Stiri pe scurt 19 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 19 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 19 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 19 mai. In anul 2000, Ilie Ilaşcu i-a cerut preşedintelui Emil Constantinescu, în cadrul unei scrisori publicate de presa de la Chişinău, să nu semneze Tratatul de bază dintre România şi Republica Moldova. Ilaşcu, aflat în detenţie la Tiraspol, susţine că parafarea documentului „a fost o greşeală imensă a politicii de moment a României”.

Zece copii din Vaslui, cu vârste cuprinse între trei luni şi 15 ani, au fost diagnosticaţi, cu rujeolă, boala fiind confirmată în urma analizelor de laborator. În urmă cu câteva zile, un bebeluş de cinci luni din Vaslui a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, din cauza rujeolei. Cei zece copii în cazul cărora s-a confirmat rujeola sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Băieţelul de cinci luni, din comuna Fereşti, a fost internat la Vaslui pe 6 mai, iar după cinci zile s-a dispus transferul la Iaşi. Pe 12 mai, bebeluşul a decedat, acesta fiind cel de-al 26-lea caz de deces înregistrat în ultimele luni, în România, din cauza rujeolei.

Executivul a adoptat, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, care prevede, printre altele, stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul autorităţilor locale pentru finanţarea cluburilor sportive. El a precizat că, potrivit prevederilor ordonanţei de urgenţă, a fost stabilit plafon de maxim 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publică locală care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportivă, ca ordonator de credite aflat în subordinea unităţii administrativ-teritoriale.

Sportivii îşi vor putea desfăşura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă, în care va fi stipulată valoarea drepturilor băneşti aferente activităţii sportive prestate de către sportivul de performanţă sau de către alte persoane juridice sau fizice implicate în activitatea sportivă, respectiv modalităţile şi termenele de plată. Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă va fi stabilit prin Ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului, ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu posibilitatea completării cu clauze specifice negociate de către structura sportivă cu sportivul, conform normelor stabilite prin autorităţile publice locale.

Relu Petru Tîrzioru, primarul oraşului Săveni, unde Judecătoria a autorizat 100% din cererile de interceptare, susţine că ”în goana de a fi mai catolici decât ceilalţi” nici măcar legal nu poate să lucreze, precizând că la el în localitate ”tot ce e popor activ este ascultat”. În urmă cu câteva zile, avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, scria pe blogul său că numai în ultimii cinci ani, în România au fost ascultaţi peste 300.000 de oameni. Zi de zi, fiecare convorbire a ajuns la urechile celor care ascultau. Iar pentru a face dovada, avocatul a prezentat şi răspunsul pe care l-a primit de la instanţele din ţară. Aşa a ajuns la concluzia că sunt instanţe unde toate cererile de interceptare au fost acceptate de magistraţi.

Tânăra în vârstă de 24 de ani din localitatea arădeană Dud care a născut, la Spitalul Orăşenesc Ineu, judeţul Arad, şi a murit la scurt timp după naştere a făcut embolie, declară medicul ginecolog care a coordonat cezariana. Conform medicului, embolia se poate produce într-un caz la 80.000 de persoane. Autopsia medico-legală, care va stabili cu exactitate cauza morţii, va fi efectuată la Arad sâmbătă sau săptămâna viitoare. Medicii de la Spitalul Orăşenesc Ineu au început, o anchetă internă. Copilul născut, un băieţel de 2 kilograme şi 890 de grame, este internat la Spitalul Orăşenesc Ineu, fiind declarat sănătos şi în afara oricărul pericol. Tânăra mai avea acasă o fetiţă de un an şi cinci luni. Cei doi copii au rămas cu tatăl lor, în vârstă de 28 de ani, şi cu bunicii.

Dorin Cocoş şi fiul acestuia au fost audiaţi, la instanţa supremă în dosarul „Bica 1”, în care sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi dare de mită, respectiv complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Alin Cocoş a transmis că e dispus să dea testul poligraf. Omul de afaceri a precizat că Sergiu Diacomatu i-a transmis, în 2010, că nu este în relaţii bune cu Crinuţa Dumitrean. Afaceristul a mai declarat în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că în martie 2015 a fost citat la DNA ca să fie confruntat cu Bogdan Dragoş George în legătură cu denunţul formulat, dar, necunoscând termenii juridici, nu poate preciza dacă a fost vorba chiar de o confruntare.

Şi fiul acestuia, Alin Cocoş, a dat declaraţii în faţa magistraţilor instanţei supreme. El a recunoscut că a primit 100.000 de euro de la Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, menţionnd că este gata să facă şi un test poligraf în acest sens. Alin Cocoş a mai spus în faţa instanţei că în decursul a jumătate de an s-au plătit tranşele cuprinse între 20.000 euro şi 40.000 de euro, de la data semnării contractului. Fiul lui Dorin Cocoş a mai precizat că iniţial a vrut să dea terenul cu 200.000 de euro, însă Mihăilescu i-a transmis că e mult pentru bugetul lui, aşa că la o discuţie la care a participat şi Dorin Cocoş, au convenit vânzarea terenului cu 100.000 de euro. Ulterior, după aproximativ două luni, contractul a fost semnat. Alin Cocoş a mai spus că a aflat de la cumpărător că acesta o să cumpere terenul împreună cu mai multe persoane, „printre care şi o domană Alina”, bănuind că este vorba despre fosta şefă DIICOT.

Pachetele de ţigări mai vechi (cu pictograme mici) trebuie retrase de pe piaţă până la data de 20 mai 2017, iar din această zi comercianţii riscă amenzi de până la 100.000 de lei, dacă le mai distribuie. Dar stocurile nu s-au epuizat, astfel că distribuitorii sunt puşi într-o situaţie paradoxală. Anul trecut, la 20 mai, trebuia să intre în aplicare o lege prin care România să se conformeze Directivei tutunului, dar pe de-o parte s-a obţinut o derogare pe un an, iar de cealaltă parte Legea de transpunere a Directivei a intrat în vigoare doar de la 10 decembrie. Aşa se face că, în prezent, o bună parte din ţigările aflate pe piaţă sunt din cele vechi, stocurile neavând timp suficient să se epuizeze, iar comercianţii trebuie să le retragă de pe piaţă cu toate că le-au achiziţionat în condiţii legale, iar la buget au fost virate taxele şi accizele aferente.

Metrorex începe din luna iulie lucrările de modernizare a aparatelor de taxare la staţiile de metrou cu un singur acces, precum Pipera, Aurel Vlaicu, Tineretului şi Piaţa Victoriei. Lucrările de modernizare a aparatelor de taxare la staţiile de metrou cu un singur acces se vor desfăşura succesiv, în perioade diferite de timp şi încep la staţia Pipera. Programul lucrărilor de modernizare este următorul: Pipera, în perioada 15 iulie – 21 iulie 2017; Constantin Brâncoveanu: 22 iulie – 28 iulie; Aurel Vlaicu: 29 iulie – 4 august ; Piaţa Victoriei 2: 5 august – 11 august; Basarab 1: 12 august – 18 august; Tineretului: 19 august – 25 august; Dimitrie Leonida: 26 august – 1 septembrie; Apărătorii Patriei: 2 septembrie – 8 septembrie; Costin Georgian: 9 septembrie – 15 septembrie; Berceni: 16 septembrie – 22 septembrie şi Pantelimon: 23 septembrie – 29 septembrie.

Poliţiştii locali din Cluj au primit un vehicul neconvenţional de tip Segway, cu care vor patrula non-stop în Parcul Central. Poliţiştii vor patrula cu noul vehicul, prin Parcul Central, vehiculul având o viteză maximă de 20 de kilometri pe oră. Şeful Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, a declarat că deplasarea este mult mai rapidă, se acoperă o rază mai mare de acţiune de către poliţiştii locali, iar intervenţia este mult mai promptă. Rafael Ghib, unul dintre poliţiştii locali desemnaţi să folosească noul mijloc de transport, a declarat că nu a fost greu să-l folosească. Colega sa, Voichiţa Mărincuş, a declarat că a avut nevoie de câteva minute să folosească Segway şi să îşi menţină echilibrul.Primăria Cluj-Napoca va mai achiziţiona astfel de mobile de transport pentru zonele pietonale şi alte parcuri din municipiu.

Academiile ştiinţifice apărute în ultimii 20 de ani înghit milioane de lei din bani publici, spun specialiştii. Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Academia Ştiinţelor Securităţii Naţionale sunt cele mai cunoscute şi cele mai controversate astfel de instituţii. De peste 150 de ani, Academia Română este instituţia care asigură o continuitate a cercetării de la noi din ţară, cel puţin la nivel teoretic. Potrivit site-ului instituţiei, Academia are 87 de membri titulari, 79 de corespondenţi, 33 de membri de onoare din ţară şi 92 de membri de onoare din străinătate. Toţi plătiţi din bani de la bugetul de stat. Mai exact, conform legii 725/2001, fiecare membru titular primeşte o indemnizaţie lunară de 3.000 de lei, iar un corespondent, 2.500 de lei.

În timp ce dolarul îşi pierde din valoare, euro se apreciază şi pare să aibă suficientă forţă să urce în continuare. Evoluţia nu a fost întrevăzută de foarte mulţi pentru 2017. Dolarul era pe val, euro era bombardat cu ameninţări populiste, iar paritatea era la orizont. Acum, moneda europeană, cotată la aproape 1,11 în raport cu dolarul, a avansat cu 5,4% faţă de cea americană în acest an, comparativ cu creşterile de 4,8% în raport cu lira sterlină şi 4% cu yenul.

Contextul general suferă în prezent schimbări de ambele părţi ale Atlanticului. Pe fondul turbulenţelor politice şi al datelor economice modeste, entuziasmul pentru activele americane este în scădere, în timp ce în Europa riscul politic s-a diminuat, iar creşterea pare relativ robustă. Din perspectiva politicii monetare, retragerea graduală a stimulentelor de către Banca Centrală Europeană va „fura“ atenţia de la banca centrală americană. Schimbările sunt reflectate şi de performanţa superioară a acţiunilor europene, o îngustare a diferenţei dintre randamentele titlurilor ameri­cane de trezorerie şi cele ale bondurilor germane.

Scoaterea la vânzare a Bancpost, a noua bancă din România după active, a atras interesul a opt investitori strategici şi instituţionali, care provin atât din România, cât şi din străinătate. Procesul de vânzare este administrat de Mediobanca, cea mai mare bancă de investiţii din Italia, şi HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie şi una dintre cele mai mari din Europa.

Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, va afla luni dacă va fi judecat în stare de arest la domiciliu, în dosarul ”Nazarcea”, în care este acuzat, alături de alte persoane, de obţinere fără drept de fonduri europene, după ce instanţa a amânat, să se pronunţe. Şedinţa de judecată a durat numai câteva zeci de minute şi a fost secretă, iar la ieşire avocatul prelatului, Maria Vasii, a declarat că totul este ”o înscenare”, iar documentul în baza căruia a fost formulată solicitarea procurorilor anticorupţie, o adeverinţă, ar fi fost falsificat prin schimbarea datei.

Procurorii susţin că prin emiterea împuternicirii IPS Teodosie ar fi încălcat simultan cele două obligaţii care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar: să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

Principesa Muna Al Hussein a Regatului Haşemit al Iordaniei a sosit, la Sala Thalia, din Sibiu, împreună cu Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, cei trei fiind întâmpinaţi de conducerea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi a Facultăţii de Medicină din oraş, dar şi de secretarul de stat Raed Arafat. În cadrul unei ceremonii, Principesa Muna Al Hussein a Regatului Haşemit al Iordaniei a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Sibiu, fiind recompensată, astfel, pentru întreaga sa activitate în educaţie medicală, mama suveranului haşemit al Iordaniei fiind cea care a pus bazele, în urmă cu 55 de ani, a primei instituţii de educaţie medicală din Regat. Din 1962, Alteţa Sa Regală a sprijinit continuu domeniul sănătăţii şi cel al educaţiei medicale în Regatul Haşemit al Iordaniei, fiind preşedintele de onoare al Colegiului de Infirmieri al Universităţii Mutah din Iordania.

Principesa le-a vorbit repezentanţilor Universităţii şi ai Facultăţii de Medicină din Sibiu despre cât de importantă este misiunea celor care îi învaţă pe alţii să salveze oameni, dar şi despre relaţia dintre România şi Iordania, pentru că mii de iordanieni au studiat în ţara noastră, în special medicina. Secretarul de stat, Raed Arafat a spus că datorită faptului că Alteţa Sa, Principesa Muna, precum şi membrii Casei Regale a României patronează Congresul Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie care se desfăşoară la Sibiu, acesta are o vizibilitate foarte mare.

Arafat a declarat şi că obiectivul principal pentru viitor ar trebui să fie readucerea studenţilor iordanieni în România, pentru că, în urmă cu mult timp, şi el a făcut parte dintr-o astfel de generaţie. După ce i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa Principesei Muna Al Hussein, cele două Case Regale au participat la deschiderea lucrărilor celui de-al 8-lea Congres Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie, care are loc la Sibiu, în perioada 18 – 22 mai 2017, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Prinţesa Muna Al Hussein. Congresul se bucură de participarea a peste 140 de invitaţi din Iordania şi România.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, un proiect de hotărâre care prevede amenzi majorate pentru lucrările de constructii semnalizate defectuos pe teritoriul municipiului. Textul acestei Hotărâri prevede şi majorarea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor Brevetului Verde. Pentru persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse între 500 şi 3.000 RON, faţă de 100-500 RON cât sunt în prezent, iar pentru persoane juridice între 1.500 şi 5.000 de lei, de la 500 – 2.500 RON.

Celebra soprană Mariana Nicolescu a participat săptămâna trecută la un eveniment muzical unic în China prin cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes pe care le-a susţinut la Universitatea din Shenzhen,aproape de Hong Kong,în prezenţa studenţilor chinezi,a profesorilor şi a maeştri de canto. Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes ale sopranei Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

Cu tinerii participanţi, Mariana Nicolesco – unanim cunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru – a lucrat zilnic ore în şir, fascinându-i pe toţi cei prezenţi, pe artiştii care făceau progrese ce-i surprindeau şi pe ei înşişi, pe profesorii de canto şi pe muzicologi, ca şi pe zecile şi zecile de studenţi, masteranzi şi doctoranzi care doar asistau la cele ce se petreceau pe scenă, filmând totul cu tabletele sau telefoanele mobile. Apoi, aceştia trimiteau filmele prin SMS ori email colegilor din cele patru orizonturi ale Chinei, unde Mariana Nicolesco a fost deja invitată să ofere Master Classes. Ca rezultat, peste 1000 de tineri artişti chinezi şi-au exprimat dorinţa de a veni în acest an la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, creat şi prezidat de Mariana Nicolesco şi considerat drept unul dintre cele mai importante din lume.

Parlamentul elen a votat, un pachet de măsuri de austeritate cerut de creditori pentru a continua planul de salvare financiară, prevederile de austeritate incluzând scăderea pensiilor şi majorări de impozite în valoare de 4,9 miliarde de euro anual. Măsurile de austeritate ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, în primii doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistenţă. Pachetul adoptat de Parlamentul elen cuprinde şi măsuri compensatorii – ajutoare pentru chirii şi medicamente, destinate persoanelor defavorizate. 153 de parlamentari din cele două partide din coaliţia guvernementală, Syriza şi Anel au votat pentru adoptarea măsurilor de austeritate, iar 128 de parlamentari au fost împotrivă.

Aproximativ 12.000 de oameni au protestat în faţa Parlamentului elen împotriva adoptării măsurilor de austeritate. Adoptarea pachetului de măsuri de austeritate are loc o zi după ce aproximativ 18.000 de persoane au manifestat la Atena şi Salonic, fiind declanşată şi o grevă generală a sindicatelor din sectorul public şi privat. Adoptarea măsurilor de austeritate o condiţie pentru deblocarea unei tranşe de 7 miliarde de euro din planul de asistenţă în vigoare, în perioada 2015-2018, destinate rambursării unor datorii de patru miliarde de euro către BCE la data de 20 iulie şi de două miliarde unor investitori privaţi. Grecia a evitat falimentul în ultimii şapte ani, graţie unui plan internaţional de salvare în cuantum de 86 miliarde de euro. În luna iulie, regimul de la Atena trebuie să plătească peste 7 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului din Ungaria, a declarat că migraţia ilegală a reprezentat „o modalitate de a subjuga Europa Centrală şi de a slăbi Europa în ansamblu”. Preşedintele Parlamentului Ungariei a lăsat de înţeles că provocarea principală pentru Ungaria este să îşi menţină independenţa în calitate de stat european şi să evite conflictele mondiale. Comisia Europeană va decide în luna iunie eventuale măsuri juridice pentru penalizarea ţărilor central şi est-europene care au refuzat să accepte imigranţi extracomunitari în cadrul schemei cotelor stabilită de Uniunea Europeană. Deşi Comisia Europeană a stabilit în 2015 distribuirea proporţională a 160.000 de imigranţi, până acum au fost relocaţi doar peste 18.500.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice discută posibilitatea de a se alătura coaliţiei internaţionale care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic, dar NATO nu va trimite trupe militare. Stoltenberg a mai vorbit despre „potenţialul neexploatat” al NATO de a pune la punct forţe armate. Printre opţiunile luate în calcul se numără pregătirea trupelor şi a poliţiştilor irakieni, precum şi consolidarea departamentelor guvernamentale în zonele recucerite de la Stat Islamic. Franţa şi Germania sunt ţările care se opun cel mai mult unei implicării militare în lupta împotriva Stat Islamic, potrivit unor surse. Printre îngrijorări se numără costurile ridicate în urma operaţiunilor, stârnirea unor reacţii vehemente din partea ţărilor arabe sau riscul unei confruntări cu Rusia în Siria.

Un bărbat de origine marocană a atacat cu două cuţite de bucătărie un poliţist şi un militar în gara din Milano, în momentul când aceştia i-au cerut să se legitimeze, a anunţat un reprezentant al Poliţiei, care a precizat că primele informaţii nu sugerează că ar fi vorba de un incident terorist. Agresorul, un tânăr de 21 de ani, născut la Milano din părinţi marocani, a fost imobilizat şi reţinut imediat după incident. Acesta a mai fost arestat în trecut pentru infracţiuni privitoare la traficul şi consumul de droguri. Cei doi membri ai forţelor de securitate au fost transportaţi la spital cu răni moderat critice.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat vineri, în urma unei întrevederi cu experţii Comisiei de la Veneţia, că vrea să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială. Dodon consideră „absolut necesară” atribuirea unor drepturi suplimentare preşedintelui ţării de dizolvare a Parlamentului şi va întreprinde acţiuni pentru a obţine acest statut. Igor Dodon pledează pentru dizolvarea actualului legislativ şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Partidul Liberal nu susţine iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind modificarea Constituţiei şi a sesizat Curtea Constituţională pe marginea acestui subiect.

Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat că solicitarea franco-germană de a reforma zona euro va avea un impact negativ asupra ţărilor care nu fac parte din această zonă şi „se va încheia cu un dezastru”. Într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, Waszczykowski a precizat că astfel de propuneri vor diviza Uniunea Europeană, iar Varşovia nu este de acord cu măsurile de reformă. Şeful diplomaţiei poloneze a reacţionat şi în privinţa criticilor Uniunii Europene privind măsurile guvernului de reformare a Curţii Constituţionale, susţinând că legislaţia Poloniei este în acord cu normele europene.

O aeronavă americană, care avea rolul de a detecta radiaţii, a fost interceptat într-o manieră „neprofesionistă” de două avioane de vânătoare chineze, spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Chinei de Est. Unul dintre cele două avioane chineze s-a apropiat până la 45 de meteri de aeronava americană. Acţiunea a fost catalogată drept neprofesionistă „din cauza manevrelor pilotului chinez, cât li ca urmare a vitezei şi proximităţii celor două avioane”, a declarat colonelul Lori Hodge, purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ale Statelor Unite. Beijingul revendică aproape porţiuni însemnate din Marea Chinei de Est, regiune disputată de alte câteva state din zonă.

Prinţul Harry se poate căsători cu iubita sa, actriţa Meghan Markle, dacă va decide să o ceară în căsătorie. „Biserica ţine cont astăzi de regulile Sinodului General din 2002. De atunci este posibil ca o persoană divorţată să se căsătorească în Biserica Angliei”. Purtătorul de cuvânt al Westminster Abbey a confirmat şi faptul că originile ebraice ale actriţei din Suits nu o vor împiedica să aibă o căsătorie interconfesională cu prinţul britanic. Pentru a se căsători, cei doi au însă nevoie de aproparea Reginei Elisabeta a II-a, dar şi de o derogare specială din partea arhiepiscopului de Canterbury, ţinând cont de faptul că Markle a fost căsătorită cu producătorul american de filme Trevor Engelson, într-o ceremonie religioasă ebraică, în 2011. Regina Marii Britanii se pare că şi-a dat deja acordul pentru ca Harry (32 ani) şi Megan (35 ani) să se căsătorească. Cei doi se vor logodi până la sfârşitul anului.

Peste 54 de milioane de persoane sunt aşteptate să participe la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, unde actualul preşedinte, Hassan Rouhani, candidează pentru un nou mandat. Rouhani, un cleric moderat de al cărui nume se leagă negocierea cu succes a acordului nuclear din anul 2015 şi detensionarea relaţiilor cu mai multe state occidentale, se confruntă cu trei contracandidaţi. Principalul rival al actualului preşedinte este considerat Ebrahim Raisi, adept al unor politici mai dure şi apropiat al Liderului Suprem Ayatollahul Ali Khamenei. Ministerul de Interne de la Teheran a transmis că au fost deschise 63.500 de secţii de votare. Primele rezultate sunt aşteptate să fie comunicate sâmbătă.

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, o companie ce valorează astăzi 400 de miliarde de dolari, va primi luna aceasta o diplomă onorifică de la Harvard, la 12 ani după ce a renunţat la cursurile celebrei universităţi americane. Mark Zuckerberg a renunţat la cursurile Harvard în toamna anului 2005, pentru a se dedica construirii reţelei de socializare. Puţine invenţii ale lumii moderne pot rivaliza astăzi cu impactul Facebook în ceea ce priveşte felul în care oamenii interacţionează unii cu alţii. Zuckerberg nu este singurul nume cunoscut din industria IT care a renunţat la cursurile universitare pentru a se dedica proiectelor: co-fondatorul Apple, Steve Jobs, a spus NU Reed College înainte de a înfiinţa gigantul IT împreună cu Steve Wozniak în 1976. Bill Gates nu a mai mers la cursurile Harvard, după doi ani, pentru a pune bazele Microsoft alături de Paul Allen.

Preşedintele SUA, Donald Trump, va efectua primele vizite oficiale la Vatican şi în Orientul Mijlociu, prioritatea fiind intensificarea eforturilor de combatere a terorismului, anunţă Casa Albă. Donald Trump se va deplasa la sfârşitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită şi în Israel, în efortul de a „uniformiza eforturile de combatere a terorismului” şi de a limita influenţa Iranului, a transmis Preşedinţia Statelor Unite. Donald Trump intenţionează să aibă o întrevedere cu Papa Francisc. Surse de la Vatican citate de publicaţia La Stampa au confirmat că Donald Trump va fi primit de Papa Francisc, şeful Bisericii Catolice, pe 24 mai. În cadrul turneului, Donald Trump va participa la reuniunea Grupului G7, desfăşurată în regiunea italiană Sicilia, şi la o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a comparat relatările mass-mediei americane în legătură cu presupusele informaţii secrete oferite de preşedintele Trump Rusiei cu presa din perioada sovietică. Oficialul rus a afirmat cu aparent umor că unele instituţii media americane acţionează precum publicaţiile comuniste din Uniunea Sovietică, cunoscute pentru faptul că nu ofereau ştiri reale. Oficialul rus a mai afirmat că nu înţelege care era „secretul” în condiţiile în care, în urmă cu două luni, Statele Unite a impus o interdicţie asupra transportării de laptopuri în cazul curselor aeriene decolate din mai multe state din Orientul Mijlociu.

Presa americană a relatat că Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak. Preşedinţia SUA a respins acuzaţiile.

London City devine primul aeroport din Marea Britanie care va implementa un sistem digital de trafic aerian dirijat de la distanţă, prin intermediul imaginilor furnizate în timp real de camere HD. Autorităţile intenţionează să scoată din funcţiune turnul de control tradiţional. Sistemul digital le va permite controlorilor de trafic aerian să stea la o distanţă de 80 de mile şi să urmărească imagini în timp real furnizate de camera HD, în loc să fie în turnul de control şi să examineze ceea ce se întâmplă. Noul sistem, care va fi gata în 2018, va fi testat timp de un an înainte de a deveni complet operaţional în 2019. Acesta a fost deja încercat în Australia, Suedia, Norvegia şi Irlanda.

Tehnologia a fost testată de compania de securitate şi apărare suedeză Saab şi va fi introdusă ca parte a unui program de dezvoltare a aeroportului London City, în valoare de 350 de milioane de lire, care va include, de asemenea, o extindere a clădirii terminal, ce îi va permite să gestioneze cu două milioane de pasageri mai mult, anual, până în 2025. Sistemul le va oferi controlorilor o perspectivă de 360 de grade a câmpului aerian prin intermediul a 14 camere HD şi a două camere care se pot roti şi pot mări distanţa focală. Camerele vor transmite imagini în timp real prin cablurile de fibră către o nouă cameră de operaţiuni construită la baza din Nats, Hampshire, a furnizorului de control de trafic aerian al Marii Britanii. Aeroportul intenţionează să scoată din funcţiune turnul de control tradiţional, în 2019, înlocuindu-l cu unul digital, de 50 de metri, cu 32m mai înalt decât cel existent.

Richard Rojas, bărbatul care a intrat cu maşina în pietonii din piaţa Times Square din New York, omorând o tânără şi rănind 22 de persoane, susţine că „a auzit voci”. Rojas a fost pus sub acuzare pentru omucidere, tentativă de crimă şi omucidere în trafic deosebit de gravă, anunţă presa americană. Richard Rojas, în vârstă de 26 de ani, un veteran al marinei americane, a mai fost arestat anterior, de două ori, pentru conducere sub influenţa alcoolului. El se află acum în custodia poliţiei. Richard Rojas a declarat că se aşteaptă să moară. Potrivit Reuters, el a strigat, imediat după ce a fost arestat: „Trebuia să mă împuşcaţi! Voiam să-i omor”. Poliţia crede că individul se afla sub influenţa drogurilor, fiind vorba despre marijuana sintetică, cunoscută sub numele de K2. Testele iniţiale au ieşit negative la alcool, dar pozitive pentru droguri.

Suedia renunţă la ancheta privind acuzaţia de viol care îl viza pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange. WikiLeaks a transmis că un mandat de arestare emis pe numele lui Julian Assange va fi anulat, ceea ce a dus la speculaţii că acesta va părăsi ambasada Ecuadorului la Londra. Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări în Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El s-a temut că din Suedia urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite, din cauza rolului jucat în scurgerea de informaţii condusă de compania sa.

Guvernul de la Tokyo a aprobat, un proiect de lege ce va permite abdicarea împăratului Akihito, 83 de ani, care se confruntă cu serioase probleme de sănătate. Proeictul de lege, care urmează să fie trimis Parlamentului pentru adoptare, ar putea intra în vigoare din luna iunie. În luna august a anului trecut, Akihito a transmis într-un mesaj video că doreşte să abdice, astfel devenind primul împărat care abdică în ultimii două sute de ani. Se estimează că împăratul ar urma să abdice în luna decembrie a anului viitor, atunci când Akihito va împlini 85 de ani. Prinţul moştenitor Naruhito, 56 de ani, urmează să ocupe tronul după abdicarea tatălui său.

O alertă cu bombă a fost emisă vineri dimineaţa la o şcoală din oraşul francez, Strasbourg. Şcoala Erckmann-Chatrian a fost controlată de poliţie şi o echipă de genişti. Elevii şcolii au fost evacuaţi către o zonă de siguranţă. Directorul şcolii ar fi primit ameninţări.

SPORT

Simona Halep (4 WTA) s-a calificat în semifinalele turneului Premier 5 de la Roma, învingând-o fără emoţii pe Anett Kontaveit (Estonia, 68 WTA), scor 6-2, 6-4. Pentru un loc în marea finală, Halep se va duela cu câştigătoarea partidei dintre Kiki Bertens şi Daria Gavrilova. Halep a dominat-o pe jucătoarea care a eliminat-o pe Kerber în turul secund, obţinând calificarea într-o oră şi 22 minute! Este a 9-a victorie consecutivă şi a treia semifinală a sezonului pentru sportiva care încasează un cec în valoare de 115.170 de euro. Iar Simona va fi favorită clară şi în penultimul act la Internaţionalele Italiei, indiferent că următoarea adversară va fi Kiki Bertens sau Daria Gavrilova.

Halep a prins gustul victoriilor după ce a triumfat la Madrid, iar constănţeanca nu se mai opreşte nici la Roma! Simona a ajuns la nivelul la care nu mai e interesată de cine se află de partea cealaltă a fileui şi îşi face jocul perfect pe o suprafaţă ce îi oferă un confort şi mai mare. A 4-a jucătoare a lumii a intrat extrem de agresivă în meciul cu Kontaveit, iar sportiva din Estonia nu a avut nicio şansă într-un prim set controlat în totalitate de Halep. După 35 de minute, Simona îşi adjudeca manşa fără să transpire: 6-2.

Simona a avut un start fulminant şi în setul secund, s-a desprins la 4-1, însă Anett a reuşit să-i dea bătăi de cap, apropiindu-se la 4-3! A urmat un game crucial, în care eleva lui Darren Cahill a arătat cât de puternică este din punct de vedere mental. Halep a condus cu 40-0, Kontaveit a revenit incredibil şi a câştigat patru puncte consecutive, dar românca a întors scorul după un schimb în care adversara s-a împiedicat la propriu. Şi estona a rămas la pământ, chiar dacă a mai punctat o dată la 5-3, pentru că Simona s-a întors hotărâtă după pauza dintre game-uri: 6-2, 6-4!

Sâmbătă va fi o zi istorică atât pentru Bayern Munchen, cât şi pentru spaniolul Xabi Alonso. La 35 de ani, mijlocaşul se retrage din fotbal în ultima etapă din Bundesliga. la meciul Bayern Munchen – Freiburg şi ridică ultimul trofeu ca jucător: titlul de campion al Germaniei. Finalul carierei de fotbalist înseamnă şi finalul interdicţiilor din viaţa de sportiv profesionist. Primul lucru de care se va bucura Xabi Alonso va fi o motocicletă. Mijlocaşul spaniol a trecut pe la unele din cele mai importante echipe din campionatele puternice din Europa. În perioada 2004-2009 a jucat la Liverpool. Ulterior s-a transferat la echipa sa de suflet, Real Madrid, iar în 2014 a semnat cu Bayern Munchen. Palmaresul lui Xabi Alonso este unul impresionant, a câştigat Champions League cu Liverpool şi Real Madrid, a fost campionul Spaniei şi al Germaniei şi în plus cu echipa naţională a Spaniei a câştigat Campionatul Mondial în 2010, iar în 2008 şi 2012 a câştigat Campionatul European.

Marius Şumudică a declarat că nu ştie deocamdată unde va antrena sezonul viitor, dar pare că a început deja războiul psihologic cu FCSB. Încă antrenorul Astrei, Şumudică este de părere că pentru formaţia roş-albastră este un lucru extrem de grav să încheie sezonul fără a câştiga nici măcar un trofeu. Şumudică spune că a discutat cu fostul său elev, Denis Alibec, iar acesta i-a povestit în ce condiţii se antrenează fotbaliştii FCSB-ului. Într-o asemenea situaţie, Şumudică este de părere că în sezonul următor FCSB ar trebui să câştige titlul la pas chiar înainte de a începe faza a doua a campionatului.

Marius Şumudică nu a mai contat în lupta pentru titlu în acest sezon, însă a comentat situaţia incredibilă petrecută la finalul stagiunii. Viitorul şi FCSB au terminat campionatul la egalitate de puncte şi fiecare dintre cele două părţi consideră că a câştigat campionatul. LPF i-a medaliat pe cei de la Viitorul, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv va fi, probabil, instanţa care va avea ultimul cuvânt. Şumudică a declarat că şi el s-a gândit la regulamente chiar de la începutul sezonului şi spera să nu se ajungă într-o asemenea situaţie.

Handbalul este un sport la modă în România, a produs emoţii şi rezultate pe plan internaţional şi în 2016-2017, fie că a fost vorba de echipe naţionale ori la nivel de cluburi. În această perioadă traversăm, probabil, şi una din cele mai fierbinţi perioade ale sezonului, echipele naţionale sunt aproape de sfârşitul unor campanii de calificare la turneele finale, iar pe plan intern se stabilesc premianţii. Într-un interviu, Alexandru Dedu, preşedintele FRH, a vorbit despre mai multe teme actuale: echipele naţionale, întrecerile interne, dar şi despre sistemul competiţional intern în sezonul 2017-2018. Interviul l-am deschis cu echipele naţionale, iar apoi ne-am axat pe campionatele interne.

Viitorul a remis în această dimineaţă un comunicat prin acuză LPF că acţionează conform intereselor celor de la FCSB prin faptul că reprezentaţii Ligii au trimis către FRF clasamentul play-off-ului acestei ediţii de campionat pentru a fi omologat. Clubul patronat de Gică Hagi reclamă faptul că actuala stagiune nu s-a încheiat, mai sunt patru etape din play-out, şi nu se pot omologa clasamentele atât timp cât mai sunt de disputat meciuri. Marius Mitran, directorul de comunicare din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal, a explicat de ce s-a luat această decizie.

Victor Rîmniceanu, portarul campioanei Viitorul, cu evoluţii excelente pe final de sezon, spune într-un interviu pentru site-ul AFAN că echipa sa a fost mai bună decât FCSB, chiar dacă la această formaţie sunt jucători mai valoroşi luaţi individual. Întrebat dacă se gândeşte la un transfer în străinătate, Rîmniceanu preferă să rămână la Viitorul şi să joace în Liga Campionilor. Portarul campioanei a explicat în interviul pentru www.afan.ro şi cum a ajuns din rezervă la Dinamo titular la echipa care a luat titlul.

FC Voluntari şi FC Botoşani se vor întâlni duminică, începând cu ora 13.00, în ultimul meci al etapei a XI-a din play-out-ul Ligii I. Înaintea acestei partide, ambele echipe au câte 30 de puncte şi sunt departajate de golaveraj, botoşănenii fiind pe locul trei iar ilfovenii pe patru. FC Voluntari a reuşit ieri seară să se califice în finala Cupei României după ce a eliminat pe CSU Craiova. Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Botoşani, se aşteaptă la un meci diferit comparativ cu cel jucat de ilfovaeni împotriva oltenilor. În acelaşi timp, Grozavu speră ca FC Botoşani să obţină minim un punct pentru a rămâne pe locul trei în play-out. După victoria de la Tg. Mureş, jucătorii echipei FC Botoşani vor trei puncte şi la Voluntari. Fundaşul Andrei Burcă şi mijlocaşul Mihai Bordeianu speră ca FC Botoşani să facă un final bun de campionat şi să termine pe locul opt.

Pe 1 iulie se deschide oficial perioada de transferuri în campionatele importante ale Europei. Se pot efectua mutări până la sfârşitul zilei de 31 august. În România, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit perioada de mercato intern pentru intervalul 13 iunie – 4 septembrie. Având în vedere că se apropie finalul de sezon în majoritatea campionatelor, zvonurile cu privire la transferurile de jucători au început să circule în lumea fotbalului.

Premier League (Zvonuri)

Michael Keane (24 de ani, fundaş central) de la Burnley la Manchester United. „Diavolii” l-au vândut pe Keane în 2015 la Burnley, pentru 2,5 milioane de euro, iar acum vor să-l răscumpere după sezonul de excepţie pe care fundaşul l-a avut în Premier League. Ajuns şi în echipa naţională după evoluţiile impresionante din actuala stagiune, Keane ar putea fi cumpărat de United pentru aproape 30 de milioane de euro.

Eric Dier (23 de ani, mijlocaş defensiv), Kyle Walker (26 de ani, fundaş dreapta) şi Danny Rose (26 de ani, fundaş stânga), sunt decişi să o părăsească pe Tottenham în această vară. Walker şi Dier sunt doriţi de echipele din Manchester, în timp ce Rose se va opera la genunchi în perioada următoare, astfel că situaţia sa rămâne incertă.

James Rodriguez (25 de ani, mijlocaş ofensiv) de la Real Madrid la Manchester United. Presa iberică susţine că James s-a înţeles cu grupare de pe Old Trafford şi urmează să semneze un contract valabil pe patru ani. În Regat, povestea nu pare să fie susţinută. Englezii nu consideră transferul columbianului necesar pentru United. Mai mult decât atât, s-ar părea că Antoine Griezmann (Atletico Madrid) şi Bernardo Silva (AS Monaco) ar fi principalele ţinte ale lui Jose Mourinho pentru compartimentul ofensiv.

Manuel Lanzini (24 de ani, mijlocaş ofensiv) de la West Ham la Everton. Argentinianul e văzut de Ronald Koeman drept un înlocuitor perfect pentru englezul Ross Barkley. Se zvoneşte că internaţionalul britanic ar putea semna cu Tottenham în această vară. Pe lângă Lanzini, Everton se mai interesează şi de serviciile islandezului Gylfi Sigurdsson, de la Swansea City.

Marco Verratti (24 de ani, mijlocaş central) de la PSG la Chelsea. Antonio Conte pregăteşte terenul pentru Liga Campionilor, iar Verratti şi Kante ar forma un cuplu incredibil la mijlocul terenului. Conform ESPN, Chelsea pregăteşte o ofertă de peste 60 de milioane de euro pentru mijlocaşul italian.
La Liga (Zvonuri)

Philippe Coutinho (24 de ani, mijlocaş ofensiv) de la FC Liverpool la FC Barcelona. Catalanii ar pregăti o ofertă de circa 70 de milioane de euro pentru „magicianul” de pe Anfield. În sezonul 2011-2012, brazilianul a evoluat pentru rivala locală, Espanyol, fiind împrumutat de la Inter Milano.

Hector Bellerin (22 de ani, fundaş dreapta) de la Arsenal la FC Barcelona. După ce Aleix Vidal nu a dat randamentul aşteptat, Luis Enrique a fost nevoit să-l reprofileze pe Sergi Roberto pentru a acoperi flancul drept al apărării. Conducerea Barcelonei intenţionează să aducă un fundaş dreapta de meserie, astfel că Bellerin a intrat în vizorul catalanilor. Dacă internaţionalul spaniol va părăsi gruparea de pe „Emirates”, Arsenal va încerca să aducă un înlocuitor de la rivala Barcelonei. Danilo, fundaşul Realului, pare a fi ţinta „Tunarilor”.

David De Gea (26 de ani, portar) de la Manchester United la Real Madrid. Zvonurile privind un eventual transfer al lui De Gea pe Santiago Bernabeu continuă şi în această vară. Conform Daily Mail, portarul „diavolilor” reprezinta principala ţintă a madrilenilor în următoarea perioadă de mercato.
Bundesliga (Zvonuri)

Paulinho (28 de ani, mijlocaş central) de la Guangzhou Evergrande la Bayern Munchen. Carlo Ancelotti va căuta să-şi întărească lotul în această vară, iar conform zvonurilor apărute în presa mondială, brazilianul ar putea reprezenta primul transfer al bavarezilor.

Alexandre Lacazette (25 de ani, atacant) de la Olympique Lyon la Borussia Dortmund. Francezul vrea cu orice preţ să evolueze în Liga Campionilor în sezonul viitor, lucru pe care Lyon nu-l putea garanta. Fosta campionă din „Hexagon” va încheia sezonul pe poziţia a patra în Ligue 1, astfel că va evolua în Europa League. Pe lângă Dortmund, Arsenal şi Atletico Madrid au mai pus ochii pe golgheterul grupării de pe „Stade des Lumieres.”

Etapa a 11-a a play-out-ului are programate astăzi două partide. Prima confruntare a zilei este meciul dintre Pandurii şi ASA Târgu-Mureş, două echipe aflate la coada clasamentului. Pandurii are 20 de puncte şi se află pe loc retrogradabil, în timp ce ASA este pe ultimul loc cu 13 puncte. Partida este una capitală pentru gorjeni care speră să se poată salva de la retrogradare. Ardelenii par condamnaţi în acest sezon. În sezonul regulat, Pandurii a câştigat meciul de pe teren propriu, scor 1-0, dar a pierdut la scor de neprezentare confruntarea de la Târgu-Mureş. În turul play-out-ului, cele două formaţii au încheiat la egalitate, scor 0-0.

Crescut de AS Roma, fundaşul român Deian Boldor este protagonistul unui eveniment de neuitat pentru echipa din nordul Italiei, Hellas Verona. În ultima etapă din Serie B, Verona a făcut o remiză albă cu Cesena şi a dat startul la petrecere. Formaţia antrenată de tehnicianul Pecchia a promovat în prima ligă din Peninsulă, ocupând poziţia a doua în clasament, cu 74 de puncte. Boldor a ajuns la Hellas Verona, sub formă de împrumut pe un an, de la Bologna, la începutul sezonului 2016-2017 şi a reuşit o performanţă asemănătoare (promovarea cu o echipă din Serie B în A) cu cea a fostului său coleg de la Roma Primavera, actualul stelist, Mihai Bălaşa, care a promovat cu formaţia Crotone din Serie B în A. Bucuria promovării în primul eşalon din Italia a devenit imediat virală, Deian Boldor a postat filmuleţe şi poze pe conturile sale de socializare.

Corona Braşov se pregăteşte de schimbări importante în această vară. Clubul de la poalele Tâmpei şi-a anunţat oficial noul antrenor, şi-a prezentat şi primele achiziţii, dar în acelaşi timp a făcut public şi numele handbalistelor de care se va despărţi în această perioadă. Nu mai puţin de 8 jucătoare vor pleca de la Corona: Denisa Dedu, Nicoleta Dincă, Oana Bondar, Mihaela Tivadar, Adriana Crăciun, Mihaela Briscan, Daniela Corban, Anişoara Marcu. Dintre jucătoarele care vor pleca, ştim sigur că Denisa Dedu a semnat cu Siofok, Adriana Crăciun va evolua la Fleury, în timp ce Nicoleta Dincă şi Oana Bondar vor ajunge foarte probabil la CSM Bistriţa. Pe lângă cele 8 jucătoare prezentate de Corona Braşov la final de contract, ar mai fi de spus că interul Carmen Cartaş se pregăteşte să devină mamă şi va rata o parte din sezonul următor, în timp ce Andreea Pricopi are o clauză prin care poate pleca la un club din străinătate.

9 zile au trecut de când atacantul român, Adrian Stoian, a ajuns de urgenţă la un spital din Crotone din cauza unui virus. Potrivit ultimului comunicat al echipei sale, FC Crotone, Stoian se simte mai bine, însă va rămâne în continuarea internat pentru a primi rezultatele ultimelor investigaţii medicale. Echipa atacantului, FC Crotone este la un punct de salvarea de la retrogradare, ocupă locul 18 în Serie A cu 31 de puncte, în timp ce Empoli, de pe locul 17 are 32 de puncte. Formaţia din sudul Italiei mai are două meciuri „imposibile”, primul în deplasare cu Juventus, iar ultimul, de pe teren propriu cu echipa lui Ştefan Radu, Lazio. Adrian Stoian va fi telespectator şi spectator în lupta formaţiei sale cu granzii Italiei pentru salvarea de la retrogradare. În ultima etapă jucată, românul a privit partida FC Crotone – Udinese, 1-0, de la geamul rezervei de spital în care este internat. Presa din Italia l-a numit „Papa de România”.

Claudiu Niculescu i-a preluat pe cei de la FC Voluntari cu obiectivul clar de a salva echipa de la retrogradare. După doar câteva meciuri cu Niculescu pe bancă, ilfovenii speră acum chiar la Europa League. În clasamentul play-out-ului, FC Voluntari are 30 de puncte, cu şapte mai multe decât ACS Poli Timişoara, echipa aflată după ei în ierarhie. Voluntari a reuşit să se califice şi în finala Cupei României după ce a eliminat CS U Craiova. În eventualitatea în care va câştiga trofeul, în confruntarea cu Astra, cei de la Voluntari vor avea dreptul de a participa în Europa League. Câştigătoarea Cupei României va merge în turul trei preliminar al Europa League. Dan Leasă, managerul general al ilfovenilor, a anunţat că clubul va depune dosarul pentru a primi licenţa pentru cupele europene.

Internazionale Milano s-a alăturat echipelor Arsenal Londra şi Juventus Torino în cursa pentru transferul fotbalistului francez Corentin Tolisso (23 de ani), de la Olympique Lyon. În plină reconstrucţie după un nou sezon ratat, oficialii de pe Giuseppe Meazza caută soluţii de jucători care o pot ajuta pe Inter să redevină o forţă. După ce s-a speculat pe seama faptului că Diego Simeone ar putea fi adus ca antrenor, iar Arda Turan de la Barcelona transferat, acum presa din Italia scrie despre o nouă ţintă a „nerazzurrilor”: mijlocaşul central Corentin Tolisso. Corentin Tolisso a marcat 14 goluri şi a oferit şase pase decisive în toate competiţiile acestui sezon pentru Olympique Lyon. Alături de formaţia franceză, Tolisso a ajuns până în semifinalele Europa League, unde a fost eliminată de Ajax Amsterdam, care va juca finala împotriva celor de la Manchester United.

Arena din Copou va găzdui, vineri seară, cu începere de la ora 20:30, derby-ul play-out-ului Ligii 1, dintre CSM Poli Iaşi şi Gaz Metan Mediaş. Fără înfrângere în ultimele 11 etape, Iaşiul ocupă locul 1 şi are un punct avans faţă de Gaz Metan, iar în cazul unui succes se va desprinde la patru puncte şi va lua o opţiune serioasă pentru câştigarea play-out-ului. Dacă în sezonul trecut locul 1 avea o miză imensă, participarea în preliminariile Europa League, de această dată, campioana play-out-ului nu va avea de câştigat decât financiar, diferenţa faţă de locul 2 fiind de aproximativ 200.000 de euro.

PROGNOZA METEO
19 Mai 2017

Vremea se va încãlzi ușor în cea mai mare parte a țãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, dupã-amiaza și seara, local, în zonele de deal și de munte, iar noaptea izolat și în regiunile estice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade pe litoral și 27 de grade în Banat și în Crișana, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 grade în depresiuni și 16 grade în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Vremea va fi în general frumoasã și se va încãlzi ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorãri trecãtoare dupã-amiaza și în a doua parte a nopții, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 23…24 de grade, iar cea minimã de 9…11 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *