Stiri pe scurt 21 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 21 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 21 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 mai. In anul 1997, Alfonse D’Amato, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) şi Christopher H. Smith, co-preşedinte al CSCE, au trimis o scrisoare oficială preşedintelui american Bill Clinton, solicitând includerea României printre ţările ce vor fi invitate să adere la NATO, cu prilejul summit-ului din 8 iulie, de la Madrid.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români. Aşa se explică şi faptul că aproximativ 1.850.000 de români poartă numele Constantin şi Elena sau derivate ale acestora. În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. În această zi, era interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

Aproximativ 600 de timişorence, însoţite de soţi, prieteni sau copii, îmbrăcate cât mai cochet, au participat, la o pedalare pe străzile oraşului pentru a demonstra că poţi fi elegant chiar dacă te plimbi cu bicicleta. Adunarea s-a făcut pe strada Circumvalaţiunii din Timişoara, unde au fost oferite participantelor peste 100 de premii. Înainte de a porni la plimbare pe străzile oraşului, s-a făcut o scurtă încălzire, s-au împărţit baloane colorate şi s-au oferit numere pentru biciclişti. Romina Faur, coordonatorul mişcării „Verde pentru Biciclete”, a declarat, că scopul pedalării este de a demonstra că bicicleta este „cel mai frumos accesoriu” al unei femei.

Extragerea bonurilor fiscale câştigătoare emise între 1 şi 30 aprilie este programată pentru seara zilei de duminică, 21 mai, ora 18.50. Fondul de premiere este de un milion de lei, din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică, 21 mai, va fi organizată prima etapă, care va consta din extragerea bilelor care vor determina ziua emiterii şi valoarea bonurilor câştigătoare. Dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare.

Autorităţile din Belgia au cerut ajutorul Poliţiei Române pentru identificarea unui cadavru descoperit în anul 2008, în saci de plastic aflaţi pe malul stâng al fluviului Meuse, din localitatea Amay – Belgia. Corpul neînsufleţit, căruia îi lipseau cele patru membre, a fost descoperit în anul 2008, în saci de plastic aflaţi pe malul stâng al fluviului Meuse, din localitatea Amay – Belgia. Conform descrierii făcute de organele judiciare belgiene, este vorba despre un bărbat, de aproximativ 40 de ani, corpolent, cu păr şaten, care avea o cicatrice infra-ombilicală de 6 cm., orizontală, precum şi o cicatrice rezultată, cel mai probabil, în urma unei apendicectomii.

La nivelul umărului drept, avea un tatuaj care reprezenta două inimi străpunse de o săgeată şi acoperite cu o panglică pe care erau inscripţionate prenumele „SABINE” şi „PETER””. Pentru indentificarea corpului neînsufleţit, autorităţile judiciare din Belgia au transmis fotografii reprezentând reconstrucţia facială a persoanei decedate, semnalmentele acesteia, precum şi fotografia tatuajului pe care aceasta îl avea, structurilor judiciare competente din ţările membre ale Uniunii Europene, prin intermediul Eurojust.

Duminică, 21 mai, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc după ce la tragerile loto de joi, 18 mai, Loteria Română a acordat 13.785 de câştiguri în valoare totală de 592.173,03 lei. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 1,52 milioane de lei (peste 334.000 de euro). La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,32 milioane de lei (peste 508.000 euro).

În urmă tragerii Joker de joi, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 5,83 milioane de lei (peste 1,27 milioane de euro). La Noroc Plus a rămas în joc, la categoria I, un report în valoare de peste 72.000 de lei (peste 15.700 de euro). Loto 5/40 înregistrează la categoria I un report de aproximativ 24.000 de lei (peste 5.000 de euro). La jocul Super Noroc, reportul categoriei I este de aproximativ 77.000 de lei (aproximativ 17.000 de euro).

PSD vrea să abroge alineatul 2 al art. 165 din Codul de procedură fiscală, care prevede că impozitele datorate se pot achita doar după plata amenzilor neachitate, potrivit unui proiect de lege, iniţiatorii susţinând că primăriile au sesizat în repetate rânduri imposibilitatea colectării impozitelor. Proiectul de lege depus la Senat, de patru deputaţi PSD, prevede că „la articolul 165 (din Codul de procedură fiscală-n.r.) alineatul 2 se aborgă”. Iniţiatorii susţin că „sesizări repetate din partea unităţilor administrativ-teritoriale comunică o imposibilitate a colectării impozitelor locale, identificând ca unul dintre principalele motive reglementările în vigoare privind încasarea obligaţiilor bugetare”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Social-democraţii care au depus proiectul de lege argumentează că articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prevede că amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedură fiscală introduce o prioritate în ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local în sensul că impozitele datorate se pot achita doar după plata amenzilor neachitate, trimise spre valoriflcare către autoritatea publică locală. Această prioritizare a stigerii obligaţiilor fiscale pe care le au cetăţenii diminuează sumele încasate la bugetele locale.

Alineatul (2) al articolului 165 din Codul de procedură fiscală prevede ca „(…) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate in titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligatie fiscală (..) „, prin excepţie de la regula generală care impune „stingerea de drept a obligatiilor fiscale principale în ordinea vechimii şi apoi a obligatiilor fiscale accesorii în ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligaţiilor cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului”, se arată în expunerea de motive. Senatul este prima cameră sesizată.

Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă spre duminică, a adunat aproximativ peste 13.000 de vizitatori care au participat la evenimentele speciale şi au admirat expoziţiile din cele nouă muzee si case memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucureşti. Reprezentanţii Muzeului Municipiului Bucureşti au anunţat că obiectivele culturale care ţin de acesta au fost vizitate de aproxmativ 13.000 de persoane. Vizitatorii au avut ocazia de a vizita Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, proaspăt renovat, care a revenit la Noaptea Muzeelor după o perioadă de absenţă. Casa Filipescu-Cesianu a participat anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.

WannaCryptor, ransomware-ul care a provocat închiderea uzinelor Dacia, se instalează fără implicarea utilizatorului. Bitdefender transmite ce ar trebui să facă firmele pentru a se proteja în faţa hackerilor. Ameninţarea cibernetică care se află în spatele problemelor întâmpinate de sistemul informatic al uzinelor Dacia, şi care a determinat oprirea activităţii din fabrică, poartă numele WannaCryptor şi este reponsabil de mai multe atacuri derulate la nivel global.

Ameninţarea cibernetică de tip ransomware WannaCryptor criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă. În timp ce ransomware-ul convenţional, una dintre cele mai prolifice ameninţări ale momentului, se răspândeşte prin emailuri cu documente periculoase ataşate, browser-e şi exploit-uri în aplicaţiile web, atacul de astăzi foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil şi să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate.

Despre vulnerabiltiatea MS17-010, denumită şi EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA). De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenţii guvernamentale pentru a livra victimelor ransomware, făcând-o una dintre cele mai periculoase versiuni de până acum.

Un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost împuşcat, în timp ce participa a o partidă de vânătoare în comuna Chisinida din judeţul Arad. Bărbatul de 29 de ani a fost împuşcat accidental în zona abdomenului de către un alt bărbat de 49 de ani, iar partida de vânătoare, care se desfăşura pe un fond privat din comuna Chisindia, era legală. Victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi conform primelor estimări rănile nu îi pun viaţa în pericol. Acesta va rămâne, însă, sub supravegherea medicilor. Bărbatul care şi-a rănit colegul de vânătoare este cercetat pentru vătămare din culpă. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.

Funcţia de responsabil cu protecţia datelor reprezintă una dintre noutăţile Regulamentului General de Protecţia Datelor care va fi aplicabil începând cu data de 25 mai 2018.Înfiinţarea postului de responsabil de protecţia datelor în cadrul unei companii va fi obligatorie în sistemul public, cu excepţia instanţelor de judecată, iar la nivelul sectorului privat, numai în măsura în care se realizează anumite tipuri de prelucrări care implică riscuri sau prelucrări de date sensibile pe scară largă, precum existenţa unui volum semnificativ de date sau a unei arii geografice răspândite.

Pippa Middleton, sora mai mică a Ducesei de Cambridge, s-a căsătorit cu milionarul James Matthews într-o ceremonie aproape regală, la care au participat membri ai familiei regale britanice, precum Kate Middleton, Prinţul William şi Prinţul Harry, dar şi personalităţi din lumea mondenă. Pippa Middleton a strălucit de fericire părăsind biserica unde a avut loc ceremonia, în calitate de femeie căsătorită, la braţul soţului său, James Matthews. Un colţ provincial din Berkshire s-a transformat într-un eveniment social major cu ocazia ceremoniei de nuntă a mierelui şi miresei, care şi-au făcut jurămintele în faţa Ducelui şi a Ducesei de Cambridge, a Prinţului Harry şi a fostului campion de tenis la Wimbledon, Roger Federer.

Au existat reguli stricte de securitate în orăşelul unde a avut loc nunta, iar localnicii au fost rugaţi să aibă asupra lor actele de identitate şi să nu facă declaraţii pentru presă. Mireasa a primit ovaţii din partea celor apoximativ 100 de fani şi localnici. Pippa a radiat de bucurie de când a ieşit din maşina Jaguar decapotabilă purtând o rochie de mirească marca creatorului britanic Giles Deacon, creată pentru a da impresia că nu are cusături. Rochia a fost însoţită de vălul marca Stephen Jones, dar şi de o tiara Maidenhair Fern şi pantofi de satin în culoare ivorie Manolo Blahnik. Alături de Pippa a stat tatăl său Michael care şi-a condus fiica cea mică la altarul bisericii St Mark’s, din Englefield, Berkshire, iar mama miresei, Carole i-a întâmpinat la intrarea în lăcaşul de cult.

Ungaria ar putea negocia un acord cu Statele Unite în legătură cu Universitatea Central Europeană de la Budapesta, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene. Tamas Menczer a susţinut că există trei astfel de acorduri precedente între cele două ţări şi s-a declarat contrariat de poziţia recentă a SUA, potrivit căreia guvernul federal nu a avut nicio autoritate în ceea ce priveşte acordurile de cooperare în domeniul educaţiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe a adăugat că Ungaria aşteaptă ca Statele Unite să numească un negociator-şef în cazul Universităţii Central Europene.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni duminică, la Paris, cu premierul italian Paolo Gentiloni, în perspectiva summitului G7 care va avea loc săptămâna viitoare în Sicilia. ntrevederea are loc cu câteva zile înaintea summitului G7 de la Taormina, Sicilia, în perioada 26-27 mai, la care vor participa liderii Statelor Unite, Japoniei, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei şi Canadei. Unul dintre subiectele principale de discuţie în cadrul G7 va fi schimbarea climatică şi ameninţarea SUA de a nu ratifica Acordul de la Paris din 2015.

Preşedintele american Donald Trump, care a descris în prealabil încălzirea globală drept o „farsă” comisă de China, a anunţat după câştigarea alegerilor că vrea să „anuleze” Acordul de la Paris, aprobat de 196 de state în tentativa de a diminua încălzirea globală prin reducerea emisiilor provenite din arderea petrolului, cărbunilor şi gazelor. Casa Albă a anunţat că Donald Trump nu va anunţa decizia sa privind Acordul de la Paris decât după summitul G7. Spre deosebire de preşedintele american, liderii Germaniei şi Canadei, precum şi Emmanuel Macron, au anunţat că vor susţine cauza reprezentată de schimbările climatice.

Doi bărbaţi suspectaţi că ar fi membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic au fost ucişi duminică în capitala turcă Ankara. Cei doi, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, au fost aduşi la Ankara de la Istanbul, într-un vehicul privat, de către un al treilea individ care a mărturisit ulterior planurile pentru un atac terorist, după ce a fost reţinut într-o operaţiune a poliţiei din Istanbul. Guvernatorul Ankarei, Ercan Topaca, a explicat că individul reţinut, originar din Azerbaidjan, le-a spus poliţiştilor că este membru al Stat Islamic şi i-a îndrumat către o adresă din Ankara unde unde se aflau cei doi suspecţi.

Cei doi bărbaţi s-au angajat într-un schimb de focuri cu ofiţerii de poliţie, dar au fost ucişi. În urma cercetării reşedinţei acestora, au fost descoperite arme, grenade şi un dispozitiv explozibil improvizat cu putere mare de acţiune. Teritoriul Turciei a fost vizat de mai multe atacuri teroriste comise de către Stat Islamic şi de către militanţii kurzi, începând din 2015. În ajunul Anului Nou, un bărbat a deschis focul într-un club de noapte din Istanbul, iar 39 de persoane au fost ucise. Organizaţia Stat Islamic a revendicat acel atac.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că o bază aeriană iordaniană pe care a vizitat-o are „foarte mult potenţial” ca o posibilă alternativă pentru trupele germane staţionate în Turcia. Turcia a blocat recent o cerere din partea unor parlamentarilor germani de a vizita cei 270 de soldaţi germani aflaţi în baza aeriană de la Incirlik. De atunci, Germania analizează posibilitatea de a-şi muta forţele aeriene care susţin campania împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Peste 200.000 de persoane au ieşit pe străzile din Venezuela, în cea de-a 50-a zi de proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, iar cel puţin 46 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor cu forţele de ordine. Ca şi în cazul multora dintre marşurile anterioare, poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor. Pe măsură ce protestele au devenit violente, au fost raportate un număr tot mai mare de răni prin împuşcare. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov. Cel puţin 46 de persoane au fost rănite în districtul estic Chacao, au anunţat autorităţile, inclusiv o femeie care a fost lovită de un vehicul.

Procurorii federali au anunţat că investighează rolul poliţiei şi armatei în incidente. Unele dintre împuşcături au avut loc în statul Tachira, în apropiere de graniţa cu Columbia, unde preşedintele Maduro a dislocat mai mulţi militari care să facă faţă revoltelor şi furturilor. În Caracas, aproximativ 160.000 de persoane au ieşit pe străzi, încercând să ajungă în centrul oraşului, unde se află Palatul prezidenţial, Curtea Supremă, autoritatea electorală şi sediul Ministerului de Interne. Armata a blocat accesul către centrul capitalei şi a închis cel puţin 10 staţii de metrou. Masele de protestatari care aveau tricouri albe, măşti de gaze şi steaguri au închis un drum principal din capitala Venezuelei.

Protestatarii îl învinovăţesc pe Nicolas Maduro pentru lipsa de hrană, medicamente şi alte lucruri de bază, cum ar fi săpunul şi hârtie igienică. Ei mai spun că preşedintele apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate. Prezenţa masivă la demonstraţiile de sâmbătă a însemnat unul dintre cele mai mari proteste din istoria Venezuelei, iar pe 19 aprilie au ieşit tot câteva sute de mii de oameni. Confruntările violente cu poliţia au provocat 47 de morţi şi sute de răniţi, iar 161 de persoane au fost condamnate la închisoare de către tribunale militare.

Un avion de pasageri al unei companii mexicane a intrat în coliziune cu un camion utilitar pe una dintre pistele Aeroportului Internaţional Los Angeles, iar opt persoane au fost rănite. Avionul Boeing 737 a suferit avarii serioase la aripa dreaptă, iar camionul utilitar s-a răsturnat pe o parte. Aeronava Aeromexico 642 aterizase la Los Angeles după o cursă din Mexico City şi se îndrepta spre o poartă de sosire. Nu a existat nicio scurgere de combustibil, iar pasagerii au fost debarcaţi în siguranţă. Cauza accidentului este în curs de investigare.

Şase bărbaţi şi două femei aflate la bordul autoutilitarei au fost transportaţi la un spital pentru tratarea diferitelor leziuni, dar niciunul dintre aceştia nu se află în stare gravă. Potrivit autorităţilor, răniţii au fost stabilizaţi. Niciuna dintre cele 150 de persoane, pasageri şi echipaj, de la bordul avionului nu a solicitat îngrijiri medicale. Un pasager a raportat probleme fizice după ce a părăsit aeronava. Aeroportul din Los Angeles este al doilea cel mai aglomerat aeroport din Statele Unite, cu aproape 700.000 de decolări şi aterizări pe an.

Preşedintele american Donald Trump, aflat în Arabia Saudită, ar putea sublinia nevoia de a se confrunta cu extremismul în Islam în timpul discursului său de duminică, în faţa liderilor din regiune. Un moment inedit, a fost dansul liderului de la Casa Albă, la ardah, dans ceremonial cu sabia, alături de oficialităţile saudite. SUA au semnat tranzacţii comerciale de 350 de miliarde de dolari cu Arabia Saudită, acord care include cel mai mare acord de arme din istoria Statelor Unite. Secretarul de stat Rex Tillerson a punctat că tranzacţia are drept scop să contracareze influenţa „dăunătoare” a Iranului, rivalul Arabiei Saudite.

Aproximativ 20 de spioni ai CIA din China au fost ucişi sau au ajuns în închisori, între 2010 şi 2012. Nu este clar dacă CIA a fost vizat de hackeri sau dacă o „cârtiţă” a ajutat guvernul chinez să identifice agenţii, scrie NYT, dar unul dintre informatori a fost împuşcat chiar în curtea unei clădiri guvernamentale, în timp ce se afla lângă colegii săi, ca un avertisment pentru alţii. CIA încearcă încă să descopere cum a fost posibilă scurgerea masivă de informaţii din urmă cu două luni, unele dintre cele mai explozive documente fiind publicate pe Internet de Wikileaks. În plus, există o amplă investigaţie FBI privind legăturile dintre campania lui Trump la alegerile prezidenţiale şi Rusia. Astfel, natura imprevizibilă a operaţiunilor derulate de-a lungul timpului în China demonstrează cât de dificie se dovedesc a fi operaţiunile de contraspionaj faţă de servicii atât de sofisticate cum sunt cele din Rusia şi China.

Coreea de Nord a lansat duminică un „proiectil neidentificat” în privinţa căruia există informaţii că a fi o rachetă balistică, în apropiere de localitatea Pukchang. Racheta nord-coreeană a parcurs aproximativ 500 de kilometri. Oficialii sud-coreeni analizeaza tipul de proiectil şi traiectoria sa de zbor, adăugând că este puţin probabil să fie vorba despre o rachetă balistică intercontinentală. Provincia Pyongan de Sud se află la nord de capitala nord-coreeană Phenian, iar în zona Pukchang se află un aeroport militar. Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat de urgenţă consiliul de securitate.

SPORT

Chelsea a cucerit la pas titlul în Premier League, după ce le-a lăsat serios în spate pe marile rivale. Jucătorii lui Antonio Contre au devenit matematic campioni în Anglia, iar David Luis a făcut câteva cadouri de care colegii săi îşi vor aminti mai mult ca sigur. Fotbalistul revenit la începutul sezonului de la PSG a devenit un jucător indispensabil în formaţia lui Antonio Conte, antrenor care a cucerit campionatul la primul sezon în Premier League. Fundaşul brazilian a dorit să sărbătorească într-un mare stil şi le-a dăruit colegilor brăţări de lux în valoare de 1 milion de lire. Fabregas, Matic şi Marcos Alonso s-au pozat cu noile cadouri fiind impresionaţi de gestul lui David Luis.

Dinamo a câştigat finala Cupei Ligii cu ACS Poli Timişoara, scor 2-0. Acesta este primul trofeu pentru echipa bucureşteană după o pauză de cinci ani. Cosmin Contra este la primul trofeu pe banca lui Dinamo, trofeu câştigat după ce a preluat echipa în luna februarie a acestui an. Tot primul trofeu este şi pentru Ionuţ Negoiţă din postura de finanţator al echipei din „Ştefan cel Mare”. La finalul confruntării cu bănăţenii, Negoiţă a precizat că este fericit pentru această performanţă şi anunţă că din sezonul următor Dinamo îşi propune mai mult decât o clasare pe locul 3 în campionat.

Finala Cupei Ligii câştigată de Dinamo a avut parte de un moment mai puţin obişnuit. “Câinii” au cucerit primul trofeu după cinci ani, după 2-0 în faţa lui ACS Poli Timişoara, iar trofeul a fost decernat, surprinzător, de un fan. În momentul în care dinamoviştii se pregăteau să ridice trofeul cucerit, un fan a pătruns printre jucătorii lui Contra, a pus mâna pe trofeu şi i l-a înmânat lui Palic. Fanul i-a “furat” momentul vicepreşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Robert Pongracz. Dinamoviştii au rămas surprinşi de iniţiativa fanului, iar bucuria a continuat atât la oficiala Arenei Naţionale, cât şi la vestiare, după primul titlu câşigat de Dinamo după cinci ani. Echipa lui Contra a învins ACS Poli Timişoara cu 2-0, după ce Nemec a rezolvat meciul în doar 26 de minute.

Halep se află faţă în faţă cu istoria, jucătoarea antrenată de Darren Cahill disputând a 24-a finală a carierei. Simona poate cuceri al 16-lea titlu WTA şi al doilea consecutiv în circuit, iar şansele sunt de partea ei! Simona a ajuns la o serie fantastică de 10 victorii la rând, toate reuşite pe zgură, însă în ultimul act de la Roma trebuie să treacă de cea mai dificilă adversară pe care o întâlneşte în ultimele două săptămâni. Elina Svitolina, sportivă care bate la porţile Top 10 WTA, a câştigat trei turnee în acest sezon (Taipei, Dubai şi Istanbul), în timp ce Simona Halep se mândreşte cu un singur titlu, însă mult mai valoros, cel de la Madrid.

Simona şi Elina s-au mai confruntat de două ori până în prezent, iar sportiva noastră s-a impus de fiecare dată: 6-1, 6-1 în grupele Turneului Campioanelor de la Sofia, respectiv 6-3, 7-5 în grupa Europa/Africa din Fed Cup. Evident că meciul de la Roma este cel mai important de până acum, câştigătoarea urmând să primească un premiu în valoare de 461.355 de euro, dar şi 900 de puncte WTA. Astfel, în cazul în care cucereşte Internaţionalele Italiei, Simona urcă pe locul 3 WTA, după 9 luni de aşteptare, şi devine cap de serie numărul 2 la Roland Garros.

Gică Hagi şi-a văzut îndeplinit visul pe care şi l-a conturat în momentul în care a deschis academia de fotbal de la Ovidiu. Viitorul s-a încoronat campioana Ligii 1 în sezonul 2016-2017, iar Hagi a oferit câteva declaraţii extrem de sincere în ultima sa intervenţie. Viitorul lui Hagi a format câţiva tineri fotbalişti care ori au plecat deja în Occident ori sunt pe picior de plecare, lucru cu care antrenorul Viitorului se mândreşte în mod deosebit.

Ionuţ Negoiţă a dus tratative lungi cu Cosmin Contra pentru prelungirea contractului cu Dinamo, iar tehnicianul a semnat pe încă un an cu echipa din „Ştefan cel Mare”. Totuşi, “Guriţă” ar putea pleca oricând în cazul în care ar primi o ofertă tentantă. Dinamo a arătat o formă incredibilă cu Contra pe banca tehnică, iar rezultatele bune obţinute în play-off l-au convins pe Negoiţă să bage mâna adânc în buzunar pentru a prelungi înţelegerea dintre cele două părţi. Totuşi antrenorul nu şi-a ascuns intenţia de a se întoarce în Spania în cazul în care va veni o ofertă. În cazul în care se va hotărî să părăsească Dinamo mai devreme de vara anului 2018, Contra va fi nevoit să plătească 100.000 de euro conform clauzei dintre antrenor şi club.

Costel Gâlcă a semnat un nou contract pe bani mulţi în Zona Golfului. Fostul antrenor al FCSB-ului va conduce Al – Feiha, echipă din Arabia Saudită, după ce în martie s-a despărţit de saudiţii de la Al-Taawon. Tehnicianul român a semnat contractul la Barcelona, iar săptămâna viitoare va merge în Arabia Saudită pentru a fi prezentat oficial. Oficialii clubului au confirmat numirea lui Gâlcă în poziţia de antrenor principal al echipei. Astfel, antrenorul român îşi continuă aventura în Arabia Saudită, acolo unde va conduce o echipă cu un lot cotat la 550.000 de euro. Cel mai bine cotat fotbalist din lot este Mohammed Al-Dahi (150.000 de euro), fiind urmat de Koffi Mechac (100.000 de euro).

Mijlocaşul ofensiv brazilian Marquinhos, în vârstă de 24 de ani, a semnat, un contract valabil pe două sezoane cu echipa Astra Giurgiu, a anunţat gruparea din Liga 1, prin intermediul site-ului oficial. Noul jucător al Astrei a mai evoluat în România la Oţelul Galaţi, între 2013 şi 2014, perioadă în care a adunat 40 de meciuri, 12 goluri şi patru pase decisive, în Liga 1 şi Cupa României. Marquinhos, cotat în prezent la 750.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.de, a mai jucat de-a lungul carierei pentru Parana (Brazilia), FK Gabala (Azerbaidjan), River Plate Montevideo (Uruguay), Malucelli (Brazilia) şi Toledo (Brazilia). Marquinhos, care poate să joace atât pe cele două extreme, cât şi ca atacant, este cel de-al doilea fotbalist care semnează cu Astra Giurgiu în această perioadă, după mijlocaşul croat Filip Mrzljak.

Florin Andone a avut parte de un sezon fantastic la Deportivo La Coruna, după ce a marcat de 12 ori. După victoria din campionat cu 3-0 în faţa echipei Las Palmas, meci în care atacantul român a dat o „dublă”, internaţionalul a dat un răspuns clar în privinţa viitorului său. În uiltima perioadă, s-a vorbit despre oferte din Anglia sau Italia, iar la finalul celor 90 de minute cu Las Palmas atacantul a dat un răspuns clar. După ce a încheiat sezonul cu Deportivo, Andone urmează să se prezinte la echipa naţională, după ce Christoph Daum l-a convocat pentru meciul cu Polonia (10 iunie) din preliminariile Campionatului Mondial şi pentru amicalul cu Chile.

Cvadruplu campion în Champ Car-ul american, Sebastien Bourdais a avut un accident teribil în această noapte, în calificările pentru cursa Indy 500. Francezul în vârstă de 38 ani a intrat cu monopostul în zidul exterior, la o viteză de 370 km/h (230 mile pe oră), iar echipa lui, Dale Coyne Raching, a anunţat la trei ore după accident că Bourdais a suferit multiple fracturi de bazin şi la şoldul drept. Potrivit comunicatului oficial, Bourdais a fost conştient tot timpul după accident.

Maşina s-a lovit violent de perete, iar flăcările au cuprins preţ de câteva secunde partea dreaptă a maşinii. În această noapte, Bourdais va fi supus mai multor intervenţii chirurgicale la IU Health Methodist Hospital. Bourdais este unul dintre cei mai de succes piloţi în motorsportul de peste Ocean: a câştigat de patru ori Champ Car între 2004 şi 2007, precursoarea Indy Car Series. În 2008, Bourdais a decis să îşi încerce norocul în Formula 1, alergând pentru două sezoane în maşina Toro Rosso.

Antrenorul de sabie Dan Găureanu, de la CSA Steaua şi de la lotul naţional de seniori al României, a decedat, la vârsta de doar 49 de ani, potrivit site-ului Federaţiei Române de Scrimă. Fost campion naţional la sabie în 1993, 1994 şi 1994, Dan Găureanu a cucerit două medalii de bronz la Campionatele Mondiale cu echipa României, în 1994 şi 2001. Dan Găureanu a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 1992 şi 2000.

După ce s-a retras din activitatea competiţională, Dan Găureanu, ”un om de o calitate excepţională şi un tehnician desăvârşit”, s-a ocupat de pregătirea lotului naţional de sabie seniori al României, alături de Mihai Covaliu, până în 2016, şi alături de Florin Zalomir din 2016 şi până în prezent, menţionează sursa amintită. Dan Găureanu ar fi împlinit 50 de ani pe 15 noiembrie. Federaţia Română de Scrimă şi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, au transmis sincere condoleanţe familiei îndurerate.

FC Voluntari – FC Botoşani este meciul care închide etapa cu numărul 11 din play-out-ul Ligii 1, iar pentru cele două echipe ar putea însemna partida desprinderii, în condiţiile în care ambele au strâns 30 de puncte până în acest moment. Ilfovenii încep cu un moral bun meciul, după ce au reuşit cea mai importantă performanţă din istoria clubului, calificarea în finala Cupei României. De cealaltă parte, moldovenii sunt neînvinşi în ultimele cinci etape, dar au un bilanţ negativ cu adversarii de azi: nu au câştigat niciodată în faţa Voluntariului.

Xavi Hernandez se bucură de ultimul sezon din cariera sa de fotbalist. După ce a părăsit Barcelona în 2015, a devenit jucătorul cheie al echipei din Qatar la care evoluează, Al-Sadd şi una dintre personajele importante ale Mondialului din Qatar. De altfel, fostul jucător nu exclude posibilitatea de a fi selecţionerul Qatar-ului în 2022. Cu toate că s-a retras în Orientul Mijlociu, Xavi este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbalul european. Într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien, sportivul în vârstă de 36 de ani a precizat care sunt cei mai buni mijlocaşi din acest sezon din campionatele Europei, iar surprinzător a fost faptul că în lista sa nu s-a regăsit niciun jucător din ograda ”catalană”.

PROGNOZA METEO
21 Mai 2017

Vremea se va menține în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse, însoțite de descãrcãri electrice, ziua mai ales în sud-estul și nord-vestul țãrii, iar noaptea cu precãdere în nord-est și centru. În restul teritoriului cerul va fi variabil și astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Izolat, mai ales la munte, cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificãri în regiunile estice și la munte și, trecãtor, în celelalte regiuni, mai ales în cursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15…16 grade pe litoral și 25…26 de grade în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei, iar cele minime se vor încadra între 6 și 14 grade.

Bucuresti

Vremea se va rãci ușor. Cerul va fi temporar noros, favorabil trecãtor ploii de scurtã duratã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimã va fi de 9…11 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *