Stiri pe scurt 18 Mai 2016

Stiri pe scur 18 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 mai.  In anul 2009 Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta funcţionând în regim privat de la ora 12.00.

Guvernul a modificat şi completat OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificând sumele percepute vehiculelor de transport cu masă mai mare de 3,5 tone. Un aspect important vizat de transpunere constă în stabilirea unor proporţii între nivelul anual şi cel intermediar al tarifului de utilizare (rovinietei) cu valabilitate de o zi, şapte zile şi 30 zile.

În acest sens, prin modificarea tarifelor existente în conformitate cu prevederile Directivei 2011/76/UE, se vor aplica următoarele proporţii: tariful lunar va reprezenta maximum 10% din tariful anual, tariful săptămânal va fi maximum 5% din tariful anual şi tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual. În document se precizează că proiectul de lege a fost adoptat de Guvern în condiţiile în care Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru, anume de transpunere în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2011/76/UE până la 16 octombrie 2013.

Ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc a declarat, că ministerul a folosit produse Hexi Pharma timp de zece ani, în momentul de faţă produsele fiind scoase din uz, iar în teatrele de operaţii din Afganistan, se folosesc dezinfectanţi împrumutaţi de la partenerii americani.

Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice. De la iniţierea Programului Prima casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din totalul creditelor acordate.

Termenul limită pentru depunerea Declaraţiei 200 privind veniturile realizate în 2015 este 25 mai, ANAF reamintind contribuabililor că formularul poate fi completat şi online. Formularul completat pe hârtie poate fi trimis prin poştă, sau depus direct la registratura administraţiei fiscale în a cărei rază teritorială se află domiciliul contribuabilului. Declaraţia 200 se depune şi de către persoanele fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European care obţin venituri din activităţi independente din România şi optează pentru regularizarea impozitului în România, începând cu 1 iunie 2015.

Magistaţii francezi ar trebui să pronunţe, decizia în cazul solicitării de extrădare formulată de autorităţile din România pe numele lui Gregorian Bivolaru, hotărârea fiind deja amânată de trei ori până acum, pe motiv de acte procedurale. În urmă cu o săptămână, la ultimul termen, magistraţii au amânat pentru că „nu au primit răspuns din partea autorităţilor din Suedia cu referire la statutul lui Gregorian Bivolaru, anterior prinderii în Franţa, acela de azilant politic din 2006”, susţineau atunci surse judiciare.

Isabella Barrett are 9 ani şi a devenit vedetă datorită serialului „Toddlers and Tiaras”. Fetiţa a avut succes la public, iar acum are propria linie de modă, de machiaj şi o colecţie de bijuteri. „Grozav este că are doar nouă ani şi veniturile ei cresc, sperăm să-i investim şi să-i creştem averea”, a declarat Susanna Barrett, mama ei, pentru Daily Mail. Bella are două companii „Glitzy Girl” şi „Bound By the Crow Couture”. Dacă nu era îndeajuns, fetiţa s-a lansat şi în muzică şi are la activ două cântece numite „LOL” şi „Im Just a Kid” şi mai înregistrează alte două.

Un nou studiu publicat în jurnalul medical Hypertension arată că reducerea cantităţii de sare la doar jumătate de linguriţă pe zi ar putea salva vieţilor multor persoane care suferă de diabet. Reducerea cantităţii de sare consumată zilnic cu 2 grame duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 şi cele cu intoleranţă la glucoză. Această schimbare ar scădea şansele de a suferi un accident cerebral vascular, infarct miocardic sau afecţiuni ale rinichilor pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 în stadiu incipient.Cantitatea pe care ar trebui să o reducă este echivalentul unei conserve de supă de roşii, a două felii de pâine albă sau jumătate de pizza cu salam picant.

Oltenia este regiunea din toate statele din Uniunea Europeană care are cel mai mic număr de locuinţe cu WC în interior şi, conform raportului Eurostat, dat publicităţii în ianuarie 2016, 38,1% din locuinţele din România au WC în curte, în timp ce media europeană este 2,7%. Zona Sud-Vest Oltenia este regiunea „cu cea mai mare pondere a locuinţelor cu toaletă în curte (55,4%)“, conform datelor de la nivelul anului 2011. Românii trăiesc în cele mai mici locuinţe din UE (media e de 40 mp în România, faţă de 90 mp, cât are, în medie, o locuinţă din UE).

Potrivit unui alt studiu realizat de BRAT, accesul la utilităţi este următorul: accesul la electricitate — 99%, accesul la conexiune la internet — 62%, în timp ce 45% dintre persoanele din mediul rural beneficiază de conectarea la reţeaua de apă curent sau canalizare, 36% au baie sau duş în interiorul locuinţei şi 28% au grup sanitar în interiorul locuinţei. Problema este că în unele cazuri lipsa unui grup sanitar în interiorul locuinţei nu apare doar în mediul rural. Zeci de familii de pe o stradă din Oradea nu au nici reţea de apă, nici canalizare, iar apa din fântânile săpate în curţi nu poate fi folosită în gospodării.

Vodafone România a înregistrat în anul fiscal 2015-2016 venituri din servicii de 688,4 milioane de euro, în creştere cu 5,6% faţă de anul precedent, în termeni organici, numărul total de clienţi ai operatorului de telefonie ajungâng la 9,12 milioane la finele lunii martie. Faţă de anul anterior, numărul de clienţi este cu 18.853 mai mare. Din total, 8.461.054 sunt utilizatori ai serviciilor mobile. ARPU mobil al Vodafone Romania a ajuns la 6,2 euro în ultimele trei luni.

Abonaţii serviciilor Vodafone reprezentau 41,1% din baza de clienţi, iar utilizatorii Cartelei Vodafone, 58,9%. Utilizatorii serviciilor pre-plătite au crescut cu 0,8 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Consumul de date mobile a crescut cu 131,9% în trimestrul încheiat la 31 martie 2016, comparativ cu anul anterior. Rata de penetrare a smartphone-urilor în baza de utilizatori a crescut cu 7,5 puncte procentuale în anul încheiat la 31 martie 2016, in comparaţie cu anul precedent.

Pe 19 şi 20 mai, cercetători europeni în bioetică, etică aplicată şi teorie morală se vor afla la Bucureşti pentru a participa la conferinţa internaţională Bioetica în context european, organizată de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie-Bucureşti. Conferinţa aduce în prim-plan câteva dintre cele mai noi dezbateri în bioetică, etică medicală, etică farmaceutică, neuroetică şi etica vieţiiatât pentru cercetătorii din domeniu, cât şi pentru un public larg.

Pentru prima dată în România, profesorul Reinhard Merkel de la Universitatea din Hamburg va discuta despre utilizarea neuro-tehnologiilor pentru a stabili vinovăţia sau a evalua inculpaţi în cadrul proceselor în instanţă. Această tendinţă a născut o întreagă polemică atât în Europa, cât şi peste ocean. Printre ceilalţi invitaţi se află TenzinWangmo (Universitatea din Basel), Blanca Rodriguez (Universitatea Complutensedin Madrid), Chris Gyngell (Universitatea din Oxford), Victoria Federiuc (Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” Chişinău) şi Mihaela Frunză (Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca).

Acum că majoritatea producătorilor de dispozitive mobile şi-au prezentat dispozitivele de top pentru anul 2016, toate privirile sunt întoarse către Apple, care ar trebui să debuteze în această toamnă un nou design pentru linia sa de smartphone-uri iPhone. O nouă serie de fotografii spion descriu noul iPhone 7 ca un smartphone foarte similar cu modelele precedente, iPhone 6 şi 6S. Acestea confirmă din nou informaţiile primite în trecut, care sugerează că dungile orizontale de pe spatele dispozitivului pentru antene vor fi eliminate, păstrând totuşi liniile curbate de sus şi de jos.

Modelul prezentat în imagini este de culoare aurie şi prezintă camera foto cu un design similar cu cel al variantelor din prezent, cu obiectivul ieşit în relief, însă cu un nou element între aceasta şi blitz. Pe lângă orificiul pentru microfon, apare un nou punct negru, care ar putea fi un fascicul laser pentru asistarea sistemului de focalizare la distanţă mică. Este posibil însă ca modelul iPhone 7 Plus/Pro să vină totuşi cu un sistem foto cu două camere, conform zvonurilor din trecut, însă diferenţe majore de design între modelul standard al telefonului şi cele din ultimii doi ani nu par să existe. Toate aceste afirmaţii sunt valabile desigur dacă zvonurile sunt într-adevăr bazate pe informaţii reale.

„Se poate trăi bine din pictură dacă ai talent şi te afli într-un context favorabil”. Afirmaţia aparţine artistului plastic Liviu Mihai şi a fost făcută în contextul unui interesant dialog pe care artistul vizual a purtat-o cu Stelian Ţurlea. Piaţa de artă de la noi nu este prea dezvltată sau mai bine zis cred că e încă la început. Abia acum se întrevede o anume acceptare uşoară a artei contemporane şi apariţia unor târguri de artă de specialitate.

Pe 12 Mai 2016, TESY a sarbatorit marea deschidere a noii linii de fabricatie pentru boilere electrice, eveniment la care au participat oficialitati din guvern, parteneri, clienti, furnizori si angajati. Investitia in noua linie a fost de 7,5 milioane de Euro si reprezinta inca un pas in strategia de dezvoltare a companiei. Noua linie ofera o extindere considerabila cu 5000 mp a spatiului de productie, incluzand laboratoarele de test, precum si spatiu pentru birouri. Investitia a dus la crearea a 80 de noi locuri de munca, iar in planul de dezvoltare sunt incluse inca 50 de posturi noi, pentru urmatorii patru ani.

Ministrul Economiei Costin Borc a declarat că industria auto mondială este foarte competitivă, România trebuind să vadă care sunt trendurile internaţionale pentru a încerca să se plaseze „înaintea valului”, prin renunţarea la discuţiile despre low-cost şi salarii mici. Borc a spus că ministerul susţine micii producători şi că el „visează” la ‘fabrici de 50-60 de angajaţi în mediul rural”. Ministerul vrea să dezvolte nivelele 2 şi 3 de firme, furnizori pentru cei doi integratori mari şi se mai caută un al treilea mare producător pentru România.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la consum caise şi nectarine provenite din Turcia, deoarece depăşeau limita maximă admisă pentru un fungicid. In urma verificărilor din perioada 5-11 mai, inspectorii ANSVSA au descoperit „depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia”. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă se va considera experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, a decis, Guvernul, care a modificat Statutul personalului voluntar. De asemenea, s-a reglementat parcursul profesional al voluntarului şi competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră. Pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un Serviciu de voluntariat de situaţii de urgenţă, este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj, iar, ulterior, după minim un an, a unui curs de conducător autospeciale.

Guvernul a modificat, două acte normative referitoare la ajutoarele de urgenţă acordate familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv, astfel încât să nu se solicite documente doveditoare pentru decontarea costului transportului sau cazării pentru însoţitorii răniţilor. Actul normativ asigură acordarea ajutoarelor de urgenţă şi persoanelor care nu au respectat termenele prevăzute pentru depunerea cererii de acordare, acestea urmând să beneficieze de ajutor de la data depunerii cererii.

Hotărârea mai reglementează şi faptul că acordarea acestor ajutoare de urgenţă nu se supune controlului decât pentru recuperarea sumelor aferente zilelor care depăşesc perioadele de spitalizare sau de tratament, fără a se pune problema recuperării banilor deja alocaţi pentru sprijinirea familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv.

Un taximetrist a fost lovit cu tocul unui pistol, în Bucureşti, de către doi tineri care deşi iniţial îi plătiseră cursa, ulterior s-au răzgândit şi i-au cerut banii înapoi. Acesta a povestit anchetatorilor că a luat cu taxiul doi tineri din zona Centrului Vechi al Capitalei, tinerii cerând să fie duşi în comuna Găneasa din judeţul Ilfov. Pentru cursa, băieţii i-au plătit suma de 200 de lei. Pe drum i-au cerut taximetristului să oprească la mai multe magazine, iar când au ajuns la destinaţie i-au cerut să le dea banii înapoi. Pentru că taximetristul a refuzat să le restituie banii, tinerii, unul având 17 ani iar celălalt 19 ani, l-ar fi lovit pe bărbat cu tocul unui pistol. Cei doi au fost identificaţi şi urmează să fie duşi pentru audieri la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov.

Un bărbat de 37 de ani a murit carbonizat, după ce a pierdut controlul volanului pe centura de ocolire a Timişoarei şi s-a răsturnat în câmp, maşina pe care o conducea luând foc în urma accidentului. In accident a fost implicat un autoturism care, în urma impactului, a luat foc, şoferul, un bărbat de 37 de ani, fiind carbonizat. Poliţiştii au început o anchetă şi încearcă să stabilească cu exactitate cum s-a produs accidentul.

Mai multe percheziţii au loc, în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Sibiu şi Bihor, fiind puse în executare 13 mandate de aducere, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 9.350.000 de lei. Există suspiciunea că „bănuiţii au creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat având la bază înregsitrarea în documente de evidenţă contabilă şi declararea fiscală a unor achiiţii fictive în domeniul construcţiilor , materialelor de construcţii, publicităţii şi transporturilor, urmărind sustragereade la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin diminuarea bazei de impozabileşi deducerea frauduloasă a taxei pe valoarea adăugată”. 13 mandate de aducere vor fi puse în executare, persoanele în cauză fiind audiate la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să efectueze o vizită în Japonia spre sfârşitul acestui an, anunţă Iuri Uşakov, un reprezentant al Kremlinului. Înainte de reuniunea din Japonia, Vladimir Putin şi premierul Japoniei, Shinzo Abe, urmează să discute „idei interesante în materie de cooperare bilaterală” cu ocazia forumului economic din Vladivostok, în septembrie.Vladimir Putin şi Shinzo Abe s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci la începutul lunii mai şi au discutat despre disputele teritoriale din Oceanul Pacific. Rusia şi Japonia dispută Arhipelagul Kurile.

Constructorul japonez de automobile Suzuki a confirmat, că a efectuat teste printr-o metodă neomologată pentru a măsura nivelul emisiilor şi al consumului vehiculelor vândute în Japonia, însă a negat că ar fi acţionat astfel în scopul manipulării datelor. „Au fost găsite neregularităţi”, a recunoscut grupul într-un comunicat, după ce presa a difuzat informaţii în acest sens. „Însă în urma investigaţiei interne nu au fost descoperite fraude, cum ar fi cele de manipulare a datelor.”

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a fost înregistrat în Ecuador. Până la această oră nu au fost raportate daune materiale semnificative sau victime în urma cutremurului de 6.7 grade, care a avut epicentrul în apropiere de oraşul Muisne, de pe coasta de vest a ţării. Au fost raportate doar întreruperi temporare în furnizarea energiei electrice în sectoarele Manabí şi Esmeraldas. Cutremurul a avut epicentrul la 58 de kilometri sud de oraşul Esmeraldas şi 156 de kilometri de vest nord-vest de capitala Quito, la o adâncime de zece kilometri. Centrul de avertizare pentru Tsunami din Pacific nu a emis o alertă de tsunami.

Sistemele de generare a energiei verzi din Germania furnizează 55 de gigawaţi din cei 63 de gigawaţi consumaţi, adică nu mai puţin de 87% din totalul utilizat. In momentul în care a fost adăugată cantitatea de energie rezultată din surse convenţionale, s-a constatat că producţia de electricitate depăşise cererea la nivel naţional. Acest surplus indică faptul că, pentru scurt timp, preţurile la energie au fost de fapt negative. Prin urmare, consumatorii au fost efectiv plătiţi pentru a consuma energie electrică.

O situaţie similară a avut loc anul trecut în Danemarca, când într-o zi cu vânturi foarte puternice, sistemul de turbine eoliene a reuşit să producă cu 40% mai multă energie electrică peste necesarul de electricitate al ţării. Surplusul obţinut atunci a fost vândut în Germania, Norvegia şi Suedia. Germania intenţionează să devină una dintre principalele ţări producătoare de energie din surse regenerabile. În acest sens, s-a angajat să folosească numai energie obţinută din astfel de surse până în anul 2050.

Candidatul republicanilor pentru preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat că este dispus să se întâlnească cu liderul nord-coreean pentru a discuta programul nuclear al Phenianului. În replică, Hilarry Clinton, candidatul democraţilor cu cele mai mari şanse la fotoliul de la Casa Albă a sesizat că Trump are „o fascinaţie bizară faţă de oamenii puternici străini”, adăugând că politica externă a contra candidatului său „nu are niciun sens”. Comentariile lui Trump au fost făcute în cadrul unui interviu pentru agenţia Reuters, prilej cu care omul de afaceri a ţinut să-şi exprime dezacordul şi cu privire la acţiunile militare ale lui Putin în estul Ucrainei.

Miniştrii de Externe din Rusia şi Belarus au anunţat că Guvernele statelor lor vor dezvolta un răspuns militar în legătură cu instalarea pe teritoriul Europei a elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia, pe care Moscova le consideră o ameninţare la adresa securităţii globale. Rusia şi Belarus au exprimat preocupare în legătură cu instalarea elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia, denunţând apariţia „liniilor de confruntare” în Europa.

Expertul german privind conflictele Hans-Joachim Spanger a subliniat că sistemul antirachetă NATO instalat în România este “prea scump,ineficient şi reprezintă un răspuns total greşit faţă de o ameninţare percepută”. Referindu-se la anunţul Statelor Unite cu privire la rolul pe care îl are sistemul antirachetă din România, respectiv că acesta este îndreptat împotriva unor state precum Iran şi nu împotriva Rusiei, Spanger a explicat că este aproape imposibil ca Teheranul să atace state europene sau baze americane în Europa, deoarece acest lucru ar genera un coflict militar, iar cel mai afectat ar fi cel mai probabil, tocmai Iranul.

În ceea ce priveşte eficienţa sistemului antirachetă instalat în România, expertul a spus că testele NATO arată că sistemul are capacitatea de a intercepta şi de a distruge doar opt din zece rachete lansate. Acesta a adăugat că în cazul unei lupte reale, acest număr ar putea fi chiar mai mic. Cercetătorul a mai subliniat că suma alocată instalării elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia este de aproximativ 1,6 miliarde de dolari, iar aceasta reprezintă doar o parte din cheltuieli, deoarece vor urma şi altele.

SPORT

Scene emoţionante pe Naţional Arena, cu ocazia finalei Cupei României, Dinamo – CFR Cluj. Meciul a fost oprit în minutul 14, iar întreg stadionul a început să aplaude. Disputat la mai puţin de două săptămâni de la decesul tragic al lui Patrick Ekeng, meciul i-a fost dedicat fotbalistului camerunez, iar fanii roş-albilor s-au pregătit cum se cuvine pentru această ocazie.Aceştia au realizat o coregrafie impresionantă, în care au fost implicaţi aproape toţi suporterii prezenţi la stadion.

Peluză ocupată de dinamovişti a fost acoperită de un portret imens al lui Patrick Ekeng, cu mesajul „Între viaţă şi moarte este un singur pas / Să-i ridicăm Cupa spre cer e tot ce ne-a rămas”, în timp ce tribuna a 2-a afişat pe toată lăţimea un mesaj realizat din cartoane roşii şi albe: „Bon Voyage, Patrick!”. Partida Dinamo – CFR a fost precedată de un minut de reculegere ţinut în memoria lui Ekeng. Îainte de meci, jucătorii celor două echipe şi arbitrii partidei au ieşit pe teren cu îmbrăcaţi în tricouri ce aveau imprimat chipul camerunezului, mesajul „Nu te vom uita niciodată, Patrick!”, iar pe spate numărul 14 şi numele lui Ekeng.

CFR Cluj a câştigat Cupa României după o revenire spectaculoasă. Deşi a fost condusă cu 2-0 la pauză, echipa lui Conceicao a egalat şi a învins cu 5-4 după executarea loviturilor de departajare. Conduşi cu 2-0 la pauză, ardelenii au revenit pe tabelă prin golurile marcate Juan Carlos Ruiz (47) şi Cristian Lopez (89), iar în momentul executării loviturilor de departajare au doveit nervi mai tari. Ardelenii au marcat toate cele cinci lovituri de la 11 metri executate, în timp ce goalkeeperul Traian Marc a parat penalty-ul bătut de Dorin Rotariu. Preşedintele Iuliu Mureşan spune că formaţia sa se va ţine de promisiune şi va trimite replica Cupei în Camerun, pentru a fi montată lângă mormântul lui Patrick Ekeng. Este al patrulea trofeu al Cupei României cucertit de gruparea din Gruia în istorie, după cele din 2008, 2009 şi 2010.

Greu încercatul suporter dinamovist mai are de trecut printr-o serie momente grele. După ce l-a pierdut pe Hîldan, peluza se vede nevoită acum să încerce să înţeleagă dispariţia lui Ekeng. La fel şi jucătorii din lotul lui Rednic, băieţi care atunci când au semnat contractele nu şi-au imaginat că vor fi nevoiţi să joace fotbal la câteva zile după ce un coleg va muri… jucând fotbal. Primii, suporterii, se comportă exemplar încă din primul minut. O coregrafie excepţională (din nou) pe două tribune, un mesaj de rămas bun pentru camerunez şi o pânză uriaşă cu bustul său. Apoi doar încurajări frenetice care au pus probleme microfoanelor de fond şi care au împins jucătorii în teren.

Dinamo a pierdut la penalty-uri Cupa României, iar Rednic va pleca din „Ştefan cel Mare”, cel mai probabil. Cu toate că nu a reuşit să câştige un trofeu în acest sezon, tehnicianul lui Dinamo ar trebui păstrat este de părere Vasile Turcu. Fostul acţionar dinamovist este de părere că „Puriul” a izbutit să creeze un lot competitiv din jucători mai puţin experimentaţi şi consideră că acesta ar trebui să continue la grupare alb-roşie.

Antrenorul echipei Dinamo, Mircea Rednic, a lăsat de înţeles că nu pleacă de la echipă şi a anunţat că se va întâlni cu finanţatorul Ionuţ Negoiţă. Antrenorul formaţiei Dinamo a declarat că au fost jucători care nu au vrut să execute loviturile de departajare. Mircea Rednic l-a felicitat pe Dorin Rotariu fiindcă a avut curajul să bată lovitura de departajare.

Războiul civil de la Rapid a intrat într-o fază în care, probabil, numai procurorii mai pot face lumină. În acest moment au apărut acuzaţii cu iz penal de ambele părţi. După ce Violeta Moraru, soţia patronului Valerii, a acuzat un grup de presiune care a prădat clubul şi a încercat să exercite un şantaj pentru a obţine beneficii, cei vizaţi au reacţionat în cursul zilei de marţi. Arătaţi cu degetul ca fiind aliaţi în acest demers ilegal, fostul administrator special Radu Birlică şi suporterul Adrian Matei, care deţine şi 1% din club, au contactat ProSport pentru a anunţa că o vor da în judecată pe Violeta Moraru. În concluzie, conflictul de la Rapid, purtat până acum în club, se mută, după toate probabilităţile, la tribunal.

Cel mai important jucător din istoria CFR-ului are şanse mari să se întoarcă la echipa clujeană, din sezonul viitor. Cadu spune că regretă plecarea din Gruia şi că a vorbit cu preşedintele Iuliu Mureşan despre revenirea sa, inclusiv în vara anului trecut. Ricardo Cadu, căpitanul din cea mai bună perioadă a echipei clujene, între 2006 şi 2014, este aproape de o revenire la echipa clujeană. Fundaşul central portughez şi-a încheiat contracul cu Gil Vicente şi vrea să revină la clubul unde a reuşit cele mai multe performanţe. Fundaşul de 34 de ani spune că a avut o tentativă de revenire la CFR, chiar la începutul acestui sezon. Atunci a purtat o discuţie, în acest sens, cu preşedintele Iuliu Mureşan, dar clubul la care era, Gil Vicente, nu şi-a dat acordul.

Site-ul change.org a lansat o petiţie în care le solicită celor de la UEFA să steargă primele cinci trofee ale Cupei Campionilor Europeni, câştigate de Real Madrid în perioada 1956-1960, deoarece acestea nu mai corespund formatului actual al competiţiei, anunţă cotidianul AS. Petiţia a fost începută de Justicia Deportiva, pe 12 mai, şi a strâns aproape 40.000 de semnături. Aceştia consideră că primele cinci Cupe ale Campionilor Europeni, cucerite în perioada 1956-1960, timp în care formaţia de pe Santiago Bernabeu a fost neînvinsă în competiţia europeană nu mai sunt conforme cu formatul actual al întrecerii, şi le caracterizează ca fiind „invalide”.

Florin Gardoş şi-a revenit după accidentarea suferită vara trecută la un meci amical al celor de la Southampton, dar a jucat pentru echipa Under 21 a „Sfinţilor”. Fundaşul român a forţat revenirea pe gazon în speranţa că va putea prinde lotul României pentru Campionatul European, însă fără meciuri în Premier League, Iordănescu nu l-a luat în calcul. Fostul jucător s-a împăcat cu gândul că nu va merge şi în Franţa şi a anunţat că pentru el urmează o perioadă de vacanţă în această vară.

Dumitru Dragomir a plecat de la FC Voluntari fiind deranjat de faptul că Ionel Ganea a fost schimbat peste capul său. Fostul preşedinte al Ligii susţine că nu a fost dat afară, ci a ales să se retragă din funcţia de preşedinte de onoare de la clubul ilfovean ca urmare a acestui episod. Dragomir nu exclude posibilitatea de a reveni la o echipă de fotbal din Liga 1, dar pune o singură condiţie: să aibă ultimul cuvânt atunci când vine vorba de deciziile importante.

Nigerianul Gomo Onduku s-a despărţit de clubul CSMS Iaşi. Ţinut în afara lotului în ultimele două meciuri de antrenorul Nicolo Napoli, mijlocaşul nigerian a ajuns la un acord cu preşedintele Florin Prunea şi şi-a reziliat contractul pe cale amiabilă, cu o lună înainte de scadenţă. Gomo Onduku a ajuns în Liga 1 în august 2013, fiind împrumutat de echipa nigeriană Bayelsa la Concordia Chiajna, acolo unde a fost dorit de antrneorul Ionuţ Chirilă. De altfel fostul antrenor al ilfovenilor a oferit o declaraţie memorabilă după primul gol al nigerianului în România, reuşit într-un meci cu U Cluj, în urmă cu aproape 3 ani.

Barcelona este la un pas de a da o lovitură financiară importantă. Catalanii sunt în negocieri avansate cu Nike, producătorul de echipament sportiv pentru un contract în valoare de 100 de milioane de euro pe an. De fapt, negocierile constau în prelungirea înţelegerii dintre Barcelona şi Nike, iar cele două părţi sunt foarte aproape de a parafa contractul. Noul acord ar urma să fie cel mai important din istoria industriei sportive, Barcelona urmând a primi 100 de milioane de euro pe an, aici fiind incluse şi anumite clauze.

Sala Polivalentă din Iaşi a găzduit în week-end finala Campionatului Naţional de Karate Tradiţional-Fudokan pentru cadeţi, tineret şi seniori, în organizarea clubului Olympic Iaşi. La acest campionat au participat 220 de sportivi de la 35 de cluburi din România. Ieşenii au luat cele mai multe medalii la aceste finale, printre remarcaţi numărându-se Alexandru Luca, Liviu Rusu, Paul Antohi (CS Olympic, antrenor Petronel Luca), dar şi Dragoş Bălăiaşa, Ionuţ Trupina, Octavian Postolache, Vlad Croitoru, Aurel Ciubotariu, Bianca Balaur (CS Enpi Iaşi, antrenor Irina Pătrăhău Pascaru).

Manchester United a terminat pentru a doua oară în ultimii 25 de ani în afara primelor patru locuri în Premier League, însă managerul Louis Van Gaal nu se gândeşte să părăsească clubul, aşa cum i-au cerut suporterii. În vârstă de 64 de ani, Louis Van Gaal le-a promis fanilor că în august, când se va relua sezonul în Premier League, tot el va fi managerul lui United.

Dinamo a ratat cucerirea celei de-a 14-a Cupă din istorie într-un meci pe care l-a pierdut la loviturile de departajare contra lui CFR Cluj. Singurul fotbalist care a ratat lovitura de la 11 metri a fost Dorin Rotariu, cel pe care Mircea Rednic l-a pus să execute cea mai importantă lovitură, ultima, deşi tânărul fotbalist a acuzat din plin evenimentele tragice din ultimele zile. Fotbalistul care, potrivit spuselor lui Mircea Rednic, s-a cerut pe lista executanţilor loviturilor de departajare, a fost destul de puţin coerent din pricina emoţiilor.

Surprinzători şi inovativi în foarte multe domenii, asiaticii şi-au prezentat intenţia de a-şi păstra statutul şi în materie de sport. În capitala Thailandei, Bangkok, câţiva băieţi puşi pe distracţie au pus bazele unui sport nou şi este posibil ca acesta să primească titulatura de cel mai electrizant sport din lume, la propriu. Asemănător fotbalului, Tak Ball are acelaşi obiectiv cu cel al “sportului-rege”: înscrierea de goluri. Totuşi, desfăşurarea jocului este puţin schimbată faţă de formatul original. Jucătorii sunt nevoiţi să fugă cu o minge gonflabilă în braţe dintr-o parte în alta pentru a perfora poarta adversă. Acest joc pare la fel de simplu precum fotbalul sau rugby-ul, însă intervine elementul surpriză care defineşte unicitatea acestui sport.

Jucătorii sunt “înarmaţi” cu pistoale cu electroşocuri, iar presiunea este pusă pe cel care se află în posesia mingii. Adversarii acestuia au dreptul să îl atace cu pistolul şi să îl deposedeze, iar acest detaliu creează ineditul existenţei Tak Ball-ului. Pentru ca cei ce sunt dornici de o astfel de experienţă să fie siguranţă, au fost aduse pistoale cu o tensiune redusă, o tensiune ce reprezintă doar 10% din tensiunea pe care o descarcă pistoalele pe care le folosesc forţele de ordine în diverse circumstanţe. Aşadar, pericolul este redus spre zero, iar distracţia este garantată.

PROGNOZA METEO
18 Mai 2016

Vremea se va menține rãcoroasã în cea mai mare parte a țãrii, chiar rece pentru aceastã datã în nord, în centru și în nord-est, unde cerul va avea înnorãri și va ploua, pe parcursul zilei și în primele ore ale nopții. Vor fi mai ales averse, însoțite și de descãrcãri electrice. În cursul dupã-amiezii, fenomene asociate instabilitãții atmosferice vor apãrea, pe arii relativ restrânse, și în regiunile vestice și de sud-est, zonele montane și submontane. Izolat, cantitãțile de apã vor depãși 15 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Pe crestele montane, trecãtor, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã sau ninsoare. Temperaturile maxime vor avea valori de la 11…12 grade în estul Transilvaniei, nordul Moldovei și Maramureș, pânã la 22 de grade în sudul Munteniei și al Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 3 și 12 grade, mai scãzute, spre 0 grade, în depresiunile intramontane, în special ale Carpaților Orientali.

Bucuresti

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza și seara, când vor fi condiții de ploaie slabã, de scurtã duratã. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã, în creștere ușoarã fațã de cea din ziua precedentã, se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimã va fi 7…8 grade, din nou mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *