Stiri pe scurt 20 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 20 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  20  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 ianuarie. In anul 1999, după ce Miron Cozma a respins o propunere a Guvernului de începere a unor negocieri cu o comisie guvernamentală, minerii din Valea Jiului au plecat de dimineaţă, din Târgu Jiu spre Bucureşti, cu circa 70 de autobuze şi peste 200 de autoturisme. Ei au ajuns, în jurul prânzului, în apropierea localităţii Costeşti, la câţiva kilometri de Horezu. Aici se afla un baraj al forţelor de ordine, format din circa şase mii de luptători DIAS şi BAOLP care aveau dispoziţie din partea prefectului de Vîlcea, Nicolae Curcăneanu, să împiedice, prin toate miljloacele legale, înaintarea minerilor spre Bucureşti. Puţin după ora 15.00 au început ciocnirile, extrem de violente, soldate în cele din urmă cu retragerea forţelor de ordine.

Femeia din România dispărută în avalanşa care a distrus hotelul Rigopiano din localitatea Farindola, regiunea Abruzzo, a plecat din ţară, după două căsnicii eşuate, pentru a-şi ajuta părinţii rămaşi în Bacău şi pentru a se trata de boala de care suferă, poliartrită reumatoidă. Adriana are 43 de ani şi s-a născut în comuna băcăuană Corbasca, într-o familie modestă.Primarul comunei Corbasca, Andone Puşcasu, a declarat, că părinţii femeii au lucrat la CAP şi, deşi au avut o situaţie modestă, au ajutat-o să îşi găsească drumul în viaţă. Adriana a absolvit cursurile unei şcoli postliceale şi este infirmieră. Imediat după ce a terminat cursurile, s-a angajat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Răcăciuni, unde avea grijă de persoane cu probleme neuropsihiatrice.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) anunţă că nu au reuşit identificarea a aproximativ o sută de persoane aflate în Piaţa Universităţii, reţinute pe 13 iunie 1990, pentru aflarea identităţii acestora publicând pe site fotografiile lor. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat, că propunerea Parchetului General de a transforma unităţi militare în închisori nu este o soluţie întrucât acestea sunt degradate şi este nevoie de 3-4 ani pentru a le aduce la standarde minime de cazare. Precizările au fost făcute în contextul proiectului de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a propus ca măsura pentru supraaglomerarea din penitenciare trecerea unor unităţi militare în administrarea Ministerului Justiţiei şi transformarea lor în penitenciare.

Minivacanţa care începe de vineri şi care se prelungeşte până pe 24 ianuarie inclusiv este un cadoul făcut de Guvern nu numai bugetarilor, ci şi agenţiilor de turism şi hotelierilor, care reuşesc să-şi crească vânzările într-o perioadă care până acum era considerată “moartă” pentru ei. Un scurt sondaj făcut în rândul agenţiilor de voiaj arată că staţiunile montane sunt cele mai căutate de români pentru această vacanţă scurtă.

Tariful pentru şase nopţi de cazare, cu mic dejun, la un hotel de patru stele, în staţiunea Păltiniş este 2050 lei/ camera, în vreme ce în Poiana Braşov doar pentru trei nopţi de cazare într-o unitate tot de patru stele preţul este de 2295 lei/cameră. Iar, în Sinaia, la un hotel de patru stele, patru nopţi de cazare, cu mic dejun, costă 199 de euro/persoană. În Bulgaria, la Bansko, un sejur de cinci nopţi la un hotel de patru stele, cu mic dejun, costă 700 de euro/camera, iar la trei stele plus, 130 de euro/persoană, patru nopţi de cazare cu mic dejun.

PNL nu a căzut de acord asupra modului în care se vor desfăşura alegerile interne, au declarat surse din PNL, potrivit cărora fostul lider al PDL Vasile Blaga vrea alegerile de sus în jos şi Congres în martie, iar aripa vechiului PNL exact pe dos. Întâlnirea convocată de Vasile Blaga la Ogrezeni, Giurgiu a fost privită de foştii PDLişti ca o ”intervenţie binevenită pentru reconstrucţia partidului”. Deşi este prea devreme să se vorbească despre conturarea viitorului lider pe care îl va susţine aripa fostului PDL, surse partid spun că Blaga l-ar putea susţine pe Cătălin Predoiu.

Cu toate că oficial Raluca Turcan nu şi-a anunţat intenţia de a candida pentru şefia partidului la Convenţie, surse din rândul liberalilor susţin că în aripa fostului PDL lupta pentru şefia formaţiunii se duce între actualul lider interimar şi Cătălin Predoiu, nefiind însă exclusă posibilitatea ca democrat-liberalii să pregătească ”în tăcere” un alt candidat pentru Convenţie. Pe de altă parte, la întâlnirea convocată de actualul secretar general, Marian Petrache, aripa fostului PNL a decis că este important să se prezinte cu un singur candidat la Convenţie.

Unul dintre liderii ALDE, Graţiela Gavrilescu, a declarat că vicepreşedintele Cătălin Beciu „a vorbit pe persoană fizică”, când a susţinut că protestul de miercuri ar fi o manifestaţie nazistă la care au participat nişte ”cretini” şi ”animale” care îi provoacă scârbă. El susţine că postarea sa a venit ca reacţie la scandările protestatarilor. El a precizat că îşi menţine opinia potrivit căreia în România nu există închisori, ci lagăre de concentrare, oamenii nefiind pedepsiţi prin privarea de libertate, ci torturaţi. Cătălin Beciu a mai afirmat că a primit numeroase ameninţări, inclusiv fetiţa sa primind o ameninţare cu moartea.

DIICOT susţine adoptarea ordonanţei de urgenţă privind graţierea poate reprezenta o condiţie favorizantă infracţiunilor din aria acestei structuri de parchet. Legat de abuzul în serviciu, direcţia precizează că CCR a condiţiona existenţa unei infracţiuni de o pagubă este „o eroare legislativă”. Procurorii susţin că măsura nu este întemeiată pe o analiză riguroasă la nivelul ANP, menţionând că urgenţa adoptării ordonanţei nu este justitficată echilibrat.

În ceea ce proveşte abuzul în serviciu şi punerea în acord a acestuia cu decizia CCR, procurorii spun că „se observă că ceea ce au criticat judecătorii CCR este doar lipsa de predictibilitate referitoare la nivelul legislaţiei încălcate de presupusul făptuitor, fără a face în acest context vreo legătură cu un anume cuantum, ţinând cont de faptul că infracţiunea de abuz în serviciu nu este una eminamente legată de o pagubă, ca furtul sau înşelăciunea. A condiţiona însăşi existenţa unei infracţiuni de o pagubă (nu folos, nu prejudiciu, nu produs infracţional, nu interese legale vătămate) este, în opinia noastră, o eroare legislativă prin ea însăşi.

În privinţa conflictului de interese, DIICOT precizează că „modificarea textului nu este menită să pună textul în acord cu dispoziţiile deciziei CCR, ci restrânge în mod nejustificat sfera de aplicabilitate a acestuia.
Constatăm că judecătorii Curţii atrag atenţia doar asupra faptului că, prin modificarea Codului civil, contractele comerciale sunt considerate contracte civile, astfel încât termenul a devenit atât de larg, încât nu mai este predictibil. Aşadar, sintagma ”contracte comerciale” putea fi înlăturată sau explicitată, cu păstrarea celorlalte dispoziţii normative.

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite să beneficieze de o compensaţie în cotă forfetară pentru taxa aferentă achiziţiilor. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectueazã achiziţii de la agricultori pot deduce această compensaţie. Cota standard de TVA este de 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Cota standard de TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile nescutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Victor Becali va rămâne în închisoare după ce Tribunalul Constanţa a admis contestaţia depusă de DNA împotriva sentinţei Judecătoriei Medgidia care, în luna decembrie, admisese solicitarea acestuia de eliberare condiţionată, astfel că fostul impresar va rămâne încarcerat în continuare la Poarta Albă. Decizia instanţei este definitivă, astfel că fostul impresar va trebui să mai petreacă o perioadă în Penitenciarul Poarta Albă, termenul de reiterare a unei noi cereri fiind stabilit pentru 20 iunie.

Cea mai nouă comedie semnată de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, intră în cinematografe începând cu 20 ianuarie 2017. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu. Alături de actorii care intepretează protagoniştii cinefilii îi pot vedea pe Miruna Biléi, Adrian Văncică, Tache Florescu, Alexandru Papadopol, Ovidiu Niculescu, Lucian Ifrim sau Gelu Colceag. Pentru regizor, Laurenţiu Bănescu, Simona Arsu şi Miruna Biléi sunt cele trei descoperiri în „6,9 pe scara Richter”.

În weekend se pune de-un ceai dansant şi se face clubbing de iarnă la Manasia. Pentru romantici, la Ateneu se cântă muzică clasică din Persia,brodată pe versurile poeţilor sufiţi Hafez şi Rumi. Dacă doriţi un weekend cozy în familie,aveţi animaţiile „Sing” şi „Ozzy. Marea evadare” la Elvire Popesco.

Actorul Miguel Ferrer, cunoscut pentru rolurile sale în serialele „NCIS: Los Angeles” şi „Crossing Jordan”, dar şi în filme cum ar fi „RoboCop” şi „Iron Man 3”, a murit joi, după o luptă cu un cancer la gât, la vârsta de 61 de ani. Ferrer este fiul cântăreţei din anii 1950 Rosemary Clooney şi al actorului Jose Ferrer şi vărul lui George Clooney. El a jucat în serialul „NCIS: Los Angeles” timp de şapte sezoane. George Clooney afirmă că Ferrer „a făcut lumea mai luminoasă şi mai amuzantă”.

Buckingham Palace a făcut publică lista darurilor primite de Elisabeta a II-a la împlinirea a 90 de ani. Printre cadourile neobişnuite primite de regină se află un cal numit „Sir John” trimis de Poliţia regală canadiană, în timp ce locuitorii din Insulele Virgine britanice i-au trimis un săculeţ violet cu sare. Preşedintele competiţiei de ambarcaţiunii Henley Royal Regatta i-a făcut maiestăţii sale cadou un ursuleţ din mohair pe nume Bertie, dotat şi cu o pălărie. Dragostea reginei pentru câinii săi nu a fost uitată, ea primind patru jachete de culoare maro pentru patrupede, decorate cu blazonul comitatului regal Windsor şi Maidenhead.

Regizorul Francis Ford Coppola este proprietar de podgorii şi a încheiat un contrat cu Academia de Film Americană prin care devine furnizor exclusiv de vinuri la viitoarele gale de decernare ale premiilor Oscar, dar şi la Festivalul de Film Sundance. Francis Ford Coppola, alături de directorul de producţie a podgoriei pe care o deţine cineastul, Corey Back, au creat serii personalizate de vinuri, dar şi sortimente exclusiviste.

În contractul încheiat de Coppola se arată că brand-ul de vin pe care îl produce va fi furnizat, în regim de exclusivitate, la galele de decernare ale Premiilor Oscar din 2017, 2018 şi 2019, dar şi la petrecerile de după ceremonii. Podgoria lui Coppola se numeşte Francis Ford Coppola Winery, este situată în Geyserville, California şi este gândită precum un parc de distracţii pe tipic viticol. Coppola declară că podgoria este „o lume de poveste a vinurilor”.

Cântăreaţa braziliană Loalwa Braz Viera,cunoscută pentru hitul mondial „Lambada”, pe care l-a interpretat alături de grupul Kaoma, a fost găsită fără viaţă, la 63 de ani, cu trupul carbonizat, în propriul automobil, nu departe de domiciliul cântăreţei. Prezenţa a doi bărbaţi înarmaţi a fost semnalată în apropierea casei cântăreţei. In presă se precizează că este prematur să se stabilească o legătură formală cu decesul cântăreţei.

Brigada de pompieri locală a fost solicitată o dată în timpul nopţii, când a fost semnalat un incendiu la adresa de domiciliu a cântăreţei. Un al doilea apel a fost efectuat la pompieri pentru a interveni într-un incendiu iscat într-un vehicul din apropiere. În acest automobil a fost găsit trupul neînsufleţit al cântăreţei. O autopsie urmează să fie efectuată.

Emblematică pentru anii 1980, Loalwa Braz Vieira a avut o fulgurantă şi efemeră faimă mondială în 1989, când era solista grupului Kaoma, faimos pentru hitul internaţional „Chorando se foi”, cunoscut sub numele de „Lambada”. În fapt, lambada era un gen muzical tropical care fuziona stilurile carimbo, merengue, salsa şi zouk, în anii ’80, când Loalwa Braz Vieira era un icon brazilian. Piesa „Lambada”, un hit estival, este însoţită de un videoclip vesel şi senzual, cu un cuplu care dansează legănat şi sincopat. Piesa şi videoclipul au fost un succes răsunător la nivel mondial.

Statul Islamic foloseşte recrutori în reţelele de socializare şi site-uri de mesagerie instantanee pentru a racola tineri germani nemulţumiţi, unii dintre aceştia având chiar vârste de 13 şi 14 ani. Acesta a făcut paralele între gruparea islamistă militantă şi fostele mişcări radicale, precum comunismul sau socialiştii naţionalişti ai lui Hitler, care de asemenea încercau să ademenească tineri ce erau dispuşi să se răzvrătească împotriva părinţilor şi societăţii.

Maassen a amintit cazul unei adolescente de origine germană-marocană, identificată drept Safia S., care este acuzată că a înjunghiat un poliţist într-o staţie de gară din Hanover, în februarie 2016, şi al unui adolescent irakian ce a încercat să detoneze două dispozitive explozive în vestul oraşului Ludwigshafen, în luna decembrie. Aproximativ 20 % din cele 900 de persoane din Germania, estimate a fi fost recrutate de Stat Islamic, ce s-au alăturat reţelei teroriste în războiul din Irak şi Siria, sunt femei.

Un bărbat a intrat intenţionat cu un vehicul în persoanele care circulau pe o stradă pietonală din centrul oraşului australian Melbourne, provocând cel puţin trei morţi şi 20 de răniţi. Individul a fost arestat, iar poliţia suspectează că acest incident are legătură cu atac cu cuţiul petrecut anterior în oraş. În ceea ce priveşte starea răniţilor, Serviciul de Ambulanţă din statul Victoria a comunicat că mai multe persone sunt grav rănite. Mai multe străzi din zonă au fost închise publicului.

Îmbrăcat într-un halat de baie prezidenţial, decorat cu stema Republicii Moldova în dreptul pieptului, preşedintele Igor Dodon a renunţat la inhibiţii de dragul tradiţiei: s-a scăldat în apă rece ca gheaţa de Bobotează. Iată de ce consider că tradiţia scăldatului în apă rece depăşeşte semnificaţia simbolică. Ea are un rol de întremare şi călire trupească. Pentru că Biserica are nevoie de creştini sănătoşi şi viguroşi. De ani de zile practic scăldatul în apă rece. Nu renunţ la el nici acum, fiind preşedinte. Încă o dată felicitări cu prilejul acestei frumoase sărbători religioase”, a scris Dodon pe pagina personală de Facebook.

Agenţia de protecţie civilă din Italia a anunţat vineri că operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori în hotelul Rigopiano au continuat şi în cursul nopţii, iar alte două cadavre au fost descoperite. Pompierii i-au găsit pe supravieţuitori sub o podea şi discută cu aceştia. Două elicoptere, unul aparţinând Pazei de Coastă şi altul pompierilor, survolează zona hotelului aşteptând instrucţiuni de la sol pentru ca medicii să fie coborâţi ca să ofere ajutor supravieţuitorilor. Este posibil ca oamenii să fie apoi transferaţi la spital cu aceleaşi eclicoptere.

Operaţiunile de căutare sunt îngreunate de zăpada care blochează singurul drum de acces spre hotel, dar şi riscul producerii unor noi avalanşe. Cel puţin 25 de oameni, inclusiv câţiva copii, sunt în continuare dispăruţi, şi există temeri că ar fi decedat după ce hotelul a fost grav afectat de o avalanşă în cursul după-amiezii de miercuri. Trei români, un adult şi doi copii, se aflau în hotelul afectat de avalanşa care a avut loc în regiunea Abruzzo, din Italia.

Donald John Trump este un cunoscut om de afaceri, magnat imobiliar, star de televiziune şi politician, controversatul candidat republican afirmând de-a lungul campaniei electorale că este singurul care poate face „America să fie cu adevărat mare”. Preşedintele-ales al SUA a sosit la Washington D.C., împreună cu soţia, înaintea ceremoniei de instalare în funcţie.

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în New York, într-o familie înstărită, tatăl său, Fred Trump, fiind unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe Coasta de Est a SUA. El a urmat cursurile liceale ale Acadamiei Militare din New York, terminând apoi studiile universitare ale Facultăţii de Economie şi Comerţ Wharton din cadrul Universităţii Pennsylvania, fiind licenţiat în economie în anul 1968. Din acel moment, s-a alăturat tatălui său în domeniul afacerilor imobiliare din Brooklyn.

Capitala americană Washington se pregăteşte pentru ceremoniile ce vor avea loc, cu ocazia învestirii în funcţie a viitorului preşedinte de la Casa Albă, Donald Trump. Viitorul lider al Statelor Unite a folosit platforma de socializare Twitter pentru a solicita cetăţenilor americani să participe la festivităţile ce vor avea loc vineri, în momentul în care va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Casei Albe. Poliţia americană se aşteaptă ca la ceremonia de depunere a jurământului lui Donald Trump să ia parte un public vast. Aproximativ două milioane de persoane ar putea participa, deşi poliţia a comunicat că se aşteaptă ca în jur de 900.000 de oameni să asiste. Garduri şi bariere au fost amplasate pentru siguranţa celor care speră să surprindă un moment istoric al SUA.

Celebrul interlop mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a fost extrădat în Statele Unite, fiind transferat la o închisoare din New York. Pe numele interlopului mexican erau emise două cereri de extrădare, de autorităţile din statele americane California şi Texas. Guzman, care anterior a evedat din două închisori de maximă securitate din Mexic, a încercat să prevină extrădare către Statele Unite, însă contestaţiile formulate au fost respinse de justiţia mexicană. Mexicanul urmează să apară în faţa unui tribunal federal din Brooklyn, fiind acuzat de conducerea unei organizaţii criminale care se ocupa cu traficul de droguri.

Un amplu protest anti-Trump, la care au participat mii de persoane, inclusiv o serie de celebrităţi precum Robert de Niro, Alec Baldwin, Michael Moore ori Cher, s-a desfăşurat joi noaptea la New York,cu doar câteva ore înainte de ceremonia de învestire a noului preşedinte. Mai mulţi protestatari anti-Trump s-au strâns în faţa clădirii National Press Club din centrul Washingtonului, unde avea loc un eveniment la care participau susţinătorii preşedintelui-ales, poliţia fiind nevoită să intervină din cauza altrecaţiilor între cele două părţi.

Susţinătorii preşedintelui-ales participau la DeploraBall, numele evenimentului făcând referire la o afirmaţie făcută de Hillary Clinton în timpul campaniei electorale, care a descris o mare parte din simpatizanţii lui Trump ca fiind „deplorabili”. Protestatarii au huiduit persoanele care participau la eveniment, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a calma spiritele, folosind sprayuri lacrimogene. Un bărbat care flutura un steag pro-Trump a fost bruscat şi fugărit până la Teatrul Warner, aflat în apropiere, unde vedetele Fox News, Sean Hannity şi Geraldo Riviera, aşteptau să intre la un alt eveniment. Hannity a intervenit, ameninţând protestatarii angajaţi în urmărirea bărbatului.

Un avion militar nigerian a bombardat din greşeală o tabără de refugiaţi din regiunea Borno, în nord-estul Nigeriei, bilanţul victimelor anunţat iniţial fiind de cel puţin 52 de morţi. Atacul a avut loc în timpul operaţiunilor militare desfăşurate de armata nigeriană împotriva grupării teroriste Boko Haram, afiliată reţelei extremiste Stat Islamic. Crucea Roşie a comunicat că şase angajaţi ai organizaţiei umanitare au decedat în urma atacului aerian, iar peste zece au fost răniţi.

Cele mai multe victime erau persoane care se refugiaseră din zone vizate de atacurile grupării teroriste Boko Haram.Generalul Rabe Abubakar, un purtător de cuvânt al forţelor militare nigeriene, a declarat că atacul „deşi regretabil, nu a fost niciodată intenţionat”, precizând că forţele nigeriene au acţionat pentru a elimina mai mulţi militanţi Boko Haram aflaţi în apropiere de tabăra de refugiaţi de la Rann.

Donald Trump a continuat să stârnească controverse şi după câştigarea preşedinţiei Statelor Unite, intrând în polemici cu diverse personalităţi publice, criticând serviciile secrete americane, acuzând mass-media de lipsă de onestitate şi provcând consternare şi nelinişte în China sau Europa. Imediat după victoria lui Trump, sute de susţinători ai democratei Hillary Clinton au protestat în mai multe oraşe americane, iar proaspăt alesul preşedinte a reacţionat prompt pe Twitter, criticând demonstranţii şi presa.

Discursul preşedintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, este marcat de o serie de controverse, fie că indică idei diametral opuse faţă de cele ale lui Hillary Clinton, adoptarea unei poziţii defensive, renunţarea la unele promisiuni sau că înregistrează o schimbare de direcţie post-campanie. În mod ironic, anunţul făcut de Donald Trump în iunie 2015 privind candidatura sa la preşedinţia Statelor Unite nu era, la acel moment, o ştire de mare impact, fapt pentru care, de exemplu, publicaţia The New York Times a comunicat această înformaţie într-un articol care apărea abia în pagina 16.

În discursul de 45 de minute pe care l-a susţinut atunci, el a denunţat violatorii originari din Mexic, a promis să contruiască un zid la frontiera cu această ţară, s-a plâns că Statele Unite ar fi trebuit să confişte petrolul din Irak înainte ca acesta să fie luat de Stat Islamic, a adus critici legilaţiei din domeniul sănătăţii din timpul preşedinţiei lui Barack Obama, critici privind acorduri comerciale „stupide” şi multe altele.

Homar cu sos de şofran, vită în sos de ienupăr, cartofi gratinaţi şi sufleu de ciocolată, iată câteva delicii culinare ce se regăsesc în meniul de la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump. Prânzul tradiţional exclusivist se va desfăşura pe 20 ianuarie în Capitoliu. Masa de prânz inaugurală, în forma actuală, a fost oferită pentru prima dată în 1953. Meniul de la ceremonia organizată pentru Obama în 2013 a inclus: homari, bizon la grătar şi plăcintă cu mere.

SPORT

Răzvan Marin a fost prezentat oficial la Standard Liege. Mijlocaşul român a semnat contractul cu formaţia belgiană după ce Standard şi Viitorul au ajuns la un acord. Marin a semnat un contract valabil pe 4 ani şi jumătate şi va purta numărul 18 la gruparea belgiană. Viitorul va încasa aproximativ 2,5 milioane de euro în schimbul fotbalistului. În vârstă de 20 de ani, Răzvan Marin a jucat 85 de meciuri pentru Viitorul şi a marcat 10 goluri. În actuala campanie de calificare pentru Campionatul Mondial din Rusia, Marin a debutat şi la echipa naţională de seniori. Mijlocaşul a fost selecţionat pentru prima partidă din calificări, confruntarea cu Muntenegru, dar a debutat efectiv în meciul cu Armenia, întâlnire în care şi marcat singurul său gol la naţională.

Sorana Cîrstea a reuşit o calificare minunată în optimile de la Australian Open, care îi aduce un salt spectaculos în clasamentul mondial. Jucătoarea aflată pe locul 78 WTA înaintea turneului şi-a asigurat o urcare până pe poziţia 58 WTA după ce a învins-o cu 6-2, 7-6(2) pe Alison Riske (SUA, 42 WTA). Sorana câştigă 20 de poziţii în ierarhia mondială graţie calificării în optimile de la Australian Open! Singura româncă rămasă în concurs va ocupa cel puţin locul 58 WTA după turneul desfăşurat la Melbourne, având 1.009 puncte în visterie în acest moment. Jucătoarea din Târgovişte a fost recompensată cu 210 puncte graţie victoriei la Alison Riske, scor 6-2, 7-6(2), primind şi un cec consistent în valoare de 166.000 de dolari.

Sorana Cîrstea (78 WTA), singura jucătoare din România rămasă în cursă la Australian Open, a reuşit o performanţă memorabilă, calificându-se în optimi după 6-2, 7-6 cu Alison Riske (42 WTA). „Sori” se va duela pentru un loc în sferturile primului Grand Slam al anului cu câştigătoarea meciului Garbine Muguruza (Spania, favorită 7) – Anastasija Sevastova (Letonia, favorită 32). Echipele Horia Tecău/Julien Rojer şi Florin Mergea/Dominic Inglot au acces în optimile de la dublu, după 6-3, 6-4 cu Middelkoop/Koolhof, respectiv 3-6, 7-6, 7-6 cu Benneteau/Chardy.

Standard Liege a oficializat transferul lui Răzvan Marin de la Viitorul, iar George Ţucudean, fost jucător al formaţiei belgiene în mandatul lui Mircea Rednic, este de părere mijlocaşul de 20 de ani va face faţă cu brio în campionatul în care mai joacă Alexandru Chipciu, Nicolae Stanciu şi Cristian Manea. Standard se află pe locul 8 în clasamentul acestui sezon din Belgia. Ţucudean are o explicaţie pentru forma slabă arătată de Standard Liege în actuala stagiune. Atacantul arădean de 25 de ani ştie care este avantajul lui Răzvan Marin, odată cu transferul la Standard.

Dani Coman, preşedintele Astrei Giurgiu, campioanei României, a oferit detalii privitoare la situaţia lui Constantin Budescu, rămas liber de contract după despărţirea de Dalian Yifang. Aflat în cantonamentul Astrei din Cipru, oficialii giurgiuvenilor încearcă să-l convingă pe „decar” să semneze o nouă înţelegere, însă acesta nu s-a decis momentan. Fostul portar al Rapidului susţine că Astra nu poate concura din punct de vedere financiar cu ofertele celorlalte cluburi, însă, la Giurgiu acesta va avea libertatea de a-şi decide viitorul. Piteşteanul a dezvăluit şi motivul pentru care Budescu a refuzat să joace în amicalul Astrei cu Spartak Moscova B.

Marius Comănescu, antrenorul jucătoarei de tenis Sorana Cîrstea, a declarat că românca are şanse bune să ajungă în sferturile de finală ale Openului Australiei, în condiţiile în care se află într-o formă foarte bună. Sorana Cîrstea (locul 78 în clasamentul mondial) a câştigat meciul cu sportiva americană Alison Riske (locul 42 WTA), scor 6-2, 7-6 (2), şi s-a calificat în optimile de finală ale Openului Australiei, de la Melbourne, disputat pe suprafaţă rapidă. Sorana Cîrstea (26 de ani) accede pentru prima dată în carieră în optimile de finală ale Openului Australiei. În runda următoare, Sorana Cîrstea va juca împotriva învingătoarei din partida Garbine Muguruza (Spania, locul 7 WTA) – Anastasija Sevastova (Letonia, 33 WTA).

Fostul rugbist Alin Petrache, în prezent director general al clubului CSM Bucureşti, este singurul candidat la preşedinţia Federaţiei Române de Rugby (FRR). Comisia de validare a candidaturilor pentru ocuparea funcţiilor Biroului Federal al Federaţiei Române de Rugby s-a întrunit şi a validat candidatura lui Alin Petrache pentru funcţia de preşedinte, pentru mandatul 2017-2020. Mandatul actualului preşedinte al FRR, Haralambie Dumitraş, se încheie în luna februarie. Echipa naţională de rugby a României a încheiat anul 2016 pe locul 16 în clasamentul mondial, un loc mai sus decât poziţia pe care a terminat în 2015. „Stejarii” au câştigat 10 partide din cele 11 disputate.

Al şaptelea episod al serialului dedicat golurilor din prima parte a sezonului le prezintă pe cele marcate cu capul. Este clar că au şi acestea şarmul şi eficienţa lor, nu degeaba unii fotbalişti fac antrenamente speciale spre a le izbuti. Detentă, tehnică şi simţul porţii, acestea sunt principalele calităţi necesare. De la noi ne-amintim mai ales de marele atacant care a fost Dudu Georgescu, un as în materie, care după prima sa „gheată de aur”, obţinută în 1974/75, spunea cu umor într-un interviu că de fapt ar fi meritat „coiful de aur”, având în vedere că majoritatea golurilor fuseseră înscrise cu capul. Însă am mai avut şi alţi specialişti ai genului precum Constantin, Dumitrache, Nedelcu II. Vremurile acelea însă au apus şi din nefericire nu am mai avut de ceva vreme un asemenea tip de marcator.

Peste aproximativ o lună (19 februarie), în New Orleans se va desfăşura unul din cele mai aşteptate momente ale unui sezon NBA, meciul vedetelor dintre Est şi Vest – All Star Game. Cele două echipe au fost alcătuite în urma unui proces de votare. Pentru prima dată, oamenii din primul ”5” nu au fost aleşi doar de fani, ci şi de mass-media şi jucătorii activi din NBA. În procente, votul fanilor a contat în proporţie de 50%, iar mass-media şi baschetbalişti au avut câte 25%. S-a evitat astfel o situaţie destul de bizară, ca Zaza Pachulia (GSW), votat masiv de fani fără a avea cifre ieşite din comun în acest sezon, să se regăsească în echipa de start din Vest.

LeBron James va participa pentru al 13-lea an consecutiv în All Star Game, îmbunătăţindu-şi astfel cifrele într-o carieră şi aşa impresionantă. El îl egalează astfel pe Dirk Nowitzki (Dallas) la acest capitol, jucătorul în activitate cu cele mai multe selecţii până în 2017. Lider all-time este Kareem Abdul-Jabbar, cu 19 selecţii. Jucătorul lui Cleveland va avea alături de el patru nume noi în echipa de start, chiar dacă Irvind, De Rozan şi Butler nu se află la prima apariţie la All Star Game. Interesant este că apariţia noului val de staruri în NBA a lăsat în afara echipei de start jucători precum Dwyane Wade (Chicago), văzut de fani înaintea lui DeRozan, Carmelo Anthony şi Paul George.

Florin Răducioiu, unul dintre cei mai importanţi jucători ai Generaţiei de Aur, a făcut analiza primei jumătăţi de an petrecută de Christoph Daum la cârma echipei naţionale a României. Fostul atacant şi-a exprimat preferinţa în ceea ce priveşte alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, din 2018. Fostul atacant de la Dinamo, Verona, Brescia şi, printre altele, AC Milan, este de părere că dacă România va rata calificarea la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia, ar trebui adus un înlocuitor pentru tehnicianul neamţ.

Unul dintre fotbaliştii faţă de care Laurenţiu Reghecampf şi-a mărturisit public părerea negativă continuă să apară în echipa FCSB în ciuda evoluţiilor deloc convingătoare. Alexandru Tudorie, puştiul cumpărat de FCSB de la Oţelul Galaţi cu eticheta de ”tânără speranţă”, a devenit în ultimele luni o obsesie a lui Gigi Becali. Finanţatorul vicecampioanei insistă pentru găsirea unui post pe care Tudorie să poată fi util echipei, motiv pentru care i-a impus lui Reghecampf folosirea atacantului pe postul de fundaş central.

FC Barcelona a câştigat,meciul din deplasare cu Real Sociedad, scor 1-0, în prima manşă a sferturilor de finală din Cupa Spaniei. Partida a fost lipsită de ocazii importante de gol, iar gazdele nu au expediat niciun şut pe poartă. Neymar a înscris din penalty în minutul 21. Sociedad: Rulli – Elustondo, Navas, Martinez, Berchiche – Illarramendi, Zurutuza – Vela (Juanmi 72′), Prieto (Canales 76′), Oyarzabal, Willian Jose (Concha 80′). Antrenor: Eusebio Sacristan. Barcelona: Cillessen – Roberto, Pique, Umtiti, Digne – Rakitic (D. Suarez 69′), Busquets, Iniesta (Gomes 46′) – Messi, L. Suarez, Neymar. Antrenor: Luis Enrique.

Premier League este, fără doar şi poate, cel mai echilibrat campionat din Europa. În fiecare etapă avem parte fie de surprize, fie de meciuri extrem de spectaculoase. Sunt cel puţin trei, patru echipe care se luptă pentru câştigarea titlului, până spre finalul sezonului. Lupta pentru evitarea retrogradării se duce până în ultimul moment. Tribunele sunt pline la fiecare meci. Partea egală pe care o primesc toate echipele, este de 20 de milioane de lire sterline. Suma finală pe care o încasează fiecare club, diferă în funcţie de poziţia ocupată la sfârşitul sezonului.

Anul trecut de exemplu, ultima clasată, Aston Villa, a încasat 66 de milioane de lire sterline, din drepturile TV. Campioana Leicester a primit 93 de milioane, însă Arsenal a fost singura echipă care a primit 100 de milioane, datorită taxelor de facilitate. Fără să mai punem la socoteală banii veniţi de la investitori, sau din marketing, ne putem da seama că echipele din Premier League îşi permit să cheltuiască destul de mulţi bani, în perioada de mercato.

Iată ce sume au cheltuit primele şase clasate din Anglia, în ultimii cinci ani, pe aduceri de jucători:

Chelsea: Principala favorită la câştigarea titlului în acest an, a cheltuit din 2012 până în prezent 507 milioane de lire sterline. În această perioadă, londonezii au mai reuşit să câştige titlul în 2015, şi Liga Campionilor în 2012, singura din istoria clubului.

Tottenham: Spurs au câştigat ultima oară un trofeu în 2001, şi anume Cupa Angliei. Ultimul titlu a fost în 1961, în formatul vechi al competiţiei. Însă Tottenham se pripece foarte bine la transferuri. Aceştia au investit 315 milioane de lire sterline din 2012 până în prezent, însă au şi încasat 314 milioane, din vânzări de jucători. Desigur, numai transferul lui Gareth Bale la Real Madrid, a costat de 85 de milioane.

Liverpool: „Cormoranii” trec printr-o perioadă de reconstrucţie, încercând să formeze din nou o echipă de temut în Europa. În ultimii cinci ani, Liverpool a cheltuit 365 de milioane de lire sterline pe transferuri, iar echipa arată destul de promiţător în acest moment.

Arsenal: Echipa lui Wenger nu a mai câştigat titlul din 2004, iar fanii nu mai suportă această secetă. Din 2012, „tunarii” au cumpărat jucători în valoare de 300 de milioane de lire sterline. Atunci când aduci jucători de la Barcelona (Sanchez) şi Real Madrid (Özil), trebuie să bagi adânc mâna în buzunar.

Manchester City: Echipa cu cele mai mari investiţii din Premier League, nu o duce bine deloc în acest sezon. La zece puncte de liderul Chelsea, câştigarea titlului pare aproape imposibilă pentru Pep Guardiola. City a câştigat două titluri în ultimii cinci ani (în 2012 şi 2014) ,dar pentru cele 565 de milioane de lire sterline investite în transferuri, echipa lasă mult de dorit.

Manchester United: De la retragerea lui Sir Alex Ferguson, United nu s-a mai ridicat la acelaşi nivel. 528 de milioane de euro s-au investit în ultimii cinci ani, însă echipa parcă şi-a pierdut spiritul din perioada lui Ferguson. În vara trecută, Paul Pogba era transferat pe Old Trafford pentru 105 milioane de euro, devenind cel mai scump jucător din istorie. Chiar şi aşa, Manchester United se află la puncte puncte de poziţiile de Liga Campionilor, iar jucătorii aduşi întârzie să confirme.

PROGNOZA METEO
20 Ianuarie 2017

În cea mai mare parte a țãrii vremea va fi deosebit de rece, geroasã dimineața în majoritatea zonelor, iar noaptea în special în centru și în sud. Temperaturile maxime se vor încadra între -8 și 2 grade, iar cele minime între -14 și -6 grade, mai scãzute local în Transilvania, Oltenia și Muntenia, pânã în jurul a -22 de grade, dar și ușor mai ridicate în Moldova. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri în zonele joase, unde pe spații restrânse va fi ceațã cu depunere de chiciurã, mai ales în primele ore. Pe timpul nopții, cerul se va înnora în nord și în nord-est, iar ceața se va semnala local. Vântul va sufla slab pânã la moderat.

Bucuresti

Vremea va fi rece, geroasã dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri la începutul zilei, dar mai ales noaptea când va crește probabilitatea de a se forma ceațã cu depunere de chiciurã. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de -3…-2 grade, iar cea minimã de -14…-12 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *