Stiri pe scurt 20 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 20 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  20 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 20 februarie. In anul 1927, a încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor „Adevărul” şi „Dimineaţa”, preşedinte al Asociaţiei generale a presei române (n. 21 decembrie 1861, Iaşi).

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, că i se pare ”ciudat” că procurorii DNA i-au chemat la audieri pe unii dintre miniştri cu privire la OUG 13/2017, referitoare la modificarea codurilor penale, el apreciind că Guvernul a acţionat legal, lucru confirmat şi de judecătorii CCR. El a mai spus că nu a fost invitat la sediul DNA.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. Surse judiciare au declarat că ministrul Afacerilor Interne a fost citat în calitate de martor în dosarul privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. În aceeaşi cauză a fost audiată, miercuri, Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.

Directorul general la RA Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj Napoca, David Ciceo, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit un imobil de la un om de afaceri pentru a-i permite să continue unele lucrări la aeroport fără acordarea legală a lucrării. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a transmis, primarilor de comune din Asociaţia comunelor din România, reuniţi la Bucureşti, că distincţia dintre oportunitate şi legalitate va fi definită în Parlament, el arătând că există prea multe „instituţii” care îşi „dau cu părerea” despre oportunitate. El a menţionat că în România există peste 20.000 legi şi a opinat că nu există cineva care să le ştie pe toate. Dragnea a arătat că, în acest sens, Parlamentul va lucra la codificarea legislaţiei.

Şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii în perioada 19-25 februarie, urmând a se întâlni cu generalul Joseph F.Dunford jr., preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor Statelor Majore. Pe agenda discuţiilor figurează importanţa Mării Negre pentru securitatea europeană şi internaţională, poziţia şi rolul de contributor de securitate al României, angajamentele americane în ceea ce priveşte securitatea flancului estic al Alianţei. De asemenea, vor fi abordate subiecte referitoare la cooperarea SUA-România în teatrele de operaţii, programele româneşti de modernizare a forţelor armate şi la identificarea unor modalităţi de sprijin în acest sens.

Preţul energiei a crescut în această perioadă deoarece “asta a fost cererea şi oferta”, iar preţurile s-au majorat în toată Europa, a declarat luni, Corina Popescu, secretar de stat, Ministerul Energiei, la conferinţa „ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future”. Referitor la producţia de energie pe bază de cărbune, aceasta susţine că România are o situaţie mai aparte. Iar despre înfiinţarea Fondului Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, secretarul de stat a spus că există un grup de lucru, în cadrul căreia se analizează fiecare companie la care statul este acţionar. Corina Popescu a afirmat că procesul de listare a Hidroelectrica nu a fost stopat, doar amânat şi că, în prima jumătate a acestui an se vor lua nişte decizii, care probabil sunt legate de înfiinţarea Fondului Suveran.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, că în România „toată lumea face gargară cu corupţia”, în contextul în care lăudat guvernul că a crescut salariile din administraţiei şi a susţinut că trebuie să existe o legătură directă între salarizare şi calitatea administraţiei. El a lăudat Executivul condus de Sorin Grindeanu pentru că a crescut salariile celor care lucrează în administraţia locală.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. Surse judiciare au declarat pentru că ministrul Afacerilor Interne a fost citat în calitate de martor în dosarul privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. În aceeaşi cauză a fost audiată, miercuri, Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a transmis că numirile celor doi miniştri noi, la Justiţie şi Mediu de Afaceri, se vor face miercuri, acestea fiind discutate în cadrul coaliţiei PSD-ALDE şi aprobate de structurile politice ale celor două formaţiuni. El a spus că a vorbit cu premierul Grindeanu duminică seara şi îi va suna şi pe liderii ALDE astfel încât miercuri să fie convocată o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se discute de aceste propuneri. Liderul PSD a evitat să se pronunţe dacă este mai bine ca la Justiţie să fie numit un om politic sau nu.

Gigantul american Kraft Heinz şi-a retras propunerea de 143 de miliarde de dolari pentru a fuziona cu rivalul mai mare Unilever, potrivit unui anunţ al companiilor, ceea ce ridică întrebarea dacă Kraft îşi va întoarce atenţia spre altă ţintăs. Kraft a făcut o ofertă surpriză pentru Unilever de a construi un mamut global în piaţa FMCG, care a fost respinsă vineri de către Unilever, producătorul ceaiului Lipton şi al săpunurilor Dove. Kraft şi-a retras oferta pentru că a simţit că este prea dificil să negocieze în urma dezvăluirii publice a ofertei la atât de puţin timp după ce a abordat Unilever.

Campania electorală, toamna 2016, PSD/ALDE: multinaţionalele scot profituri de miliarde din România (nici nu mai contează dacă sunt lei sau euro, că oricum lumea nu face diferenţa), în timp ce românii sunt plătiţi cu salarii mizerabile, iar antreprenorilor români li se închid companiile. Cioloş şi Iohannis nu sprijină deloc capitalul românesc, iar Soros plăteşte ONG-urile să protesteze împotriva celor care ţin cu România.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMR) a demarat cercetări după apariţia mai multor înregistrări audio în care o educatoare de la grădiniţa de pe lângă Şcoala nr. 41 din Sectorul 2 ţipă la copii şi îi jigneşte, o comisie fiind trimisă la faţa locului. Marian Banu a mai precizat, că joi cel târziu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va anunţa concluziile cercetării. Educatoarea a fost înregistrată de mama unuia dintre copii atunci când ţipa şi îl jignea pe acesta.

Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis, atenţionări cod galben de ceaţă pentru judeţele Bihor, Arad, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Covasna şi Gorj. Ceaţa va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 metri. Totodată, în unele zone există condiţii de polei.

Metrorex beneficiază, în 2017, de 234 de milioane de lei alocaţi conform OUG 83/2016 şi de peste 109 milioane de lei, care reprezintă sume necheltuite în 2016 şi reportate în anul 2017, pentru investiţii în magistralele 4, 5 şi 6. La capitolul transferuri pentru finanţarea proiectelor de investiţii la metrou, Metrorex beneficiază de 234 de milioane de lei alocaţi conform OUG 83/2016, care vor fi distribuiţi magistralelor 4, 5 şi 6. Astfel, magistrala 4 beneficiază de 64 de milioane de lei, magistrala 6 are la dispoziţie 130 de milioane de lei, iar magistrala 5 (tronsonul I Drumul Taberei – Universitate) poate folosi 40 de milioane de lei, anunţă administratorul Metroului bucureştean.

Aproximativ 110 milioane de lei sunt sume necheltuite, care se reportează în anul 2017 magistalelor menţionate anterior. Magistrala 4 are la dispoziţie de 86,4 milioane de lei, magistralei 6 îi este alocată suma de 8,2 milioane de lei, iar magistralei 5, tronson I Drumul Taberei – Universitate îi revin 15,2 milioane de lei. În anul 2017, Metrorex SA beneficiază la acest capitol de suma totală de 343,88 milioane de lei, sumă suficientă pentru respectarea angajamentelor asumate, respectiv puneri în funcţiune şi respectarea graficelor de lucrări. Finalizarea lucrărilor pentru secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia de la Valea Ialomiţei, este estimată pentru primul semestru al anului 2018, deşi aceasta a fost prevăzută iniţial pentru punerea în funcţiune la sfârşitul anului 2017.

Aproape cinci procente, respectiv 3.781 dintre vehiculele verificate tehnic în trafic în anul 2016 de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente, maşinile având, printre altele, defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie. Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, a menţionat că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni. În urma testărilor, la 25,11% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformităţi legate de poluare.

Compania Omniasig, asiguratorul agenţiei de turism Fun Trip, care nu şi-a mai îndeplinit obligaţiile faţă de clienţii care îşi achitaseră serviciile turistice, a precizat, că a primit până vineri 88 de cereri de despăgubire. Poliţa de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turist în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism este valabilă în perioada 03.03.2016 -02.03.2017, suma asigurată fiind de 50.000 dolari americani,în conformitate cu prevederile legale.

Obiectul poliţei de asigurare este acoperirea de către asigurator a riscului de neplată a debitului pe care îl are asiguratul faţă de turişti (beneficiarii asigurării), cauzat de neexecutarea integrală sau parţială a contractelor de comercializare a pachetului de servicii turistice încheiate cu aceştia, în cazul insolvabilităţii sau falimentului asiguratului.

Traficul pe DN2(E85), între Focşani şi Garoafa, se desfăşoară, pe un sens, alternativ, în urma unui accident în care au fost implicate două autoturisme. În Harghita, un TIR nu a putut urca într-o curbă, în rampă, şi este tractat de un utilaj de deszăpezire. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în judeţul Vrancea, pe DN2(E85), între Focşani şi Garoafa, la kilometrul 190, traficul rutier a fost reluat.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Ovidiu Benea, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat că a favorizat o societate să câştige o licitaţie. Potrivit DNA, în perioada 2009-2015, Benea a favorizat o anumită societate comercială să câştige o licitaţie pentru proiectul „Modernizare şi extindere la construcţia existentă pentru sediul OCPI Călăraşi”, iar în octombrie 2009 a achitat aceleiaşi societăţi un avans de aproape 600.000 de lei fără nicio bază legală şi pentru crearea de foloase materiale necuvenite pentru firma privată.

În acelaşi context, la data de 17 noiembrie 2009, Ovidiu Benea a încheiat cu aceeaşi societate comercială un act adiţional prin care s-au contractat lucrări suplimentare, în lipsa unei proceduri legale de atribuire şi a unei solicitări a OCPI Călăraşi. În acest caz s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a zece imobile aflate în proprietatea lui Ovidiu Benea. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Călăraşi.

Un grup de iniţiativă a lansat primul site de promovare turistică a Roşiei Montane unde sunt prezentate 8 trasee turistice de ciclism şi drumeţii montane, informaţii despre acces, cazare şi patrimoniu, turiştii având posbilitatea să participe la activităţi precum cositul fânului sau mulsul vacilor. Fotograful Edmond Kreibik, unul dintre iniţiatorii site-ului, a declarat, că, prin varietatea ofertei prezentate, turiştii pot cunoaşte şi experimenta mai îndeaproape specificul cultural, social şi economic al zonei Roşia Montană.

Forţele guvernamentale siriene au lansat, rachete asupra unei zone controlate de rebeli de la periferia Damascului, ca răspuns la un atac care a început cu o zi înainte şi în urma căruia au murit până la 16 persoane. Cadrul medical şi Observatorul sirian pentru Drepturile Omului au atras atenţia că acesta este cel mai mare atac din zona Qaboun din ultimii doi ani. Cel puţin trei obuze au lovit regiuni controlate de Guvern, duminică, în apropiere de centrul Damascului şi de Qaboun, însă nu au fost raportate victime. Guvernul nu a făcut deocamdată comentarii despre confruntarea de la Damasc.

Armata americană nu se află în Irak „pentru a confisca petrolul nimănui”, a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis, distanţându-se de remarcile preşedintelui Donald Trump înainte de a ajunge la Bagdad în cadrul unei vizite neanunţate. Forţele irakiene susţinute de Statele Unite lansează o nouă ofensivă pentru a-i îndepărta pe militanţii Stat Islamic de la bastionul lor din oraşul irakian Mosul. Însă este posibil ca acesta să fie nevoit să răspundă unor întrebări privind remarcile şi acţiunile lui Donald Trump, inclusiv privind o interdicţie temporară de a intra în Statele Unite care îi vizează şi pe cetăţenii irakieni, precum şi pentru faptul că a preşedintele american spus că SUA ar fi trebuit să confişte petroul Irakului după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein în 2003.

Parlamentul britanic va decide luni dacă guvernul ar trebui să anuleze invitaţia adresată preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, pentru o vizită oficială de stat. O petiţie adresată Parlamentului care cere retragerea invitaţiei a acumulat peste 1,8 milioane de semnături duminică, depăşind cu mult cele 100.000 de semnături necesare pentru a solicita o dezbatere în Parlament. Primarul Londrei, Sadiq Khan, este de acord cu petiţia şi a declarat, duminică, că Trump ar trebui să fie refuzat din cauza ordinului controversat anti-imigraţie şi decizia de a bloca refugiaţii de la intrarea în Statele Unite.

Ambasadorul Coreei de Nord în Malaysia a pus sub semnul întrebării fiabilitatea anchetei desfăşurate de Poliţia din această ţară privind moartea unui cetăţean nord-coreean care a avut loc în urmă cu o săptămână pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Potrivit autorităţilor malaysiene, victima este fratele vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Kim Jong-nam a fost asasinat în timp ce încerca să se întoarcă în regiunea Macao dintr-o călătorie de afaceri efectuată în Malaysia. Ambasadorul Phenianului în această ţară şi-a afirmat însă îndoiala. Acesta a adăugat că ambasada sa a identificat victima sub numele de Kim Chol pe baza informaţiilor din paşaportul acesteia.

Vicepreşedintele şi moştenitorul companiei Samsung, Lee Jae-yong, a fost arestat pentru dare de mită, se află închis în regim de detenţie solitară într-o celulă de 6,56 de metri pătraţi, care are pe jos o saltea. Celulele solitare din Coreea de Sud au podelele încălzite şi sunt echipate cu o saltea pliabilă, televizor şi au o toaletă. Lee, care este închis la Centrul de detenţie Seul din Uiwang, provincia Gyeonggi, primeşte trei mese pe zi, fiecare în valoare de 1,20 dolari. Fiecare masă constă din orez, supă şi trei garnituri. Deţinutul este dator să-şi spele singur vesela după fiecare masă.

Procurorii l-au acuzat de vicepreşedintele Samsung că a oferit donaţii în valoare de 26 de milioane de dolari către organizaţii care au legătură cu o prietenă apropiată a preşedintei din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin guvernamental pentru o fuziune controversată. Lee şi Samsung Group neagă orice implicaţii. Lee Jae-yong este, în prezent, vicepreşedintele Samsung Electronics, dar, de când tatăl lui, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord, în 2014, este considerat şeful, de facto, al întregului conglomerat Samsung Group.

SPORT

Astra a câştigat meciul cu Viitorul, scor 1-0, şi a trecut pe loc de play-off. Giurgiuvenii au 35 de puncte şi vor rămâne pe această poziţie dacă Dinamo nu îi va învinge pe cei de la Botoşani. Campioana en-titre mai are o şansă în lupta cu dinamoviştii: meciul restanţă cu CSM Poli Iaşi care se va juca pe 2 martie. Marius Şumudică este încrezător în şansele echipei sale şi speră chiar să câştige din nou titlul în Liga 1. Antrenorul Astrei a declarat că dacă va reuşi această performanţă îşi va lua un an de pauză.

Nana Falemi, fost jucător la Steaua, a declarat că se află în discuţii avansate cu Marius Lăcătuş pentru a antrena noua echipă a Armatei. Falemi, care a jucat la Steaua în perioada 2000-2005, spune că nu se simte deranjat de unele critici pentru că a ales proiectul de la CSA şi afirmă că tot ce îşi doreşte este să găsească o echipă care să-i ofere şansa de a antrena. Falemi a mai precizat că negocierile cu Marius Lăcătuş nu s-au finalizat şi că directorul tehnic nu i-a oferit încă un răspuns ferm pe această temă.

Conducerea FCSB a pretins, în actele trimise partenerilor, că este Steaua Bucureşti şi continuatoarea de drept a echipei Armatei, folosind inclusiv sigla din 1986, chiar şi după ce a pierdut definitiv marca în Justiţie, în decembrie 2014. Aceasta, deşi legea interzice cu desăvârşire însuşirea altei identităţi, iar Gigi Becali a ridiculizat public brandul şi sigla Steaua, despre ultima afirmând că este „un biet desen“ care nu interesează pe nimeni.

ProSport a obţinut un document-tip pe care FCSB l-a trimis potenţialilor parteneri de afaceri în sezonul 2015-2016, act semnat de Valeriu Argăseală în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi în care clubul lui Becali este prezentat ca fiind Steaua Bucureşti, fosta echipă a Armatei. Pornind de la premisa enunţată încă din start, că FCSB este Steaua Bucureşti, în document li se spune potenţialilor sponsori că se vor asocia cu cel mai important brand din fotbalul românesc. Partenerii de afaceri ai FCSB află că „istoria clubului a pornit în urmă cu 67 de ani, timp în care a atins cele mai mari performanţe pe plan naţional şi internaţional“.

Raluca Olaru (România) şi Olga Savchuk (Ucraina) au acces în optimile turneului Premier 5 de la Dubai, după o victorie dramatică, scor 4-6, 7-6(4), 10-4 cu echipa Nao Hibino/Alicja Rosolska (Japonia/Polonia). Olaru a debutat cu victorie la Dubai, însă bucureşteanca a trecut prin mari emoţii împreună cu coechipera Savchuk. Raluca şi jucătoarea ucraineancă au fost conduse cu set şi break în două rânduri, dar au reuşit să întoarcă superb scorul partidei cu Hibino şi Rosolska. Adversarele româncei au avut 6-4 şi 2-1, apoi au servit pentru meci la 6-4 şi 6-5.

Olaru şi Savchuk au reuşit un rebreak uriaş, iar tie-break-ul a fost şi el extrem de tensionat! Cele două echipe s-au aflat la egalitate, 4-4, însă tandemul româno-ucrainean şi-a adudecat următoarele trei puncte, scor 7-6(4). În super tie-break, Raluca şi Olga au pornit ca din puşcă, s-au desprins la un 7-0 năucitor şi n-au mai putut fi oprite de Nao şi Alicja, scor final 4-6, 7-6(4), 10-4. Echipa Raluca Olaru/Olga Savchuk continuă să impresioneze în acest sezon, iar pentru performanţa de la Dubai va fi recompensată cu un cec de 4.395 de dolari. În optimile de finală, Olaru va întâlni perechea care va ieşi câştigătoare din meciul Abigail Spears/Katarina Srebotnik (SUA/Slovenia) – Lydumyla Kichenok/Nadia Kichenok (Ucraina).

Asociaţia Tenisului Feminin (WTA) a dat publicităţii noul clasament mondial, iar Simona Halep se menţine pe locul al 4-lea chiar dacă nu a putut juca la turneul de la Doha. În schimb, o tânără jucătoare din România s-a remarcat săptămâna trecută, reuşind un salt spectaculos în ierarhia WTA. Diana Pietroiu a urcat nu mai puţin de 44 de locuri în clasamentul de luni, aflându-se în acest moment pe 434 WTA. Tânăra de 19 ani a disputat vineri sferturile turneului ITF de la Sharm El Sheikh (4-6, 6-1, 6-7 cu Parrizas-Dias), iar duminica trecută a triumfat într-o competiţie desfăşurată în acelaşi oraş egiptean: 7-6, 6-7, 6-1 în finala cu Pribylova. Astfel, Ioana acumulează 76 de puncte şi reuşeşte o ascensiune remarcabilă în doar o săptămână.

La vârful ierarhiei mondiale nu s-a produs nicio modificare, Simona Halep menţinându-se pe locul al 4-lea. Constănţeanca nu a evoluat la Doha din cauza accidentării la genunchi, dar nu a pierdut nimic în clasament. Simona a fost eliminată din primul meci la ediţia din 2016 (7-6, 4-6, 1-6 cu Elena Vesnina), aşa că jucătoarea noastră nu a avut puncte de apărat. Halep are 5.172 de puncte, dar se află în pericol în această săptămână, existând şanse mari să fie depăşită de Cibulkova (5.150) şi Radwanska (4.915), ambele înscrise la Dubai.

Irina Begu şi Monica Niculescu, celelalte două românce din Top 50 WTA, îşi păstrează poziţiile de săptămâna trecută: Begu ocupă locul 28 WTA, în timp ce Niculescu se află pe 39 WTA! Sorana Cîrstea a coborât însă 6 locuri, de pe poziţia 61, până pe 67 WTA. Următoarele românce din clasament sunt: Patricia Ţig (108 WTA) – a urcat 3 locuri, Ana Bogdan (119 WTA), Andrea Mitu (218 WTA) – a urcat un loc, Irina Bara (237 WTA) – a urcat 2 locuri, şi Cristina Dinu (263 WTA) a urcat un loc.

Barcelona a învins, scor 2-1, pe Leganes, în etapa a 23-a din campionatul Spaniei, însă fanii de pe Camp Nou i-au huiduit pe mai mulţi jucători din formaţia antrenată de Luis Enrique, nemulţumiţi de jocul prestat de echipa catalană. Lionel Messi a deschis scorul pentru Barcelona în meciul cu Leganes, după doar şase minute de joc. Catalanii nu au reuşit să îşi mai creeze decât o singură ocazie în prima parte a jocului. Mai mult, nou promovata Leganes a restabilit egalitatea, prin Unai Lopez, în minutul 71, care a profitat de gafa lui Ter Stegen. Barcelona a reuşit să se impună cu scorul de 2-1. Starul argentinian Lionel Messi a marcat în minutul 90, din lovitură de la 11 metri. Fanii au fost nemulţumiţi de jocul prestat de elevii antrenaţi de Luis Enrique, care au pierdut categoric în manşa tur din optimile Ligii Campionilor, 0-4 cu Paris Saint Germain.

Poloul românesc are un nou preşedinte. Adunarea generală l-a ales astăzi pe Călin Găvruş (49 de ani) să conducă destinele sportului cu mingea pe apă, în următorii patru ani. Găvruş, fost campion naţional Dinamo, l-a învins cu 20-16 pe Bogdan Giambaşu. Găvruş a mai candidat şi la alegerile din urmă cu patru ani, când a fost învins de Liviu Răducanu, cel de la care preia acum ştafeta. După retragerea din activitate de sportiv (în 1998), Călin Găvruş a lucrat câţiva ani ca poliţist, iar ulterior a fost jurist în cadrul unei multinaţionale.

Unul dintre punctele noastre de rezistenta va fi cooptarea lui Cristian Iordache, (fost selectioner al Marii Britanii la Olimpiada din 2012 de la Londra si secretar general al FR Polo in perioada 2013-2015), in pozitia de antrenor federal. Experienta sa acumulata in ultimii ani cuprinde si colaborarea sa cu nume mari din poloul european si mondial (Zoltan Kasas, Igor Milanovic, Laszlo Foldi, Zoran Kacic) precum si stagii de dezvoltare personala la marile cluburi VK Partizan Raiffeisen Belgrad si Vasas SC Budapesta.

Contra debutează în această seară pe banca lui Dinamo în meciul cu FC Botoşani. Valeriu Iftime, finanţatorul echipei moldave, speră într-un rezultat bun deşi recunoaşte că va fi greu pentru trupa lui Grozavu să plece cu puncte de pe Arena Naţională. În opinia lui Iftime, Contra are o misiune imposibilă pe banca lui Dinamo. Echipa din „Ştefan cel Mare” a căzut pe locul şapte după victoria Astrei cu Viitorul, iar şansele lui Dinamo de a prinde play-off-ul s-au diminuat în condiţiile în care giurgiuvenii au şi un joc mai puţin disputat.

Clubul Dinamo a trimis un mesaj, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, prin care a făcut un apel către suporteri să fie prezenţi în număr cât mai mare la partida de luni seară, cu FC Botoşani, ceea ce reprezintă şi meciul de debut pentru antrenorul Cosmin Contra. Noul antrenor principal Cosmin Contra va debuta la conducerea tehnică a echipei din Ştefan cel Mare în partida cu FC Botoşani, programată în această seară, la ora 20:30, pe Arena Naţională. Biletele pentru meciul cu FC Botoşani, din Liga 1 (etapa 24), pot fi achiziţionate de la stadionul DINAMO (între orele 10:00 – 15:00) şi de la ARENA NAŢIONALĂ (între orele 11:00 – 20:30), conform programului comunicat prin intermediul site-ului oficial al clubului.

Stanciu a jucat în meciul de Europa League cu Zenit, partidă în care a oferit pasele de gol pentru ambele goluri ale belgienilor, dar nu a fost folosit în partida de campionat cu Oostende. Jurnaliştii belgieni scriu că Stanciu este „victima” sistemului de rotaţie impus de Rene Weiler la Anderlecht. Cei de la Le Derniere Heure notează că în ciuda faptului că a fost rezervă în meciul de campionat Stanciu va fi folosit în returul de la Sankt-Petersburg. Stanciu a reuşit 4 goluri şi două pase decisive în campionat şi trei goluri şi trei pase decisive în partidele de Europa League.

Constantin Budescu, atacantul echipei Astra Giurgiu, a declarat la finalul partidei câştigate, scor 1-0, cu Viitorul, în etapa a 24-a din Liga I, că sunt foarte dificile partidele din trei în trei zile, însă obiectivul formaţiei pregătite de Marius Şumudică rămâne calificarea în cupele europene. În urma acestui rezultat, Astra a urcat pe poziţia a şasea, ultima eligibilă pentru play-off, cu 35 de puncte. Dinamo Bucureşti este pe locul şapte, cu 32 de puncte.

Selecţionata Vestului a învins, scor 192-182, reprezentativa Estului, în All Star Game-ul campionatului nord-american de baschet, într-un meci disputat la New Orleans. Anthony Davis, starul echipei New Orleans Pelicans, a marcat 52 de puncte pentru echipa Vestului, care a dominat fără probleme reprezentativa Estului şi s-a impus la o diferenţă de zece puncte, 192-182. Davis a fost desemnat MVP-ul All Star Game, devenind totodată cel mai prolific baschetabalist din istoria celui mai frumos duel din baschetul profesionist. Vedeta lui Pelicans a doborât recordul deţinut de Wilt Charmberlain, care a înscris 42 de puncte, în 1962.

Defensiva a fost inexistentă la meciul din Smoothie King Arena în prima repriză, când Davis a marcat 22 de puncte, ajutat fiind şi de vedeta celor de la Oklahoma City Thunder, Russell Westbrook, care a încheiat meciul cu 41 de puncte. De asemnea, Kevin Durant s-a remarcat cu 21 de puncte, 10 recuperări şi tot atâtea pase decisive. Estul a condus cu 53-48 după primele 12 minute, cele 101 puncte marcate repriză un record pentru All Star Game în primul sfert, iar la pauza mare, Vestul avea un avantaj de cinci puncte, 97-92. În final s-a terminat 192-182, un meci care a ridicat în picioare întreaga asistenţă.

Româncele Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu au cucerit medaliile de bronz în proba pe echipe, ca parte a unei echipe internaţionale, duminică, la Mondialele de bob şi skeleton de la Koenigssee (Germania). Germanul Alexander Gassner a concurat în proba masculină de simplu la skeleton, Maria Constantin/Andreea Grecu la bob-2 feminin, Anna Fernstaedt (Germania) a evoluat în proba feminină de simplu la skeleton, iar germanii Richard Oelsner şi Marc Rademacher în proba masculină de bob-2, timpul cumulat fiind de 3 min 22 sec 69/100. În premieră, o echipă internaţională a cucerit o medalie la Mondialele de bob şi skeleton.

Primele două locuri ale podiumului au revenit Germaniei. Medaliaţii cu aur (Axel Jungk, Mariama Jamanka/Franziska Bertels, Jacqueline Loelling, Johannes Lochner/Christian Rasp) au fost cronometraţi în 3 min 21 sec 84/100, iar cei cu argint (Christopher Grotheer, Stephanie Schneider/Lisa Marie Buckwitz, Tina Hermann, Nico Walther/Philipp Wobeto) în 3 min 22 sec 44/100. O altă echipă internaţională cu români în componenţă s-a clasat pe locul 12 (ultimul), în 3 min 26 sec 88/100. Echipa i-a cuprins pe Dorin Velicu, bobul american Brittany Reinbolt/Briauna Jones, Maria Marinela Mazilu şi Dorin Alexandru Grigore/Florin Cezar Crăciun. La Mondialele de la Koenigssee, Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu au mai reuşit un rezultat notabil, locul 11 în proba feminină de bob-2.

Sorana Cîrstea (numărul 62 în clasamentul WTA) va participa în perioada 20-26 februarie la turneul Hungarian Ladies Open, care se va desfăşura la Budapesta, dotat cu premii în valoare de 226,750 de mii de dolari. Favorită 4 în cadrul turneului, românca o va întâlni în primul tur pe Carina Witthoeft ( locul 84 WTA). Cele două nu s-au mai întâlnit până acum în circuit. Cu toate acestea, Sorana şi Carina se cunosc destul de bine. Cele două jucătoare au făcut pereche la dublu în cadrul primului turneu de grand slam al anului, Australian Open, unde au fost eliminate în primul tur de perechea Timea Babos / Anastasia Pavlyuchenkova (Ungaria / Rusia), scor 6-4 6-2.

Naţionalele indoor de atletism, desfăşurate în week-end, la sala Lia Manoliu, au consemnat revenirea pe portativ, la cel mai înalt nivel, al Angelei Moroşanu (31 de ani), una dintre cele mai bune exponente ale atletismului românesc din ultimii 15 ani. Prezentă de trei ori la Jocurile Olimpice, sportiva din Iaşi şi-a consolidat o carieră în sprintul mondial, iar printre performanţele sale de top se numără o finală la Mondialul din Berlin (2009) la 400 m g şi cea mai bună performanţă din istoria ştafetei de 4 x 400 m la JO, finală la Atena, alături de Ionela Tîrlea, Maria Rus şi Alina Râpanu.

Atletă polivalentă, care a acoperit mereu o varietate de specialităţi, Moroşanu a ales în ultima perioadă să se pregătească la lungime, o probă în care susţinea că are multe de demonstrat. Antrenată din octombrie de tehnicianul Marius Linte, omul alături de care Cătălin Câmpeanu a obţinut cele mai bune rezultate la 100 m, Angela a marşat pe pregătire în proba de lungime, concomitent cu cel specific pentru 60 m. Iar munca a fost concretizată la CN indoor. Moroşanu a luat caimacul la 60 m, dar s-a impus şi la lungime.

AC Milan a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Fiorentina, scor 2-1, în etapa a 25-a din Serie A, iar Ciprian Tătăruşanu s-a aflat în poarta oaspeţilor. Juraj Kucka a deschis scorul pentru Milan în minutul 17, iar Nikola Kalinic a egalat în minutul 21 pentru Fiorentina. Gerard Deulofeu a adus victoria gazdelor, reuşita din minutul 31 fiind ultima a partidei. Fiorentina a dominat autoritar repriza secundă, cu o posesie de 71% şi opt ocazii de gol. În urma acestui rezultat, AC Milan se află pe locul şapte, cu 44 de puncte, iar Fiorentina ocupă poziţia a opta, cu 40 de puncte.

PROGNOZA METEO
20 Februarie 2017

Pe parcursul zilei, în sudul și centrul Moldovei, în sud-estul Transilvaniei și zona Carpaților Meridionali și ai Curburii, înnorãrile vor fi persistente și vor fi precipitații mixte în zonele mai joase de relief și ninsori la altitudini mari. În restul țãrii, cerul va fi temporar noros, iar în Dobrogea și estul Munteniei vor fi ploi și trecãtor lapovițã. Pe timpul nopții cerul se va degaja în sud, în est și parțial în centru, astfel cã vor fi temperaturi mai scãzute decât în nopțile precedente. În schimb în regiunile nord-vestice nebulozitatea se va accentua, precipitațiile se vor extinde ca arie și treptat vor predomina ninsorile. Vor fi condiții ca izolat sã se depunã polei, în primele ore ale dimineții în centru și est, iar noaptea în nord-vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri locale și temporare în special în sudul extrem al teritoriului și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 9 grade, iar cele minime între -7 și 2 grade. Izolat, în zonele joase, va fi ceațã.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri mai ales în prima parte a zilei, când trecãtor vor mai fi posibile precipitații slabe, predominant sub formã de ploaie, apoi se va degaja treptat. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 6…7 grade, iar cea minimã de -4…-2 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *