Stiri pe scurt 2 Noiembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 2 Noiembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  2 Noiembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificatii istorice pentru ziua de 2 noiembrie. In anul 1993, Presedintele Bill Clinton a semnat textul Rezolutiei comune a Camerei Reprezentantilor si Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial între România si SUA si acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate.

O ambulanta din judetul Iasi a ajuns la locul de interventie pentru care fusese solicitata dupa aproape patru ore de la primirea apelului, unul dintre motive fiind exercitiul „Seism 2016″, unde au fost mobilizate sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi. Potrivit lui Pralea Nicolae, pacienta ar fi fost, marti dimineata, la Institutul Socola din Iasi, de unde a plecat în jurul amiezii si s-a ratacit pe drum. Femeia era dezbracata la momentul sosirii echipajului, în urma interventiei fiind dusa înapoi la Institutul Socola, unde a fost internata. La exercitiul Seism 2016 au participat sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi, dintre care doua ambulante tip C2 cu medic si cinci de tip B2 cu asistente, din cele 16 echipaje disponibile pentru oras.

Un bebelus din Botosani nascut cu o malformatie extrem de rara la nivel mondial, caruia îi lipsesc buzele, nasul si cerul gurii. Bebelusul de o luna din Botosani este internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Sfânta Maria” Iasi, dupa ce luni a fost supus unei operatii extrem de dificile. Malformatia cu care s-a nascut baietelul este extrem de rara la nivel mondial, iar cauza este necunoscuta. Medicii sustin ca alte sapte situatii similare s-au înregistrat în lume pâna la cel de la Botosani. Operatia a fost efectuata de o echipa de medici condusa de chirurgul plastician Sidonia Susanu.

Condamnat, în luna iunie a acestui an, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenta, Mircea Basescu, fratele lui Traian Basescu, a depus o cerere de eliberare conditionata. Conform legii, el întruneste conditiile pentru eliberare conditionata – are peste 60 de ani, deci executa doar o treime din pedeapsa, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu. În 6 octombrie, Judecatoria Medgidia a admis cererea lui Mircea Basescu, fratele lui Traian Basescu, de eliberare conditionata, însa decizia nu a fost definitiva, iar DNA a contestat-o. Tribunalul Constanta a admis, contestatia DNA la decizia Judecatoriei Medgidia de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, astfel ca fratele lui Traian Basescu nu va fi eliberat. Decizia Tribunalului Constanta este definitiva.

Presedintele Klaus Iohannis a participat la târgul international de produse si echipamente în domeniul agriculturii (INDAGRA), organizat la Romexpo, unde a vizitat mai multe standuri si a stat de vorba cu agricultorii. Presedintele a mai spus ca 2016 a fost un an agricol bun, pentru prima data productia media de grâu depasind 4,1 tone la hectar, desi au fost si probleme din cauza conditiilor climatice. Klaus Iohannis le-a transmis agricultorilor ca, pentru a fi competitivi pe piata, ar trebui sa investeasca mai mult în sectorul procesarii, deoarece recoltele bune nu sunt suficiente, ci este esential sa se si creeze. Presedintele a subliniat ca trebuie rezolvata urgent problema proprietatii, a cadastrului, a fragmentarii proprietatii funciare, care a ”întârziat crearea pietelor, iar agricultura a devenit eficienta mai degraba în privinta marilor ferme”.

Sunt înregistrate probleme de cooperare pe linia readmisiei strainilor care au fost prinsi dupa ce au trecut ilegal frontiera din Serbia în România, de la sfârsitul lunii septembrie partea sârba refuzând sa recunoasca aproape 300 astfel de persoane desi partea româna ar fi prezentat dovezi. În prezent, în tara noastra sunt peste 500 de persoane luate în custodie publica. Oficialii IGI sustin ca România ramâne doar o tara de tranzit, fiind foarte putini migranti care solicita azil la noi. Seminarul din Capitala a fost organizat de Organizatia Internationala pentru Migratie(OIM). Potrivit reprezentantilor OIM, în anul 2015, la nivel mondial au fost identificati peste 15 milioane de migranti, în crestere cu aproximativ 45%. Tot în 2015, la nivel mondial, peste 5.000 de migranti si-au pierdut viata, aproape 3.000 dintre ei doar în Marea Mediterana.

Listele PSD pentru alegerile din 11 decembrie includ, pe locurile eligibile, zeci de candidati condamnati definitiv sau în prima instanta, aflati în diverse stadii procesuale, de la cercetati penal la trimisi în judecata, incompatibili sau în conflict de interese. Nu mai putin de trei condamnati penal, dintre care doi definitiv, va trimite PSD în viitorul Parlament. Primul dintre acestia este chiar liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, cel care deschide lista cadidatilor din Teleorman la Camera Deputatilor si care are sanse de 100% sa obtina un nou mandat de parlamentar.

Listele PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, desi respecta Decalogul de integritate adoptat de liberali, cuprind si candidati controversati printre care Viorica Cherches, Roberta Anastase, dar si politicieni contestati în fililiale sau în forurile PNL. Lideri cu probleme în justitie au facut pasul înapoi si nu se mai regasesc pe listele PNL-Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Dan Motreanu, altii au ales sa se retraga din prima linie a politicii, acesta fiind cazul fostului presedinte si prezidentiabil, senatorul Crin Antonescu. Alti liberali, unii fosti ministri -Gheorghe Ialomitianu, Traian Igas, Mariana Câmpeanu sau Puiu Hasotti (parlamentar din anii 1996) nu au mai fost pusi pe liste de partid.

Unul dintre cei mai controversati candidati PNL este Viorica Chereches, mama primarului arestat Catalin Chereches, care va deschide lista PNL Maramures pentru Camera Deputatilor. PNL Maramures a depus listele electorale la biroul de circumscriptie, însotit de reprezentantii Coalitiei pentru Baia Mare care l-a sustinut pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, arestat preventiv pentru luare de mita si care a obtinut un nou mandat de primar la alegerile din 5 iunie.

Este a doua zi în care fortele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru interventie în cazul unui cutremur cu magnitudinea peste 7, fiind simulata o noua replica a cutremurului, de 5,2 grade pe scara Richter. Pentru interventia în aceste zone, unde sunt semnalate imobile prabusite, au fost mobilizate fortele aflate în prezent în bazele de operatii din Bucuresti. Conform scenariului, în zona Rahova au fost identificate opt cladiri în diferite stadii de avariere. Conform scenariului, se estimeaza un numar de aproximativ 300 de persoane ranite, 50 decedate si 300 sinistrate.

De asemenea, în zona Mall Vitan au fost avariate sase blocuri de locuinte, iar în cartierul Colentina – zona Fundeni, au fost înregistrate cinci imobile avariate în diferite stadii. În aceste zone scenariul conceput de MAI estimeaza un numar de aproximativ 300 de persoane ranite, 80 decedate si 300 sinistrate. Totodata, o alta zona afectata din Bucuresti este carierul Damaroaia, unde exercitiul simuleaza interventia la 15 cladiri avariate, blocuri de locuinte si locuinte individuale. În aceasta zona se estimeaza un numar de 150 de raniti, 50 decedati si aproximativ 400 de persoane sinistrate.

Echipajele de interventie în situatii de urgenta sunt prezente în zonele afectate, iar principala misiune este salvarea persoanelor si acordarea primului ajutor calificat. Aceste simulari de interventie nu se desfasoara, însa, în zonele unde se presupune ca s-au prabusit cladiri, ci simularea interventiilor de cautare-salvare are loc în zonele Chimopar si Fabrica de Bere, din Capitala. Pe parcursul noptii a fost simulata interventia în cazul unor presupuse explozii, în Bucuresti si Iasi.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, în debutul sedintei de guvern, ca în ultimele luni au fost efectuate 55.000 de controale în privinta taierilor ilegale de masa lemnoasa, acestea finalizându-se cu aproape 1.000 de dosare penale, fiind descoperite peste 2.500 de infractiuni. Premierul a precizat ca a cerut ca acest control sa nu fie finalizat la sfârsitul lunii septembrie, ci sa fie prelungit si în luna octombrie. El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, aceste controale ar trebui sa continue.

Bono, solistul de la U2 este primul barbat care ajunge pe lista „Femeia Anului” a revistei Glamour. Totusi rockerul a primit titlul de „Barbatul Anului”, pentru activismul sau în domeniul egalitatii între sexe. Cea mai recenta campanie a rockerului Bono este „Poverty is Sexist / Saracia este Sexista”, conceputa pentru a sprijini cele mai sarace femei din lume sa poata subzista. Femeilor li s-a facilitat accesul la mâncare, apa curata, educatie si servicii de sanatate, dar si la drepturi civile si protectie împotriva violentei sexuale.

Premierul Dacian Ciolos a cerut la începutul sedintei de Guvern urgentarea încheierii contractelor de deszapezire, în conditiile în care acestea exista în doar 26 de judete, solicitând totodata ”transparenta maxima” în publicarea lor. Seful Executivului a declarat ca a solicitat ministrilor de resort sa înceapa pregatirile în cadrul Comitetului pentru pregatiri de iarna prin verificarea modului în care institutiile statului abilitate au demarat masurile necesare, în domeniul transportului mai ales. Premierul a insistat asupra faptului ca aceste contracte trebuie sa fie publice.

Parade si samba, chipuri pictate si rochii din cele mai colorate bolgii ale infernului, cupluri care merg la festivitatea mortii burlesti de când s-au cunoscut si masini pictate cu simboluri aztece. Mexicanii sarbatoresc pe 2 noiembrie Día de los Muertos. Una dintre sarbatorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican este Ziua Mortilor. Día de Muertos sau Ziua Mortilor, sarbatorita pe 2 noiembrie, celebreaza viata si onoreaza moartea celor plecati dintre noi, prin muzica, râsete si veselie. Pentru Ziua Mortilor, familiile se aduna în jurul mormintelor si a unor altare special construite, ca sa se roage si sa lase ofrande rudelor si prietenilor decedati. Traditia spune ca, în aceste zile, mortii revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune „bine ati venit printre noi”.

Rudele ofera „pan de muerto” (pâinea mortilor), „mezcal” (bautura alcoolica din agave) si „calaveras” (cranii de zahar), precum si fructe – pentru a potoli foamea mortilor, apa – pentru a le potoli setea, si lumânari aprinse pentru fiecare suflet amintit. Alaturi de momentele solemne, Ziua Mortilor este, de asemenea, sarbatorita cu o serie de parade, festivaluri si petreceri. Oamenii se îmbraca în costume care o evoca pe La Calavera Catrina: gravura unui schelet de sex feminin (sotia zeului lumii de dincolo) care a devenit, de-a lungul timpului, sinonima cu sarbatoarea. Parcurile si pietele oraselor din Mexic sunt pline de spectacole în aer liber, piese de teatru, muzica si dans. Ziua Mortilor este o sarbatoare atât a continuitatii, cât si a schimbarii.

Majorarea salariilor medicilor si profesorilor decisa de comisiile parlamentare risca sa întoarca România în anul 2008, când Parlamentul a dat „cu o mâna”, pentru ca apoi sa li se ia oamenilor „cu doua mâini”. Vasilescu a criticat discursurile din Parlament care nu au legatura cu realitatile economice. Oficialul BNR a avertizat ca, „daca deficitul creste prea mult, tara nu se mai poate împrumuta sau daca se poate împrumuta, o face foarte costisitor, cu dobânzi foarte mari, pentru ca nimeni nu mai are încredere într-o tara care si-a depasit plafonul de deficit”.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au decis majorari substantiale de salarii în domeniul medical si în educatie, desi salariile au crescut în aceste sectoare în medie cu 30% în ultimul an. Impactul bugetar anuntat de ministreul finantelor este de 4,8 miliarde de lei, dar econo­mistii cred ca el va fi mult mai mare. Potrivit acestora, majo­ra­rea nu va avea influenta asupra bugetului pe 2016, dar va face un an 2017 extrem de dificil, în conditiile în care cheltuielile sunt deja la limita.

Circulatia prin punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nadlac-Arad si prin punctul de trecere a frontierei Bors din judetul Bihor se desfasoara cu dificultate. Echipaje de politie patruleaza pe autostrada pentru a evita producerea unui incidente sau aparatia blocajelor, iar soferii se plâng ca din cauza orelor petrecute la frontiera vor întârzia cu marfurile. Câteva sute de camioane au iesit din România prin principelalele puncte de trecere a frontierei de pe granita cu Ungaria în primele ore de la reluarea circulatiei, iar timpii de asteptare pentru camioane erau, de 160 de minute în cazul punctului de trecere a frontierei Nadlac 2 de pe autostrada Nadalac-Arad si 180 minute în cazul punctului de trecere a frontierei Bors.

Omar Hayssam a fost condamnat la 24 de ani si patru luni în dosarul „Manhattan”, cauza în care era acuzat de înselaciune si delapidare prin intermediul unui grup de firme numit „Manhattan”, decizia Curtii de Apel Bucuresti fiind definitiva. Omar Hayssam a fost condamnat în prima instanta de Tribunalul Bucuresti la 13 ani si patru luni de închisoare, la care s-a adaugat un spor de zece ani, pedepasa finala fiind de 23 de ani si patru luni. La ultimul termen de la Curtea de Apel procurorii DIICOT au cerut un spor de pedepasa mai mare de zece ani, solicitare admisa de instanta, sporul fiind de 11 ani.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecata de DIICOT în luna octombrie a anului 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, toti fiind acuzati de înselaciune si delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit „Manhattan”. Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro au fost puse sub sechestru în acest dosar.

Între 60 si 100 de persoane doneaza sânge, zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timisoara, astfel ca sala de asteptare nu este niciodata goala. Cu toate acestea, conducerea centrului spune ca ideal ar fi sa doneze 200 de persoane zilnic pentru a asigura tot necesarul de sânge. Jumatate din donatori sunt „clienti” fideli, iar directorul centrului spune ca cele sapte bonuri de masa pe care le primesc în schimb reprezinta un stimulent important. Printre „clientii fideli” ai Centrului de Transfuzie Sanguina din Timisoara se numara si Alexandru Dan Tataru, în vârsta de 30 de ani, care este politist de frontiera.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a ajuns, miercuri dimineta, la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru infractiuni în legatura cu lucrarea sa de doctorat. Întrebat daca si-a pregatit declaratia, Robert Negoita le-a spus jurnalistilor ca este „întotdeauna pregatiri, din principiu”, precizând ca le va raspunde anchetatorilor la întrebari, depunând si probe în apararea sa. Primarul Sectorului 3 este cercetat de procurori pentru instigare la fals intelectual, la abuz în serviciu, la fals în înscrisuri sub semnatura privata si uz de fals dupa ce Academia de Politie „Al. I. Cuza” a cerut retragerea titlului de doctor al edilului Sectorului 3, având suspiciuni ca teza este plagiata.

Valeriu Nicolae, fost consilier al premierului Dacian Ciolos si secretar de stat la Ministerul Muncii, povesteste pe o retea de socializare cum Giovani Becali a mers „direct la protocol diplomatic”, dupa ce a trecut la aeroport peste o coada de aproximativ 20 de persoane. De asemenea, acesta face referire si la Calin Popescu Tariceanu. Cu toate ca nu îi precizeaza numele, el aminteste de declaratia presedintelui Senatului, în care îi „cere socoteala” premierului Ciolos.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltarii, sustine ca în 2011, fiind citat într-o cauza la DNA Alba Iulia, a primit un biletel de la aceasta în legatura cu întrebarile care urmau a îi fi puse. Elena Udrea neaga informatiile. Stefan Lungu sustine ca la o luna dupa ce a demisionat din Ministerul Dezvoltarii a fost citat de procurorii DNA din Alba Iulia, moment în care ar fi mers la Elena Udrea pentru a discuta despre aceasta situatie.

Comedia „Prenumele” cu Mihai Calin, Claudiu Bleont, Mirela Oprisor, Leonid Doni si Raluca Aprodu va avea prima reprezentatie a noii stagiuni joi, 3 noiembrie, si va fi pusa în scena la Cinema Pro din Bucuresti (ora 20:00), urmând apoi un turneu national.Vincent (Mihai Calin), un agent imobiliar de succes si în curând fericit tata, este invitat la cina de catre sora sa Babou (Mirela Oprisor) si cumnatul sau Pierre (Claudiu Bleont), profesor la universitate. Sotia sa Anna (Raluca Aprodu), specialista în moda, si prietenul acestora din copilarie, Claude (Leonid Doni), trombonist la filarmonica radio, îl însotesc. Prenumele” porneste de la o gluma nevinovata despre numele viitorului copil care declanseaza o cascada de situatii comice neprevazute si dezvaluiri hilare care pun la grea încercare prietenia.

Reprezentantii Rusiei si UE vor discuta despre situatia teroristilor straini cu ocazia consultarilor programate sa aiba loc în luna noiembrie. În ceea ce priveste agenda consultarilor, Syromolotov a declarat ca „în primul rând este vorba combaterea terorismului în lume, situatia cu teroristii straini, problema contracararii extremismului violent si alte chestiuni”. Cele doua parti ar urma sa discute si despre problema controlului miscarilor combatantilor straini.

Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei la UE, a declarat ca urmatoare runda a discutiilor UE-Rusia urmeaza sa aiba loc la Moscova, în luna noiembrie. La consultari vor lua parte Pedro Serrano, adjunctul secretarul general al Serviciului de Actiune Externa si Gilles de Kerchove, coordonatorul pentru antiterorism din partea Uniunii Europene, iar Oleg Syromolotov, adjunctul ministrului rus de Externe, va reprezenta Rusia.

Muntenegru gazduieste cel mai vast exercitiu NATO efectuat vreodata pe teritoriul statului balcanic, pe fondul acuzatiilor ca Rusia s-ar afla în spatele unei recente tentative de lovitura de stat, destinata a împiedica aderarea tarii muntenegrene la Alianta Nord-Atlantica. Un exercitiu militar multilateral intitulat ”Muntenegru 2016”, la care vor participa militari din 32 de state membre si partenere ale Aliantei Nord- Atlantice, a început luni în capitala Podgorica. Potrivit Guvernului muntenegrean, în cadrul acestui exercitiu militar vor participa aproximativ 680 de militari. Vor fi prezente trupe militare din state precum Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croatia, Finlanda, Macedonia, România, Georgia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina si SUA.

Ministrul turc al Apararii, Fikri Isik, a anuntat ca Turcia urmeaza sa achizitioneze alte 24 de avioane multirol invizibile pe radar de tip Lockheed F-35, primele aeronave de acest fel urmând sa fie livrate Turciei în anul 2018. Subsecretariatul pentru Industria Apararii a comunicat saptamâna trecuta ca Ankara a decis sa achizitioneze o a doua transa de avioane F-35, fara a preciza numarul aparatelor ce ar urma sa fie comandate. Turcia a plasat prima comanda pentru avioane F-35 în anul 2014 si urmareste sa ajunga la un total de 100 de aeronave de acest tip.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a declarat în mod unilateral ”pauza umanitara” de zece ore pentru ziua de vineri, în orasul sirian Alep. Armistitiul are loc ca urmare a intensificarii conflictelor în orasul sirian. Rebelii sirieni, inclusiv unele grupari islamiste, au declansat o contraofensiva care are drept obiectiv sa sparga asediul asupra zonei de est a orasului Alep, impus de fortele loiale regimului Assad. Peste 15 civili au murit, iar alti 280 au fost raniti, în urma bombardamentului efectuat de rebeli asupra zonei de vest a Alepului, aflata sub control guvernamental.

SPORT

Sezonul recent încheiat a fost unul extraordinar pentru tenismenele noastre nu doar din punct de vedere sportiv, ci şi financiar! Simona Halep a dat o adevărată lovitură în 2016, an la finalul căruia, deşi a terminat pe 4 WTA, s-a poziţionat pe 3 în clasamentul premiilor. Nici celelalte două reprezentante importante ale României nu se pot plânge, Irina Begu şi Monica Niculescu aflânduse pe locurile 38, respectiv 41 în topul respectiv.

Simona Halep a strâns o avere de-a lungul unui an fructuos, în care a triumfat la turneele de la Madrid, Bucureşti şi Montreal! Valoarea totală a primiilor câştigate de constănţeancă în 2016 se ridică la 4.333.253 de dolari, în fabuloasa sumă fiind inclus şi un bonus de 700.000 de dolari, datorită participării la toate turneele importante. Halep a fost întrecută în clasamentul câştigurilor doar de liderul mondial Angelique Kerber (10.136.615 de dolari) şi de legenda Serena Williams (7.675.030 de dolari), românca depăşind-o în schimb pe ocupanta locului 3 WTA, Agnieszka Radwanska (4.162.193 de dolar).

Irina Begu (locul 29 WTA) şi Monica Niculescu (locul 39 WTA) au avut şi ele un an convingător pe toate planurile. Irina a câştigat titlul de la Florianopolis (Brazilia), dar a avut şi o constanţă în rezultate, Monica a triumfat la Luxemburg (simplu), Shenzhen (dublu), Washington (dublu) şi New Haven (dublu), iar recompensele sunt pe măsură! Begu a adunat 846.456 de dolari în 2016, sumă cu care ocupă locul 38 în clasamentul premiilor, în timp ce Niculescu a câştigat 789.710 de dolari în acest an (locul 41). Sorana Cîrstea, sportivă care a avut o revenire superbă, se clasează pe locul 99 în topul câştigurilor, sportiva din Târgovişte strângând 311.449 de dolari în acest sezon.

Astra Giurgiu – Viktoria Plzen, joi, de la 20:00, în Grupa E din Europa League. Giurgiuvenii visează la calificarea în primăvara europeană după victoria obţinută în meciul tur, scor 2-1. Tehnicianul Marius Şumudică a precizat că se aşteaptă la un meci deschis oricărui rezultat şi ca Astra va păstra şanse reale la calificare şi în cazul unei remize. Şumi spune însă că pregăteşte meciul la victorie, cu gândul şi la bonusul financiar ce va fi încasat de Astra de la UEFA, în cazul în care va obţine toate punctele puse în joc. Fiecare victorie în grupele Europa League valorează 360.000 de euro, o sumă deloc de neglijat ţinând cont de situaţia în care se află Astra, spune Şumudică.

Claudiu Keşeru continuă forma excelentă din ultima vreme! Atacantul neconvocat pentru meciul cu Polonia a înscris în minutul 15 al meciului Ludogoreţ – Arsenal, ducând scorul la 2-0 pentru bulgari. Până la urmă, englezii au întors scorul şi au câştigat cu 3-2. Manchester City a învins Barcelona, scor 3-1, după un meci spectaculos, iar Pep Guardiola şi-a luat revanşa pentru înfrângerea la scor de pe Camp Nou. Turcul Gundogan a fost eroul meciului, reuşind „dubla” care a decis soarta celor trei puncte. Arsenal, PSG, Atletico şi Bayern Munchen au obţinut calificarea în optimile de finală ale Ligii după doar patru etape din faza grupelor.

ZURICH – STEAUA, joi, de la 22:05, în Grupa L Europa League. Steliştii au decolat spre Elveţia, cu speranţa că se vor întoarce cu toate cele trei puncte şi se vor revanşa în faţa propriilor fani după remiza (1-1) din meciul tur. Cu doar două puncte strânse în primele trei etape, Reghecampf şi elevii săi sunt perfect conştienţi că de rezultatul partidei de joi seară poate depinde soarta calificării în faza eliminatorie a competiţiei. Fostul internaţional camerunez spune că Zurich a meritat rezultatul din tur, dar că experienţa lui Laurenţiu Reghecampf în confruntările europene cu miză îşi poate spune cuvântul joi seară. Falemi consideră că tehnicianul Stelei ştie ce are de făcut pentru a obţine un rezultat bun, însă evidenţiază marea problemă a roş-albştrilor în acest moment: lipsa unui atacant versatil, care să contribuie din plin la construcţia jocului.

Dialogul promis jucătorilor de la Pandurii de către noii conducători ai clubului, administratoul judiciar şi cel special, care iau toate deciziile pe perioada insolvenţei, nu a mai avut loc marţi după-amiază. Emanoil Ciobanu şi Marin Golea au amânat întâlnirea cu o zi pentru a avea o discuţie cu membri asociaţi de la Pandurii pentru a discuta o serie de detalii legate de salarizarea jucătorilor. Fotbaliştii de la Pandurii au revenit la pregătire marţi după cele două zile libere şi au efectuat programul normal stabilit de antrenori întâlnirea cu conducerea fiind amânată pentru miercuri după-amiază.

Mesut Ozil şi-a arătat încă o dată clasa în victoria obţinută de Arsenal pe terenul lui Ludogoreţ şi le-a adus victoria „tunarilor” cu, foarte probabil, cel mai frumos gol al acestui sezon în UEFA Champions League. Playmakerul german cumpărat de londonezi de la Real Madrid în 2013 pentru aproximativ 50 de milioane de euro a reuşit o fază de toată frumuseţea, în care l-a lobat mai întâi pe portarul Borjan, după care i-a „culcat” în careu pe stoperii Cosmin Moţi şi Palomino, pentru a înscrie în cele din urmă în poarta goală. Ozil a demonstrat un control incredibil al balonului, pe care l-a trecut aparent fără efort peste portarul advers, după care i-a păcălit din „gleznă” pe cei doi fundaşi.

„Vino cu părinţii la meciul România – Polonia” este invitaţia adresată de Federaţia Română de Handbal suporterilor români, care vor avea posibilitatea să achiziţioneze trei bilete la preţ de două, valabil pentru toate categoriile de bilete, la partida de la Cluj Napoca, din 6 noiembrie. Părinţii sunt cei care au cunoscut gloria handbalului masculin românesc alături de un Gruia, Gaţu, Stângă, Munteanu sau Birtalan, iar meciul România – Polonia reprezintă un excelent prilej de a le readuce bucuria handbalului mare, pentru că marchează întoarcerea României în lupta cu cele mai mari puteri mondiale.

Cu un nou selecţioner bancă, Xavi Pasqual, antrenorul echipei Barcelona, şi cu un lot întinerit în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2020, România înfruntă Polonia, medaliată cu bronz la ultimul Campionat Mondial. Pentru acest meci, FRH a pus în vânzare pachetul „Handbal cu părinţii”: 3 bilete la preţ de 2 – valabil pentru toate categoriile de bilete. Biletele au preţuri între 10 lei şi 60 lei, existând şi pachete VIP la preţul de 200 lei. Începând de vineri, ele se pot procura şi de la casele de bilete ale Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.

Roger Federer, de 17 ori câştigător de Grand Slam, a fost invitat special la meciul dintre Basel şi Paris Saint Germain, din grupele Ligii Campionilor, iar la finalul partidei, jucătorul de tenis elveţian s-a întâlnit cu starurile francezilor, Thiago Silva, Marco Verratti, Lucas Moura şi Marquinhos. Roger Federer le-a făcut o surpriză jucătorilor de la Paris Saint Germain la finalul partidei cu FC Basel. Invitat de onoare pe stadionul Saint Jakob Park, Federer a coborât la vestiare la finalul partidei şi s-a fotografiat alături de Thiago Silva, Marco Verratti, Lucas Moura şi Marquinhos.

Cea de a 33-a ediţie a “Memorialului Arturo Gander”, competiţie internaţională individuală internaţională pe bază de invitaţii, are loc azi de la ora 21, la Chiasso. Acest important eveniment din Elveţia, printre cele mai cunoscute din Europa, reuneşte pe cei mai buni gimnaşti din lume, câştigători de medalii olimpice, mondiale şi europene, între competitori fiind şi Marian Drăgulescu. La actuala ediţie, în “Palapenz di Chiasso” şi-au anunţat participarea gimnaşti şi gimnaste din Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, România, Rusia, Ucraina, Venezuela şi Elveţia.

Lista sportivilor ce vor fi prezenţi la Chiasso cuprinde, printre alţii pe Paolo Principi (Italia), Lukas Dauser (Germania), Nikita Ignatyev (Rusia), Oleg Verniaiev, Igor Radivilov (Ucraina), Bart Deurloo (Olanda), René Cournoyer (Canada), Arthur Nory Mariano (Brazilia), Marco Rizzo, Benjamin Gischard (Elveţia). Alături de toţi aceştia şi nu numai se va afla şi Marian Drăgulescu, unul dintre participanţii constanţi la această competiţie, învingător de două ori (2003, 2006) în faţa publicului elveţian, participarea sa fiind considerată pentru actuala rundă ”o mare lovitură” pe care a dat-o Comitetul de Organizare prin prezenţa campionului nostru, gimnast cu o istorie şi rezultate fabuloase în carieră.

Dinamo îşi continuă protestul împotriva erorilor de arbitraj din cauza cărora roş-albii au avut de suferit în ultimele etape. Meciul cu Astra, în care „câinii” au condus cu 2-0, dar au fost egalaţi în ultimele 10 minute după două faze controversate, a stârnit o reacţie dură a oficialilor din Ştefan cel Mare, care au demarat campania #unitisalvamarbitrajul. Primul mesaj a fost transmis de Adrian Mutu şi l-a avut drept „ţintă” pe şeful CCA, grecul Kyros Vassaras. Astăzi, a venit rândul lui Dănciulescu să-i ceară fostului arbitru internaţional o reacţie după ultimele gafe de arbitraj. „Câinii” par decişi să-şi continue protestul online până în momentul în care şeful CCA va lua măsuri ferme împotriva celor care greşesc sau când acesta îşi va depune demisia.

Până să-şi ia rolul de antrenor al naţionalei de Fed Cup în serios, Ilie Năstase (70 de ani) vrea să regleze conturile cu una dintre elevele sale! Fostul lider mondial i-a oferit o replică dură Soranei Cîrstea, după ce sportiva a criticat numirea lui „Nasty” în funcţia de căpitan-nejucător. Năstase s-a arătat extrem de deranjat de comentariile făcute săptămâna trecută de Cîrstea, cea care a spus despre alegerea sa în fruntea echipei de Fed Cup că este „puţin ciudată, suspectă”.

Ilie i-a răspuns dur Soranei, lăsând să se înţeleagă că nu o va convoca pentru meciul cu Belgia dn luna februarie. Năstase, omul care a preluat naţionala în urma unei propuneri făcute de Simona Halep, şi-a continuat discursul folosind o tentă ironică la adresa Soranei, sportivă apropiată de fostul căpitan Alina Tecşor. Tensiunile dintre Ilie Năstase şi Sorana Cîrstea au apărut după ce ocupanta locului 81 WTA a pus sub semnul întrebării decizia FR de Tenis de a-l numi pe fostul lider mondial în funcţia de căpitan-nejucător.

Noua senzaţie a fotbalului scoţian, puştiul Karamoko Dembele, care în urmă cu o lună îşi făcea debutul în echipa U20 a lui Celtic, deşi are doar 13 ani, a mai făcut marţi seară un pas important spre fotbalul de top. Tânărul atacant a fost trimis pe teren în partida pe care naţionala U16 a Scoţiei a disputat-o în compania Tării Galilor, scor 2-2, şi şi-a făcut astfel şi debutul internaţional. Puştiul de 13 ani a fost trimis pe teren în minutul 54 al partidei şi a impresionat din nou cu controlul excelent al balonului.

Federaţia Scoţiană a grăbit promovarea lui Dembele în loturile naţionale pentru a „bloca” astfel interesul arătat şi de federaţia engleză pentru micuţul atacant. Deşi este cu trei ani mai mic decât adversarii săi, Dembele s-a descurcat excelent. Karamoko Dembele a intrat în premieră în atenţia opiniei publice la începutul lui octombrie, când a fost promovat la echipa U20 a lui Celtic şi a şi jucat câteva minute, ulterior fiind comparat cu Lionel Messi.

Josep Guardiola, managerul echipei Manchester City, a declarat că este foarte fericit de victoria obţinută, scor 3-1, cu FC Barcelona, în meciul patru din Liga Campionilor şi a avut numai cuvinte de laudă pentru jocul prestat de elevii săi în repriza a doua. Echipa antrenată de Luis Enrique a deschis scorul prin Messi şi a mai ratat două ocazii foarte mari prin Luis Suarez, până la reuşita de 1-1 a lui Gundogan, din finalul primei reprize. Manchester City a mai înscris de două ori în repriza secundă, prin Kevin de Bruyne şi Gundogan. Manchester City ocupă locul doi în grupa C, cu 7 puncte, la trei distanţă de ocupanta locului trei, Borussia Monchengladbach, viitoarea adversară a echipei lui Josep Guardiola în Liga Campionilor.

FC Barcelona a fost învinsă, scor 1-3, pe terenul lui Manchester City, însă antrenorul Luis Enrique şi-a felicitat elevii pentru primele 40 de minute ale jocului, în care formaţia catalană a dominat clar echipa lui Guardiola şi a condus cu 1-0, după reuşita lui Lionel Messi. Manchester City a profitat de eroarea lui Sergi Roberto şi restabilit egalitatea cu cinci minute înainte de finalul primei reprize, prin Ilkay Gundogan, după ce Barcelona deschisese scorul prin Messi. Campioana Spaniei va întâlni în meciul cinci al grupei C din Liga Campionilor, în deplasare, pe Celtic.

Singurul jucător integralist al Iaşiului în turul campionatului, sârbul Milan Mitic, a devenit incert pentru meciul cu Gaz Metan Mediaş, din etapa a doua a returului Ligii 2. Mijlocaşul acuză o lovitură la gleznă şi s-a pregătit separat, marţi dimineaţă. Oficialii din Copou speră, totuşi, ca jucătorul să se refacă până vineri şi să fie apt la ora jocului. Incerţi pentru meciul vineri, primul al etapei a 15-a, sunt şi Martin, Ciucă şi Ciucur, jucători care au absentat şi în precedentele întâlniri. De asemenea, Eugen Neagoe nu se va baza în partida de la Mediaş pe tinerii Târşa (accidentat) şi Boiciuc (suspendat). În aceste condiţii, tehnicianul va începe cel mai probabil cu Ştefănescu titular în linia mediană, rezerve pentru jucătorii vizaţi de „regula Under 21” fiind Chelaru şi Sabin Moldovan.

CSM Oradea a obţinut prima victorie în grupele Basketball Champions League, pe teren propriu, 96-85 cu Avtodor Saratov (Rusia)! Campioana României venea după două înfrângeri suferite în primele două etape, însă a dat lovitura în Sala Antonio Alexe chiar în faţa liderului grupei B. Oradea au început lansat partida de pe teren propriu, conducând cu 22-17 după primul sfert! CSM a continuat să controleze meciul pe fondul unui joc excelent de atac, iar avantajul de 5 puncte s-a menţinut şi la pauza mare, scor 43-38. Campioana României a cedat apoi iniţiativa în următoarele 10 minute, iar formaţia rusă avea 6 puncte în faţă înaintea ultimului sfert. Orădenilor le-au intrat însă aruncările de 3 puncte în sfertul al 4-lea, iar Avtodor Saratov, dominată copos pe final, a suferit prima înfrângere din grupă, scor 96-85.

Echipa feminină de tenis de masă a României a câştigat, meciul din deplasare cu Olanda, scor 3-1, în grupa B de calificare la Campionatul European din 2017. România se află în grupă cu Grecia, pe care a învins-o cu 3-0 la Bucureşti. Următorul meci al „tricolorelor” este în deplasare cu Grecia, la 13 decembrie. România încheie seria pe teren propriu cu Olanda, la 24 ianuarie 2017. Prima clasată se va califica la Campionatul European din 2017, iar echipa de pe locul doi va disputa un play-off în dublă manşă.

Sala Polivalentă din Iaşi va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni tradiţionalul turneu internaţional de box “Centura Moldovei”. Ediţia din acest an va reuni în ring pugilişti de top din mai multe ţări, printre participante regăsindu-se şi echipele naţionale ale României, Republicii Moldova (cu două echipe) şi Turciei, care vor face deplasarea la Campionatul Mondial 2016 ce va avea loc în Rusia, la Sankt Petesburg, începând cu 18 noiembrie. Galele de vineri (4 noiembrie) şi sâmbătă (5 noiembrie) încep la ora 16:00, iar intrarea spectatorilor va fi liberă. Turneul de la Iaşi este organizat de Asociaţia Judeţeană de Box Iaşi, cu sprijinul Fundaţiei Sportului Ieşean, Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi, DJTS Iaşi.

Echipa masculină de tenis de masă a României a câştigat, marţi, meciul cu reprezentativa Cehiei, scor 3-2, la Bucureşti, în cadrul turneului de calificare la Campionatul European pe echipe, rezervat seniorilor, ediţia 2017. Pentru echipa antrenată de Viorel Filimon au jucat Adrian Crişan, Ovidiu Ionescu şi Hunor Szocs. Meciul s-a desfăşurat în incinta Televiziunii Române. Ovidiu Ionescu a deschis scorul pentru România, învingându-l cu 3-0 pe Lubos Jancarik (11-7, 11-8, 11-7). România se mai află în grupă cu Turcia. Următoarele meciuri sunt Turcia – România (22 noiembrie 2016), Cehia – România (24 ianuarie 2017) şi România – Turcia (7 martie 2017). În primul meci al grupei, Cehia a învins Turcia pe teren propriu, scor 3-1. Prima clasată se va califica la Campionatul European din 2017, iar echipa de pe locul doi va disputa un play-off în dublă manşă.

PROGNOZA METEO
2 Noiembrie 2016

Vremea se va încãlzi fațã de intervalul precedent în toate regiunile, valorile termice urmând a fi în general ușor mai ridicate decât cele climatologic specifice aceastei perioade în jumãtatea de sud a țãrii și apropiate de mediile multianuale în restul teritoriului. Astfel, temperaturile maxime se vor situa între 8 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori în extremitatea de sud-vest, iar cele minime între 1 și 10 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri mai ales în prima parte a zilei în nord și nord-est, unde trecãtor și pe suprafețe mici vor mai fi precipitații slabe, predominat ninsori în zona de nord a Carpaților Orientali și ploi în zonele mai joase de relief din Moldova. Spre searã și în cursul nopții nebulozitatea se va accentua treptat în majoritatea regiunilor, începând cu cele din partea de vest și nord-vest și va ploua slab în Banat, local în Crișana, Transilvania și Oltenia, pe arii restrânse în Muntenia și Moldova, în timp ce la munte local se vor semnala precipitații mixte. Vântul va avea intensificãri în zona de munte, dar temporar și la cote mai reduse și în vestul și sud-estul țãrii. Dimineața vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru aceastã perioadã. Cerul va fi variabil, dar se va înnora treptat în cursul nopții. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 14…15 grade, iar cea minimã de 4…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *