Stiri pe scurt 19 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 19 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  19  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 19 ianuarie. In anul 2001, a încetat din viaţă filologul Emil Turdeanu, membru de onoare al Academiei Române, editor a două prestigioase reviste ale exilului românesc: „Revue des etudes roumaine” şi „Fiinţa românească” (n. 10 noiembrie 1911).

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ger valabil pentru 21 de judeţe ale ţării, avertizarea intrând în vigoare joi, la ora 12, fiind valabilă până sâmbătă la ora 10.00. Judeţele vizat de avertizare sunt Maramureş, Hunedoara, Covasna, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Braşov, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Alba , Sibiu, Argeş şi Capitala.

Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că , nu mai sunt autostrăzi, drumuri naţionale şi judeţene cu circulaţia rutieră oprită din cauza condiţiilor meteorologice, rămânând în vigoare restricţii de tonaj, de 7,5 tone, pe trei drumuri naţionale- DN3 Cobadin-Ostrov în judeţul Constanţa, DN5B Giurgiu-Ghimpaţi în judeţul Giurgiu şi DN41 Daia(Giurgiu) -Olteniţa(Călăraşi). Din cauza vântului rămân închise porturile Constanţa Sud -Agigea şi Constanţa Nord,iar navigaţia pe Dunăre este suspendată, pe o perioadă nedeterminată, între kilometrii fluviali 175 (Brăila) şi 1075 (Baziaş, judeţul Caraş-Severin).

Pe DN3, în judeţul Constanţa, între Cobadin şi Ostrov, există restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. În judeţele Giurgiu şi Călăraşi, pe DN41 Daia – Olteniţa, există restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Traficul rutier pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a fost reluat pe ambele sensuri, însă pe tronsonul kilometric 105 – 144 (între Drajna şi Feteşti) se circulă controlat, în coloană, autovehiculele fiind însoţite de utilaje de deszăpezire şi de echipaje de poliţie. Din cauza vântului puternic sunt oprite manevrele în porturile de la Marea Neagră, iar navigaţia pe Dunăre este suspendată, pe o perioadă nedeterminată, între kilometrii fluviali 175 (Brăila) şi 1075 (Baziaş, judeţul Caraş-Severin).

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost rănit şi transportat la spital, după ce a fost împuşcat în faţa unei săli de sport aflată pe Calea Torontalului din Timişoara. El se afla în maşina sa în momentul în care persoane necunoscute au început să tragă focuri de armă asupra autoturismului. Bărbatul a reuşit să fugă şi s-a adăpostit într-o benzinărie aflată în apropiere. Imediat, a sunat la 112, iar echipaje de poliţie, jandarmi şi o ambulanţă au ajuns la faţa locului. Vărul omului de afaceri Zaher Iskandarani, asupra căruia s-a tras, declară că atacul asupra sa era pregătit de Revelion. Faadi Jamil spune că cel care a tras asupra sa era „pe jos”.

Rănit de unul dintre gloanţe la mână, bărbatul susţine că atacul a fost bine pregătit şi că, de fapt, asasinarea sa era pregătită încă din noaptea de Revelion. Faadi Jamil locuieşte într-un imobil de pe bulevardul Republicii, într-un apartament în care, în anii ’90, un sirian a fost decapitat. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se văd doi bărbaţi, iar unul dintre ei pare să poarte o barbă falsă. Aceştia au avut o lanternă şi s-au uitat la cutiile poştale. Poliţia a intrat în posesia imaginilor şi se fac cercetări pentru identificarea suspecţilor.

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, le-a spus membrilor celor două comisii de Buget din Parlament, care verifică cele două rectificări pozitive ale guvernului Cioloş, că nu se cunosc datele definitive ale execuţiei bugetare, acestea fiind disponibile după 25 ianuarie. Ea a făcut referire şi la datele cu privire la fondurile europene, precizând că s-au încasat 4,407 miliarde lei, faţă de un estimat de 12,799 miliarde lei. Pescaru a fost întrebată dacă este o practică a Ministerului de Finanţe să supraestimeze veniturile din fonduri europene. După audieri, Pescaru a spus că speră că a lămurit nişte lucruri şi parlamentarii din cele două comisii vor „elucida problema”.

Un autobuz cu 50 de călători a rămas blocat în zăpadă, între localitatea Ciocârlia de Sus din judeţul Constanţa şi Autostrada 2, pentru deblocarea lui fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor şi a drumarilor. Vântul continuă să bată cu putere, spulberând zăpada, în special în judeţul Constanţa, aici fiind înregistrate, în ultimele 24 de ore, cele mai multe solicitări pentru situaţii de urgenţă din cauza condiţiilor meteo. În jurul orei 06.30, un autobuz cu 50 de călători a rămas blocat în troiene la câteva sute de metri de intrarea în localitatea Ciocârlia de Sus, judeţul Constanţa, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor şi ma drumarilor cu mai multe utilaje pentru a-i aduce în siguranţă în sat.

Traficul rutier a fost reluat pe Autostrada soarelui, pe ambele sensuri, dar pe tronsonul 105-144, între Drajna şi Feteşti, se circulă controlat, în coloană, maşinile fiind însoţite de utilaje de deszăpezire şi echipaje de poliţie. Pe calea ferată, circulaţia feroviară este restricţionată pe şase linii, iar 14 trenuri sunt anulate. În ultimele 24 de ore, în zonele unde s-au manifestat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase au intervenit 4.333 efective ale Ministerului Afacerilor Interne (2.520 – IGPR, 1.135 – IGSU, 678 – IGJR) cu 2.381 mijloace (1.923 – IGPR, 329 – IGSU, 129 – IGJR).La nivelul CNAIR s-a acţionat cu 1.364 utilaje, fiind folosite 2.552,7 tone de material antiderapant (sare şi nisip) şi 5,8 tone clorură de calciu.

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Sirma Caraman, a respins speculaţiile potrivit cărora suplimentarea bugetului ministerului, în 2016, cu fonduri pentru administraţiile locale s-a datorat campaniei electorală, susţinând că toate obiectivele au fost începute în perioada 2007-2014. Ea a precizat că sumele provenite din suplimentarea bugetului la rectificarea bugetară au fost pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Avizele CSM în cazul proiectelor de ordonanţă de urgenţă pentru graţiere şi modificarea codurilor penale vor fi transmise Ministerului Justiţiei până pe 27 ianuarie, cel târziu, termenul iniţial fiind prelungit cu patru zile la solicitarea consiliului. La o zi după ce proiectele de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului pentru graţiere şi pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trimise spre consultare şi pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu data limită de 23 ianuarie, conducerea CSM a propus Ministerului Justiţiei ca termenul să fie prelungit până pe 27 ianuarie, ministerul fiind de acord cu termenul înaintat de consiliu.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, la sediul ministerului, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea nu este făcută pentru o persoană ci se încearcă remedierea unei situaţii „care persistă de mai mult timp în România”, făcând referire la supraaglomerarea din închisori. Precizarea vine în contextul în care şefi de parchete şi de instanţe au declarat că ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor sunt făcute cu „”dedicaţie”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Un bărbat căzut pe DN 17, care leagă Bistriţa de Suceava, a fost lovit, în localitatea Tiha Bârgăului, de o maşină a Poliţiei aflată în timpul serviciului de patrulare, pronosticul medicilor fiind rezervat în cazul victimei, deoarece a suferit mai multe traumatisme. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Bistriţa, dr. Mihaiela Mastan, a declarat că bărbatul accidentat la Tiha Bârgăului a murit la puţin timp după ce a ajuns la spital, din cauza numeroaselor răni suferite. Poliţiştii au reuşit să îl identifice pe bărbat, acesta fiind din Tiha Bârgăului.

Cu o putere medie de cumpărare de 4.181 de euro, românii rămân pe locul 33 în clasamentul european al puterii de cumpărare, la fel ca în 2015, situându-se cu mult sub puterea medie de cumpărare, de 13.672 de euro pentru cele 42 de ţări europene analizate de GfK. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparaţie cu 2015, puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12%. Topul primelor zece ţări din Europa după puterea de cumpărare este condus de Liechtenstein, urmat de Elveţia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Danemarca, Austria, Suedia, Germania şi Marea Britanie. România se află pe locul 33 în clasamentul european, precedată de Ungaria, Turcia şi Muntenegru şi urmată de Bulgaria.

Bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare, de 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară, valoare care plasează locuitorii capitalei la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa). Următoarele judeţe sunt Timiş, Cluj, Ilfov, Braşov, Constanţa, Sibiu, Arad, Prahova şi Argeş. Judeţele aflate în top 10 sunt singurele cu o putere de cumpărare peste media naţională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Cel mai aproape de medie este judeţul Alba cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, locul 11 în clasament. Judeţul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de judeţe din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro, cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).

Europenii înregistrează o putere de cumpărare pe persoană în uşoară creştere în 2016, comparativ cu anul trecut. Venitul net disponibil al populaţiei variază substanţial între cele 42 de ţări analizate în studiul GfK. Cea mai mare putere medie de cumpărare este în Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg, în timp ce cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova şi Ucraina. Ucrainenii au doar a opta parte din puterea medie de cumpărare a locuitorilor Liechtenstein-ului, acestea fiind câteva dintre concluziile studiului „GfK Puterea de cumpărare în Europa 2016”.

Conform studiului, un total de aproximativ 9.180 miliarde de euro a fost suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli şi economisire. Acest lucru corespunde unei puteri medii de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de ţări analizate, ceea ce reprezintă o creştere nominală de aproximativ 0,3%. Creşterea scăzută a puterii de cumpărare medie la nivel european se datorează în principal efectelor cursului de schimb şi stagnării ratelor de creştere în unele dintre cele mai mari ţări. Cu toate acestea, multe ţări au rate de creştere de peste 5 procente, inclusiv Islanda, Bulgaria, România, Estonia, Cehia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Malta, Slovacia, Luxemburg şi Letonia. GfK este o companie specializată în studii de piaţă şi despre consumatori, cu peste 13.000 de experţi în cercetare, care oferă studii în mai mult de 100 de ţări.

Mai mulţi turişti cazaţi într-un hotel din Eforie Nord au fost evacuaţi din imobil, după ce un incendiu a izbucnit într-o cameră, focul fiind stins de pompieri fără să se înregistreze victime. Focul izbucnise într-o cameră în care erau depozitate lenjerii şi materiale de întreţinere, iar la faţa locului s-au deplasat mai multe autospeciale ale Staţiei ISU de la Tuzla. Până la sosirea pompierilor, opt dintre cele 15 persoane cazate în unitatea hotelieră apucaseră să iasă, ceilalţi fiind evacuaţi de militari, în siguranţă, fără să se înregistreze răniţi.

Producătorul de cablaje Sumitomo va deschide, în luna aprilie, prima fabrică în judeţul Gorj, iar pentru primele cinci sute de posturi scoase la concurs au fost depuse deja cinci mii de CV-uri. Firma japoneză Sumitomo, care are puncte de lucru în Drobeta-Turnu Severin şi în Caransebeş, va înfiinţa, în aprilie, o nouă secţie de producţie a cablurilor electrice pentru autoturisme în judeţul Gorj. Aceasta va fi deschisă în incinta fostei fabrici de mobilă din Târgu-Jiu. Pentru început au fost scoase la concurs 500 de posturi, urmând ca până la finele anului să fie înfiinţate 1.500 de locuri.

Este pentru prima dată când agenţia americană publică online asemenea documente, după lansarea unui proces în acest sens de către un ONG. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a publicat online aproximativ 13 milioane de documente desecretizate. Publicarea s-a făcut sub presiunea unui ONG care a preluat documente cu acces limitat în arhive şi le-a pus online. Este totuşi pentru prima dată când asemenea documente ajung într-o zonă publică fără restricţii. Printre documente se numără inclusiv rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum şi date despre observarea unor OZN-uri.

Întreaga arhivă este formată din aproximativ 800.000 de fişiere, care conţin împreună 13 milioane de pagini. De asemenea, printre aceste documente se numără rapoarte întocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi preşedinţi americani, Richard Nixon şi Gerald Ford. Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informaţii, precum şi mai multor cercetări ştiinţifice de importanţă pentru CIA. Printre documentele neobişnuite publicate online se numără rapoarte ale aşa-numitelor proiecte Stargate. Aceste proiecte s-au desfăşurat în perioada 1970-1995 şi au explorat potenţiale fenomene psihice şi experienţe extrasenzoriale cu aplicaţii militare şi civile. Se pare că americanii au executat un experiment inclusiv asupra mediumului Udi Geller în 1973.

O alertă în privinţa aerului poluat a fost emisă în capitala britanică Londra pe durata a trei zile, în timp ce primarul londonez Sadiq Khan avertizează în privinţa unei ”urgenţe în legătură cu sănătatea publică”. Se aşteaptă ca nivelul de poluare a aerului să atingă ”nivelul maxim” în zonele centrale ale capitalei. Nivelul de poluare este aşteptat să revină la normele obişnuite până vineri, conform previziunilor. Primarul londonez a format că multe din cele mai aglomerate rute vor fi extrem de poluate în următoarele trei zile. Departamentul pentru mediu a lansat o notificare oficială prin care comunică adulţilor şi copiilor ce suferă de boli de plămâni şi inimă să-şi reducă activitatea fizică în exterior.

Austria urmăreşte să înăsprească controalele la frontierele sale, în mod particular cu Slovacia, din cauza creşterii numărului de imigranţi ce încearcă să intre în ţară. Oficialul a adăugat că 299 de imigranţi au fost interceptaţi, de la începutul anului, în statul Austria Inferioară, care se învecinează cu Slovacia şi Cehia. Pe de altă parte, în statul Burgenland, aflat la frontiera cu Ungaria şi care a fost principala zonă unde s-au efectuat controalele, au fost interceptaţi doar 174 de imigranţi.

Mulţi dintre cei care încearcă să traverseze ilegal frontiera o fac venind cu trenul din Slovacia, fapt ce semnalează necesitatea de a efectua mai multe controale în trenuri, a adăugat ministrul austriac. Doskozil a precizat că 292 de persoane au fost prinse de la începutul lui 2017 în statul Tirol, însă cei mai mulţi au fost trimişi înapoi în Austria. În 2015, Austria a primit 90.000 de cereri de azil, însă numărul a scăzut la jumătate în anul următor, când s-au înregistrat doar 42.000 de cereri, după ce mai multe ţări din Europa au întărit controalele la frontiere.

Cele mai scumpe locuinţe sunt în oraşele din Asia, precum Hong Kong şi Mumbai, în ciuda informaţiilor potrivit cărora Londra şi New York ar avea cele mai scumpe spaţii de locuit. În Hong Kong, Mumbai, Beijing şi Shanghai durează mai mult de 30 de ani pentru o familie cu venitul mediu local să cumpere un apartament de 90 de metri pătraţi. Pe termen lung, creşterea prosperităţii şi factorii demografici indică o sporire puternică a cererii de locuinţe în multe oraşe mari din Asia, în special în economiile mai puţin dezvoltate, ceea ce ar trebui să sprijine în continuare preţul caselor în acele regiuni. Totuşi, populaţia din Tokyo şi Seul se va reduce, cel mai probabil, în următorii opt ani, ceea ce va scădea cererea pentru locuinţe. Dintre oraşele europene, Londra se situează pe locul cinci, iar Paris ocupă poziţia a opta în clasamentul rapoartelor dintre venituri şi preţuri.

Germania va reevalua cazurile a 547 de azilanţi despre care se crede că ar putea reprezenta un risc de securitate, în contextul dezbaterii privind modul în care autorităţile au gestionat cazul imigrantului tunisian care a comis atentatul de la Berlin din luna decembrie. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că autorităţile antiteroriste vor analiza cu atenţie cazurile solicitanţilor de azil consideraţi că ar constitui un risc de securitate, scopul fiind acela de a determina dacă este necesar ca aceştia să fie deportaţi sau reţinuţi.

Burkhard Lischka, purtătoare de cuvânt a Partidului Social Democrat din Germania, a declarat că autorităţile au pierdut urma a trei dintre aceşti azilanţi, indicând existenţa unor similitudini cu cazul tunisianului Anis Amri care a comis un atac cu camionul la un târg de Crăciun din Berlin. În răspunsul la o interpelare parlamentară, Guvernul german a comunicat că Amri a fost anchetat pentru tentativă de omor, în martie 2016, însă nu a oferit mai multe detalii. Luna aceasta, De Maiziere şi ministrul Justiţiei, Heiko Maas, au căzut de acord să introducă măsuri mai dure la adresa solicitanţilor de azil care nu au documente clare şi a celor consideraţi că ar constitui o ameninţare.

Coreea de Nord ar putea pregăti testarea unei rachete balistice intercontinentale. Agenţiile sud-coreene de informaţii au anunţat, că au reperat recent că bucăţi de rachetă sunt transportate şi că acestea ar putea fi jumătatea inferioară a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), generând temeri că o testare ar fi iminentă, scrie ziarul Chosun Ilbo, citând surse militare neidentificate. În ultimul an, regimul totalitar nord-coreean a efectuat două teste nucleare şi a lansat numeroase rachete balistice în scopul dezvoltării unei sistem balistic capabil să lovească teritoriul continental al Statelor Unite.

În cadrul unei postări făcute pe platforma de socializare Twitter, Julian Assange a promis că dacă Barack Obama va garanta graţierea lui Chelsea Manning, se va preda şi va accepta să meargă în SUA pentru a fi judecat de instanţa americană. În ultimele sale ore ca preşedinte în funcţie al SUA, Obama l-a graţiat pe Manning, care fusese închis pentru furnizarea unor documente secrete către Wikileaks. Deşi iniţial Assange părea să sugereze faptul că promisiunea sa va fi dusă la bun sfârşit, în cele din urmă acesta nu va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra, unde se se află din vara anului 2012.

O clădire turn de 17 etaje din centrul capitalei iraniene Teheran s-a prăbuşit în urma unui incendiu puternic, au anunţat autorităţile, care au precizat că în urma incidentului au fost rănite cel puţin 38 de persoane. Pompierii au încercat fără succes să stingă incendiul timp de mai multe ore, timp în care poliţia a ţinut populaţia departe. Clădirea s-a prăbuşit în doar câteva secunde, incidentul fiind surprins în direct de televziunea publică, chiar în timp ce un reporter relata de la faţa locului. Există informaţii că mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături.

Jalal Maleki, un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din Teheran, a declarat că zece secţii de pompieri au trimis echipaje la locul incendiului, care a fost semnalat în jurul orei locale 8 (ora României, 6.00). Clădirea Plasco, care cuprindea un centru comercial, fost construită la începutul anilor 1960 de omul de afaceri iranian de origine evreiască Habib Elghanian, fiind cea mai înaltă clădire din Teheran pentru mai mulţi ani. După Revoluţia iraniană din 1979, Elghanian a fost acuzat de spionj şi executat.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a recunoscut, într-o declaraţie din cadrul vizitei sale oficiale la Moscova, datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Acesta a spus că la Chişinău se examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de compania rusă Gazprom. În replică, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris, într-o postare pe Facebook, că Igor Dodon, „în loc să caute miliardul furat din sistemul bancar, ne pune în cârcă alte şase miliarde”.

Mai multe persoane au decedat în urma unei avalanşe produse în zona unui hotel din regiunea Abruzzo, despre care se crede că ar fi fost cauzată de cutremurele de miercuri. În cursul nopţii echipajele de salvare au încercat să ajungă la hotelul aflat în apropierea muntelui Gran Sasso din regiunea Abruzzo. Cel puţin trei persoane sunt date dispărute în urma avalanşei care a afectat un hotel din provincia Pescara, în zona Munţilor Apenini. Antonio Crocetta, liderul unui grup de poliţie alpină implicat în acţiunile de căutare şi salvare, a declarat că „sunt mai multe persoane decedate”.

SPORT

Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF, a decretat, că Gigi Becali a preluat în mod corect echipa de la Armată atunci când s-a făcut „tranzacţia”. Dragomir a adus în sprijinul afirmaţiei sale un document despre care spune că este edificator în acest caz şi consideră că omul de afaceri din Pipera se confruntă cu probleme acum deoarece nu a avut avocaţi suficient de buni. Reporterii ProSport au luat din nou legătura cu Dumitru Dragomir după emisiune şi au descoperit că Protocolul încheiat pe 7 noiembrie 1999 între AFC Steaua şi Armată, în baza Hotărârii de Guvern numărul 66 din 1999, în baza căruia echipa de fotbal trecea în administrarea unei asociaţii non-profit.

Prima partidă amicală pe care FCSB a disputat-o în primul cantonament din Turcia, jocul pierdut cu 2-0 în faţa azerilor de la Qarabag, a fost un eşec. Cu toate că a trimis pe teren încă din primul minut un ”11” format din cele mai bune opţiuni pe care le oferă lotul, inclusiv pe Denis Alibec, Laurenţiu Reghecampf nu a reuşit să facă echipa să arate fotbal. În a doua repriză, atunci când a schimbat toţi cei 11 fotbalişti de pe teren, antrenorul vicecampioanei a continuat seria experimentelor pe mai multe posturi. Inclusiv în centrul apărării, acolo unde a apărut din nou Alexandru Tudorie.

Chiar dacă Simona Halep şi Darren Cahill susţin că au o relaţie profesională specială, jurnaliştii australieni scriu că aceştia se află pe punctul de a se despărţi, din cauza rezultatelor slabe înregistrate în ultima vreme. La doar câteva zile după ce Simona Halep (4 WTA) a fost eliminată de Shelby Rogers (57 WTA) în primul tur la Australian Open, scor 3-6, 1-6, publicaţia australiană „The Courier Mail” anunţă o posibilă ruptură între româncă şi antrenorul Darren Cahill. Omul care i-a mai pregătit pe foştii lideri mondiali Andre Agassi şi Lleyton Hewitt ar fi în cărţi să îl preia pe rebelul jucător australian Nick Kyrgios, locul 13 în ierarhia mondială. Nick îşi caută un antrenor cu nume după ce a pierdut în turul doi la Australian Open, iar sursa citată notează că Darren este „persoana potrivită”.

Mijlocaşul Răzvan Marin a părăsit cantonamentul din Cipru al echipei FC Viitorul, iar miercuri seara a ajuns în Belgia. Fotbalistul în vârstă de 20 de ani urmează să semneze cu Standard Liege. Sportivul a ajuns aproape de miezul nopţii, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Intervievat de jurnaliştii belgieni, Răzvan Marin a mărturisit că le-a cerut sfaturi despre fotbalul belgian lui Mircea Rednic, antrenorul echipei Royal Mouscron, şi jucătorilor de la Anderlecht, Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu.

Nicoale Stanciu şi Alexandru Chipciu vor fi mult mai preocupaţi de poarta adversarilor şi mai axaţi pe partea ofensivă, odată cu venirea noului mijlocaş central, Adrien Trebel, care a fost adus la Anderlecht pentru a „culege” baloanele din spatele liniei de mijloc şi pentru a le mai multă libertate celor din faţă. Trebel a fost adus la Anderlecht în schimbul a trei milioane de euro, de la Standard Liege, iar presa din Belgia anunţă că un cuplu Trebel-Defour va da o libertate mai mare de exprimare, în ofensivă, lui Hanni, Stanciu şi Chipciu.

Din pricina situaţiei financiare, campioana României şi-a asumat în acest sezon rolul de vânzător de jucători. Astfel, Astra Giurgiu s-a văzut în situaţia de a nu putea refuza oferta de peste 1,5 milioane de euro de la FCSB pentru Denis Alibec şi de a nu putea reacţiona la oferta clubului lui Gigi Becali pentru Junior Morais. Totuşi, în ciuda discursului disperat lui Marius Şumudică, patronul echipei de la Giurgiu ţine cont şi de faptul că Astra trebuie să atace intrarea în playoff în primele meciuri oficiale din 2017.

Cristian Săpunaru este o ţintă atractivă pentru turcii de la Karabukspor, însă transferul are şanse mici de reuşită. Echipa de pe locul 11 din Super Liga turcă a făcut o ofertă care a fost refuzată de Niculae. Karabukspor era dispusă să plătească 100.000 de euro pentru a primi dreptul să negocieze cu fotbalistul care va împlini 33 de ani în aprilie. În ciuda faptului că fundaşul este unul dintre cei mai bine plătiţi fotbalişti ai giurgiuvenilor şi salariul său ar fi putut scuti clubul de o cheltuială importantă, Niculae a decis să refuze oferta.

Al şaselea episod al serialului dedicat golurilor din prima parte a sezonului le prezintă pe cele izbutite din penalty. Este binecunoscută de orice microbist importanţa penalty-ului în fotbal, care în atâtea rânduri poate decide soarta şi rezultatul unei partide. De aceea naşte atâtea controverse, când o asemenea lovitură este percepută atât de diferit chiar şi de observatori neimplicaţi emoţional în respectiva confruntare.În prima parte a actualului sezon s-au acordat 62 de penalty-uri, fiind transformate 53 (15% din totalul golurilor marcate), iar 9 au fost ratate. Astra, CFR Cluj şi Dinamo au beneficiat de cele mai multe, câte 7, echipa clujeană fiind singura care le-a transformat pe toate. Le-au urmat ACS Poli, Steaua şi Viitorul cu câte 6.

Rezultat absolut halucinant la Australian Open: Novak Djokovic (2 ATP) a fost eliminat în turul doi de uzbecul Denis Istomin (117 ATP), scor 7-6(8), 5-7, 2-6, 7-6(5), 6-4. Cea mai mare surpriză din istoria Australian Open s-a produs, când fostul lider mondial Novak Djokovic a pierdut în faţa lui Denis Istomin, în turul doi! Novak, sextuplu campion al turneul din Melbourne, părea să revină după ce pierduse primul set, a preluat conducerea cu 2-1 la seturi, dar a cedat incredibil în următoarele două manşe, scor 7-6(8), 5-7, 2-6, 7-6(5), 6-4!

Istomin s-a autodepăşit şi a făcut un meci extraordinar, însă jocul lui Djokovic a fost şters, sârbul comiţând peste 70 de greşeli neforţate. Culmea, Nole dezamăgeşte la Australian Open după ce a avut un start de sezon fantastic, în care a reuşit o victorie la liderul mondial Andy Murray, scor 6-3, 5-7, 6-4 în finala din Doha. Uzbecul care a trecut de Djokovic este antrenat de mama sa şi era cotat cu 25,00 la casele de pariuri. Novak Djokovic nu mai pierduse la Australian Open din anul 2014, atunci când a fost învins de Stan Wawrinka în sferturi, cu 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7. Sârbul a triumfat în ultimii doi ani la Melbourne, dar mai deţine şi titlurile din 2008, 2011, 2012 şi 2013.

Campionatul Mondial de handbal masculin programează azi şi vineri ultimele meciuri din faza grupelor. Au mai rămas de stabilit trei formaţii pentru optimile de finală, una în Grupa B şi două în Grupa C. Egipt este a devenit a 13-a naţională calificată după ce a învins ieri Argentina cu 31-26 şi are şanse chiar la locul 2 în Grupa D, dacă se va impune în ultima partidă cu Egipt. Cele mai interesante calcule sunt în Grupa B şi C, acolo unde sunt încă destul ne cunoscute, cine câştigă grupele, dar şi cine se mai califică.

Meciul zilei de meircuri a fost în Grupa B, între Spania şi Macedonia. Selecţionerul Lino Cervar a continuat cu tupeu să joace aproape tot timpul în atac cu om în plus (7-6), chiar dacă a avut în faţă una din cele mai redutabile echipe de contraatac. În urma acestei ”îndrăzneli”, Macedonia a realizat şi două dintre cele mai frumoase faze al Campionatului Mondial, două aeriene cu Kiril Lazarov apărut la finalizare.

Comisia de Disciplină a FRF a decis, că ASA Tg. Mureş a câştigat cu 3-0 la „masa verde” meciul de pe teren propriu cu Pandurii Tg. Jiu, din etapa a 21-a din Liga 1, iar gorjenii au primit şi o penalizare de 3 puncte în clasament în urma deciziei de a nu mai intra pe teren în repriza a doua a partidei, din cauza stării precare a terenului. Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii, susţine că oficialii FRF au acoperire din punct de vedere regulamentar.

Deşi terenul de la Târgu Mureş s-a prezentat în condiţii deplorabile la meciul cu Pandurii, arbitrul Marius Avram a decis că partida se poate disputa. Jucătorii celor două echipe s-au conformat deciziei centralului, însă, la pauză, gorjenii au decis să nu mai iasă de la cabine, conştienţi fiind de riscurile pe care şi le-au asumat. La pauza meciului, mureşenii conduceau cu 2-0. Chiar dacă există acoperire din punct de vedere al regulamentului în decizia luată de Comisia de Disciplină, Dragomir spune că deznodământul partidei putea fi şi altul.

Preşedintele de imagine a FCSB-ului a fost luat în colimator de Victor Piţurcă, după ce Helmuth Duckadam i-ar fi adus nişte acuzaţii grave, totul plecând de la suma de 6000 de euro. Piţurcă îl acuză pe Duckadam de faptul că nu vorbeşte despre conflictul dintre CSA şi FCSB şi că abordează alte subiecte, care ţin de trecutul fostului său coleg din finala de Cupa Campionilor din 1986.

Andrei Octavian Nicolescu, fost jucător al echipelor de rugby Metrorex, Griviţa şi Dinamo, a decedat în urma unui atac cerebral. Fostul rugbyst, originar din Bucureşti, şi-a început cariera la CSS Triumf Bucureşti, pentru care a evoluat trei ani, iar în 2006 s-a transferat la RC Griviţa. Din 2011, acesta a jucat la CS Dinamo. Acesta urma să împlinească 31 de ani pe 22 ianuarie. Andrei Nicolescu era preşedintele unui club de nataţie, Aqua Sport Bucureşti. Andrei Octavian Nicolescu va fi înmormântat, la ora 13:00, la Cimitirul Sf. Vineri din Capitală.

CS Universitatea Craiova a câştigat, miercuri, meciul amical disputat împotriva formaţiei malteze Hibernians FC, scor 3-1. La pauză, ocupanta locului 3 din Liga 1 a condus cu 3-0, după ce Alexandru Băluţă a deschis scorul în minutul 26, iar Jovan Markovic, în vârstă de 15 ani, a marcat de două ori, în minutele 37, respectiv 40. Maltezii au stabilit scorul final printr-un gol înscris în minutul 83. Atacantul Jovan Markovic are un singur meci oficial jucat pentru CS Universitatea Craiova, în Cupa României. Pentru că nu a împlinit încă 16 ani, regulamentul Ligii Profesioniste de Fotbal nu îi permite lui Markovic să evolueze în Liga 1.

Cu Petre Berbecaru preşedinte şi cu antrenorii Gheorghe Sbora şi Luminiţa Dinu pe bancă, HCM Râmnicu Vâlcea este revitalizată şi a obţinut în acest an trei victorii din tot atâtea meciuri. HCM a dovedit ieri la Cluj că victoriile din etapele trecute, cu Brăila şi Craiova nu au fost întâmplătoare. Vâlcencele s-au impus cu 26-23 şi au reintrat în lupta pentru calificarea în cupele europene. Austriaca Petre Blazek a fost cea mai bună jucătoare de pe teren şi a făcut adevărate minuni în poarta oltencelor. În minutul 51, gazdele conduceau cu 22-21, dar experimentatul Gheorghe Sbora a cerut inspirat time-out, după care Vâlcea a marcat cinci goluri consecutive şi a avut un final fără emoţii.

Raluca Olaru merge alături de ucraineanca Olga Savchuk în turul doi de la Australian Open, după o victorie importantă reuşită joi dimineaţă: 6-2, 6-4 cu Monica Puig/Naomi Osaka (Puerto Rico/Japonia). Olaru e singura jucătoare din România rămasă în cursă la dublu, perechile Irina Begu/Lara Arruabarrena (România/Spania) şi Sorana Cîrstea/Carina Witthoeft (România/Germania) fiind învinse fără drept de apel de Louisa Chirico/Elise Mertens (SUA/Belgia), respectiv Anastasia Pavliuchenkova/Timea Babos (Rusia/Ungaria).

Edi Iordănescu este extrem de deranjat de situaţia în care se află fotbalul românesc. Fost jucător şi antrenor la Steaua, Iordănescu jr. deplânge situaţia în care au ajuns cluburile de tradiţie ale României şi trage un semnal de alarmă: „Se pregătesc Pandurii, ASA, Steaua şi vine Dinamo din urmă”. Edi Iordănescu, în vârstă de 38 de ani, a jucat la Steaua în sezonul 1995-1996, iar între 2010 şi 2012 a fost şi antrenor al echipei, mai întâi secund, apoi a preluat postul de „principal” după plecarea lui Ilie Dumitrescu. Le-a mai antrenat pe FC Vaslui, ASA Târgu-Mureş, Pandurii şi ŢSKA Sofia din Bulgaria.

Real Madrid a fost învinsă, pe teren propriu de Celta Vigo, scor 1-2, în prima manşă a sferturilor de finală din Cupa Regelui. Returul este programat miercuri, 25 ianuarie, de la 22:15. După o primă repriză fără ocazii importante la cele două porţi, Celta Vigo a deschis scorul în minutul 64, prin Iago Aspas. Bongonda a pătruns în flancul stâng şi a centrat în careul Realului, spre a doua bară, iar Marcelo a respins greşit până la Aspas, care se afla nemarcat şi l-a învins pe Kiko Casilla.

Aflată în cantonament în Antalya, CS Pandurii Târgu Jiu a remizat în primul amical al iernii, scor 1-1 cu Anzhi Makhachkala. Ocupanta locului 11 din Rusia a deschis scorul în minutul 34, iar echipa preluată de Flavius Stoican putea egala chiar înainte de pauză, dacă Surugiu nu irosea o lovitură de la 11 metri. Revenit după împrumutut la ASU Poli Timişoara, Mărgărit a stabilit rezultatul final în minutul 70. Echipa gorjeană va dispua vineri un nou test, cu Krylya Sovetov Samara, locul 12 în Rusia.

PROGNOZA METEO
19 Ianuarie 2017

Vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor, geroasã dimineața și noaptea în cea mai mare parte a țãrii. Cerul, mai mult senin în jumãtatea de nord a țãrii, va mai avea unele înnorãri ziua în regiunile sudice, unde izolat, în special în Lunca Dunãrii și sudul Dobrogei, va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare la începutul intervalului în sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -8 și 0 grade, iar cele minime se vor situa între -18 și -4 grade, mai coborâte în depresiuni, pânã în jurul a -24 de grade. Mai ales noaptea, pe arii restrânse, în zonele joase de relief, va fi ceațã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va mai prezenta ușoare intensificãri în prima parte a zilei, apoi va slãbi treptat. Temperatura maximã va fi de -5…-4 grade, iar cea minimã de -9…-7 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *