Stiri pe scurt 20 Februarie 2016

Stiri pe scurt  20  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   20  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 20 februarie. In anul 1927,a încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor „Adevărul” şi „Dimineaţa”, preşedinte al Asociaţiei generale a presei române (n. 21 decembrie 1861, Iaşi).

Elevii din Bucureşti pot participa, în perioada 18 – 22 aprilie, la atelierele educaţionale organizate în cadrul programului „Şcoala Altfel” într-un tren Săgeata Albastră. In cadrul programului, copiii vor petrece o oră şi jumătate într-un tren special amenajat ca un atelier de imaginaţie şi creaţie. Elevii pasionaţi de călătorii şi tehnologie vor avea ocazia să viziteze bordul de comandă al trenului Săgeata Albastră şi să vadă cum este să fii controlor de tren şi mecanic de locomotivă.

De asemenea, copiii vor avea ocazia să învăţe că trenul este cel mai prietenos mijloc de transport cu mediul înconjurător şi că, regula de bază, pentru efectuarea unei călătorii, este ca pasagerul să aibă bilet.Cei mici vor deveni „călători” creativi, confecţionând din materiale reciclabile, sub îndrumarea unor instructori-animatori, diverse amintiri din călătorii imaginare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că înţelege foarte clar mesajul pe care românii i l-au dat pe Facebook după declaraţiile sale pe tema Intact, el dând asigurări că nu a avut şi nu are nicio intenţie de a apăra pe cineva în faţa legii. El a respins faptul că şi-ar fi „schimbat abordarea”, aşa cum s-a „vehiculat”, şi a insistat asupra faptului că va apăra statul de drept.

Un bebeluş din Bacău care a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat, de la Spitalul Judeţean Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Copilaşului i-au fost recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului. Totodată, DSP Bacău a început investigaţia epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Este vorba de un copil de un an din oraşul Bacău, care s-a internat vineri, 19 februarie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău şi care a fost transferat, în aceeaşi zi, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi în cadrul secţiei de nefrologie. DSP Bacău a început investigaţia epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iaşi cu aproximaţie la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului.

Turnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, fără ca cineva să fie prins sub dărâmături. Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente de clădire. Construcţia bisericii evanghelice fortificate a început în anul 1250, iar zidul din jurul ei a fost ridicat în secolul XV. În anul 1602, biserica a oferit loc de refugiu generalului Giorgio Basta, fiindcă zidurile ei au rezistat asediului principelui Transilvaniei Gabriel Bathory. În marele incendiu din 1732 cetatea şi satul Rotbav au fost arse. Lucrările de restaurare au început în 1738, în urma cărora biserica a fost reconstruită, doar turnul bisericii a păstrat forma originală. Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcţii de acest tip din Ţara Bârsei.

Daniel Matei şi Florin Kiriţescu, doi tineri pasionaţi de „comori vechi”, au descoperit, un tezaur într-o pădure din comuna Măneşti, judeţul Dâmboviţa. Aceştia au găsit un tezaur medieval format din trei ulcele îngropate împreună. Aceştia au predat tezaurul, alcătuit din peste 6.000 de monede, Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui. Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane – una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei, în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764.

Infrastructura îmbătrânită şi structura organizaţională învechită sunt cele mai mari vulnerabilităţi ale companiilor în faţa atacurilor cibernetice, potrivit raportului Cisco de securitate, ajuns la cea de-a noua ediţie. La nivel global, doar 45% dintre managerii care se ocupă de securitatea informatică a companiilor au încredere în soluţiile de securitate IT pe care le folosesc. Totodată, atacurile cibernetice actuale sunt tot mai sofisticate, mai îndrăzneţe şi se desfăşoară pe o perioadă mai mare de timp.

Mai multe investigaţii din SUA arată că ingredientele dintr-un anumit tip de brânză nu corespund cu ceea ce scrie pe etichetă. Potrivit analizelor, unele brânzeturi rase, care se vând ca „100 % parmezan”, nu conţin parmezan, ci conţin de fapt o parte bună de pastă inofensivă de lemn. Prima dovadă a acestui fapt a venit în 2012, când Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) a răspuns la un apel anonim şi a efectuat o inspecţie inopinată la Fabrica Castelul de Brânză din Pennsylvania.

Analiza a relevat faptul că „niciun tip de parmezan nu este folosit pentru fabricaţie”. Ei afirmau că în conţinutul caşcavalului se aflau 100 procente de parmezan ras, iar produsele au fost vândute la magazinele specializate din ţară sub o etichetă care confirma această afirmaţie. În schimb, caşcavalul era făcut din brânză elveţiană, mozzarella, brânză Cheddar şi celuloză, care este fabricată din pastă de lemn. Acest lucru nu trebuie să sperie, celuloza este un produs care se foloseşte de obicei în producţia brânzeturilor, iar FDA permite adăugarea ei în condiţii de siguranţă. Standardul industriei este acceptabil într-un volum de 2 – 4 %, doză suficentă pentru a menţine brânza stabilă.

Volumul vânzărilor Coca-Cola în România a crescut anul trecut cu 11%, la 153,9 milioane de navete, iar îmbuteliatorul de băuturi răcoritoare a recuperat astfel o parte din declinul înregistrat în precedenţii doi ani, de 9% în 2013 şi 6% în 2014. Anterior celor doi ani de scădere, volumul vânzărilor Coca-Cola în România s-a situat în 2012 la 162,7 milioane de navete, după un avans de 2% raportat la 2011. În 2013, volumul a coborât la 148,5 milioane de navete, iar în 2014 la 139,2 milioane de navete. Unitatea de măsură luată în considerare de Coca-Cola, naveta, reprezintă 24 de doze de băutură răcoritoare sau 5,678 de litri.

Cu timpul pe perne se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă, aspergiloza pulmonară cronică). Aceştia pătrund în organism prin inhalare şi la început provoacă simptome similare unei răceli banale. Fungii din genul Aspergillus, ai cărui spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulă prin aer şi pot fi inhalaţi cu uşurinţă. Aceştia de dezvoltă în sistemele de ventilaţie, în instalaţiile de aclimatizare sau în materialele de izolare. Ciuperca provine din mucegaiuri şi se formează în mediile călduroase şi umede. Astfel, poate să se formeze în băi şi bucătării. Dacă nu este tratată la timp, boala provocată de mucegaiul Aspergillus poate agrava şi deveni letală.

Indexarea alocaţiilor care sunt deja în plată pentru copiii rămaşi acasă ai lucrătorilor din alte state UE stabiliţi în Marea Britanie se va putea aplica doar începând cu anul 2020, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul Consiliului European, arătându-se ”foarte bucuros” de rezultat. El a arătat că al doilea mecanism convenit la summit va permite Marii Britanii să indexeze alocaţiile pentru copiii rămaşi acasă ai lucrătorilor din alte state membre UE.

Lonely Planet a publicat recent „Best in Travel 2016”, cel mai aşteptat ghid de călătorii al anului, redactat sub forma unui clasament ce cuprinde destinaţiile de vacanţă pe care prestigioasa publicaţie turistică le recomandă pentru 2016. Transilvania ocupă primul loc în Topul 10 al celor mai atractive regiuni din lume care merită să fie vizitate în anul 2016, întocmit de editorii ghidului de călătorii Lonely Planet.

Circa 10.000 de turişti sunt aşteptaţi la finele acestei săptămâni la ”Serbările Zăpezii” de la Arieşeni, judeţul Alba, manifestările cuprinzând concerte în aer liber, un foc de artificii şi ocoborâre spectaculoasă a salvamontiştilor pe schiuri, cu torţe aprinse. Surpriza manifestării este concertul de sâmbătă seara susţinut de Cabron, Feli şi Smiley. Aceştia vor urca pe scenă la ora 19.45, iar trei ore mai târziu salvamontiştii vor efectua o coborâre spectaculoasă pe schiuri cu torţe aprinse. Spectacolul de sâmbătă seara va culmina cu focuri de artificii.

Românii sunt buni vânzători şi îşi dau seama foarte repede de intenţiile partenerilor de afaceri, a spus în cadrul emisiunii ZF Live Ciprian Bujor, trainer al Linkage România, o firmă de training care face parte din reţeaua internaţională cu acelaşi nume, activă pe piaţă de 25 de ani. Ciprian Bujor a lucrat anterior în Serviciul Român de Informaţii (SRI), însă a renunţat pen­tru o carieră în sec­torul privat. „De la SRI am învăţat în pri­mul rând să lu­crez cu oamenii şi că este foarte im­por­tant modul în care primeşti sau tran­smiţi un me­saj.“ Prezentă şi pe piaţa locală din 2005, Linkage se ocupă cu instruirea echipelor de vân­zări, pentru a le ajuta să se poziţioneze în faţa clienţilor.

Scriitorul, filosoful şi lingvistul italian Umberto Eco a murit. Decesul la 84 de ani al celui care a marcat cultura contemporană a fost confirmat de familia sa. Filosoful Umberto Eco, supranumit „părintele semioticii interpretative”, profesor emerit al Universităţii din Bolonia şi fondator al Departamentului de comunicare al Universităţii din San Marino, a decedat joi seara, în locuinţa sa din Alessandria, a anunţat familia sa, potrivit ziarului La Repubblica. Umberto Eco suferea de câţiva ani de cancer.

Filmul „O noapte la Tokoriki”, în regia româncei Roxana Stroe, a primit premiul special pentru cel mai bun scurtmetraj din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus, din cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină.

Oamenii de ştiinţă norvegieni au realizat un studiu, în cadrul căruia au testat 20 de tineri, pentru a afla care este atitudinea lor faţă de platforma de socializare Facebook. Subiecţii au fost rugaţi să răspundă la întrebări legate de problemele de sănătate. Subiecţii au fost chestionaţi cu privire la probleme legate de sănătate, precum anxietatea, violenţa sau frica. În cadrul aceluiaşi experiment, studenţilor le-au fost prezentate mai multe imagini, pe care trebuiau să le asocieze cu anumite stări, prin apăsarea unui buton. În tot acest timp, cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a subiecţilor.

Premierul David Cameron a declarat, la Bruxelles, că a obţinut un statut special al Marii Britanii în Uniunea Europeană. „Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene. Voi recomanda acordul sâmbătă membrilor Guvernului britanic”, a declarat David Cameron. „Eu am spus că vreau reforme cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal. Am obţinut acest lucru”, a declarat Cameron după summitul UE. Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro. De asemenea, companiile britanice nu vor fi discriminate pentru că oricum sunt afara zonei euro.

Acordul politic de la summitul UE consolidează statutul special al Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene, păstrând valorile fundamentale comunitare, afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord,privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, în anumite condiţii.

SPORT

Steaua a încheiat campania de transferuri odată cu achiziţionarea lui Gabriel Enache, fotbalistul Astrei fiind adus să acopere un post considerat deficitar atât de tehnicianul Laurenţiu Reghecampf, cât şi de Gigi Becali. Capabil să joace pe orice post în flancul drept, Enache va fi folosit fundaş de Reghecampf, în timp ce Paul Papp şi Cornel Râpă vor fi variantele de rezervă. După ce a adus 13 jucători în această iarnă, Gigi Becali e convins că a construit o formaţie capabilă să câştige titlul în Liga 1 şi ulterior să se califice în grupele Champions League. Mai mult, patronul Stelei spune că echipa actuală e cea mai bună din ultimii 15 ani, inclusiv peste echipa din primul mandat al lui Reghecampf.

Perioada de glorie a clubului Pandurii ar putea apune, după ce Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a anunţat că se vor tăia sponsorizările asigurate de Complexul Energetic Oltenia. Este o veste care ar putea echivala cu prăbuşirea clubului gorjean. Anual, Complexul Energetic Oltenia a contribuit la bugetul Pandurilor cu aproximativ două milioane de euro. A fost cea mai importantă sursă de venit, alături de banii din drepturile TV. Acest contract de asociere a tranformat Pandurii dintr-o echipă care se bătea la retrogradarea, la una care atacă primele poziţii din clasament.

Anghel Iordănescu a revenit în ţară după ce a fost în Austria şi Italia pentru a alege un loc de cantonament unde selecţionata României să se pregătească înainte de Euro şi spune că va lua o decizie în privinţa locaţiei până la începutul săptămânii viitoare. Planul lui Iordănescu e să înceapă pregătirea cu aproximativ 3 săptămâni înainte de meciul de debut al României la Euro 2016, programat pe 10 iunie, cu Franţa.

Espanyol o întâlneşte pe Deportivo la Coruna, sâmbătă seară, de la 19:15, pe teren propriu, într-un meci ce se poate dovedi decisiv pentru Costel Gâlcă. După 24 de etape, Espanyol e pe locul 17 în Primera, la doar un punct peste zona retrogradării şi doar rezultatele pozitive îl mai pot ţine în funcţie pe fostul tehnician al Stelei. Cu Gâlcă pe bancă, Espanyol a ajuns la 10 partide consecutive fără victorie, indiferent de competiţie, iar românul ar putea fi demis chiar în această săptămână, dacă adaugă un nou rezultat negativ la seria neagră.

Sorana Cîrstea (199 WTA) a reuşit o victorie răsunătoare, eliminând o jucătoare mai bine clasată cu 149 de locuri decât ea, pe Danka Kovinic (50 WTA)! Intrată pe tabloul principal de la Rio Open graţie unui wild-card, sportiva din Târgovişte a demonstrat că accidentările din ultimii ani i-au afectat poziţia din ierarhia WTA, dar nu şi talentul de jucătoare de clasă.

Jocul reuşit de Sorana o cotează cu şanse reale şi în semifinala pe care românca o va susţine sâmbătă seară, după ora 20:00, în faţa lui Shelby Rogers (131 WTA). Va fi prima întâlnire dintre Cîrstea şi Rogers în circuit, americanca învingând-o greu pe Paula Goncalves (Brazilia, 285 WTA), scor 6-2, 5-7, 6-3 în faza sferturilor de finală.

Alexandru Chipciu (26 de ani), mijlocaşul Stelei, a acordat un interviu pentru Eu Sunt 12 în care a declarat că şi-ar dori să joace cu Steaua pe Camp Nou, într-un meci de Liga Campionilor. Internaţionalul român a declarat că, dacă ar fi să dea o notă suporterilor din România, aceea ar fi nota maximă. Mijlocaşul de 26 de ani se află în lotul Stelei încă din iarna lui 2012, timp în care a reuşit să acumuleze 156 de partide, 31 de goluri şi 38 de pase decisive. Alex Chipciu a câştigat trei campionate în tricoul Stelei, o Cupă a României şi o Supercupă.

Costel Pantilimon va fi titular astăzi, de la 17:00, pentru a doua oară după transferul la Watford, în partida cu Leeds din Cupa Angliei. Noua echipă a goalkeeper-ului român are şansa să se califice în sferturile Cupei Angliei pentru prima dată după nouă ani de aşteptare, iar Panti e decis să profite din plin de şansa primită din partea tehnicianului Quique Sanchez Flores. Transferat în urmă cu o lună, de la Sunderland, internaţionalul român a mai prins un meci tot în Cupă, cu Nottingham Forest. În campionat, Panti e rezerva brazilianului Heurelio Gomes.

Site-ul italian Tuttomercatoweb.com prezintă astăzi un scurt interviu cu Mircea Lucescu, înainte de partida Inter – Sampdoria. Antrenor la Inter Milano în finalul anilor 90, tehnicianul de 70 de ani spune că trupa lui Roberto Mancini e obligată să se califice în Champions League în acest sezon şi speră ca meciul cu Sampdoria să dea semnalul unei reveniri a nerazzurilor. Întrebat dacă ia în calcul o revenire în Serie A la finalul sezonului, Mircea Lucescu a precizat că e „prea bătrân” pentru o nouă experienţă în fotbalul Italian. Totuşi, Il Luce se declară convins că ar face faţă colaborării cu orice patron din Cizmă, inclusiv cu excentricul Maurizio Zamparini de la Palermo.

Diana Cristina Paşcu, reprezentanta României la Jocurile Olimpice de Tineret 2016, de la de la Lillehammer (Norvegia), a ocupat locul şapte în proba individuală feminină de skeleton, cu timpul total de un minut şi 53 secunde 18/100. Daria Georgiana Miroiu a ocupat locul 11, cu timpul de 1 minut 54 secunde 02/100, iar Alexandra Elena Cristina Vicol s-a clasat pe 15, în 1 minut 54 secunde 30/100. În proba individuală masculină, Mihail Sebastian Enache a terminat pe locul 14, în 1 minut 51 secunde 17/100, iar Mihai Răzvan Trăsnea a fost al 16-lea, cu timpul de 1 minut 52 secunde 07/100.

Juventus Torino, lideul din Italia, a remizat, scor 0-0, în compania celor de la Bologna, pe stadionul Renato Dall’Ara, în etapa a 26-a din campionatul Italiei. Massimiliano Allegri a decis să-şi menajeze unii dintre jucătorii de bază pentru meciul din Liga Campionilor, cu Bayern Munchen, care urmează să se joace, marţi, 23 februarie, de la ora 21:45. Astfel, jucători ca Simona Zaza, Roberto Pereyra, şi Sturaro şi-au făcut loc în primul 11. După acest rezultat de egalitate, Juventus acumulează 58 de puncte, şi rămâne pe primul loc al clasamentului din Serie A, în timp ce Bologna, formaţie pregătită de Roberto Donadoni, acumulează 34 de puncte şi se află pe locul 10 după 26 de etape.

PROGNOZA METEO
20 Februarie 2016

Vremea va fi în general închisã în jumãtatea de nord a țãrii și va ploua pe arii extinse, iar în Moldova, Maramureș, dar pe parcursul nopții și în Crișana și Transilvania, se vor semnala și precipitații mixte. La munte vor predomina ninsorile. În restul teritoriului, cerul va avea înnorãri temporare, iar ploile se vor semnala pe spații restrânse, mai ales în Dobrogea și sudul Munteniei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în special în zona montanã și în sud-vestul țãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 12 grade, iar cele minime între -4 și 4 grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri în timpul zilei, când este posibil sã plouã slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi în jur de 9 grade, iar cea minimã de 0…2 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *