Stiri pe scurt 19 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 19 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  19 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 19 august. In anul 1858, reprezentantii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franta, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) au semnat Convenţia de la Paris, potrivit căreia cele două ţări române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării şi a rămas în vigoare până în 1864.

Reguli noi în şcoli, din această toamnă. Elevii le pot cere socoteală profesorilor pentru notele primite şi pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor „în scop educaţional”, nu mai pot fi mustraţi în faţa clasei, iar, dacă îşi corectează comportamentul, nu li se va mai scădea nota la purtare. Toate acestea sunt posibile odată cu intrarea în vigoare a Statutului Elevului, act lăudat de Ministerul Educaţiei şi de reprezentanţii elevilor, însă privit cu scepticism de profesori.

Una din cele mai importante prevederi ale Statutului, care intră în vigoare chiar de la începutul anului şcolar, este că elevii au dreptul să îşi conteste notele la lucrările scrise. Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei. Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele dascălului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi profesori care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog.

Profesorul trebuie să îi informeze asupra notelor primite înainte să fie trecute în catalog şi trebuie să fie consultaţi în legătură cu materiile opţionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special în acest sens. La sfârşitul fiecărui semestru, elevii vor oferi feedback profesorilor, ca să-şi îmbunătăţească activitatea, prin completarea unor fişe anonime. Mai mult, profesorii nu au voie să pună absenţe ca mijloc de corecţie, au voie să pună absenţă doar dacă elevul nu este la oră şi nu au voie să îi oblige pe copii să participe la olimpiade şi concursuri şcolare.

O altă prevedere din Statut este că elevii nu au voie să fie deposedaţi de bunurile lor, dacă nu atentează la siguranţa colegilor şi a profesorilor. Ei au voie să folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs, dacă au acordul cadrului didactic şi dacă le folosesc în scop educaţional ori situaţii de urgenţă. Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere. Nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiţi doar pentru faptele pe care le săvârşesc în perimetrul şcolii.

Transportatorii rutieri români intră în grevă japoneză şi vor circula zilnic, timp de o oră, cu 30 km/h oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.907 lei / an. UNTRR îi invită pe transportatorii rutieri care participã la greva japonezã sã-şi punã în parbrizul autovehiculelor o pancartã A4 cu mesajul ”Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”. Pe lângã aceastã grevã japonezã, UNTRR împreunã cu celelalte asociaţii patronale din transporturile rutiere vor organiza în data de 15 septembrie 2016 un protest la nivel naţional.Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României cã tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.

UNTRR acuză firmele de asigurare că nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar sã punã pe spatele transportatorilor rutieri ineficienţa lor având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasãrile RCA. Patronatele din transporturile rutiere cer de urgenţă Guvernului sã intervinã prin Legea concurenţei nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluţia de emitere a unei Hotãrâri pentru blocarea tarifelor de primã RCA pentru o perioadã de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune mãsuri urgente pentru reechilibrarea pieţei.

Cristiana Feieş, în vârstă de 27 de ani, este una dintre tinerele care deţin o companie aflată în top 100 cele mai mari afaceri de tip SRL-D. Tânăra a decis să acceseze fondurile europene în urmă cu aproximativ trei ani pentru a-şi deschide magazinul alimentar din Reşiţa, MARKET GRADIMEX, însă aceasta a fost scutită doar de taxele de început, resursele financiare investite pentru a da startul afacerii provenind din surse proprii. Cele mai mari 100 de companii de tip SRL-D au încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri cumulată de peste 180 de milioane de lei, profituri de 12 milioane de lei şi un efectiv mediu total de 730 de angajaţi. Magazinul alimentar administrat de firma KMG World Trading a avut anul trecut vânzări de 2,9 milioane de lei cu nouă angajaţi, iar anul acesta fondatoarea speră la o creştere de cel puţin 20% faţă de anul trecut.

Guvernul a anunţat, că a realizat două proiecte, AnalyticsGovRo şi Contact.gov.ro, menite să centralizeze informaţiile privind traficul siteurilor guvernamentale şi a datelor de contact, ambele fiind realizate în colaborare cu cei patru tineri participanţi la Programul Oficial de Internship. Primul dintre proiectele dezvoltate cu sprijinul celor 4 studenţi se numeşte AnalyticsGovRo şi îşi propune realizarea unui mecanism de centralizare a informaţiilor privind traficul site-urilor guvernamentale, a paginilor vizitate şi a interacţiunii cu publicul. Datele vor fi obţinute cu ajutorul serviciului Google Analytics şi vor fi ulterior analizate şi publicate pe analytics.gov.ro.

Astfel de informaţii pot fi de interes atât pentru jurnalişti, cât şi pentru angajaţii instituţiilor publice responsabili cu actualizarea şi mentenanţa platformelor web în vederea îmbunătăţirii prezenţei online a administraţiei, precum şi a interacţiunii cu cetăţenii, organizaţiile neguvernamentale şi mediul privat. Al doilea proiect vizează centralizarea datelor de contact ale instituţiilor publice din România, în vederea facilitării accesului cetăţenilor la aceste informaţii şi a unei mai bune comunicări cu beneficiarii serviciilor publice oferite. Contact.gov.ro, site-ul centralizator, va oferi rapid datele de contact, poziţia pe hartă, orarul de lucru, dar şi alte date de interes. Proiectul va avea atât o componentă web, cât şi o componentă mobile pentru telefoane inteligente şi tablete denumită ContactGovRo, astfel încât gradul de accesibilitate al cetăţenilor la coordonatele de contact să fie maximizat.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de prelungire a arestului preventiv pentru fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, va fi judecată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cererea fiind înaintată de avocatul acestuia şi încuviinţată de instanţă. Întrebat dacă are de gând să citeze politicieni pentru apărarea fostului viceguvernator BNR, Durgheu a precizat că nu lucrează la nicio listă cu politicieni, dar, dacă procurorii vor considera necesar, va avea loc o confruntare între Bogdan Olteanu şi Sorin Ovidiu Vîntu.

Zeci de locatari din mai multe imobile de la marginea Bucureştiului s-au revoltat după ce Primăria Sectorului 4 a efectuat un control şi a descoperit că apartamentele sociale de pe Aleea Nehoiu din sudul Bucureştiului, oferite de municipalitate celor fără posibilităţi erau subînchiriate de fapt altor persoane. Acţiunea de control a vizat identificarea celor care au primit locuinţe sociale de la primărie şi pe care, ulterior, le-au subînchiriat la suprapreţ altor persoane. La puţin timp după demararea acţiunii de control, unii dintre locatari au început să se revolte. Oamenii au acuzat Primăria îi deranjează nejustificat, alţii că le sunt oferite condiţii de trai mizere.

Un bărbat, care susţine că locuieşte cu forme legale în una dintre garsonierele sociale, în momentul controlului nu a putut prezenta actele, motivând că sunt la mama sa. În schimb, a încercat să explice presei de ce în garsonieră locuiesc şapte persoane. Revoltate de acţiunea de control a primăriei, alte două femei au ieşit în faţa imobilelor şi au reclamat că autoritatea locală nu le oferă locuinţe decente, iar condiţiile de trai sunt de nesuportat. În urma controlului, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 al Bucureştiului au anunţat că nu vor fi efectuate evacuări, dar în perioada următoare vor fi organizate şi alte acţiuni de control pentru a fi identificaţi proprietarii care îşi subînchiriază locuinţele sociale, iar celor prinşi în această situaţie le vor fi luate locuinţele.

Ministerul de Interne a anunţat că a alocat forţe suplimentare de la Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie la frontiera cu Serbia după ce în această săptămână au fost depistate două încercări de trecere ilegală a frontierei de către grupuri mici de imigranţi. Măsura a fost luată de către reprezentanţii ministerului condus de Petre Tobă după ce, în această săptămână, au fost depistate două încercări de trecere ilegală a frontierei verzi de către grupuri mici de imigranţi. Astfel, începând de vineri dimineaţă, pe lângă dispozitivul existent, s-au alăturat maşini de termoviziune, patrule canine şi echipe terestre suplimentare.

Echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Aceste acţiuni au ca scop asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere la frontiera de sud-vest a României. Echipajele mixte sunt dotate cu echipamente de ultimă generaţie, autospeciale cu sistem de termoviziune şi câini de serviciu.

12.000 de medici români lucrează în prezent în străinătate, iar 80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare, arată un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor. În aceste condiţii, spun specialiştii, singura soluţie este să schimbăm un întreg sistem pentru ca medicii să revină. Andrei Găitan este medic rezident orelist în sistemul de stat şi s-a gândit serios să plece din ţară pentru a avea „o viaţă profesională împlinită, într-o societate care valorizează de la sine munca şi statutul medicului, dar şi pentru a putea supravieţui fără compromisuri, lucru imposibil în România în acest moment şi probabil imposibil şi în viitor pentru un tânăr medic la început de carieră”. Andrei spune despre sistemul de sănătate din România că are o organizare „învechită şi autocrată”, ceea ce nu ajută în dezvoltarea profesională.

Lucrul care l-ar motiva să rămână este o reformă reală în sistem, dar şi schimbarea percepţiei pe care societatea o are faţă de medici. Un alt student la Medicină, Vlad, susţine că va părăsi„categoric” ţara după terminarea studiilor. Vlad s-a gândit deja că ţara care l-ar adopta este Anglia şi spune că cel mai mult îl deranjează în sistemul de sănătate de acasă lipsa de resurse, faptul că lipsesc medicamente din spitale şi că medicii sunt nevoiţi să-i trimită pe pacienţi la farmacie să-şi cumpere singuri tratamentul. Însă, nu toţi medicii români din străinătate sunt încântaţi de situaţia din Occident. Mihai Bica a fost primul român care a terminat facultatea de Medicină de la Universitatea Cambridge. A plecat plin de speranţe în Marea Britanie, crezând că va găsi acolo tot ce este mai bun. Într-adevăr, şcoala de medicină a fost pe măsura aşteptărilor, însă sistemul de sănătate britanic nu este tocmai perfect, spune el.

Fenomenul exodului tinerilor medici s-a agravat în ultimii ani, lucru pe care îl constată şi reprezentanţii sistemului de Sănătate. Recent, Colegiul Medicilor a comunicat datele unui studiu care arată că în jur de 80% dintre tinerii doctori şi studenţi la medicină iau în considerare să plece din ţară, iar 30% din aceştia şi-au făcut deja bagajele.şi doar 10% aleg din start să profeseze în România. Efectele plecării medicilor se văd în spitalele din România. Circa 13.000 de posturi sunt vacante, iar multe dintre acestea sunt specializări precum Terapie Intensivă, ORL, Oncologie sau Cardiologie.

În cele aproape 1.700 de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount din comerţul modern erau angajaţi la finalul anului trecut aproape 72.000 de salariaţi. Numărul de angajaţi aproape s-a du­blat în perioada 2008-2015, în timp ce numărul de magazine a crescut de peste patru ori. Astfel, numărul mediu de salariaţi per unitate a scăzut la mai puţin de jumătate. Dintre cele zece reţele analizate de ZF, opt sunt pe minus la indicatorul angajaţi per magazin. Singura reţea care şi-a majorat numărul mediu de salariaţi per magazin a fost Profi, pe când la Lidl indicatorul a rămas constant.

Weekend-ul ăsta pe terasa blocului Magheru One se pune la cale o nocturnă de poezie. La Macaz, pe Moşilor e concert Poetrip. O expoziţie de fotografii Polaroid suprinde poveşti din România pe film analog, la Galeria Kube Musette. În afara Bucureştiului,e festivalul Cuca. Romanian Polaroid Photographers s-a născut în mai 2015 ca un index fotografic dedicat pasionaţilor de film instant din România şi din jurul lumii. www.polaroids.ro este o capsulă despre magie, inspiraţie şi storytelling prin puterea unor imagini vibrante, fără vârstă şi care poartă mai departe nostalgia generaţiilor de artişti care au iubit acest format fotografic greu de uitat. Fondat de Ioana Cristina Casapu şi Dragoş Mălăescu, proiectul este o poveste de dragoste cu unul dintre cele mai frumoase formate de film analog existente şi un tribut adus artiştilor Andy Warhol, Andrei Tarkovsky sau Helmut Newton.

Crime + Investigation (CI) va difuza în premieră pe 22 august (22:00) „Deţinutele de la Holloway”, un documentar exclusiv despre cea mai mare închisoare de femei din Europa, Holloway, care şi-a închis porţile în vara acestui an, după 165 de ani de funcţionare. Documentarul „Deţinutele de la Holloway/ Holloway: Women Behind Bars” este prezentat de renumitul profesor criminalist David Wilson, fost director al închisorii, care investighează extraordinara poveste a penitenciarului încă de la începuturi şi face profilul câtorva dintre „locatarele” sale.

De la înfiinţarea sa în 1852, penitenciarul londonez a fost renumit pentru deţinutele infame închise aici. Folosind imagini de arhivă, reconstituiri şi mărturii ale unor experţi, documentarul aruncă o privire asupra acestora, dincolo de numele lor, şi asupra închisorii care le-a găzduit. Unele dintre acestea sunt Amelia Sach şi Annie Walters, criminalele notorii din epoca victoriana, prizonierele politice Emmeline Pankhurst şi Diane Mitford şi criminale în serie Myra Hindley şi Rose West. Profesorul David Wilson urmăreşte modul în care închisoarea s-a transformat de-a lungul anilor, examinează crimele deţinutelor şi discută cu cei care au experimentat din plin viaţa în cadrul închisorii Holloway.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul comis miercuri asupra unui baraj al poliţiei rutiere, la periferia estică a Moscovei, incidentul soldându-se cu moartea unui poliţist şi a celor doi atacatori. Doi indivizi care aveau asupra loc arme de foc şi topoare au atacat agenţi de poliţie. Indivizi neidentificaţi care ar putea fi din Caucaz au deschis focul la un baraj al poliţiei din zona Şcelkovskoi, la periferia estică a Moscovei. Un poliţist a fost ucis în atac, iar doi au fost răniţi, unul fiind în stare critică. Cei doi atacatori au fost împuşcaţi mortal de poliţie. Rusia desfăşoară o campanie de bombardamente aeriene în Siria, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, iar printre ţintele vizate de raidurile aeriene ruse se numără şi poziţiile grupării teroriste Stat Islamic. In Caucazul de Nord sunt active grupuri teroriste separatiste cecene, dar şi militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic.

Nu există motive pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană ca urmare a crizei ucrainene, întrucât Moscova nu şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate în cadrul acordului de pace de la Minsk. Într-un interviu pentru RedaktionsNetzwerks Deutschland (DRN), cancelarul german a declarat că Moscova a provocat o criză majoră prin anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, dar şi prin sprijinul acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Cancelarul german a adăugat că acţionează împreună cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a convinge Ucraina şi Rusia să pună în aplicare armistiţiul de la Minsk, în pofida numeroaselor obstacole.

Departamentul de Justiţie din SUA doreşte să înceteze un experiment lung de un deceniu de angajare a companiilor private pentru a ajuta să gestioneze deţinuţii, mişcare care a prăbuşit valoarea acţiunilor închisorilor private. Corrections Corp a scăzut cu 35%, la 17,57 dolari per acţiune, cea mai mare scădere de la IPO-ul din 1997. GEO Group s-a prăbuşit cu 40%, la 19,51 de dolari per acţiunie, de asemenea cel mai mare declin din istorie înregistrat de companie. Biroul Federal al Penitenciarelor va exclude folosirea închisorilor private, având scopul ca într-un final să înceteze de tot colaborarea, potrivit unui ordinal procurorului general Sally Yates. Închisorile private „nu oferă acelaşi nivel de servicii de corecţie, programe şi resurse şi nu ajută deloc la costuri, aşa că nevoie de a apela la aceste facilităţi scade”.

Fiecare constituţie a fost realizată pentru a însuma bazele unui stat. Monaco, a doua cea mai mică ţară ca întindere, are cea mai scurtă constituţie. Adoptată în 1962, în timpul domniei Prinţului Rainier al III-lea, documentul are 3.814 cuvinte. Micul principat este faimos în zilele noastre pentru că în zonă sunt cei mai bogaţi oameni ai lumii. n India, constituţia are 146.385 de cuvinte, fiind cea mai lungă din lume. A intrat în circulaţie în ianuarie 1950, la mai puţin de trei ani după ce India şi-a câştigat independenţa. Constituţia Statelor Unite ale Americii are 7.762 de cuvinte, fiind considerată una dintre cele mai vechi constituţii care încă este utilizată. A fost creată în timpul Convenţiei Constituţionale din Philadephia, în 25 mai 1787, documentul fiind semnat în 17 septembrie acelaşi an.

Autorităţile din Serbia au arestat, în ultimele săptămâni, peste 3.000 de imigranţi extracomunitari intraţi ilegal în ţară. Doi presupuşi traficanţi de persoane au fost arestaţi în cursul nopţii de miercuri spre joi. Conform Comisariatului sârb pentru refugiaţi, circa 4.000 de imigranţi erau joi pe teritoriul Serbiei, trei-sferturi în centre pentru refugiaţi. Peste 100.000 de extracomunitari au tranzitat Serbia în primele şapte luni ale anului 2016.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că refugiaţii nu sunt responsabili de aducerea terorismului în Germania. Angela Merkel a declarat că islamul este şi va continua să facă parte din cultura germană, atât timp cât este practicat într-un mod care să respecte constituţia statului. Peste un milion de imigranţi au ajuns în Germania în 2015 în încercarea de a evita războiul şi sărăcia din zonele de conflict din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Însă, în urma unor atacuri asupra civililor, dintre care trei fiind efectuate de imigranţi, felul în care aceştia sunt priviţi s-a deteriorat.

O echipă din Polonia a început să sape după controversatul tren al naziştilor, din Al Doilea Război Mondial, care, conform miturilor locale, a dispărut în 1945 încărcat cu aurul, pietrele preţioase şi armele furate atunci când naziştii s-au retras din Rusia. În august 2015, doi căutători de comori au afirmat că au probe irefutabile despre locaţia exactă a trenului. Andreas Richter şi Plotr Koper au afirmat că folosind un radar pentru mare adâncime au localizat trenul undeva de-a lungul unei căi ferate dintre oraşele Wroclaw şi Wałbrzych (sudul Poloniei).

Departamentul american de Stat a confirmat faptul că transferul a 400 de milioane de dolari în numerar către Teheran a fost condiţionat de eliberarea prizonierilor americani închişi în Iran, însă a reiterat faptul că aceşti bani reprezintă fonduri iraniene înghetaţe în SUA încă din 1981. Kirby a adăugat că autorităţile americane erau „îngrijorate” de posibilitatea ca Iranul să nu-şi respecte angajamentul de a elibera prizonierii, motiv pentru care s-a decis să se amâne transferul banilor către Teheran. Autorităţile americane au încercat să se folosească de acest lucru „pentru a ne asigura că avem cea mai puternică pârghie posibilă până când prizonierii americani sunt eliberaţi. Aceasta a fost principala noastră prioritatea,” a completat oficialul.

Cei cinci cetăţeni americani au fost eliberaţi pe data de 16 ianuarie, în schimbul a şapte cetăţeni iranieni reţinuţi în Statele Unite pentru încălcarea sancţiunilor. Transferul de prizonieri a coincis şi cu ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului. La momentul respectiv, administraţia de la Washington a anunţat că a ajuns la un compromis cu Iranul în ceea ce priveşte transferul unor fonduri iraniene înghetaţe în Statele Unite încă din 1981. Autorităţile americane fiind de acord să dezgheţe fonduri în valoare de 400 de milioane de dolari şi să ramburseze dobânzi de 1,3 miliarde de dolari. Banii ar fi urmat să fie folosite de Iran pentru cumpărarea de echipament militar din SUA, însă Washingtonul a îngheţat aceste fonduri în urma Revoluţiei islamice din 1979.

Turcia şi-a propus să se alăture la Uniunea Europeană până în anul 2023, a declarat ambasadorul turc la UE, care a adăugat că posibilitatea ca aderarea la Blocul comunitar să nu aibă loc este inacceptabilă pentru ţara sa. Într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, ambasadorul Turciei la UE, Selim Yenel a declarat că obiectivul Ankarei este acela de a se alătura Uniunii Europene până în 2023, când se celebrează centenarul republicii turce. Oficialul turc a mai afirmat că, pe termen lung, a nu fi membră a Blocului european este inacceptabil pentru ţara sa.

Recent, Michael Roth, ministrului german pentru Afaceri Europene a declarat că Turcia va avea de parcurs un „drum lung şi dificil” până la obţinerea liberalizării regimului vizelor pentru Uniunea Europeană, iar perspectivele pe termen scurt nu sunt încurajatoare, care a adăugat că: „Atâta timp cât nu au fost îndeplinite cele 72 de criterii – şi câteva sunt încă deschise – liberalizarea vizelor nu poate avea loc”. Mai mult, postul german ARD a publicat o parte dintr-un raport guvernamental confidenţial, care ar arăta că administraţia Recep Tayyip Erdogan oferă susţinere organizaţiilor islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria. Turcia este candidată pentru aderarea la UE încă din anul 1999, dar progresul spre acest obiectiv este foarte lent, Bruxellesul fiind îngrijorat de campania de epurări declanşată în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie şi de modul în care se derulează operaţiunile împotriva militanţilor kurzi.

SPORT

Meciul cu Manchester City a provocat mari pierderi în tabăra Stelei. Pe lângă diferenţa de scor, Laurenţiu Reghecampf a rămas şi fără doi dintre titularii echipei. Bojan Golubovic şi Alin Toşca s-au accidentat şi vor lipsi 30, respectiv 21 de zile. Însă cea mai gravă situaţie este la Mihai Pintilii, care a fost indisponibil şi pentru meciul cu City. Steaua a anunţat într-un comunicat oficial că mijlocaşul de 31 de ani va lipsi aproximativ 4 luni. Astfel, sunt şanse mari ca Pintilii să nu mai joace în acest an. Mihai Pintilii a suferit o interventie chirurgicala in ziua de marti, 16 august, pentru avulsie de tendon al muschiului drept femural de parte dreapta. Operatia a fost efectuata, in cadrul Spitalului de Ortopedie Medlife, de catre Dr. Ion Bogdan Codorean si Dr. Flavian Aramitu si a constat in reinsertia osoasa a tendonului cu ancore, fiind incheiata cu succes. Jucatorul va incepe imediat programul de recuperare, iar timpul estimat pentru revenirea acestuia pe teren este de 4 luni.

Bojan Golubovic a suferit, in partida cu Manchester City, o fractura disjunctie de malar drept. Jucatorul a fost operat in cursul zilei de vineri, 19 august, de catre Prof. Dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Bucuresti. Interventia s-a desfasurat fara incidente intra sau post-operatorii, iar evolutia este favorabila. Perioada de recuperare estimata este de 30 de zile. Alin Toşca a suferit, in partida cu Manchester City, o fractura de falanga distala a halucelui stang. Jucatorul urmeaza protocolul de recuperare optim, iar timpul estimat de recuperare este de 21 de zile.

Prima zi a weekendului de pe Automotodrom Brno a început prost pentru piloţi. Încă de la prima oră a dimineţii peste această parte a Cehiei au căzut câteva picături de ploaie, iar la ora la care s-a dat startul în Free Practice 1 pentru clasa MotoGP temperatura în aer era de 15 grade, iar cea a pistei de doar 23. În ciuda unor probleme cu motocicleta, Andrea Iannone (Ducati Team) a reuşit să confirme forma bună arătată cursa trecută, pe Red Bull Ring, şi a stabilit cel mai bun timp din FP1 chiar în finalul sesiunii. Italianul care va pleca sezonul următor la Suzuki a oprit cronometrul la 1:56.189 minute, cu +0.265 secunde mai rapid decât Valentino Rossi (Movistar Yamaha) şi cu +0.484 secunde mai rapid decât Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha). Surpriza sesiunii a venit de la Hector Barbera (Avintia Racing), pilot care a oprit cronometrul la 1:56.964 şi a terminat al patrulea.

Datoria lui Gigi Becali către ANAF a crescut în ultimele luni de la 3,99 milioane de lei la 9,6 milioane de lei. Patronul Stelei a făcut însă contestaţie. Pe lista ruşinii publicată de Fisc apare şi numele lui Robert Negoiţă – fratele lui Ionuţ Negoiţă şi primar al Sectorului 3 – care în continuare figurează cu o datorie uriaşă, 232 de milioane de lei. ANAF a făcut publică o nouă listă a ruşinii. Unele personalităţi au dispărut de pe lista ruşinii la această actualizare, altele au datorii mai mari. Din ultima categorie face parte şi patronul Stelei, Gigi Becali. Dacă pe lista publicată la mijlocul lunii mai figura cu o datorie de 3,99 milioane de lei, acum aceasta a crescut până la 9,6 milioane de lei. Patronul Stelei spune însă că este o încurcătură.

Internaţionalul român Florin Andone este anunţat rezervă de către presa spaniolă în meciul Deportivo La Coruna – Eibar, în prima etapă din Primera Division. Partida va avea loc vineri, de la ora 23.00. Iată primul „11” al lui Deportivo anunţat de către cotidianul Marca: Lux – Juanfran, Albentosa, Sidnei, Navarro – Mosquera, Borges – Gama, Colak, Fajr – Perez. Antrenor: Gaizka Garitano. La Coruna a plătit 4 milioane pentru transferul atacantului român de la Cordoba, Andone devenind cea mai scumpă achiziţie a clubului din ultimii nouă ani. În stagiunea 2015-2016, Florin Andone a înscris 21 de goluri pentru Cordoba, în liga secundă. Atacantul în vârstă de 23 de ani a fost inclus în lotul echipei naţionale pentru meciul cu Muntenegru, din 4 septembrie, în debutul preliminariilor Campionatului Mondial din 2018.

Pentru al doilea an la rând, Astra reuşeşte să ţină în şah West Ham-ul lui Slave Bilic. Manager croat susţine că a fost un meci dificil, dar trebuie să tranşeze situaţia în retur. Astra a reuşit o nouă prestaţie solidă în faţa lui West Ham, echipă pe care anul trecut a eliminat-o din Europa League. Campioana României a fost condusă până în minutul 83, când Alibec a înscris cu un şut superb, sub bară. Bilic spune că este mulţumit de rezultat, însă aşteaptă în retur revanşa jucătorilor săi.

Anderlecht şi Sampdoria au ajuns la o înţelegere pentru transferul lui Dennis Praet. Belgienii ar urma să primească în jur de 10 milioane de euro în schimbul acestui transfer, ceea ce înseamnă că ar urma să intensifice negocierile pentru Nicuşor Stanciu. Cea mai clară ofertă pe care o are Nicuşor Stanciu în aceste moment este de la Anderlecht, care a propus 6 milioane de euro. Belgienii ar putea ridica însă oferta, după mutările din ultima perioadă. Site-ul voetbalnieuws.be scrie că Anderlecht şi Sampdoria au bătut palma pentru transferul lui Dennis Praet, un mijlocaş de 22 de ani cu acelaşi profil ca al lui Stanciu. Dacă mutarea va fi confirmată oficial, Anderlecht ar urma să atingă borna de 20 de milioane de euro încasate în această vară pentru doi mijlocaşi: Praet la Sampdoria şi Defour la Burnley. Asta înseamnă că echipa la care joacă şi Alex Chipciu ar avea lejeritatea financiară pentru a mări oferta pentru Nicuşor Stanciu.

Marius Şumudică, unul dintrei cei mai vehemenţi adversari ai Stelei, îi laudă pe dinamovişti pentru modul în care au sabotat coregrafia la meciul cu Manchester City. Antrenorul Astrei consideră că Dinamo are cea mai inspirată galerie din România. Gestul ultraşilor dinamovişti, care au afişat mesajul ”Doar Dinamo Bucureşti” la meciul cu City, pe toată tribuna a doua, i-a mers la suflet lui Marius Şumudică. Antrenorul campioanei României spune că a fost josnic pentru stelişti să îndure un asemenea gest. Şumudică consideră că dinamoviştii sunt cei mai inventivi când vine vorba despre spectacol în tribune şi îşi scoate pălăria în faţa lor.

Andrei Gag a terminat primul sub linie calificările la aruncarea greutăţii. A avut acelaşi rezultat de vârf cu ocupantul locului 12 – 20.40 metri – dar a fost eliminat la departajare, în condiţiile în care primele sale încercări au fost ratate. Usain Bolt a câştigat fără probleme finala la 200 de metri, dar fără record mondial sau olimpic, aşa cum îşi propusese. Condiţiile meteorologice nu au fost dintre cele mai bune, iar jamaicanul a alergat în 19.78 secunde. Pe locurile următoare s-au clasat canadianul Andre De Grasse – 20.02 şi Christophe Lemaitre (Franţa) 20.12. Usain Bolt a ajuns, astfel, la 8 titluri olimpice, la unul distanţă de recordul deţinut de Paavo Nurmi şi Carl Lewis. Superstarul jamaican îl poate egala în finala la 4x100metri.

Americanul Ashton Eaton a devenit primul decatlonist care a câştigat patru titluri consecutive (Jocuri Olimpice / Campionate Mondiale). Cu 8.893 puncte a egalat şi recordul olimpic. Pe locurile următoare s-au clasat Kevin Mayer (Franţa) – 8834 şi Damian Warner – 8.666. Finala feminină la 400 metri garduri a fost câştigată tot de o atletă din SUA, de Dalilah Muhammad 53.13. Pe podium au mai urcat Sara Petersen – 53.55 şi Ashley Spencer – 53.72.

Franţa este prima finalistă a turneului feminin de handbal, după ce a învins Olanda cu 24-23. După cum arată şi rezultatul după 60 de metri, finalul a fost pe muchie de cuţit şi s-a încheiat cu o minge în bară a Olandei, în ultima secundă. Aşadar, trei handbaliste care activează în Liga Naţională, Gnonsiane Niombla, Camille Ayglon (CSM Bucureşti) şi Laurisa Landre (SCM Craiova) vor juca pentru medalia de aur peste două zile. După rezultatele înregistarte de Franţa, se poate spune că deţinătoarea titlului la nivel de cluburi în Europa a avut mână bună la transferuri. Niombla şi Ayglon vor debuta în septembrie sub tricoul lui CSM Bucureşti.

Una din cele mai spectaculoase probe, triatlonul masculin, s-a încheiat cu o dublă victorie britanică. De fapt, cu o dublă victorie în familie. Alistair Brownlee şi Jonathan Brownlee, sosit cu o întârziere de 6 secunde, au ocupat primele două poziţii. Medalia de bronz a fost adjudecată de sud-africanul Henri Schoeman, care a avut o întârziere de 42 de secunde. Mesajele de felicitare pentru fraţii Brownlee au început să ”curgă” în valuri, inclusiv din partea personalităţilor marcante din Marea Britanie, precum Jenson Button.

Coreea de Nord este cea mai eficientă ţară la câştigat medalii, la Jocurile Olimpice de la Rio. Conform programatorului digital Andy Barefoot, statul asiatic are o eficienţă de 22,58% la suta de sportivi. Coreea de Nord a trimis o delegaţie de 31 de sportivi la Rio şi a obţinut până în prezent 7 medalii, dintre care două de aur la haltere şi gimnastică masculin. Pe locurile următoare la eficienţă sunt delegaţia Atleţilor Olimpici Independenţi şi Statele Unite. România ocupă doar locul 53, cu 4.08%.

Statele Unite conduc detaşat în clasamentul pe medalii. Pe reţelele de socializare circulă însă şi o altfel de ierarhie, în care americanii ar fi fost învinşi clari. Dacă ţările membre ale Uniunii Europene ar fi concurat sub acelaşi steag, atunci victoria ar fi fost detaşată. Uniunea Europeană a adunat deja 223 de medalii, dintre care 78 de aur. Simon Biles, una din marile vedete ale Jocurilor Olimpice de la Rio, va primi din partea Comitetului Olimpic al SUA un premiu în valoare de 110.000 dolari pentru cele patru medalii de aur şi una de bronz. Premiile gimnastei vor fi însă impozitate cu 39,6%, adică cu 43.560 de dolari. În SUA sunt adevărate discuţii pe această temă. În alte state, sportivii premiaţi pentru medalii sunt scutiţi de la plata impozitului, inclusiv în România.

România este reprezentată azi doar de atletul Andrei Gag, care va intra în calificările probei de aruncarea greutăţii,cu începere de la ora 15:55. În concurs sunt calificaţi 34 de atleţi. Baremul de calificare în finală este de 20.65 metri sau o clasare în Top 12. În mod normal, Andrei Gag ar trebui să se califice în finala programată în această noapte – ora 2:30, având în vedere rezultatul lui de vârf din acest an, 21.06 metri stabilit în iunie la Cluj.

După un debut excelent de sezon, cu două victorii categorice, Iaşiul a continuat cu două înfrângeri în deplasare, fără gol marcat, 0-1 la Botoşani, în Cupa Ligii şi 0-2 la Craiova, în campionat. Dacă eliminarea din Cupă a fost trecută uşor cu vederea, competiţia nefiind una prioritară pentru ieşeni, înfrângerea din Bănie şi în special jocul prestat i-au nemulţumit pe oficialii echipei din Copou. În această seară, elevii lui Nicolo Napoli au şansa reabilitării în faţa Viitorului, la revenirea în Copou după o pauză de 20 de zile, perioadă în care au disputat trei meciuri la rând pe teren străin. Tehnicianul Nicolo Napoli a pus eşecul cu Craiova pe seama lipsei de concentrare şi a determinării şi a făcut apel la elevii săi să-şi schimbe atitudinea dacă vor să obţină victoria în meciul de vineri, cu Viitorul.

Christoph Daum, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a declarat, joi, după partida Astra Giurgiu-West Ham United, scor 1-1, în manşa tur din play-off-ul Europa League, faptul că atacantul Denis Alibec nu este o opţiune pentru meciul cu Muntenegru, întrucât vine după o accidentare. La Giurgiu, mijlocaşul Mark Noble a deschis scorul în minutul 45, din penalty. Atacantul Denis Alibec a egalat în minutul 83 pentru campioana României, la revenirea pe teren după accidentarea suferită la Euro 2016.

Costel Pantilimon, fost portar la Manchester City, spune că modul în care Steaua a pierdut în faţa ”cetăţenilor” este un semnal de alarmă pentru sportul din România. Internaţionalul român este de părere că doar investiţiile în copii pot salva sportul românesc. Steaua a pierdut la o diferenţă uriaşă de scor în faţa lui Manchester City, 0-5. Costel Pantilimon susţine că se aştepta ca jucătorii lui Reghecampf să fie învinşi, însă nu într-un asemenea mod. Portarul lui Watford priveşte lucrurile şi mai în profunzime şi spune că acest eşec este un semn despre nivelul la care a ajuns sportul din România.

Patru înotători americani au primit interzis din a părăsi Brazilia, decizie venită din partea unui judecător, după ce aceştia ar fi minţit într-un caz în care ar fi afirmat că au fost jefuiţi de un grup de persoane. Toată povestea a fost scornită de Ryan Lochte, multiplu medaliat la JO. Miercuri, doi dintre ei au fost aproape de a părăsi pământul brazilian, dar au fost reţinuţi chiar în momentul în care se îmbarcau în avionul care îi ducea acasă. În tot acest timp, Lochte s-a mişcat mai repede, iar în aceste momente este pe pământ american. Din primele informaţii, Lochte este cel care ar fi inventat povestea pentru a acoperi un conflict cu un om de ordine, care a avut loc în baia unei benzinării. Cei patru au petrecut intens în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Rusia a dat marea lovitură la Jocurile Olimpice, în turneul de handbal feminin, reuşind să întrerupă supremaţia Norvegiei după un meci de poveste, scor 38-37, încheiat după prelungiri. Finala olimpică la handbal feminin este suprinzătoare, în condiţiile în care nici Norvegia, campioană la ultimele două ediţii, nici Brazilia, ţara gazdă (cele două naţionale sunt şi ultimele două campioane mondiale), nu au ajuns în ultimul act. După ce Franţa s-a apărat eroic într-un final de partidă cu Olanda, Rusia a făcut o partidă memorabilă în faţa Norvegiei, un joc care a avut nevoie de 10 minute suplimentare pentru a fi decisă învingătoarea. Trupa lui Evgeny Trefilov a obţinut o calificare meritată, după ce a condus mult timp, în câteva rânduri şi la 3 goluri diferenţă în partea secundă a jocului. Cei doi antrenori, Trefilov şi Hergeirsson, au reacţionat ca într-o partidă de şah, fiecare time-out luat având o rezolvare pozitivă.

PROGNOZA METEO
19 August 2016

În Dobrogea, estul Munteniei și în regiunile nordice vremea va fi în general frumoasã, cu cerul variabil și doar izolat se vor semnala ploi de scurtã duratã. În restul teritoriului, mai ales în cursul zilei vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în depresiuni și 32 de grade în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiuni și 23 de grade în nordul litoralului.

Bucuresti

Cerul va fi temporar noros și vor fi ploi de scurtã duratã și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimã va fi de 18…19 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *