Stiri pe scurt 22 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 22 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  22  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 22 iunie. In anul 1498, Ştefan cel Mare a condus o expediţie de represalii în Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate aşezările şi cetăţile din Galiţia, până aproape de Cracovia.

Românii care muncesc în Marea Britanie nu vor ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, fiind îngrijoraţi de efectul pe care acest scenariu îl va avea asupra liberei circulaţii, dar şi de creşterea taxelor. Dacă insularii vor spune însă «NU» Uniunii Europene, unii dintre ei sunt pregătiţi să se întoarcă acasă. Originară din Slatina, judeţul Olt, Amada Udreş locuieşte în Londra de zece ani, unde lucrează în domeniul producţiei textile. Ea a declarat, că imigranţii români sunt îngrijoraţi de rezultatul referendumului de joi, în care cetăţenii britanici trebuie să decidă dacă vor ca ţara lor să rămână în continuare în Uniunea Europeană sau nu. Ea a adăugat că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta-o direct, deşi la acest moment sunt doar speculaţii cu privire la statutul migranţilor.

Dacă Marea Britanie va spune «NU» Uniunii Europene, nu puţini sunt românii care şi-au făcut deja bagajele pentru a se întoarce în ţară. Cei care au însă deja o afacere în Regatul Unit nu îşi fac griji. De exemplu, Magda, o tânără de 33 de ani din Galaţi, stabilită de peste opt ani în Birmingham, şi-a deschis o frizerie românească în zonă şi nu se gândeşte cu teamă la referendumul de joi. Ruxandra Tutunaru, o tânără de 39 de ani din Craiova, lucrează de doi ani ca gestionar la un magazin românesc din Birmingham. S-a mutat cu întreaga familie în Marea Britanie şi spune că nu regretă alegerea făcută. Nici nu se opune însă ieşirii din Uniunea Europeană.

Comunitatea românească din Marea Britanie priveşte cu oarecare îngrijorare situaţia după Brexit, însă premierul David Cameron a dat asigurări că în cazul în care rezultatul va fi pentru ieşirea din UE, rezidenţii care au job stabil, plătesc taxe, studiază, au copii înscrişi la şcoală, nu vor fi afectaţi. Cetăţenii britanici sunt chemaţi joi să aleagă între solidaritatea cu popoarele europene şi interesele naţionale, într-un referendum convocat de premierul David Cameron din raţiuni populiste care însă s-ar putea întoarce împotriva liderului conservator britanic.

Fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu, a ajuns la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în dosarul Rompetrol 2. Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei, a fost pus sub învinuire în dosarul Rompetrol 2, acesta precizând că OUG prin care datoriile Rompetrol au fost convertite în obligaţiuni subscrise către Ministerul Finanţelor „a fost dată pentru un agent economic care şi-a îndeplinit toate obligaţiile”. De asemenea, acesta a precizat că procurorii au pus sechestru pe conturi şi bunuri, fără a preciza cuantumul.

Deputaţii din comisia juridică au decis limitarea domeniilor în care guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, astfel încât Cabinetul Cioloş nu va putea face niciun fel de modificări în justiţie, cultură şi administrarea protocolului de stat. Deputaţii din comisia juridică au adoptat miercuri proiectul privind abilitarea guvernului de a emite ordonanţe, cu modificări semnificative prin care sunt limitate puterile Executivului de a emite acte normative pe perioada vacanţei parlamentare.

Executivul nu va putea da ordonanţe în domeniile justiţie, cultură şi administrarea protocolului de stat. În schimb, Guvernul va putea emite ordonanţe privind rectificarea bugetară pe 2016, privind completarea OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. Cabinetul Cioloş va putea emite ordonanţe pentru unele măsuri de reorganizare a CNADNR, înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, precum şi unele măsuri în ceea ce priveşte transporturile. În domeniul Sănătăţii, Guvernul va putea emite ordonanţe doar pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane.

Ministerul Finanţelor va înfiinţa un post de secretar de stat care va coordona activitatea privind afacerile europene din perspectiva finanţelor publice, în vederea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie – decembrie 2019. Noua funcţie este prevăzută într-o hotărâre aprobată miercuri de guvern privind reorganizarea Ministerul Finanţelor Publice. Pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, Ministerul Finanţelor Publice va trebui să organizeze toate activităţile pe care le presupune îndeplinirea rolului de PRES la standarde europene, în paralel cu asigurarea derulării activităţilor curente implicate de afacerile europene. Toate acestea sunt necesare pentru a susţine interesul naţional în raport cu celelalte state membre, respectiv cu Comisia şi Consiliul Uniunii Europene.

Categorii de informaţii „secrete de stat”, emise de Ministerul Finanţelor Publice anterior datei de 17 februarie 1972, vor fi declasificate şi vor putea fi consultate cu respectarea dispoziţiilor din Legea Arhivelor Naţionale. Decizia este justificată de Executiv „având în vedere importanţa documentelor financiare în refacerea drepturilor de proprietate, în repararea unor încălcări ale drepturilor şi libertăţii civile, precum şi pentru acordarea accesului liber la cunoaşterea istoriei relaţiilor financiare din perioada comunistă”. Guvernul menţionează că datele şi informaţiile emise de Ministerul Finanţelor declasificate prin hotărârea adoptată miercuri „nu pot prejudicia securitatea şi apărarea ţării”.

Plenul reunit al celor două Camere, a adoptat cu 306 voturi „pentru” şi o abţinere proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese. Interdicţiile introduse prin art. 38 alin. 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ”nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora”.

Acvariştii nu au crescut până acum specia peşte-chirurg în captivitate, iar unii dintre ei se tem că filmul „Finding Dory/ În căutarea lui Dory” ar putea duce la colectarea crescută a acestora din habitatul lor natural, potrivit National Geographic. Aproximativ 300 de specii de peşti sau 17% din speciile marine de acvariu au fost crescute în captivitate, potrivit revistei Coral, care publică anual o listă a speciilor de peşti marini crescuţi în captivitate. Doar 6% dintre acestea sunt disponibile comercial şi chiar şi mai puţine sunt clasificate ca „disponibile în mod obişnuit”.

Acvicultorii speră să scadă din presiunea pusă pe anumite specii populare de peşte. De exemplu, cererea pentru peştii-clovn a explodat după ce a fost lansat filmul „Finding Nemo/ În căutarea lui Nemo”, în anul 2003. Timp de mai multe decenii, crescătorii au avut posibilitatea să cultive mai multe specii de peşte-clovn în captivitate, iar acest fapt a scăzut presiunea pusă pe populaţia sălbatică de peşti-clovn. Preocuparea principală gravitează în jurul speciei peşte-chirurg – peştele Dory, căruia îi dă voce simpatica Ellen DeGeneres, în sequel-ul „Finding Dory”. Majoritatea cercetătorilor se tem că filmul va provoca o creştere alarmantă a cererii pentru specia chirurg-regal, pe care stocul curent, fiind insuficient, nu o poate îndeplini.

Guvernul intenţionează să transfere Compania Loteria Română din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, aflat în subordinea Ministerului Finanţelor, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu mediul de afaceri, prin ordonanţă de urgenţă. Decizia este justificată de Guvern prin necesitatea punerii în concordanţă cu recomandarea din 14 iulie 2014 a Comisiei Europene privind principiile pentru protecţia consumatorilor şi utilizatorilor de servicii de jocuri de noroc online şi pentru împieedicarea accesului minorilor la jocurile de noroc online. Guvernul mai justifică decizia şi prin necesitatea respectării recomandării din 23 septembrie 2015, tot a Comisiei Europene, care impune luare unor măsuri imediate în privinţa stabilirii entităţii care să exercite drepturile şi obligaţiile statului la Loteria Română.

Germania este primul partener comercial al României, schimburile comerciale ajungând în 2015 la 23 de miliarde de euro, iar exporturile pe piaţa germană s-au ridicat la 11 miliade de euro. Preşedintele a spus că investiţiile germane în România au depăşit 7,5 miliarde euro, ceea ce plasează Germania pe locul trei în topul investitorilor străini în România. De asemenea, preşedintele a mai spus că mai sunt multe de făcut pentru a fructifica pe deplin potenţialul economic al României şi că trebuie identificate noi arii de cooperare, cu accent pe industria constructoare de maşini, mediu şi energie regenerabilă, telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Alexandru Găină, fiul unui fost colonel din cadrul Ministerului de Interne, este principalul suspect în cazul asasinării omului de afaceri Mihai Ionescu, în iulie 1998, existând indicii că acesta ar fi acţionat la comandă. Există probe potrivit cărora Alexandru Găină l-ar fi împuşcat pe afacerist la comandă, în condiţiile unor împrumuturi pe care mai mulţi italieni le datorau celui decedat. Alexandru Găină a fost de la începutul anilor 2000 şi până de curând, cercetat, judecat şi închis în numeroase dosare penale pentru fapte precum furt, viol, fals de indentitate, fals intelectual, vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului.

Lira sterlină se apropie de cea mai bună săptămână din ultimii şase ani, în urma semnalelor scăderii suportului popular pentru Brexit, cauzat în mare parte de uciderea deputatei Jo Cox săptămâna trecută. Un indice al „pariurilor”, realizat de Oddschecker, plasează probabilitatea rămânerii în UE la 79%, faţă de 63%, pe 14 iunie, chiar dacă diferenţele din sondaje nu sunt încă definitorii. Lira sterlină a crescut cu 0,2%, la 1,4676 dolari, după ce se apreciase marţi la 1,4783, cel mai puternic nivel de pe patru ianuarie.

La o conferinţă de presă recentă, directorul executiv Volkswagen, Matthias Müller, a prezentat „Împreună – Strategia 2025”, o nouă iniţiativă prin care compania doreşte să lanseze 30 de modele de maşini electrice în următorii 10 ani.Aflată în plin scandal al emisiilor, care ar putea reprezenta costuri totale de 18,5 miliarde de dolari, compania germană Volkswagen speră că maşinile electrice îi vor asigura viitorul. Grupul auto se va concentra pe „e-mobilitate” şi va dezvolta propriile baterii, la fel cum va face Tesla Motors, cel mai cunoscut producător mondial de maşini electrice. Volkswagen speră ca în 2025 să ajungă să vândă între două şi trei milioane de vehicule electrice pe an. Maşinile autonome reprezintă o parte importantă a strategiei companiei.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, cere strămutarea procesului în care este judecat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, acuzând Tribunalul Bucureşti de lipsă de imparţialitate. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Românii muncesc cel mai mult din Uniunea Europeană şi, cu toate aceastea, sunt pe penultimul loc în ceea ce priveşte productivitatea/oră de muncă, respectiv 51,1% comparativ cu Luxembourg, unde datele, pe anul 2014, indică o eficienţă de 180.8%. Deşi se plasează la coada clasamentului, România a înregistrat, din 2005 până în 2014, cea mai mare creştere, în acest sector, în condiţiile în care a pornit de la 32%, cât era nivelul productivităţii/oră de muncă în 2005. România se menţine pe acelaşi penultim loc şi în ceea ce priveşte productivitatea muncii/persoană angajată, deşi a crescut, şi în acest caz, de la 35,3%, nivelul din 2005, la 56,7%, cât a înregistrat în 2014.

8 ore de muncă pe zi, cinci zile pe săptămână şi productivitate/oră de muncă de doar 51,1%. Cam aşa s-ar putea traduce nivelul la care a ajuns eficienţa pe piaţa muncii din România, potrivit un studiu Eurostat, publicat luni, şi citat de Le Monde, care ia în discuţie evoluţia celor 28 de state membre UE, din 2005 până în 2015, în acest sector. La pol opus faţă de România se situează cei din Luxembourg, care înregistrează 180,8% la capitolul productivitate/oră de muncă, cel mai ridicat nivel din UE, deşi petrec doar şapte ore/zi, 1.909 pe an, la birou, conform datelor din 2015, afişând, totuşi, o uşoară urcare faţă de 2005, când, pe an, aceştia munceau 1.824 de ore.

O tânără de 16 ani a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde fusese internată împreună cu o altă fată de 12 ani, amândouă fiind aduse stare foarte gravă, în comă profundă, au fost intubate şi internate pe secţia de Terapie Intensivă. Fata de 16 ani avea starea cea mai gravă încă de la internare, iar starea ei s-a degradat şi azi dimineaţă a decedat. Fetele au fost găsite asfixiate după ce au inhalat apă la ştrandul de la lacul Străuleşti, a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului, Raluca Alexandru.

Peste 40 de cineaşti au transmis o scrisoare deputaţilor din Comisia de Cultură, acuzând că ministrul Culturii face presiuni pentru a trece, la pachet cu proiectul privind abilitarea Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, modificări ale legii ce guvernează cinematografia. Reacţia celor 40 de cineaşti vine după ce ministrul Culturii, Corina Şuteu, a încercat să forţeze menţinerea acestei ordonanţe în legea de abilitare, chiar şi după ce Comisia de Cultură a Senatului a respins-o, printr-o acţiune promovată insistent în cercuri ale cinematografiei de către cele trei „favorite”.

Concertul trupei Queen din Piaţa Constituţiei care a numărat în jur de 25.000 de spectatori veniţi să-l asculte pe chitaristul trupei, Brian May, toboşarul Roger Taylor şi pe noul solist Adam Lambert, a fost o lecţie. Rock-ul veritabil este o lecţie de uniune, bucurie şi elevaţie. Trupa a dat dovada de respect şi punctualitate, concertul începând la puţine minute după ora 21, mai precis la 21:05, fapt care a surprins, dar a adus şi încântare printre fanii înfocaţi. Muzicienii nu s-au lăsat aşteptaţi, suspansul şi tensiunea erau deja măsurabile cu fiecare oră având în vedere că porţile concertului amenajat în faţa Palatului Parlamentului s-au deschis la ora 16:00, iar după ora 18:00 şi-au făcut apariţia trupele Electric Pyramid, Jeremy şi Grimus.

Unul dintre liderii huliganilor ruşi prezenţi la Campionatul European, Alexander Shprygin a fost expulzat din Franţa, miercuri, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână. Poliţia franceză l-a arestat, din nou, pe Shprygin luni, la Toulouse, acolo unde naţionala Rusiei urma să joace meciul cu Ţara Galilor, asta după ce sâmbăta trecută acesta fusese expulzat din Franţa în urma violenţelor din Marsilia, ce au precedat meciul Anglia-Rusia. Acesta s-a întors însă în Franţa, aşa cum a promis când a ajuns la Moscova, la finalul săptămânii trecute. Grupările ce luptă împotriva rasismului l-au acuzat pe Shprygin că ar avea legpturi puternice cu formaţiuni de extremă dreapta din Rusia, însă acesta a negat acuzaţiile. Însă fotografiile date publicităţii îl contrazic, el apărând în câteva ipostaze în care pare că imită salutul nazist.

Cel puţin şase persoane au murit, iar o altă este dată dispărută, după ce precipitaţiile abundente au provocat inundaţii şi alunecări de teren în sud-vestul Japoniei. Sute de mii de oameni care locuiesc pe insula Kyushu au fost sfătuiţi să-şi părăsească casele având în vedere riscul crescut de alunecări de teren pe fondul ploilor torenţiale şi ca urmare a cutremurului cu o magnitudine de 7.3 grade din luna aprilie, care a slăbit solul. Printre cei care au decedat se numără un cuplu de bătrâni din Kumamoto, a căror casă a fost înghiţit de noroi.

Doi bărbaţi din statul american California au fost găsiţi vinovaţi de complot pentru a oferi sprijin material grupării teroriste Stat Islamic. Un tribunal federal i-a condamnat pe Nader Elhuzayel şi Muhanad Badawi, amândoi în vârstă de 25 de ani, după un proces care a durat două săptămâni. Cei doi au fost arestaţi anul trecut, dupa ce Elhuzayel a încercat să urce la bordul unui avion care pleca din Los Angeles şi se îndrepta spre Turcia, cu intenţia de a se alătura grupării Stat Islamic.

Gyorgy Bakondi, consilierul de securitate al premierului ungar, spune că autorităţile de la Budapesta sunt de acord cu poziţia Austriei ca centrele de primire a imigranţilor să fie înfiinţate în afara frontierelor UE. Oficialul a mai adăugat că guvernul face tot posibilul pentru a încerca să convingă Uniunea Europeană să-şi modifice atitudinea cu privire la problema imigraţiei, de la una de acceptare şi distribuire a imigranţilor, la prioritizarea protecţiei frontierelor externe.

Un navigator român, blocat într-un port sirian pe o navă cu pavilion de complezenţă, a cerut ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), spunând că viaţa îi este în pericol şi că nu a mai fost plătit de la începutul lunii februarie. El mai precizează că nava se află în zonă de război din data de 13 februarie, dată de la care consideră că drepturile sale salariale trebuie să fie compensate cu un spor de 100 la sută, aşa cum prevede convenţia MLC 2006 şi legislaţia pavilionului.

Cinci state au trimis avioane pentru a ajuta Ciprul să stingă cel mai mare incendiu de vegetaţie din ultimii ani, care a provocat moartea a doi pompieri. Franţa şi Italia s-au alăturat Greciei, Israelului şi Marii Britanii pentru a încerca să stingă focul care a izbucnit duminică la poalele munţilor Troodos, situaţi la 50 de kilometri sud-vest de capitala Nicosia. Doi pompieri au decedat luni la spital, în urma rănilor grave cauzate de căderea într-o râpă a vehiculului în care se aflau. Un alt bărbat a fost rănit în accident.

Firma britanică TransferWise, specializată în schimb valutar şi transfer bancar, va impune limite la tranzacţii cu lire sterline în contextul referendumului pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Compania a dat asigurări că măsurile restrictive vor fi anulate imediat după anunţarea rezultatelor referendumului. Marea Britanie organizează joi referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană. Rezultatele oficiale vor fi anunţate vineri.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care menţionează cazurile recente de recrutare în localitatea Ternovca din raionul Slobozia, cât şi altele înregistrate anterior, reiterează atitudinea oficială a autorităţilor moldoveneşti, potrivit căreia astfel de acţiuni contravin legislaţiei Republicii Moldova, normelor şi principiilor dreptului internaţional, precum şi acordurilor bilaterale moldo-ruse, în particular, Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. In acest context, au fost reamintite demersurile Chişinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, ase arată într-un comunicat al MAEIE.

Cel puţin 25 de persoane au murit, după o explozie la un depozit de muniţie în oraşul Garabulli, din vestul Libiei, în urma unui conflict între un grup armat şi localnici. Mohamed Assayed, un oficial municipal, a declarat că depozitul se afla sub controlul unui grup armat din oraşul Misrata, care însă ar fi fost nevoit să-şi părăsească tabara după un conflict cu locuitorii din zonă. Explozia a avut loc după intrarea localnicilor în tabără, însă nu s-a stabilit cu exactitate care a fost cauza. În urma ciocnirilor, unii localnici au protestat, blocând drumul principal de coastă, care leagă Misrata de Tripoli. Situaţia este foarte tensionată în zonă. Drumul de coastă a fost complet blocat şi se pot auzi focuri de armă în depărtare. Oraşul Garabulli se află la aproximativ 50 kilometri est de Tripoli şi 140 kilometri vest de Misrata.

SPORT

Meciurile zilei la EURO 2016: Islanda – Austria şi Ungaria – Portugalia de la ora 19:00. Italia – Irlanda şi Suedia – Belgia de la ora 22:00.

Islanda – Austria

Una dintre puţinele echipe calificare la EURO 2016 fără înfrângere în faza preliminariilor, alături de România, Italia şi Anglia, Austria este acum într-o situaţie foarte delicată. Înfrângerea surpriză din prima etapă cu Ungaria şi egalul cu Portugalia au făcut ca austriecii să nu aibă altă variantă în afara victoriei. Pentru nordici, egalul poate însemna ocupara locului trei în grupă, în funcţie de rezultatul de la Portugalia – Ungaria, însă cu doar trei puncte şansele să avanseze între cele patru cele mai bine clasate echipe de pe locul 3 sunt slabe.

Ungaria – Portugalia

Victoria sau dezastrul pentru echipa supervedetei Cristiano Ronaldo în duelul cu supriza grupei F. Portughezii trebuie să obţină cele trei puncte dacă vor să mai intre în calculele calificării, un egal reducându-le drastic şansele. Vecinii noştri de la vest au acumulat patru puncte până acum, victorie cu Austria şi egal cu Islanda, şi au şanse la calificare chiar şi în eventualitatea în care pierd. Ungurii termină pe trei dacă pierd şi Islanda învinge, iar dacă Austria învinge şi Ungaria pierde, ungurii termină pe locul doi în grupă.

Italia – Irlanda

Situaţia în grupă este simplă. Italia are deja şase puncte două victoriile cu Belgia şi cu Suedia şi nu mai ai nicio grijă a calificării de pe primul loc. Irlanda se prezintă la meci cu un singur punct acumulat, în partida cu Suedia, şi teoretic ppoate forţa calificarea. Au nevoie de o victorie cu care pot urca chiar şi pe locul doi, în caz că Suedia învinge Belgia. Chiar şi fără victoria echipei lui Zlatan, cu o victorie împotriva italienilor Irlanda poate urca pe locul trei şi, cu 4 puncte, poate spera la optimile de finală.

Depistat pozitiv luna trecută la controlul antidoping la meldonium, săritorul în înălţime Mihai Donisan (27 de ani) e liber să concureze. Agenţia Naţională Anti Doping (ANAD) i-a ridicat suspendarea campionului naţional, sportiv cu barem de JO, pentru că atletul a avut o concentraţie foarte mică de meldonium la testul antidoping, rezultat ce arată că medicamentul nu a fost luat recent şi că decizia finală va veni în luna septembrie când studiul Agenţiei Mondiale Anti Doping (WADA) asupra acestei substanţe se va finaliza.

Donisan a avut 0,30 ug/ml şi ar fi trebuit să i se găsească după 1 martie 2016 sub 1 ug/ml pentru a i se ridica suspendarea şi pentru a fi liber să concureze. Elevul reputatului Sorin Matei va concura azi în Olanda, la Zoetermeer. Donisan are barem olimpic, dar COSR a anunţat că niciun sportiv asupra căruia planează suspiciuni de doping nu va face deplasarea la Rio de Janeiro. Participant la ediţii ale CM şi CE, bucureşteanul legitimat la CS Dinamo şi CS Rapid este unul dintre cei mai buni atleţi români din ultimii ani.

Dorin Goian spune că a rămas dezamăgit şi surprins de eşecul României cu Albania, care a însemnat eliminarea de la Campionatul European. Fostul internaţional român acuză neputinţa jucătorilor noştri. Dorin Goian este ultima voce care a intrat în corul celor care îşi declară dezamăgirea faţă de parcursul naţionalei la Campionatul European. Fundaşul de 35 de ani spune că se aştepta să vadă altă atitudine, mai ales că meciul cu Albania era decisiv.

Germania a câştigat Grupa C de la EURO 2016, Polonia a terminat pe locul al doilea şi va juca în optimi contra Elveţiei, iar Irlanda de Nord a terminat pe locul al treilea şi aşteaptă jocul rezultatelor. Ucraina părăseşte turneul fără niciun punct şi fără să marcheze vreun gol. Grupa D s-a terminat dramatic. Ramos a ratat un penalty, Spania a pierdut cu Croaţia şi a terminat pe locul al doilea, urmând să joace în optimi contra Italiei. Turcia păstrează şanse la calificare după 2-0 cu Cehia. Franţa, Elveţia, Ţara Galilor, Anglia, Slovacia, Germania, Polonia, Croaţia, Spania, Irlanda de Nord, Italia şi Ungaria sunt cele 12 echipe deja calificate în optimi.

Simona Halep (5 WTA) se pregăteşte intens pentru Wimbledon (27 iunie – 10 iulie), turneu de Grand Slam la care şi-a fixat obiective îndrăzneţe. Jucătoarea antrenată de Darren Cahiil visează să repete performanţa din 2014, atunci când a acces în careul de aşi (6-7, 2-6 cu Eugenie Bouchard), însă realizează totodată cât de dificilă va fi misiunea pe iarba londoneză. Halep şi-a revenit după accidentarea la picior din cauza căreia s-a retras de la Birmingham, săptămâna trecută, şi spune că visează la un nou rezultat istoric în cadrul competiţiei organizate la All England Club.

Cristiano Ronaldo este în centrul unui nou scandal, după ce i-a aruncat microfonul în lac unui reporter din ţara sa. Starul lui Real Madrid are un turneu final fără prea multe realizări şi se pare că acest lucru îl apasă destul de mult. Ronaldo a ieşit din nou în evidenţă printr-un gest negativ. În timpul plimbării de dimineaţă, un reporter a încercat să-i adreseze o întrebare. Starul portughez i-a smuls microfonul şi i l-a aruncat în lac, spre surprinderea celor aflaţi în jurul său.

Gestul lui Cristiano Ronaldo are în spate un adevărat război care se poartă între el şi televiziunea la care era angajat reporterul respectiv. CMTV este o televiziune din Portugalia care a abordat mai multe subiecte din viaţa lui Cristiano Ronaldo, pe care jucătorul lui Real Madrid le-a considerat incomode. Potrivit Record, Ronaldo ar fi fost întrebat dacă este pregătit pentru meciul cu Ungaria. Pe de altă parte, Ronaldo lasă senzaţia că este foarte apăsat de evoluţiile nereuşite pe care le-a avut la acest Campionat European. Portugalia a acumulat doar două puncte până acum, cu Islanda şi Austria. În ultimul meci, cel cu austriecii, Ronaldo a ratat o lovitură de la 11 metri.

Spania a pierdut cu 1-2 în faţa Croaţiei, la capătul unui meci în care campioana europeană a ratat o lovitură de la 11 metri. Momentul psihologic s-a petrecut în minutul 72, când portarul Subasic a apărat penalty-ul bătut de Sergio Ramos. Croaţia a produs una dintre cele mai mari surprize de la acest Campionat European. Jucătorii lui Ante Cacic au reuşit să se impună cu 2-1, o victorie care califică Croaţia în optimi de pe primul loc. Meciul a avut însă un moment foarte tensionat. În minutul 72, la scorul de 1-1, Sergio Ramos a ratat o lovitură de la 11 metri.

Pandurii Târgu Jiu va efectua un stagiu de pregătire în Slovenia, în perioada 22 iunie – 9 iulie. În prima parte a pregătirii de vară Pandurii Târgu Jiu va fi cantonată la Maribor, Hotel Habakuk, şi îi va avea ca vecini pe jucătorii echipelor Steaua şi Dinamo, scire site-ul oficial al clubului. Echipa Pandurii Târgu Jiu va pleca în cantonamentul din Slovenia fără antrenor principal, după ce Edward Iordănescu a refuzat să-şi prelungească înâelegerea cu formaţia gorjeană. Preşedintele Narcis Răducan spune că noul tehnician va fi anunţat în cel mai scurt timp.

Gică Popescu a criticat modul în care FRF a renunţat la staff-ul medical al naţionalei, cu doar o lună înainte de startul Campionatului European. Fostul mare internaţional român este de părere că şefii FRF au dat dovadă de nepricepere. Una dintre cele mai controversate decizii luate de Federaţie a fost renunţarea la serviciile medicului Pompiliu Popescu, deşi mai era o lună până la startul EURO 2016. Gică Popescu susţine că fostul medic al naţionalei este un profesionist şi a fost mazilit doar pentru că era ultimul angajat FRF care aducea aminte de ”Generaţia de Aur”. Gică Popescu este de părere că această măsură ar fi trebuit luată după EURO, pentru a nu-i bulversa pe jucători.

Veste tristă pentru lumea tenisului: Tamarine Tanasugarn (Tailanda), fost număr 19 WTA, s-a retras luni din activitatea competiţională, la vârsta de 39 de ani. Tamarine, care era cunoscută pentru dăruirea arătată pe terenul de tenis, a luat respectiva decizie în urma unei drame personale, decesul mamei sale. Tamarine Tanasugarn, cea mai bună jucătoare tailandeză din istorie, şi-a anunţat retragerea din activitate după mai bine de 22 de ani petrecuţi în circuit. Tanasugarn (39 de ani), ocupanta locului 19 WTA în anul 2002, le-a transmis fanilor un mesaj tulburător, la doar o zi după ce mama sa în vârstă de 66 de ani s-a stins din viaţă.

Gerard Pique a reuşit să producă un scandal imens în Spania, după ce a arătat degetul mijlociu în timpul intonării imnurilor la partida cu Croaţia. Fundaşul Barcelonei şi-a manifestat de-a lungul timpului susţinerea faţă de tentativele Cataluniei de a-şi obţine independenţa. Nu doar eşecul cu 1-2 în faţa Croaţiei le-a picat prost spaniolilor. În timpul intonării imnului Spaniei, când camera a ajuns în dreptul său, Gerard Pique a arătat degetul mijlociul. Imaginea a devenit virală pe internet şi mulţi au interpretat gestul ca pe o lipsă de respect faţă de simbolurile Spaniei.

Nicandro Breeveld, jucător rămas liber de contract după despărţirea de Steaua, este aproape de a semna cu Pro Vercelli, locul 17 în Serie B – primul peste linia retrogradării. Breeveld a refuzat să-şi prelunească înţelegerea cu Steaua şi a rămas liber de contract în această vară. Olandezul a respins negocierile pe motiv că îşi doreşte să joace în străinătate. Obiectivul lui Breeveld s-ar putea îndeplini în aceste zile. Mijlocaşul de 29 de ani se află pe lista de achiziţii a lui Pro Vercelli, echipă care a terminat pe locul 17 în sezonul trecut.

Un suporter a intrat pe teren chiar înainte de startul reprizei a doua dintre Argentina şi SUA, de la Copa America, pentru a-i cere un autograf lui Lionel Messi. În semn de mulţumire, suporterul a făcut plecăciuni în faţa jucătorului Barcelonei. Argentina s-a calificat în finala Copa America în stil de echipă mare. ”Pumele” s-au impus cu 4-0, graţie golurilor marcate de Lavezzi, Messi şi Higuain (dublă). Starul Barcelonei l-a depăşit astfel pe Batistuta şi a devenit cel mai bun marcator din istoria Argentinei, cu 55 de goluri.

Lionel Messi a devenit cel mai bun marcator din istoria naţionalei Argentinei, după ce a înscris golul său cu numărul 55, în meciul cu Statele Unite ale Americii câştigat cu 4-0, din semifinalele Copei America şi l-a depăşit astfel cu un gol pe Gabriel Batistuta. 70,858 de spectatori au venit aseră la Houston pentru a vedea cum Lionel Messi va intra în istoria fotbalului argentinian. Vedeta echipei FC Barcelona avea nevoie de un singur gol pentru a-l depăşi pe Gabriel Batistuta şi a deveni cel mai bun marcator din istoria naţionalei ţării sale. Şi l-a reuşit în minutul 32, după ce a transformat impecabil o lovitură liberă.

Anghel Iordănescu a lăsat de înţeles că oficialii FRF vor merge pe mâna unui antrenor străin la echipa naţională. Selecţionerul României susţine că a avut o discuţie scurtă că Răzvan Burleanu, dar nu s-a făcut nicio analiză, aşa cum preşedintele FRF a anunţat. Este sigur, Anghel Iordănescu va fi înlocuit. Actualul selecţioner mai are trei zile de contract şi FRF urmează să anunţe numele viitorului selecţioner. Şefii FRF şi-l doresc pe Bruno Labbadia, despre care Marica a declarat însă că nu este o alegere bună. Iordănescu susţine că a vorbit cu Răzvan Burleanu şi despre numele viitorului antrenor, dar n-a dorit să-i pronunţe numele.

Jucătoarea de tenis Ana Bogdan (locul 141 în clasamentul WTA) a pierdut, meciul cu luxemburgheza Mandy Minella (a 128-a jucătoare a lumii), scor 6-4, 6-7 (3), 1-6, în primul tur al calificărilor turneului de Mare Şlem de la Wimbledon, disputat pe iarbă. Meciul a durat o oră şi 53 de minute. Românca a jucat excelent în primul set, nu i-a acordat nicio oportunitate la serviciu adversarei şi a izbutit break-ul în game-ul 7. În setul doi, Bogdan a avut un break în faţă de două ori consecutiv, a servit de două ori pentru meci (la 5-4 şi 6-5), dar a pierdut setul în tiebreak. În decisiv, jocul Anei s-a destructurat, probabil pe fondul moralului scăzut, şi nici s-a mai pus problema învingătoarei.

PROGNOZA METEO
22 Iunie 2016

Vremea se va menține cãlduroasã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãși pragul critic de 80 de unitãți în cea mai mare parte a țãrii. Dupã-amiazã va fi caniculã în Oltenia, Muntenia, zona continentalã a Dobrogei, cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 și 37 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 25 de grade, ușor mai scãzute în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, în special dupã-amiaza și la începutul nopții, în zonele de deal și de munte și pe arii mai restrânse în restul teritoriului. Punctiform se vor aduna cantitãți importante de apã și va cãdea grindinã.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare cãlduroasã, canicularã dupã orele prânzului, când și disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperaturã-umezealã depãșind pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, dar cu precãdere în orele serii nu este exclusã apariția de fenomene asociate instabilitãtii atmosferice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 36…37 de grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 21 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *