Stiri pe scurt 2 Februarie 2016

Stiri pe scurt  2 Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   2 Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 2 februarie. În 1882, s-a născut scriitorul James Joyce (m. 1941). James Augustine Aloysius Joyce a fost poet şi scriitor irlandez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele: „Portretul artistului în tinereţe” (1916), „Ulise” (1922), „Veghea lui Finnegan” (1939).

Cele mai mari scumpiri ale locuinţelor noi şi vechi s-au înregistrat, în luna ianuarie, în oraşele Iaşi şi Cluj Napoca, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un avans de 3,5% şi respectiv 3,1%, în timp ce în Bucureşti şi Constanţa valoarea medie de listare a scăzut cu 1,4% şi respectiv 0,2%. În Capitală, valoarea medie de listare a unui apartament a scăzut cu 1,4% în ianuarie 2016, până la 1.054 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.069 de euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2015). Nivelul actual se situează cu 1,6% peste cel atins în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.037 de euro pe metru pătrat.

Comisia de buget a Senatului discută, de la ora 15.00, cererea de reexaminare a legii privind darea în plată a imobilelor ipotecate, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis Parlamentului la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute. La 18 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”.

Şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Timiş, comisarul-şef Dumitru Pavel, fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis „Viscol”, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, pe 24 de ore. Comisarul şef Dumitru Pavel este acuzat de luare de mită, iar Sorin Muntean de luare de mită şi instigare la dare de mită. Surse judiciare declară că ceo doi sunt acuzaţi că ar fi intervenit, în schimbul unor sume de bani, în favoarea lui Iulian Boţ, într-un dosar.

Mamele care adoptă copii mai mari de doi ani ar putea beneficia de o indemnizaţie de aproximativ 1.700 de lei şi de concediu de acomodare de un an. Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor au amendat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, iniţiat de Guvern, la propunerea deputaţilor PNL, pentru ca mamele care adoptă copii cu vârsta mai mare de 2 ani să beneficieze de „o indemnizaţie de 3,4 ISR (Indicatorul Social de Referinţă) şi de concediu de acomodare de maxim 12 luni”, acordate la cererea părintelui adoptator, deşi Guvernul propusese o perioadă de 6 luni.

Comisia juridică a Senatului discută în şedinţa de solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea, urmând ca, după finalizarea raportului, Biroul Permanent să decidă când va fi dezbătută şi votată în plen cererea. Fostul ministru de Interne, senatorul UNPR Gabriel Oprea, a cerut retrimiterea dosarului său, care se află la Comisa juridică a Senatului, către Direcţia Naţională Anticorupţie contestând competenţa celor doi procurori care au instrumentat cazul.

Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, va anunţa, planuri de reducere a costurilor, care includ reducerea cu 15% a forţei de muncă a companiei, sau circa 1.600 de locuri de muncă, precum şi închiderea mai multor divizii. Investitorii activişti au exercitat presiuni în ultimul timp asupra Yahoo pentru vânzarea diviziei core (cheie) a companiei, chiar dacă o vânzare ar implica plata unor taxe mai ridicate decât în cazul unei separări a operaţiunilor respective într-o entitate distinctă.

Alphabet, compania mamă a Google, a raportat rezultate financiare mai bune dect anticipau analiştii, susţinute de publicitatea pe dispozitive mobile, iar capitalizarea a companiei a urcat peste cea a Apple în tranzacţiile cu derivate derulate în afara programului obişnuit al bursei din SUA. Compania a dezvăluit pentru prima dată profitabilitatea motorului de căutare şi a altor servicii online, dar şi cheltuielile pentru proiecte ambiţioase, precum maşinile autonome.

Legea privind interzicerea fumatului în spaţii publice închise a fost publicată luni în Monitorul Oficial, ea urmând să intre în vigoare peste 45 de zile, în data de 16 martie. Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Televiziunea Română este obligată de Curtea de Apel Bucureşti să majoreze salariile de bază ale unui număr de peste 720 de angajaţi, cu indicii preţurilor de consum, şi să plătească diferenţele salariale rezultate în urma acestei majorări, decizia instanţei fiind definitivă. Acest proces a vizat obligarea Televiziunii Române la majorarea salariului de bază cu indicii de creştere a preţurilor de consum, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, raportaţi la salariul de bază. Indicii sunt aferenţi anilor 2008 – 2011 şi primului trimestru din 2012, după cum a relatat agenţia MEDIAFAX în anul 2014, când a început acest proces.

CNA a decis, să aplice Kanal D una dintre cele mai drastice sancţiuni posibile, întreruperea emisiei obişnuite pentru 10 minute, în prime time, şi să sancţioneze Antena 1 cu 200.000 de lei, amenda maximă posibilă, din cauza depăşirii duratei legale de publicitate, în noiembrie şi decembrie. Astfel, Kanal D va trebui să îşi întrerupă emisia sa obişnuită pentru 10 minute, între 19:00 şi 19:10. În acest interval orar, televiziunea va trebui să afişeze doar textul deciziei de sancţionare aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). De asemenea, Kanal D trebuie să îşi întrerupă emisia sa obişnuită într-un termen de 24 de ore după ce televiziunea primeşte oficial decizia Consiliului.

O nouă reprezentaţie a spectacolului „Oedipe”, de George Enescu, în care rolul titular va fi interpretat, pentru întâia dată în această montare, de către baritonul Andrew Schroeder, va avea loc, duminică, de la ora 19:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Această reprezentaţie va prilejui, de asemenea, mai multe debuturi în roluri interpretate de artişti ai Operei Naţionale Bucureşti.

Regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller va fi preşedintele ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 11-22 mai. Cel mai recent film al lui George Miller, „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road”, a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei. În acest an, George Miller şi ceilalţi membri ai juriului, care urmează să fie anunţaţi, vor decerna trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Cannes, potrivit unui anunţ făcut marţi de organizatorii evenimentului.

Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a reuşit să cultive ciuperci microscopice într-o capsulă specială aflată în exteriorul complexului spaţial, în condiţii asemănătoare cu cele de pe planeta Marte. Ciupercile, provenite din văi situate în Antarctica, nu numai că au supravieţuit în condiţii similare celor de pe suprafaţa planetei Marte, dar s-au arătat şi apte de creştere şi reproducere.

Cele două specii de ciuperci, care au fost cultivate într-o capsulă ce reproduce condiţiile atmosferice de pe planeta roşie, sunt Cryptomyces antarcticus şi Cryptomyces menteri. În urma experimentului, un procent mai mare de 60 % dintre ciuperci nu au suferit nicio modificare, în timp ce 10 % dintre plante au crescut şi au format noi colonii.

Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucusurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, relatează BBC News online. Hillary Clinton şi Bernie Sanders se află practic la egalitate. Cu un scor de 28%, Ted Cruz îl devansează în mod clar pe miliardarul Donald Trump (24%), urmat de aproape de către senatorul Marco Rubio din Florida (23%). Pe poziţia a patra se clasează Ben Carson cu 9%. Ceilalţi candidaţi – printre care şi Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush – se află mult în urmă, cu mai puţin de 5%.

Brett McGurk, emisarul SUA în coaliţia care atacă poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, a efectuat o vizită în zone din nordul Siriei aflate sub controlul miliţiilor kurde, prima deplasare de acest fel a unui oficial american în Siria în ultimii ani. Vizita, efectuată în zone din nordul Siriei aflate sub controlul insurgenţilor kurzi, riscă să atragă critici dure din partea Turciei, care luptă împotriva mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Peste 3.000 de etnici turci şi arabi care şi-au părăsit casele din cauza luptelor desfăşurate în provincia siriană Latakia au ajuns în Turcia în ultimele zile, anunţă Departamentul turc pentru gestionarea dezastrelor. Un oficial al comunităţii etnicilor turci a declarat că alte mii de imigranţi sunt aşteptaţi în Turcia, în contextul în care satul sirian Yamadi ar fi vizat de raiduri aeriene ruse. n total, în ultimele zile, 3.120 de sirieni au intrat pe teritoriul Turciei prin punctul de trecere a frontierei Pulluyazi.

Secretarul american al Apărării dezvăluie proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, care prevede între altele o suplimentare a finanţărilor în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), noi „minidrone” şi o consolidare a prezenţei americane în Europa de Est, inclusiv în România. Alt oficial, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea, a precizat că bugetul va include şapte miliarde de dolari numai pentru combaterea jihadisştilor din cadrul SI, cu 35% mai mult decât anul trecut.

Comisia Europeană (CE) prezintă un „plan de acţiune” împotriva finanţării terorismului, insistent solicitat de Franţa după valul de atacuri de la Paris, în 2015. Cei 28 de membri ai Comisiei, reuniţi în colegiu marţi, la Strasbourg, în estul Franţei, urmează să adopte „un plan în vederea consolidării luptei împotriva finanţării terorismului”. După atacul de la redacţia săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, pe 7 ianuarie, şi după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, Franţa s-a angajat în favoarea adoptării „rapide” a unor măsuri.

Cinci persoane, care plănuiau să comită atacuri în cluburi de noapte franceze şi să plece să se alăture musulmanilor extremişti în Siria, au fost arestate în regiunea oraşului Lyon. Membrii grupului cumpăraseră deja bilete de autocar, cu scopul de a se alătura musulmanilor extremişti din Siria,via Bulgaria, Turcia încercau să procure armament pentru a ataca cluburi de noapte franceze. Cel puţin o parte dintre cei cinci se aflau deja în atenţia serviciilor franceze de informaţii, din cauza unor opinii extremiste, a precizat oficialul.

SPORT

Surse din fotbalul francez susţin pentru ProSport că Steaua este interesată de transferurile lui Emmanuel Eboue (32 de ani) şi Siake Tiene (33 de ani). Cei doi fundaşi ivorieni sunt liberi de contract după ce au fost puşi pe liber în vara lui 2015 de Galatasaray, respectiv, Montpellier. Agentul celor doi, Basile Besnard, a confirmat interesul Stelei pentru fotbaliştii săi: „Da, Steaua este interesată de Emmanuel Eboue şi Tiene. Multe cluburi sunt interesate de ei. Sunt jucători liberi de contract, fotbalişti internaţionali. Discutăm cu mai multe echipe în acest moment. M-au sunat multe cluburi, căutăm cea mai bună variantă”.

Raluca Şerban (România, locul 518 mondial) este cel mai bine clasată în WTA dintre jucătoarele românce sub 20 de ani. Raluca, în vârstă de 18 ani, a vorbit pentru ProSport, dezvăluind obstacolele incredibile pe care trebuie să le depăşească pentru a face lucrul la care se pricepe cel mai bine, tenisul. Martorii performanţelor obţinute de Simona Halep şi compania în ultimii ani ar putea crede că tenisul feminin reprezintă un domeniu cu care România se poate lăuda pe plan mondial. De fapt, realitatea cruntă este aceea că Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu sau Alexandra Dulgheru şi-au făcut un nume pe cont propriu: sute de mingi lovite în fiecare oră de tenis închiriată din banii famillilor şi talent întreţinut cu sprijinul exclusiv al apropiaţilor.

Federaţia Română de Tenis îşi consumă resursele făcând “selfie-uri” cu echipa calificată în Grupa Mondială din Fed Cup şi organizând gale luxoase în care sportivele deja consacrate primesc premii la final de an. În tot acest timp, campioanele din noua generaţie nu apar în poze cu şefii FRT, tinerele jucătoare fiind recompensate simbolic, cu o ştire publicată pe site-ul FRT, atunci când reuşesc să câştige vreun turneu de categorie ITF.

Cosmin Matei s-a despărţit de Dinamo după patru ani petrecuţi în „Ştefan cel Mare”. Clubul alb-roşu a anunţat pe site-ul oficial faptul că mijlocaşul în vârstă de 24 de ani a ajuns la un acord cu Atromitos Atena, locul 13 din prima ligă din Grecia. Matei a semnat un contract valabil până în vara lui 2018 şi va purta tricoul cu numărul 9 la noua sa echipă.

Năstase consideră că scoaterea „S”-ului din denumirea echipei ar putea pune capăt conflictului cu CSA şi MApN. Fostul tenismen spune că nu este normal ce se întâmplă cu Steaua în această perioadă, faptul că echipa joacă meciurile de pe teren propriu în deplasare şi nu se antrenează în baza din Ghencea, astfel că va încerca să poarte o discuţie cu noul ministru al Apărării pentru a rezolva situaţia. Năstase a comentat ironic amicalul pe care naţionala României îl va susţine marţi seară în compania echipei Zimbrul Chişinău şi consideră că ar fi fost mai bine ca „tricolorii” să joace un meci de pregătire cu Steaua.

Sosit duminică noaptea în cantonamentul ieşenilor din Antalya, atacantul Andrei Cristea a devenit oficial, în această dimineaţă, jucătorul echipei CSMS. Atacantul în vârstă de 31 de ani a semnat un contract pe un an şi jumătate cu formaţia ieşeană şi va reveni astfel în Liga I după o pauză de doi ani. După plecarea de la FC Braşov, în anul 2014, Cristea a mai evoluat la Qabala, în Azerbaidjan şi în ligile inferioare din Italia, la Salernitana şi Martina Franca. Andrei Cristea a mai evoluat la Politehnica Iaşi în retururile sezoanelor 2007-2008 şi 2008-2009, marcând 13 goluri.

Victor Astafei va juca, în sezonul de primăvară, la Petrolul Ploieşti. Mijlocaşul de 28 de ani a mai evoluat pentru Petrolul, în 34 de meciuri, şi a marcat 7 goluri în sezonul 2014/2015. Astafei a mai jucat la Arieşul Turda, FCM Tg. Mureş, Gaz Metan Mediaş şi Oţelul Galaţi, iar, în prima parte a sezonului 2015/2016, a făcut parte din lotul echipei Adana Demirspor. Astafei a ajuns, în cantonamentul, din Turcia, al Petrolului, echipă care a reziliat, pe cale amiabilă, contractul cu Toto Tamuz. În etapa a 24-a din Liga 1, Petrolul Ploieşti va juca, în deplasare, cu CS Universitatea Craiova, duminică, 14 februarie, de la ora 14.00.

Daniel Prodan, fostul component al „Generaţiei de Aur”, va fi directorul sportiv al Concordiei Chiajna, de pe 8 februarie. Prodan a făcut parte din echipa naţională a României între anii 1993 şi 2001 şi a marcat un gol. Fostul fundaş a jucat la Olimpia Satu Mare, Steaua Bucureşti, Atletico Madrid, Rocar Bucureşti, FC Naţional şi Messina. Prodan a fost director sportiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), de unde a plecat în 2014, în urma unui scandal cu Răzvan Burleanu. În etapa a 24-a din Liga 1, Concordia Chiajna va juca, acasă, împotriva Stelei, luni, 15 februarie, de la ora 20.30.

Lucian Burdujan, fostul jucător de la Rapid, FC Vaslui şi Steaua, a semnat, cu Europa FC, din Gibraltar. Burdujan şi-a început cariera la Ceahlăul Piatra Neamţ şi a mai jucat la Rapid, FC Vaslui, Steaua, în România, şi la Cernomoreţ Odesa, Tavriya Simferopol, Hoverla, în Ucraina. Clubul din Gibraltar, înfiinţat în 1925, a luat titlul de şase ori, ultima dată în 1952. În acest sezon, este pe locul doi, cu 40 de puncte din 17 meciuri, la 9 puncte de liderul Lincoln Red Imps.

Dusan Kuciak, fostul jucător al celor de la Vaslui, a semnat cu Hull City. Portarul slovac în vârstă de 30 de ani va evolua în următoarele 18 luni la formaţia aflată în acest moment pe prima poziţie în clasamentul ligii a doua din Anglia. Kuciak nu este la prima experienţă în fotbalul englez, el fiind împrumutat în 2005 de Zilina la West Ham United. De altfel, West Ham a încercat în 2013 să-l transfere defitiniv, însă negocierile cu Legia Varşovia s-au sistat. Dusan Kuciak a jucat 107 partide în Liga I, pentru FC Vaslui, în perioada 2008-2011. În vara anului trecut, în preliminariile Europa League, Dusan Kuciak a apărat poarta celor de la Legia Varşovia în confruntarea cu FC Botoşani.

Robert Moldoveanu, tânărul atacant de doar 16 ani al lui Dinamo, a fost operat la o clinică din Turcia şi va lipsi de pe teren nu mai puţin de şase luni. Drama lui Moldoveanu, un obişnuit al echipei mari a lui Dinamo, a început în stagiul de pregătire. În partida cu chinezii de la Shijiazhung, atacantul a fost accidentat grav de un adversar, care a căzut peste genunchiul său, iar verdictul a fost crunt pentru un fotbalist de doar 16 ani: ruptură a ligamentului colateral de la genunchiul stâng.

PROGNOZA METEO
2 Februarie 2016

Vremea se va încãlzi fațã de intervalul precedent și va deveni deosebit de caldã pentru începutul lunii februarie în cea mai mare parte a țãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare și spre sfârșitul nopții izolat va ploua slab în regiunile nord-vestice și zonele montane aferente. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, pânã la tare pe crestele Carpaților Orientali. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8…9 grade în Maramureș și 21…22 de grade în sudul extrem al teritoriului, iar cele minime se vor situa între -1 și 9 grade. Dimineața și noaptea, în zonele joase de relief, izolat va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi și va deveni deosebit de caldã pentru aceastã datã. Cerul va avea înnorãri trecãtoare și vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 16…17 grade, iar cea minimã de 4…6 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *