Stiri pe scurt 21 Februarie 2017

Stiri pe scurt 21 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  21 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 21 februarie. In anul 1941, C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. „Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul”.

Ministerul Sănătăţii a pus, în dezbatere publică, condiţiile de autorizare a locurilor unde se desfăşoară studiile clinice. Din 2014, există o Hotărâre a Consiliului Ştiinţific a ANMDM, dar se doreşte reglementarea acestor condiţii printr-un act normativ. Ordinul îşi propune să asigure legalitatea şi normele exacte prin care aceste studii să se poată realiza. În cadrul şedinţei publice care a avut loc, la Ministerul Sănătăţii, pe această temă, participanţii au adus în discuţie anumite probleme legate de forma actuală a actului normativ, cum ar fi contractele pentru angajaţi sau avizul obligatoriu de la Ministerul Cercetării.

Medicii care realizează studii clinice în cabinetele lor speră că prin reglementarea unităţilor care pot face aceste studii, pacienţii să înţeleagă medicamentele în fază experimentală pot fi de mare folos. Anul trecut, a ieşit la iveală că mai mulţi medici efectuau studii clinice pe oameni fără ca aceştia să-şi dea consimţământul. Din acest motiv, medicii asigură pacienţii şi voluntarii de la aceste studii clinice că nu sunt nişte cobai ai unor experimente. În acest moment, la nivel naţional sunt desfăşurate aproximativ 300 de studii clinice în care sunt implicaţi mii de voluntari şi pacienţi.

Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis, atenţionări cod galben de vânt şi pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Astfel, la altitudini de peste 1.400 de metri intensificările vântului vor depăşi la rafală 70-80 de kilometri pe oră, iar izolat 100 de kilometri pe oră. Se va semnala şi ninsoare viscolită, ceea ce va determina scăderea vizibilităţii. Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis, atenţionări cod galben de vânt şi pentru judeţele Buzău, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, intensificările vântului urmând să atingă şi să depăşească la rafală 90 de kilometri pe oră.

Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis, atenţionări cod galben de ceaţă pentru judeţele Vrancea, Iaşi, Botoşani, Galaţi şi Vaslui. De asemenea, judeţul Bistriţa-Năsăud se află sub atenţionare cod galben de polei, iar în Suceva şi Neamţ vântul se intensifică. Traficul rutier se desfăşoară, marţi dimineaţă, în condiţii de ceaţă pe unele drumuri din ţară, vizibilitatea scăzând sub 50 de metri pe DN2 Râmnicu Sărat –Adjud şi pe DN23B Râmnicu Sărat – Ciorăşti. Pe anumite porţiuni vizibilitatea este sub 50 de metri. Şoferii sunt sfătuiţi să conducă prudent, să adapteze viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să evite depăşirile şi să folosească luminile de întâlnire şi pe cele de ceaţă.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), decizia fiind definitivă. Omul de afaceri a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), dar a contestat decizia. Tribunalul Capitalei a decis condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu la două pedepse de câte patru ani de închisoare pentru infracţiunile de spălare de bani şi a dispus achitarea lui pentru instigare la delapidare. În urma contopirii celor două pedepse, instanţa a dispus ca omul de afaceri să execute şase ani şi patru luni de detenţie. În plus, judecătorii au hotărât să confişte de la Vîntu suma de 7.289.406 de dolari, bani pe care i-a obţinut în urma infracţiunii de spălare de bani.

Un exemplar de râs, animal care rar este văzut de oameni, a fost filmat de camerele de monitorizare într-o pădure din judeţul Caraş-Severin. Imaginile rare cu exemplarul de râs au fost surprinse în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, din judeţul Caraş-Severin. Animalul a fost filmat de camerele de monitorizare instalate de angajaţii parcului. Râsul este cea mai mare felină din fauna sălbatică a României, fiind răspândit în zona pădurilor de munte. Cea mai mare densitate de râşi din Europa este în România, aproximativ 1.300.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut, în plenul Senatului, în timpul dezbaterii unei ordonanţe a guvernului, că atribuirea unor licenţe de transport are la bază corupţie, deoarece nu au fost organizate licitaţii, iar firmele în cauză oferă servicii „de foarte proastă calitate”. Băsescu acuză firmele care asigură transportul că au echipamente de proastă calitate, punând astfel în pericol călătorii. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2017 privind prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, precum şi pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport public judeţean sau a programului de transport public local de persoane a fost votat cu 98 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

Universitatea Oxford ia în considerare să deschidă primul campus universitar în afara Angliei pentru a avea în continuare acces la fondurile europene. Jean-Michel Blanquer, fost director în cadrul Ministerului francez al Educaţiei, a confirmat faptul că autorităţile şi instituţiile franceze sunt în plin proces de înfiinţare a campusului, iar oficialii ar fi purtat discuţii şi cu reprezentanţi ai Universităţii Warwick. Universitatea Oxford a fost înştiinţată că deschiderea unui campus în Franţa ar înseamna automat că acesta ar funcţiona sub tutela franceză şi, prin urmare, ar continua să primească fonduri europene şi după concretizarea ieşirii Regatului Unit din UE.

Carburanţii din România costă peste media UE, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene preţul benzinei fără taxe fiind în ţara noastră de 529 de euro pentru 1.000 de litri, în vreme ce media europeană este de 526 de euro. Evoluţia preţului este surprinzătoare, a comentat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, organism care a declanşat o anchetă pentru a afla de ce preţul carburanţilor din România a crescut în ultima perioadă peste media UE. Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, publicate pe 13 februarie, România se află pe locul 17 în UE privind preţul fără taxe al benzinei, cu 529 de euro pe mia de litri. Cea mai ieftină benzină fără taxe este în Cehia, 474 de euro, iar cea mai scumpă în Estonia, 613 euro.

Fostul star al „Familiei Partridge“ a declarat că a suferă de demenţă şi că a fost diagnosticat cu această boală la câteva zile după un concert. Decizia lui Cassidy de a vorbi de diagnosticul său a venit la câteva zile după ce sâmbăta a avut un concert în Agoura, în California, unde cântăreţul şi-a uitat cuvintele, s-a lovit în faţă cu microfonul şi a căzut pe scenă. Cântăreţul de 66 de ani a declarat pentru revista People că nu este primul din familia sa cu acest diagnotic, mama şi bunicul său suferind de asemenea de demenţă.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a elaborat, Raport favorabil la proiectul de lege de respingere a OUG 13, cu majoritate de voturi, în forma Senatului, fără modificări, urmând ca OUG 13 să fie supusă votului final, în plenul Camerei, alături de OUG 14. Raportul a fost adoptat de 21 de voturi „pentru” şi 3 abţineri. În aceste condiţii, proiectele de lege privind OUG 13 şi OUG 14 vor intra pe ordinea de zi a şedinţei de vot final a plenului Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor este for decizional în ambele cazuri.

Cândva, alegerea preferată pentru românii proaspăt iniţiaţi în tainele internetului, serviciul Yahoo Mail continuă să fie folosit de mulţi dintre aceştia, renunţarea fiind nici pe departe la fel de simplă pe cât am fi crezut. Avem, pe de o arte, numeroasele site-uri şi servicii unde contul Yahoo Mail este menţionat ca unică modalitate de comunicare sau recuperare a unei parole rătăcite, însă nici dacă reuşim să trecem peste aceste obstacole simpla închidere a contului Yahoo Mail nu rămâne doar o formalitate.

După cum au aflat utilizatorii care au încercat acest lucru, închiderea contului Yahoo Mail este posibilă doar acceptând o perioadă de gratie de 90 zile, timp în care să nu fie încercată nici o accesare a contului email. Altfel, simpla introducere a numelui de utilizator şi parola corectă anulează încercarea de ştergere a contului email, întreaga colecţie de mesaje reapărând intactă. Asta poate că nu ar fi o problemă atât de mare, dacă nu am privi lucrurile din contextul numeroaselor breşe de securitate semnalate în ultimii ani, afectând miliarde de conturi email. Prin urmare, cine poate spune că următoarea accesare a contului email solicitat pentru ştergere nu aparţine unei persoane neautorizate, dar care a obţinut parola contului de utilizator prin diverse mijloace.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, s-a prezentat la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul deschis de procurori referitor la OUG 13 privind modificarea Codurilor Penale. Întrebat dacă părea un act menit să favorizeze anumite persoane, ministrul de Externe a precizat că nu se poate pronunţa „pentru că actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la categorii de infracţiuni”. Teodor Meleşcanu a mai menţionat că, din punctul său de vedere, a respectat legislaţia. Întrebat dacă se justifică urgenţa, ministrul de Externe a precizat: „În condiţiile în care avem un vid legislativ din cauză că în 45 de zile nu au fost puse în acord prevederile din Codul Penal cu cele ale CCR, da, consider justificată”. Meleşcanu a precizat că s-a consultat cu subalterni din minister cu privire la avizul pozitiv dat pe proiect.

Cele două aeroporturi din Bucureşti au fost clasate de către Airports Council International – Europe în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în anul 2016. La categoria aeroporturilor cu 5 – 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB), care a avut o creştere de 18,3% a traficului aerian, a ocupat al patrulea loc, după aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) şi Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto.

Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu a ocupat al treilea loc european, la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, unde clasamentul este: Oradea, Iaşi, Bucureşti Băneasa (cu o creştere de 121,8% a traficului aerian), Bruges şi Harkov (Ucraina). În 2016, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri pe an, pe primul loc se clasează Dublin, urmat de Barcelona El Prat, Amsterdam, Copenhaga şi Madrid. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri pe an, primele locuri sunt ocupate de aeroporturile Alicante, Malaga, Koln-Bonn, Varşovia şi Birmingham.

Adrian Torma, primarul oraşului Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, a decis să posteze pe contul său de Facebook imagini cu locuitorii care nu respectă curăţenia, despre care spune că sunt “ţărani” sau “nesimţiţi”. Adrian Torma se află la primul mandat de primar al oraşului Moldova Nouă. Edilul spune că foloseşte Facebook-ul deseori pentru a-i ţine la curent pe cetăţeni cu privire la activitatea desfăşurată în Primărie. Însă, la sfârşitul săptămânii trecute, după o vizită pe străzile oraşului, a luat decizia de a-i face de ruşine pe reţeaua de socializare pe cetăţenii care nu respectă curăţenia. Adrian Torma explică, pe reţeaua de socializare, că oraşul este “mizerabil”, în primul rând, din cauza cetăţenilor.

O pandemie e una din cele trei ameninţări importante cu care specia umană se confruntă şi, dacă nu suntem pregătiţi pentru ea, 30 de milioane de oameni ar putea muri în mai puţin de un an, declară filantropisitul Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a declarat la Conferinţa pentru Securitate de la Munich că suntem ameninţaţi de o pandemie apocaliptică, asemănătoare cu epidemia de gripă din 1918, când aproximativ 50 de milioane de oameni au murit. O astfel de criză ar putea să izbucnească în următori 10-15 ani, a avertizat miliardarul. El a vorbit şi despre ameninţările bioterorismului, afirmând că este foarte posibil ca un inginer genetic să folosească computere pentru a crea un patogen sintetic, transmisibil pe calea aerului şi care ar putea să afecteze o parte importantă din populaţie foarte repede.

Două păsări găsite decedate pe 15 februarie în Parcul Tineretului din Capitală au fost depistate cu gripă aviară, cadavrele animalelor fiind incinerate conform procedurii. Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB) supraveghează în continuare populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care le administrează şi va notifica autorităţile competenţe în cazul păsărilor descoperite moarte. Au fost confirmate în România 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe, respectiv Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş şi Constanţa.

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 se reflectă în creşterea numărului de maşini aflate la vânzare, în primul rând ca urmare a vânzării maşinilor cumpărate de români înainte de 31 decembrie 2006, cu care rămăseseră aceştia şi pe care nu le-au mai putut vinde, din cauza taxelor prea mari, a spus Nicolae Răgălie, directorul Autovit, cel mai mare târg de maşini second-hand din România. O parte din banii obţinuţi din vânzarea maşinilor second-hand se îndreaptă spre maşinile noi, însă în comparaţie cu locuitorii altor state mai dezvoltate, românii nu-şi permit să deţină maşini noi, nivelul de salarizare fiind mai redus.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, că vaccinul hexavalent nu a primul avizul controlului financiar preventiv (CFP) şi că s-a demarat o nouă procedură pentru găsirea unor soluţii. Ministrul a spus că pentru vaccinul tetravalent urmează să se semneze contractul. La vizita de lucru a premierului Sorin Grindeanu la Ministerul Sănătăţii, s-a discutat şi despre lipsa de pe piaţă a medicamentelor pentru boli rare şi despre bugetarea acestor tratamente.

Un bărbat din judeţul Timiş a găsit, într-o parcare din comuna Belinţ, un portofel în care se aflau documente personale, dar şi 2.200 de euro, pe care l-a predat poliţiştilor. Bărbatul în vârstă de 39 de ani a găsit portofelul, luni, în timp ce se afla într-o parcare situată pe DN6, în comuna Belinţ. În portofel se aflau documente personale şi 2.200 de euro. Cel care şi-a recuperat portofelul este din Craiova şi le-a povestit oamenilor legii că, cel mai probabil, l-a pierdut atunci când a coborât din maşină.

„Festivalul Internaţional de Chitară Timişoara” va debuta luni, 6 martie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara. De-a lungul a cinci zile vor avea loc recitaluri, cursuri de măiestrie, conferinţe cu invitaţi din ţară şi străinătate. Vineri, 10 martie, în aceeaşi locaţie, va avea loc concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, avându-l la pupitru pe Gheorghe Costin şi principali protagonişti pe chitariştii Costin Soare şi Marco Tamayo, interpretând lucrări de Joaquin Rodrigo. Alte nume importante ale chitarei clasice actuale vor susţine recitaluri solistice şi camerale.

Producătorul german Volkswagen (VW) a reparat 470.000 de maşini din cele 1,2 milioane afectate de scandalul emisiilor diesel în Marea Britanie. Din cele 1,2 milioane de măsuri tehnice care trebuie aplicate maşinilor, VW a aplicat 470.000, iar, în prezent, pune în practică aceste măsuri pe 20.000 de maşini pe săptămână, a declarat Paul Willis în faţa Comisiei pentru transporturi din parlamentul britanic. John Hayes, reprezentant al ministerului Transporturilor din Marea Britanie, a anunţat că va merge împreună cu ministrul Transporturilor, Chris Grayling, în Germania, luna următoare, pentru a se întâlni cu omologii lor şi a căuta mai multe informaţii care ar putea duce la demararea unei investigaţii asupra VW în Marea Britanie.

Sudanul de Sud a declarat stare de foamete în unele părţi ale statului, Guvernul şi Naţiunile Unite (ONU) raportând că peste 100.000 de persoane se confruntă cu foametea, iar alte 1.000.000 de persoane se află în pragul înfometării. Au existat anterior avertizări de foamete în Yemen, Somalia, nord-estul Nigeriei, dar Sudanul de Sud este prima ţară ce declară această stare de alertă cauzată de războiul civil şi declinul economic. Foametea afectează momentan unele părţi ale Statului Unitatea, una dintre cele 10 unităţi administrativ-teritoriale ale Sudanului de Sud, dar organizaţiile umanitare au avertizat că această criză s-ar putea răspândi dacă ajutoare de urgenţă nu sunt primite de către statul african.

Oficialii de securitate din regiunea de nord-vest a Chinei, Xianjiang, au dispus instalarea unor sisteme de urmărire GPS asupra tuturor vehiculelor înregistrate, astfel încât autorităţile să monitorizeze permanent mişcările şoferilor. Această măsură ce va fi implementată săptămâna aceasta va afecta sute de mii de vehicule ale regiunii unde au loc în mod frecvent izbucniri de violenţă. Mişcare are loc în mijlocul creşterii numărului de atentate. Guvernul a învinovăţit militanţii islamişti pentru aceste atentate, deşi organizaţiile pentru drepturile omului susţin că autorităţile chineze controlează minoritatea uighură, din punct de vedere religios şi cultural. Demonstraţii anti-terorism ale militarilor armaţi au avut loc în cele mai importante oraşe ale regiunii Xianjiang, în urma a două atentate în care peste 12 persoane au fost ucise.

Poliţia franceză a percheziţionat sediul central al Frontului Naţional, al cărui lider este Marine Le Pen, ca parte din investigaţia oficială a anchetei în privinţa comiterii unor fraude cu fonduri ale Parlamentului Uniunii Europene. Le Pen a recunoscut că i-a acordat salarii fictive de peste 41.500 de euro din fondurile Parlamentului European agentului său de securitate, Thierry Legier, ca asistent parlamentar, între octombrie şi decembrie 2011. Aceasta este de asemenea acuzată că i-ar fi plătit asistentei sale Catherine Griset, aproape 280.000 de euro, între decembrie 2010 şi 2016.

Avioanele turce au efectuat luni mai multe atacuri aeriene împotriva poziţiilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, eliminând 34 de militanţi, au anunţat autorităţile militare din Turcia. Atacurile aeriene au vizat militanţii kurzi din regiunea irakiană Zap şi au fost efectuate în cursul dimineţii, pe baza informaţiilor privind locul în care se ascundeau militanţii. Partidul Muncitorilor din Kurdistan este considerat o grupare teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA, iar peste 40.000 de persoane au fost ucise, în trei decenii, în conflictul dintre mişcarea separatistă PKK şi serviciile de securitate turce. În ultimii doi ani de la ruperea armistiţiului, forţele aeriene turce au atacat în mod frecvent taberele din nordul Irakului operate de militanţii PKK.

Cel puţin patru persoane au murit în urma unui atentat sinucigaş asupra unui tribunal din Pakistan. Gruparea talibană Jamaat-ur-Ahrar a revendicat atacul ce a avut loc în oraşul Charsadda, din nord-vestul statului pakistanez. Potrivit unui martor, mai multe persoane ar fi fost ucise în urma atentatului. Trei atacatori sinucigaşi au fost ucişi după ce au încercat să pătrundă în tribunal, în timpul atacului aceştia au aruncat cu grenade de mână şi au deschis focul asupra celor aflaţi în interiorul clădirii. Doi dintre ei au fost ucişi de către forţele de ordine, după ce unul dintre atacatori s-a aruncat în aer.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, după ce indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul, luni seară, de pe o motocicletă, asupra unei cafenele din oraşul turc Istanbul. Atacul s-a petrecut în districtul Faith din Turcia, autorităţile de salvare ajungând la faţa locului. Autorii atacului au reuşit să fugă, fiind căutaţi activ de autorităţile turce. Paramedicii au sosit pentru a acorda îngrijiri medicale răniţilor. Persoanele rănite în incident au fost transportate la spital. Nu este clar dacă este vorba de un incident cu caracter terorist sau de o reglare de conturi.

În urma autopsiei lui Kim Jong Nam nu s-a găsit niciun indiciu că acesta ar fi suferit un atac de cord şi nici nu a fost descoperit vreun semn de înţepătură, iar autorităţile aşteaptă analiza mostrelor colectate înainte de a se pronunţa asupra cauzei decesului. Noor Hisham Abdullah, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Malaysia, a declarat în ceea ce priveşte posibilitatea otrăvirii că experţii analizează mostrele colectate în cursul autopsiei. Poliţia malaysiană a arestat deja patru persoane care au prezentat documente din Coreea de Nord, Malaysia, Indonezia şi Vietnam.

Printre persoanele arestate se numără şi două femei despre care presupune că l-ar fi atacat pe Kim Jong Nam, iar una dintre femei ar fi atins de faţa lui un material textil. Imaginile surpinse de camerele de supraveghere arată cum bărbatul îşi sterge faţa şi cere ajutor arătând în direcţia ochilor înainte de a fi escortat la o clinică. Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului din Coreea de Nord, a murit la scurt timp în timp ce era transportat spre spital după ce a suferit o criză convulsivă. CNN prezintă trei posibile motive care ar explica asasinarea lui Kim Jong Nam. Fie ca este vorba despre o rivalitate mai veche între fraţi sau o teamă că Kim Jong Nam ar fi dorit să-şi revendice rolul de succesor al tatălui său Kim Jong-Il, motivul este încă un mister, investigaţia fiind în desfăşurare.

Guvernul german a elaborat o lege care să permită autorităţilor să asculte telefoanele şi să verifice informaţiile de pe computerele solicitanţilor de azil, în cazul în care există dubii în privinţa naţionalităţilor lor. Această mişcare este considerată neobişnuită într-un stat unde protejarea datelor este inviolabilă. Oficialii Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi (BAMF) vor primi autorizaţia legală de a cerceta cu atenţie telefoanele, tablete şi computerele solicitanţilor de azil. Mulţi solicitanţi de azil prezintă documente false, în speranţa că li se va garanta dreptul de şedere.

Un avion uşor care avea la bord cinci persoane s-a prăbuşit şi a explodat, într-o zonă comercială situată lângă aeroportul din oraşul australian Melbourne. Autorităţile australiene nu au găsit supravieţuitori în urma accidentului aviatic produs la Melbourne, astfel că bilanţul probabil este de cinci morţi iar rudele victimelor urmează să fie anunţate. În centrul comercial Spotlight DFO, pe care s-a prăbuşit avionul uşor, nu s-au înregistrat victime, au transmis echipele de intervenţie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a numit pe locotenent-generalul Herbert R. McMaster, în vârstă de 54 de ani, în funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională. Locotenent-generalul în rezervă Keith Kellogg, care a fost consilier interimar pentru Siguranţă Naţională după demisia lui Michael Flynn pe fondul criticilor privind conversaţii cu oficiali ruşi, va fi şef al cancelariei Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.

Trei prizonieri români închişi într-o închisoare din Florenţa au evadat. Cei trei români au ajuns în închisoare după o serie de furturi. Poliţia italiană continuă căutările a trei români ce au evadat din închisoarea Sollicciano, din oraşul italian Florenţa. Căutările au fost iniţiate imediat după lansarea alarmei de evadare, acestea fiind extinse şi în afara regiunii Toscana. O atenţionare deosebită a fost lansată la punctele de frontieră, pentru ca cei trei evadaţi să nu părăsească teritoriul statului italian. Cei trei evadaţi ar fi tăiat barele celulei în care erau închişi, iar apoi ar fi coborât pe peretele exterior închisorii, folosindu-se de cearceafurile din celulă.

Doi dintre deţinuţii evadaţi sunt acuzaţi că ar face parte dintr-o grupare infracţională specializată în furturi şi spageri de locuinţe, ce a fost interceptată în primele zile ale lunii februarie, reţeaua de infractori ar fi activat între Florenţa şi Lucca. Aceasta ar fi constituită din 25 de cetăţeni români. Evadarea celor trei, care erau închişi într-o zonă de unde deţinuţii aveau acces la zone comune ale închisorii, pe durata zilei, a stârnit controverse, o parte a zidului din jurul închisorii nefiind supravegheată de către patrule din cauza pericolului de prăbuşire. Deţinuţii au profitat de faptul că o porţiune de zid era nesupravegheată, accesul în zonă find interzis. Ei ar fi trecut de zidul închisorii folosind mai multe cearşafuri legate între ele. Lipsa lor a fost remarcată după aproximativ o jumătate de ora. Este posibil ca cineva să-i fi aşteptat cu o maşină.

Mai multe proteste faţă de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, au avut loc pe teritoriul Statelor Unite, de Ziua Preşedinţilor americani. Mii de persoane au demonstrat în aproximativ 20 de oraşe americane, fiind nemulţumiţi de politicile lui Donald Trump şi declaraţiile oficiale ale acestuia. În New York, sute de participanţi la aceste demonstraţii au scandat în apropierea hotelului Trump International. Organizatorii manifestaţiilor din New York au declarat că se opun agendei politice a lui Donald Trump. Ziua Preşedinţilor este denumirea neoficială a unei sărbători dedicată zilelor de naştere ale lui George Washington şi Abraham Lincoln, foşti preşedinţi ai SUA.

Papa Francisc i-a avertizat pe tineri că folosirea telefonului în timpul mesei de seară, pentru a trimite mesaje, reprezintă primul pas către război. În cadrul unui discurs ţinut la Universitatea din Roma, el a subliniat pericolul ce poate apărea ca urmare a dispariţiei conversaţiei. Papa Francisc i-a mai criticat pe cei tineri şi pentru lipsa manierelor, subliniind faptul că a devenit oarecum uzual ca oamenii să îi insulte pe cei pe care nu îi cunosc. Luna trecută, Papa Francisc a denunţat toate violenţele de inspiraţie religioasă în timpul vizitei sale de duminică la principala sinagogă din Roma, arătându-se solidar faţă de cea mai veche comunitate evreiască din diaspora, în semn de preietenie interreligioasă, într-o perioadă marcată de atacuri islamiste.

SPORT

Ionuţ Negoiţă a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la Dinamo pe 14 martie 2013 şi, de atunci, ţine pe linia de plutire „corabia” alb-roşie. Cea mai importantă realizare a finanţatorului dinamovist este faptul că a reuşit să scoată echipa din insolvenţă, procedură în care a intrat din iunie 2014, tot cu el la cârmă. „Câinii” au devenit primul club din România care reuşeşte să iasă din impasul financiar, pe 24 septembrie 2015. Într-o perioadă de reconstrucţie, cu un nivel minim de performanţă, Ionuţ Negoiţă a schimbat nu mai puţin de 8 antrenori pe perioada mandatului său. Pe rând, Cornel Ţălnar, Gheorghe Mulţescu, Flavius Stoican, în două rânduri, Mihai Teja, Mircea Rednic, Ioan Andone şi chiar Ionel Dănciulescu au stat pe banca tehnică la Dinamo. A venit rândul lui Cosmin Contra, care a debutat cu victorie.

Ionuţ Badea, secundul lui Christoph Daum la naţionala României, a fost invitat la ProSport LIVE şi a răspuns şi la una dintre principalele întrebări din fotbalul românesc: „De ce nu e convocat Niţă”? Badea a explicat că Florin Niţă este un goalkeeper bun, dar foarte rar se fac schimbări atunci când vine vorba de postul de portar. Badea a vorbit personal cu jucătorul lui Reghecampf şi i-a transmis că se află în vederile staff-ului naţionalei şi va fi convocat doar dacă se accidentează Tătăruşanu, Pantilimon sau Lung.

Liga Campionilor revine cu ultimele partide din manşa tur a optimilor. În această seară se vor juca meciurile Manchester City – AS Monaco şi Bayer Leverkusen – Atletico Madrid. Miercuri se vor desfăşura confruntările dintre Sevilla şi Leicester, respectiv dintre FC Porto şi Juventus. Manchester City are o serie de nouă meciuri consecutive fără înfrângere pe teren propriu în Champions League (6 victorii şi trei egaluri), dar Guardiola este îngrijorat de atacanţii trupei franceze: „În careu sunt nişte adevăraţi ucigaşi!”. AS Monaco s-a impus de fiecare dată în duelurile cu echipele engleze în competiţiile europene şi are o medie de trei goluri pe meci în această stagiune.

Gheorghe Hagi a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu renunţă la funcţia de manager tehnic al clubului Viitorul, precizând că informaţiile apărute în ultima vreme cu privire la plecarea sa sunt „pure speculaţii”. După 24 de etape, FC Viitorul ocupă primul loc în clasamentul Ligii 1 – 15 victorii, trei remize şi şase înfrângeri – la trei puncte în faţa principalei urmăritoare, Steaua. Gheorghe Hagi, ajuns la 52 de ani, ocupă funcţia de manager tehnic al clubului Viitorul din 2014.

Un meci între Roger Federer şi Rafael Nadal generează de fiecare dată un spectacol desăvârşit, dar cum ar fi să-i vedem pe cei doi super campioni în aceeaşi jumătate de teren? Fanii tenisului vor avea privilegiul să urmărească la lucru o echipă inedită formată din Roger şi Rafa, chiar în acest an, la prima ediţie a turneului Laver Cup. Federer şi Nadal vor face tandem pentru prima oară în carieră, la competiţia Laver Cup, care va fi inaugurată în acest an la Praga (Cehia), în perioada 22-24 septembrie. Chiar dacă turneul nu face parte din circuitul ATP, Federer spune că va trata toate meciurile cu maximă seriozitate.

În cadrul concursului se vor înfrunta două echipe formate din câte 6 jucători: „Europa”, cu Nadal şi Federer în componenţă, şi „Restul lumii”. Rafa şi Roger îşi vor uni forţele la dublu, iar elveţianul este nerăbdător să evolueze alături de rivalul său. Noul turneu cu caracter demonstrativ va avea un farmec aparte şi datorită căpitanilor celor două echipe. Legendele Bjorn Borg şi John McEnroe vor conduce de pe bancă jucătorii care reprezintă Europa, respectiv Restul lumii. Ei vor avea şi dreptul să selecţioneze câte doi tenismeni, iar ceilalţi jucători vor fi acceptaţi în funcţie de clasamentul stabilit după US Open. Competiţia a primit, în semn de omagiu, numele fostului mare jucător australian Rod Laver, acum în vârstă de 78 de ani.

Accidentarea lui Laurenţiu Brănescu îi forţează pe şefii de la Dinamo la un nou transfer, iar alesul conducerii din Ştefan cel Mare este lituanianul Vytautas Cerniauskas, care a mai îmbrăcat tricoul „câinilor” în sezonul 2015-2016. Cerniauskas a efectuat în această dimineaţă vizita medicală şi este aşteptat să semneze contractul în cursul zilei de astăzi. Portarul în vârstă de 27 de ani a declarat că nu este îngrijorat de situaţia din clasament (locul 6) şi că echipa se va menţine în play-off fără emoţii. Lituanianul a urmărit meciul cu FC Botoşani (scor 1-0) şi a precizat că nu se teme de concurenţa cu Penedo.

Wayne Shaw, portarul echipei din liga a cincea Sutton United, a oferit cadrele serii în Cupa Angliei. Goalkeeper-ul în vârstă de 45 de ani a fost surprins mâncând o plăcintă pe banca de rezerve chiar în timpul meciului cu Arsenal din optimile competiţiei. Shaw s-a bucurat de puţină publicitate, dat fiind faptul că întreaga presă engleză a preluat acele imagini, însă acum are probleme. Pottrivit The Guardian, goalkeeper-ul lui Sutton ar putea fi chemat în faţa comisiilor de disciplină ale Federaţiei Engleze de Fotbal după ce s-a descoperit că o anumită casă de pariuri ar fi oferi de o cotă de 8 la 1 ca Shaw să mânânce o plăcintă în timpul meciului cu Arsenal.

Mihai Popescu (31 ani), portarul titular al echipei naţionale de handbal, şi-a prelungit contractul cu echipa franceză St. Raphael pe încă 5 ani! Astfel, handbalistul român va sta în Franţa până la sfârşitul sezonului 2022, când va avea deja 37 de ani. ”Pope” s-a transferat la St. Raphael în 2015, iar în perioada petrecută până acum s-a integrat perfect la echipa franceză unde antrenor secund este Rareş Fortuneanu şi care ocupă locul 3 în ierarhia la zi, după PSG şi Nantes. Mihai Popescu a semnat unul dintre cele mai mari contracte din handbalul mondial ca durată, astfel de angajamente fiind destul de rare. Pe de altă parte, jucătorul român a preferat mereu stabilitatea, drept dovadă că până la aproape 32 de ani a evoluat doar la două cluburi în carieră, HCM Constanţa şi St. Raphael. Iar de la Constanţa a plecat după 12 sezoane, după ce clubul a intrat în faliment.

Corona Braşov are începând de azi un nou antrenor, Dragoş Dobrescu, care ultima oară s-a aflat pe banca tehnică a echipei masculine CSM Ploieşti. Fostul handbalist al Stelei este al treilea antrenor al echipei din acest sezon, după Mariana Tîrcă, demisă în urma unui meci suspect de campionat cu ”U Cluj” (scor 28-32) şi Dumitru Berbece, care şi-a anunţat plecarea după partida de duminică susţinută cu Măgura Cisnădie (29-31), în urma unei alte evoluţii dezamăgitoare. Dragoş Dobrescu a semnat cu Corona Braşov până în vară. Corona Braşov se află pe locul 7 în Liga Naţională la handbal feminin după 18 etape, fiind mai aproape de retrogradare decât de podiumul campionatului. Singura şansă a formaţiei braşovene să mai evolueze în cupele europene este să ajungă într-o finală de Cupa României cu CSM Bucureşti, ori să se califice în Turneul Final 4, iar la care să fie prezente şi primele trei echipe din Liga Naţională.

Partida dintre formaţia belgiană KRC Genk şi Astra Giurgiu, din manşa retur a şaisprezecimilor de finală ale Europa League, va fi condusă de o brigadă de arbitri din Olanda, cu Serdar Gozubuyuk la centru. Serdar Gozubuyuk (31 de ani), de origine turcă, va fi ajutat de tuşierii Bas van Dongen şi Davie Goossens, de arbitrii adiţionali Pol van Boekel şi Dennis Higler, iar arbitru de rezervă va fi Joost van Zuilen. Înfruntarea dintre KRC Genk şi Astra Giurgiu, din manşa retur a şaisprezecimilor de finală ale Europa League, se va disputa joi, 23 februarie, de la 22:05, pe Luminus Arena din Genk. Partida tur, disputată joi, 16 februarie, pe stadionul Marin Anastasovici, s-a încheiat la egalitate, scor 2-2.

Partida Dunărea Călăraşi – HC Dobrogea Sud Constanţa (25-24), disputată în cadrul etapei a 19-a, s-a încheiat cu un mare scandal, dar a oferit şi momente bune de handbal. Gazdele au controlat cea mai mare parte a jocului, Răzvan Gavriloaia fiind cel mai bun om din tabăra Dunării Călăraşi. Extrema dreaptă a contribuit la cele 3 puncte ale echipei sale cu 7 goluri, iar pentru aportul lui şi importanţa acestui succes a fost desemnat cel mai bun handbalist al etapei. Derby-ul rundei a fost Potaissa Turda – HC Odorhei (scor 29-28), gazdele impunându-se prin forţa grupului, în urma unui joc colectiv.

Lotul de ”16” în etapa a 19-a a fost următorul: Adam Savic (Poli), Tudor Stănescu (Steaua), Nikolay Sorokin (Dunărea Călăraşi) – portari; Răzvan Pavel (Potaissa Turda), Nicuşor Negru (CSM Bucureşti), Vitalij Komogorov (HC Odorhei), Kostyantyn Kurylenko (Dunărea Călăraşi), Marko Simovic (Poli Timişoara), Mihăiţă Miroiu (CSM Focşani), Cristian Adomnicăi (Potaissa Turda), Florin Acatrinei (Dunătrea Călăraşi), Răzvan Gavriloaia (Dunărea Călăraşi), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Goce Georgievski (CSM Bucureşti), Marius Novanc (CSM Bucureşti), Bogdan Baican (CSU Suceava).

În fiecare an, în luna februarie, lumea sportivă trăieşte o adevărată petrecere cu starurile din NBA. Toate vedetele din cea mai bună ligă de baschet se confruntă în cea mai spectaculoasă partidă a sezonului, All Star Game. Baschetul s-a adaptat perfect acestui tip de eveniment, însă modelul se poate aplica fără probleme oricărui sport. Vă puteţi imagina cum ar arăta un All Star Game al fotbalului european? Ziarul Marca a sugerat două echipe din care fac parte cei mai buni jucători din Europa. Jucătorii au fost împărţiţi în echipele Europei de Nord şi Europei de Sud şi s-a ţinut cont de poziţionarea geografică a ţărilor din care fac parte cluburile.

Primul 11 din Europa de Nord reuneşte jucători din Premier League, Bundesliga şi Ligue 1. Tripleta de atac este una aproape invincibilă, alcătuită din atacantul lui Bayern Munchen, Robert Lewandowski, din atacantul lui Chelsea, Diego Costa, şi Zlatan Ibrahimovic, golgheterul lui Manchester United. Marii jucători care se luptă an de an pentru Gheata de Aur, precum Sergio Aguero, Pierre Aubameyang sau Cavani pot completa această echipă. PSG trece printr-un moment foarte bun, astfel că jucători precum Angel Di María şi Marco Verratti nu aveau cum să lipsească din componenţă. Potenţialul lui Paul Pogba şi calitatea lui Mesut Ozil oferă o posibilitate aproape infinită acestei echipe.

În echipa Europei de Sud, jucătorii Realului şi ai Barcelonei se vor bate pentru un post de titular în echipă. La Liga, Seria A şi Liga portugheză vor trimite cei mai buni jucători în alcătuirea unei echipe de succes. Această echipă îi propune pentru prima dată, împreună în atac pe Cristiano Ronaldo şi Leo Messi, cel de-al treilea partener alegându-se dintre Higuaín, Luis Suárez, Benzema sau Dzeko. Cu un atac atât de puternic, nici linia de mijloc nu avea cum să fie mai prejos. Cu Griezmann şi Dybala pe benzi, Busquets şi Modric în centru s-ar crea o linie de mijloc la care visează toate marile echipe din lume. Pique, Sergio Ramos şi Bonucci ar forma defensiva, cu un joc plin de siguranţă şi soliditate. În poartă nu putea fi nimeni altcineva decât Iker Casillas.

Actualul principal al lui Pandurii, Flavius Stoican, a vorbit despre ultimele schimbări de pe banca tehnică a lui Dinamo, echipă care încearcă pe ultima sută de metri să-şi asigure locul de play-off. Flavius Stoican a antrenat echipa din “Ştefan cel Mare” în două rânduri şi în nicio perioadă nu a reuşit să stea mai mult de un an. Antrenorul a vorbit despre situaţia de la Dinamo, de la nivelul băncii tehnice, şi despre cum a reacţionat conducerea în perioada în care a condus echipa. Dinamo îşi joacă una dintre ultimele şanse la un loc de play-off, în Liga 1, în această seară, de la 20:30. „Câinii” o vor întâlni, pe teren propriu, pe FC Botoşani, la meciul de debut al lui Cosmin Contra.

Viitorul U19 a reuşit să treacă la pas de FC Copenhaga U19, scor 4-2, iar în „optimile” de finală ale Ligii Campionilor la tinere va întâni FC Porto, meci care se va disputa în Portugalia, într-o singură manşă. Alături de echipă a zburat şi Gică Hagi, dar oficialii clubului s-au arătat dezamăgiţi încă din prima zi. Oficialii Viitorului s-au arătat total nemulţumiţi de condiţiile de antrenament puse la dispoziţie de FC Porto. Puştii lui Hagi au fost nevoiţi să se antreneze pe un gazon sintetic, deşi terenurile cu iarbă naturală se prezintă în condiţii optime. Pe facebook-ul Academiei Hagi au fost postate imagini cu terenul pe care se va disputa meciul, dar şi cu alte trei suprafeţe de joc naturale pe care fotbaliştii Viitorului se puteau antrena.

Edi Iordănescu este liber de contract, după ce s-a despărţit, în vara anului 2016, de echipa pe care o antrena în Bulgaria, TSKA Sofia, iar în aceste momente fostul tehnician este foarte activ pe contul său de facebook acolo unde abordează actulităţile din România. După ce şi-a făcut cunoscută părerea în legătură cu protestele din România, care au erupt în urma schimbării Codului Penal, acum Edi Iordănescu a ţinut să evidenţieze cum Pandurii, echipa pe care a antrenat-o timp de două sezoane, se află pe marginea prăpastiei, lucru care se propagă şi asupra fotbalului românesc.

Cristina Neagu (28 ani) revine după 4 ani în România, urmând ca din vară să îmbrace tricoul echipei CSM Bucureşti. Formaţia din Capitală este a treia din Liga Naţională la care evoluează, după Rulmentul Braşov (2006-2009) şi Oltchim Rm. Vâlcea (2009-2013). Chiar în anul în care împlineşte 10 de ani de la înfiinţare, CSM Bucureşti a realizat, probabil, cel mai important transfer din istoria clubului, reuşind să o transfere pe Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume desemnată de IHF în 2010 şi 2015. Ca şi o curiozitate, căpitanul echipei naţionale încheia în 2007 cu Rulmentul primul sezon în Liga Naţională, în anul în care a fost înfiinţat şi clubul susţinut de Primăria Capitalei.

Cristina a semnat un contract pe 2 ani cu CSM Bucureşti, însă negocierile nu au fost deloc simple între cele două părţi. În primul rând, Neagu a avut de unde alege, având în vedere că ea a avut oferte atât de la Gyor, cât şi de la Vardar Skopje. Formaţia maghiară s-a retras prima din cursă, motiv pentru care s-a şi reorientat rapid apoi, prin aducerea danezei Ane Mette Hansen, pentru a acoperi un post unde mai joacă Eduarda Amorim, iar la nevoie şi Nycke Groot. Între CSM Bucureşti şi Vardar Skopje s-a dus o luptă interesantă, balanţa înclinând când într-o parte, când în alta. La un moment dat, CSMB le-a avut în curte atât pe Cristina Neagu, cât şi pe Dragana Cvijic, dar campioana Macedoniei a jucat la fel de tare. A reuşit să obţină semnătura pivotului sârb, apoi a fost gata-gata să semneze şi cu Cristina Neagu.

Campioana României nu a primit foarte OK vestea că a ratat-o pe Draganaa Cvijic, a simţit la un moment dat că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu Cristina, astfel că a intensificat negocierile pe toate planurile, direct cu handbalista, prin intermediul impresarului Matyas Farkas, etc. Iar discuţiile nu au fost deloc simple, a recunoscut inclusiv Alin Petrache, directorul general al clubului. Până la urmă, Cristina Neagu a semnat cu CSM Bucureşti, cu 1-2 zile mai devreme Vardar anunţând prelungirea contractelor cu Andrea Penezic şi Andrea Lekic. Conform informaţiilor ProSport, handbalista echipei naţionale a semnat un contract normal, fără clauze ieşite din comun, la fel ca şi celelalte componente ale echipei. Cristina şi-a dat luni acordul să vină la Bucureşti, zi în care şi-a prelungit contractul şi Line Jorgensen.

PROGNOZA METEO
21 Februarie 2017

În vestul, centrul și nordul țãrii cerul va fi noros, iar precipitațiile în extindere. Local, mai ales la munte, se vor cumula cantitãțile de apã de 10…15 l/mp și pe arii restrânse peste 25 l/mp. La munte și în Maramureș vor predomina ninsorile și, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali, în Munții Apuseni și la altitudini mari în Carpații Meridionali, se va depune strat nou, consistent de zãpadã. În Crișana și Transilvania se vor semnala precipitații mixte ce vor favoriza depunerile de polei. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare și va ploua local, seara și noaptea. Vântul va avea intensificãri în zona montanã, mai susținute pe creste, unde va depãși 70…80 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea, iar local vor fi intensificãri și în celelalte zone, cu rafale de 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, iar cele minime, în marea lor majoritate pozitive, se vor situa între -2 și 5 grade.

Bucuresti

Regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice datei, astfel cã maxima va fi de 8…9 grade, iar minima se va situa în jurul valorii de 1 grad. Cerul va fi variabil, cu înnorãri mai ales spre searã și noaptea, când trecãtor pot fi precipitații slabe. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificãri, îndeosebi ziua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *