Stiri pe scurt 19 Martie 2017

Stiri pe scurt 19 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  19  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 19 martie. In anul 1900, s-a născut fizicianul Frederic Joliot-Curie, laureat al Premiului Nobel în anul 1935. În 1934, a obţinut primul element radioactiv artificial – o formă radioactivă a fosforului. În 1939, a demonstrat, împreună cu soţia sa, că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacţie în lanţ. Este promotorul chimiei anorganice (m. 14 aug. 1958).

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publice un proiect de lege privind punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, cel electronic. Potrivit proiectului de lege, carte electronică de identitate vor avea şi minorii, aceasta urmând să înlocuiască şi cardul de sănătate. De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Cartea electronică de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. În formatul electronic vor apărea: datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Cu bani împrumutaţi, cu testări făcute în balcon, un tânăr din Prahova produce microplante şi flori comestibile, căutate de marii chefi bucătari din restaurante, panseluţele fiind mentolate, pentru deserturi, iar begoniile dau un gust acrişor cărnii. Cristi Tudor a început afacerea în urmă cu 4 ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat şi a început business-ul. Afacerea a început-o în balconul locuinţei. Apoi, sera părinţilor avea să devină câmpul său de testare.

Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante. Tânărul recunoaşte că nu i-a fost uşor. Şi-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea şi s-a dedicat creşterii plantelor. Sera şi-a construit-o cu bani împrumutaţi şi nu avea bani pentru a plăti angajaţi, aşa că a fost “agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator.

Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superfood. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluţiei lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, cantităţile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature. Preferatele agronomului sunt câteva specii originare de pe alte continente – Asia , America de sud. Una din ele este Shiso, un busuioc japonez. În serele lui Tudor se pot găsi şi florile comestibile care sunt utilizate doar pentru plating, pe deserturi, dar şi pe altfel de preparate. Clienţii care cumpără plantele comestibile produse de Cristi Tudor, sunt, în cea mai mare parte, restaurantele de lux.

Preţul, caracteristicile produsului, perioada de valabilitate a ofertei, dar şi adresa şi datele de contact ale magazinului online sunt câteva din informaţiile care trebuiesc verificate înainte de a face plata cu cardul. Haine şi încălţăminte din Marea Britanie, parfumuri din Polonia, electronice din Germania, bilete de avion şi vacanţe din Grecia, totul poate fi cumpărat stând în fotoliul de acasă. Oferta este generoasă, dar există şi capcane.

Reglementările prevăd anumite elemente obligatorii pe care profesioniştii care vând produse sau servicii online trebuie să le ofere, înainte de a se încheia un contract online: principalele caracteristici ale produselor sau serviciilor, preţul acestora, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţurilor, costul de utilizare a mijloacelor de comunicaţie la distanţă, modalităţile de plată, livrare, executare, procedura profesionistului (a magazinului online) de soluţionare a reclamaţiilor, termenul de retragere şi formularul tipizat de retragere, existenţa unei garanţii legale, durata contractului.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două au fost rănite, fiind transportate în stare gravă la spital. In maşina care se deplasa pe drumul judeţean DJ 593, în direcţia Giulvăz – Foeni, judeţul Timiş, se aflau cinci persoane. La un moment dat, şoferul autoturismului a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un cap de pod. Un conducător de 33 ani a condus un autoturism pe DJ 593, iar la kilometrul 28, pe fondul unor preocupări de altă natură, a pierdut controlul direcţiei de deplasare, intrând într-un cap de pod. În urma accidentului, a rezultat moartea a trei persoane din autoturism: şoferul, un băiat de 27 ani şi altul de 40 de ani. Ceilalţi doi pasageri au fost răniţi grav. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Banat” al Judeţului Timiş au transmis că la locul producerii accidentului s-au deplasat cinci ambulanţe, dintre care una SMURD, şi echipaje de descarcerare cu opt subofiţeri.

Legenda muzicii Rock’n’Roll Chuck Berry a murit la vârsta de 90 de ani. Cântăreţul a fost găsit inconştient, în jurul orei prânzului. În cariera sa longevivă, de peste 70 de ani, artistul a compus multe piese care vor rămâne în istorie. Printre acestea se numără „Johnnie B. Goode”, „Sweet Little Sixteen”, „Roll Over Beethoven” şi „School Days”, care sunt de multă devreme deja considerate nişte piese clasice ale genului. Chuck Berry a primit în 1984 un premiu Grammy pentru întreaga carieră şi este unul dintre primii artişti care au primit un loc în Rock and Roll Hall of Fame, în 1986.

România a înregistrat cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii (+5,1%) din UE, în ianuarie 2017 faţă de luna decembrie 2016, urmată de Ungaria (+4,6%) şi Slovacia (+3,3%), la polul opus situându-se Slovenia (-12,3%) şi Belgia (-4,6%). Scăderea de 2,3% a lucrărilor în sectorul construcţiilor în zona euro, în ianuarie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, este generată de scăderea construcţiilor civile cu 7,7% şi de construcţia clădirilor cu 1,4%. În Uniunea Europeană, scăderea de 1,5% este generată de scăderea construcţiilor civile cu 5,2% şi de construcţia clădirilor cu 0,7%. În decembrie 2016, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,6% în zona euro şi au crescut cu 0,2% în statele membre UE.

În ianuarie 2017, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, lucrările de construcţii au consemnat o scădere de de 6,2% în zona euro, din cauza scăderii lucrărilor de construcţii civile cu 8,2% şi a construcţiei clădirilor cu 5,9%. În Uniunea Europeană, scăderea de 3,3% este generată de scăderea construcţiilor civile cu 5,7% şi construcţia clădirilor cu 2,8%. Cele mai mari scăderi ale lucrărilor în construcţii au fost raportate în Belgia (-18%) şi Slovacia (-17.2%). La polul opus se situează Ungaria (+18,3%) şi Suedia (+10%).

Poliţia Română atrage atenţia celor care petrec timp în mediul online, recomandând prudenţă în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale. Recomandările sunt continuare a campaniei de informare privind siguranţa copiiilor care au acces la internet. Poliţiştii recomandă să nu acceptăm întâlniri cum persoane cunoscute pe internet, precizând că „oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice”. Mesajul poliţiştilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.

Angajaţii români au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii muncii din Uniunea Europeană în ul­timul deceniu, de la un indice al productivităţii mu­n­cii de 34,2 în anul 2005 (faţă de media statelor UE de 100) la 59,4 în 2015 (din 100 – media UE). În acelaşi interval, productivi­tatea angajaţilor germani a scăzut uşor, de la un indice de 108,5 în 2005 la unul de 106 în 2015. Cu toate acestea, deşi argumentul productivităţii scăzute a muncii din Ro­mânia este cel mai frecvent invocat de unii reprezentanţi ai mediului de afaceri atunci când se vorbeşte despre creşterile de salarii „forţate“ de guvern prin creşterea salariului minim pe economie, statisticile arată că productivitatea angajaţilor români a crescut, dar decalajele salariale nu s-au atenuat cu acelaşi ritm.

In prezent, un angajat român câştigă, în medie, circa 2.000 de lei net pe lună (cca 450 de euro), de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu din statele Uniunii Europene. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de angajaţii din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin. Scăderea demografică şi deficitul de personal au obligat, practic, la o creştere a productivităţii angajaţilor români, în condiţiile în care firmele au fost nevoite să producă cel puţin la fel de mult sau poate chiar mai mult cu mai puţini oameni. Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra productivităţii angajaţilor români, întrucât acest indicator a crescut în ultimii ani.

Peste 50% din respondenţii cu loc de muncă ai studiului realizat de platforma de recrutare SmartDreamers nu vor să părăsească oraşul în care îşi desfăşoară activitatea în prezent. 231 de persoane (30,31%) au răspuns că iau în calcul relocarea într-un alt oraş pentru un loc de muncă mai bun. Dintre aceştia, 46,75% au vârste cuprinse între 26-35 de ani. În ceea ce priveşte respondenţii care nu au un loc de muncă, 46,64% nu cred că situaţia economică a României se va îmbunătăţi faţă de anul 2016, în timp ce 17,79% cred că situaţia se va îmbunătăţi, iar 35,57% nu ştiu răspunsul la întrebare. Dintre cei care au răspuns afirmativ, 41,51% au diplomă de bacalaureat şi 43,4% au urmat cursurile unei facultăţi.

În perioada 10 – 16 martie, poliţiştii au depistat 219 persoane care erau dispărute sau pe numele cărora existau mandate emise de instanţele de judecată. Dintre acestea 140 erau semnalate ca dispărute, dintre cre 93 minori. Printre acestea, un bărbat de 29 de ani din Constanţa care se sustrăgea unei condamnări de zece ani pentru tâlhărie şi un tânăr de 26 de ani Argeş care se sustrăgea unei condamnări de şapte ani şi patru luni pentru viol.

În anul 2016, la nivelul serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple au fost primite 1.186.199 cereri, în creştere cu 24% faţă de anul 2015 şi cu 42% faţă de anul 2010. Tendinţa de creştere a numărului de solicitări se menţine şi în acest an, în lunile ianuarie şi februarie, fiind primite 221.359 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice, faţă de 181.300 în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Pentru a putea răspunde volumului mare de solicitări înregistrate mai ales în sezonul estival al anului, la nivelul Direcţiei Generale de Paşapoarte şi al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice, precum prelungirea timpului de lucru cu publicul şi introducerea unui program-pilot de programare online în municipiul Bucureşti (în două locaţii) şi în judeţele Bacău, Cluj, Iaşi, Timiş şi Vaslui.

Un copil de un an şi jumătate a murit, şi alte două persoane au fost rănite în urma unei explozii într-un bloc din Galaţi, 21 de apartamente fiind afectate. A avut loc o explozie la un apartament situat la etajul patru al blocului G 5 pe strada Laminoriştilor, din cartierul Micro 19. Explozia s-a produs la garsoniera 177. Chiriaşul, în vârstă de 44 de ani a suferit arsuri pe aproximativ 20 la sută din suprafaţa corpului. Din păcate, un copil de un an şi cinci luni, care locuia într-o garsonieră vecină a suferit o lovitură în urma căreia a intrat în stop cardio-respirator şi nu a supravieţuit. O a treia vctimă, de 50 de ani, a suferit politraumatisme, acesta fiind resuscitat şi transportat cu echipaje SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Salvatorii din cadrul ISU Galaţi au evacuat întreg imobilul şi au verificat fiecare garsonieră afectată pentru a nu fi persoane surprinse sub dărâmături sau sub alte obiecte de mobilier. Reprezentanţii ISU Galaţi, împreună cu autorităţile locale, în urma consultării cu specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii au decis relocarea locatarilor de la etajul patru şi celor de la etajuln trei, din zona producerii exploziei. S-a permis accesul în locuinţe al locatarilor de la parter, de la etajele unu, doi şi parţial etajul trei. Persoanele sinistrate au fost transportate şi cazate la Centrul de Primiri Urgenţe al persoanelor fără adăpost al Primăriei Galaţi.

Expoziţia de fotografie „Lipatti Between Worlds” va fi vernisată, la sediul ICR Budapesta, în prezenţa muzicologului Monica Isăcescu. Expoziţia reuneşte imagini inedite realizate de Dinu Lipatti (1917-1950). Fotografiile alb-negru recompun atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de pianist şi compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat şi s-a desăvârşit. Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate tehnic şi artistic cu ajutorul Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mráz” din Bucureşti.

Pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti a fost o personalitate care a marcat pianistica românească şi la nivel internaţional. După ce a fost admis la Conservatorul din Bucureşti, în 1934, a participat la concursul internaţional de pian din Viena. Impresionând audienţa cu interpretarea sa, Dinu Lipatti a primit doar premiul al doilea, ceea ce a făcut ca unul din membrii juriului, celebrul pianist francez Alfred Cortot, să părăsească juriul. Mai mult, Cortot l-a invitat pe Lipatti la Paris să-şi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas şi Nadia Boulanger, iar dirijoratul l-a studiat cu Charles Munch.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, este convins că nicio altă ţară nu va mai ieşi din Uniunea Europeană după ce se vor observa efectele asupra Marii Britanii post-Brexit. Întrebat, într-un interviu acordat publicaţiei Bild am Sonntag, dacă alte state UE ar putea urma exemplul britanic, Juncker a afirmat: „Nu. Exemplul Marii Britanii îi va face pe toţi să îşi dea seama că nu merită să plece”. Liderii celor 27 de state UE intenţionează să adopte sloganul „Europa este viitorul nostru comun” în cursul reuniunii programate la Roma săptămâna viitoare pentru a se marca 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene.

Juncker a atras atenţia că Marea Britanie trebuie să se obişnuiască să fie tratată ca stat non-membru al Uniunii Europene: „Apartenenţa pe jumătate şi alegerea elementelor (de cooperare în UE -n.red.) nu sunt posibile. În Europa, fie mănânci ce este pe masă, fie nu stai la masă”. Juncker a explicat că alte state vor putea să fie admise în Uniunea Europeană în viitor, chiar dacă nu în timpul mandatului său, care va expira în 2019, deoarece deocamdată nu există state care să îndeplinească criteriile pentru aderare.

Miniştrii de Finanţe ai statelor din Grupul 20 (G20, principalele 20 de economii majore) nu au reuşit, din cauza opoziţiei Administraţiei Donald Trump, să ajungă la un acord pentru stimularea în continuare a comerţului internaţional şi protejarea climei. Declaraţia finală a reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale desfăşurată în orăşelul german Baden-Baden nu a menţinut promisiunea tradiţională de susţinere a comerţului internaţional liber, în contextul atitudinii protecţioniste a Administraţiei SUA. Comunicatul final nu include nici angajamentul finanţării acţiunilor pentru contracararea modificărilor climatice. În campania electorală, Donald Trump, actualul preşedinte al Statelor Unite, a exprimat scepticism privind schimbările climatice, calificând „escrocherii” teoriile în acest sens.

Administraţia Chinei a respins, criticile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind tolerarea de către Beijing a comportamentului periculos al regimului Coreei de Nord. Administraţia de la Beijing a reacţionat sâmbătă. Într-o conferinţă de presă organizată alături de secretarul de Stat american, Rex Tillerson, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a amintit că „într-un mod responsabil”, China a alocat „multă energie şi eforturi, de-a lungul anilor, soluţionării crizei nord-coreene”.

Cel mai bogat om din China trebuie să găsească un moştenitor căruia să-i lase imperiul său de 122 de miliarde de dolari: fiul său, prima alegere, a spus că nu îşi doreşte o viaţă ca cea a tatălui său. Wang Jianlin, fondator şi preşedinte al Dalian Wanda Group, a mărturisit recent că fiul său Wang Sicong nu va prelua în viitor mall-urile, hotelurile, parcurile de distracţii sau cluburile sportive ale familiei. Dalian Wanda Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari ai Chinei, este un brand cunoscut de aproape toţi chinezii pentru centrele comerciale Wanda Plaza construite în sute de locaţii din ţară.

Despre Wang se poate spune că este dependent de muncă. Omul nu îşi ia vacanţă niciodată, spun surse apropiate chinezului. Cu această „obsesie” pentru muncă şi cu capacitatea companiei de a aduce în doar câteva luni un proiect din stadiul de teorie în practică, veniturile Wanda aproape că s-au triplat din 2011 până în 2016, de la 15,6 miliarde de dolari la 43 de miliarde de dolari. Wang Sicong a fost criticat recent pentru că a cheltuit o mică parte din averea de 30 de miliarde de dolari a tatălui său pentru câinele Coco, animalul său de companie: a decis să îl răsfeţe cu nu mai puţin de 8 iPhone-uri. Fapta bună a fost apoi împărtăşită cu toată lumea pe pagina de Webo a câinelui.

Muncitori din Marea Britanie ce produc haine pentru companii de modă sunt plătiţi cu jumătate din salariul minim pe economie. În urma anchetei, cei de la postul de televiziune au descoperit fabrici de textile ce produceau haine pentru River Island, Boohoo sau New Look şi care îşi plăteau angajaţii cu 3-3,5 lire pe oră. Asta înseamnă jumătate din salariul minim pe economie din Marea Britanie, care este de 7,2 lire sterline pe oră. În timpul anchetei, un reporter sub acoperire s-a angajat la fabrica Fashion Square, ce produce obiecte vestimentare pentru River Island. Încă de la angajare i s-a spus că nu va primi salariul minim pe economie, pentru că nu ar mai fi rentabil să producă haine în Marea Britanie.

Doi agenţi ai Serviciului Secret au reţinut un bărbat care a condus până la un punct de control al Casei Albe şi a ameninţat că are o bombă în maşină. Momentan, prezenţa bombei nu este confirmată, dar alarma a fost imediat declanşată. Potrivit oficialilor, vehiculul este verificat în aceste momente. Incidentul s-a petrecut la ora locală 23.05 (05.05 ora României). Preşedintele Donald Trump nu se afla la Casa Albă, acesta fiin în Florida. Câteva străzi din apropierea Casei Albe au fost închise duminică dimineaţa, în timp ce oficialii investighează în continuare.

Administraţia Donald Trump intenţionează să construiască un zid cu înălţimea de aproape zece metri la frontiera cu Mexicul. Zidul ar urma să aibă înălţimea de 30 de picioare (9,14 metri). Zidul ar urma să aibă o faţadă normală în partea de nord şi va fi greu de escaladat sau perforat. Preşedintele Donald Trump a promis că va construi un „zid mare şi frumos” la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Zidul ar urma să fie construit din beton sau din cadre care să permită vizibilitatea, iar partea subterană ar urma să fie de aproape 2 metri. Conform propunerilor, zidul va trebui să respecte standarde care să facă dificilă perforarea cu lovituri de ciocan, cu sisteme de distrugere sau cu aparate de sudură autogen.

SPORT

Viitorul a câştigat meciul cu Steaua, scor 3-1, şi este lider în Liga 1 cu un avans de trei puncte faţă de echipa lui Reghecampf. Gică Hagi speră la titlu mai mult ca niciodată şi încearcă să-şi întărească echipa pentru a putea realiza o performanţă istorică. Cum mai toţi specialiştii au decretat că una dintre marile probleme ale echipei lui Hagi este lipsa de experienţă a fotbaliştilor săi, „Regele” mută în acest sens. George Ţucudean, fost jucător la Dinamo şi Steaua, va semna un contract cu Viitorul, informează DigiSport. Atacantul în vârstă de 25 de ani va semna înţelegerea în cursul zilei de luni, contractul urmând a fi valabil până la finalul stagiunii, cu opţiune de prelungire.

Achiziţia lui Ţucudean este posibilă deoarece atacantul era jucător liber de contract înainte ca ‘fereastra’ de mercato din România să se închidă. Ţucudean a început fotbalul la UTA Arad, a trecut apoi la Dinamo, iar în sezonul 2013-2014 a evoluat pentru Standard Liege. A urmat apoi o scurtă experienţă în Anglia la Charlton Ahtletic, fiind împrumutat la Steaua şi ASA. Pe 1 iulie 2016 i s-a încheiat contractul cu englezii şi a semnat cu Pandurii. A plecat de la gruparea gorjeană din pricina problemelor financiare cu care se confruntă clubul.

Jucătoarea de tenis Simona Halep, aflată pe locul 4 în clasamentul mondial, se pregăteşte pe terenurile din Miami, SUA, acolo unde va evolua în cadrul turneului Premier Mandatory programat în perioada 21 martie – 2 aprilie. Halep, în vârstă de 25 de ani, are un încep de an foarte slab, cu trei victorii şi trei înfrângeri, printre care eliminarea din primul tur al Openului Australiei şi din turul 3 la Indian Wells. De săptămâna viitoare, românca va coborî pe locul 5 în clasamentul WTA, fiind depăşită de slovaca Dominika Cibulkova.

În 2016, Simona Halep a ajuns până în sferturile de finală ale întrecerii de la Miami, dotată cu premii totale de 6.993.450 de dolari. Câştigătoarea din acest an va primi 1000 de puncte WTA şi 1.175.505 de dolari. Germanca Angelique Kerber va fi principala favorită la Miami, întrucât va reveni de luni pe prima poziţie în clasamentul mondial, iar americanca Serena Williams nu va participa la competiţia de categorie Premier Mandatory.

Starea lui Silviu Lung jr. începe să se îmbunătăţească. Portarul Astrei a ieşit cu ambulanţa de pe terenul din Gruia după ce a recepţionat în figură o mingea şutată puternic de Omrani. Goalkeeper-ul în vârstă de 27 de ani a suferit un traumatism cranian şi încă nu a părăsit spitalul. Tatăl fotbalistului, Silviu Lung senior, a declarat că este de aşteptat ca fiul său să fie externat în zilele următoare, dar va avea nevoie de cel puţin două săptămâni de repaus şi va purta o cască de protecţie. Accidentarea suferită în meciul cu CFR Cluj l-a scos pe Silviu Lung jr. din lotul echipei naţionale pentru meciul cu Danemarca. În locul său, selecţionerul Christoph Daum l-a convocat pe Florin Niţă. Partida cu Danemarca se va desfăşura pe 26 martie, tot la Cluj.

Viitorul Constanţa este din nou lider al Ligii 1 după victoria 3-1 din derby-ul cu FCSB. Elevii lui Gică Hagi s-au distanţat astfel la trei puncte de principala contracandidată la titlu, totul după un meci frumos condimentat cu faze spectaculoase, ratări uriaşe, greşeli grave de arbitraj şi erori ale lui Florin Niţă. Calitativ, echipa lui Laurenţiu Reghecampf nu s-a exprimat pe măsura pretenţiilor pe care microbiştii le au de la cel mai bun lot din Liga 1. Deşi a schimbat sistemul din 4-2-3-1 în 4-3-3, Reghecampf a avut în continuare probleme în a-i face pe fotbaliştii săi să joace fotbal. Astfel, cele mai multe acţiuni ofensive ale FCSB au fost iniţiate de apărare şi continuate de mijlocaşii defensivi cu pasă lungă pe benzi sau înaltă pe Alibec, un fotbalist despre care până şi microbiştii ştiu că nu este stăpân pe jocul arian.

Christoph Daum, selecţionerul naţionalei României, a avut numai cuvinte de laudă pentru Florinel Coman, jucătorul Viitorului care a marcat golul de 1-0 pentru formaţia lui Gheorghe Hagi, în partida cu Steaua, în etapa a doua din play-off. Christoph Daum i-a dat o veste bună atacantului de 18 ani după meciul cu Steaua. Atacantul în vârstă de 18 ani a marcat de patru ori în cele şase meciuri disputate în 2017. De fiecare dată când a marcat Florinel Coman, Viitorul a reuşit să se impună. Selecţionerul Christoph Daum a vorbit şi despre meciul cu Danemarca, spunând că are aproape conturat primul 11 pentru meciul de pe Cluj Arena. Partida dintre România şi Danemarca, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, se va disputa, duminică, 26 martie, pe Cluj Arena, de la ora 21:45.

Dinamo – CS U Craiova, ora 20:30, este derby-ul care închide etapa a doua a play-off-ului. Ambele formaţii au nevoie de victorie pentru a pierde contactul cu Viitorul, echipă care a câştigat cu Steaua şi este lider cu 30 de puncte. Dinamo se află, înaintea meciului, pe locul 6 (22 de puncte), dar în eventualitatea unui succes o va egala pe CFR, ocupanta ultimei poziţii a podiumului. De partea cealaltă, oltenii o pot devansa pe CFR în cazul unei victorii şi se pot apropia la doar un punct de Steaua.

Tot pe Arena Naţională s-a disputat şi ultima confruntarea dintre cele două echipe. Meciul câştigat în sezonul regulat de Dinamo cu 2-1 a fost a doua partidă a lui Contra pe banca formaţiei din „Ştefan cel Mare”. Tehnicianul în vârstă de 41 de ani nu a cunoscut deocamdată gustul înfrângerii cu noua sa echipă. Rezultatele din sezonul regulat au fost în oglindă. Elevii lui Mulţescu au câştigat pe teren propriu cu 2-1, iar dinamoviştii şi-au luat revanşa la Bucureşti cu acelaşi scor.

Prezenţa pe teren a lui Gabi Tamaş în meciul pierdut de FCSB cu Viitorul, 3-1 la Ovidiu, a durat doar 17 minute. Fundaşul central al vicecampioanei şi-a lăsat echipa în zece încă din startul meciului după o intervenţie dură asupra lui Purece. Într-o fază petrecută aproape de centrul terenului, fără ca poarta lui Niţă să fie într-un pericol real şi cu un Purece ce era cu faţa la propria poartă, Tamaş şi-a înfipt crampoanele în piciorul mijlocaşului Viitorului şi a fost eliminat corect de Ovidiu Haţegan. Dincolo de faptul că eliminarea lui Tamaş a dus, până la urmă, la pierderea oricăror speranţe de a obţine punct sau puncte la Ovidiu, fundaşul central va lipsi, cel mai probabil, în următoarele două partide din playoff ale FCSB-ului.

Dacă va fi suspendat două etape, Gabi Tamaş nu îşi va putea ajuta echipa în meciurile cu Dinamo şi cu Astra, partide ce se pot dovedi decisive în lupta pentru titlu, iar Laurenţiu Reghecampf acuză de pe acum lipsa veteranului. În ciuda faptului că antrenorul subliniază importanţa absenţei lui Tamaş, statistica rece dă o veste bună pentru FCSB. Cu Tamaş în teren, actuala vicecampioană a României nu a câştigat niciodată contra lui Dinamo. Ba, mai mult, în cele opt partide în care Tamaş a jucat contra fostei lui echipe linia defensivă pe care a condus-o a încasat nu mai puţin de 15 goluri.

Naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a câştigat cu 31-26 meciul secund cu Lituania, din cadrul turneului de calificare de la Carballo (Spania). După înfrângerea din prima zi cu Spania, 23-24, România a obţinut rezultatul de care avea nevoie pentru a-şi menţine intacte şansele de calificare la Campionatu European din Slovenia. Într-un alt joc, Spania a învins Islanda cu 22-14, astfel că tricolorele au ca variantă şi rezultatul de egalitate înaintea partidei decisive cu Islanda.

Sorina Tîrcă a fost principala marcatoare şi în partida cu Lituania, cu 11 goluri, fiind urmată la acest capitol de Alexandra Badea – 5 goluri şi Daria Bucur – 4 goluri. Statistic vorbind, Tîrcă a realizat 36% din golurile echipei la Carballo, iar împreună cei doi interi titulari (Tîrcă – Bucur) au înscris mai bine de jumătate din golurile României. În paralel cu turneul de calificare al naţionalei de tineret, la Rm. Vâlcea se desfăşoară Trofeul Carrpaţi rezervat junioarelor. După 33-22 cu Polonia, România (U17) a învins Rusia cu 29-27. În meciul decisiv pentru câştigarea turneului, trocolorele înfruntă Norvegia.

Barcelona a făcut „lista de cumpărături” pentru perioada de mercato din vară. Catalanii vor să-l achiziţioneze pe Philippe Coutinho de la Liverpool, jucător pentru care sunt dispuşi să achite o sumă considerabilă. Brazilianul lui Liverpool reprezintă ţinta numărul 1 a celor de la Barcelona. Pe aceeaşi listă se mai află şi Marco Verratti, de la PSG, jucător care s-a întâlnit cu Leo Messi la Disneyland Paris în acest weekend, dar Thiago Alcantara de la Bayern Munchen. Dacă vrea să-l transfere pe Coutinho, Barcelona trebuie să facă o ofertă de nerefuzat. Jucătorul în vârstă de 24 de ani tocmai a semnat prelungirea contractului cu Liverpool până în 2022, iar în noua înţelegere nu este prevăzută o clauză de reziliere ce ar putea fi activată.

Tenismenul elveţian Roger Federer (locul 10 în clasamentul mondial) a câştigat, sâmbătă, meciul cu americanul Jack Sock (locul 18 ATP), scor 6-1, 7-6 (4), şi s-a calificat în finala turneului de la Indian Wells, SUA, unde îl va întâlni pe conaţionalul Stan Wawrinka. Partida a durat o oră şi 15 minute. Federer a reuşit opt aşi şi a comis două duble greşeli, iar procentajele de concretizare la serviciu au fost de 82% cu prima minge şi 66% cu a doua. Elveţianul nu şi-a pierdut niciodată serviciul şi a reuşit două break-uri.

În urma acestui rezultat, bilanţul confruntărilor directe Federer-Sock a devenit 3-0 pentru elveţianul în vârstă de 35 de ani. Roger Federer ajunge pentru a şaptea oară în finala turneului de la Indian Wells şi este în căutarea celui de-al cincilea trofeu, după succesele din 2004 (victorie la Tim Henman), 2005 (Lleyton Hewitt), 2006 (James Blake) şi 2012 (John Isner). Totodată, Federer are şansa de a câştiga cel de-al 25-lea turneu de Masters 1000 din carieră şi trofeul cu numărul 90 per total în circuitul ATP. Elveţianul originar din Basel este deţinătorul recordului pentru cele mai multe victorii în turneele de Mare Şlem, cu 18 astfel de succese, şi în Turneul Campionilor, cu şase trofee.

În cealaltă semifinală, elveţianul Stan Wawrinka (locul 3 în clasamentul mondial) l-a învins pe spaniolul Pablo Carreno-Busta (locul 23 ATP), scor 6-3, 6-2, şi poate deveni campion la Indian Wells pentru prima dată în carieră. Ultimul act de la Indian Wells va avea loc duminică, 19 martie, nu mai devreme de ora 22.00, ora României. Wawrinka este condus cu 19-3 în privinţa întâlnirilor directe cu Federer şi a pierdut precedentele trei partide.

Cea mai recentă confruntare a fost în semifinalele Openului Australiei din acest an, când Federer s-a impus în decisiv, scor 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3. Finalistul turneului american va primi 600 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 573.680 de dolari, iar câştigătorul trofeului va fi recompensat cu 1000 de puncte ATP şi 1.175.505 dolari. Turneul de Masters Series de la Indian Wells este dotat cu premii totale în valoare de 7.913.405 de dolari.

Betis Sevilla a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Osasuna Pamplona, scor 2-0, în etapa a 28-a din campionatul Spaniei, iar fundaşul Alin Toşca a fost integralist la gazde. Rafael Navarro (4′) şi Ruben Castro (28′) au înscris pentru Betis, în faţa a peste 32.000 de spectatori. În urma acestui rezultat, Betis se află pe locul 13 în clasament, cu 31 de puncte, iar Osasuna se menţine pe ultima poziţie, a 20-a, cu 11 puncte. Alin Toşca, în vârstă de 25 de ani, s-a transferat în această iarnă de la FC Steaua Bucureşti şi a jucat 9 meciuri pentru Betis.

PROGNOZA METEO
19 Martie 2017

Vremea va fi schimbãtoare. Cerul va fi temporar noros și va ploua local, ziua în sud-vestul, estul și centrul țãrii, iar noaptea în nord-vest și centru. În rest, ploile se vor semnala izolat și trecãtor. La munte, mai ales la altitudini mari, vor predomina ninsorile. Cantitãțile de apã vor mai depãși 15…20 l/mp, îndeosebi în zona Carpaților Occidentali și Meridionali. În regiunile sud-estice vor fi mai ales averse, posibil însoțite de descãrcãri electrice. Vântul va avea intensificãri, în special pe parcursul zilei, în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în cele sudice, iar pe crestele montane va sufla tare, viscolind și spulberând zãpada. Temperaturile maxime se vor încadra între 6…7 grade în depresiuni și 16…17 grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor situa între -4 și 6 grade, ușor mai scãzute în estul Transilvaniei, spre -7 grade. Noaptea se va produce brumã, local, mai ales în nordul, centrul și estul teritoriului.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri mai ales în cursul zilei, când temporar va ploua, iar vântul va avea intensificãri, cu viteze la rafalã în jurul a 60 km/h. Temperatura maximã va fi de 14…16 grade, iar cea minimã se va situa în jurul a 0 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *