Stiri pe scurt 18 Octombrie 2016

Stiri pe scurt 18 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 octombrie. In anul 2011, a încetat din viaţă dramaturgul Paul Everac; director general al Televiziunii Române (1993 -1994), director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă „Nicolae Iorga” de la Veneţia (1995 – 1997); lucrări „Robinson” – 1948, „Revelionul” – 2000, „Scrisori” – 2008, a scris 140 de piese de teatru (23 august 1924).

Elevii şcolilor din Drobeta Turnu Severin sunt nevoiţi să meargă, zi de zi, la şcoală bine îmbrăcaţi, pentru a nu simţi frigul din clase. Cu RAAN în faliment şi cu întârzieri la lucrările pentru o nouă centrală termică şi pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi suportă aceeaşi situaţie. Odată cu intrarea în faliment a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare, regie care avea ca obiect de activitate şi producerea de energie electrică şi termică pentru folosinţa industrială şi casnică, s-a pus lacătul şi pe poarta termocentralei Halânga, cea care asigura încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin. În oraş se construieşte o nouă centrală termică care va funcţiona pe gaz, însă şi la aceasta lucrările sunt în întârziere.

Aşa se face că, deşi temperaturile au scăzut considerabil în ultima perioadă, în Severin nu este furnizat agent termic. Din această cauză au de suferit locatarii a peste 30.000 de locuinţe, elevii care învaţă în şcolile din oraş, dar şi pacienţii spitalelor. Neavând altă posibilitate de a încălzi unităţile de învăţământ, reprezentanţii şcolilor din Drobeta Turnu Severin spun că aşteaptă repornirea termocentralei de la Halânga. Nici la Şcoala nr.6 din municipiu nu există alternativă pentru încălzirea unităţii. Deşi dascălii susţin că în clase nu este încă foarte frig, unii dintre părinţii elevilor afirmă că micuţii rezistă greu.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 155 de voturi ”pentru”, în condiţiile în care 60 de deputaţi PNL şi minorităţile naţionale nu şi-au exprimat votul. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că moţiunea simplă adoptată în Camera Deputaţilor nu duce automat la demiterea sa din funcţie şi că doar premierul îi poate cere să părăsească Guvernul sau nu. Ea a mai spus că moţiunea simplă este prevăzută de cadrul legislativ în vigoare. Moţiunea cu titlul „Şi minciuna poate să ucidă” depusă de PSD cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.

Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ”pentru”, niciunul împotrivă şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Deputaţii au adus şi modificări menite să clarifice textul legii şi să permită ca toţi consumatorii care au contractat credite în franci elveţieni să poată beneficia de prezenta lege. Asftel, deputaţii au eliminat data de referinţă de 15 ianuarie 2015 şi au decis că „la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”.

Douăzeci şi patru de vârstnici au fost evacuaţi, dintr-un azil din satul Sălicea, judeţul Cluj, şase dintre aceştia fiind transportaţi la spital, în urma unui incendiu în urma căruia s-a degajat o cantitate mare de fum. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, că o asistentă medicală din cadrul căminului pentru vârstnici a primit îngrijiri medicale pentru atac de panică. Potrivit acestuia, în cazul celorlalte 18 persoane evacuate din clădire se analizează dacă vor rămâne în cămin sau vor fi mutate într-un alt azil până la curăţarea încăperii unde a izbucnit incendiul. ISU Cluj a trimis la Sălicea mai multe echipaje medicale şi de intervenţie stingere incendii.

Fostul adjunct al Poliţiei Capitalei, Roberto Ababei, a fost condamnat, la trei ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea, prin care judecătorii au admis apelul DNA împotriva deciziei iniţiale a Tribunalului Bucureşti, fiind definitivă. Alături de fostul adjunct al Poliţiei Capitalei, în dosar au mai fost condamnate alte două persoane, Eduard Alexandru Zamă la doi ani cu suspendare şi Dan Mihai Pencea, tot doi ani cu suspendare, la acesta din urmă fiind lăsată decizia iniţială a Tribunalului Bucureşti.

Comitetul Premiului Nobel a renunţat să-l mai contacteze pe Bob Dylan, la şase zile după ce a devenit primul muzician care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, iar Dylan, în vârstă de 75 de ani, nu a oferit până la această oră nicio reacţie publică faţă de distincţia primită joi, 13 octombrie. În aceeaşi seară, Dylan a susţinut un concert în Las Vegas în care a vorbit minim şi nu a adus nicio menţiune referitoare la premiu. Membrii Academiei Suedeze, care acordă premiile Nobel anual în luna octombrie şi organizează o gală tip banchet pentru câştigătorii Nobel, în decembrie, premiile fiind înmânate de Regele Carl XVI Gustaf, au menţionat că nu au primit nicio reacţie din partea cântăreţului născut în Minnesota.

În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Totodată, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.O soluţie în dosarul penal privind cauzele producerii accidentului aviatic din Apuseni ar putea fi dată de Parchetul General în această toamnă, în acest moment fiind aşteptat rezultatul ultimei expertize tehnice. Declaraţiile vin după ce în luna septembrie Augustin Lazăr spunea că sunt în curs două expertize judiciare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că platforma prezentată de Dacian Cioloş este ”o listă de iluzii” şi l-a acuzat pe premier că a plagiat titlul, acesta aparţinând iniţiat unei strategii a Guvernului Ponta, adoptată în 2014 prin HG. El a mai spus că titlul platformei este plagiat după un document al guvernului, adoptat în 2014. Liderul PSD a adăugat că documentul la care face referire prevedea, totuşi, ”un concept serios, pentru că România 100 este un concept în care această generaţie trebuie să aducă respect măcar centenarului Unirii, prin nişte lucruri serioase”.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le-a transmis deputaţilor că s-a ajuns la moţiunea împotriva sa pentru că şi-a asumat să spună cu un limbaj plastic că împăratul este gol, ea întrebându-i pe aleşii cu experienţă de ce cred că s-a ajuns ca oamenii să protesteze în stradă împotriva corupţiei. Ea s-a declarat ”un om liber care îşi asumă declaraţiile”, afirmând că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme ”ascunse sub preş” şi că s-a ajuns la moţiune pentru că şi-a asumat să spună ”cu un limbaj plastic că împăratul este gol”.

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat că PNL va amâna mitingul programat pentru sâmbătă până în data de 5 noiembrie, afirmând că Primăria a dat doar o ”semi-aprobare”, comportament care îl ”excede” chiar şi pe cel al fostului primar Sorin Oprescu. UPDATE Alina Gorghiu: La mitingul din 5 noiembrie PNL îşi lansează candidaţii. El a mai spus că reacţia Gabrielei Firea a fost ”un pas de tango în care Primăria Capitalei sub presiunea democratică a PNL de a aproba şi manifestaţie a încercat să îşi spele refuzul de ieri (luni-n.r.) printr-o semi-aprobare care bineînţeles este lovită de nulitate neavând avizele respective”.

Virusul West Nile face noi victime la Iaşi. Un bărbat a murit, după ce a fost infectat în urma înţepăturii de ţânţar. Alte patru persoane din judeţ sunt înregistrate oficial cu acelaşi virus, iar la nivel naţional au fost nouă astfel de decese. Conform Institutului de Sănătate Publică, în toată ţara, au fost înregistrate 92 de cazuri de infecţie cu West Nile, din care nouă decese. Bolnavii care au murit erau din municipiul Bucureşti, Brăila, Iaşi sau Teleorman. Potrivit specialiştilor, cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, iar 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii (febră musculară) sau vărsături.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, audierea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este acuzat că ar fi primit mită mai multe terenuri. Potrivit procurorilor „în perioada 2006 – 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991”.

După dezbaterea cauzată de Note7, mai multe companii aeriene au decis să echipeze avioanele de pasageri cu pungi speciale în care să fie puse electronicele care se supraîncălzesc şi riscă să ia foc în timpul zborurilor. Drama prin care trece Samsung în urma incidentelor înregistrate cu smartphone-uri Galaxy Note7, care luau foc sau explodau, va schimba industria electronicelor şi va urmări compania sud-coreeană mulţi ani de acum încolo. Însă, efectele sunt mult mai extinse. După dezbaterea cauzată de Note7, mai multe companii aeriene au decis să echipeze avioanele de pasageri cu pungi speciale în care să fie pus electronicele care se supraîncălzesc şi riscă să ia foc în timpul zborurilor.

Nu au fost foarte multe astfel de cazuri; autoritatea aeronautică americană FAA a înregistrat 129 de astfel de incidente în ultimii 25 de ani. Însă, numărul acestora s-a înmulţit în 2016, când au fost consemnate 23 de cazuri. Printre companiile care au început să pună astfel de pungi în cabine se numără Alaska Air, Virgin America şi Delta. Este, însă, foarte posibil ca aceasta să devină o măsură standard în scurt timp, pe măsură ce tot mai mulţi oameni urcă cu echipamente electronice la bord.

Comisia Europeană a notificat formal România în legătură cu ridicarea condiţionalităţii G5, referitoare la existenţa unui cadru legislativ pentru aplicarea efectivă a normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în domeniul fondurilor structurale şi de investiţii europene. România devine astfel primul stat membru al UE care îndeplineşte condiţionalitatea privind ajutorul de stat, evitând astfel o posibilă suspendare a plăţilor. Autorităţile de la Bruxelles declară îndeplinit Planul de acţiune convenit de responsabilii români cu oficialii Comisiei Europene. Termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească toate condiţionalităţile era 31 decembrie 2016.

Numărul companiilor controlate de tineri antreprenori cu vârstă de până în 29 de ani a scăzut cu 8% în ultimii patru ani şi a ajuns la 121.000 de acţionari, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, doar 10% din cei 1,22 de milioane de acţionari ai companiilor locale sunt tineri cu vârste de până în 29 de ani. România este o ţară centrată pe persoane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriaşă de şomaj, nu avem proiecte pentru tineri. Sprijinul acordat tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investiţiile în copii şi tineri.

Un bunic a fost prins în timp ce încerca să îşi scoată nepotul din ţară folosind paşaportul altui nepot, cu intenţia de a duce copilul în vârstă de 4 ani la mama lui, în Belgia. Poliţiştii de frontieră au constatat că minorul nu este una şi aceeaşi persoană cu cea din documentul prezentat, motiv pentru care bărbatul şi copilul au fost duşi la sediul Punctului de Trecere a Frontierei pentru cercetări. Bărbatul, bunicul minorului,a declarat că intenţiona să ducă micuţul în Belgia la mama sa şi, întrucât nu avea documente de călătorie, a luat paşaportul altui nepot de-al său. Poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria celor doi, iar bărbatului i-au întocmit acte de urmărire penală pentru participaţie improprie la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea prin atribuirea unei identităţi reale a altei persoane.

Trei bărbaţi din Afganistan, solicitanţi de azil în România, au fost prinşi, la Curtici în timp ce încercau să iasă ilegal din ţară folosindu-se de documente de identitate poloneze false, pentru care au plătit câte 1.000 de euro. Poliţiştii de frontieră au constatat că actele erau false, stabilind apoi că cei trei sunt din Afganistan şi au vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani. Tinerii aveau asupra lor documente temporare de solicitanţi de azil în Romania şi au declarat că au procurat documentele false de la un cetăţean bulgar a cărui identitate nu o cunosc, contra sumei de 1.000 euro fiecare.

10 persoane au fost reţinute, printre care şi acţionarul companiei de vinuri Murfatlar George Ivănescu, dar şi foşti şefi din Ministerul de Finanţe şi Autoritatea Naţională a Vămilor, în dosarul privind evaziunea fiscală cu prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei. Procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore pe Cătălin Bucura, George Ivănescu, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cârciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în dosar.

În această cauză au mai fost reţinuţi doi administratori de societăţi comerciale, un director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, dar şi fostul director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, George Cristian Lascu, fosta şefă a Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Irina Tănase, precum şi fostul director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ioana Toma. Ultimii trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Statele Unite şi Marea Britanie analizează posibilitatea impunerii de noi sancţiuni pentru a presa guvernele rus şi sirian să stopeze acţiunile ofensive împotriva zonelor controlate de rebeli în oraşul Alep. Secretarul american de Stat, John Kerry, a fost prezent la o reuniune pe tema situaţiei din Siria, care a avut loc la Londra şi la care au participat reprezentanţii Franţei, Germaniei, Italiei, Arabiei Saudite, Qatarului, Turciei, Iordaniei, Emiratelor Arabe Unite şi a Uniunii Europene. Kerry a declarat că Statele Unite şi partenerii săi „discută toate mecanismele disponibile” pentru oprirea luptelor.

Boris Johnson este un „carierist lipsit de scrupule” şi ar trebui să demisioneze din funcţia de ministru de Externe al Marii Britanii, afirmă eurodeputatul german Manfred Weber, după dezvăluirile conform cărora fostul primar al Londrei a scris un editorial pro-UE deşi public a pledat pentru Brexit. Boris Johnson ar fi scris, înaintea referendumului privind apartenenţa la UE, un editorial care nu a fost publicat în care afirma că „apartenenţa Marii Britanii la UE ar fi un avantaj pentru lume şi pentru Europa”. Boris Johnson susţine că editorialul nepublicat, favorabil rămânerii Marii Britanii în UE, a fost doar „un instrument în procesul de gândire”, subliniind că tonul era de tip „semiparodie”.

Juan Carlos Herrara, tatăl unui deţinut, reclamă faptul că fiul său, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis în mod brutal şi mâncat de ceilalţi puşcăriaşi din închisoarea Tachira, din Venezuela, pe parcursul unei revolte ce a durat aproximativ o lună. Revoltele din închisoare au început în momentul în care opt vizitatori şi doi gardieni au fost luaţi ostatici ca măsură de protest împotriva supraaglomerării din închisori. Juan Carlos Herrara a declarat presei locale că fiul său, Juan Carlos Herrera Jr, a fost înjunghiat, spânzurat, dezmembrat şi mâncat în Centrul de Detenţie Táchira.

Europarlamentarul britanic Steven Woolfe, care în urma cu mai multe săptămâni a fost implicat într-o altercaţie cu un coleg, şi-a dat demisia din partidul UKIP, susţinând că formaţiunea este imposibil de gestionat fără conducerea lui Nigel Farage. Europarlamentarul, care era considerat favorit la câştigarea şefiei formaţiunii eurofobe, a declarat că este „ceva putred” în partid, iar diviziunile din sânul UKIP au dus la aparţia de tabere adverse în interiorul partidului. Steven Woolfe a mai declarat că în opinia sa, „UKIP este neguvernabil fără Nigel Farage pentru a-l conduce şi fără cauza referendumului pentru a-l uni”.

Cel puţin doi angajaţi au murit, alţi doi sunt în continuare daţi dispăruţi, în timp ce alte şase persoane au suferit răni grave, în urma exploziei şi incendiului de la o uzină chimică a companiei BASF, aflată la Ludwigshafen. BASF avertizează localnicii să rămână în interiorul caselor, cu uşile şi ferestrele închise, deşi incendiul nu ar reprezenta o ameninţare la adresa mediului înconjurător. Compania a anunţat că încearcă să determine cauza exactă a deflagraţiei care s-a produs pe traseul unei conducte de transport care lega portul companiei la fluviul Rin de instalaţiile de procesare, însă poliţia a exclus ipoteza unui atac terorist. Localitatea Ludwigshafen se află la aproximativ 80 km de oraşul Frankfurt, în sud-vestul Germaniei.

Cel puţin 20 de persoane au decedat, iar peste 100 de persoane au fost rănite, în urma unui incendiu care a devastat un spital aflat în oraşul Bhubaneswar din estul Indiei. Incendiul a pornit în secţia de terapie intensivă şi ulterior s-a extins şi în alte secţii ale spitalului privat SUM din oraşul Bhubaneswar. Aproximativ 120 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge incendiul, iar zeci de pacienţi au fost transportanţi spre alte spitale din oraş. Martorii şi surse din cadrul spitalului au spus că un scurtcircuit este cea mai probabilă cauză a incendiului.

Patrick Kennedy, subsecretar de Stat, ar fi încercat să interfereze în ancheta privind periclitarea securităţii prin utilizarea unei adrese private şi ar fi exercitat presiuni pentru declasificarea unor documente secrete sustrase din emailul lui Hillary Clinton. Acuzaţiile împotriva lui Patrick Kennedy, subsecretarul de Stat, sunt înfăţişate în sumarul interviurilor investigaţiei Biroului Federal (FBI) ce a durat un an de zile, în privinţa utilizării unei adrese de email private de către Hillary Clinton, pentru a manevra informaţii clasificate ale Guvernului american.

Ministrul Apărării de la Berlin, Ursula von der Leyen, a declarat că Germania este pregătită să-şi asume mai multe responsabilităţi în ceea ce priveşte cooperarea militară la nivel european. Oficialul german a mai declarat că planurile de intensificare a cooperării europene în domeniul securităţii nu au drept obiectiv să intre în competiţie cu NATO, care joacă un rol cheie în întărirea securităţii în zona de est a Europei şi contracararea capacităţilor militare ale Rusiei.

Manifestările publice au fost interzise în capitala Turciei, Ankara, până la finalul lunii noiembrie, pe fondul temerilor privind posibilitatea unor atacuri teroriste, după ce autorităţile au primit informaţii în acest sens. Interdicţia urmează să rămână în vigoare până la data de 30 noiembrie. Insurgenţii kurzi, dar şi militanţii Stat Islamic au comis în trecut mai multe atentate sângeroase la Ankara. Luna aceasta, doi presupuşi membrii ai PKK, despre care se crede că plănuiau un atentat cu vehicul-capcană, s-au aruncat în aer în cursul unei confruntări cu forţele de securitate. Turcia este implicată într-o operaţiune militară în nordul Siriei împotriva Stat Islamic, scopul fiind acela de a înlătura prezenţa reţelei teroriste de la frontiera sa sudică.

Sam Armstrong, şeful de cabinet al parlamentarului conservator Craig Mackinlay, a fost arestat săptămâna trecută pentru suspiciunea de a fi comis un viol în biroul acestuia din Parlamentul de la Londra. Se suspectează că violul ar fi fost comis în interiorul biroului lui Craig Mackinlay. Un grup format din asistenţi ai Partidului Conservator (Torries) ar fi consumat băuturi pe terasa Camerei Lorzilor, joi seara. Sam Armstrong a condus-o apoi pe victimă în biroul membrului de parlament Mackinlay, unde ar fi avut loc presupusul viol. Acuzatul, în vârstă de 23 de ani, a fost eliberat pe cauţiune, în timp ce investigaţiile vor continua.

SPORT

Experienţa lui Bojan Golubovic la Steaua este pe cale să se încheie, după ce Gigi Becali a anunţat la finalul patidei pierdute cu Gaz Metan Mediaş, scor 0-1, că vârful adus liber de contract de la CSMS Iaşi nu „are ce căuta” la vicecampioană. 785 de minute a jucat Golubovic în tricoul Stelei, fără să reuşească vreun gol sau vreo pasă decisivă, iar în partida cu Gaz Metan a fost unul dintre cei mai slabi oameni de pe teren, neavând nicio ocazie importantă, deşi Steaua a atacat din primul până în ultimul minut.

Ce diferenţă de atmosferă pentru CS Universitatea Craiova faţă de acum trei ani la Severin. La meciul cu echipa lui Mititelu, clubul girat de oraş era primit într-un cor de fluierăruri, iar la derby-ul cu Dinamo din 10.000 de piepturi s-a auzit un răspicat: „Ştiinţa, Ştiinţa”, semn că „noua echipă” a fost asimilată de aproape toţi oltenii ca fiind „vechea şi adevărata”. Mulţescu a fost mai precaut ca de obicei, chiar faţă de meciul cu Steaua, aşezându-i pe bulgarii Popov şi Zlatinski în faţa apărării, în timp ce Andone l-a titularizat pe Mahlangu la mijloc, lângă Nistor şi Busuladzic.

Cu publicul în spate, alb-albaştrii au început furibund, având o şansă uriaşă de a deschide scorul prin Băluţă, care a apărut excelent în centrul careului la centrarea lui Briceag, dar l-a nimerit pe Brănescu. Elanul oltenilor s-a stins repede, iar Dinamo a existat pe teren prin renegatul Gnohere, care i-a adus pe câini în careul gazdelor în câteva rânduri. Craiova a revenit, la pupitru cu cel mai bun jucător al său, Băluţă, dar cele două lovituri libere de speculat au fost tratate superficial de Ivan şi Zlatinski. Când jocul părea să intre într-o perioadă moartă, Ştiinţa a avut din nou un nou asalt, din care Ivan şi Kay au fost aproape de a deschide scorul. Finalul de repriză le-a aparţinut oaspeţilor, cu acelaşi Gnohere periculos, câştigând fiecare duel aerian şi punând presiune pe defensiva olteană, ajutat din benzi de impetuoşii Rotariu şi Lazăr.

Dinamo Bucureşti, campioana României la handbal masculin, a dat de greu, deşi în urmă cu 2-3 săptămâni părea o echipă invincibilă. După succesul cu Motor Zaporojie în Liga Campionilor (scor 35-31) pentru trupa din Ştefan cel Mare a urmat o serie de cinci jocuri în care a câştigat numai unul, şi respectivul la limită (29-28 cu CSU Suceava). În ultima săptămână, Dinamo a suferit două înfrângeri, în care a încasat nu mai puţin de 66 de goluri în partidele cu HCDS Constanţa şi Braga.

Câţiva factori au contribuit la această pasă în care Dinamo a intrat, motiv pentru care campioana României aşteaptă cu nerăbdare data de 26 octombrie, în care va intra într-o pauză competiţională, datorată programului echipelor naţionale. Până atunci, băieţii lui Eliodor Voica trebuie să mai îndure un program cu alte trei jocuri, cu Dunărea Călăraşi (miercuri, ora 20:00) şi HC Vaslui în Liga Naţională şi Nantes în Liga Campionilor.

CSA Steaua a cerut anularea taxei de timbru în valoare de 1.660.788,95 lei fixată de Tribunalul Bucureşti în procesul prin care Armata cere de la clubul lui Becali daune de 165.718.395 lei. Juristul Armatei a invocat marţi, în faţa judecătoarei, Ordonanţa de Urgenţă nr. 80 din 2013, care stipulează că „sunt scutite de taxa judiciară de timbru acţiunile şi cererile formulate de instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice“.

Reprezentantul CSA Steaua a explicat că taxa de timbru de aproape 370.000 de euro reprezintă, de fapt, o parte din prejudiciul pe care Gigi Becali l-a adus statului român „folosind fraudulos şi ilegal marca Steaua în perioada 2004-2014“, conform sentinţei şi motivării date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2014. Avocatul lui Becali s-a opus cererii invocând faptul că gruparea Armatei mai are şi alte surse de venit în afara celor bugetare.

Simona Halep (locul 4 WTA), care va evolua pentru a treia oară la rând la Turneul Campioanelor, a mărturisit că a avut parte de un început dificil de sezon, din cauza problemelor de sănătate, motiv pentru care nu a fost sigură dacă va juca şi în acest an la Singapore. Sportiva în vârstă de 25 de ani crede că îşi merită locul la Turneul Campioanelor de la Singapore, în ciuda faptului că nu a cucerit încă un titlu la turneele de Mare Şlem. Odată cu retragerea americancei Serena Williams de la Singapore, Halep a devenit a treia favorită, după germanca Angelique Kerber şi poloneza Agnieszka Radwanska. Karolina Pliskova (Cehia), Garbine Muguruza (Spania), Madison Keys (SUA) şi Dominika Cibulkova (Slovacia) sunt celelalte jucătoare calificate, iar britanica Johanna Konta este favorită pentru ultimul loc.

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a vorbit despre transferul lui Nicolae Stanciu la Anderlecht, dar a ţinut să precizeze că suma uriaşă plătită de belgieni în schimbul său ar trebui să-l motiveze pe jucător să ofere mai mult decât până acum pe teren. Tehicianul a ţinut să-l critice pe mijlocaş pentru atitudinea arătată în meciul cu Kazahstan, de la Astana, încheiat cu o remiză, scor 0-0. Piţurcă a simţit că Stanciu s-a ferit să mai „pună osul” în momentul în care a văzut că adversarii practică un joc dur, un lucru inadmisibil în viziunea fostului atacant.

CS U Craiova – Dinamo 2-1. Oltenii au revenit la trei puncte de liderul Steaua şi anunţă prin vocea preşedintelului Marcel Popescu că obiectivul în acest sezon este câştigarea titlului. „Nu mergem la şcoală ca să luăm locul trei”, e afirmaţia făcută de oficialul grupării oltene. Acesta a dezvăluit şi metoda inedită prin care jucătorii Craiovei au fost motivaţi înainte de partida cu Dinamo. Craiovenii au decis să facă deplasarea de 100 de kilometri spre Severin chiar în ziua partiei astfel încât Andrei Ivan şi Compania să vadă „marea alb-albastră” de pe şosea.

Mijlocaşul francez Paul Pogba de acuzat că a perturbat liniştea luxosului hotel Lowry, din Manchester, după ce mai mulţi clienţi s-au plâns că au auzit zgomote asemănătoare celor din „filmele porno” din camera starului lui United. Devenit cel mai scump jucător din istorie în această vară, Pogba nu a arătat încă pe Old Trafford evoluţiile care l-au transformat în unul dintre cei mai apreciaţi jucători de pe planetă, iar fanii lui Manchester United au o nouă posibilă explicaţie pentru jocul sub aşteptări al francezului. Fotbalistul a fost surprins în finalul lunii septembrie intrând în camera sa de hotel alături de cântăreaţa Dencia, iar tabloidul britanic prezintă mărturiile unor clienţi ai hotelului din acea perioadă.

Portarul Gianluigi Donnarumma (foto – în stânga, alături de Bufffon), în vârstă de 17 ani, este considerat de către Juventus Torino candidatul ideal pentru înlocuirea internaţionalului italian Gianluigi Buffon, ajuns la 38 de ani, informează Calcio Mercato, iar campioana Italiei va încerca să îl transfere de la AC Milan. Donnarumma face parte dintr-o listă scurtă de trei portari pentru înlocuirea lui Buffon şi, conform sursei amintite, agentul jucătorului, Mino Raiola, a purtat deja primele discuţii cu oficialii clubului Juventus Torino în acest sens. Pe lângă portarul de la AC Milan, pe lista campioanei Italiei se mai numără Alex Meret, în vârstă de 19 ani, aflat sub contract cu Udinese, şi Pierluigi Gollini, de 21 de ani, care apără la Aston Villa.

Pep Guardiola s-a convins după trei luni petrecute la Manchester City că defensiva reprezintă punctul slab al „cetăţenilor”, în ciuda aducerii lui John Stones, de la Everton, pentru o sumă de aproape 60 de milioane de euro. City e lider în Anglia după opt etape, însă, cu excepţia partidei cu Bournemouth, scor 4-0, a primit gol în fiecare meci din campionat, iar Pep încearcă aducerea unui fost elev de la Bayern Munchen pentru a „plomba” defensiva. Manchester City a purtat negocieri în ultimele două săptămâni cu reprezentanţii lui David Alaba. Căpitanul Austriei a lucrat trei ani cu Guardiola la Bayern Munchen şi l-a impresionat pe tehnicianul spaniol cu versatilitatea sa. La bază fundaş stânga, Alaba poate juca fără probleme şi în centrul defensivei sau în linia mediană, iar la 24 de ani reprezintă şi o opţiune pentru viitor.

Liverpool şi Manchester United au încheiat la egalitate, scor 0-0, ultimul meci al etapei a 8-a din campionatul Angliei, disputat luni seară, pe Anfield Road. În urma acestei remize, Liverpool ajunge la 17 puncte şi se află pe locul 4, în timp ce United ocupă locul 7, cu 14 puncte. După o primă repriză fără ocazii importante de gol la cele două porţi, David de Gea, portarul celor de la Manchester United, a avut două intervenţii salvatoare în partea a doua a meciului. Mai întâi, la un şut din interiorul careului, trimis de Emre Can, după care în faţa lui Philippe Coutinho, în minutul 71 (VIDEO JOS). Mijlocaşul brazilian a fost cât pe ce să îl învingă pe David de Gea de la aproximativ 30 de metri, însă şutul său a fost respins în corner de internaţionalul spaniol.

Steliştii nu sunt lăsaţi să uite de farsa jucată de marii rivali de la Dinamo în meciul cu Manchester City, din play-off-ul Champions League. De această dată însă din cauza unei gafe a jurnaliştilor de la The Guardian, care amintesc despre o dispută dintre echipa lui Guardiola cu „câinii roşii” în debutul acestui sezon, într-un articol dedicat starului Sergio Aguero, care în ultimul meci de campionat (1-1 cu Everton) a ratat din nou de la 11 metri. Argentinianul a ratat două penalty-uri în faţa lui Florin Niţă în partida Steaua – Manchester City, scor 0-5, iar în ultima săptămână a „greşit” de alte două ori de la punctul cu var: o dată în tricoul Argentinei, în înfrângerea cu Paraguay, scor 0-1 şi o dată la City, în remiza cu Everton.

Monica Niculescu (29 de ani), aflată pe locul 51 în ierarhia mondială, o va întâlni, miercuri, pe italianca Francesca Schiavone (poziţia 97 WTA), în turul 2 al turneului WTA de la Luxemburg, disputat pe hard şi dotat cu premii de 226.750 de dolari. În runda inaugurală, Francesca Schiavone, în vârstă de 36 de ani, a învins-o cu scorul de 6-2, 6-2, luni seară, pe Laura Siegemund (Germania, 29 WTA), în timp ce Monica Niculescu a trecut cu 6-4, 6-2 de Kirsten Flipkens (Belgia, 63 WTA). Va fi cea de-a cincea confruntare între Monica Niculescu şi Francesca Schiavone. Sportiva din Italia a câştigat toate cele patru meciuri jucate cu Niculescu, fără să piardă vreun set. Precedentele partide dintre Niculescu şi Schiavone s-au disputat însă în perioada 2009-2012.

PROGNOZA METEO
18 Octombrie 2016

Vremea se va menține mult mai rece decât ar fi normal în a doua decadã a lunii octombrie în toatã țara, dar mai ales în est, în sud și în centru. Vor fi înnorãri și izolat se vor semnala ploi slabe în zona litoralului, iar seara și noaptea pe spații mici în regiunile vestice și sud-vestice. În restul teritoriului cerul va fi variabil la senin la începutul zilei, apoi va deveni parțial noros. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane din sud și sud-vest, unde va fulgui. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 14 grade, iar cele minime între -4 și 8 grade. Pe spații restrânse va fi ceațã, iar în centru și nord-est vor fi condiții de brumã.

Bucuresti

Vremea va rãmâne deosebit de rece.Cerul va fi variabil la senin în primele ore, apoi va deveni parțial noros. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 11 grade, iar cea minimã de 3…5 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *