Stiri pe scurt 20 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 20 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  20  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 iunie. Pe data de 20 iunie 1891 a murit, la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, una dintre personalităţile de prim plan ale vieţii politice şi culturale româneşti din secolul XIX (n. 6 septembrie 1817).

Kuvée este prima sticlă „deşteaptă” de vin, un gadget care păstrează băutura fresh chiar şi mai mult de 30 de zile. Kuvée e conectată la WiFi şi vine la pachet cu o selecţie de vinuri precum Bonny Doon, Schug, B.R. Cohn şi Pine Ridge. Băutura este îmbuteliată în sticle metalice de dimensiune standard 75cl, care costă între 15 şi 50 de dolari. Pentru a folosi device-ul, trebuie doar să aşezi o sticlă de vin în Kuvée. Sistemul patentat de valve previne pătrunderea oxigenului, păstrand vinul fresh şi 30 de zile de la deschidere. Kuvée are un touchscreen interactiv ce permite comandarea vinului, recomandări personalizate, inclusiv de mâncare potrivită cu băutura pe care o alegi.

Un bărbat a sunat la 112 pentru a anunţa că intenţionează să îl împuşte pe Anghel Iordănescu şi pe un alt general din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, autorul apelului fiind identificat şi audiat de anchetatori. Bărbatul a fost identificat, depistat şi condus la audieri, urmând să fie aplicate măsurile impuse de lege. La ora transmiterii ştirii, bărbatul este audiat la Secţia 2 de Poliţie.

Patru tinere au ajuns la spital, după ce şoferul autobuzului în care se aflau a frânat brusc pentru a evita impactul cu o maşină care i-a tăiat calea, iar fetele au căzut în mijlocul de transport în comun. Mai multe ambulanţe au ajuns la faţa locului pentru a prelua victimele. „ISU Argeş a intervenit cu două ambulanţe SMURD. Au intervenit şi colegi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş. Victimele au fost transportate la spital, pentru investigaţii suplimentare”. Starea victimelor nu e gravă. Poliţiştii din cadrul IPJ Argeş au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Ministerul Finanţelor Publice elimină într-un document oficial dubiile cu privire la deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate, un aspect care a fost pus la îndoială de clinicile private de sănătate la începutul acestui an. Ministerul a transmis că „impozitul lunar se cal­cu­lea­ză prin apli­carea cotei de 16% asupra bazei de cal­cul deter­mi­nată ca di­fe­renţă între venitul net din sa­larii cal­cu­lat prin de­ducerea din ve­nitul brut şi a primelor de asi­gu­rare vo­lun­tară de sănătate su­por­tate de an­ga­jaţi, astfel încât la nivelul anu­lui să nu depăşească echiva­lentul în lei al sumei de 400 de euro”.

Directorii generali ai MedLife şi Regina Maria, cele mai mari lanţuri de clinici private din România, sus­ţi­neau la începutul lunii iunie a aces­tui an că asigurările vo­lun­tare de sănătate nu pot fi deductibile fiscal de­oarece includ şi servicii care se suprapun cu cele aco­perite de pachetul de bază, fapt care contravine legis­laţiei în vigoare din do­me­niul sănătăţii. Reprezentanţii cli­nicilor private spu­neau că promovarea acestora drept de­duc­ti­bi­le de către asigurători pune în pericol dez­vol­tarea coerentă a sistemului privat de sănătate.

Dacă scorurile obţinute de partide la alegerile locale din 5 iunie se vor menţine şi la alegerile parlamentare de la finalul acestui an, viitoarea majoritate guvernamentală poate fi construită în jurul PSD-UNPR-ALDE, iar PNL şi UDMR riscă să rămână în opoziţie. Dacă luăm în calcul votul politic la nivelul Consiliilor Judeţene, rezultatele finale, la nivel naţional, ale alegerilor din 5 iunie arată în felul următor: PSD+UNPR – 42,29%, PNL – 30,64%, ALDE – 6,32%, UDMR – 4,99%, PMP – 4,47%.

Dacă parametrii înregistraţi la alegerilor locale vor fi, în mare parte, aceiaşi şi la parlamentare (prezenţă la urne, opţiuni politice), rezultatele scrutinului general din toamnă, traduse în mandate de parlamentari, vor arăta în felul următor: PSD+UNPR+ALDE – 241 de mandate (168 deputaţi şi 73 senatori), PNL – 150 de mandate (105 deputaţi şi 45 senatori), UDMR – 29 de mandate (20 deputaţi şi 9 senatori) şi PMP – 28 de mandate (19 deputaţi şi 9 senatori).

O vijelie a distrus, acoperişurile a peste 300 de case din satele Cuci şi Dătăşeni, judeţul Mureş şi a pus la pământ stâlpi de electricitate, dar şi turlele a două biserici, iar o fetiţă de 2 ani a decedat în comuna Brâncoveneşti, după ce un copac a căzut pe maşina în care se afla. Primarul comunei Cuci, Ilie Şuta, a declarat, că vijelia, care a durat maximum 10 minute, a făcut prăpăd în comună, pagubele fiind evaluate de o comisie specială. Şeful ISU Mureş, Dorin Oltean, a declarat şi el că pagubele cele mai mari au fost constatate în comuna Cuci. În comuna Cuci se află, şi prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, pentru a vedea care este situaţia la faţa locului şi a încerca să îi ajute pe locuitorii.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit într-un azil de bătrâni, la vârsta de 88 de ani. La data de 17 decembrie 1989, având funcţia de ministru adjunct al apărării naţionale, a fost trimis de Vasile Milea la Timişoara pentru a reprima revoluţia. Ceauşescu a fost foarte mulţumit de activitatea lui, întrucât l-a numit comandant militar unic al Timişoarei. Întors la Bucureşti în noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucureşti, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, să-i pună un picior în ghips, pentru a se sustrage în acest fel de implicarea pe mai departe în reprimarea revoluţiei. Fostul preşedinte Ion Iliescu transmite condoleanţe familiei lui Victor Atanasie Stănculescu, afirmând că acesta ”a contribuit la ieşirea din totalitarism şi revenirea la democraţie”.

Timpii de aşteptare la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Arad ajung chiar şi la două ore ca urmare a inundării, a clădirii noi a secţiei Primiri Urgenţe. In Unitatea de Primiri Urgenţe s-a evacuat partea de urgenţe adulţi şi camera de resuscitare, activitatea de primiri urgenţe continuă cu primirea promptă mai ales a urgenţelor majore, accidente rutiere, din păcate însă timpul de aşteptare a crescut fiind într-un spaţiu mai restrâns, fiind undeva între 60 şi 120 de minute, la urgenţe majore şi accidente rutiere, în continuare asigurăm modul normal de răspuns la astfel de evenimente. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost modernizată şi extinsă, când la conducerea spitalului era o altă echipă.

În primele cinci luni ale anului 2016, în România au fost înregistrate 365 de cereri de azil, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Irak şi Pakistan, potrivit datelor furnizate luni de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). In România, din anul 1991 până în prezent, un număr de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea formei de protecţie. Dintre aceştia, 4.981 au primit statut de refugiat sau protecţie subsidiară. De asemenea, de la începutul anului, în România au fost transferate 29 de persoane din Grecia şi şase din Italia, în urma angajamentelor asumate de România la nivel european.

Istoricul Mihnea Berindei, în vârstă de 68 de ani, a murit, a anunţat Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naţionale ale României, pe pagina sa de Facebook. Academicianul şi istoricul Răzvan Theodorescu a deplâns moartea istoricului Mihnea Berindei, care s-a stins din viaţă, duminică, la vârsta de 68 de ani. Într-o declaraţie , academicianul român a rememorat perioada în care l-a pregătit pe Mihnea Berindei pentru examenul la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, evocând faptul că încă din tinereţe, acesta era pasionat de istorie, provenind dintr-o familie de istorici. Răzvan Theodoresc şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prietenul său, academicianul Dan Berindei, tatăl istoricului Mihnea Berindei, declarând că speră să treacă peste „acest moment teribil”:

În regiunea Lombardia din nordul Italiei, artistul conceptualist american de origine bulgară Christo a dezvelit, pe 18 iunie, cea mai nouă instalaţie a sa: “The Floating Piers/ Aleile plutitoare”, o alee plutitoare de aproape 3 km lungime care uneşte două mici insule de uscat. Mii de oameni au păşit pe noua instalaţie a lui Christo, artistul conceptualist în vârstă de 81 de ani, publicul formând cozi uriaşe, atras de noutatea experienţei, „Alei plutitoare” fabricate din peste 200.000 de cuburi îmbinate înfăşurate în nylon galben.

Christo a avertizat că experienţa va fi precum mersul pe apă sau pe spatele unei balene. Artistul de origine bulgară este cunoscut şi pentru faptul că a înfăşurat în trecut Parlamentul German în material argintiu. Lucrul la instalarea acestui proiect a început încă din noiembre pentru a asambla şi a ancora cuburile cu plăci de beton în jurul Lacului Iseo. Este vorba de cea de-a 23-a instalaţie de anvergură a artistului.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a tras cortina peste cea de-a 23-a ediţie, printr-un spectacol aerian pe ritmuri rock, în care şi solistul s-a ridicat la peste 30 de metri înălţime, în Piaţa Mare, iar în Piaţa Teatrului a urmat un foc de artificii de peste 15 minute. O experienţă de neuitat”, un spectacol în coproducţie Spania – UK – Argentina a ţinut miile de spectatori din Piaţa Mare a Sibiului cu inima la gură, pentru că acrobaţii s-au ridicat la înălţimi de peste 30 – 40 de metri, unde au dansat, pe ritmurile rock ce veneau dinspre scena din centrul oraşului. La finalul concertului, solistul s-a prins chiar el în dansul la înălţme şi a susţinut ultima piesă de la înălţime

Despre spectacolul care s-a desfăşurat în centrul Sibiului şi care a fost ultimul din cadrul FITS 2016, organizatorii spun că a fost unul care reprezintă „un schimb intens între muzică şi arte vizuale, un contrast de senzaţii, un dialog între un concert rock, un spectacol aerian şi spaţiul în care se interpretează, o sinergie totală de rock şi teatru aerian, experimentare teatrală pe fundalul cerului”. Cu 15 minute înainte de miezul nopţii, în Piaţa Teatrului a avut loc un foc de artificii, iar pentru a le putea admira, sute de sibieni şi turişti s-au urcat pe zidurile fortificate, în vreme ce alţii, care erau în trafic au oprit maşinile pentru a privi spectacolul de lumini.

Accesul la concertul susţinut de trupa rock Queen alături de Adam Lambert, marţi, 21 iunie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, va fi permis începând cu ora 16:00, organizatorii promiţând publicului un show de neuitat cu hit-uri celebre. Doar o zi îi desparte pe fanii rock-ului de întâlnirea cu legendara trupa Queen, care va concerta alături de Adam Lambert pe 21 iune, în Piaţă Constituţiei din Bucureşti, show-ul făcând parte din turneul european al trupei. Trupa Queen alături de Adam Lambert vor încânta fanii timp de două ore cu hit-uri precum „Somebody to Love”, „We Are The Champions”, „We Will Rock You” . Concertul se va încheia în jurul orei 23:00.

Contribuţia capselor la istoria blugilor şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea este covârşitoare. Utilizarea micilor butoni de nichel sau din bronz a dus, în mod neaşteptat, chiar la răspândirea acestui obiect vestimentar la nivel mondial. Îi purtăm aproape zilnic şi recurgem la ei mai ales atunci când suntem în impas, fie în lipsă de inspiraţie, fie din grabă. Blugii ne rămân fideli şi sunt must-have-ul oricărei garderobe. Blugii rezistă la purtare şi sunt mereu în tendinţe, dar câţi dintre noi şi-au pus întrebarea dacă nu cumva capsele de la blugi au vreo întrebuninţare ascunsă? Cel mai probabil, am ignorat în mare parte banalele capse considerându-le doar parte a buzunarelor jeanşilor, dar ele sunt puse cu sens şi nu au un scop pur estetic.

Adevărul este că fără capse, blugii noştri s-ar găuri sau s-ar rupe. Contribuţia capselor la istoria blugilor şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea este covârşitoare. Mai mult, capsele au dus la crearea blugilor. În timpul Goanei după aur în 1870, municitorii purtau blugi pe şantiere, dar aceştia nu erau rezistenţi şi se rupeau sau se descuseau. Din această cauză, soţia unui muncitor s-a dus la croitorul Jacob Davis şi l-a rugat să-i croiască soţului său o pereche de blugi pentru muncă care să nu se rupă atât de uşor. Astfel, lui Davis i-a venit ideea de a echipa blugii cu capse în zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Capsele au ţinut la loc materialul iar astfel pantalonii s-au uzat mult mai greu.

Cântăreţul Alejandro „Jano” Fuentes, în vârstă de 45 de ani, care a apărut în versiunea mexicană a concursului muzical „The Voice”, în 2011, a murit, în Chicago, după ce a fost împuşcat în cap, într-o ambuscadă, în timp ce îşi sărbătorea ziua de naştere alături de prietenii săi. Acesta a fost împuşcat de trei ori în cap joi seară în afara Şcolii Tras Bambalinas School, din sud-vestul oraşului Chicago. Atacul s-a petrecut la mai puţin de o săptămână de la tragica moarte a cântăreţei americane cu origine româneşti Christina Grimmie, care a obşinut locul trei în competiţia The Voice SUA. Potrivit autorităţilor, un bărbat a împuşcat-o pe aceasta în timp ce cântăreaţa semna autografe după un concert susţinut în oraşul Orlando, statul Florida. Ulterior, bărbatul s-a sinucis.

Actorul britanic Eddie Redmayne, câştigătorul premiului Oscar în anul 2015 pentru cel mai bun actor într-un rol principal, şi soţia sa, Hannah, cu care este căsătorit de la finele anului 2014, au devenit, părinţii unei fetiţe, Iris Mary Redmayne. Cuplul a făcut anunţul primului lor copil în ziarul britanic „The Times.” Actorul Eddie Redmayne s-a căsătorit cu Hannah Bagshawe, specialist în relaţii publice în industria financiară, pe 15 decembrie 2014.

Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel va avea loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”,între 25–26 iunie,invitându-i pe vizitatori la o serie de evenimente diverse,de la expoziţii de obiecte meşteşugăreşti şi produse culinare,ateliere de creaţie,concerte,la târgul meşterilor populari. Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel este eveniment cultural devenit tradiţie care marchează importanta sărbătoare a calendarului creştin şi agricol. Atmosfera târgului de odinioară va fi însufleţită cu un program cultural-artistic din care nu vor lipsi atelierele de creaţie interactive, muzica instrumentală, cântecul şi jocul, lansările de carte, recitaluri de excepţie, precum şi întâlnirea cu tradiţiile etnicilor ucraineni.

Sâmbătă, 25 iunie, după ora 11:00, în cadrul Zilelor culturii ucrainene, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România şi Ambasada Ucrainei din Bucureşti, publicul este aşteptat la un spectacol pus în scenă de formaţiile Vocile Ronei – Rona de Sus, Maramureş, Zorea – Bucureşti, Trio Banduriste – Cernăuţi şi Polonynka – Paltinu, Suceava. Toţi cei interesaţi pot învăţa să încondeieze ouă, să sculpteze în lemn de la meşteri populari renumiţi şi să viziteze gospodăria Breaza (Satul Nou). În aceeaşi zi va putea fi vizitată şi o expoziţie de obiecte meşteşugăreşti şi produse culinare. De asemenea, târgul meşterilor populari are loc atât sâmbătă, cât şi duminică între orele 9:00-19:00.

Actorul american de origine rusă Anton Yelchin, cunoscut pentru rolul său din noile filme „Star Trek”, a murit la vârsta de 27 de ani, într-un accident rutier, poliţiştii investigând la acestă oră detaliile accidentului. Anton Yelchin a fost strivit în urma impactului, pe când se afla în maşina sa care a luat-o la vale în Studio City. Actorul mergea să se întâlnească cu prietenii săi pentru o repetiţie, a declarat agentul de poliţie. Când acesta n-a mai ajuns, prieenii au mers acasă la el şi l-au găsit decedat, strivit între maşina sa şi o cutie poştală de cărămidă. Poliţiştii au declarat pentru TMZ că motorul era încă pornit când a fost găsit actorul. Încă nu se cunosc cauzele exacte care au dus la producerea accidentului.

Şapte persoane s-au înecat în râuri şi bazine din Republica Moldova, majoritatea fiind în stare de ebrietate. O femeie de 26 de ani şi una de 30 de ani şi-au pierdut vieţile în Râul Nistru, în zonele Anenii Noi şi Vadul lui Vodă. În Sângerei, un bărbat de 25 de ani s-a înecat într-un lac. Un alt bărbat, de 40 de ani, s-a înecat într-o baltă din raionul Nisporeni, în centrul Republicii Moldova. La Chişinău, un bărbat de 36 de ani s-a înecat în piscina unui hotel. Corpurile a două adolescente sunt căutate în Râul Prut.

Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta a încurajat alegătorii din Ungaria să-şi exprime votul la referendumul care vizează contracararea sistemului UE al cotelor obligatorii de imigranţi. Cu ocazia discursului susţinut la un forum organizat la Nagykanizsa, Kover a avertizat că „nu putem reuşi”, decât dacă „toată lumea”, se prezintă la urne. Kover declarat că este „foarte important” pentru a „trimite un mesaj unanim spre Bruxelles” că este „doar treaba ungurilor să decidă cu cine doresc să trăiască în această ţară”. UE va trebui să respecte rezultatul referendumului din Ungaria, „dacă se consideră democratică”.

Compania americană Boeing se află în negocieri pentru vânzarea a 100 avioane de pasageri către Iran, a anunţat mass-media de stat iraniană, tranzacţie care ar putea marca prima intrare majoră a unei companii americane pe piaţa iraniană după acordul nuclear de anul trecut. Negocierile s-a desfăşurat în „mai multe etape”, iar cifrele finale şi termenii nu au fost încă stabiliţi. „Ambele părţi – Iran şi Boeing – au ajuns la un acord scris pentru cumpărarea de avioane Boeing”. Sancţiunile impuse de Washington, care nu sunt legate de programul nuclear, vor rămâne în vigoare, iar congresmenii americani au avertizat compania Boeing împotriva afacerilor cu Iranul, mai ales că acordul nuclear rămâne un subiect sensibil în cadrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în acest an.

Baroneasa Sayeeda Hussain Warsi, fostă membră a Guvernului David Cameron, a decis să susţină rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, deşi până acum militase pentru ieşirea ţării din comunitatea europeană. Baroneasa Warsi, fost secretar de stat în cadrul Ministerului britanic de Externe, a declarat că a luat această decizie întrucât „ura şi xenofobia” mişcării favorabile ieşirii ţării din UE „au mers prea departe”. Baroneasa a subliniat că a decis schimbarea susţinerii când a văzut un poster antiimigraţie al formaţiunii xenofobe Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), condus de Nigel Farage.

Virginia Raggi, susţinută de formaţiunea populistă antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S), a devenit prima femeie care ocupă postul de primar al Romei. Virginia Raggi, care a candidat pe lista Mişcării Cinci Stele, a obţinut 67,15% în al doilea tur de scrutin pentru Primăria Romei, învingându-l pe reprezentantul Partidului Democrat, Roberto Giachetti, care primit 32,85% din voturi. Virginia Raggi are 37 de ani şi este licenţiată în Drept la Universitatea din Roma. Victoria ei reprezintă o înfrângere simbolică pentru Partidul Democrat, al premierului italian Matteo Renzi.

SPORT

MECIURILE ZILEI LA EURO 2016,   GRUPA B – Slovacia – Anglia (live pe ProTV ) şi Rusia – Ţara Galilor (live pe Dolce Sport 1), de la 22:00.

Situaţie extrem de echilibrată în Grupa B, unde toate cele patru formaţii au şanse la calificarea directă şi sunt şanse mari ca şi locul trei să prindă un loc în optimi. Învingătoare la ultima fază în meciul cu Ţara Galilor, Anglia e favorită acum la câştigarea grupei, având şanse să îndeplinească acest obiectiv şi cu o remiză în faţa Slovaciei, dacă Ţara Galilor nu învinge Rusia.

Ţara Galilor (3 puncte) – Se califică în cazul unei victorii cu Rusia, dar îi este suficien şi un egal, dacă Anglia nu pierde cu Slovacia. În cazul în care Anglia pierde, iar Ţara Galilor face egal, galezii vor termina pe locul 3, depăşiţi de Anglia din cauza rezultatului direct.

Slovacia (3 puncte) – Se califică în cazul unei victorii cu Anglia şi ocupă locul doi în grupă şi cu un egal, dacă Rusia învinge Ţara Galilor. Slovacii vor fi însă eliminaţi de pe locul 4, dacă pierd cu Anglia, iar Rusia se impune cu Ţara Galilor.

Rusia (1 punct) – Rusia are nevoie de o victorie pentru a mai spera la calificare. Pot ocupa locul 2 dacă Anglia pierde, caz în care diferenţa între cele două naţionale ar fi făcută de golaveraj şi goluri marcate.

Ne-a bătut Albania cu 1-0 şi România se întoarce astăzi acasă de la Euro 2016, după ce a terminat grupa pe ultimul loc. Echipa naţională nu a păţit niciodată o asemenea ruşine, momentul nu se poate compara nici măcar cu cele trei înfrângeri din grupa de la Euro 1996. Reacţia viscerală a românilor a invadat mediul virtual încă de la miezul nopţii. Pe reţelele de socializare, părinţii povestesc cum le-au plâns copiii, jucătorii sunt înjuraţi, selecţionerului şi conducerii federaţiei li se cer demisiile.

Explicaţiile nu ţin doar de sistemul de joc folosit de Iordănescu sau de netitularizarea unui jucător sau a altuia. Ele sunt multe. Şi neplăcute. Ce s-a întâmplat cu România la Euro 2016 nu este o întâmplare. Este ce se întâmplă zi de zi cu România. Depinde doar de noi ca lucrurile să se schimbe. Schimbarea poate începe azi, mâine sau, respectând fatalitatea acestui neam, niciodată.

România a părăsit EURO pe uşa din spate după 0-1 cu Albania, un rezultat pe care nimeni nu-l anticipa. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, anunţă schimbări importante după acest turneu final, dar în acelaşi timp menţionează că prezenţa la EURO reprezintă o performanţă în sine pentru fotbalul românesc. Dacă la finalul meciului a refuzat orice declaraţie, preşedintele Federaţiei române de Fotbal, Răzvan Burleanu a declarat la sosirea naţionalei la hotelul din Lyon că eliminarea de la turneul final este nedreaptă. Deşi selecţionerul Iordănescu a lăsat de înţeles că ar vrea să continue pe banca echipei naţionale, preşedintele Federaţiei spune vă vor exista schimbări la nivelul băncii tehnice.

România a pierdut lamentabil şansa de a continua în optimile de finală ale EURO 2016. Selecţionata pregătită de Anghel Iordănescu a prestat un fotbal de proastă calitate în partida decisivă cu Albania şi a pierdut cu 1-0 un meci contra unei echipe modeste. Într-o demonstraţie fără precedent de lipsă de idei tactice, greşeli incredibile şi lipsă de încredere, România a terminat în genunchi un meci în urma căruia rămân foarte multe întrebări fără răspuns. Dacă Tătăruşanu a spus la finalul meciului în care este vinovat pentru golul primit că ”îmi asum faza de la gol, dar aşa e în fotbal” şi Anghel Iordănescu că ”nu ne reproşăm nimic, a fost o seară neagră”, ProSport revine cu o serie de întrebări la care trebuie să răspundă Răzvan Burleanu, Anghel Iordănescu şi mulţi dintre cei care au intrat pe teren la un turneu final complet ratat, turneu din care am ieşit cu un meci foarte, foarte slab.

Victoria Albaniei în meciul de fotbal cu România a „provocat o explozie de bucurie” la Tirana şi în toată ţara, meciul fiind considerat „delicat având în vedere tradiţia, dar şi experienţa jucătorilor români”. Referindu-se la evoluţia viitoare a Naţionalei albaneze la campionatul european de fotbal, Bello a spus că este dificilă de prevăzut, depinzând de meciurile din celelalte grupe şi a remarcat faptul că globalizarea „a micşorat diferenţele dintre ţările mari şi mici în fotbal”. Marko Bello a fost ministru al Integrării Europene, ministru-adjunct al Apărării şi ministru al Coordonării Guvernamentale în mai multe Executive de la Tirana. A fost timp de 12 ani deputat în Parlamentul albanez. De asemenea, Bello a fost ţi ambasador al ţării sale în România.

Anghel Iordănescu, selecţionerul României, a declarat după eşecul cu Albania, că naţionala s-a autodepăşit prin calificarea la Campionatul European din Franţa, competiţie pe care România o părăseşte după faza grupelor, dar tehnicianul nu îşi reprosează nimic pentru înfrângerea istorică cu Albania. Imediat după meci, selecţionerul Anghel Iordănescu a avut un discurs greu de înţeles, în care a vorbit despre imensele progrese făcute de Albania în fotbalul mondial şi de faptul că România s-a autodepăşit prin calificarea în grupele Euro 2016. „Nu ne reproşăm nimic”, spune Iordănescu, înainte să precizeze că singurul lucru care l-a nemulţumit a fost rezultatul.

UEFA a organizat astăzi, la Nyon, tragerea la sorţi pentru primele două tururi preliminare din Liga Campionilor. România are două reprezentante în preliminariile Champions League 2016/2017 – campioana Astra şi vicecampioana Steaua. Astra (Ruta campioanelor) şi Steaua (ruta non-campioanelor) vor intra în urne abia din turul 3 preliminar, tragerea la sorţi fiind programată pe 15 iulie 2016. Tragerea la sorţi desfăşurată astăzi la Nyon o interesează în mod direct pe Astra Giurgiu, care poate întâlni în turul 3 preliminar formaţii precum Salzburg, Dinamo Zagreb, Bate Borisov, Celtic, Apoel Nicosia sau Ludogoreţ Razgrad, toate implicate în meciuri din turul 2 preliminar.

Budescu nu uită şi nu iartă. Lăsat acasă de Anghel Iordănescu după ce a contribuit la calificarea la Euro 2016, jucătorul formaţiei chineye Dalian Yifang a lansat un nou atac dur la adresa selecţionerului. „Am mers la Euro fără antrenor”, e concluzia dură trasă de fostul jucător al Astrei, care se întreabă de ce Sânmărtean a fost folosit doar 45 de minute în Franţa.

Meciul România – Albania, scor 0-1, intră în istoria ambelor naţionale. Pentru noi reprezintă doar un eşec colosal, o înfrângere istorică, în timp ce pentru albanezi au reuşit primul gol, prima victorie la un Campionat European şi primul succes în faţa „tricolorilor” din 1948 încoace. Elseid Hysaj, cel mai bine cotat jucător din lotul lui De Biasi şi unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Albaniei, este aproape de transferul carierei.

Înaintea confruntării de duminică seară, Hysaj (jucătorul lui Napoli), era curtat doar de Arsenal, dar după prestaţia sa din meciul cu România cota sa a explodat pur şi simplu. Barcelona şi Atletico Madrid şi-au manifestat interesul pentru fundaşul dreapta în vârstă de 22 de ani, informează presa franceză. Francezii mai scriu că granzii din Spania s-ar putea să se fi trezit totuşi prea târziu, Arsenal având prim-planul în condiţiile care au făcut deja o ofertă de 14 milioane de lire sterline.

Gabriel Torje, mijlocaşul echipei naţionale a României, s-a declarat nemulţumit de eşecul Naţionalei, susţinând că, sacă vom juca tot aşa, nu avem şanse la calificarea pentru Campionatul Mondial din 2018. Întrebat ce s-a întâmplat la vestiare după meci, Torje a spus că toţi jucătorii erau cu capul plecat, iar Anghel Iordănescu nu le-a spu ce va face în următoarea după plecare ruşinoasă de la Euro 2016. Gabriel Torje consideră că nimeni nu are justificare pentru ratarea calificării în optimile de finală. Mijlocaşul de 26 de ani cu 11 goluri în tricoul naţionalei, a intrat pe teren în minutul 57 al partidei cu Albania, în locul lui Denis Alibec, care a ieşit accidentat.

Partida dintre Elveţia şi Franţa, scor 0-0, a adus un peisaj extrem de rar întâlnit. Nu mai puţin de trei jucători elveţieni s-au ales cu tricoul rupt: Mehmedi, Xhaka şi Embolo. În plus, a fost nevoie să fie schimbată şi mingea, deoarece s-a spart.Franţa şi Elveţia au terminat la egalitate, scor 0-0, în derby-ul grupei A. Cele două merg împreună în optimi. În urmă rămâne însă o scenă mai puţin întâlnită în fotbal. Nu mai puţin de trei jucători elveţieni s-au ales cu tricoul rupt: Mehmedi, Embolo şi Xhaka. Ultimul chiar de două ori. La prima vedere pare un fenomen curios pentru cei care nu au văzut meciul. Explicaţiile stau însă în duelurile fizice dintre jucătorii celor două echipe. Elveţienii au avut de muncit mai ales cu Pogba, care şi-a tras constant adversarii de tricouri. Ca un fapt divers, şi balonul s-a spart în timpul meciului.

Denis Alibec a vorbit înainte de plecarea spre România despre accidentarea suferită în meciul cu Albania. Atacantul Astrei va efectua mai multe teste după revenirea în ţară, dar spune că se aşteaptă să stea pe bară „între două şi trei luni”. Iniţial s-a spus că vârful a suferit o entorsă de genunchi, dar din spusele atacantului de 25 de ani e posibil să-i fi fost afectate şi ligamentele. Dacă perioada de absenţă se confirmă, asta înseamnă că Alibec va putea juca din nou cel mai devreme la începutul lui septembrie, adică după disputarea partidelor din preliminariile Champions League şi Europa League. Astra va juca în Turul 3 al preliminariilor Champions League.

Marius Şumudică, antrenorul echipei Astra Giurgiu, este de acord cu fostul internaţional Florin Prunea şi consideră că oficialii Federaţiei Române de Fotbal sunt principalii vinovaţi pentru eşecul naţionalei României la Campionatul European din Franţa. Ceea ce s-a întâmplat la acest Campionat European a fost o batjocură la adresa fotbalului românesc. ”Mi-e jenă că sunt campionul acestui fotbal. Simt o dezamăgire probabil şi accentuată de accidentarea lui Alibec. Trebuie să existe un moment zero. N-am văzut în viaţa mea atâtea degajări la echipa naţională cât am văzut în aceste trei meciuri”, a declarat Marius Şumudică.

CS Ştiinţa Municipal Bacău a pus monopol în sezonul 2015-2016 pe titlurile în handbalul juvenil masculin. După ce a obţinut trofeul la juniori I, Gabriel Armanu şi-a condus clubul spre titlu şi la juniori II. În turneul final de la Sighişoara, Ştiinţa Bacău a învins Potaissa Turda în finala mare, cu 28-24. Dacă vreţi, la nivelul băncilor tehnice a fost şi un duel între foştii internaţionali Gabriel Armanu şi Iulian Alexandru. Medaliile de bronz au revenit băieţilor de la LPS Suceava, care au învins Academia Minaur cu 27-26 în finala mică.Şi turneul final al juniorilor II disputat la Sighişoara s-a încheiat cu discuţii controversate. Relu Druţu, antrenor la CSŞ Galaţi, a făcut nişte acuzaţii grave, faptul că ierarhia finală a fost … trucată!

Sorana Cîrstea continuă urcuşul în clasamentul WTA: jucătoarea în vârstă de 26 de ani ocupă locul 86 WTA în nou clasament oferit publicităţii luni, după ce săptămâna trecută se poziţiona pe 97 WTA! Sorana reintră astfel în Top 90 WTA după aproape doi ani, datorită sfertului de finală atins săptămâna trecută la Mallorca (Spania). Sorana, salt de 158 de locuri în 2016. Ultima clasare a Soranei Cîrstea în Top 90 WTA datează din 21 septembrie 2014, atunci când românca ocupa locul 84 WTA. Din acel moment, Cîrstea a picat constant în clasament, până în anul 2016 însă, când Sorana a revenit la un nivel de top. Jucătoarea din Târgovişte a început sezonul pe 244 WTA, în doar 6 luni şi jumătate reuşind un salt fantastic de 158 de locuri.

Albania a stabilit două borne istorice în meciul cu România: primul gol şi prima victorie din istoria naţionalei la Campionatul European. Guvernul Albaniei a reacţionat după succesul de la EURO: va acorda paşapoarte diplomatice jucătorilor lui De Biasi. De asemenea, banii pe care UEFA îi va acorda federaţiei pentru prestaţia de la EURO vor fi împărţiţi între fotbalişti.

SCM Craiova este una din cele mai active echipe pe piaţa transferurilor în această perioadă, reuşind câteva achiziţii interesante. După Valentina Ardean, Cristina Zamfir şi Zeljka Nikolic, echipa tandemului Bogdan Burcea – Simona Gogârlă a realizat încă un transfer, cel al interului dreapta Jelena Markovic. Handbalista are 26 de ani şi are în palmares şi trofeul Ligii Campionilor cu Buducnost Podgorica, în sezonul 2011-2012.
La fel de adevărat, atât Markovic, cât şi Nikolic nu au jucat însă acea dublă manşă cu Gyor, cele două handbaliste având apariţii în echipă doar în faza grupelor / grupe principale. Markovic vine la Craiova din liga secundă a Franţei, de la echipa Achenheim TH după ce înainte a mai trecut pe la Lok. Zagbreb, Iuventa Michalovce şi Blomberg-Lippe. Campania de achiziţii a SCM Craiova nu s-a încheiat, dar noua echipă a Băniei are deja o altă faţă.

Mijlocaşul francez al echipei Juventus, Paul Pogba, se află în negocieri cu Real Madrid, a dezvăluit agentul jucătorului, Mino Raiola, citat de cotidianul spaniol Marca. Suma de transfer va fi cuprinsă între „120 şi 140 de milioane de euro. (n.red. – Paul Pogba) merită aceşti bani indiferent ce echipă îl doreşte”, a mai spus Raiola. Pogba este cotat în prezent la 70 de milioane de euro, conform site-ului de specialitate Transfermarkt. Pogba, în vârstă de 23 de ani, a ajuns la Juventus în 2012, liber de contract, după ce a jucat doar trei meciuri în Premier League pentru Manchester United. De atunci a câştigat patru titluri în Serie A, din tot atâtea posibile, cu Juventus.

Mircea Lucescu începe să se confrunte cu probleme serioase la Zenit. După ce Ezequiel Garay a anunţat că nu mai doreşte să continue în Rusia şi vrea să ajungă în Serie A, acum şi Axel Witsel declară că vizează o nouă aventură. La fel ca Garay, şi Witsel a venit la Zenit de la Benfica. A semnat cu ruşii în 2012, perioadă în care a jucat 156 de meciuri şi a marcat 21 de goluri. A câştigat toate trofeele interne alături de gruparea din Sankt-Petersburg.

După câteva zile de reacomodare la efort în Copou, jucătorii de la CSMS Iaşi încep astăzi pregătirea centralizată în Turcia. Elevii lui Nicolo Napoli se vor antrena în următoarele trei săptămâni în Antalya, la Bolu, în această perioadă fiind programate şi cinci meciuri amicale. Delegaţia ieşeană a plecat duminică spre Bucureşti, iar astăzi va zbura spre Antalya, cu escală la Istanbul. Din lot fac parte 25 de jucători, inclusiv portarul italian Alessandro Caparco, despre care se spusese iniţial că nu va fi păstrat în lot. În cele din urmă, Caparco a semnat prelungirea contractului şi a făcut deplasarea în cantonament. S-a renunţat în schimb la portarul Nicuşor Grecu şi la tinerii Moisii, Huţanu şi Crenganiş, cei patru urmând să fie împrumutaţi la alte echipe.

Cleveland Cavaliers a câştigat în premieră titlul în NBA, după o finală de poveste cu Golden State Warriors. În meciul 7 al finalei, cel decisiv, LeBron James & Co s-au impus cu 93-89 în fieful adversarei. Noua deţinătoare a trofeului în campionatului nord-american de baschet a devenit şi prima echipă în istoria întrecerii care a întors scorul la general de la 3-1. Cleveland şi-a luat astfel şi revanşa după finala pierdută în sezonul trecut, tot cu Golden State, 4-2 la general. Oraşul american Cleveland jubilează din nou. După 52 de ani a obţinut un nou titlu important, după cel obţinut de Browns în NFL. Fără îndoială eroul acestui imens succes este LeBron James (31 ani), jucătorul care în urmă cu 2 ani, la ”înregimentarea” în trupa lui Cavaliers, promitea fanilor câştigarea trofeului în NBA. Şi s-a ţinut de cuvânt.

PROGNOZA METEO
20 Iunie 2016

Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, izolat canicularã în Muntenia, Transilvania și Moldova, cu temperaturi maxime ce se vor încadra, în general, între 29 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat în sud, în est și în centru, regiuni în care indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge local pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în vestul și nordul țãrii, unde ziua doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtã duratã. Începând de seara însã, instabilitatea atmosfericã se va accentua, iar în Banat și Crișana vor fi averse torențiale, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului și izolat grindinã; cantitãțile de apã vor depãși local 20 l/mp și izolat 50 l/mp. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 12 și 21 de grade, ușor mai ridicate pe litoral și în Delta Dunãrii.

Bucuresti

Vremea se va menține cãlduroasã, iar disconfortul termic se va accentua. Temperatura maximã va fi de 32…34 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitãți. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimã va fi de 18…19 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *