Stiri pe scurt 22 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  22  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   22  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 22 februarie. In anul 2002,a încetat din viaţă Vlaicu Ionescu, cunoscut tălmăcitor al profeţiilor lui Nostradamus; s-a stabilit, la sfârşitul anilor 60, în SUA şi a publicat în 1976, la Paris, volumul „Mesajul lui Nostradamus către era proletară”, ce l-a consacrat drept specialist în descifrarea previziunilor profetului din secolul XVI (n. 1 aprilie 1922).

22 februarie 2016, elevii de clasa a VIII-a susţin simularea probei de limba şi literatură română. Rezultatele pe care le vor obtine elevii la simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei si sedinte cu parintii, in vederea imbunatatirii performantelor scolare. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Elevii pot descărca gratuit de pe Internet, primul manual de „Educaţie Juridică” din România, conceput la iniţiativa judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, au fost tiparite şi 1000 de exemplare, care vor fi distribuite elevilor din Bucureşti. Judecătorul a mai precizat că manualul este scris într-un limbaj uzual, pe înţelesul tuturor, redă dispoziţii legale pentru copii în viaţa de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România şi atenţionează asupra unor date statistice.

Manualul va ajuta elevii să îşi însuşească cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, să dobândească anumite deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile şi să adopte o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii şi apărarea altor membri ai societăţii. Manualul a fost realizat în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie, un program de formare cetăţenească în şcoli” implementat de CRPE şi LiderJust, proiect conceput de Cristi Danileţ împreună cu Cristian Ghinea şi Bianca Toma.

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis primarilor de comune din România că vrea reducerea alocărilor din Fondul de rezervă al Executivului, transmiţându-le totodată că ar fi bine să fie analizată trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor, nu pe amplasare. Şeful Executivului a anunţat că va propune anumite soluţii care să atenueze fenomenele negative care au fost semnalate la nivelul administraţiei locale.

Dacian Cioloş a precizat că autorităţile publice locale trebuie să fie preocupate de atragerea unor investiţii directe în comunităţile locale, crearea de noi locuri de muncă şi implicit surse suplimentare la bugetele locale, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor locale, eliminarea evaziunii fiscale la nivel local, regândirea sistemului de impozite şi taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Adrian Balaban Grăjdan, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Trofeul Calităţii”, unde a fost era acuzat de favorizarea fostului premier Adrian Năstase. Adrian Balaban Grăjdan a semnat în anul 2012 un document transmis instanţei supreme prin care instituţia pe care o conducea anunţa că îşi retrage pretenţiile materiale din dosarul „Trofeul Calităţii”.

Circa o sută de poliţişti protestează în faţa IPJ Braşov, cerând demiterea chestorului Ioan Aron şi în semn de solidaritate cu Marian Godină, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie fiind primiţi de chestorul Ioan Aron. Poliţiştii provin din Braşov, Dolj şi Galaţi şi au pancarte cu inscripţiile „Jos corupţia din IPJ Braşov” şi „Suntem prizonierii incompetenţei voastre”. Ei declară că s-au adunat în faţa IPJ Braşov în semn de solidaritate cu Marian Godină, dar şi ca să ceară demiterea lui Aron. Protestatarii au adus şi un steag mare al României, dar au şi fluiere de poliţie rutieră, cu care se manifestă zgomotos.

Ministerul Energiei va finaliza în această toamnă Strategia Energetică a României, valabilă pentru 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, însă capitolele documentului vor fi lansate în dezbatere publică pe parcurs ce sunt redactate. El a punctat că ministerul va atrage şi consultanţi pe partea de modulare economică, iar documentul va include şi o evaluare macro. În prezent, România are o strategie energetică naţională, adoptată în anul 2007, care este valabilă până în anul 2020.

Două femei însărcinate în 8, respectiv 12 săptămâni au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti în urma unui accident produs pe DN1, în zona Movila Vulpii. Un microbuz care circula pe traseul Ploieşti – Azuga nu a păstrat distanţa regulamentară şi a lovit un autoturism. În microbuz se aflau 12 pasageri, iar în maşină două persoane. În urma impactului, potrivit medicilor de la Serviciul de Ambulanţă Prahova, şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cele două femei însărcinate se aflau una în microbuz şi una în autoturism.

În cadrul şedinţei comisiei de unificare a PNL, deputatul Ludovic Orban a fost propus pentru a candida la Primăria Bucureşti, înlocuindu-l astfel pe europarlamentarul Cristian Buşoi. Întrebat dacă va încheia alianţe pentru a fi singurul candidat al dreptei la Primăria Capitalei, Orban a afirmat că nu este în măsură să facă astfel de afirmaţii şi că este prematur. Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu a declarat, că, potrivit sondajului de opinie, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi au obţinut scoruri egale, iar deciza a fost una politică şi colegială care a plecat de la premisa „cele mai bune şanse pentru câştigarea Primăriei Capitalei”.

Bank of Beirut încearcă să convingă Banca Naţională a României (BNR) să primească aprobarea pentru achiziţia Marfin Bank România, un proces destul de complicat având în vedere că libanezii nu s-au asigurat în prealabil de „binecuvântarea” BNR pentru această achiziţie. Bank of Beirut, o entitate cu active de 14 miliarde de euro şi ca­pital propriu de 1,8 miliarde de euro, a câştigat licitaţia din Cipru pentru achiziţia Marfin Bank România, dar acum stă în aprobarea obligatorie a BNR. Cei de la BNR sunt destul de reticienţi în a permite in­trarea pe piaţa bancară ro­mâ­nească a unor acţionari din afara zonei euro

Pasajul rutier Piaţa Sudului trebuie să fie finalizat până la finalul lunii iunie, în caz contrar Primăria Capitalei va pierde toată finanţarea europeană. În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 40%, costurile totale ale pasajului rutier ridicându-se la circa 127 de milioane de lei dintre care aproximativ 85 de milioane de lei sunt fonduri europene. Până în acest moment, pereţii mulaţi ai pasajului sunt finalizaţi în proporţie de 90% pe rampa de intrare dinspre Calea Văcăreşti şi în proporţie de 65% pe rampa de ieşire spre Calea Văcăreşti. S-au realizat în proporţie de 50% pereţii mulaţi pentru rampa de ieşire şi intrare dinspre Strada Niţu Vasile, fiind realizate în proporţie de 50% lucrări la pasajul pietonal numărul 1. Lucrările la pasajul pietonal numărul 2 sunt realizate tot în proporţie de 50%.

Lucrările sunt mult întârziate din cauza firelor şi a ţevilor descoperite în subteran în timpul săpăturilor, iar în acest moment se lucrează în continuare la finalizarea lucrărilor de deviere a instalaţiilor de canalizare, de alimentare cu apă potabilă, de distribuţie a energiei electrice şi de distribuţie a gazelor naturale în zona şantierului. Pasajul Piaţa Sudului va avea o lungime de 356 de metri şi va fi construit pe direcţia Calea Văcăreşti – Strada Niţu Vasile, în apropierea unei alte lucrări de infrastructură: Pasajul suprateran Mihai Bravu. Pasajul de la Piaţa Sudului va avea două benzi pe sens. Lungimea rampei de intrare în pasaj dinspre Calea Văcăreşti va avea 111 metri, iar rampa de ieşire spre Niţu Vasile,160 de metri.

Supermodelul britanic Kate Moss se recuperează după un accident la schi, în Alpii elveţieni, în urma căruia a suferit o ruptură de ligamente la genunchi, după ce a căzut de pe un versant, pe 18 februarie. Kate Moss a fost nevoită să anuleze o apariţie programată pe 22 februarie, în Canada, la evenimentul de deschidere a reprezentanţei lanţului de magazine Saks Fifth Avenue, în Toronto. Medicii i-au interzis să călătorească având în vedere starea de sănătate în care se află aceasta.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, organizează în zilele de 24 februarie, 1 şi 8 martie evenimentul „Love is in the music”, la sala Teatrelli, din Piaţa Alexandru Lahovari. Spectacolul aduce laolaltă nume reprezentative ale muzicii româneşti, în contextul sărbătorilor de Dragobete, Mărţişor şi Ziua Internaţională a Femeii. Silviu Biriş, Lavinia Goste, Andrei Lazăr, Ligia Hojda, Ionuţ Ungureanu, acompaniaţi de Orchestra Naţională „Valahia”, alături de dirijorul Marius Zorilă vor realiza un program artistic dedicat tuturor celor care sărbătoresc dragostea şi tradiţiile sezonului primăvăratec.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală rambursează în februarie TVA în valoare de 1,54 miliarde lei, prima tranşă fiind plătită azi, în valoare de 517 milioane lei, iar a doua este programată pentru 29 februarie. Pentru aceste plăţi au fost cuprinse toate deconturile de TVA cu decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 16 februarie, cu excepţia celor aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 25 ianuarie.

Aproape 30 dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, cu averi cumulate de peste 400 de miliarde de dolari, au ajuns să facă afaceri în România, direct sau indirect, în retailul alimentar, în agricultură, industria auto, în domeniul modei sau cel de imobiliare.

Grupul sud-coreean Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment la Barcelona noile Galaxy S7, dar şi tehnologie pentru realitate virtuală, în încercarea de a revitaliza linia de smartphone-uri premium şi de a recâştiga teren în faţa rivalului Apple. Noile telefoane vor fi puse la vânzare începând din 11 martie şi dispun de ecrane de 5,1 inci (13 centimetri), cu o variantă mai mare, de 5,5 inci (14 centimetri) în cazul modelelor Edge. Smartphone-urile sunt echipate cu procesoarele Exynos sau Qualcomm, produse de Samsung.

Lungmetrajul „De ce eu? „, care este inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, va avea premiera irlandeză, pe 22 februarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu. Filmul spune povestea lui Cristian (interpretat de actorul Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, precum şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Vinul produs de cântăreţul britanic Sting la ferma pe care o deţine în apropierea oraşului Florenţa, în regiunea italiană Toscana, a fost inclus pe lista celor mai bune vinuri roşii din Italia. La zece ani de când Sting şi soţia sa, producătorul de film Trudie Styler, au început activitatea în viticultură, autorul melodiei „Message in a Bottle” („Mesaj într-o sticlă”) a fost invitat să prezinte vinul său la un celebru târg pentru degustare din Verona, în aprilie.

Televiziunea Română a renegociat contractul încheiat în 2009 cu compania Walt Disney Limited pentru serialul „Anatomia lui Grey”, urmând să difuzeze şi un pachet de programe din catalogul companiei Disney, care va include animaţii clasice, precum „Bambi” şi „101 dalmaţieni”. Pentru a face faţă situaţiei fără precedent, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a renegociat mare parte din contractele de achiziţii programe, majoritatea partenerilor înţelegând situaţia financiară extrem de dificilă în care se află SRTv.

Forţele de ordine au oprit duminică peste 100 de migranţi,provenind dintr-un centru pentru refugiaţi dintr-un oraş situat în apropiere de frontiera sâbă,care încercau să pătrundă pe jos în Croaţia. Un tren la bordul căruia se aflau 600 de migranţi a plecat duminică, anterior, către Croaţia. Ţări europene bogate au încercat să pună capăt afluxului de migranţi, după ce peste un milion de refugiaţi au intrat în 2015 pe teritoriul Uniunii Europene.

Trei jurnalişti de la agenţia Anadolu, răpiţi de către rebeli kurzi în timp ce transmiteau dintr-un oraş din sud-vestul Turciei, au fost eliberaţi. Ei au fost ţinuţi ostatici timp de peste 48 de ore. Rebelii i-au răpit pe cei trei jurnalişti vineri, precizează agenţia turcă, deoarece aceştia nu au solicitat permisiunea PKK pentru a filma în zonă. Militanţi PKK luptă cu armata turcă, încă din 1984, pentru a obţine autonomia kurzilor în sud-vestul Turciei. Violenţele au reizbucnit vara trecută, punând capăt – după doi ani şi jumătate – unui armistiţiu încheiat în cadrul unui proces de pace.

Un tânăr azilant, în vârstă de 20 de ani, a murit după ce a fost înjunghiat într-un centru pentru refugiaţi, în landul Bavaria (sud-est). Tânărul a fost atacat de către un alt azilant din centru, în vârstă de 38 de ani, în urma unei confruntări care a escaladat. Lucrători din cadrul serviciilor de urgenţă l-au găsit pe tânăr grav rănit în camera sa, într-un cointarner amenajat ca locuinţă. Tânărul a murit la faţa locului duminică. Presupusul atacator s-a predat autorităţilor.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat duminică faptul că a ajuns înpreună cu omologul său rus Serghei Lavrov la un acord provizoriu asupra condiţiilor unei încetări a ostilităţilor în Siria, adăugând că există în continuare aspecte nerezolvate. Kerry a declarat că a discutat cu Lavrov duminică, anterior, şi că şi-au exprimat speranţa ca preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin să discute, în zilele următoare, pentru a finaliza acest acord provizoriu de principiu. Ambele părţi „completează în continuare detalii”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Bilanţul ciclonului Winston care a lovit arhipelajul Fiji în weekend a ajuns, luni, la 18 morţi, iar peste 6.000 de persoane locuiesc în adăposturi de urgenţă, după ce casele acestora au fost avariate sau distruse. Autorităţile au început să trimită ajutoare,insulelor cele mai afectate din cele peste 100 locuite din arhipelajul Fiji cu o populaţie totală de aproximativ 900.000 de locuitori. Însă în cazul unor insule precum Koro, unde s-au înregistrat cele mai mari pagube, autorităţile nu au reuşit să restabilească în totalitate căile de comunicare.

Rafalele de vânturi produse de ciclonul Winston, care a lovit arhipelagul Fiji sâmbătă, au atins viteze de 285 de kilometri pe oră, fiind cea mai puternică furtună din Emisfera Sudică de la începutul măsurătorilor de acest fel.

Un schior a murit şi alţi cinci au fost răniţi, după ce au fost prinşi de o avalanşă produsă, duminică, în Alpii elveţieni, din sud-vestul ţării, în timp ce se aflau în afara pistei semnalizate. Avalanşa s-a produs în apropierea muntelui Mittelallalin (Alpii Penini), celebru pentru restaurantul panoramic construit la cea mai mare înălţime din lume (3.456 de metri). Cei şase schiori care se aflau în afara pistei au fost loviţi de o avalanşă de 300 de metri lăţime şi 600 de metri lungime, potrivit poliţiei din cantonul Valais din sud-vestul Elveţiei. Un bărbat de 36 de ani din Valais a fost transportat cu elicopterul la un spital din Berna, unde a decedat din cauza rănilor. Un alt bărbat, de 49 de ani, din aceeaşi regiune, s-a ales cu răni uşoare.

Forţele militare loiale guvernul libian din estul ţării susţin că au redobândit controlul asupra unor oraşe din nordul ţării ocupate de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic (SI). Libia se confruntă cu un conflict din 2011 după revolta împotriva fostului preşedinte Muammar al-Gaddafi, iar din 2014 în ţară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul ţării) şi altul cu sediul la Tobruk (estul ţării), recunoscut pe plan internaţional. Reţeaua Stat Islamic a profitat de instabilitatea din ţară pentru a se infiltra, cucerind oraşul Sirte, la vest de Ajdabiya.

Comisia Europeană nu are niciun plan de rezervă în cazul în care Marea Britanie va părăsi zona UE şi nu va putea interveni în campania făcută de politicieni britanici cu ocazia referendumului organizat în iunie privind apartenenţa M.Britanii la UE. Întrebat ce plan are Uniunea Europeană în cazul în care Marea Britanie va părăsi blocul european, Moscovici a răspuns: „Nu, nu există niciun plan B. Nu ne ajută în niciun fel să ne gândim la scenarii dezastruoase”. Comisia Europeană nu va lua parte la campania lansată de politicienii britanici privind rămânerea sau ieşirea statului din alianţa europeană, a precizat Moscovici, explicând că orice intervenţie va fi contracarată.

SPORT

Transferul lui Enache la Steaua a fost înregistrat la LPF. Steaua a plătit 500.000 de euro pentru achiziţia fundaşului, iar Enache a semnat un contract valabil pe cinci sezoane, cu un salariu lunar de 20.000 de euro. Enache poate debuta la Steaua chiar în această seară, în meciul cu FC Voluntari. Enache este cel de-al 12 transfer al Stelei în perioada de mercato din iarnă.

Fundaşul Iulian Mamele a ajuns deschidere de site în toată media de sport din România. „Nu mai pot, tremur tot”, a spus jucătorul Concordiei,încercând să se apere de acuzele de noncombat aduse chiar pe teren de Alexandru Tudor. În timp ce Mamele înota în iarbă şi făcea un fault grosolan în careu în prima repriză a meciului cu Dinamo, pierdut cu 4-0, arbitrul s-a dus la antrenorul lui şi i-a recomandat să-l schimbe. Nu pentru că e slab – un fundaş pe care dublul campion al României, Laurenţiu Reghecampf, l-a numit căpitan nu poate fi un jucător slab , ci pentru că e blat şi îşi caută un roşu cu lumânarea, comiţând faulturi în careu.

Necunoscut microbiştilor din România până în sezonul trecut, când a debutat pentru Cordoba în Primera Division şi a ajuns ulterior şi la echipa naţională, Florin Andone traversează un nou sezon memorabil la formaţia andaluză şi e văzut drept omul cheie în lupta pentru promovare. Cu 11 goluri marcate şi şase pase decisive, în 22 de partide, Andone e unul dintre cei mai buni marcatori din Segunda, iar golurile sale au dus-o pe Cordoba până e locul 3, la doar 5 puncte de liderul Alaves şi la trei de locul doi, primul care asigură promovarea directă.

Handbalul feminin românesc a avut un weekend fantastic, reuşind să se califice cu două echipe în sferturile de finală ale Ligii Campionilor (HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti), iar cu a treia reprezentantă (Corona Braşov) a ajuns la un pas de semifinalele Cupei EHF. Aceste rezultate au „salvat” practic Liga Naţională de revenirea în… Challenge Cup. În clasamentul EHF, în baza căruia se distribuie locurile în cupele europene în sezonul 2016-2017, România a retrogradat pe locul 7, adică două poziţii în raport cu ierarhia pentru sezonul 2015-2016. Reprezentarea mediocră a Ligii Naţionale în sezonul 2013-2014 a contat foarte mult, astfel că România a fost devansată de Germania şi Franţa. Şi a început să resimtă „răsuflarea” în ceafă din partea Muntenegrului, care cu ajutorul lui Buducnost a urcat până pe locul 8.

Un moment bizar s-a petrecut, la jumătatea primei reprize a meciului Dinamo – Concordia Chiajna (4-0). Profitând de o întrerupere din timpul jocului, arbitrul central Alexandru Tudor a mers la marginea terenului şi s-a aşezat pe linie, în dreptul băncii de rezerve a Concordiei. Camerele TV au surprins momentul, iar comentatorii DigiSport au relatat, amuzaţi, faza: “Se pare că Tudor i-a luat locul tuşierului şi acum vorbeşte cu Adrian Falub. Conform mărturiilor celor aflaţi pe banca de rezerve a oaspeţilor, Tudor a venit şi i-a spus lui Adrian Falub, pe un ton ridicat: “Vezi că fundaşii tăi centrali sunt blat! Cer roşu la fiecare fază!”. Dialogul a fost auzit clar de toţi cei aflaţi în apropiere şi a produs stupoare pe banca Concordiei.

Rapid riscă să intre în faliment. Fostul preşedinte al clubului giuleştean, Ovidiu Burcă, a declarat că situaţia echipei este critică, iar data de 4 martie poate deveni un moment de cotitură în istoria formaţiei pregătită de Dan Alexa. Rapid se află în acest moment pe locul secund în Seria 1 din liga secundă, la egalitate de puncte (36) cu liderul Dunărea Călăraşi.

Dacă înaintea meciurilor din acest an Iaşiul pornea cu şansa a doua în lupta pentru accederea în play-off, având de recuperat un handicap de patru puncte faţă de ASA Tg. Mureş, lucrurile stau acum cu totul altfel. CSMS a urcat pe locul 6 după cele patru puncte obţinute în cele două etape şi are un avans de un punct faţă de vicecampioana ASA, care a pierdut ambele partide din 2016. Astfel, ieşenii nu mai depind de jocul rezultatelor şi au calificarea în play-off în propriile mâini. O victorie la Piteşti, cu Steaua, în ultima etapă din sezonul regulat, duce Iaşiul în primele 6 şi implicit în cupele europene (în cazul în care ASA nu va câştiga Cupa României).

Nationala de rugby a Romaniei se pregateste pentru cea de-al treilea meci din Cupa Europeana a Natiunilor. Stejarii vor intalni pe 27 februarie, la Iasi, Rusia, un meci ce va avea loc de la ora 14:00 si va fi transmis in direct pe Dolce Sport2. Pentru acest meci, staff-ul tehnic al echipei nationale a convocat un lot de 32 de jucatori, 17 inaintasi si 15 jucatori de treisferturi.

De remarcat prezenta, in premiera, in lotul extins a pilierului Cosmin Manole de la Dinamo si a liniei a doua, Vlad Rotaru , de la U Cluj, cel care s-a pregatit alaturi de Stejarii inaintea meciului cu Spania. De asemenea, a revenit in lot, pilierul Horatiu Pungea, cel care va disputa primul meci pentru Romania in acest sezon, dupa cele jucate la Cupa Mondiala. In plus, se vor alatura echipei Jody Rose, Ionut Balaban si Alexandru Tigla.

Pandurii – CS U Craiova, ora 18:00, este penultima partidă a etapei a 25-a în Liga 1. Gruparea gorjeană ocupă locul 5 în clasament, la egalitate de puncte cu Steaua, însă se confruntă cu serioase probleme administrative. Complexul Energetic Oltenia, care oferea echipei aproximativ 2 milioane de euro pe sezon, nu mai poate contribui la finanţarea echipei, iar situaţia clubului este critică. De partea cealaltă, CS U Craiova se află pe locul 8, cu 30 de puncte, la şase lungimi în spatele lui CSMS Iaşi, ultima echipă ce prinde play-off-ul în acest moment.

Schimbarea polilor de putere la FC Braşov, produsă la finalul săptămânii trecute, înfrângerea umilitoare cu Chindia Târgovişte (scor 0-5) şi readucerea în staff-ul tehnic a antrenorilor Adrian Szabo şi Ioan Naghi l-au determinat pe Vasile Dochiţa, directorul general al clubului din Liga 2, să îşi prezinte demisia. Luni, cu doar cinci zile înainte reluării campionatului, omul de afaceri care a dus greu în ultimele opt luni, decidea că e timpul să lase la conducere pe altcineva. Cel care a preluat şefia echipei FC Braşov la începutul lunii iulie 2015 şi a asigurat, în mare măsură, stabilitatea financiară a clubului revenea la ora prânzului cu o altă declaraţie, de această dată mult mai optimistă. Dochiţa anunţa că a fost convins de preşedintele Consiliului de Administraţie, doctorul Gheorghe Popa, să nu plece din cadrul echipei şi să accepte o nouă funcţie, cea de vicepreşedinte al CA.

În sala de atletism din cadrul CSNB „Lia Manoliu” s-a desfăşurat etapa finală a Campionatelor Naţionale rezervate seniorilor şi tineretului – Cupa de Cristal (ediţia cu numărul 25). Trofeul, care recompensează cele mai bune performanţe la masculin şi feminin, conform tabelei de punctaj al IAAF, a fost adjudecat de către doi triplusaltişti, Marian Oprea (Dinamo – CSM Bucureşti), 16,82 m, săritură de top 10 mondial, care i-a adus 1.145 de puncte, respectiv, de grecoaica Paraskevi Papachristou, câştigătoare cu 14,21 m, adică 1.123 pct.

Foarte aproape de o nouă Cupă de Cristal în carieră a fost şi lungimista Alina Rotaru ( CSA Steaua), pe campioana naţională a probei, desfăşurată astăzi, despărţind-o doar patru centimetri de trofeu, asta în condiţiile în care a reuşit cel mai bun rezultat al sezonului pentru ea — 6,60 m. Ziua a doua a celei mai importante competiţii interne indoor ne-a prilejuit şi o surpriză la 60 mg, primul trecând linia de sosire Cosmin Dumitrache (CSM Bucureşti – CS Rapid) — 7,89, record personal.

Adrian Vasile (CSM Bucureşti – CS Rapid – 7,88 m) şi Valentin Toboc (CSA Steaua – 7,65 m) ne-au oferit o dispută atractivă la săritura în lungime. De reţinut şi spectaculosul duel de la 800 m, dintre Claudia Bobocea (CSM Sf Gheorghe – 2:08,09), Florina Pierdevară (CSA Steaua – 2:08,61) şi Mihaela Nunu (CSA Steaua – 2:08,63), chiar dacă timpii înregistaţi nu ne-au spus prea multe, fiind vorba despre o cursă tactică.

Sorana Cîrstea şi-a revenit după accidentările care nu i-au dat pace în ultima vreme, iar jucătoarea în vârstă de 25 de ani începe să-şi recâştige respectul în faţa adversarelor din circuit. Sorana impresionează în debutul sezonului prin rezultate nemaiatinse de ea în ultimii trei ani, reuşind să urce nu mai puţin de 91 de poziţii în ierarhia mondială, într-un interval de doar o lună şi jumătate.

Simona Halep, a doua favorită a turneului de categorie Premier 5 de la Doha, a renunţat pentru moment la rochiile negre, cu care a făcut furori în mai multe rânduri la evenimentele mondene la care a fost invitată şi a ales, pentru petrecerea jucătoarelor, o ţinută mai lejeră, dar sexy. Constănţeanca s-a asortat cu buna sa prietenă, Petra Kvitova, cea care a apărut pe covorul roşu de la Doha tot cu o rochie cu imprimeu, purtând cam aceleaşi culori ca şi Halep.

Pep Guardiola şi-a anunţat plecarea de la Bayern Munchen la Manchester City la finalul sezonului, iar decizia antrenorului spaniol de a părăsi echipa din Germania nu a fost primită foarte bine de fani. Chiar dacă a condus-o pe Bayern spre două titluri în Bundesliga şi o Cupă a Germaniei, Pep Guardiola nu a reuşit să intre cu adevărat în inimile fanilor bavarezi. La meciul cu Darmstadt, din etapa a 22-a din Bundesliga, câştigat de Muller şi compania cu 3-1, suporterii au ţinut să-i transmită antrenorului catalan ca nu l-au considerat niciodată unul dintre ei.

Australianul Nick Kyrgios (41 ATP) ţine din nou capul de afiş în tenis. De această dată, prin performanţa de pe teren, nu prin gesturi de rebeliune care să şocheze până la dezgust lumea sportului alb, călită de ieşirile unor caractere puternice precum Năstase, McEnroe sau Fognini, dar totuşi complet nepregătită pentru izbucnirile extreme ale lui Kyrgios. Duminică, jucătorul care va împlini 21 de ani pe 27 aprilie, a câştigat primul titlu ATP al carierei, la Marsilia, după ce l-a învins cu 6-2, 7-6(3) pe campionul din 2014 de la US Open, Marin Cilic.

Primul turneu de categorie Premier 5 al sezonului 2016, de la Doha, începe cu patru meciuri de interes maxim pentru fanii tenisului românesc. Monica Niculesu (37 WTA) debutează pe tabloul de simplu, cu un duel dificil, în faţa nemţoaicei Sabine Lisicki (32 WTA), în jurul orei 16:00 (ora României), iar Simona Halep joacă la dublu şi îşi află adversara din primul duel de pe tabloul de simplu. Sportiva antrenată de Călin Ciorbagiu şi cea supranumită „Bum-Bum” Lisicki, graţie serviciului năucitor, pornesc de la un bilanţ egal, 3-3 în partidele directe. Chiar dacă tenismena din Slatina a învins-o de trei ori pe Lisicki (o dată pe zgură, de două ori pe ciment), ea a cedat ultimele două meciuri directe. Ambele jucătoare vin după evoluţii neconvingătoare în acest debut de sezon, în condiţiile în care nici una dintre ele nu a reuşit să câştige consecutiv două partide în 2016.

PROGNOZA METEO
22 Februarie 2016

Vremea se va încãlzi semnificativ fațã de intervalul precedent și va deveni mult mai caldã decât în mod obișnuit la aceastã datã. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 22 de grade, cu cele mai mari valori în sud, iar cele minime între -2 și 9 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri, la începutul zilei, în zona Carpaților Orientali, unde temporar se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formã de ploaie, iar noaptea în regiunile intracarpatice, unde, doar izolat spre dimineațã, este posibil sã plouã slab. Vântul va sufla tare la munte, în special în Carpații Orientali, unde rafalele vor depãși 90…100 km/h. Local și temporar, vor fi intensificãri ale vântului și în restul teritoriului, dar cu viteze de pânã la 50…60 km/h.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru aceastã datã; temperatura maximã va fi de 18…19 grade, iar cea minimã de 5…7 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea unele intensificãri pe parcursul zilei.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *