Stiri pe scurt 18 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 18 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 septembrie. In anul 1998, a încetat din viaţă Kurt Hager, ideologul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Urmărit în justiţie după reuniunificarea germană, alături de alţi demnitari din RDG, pentru împuşcarea fugarilor est-germani, la Zidul Berlinului, el a scăpat de depoziţia în faţa instanţei, dată fiind starea precară a sănătăţii sale. (n. iulie 1912).

Unul din corpurile neînsufleţite a fost eronat atribuit unui cetăţean român, victimă a cutremurului din Amatrice, şi trimis în România, urmând să fie exhumat şi transportat în Italia, însă rămăşiţele pământeşti ale cetăţeanului român au fost deja repatriate. Eroarea a fost descoperită săptămâna aceasta pe baza unor teste ADN, din care a reieşit că trupul cetăţeanului român în cauză se afla, de fapt, la morga spitalului din Rieti, însă, rămăşiţele pământeşti ale cetăţeanului român au fost deja repatriate, cu sprijinul Ambasadei României la Roma. Corpul neînsufleţit al cetăţeanului italian transportat, din cauza erorii de identificare, în România, urmează a fi exhumat şi transportat în Italia.

Aproape 10% din angajaţii români au percepţia că sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl ocupă, iar cei care cred că au mai multe abilităţi decât sunt necesare pentru jobul pe care îl au sunt absolvenţii de facultate. La nivel european, aproape 20% din angajaţi se consideră supracalificaţi. Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care cred că au mai multe abilităţi decât cele necesare la job se regăsesc în Spania (50,3%), Slovacia (42,5%), Cipru (39,6%), Bulgaria (31,4%) şi Portugalia (27,5%), iar cele mai mici sunt în Ungaria (8,6%), România (9,3%), Belgia (10,2%) şi Germania (10,4%).

Autorităţile cu multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile sunt şi cele cărora finanţatorii le-au cerut mulţi bani înapoi, sesizând nereguli în cheltuirea lor. În cazul în care Comisia Europeană a refuzat plata unei părţi din proiect, cheltuiala a rămas în sarcina bugetului. La nivel naţional, sunt zeci de proiecte realizate din fonduri europene care au suferit corecţii fiindcă funcţionarii îndrituiţi să le implementeze au comis greşeli administrative. Corecţiile nu sunt monitorizate la nivel central, însă reprezintă puncte care trag în jos rata reală de absorbţie a fondurilor nerambursabile din fonduri structurale şi de investiţii.

Brăila este unul dintre municipiile fruntaşe în materie de proiecte scrise şi derulate din fonduri nerambursabile în exerciţiul de finanţare 2007 – 2013, dar numărul corecţiilor este la fel de mare ca acela al proiectelor. ”S-au implementat 35 de proiecte cu finanţare din fonduri structurale, valoarea totală a acestora este de 436.137.116,94 lei. Corecţiile aplicate sunt în valoare de 26.544.651,08 lei, inclusiv TVA, pentru proiectele de reabilitare a pasajului pietonal din Piaţa Independenţei (n.r. platoul central pe care se află palatul administrativ al municipiului), modernizarea Bulevardului Dorobanţilor şi reabilitarea zonei de promenadă dintre Calea Călăraşilor şi Faleza Dunării (n.r. centrul nou, unde au loc toate evenimentele importante din oraş)”,

Primăria Timişoara a solicitat CE, numai prin Direcţia de Dezvoltare, 159.252.225 lei pentru realizarea a 24 de proiecte, iar corecţiile au fost pentru opt din acestea, în sumă de 4.660.448 lei, iar prin Direcţia Tehnică, instituţia a solicitat Comisiei 390.890.880 lei pentru proiecte, din care corecţiile au fost de 9.602.798 lei. Direcţia de Mediu din aceeaşi instituţie a avut, la rându-I, corecţii de 36.000 lei pentru cinci proiecte. „În POR 2007 – 2013, Compartimentul de Eficientizare Energetică a Clădirilor din Timişoara a aplicat pentru cinci proiecte în valoare de 43.743.894 lei, iar valoarea corecţiilor se ridică la 1.067.572 lei.

Situaţia este similară în toate oraşele din ţară care au implementat proiecte. O analiză empirică asupra acestei situaţii arată că din cinci proiecte, cel puţin unul suportă corecţii şi cade „în spinarea” bugetului local. Astfel se explică de ce nivelul de absorbţie a fondurilor operaţionale, structurale este scăzut şi nu promite să se mai reabiliteze. UE a închis 90% din finanţări la data de 31 iulie a.c., iar cine n-a fost gata cu proiectul a suportat costurile. Ba chiar, în cazul proiectelor care se vor dovedi frauduloase, UE nu va face rambursările sau, dacă a făcut plăţi, ar putea cere banii înapoi. Pentru programele operaţionale ale exerciţiului de finanţare 2007 – 2013, României i s-au alocat peste 19 milioane de euro, din care s-au absorbit efectiv 13,6 milioane de euro.

Compania americană Proterra a fabricat un autobuz electric ce a parcurs 966 de kilometri fără a fi realimentat, vehiculul denumit ,,Catalyst E” dovedindu-şi capacitatea în cadrul centrului de teste auto Michelin din Carolina de Sud. Cu toate acestea, capacitatea sa de 440 – 660 kWh îi permite să circule pe distanţe cuprinse între 312 şi 563 km, ceea ce înseamnă că ar putea satisface nevoile zilnice ale călătorilor din oraşe şi că, în curând, ar putea înlocui cu succes mijloacele convenţionale de transport în comun.

Industria alimentară a oferit fonduri pentru o cercetare cu rezultate înşelătoare, într-un efort de a influenţa ştiinţa nutriţiei şi politicile de sănătate, timp de mai bine de jumătate de secol. Zahărul este strâns legat de bolile cardiace, dar acest adevăr a fost demontat de cercetătorii de la Harvard, care, plătiţi fiind de SRF, au publicat un studiu în care desfiinţau orice legătură dintre bolile de inimă şi consumul de zahăr.

Nu este niciun secret că industria sponsorizează astfel de cercetări şi în ziua de astăzi: De exemplu, o investigaţie din luna iunie a scos la iveală că Asociaţia Naţională a Cofetarilor a lucrat cu un profesor de nutriţie, la Universitatea de Stat din Louisiana, la o cercetare care a arătat că tinerii care consumă zahăr sunt mai slabi decât cei care nu consumă.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco, publicat luni în revista JAMA Internal Medicine, arată cât de mult înapoi merg aceste eforturi: În 1965, Sugar Research Foundation (SRF), precursoare a Asociaţiei Zahărului de astăzi, i-a plătit pe oamenii de ştiinţă de la Harvard pentru a demonta un adevăr, acum vast acceptat de cercetători, cum că zahărul poate creşte riscul bolilor cardiace. În schimb, industria şi cercetătorii de la Harvard au dat vina strict pe grăsimile saturate.

Peste 50 de copii născuţi prematur în ultimii şase ani s-au întâlnit sâmbătă, la Maternitatea Cantacuzino din Capitală, cu medicii şi asistentele care i-au adus pe lume şi le-au salvat viaţa. Mulţi dintre micuţi aveau la naştere doar câteva sute de grame, iar fără personal medical devotat, aparatură de specialitate şi incubatoarele moderne şansa lor de supravieţire ar fi fost infimă. Tocmai de aceea, personalul medical care s-a luptat să le salveze viaţa şi-a dorit să îi revadă acum, când au crescut.

Adrian Crăciun mai explica că oricât de multă aparatură şi oricât de multe incubatoare ar avea un spital, uterul uman nu va putea fi niciodată recreat în totalitate. Însă, aceste dotări sunt vitale pentru a da o şansă micuţilor născuţi prematur să se dezvolte normal, mai ales că rata naşterilor înainte de termen în România este de 11%, iar la maternitatea Cantacuzino anul trecut a fost 34%.

Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory, SUA, afirmă că părul uman ar putea fi la fel de eficient precum probele de material genetic în criminalistică, deoarece acesta conţine mutaţii ale unor proteine care se păstrează chiar şi 250 de ani. În eventualitatea în care tehnicile convenţionale se dovedesc a fi insuficiente, studierea probelor ADN rămâne singura variantă pe care criminaliştii o mai pot utiliza pentru a afla identitatea autorului unui delict grav. Pentru că evidenţele de acest tip nu sunt întotdeauna foarte uşor de identificat, oamenii de ştiinţă au venit cu alternativa analizării firelor de păr detectate în locul săvârşirii infracţiunii.

Patru bărbaţi din Republica Moldova care intenţionau să treacă ilegal, pe jos, frontiera româno-ungară pentru a ajunge în Spaţiul Schengen, au fost opriţi de poliţiştii de frontieră din Borş- Oradea. Ei au fost reţinuţi la aproximativ 700 de metri de linia de frontieră şi conduşi la Poliţie pentru cercetări. Cei patru bărbaţi din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 22 şi 33 de ani, sunt solicitanţi de azil pe teritoriul României şi au declarat că intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, referitor la explozia care a avut loc la New York, că nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români. Consulatul General al României la New York s-a autosesizat în urma exploziei care a avut loc, în cursul nopţii de sâmbătă, în cartierul Chelsea şi a efectuat demersuri pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români.

Un adolescent în vârstă de 15 ani a murit înecat, după ce a mers să înoate în râul Siret, iar un bărbat care a sărit în apă să-l salveze şi-a pierdut şi el viaţa. Cei doi au fost scoşi la mal, iar adolescentul a fost transportat la Spitalul Judeţean Suceava în timp ce i se făceau manevre de resuscitare, dar nu a supravieţuit, iar bărbatului i s-au aplicat manevrele de resuscitare la faţa locului, dar şi acesta şi-a pierdut viaţa.

Fostul preşedinte al Franţei Jacques Chirac a fost spitalizat la Paris, din cauza unei infecţii pulmonare. Jacques Chirac se află la Spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris. Jacques Chirac a fost preşedinte al Franţei în perioada 1995-2007, după ce a deţinut funcţia de prim-ministru în intervalul 1974-1976 şi 1986-1988. Din 1977 până în 1995, Chirac a fost primar al oraşului Paris.

Uniunea Europeană aşteaptă asistenţă suplimentară din partea Statelor Unite şi Canadei în problema refugiaţilor, afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migraţie, în contextul ascensiunii populismului şi xenofobiei în Europa. Peste 60 de milioane de persoane solicită statut de refugiat la nivel global, a declarat Dimitris Avramopoulos într-un interviu acordat înaintea reuniunii ONU pe teme refugiaţilor şi imigranţilor.

Un individ a rănit cu un cuţit cel puţin opt persoane, după care a fost împuşcat mortal de un agent de poliţie, într-un mall situat în statul american Minnesota. In timpul atacului, agresorul a utilizat sintagme specifice simpatizanţilor islamişti. Autorităţile americane cercetează circumstanţele producerii atacului.

Cel puţin o persoană a murit, iar alte 12 au fost rănite într-o explozie urmată de incendiu produsă în staţiunea estivală Premia de Mar, situată pe litoralul Mării Mediterane, la periferia nord-estică a oraşului spaniol Barcelona. Explozia a avut loc într-un imobil de şapte etaje situat în zona Gran Lluis / Elisenda Montcada din staţiunea Premià de Mar (Maresme). Zece echipaje ale pompierilor au intervenit pentru stingerea incendiului.

Cel puţin 29 de persoane au fost rănite după ce o bombă artizanală a explodat în zona Manhattan din oraşul american New York, autorităţile descoperind ulterior încă un dispozitiv exploziv. Explozia a avut loc în zona Chelsea din cartierul Manhattan, informează cotidianul USA Today. Potrivit CBC News, deflagraţia s-a produs, pe strada West 23 din zona Chelsea, într-un container de gunoi. Autorităţile suspectează că este vorba de o deflagraţie produsă de un dispozitiv artizanal. Potrivit CNN, în apropiere a fost descoperit încă un dispozitiv exploziv improvizat.

SPORT

Tragedie la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Un concurent în proba de ciclism rutier masculin a murit după ce, în timpul cursei a căzut şi s-a lovit cu capul de o piatră suferind un stop cardiac. Evenimentul s-a produs în timpul cursei C4-5 ce a avut loc sâmbătă noapte la Rio de Janeiro. Ciclistul iranian Bahman Golbarnezhad a fost dus de urgenta la spital, după ce în timpul cursei a căzut, s-a lovit cu capul de o piatră şi a suferit un stop cardio-respirator. Medicii au intervenit imediat, însă în ciuda tratamentului de urgenţă sportivul în vârstă de 48 de ani, a fost declarat mort la spital.

Steaua a încercat să-l aducă pe Gnohere în ultimele clipe ale perioadei de transferuri, încercare nereuşită dar care a tulburat apele la Dinamo, iar pentru a contrabalansa situaţia Ioan Andone a dezăvăluit că şi clubul din „Ştefan cel Mare” a fost la un pas de a aduce un stelist. Ar fi fost vorba chiar de actualul căpitan al roş-albaştrilor, Alin Toşca. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a pus capăt acestui conflict de la distanţă spunând că Toşca poate ajunge la Dinamo oricând cu condiţia ca gruparea roş-albă să achite preţul corect.

Rămas liber de contract după despărţirea de Steaua, Ciprian Marica se pregăteşte pentru momentul în care îşi va încheia cariera de jucător. Atacantul care va împlini 31 de ani urmează cursuri de management sportiv susţinute de fostul său club, Schalke 04. În perspectiva viitoarei cariere de manager sportiv, Marica „a descoperit” un jucător important. Fostul atacant al Stelei l-a lăudat pe Alin Toşca, fostul său coechipier, şi spune că şi-a dat seama încă de anul trecut că fundaşul are calităţile unui lider şi poate ajunge căpitanul echipei.

La probabil ultimul meci al echipei, care a rămas fără jucătoare, după ce toate componentele au fost declarat libere de contract de Federaţia Română de Handbal, CSM Ploiesţi s-a impus fără probleme în meciul cu Neistin, din Insulele Feroe, în manşa retur din primul tur al Cupei EHF. Handbalistele de la CSM Ploieşti au ales să se despartă frumos de publicul ploieştean şi au făcut spectacol în faţa tinerelor amatoare din Insulele Feroe, care au arătat că practică handbalul doar din pasiune, după orele de la şcoală sau programul de la serviciu.

Ianis Hagi a marcat un gol în victoria echipei a doua Fiorentinei contra celor de la Spezia. Românul a deschis scorul în minutul 3 într-un meci ce a avea să se transforme într-un veritabil festival al golurilor: Fiorentina Primavera a învins cu 6-2 Spezia U19. Ianis a fost achiziţionat de Fiorentina în această vară şi a avut evoluţii apreciate în partidele amicale disputate de italieni, dar în cele din urmă nu a fost păstrat în lotul echipei de seniori.

După trei zile pline de volei în Sala Polivalentă din Craiova, naţionala României se mulţumeşte cu o singură victorie, în faţa Macedoniei, scor 3-0. Celelalte două meciuri disputate până acum în preliminariile Campionatului European 2017 au fost pierdute destul de clar de tricolori: 1-3 cu Estonia (vineri) şi 0-3 cu Cehia (sâmbătă). Naţionala masculină a României începuse promiţător campania de calificare la Europeanul de volei din 2017, însă jucătorii antrenaţi de Dan Pascu şi Ovidiu Macarie au încheiat dezamăgitor turneul desfăşurat în Bănie. După o victorie convingătoare cu Macedonia, scor 25-21, 25-14, 25-12, tricolorii au scăzut ritmul în faţa Estoniei, pierzând în patru seturi un meci în care porneau cu prima şansă, 25-19, 26-28, 18-25, 23-25. A urmat înfrângerea logică de sâmbătă cu Cehia, scor 13-25, 17-25, 21-25, iar România se clasează pe locul al treilea în grupa F.

Ştefan Radu a fost integralist pentru Lazio în meciul cu Pescara, a purtat banderola de căpitan şi a marcat un gol în victoria cu 3-0 a formaţiei romane. Evoluţia românului a fost unanim apreciată de presa italiană care i-a oferit nota 7. Meciul cu Pescara nu a fost unul atât de simplu pe cât o arată scorul pentru cei de la Lazio. În prima repriză, oaspeţii au ratat un penalty prin Memushaj. În actul secund, Milinković-Savić (min. 67), Radu (min. 72) şi Immobile (min. 76) au marcat golurile ce au adus victoria romanilor. În urma acestui rezultat, Lazio urcă pe locul 4 cu 7 puncte după patru etape, în timp ce Pescara ocupă poziţia a 11-a cu 4 puncte.

Duminică se vor decide echipele calificate în marea finală a Cupei Davis, iar situaţia după două zile este una neaşteptată: Marea Britanie e condusă cu 2-1 de Argentina la Glasgow, în timp ce Croaţia are 2-1 cu Franţa, pe teren propriu. Puţini se aşteptau echipa Marii Britanii, campioana en-titre din Cupa Davis, să fie la un pas de eliminarea înaintea ultimelor două partide de simplu! Juan Martin Del Potro a detonat bomba vineri, învingându-l pe Andy Murray după un meci teribil, de peste 5 ore, scor 6-4, 5-7, 6-7(5), 6-3, 6-4. Guido Pella a majorat diferenţa după 6-7(5), 6-4, 6-3, 6-2 cu Kyle Edmund, însă britanicii au supravieţuit sâmbătă, adjudecându-şi partida de dublu.

Andy Murray şi Jamie Murray au trecut de Leonardo Mayer/Juan Martin Del Potro, scor 6-1, 3-6, 6-4, 6-4, iar suspansul continuă duminică! Graţie victoriei surprinzătoare din prima zi, Del Potro are ocazia să-şi trimită naţionala pentru a 5-a oară în istorie în ultimul act al competiţiei inter-ţări din tenis, dacă îl învinge pe Kyle Edmund. Până atunci, Murray e obligat să câştige în faţa lui Pella.

Croaţii mai au şi ei nevoie de un singur punct pentru a se califica în finala Cupei Davis, după ce au mai realizat respectiva performanţă în 2005, an în care au ridicat Salatiera de Argint desupra capului! Croaţia se afla la egalitate cu Franţa în urma disputării primelor două meciuri de simplu, iar Marin Cilic şi Ivan Dodig au reuşit o surpriză uriaşă în meciul de dublu, învingând una dintre cele mai bune perechi din ATP, Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert, scor 7-6(6), 5-7, 7-6(6), 6-3.

Marin Cilic, jucătorul numărul 1 din naţionala croată, poate închide conturile în primul meci de duminică, dar pentru asta trebuie să-l învingă pe Richard Gasquet, cel mai periculos tenismen din echipa Franţei! Într-un posibil decisiv, dacă scorul general va fi 2-2, se vor înfrunta tinerii Borna Coric şi Lucas Pouille. Cei doi au pierdute primele dueluri de simplu, în faţa lui Gasquet, scor 6-2, 7-6(5), 6-1, respectiv contra lui Cilic, scor 6-1, 7-6(4), 2-6, 6-2.

Harlem Gnohere a fost prezent la meciul lui Dinamo cu CSM Poli Iaşi, partidă câştigată de „câini” cu 3-1. Atacantul în vârstă de 28 de ani a fost trimis la echipa a doua a clubului după ce a refuzat prelungirea contractului, însă Andone este dispus să-l reprimească în lotul primei echipe. Cei doi s-au salutat amical înainte de startul confruntării cu Iaşi, semn că situaţia tensionată din această săptămână s-a mai calmat. La finalul partidei, în parcarea stadionului, Gnohere a fost întâmpinat de câţiva suporteri ai lui Dinamo care i-au cerut să nu meargă la rivala Steaua.

Dinamo a învins pe CSM Poli Iaşi, scor 3-1, în etapa a opta din Liga I, iar formaţia antrenată de Ioan Andone este pe locul doi în clasament, cu 15 puncte, la două distanţă de liderul Steaua, care are şi un meci în minus. Atacantul adus de Ioan Andone a fost autorul ultimei reuşite a dinamoviştilor din partida contra moldovenilor şi se declară mulţumit de prestaţia sa la primul meci ca titular.

Cosmin Moţi, fundaşul echipei Ludogoreţ Razgrad, a marcat un gol pentru formaţia sa în victoria, scor 3-1, cu Slavia Sofia, din etapa a şaptea din campionatul Bulgariei. Cosmin Moţi a fost integralist la Ludogoreţ şi a deschis scorul în minutul 12, iar Wanderson a dublat avantajul campionei Bulgariei, până la pauză. Fundaşul român a primit şi un cartonaş galben în minutul 61, înainte de reuşita de 3-0 a lui Cafu. Celălalt internaţional român din lotul bulgarilor, Claudiu Keşeru, a fost titular, fiind schimbat de Cafu în minutul 70. Keşeru a evoluat cu mască de protecţie, după accidentarea suferită în meciul naţionalei cu Muntenegru, în preliminariile Campionatului Mondial din Rusia.

Kuban Krasnodar, echipă pregătită de Dan Petrescu, a pierdut meciul cu Shinnik şi a ajuns la doar un punct de zona retrogradării. Unicul gol al partidei a fost marcat de Dzakhov în minutul 14. În urma acestui rezultat, Kuban rămâne cu 13 puncte şi ocupă poziţia a 15-a în clasamentul ligii a doua din Rusia, în timp ce Shinnik a urcat pe locul trei, acumulând 22 de puncte. Dan Petrescu nu a putut sta pe bancă la acest meci fiind suspendat trei etape după ce a fost trimis în tribune la partida din etapa trecută cu Sokolov.

Jucătorul formaţiei CSM Poli Iaşi Mădălin Ciucă a declarat, la finalul partidei pierdute în deplasare, scor 1-3 (0-2), pe terenul formaţiei Dinamo Bucrueşti, că gruparea din dealul Copoului a arătat teamă faţă de adversar. Fundaşul formaţiei ieşene a mai precizat că echipa sa nu reuşeşte să-şi adapteze jocul la formula de atac. CSM Poli Iaşi va evolua în etapa viitoare, pe teren propriu, cu Pandurii Târgu Jiu.

PROGNOZA METEO
18 Septembrie 2016

Deși valorile termice diurne vor marca o scãdere fațã de ziua precedentã, vremea va fi în continuare mai caldã decât ar fi normal în aceastã perioadã a anului, dar gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creștere. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, mai ales dupã-amiaza și noaptea când se vor semnala averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe arii relativ extinse în zonele montane și submontane, local în regiunile estice, sud-estice și centrale, iar în a doua parte a intervalului și în cele sudice și sud-vestice și izolat în restul teritoriului. Pe spații mici, mai ales la munte, se vor înregistra cantitãți de apã de peste 25…30 l/mp și izolat va cãdea grindinã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 33 de grade, iar cele minime între 11 și 21 de grade.

Bucuresti

Deși valorile termice diurne vor marca o scãdere ușoarã fațã de intervalul precedent, vremea se va menține mai caldã decât ar fi normal la aceastã datã, dar gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creștere. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, mai ales spre searã și în cursul nopții, când vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi de 31…33 de grade, iar cea minimã de 16…20 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *