Stiri pe scurt 21 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 21 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  21  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 21 martie. In anul 2003, Războiul din Irak – Administraţia americană a anunţat blocarea unor surse de venituri irakiene în valoare totală de 1,74 miliarde de dolari în Statele Unite şi a făcut apel la comunitatea internaţională să întrerupă orice sursă de finanţare a guvernului irakian. Tot in anul 2003, CNN citează surse din cadrul Pentagonului potrivit cărora campania de bombardamente caracterizată prin denumirea „Şoc şi groază” urmează să fie declanşată. Campania de bombardamente intense era prevăzută să dureze o zi sau două, aproximativ 3.000 de rachete urmând a fi lansate asupra unor obiective din Irak.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, că a fost informat de centrul de transplant din Viena că pacienţii români nu mai pot fi primiţi pentru operaţii, motivul fiind legat de scăderea capacităţii centrului. Potrivit ministrului, instituţia a încălcat protocolul. Ministrul a mai spus că urmează să aibă o întălnire cu reprezentanţii ANT şi cu primarul general al Capitalei pentru a discuta problema legată de centrul de transplant. Florin Bodog a precizat că nu este mulţumit de cum gestionează Agenţia Naţională de Transplant, urmând să evalueze activitatea instituţiei. Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătăţii a explicat că până nu va primi toate explicaţiile cerute de la ANT, centru nu va funcţiona.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la sediul CSM, că finalul evaluării procurorului general al României şi a şefei DNA se apropie, peste câteva zile urmând să anunţe concluziile. Augustin Lazăr a declarat că nu îşi dă demisia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va avea discuţii separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, după apariţia motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern şi că în paralel va face o evaluare a instituţiilor. Până în prezent, ministrul a avut o întâlnire cu procurorul general al României, urmând să aibă o discuţie şi cu procurorul şef al DNA. Tudorel Toader a demarat şi o evaluarea a activităţilor desfăşurate de Minsterul Public, inclusiv DNA, evaluarea având două componente, respectiv cea profesională, pe cauze,şi cea managerială.

Două persoane au murit şi alte opt au fost rănite, după ce un microbuz, un camion şi o maşină s-au cionit pe DN 1, în Prahova. Microbuzul implicat în accidentul de marţi de pe DN 1, din Bărcăneşti, făcea curse regulate pentru Therme Baloteşti. Maşina implicată circula pe prima bandă, către Ploieşti, şi a fost agăţată de camion, după care ambele vehicule au ajuns pe contrasens, izbind microbuzul. Şoferul transporta angajaţii Therme, cei mai mulţi fiind din Gorgota şi Bărcăneşti. În momentul producerii accidentului, în microbuz se aflau opt pasageri. La faţa locului a fost chemat şi un expert care să ajute anchetatorii la stabilirea cauzelor accidentului.

Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al ISU Prahova, a declarat că echipajele SMURD au preluat şi transportat la spital două victime, o femeie de 27 de ani, cu traumatism facial, şi un bărbat de 32 de ani cu traumatism toratic şi traumatism cranio cerebral. Echipajele de la Ambulanţă au transportat la spital, potrivit conducerii instituţiei, şase victime, care au suferit multiple traumatisme. Cauza accidentului nu este deocamdată cunoscută.

Plenul CSM a respins, demisia lui Mircea Negulescu din magistratură, pentru ca acesta să poată fi cercetat disciplinar de Secţia pentru Procurori a CSM. Inspecţia Judiciară a trimis, pe 15 martie, raportul prin care s-a stabilit că magistratul a săvârşit abateri diciplinare. Inspecţia Judiciară a constatat că Mircea Negulescu a săvârşit abateri disciplinare şi a sesizat Secţia pentru Procurori a CSM, urmând magistratul să fie cercetat disciplinar de procurorii din CSM, cercetare care ar putea duce la excluderea lui din magistratură. Procurorul Mircea Negulescu a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi la DNA Ploieşti, acesta demisionând din magistratură ca urmare a unor înregistrări difuzate de postul România TV în care se presupune că acesta ar fi discutat cu soţia unui inculpat căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale.

Camera Deputaţilor a adoptat, OUG 74/2016 care preluneşte cu doi ani posibilitatea decontării tratamentelor pentru victimele tragediei din Clubul Colectiv care se tratează în străinătate. Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unităţi sanitare publice din România şi din străinătate.

Sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum şi cele din donaţii sau sponsorizări. Sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienţi, cât şi pentru autorităţi. Legea pentru aprobarea OUG 74/2016 a fost adoptată cu 267 de voturi „pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional.

Camera Deputaţilor a adoptat, un proiect de lege potrivit căruia copiii cu vârsta de până la trei ani pot fi scutiţi de la calculul chletuielor de întreţinere şi cheltuielile asociaţiei de proprietari. Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice”, potrivit proiectului de lege pentru completarea art.47 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Proiectul de lege a fost aprobat cu 269 de voturi „pentru”. Iniţiativa legislativă a aparţinut fostului senator PNL Dragoş Luchian. Camera Deputaţilor este for decizional.

Românii amână să-şi plătească factura la utilităţi şi ratele la bancă, însă se grăbesc să-şi achite chiria şi creditele ipotecare. Un studiu Kruk arată că 35% dintre români întârzie plata facturii la utilităţi, 34% ratele bancare, dar numai 6% amână plata chiriei. Rezultatele studiului implementat de Grupul Kruk în şapte ţări unde compania desfăşoară operaţiuni: Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Germania, Italia şi Spania, arată care sunt cele mai des întâlnite servicii financiare unde respondenţii participanţi la studiu prezintă facturi restante. În cele mai multe cazuri, respondenţii au spus că înregistrează întârzieri la plata ratelor bancare şi a sumelor împrumutate de la familie şi prieteni. În acelaşi timp, românii şi germanii, într-o proporţie asemănătoare de 34%, respectiv 33%, înregistrează întârzieri la plata ratelor bancare.

Atunci când vine vorba de întârzieri la plata chiriilor, polonezii înregistrează cel mai ridicat procentaj: 29%, în timp ce doar 6% dintre români au întârzieri la plata chiriilor. În ceea ce priveşte creditele ipotecare, spaniolii se află pe primul loc cu un procentaj de 29%, în timp ce respondenţii din celelalte şase ţări participante la studiu, înregistrează întârzieri cu un procentaj între 10% pentru România şi 17% pentru Germania. Pentru aceste tipuri de plăţi, polonezii înregistrează cel mai scăzut procentaj, doar 2% dintre respondenţi. Dacă luăm în calcul întârzierile la plata utilităţilor: gaz şi electricitate, 35% dintre români au răspuns că au întârzieri la plata acestor utilităţi, comparabil cu rezultatele înregistrate de către respondenţii italieni (38%). Opusul acestor rezultate este prezentat de către Republica Cehă (8%) şi Germania, cu 14%.

Polonezii, în proporţie de 27% şi românii, cu un procentaj de 22%, înregistrează întârzieri la plata facturilor de telefonie mobilă, în timp ce doar 8% dintre germani au înregistrat întârzieri ale acestor plăţi. Cercetarea realizată în perioada 19-26 Octombrie 2016 a avut ca scop aflarea opiniilor şi atitudinilor locuitorilor diferitelor ţări referitoare la finanţe, produsele de credit şi probleme legate de datorii. Studiul reprezentativ la nivel naţional pentru România,a fost implementat pe un eşantion de 1.000 de persoane, internauţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.

Şedinţa CSAT a început la Palatul Cotroceni, pe primul primul punct al agendei figurând dezvoltarea şi înzestrarea armatei. Conform anunţului transmis de Administraţia Prezidenţială, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, mandatul României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017. De asemenea, discuţiile vor viza şi activitatea desfăşurată anul trecut de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Poliţiştii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti (BCCO), sub coordonarea procurorilor DIICOT, descind, în 58 de locaţii din Argeş şi Bucureşti, într-un dosar care vizează, potrivit anchetatorilor, producerea şi traficul de etnobotanice. Potrivit anchetatorilor, în decursul unui an, reţeaua de traficanţi de droguri ar fi produs şi vândut substanţele etnobotanice la aproximativ 100 de consumatori, printre care şi minori. În judeţul Argeş, percheziţiile au loc în Piteşti, Câmpulung, Topoloveni, Cuca, Suseni şi Oarja. Potrivit anchetatorilor, 30 de suspecţi şi 19 consumatori urmează să fie duşi la audieri, la sediul DIICOT Piteşti. La acţiune participă şi jandarmi.

Plenul CSM va discuta, contestaţia Oanei Hăineală la decizia prin care s-a dispus retragerea ei din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Procurorul susţine că decizia e nelegală, Secţia pentru procurori motivează că măsura a fost luată pentru a se vedea imparţialitatea. Oana Hăineală susţine că hotărârea prin care a fost retrasă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei „este nelegală pentru că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat din oficiu, dar în baza unei cereri formulate de către o persoană lipsită de prerogativa de a solicita încetarea detaşării, arogându-şi, cu depăşirea cadrului legal, posibilitatea de a analiza oportunitatea luării acestei măsuri.”

Klaus Iohannis nu mai este prima opţiune a votanţilor anti-PSD pentru alegerile prezidenţiale din 2019, conform unui sondaj Sociopol. Iohannis este înlocuit în simpatiile publicului anti-PSD de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Laura Codruţa Kovesi a adunat 28% dintre preferinţele lor şi l-a detronat astfel pe Klaus Iohannis. Preşedintele adună doar 20% dintre voturile anti-PSD. Clasamentul este completat de fostul premier Dacian Cioloş cu 10% şi de Nicuşor Dan cu 2%. 40% sunt nehotărâţi cu privire la o alternativă pentru candidatul PSD.În tabăra PSD, favorită este Gabriela Firea, cu 32%, urmată de Victor Ponta – 18% şi Liviu Dragnea cu 10%. 40% dintre suporterii pesedişti nu au oferit un răspuns.

Strict în privinţa candidatului PNL, favorit este Iohannis cu 37%, urmat la mare distanţă de Cristian Buşoi şi Cătălin Predoiu. Din tabăra neafiliaţilor politic, Laura Codruţa Kovesi este văzută drept varianta cea mai bună cu mai mult de o treime din voturi, urmată de Dacian Cioloş cu 17% şi Mihai Răzvan Ungureanu cu 8%. Dacă duminica viitoare are avea loc alegeri parlamentare, situaţia nu ar fi fundamental diferită de cea de pe 11 decembrie. Principala deosebire ar fi scăderea PMP sub pragul electoral şi creşterea USR la 12%. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1007 persoane. Eroarea maximă admisă este de 3.2%.

Vineri 24 martie, Dan Helciug îşi lansează un nou album, intitulat „HeArt“ la CinemaPro. Albumul promite un stil nou, special dedicat femeilor. Acest album vine după 20 ani de activitate muzicală intensă, marca Dan Helciug, şi propune un „stil nou, elitist, spectaculos, dedicat sexului frumos“, conform comunicatului de presă. Show-ul va avea mai mulţi invitaţi surpriză şi promite a fi „de excepţie“. Dan Helciug s-a născut pe 2 decembrie 1974 şi s-a lansat în muzică alături de trupa Parlament în 1998. Este un cunoscut actor, muzician, compozitor, textier, lider vocal şi prezentator tv.

Comisia Europeană aşteaptă dovezi de la Guvernul Grindeanu că proiectul „ambiţios de mărire a salariilor” se va încadra în final în deficitul bugetar de 3 la sută, riscând, în caz contrar, să intre în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce ar aduce măsuri restrictive din partea Comisiei, avertizează comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, care susţine că, la Bruxelles, există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia.

Pentru prima oară în cei 82 de ani, Monopoly a ales să schimbe pionii metalici, care au reprezentat mereu un element cheie al jocului. Astfel, în luna ianuarie, Hasbro a lansat „Monopoly Mania Pionilor”, cea mai mare campanie internaţională de votare de până acum, în cadrul căreia milioane de oameni din peste 100 de ţări au ales cei 8 pioni care să fie incluşi în varianta clasică a jocului. Lista pionilor câştigători a fost anunţată chiar de Ziua Internaţională Monopoly, ocazie cu care Domnul Monopoly a sărbătorit alături de fani, inclusiv în România.

4 dintre vechii pioni au fost votaţi să rămână în joc, semn că pălăria, căţeluşul Scottie, maşina şi nava de luptă au purtat noroc jucătorilor. Cele mai multe voturi le-au primit căţeluşul şi dinozaurul T-Rex cel din urmă aflându-se pentru prima oară pe tabla jocului Monopoly. Pinguinul şi răţuşca din cauciuc s-au alăturat şi ei în premieră setului de pioni, în timp ce pisica pare că s-a linguşit cu succes pe lângă sute de mii oameni care au votat-o pentru a rămâne în joc. Pe de altă parte, gheata, degetarul şi roaba au ieşit la pensie după zeci de ani de distracţie alături de Domnul Monopoly.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj a inaugurat, primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România, într-un proiect cu finanţare norvegiană de peste 1,5 milioane de euro, care are rolul de protejare a sănătăţii umane şi a mediului. Directorul APM Cluj, Grigore Crăciun, a declarat, că prin cele cinci puncte deschise în judeţ, în Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda şi Huedin, se monitorizează benzenul, toluenul, dar şi metalele grele, precum arseniu, nichel şi cadmiu. Primele măsurători efectuate începând de când funcţionează acest sistem, nu indică depăşiri ale valorilor normale la niciuna dintre substanţele periculoase monitorizate.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că vaccinul hexavalent pentru bebeluşi va fi disponibil la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, când medicii de familie vor primi dozele. Pentru categoria de medicamente oncologice care lipsesc din România ministrul va aproba preţuri maximale, după ce, săptămâna trecută acesta a semnat un ordin de ministru prin care stabilea preţuri maximale pentru 1.323 de produse. Referitor la proiectul privind cartea electronică de sănătate şi la posibilitatea de a se renunţa la cardul de sănătate, Marian Burcea a spus că nu crede că în următorii cinci – zece ani se va modifica ceva.

Autorităţile de la Kiev au anunţat că pregătesc impunerea de sancţiuni la adresa politicienilor europeni şi din alte state care efectuează o vizită de trei zile în fosta regiune ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. O delegaţie care include membri ai Parlamentului European şi politicieni din UE, CIS şi America Latină a sosit în Crimeea, unde urmează să participe la o conferinţă internaţională dedicată centenarului Revoluţiei ruse din 1917 şi socialismului modern. Aceasta nu este prima vizită a unor politicieni europeni în Crimeea după anexarea regiunii în 2014. O delegaţie de parlamentari francezi condusă de conservatorul Thierry Mariani a vizitat de două ori Crimeea, în 2015 şi 2016. Crimeea a fost anexată de Rusia în anul 2014, în urma unui referendum controversat organizat în regiune. Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană au refuzat să recunoască alipirea regiunii şi au introdus sancţiuni la adresa Rusiei.

Aproape jumătate din populaţia Canadei doreşte deportarea persoanelor ce traversează ilegal frontiera din Statele Unite, un număr egal de persoane dezaprobând felul în care premierul Justin Trudeau abordează această problemă. O minoritate semnificativă, patru din zece respondenţi, susţine că imigranţii ilegali ar putea face Canada ”mai puţin sigură”, subliniind potenţialele riscuri politice pentru Guvernul lui Justin Trudeau. Creşterea fluxului de solicitanţi de azil din Africa şi Orientul Mijlociu, care au traversat frontiera din SUA, în ultimele luni, a devenit un subiect discutabil în Canada. Canadienii par să fie la fel de îngrijoraţi în privinţa imigraţiei ilegale, precum vecinii lor americani, potrivit studiului făcut public de Reuters, ce a fost condus între 8 şi 9 martie 2017.

La doar două luni după ce s-a retras de pe scena politică a Regatului Unit, din cauza problemelor de sănătate, fostul lider Sinn Fein a murit la vârsta de 66 de ani. Fostul vicepremier al Irlandei de Nord şi fostul comandant al grupării paramilitare IRA suferea de câteva luni de o boală rară care afectează inima. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a retras din scena politică, în luna ianuarie.

Ministerul rus de Externe a comunicat că nu poate confirma informaţiile privind planurile secretarului american de Stat, Rex Tillerson, de a efectua o vizită la Moscova, dar a ironizat „repetatele dezvăluiri de informaţii sensibile” de la Washington. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că autorităţile ruse „nu sunt pregătite să confirme sau să nege această informaţie”, după ce mai multe surse guvernamentale americane au indicat că Tillerson urmează să viziteze Rusia.

Preşedinta demisă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a prezentat scuze ţării sale, marţi, când a ajuns la Procuratură pentru a fi audiată în dosarul de corupţie în care este suspectă. Park Geun-Hye, în vârstă de 65 de ani, fiică a fostului preşedinte şi general al armatei Park Chung-Hee, a devenit în 2012 prima femeie care a condus statul sud-coreean. Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere.

Un oficial afgan a declarat că cel puţin şase membri ai serviciilor secrete care activau la un birou local au fost ucişi într-un atac cu maşină-capcană în provincia Helmand din Afganistan. Hayatullah Hayat, guvernatorul provinciei Helmand, a spus că alţi şapte membri ai serviciilor de informaţii au fost răniţi în atacul care a avut loc luni noapte la un punct de control al forţelor afgane din districtul Gareshk. Atentatul nu a fost revendicat, însă Hayat l-a atribuit talibanilor.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a depăşit limita comparând Guvernul de la Berlin cu naziştii şi nu mai este binevenit în Germania. Potrivit presei germane, preşedintele turc plănuieşte să viziteze Germania în luna martie pentru a participa la mitinguri electorale organizate înaintea referendumului pe tema introducerii sistemului prezidenţial în Turcia. În Germania există 1,4 milioane de turci, eligibili de vot. Bouffer a afirmat că o asemenea vizită ar crea probleme de securitate. Guvernul Germaniei a anunţat că nu a primit o solicitare oficială pentru presupusa vizita a lui Recep Tayyip Erdohan, vehiculată de presa germană.

Cei 27 de lideri europeni se vor întâlni la sfârşitul lunii aprilie pentru a cădea de acord asupra liniilor de negociere pentru Brexit, după ce Londra va trimite o notificare formală pe 29 martie că doreşte ieşirea din UE. Întrevederea reprezintă un pas necesar înaintea începerii negocierilor formale dintre Marea Britanie şi cele 27 de state rămase în continuare în Uniunea Europneană. Premierul britanic, Theresa May, va notifica oficial miercuri, 29 martie, Uniunea Europeană că ţara sa părăseşte Blocul comunitar, Downing Street anunţând că aceasta va scrie o scrisoare celor 27 de state membre UE şi că este de aşteaptat ca negocierile de ieşire să înceapă apoi cât mai repede posibil. Discuţii despre termenii de ieşire din UE şi viitoarele relaţii nu pot avea loc, în conformitate cu procedurile prevăzute în Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, până când Marea Britanie nu îşi anunţă oficial ieşirea din Bloc.

În urmă cu 18 ani Sara Blakely a pus bazele unei companii producătoare de ciorapi modelatori cu o cifră de afaceri de 250 de milioane de dolari. În vârstă de 44 de ani, Blakely a fost numită în martie 2012 cea mai tânără miliardară din Statele Unite care şi-a făcut averea prin forţe proprii de către revista Forbes, iar în prezent are o avere estimată la un miliard de euro. Anul acesta Sara Blakely li s-a alăturat investitorului american Warren Buff şi co-fondatorului Microsoft, Bill Gates în iniţiativa de a dona jumătate din avere spre caritate, devenind astfel prima femeie care face acest lucru. Brandul Spanx cuprinde în prezent peste 200 de produse, de la lenjerie intimă la costume de baie şi chiar articole sportive pentru femei şi bărbaţi. Produsele sunt disponibile în peste 40 de ţări.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că unitatea europeană reprezintă „cea mai bună precauţie” pentru secolul XXI şi sugerează că fondul de salvare a zonei euro ar putea fi transformat într-un fel de „Fond Monetar European”. Schaeuble a mai spus că fondul zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar putea fi pus în poziţia de a identifica şi de a supraveghea riscuri existente la nivelul statelor membre şi de a gestiona aceste riscuri. El a pledat pentru „un mecanism transparent şi predictibil pentru restructurarea datoriei publice”.

Autorităţile americane vor interzice pasagerilor să ia dispozitive electronice mari în bagajul de mână în cazul zborurilor care decolează din opt ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord cu destinaţia Statele Unite. Presa americană a relatat că interdicţia a fost introdusă pe baza unor informaţii colectate de serviciile americane de spionaj. Telefoanele mobile şi dispozitivele medicale sunt admise în bagajul de mână, dar toate celelalte aparate electronice pot fi transportate doar în bagajul de cală. Compania a mai indicat că această măsură se va aplica în cazul zborurilor sale spre New York, Chicago, Detroit, dar şi Montreal (Canada).

Un oficial american citat de The Associated Press a declarat că interdicţia se referă la toate zborurile spre SUA care decolează de pe zece aeroporturi internaţionale care deservesc oraşele Cairo (Egipt), Ammam (Iordania), Kuweit City (Kuweit), Casablanca (Maroc), Doha (Qatar), Riyadh şi Jeddah ( ambele în Arabia Saudită), Istanbul (Turcia), Abu Dhabi şi Dubai (ambele în Emiratele Arabe Unite). Oficialul, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, a mai adăugat că interdicţia se va aplica pe termen nedeterminat.

Fiica preşedintelui Donald Trump, Ivanka, va primi un birou la Casa Albă, potrivit unui oficial al administraţiei Trump, influenţa acesteaia asupra liderului de la Casa Albă născând controverse. Cu toate acestea, antreprenoarea nu va avea o funcţie oficială sau un salariu când va lucra în Arpia de Vest – centrul puterii executive. Reprezentatul de la Casa Albă a confirmat şi zvonurile din presă că Ivanka, în vârstă de 35 de ani, va avea acces şi la informaţii clasificate. Ivanka va îndeplini rolul de „ochi şi urechi” pentru Donald Trump în timp ce îl va consilia pe preşedintele SUA. Săptămâna trecută, Ivanka a discutat cu cancelarul german Angela Merkel, în timpul vizitei acesteia în SUA.

Imigraţia, secularismul şi corupţia au fost temele cele mai intens disputate în cursul primei confruntări televizate între candidaţii la preşedinţia Franţei, care a fost dominată de contrele între centristul Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidata partidului populist Frontul Naţional. Emmanuel Macron a acuzat-o pe Le Pen că „divizează poporul francez” după ce aceasta a cerut interzicerea purtării vălului islamic în toate locurile publice din Franţa, în timp ce candidatul de stânga, Jean-Luc Melenchon a întrebat sarcastic dacă Le Pen va propune şi interzicerea „purtării de rochii lungi sau scurte” din motive religioase.

Liderul Frontului Naţional a cerut şi suspendarea imediată a „imigraţiei legale şi ilegale”, în contrast cu socialistul Benoît Hamon care a argumentat că imigraţia în Franţa este „la un nivel stabil încă din anii 1930 şi totuşi în fiecare an este o dezbatere pe acest subiect” şi a spus despre Le Pen că este „obsedată de rapoartele privind infracţionalitatea”. Reprezentanta formaţiunii populiste a mai sugerat că unii candidaţi ar avea legături oneroase cu mediul de afaceri, facând voalat referire la Macron, care pentru câţiva ani a lucrat la o instituţie financiară a familiei Rothschild înainte de a deveni ministru al Economiei în timpul preşedintelui socialist Francois Hollande.

Guvernul de la Budapesta a propus un proiect de lege care prevede interzicerea uzului în scopuri comerciale a simbolurilor regimurilor totalitare, după ce un tribunal din România a dat câştig de cauză firmei Heineken în procesul intentat unui producător de bere din Harghita. Sigla mărcii de bere Heineken, care include o stea roşie, ar putea fi interzisă în Ungaria dacă Parlamentul de la Budapesta aprobă proiectul de lege propus de Guvernul ungar privind interzicerea simbolurilor regimurilor totalitare. Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, spune că legea are drept scop principal să protejeze demnitatea victimelor Holocaustului şi ale comunismului.

Oficialul ungar a mai adăugat că interesele naţionale ale Ungariei, fie ele în ţară sau peste frontiere, nu pot fi încălcate fără a avea consecinţe, făcând referire la cazul procesului intentat în România de Heineken împotriva producătorului mărcii de bere Csiki Sor, compania olandeză acuzând faptul că numele acestei mărci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc. Lazar a mai acuzat Heineken a folosit toate mijloacele necesare pentru a discredita interesele maghiare, spunând că problema folosirea mărcii ar fi putut fi soluţionată prin utilizarea în comun a numelui. Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că protejarea unei mici companii care se confruntă cu atacul unei firme multinaţionale este mai degrabă o chestiune de interes naţional decât una economică.

Autorităţile turce au reţinut trei persoane ce ar avea presupuse legături cu atacul asupra târgului de Crăciun din capitala germană, Berlin. Cei trei suspecţi, cetăţeni germani şi de origine libaneză, s-ar fi îndreptat spre Europa, aceştia fiind reţinuţi pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Pe 19 decembrie 2016, Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, a deturnat un camion, l-a omorât pe şoferul polonez şi a intrat intenţionat cu vehiculul în Târgul de Crăciun organizat în zona Breitscheidplatz din Berlin, unde a ucis 11 persoane şi a rănit alte zeci. După câteva zile, Anis Amri, membru al reţelei teroriste Stat Islamic, a fost împuşcat mortal de poliţie într-o gară din oraşul italian Milano. Autorităţile turce nu au specificat care sunt presupusele legături ale celor trei suspecţi cu atacul din Berlin.

SPORT

Simona Halep a coborât pe locul cinci în clasamentul WTA, în urma turneului Masters de la Indian Wells, unde a fost eliminată în turul al treilea, după 3-6, 3-6, cu Kristina Mladenovic, din Franţa. Angelique Kerber a profitat de absenţa Serenei Williams la turneul de la Indian Wells şi a revenit pe primul loc în clasamentul mondial, cu aproape 400 de puncte mai multe decât jucătoarea americană. Simona Halep a coborât o poziţie, pe locul patru pe cinci, în urma eliminării premature de la Indian Wells. Locul sportivei originare din Constanţa a fost luat de Dominika Cibulkova.

Irina Begu a urcat de pe locul 32 până pe 28, în timp ce Monica Niculescu continuă să fie pe poziţia 45. Sorana Cîrstea se află pe locul 65, în timp ce Patricia Ţig este ultima jucătoare româncă din Top 100, fiind pe locul 95, în urcare de patru poziţii faţă de acum două săptămâni. În proba de dublu, Monica Niculescu a urcat pe locul 19, în timp ce Raluca Olaru şi Andreea Mitu se află pe locurile 55, respectiv 89. Lider în clasamentul de dublu este Bethanie Mattek-Sands (SUA), cu 9.345 de puncte.

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo, în vârstă de 32 de ani, a fost ales cel mai bun jucător al anului în Portugalia, la Gala Quinas de Ouro 2017, pentru performanţele reuşite cu echipa naţională, dar şi cu Real Madrid. Printre succesele notabile obţinute de acesta anul trecut se numără trofeul european cucerit de naţionala portugheză în cadrul Campionatului European din Franţa, Champions League, Supercupa Europei şi Mondialul Cluburilor cu Real Madrid. La nivel individual, acesta a fost desemnat Balonul de aur al anului 2016, detronându-i pe Messi şi Griezmann şi a primit premiul pentru cel mai bun jucător desemnat de Fifa.

Silvano Martina, agentul portarului italian Gianluigi Buffon, a dezvăluit că fotbalistul a foarte aproape de un transfer la Barcelona înainte de a ajunge la Juventus, în urmă cu aproape 16 ani. Transferat de la Parma, în 2001, pentru 49,2 milioane de euro, Buffon a fost aproape să aibă o altă destinaţie, ce i-ar fi putut schimba cariera. Agentul său a dezvăluit că oficialii Parmei acceptaseră oferta Barcelonei pentru goalkeeperul acum în vârstă de 39 de ani. Suma plătită, însă, de Juventus în schimbul serviciilor sale este cea mai mare plătită vreodată pentru un portar.

Deşi Parma şi Barcelona bătuseră palma pentru transfer, mutarea nu s-a mai realizat pentru că Buffon şi-a dorit foarte mult să ajungă la Juventus, club pentru care, de-a lungul carierei, a jucat şi în liga secundă. „A fost foarte aproape de Barcelona. Parma şi Barcelona ajunseseră la un acord, însă Buffon şi-a dorit cu orice preţ să ajungă la Juventus”, a declarat Silvano Martina. Legendarul portar a strâns 612 meciuri pentru Juventus, echipă cu care a cucerit 14 trofee: şapte titluri de campion, două Cupe şi cinci Supercupe ale Italiei. Buffon a jucat şi două finale de Liga Campionilor. În vârstă de 39 de ani, italianul a anunţat că se va retrage din activitate după finalul Campionatului Mondial din 2018, găzduit de Rusia.

Rareş Ştefan Ion, în vârstă de 24 de ani, este cel mai valoros sportiv al Braşovului la tir sportiv cu pistol cu aer comprimat. El se antrenează opt ore pe zi, iar antrenoarea lui a întrezărit din prima secundă seriozitatea şi pasiunea. Rareş Ştefan Ion, a câştigat numeroase premii la aproape toate competiţiile la care a participat. De când s-a apucat serios de acest sport, când o simplă joacă de copil pasionat de pistoale s-a transformat într-o adevărată pasiune de sportiv, aproape că nu a fost competiţie la care să participe şi să nu se întoarcă acasă cu premii şi medalii. Încă din copilărie părinţii l-au îndrumat spre sport. A început cu dansuri de societate, apoi a făcut karate, însă marea lui pasiune avea să o descopere dintr-o întâmplare, când avea 12-13 ani, iar un prieten i-a povestit că se duce la „tir“.

Sportivii Alexandru Marinescu şi Theodor Bucur au cucerit, medaliile de aur în cadrul Jocurilor Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, competiţie adresată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Alexandru Marinescu şi Theodor Bucur au luat medaliile de aur la mers/alergare pe zăpadă, iar Maria Moşoiu a cucerit medalia de argint. Oana Negrea a primit, tot la proba de mers/alergare pe zăpadă, medalia de bronz. La aceeaşi proba, Iulian Coltor şi Mara Oprea au ocupat locul 4. La competiţiile de schi alpin, şase sportivi români cu dizabilităţi intelectuale au fost premiaţi: Viorel Tătaru şi Codruţ Moldoveanu au primit medaliile de argint, iar Nicoleta Stan şi Denisa Iliescu medaliile de bronz. Sportivii Andrei Cupşa şi Florin Ilie au ocupat locul 4, respectiv locul 5 la slalom uriaş.

În perioada 14-25 martie, 15 sportivi cu dizabilităţi intelectuale reprezintă România la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, la Graz, Schladming şi Ramsau, cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an. Românii concurează la patru sporturi: schi alpin, schi fond, patinaj artistic şi snowshoeing. Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017 – cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume – au loc în perioada 14 – 25 martie şi reunesc 2700 de sportivi. Organizate pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul reuneşte delegaţii din 107 de ţări. România participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics.

Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.

România va juca duminică, 26 martie, la Cluj, un meci capital cu Danemarca. „Tricolorii” au nevoie neapărată de victorie pentru a mai putea spera cu şanse reale la calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Ionel Ganea, fost atacant al echipei naţionale, crede că România se va impune cu 2-1, dar pentru asta este nevoie ca jucătorii să intre foarte motivaţi pe teren. Deşi Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, intenţionează să-i prelungească înţelegerea lui Christoph Daum, însă Ganea crede că selecţionerul german va renunţa dacă va rata obiectivul.

Ionel Ganea s-a declarat nemulţumit de atitudinea jucătorilor care compun în acest moment lotul echipei naţionale. Fostul atacant al primei reprezentative îi sfătuieşte pe fotbaliştii lui Daum să încerce să iasă în evidenţă prin realizările de pe teren şi mai puţin prin declaraţiile oferite presei. Ganea a povestit şi cum a trăit meciul cu Anglia de la Campionatul European din 2000, meci în care a adus victoria României dintr-un penalty, în minutul 89.

La acea partidă, Ganea a fost rezervă şi a fost introdus pe teren de Emerich Ienei în minutul 74, în locul lui Adrian Ilie. Ganea a înscris golul de 3-2 în minutul 89, din penalty, în ceea ce a rămas până astăzi ultima victorie a naţionalei noastre la un turneu final. La Campionatul European din 2000, România a fost în Grupa A, alături de Portugalia, Anglia şi Germania. Reprezentativa ‘tricoloră’ s-a calificat în faza eliminatorie de pe locul secund, Portugalia fiind câştigătoarea grupei. În sferturi, România a fost eliminată de Italia care s-a impus cu 2-0.

Moştenirea pe care a lăsat-o Cristian Chivu la naţionala României ar putea fi preluată, în scurt timp, de un tânăr de 18 ani, pretendentul numărului 5 la prima selecţionată. Joacă în Anglia, la Leicester, s-a schimbat în acelaşi vestiar cu Jamie Vardy, Riyad Mahrez sau N’Golo Kante şi deşi a crescut în Anglia încă de la cinci ani, nu simte nimic pentru naţionala Albionului, ci trăieşte la intensitate maximă meciurile României. Până să fie chemat de selecţionerul naţionalei mari, Alexandru Paşcanu, fundaşul lui Leicester U23, îşi face „rodajul” şi leagă relaţii de joc cu tricolorii mici, de la U21. Are un fizic impresionant pentru vârsta lui şi atitpic pentru postul de fundaş stânga sau dreapta, acolo unde recunoaşte că e folosit la echipa de rezerve a celor de la Leicester.

George Becali, finanţatorul FC Steaua, a susţinut, o conferinţă de presă în care, printre alte subiecte, a vorbit şi despre situaţia echipei pe care o patronează, legată de identitate. Fostul europarlamentar este convins că, în curând, „Steaua va fi Steaua”. Deşi în acest moment nu mai poate folosi marca şi numele Steaua, datorită scandalului cu CSA, Becali este convins că va avea câştig de cauză în cele din urmă, iar lucrurile vor reveni la normal. Omul de afaceri este convins că gruparea pe care o patronează va putea folosi din nou marca „Steaua”. Becali a comentat şi situaţia stadionului Ghencea, care va fi demolat pentru reconstrucţie în vederea meciurilor pe care România le va găzdui la Campionatul European din 2020.

Eugenie Bouchard (locul 56 WTA) este nelipsită de la evenimentele organizate înainte de turneele din circuitul profesionist. Deşi nu a mai reuşit să lege câteva victorii la rând de ceva vreme, canadianca este foarte activă pe reţelele sociale şi nu spune nu niciunei provocări. De data aceasta, fostul număr 7 mondial a participat luni seară la „Taste of Tennis”, o petrecere cunoscută fanilor tenisului din Miami, oraşul care găzduieşte turneul de categorie Premier Mandatory în perioada 22 martie – 2 aprilie. Bouchard a dat curs invitaţiei la evenimentul organizat anual, în cadrul căruia se îmbină distracţia cu gătitul şi a acceptat să joace tenis în mediul virtual. Jucătoarea în vârstă de 25 de ani nu a stat pe gânduri, şi-a pus ochelarii la ochi şi a început schimbul de mingii, postându-se şi pe contul său de Twitter în timpul acţiunii.

Alin Toşca este încrezător înaintea meciului decisiv cu Danemarca ce se va desfăşura la Cluj, pe 26 martie. Jucătorul lui Betis speră ca suporterii naţionalei să fie alături de echipă şi, cu ajutorul lor, el şi coechipierii săi să obţină o victorie care ar păstra România în calculele calificării. Înaintea acestui meci, România se află pe locul 4 în Grupa E, cu 5 puncte. Danemarca se află pe locul 3, cu 6 puncte, iar lider este Polonia, cu 10 puncte. În ceea ce priveşte lupta la titlu din Liga 1, Alin Toşca are o favorită certă: Viitorul. Fundaşul central în vârstă de 25 de ani a jucat atât pentru echipa lui Hagi, cât şi pentru Steaua, dar îi preferă pe cei de la Viitorul în detrimentul elevilor lui Reghecampf.

Clubul belgian Westerlo, retrogradat din prima ligă după rezultatele din ultima etapă a sezonului regulat, a depus o plângere în justiţie, acuzând faptul că ar fi existat nereguli la meciul Kortrijk – Mouscron, când echipa lui Rednic s-a salvat de la retrogradate. Oficialii belgienilor de la Westerlo consideră că cele două goluri din victoria obţinută de Mouscron în deplasare, 2-0, cu Kortrijk, au fost suspecte şi consideră că ar putea exista o fraudă sportivă. Ca urmare a acestei plângeri, o investigaţie va fi demarată, la câteva zile după ce Le Soir scria că meciul Meciul Kortrijk – Mouscron este suspectat de trucaj de către poliţia belgiană. Juri Selak, directorul sportiv de la Mouscron, a dezminţit, însă, toate acuzaţiile cu privire la un eventual aranjament.

Meciul cu Danemarca pe care România urmează să îl dispute duminică, de la ora 21:45, pe Cluj Arena, trezeşte amintiri foştilor internaţionali. Naţionala s-a mai confruntat cu o situaţie similară în 1989, când România a trebuit să se impună în faţa Danemarcei pentru a se califica la Mondialul din Italia. După ce au pierdut cu 3-0 în Copenhaga, echipa naţională s-a impus cu 3-1 pe Ghencea, prin golurile marcate de Balint (2) şi Sabău. Danemarca este o echipă care poate fi bătută, însă Gică Popescu consideră că echipa naţională trebuie să vină cu ceva ”extra” pentru a-i putea depăşi, deoarece danezii au un lot care ne este superior din punct de vedere valoric.

Laura Popa, interul dreapta al echipei naţionale, a semnat cu Dinamo Bucureşti şi poate debuta la noul ei club duminică, într-o partidă cu CSU Târgovişte, în cadrul etapei a 19-a a Diviei A, Seria A. Până de curând, handbalista a activat la ”U” Cluj, dar a devenit liberă de contract după un memoriu depus la Federaţia Română de Handbal încă din luna ianuarie. Laura Popa a fost eliberată de contract în urma unei decizii luate în Consiliul de Administraţie, în cursul săptămânii trecute, care a admis Apelul introdus împotriva Hotărârii Comisiei de Memorii cu 14 voturi ”pentru”, două ”abţineri” şi un vot ”împotrivă” a lui Gheorghe Tadici.

Transferul Laurei Popa la Dinamo este însă contestat de Dumitru Muşi, antrenorul echipei Unirea Slobozia. Federaţia Română de Handbal trebuie să fie arbitrul competiţiilor de handbal şi să aplice regulamentele în vigoare. Conform cărui Articol din Regulament a fost transferată Laura Popa acum, în timpul returului? Ştiam că în timpul returului nu mai pot fi transferate decât jucătoare din România care activează în străinătate şi vor să revină acasă, dacă s-a schimbat cumva regulamentul ar trebui să ştim toţi. Şi eu vreau să fiu tratat la fel, să mai pot transfera acum.

Fotbalistul român Lucian Goian, în vârstă de 34 de ani, a anunţat, prin intermediul paginii personale de Facebook, că s-a transferat la gruparea australiană Perth Glory, antrenată de Kenny Lowe. Fostul fundaş de la Dinamo sau CFR Cluj a ajuns în Australia din postura de jucător liber de contract, după ce şi-a încheiat conturile cu formaţia indiană Mumbai City, şi semnat un contract valabil până în vară. Goian s-a transferat în Australia cu ajutorul unui fost jucător de la Unirea Urziceni, Jacob Burns, devenit între timp director sportiv la Perth Glory. În cariera profesionistă, Goian a mai trecut pe la Foresta Suceava, FC Oneşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Dinamo, Astra, Tianjin Teda, FC Braşov, CFR Cluj şi Beijing Enterprises.

Roger Federer a devenit cel mai în vârstă jucător din istorie care câştigă un titlu de Master 1000, în urma victoriei pe care a obţinut-o duminică seara, în faţa compatriotului său, Stan Wawrinka (locul 3 ATP), scor 6-4,7-5, în finala de la Indian Wells. ”FedEx” continuă să scrie pagini de istorie în jurnalul carierei sale, iar lucrurile par a fi departe de a se încheia. Jucătorul în vârstă de 35 de ani a jucat două finale în acest an, la Australian Open şi Indian Wells, câştigându-le pe amândouă în faţa unor adversari redutabili, precum Rafael Nadal, respectiv Stan Wawrinka.

Într-un circuit masculin tot mai ameţit de suişurile şi coborâşurile ocupanţilor primelor două poziţii, Andy Murray şi Novak Djokovic, de sprintul şi entuziasmul tinerilor jucători, precum Alex Zverev sau Nick Kyrgios, şi-a făcut loc veteranul Federer, care a adunat calm victorii după victorii. Elveţianul a preluat prima poziţie în cursa către Turneul Campionilor de la Londra, cu un punctaj aproape dublu (3.045) faţă de ocupantul locului doi, Rafael Nadal (1.635). De asemenea, acesta a revenit pe locul 6 în clasamentul mondial, după ce la începutul anului se afla pe poziţia 17. Rezultatele din acest an îl poziţionează pe Federer drept unul dintre principalii favoriţi la câştigarea turneul care se va desfăşura în perioada 22 martie-02 aprilie la Miami.

Antun Palic şi Jaime Penedo sunt dispuşi să îşi prelungească înţelegerile cu Dinamo. Cei doi jucători discută cu oamenii din conducerea clubului pentru a parafa noi contracte. Dacă în ceea ce îi priveşte pe cei doi fotbalişti situaţia pare a fi lămurită, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre antrenor. Cosmin Contra a semnat un contract până la finalul sezonului, cu opţiune de prelungire, însă tehnicianul în vârstă de 41 de ani nu pare convins că şi-ar dori să continue.

Jamie Vardy (30 de ani), fotbalistul echipei Leicester City, a dezvăluit, că a primit ameninţări cu moartea după ce Claudio Rainieri a fost demis din funcţia de antrenor al echipei britanice, conform The Sun. Motivul pentru care atacantul golgheter al campioanei Angliei a primit ameninţări îl constituie faptul că este privit ca unul dintre cei care au contribuit la demiterea antrenorului italian, căruia i-a subminat autoritatea în vestiar. Vardy a negat, însă, toate acuzaţiile şi a spus că simte pusă în pericol siguranţa familiei sale, după o serie de presupuse incidente rutiere în care a fost implicată soţia sa, Rebeca. Claudio Ranieri a fost demis de Leicester City, după înfrângerea cu Sevilla, scor 2-1, în manşa tur a optimilor de finală ale Ligii Campionilor. Tehnicianul italian a semnat cu Leicester în vara lui 2015, reuşind să câştige campionatul, primul din istoria lui Leicester, sezonul trecut, şi să-i ducă pe englezi în Liga Campionilor, unde au acces în sferturile de finală.

PROGNOZA METEO
21 Martie 2017

Vremea va deveni în general frumoasã și în cea mai mare parte a țãrii va fi deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii martie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade pe litoral și 23 de grade în Banat, iar cele minime se vor situa între -2 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 12 grade în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil și doar izolat vor fi condiții sã plouã slab în nord-vestul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat. Mai ales în a doua parte a intervalului, local în zonele joase de relief va fi ceațã, iar în estul Transilvaniei, dimineața și noaptea, se va semnala brumã.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii martie. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 19…20 de grade, iar cea minimã de 4…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *