţi treptat pe durata Q1, Q2 şi Q3, în loc să se tragă linie la finalul fiecăreia dintre cele trei părţi ale sesiunii. Astfel, piloţii vor avea un timp scurt de a stabili un tur rapid, 7, 6, respectiv 5 minute pentru fiecare parte a sesiunii, iar apoi câte unul va fi eliminat la fiecare 90 de secunde scurse. Q2 va începe cu 15 piloţi, în timp ce Q3 va avea la start doar 8, primii doi urmând să se lupte pentru pole-position în ultimele 90 de secunde.

Romelu Lukaku este unul dintre cei mai în formă jucători din Premier League, iar prestaţiile sale au atras atenţia cluburilor importante. Deşi presa engleză a scris că belgianul ar putea reveni la Chelsea, se pare că este mai aproape de Real Madrid. Scouterii lui Real l-au urmărit pe Lukaku la ultimele cinci partide şi au dat undă verde transferului. „Galacticii” sunt dispuşi să plătească aproximativ 60 de milioane de lire sterline pentru achiziţia vârfului de la Everton. Sursa citată menţionează că agentul lui Lukaku, Mino Raiola, şi reprezentaţii Realului s-au aşezat deja la masa negocierilor pentru a pune la punct detaliile mutării.

Denis Alibec (25 de ani), golgheterul Astrei lăsat de Anghel Iordănescu în afara listei jucătorilor convocaţi pentru meciurile amicale cu Lituania şi Spania (23 şi 27 martie), a reacţionat la scurt timp după ce selecţionerul a declarat că trebuie să mai dea jos 2-3 kilograme înainte de a spera la EURO 2016. Atacantul Astrei, care în acest sezon a reuşit opt goluri şi patru pase decisive pentru echipa lui Marius Şumudică, recunoaşte că a avut probleme cu greutatea, dar spune că ele au luat sfârşit în cantonamentul divizionarei din Turcia.

Tenismena română Sorana Cîrstea (locul 147 WTA) a câştigat, meciul cu Kurumi Nara (Japonia, 78 WTA), scor 7-5, 7-5, în primul tur al calificărilor în turneul de tenis de la Miami, Statele Unite ale Americii, dotat cu premii totale în valoare de peste 6 milioane de dolari. Cîrstea s-a impus după o oră şi 51 de minute de joc. Sportiva română a controlat primul set şi a făcut breakuri la 2-1 şi 6-5. În setul secund, Sorana a început slab, a fost condusă cu 2-0, dar a revenit şi a preluat iniţiativa la 4-2 şi 6-5. Pe durata confruntării, Cîrstea şi-a pierdut de 3 ori serviciul şi a comis 7 duble greşeli. În plus, sportiva din România a avut un procentaj slab la primul serviciu, doar 43%, dar a avut o eficienţă bună per total în privinţa punctelor câştigate cu serviciul (60% cu primul şi 57% cu al doilea).

Kurumi Nara a jucat foarte slab în special în privinţa serviciului şi i-a acordat Soranei 14 şanse de break, dintre care 5 au fost fructificate de către româncă. Bilanţul întâlnirilor directe a devenit 2-1 pentru Cîrstea, toate partidele fiind disputate pe suprafaţă dură. Pentru promovarea în turneul american, Sorana Cîrstea va primi 20 de puncte în clasamentul WTA şi un cec în valoare de 3.565 de dolari. În ultimul tur al calificărilor la Miami, Sorana Cîrstea va întâlni învingătoarea meciului Francesca Schiavone (Italia, 105 WTA) – Xin-Yun Han (China, 119 WTA).

La o zi distanţă după ce echipa sa a urcat pe primul loc în campionatul olandez, după victoria, scor 2-0, împotriva rivalilor de la PSV Eindhoven, De Boer şi-a fracturat tendonul lui Ahile în momentul în care a încercat să ridice mingea peste fileul de fotbal-tenis. Oficialii clubului olandez au anunţat că fostul internaţional va fi supus, unei intervenţii chirurgicale şi ar putea lipsi de pe banca tehnică la meciul de campionat cu PEC Zwolle, din 3 aprilie. Ajax a urcat pe prima treaptă a podiumului din Olanda, cu două puncte peste PSV şi cu doar şase meciuri rămase de disputat în campionat. De Boer o antrenează pe Ajax Amsterdam încă din 2010.

Simona Halep, Alexandru Dulgheru, Monica Niculescu şi Irina Begu sunt prezente pe tabloul principal al turneului de tenis de la Miami, dotat cu premii totale în valoare de peste 6 milioane de dolari, care se va desfăşura în perioada 22 martie – 3 aprilie. Simona Halep (24 de ani, locul 5 WTA) este favorita cu numărul 5 la câştigarea turneului şi va beneficia de un prim tur liber. În turul secund, Simona va întâlni învingătoarea din meciul Katerina Bondarenko (Ucraina, 59 WTA) – Darya Kasatkina (Rusia, 36 WTA). Simona Halep are de apărat semifinala de anul trecut în turneul de categorie Premier de la Miami, desfăşurat pe suprafaţă dură (hardcourt outdoor).

Monica Niculescu (28 de ani, locul 33 WTA) este cap de serie numărul 32 în turneu şi nu va evolua în primul tur. În turul 2, Monica va juca împotriva câştigătoarei partidei Shuai Peng (China, 664 WTA) – Alison Van Uytvanck (Belgia, 53 WTA). În 2015, Niculescu a fost eliminată în turul secund la Miami.

Alexandra Dulgheru (26 de ani, locul 91 mondial) va juca, miercuri, în primul tur, cu Lesya Tsurenko (Ucraina, 46 WTA). În 2015, Dulgheru a pierdut în primul tur la Miami. Irina Begu (25 de ani, locul 35 WTA) va juca în primul tur la Miami împotriva unei jucătoare venită din calificări. În 2015, Irina a ajuns până în turul trei al turneului de categorie Premier. Patricia Ţig (21 de ani, 120 WTA) şi Sorana Cârstea (25 de ani, 147 WTA) ar putea să acceadă pe tabloul principal al turneului de la Miami, dacă vor depăşi faza calificărilor.

Samir Nasri e urmaşul lui Mario Balotelli la Manchester City, cel puţin în ceea ce priveşte gustul pentru maşini scumpe. Mijlocaşul francez care stă pe bară din octombrie 2015, din cauza unei accidentări a reluat antrenamentele în urmă cu ceva timp, însă nu şi-a făcut încă reintrarea în prima echipă a „cetăţenilor”. Totuşi, Nasri a reuşit să rămână în prim-plan prin „realizări” în afara terenului de joc. A şocat mai întâi cu schimbările de look, iar mai nou prin modul în care a decis să se prezinte la antrenamentele echipei. Francezul şi-a cumpărat un Lamborghini Aventador, în valoare de peste 300.000 de euro, maşină ce a reuşit să atragă toate privirile în parcarea lui City, şi aşa plină de maşini de lux.

PROGNOZA METEO
22 Martie 2016

În regiunile din jumãtatea de sud a țãrii, înnorãrile vor fi persistente și pe arii extinse, în special pe parcursul zilei, va ploua în general moderat cantitativ (cumulându-se cantitãți de apã de pânã la 15…20 l/mp), condiții în care se vor înregistra valori termice mult mai scãzute decât în ziua precedentã. În restul teritoriului temperaturile vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior, cerul va fi mai mult noros în prima parte a intervalului, când local vor fi ploi slabe, apoi se va degaja. La munte, la peste 1500 m altitudine, precipitațiile vor fi sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri izolate pe crestele montane și trecãtor în est și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 14 grade, iar cele minime între -2 și 6 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general închisã și în rãcire. Cerul va fi înnorat, va ploua mai ales pe parcursul zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimã va fi de 3…4 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *