Stiri pe scurt 21 Aprilie 2016

loading...

Stiri pe scurt 21 Aprilie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  21  Aprilie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 aprilie. In anul 1997, secţia Parchetelor Militare a dispus începerea urmăririi penale împotriva generalului Victor Athanasie Stănculescu, pentru abuz în serviciu, acuzat a fi implicat în afacerea “Motorola”, în urma căreia Ministerul Apărării Naţionale ar fi fost prejudiciat cu opt milioane de dolari.

Augustin Lazăr a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM, după interviul pe care l-a susţinut, urmând ca propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României să fie transmisă preşedintelui României. Augustin Lazăr a suţinut în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenţionează înfiinţarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrităţii magistraţilor procurori. De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui restructurat, susţinând că ar trebui desfiinţate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influenţa persoanelor puternice pe plan local.

O tânără de 24 de ani din Turcia a fost prinsă de poliţiştii de frontieră de pe autostrada Nădlac-Arad în timp ce încerca să iasă din ţară ascunsă printre haine şi bagaje, în portbagajul unei maşini în care mai călătoreau doi turci. Poliţiştii de frontieră au stabilit că tânăra, Semra K. în vârstă de 24 ani, cetăţean turc, a intrat legal în România la începutul lunii aprilie. Ea a declarat că dorea să ajungă în Germania şi s-a ascuns în portbagaj pentru că nu avea actele necesare.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei vizite de o zi pe care acesta o face la Bucureşti. Poroşenko a fost primit cu o ceremonie oficială pe platoul de la Palatul Cotroceni, unde s-au intonat imnurile de stat ale ambelor ţări. Cei doi oficiali au făcut o fotografie oficială, apoi au avut o discuţie, urmată de convorbiri oficiale la care participă consilierii preşedintelui şi Klaus Iohannis şi delegaţia ucraineană condusă de Petro Poroşenko, urmând ca partea română şi cea uncraineană să semneze un acord.

Ministrul Justiţiei a declarat , la sediul CSM, că nu va vorbi despre punctele slabe ale celorlalţi candidaţi la funcţia de procuror general, dar integritatea a fost principalul criteriu când a decis să îl desemneze pe Augustin Lazăr. Augustin Lazăr a fost propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României, acesta susţinând, joi, un interviu în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, instituţie care urmează să dea un aviz consultativ. Cât priveşte vârsta optimă pentru o astfel de candidatură, ministrul Justiţiei a declarat că la modificarea legilor privind domeniul Justiţiei ar trebui să se aibă în vedere o experienţă mai mare de 10 ani.

Ryanair a anunţat lansarea unei noi rute aeriene de la Bucureşti spre Berlin, primul zbor urmând să aibă loc în septembrie. Cursa va avea o frecvenţă de două zboruri zilnice. Ryanair are 11 rute operate din Bucureşti şi estimează 1,6 milioane de clienţi. Locurile pe noua cursă pot fi rezervate miercuri la un preţ pornind de la 24.99 euro, în septembrie şi octombrie.

Managerul Spitalului Floreasca, Nicuşor Louchi, a fost demis de ministrul Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că îl demite pe directorul interimar al Spitalului Floreasca, dr. Nicuşor Louchi, acesta urmând să fie înlocuit de doctorul medical Sorin Păun. Principalul motiv îl reprezintă faptul că nici la această oră Secţia de Arşi din cadrul Spitalului Floreasca nu este funcţională în întregime. O altă neregulă constatată de ministrul Sănătăţii la Secţia de Arşi a fost chiar lipsa personalului de la muncă, la doar o zi de la deschiderea oficială a unităţii.

Cu toate că secţia a fost dotată încă din anul 2013, abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1. Clinica de la Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.

Maria Santa, o tânără din Cluj în vârstă de 17 ani, fostă dansatoare a unie şcoali de balet de renume internaţional, a ajuns la spital după ce a început să se plângă de dureri de cap insuportabile. Ea a vizitat medicii de patru ori, fiind trimisă de fiecare dată acasă, până ce prietenul ei, Matias Castlecano, a găsit-o inconştientă în apartamentul lor din Manchester. Maria a fost dus la spitalul Salford Royal, dar a murit două zile mai târziu.

Doctorii au afirmat că motivul decesului ar fi acela că a luat pilule contraceptive, spunând că a acesta a fost al treilea caz de acest tip văzut în nouă ani. Adolescenta, originară din Cluj-Napoca, se mutase anul trecut în Marea Britanie după ce a câştigat o bursă de 12.000 de lire timp de un an la Şcoala de Balet din Nord, din oraşul Manchester. Tânăra a început să danseze de la vârsta de nouă ani, atunci când părinţii au observat potenţialul ei.

Anamaria Nedelcu, femeia acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va afla dusă, în faţa judecătorilor pentru a se stabili dacă va fi eliberată din arest, urmând ca magistraţii să ia în discuţie şi cererea de erxtrădare. Curtea de Apel Bucureşti discută cererea făcută de autorităţile din Canada, privind extrădarea femeii, aceasta fiind acuzată de răpire internaţională de minori şi încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui.

Disponibilitatea pentru cumpărare a crescut semnificativ în primul trimestru pe piaţa din România, indicatorul crescând cu 11 puncte între decembrie şi martie, la nivelul maxim de după septembrie 2008. Totuşi, consumatorii sunt încă departe de momentul în care vor cheltui banii pe produse şi servicii scumpe, deoarece, în acest moment, marea lor majoritate abia dacă dispun de fondurile necesare traiului zilnic.

Românii nu au mai fost atât de pesimişti cu privire la perspectivele economiei din octombrie 2014. Aşteptările economice au scăzut în primul trimestru, indicatorul ajungând la valoarea de 3 puncte în luna martie, cu 7 puncte sub nivelul din luna decembrie. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut,indicatorul de încredere a pierdut peste 19 puncte.

Şomajul a înregistrat doar o uşoară scădere în decursul ultimului an. Totuşi, aşteptările în ceea ce priveşte veniturile au crescut cu aproape 7% în primul trimestru al anului, atingând nivelul de 22 de puncte în luna martie. Consumatorii se aşteaptă ca veniturile lor să îşi revină în următoarele câteva luni, fie ca rezultat al unor creşteri salariale directe, fie ca rezultat al scăderii ratei şomajului (deoarece numeroşi oameni vor reveni în activitate).

British Council România sărbătoreşte opera lui William Shakespeare, cu activităţi şi evenimente precum proiecţii de film, lectură şi discuţii cu poeţi britanici, sâmbătă, 23 aprilie, cu ocazia împlinirii în anul acesta a 400 de ani de la moartea dramaturgului. Programul va include o serie de evenimente, printre care şi spectacole inovative de dans şi teatru, proiecţii de film, expoziţii de artă accesibile la nivel global, precum şi resurse de învăţare pentru cei interesaţi de limba engleză.

Proprietarii companiei Vitan Center achiziţionează un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi în zona Pieţei 1 Mai, pe strada Alexandru Câmpeanu, pentru a dezvolta un proiect rezidenţial. Investitorii mizează pe cererea în continuă creştere pentru apartamentele noi în zonă şi oferta limitată pe acest segment, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate, care intermediază tranzacţia de vânzare. Proiectul va începe în perioada imediat următoare şi va fi finalizat în cursul anului 2017, urmând să cuprindă în total aproximativ 50 de locuinţe.

Industria oţelului suferă din cauza unei evoluţii slabe în economia mondială, după o lungă perioadă de creştere a cererii condusă de China din 2000. Între timp, capacitatea de producţie a Chinei a continuat să crească, sporind dezechilibrul global dintre cerere şi ofertă. În timp ce producţia globală este slăbită (-3.1% la finele lunii februarie 2016), iar o treime din liniile de producţie de oţel sunt în impas, aprovizionarea este încă abundentă. Acest lucru a dus la o presiune puternică asupra preţurilor, care au scăzut în mod semnificativ.

În urma consolidării pe piaţa bancară românească vor rămâne câteva bănci universale şi câţiva jucători de nişă, procesul urmând să fie influenţat şi de „forţele pieţei“ şi de noile reguli din banking. Consolidarea pe piaţa bancară românească va continua şi este posibilă chiar o înjumătăţire a numărului de instituţii de credit, însă procesul nu va fi rapid şi automat, susţin unii bancheri care au participat la conferinţa „Emerging funding for the real economy“, care la avut guest speaker pe George Friedman, unul dintre cei mai influenţi consultanţi americani în geopolitică, preşedinte al Stratfor şi Geopolitical Futures.

Turismul tematic are un rol educaţional şi cultural, dar reprezintă şi un mijloc inedit de petrecere a timpului liber, mulţi dintre turiştii români preferând să practice activităţi din zona lor de interes şi să încerce experienţe noi. Turiştii români au început să aleagă Parisul sau Budapesta, nu doar pentru obiectivele turistice clasice, ci şi pentru experienţa turismului gastronomic şi viticol, cu tururi şi degustrari la cele mai renumite domenii şi crame din lume, cum ar fi cele din regiunea Champagne sau Tokaj.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îşi face foarte bine treaba şi că nu există imixiuni politice în lupta împotriva corupţiei, „spre disperarea corupţilor”. Întrebat ce părere are despre faptul că mai mulţi politicieni spun înainte de începerea campaniei electorale că sunt „comandamente” de la DNA care se implică în lupta politică, preşedintele a spus: „Lupta împotriva corupţiei se desfăşoară chiar cu intensitate mare, spre disperarea corupţilor, evident. Faptul că suntem în pre-campanie n-are nicio relevanţă pentru felul în care DNA luptă împotriva corupţiei şi împotriva corupţilor”, a afirmat preşedintele într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Preşedintele a mai spus că are o părere „foarte informată” şi că este foarte mulţumit de felul în care îşi face DNA treaba.

Băieţelul de trei ani, dispărut marţi după-amiază din comuna vasluiană Ghergheşti împreună cu verişoara sa de cinci ani, era mort de zece ore când a fost găsit de poliţişti şi se afla la 1,5 km distanţă de locul unde a fost găsită fetiţa. Fetiţa de cinci ani din Vaslui, dispărută, a fost găsită joi dimineaţa după 40 de ore, la 8 km de casă. Fetiţa va fi evaluată de un echipaj medical sosit la faţa locului. De asemenea, părinţii dar şi un psiholog vor ajunge la faţa locului. Cei doi copii de trei şi cinci ani au dispărut de acasă, marţi după-amiază. Peste 300 de oameni au scotocit pădurea din apropierea satului şi împrejurimile, timp de 40 de ore, în căutarea lor.

Un elev în vârstă de 11 ani din Bumbeşti-Jiu a dispărut,în timp ce se afla în excursie în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu, în cadrul programului ”Şcoala Altfel”, colegii copilului spunând că acesta intenţiona să meargă până la un magazin să îşi cumpere de mâncare. El fusese văzut de un vecin pe stradă în Târgu-Jiu, iar acesta i-a propus copilului să se urce în maşină pentru a-l conduce acasă.

Regina Elisabeta a II-a îşi va serba ziua de naştere într-un cadru privat, ceremonii oficiale fiind organizate, prin tradiţie, în cea de-a doua sâmbătă a lunii iunie, anul acesta, în ziua de 11 iunie. O festivitate va fi organizată în perioada 12 -15 mai, în incinta Castelului Windsor. Aniversarea de 90 ani a Reginei Elisabeta a II-a va fi o comemorare a vieţii Majestăţii Sale, a dragostei sale faţă de cai şi a implicării în bunăstarea Marinei Regale, Armatei Britanice şi forţelor aeriene ale Regatului Unit.

Cea de-a doua ediţie a programului Bursele Superscrieri/BRD oferă 6 burse jurnalistice în valoare de câte 2.000 de euro acelor autori care vor să realizeze materiale jurnalistice despre educaţie, iar cea de-a treia ediţie a Burselor Superscrieri/Avon oferă 3 burse a câte 2.000 de euro şi susţinere editorială pentru realizarea unor materiale jurnalistice care să aducă noi perspective asupra fenomenului violenţa domestică. România este o ţară a polarităţii educaţiei: în timp ce câţiva elevi de top obţin punctaje foarte mari la testele naţionale şi internaţionale şi plasează România printre primele ţări din lume la olimpiadele internaţionale, aproape 50% dintre elevi nu reuşesc să îndeplinească baremele minime la examenele naţionale.

Fundaţia Friends For Friends şi BRD – Groupe Société Générale readuc o temă esenţială pentru interesul public în atenţia jurnaliştilor şi a autorilor români de non-ficţiune: educaţia formală/sistemul de învăţământ preuniversitar de stat. Cea de-a doua ediţie a programului Bursele Superscrieri/BRD oferă 6 burse jurnalistice în valoare de câte 2.000 de euro acelor autori care vor să realizeze materiale jurnalistice pe această temă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat colaborarea cu Institutul de Lingvistică pentru programul de monitorizare a greşelilor de folosire a limbii române în audiovizual, iar potrivit raportului pentru luna martie, Realitatea Tv a înregistrat cele mai multe greşeli, 22. Vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu a explicat faptul că CNA a reluat programul început în anul 2007 şi întrerupt în 2013. Pentru acest an, vor mai fi monitorizate lunile august şi noiembrie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat,asupra necesităţii ca autorităţile să nu abandoneze eforturile de combatere a traficanţilor de imigranţi, care continuă să transporte extracomunitari pe Mediterană, deşi numărul imigranţilor din Europa a scăzut semnificativ. El a avertizat că acest lucru este necesar în contextul în care numărul de imigranţi care traversează Marea Egee din Turcia pentru a ajunge în Europa a scăzut semnificativ pe fondul implementării acordului UE-Turcia semnat pe 18 martie, ceea ce i-ar putea determina pe traficanţii să găsească alte rute pentru a ajunge în Europa.

In Italia, s-a înregistrat o creştere a numărului de imigranţi, deşi majoritatea ar proveni din Africa Subsahariană, şi nu din Orientul Mijlociu, precum cei care intră în Europa prin Grecia. Organizaţia Internaţională pentru Migrare avertiza vinerea trecută că aproximativ 6.000 de imigranţi clandestini ajunseseră în Italia pe durata a patru zile, în cursul săptămânii trecute, o creştere de 173% faţă de numărul înregistrat în săptămâna anterioară, în timp ce în Grecia, procentul de sosiri de săptămâna trecută scăzuse cu 76%.

Un bărbat în vârstă de douăzeci de ani a evadat, din Tribunalul Superior al oraşului francez Nantes după ce a fost condamnat la trei ani de închsioare, iar autorităţile îl caută în continuare. Acesta a sărit din boxa acuzaţilor şi a reuşit să iasă pe una dintre uşile sălii de judecată, în timp ce poliţiştii se pregăteau să-l încătuşeze şi să-l conducă în celulă. Deţinutul a ajuns pe holul tribunalului şi a putut părăsi clădirea lovind puternic într-o ieşire de urgenţă.

Rusia îşi menţine o „prezenţă militară considerabilă” în Siria „în pofida anunuţului privind retragerea parţială” a trupelor sale, a declarat la Ankara, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Acesta a adăugat că deşi întâmpină dificultăţi, armistiţiul se află la baza găsirii unei soluţii paşnice negociate, care să răspundă crizei.

Militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au capturat, teritorii din oraşul Deir al-Zor, din estul Siriei, aflat sub controlul forţelor guvernamentale, un oraş strategic de la frontiera cu Irak, unde organizaţia deţine vaste arii. Reţeaua teroristă a capturat aproape în totalitate provincia Deir al-Zor, aflată la frontiera cu Irak, după ce a cucerit oraşul irakian Mosul în 2014. Guvernul sirian, deţine, cu toate acestea, teritorii din oraşul Deir al-Zor, asediat de luptătorii SI, şi o bază aeriană. Cinci raiduri aeriene au vizat zona de confruntări care se deplasau spre sudul oraşului unde se află aeroportul militar.

Curtea federală constituţională din Karlsruhe a anunţat că deşi permisiunile de supraveghere secretă acordate Poliţiei Federale sunt în general în concordanţă cu prevederile din Constituţie, cadrul juridic actual care asigură astfel de drepturi nu corespunde principiului proporţionalităţii. Anterior, BKA supraveghea respectarea legii, aplicarea unor măsuri de prevenire fiind încredinţată forţelor naţionale de poliţie. Acest lucru includea permisiunea de a desfăşura în secret activiţăţi de supraveghere prin intermediul conversaţiilor înregistrate sau al fotografiilor, interceptarea telefoanelor sau accesarea de la distanţă a computerelor.

Germania solicită Belgiei închiderea temporară a două reactoare nucleare, din motive de securitate, după ce a adresat o solicitare similară Franţei în cazul unei centrale nucleare de la frontiera celor două state. Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a cerut Belgiei să încheie activitatea de la două reactoare nucleare, Tihange 2 şi Doel 3, „până chestiunile legate de securitate sunt clarificate”.

Afluxul de imigranţi spre Grecia s-a diminuat semnificativ comparativ cu ultimele luni, afirmă premierul elen, Alexis Tsipras, pledând pentru implementarea acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia. Grecia a creat centre pentru cazarea a circa 50.000 de imigranţi extracomunitari. Zeci de mii de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi din Africa au rămas blocaţi în Grecia de câteva săptămâni, în contextul în care Macedonia a limitat tranzitul spre Europa Occidentală.

Revenirea la negocierile de pace de la Geneva nu va avea loc prea curând, în cazul în care situaţia din Siria continuă, avertizează liderul unei grupări siriene de opoziţie. Anas al-Abda, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, o grupare de opoziţie cu sediul în Turcia, a afirmat că regimul preşedintelui Bashar al-Assad a „îngropat” acordul de încetare a focului, avertizând că există pericolul ca negocierile de pace să eşueze în totalitate.

Armistiţiul, care era în vigoare din data de 27 februrarie, a redus în mod semnificativ nivelul violenţei din Siria, însă a încetat pe fondul luptelor din nordul ţării care au avut loc în ultima săptămână. În semn de protest, delegaţia opoziţiei şi-a suspendat participarea la discuţiile de la Geneva, invocând raidurile aeriene guvernamentale care au avut drept ţintă două oraşe controlate de opoziţie, în nord-vestul Siriei, şi care s-au soldat cu moartea a 44 de civili.

Trei persoane au murit şi peste 130 au fost rănite, după ce s-a produs, o explozie masivă la un complex petrochimic din statul mexican Veracruz, de pe coasta sud-estică, degajând substanţe chimice în aer. Explozia, în urma căreia s-a degajat un nor negru de substanţe chimice, s-a produs la ora locală 15.00 (23.00) la un complex care produce policlorură de vinil în apropiere de oraşul portuar Coatzacoalco, una dintre cele mai importante filiale ale companiei. Sute de persoane au fost evacuate din zonă, susţin serviciile de intervenţie locale. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, au fost declanşate flăcări iniţial, apoi un fum gros s-a ridicat din clădire în aer. Cauza exploziei este necunoscută încă, dar reprezentanţii Pemex au avertizat iniţial locuitorii să nu se apropie de zona exploziei, pe fondul unei degajări de substanţe toxice.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a semnat un decret prin care se interzice difuzarea în ţară a filmelor produse în Rusia după 2014, când statul rus a anexat peninsula Crimeea, fostă provincie ucraineană. Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia s-au intensificat în 2014, după ce statul rus a anexat peninsula Crimeea, fostă provincie ucraineană, şi a oferit sprijin rebelilor separatişti proruşi în lupta cu forţele ucrainene în estul Ucrainei, conflicte în care au murit peste 9.100 de persoane.

SPORT

Eliminarea din semifinalele Cupei României după 2-2 cu Dinamo pe Naţional arena o pune pe Steaua într-o situaţie dificilă, fără precedent din 2012 şi până astăzi. Echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf este la al doilea obiectiv ratat, după ce sâmbătă a fost învinsă cu 2-0 la Giurgiu, de Astra, iar oficialii clubului au recunoscut că şansele la titlu sunt pur teoretice. Într-un moment greu de gestionat, directorul sportiv al Stelei a avut o intervenţie cu iz de resemnare, însă pigmentată de elemente încurajatoare în ceea ce priveşte sezonul următor.

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, George Becali, l-a lăudat pe antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, după calificarea alb-roşiilor în finala Cupei României, însă nu a fost mulţumit de prestaţia arbitrului Cristian Balaj, care l-a eliminat pe Bourceanu în minutul 43. Steaua a deschis scorul prin Gabriel Enache, în minutul 17, însă Dinamo a revenit în joc, prin golul lui Ekeng, marcat la 6 minute după pauză. Echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf a rămas în 10 oameni, după eliminarea lui Alexandru Bourceanu, în minutul 43, care a comis un fault dur la Gnohere.

Mirel Rădoi a fost foarte critic cu Alex Bourceanu, cel care a fost eliminat în minutul 43 al derby-ului cu Dinamo, din semifinalele Cupei României. Alexandru Bourceanu a fost aspru criticat de Mirel Rădoi, pentru cartonaşu primit în minutul 43 al meciului cu Dinamo. Fostul căpitan al Stelei susţine că gestul lui Bourceanu a fost iresponsabil, mai ales că este un jucător cu multă exprienţă în spate. De altfel, perechea de mijlocaşi centrali ai Stelei nu este pe placul fostului antrenor, care spune că un jucător precum Kharja nu ar trebui să fie rezervă.

Alexandru Chipciu, autorul golului doi pentru Steaua în semifinala Cupei României cu Dinamo, s-a stăpânit cu greu după jocul în urma căruia echipa sa a fost eliminată. Fotbalistul a precizat că nici n-a vrut să vină la declaraţii, dar a fost obligat de protocol. Chipciu a povestit că Reghecampf n-a mai vorbit cu echipa după acest meci care a însemnat ratarea celui de-al doilea obiectiv al sezonului pentru Steaua: „Antrenorul nu a venit în vestiar, era foarte supărat după terminarea meciului. Dar eu nu sunt trist pentru că, în 11 oameni, nu am pierdut meciul“.

Româncele dau asaltul în ziua de joi la turneul Premier de la Stuttgart, Simona Halep (6 WTA) şi Monica Niculescu (31 WTA) forţând calificarea în sferturile de finală: Monica Niculescu (31 WTA) intră prima în arena din Stuttgart, întâlnind-o pe cehoaica Petra Kvitova (7 WTA). Simona Halep va juca după încheierea meciului dintre Monica şi Petra, contra nemţoaicei Laua Siegemund (71 WTA).

Un cititor remarca un gest discret al lui Gnohere. Spune el că atacantul de la Dinamo şi-a tras mâinile de sub corp înainte de a-şi da ochii peste cap şi, de aici, trage concluzia că fotbalistul lovit de Bourceanu a mimat pierderea cunoştinţei. Cu alte cuvinte, mijlocaşul de la Steaua a.k.a. FCSB trebuia să rămână pe teren. Bourceanu este un asasin laş. Indiferent dacă Gnohere simula sau nu inconştienţa, stelistul avea datoria morală de a vedea dacă adversarul aflat la pământ are nevoie de ajutor. Pe imagini se vede cum stelistul se apropie de atacant, apoi se întoarce indiferent cu spatele şi pleacă, în timp ce Hanca punea victima pe o parte conform unor noţiuni elementare de prim ajutor pe care le-a văzut şi el pe la alţii.

Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internaţional, a comentat prestaţia lui Cristi Balaj din ultimul derby al sezonului. Chiar dacă steliştii au acuzat brigada de arbitri, Porumboiu este de părere că Balaj a condus jocul fără a comite greşeli flagrante. Porumboiu consideră că eliminarea lui Bourceanu a fost una corectă, dar precizează că momentul de ezitare al lui Balaj a iscat anumite controverse. În cazul căderii lui Momcilovic în careu, fază premergătoare eliminării stelistului, nu se impunea acordarea unei lovituri de la 11 metri, în timp ce la faza golului 2 al roş-albaştrilor Balaj a făcut bine că a lăsat jocul liber după duelul dintre Popa şi Corbu.

Reghecampf va continua la Steaua şi din sezonul următor. Gigi Becali a anunţat că nu va renunţa la serviciile antrenorului chiar dacă roş-albaştrii au ratat calificarea în finala Cupei României şi mai au doar şanse teoretice de a triumfa în Liga 1. Finanţatorul Stelei are un mesaj şi pentru Edi Iordănescu, tehnicianul Pandurilor, cel despre care se credea că ar urma să preia banca Stelei: „Să nu se mai gândească”.

Anul 2016 a început cu un scandal uriaş ce a zguduit din temelii lumea tenisului mondial. O investigaţie realizată de BBC alături de cei de la Buzzfeed a devoalat faptul că în ultimii zece ani Corpul de Integritate în Tenis a primit plângeri referitoare la partide trucate, sportivi de top 50 fiind implicaţi. În contextul acestor informaţii, Halep a fost întrebată de italieni ce părere are despre acest flagel al meciurilor aranjate. Simona a declarat că nu a fost niciodată contactată pentru a „blătui” o partidă, iar în eventualitatea în care va fi pusă într-o asemenea situaţie va raporta totul şefilor WTA.

Cristiano Ronaldo şi-ar putea încheia cariera la Real Madrid. Deşi în ultima perioadă presa internaţională a speculat pe seama unui eventual transfer al portughezului, PSG şi Manchester United fiind cluburile aduse în discuţie, se pare că Ronaldo este la un pas de a semna prelungirea contractului. Ronaldo şi Florentino Perez negociază de o lună prelungirea înţelegerii. Clubul de pe „Santiago Bernabeu” îi propune lui Cristiano un nou contract valabil până în 2020. Ajuns la 31 de ani, Ronaldo şi-ar putea încheia astfel cariera alături de „galactici” dacă va accepta propunerea conducerii.

Starul brazilian Neymar nu a primit acordul clubului FC Barcelona de a participa la ediţia centenară a Copei America, în schimb, selecţionerul Braziliei, Carlos Dunga, îl va avea la dispoziţie pe cel mai important jucător al său, la Jocurile Olimpice de la Rio. Campioana en-titre în Copa America este naţionala statului Chile, care a învins Argentina, cu scorul de 4-1, după executarea loviturilor de departajare. În cele 90 de minute, scorul a fost egal, 0-0.

Brazilia este marea favorită la turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016 şi va avea parte de o grupă facilă, alături de Danemarca, Africa de Sud şi Irak, conform tragerii la sorţi. Echipa antrenată de Carlos Dunga a pierdut finala de la Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra, în faţa Mexicului, însă, pe teren propriu, brazilienii sunt hotărâţi să câştige primul aur olimpic din istorie. Vedeta naţionalei Braziliei este Neymar, jucătorul echipei FC Barcelona, care a marcat 46 de goluri în 70 de selecţii la echipa naţională.

Căpitanul echipei Dinamo, Dorin Rotariu, este de acord cu finanţatorul Stelei, George Becali, care a declarat că antrenorul Mircea Rednic a fost principalul atu al echipei din Ştefan cel Mare în meciul de miercuri seară, de pe Arena Naţională. Mijlocaşul este mândru de încrederea oferită de tehnicianul Mircea Rednic, care l-a desemnat căpitan la meciul cu Steaua din semifinalele Cupei României, în absenţa lui Paul Anton. Dinamo va evolua în runda următoare din play-off, în deplasare, cu Pandurii Târgu Jiu, duminică, 24 aprilie, de la ora 20:30.

Plecarea lui Neymar de la Barcelona revine în actualitate. Presa internaţională notează că brazilianul ar putea ajunge la PSG, zvonul fiind bazat pe o declaraţie a impresarului fotbalistului. Neymar mai are contract cu gruparea blaugrana până în 2018, dar poate fi transferat dacă este achitată clauza de reziliere în valoare de 193 milioane de euro.

Gabriel Enache susţine că Cristi Balaj a influenţat rezultatul derby-ului Steaua – Dinamo 2-2, din returul semifinalelor Cupei României. Dinamo s-a calificat în finală, datorită golurilor marcate în deplasare, după 0-0 în tur. Venit în iarnă de la Astra, Gabi Enache a reuşit abia acum primul gol pentru Steaua. Jucătorul de 25 de ani a deschis scorul contra lui Dinamo, meci terminat până la urmă 2-2. Enache susţine că Balaj i-a dezavantajat.

Antrenorul echipei Real Madrid, Zinedine Zidane a explicat la conferinţa de presă susţinută după meciul cu Villarreal, că portughezul Cristiano Ronaldo a acuzat probleme medicale, în ultimul minut de joc, însă speră să nu fie nimic grav şi acesta să revină cât mai repede pe teren. În minutele de prelungiri, Cristiano Ronaldo a acuzat o accidentare şi va fi supus unui examen medical amănunţit. Cu toate acestea, antrenorul Zinedine Zidane speră să nu fie ceva grav, pentru că Real Madrid se luptă în acest final de sezon pentru câştigarea titlului şi a Ligii Campionilor.

Andreea Mitu, locul 113 mondial, a câştigat în manşa inaugurală a turneului de la Istanbul, în două seturi, scor 7-5, 6-4, partida cu Yanina Wickmayer, a doua favorită la competiţia din Turcia, la care Alexandra Dulgheru a fost eliminată, în primul tur, de Kateryna Kozlova, scor 6-7, 7-6, 6-1. Andreea Mitu a produs surpriza în primul tur al turneului de la Istanbul. Jucătoarea din România a avut nevoie de un singur break în primul set, pentru a se impune cu 7-5. Mitu a evoluat cu aceeaşi siguranţă şi în manşa secundă şi a avut şansă să închidă meciul la 5-2, însă şi-a cedat serviciul. Cu toate acestea, românca n-a cedat şi şi-a adjudecat actul cu 6-4. Andreea Mitu, locul 113 WTA va evolua, în optimile de finală, cu jucătoarea din Elveţia, Stephanie Voegele.

Alexandra Dulgheru, locul 95 în clasamentul mondial, a început slab meciul cu Kateryna Kozlova, care s-a desprins la 5-0 în primul set, însă româncă a reuşit o revenire incredibilă şi a trimis manşa în tiebreak, pe care l-a câştigat la 4. Setul secund s-a decis tot în prelungiri, însă, de această dată, sportiva din Ucraina a greşit mai puţin şi s-a impus cu 7-3. Alexandra Dulgheru a cedat complet iniţiativa în manşa decisivă, iar partida s-a încheiat cu 6-7, 7-6, 6-1 pentru Kateryna Kozlova, număul 129 WTA, care va evolua în următorul tur cu învingătoarea dintre Kirsten Flipkens şi Dona Vekic.

Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang poartă răspunderea pentru catastrofala prestaţie a echipei feminine de gimnastică a României, care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice pentru prima oară după 1968, este surprinzătoarea acuzaţie adusă de unul dintre cei mai importanţi specialişti din lume, patriarhul gimnasticii mondiale, Nicolae Vieru. Vicepreşedintele de onoare al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică spune că Bellu şi Bitang, antrenorii cei mai galonaţi din istoria sportului mondial, au rămas în urmă cu metodele de pregătire şi au greşit strategia de pregătire pentru Olimpiada de la Rio.

Nicolae Vieru (84 de ani), fost secretar general, apoi, preşedinte al FR Gimnastică (1967-1983 şi 1987-2005) şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (1976-2008), vorbeşte despre erorile comise în ultimii ani, dar şi, extrem de important, despre ce trebuie făcut pentru ca România să revină, în 2020, la Olimpiada de la Tokyo, în fruntea gimnasticii mondiale.

Oficialii turneului de la Stuttgart au realizat mai multe portrete pentru jucătoarele importante înscrise la ediţia din 2016, iar Simona Halep (6 WTA) a fost descrisă în termeni elogioşi. În articolul publicat pe site-ul oficial al turneului de categorie Premier, se spune despre Simona că este devotată propriei ţări, lucru pe care îl arată cu fiecare ocazie. Nemţii au mai identificat un atu deţinut de sportiva în vârstă de 24 de ani: modestia, calitate ce le lipseşte celorlalte vedete din WTA.

Caracterizarea pe care nemţii i-au făcut-o Simonei Halep, pe site-ul oficial al turneului de la Stuttgart, este una splendidă şi a fost publicată la doar câteva zile de la barajul România – Germania din Fed Cup, scor 1-4: „Atunci când este fotografiată în afara terenului, este adeseori văzută ţinând steagul României în mână. Halep este o mare patrioată, iar acest lucru este foarte important pentru ea. O viaţă tumultoasă, aşa cum preferă multe dintre jucătoare, cu maratoane media, pe covorul roşu, acasă sau în afara ţării, nu reprezintă lumea ei, nici măcar in afara sezonului competiţional”.

PROGNOZA METEO
21 Aprilie 2016

Vremea va deveni în general frumoasã, dar se va menține rãcoroasã dimineața și noaptea. Cerul va avea unele înnorãri ziua în nordul, centrul și estul țãrii, unde izolat va ploua slab, iar în rest va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în prima parte a intervalului, în centrul, estul și sud-estul teritoriului, precum și în zona montanã. Temperaturile maxime, ușor mai ridicate decât în ziua precedentã, se vor situa între 11 grade în depresiuni și 20 de grade, izolat în sudul țãrii. Minimele termice vor fi cuprinse între -1 și 9 grade, cu valori mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, pânã în jurul valorii de -5 grade. Local în Transilvania, Moldova și Subcarpații Getici și izolat în rest, se va produce brumã.

Bucuresti

Vremea va deveni frumoasã, dar va fi rãcoroasã dimineața și noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã, mai ridicatã decât în ziua precedentã, va fi de 18…20 de grade, iar cea minimã de 6…7 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã, pânã în jurul valorii de 2 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *