Stiri pe scurt 21 Mai 2016

loading...

Stiri pe scur 21 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  21  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 mai. In anul 1997, Alfonse D’Amato, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) şi Christopher H. Smith, co-preşedinte al CSCE, au trimis o scrisoare oficială preşedintelui american Bill Clinton, solicitând includerea României printre ţările ce vor fi invitate să adere la NATO, cu prilejul summit-ului din 8 iulie, de la Madrid.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români. Aşa se explică şi faptul că aproximativ 1.850.000 de români poartă numele Constantin şi Elena sau derivate ale acestora. Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306.

Istoricii bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Lactanţiu afirmă că înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „prin acest semn vei învinge”. Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte. Constantin a câştigat bătălia, iar dovadă a credinţei sale în ajutorul divin este inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care el mărturiseşte că a câştigat lupta „prin inspiraţie divină”.

Nouă persoane care asistau la concertul Carla’s Dreams au avut nevoie de asistenţă medicală după ce li s-a făcut rău, dintre acestea patru fiind transportate la spital. Inspectorul şef a dispus evacuarea ordonată a persoanelor, acţiune în care au colaborat efectivele ISU, forţele de jandarmi aflate la faţa locului şi reprezentanţii firmei de pază. Concertul trupei Carla’s Dreams de la Piatra Neamţ a fost oprit, după ce mai multe persoane s-au simţit rău din cauza temperaturii din mall. Reprezentanţii formaţiei din Chişinău au precizat că organele competente în acest caz vor fi sesizate.

Peste 230 de persoane au semnat o petiţie online prin care se cere Primăriei Sibiu să verifice calitatea dezinfectanţilor folosiţi împotriva căpuşelor. Iniţiatorii petiţiei, intitulată “Dezinsecţie urgentă împotriva căpuşelor Sibiu”, solicită Primăriei Sibiu teste pentru dezinfectanţii folosiţi în dezinsecţia împotriva căpuşelor, dar şi o atentă gestionare a câinilor fără stăpân, purtători de căpuşe. Până vineri după-amiaza, petiţia a fost semnată de peste 230 de sibieni.

Politicienii nu scapă nici o ocazie să îi felicite pe români în zile de sărbătoare, cei care poartă numele de Elena sau Constantin fiind sâmbătă asaltaţi de mesajele celor care conduc sau aspiră să conducă destinele comunităţilor. Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj de felicitare, urându-le sărbătoriţilor să petreacă în preajma celor dragi. Momentul a fost marcat şi de predecesorul său la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu, a cărui fiică, cea mică, poartă numele Elena.

Trei bărbaţi de cetăţenie bulgară căutaţi de aproape zece luni, bănuiţi de zeci de tâlhării şi furturi pe teritoriul ţării noastre, au fost arestaţi preventiv, după ce au fost prinşi în flagrant într-o parcare dintr-o comună din judeţul Argeş, imediat după ce ar fi furat dintr-o maşină o borsetă cu 6.000 de lei, după ce iniţial au înţepat cauciucurile autoturismului. De altfel, anchetatorii susţin că toate faptele ar fi fost comise prin această metodă. Poliţiştii spun că după fiecare astfel de faptă, cei trei bărbaţi se ascundeau pe teritoriul Bulgariei şi că pentru prinderea lor au colaborat cu autorităţile din ţara vecină.

Persoana decedată va fi înmormântată purtând, obligatoriu, la mâna dreaptă o brăţară cu date de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare. Pe 19 mai, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost pusă în dezbatere publică o hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor Tehnice ale serviciilor funerare, înhumării, transportului şi deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, dar şi a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare. Agenţii economici care prestează servicii funerare vor fi obligaţi “să păstreze şi arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani”.

Petru Pitcovici, comisar şef în cadrul DGA şi judecat alături de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar de trafic de droguri, în acelaşi caz fiind trimise în arest şi alte două persoane pe care Pitcovici le-ar fi ajutat. În perioada 11-19 mai, procurorii DIICOT au investigat activitatea unor persoane suspectate că au introdus în România droguri de mare risc procurate din Olanda, care, ulterior, au fost comercializate în Capitală.

La data de 08 mai, trei dintre suspecţi au mers în Olanda pentru a procura droguri, susţin procurorii. Bărbaţii au vrut să intre în ţară la data de 11 mai, pe la punctul de trecere al frontierei Nădlac, fiind verificaţi de poliţişti. În urma controlului „au fost găsite 2 pachete care conţineau pulbere de culoare albă, în urma examinării tehnico-ştiinţifice a rezultat cantitatea totală de 429,98 grame cocaină şi 0,51 grame 3,4-metilendioximetamfetamină (MDMA)”, doi dintre ei fiind arestaţi preventiv.

Cimitirul Bellu şi Muzeul Municipiului Bucureşti fac parte din obiectivele ce pot fi vizitate la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului european „Noaptea Muzeelor”. Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) participă la evenimentul „Noaptea Muzeelor” cu o serie de expoziţii şi reprezentaţii de excepţie, se arată într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) va prezenta, de la orele 19.00, cele mai frumoase exponate din cadrul Cimitirului Bellu. Muzica va fi adusă în scenă de Cvartetul Chromatic, tenorul Liviu Indricău, mezzo-soprana Andreea Iftimescu şi pianista Liana Mareş. Între orele 22.00 – 24.00, bucureştenii pot urmări piesa Jurnalul lui Adam şi al Evei, interpretat de actorii Dana Rogoz şi Dan Rădulescu, în regia lui Eugen Gyemant, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Administraţia Prezidenţială a lansat o cerere de oferte pentru reabilitarea sistemului de apă şi a inelului de incendiu din Palatul Cotroceni, investiţia estimativă ridicându-se la circa 1,5 milioane de lei fără TVA. Potrivit cererii de oferte, din suma totală estimativă de 1.482.540 lei, fără TVA, cheltuielile pentru investiţia de bază sunt estimate la 1.199.160 lei, fără TVA, cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică se ridică la 97620 lei, fără TVA, în timp ce cheltuielile pentru amenajare teren vor fi de 10.000 lei, fără TVA. În suma totală comisioanele, cotele şi taxele sunt estimate la 22.200 lei, fără TVA, organizarea de şantier 30.230 lei, fără TVA, iar cheltuielile diverse şi neprevăzute sunt estimate la 123.330 lei, fără TVA.

Un grup de 20 de oameni de ştiinţă a realizat un studiu ce a constatat că nu există nicio diferenţă între culturile genetice şi cele crescute în mod convenţional, iar organismele modificate genetic nu reprezintă o ameninţare mai mare pentru mediu. Experţii au notat că există dificultăţi în stabilirea tendinţelor pe termen lung. Singurul risc este legat de dăunătorii care dezvoltă rezistenţă la culturile modificate genetic. De asemenea, a fost descoperit că nu a existat o creştere semnificativă a productivităţii de la culturile modificate genetic.

Sâmbătă, pe 21 mai, la ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), va avea loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală „Maratonul de Poezie şi Jazz”. Sunt invitaţi 34 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 5 minute: Ion Mureşan, Ştefan Baghiu, Andrei Doboş, Ştefan Manasia, Nicoleta Popa, Nicolae Coande, Ionel Ciupureanu, Riri Sylvia Manor, Romulus Bucur, Robert G. Elekes, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Dan Coman, Robert Şerban, Ioan Matiuţ, Ana Donţu, Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguţ, Cosmin Perţa, Teodor Dună, Sorin Despot, Ioana Crăciunescu, Magda  Cârneci, Grigore Şoitu, Simona Popescu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Mugur Grosu, Tiberiu Neacşu, Răzvan Ţupa, Adrian Suciu, Florin Dan Prodan, Ionelia Cristea şi Călin Mihăilescu.

Peste 20.000 de turişti români vor ajunge în Malta în vacanţă, în acest an, după ce 16.000 de români au vizitat această destinaţie anul trecut. Pentru un pachet de vacanţă, cu şapte nopţi cazare, preţurile pornesc de la 250 de euro pentru un hotel de patru stele, cu demipensiune şi transport cu avionul incluse. Varianta all-inclusive porneşte de la 600 de euro. De asemenea, ofertele pentru seniori, persoane cu vârsta de peste 50 de ani, pornesc de la 300 de euro. Zborurile sunt operate cu compania aeriană a Maltei, Air Malta, o data pe săptămână, în fiecare joi.

Trei exemple tipice, memorabile. Două gesturi publice: în premieră, a apărut un început de anchetă privind plagiatul omului de afaceri George Copos, iar preşedintele Klaus Iohannis a respins semnarea ordonanţei anti-plagiat înaintată de către Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României. Plagiatul românesc a înflorit pe măsură ce sistemul de învăţământ a fost căpuşat de politicieni şi, implicit, abandonat de profesori.

Festivalul RO-Wine, cel mai important festival de vinuri din România, a început sâmbătă la Fratelli Studios, evenimentul desfăşurându-se pe parcursul acestui weekend, între orele 10:00-20:00, adresat atât cunoscătorilor şi celor pasionaţi de domeniu, dar şi celor ce doresc să cunoască această lume. În acest weekend demarează un eveniment plin de arome şi de alcool. Este vorba de prima ediţie a Festivalului RO-Wine | The Wine Festival of Romania, festival ce s-a născut din dorinţa de a reuni vinurile de top româneşti, cunoscute în întreaga lume cu cele de renume internaţional şi de a le aduce mai aproape de consumator.

Cunoscătorii de vinuri, dar şi cei mai puţin iniţiaţi în acest domeniu au de ales dintre sute de “titluri”, mai precis în jur de 300 de etichete provenite de pe plaiurile ţării organizatoare, sau de pe alte meleaguri. Soiuri tinere şi sprinţare, sau vechi, prefiloxerice. „Oenologia” ca ştiinţă a vinului. Participanţii la un festival de vin se strecoară discret afară din amfiteatrul unde licorile devin obiecte de studiu părunzând într-un univers al asocierilor, al stilurilor şi al metaforelor gustative.

Institutul pentru Fericire organizează evenimentul „Hai la joacă, jocuri şi joc!” cu boardgames, dans şi socializare, sâmbătă, 21 mai, de la ora 19:00, la sediul din bulevardul Dacia, nr. 14, preţul unui bilet fiind 30 de lei. La Institutul pentru Fericire (bulevardul Dacia, nr. 14) va avea loc un eveniment care îmbină socializarea cu jocurile şi cu dansul.

Colecţia de boardgame-uri disponibilă vizitatorilor este formată din Activity, Catan, Dixit Odissey, Citadelle, Monopoly, Ticket to ride, iKnow, Saboteur, Risc, Carcassonne, World of Warcraft, Scrabble, Dobble, The Davinci Code, Warrior Knights & more. Preţul intrării este de 30 lei „în care intră bere & ronţănele şi chiria spaţiului”. Institutul pentru Fericire este un centru integrat de Educaţie Emoţională prin cursuri, ateliere practice şi sesiuni individuale de coaching şi psihoterapie.

Şcoli de teatru din România, Polonia, Republica Moldova, Slovacia şi Bulgaria vor participa la a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST), care se va desfăşura la Suceava la începutul lunii iulie. Festivalul este unic în România şi printre puţinele din Europa. În acest an vor fi prezente zece şcoli de teatru, dintre care şase din România şi patru din Polonia, Republica Moldova, Slovacia şi Bulgaria. Primele două ediţii au pus în valoare interesul publicului şi, în special, al tineretului, al elevilor pentru fenomenul teatral, pentru încercările şi reuşitele studenţilor.

Din dorinţa de a rentabiliza afacerea, compania naţională de poştă a Finlandei a recurs la o soluţie inedită, şi anume, pe lângă faptul că vor livra scrisori şi colete, poştaşii vor tunde şi gazonul clienţilor. Serviciul va fi disponibil doar marţea, când volumul de muncă al poştaşilor tinde să fie mai lejer decât în celelalte zile, iar clienţii trebuie să pună la dispoziţie maşina de tăiat iarba şi să plătească 65 de euro pe lună pentru pachetul de jumătate de oră.

Comunismul l-a alungat peste Ocean, dar s-a întors în Europa, la cererea celei care a intrat în istorie ca Doamna de Fier, pentru a ridica din docurile londoneze Canary Wharf, însăşi „reşedinţa“ capitalismului. Este singurul român care a primit de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii titlul de Cavaler, iar de atunci poate să-şi pună în faţa numelui apelativul Sir.

Este cel mai de succes om de afaceri născut în România, a contribuit la reforma apărării demarată de guvernul Marii Britanii, iar povestea sa de viaţă ar putea cu uşurinţă deveni un scenariu de Oscar. Acesta este George Ia­co­bescu, Sir George Iacobescu, co­lecţionarul de artă, pasionatul de jazz, cel care nu poate face un lucru: planuri de retragere.

România, Bulgaria şi Turcia poartă discuţii pe tema creării unui grup naval comun al Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră. Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. Rusia a decis consolidarea capacităţilor militare în regiunile de sud-vest, la frontierele cu state membre NATO, în principal în zona Mării Negre, pe fondul suplimentării forţelor Alianţei Nord-Atlantice.

Anchetatorii aviatici francezi confirmă că sistemele automate ale avionului EgyptAir au semnalat că au detectat fum la bord cu puţin timp înainte de prăbuşire, indicând un posibil incendiu la bord. Biroul de anchete şi analize pentru securitatea aviaţiei (BEA) a anunţat că mesajele ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) emise de avion indicau detectarea fumului la bord cu puţin timp înainte de prăbuşirea în mare, confirmând astfel rapoartele din mass-media.

Parlamentul turc a aprobat propunerea legislativă controversată privind ridicarea imunităţii parlamentarilor pentru a putea fi urmăriţi penal, iniţiativă criticată dur de opoziţia kurdă care consideră că va fi un instrument de îndepărtare a opozanţilor administraţiei Erdogan. Opoziţia kurdă se opune vehement acestei legi, care i-ar viza în mod special pe membrii Partidului Popular Democrat (HDP) prokurd, dar şi pe cei ai Partidului Popular Republican (CHP), principala formaţiune de opoziţie turcă. Propunerea legislativă a fost aprobată de 376 de parlamentari din totalul de 550, ceea ce înseamnă că iniţiativa va deveni lege fără a fi supusă votului prin referendum.

Robotul Emily este o maşină-salvamar produsă de Marina Americană şi Hydronalix, o companie care produce roboţi maritimi, care a salvat deja peste 300 de refugiaţi lângă insula grecească Lesbos. Numele robotului vine de la Emergency Integrated Lifesaving Lanyard. Acesta este rodul colaborării dintre Marina Americană şi Hydronalix, o companie care produce roboţi maritimi. Iniţial, scopul proiectului a fost dezvoltarea unei drone care să monitorizeze balenele, dar în timp s-a ajuns la crearea unui robot-salvamar. Robotul este controlat de la distanţă şi dispune de un sistem cu difuzor şi microfon prin intermediul căruia piloţii pot dialoga cu persoanele care sunt salvate.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a avut loc în centrul Australiei, acesta fiind cel mai puternic cutremur în Australia din 2012 încoace. Epicentrul a fost înregistrat la aproximativ 460 de kilometri vest sud-vest de oraşul Alice Springs, afectând o zonă puţin populată a Australiei. Cutremurul s-a produs în mijlocul deşertului, departe de orice comunitate şi nu au fost înregistrate victime sau daune. Ultimul mare cutremur înregistrat în Australia a fost în 2012, când un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a avut loc în zona de nord a statului Australia de Sud, acesta fiind cel mai puternic din ultimii 15 ani.

SPORT

Barcelona şi producătorul de echipament sportiv Nike au ajuns la un acord şi au semnat prelungirea înţelegerii până în 2026. Actualul contract dintre cele părţi expira pe 30 iunie 2018. Parteneriatul dintre clubul catalan şi producătorul de echipament sportiv este unul dintre cele mai vechi din industria sportului. Primul contract a fost semnat în 1998. Deocamdată, niciuna dintre cele două părţi nu a făcut publică suma pentru care s-a semnat noul contract, însă presa spaniolă susţine că ar fi aflat detalii ale înţelegerii.

CSM Bucureşti şi HCM Roman vor juca la Cluj, finala Cupei României la handbal feminin. Echipa din Capitală s-a calificat după 26-25 cu HCM Baia Mare, în timp ce reprezentanta judeţului Neamţ a câştigat în semifinale cu 27-20 în faţa echipei Dunărea Brăila. CSM Bucureşti are şansa de a realiza o triplă istorică, Liga Campionilor – Liga Naţională – Cupa României.

Acest ultim trofeu ar urma să-l cucerească în premieră, după ce anul trecut a pierdut finala cu HCM Baia Mare. HCM Roman se află la rândul ei în faţa unui moment extraordinar. În primul rând, echipa pregătită de Florentin Pera şi-a asigurat prezenţa în viitoarea ediţie a cupelor europene, după succesul cu Dunărea Brăila, fără a mai aştepta ce se întâmplă în Baia Mare. Apoi, va juca finala Cupei României pentru a doua oară în ultimii 3 ani!

Gigi Becali nu renunţă la ideea de a cumpăra jucători tineri pe care să-i poată vinde în viitor pe sume frumoase şi anunţă că va încerca să aducă la Steaua trei dintre cei mai talentaţi fotbalişti din Liga 1. În afara performanţelor imediate, patronul Stelei îşi impune, cam în fiecare perioadă de transferuri, să aducă la echipă fotbalişti tineri, bine cotaţi, pe care să scoată, în viitor, un profit frumos.

Nici campania de achiziţii din această vară nu va fi ferită de încercările patronului de a pune mâna pe jucători sub 21 de ani. În seara în care a anunţat că Hyun-Jun Suk şi Bojan Golubovic sunt cei doi atacanţi cu care Steaua va ataca grupele unei competiţii europene, patronul vicecampioanei a vorbit şi despre „pariurile” noului sezon.

Preşedintele executiv al CSMS Iaşi, Florin Prunea, a declarat sâmbătă că atacantul Bojan Golubovic va negocia cu clubul FC Steaua Bucureşti un transfer din postura de jucător liber de contract. Atacantul formaţiei ieşene a precizat că se gândeşte doar la partida de duminică, din deplasare, cu CSU Craiova. În vârstă de 32 de ani, Bojan Golubovic a marcat zece goluri şi a dat patru pase decisive pentru echipa antrenată de Nicolo Napoli în cele 41 de partide în care a evoluat în acest sezon, iar transferul lui la Steaua a fost anunţat chiar de către finanţatorul vicecampioanei României.

Echipa naţională a României la tenis feminin, formată din Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs, este calificată la Jocurile Olimpice, ce se vor desfăşura în Brazilia, la Rio, în perioada 5 -21 august 2016. Federaţia Română de Tenis de Masă a primit sâmbătă o înştiinţate din partea ITTF, prin care i se comunica faptul că echipa naţională de fete, formată din Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs, este calificată la Jocurile Olimpice, de la Rio.

De asemenea, România participă la Rio cu numărul maxim de sportive, două, la simplu, Eliza Samara şi Daniela Dodean Monteiro, în timp ce la masculin România va fi reprezentată, la Rio, de către Ovidiu Ionescu. Oficialii FRTM au anunţat că, în zilele care urmează, aşteaptă confirmarea calificării şi celui de al doilea sportiv, Adrian Crişan.

Nu mai este niciun secret că Federaţia Română de Handbal tratează în această perioadă cu Xavier Pascual, antrenorul echipei FC Barcelona, pentru a a-l numi selecţionerul naţionalei masculine în următorii 4 ani. Contactat telefonic în cadrul emisiunii ProSport LIVE, Alexandru Dedu a vorbit despre posibilitatea ca deţinătorul Ligii Campionilor să preia echipa României. Preşedintele FRH a răspuns şi la întrebarea dacă Xavi Pascual este un antrenor scump pentru handbalul românesc. Preşedintele FRH a precizat că viitorul selecţioner al României va fi cunoscut până la sfârşitul lunii, cel mai târziu până la începutul lunii viitoare.

Dinamo conduce CSM Bucureşti cu 1-0 în finala Ligii Naţionale de handbal masculin, după un succes neaşteptat prin proporţiile scorului, scor 34-20. Nici nu se încheiase bine partida, iar antrenorul dinamovist Eliodor Voica a şi tras un semnal de alarmă după această victorie. De partea cealaltă, Javier Humet susţine că echipa sa trebuie să schimbe tot înaintea meciului doi, programat miercuri (ora 19:00, Sala Rapid).

În Ştefan cel Mare începe să se simtă din nou aerul unei campioane. După 11 ani cu anumite reuşite şi mai multe probleme grele, Dinamo a ajuns la o victorie distanţă de un nou titlu în handbalul masculin, al 13-lea din istoria clubului. Băieţii lui Eliodor Voica au devenit favoriţi cerţi la câştigarea titlului în acest sezon după rezultatul înregistrat în primul joc, dar mai ales după maniera cu care s-au impus în faţa CSM. De altfel, suporterii care s-au alăturat şi ei acestui vis al clubului au şi început să simtă momentul, iar „Campionii, campionii!” s-a auzit din nou în Ştefan cel Mare după foarte mult timp.

Nicolas Gaitan va fi primul transfer al lui Atletico Madrid din această vară. Marca anunţă că madrilenii au ajuns la un acord cu Benfica în privinţa transferului argentinianului în vârstă de 28 de ani. Spaniolii scriu că Gaitan va veni sub comanda lui Diego Simeone imediat ce se va deschide oficial perioada de mercato. Benfica va primi 25 de milioane de euro în schimbul fotbalistului de profil ofensiv. Marca notează că mutarea s-a realizat la insistenţele lui Simeone care l-a dorit pe compatriotul său pentru a dinamiza compartimentul ofensiv al lui Atletico.

Oficialii clubului englez Watford, la care evoluează şi fotbalistul român Costel Pantilimon au anunţat sâmbătă că au ajuns la o înţelegere cu antrenorul italian Walter Mazzari, cel care va pregăti echipa pentru următoarele 3 sezoane. Contractul lui Walter Mazzarri cu Watford va începe pe 1 iulie şi a fost semnat pentru o perioadă de 3 ani, a anunţat şeful lui Watford, Scott Duxbury. În cariera sa de antrenor, Mazzarri a ajuns de două ori în finala Cupei Italiei, cu Sampdoria şi Napoli. În vârstă de 54 de ani, Mazzarri a antrenat ultima dată pe Inter Milano, unde în 11 partide a obţinut 4 victorii, a pierdut 3 meciuri, iar alte 4 partide le-a terminat la egalitate.

HCM Baia Mare are şanse spre zero pentru a continua în Liga Naţională de handbal feminin, toate jucătoarele fiind deja ofertate pentru a juca din sezonul următor la alte echipe. Interesul pentru jucătoarele de la HCM este crescut, mai ales că majoritatea sunt şi componente ale echipei naţionale. CSM Bucureşti pare că se mulţumeşte doar cu două handbaliste din lotul vicecampioanei, Paula Ungureanu şi Katarina Jezic, acontate în urmă cu ceva timp. În acest moment, Ionica Munteanu pare cea mai curată handbalistă nu numai de la HCM Baia Mare, ci din întreaga Ligă Naţională. Portarul naţionalei care a avut o prestaţie extraordinară şi în semifinala Cupei României cu CSM Bucureşti este dorită în acest moment la cel puţin 3 echipe, SCM Craiova, HCM Rm. Vâlcea şi CSM Bistriţa, nou promovată în Liga Naţională.

Dunărea Brăila este clubul care s-ar putea alege cu cele mai multe handbaliste de la HCM Baia Mare, cu Gabriela Perianu, căreia îi expriră împrumutul, Timea Tătar şi Ana Maria Tănăsie. Trupa lui Costocă Buceschi le va păstra şi pe Bianca Tiron şi Mădălina Zamfirescu şi o doreşte şi pe Gabriella Szucs, care are ofertă şi de la CSM Ploieşti. Dunărea Brăila va aduce câteva handbaliste importante, dar este pe cale să rămână fără alte componente care au dus greul în ultimii ani, adică Alina Horjea, Ada Moldovan şi Alina Czeczi, care sunt cu un pas la … Măgura Cisnădie. De la Brăila vor mai pleca Aneta Udriştoiu, Carmen Gheorghe şi Oana Apetrei, care vor ajunge la CSM Ploieşti. Tot la capitolul „Brăila”, la echipă vor ajunge foarte probabil „rapidistele” Trifan şi Chirigiu.

Luciana Marin, o altă jucătoare interesantă a echipei naţionale, are o ofertă de a pleca peste graniţă, la Debrecen, sub comanda lui Tone Tiselj, unde ar putea ajunge şi Gabriela Preda. Iulia Dumanska este în vizorul Universităţii Cluj, echipă pentru care a semnat Diana Puiu, însă transferurile verii ar urma să fie realizate totuşi de SCM Craiova, adică aducerea handbalistelor Valentina Ardean şi Cristina Zamfir. Tot în Bănie este dorită şi Mihaela Briscan, care a evoluat în ultimii ani la Corona Braşov. Deocamdată, în tabăra echipei de pe locul 3 la sfârşitul sezonului este linişte totală. Corona a pierdut-o şi pe Daniela Raţiu, ajunsă la CSM Bistriţa şi nu are încă antrenorul stabilit pentru sezonul următor. Informaţiile prezentate nu sunt confirmate încă oficial, iar în funcţie de alegerile locale care vor avea loc peste două săptămâni ar mai apărea destule schimbări în Liga Naţională.

Mircea Lucescu este la un pas de a semna cu Galatasaray. Presa turcă susţine că tehnicianul român va veni săptămâna următoare în Turcia pentru a discuta cu Dursun Ozbek, preşedintele clubului, şi cel mai probabil va parafa înţegerea. Lucescu a ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray motiv pentru care a refuzat o ofertă de patru milioane de euro pe sezon de la Zenit.

Pentru a fi siguri că Lucescu nu va refuza, oamenii din conducerea Galatei i-au propus românului şi posibilitatea de a deveni managerul sportiv al clubului. Lucescu ar urma să ocupe funcţia de antrenor doar în primul sezon, apoi va deveni manager sportiv şi se va ocupa de destinele echipei având libertate deplină în a lua deciziile legate de transferuri şi de a stabili strategia clubului. După 12 ani petrecuţi la Şahtior, Mircea Lucescu va pleca din Ucraina. Ultimul meci al tehnicianului în vârstă de 70 de ani va fi confruntarea de sâmbătă cu Zoria Lugansk de la ora 17:00.

FC Voluntari a anunţat pe site-ul oficial că Florin Marin este noul director tehnic al echipei. În vârstă de 63 de ani, fostul antrenor de la ACS Poli Timişoara, se va ocupa de pregătirea echipei atât în meciurile rămase de jucat în acest sezin, cât şi în cele din stagiunea următoare, mai informează gruparea ilfoveană. După demiterea lui Ionel Ganea, fapt ce a dus şi la plecarea lui Dumitru Dragomir, echipa a fost condusă de Sorin Popescu. Sub comanda lui Popescu, FC Voluntari nu a câştigat niciun meci, înregistrând trei eşecuri.

Jose Mourinho urmează a fi anunţat oficial astăzi drept noul antrenor al lui Manchester United, informează publicaţia spaniolă AS. Potrivit cotidianului iberic, tehnicianul portughez va fi investit pe banca grupării de pe „Old Trafford” imediat după finala Cupei Angliei, meci pe care Manchester United îl joacă de la ora 19:30 în compania celor de la Crystal Palace.

Tratativele purtate între Ed Woodward, vicepreşedintele clubului englez, şi Jorge Mendes, impresarul lui Mourinho, au fost încheiate iar „The Special One” va prelua formaţia din Premier League. În urmă cu doar două luni, presa spaniolă scria că Mourinho a semnat un precontract cu United, înţelegere în care era trecută o clauză specială: dacă antrenorul nu va fi numit oficial pe banca „Diavolilor” până la 1 iunie, clubul trebuie să-i plătească 13 milioane de euro

„Lupta mileniului”, aşa cum a fost numită potenţiala confruntare dintre Floyd Mayweather şi Conor McGregor, pare să prindă contur, iar americanul a venit cu o ofertă colosală: îi oferă adversarului său 50 de milioane de dolari pentru „megafight-ul” care ar trebui să aibă loc de Anul Nou. Primele informaţii despre duelul celor doi giganţi au scos la iveală o bursă de nu mai puţin de un miliard de dolari. Lupta ar urma să aibă loc în Las Vegas, iar cele două părţi par că au ajuns la o înţelegere, lipsind doar acceptul lui Dana White, preşedintele UFC-ului, divizia care l-a făcut celebru pe irlandez. În acest context, superstarul american plusează şi e gata să-i ofere lui McGregor 50 de milioane de dolari pentru ca lupta să aibă loc în Las Vegas, de Anul Nou

În ciuda eşecului de pe teren propriu cu Chiajna, ieşenii de la CSMS rămân favoriţi la locul 7 în Liga 1, poziţie ce asigură prezenţa în Europa League. Victoria Botoşaniului în faţa Craiovei menţine Iaşiul pe prima poziţie în play-out cu trei runde înainte de finalul sezonului. Echipa lui Nicolo Napoli are două puncte avans în faţa Craiovei, iar duelul direct de duminică, de la ora 17:00, poate fi decisiv în lupta pentru ultimul loc din Liga 1 ce duce în preliminariile Europa League. Dacă ieşenii au două variate pentru a se menţine pe locul 1 în play-out, remiza şi victoria, oltenii au nevoie de victorie pentru a devansa CSMS-ul în clasament.

Suporterii echipei Liverpool sunt acuzaţi că au instigat la violenţă şi au folosit torţe în timpul meciului, în timp ce Sevilla poate fi suspendată după ce fanii spanioli au aruncat cu diferite obiecte în teren şi către suporterii britanici. Un verdict va fi dat de către Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA pe 21 iulie.

Liverpool este deja subiectul unei alte anchete a UEFA, în urma meciurilor din Europa League cu Manchester United şi Borussia Dortmund. Fanii lui Liverpool sunt acuzaţi că au incitat la violenţă prin scandările lor, că au folosit torţe în interiorul stadionului dar şi că au încercat să-i lovească pe suporterii gazdelor aruncând cu diverse obiecte în sectoarele ocupate de aceştia, pe data de 17 martie, la meciul retur din sferturile Europa Leage, disputat pe Old Trafford în compania echipei Manchester United.

CS Universitatea Craiova întâlneşte CSMS Iaşi duminică, de la ora 17:00, într-un derby pentru ultimul loc de Europa League. Antrenorul oltenilor, Daniel Mogoşanu, spune că în ultimele trei etape lupta pentru poziţia a şaptea se va duce în trei, între Craiova, Iaşi şi Botoşani, dar în acelaşi timp spune că partida de duminică va fi o finală pentru Europa League, meciul care poate salva sezonul pentru Universitatea. Acesta nu se poate baza pe atacantul Andrei Ivan, plecat în Italia cu lotul naţional şi pe Kay, trimis la echipa a doua, însă au revenit Iliev, Mateiu şi Hergheligiu, primul după o problemă medicală, ceilalţi doi după o suspendare primită din partea clubului pentru indisciplină.

PROGNOZA METEO
21 Mai 2016

Cerul va fi variabil în vestul, nord-vestul și nordul țãrii, iar în celelalte regiuni, va prezenta înnorãri și va ploua. Ploile, îndeosebi cu caracter de aversã, în general slabe cantitativ, însoțite și de descãrcãri electrice, vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei și seara, pe arii mai extinse în Oltenia, jumãtatea de sud a Banatului și în cea de vest a Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali, centrul și sudul Moldovei. Punctiform, vor mai fi posibile cãderi de grindinã. Noaptea, astfel de manifestãri, specifice instabilitãții atmosferice, vor deveni izolate. Vântul va sufla slab pânã la moderat cu intensificãri de scurtã duratã, în timpul ploilor. Din punct de vedere termic, vremea va fi apropiatã de normalul perioadei. Temperaturile maxime vor avea valori de la 17 grade în Subcarpații Getici, pânã în jurul a 25 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor încadra, în general, între 4 și 14 grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri temporare, iar în cursul zilei, trecãtor vor fi averse slabe, posibil și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 20…21 de grade, iar cea minimã de 10…12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *