Stiri pe scurt 19 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  19 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  19  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 19 ianuarie. In anul 2001,a încetat din viaţă filologul Emil Turdeanu, membru de onoare al Academiei Române, editor a două prestigioase reviste ale exilului românesc: „Revue des etudes roumaine” şi „Fiinţa românească” (n. 10 noiembrie 1911).

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere ca, în viitoarea lege a salarizării, salariul de bază al profesorului debutant să fie de 150 la sută faţă de cel minim, iar al învăţătorului cu studii medii 80 la sută din cel al profesorului. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă drepturile şi interesele a peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, consideră că noua lege de salarizare unitară trebuie să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sectorul public. In momentul de faţă, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei, ceea ce este „jenant”.

Autostrada A2, între Lehliu şi Feteşti, şi cinci drumuri naţionale din trei judeţe din estul şi sud-estul ţării sunt în continuare închise, din cauza zăpezii. În judeţul Buzău a fost reluată circulaţia pe DN22 Râmnicu Sărat,limită cu judeţul Brăila pentru toate categoriile de autovehicule, iar în judeţul Brăila, pentru cele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone.

În judeţul Vaslui a fost redeschis, cu restricţie pentru maşinile de 7,5 tone, DN24A Murgeni – Berezeni – Vetrişoaia. De asemenea, pe sectorul Vetrişoaia – Huşi este permisă doar circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone, iar pe tronsonul Simila – Murgeni, pentru cele sub 3,5 tone. De asemenea, a fost redeschis traficul pe DN26 Murgeni – Blăgeşti şi pe DN11A Bârlad (judeţul Vaslui) – Podu Turcului (judeţul Bacău), pe aceste tronsoane fiind permisă doar circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone.

Cinci drumuri naţionale sunt în continuare închise: DN3 Ostrov – Băneasa (judeţul Constanţa); DN22F Horia – Nalbant (judeţul Tulcea); DN22A pe tronsoanele Topolog (judeţul Tulcea) – Hârşova (judeţul Constanţa) şi Cataloi – Nicolae Bălcescu (judeţul Tulcea); DN22 Isaccea – Somova (judeţul Tulcea); DN24D limită cu judeţul Vaslui – intersecţie cu DN26. Din cauza căderilor de pietre de pe versanţi, traficul rutier este în continuare întrerupt pe DN57 Cozla – Şviniţa, în judeţul Caraş-Severin.

Manevrele maritime în porturile Constanţa-Nord şi Constanţa-Sud au fost reluate, în celelalte porturi de la Marea Neagră fiind în continuare suspendate. Judeţul Tulcea este, sub avertizare de viscol, viteza vântului depăşind la rafală 60 de kilometri pe oră, spulberând zăpada depusă anterior. De asemenea, pentru judeţele Teleorman şi Călăraşi a fost emisă a avertizare nowcasting cod galben de ceaţă. În aceste zone, ceaţa reduce vizibilitatea local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, a înregistrat o încetinire puternică în 2015, la o creştere de 6,9%, cel mai slab ritm din ultimii 25 de ani, iar semnele de revenire sunt reduse. În trimestrul al patrulea, avansul a fost de 6,8%, sub aşteptările analiştilor, indicând reducerea activităţilor economice. Liderii chinezi au participat luni la o întâlnire pe teme economice. Presa din China a relatat despre optimismul participanţilor, dar preşedintele Xi Jinping a cerut oficialilor să stabilizeze creşterea pe termen scurt.

Şapte localităţi din judeţul Galaţi mai sunt izolate, iar 17 drumuri sunt blocate pe anumite sectoare, autorităţile intervenind în continuare pentru deszăpezire. In judeţul Galaţi rămâne închis DN 24 D – limita cu judeţul Vaslui-Cuca – intersecţie DN 26. Totodată,mai sunt blocate şi 16 drumuri judeţene pe anumite segmente, fiind vorba despre: DJ 240 A sectorul Cârlomăneşti – Cerţeşti; DJ 241 H pe sectorul Ţepu – Brăhăşeşti; DJ 242 pe sectorul Tg. Bujor – Vârlezi; DJ 242 B pe sectorul Bereşti – Pleşa; DJ 242 D pe sectorul Băneasa – Suceveni; DJ 242 E pe sectorul Roşcani – Oancea; DJ 251 pe sectorul Pechea – C. Negri; DJ 251 B pe sectorul Blânzi – Cerţeşti – Corod; DJ 251 J pe sectorul Cerţeşti- Adam; DJ 251 F pe sectorul Drăguşeni – Smulţi; DJ 251 H pe sectorul Corod – Valea Mărului; DJ 252 pe sectorul Băltăreţi – intersecţia – E 581 – Buciumeni – Nicoreşti – Movileni – Podoleni; DJ 253 pe sectorul Cudalbi – Băleni – Viile; DJ 254 pe sectorul Costache Negri – Griviţa – Iveşti; DJ 255 pe sectorul Rediu – Cuca; DJ 261 A pe sectorul Scânteieşti – Frumuşiţa.

Procurorii din Târgovişte fac, mai multe percheziţii, dintre care două la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa şi la Primăria comunei Vulcana Pandele, într-un caz de şantaj, abuz în serviciu şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise între 2014 şi 2015. In acest dosar este vizat administratorul public al localităţii Vulcana Pandele, care este suspectat că a încheiat contracte de deratizare cu mai multe şcoli din judeţul Dâmboviţa folosindu-se de mijloace nelegale. Pe parcursul cercetărilor preliminare anchetatorii au stabilit că administratorul public al localităţii este în fapt şi administrator al unei pagini de internet care se prezintă drept ziar on-line cu ştiri locale din judeţul Dâmboviţa.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vrancea, la adâncimea de 125 de kilometri. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Focşani (37 de kilometri), Mărăşeşti (42 de kilometri), Covasna (44 de kilometri), Râmnicu Sărat (49 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (53 de kilometri).

Tânăra din judeţul Vaslui care a suferit o fractură la coloană după ce a căzut din podul casei a fost preluată de o ambulanţă după aproximativ şapte ore de la solicitare şi transportată la un spital din Iaşi, în acest caz fiind necesară intervenţia utilajelor de deszăpezire. Autorităţile au solicitat intervenţia unui elicopter SMURD de la Bucureşti, însă ulterior s-a anunţat că acesta nu se poate deplasa din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a distanţei prea mari. În timpul în care a aşteptat ambulanţa, tânără a primit îngrijiri de la medicul din sat.

Glenn Frey, prolificul chitarist, cântăreţ, textier şi membru fondator al trupei americane Eagles, cunoscută în lumea întreagă graţie cântecului „Hotel California”, a murit la vârsta de 67 de ani,la New York. Informaţia a fost confirmată de trupa americană prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul ei oficial. Glenn Frey a murit din cauza unor complicaţii medicale generate de poliartrită reumatoidă, colită ulcerativă acută şi pneumonie.

Trupa Eagles, al cărei material discografic „Their Greatest Hits 1971-1975” ocupă locul al doilea în topul celor mai bine vândute albume din toate timpurile în Statele Unite (după celebrul album „Thriller” al cântăreţului Michael Jackson, n.r.), a definit muzica anilor ’70 din America şi a rămas o prezenţă constantă la posturile de radio până în zilele noastre, la aproape o jumătate de secol după lansare. Stilul abordat, rock cu influenţe country, a contribuit din plin la succesul trupei, potenţat de o serie de piese ce au devenit celebre, precum „Desperado”, „Already Gone” şi „Take It to the Limit”.

Un rechin alb, despre care se crede că măsoară şapte metri lungine, a fost reperat, de un elicopter al Pazei de Coastă din Australia, în apropiere de oraşul Adelaide. Autorităţile au dat imediat alarma, deoarece „Marele Alb” a fost văzut la doar 100 de metri în larg de plaja Rocks Marino. Toate activităţile de pe coastă au fost imediat anulate, iar înotătorii au fost evacuaţi din apă.

A fost cea mai geroasă noapte din această iarnă în Bucureşti şi în mai multe zone din sudul ţării. În Capitală, mai multe troleibuze au rămas blocate pe traseu, după ce firele îngheţate au cedat. Circulaţia troleibuzelor este întreruptă în acest moment în cartierul Cotroceni.

Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost închisă, sute de bolnavi de cancer rămânând fără medic şi fără citostatic. Singurul oncolog al spitalului şi-a dat demisia, plecând în sistemul privat. Managerul spitalului din Vaslui, Ana Smaranda Rinder, a declarat că instituția caută un medic oncolog de mai bine de un an de zile, dar că nu a reușit să găsească un doctor. Conducerea spitalului a cerut ajutorul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi, în speranţa că se va găsi un medic care să accepte să vină la Vaslui. Reprezentanţii institutului au comunicat că nu există specialişti care să fie trimişi în Vaslui şi, în plus, nu pot prelua bolnavii din Vaslui, care au nevoie de citostatice.

Oceanele, care captează 90% din căldura suplimentară determinată de încălzirea globală, au absorbit în ultimele doua decenii o cantitate echivalentă cu cea absorbită începând din 1865, susține un studiu publicat în revista „Nature climate change”. Dacă această absorbție masivă de căldură a permis limitarea încălzirii atmosferei, ea ar putea constitui o bombă cu ceas care va perturba clima și mai mult în viitor. Căldura stocată de suprafețele de apă marină ar putea modifica circulația curenților marini și atmosferici, putând introduce o nouă tulburare în sistemul climatic.

Irinel Columbeanu i-a făcut o superpetrecere Irinei de ziua ei, în timp ce mama copilei, Monica Gabor, doar a felicitat-o pe Skype. Irina Columbeanu, fiica Monicăi Gabor şi a lui Irinel, a împlinit ieri nouă ani. Copila a avut parte, în avans, de o megapetrecere, organizată de omul de afaceri, la un loc de joacă din Capitală, la care au participat toate prietenele sale, precum şi cele mai dragi fiinţe, tatăl şi bunicul său, Ion Columbeanu. A lipsit însă Monica, aflată în America. Aceasta şi-a felicitat fiica doar într-o conversaţie ce a avut loc prin intermediul internetului, fără a-i trimite, eventual, un colet cu vreun cadou special. Ce-i drept însă, Moni se revanşează atunci când ajunge în România, aducându-i Irinei tot ceea ce aceasta îşi doreşte. Deşi avea dreptul să stea toată vacanţa de iarnă cu fiica sa, Monica nu a mai venit în ţară, fiind “oprită” în America de iubitul său chinez, Mr. Pink. Astfel că, în această perioadă, cel care şi-a distrat fiica a fost tot tatăl micuţei, Irinel Columbeanu.

Dana Roba, una dintre multele foste iubite ale lui Nicolae Guţă, s-a aşezat la casa ei. După ce s-a pocăit, în urmă cu aproape un an, tânăra a cunoscut un bărbat de aceeaşi religie cu care s-a măritat în weekend. Dana Roba a luat prin surprindere o ţară întreagă, după ce a anunţat, în urmă cu câteva luni, că s-a pocăit. La scurt timp după ce şi-a schimbat radical stilul de viaţă, tânăra l-a cunoscut pe Daniel, un bărbat din aceeaşi religie, cu care s-a căsătorit. Nunta a avut loc la Timişoara, în weekendul ce tocmai a trecut, iar slujba de cununie s-a ţinut potrivit ritului penticostal. După cununia religioasă, a avut o petrecere restrânsă, la care au participat doar cinci persoane, printre care nu s-au aflat părinţii mirilor.

Prinţul Harry are o nouă iubită, scriu tabloidele britanice. E vorba de Prinţesa Maria-Olympia a Greciei şi Danemarcei. Potrivit unui prieten apropiat al noului cuplu, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori până acum şi chiar şi-au plănuit o vacanţă în Elveţia, în apropierea Paştelui. Mai mult, aceeaşi sursă a declarat revistei australiene „New Idea Magazine” că Prinţul Harry e îndrăgostit până peste cap de Olympia, care a fost catalogată de revista „Tatler” drept „cea mai dorită tânără din lume”, în urmă cu doi ani. Harry şi-a cunoscut prinţesa prin intermediul verişoarei sale, Prinţesa Beatrice. Până acum, Casa Regală nu a făcut niciun comentariu în legătură cu acest subiect.

Un „urs marţian” şi puiul său au fost identificaţi de un utilizator Youtube pe înregistrările NASA cu planeta roşie. Utilizatorul Mister Enigma a realizat un material amplu, în care expune mai multe teorii despre extratereştri, fantome şi OZN-uri. Culmea, acest „urs marţian” nu este cea mai ciudată teorie a conspiraţioniştilor legată de viaţa pe planeta Marte. În plus, mai există un rac spaţial, o şopârlă spaţială, un şoarece gigant şi chiar şi o navă inspirată din filmele Star Wars, toate pe aceeaşi planetă.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze prezenţa militară în Polonia şi în celelalte state central şi est-europene, solicită preşedintele polonez, Andrzej Duda, semnalând riscuri reprezentate de Rusia şi de organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Principalul obiectiv al summitului NATO programat la Varşovia în iulie va trebui să fie consolidarea securităţii ţărilor central şi est europene, ameninţate de Rusia, şi a statelor sudice, care se confruntă cu ameninţări din partea unor organizaţii teroriste precum reţeaua Stat Islamic, activă în Irak, Siria, Egipt şi Libia.

Uniunea Europeană (UE) va discuta săptămâna aceasta oportunitatea impunerii unor noi sancţiuni Iranului, în urma ultimelor teste de rachete balistice. Iranul, care a obţinut în acest weekend o ridicare a sancţiunilor ce i-au fost impuse în legătură cu programul său nuclear, a procedat pe 21 noiembrie la un nou test al unei rachete ballistice cu rază medie de acţiune, încălcând rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Republica islamică efectuase deja, în octombrie, un test balistic.

Hassan Rohani intenţionează să efectueze vizite în Italia, la Vatican şi în Franţa săptămâna viitoare, în primul turneu în Europa după anularea sancţiunilor impuse Teheranului.

Uniunea Europeană a adoptat cu dificultate,concluzii privind procesul de pace în Orientul Mijlociu, din cauză că unele state membre au vrut să atenueze referirile la violenţele comise de către colonişti israelieni sau etichetarea produselor provenind din colonii. Acest lung text a fost adoptat de către cei 28 de şefi ai diplomaţiilor din statele UE după o zi de negocieri, în contextul în care acesta urma să fie validat, iniţial, fără vreo dezbatere, în deschiderea reuniunii lor lunare, la Bruxelles.

ONU a somat marile puteri să se înţeleagă rapid asupra alcătuirii delegaţiei opoziţiei siriene la viitoarele negocieri de pace de la Geneva, avertizând că altfel riscă să apară întârzieri. Negocieri cu privire la o soluţie politică în Siria,între Guvern şi opoziţie,urmează să fie lansate la Geneva începând de pe 25 ianuarie, sub egida ONU. Potrivit unei foi de parcurs definite la Viena în noiembrie, de către 17 ţări,inclusiv marile puteri şi protagonişti în conflict precum Arabia Saudită şi Iranul, urmează să fie încheiat un armistiţiu, să se formeze un guvern de tranziţie şi să se organizeze alegeri într-un termen de 18 luni.

SPORT

Simona Halep (favorită 2) evoluează în faţa chinezoaicei Shuai Zhang (133 WTA), în prima rundă de la Melbourne. Irina Begu (favorită 29) a pierdut în mod neaşteptat cu Johanna Larsson (Suedia, 50 WTA), în primul tur de la Australian Open, scor 6-3, 6-2. Alexandra Dulgheru (61 WTA) a învins-o fără emoţii pe Storm Sanders (Australia, 355 WTA), posesoare a unui wild-card, scor 6-4, 6-2. Andreea Mitu (96 WTA) este prima româncă eliminată din turneu, după 3-6, 4-6 cu Julia Goerges (Germania, 45 WTA).

Venus Williams (favorită 8) pierde cu Johanna Konta, scor 4-6, 2-6! Americanca se afla pe sfertul de tabloul al Simonei Halep şi reprezenta un mare pericol pentru constănţeancă. Rafael Nadal a fost şi el eliminat de Fernando Verdasco. Poliţia din Melbourne monitorizează meciurile din turul 1, după ce mai mulţi jucători au rupt tăcerea în scandalul blaturilor din tenis.

Căpitanul cu care FC Argeş a câştigat titlul şi s-a luat la trântă cu Real Madrid, în anii ’70 a acordat un interviu de colecţie pentru ProSport. Copilăria petrecută între munca la câmp şi terenul de fotbal, renaşterea Corvinului, palma dată echipelor din Capitală, cu FC Argeş, ratarea Mondialului “pe pile”, botezul lui Şumudică şi Reghecampf la Bistriţa şi problemele de sănătate. Toate au fost rememorate de Remus Vlad, la 70 de ani.

Negocierile dintre oficialii ASA-ului şi Adrian Mutu au durat trei săptămâni. Atacantul nu va avea cel mai mare salariu la Târgu Mureş, el fiind mai interesat de revenirea în atenţia selecţionerului. Anghel Iordănescu decât de partea financiară. Mutu va fi plătit doar la vară, din drepturile tv şi va avea o primă specială doar dacă rămâne la ASA şi în toamnă şi se califică în Europa League.

ASA se luptă cu Steaua pentru titlul de transferul iernii în Liga I. Adrian Mutu şi Ciprian Marica sunt vedetele campaniei de transferuri, dar pretenţiile financiare ale celor doi nu sunt deloc apropiate. Dacă în cazul lui Ciprian Marica, acesta ar putea primi 1 milion de euro, în condiţiile în care Steaua intră în grupele Champions League, Mutu nu va încasa nici 10 la sută din această sumă.

Mijlocaşul Adrian Stoian a dat două pase de gol în partida pe care echipa sa, Crotone, a câştigat-o, luni, pe teren propriu, cu scorul de 3-1 (2-1), în faţa formaţiei Cagliari, în etapa a XXII-a a ligii secunde din Italia. Stoian, care a jucat până în minutul 86, a pasat decisiv la golurile reuşite de Budimir ‘2 şi Martella ’45+1. Cel de-al treilea gol al învingătorilor a fost marcat de Ricci, în minutul 75. Golul oaspeţilor a fost marcat de Farias, în minutul 21.

AC Milan este protagonista începutului de săptămână. Oficialii italieni au dat în judecată un jucători zambian care a jucat doi ani la juniori, dar avea cu nouă ani mai mult. Este vorba despre Yusupha Yaffa (28 de ani). Milanezii l-au legitimat pe Yaffa în 2013, având convingerea că atacantul poate fi un pariu câştigător.1 decembrie 1996,este data de naştere a fotbalului în actele de identitate. Dată fiind situaţia, oficialii clubului l-au legitimat la echipa sub 19 ani. De fapt, data de naştere a zambianului este 14 noiembrie 1987. Clubul din capitala modei l-a dat în judecată pe Yaffa pentru fraudă.

Naţionala se polo a României a câştigat primul meci din grupa 9-16 la CE de la Belgrad. Tricolorii s-au impus cu 12-7 în faţa Maltei. Golurile românilor au fost înscrise de Negrean 5, Ghiban 3, C. Radu 1, Popoviciu 1, Buşilă 1, M. Gheorghe 1. În meciul următor, România va întâlni Germania, pe 20 ianuarie, la ora 11:30. Nemţii s-au impus greu în meciul cu Slovacia, după lovituri de departajare de la 5 metri. La finele celor patru reprize regulamentare, scorul a fost egal, 8-8. După penaltyuri, Germania s-a impus cu 16-15.

Lumea tenisului este zguduită de un scandal fără precedent, nu mai puţin de 16 jucători care s-au clasat sau încă se află în Top 50 ATP fiind raportaţi pentru trucarea unor meciuri la Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU). Jurnaliştii de la BBC, care urmează să prezinte documente explozive într-o emisiune difuzată marţi, susţin că sunt vizaţi şi 8 sportivi care participă la actuala ediţie a Australian Open (18-31 ianuarie). Scandalul nu putea fi trecut cu vederea de jucătorii implicaţi în primul Grand Slam al anului, liderii mondiali din ATP şi WTA analizând deschis subiectul. Novak Djokovic (Serbia) a vorbit după victoria din primul tur (6-3, 6-2, 6-4 contra lui Hyeon Chung) şi a comentat teoria conform căreia reţele de pariori din Rusia şi Italia au obţinut câştiguri substanţiale din pariuri pe meciuri suspecte.

Cel mai bun jucător din tenisul mondial a oferit o declaraţie surprinzătoare, dezvăluind că i s-au propus 200.000 de dolari pentru a trânti un meci, în urmă cu 8 ani, înaintea primului tur de la Sankt Peteresburg (Rusia) 2007: „Nu am fost abordat direct. Ei bine… m-au contactat prin persoane care lucrau cu mine în acel moment, făceau parte din echipa mea. Desigur, am refuzat imediat. Tipul care a încercat să îmi facă această propunere, de 200.000 de dolari, nu a ajuns să vorbească direct cu mine. Din păcate, în acele vremuri au existat mereu zvonuri, discuţii, multe persoane care dădeau târcoale. Eu zic că au fost rezolvate, pentru că în ultimii 6-7 ani nu am mai auzit nimic de genul. Nu am fost abordat direct, aşa că nu mai am nimic de spus despre asta”. Novak, clasat la acea vreme pe locul 3 ATP, nu a mai participat până la urmă la turneul de la Sankt Petersburg, fiind accidentat.

PROGNOZA METEO
19 Ianuarie 2016

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasã noaptea în cea mai mare parte a țãrii. În cursul zilei vor fi înnorãri în sudul, centrul și estul teritoriului și va deveni variabil în rest; în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei și pe arii restrânse la munte vor fi ninsori slabe, însã vântul va mai prezenta intensificãri cu viteze la rafalã de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zãpada depusã anterior. În restul teritoriului vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în regiunile vestice. Noaptea, cerul se va degaja în majoritatea zonelor, iar în estul extrem și în sud-est vântul va sufla moderat, cu intensificãri locale de 50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între -8 și 1 grad, iar cele minime între -16 și -6 grade, mai scãzute în depresiuni, spre -20 de grade.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasã noaptea. Cerul va fi înnorat ziua, când trecãtor va mai fulgui, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de -2…-1 grad, iar cea minimã de -12…-10 grade, ușor mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *