Stiri pe scurt 20 Martie 2017

Stiri pe scurt 20 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  20  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 20 martie. In anul 2003, Războiul din Irak – Preşedintele american, George W. Bush a anunţat, la ora 10.15 (05.15 ora României), începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului. Primele bombardamente americano-britanice asupra Bagdadului au început, în jurul orei locale 05.35 (04.35, ora României), apărarea antiaeriană intrând în acţiune imediat. Trupele americane aflate la frontiera dintre Kuwait şi Irak au fost vizate de nouă rachete irakiene, care au explodat în apropierea militarilor americani.

Pe 20 martie 1820 s-a născut, la Huşi, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. Alexandru Ioan Cuza a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii Moldovei şi Ţării Româneşti de către Puterea suzerană şi Puterile Garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România şi formând statul român modern, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

Anul acesta, ortodocşii şi catolici vor sărbători în acelaşi timp Sfânta Sărbătoare Pascală, la jumătatea lunii aprilie, mai exact pe data de 16. Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”. De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant în zilele de Paşte. Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri şi tradiţii religioase, printre care şi cea a salutului cunoscut chiar şi de cei mici – „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.

Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă sâmbătă seară, cu un avion special, la Aeroportul „Henri Coandă” Bucureşti, de unde este dusă cu avioane de mici dimensiuni şi în Bacău, Iaşi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din aceste zone. La Catedrala Patriarhală din Capitală, Lumina Sfântă este oferită credincioşilor la slujba de Înviere, de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul părinte Daniel. În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii.

Astazi va avea loc echinocţiul de primăvară, ziua care marchează începutul primăverii astronomice. Termenul „echinocţiu” provine din cuvântul latin „æquinoctium”, rezultat din combinarea cuvintelor „æquus” (egal) cu „nox, noctis” (noapte). La momentul echinocţiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică, după cum informează Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (în dreptul constalaţiei Peştii), el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.

La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest. Cu ocazia echinocţiului de primăvară ziua şi noaptea vor fi egale. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, şase luni.

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară, iar în acest weekend, mai exact pe 26 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie. Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Bogdan Stan vorbeşte, în primul interviu acordat presei după numirea în funcţia de preşedinte ANAF, despre priorităţile mandatului său, printre care se numără creşterea conformării voluntare şi lupta cu evaziunea fiscală. Alte priorităţi sunt concentrarea acţiunilor de control în domeniul comerţului online, domeniu în care evaziunea a ajuns la un nivel îngrijorător, intensificarea controalelor pentru identificarea contribuabililor care înregistrează în contabilitate facturi fictive, dar şi despre măsurile ce vizează creşterea conformării voluntare. Preşedintele ANAF menţionează, că în cazul contribuabililor cu datorii la Fisc, cărora li se blochează contul, suma blocată nu va mai depăşi datoria către ANAF.

Un accident rutier s-a produs, la ieşirea din localitatea Ciorogârla (Ilfov), cu implicarea mai multor autoturisme, printre care şi un microbuz, în total şapte persoane fiind rănite, iar trei dintre acestea necesitând transportul la spital. Medicii au decis ca toate cele şapte persoane rănite să fie transportate la spitalele din Capitală: trei la Spitalul Elias, patru la Spitalul Universitar. În total, în accident au fost implicate opt persoane. Niciuna dintre persoane nu a fost încarcerată, au spus reprezentanţii ISU. La faţa locului au fost trimise trei autospeciale SMURD, un echipaj de descarcerare şi o autospecială de stingere a incendiilor. Deocamdată nu se cunoaşte cauza exactă a producerii accidentului.

Deputatul Cătălin Rădulescu a fost audiat de procurorii de la Parchetul General în dosarul de tulburare a liniştii şi ordinii publice deschis ca urmare a declaraţiilor făcute referitoare la faptul că are o mitraliera AKM pe care este pregătit să o folosească. Cătălin Rădulescu a fost audiat pe 15 martie, după ce procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar de tulburare a liniştii şi ordinii publice după ce parlamentarul a spus într-un interviu că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi se declară pregătit să o folosească din nou. Totodată, el a criticat protestatarii din Piaţa Victoriei.

Deputatul le-ar fi spus procurorilor că regretă că s-a ajuns la ”escaladarea declaraţiilor sale”, precizând că nu a avut intenţia de a ameninţa pe cineva sau de a genera ”o stare de insecuritate”. Ulterior declaraţiilor făcute de parlamentar, Poliţia din Argeş a demarat verificări privind armele deţinute de Cătălin Rădulescu, fiindu-i suspendat dreptul de a deţine arme. Surse judiciare au declarat că deputatul a fost audiat şi în dosarul Mineriadei, de procurorii militari, după o sesizare făcută de Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Termenele pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF au fost amânate fiindcă este vorba despre un sistem unic în România, iar discuţiile se desfăşoară laborios, a declarat, Bogdan Stan, în primul interviu acordat după numirea în funcţia de preşedinte al ANAF. Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce a participat la discuţiile care au avut loc periodic pentru subiectul aparatelor de marcat electronice fiscale, organizate la nivelul Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi/sau Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti.

Un microbuz şcolar cu aproape 20 de copii s-a răsturnat,în şanţ, în localitatea hunedoreană Bârcea. Primele informaţii arată că mai mulţi copii care au suferit răni uşoare au fost duşi la spital, iar autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. Treisprezece copii au ajuns în total la spitale. Dintre aceştia, la spitalele din Deva şi Hunedoara zece au fost transportaţi cu ambulanţele şi trei cu maşini particulare. Potrivit medicilor, şase elevi au ajuns la Spitalul Judeţean din Deva cu ambulanţele. Copiii vor fi supuşi unor inevstigaţii amănunţite, analize de sânge, dar şi radiologice. Cel mai probabil nu va fi nevoie de internarea lor, întrucât rănile suferite par a fi uşoare.

Alţi patru elevi au fost duşi la spitalul din Hunedoara, dar nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, alţi trei copii au ajuns la spital cu maşinile particulare. În microbuzul răsturnat se afla şi fiul europarlamentarului Iuliu Winkler, elev în clasa a X-a la şcoala „Teglas Gabor” din Deva. Acesta a ieşit din microbuz şi a sunat la 112, apoi a anunţat conducerea şcolii. Elevii le-au povestit părinţilor că şoferul microbuzului se pare că a adormit la volan, deoarece nu a mai luat o curbă şi s-a răsturnat. Microbuzul şcolar transporta elevi din Hunedoara la şcoala la Deva, ei urmând cursurile şcolii maghiare „Teglas Gabor” din Deva.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se apără în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru obţinere fără drept de fonduri europene spunând că nu ştie de unde a apărut acuzaţia că ar fi dat declaraţii false în dosar. Arhiepiscopul Tomisului a declarat, la finalul şedinţei, care nu a fost deschisă presei, că a contestat acuzaţiile care i se aduc şi, în plus, a precizat că nu ştie de unde a apărut acuzaţia că ar fi dat declaraţii false în dosar, pentru că el nu a semnat nici un astfel de document. La rândul său, avocatul angajat de prelat, Maria Vasii, a declarat că a contestat actele de urmărire penală, considerând că acuzaţia care i se aduce Arhiepiscopului Tomisului este inventată.

Aproximativ cu în urmă cu un an, România şi-a asumat unul din cei mai importanţi paşi înainte în vederea protejării sănătăţii publice, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieţi pierdute anual în România şi continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. Aceasta înseamnă că responsabilitatea decizională şi colectivă trebuie să se îndrepte cu fermitate către eliminarea acestui factor de risc din vieţile copiilor, tinerilor şi adulţilor. Având susţinerea deplină a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a tuturor organizaţiilor cu obiective similare din alte ţări, România a reuşit, astfel, să iasă din grupul ultimelor 5 ţări europene care nu respectau prevederile Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului referitoare la protejarea cetăţenilor ei faţă de expunerea la fumul de tutun.

La un an distanţă, legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise este general acceptată de populaţie şi mediul de afaceri în egală măsură, cu un nivel de respectare şi implementare adecvat. Aceste aspecte înseamnă că, acum, fiecare cetăţean al României se poate bucura de dreptul fundamental la un mediu mai curat, mai sănătos, lipsit de efectele dramatice ale expunerii la fumul de tutun. Importanţa adoptării acestei legi şi efectele ei directe şi imediate, intens susţinute de către societatea civilă, au fost pe deplin susţinute de datele şi studiile de impact realizate după implementarea ei.

Preşedintele Uber, Jeff Jones, va părăsi compania după şase luni de la anagajare. Decizia a fost una „complet neaşteptată“. Surse din companie afirmă că Jones se simţea frustrat în legătură cu decizia UBER de a angaja un nou director operaţional şi de a nu-l lua în calcul pentru această poziţie. Jones s-a alăturat Uber, fiind responsabil pentru modernizarea brandului companiei, după ce a fost director de marketing al companiei Target Corp.
Şi alţi oficiali ai companiei au părăsit sau vor părăsi compania. Vicepreşedintele platformei de business Uber, Brian McClendon, a declarat că intenţionează să părăsească compania la finalul lunii în favoarea politicii.

Realitatea augmentată în industria auto, cloud computing-ul – soluţiile de comunicaţii unificate implementate în cloud – şi securitatea cibernetică sunt tendinţele globale în piaţa soluţiilor software în 2017, identificate de Luxoft, serviciul de dezvoltare software şi soluţii IT. Realitatea virtuală şi realitatea augmentată se remarcă în zona auto prin soluţii precum Head Up Display pe tot parbrizul (HUD cu realitate augmentată). Potrivit Luxoft, aceste soluţii vor deveni tot mai prezente. Compania IT susţine că cererea pentru soluţiile de tip cloud se va păstra cu scopul de optimizare a serviciilor software prin reducerea costurilor de implementare şi întreţinere. Mai mult, se va simţi nevoia optimizării cheltuielilor de cloud computing.

Rezultatele celei mai recente cercetări realizate de prof. dr. Cezar Mereuţă, pe baza datelor Eurostat, arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de dependenţa economiei de multinaţionale. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de dependenţa economiei de multinaţionale, cu 48% din cifra de afaceri totală şi cu 44% din valoarea adăugată din economie generate de firme străine. Spre comparaţie, în Polonia, multinaţionalele ge­nerează circa 30% din cifra de afaceri totală din economie şi 29% din valoarea adăugată totală. În opinia sa, guvernul României ar trebui să creeze un departament de monitorizare a multinaţionalelor, care să aibă scopul de a preveni eventualele crize

Începând cu luna martie vor fi lansate toate măsurile finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, atât cele destinate beneficiarilor publici cât şi beneficiarilor privaţi, în valoare totală de aproximativ două miliarde de euro. Din alocarea totală a măsurilor, 800 milioane de euro sunt destinaţi beneficiarilor publici şi peste un miliard de euro pentru beneficiarii privaţi

În luna martie vor fi lansate următoarele măsurile destinate beneficiarilor publici: submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri agricole cu o alocare a sesiunii de 32,7 milioane de euro, submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri de acces silvice cu o alocare a sesiunii de 88, 7 milioane de euro, submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scara mică” cu o alocare a sesiunii de 356,1 milioane de euro, submăsura 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural cu o alocare a sesiunii de 100,4 milioane de euro.

In ceea ce priveşte submăsura 4.3 componenta irigaţii, în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aferentă anului 2017, care a avut loc pe 15 martie, au fost prezentate membrilor şi agreate de comun acord concluziile discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene privind modificarea fişei măsurii cu impact asupra suprafeţei potenţial irigabile viabilă din punct de vedere economic, respectiv creşterea acesteia de la 823.000 ha la 1,8 milioane ha, în conformitate cu Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, putându-se astfel realiza investiţii de modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii pe o suprafaţă de 619.000 ha irigate în trecutul recent (perioada 2007-2016).

Doi alpinişti din Craiova au plecat, sâmbătă dimineaţă, pe un traseu din Munţii Retezat, fără să aibă cu ei telefoane mobile, iar colegii lor i-au apelat pe salvamontişti pentru a-i găsi. Traseul pe care salvatorii au trebuit să înainteze se afla, în urma căderilor de zăpadă, într-o zonă unde exista pericol iminent de avalanşă. Trei echipe de căutare şi salvare montantă au reluat, luni, căutările celor doi alpinişti craioveni care au plecat sâmbătă dimineaţă pe un traseu din Masivul Retezat şi nu s-au mai întors la cabană.

Peste 20 de persoane au plecat, în căutarea celor doi alpinişti din Craiova despre care nu se mai ştie nimic de sâmbătă dimineaţă. Căutările au fost reluate după ce timp ce aproape 24 de ore au fost întrerupte din cauza vremii nefavorabile. In Retezat vremea este în continuare extrem de dificilă, iar condiţiile meteo nu permit survolarea zonei cu elicopterul, deşi s-a solicitat sprijin aerian la MAI încă din cursul zilei de duminică. Acţiunile de căutare vizează locurile pe unde s-ar fi putut retrage cei doi alpinişti dispăruţi, precum şi peretele de stâncă pe care trebuiau să-l escaladeze.

Aproximativ o sută de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea protestează, în faţa sediului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pentru lunile ianuarie, februarie şi martie. Ei cer demisia conducerii Exploatării Miniere de Uraniu Crucea. Şase dintre cei circa o sută de protestatari au anunţat că intră în greva foamei. Primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, a declarat că situaţia angajaţilor de la Exploatarea Minieră de Uraniu de la Crucea este gravă.

Poliţiştii au depistat 110 cetăţeni străini care nu au respectat prevederile legale privind intrarea şi şederea pe teritoriul României, în urma acţiunilor din perioada 1-17 martie. Poliţiştii au organizat misiuni de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României pentru 25 de cetăţeni, iar pentru 8 au întocmit documente necesare în vederea luării în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, poliţiştii au dat amenzi în valoare totală de 155.000 lei cetăţenilor străini care nu au respectat legislaţia în domeniul migraţiei.

Poliţiştii au destructurat o grupare infracţională specializată în furturi din locuinţe şi din societăţi comerciale, care a acţionat în mod special în Bucureşti şi judeţul Ilfov, patru persoane fiind reţinute. Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au surprins în flagrant trei bărbaţi, imediat după ce au furat dintr-o locuinţă aparate electrocasnice, prejudiciul estimat fiind de 9.000 de lei. Din cercetările poliţiştilor a reieşit că, în perioada februarie – martie, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani, ar fi comis mai multe furturi din locuinţe şi din societăţi comerciale. Suspecţii sunt bănuiţi că în 7 februarie ar fi pătruns într-o hală de depozitare a utilajelor din judeţul Ilfov, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, printre care scule electrice, ciocane demolatoare, polizoare, o drujbă şi o bormaşină, prejudiciul total creat fiind de aproximativ 50.000 de lei.

In 20 februarie, aceiaşi suspecţi ar fi pătruns prin efracţie la o adresă din sectorul 1 al Capitalei şi ar fi sustras din punctele de lucru a două societăţi comerciale bunuri în valoare de aproximativ 44.000 de lei ( rotopercutoare, laser rotativ, flex, aparat de sudură, polizor, bormaşină, etc), iar în10 martie, bărbaţii ar fi pătruns în interiorul unui punct de lucru al unei societăţi comerciale din judeţul Ilfov, de unde ar fi sustras mai multe bormaşini, invertoare, aparate de sudură şi un generator de curent, bunurile fiind evaluate la suma de 13.400 de lei. Poliţiştii au pus în aplicare şapte mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora a fost depistat şi condus pentru audieri la sediul subunităţii încă un bărbat, care ar face parte din gruparea infracţională.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a transmis omologului său turc că preşedintele Turciei, Recep Erodogan, a „depăşit o limită” după ce acesta a acuzat-o pe Angela Merkel că ar utiliza „metode naziste”. Ministrul german de Externe a mai declarat pentru publicaţia Der Spiegel că în acest moment „aderarea Turciei la UE este mai îndepărtată decât oricând”. Administraţia Recep Tayyip Erdogan, acuzată de tendinţe autoritariste, este în conflict cu Germania şi Olanda după ce aceste ţări au interzis mitinguri electorale organizate înaintea referendumului pe tema introducerii sistemului prezidenţial în Turcia. Criticii susţin că Recep Erdogan vrea trecerea la un sistem prezidenţial pentru a sporirea prerogativelor decizionale.

Ministrul rus de Externe l-a convocat de ambasadorul Israelului la Moscova pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de efectuarea unui raid aerian israelian în apropiere de oraşul sirian Palmira. Armata siriană anunţa, că a doborât un avion de vânătoare israelian care ar fi efectuat raiduri în cursul nopţii pe peritoriul Siriei. Anterior, în cursul aceleiaşi dimineţi, armata siriană anunţa că patru avioane israeliene de vânătoare au vizat în cursul nopţii un „obiectiv militar” în apropiere de oraşul sirian Palmira. La rândul său, armata Israelului a indicat într-un comunicat că avioane de vânătoare israeliene au atacat mai multe ţinte în Siria în cursul nopţii. Rachete au fost lansate în represalii, dintre care una a fost interceptată.

Bărbatul suspectat că şi-a ucis propriul copil şi l-ar fi rănit pe altul, într-o dramă familială produsă în nordul Londrei, a fost reţinut. Bidhya Sagar Das a fost reţinut duminică seară în nordul Londrei, aproape de zona în care locuia. Un băiat în vârstă de un an a fost ucis, iar sora lui geamănă este în stare critică după ce au fost atacaţi într-un apartament din zona Finsbury Park, în partea de nord a Londrei. Autorităţile suspectează că agresiunile au avut loc în timpul unui conflict familial între un imigrant de origine indiană şi partenera lui. Un martor susţine că mama celor doi copii este româncă. Autorităţile nu au comunicat identităţile victimelor. Fetiţia rănită este internată în stare critică într-un spital din Londra.

Reprezentanţi ai Guvernului sirian vor participa la viitoarele negocieri de pace de la Geneva, a anunţat luni agenţia de presă rusă RIA, citându-l pe ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Mikhail Bogdanov. Bogdanov a declarat că Moscova speră că opoziţia armată siriană va putea participa la negocierile de pace. Oficialul a mai spus că trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, va efectua o vizită la Moscova înainte de discuţiile de la Geneva. Guvernul sirian şi grupările de opoziţie sunt invitate la Geneva, pe data de 23 martie, pentru a relua negocierile de pace sub egida ONU.

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, avertizează Ankara că reintroducerea pedepsei capitale va duce la încetarea negocierilor cu Turcia pentru aderarea la UE. Juncker a mai precizat că se opune unei încetării complete a tuturor negocierilor de aderare cu Turcia. Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat că se aşteaptă ca Parlamentul de la Ankara să aprobe reintroducerea pedepsei capital după referendumul de luna viitoare privind extinderea puterilor şefului statului. În ceea ce priveşte ameninţările liderilor turci privind ruperea acordului între UE şi Ankara pe tema controlului imigraţiei, Junker a declarat că „Turcia nu se va retrage din acest acord, chiar dacă Erdogan mi-a zis de câteva ori că ar dori”. Turcia nu are niciun interes să cedeze „controlul” frontierelor sale „traficanţilor de persoane şi infractorilor”,

Autorităţile din Franţa care se ocupă de prevenirea fraudelor au anunţat, luni, că au finalizat investigaţia asupra emisiilor diesel ale maşinilor Opel şi nu vor acţiona împotriva brandului deţinut de General Motors. Direcţia generală de concurenţă, consum şi prevenire a fraudelor (DGCCRF) a transmis că nu a găsit nicio dovadă de fraudă. Investigaţia DGCCRF face parte din verificarea mai amplă generată de scandalul Dieselgate al Volkswagen. Autoritatea franceză a transmis, anterior, documente procurorilor detaliind emisii înşelătoare suspectate la Fiat Chrysler, Renault şi PSA Group.

Cel puţin 20 de persoane au decedat, iar peste zece au fost rănite, inclusiv mai mulţi elevi de la un liceu şi turişti, în urma prăbuşirii unui copac în apropierea unei cascade din zona oraşului Kintampo din Ghana. Un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri a declarat că 18 elevi au decedat la locul incidentului, iar alte două persoane au murit la spital. Oficialul a precizat că alte 11 persoane sunt internate în spital. Copacul s-ar fi prăbuşit peste victime din cauza unei furtuni, au anunţat oficiali din cadrul serviciilor de urgenţă, care au precizat că echipajele de salvare şi poliţia încearcă să elibereze persoanele rămase prinse sub copac.

Comisia Europeane aprobă schemele de finanţare pentru construcţia celor două noi unităţi de la centrala nuclearoelectrica Paks II din Ungaria, precum şi pentru extinderea cu 10 ani a duratei de viaţă a reactoarelor de la Tihange 1, din Belgia. La finalul anului 2014, Ungaria a încheiat un contract pentru lucrări de inginerie, procurare şi construcţie pentru realizarea a două noi unităti nucleare de tip VVER-1200, model V491, pe amplasamentul existent de la Paks. Ungaria se pregăteşte să înlocuiască vechile unităţi nucleare VVER-440 Model V213 (4 x 500 MW), care asigură peste 50% din necesarul de energie electrică al ţării şi care urmează a fi retrase din funcţionare în intervalul 2032 – 2037.

Energia nucleară, ca parte a strategiei energetice a Ungariei, are o cotă de 54% în 2015, urmând să contribuie cu 58% la producţia de energie a ţării în 2050, după retragerea celor patru unităţi nucleare existente. În completare la producţia de energie cu emisii reduse de carbon, regenerabilele, cu o cotă de 10% astăzi, vor asigura în 2050 un total de 18% din producţia de energie electrică. În luna septembrie 2016, autorităţile belgiene au notificat CE un set de măsuri referitoare la prelungirea duratei de funcţionare a trei reactoare nucleare (Tihange 1, Doel 1 şi 2 Doel) în vederea evaluării acestora în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Energia nucleară în Belgia asigură, în prezent, aproximativ 40% din producţia de energie, extinderea duratei de viaţă a celor trei reactoare nucleare menţinând această cotă până spre anii 2030. În momentul de faţă Belgia nu are în vedere construcţia de noi unităţi nuclere, urmând ca până în anul 2050 să renunţe la energia nucleară. În viitor, Belgia se va axa pe dezvoltarea regenerabilelor, de la 21% în 2015 la 41% în 2050, cu o creştere semnificativă a utilizării hidrocarburilor, de la 34% în 2015 la 59% în 2050.

Ziyed Ben Belgacem, care a fost împuşcat mortal după ce a atacat mai mulţi soldaţi francezi în incinta aeroportului Orly din Paris, consumase alcool şi droguri înainte de incidentul armat. Procuratura din Paris a indicat că în urma autopsiei s-au descoperit indicii că acesta a consumat cocaină şi canabis, iar nivelul alcoolemiei era de 0,93 grame de alcool la un litru de sânge, aproape dublu faţă de limita legală pentru şoferi în Franţa. Suspectul fusese anterior condamnat pentru jaf armat şi infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri.

În 2017, box-office-ul din China îl va depăşi, pentru prima dată, pe acela din Statele Unite, astfel, China devine cea mai mare piaţă din lume pentru industria cinematografică. În 2016, China a construit 27 de cinematografe pe zi – este un număr impresionant, dar care arată ambiţia asiaticilor de a demola mitul Hollywood. Astfel, la jumătatea lunii noiembrie, China a reuşit să depăşească Statele Unite la numărul total de cinematografe.

Producătorii din Statele Unite nu par a avea neapărat o problemă cu numărul tot mai mare de cinefili din China, ci mai degrabă cu guvernul chinez, cel care impune un număr maxim de filme străine ce pot fi difuzate în sălile de cinema. În 1994, spre exemplu, doar 10 filme americane au ajuns pe marile ecrane din China; ca urmare a mai multor runde de negocieri, în 2012 numărul a fost crescut la 34.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul nipon Shinzo Abe au pledat pentru negocierea cât mai rapidă a unui acord comercial între UE şi Japonia şi s-au pronunţat în favoarea libertăţii comerciale, în condiţiile unui protecţionism tot mai evident al Statelor Unite. Shinzo Abe a declarat că Tokyo îşi doreşte să susţină sistemele deschise, alături de Germania, adăugând că UE şi Japonia ar trebui să negocieze cât mai rapid un acord economic de liber schimb. Shinzo Abe şi Angela Merkel, care au participat duminică la ceremonia de deschidere a târgului IT CeBit de la Hanovra, s-au distanţat de politicile protecţioniste afişate de noua administraţie de la Washington.

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu din Republica Moldova a fost reţinut într-un dosar penal privind acţiuni de spionaj şi trădare de ţară pentru că ar fi avut legături cu asistentul ataşatului militar al Rusiei în ţară. Reţinerea a avut loc pe data de 17 martie, atunci când au avut loc percheziţii la domiciliul acestuia. Nu este clar statutul fostului deputat dar în decizia Procuraturii din 25 februarie 2017 de efectuare a unor percheziţii este indicat că dosarul a fost iniţiat încă în vara anului 2016 în baza articolulului 337 – „Trădarea de Patrie”, şi articolul 338 – „Spionaj”. Bolboceanu ar fi avut legături cu asistentul ataşatului militar al Rusiei în Republica Moldova, Alexandr Grudin. În decizie se arată că, în timpul întâlnirilor, Grudin şi Bolboceanu „luau măsuri stricte de precauţie”.

Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a fost ales în unanimitate ca lider al Partidului Social-Democrat (SPD). Potrivit ultimului sondaj realizat de Emnid, deşi Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) ar obţine mai puţine voturi decât conservatorii lui Merkel, Schulz ar putea accede la guvernare printr-o alianţă cu Die Linke (extrema-stângă) şi Partidul Verzilor, fapt ce ar crea prima „coaliţie roşie-roşie-verde” la nivel naţional în Germania.

Un inginer din India susţine că nu îşi poate găsi de muncă din cauza numelui său, care seamănă izbitor cu al fostului dictator irakian Saddam Hussein. Bărbatul, pe care îl cheamă Saddam Hussain, susţine că a fost refuzat de 40 de ori la interviurile de angajare din cauza faptului că oamenii sunt speriaţi de numele său, pe care îl asociază cu fostul dictator irakian, executat acum 10 ani. Bărbatul a crezut că poate să elimine uşor acest inconvenient prin schimbarea documentelor, însă în acest caz nu va mai putea face dovada instituţiilor de învăţământ frecventate. O nouă audiere la tribunal va avea loc la începutul lunii mai, de această dată pentru a forţa autorităţile să îi schimbe numele pe diplomele de studii.

SPORT

Tenismenul elveţian Roger Federer (locul 10 în clasamentul mondial) a câştigat, meciul cu Stan Wawrinka (locul 3 ATP), scor 6-4, 7-5, şi a cucerit al 26-lea turneul de Masters din carieră, în urma acestei victorii de la Indian Wells. Federer a câştigat cel de-al 26-lea turneu de Masters 1000 din carieră şi trofeul cu numărul 90 per total în circuitul ATP. Elveţianul originar din Basel este deţinătorul recordului pentru cele mai multe victorii în turneele de Mare Şlem, cu 18 astfel de succese, şi în Turneul Campionilor, cu şase trofee. Totodată, a fost trofeul cu numărul cinci câştigat de Federer la Indian Wells. Stan Wawrinka a primit 600 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 573.680 de dolari, iar Federer a fost recompensat cu 1000 de puncte ATP şi 1.175.505 dolari.

Mercedes-Benz România anunţă un parteneriat pe termen lung cu vedeta tenisului românesc feminin, Simona Halep. Acordul marchează debutul campaniei Mercedes-Benz România dedicată celei de-a 50-a aniversări a AMG, vârful de lance al concernului în materie de performanţe sportive. Vedeta tenisului românesc a optat să conducă un Mercedes-AMG GLE 43 4MATIC Coupé în prima parte a anului 2017, urmând a avea la dispoziţie o suită de modele AMG, pe parcursul parteneriatului de durată cu Mercedes-Benz România. Parteneriatul dintre Mercedes-Benz România şi Simona Halep va debuta cu Simona Halep la volanul unui model Mercedes-AMG GLE 43 4MATIC Coupé, caracterizat de sportivitate, flexibilitate şi performanţă de vârf.

Tenismenul sârb Novak Djokovic, aflat pe locul doi în clasamentul mondial, a anunţat, faptul că nu va participa la turneul de Masters Series de la Miami, SUA, din cauza unei accidentări la cot, la fel ca britanicul Andy Murray. Novak Djokovic, în vârstă de 29 de ani, este campionul en titre de la Miami şi are un total de şase trofee pe suprafaţa rapidă din statul american Florida. În acest an, sârbul a câştigat turneul de la Doha (Qatar), apoi a fost eliminat prematur la Openul Australiei (în turul doi), la Acapulco (în sferturi) şi la Indian Wells (în optimi). În urma absenţei de la Miami, Novak Djokovic va pierde puncte în duelul pentru supremaţie cu Andy Murray în clasamentul ATP. La începutul lunii aprilie, Murray va avea un avans de peste 4000 de puncte.

Andy Murray, liderul clasamentului mondial, a anunţat că nu va participa la turneul de la Miami, din cauza unei accidentări la cotul mâinii drepte. Britanicul în vârstă de 29 de ani a câştigat competiţia americană în 2009 şi 2013, iar anul trecut a fost eliminat în turul al treilea. Turneul ATP Masters 1000 de la Miami va avea loc în perioada 22 martie – 2 aprilie şi este dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari.

Danemarca va trezi tot timpul amintiri în mintea celor care au reprezentat Generaţia de Aur şi nu numai. Un meci cu Danemarca a fost ultimul jucat de echipa naţională a României sub comunism. A fost ultima dată când jucătorii reprezentativei şi-au pus mâinile la inimi, ascultând “Trei culori cunosc pe lume”, dar a fost şi meciul unui nou început. Meciul care a venit exact la timp, înainte cu o lună de Revoluţie, pentru ca cei mai importanţi jucători ai naţionalei să prindă “aripi” spre campionatele puternice, interzise până atunci.

Pentru toţi cei care învingeau atunci Danemarca fraţilor Laudrup şi duceau România la Mondial după 20 de ani a fost un meci special. Pentru Ioan Ovidiu Sabău a fost mult mai mult, însă. A fost unul dintre cele mai bune meciuri făcute la echipa naţională şi meciul care l-a propulsat “în rândul jucătorilor importanţi”, cum singur afirmă “Moţul” într-un interviu acordat pentru ProSport. Atunci a marcat şi a fost decisiv la golul 3, România câştigând acel meci importnat cu 3-1. Sabău povesteşte cât de importantă a fost acea partidă din noiembrie 1989. Presiunile politice care se făceau, ameninţarea de care aveau partea Steaua şi Dinamo, în eventualitatea unui eşec şi cum a celebrat o mare victorie pentru fotbalul românesc, mergând pe jos 3 kilometri şi urmărind filme la video-ul primit recompensă.

Actualmente preşedinte la Universitatea Cluj, Sabău crede că actualei generaţii îi lipseşte bărbăţia predecesorilor şi dorinţa de revanşă şi speră să nu-i mai vadă pe tricolori la fel de cuminţi. Fostul mijlocaş dreapta mai vorbeşte despre soarta lui Daum în condiţiile ratării calificării şi de ce l-au înţeles greu jucătorii români, dar şi despre ce lipseşte naţionalei şi cum ar putea fi salvat fotbalul de astăzi. Meciul România – Danemarca, contând pentru Preliminarii CM Rusia 2018, e programat să se desfăşoare pe 26 martie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena din Cluj Napoca. România şi Danemarca fac parte din Grupa E de calificare, alături de Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazakhstan. Cele două naţionale ocupă locurile 4, respectiv 3 după desfăşurarea a patru etape.

Cristina Neagu a fost desemnată, în cursul săptămânii trecute, cea mai bună handbalistă a lumii în 2016, pentru a treia oară în carieră după 2010 şi 2015. Jucătoarea echipei naţionale a intrat astfel în Cartea Recordurilor, fiind prima din istoria care a adunat trei astfel de distincţii. Interul stânga s-a aflat în România când Federaţia Internaţională de Handbal a anunţat ierarhia pe anul trecut, iar duminică a fost aplaudată la scenă deschisă în Sala ”Dinamo”, la meciul amical România – Spania (21-20) la care a fost prezentă.

În pauza jocului, Cristina Neagu a stat de vorbă cu mass-media despre noua echipă naţională, despre obiectivele ei, dar şi despre viitoarea colaborare cu Isabella Gullden la CSM Bucureşti. Înaintea meciului amical de duminică, Federaţia Română de Handbal i-a înmânat căpitanului echipei naţionale trofeul pentru cea mai bună handbalistă a ţării în 2016. Cristina Neagu a fost premiată şi de Mihai Covaliu, preşedintele Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, pentru meritele deosebite în promovarea sportului românesc pe plan mondial.

Directorul general al Academiei Atletico Madrid, Florin Răducioiu, a împlinit vineri 47 de ani. Aniversarea i-a oferit un weekend perfect cu cadouri special. Copiii de la grupa pe care o pregăteşte personal, Juniori B Elita, i-a făcut cadou victoria din meciul de sâmbătă cu Centrul de Excelenţă Buzău, dar şi un tort surpriză la antrenamentul dinaintea partidei. Răducioiu a păşit vineri pe gazonul sintetic de la Arena Atletico Madrid foarte preocupat. I-a salutat pe copii şi a început să le prezinte tema antrenamentului. Pentru prima oară de când a preluat Academia a fost întrerupt însă de jucători. Toţi au început să îi cânte ”Mulţi ani traiască”, iar căpitanul echipei, Robert Ion, a venit tiptil-tiptil cu un tort pe care i l-a dăruit lui Mister.

Dinamo încă nu a reuşit să marcheze în play-off, a înregistrat două rezultate de egalitate, dar nici nu este învinsă în mandatul lui Contra. Giani Kiriţă, fostul căpitan din „Ştefan cel Mare” este de părere că după cele două remize albe, dinamoviştii au ieşit din lupta pentru titlu, însă speră să obţină o victorie în derby-ul cu Steaua, meci ce se va juca pe 2 aprilie, cu o zi înainte de ziua de naştere a lui Kiriţă. Kiriţă este de părere că noul antrenor al lui Dinamo a reuşit să creeze un grup unit la Dinamo, iar Cosmin Contra va continua cu siguranţă şi în sezonul următor dacă i se vor aduce jucători de calitate.

Partida din preliminariile Campionatului Mondial 2018 dintre România şi Danemarca, programtă duminică, 26 martie, la Cluj-Napoca, va fi arbitrată de englezul Martin Atkinson. Arbitrul englez Martin Atkinson, în vârstă de 45 de ani, va fi ajutat de asistenţii Stephen Child şi Stuart Burt, iar arbitru de rezervă va fi Anthony Taylor, cel care a condus meciul România – Muntenegru din debutul preliminariilor. Arbitru FIFA din 2006, Martin Atkinson are în palmares prezenţa la Campionatul European 2016 şi o finală de Europa League, în 2015.

Martin Aktinson este „centralul” care în preliminariile pentru Campionatul European din 2016, a întrerupt partida dintre Serbia şi Albania, din cauza incidentelor produse de suporterii celor două formaţii. În 2010, Atkinson a fost al patrulea oficial în brigada condusă de Howard Webb care a oficiat finala Ligii Campionilor, de la Madrid, dintre Bayern Munchen şi Internazionale Milano. Mai mult, arbitrul englez l-a eliminat pe românul Cristian Chivu, în minutul 62 al partidei pierdute de Internazionale Milano în Liga Campionilor, pe teren propriu, scor 2-5, cu Schalke 04, pe 5 aprilie 2011.

CS U Craiova, alături de Dinamo, sunt singurele formaţii din play-off care nu au reuşit să marcheze în primele două etape. Cele două formaţii s-au întâlnit duminică seară în meci direct şi au terminat la egalitate, scor 0-0. Marcel Popescu, preşedintele grupării oltene, nu este îngrijorat de evoluţia echipei sale în partea a doua campionatului. Şanse la campionat încă există, afirmă Popescu, ţinând cont că au trecut doar două etape, dar obiectivul principal al clubului este crearea unei formaţii competitive. Nici lipsa de eficacitate a lui Andrei Ivan nu reprezintă o „alarmă” pentru Popescu. Tânărul atacant al Craiovei resimte presiune care apasă pe umerii săi în ultima perioadă, însă în viitorul apropiat va deveni unul dintre fotbaliştii importanţi de la echipa naţională.

Simona Halep şi Irina Begu vor începe turneul de la Miami direct din turul secund. Duminică searp a avut loc tragerea la sorţi pentru tabloul principal al turneului Premier Mandatory de la Miami, iar cele două românce s-ar putea confrunta în sferturile de finală dacă ambele vor ajunge până în acea fază a competiţiei. Serena Williams nu va participa, astfel că Halep este favorita numărul 3 a întrecerii şi va juca în turul secund cu învingătoarea dintre Kristina Kucova şi Naomi Osaka. Begu va juca împotriva câştigătoarei dintre Lara Arruabarrena şi Natalia Vikhlyantseva, iar în turul următor o va avea adversară pe Madison Keys. Pe cealaltă parte a tabloului se află Sorana Cîrstea care se va duela în primul tur cu Monica Puig, campioană olimpică. Patricia Ţig, Ana Bogdan şi Jaqueline Cristian joacă în calificările turneului de la Miami.

Naţionala României a trecut cu brio primele teste din 2017, cele două meciuri de pregătire cu Spania (21-24 şi 21-20), în condiţiile în care nu a avut la dispoziţie câteva jucătoare importante, iar ”veterana” lotului nu a depăşit 28 de ani. Crina Pintea şi Laura Popa au fost două din handbalistele care s-au remarcat la cele două partide amicale, atât în apărare, dar şi în atac. După meciurile de pregătire cu Spania, toată atenţia se îndreaptă acum către Austria, adversarul din barajul de calificare pentru Campionatul Mondial din 2017. Crina Pintea, tricolora care lucrează cu Herbert Muller (selecţionerul Austriei) la Thuringer, susţine că România nu va avea deloc meciuri uşoare. România va susţine manşa tur cu Austria în 9 iunie, la Oradea, returul fiind programat 4 zile mai târziu la Stockerau.

Simona Halep a coborât pe locul cinci în clasamentul WTA, în urma turneului Masters de la Indian Wells, unde a fost eliminată în turul al treilea, după 3-6, 3-6, cu Kristina Mladenovic, din Franţa. Angelique Kerber a profitat de absenţa Serenei Williams la turneul de la Indian Wells şi a revenit pe primul loc în clasamentul mondial, cu aproape 400 de puncte mai multe decât jucătoarea americană. Simona Halep a coborât o poziţie, pe locul patru pe cinci, în urma eliminării premature de la Indian Wells. Locul sportivei originare din Constanţa a fost luat de Dominika Cibulkova.

Irina Begu a urcat de pe locul 32 până pe 28, în timp ce Monica Niculescu continuă să fie pe poziţia 45. Sorana Cîrstea se află pe locul 65, în timp ce Patricia Ţig este ultima jucătoare româncă din Top 100, fiind pe locul 95, în urcare de patru poziţii faţă de acum două săptămâni. În proba de dublu, Monica Niculescu a urcat pe locul 19, în timp ce Raluca Olaru şi Andreea Mitu se află pe locurile 55, respectiv 89. Lider în clasamentul de dublu este Bethanie Mattek-Sands (SUA), cu 9.345 de puncte.

Boxul românesc şi-a atins obiectivul la Campionatele Europene U22 de la Brăila. Doi tricolori s-au calificat în semifinalele competiţiei, asigurându-şi astfel un loc pe podiumul de premiere. Robert Jitaru (56 kg / Steaua) şi Andrei Arădoaie (81 kg / CS Dinamo), liderii lotului tricolor, şi-au confirmat astfel statutul şi adus boxului amator o gură de oxigen necesară.

In sferturile de finală, România a avut trei reprezentanţi. Primul a boxat Robert Jitaru, care a trecut fără probleme de albanezul Krenar Zeneli, decizie 5-0. A urmat Daniel Costea, la 64 kg. Sportivul de la CSM Călăraşi a boxat din nou cu inima, dar nu l-a putut depăşi pe georgianul Lasha Guruli, învingător la puncte. În gala de seară, Andrei Arădoaie a ridicat sala în picioare cu o evoluţie frumoasă în meciul cu polonezul Mateusz Goinski, în faţa căruia s-a impus la puncte, decizie unanimă (5-0). In semifinale, Robert Jitaru îl va întâlni în prima gală pe slovacul Viliam Tanko, urmând ca Robert Jitaru să boxeze în gala a doua, de la 18:30, cu ucraineanul Stepah Hrekul.

Naţionala de rugby a României a învins, Georgia cu 8-7, iar victoria le-a adus tricolorilor Cupa Antim Ivireanu, trofeu care se pune în joc în întâlnirile directe. De asemenea, datorită noului regulament al Rugby Europe, România a devenit şi campioană europeană a ediţiei 2017. Imediat după meci, oficialii Rugby Europe au declarat Georgia câştigătoare a competiţiei, că apoi să revină şi să precizeze că a fost o greşeală tehnică, atribuind trofeul României.

Rugby Europe a postat pe site-ul sau un comunicat de presă care lămureşte această situaţie: „În urmă victoriei României de la Bucureşti, clasamentul de pe site s-a actualizat automat, făcându-se o greşeală tehnică cu consecinţe uriaşe – trofeul a fost oferit Georgiei la stadion. Noile reguli ale competiţiei spun că dacă două sau mai multe echipe au acelaşi număr de puncte, cea mai bine clasată va fi echipa care are cele mai multe puncte marcate în meciurile directe, iar cum competiţia s-a desfăşurat într-o singură manşă, echipa cea mai bine clasată este cea care a câştigat meciul direct. Deci România a fost anunţată oficial „Campioană 2017″ datorită victoriei împotriva Georgiei”.

Paris Saint Germain a învins, scor 2-1, derby-ul cu Olympique Lyon, din etapa a 30-a din campionatul Franţei. Prima repriză dintre Paris Saint Germain a oferit trei goluri. Echipa antrenată de Bruno Genesio a deschis scorul prin Alexandre Lacazette, în minutul şase, iar acesta a ajuns la 23 de goluri în acest sezon. Gazdele de pe Parc des Princes au întors scorul în şase minute. Rabiot a restabilit egalitatea în minutul 34, din pasa lui Javier Pastore, iar Julian Draxler i-a adus pe parizieni în avantaj, cu cinci minute înainte de pauză. În partea a doua a jocului, formaţia lui Unai Emery s-a mulţumit să conserve rezultatul, în timp ce Olympique Lyon nu a reuşit să pună în pericol poarta lui Trapp. S-a terminat 2-1 pentru Paris Saint Germain, care rămâne pe locul doi în clasament, la trei puncte în spatele liderului AS Monaco. De partea cealaltă, Lyon este pe poziţia a patra, cu 50 de puncte.

FC Barcelona a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Valencia, scor 4-2, în etapa a 28-a din campionatul Spaniei, şi s-a apropiat la două puncte de liderul clasamentului, Real Madrid. Au marcat: Luis Suarez 35′, Lionel Messi 45′ – penalty, 52′, Andre Gomes 89′ / Eliaquim Mangala 29′, Munir El Haddadi 45+1′. Eliaquim Mangala a fost eliminat în minutul 44, pentru un fault în careu. Barcelona are o serie de şapte victorii consecutive pe teren propriu şi se află pe locul 2 în clasament, cu 63 de puncte, la două puncte de liderul Real Madrid, care are un meci mai puţin disputat. Valencia ocupă poziţia a 14-a, cu 30 de puncte.

PROGNOZA METEO
20 Martie 2017

Vremea va fi schimbãtoare, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei în regiunile nordice, estice și centrale și vor fi mai ridicate decât acestea în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 5…6 grade în nordul Moldovei, estul Maramureșului și Transilvaniei și 21 de grade în sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 8 grade. Cerul va fi mai mult noros în nordul, centrul și nord-estul țãrii și temporar noros în rest. Vor fi precipitații mixte la munte, mai ales sub formã de ploaie în Maramureș și Transilvania și doar sub formã de ploaie, local în Crișana, Moldova și izolat în celelalte regiuni. Pe parcursul zilei vântul va continua sã prezinte intensificãri la munte, cu viteze de 55 … 65 km/h, iar pe creste va depãși 80 km/h, dar și în sud-vest, la cote mai reduse. Noaptea vântul va slãbi treptat în intensitate. În a doua parte a intervalului, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va fi ceațã, iar în depresiuni vor fi condiții de brumã.

Bucuresti

Vremea va fi caldã pentru aceastã datã. Cerul va fi temporar noros, iar ziua, trecãtor, vor fi condiții sã plouã slab. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 15…17 grade, iar cea minimã de 4…6 grade. Spre dimineațã este posibil sã se formeze ceațã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *