Stiri pe scurt 18 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 18 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 iunie. In anul 1936, a murit scriitorul rus Maxim Gorki, fondator al realismului socialist în literatură şi activist politic („Copii soarelui”, „Din adâncuri”, „Cântecul păsării furtunii”) (n. martie 1868).

Duminica, 19 iunie, prăznuim Rusaliile, cunoscute şi drept Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină,nucleul Bisericii de mai târziu. Sărbătoarea figurează însă şi la păgânii romani, unde Rosaliile erau zâne rele şi frumoase, fiinţe răzbunătoare. Rusaliile reprezintă consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţa în viaţa veşnică, în existenţa spiritelor rele (diavoli) şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi. Rusaliile, „Pogorârea Duhului Sfânt”, se prăznuiesc întotdeauna duminică, la cincizeci de zile după Învierea Domnului. În ajunul acestei duminici, sâmbătă dimineaţă, se face pomenirea morţilor. În popor, această sâmbătă este numită „Moşii de Vară”, „Moşii de Rusalii” sau „Moşii cei Mari”.

Unsprezece copii dintre cei care au fost răniţi, într-un accident de lângă Perşani, judeţul Braşov, vor fi externaţi în cursul zilei de azi, doar unul fiind în stare gravă, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. La Spitalul Judeţean Braşov au fost internate şase persoane care au suferit politraumatisme, una dintre acestea fiind în stare gravă, la secţia de Terapie Intensivă şi vor mai rămâne internaţi câteva zile. De asemenea, la Spitalul Militar Braşov, unde au fost internaţi cinci copii, trei au fost deja externaţi, iar doi urmează să fie externaţi azi.

Sistemul de emitere a rovinietei şi cel de plată al taxei de pod peste Dunăre sunt oprite, din cauza unei defecţiuni. CNADNR informează că, în perioada în care sistemul nu funcţionează, şoferii surprinşi în trafic fără rovinietă sau peaj nu vor fi sancţionaţi. De asemenea, CNADNR va anunţa imediat ce defecţiunile vor fi remediate şi sistemul va fi funcţional. Probleme similare au mai existat şi de Paşti, când serverul care stochează datele a suferit defecţiuni, iar rovinietele şi taxa de pod nu au putut fi achitate nici la benzinării şi nici prin SMS timp de jumătate de zi.

Mai multe puncte de prim-ajutor au fost deschise în Capitală, măsura fiind luată după ce meteorologii au anunţat o vreme caniculară pentru acest weekend, temperaturile urmând să aibă valori între 35 şi 37 de grade Celsius. Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu apă potabilă, trusă medicală, tensiometru, aer condiţionat şi medicamente de primă urgenţă şi vor fi deschise pe toată durata caniculei, între orele 10.00 – 18.00.

România nu a reuşit să transforme turismul într-o sursă importantă de venit în ultimii 20 de ani, ponderea acestui sector fiind la circa 1% din PIB, sub nivelul din ţări precum Albania şi Macedonia, care stau mai bine la acest capitol. Nicolae Bucovală a demarat lucrările de renovare la hotelul Steaua de Mare, din cadrul complexului cu acelaşi nume din Eforie Nord, care mai include şi unităţile Delfinul şi Meduza, modernizate deja cu 10 mil. euro, bani luaţi de la Banca Transilvania.

In ultimii ani pe litoralul românesc s-au mai făcut investiţii în hotelurile din Venus, unitatea de patru stele Melodia, deţinută de Luchi Georgescu, fiind modernizată cu 3,6 milioane de euro. Omul de afaceri Ioan Niculae a investit 10 mil. euro în modernizarea hotelului Inter din aceeaşi staţiune, clasificat la cinci stele.

Senatorul ALDE Daniel Barbu a uitat să treacă în declaraţia sa de avere de faptul că are o datorie din timpul campaniei electorale de 44.500 lei la şeful său de partid, datorie care a fost trecută, însă în declaraţia de avere a lui Călin Popescu Tăriceanu. Senatorul Daniel Barbu a candidat la Primăria Generală a Capitalei din partea ALDE. El a obţinut 17.455 voturi, adică 3,04% din opţiunile electoratului care s-a prezentat la vot. Alţi lideri politici care şi-au împrumutat partidele în campanie sunt copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, care au împrumutat PNL cu câte 45.000 de lei.

Una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România, Tamara Buciuceanu-Botez, în vârstă de 86 de ani, va fi celebrată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia de Sibiu (care are loc în perioada 22 – 26 iunie) pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul şi teatrul românesc. În cadrul evenimentului (25 iunie) va fi proiectat şi unul dintre filmele care i-au marcat cariera, „Cuibul de viespi” (1986), de Horea Popescu. Exponentă de marcă a generaţiei de aur a actoriei româneşti, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producţii cinematografice.

În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei româneşti”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme şi spectacole remarcabile şi a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria „Liceenii”. A apărut în filme ca „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), „Cuibul de viespi” (1987) sau recentele „Nuntă Mută” (2008) şi „Toată lumea din familia noastră” (2012). A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală – Teatrul Odeon (fostul Giuleşti), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Naţional sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chiriţa. De asemenea, şi-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi în spectacole radiofonice.

Insulele greceşti sunt cele mai căutate destinaţii pentru luna iunie, vânzările de vacanţe în Creta, Rhodos şi Lefkada înregistrând un avans de 30% în primele cinci luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte bugetele, românii alocă pentru sejururile în aceste insule circa 600 de euro de persoană. Românii au cumpărat pachete turistice în insulele greceşti cu precădere în luna mai, cu promoţiile de early booking, şi în prima jumătate din iunie, când au apărut deja oferte speciale pentru plecări în aceeaşi lună.

Bugetul mediu alocat de românii care şi-au rezervat pachete turistice pentru luna iunie în Grecia se ridică la 600 de euro de persoană şi include biletele de avion, taxele de aeroport, 7 nopţi de cazare cu demipensiune la un hotel de 4 stele, respectiv transfer aeroport – hotel – aeroport. Turiştii aleg aceste destinaţii pentru că au acces la numeroase activităţi: se pot relaxa pe plajele cu privelişti impresionante, pot practica sporturi acvatice şi pot avea parte de experienţe cu o bogată încărcătură culturală. Există turişti care au optat şi pentru pachete premium în insulele elene, cele mai scumpe vândute de Paravion ajungând la 2.350 de euro de persoană.

Declaraţia de avere a copreşedintelui PNL Alina Gorghiu a devenit semnificativ mai consistentă după căsătoria cu Lucian Isar, în vreme ce cea a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, s-a subţiat după divorţul de Bombonica Prodana. După ce s-a căsătorit cu Lucian Isar, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a adăugat în declaraţia de avere două apartamente în Bucureşti, un Audi Q7, ceasuri şi bijuterii de 83.000 de euro, aproape 400.000 euro, 140.000 dolari, 85.000 lei lire sterline şi 480.000 lei – cash, o sultă de aproape 265.000 euro şi una de 91.000 lire sterline, dar şi o datorie de peste 200.000 de euro. Isar a încasat un salariu anual de 660.000 lei net şi a câştigat în urma unui proces cu Tarom peste 60.000 de euro.

În 2012 Gorghiu a declarat că deţine un teren în Mogoşoaia şi o casă în Bucureşti pentru care mai avea de plătit 22.500 euro şi peste 85.000 lei şi 5.600 de euro în conturi. În 2016, în conturile sale sunt peste 200.00 lei şi peste 14.000 de euro şi mai are de plătit aproape 9.500 euro din creditul penntru casa din Bucureşti. De asemenea, Gorghiu are o creanţă de 100.000 lei şi a împrumutat PNL cu 45.000 lei.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a divorţat de Bombonica Prodana, declară mai puţine bunuri în 2016. Astfel, Drangea mai are un teren în Turnu Măgurele, fostei soţii revenindu-i în urma partajului un teren în Alexandria şi unul în Buşteni. Bombonica Prodana a mai primit în urma divorţului o casă în Alexandria, în timp ce Liviu Dragnea a rămas cu un apartament şi un spaţiu comercial în Turnu Măgurele. Preşedintele social democrat a primit la divorţ o Skoda Superb, iar fosta sa soţie o autoutilitară Dacia Logan şi un Land Rover. În ultimii patru ani Dragnea a cheltuit peste 12.000 dolari şi aproape 75.000 lei din conturi, iar investiţia în Hotel Turism din Turul Măgurele valorează acum peste 80.000 euro şi 460.000 lei. În 2012 valora peste 85.000 lei şi 195.000 euro.

Un elev de clasa a-IX-a de la Colegiul Naţional Zinca Golescu a ajuns la Urgenţa Spitalului de Pediatrie din Piteşti, după ce a fost bătut de alţi adolescenţi. Incidentul a avut loc chiar în apropierea unităţii de învăţământ unde victima studia. Elevul a fost lovit de alţi doi adolescenţi, de 16, respectiv 17 ani, cu pumnii în zona feţei. Victima a fost transportată la Spitalul de Pediatrie din Piteşti unde a suferit o intervenţie chirurgicală. Părinţii elevului bătut le-au declarat poliţiştilor că vor face o plângere penală, dar vor sesiza şi conducerea unităţii şcolare despre acest incident.

Circulaţia autoturismelor pe Drumul Naţional 1, spre Valea Prahovei, precum şi în zona staţunilor se desfaşoară bară la bară. Pe Drumul Naţional 1, traficul este îngreunat între Nistoreşti şi Comarnic. Maşinile au format cozi pe mai bine de trei kilometri. Aceeaşi aglomeraţie se înregistrează şi între staţiunile Sinaia şi Buşteni.

Un incendiu a izbucnit, la biserica penticostală din localitatea suceveană Dănila după ce aceasta a fost lovită de un fulger, pompierii reuşind să stingă rapid focul care afectase acoperişul. Pomperii miliatri au intervenit rapid cu trei autospeciale şi o autoplatformă şi au reuşit să stingă incendiul care a afectat circa 10 metri pătraţi din acoperiş. Pompierii au ajuns la timp şi au salvat clădirea.

In doar două săptămâni, 33 de copii de la şcoli şi grădiniţe din Argeş, diagnosticaţi cu scarlatină, au fost internaţi în Secţia Boli Infecţioase Copii de la Spitalul Judeţean. La începutul acestei săptămâni, directorului Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, anunţa că în luna iunie au ajuns la spital 13 copii, cu suspiciune de scarlatină. În doar două dintre cazuri, un copil de la Grădiniţa Aripi Deschise din Piteşti şi un altul de la Grădiniţa Nr. 4 Piteşti, rezultatele au ieşit pozitive, aceştia fiind diagnosticaţi cu scarlatină.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Tudor Mircea, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală”. In acelaşi dosar este urmărit penal şi Liviu Ardeiaş „la data faptei avocat în Baroul Teleorman, (în prezent aflat în detenţie), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”.

Potrivit procurorilor există date şi probe că „suspectul Ardeiaş Liviu, în intervalul noiembrie 2010- aprilie 2011, a primit, în două tranşe, în mod indirect (prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Tudor Mircea (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale) promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare”‘.

Zeci de muncitori, de la o staţie de o pompare ţiţei ce aparţine Conpet, au fost luaţi ostatici de către un grup de patru bărbaţi înarmaţi, iar un incendiu a fost semnalat la unul dintre rezervoarele cu combustibil, vineri, în cadrul unui exerciţiu de intervenţie antiteroristă. Staţia de pompare ţiţei Călăreţi, situată la aproape 50 de kilometri de Capitală în judeţul Călăraşi, una dintre cele mai mari staţii de livrare a ţiţeiului din Europa, a fost, vineri dimineaţă, locul unde zeci de jandarmi, luptători antitero, pirotehnişti, pompieri şi lucrători ai companiei Conpet au simulat primul exerciţiu de intervenţie antiteroristă de mare avengură din România.

Vineri, cu o oră înainte de prânz, s-a dat alarma pe câmpul de lângă comuna Tămădău Mare, iar sătenii care locuiesc în zonă au ieşit din case, alarmaţi de sunetul sirenelor de la maşinile de intervenţie. Zeci de jandarmi de la trupele speciale de intervenţie, luptători de la Brigada Antitero şi pirotehnişti au fost trimişi la staţia de pomparea ţiţei Călăreţi după ce angajaţii de aici au anunţat că un grup de patru persoane, ce aveau asupra lor arme de vânătoare, au rupt cu o maşină poarta principală de acces, au luat zeci de muncitori ostatici şi s-au baricadat într-o hală a staţiei unde ameninţă că vor detona o bombă. În doar câteva minute a început intervenţia pentru eliberarea ostaticilor şi căutarea presupusului dispozitiv explozibil. Totul după un scenariu punctat de organizatorii acestui exerciţiu de intervenţie anti/contrateroristă, oficiali din cadrul Conpet, SRI, IGSU, Jandarmerie, Poliţie şi Ministerul Energiei, prezenţi şi ei în curtea staţiei pentru a supraveghea.

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi zilnic la datorie pentru a menţine ordinea şi liniştea publică, pentru a fluidiza traficul rutier şi pentru a asigura intervenţia la urgenţele medicale şi la alte situaţii de risc pentru populaţie. Efectivele de siguranţă publică vor acorda o atenţie deosebită celor peste 16.400 de lăcaşuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă.

Angajaţii ministerului „vor asigura ordinea publică la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfăşoare în toată ţara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România – Albania”. La nivel naţional, 11.466 poliţişti vor fi în stradă, suplimentar faţă de echipajele curente, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale şi asigurarea intervenţiei la solicitările cetăţenilor.

Dan Teodorescu, solistul de la trupa Taxi le-a cerut ajutorul fanilor şi prietenilor săi, prin intermediul unui mesaj publicat, pe pagina sa de Facebook. Dan Teodorescu îi roagă să doneze sânge pentru mama sa, care este internată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca. Trupa Taxi a fost înfiinţată în anul 1999, anul acesta împlinind 17 ani de activitate. Printre cele mai cunoscute melodii ale formaţiei se numără „Criogenia salvează România”, „Aici sunt banii dvs.”, „Trag un claxon”, „Mi-e dor şi doare”, „Comunitaru’”, „Ea încă mă iubeşte”, „Dragostea ca o pereche de pantofi”, „Iubeşte-mă în doze mici!”, „Cele două cuvinte”, „NonStop”, „Eşti iubibilă”, „Karma, zenu’ şi feng shuiu'”, „Un sfârşit e un început (de chelie)”.

Trei vânători de comori amatori din Danemarca au descoperit şapte brăţări, dintre care şase din aur, ce datează din perioada Vikingilor, relatează directmatin.fr. Podoabele vor fi expuse la Muzeul Naţional din Copenhaga. Descoperirea este cu atât mai impresionantă, cu cât a fost făcută într-un interval de timp foarte scurt. Astfel, după doar zece minute de când au început să sondeze cu un detector de metale un teren din sudul municipiului Vejen din Danemarca, vânătorii de comori au găsit tezaurul fabulos de şase brăţări din aur şi una de argint de pe vremea Vikingilor.

Potrivit arheologului Lars Grundvad, contactat de cei trei prieteni, e vorba de o descoperire majoră care aduce aminte de alte comori de acest fel. În realitate, terenul fusese deja cercetat în 1911. La vremea aceea, a fost descoperit un lanţ de aur. Arheologi profesionişti din Danemarca vor cerceta în continuare cum au ajuns comorile tocmai pe acel teren din Vejen. Tezaurul poate că a fost îngropat în cadrul unui soi de ritual în anii 900. Totuşi, există şi varianta ca aceste podoabe să fi fost îngropate pentru a fi ascunse. Brăţările, dintre care două par să fie podoabe ce au aparţinut aristocraţiei din perioada Vikingilor, vor fi expuse la Muzeul Naţional din Copenhaga.

Actorul american Kevin Spacey a primit, titlul de Cavaler Onorific al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia sa în teatru, arte şi în cultura internaţională, titlul fiindu-i acordat de Prinţul Charles al Marii Britanii, într-o ceremonie desfăşurată la Londra. Actorul american a câştigat două premii Oscar şi a fost aclamat în lumea teatrului pentru interpretările sale din teatrul britanic. Titlul i-a fost decernat la o ceremonie care a avut loc în Clarence House, Londra, actorul în vârstă de 56 de ani fiind încântat când a primit titlul de Cavaler Onorific al Ordinului Imperiului Britanic din partea Prinţului Charles, în vârstă de 67 de ani, care este şi moştenitorul tronului.

Leonardo DiCaprio a fost constrâns de judecători să depună mărturie în procesul care implică o sumă de 15 milioane de dolari, intentat împotriva producătorilor filmului „Lupul de pe Wall Street”, sub acuzaţia că portretizarea unui personaj secundar în comedia bazată pe fapte reale ar fi calomnioasă. „The Wolf of Wall Street/ Lupul din Wall Street” spune povestea brockerului Jordan Belfort şi viaţa sa plină de excese care au condus la prăbuşirea şi arestarea acestuia.

Filmul „The Wolf of Wall Street” este bazat pe fapte reale. Andrew Greene, un fost asociat al lui Jordan Belfort, magnatul real din care se desprinde povestea protagonistului din „Lupul de pe Wall Street”, pretinde că un personaj secundar din „Lupul de pe Wall Street”, prezentat drept „criminal şi degenerat” este vag bazat pe personalitatea lui. Andrew Greene i-a dat în judecată pe producătorii filmului pentru defăimare.

Televiziunea Kanal D a achiziţionat formatul „My Style Rocks”, un fashion game show produs de Global Agency, care va fi lansat în grila de toamnă a televiziunii. Câştigătoarea competiţiei va pleca acasă cu marele premiu de o sută de mii de lei şi va putea începe o carieră în televiziune, la Kanal D. Concursul durează 13 săptămâni, în care participantelor (în total, 13) li se oferă un buget şi o temă pentru pentru cumpărături, iar apoi deciziile lor sunt evaluate de un juriu format din trei persoane. În fiecare săptămână una dintre participante este eliminată.

David Kipping, astronom în cadrul Universităţii Columbia, propune o nouă metodă pentru identificarea civilizaţiilor extraterestre. Ideea savantului american va putea fi transpusă în realitate, numai dacă va fi alocată o perioadă însemnată de timp. Cercetătorul susţine că acestea pot fi descoperite folosind răspunsul la o întrebare cât se poate de banală: care este cea mai bună metodă prin care te-ai putea face remarcat în timp ce te afli în mijlocul unei mulţimi? Răspunsul e cât se poate de simplu: le atragi cumva atenţia celorlalţi exact în momentul în care ei şi-au îndreptat atenţia spre tine.

Specialistul american spune că extratereştri ar putea ,,desena” în spaţiul cosmic, cu ajutorul unor lasere, figuri geometrice pe care oamenii le-ar putea detecta cu ajutorul unei metode cunoscute sub numele de fotometrie. Astronomii au descoperit până acum peste 2300 de planete, prin intermediul acestei tehnici folosite pentru a analiza lumina emisă de o stea, în timp ce aceasta este blocată parţial de umbra unei planete. Kipping este de părere că posibilii noştri vecini din spaţiul cosmic pot folosi acest principiu pentru a-şi face anunţată prezenţa. Cercetătorul spune că este mult mai simplu ca extratereştri să îndrepte fascicule laser în direcţia Terrei, pentru ca oamenii să le detecteze tranzitul, în loc să construiască structuri gigantice de tipul OZN-urilor, pentru a intra în contact cu noi.

Ed O’Neill, actorul cunoscut lumii întregi datorită rolului din „Familia Bundy”, depăşeşte recordurile stabilite de îndrăgitul sitcom. Într-un interviu acordat recent publicaţiei The Huffington Post, actorul a făcut mărturisiri despre zvonurile legate de un nou sezon „Familia Bundy”. Ed O’Neill joacă deja în al optulea sezon cu „Modern Family”, serial ce îi aduce un succes imens actorului.

Marea Britanie va avea la dispoziţie cel puţin doi ani să negocieze ieşirea din Uniunea Europeană în cazul unui vot al majorităţii alegătorilor în acest sens, timp în care, teoretic, Parlamentul are dreptul de a bloca decizia ieşirii din Blocul comunitar. Alegătorii britanici sunt chemaţi la urne pe 23 iunie pentru a stabili dacă Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene ori va părăsi Blocul comunitar.

Conform experţilor, dacă 50% plus unul dintre alegătorii veniţi la urne se pronunţă în favoarea ieşirii ţării din UE, părăsirea efectivă a Blocului comunitar se va produce după cel puţin doi ani. În acest interval, Marea Britanie va continua să fie sub incidenţa tratatelor şi reglementărilor comunitare, dar nu va mai participa la procesul decizional, Londra urmând să negocieze termenii acordului de părăsire a Uniunii Europene.

A doua cutie neagră a avionului EgyptAir care s-a prăbuşit luna trecută în Marea Mediterană a fost recuperată. Anchetatorii au mai precizat că cea de-a doua cutie neagră conţine înregistrările datelor de zbor, în timp ce prima cutie neagră, recuperată cu doar o zi înainte, conţinea conversaţiile piloţilor Cursei EgyptAir 804. Comisia de anchetă a publicat un comunicat în care se afirmă că nava de căutare John Lethbridge a reuşit să recupereze înregistratorul de date în mai multe etape, iar unitatea de memorie a dispozitivului a fost „extrasă cu succes.” Datele înregistrate de dispozitiv vor fi descărcate şi analizate după transportul la Alexandria.

Petiţia funcţionarilor Departamentului de Stat în sensul unei intervenţii militare contra Administraţiei Bashar al-Assad este un „gest al disperării”, deoarece situaţia din Siria nu evoluează în sensul dorit de SUA. Peste 50 de funcţionari din cadrul Departamentului de Stat american îi cer preşedintelui Barack Obama să aprobe bombardamente punctuale asupra regimului Bashar al-Assad, susţinând că aceasta este singura modalitate de a învinge reţeaua teroristă Stat Islamic. Administraţia de la Washington pledează de mulţi ani pentru înlăturarea de la putere a Administraţiei Bashar al-Assad, susţinută de Rusia.

SPORT

MECIURILE ZILEI LA EURO 2016, SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE:

Belgia – Irlanda, de la 16:00 (DolceSport 1)
Islanda – Ungaria, de la 19:00 (DolceSport 1)
Portugalia – Austria, de la 22:00 (ProTV şi DolceSport 1)
Jucătorii excepţionali care nu pot forma un prim ”11” competitiv? Aceasta poate să fie ştampila pusă pe generaţia lui Hazar, Witsel, De Bruyne şi Fellaini, fotbalişti care s-au încurcat neaşteptat în prima etapă a fazei grupelor şi au pierdut 2-0 cu Italia. De data asta, belgienii au de abordat un meci cu un adversar teoretic mai uşor, dar care poate surprinde prin experienţă. Irlanda are cea mai bătrână echipă de la EURO şi este exact în situaţia în care s-a găsit Suedia lui Ibrahimovici ieri, o înfrângere fiind aproape sinonimă cu eliminarea din competiţie.

Un meci care poate certifica prima surpriză cu adevărat uriaşă de la EURO 2016. Dintr-o grupă cu Austria şi Portugalia, Ungaria se poate califica în optimile de finală cu o victorie, asta după ce a produs surpriza contra Austriei. Islandezii, insulă care şi-a trimis aproape o zecime din populaţie în Franţa pentru Campionatului European, Pau impresionat contra vedetelor Portugaliei în prima etapă din faza grupelor. Au remizat, 1-1, şi se menţin în joc şi cu încă un egal contra ungurilor.

S-au consumat nervii lui Ronaldo. Starul lui Real Madrid a fost un car de nervi în primul meci din faza grupelor, atunci când echipa naţională a Portugaliei a fost ”victima” unei surprize uriaşe în acel 1-1 cu Islanda. Cu toate că a avut o evoluţie modestă împotriva nordicilor, Ronaldo rămâne principala speranţă a portughezilor care au neapărată nevoie de victorie pentru linişte. Victoria este obiectivul principal şi în cazul austriecilor care vin după 0-2 cu Ungaria, însă care pot pune rezultatul pe seama ghinionului, jocul fiind unul bun.

Meciul de duminică cu Albania are o semnificaţie aparte pentru selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu: va fi meciul cu numărul 100 pentru el ca antrenor al unei echipe naţionale de fotbal. Cu o zi înainte de meciul decisiv cu Albania, site-ul UEFA îi dedică un amplu material selecţionerului României, Anghel Iordănescu, pe care îl numeşte “marele maestru al fotbalului românesc.” Iordănescu, acum în vârstă de 66 de ani, are performanţe remarcabile în cariera sa de antrenor: a fost votat antrenorul secolului 20 în România, a câştigat de patru ori titlul de campion, două Cupe ale României şi Super Cupa Europei cu Steaua Bucureşti dar şi că a ajuns până în finala Cupei Campionilor Europeni în 1989.

România trebuie să câştige meciul cu Albania, ultimul al Grupei A, pentru a se califica în fazele eliminatorii ale Campionatului European. Federaţia Româna de Fotbal a decis să le ofere jucătorilor lui Anghel Iordănescu o primă uriaşă dacă obiectivul va fi îndeplinit. Dacă se vor califica în optimi la EURO, jucătorii vor primi 1,5 milioane de euro. Suma reprezintă jumătate din recompensa pe care UEFA o acordă echipelor calificate, iar banii vor fi împărţiţi în mod egal între fotbalişti. Pentru calificarea la turneul final, jucătorii au primit prime cuprinse între 60.000 şi 200.000 de euro, în funcţie de minutele jucate în preliminarii. România – Albania, meciul decisiv pentru naţionala noastră, se va disputa duminică, ora 22:00.

Probleme serioase în Brazilia înaintea startului Jocurilor Olimpice. Guvernatorul regiunii Rio de Janeiro a declarat că există o criză financiară de proporţii şi a cerut fonduri federale pentru a putea îndeplini toate obligaţiile legate de organizarea unui astfel de eveniment. Cererea înaintată de guvernatorul regiunii către oficialităţile federale trebuie obligatoriu aprobată pentru „a evita un colaps total în ceea ce priveşte măsurile publice de securitate, educaţie, sănătate şi transport”.

Cauza principală care a dus la aceste probleme este legată de faptul că în ultimii doi ani preţul petrolului a scăzut considerabil, Brazilia fiind una dintre ţările care se bazează pe exportul de ţiţei. Michel Temer, preşedintele interimar la Braziliei, a declarat că guvernul va rezolva această situaţie, iar organizarea Jocurilor Olimpice nu este pusă în pericol. În Rio sunt aşteptaţi aproximativ 500.000 de turişti pe durata Jocurilor Olimpice, întrecere ce va debuta pe 5 august.

Selecţionerul României a surprins prin modificările voluntare pe care le-a făcut contra Elveţiei, însă cu Albania este forţat de accidentări să modifice primul ”11”. Raţ, Filip şi Pintilii sunt românii care au probleme de sănătate înaintea jocului care ne poate aduce calificarea în ”optimile” EURO. Iordănescu mai are 17 jucători de câmp disponibili pentru a gândi formula de start. Trei accidentaţi are România înaintea celui mai important meci al ei din ultimii opt ani.

Steliano Filip şi Răzvan Raţ suferă de pe urma meciului contra Elveţiei, iar Mihai Pintilii a fost lovit în fiecare dintre cele două partide al ţării noastre de la EURO. Scoţând din calcul portarii, Anghel Iordănescu se vede acum în situaţia de a gândi o formulă de start deşi are doar 17 fotbalişti de câmp la dispoziţie. Totuşi, necazul lui Tata Puiu se poate transforma în răspunsul rugăciunilor pentru microbiştii români, mai mulţi dintre fotbaliştii cu priză la public fiind favoriţi pentru a începe jocul cu Albania.

România şi-a pierdut deliberat ”creierul” contra Elveţiei, partidă în care Iordănescu l-a lăsat pe bancă pe Nicuşor Stanciu pentru a forma un prim ”11” care să facă ambele faze ale terenului şi care să reuşească egalul. Însă contra Albaniei e nevoie de posesie şi de pasă finală, motiv pentru care Nicuşor Stanciu va reintra pe teren. Mijlocaşul Stelei va trebui să colaboreze, precum la meciul de debut de la EURO, cu Florin Andone, cel care îl va scoate din echipă pe Keşeru, acesta din urmă fiind modest cu elveţienii.

Poliţia belgiană a efecutat un raid de proporţii, descinderi în urma cărora 12 persoane au fost reţinute. Oficialităţile belgiene au declarat că au preîntâmpinat astfel un atac terorist ce ar fi urmat să fie pus în aplicare în Bruxelles, în acest week-end, în timpul unei partide de la Campionatul European. Cel mai probabil, meciul vizat era confruntarea dintre Belgia şi Irlanda. 40 de persoane au fost aduse la audieri, iar 12 dintre acestea au fost deja arestate. Judecătorii vor decide ulterior dacă starea de arest va fi menţinută. Raidul poliţiei a avut loc la 16 locaţii din Bruxelles, regiunile Flandra şi Valonia şi s-a desfăşurat fără a se înregistra incidente majore.

Mircea Lucescu a intrat în pâine la Zenit Sankt Petersburg, a condus primul antrenament şi a luat şi prima măsură ca tehnician al ruşilor: l-a readus la echipă pe Aleksandr Kerzhakov. Instalat pe banca tehnică la finalul lunii mai, „Il Luce” a avut parte de o vacanţă scurtă, a îmbrăcat treningul, şi-a luat cu el fluierul şi a condus prima şedinţă de pregătire ca antrenor al lui Zenit, una la care l-a avut sub comandă şi pe Aleksandr Kerzhakov (33 de ani). Kerzhakov a fost trimis împrumut de Zenit la FC Zurich, în Elveţia, unde a evoluat în returul sezonului trecut. După 19 goluri marcate în campionatul din Ţara Cantoanelor, vârful de 33 de ani s-a întors la Zenit, unde a luat primul contact cu Lucescu.

După câteva zile în care a stat în negocieri, Dinamo a prezentat în numai două zile patru transferuri: fraţii iranieni Allahkaram Esteki şi Sajad Esteki, care au activat la Montpellier, respectiv Stuttgart, plus românii Alin Şania şi Daniel Bera. Formaţia din Ştefan cel Mare a anunţat şi despărţirea de Ibrahim Diaw, care s-a întors în Franţa. Nici HC Odorhei nu a stat cu mâinile în sân şi a adus la rândul ei un handbalist din campionatul Franţei, interul stânga rus Vitaly Komogorov de la Nantes, care în urmă cu aproximativ o lună a evoluat în turneul Final 4 al Cupei EHF.

Steaua Bucureşti şi Potaissa Turda sunt alte două echipă care vor avea probabil un cuvânt de spus în sezonul următor. Deocamdată, ”militarii” au semnat cu interul dreapta Nicolae Ungureanu, care în ultimele sezoane a activat la CSM Bucureşti, însă poartă tratative cu alţi 3-4 jucători pentr a-i aduce în Ghencea. În schimb, Potaissa Turda a fost şi de această dată o echipă hotărâtă, a ştiu de la bun început cine vine şi cine pleacă. Trupa lui Horaţiu Gal i-a achiziţionat pe Roman Zacaciurin (Călăraşi), Adrian Ţenghea şi Dragoş Iancu (Energia Tg. Jiu). Au plecat Peter Pallagh, Marius Bondar şi Cristi Suciu.

La polul opus se află Minaur Baia Mare, Energia Tg. Jiu şi Poli Timişoara care au rămas practic fără jucătorii de bază cu care au încheiat campionatul. În Banat, semne bune, echipa s-a înscris totuşi în cupele europene, iar Pero Milosevic a fost reconfirmat ca antrenor. O altă noutate importantă în această perioadă, antrenorul Aihan Omer s-a despăâit de Dunărea Călăraşi

Aşa cum era de aşteptat, Florin Andone nu va mai continua la Cordoba din sezonul viitor. Ratarea promovării în prima ligă din Spania l-a convins pe atacantul român că este timpul să facă pasul către o echipă mai bună. Andone a declarat după meciul cu Elveţia că se desparte de gruparea andaluză şi speră că oamenii din conducerea clubului să fie înţelegători şi să nu-i pună vreo piedică în negocierile cu alte echipe. Conducerea Cordobei pare dispusă să-i respecte dorinţa românului. Oficialii clubului l-au informat pe agentul lui Andone că suma de transfer a atacantului nu poate fi mai mică de 7 milioane de euro. Florin Andone are în acest moment o clauză de reziliere de 10 milioane de euro. Printre echipele care s-au arătat interesate de vârful în vârstă de 23 de ani se numără Sevilla, Celta Vigo, Malaga şi Espanyol.

Dacă până nu demult Federaţia Română de Handbal avea dificultăţi să strângă un lot pentru a participa la Campionatul Mondial Universitar, în acest an România va participa la competiţia de la Malaga, din 26 iunie – 3 iulie, cu două echipe redutabile, care au şansa de a obţine medalii la final.

La feminin, România face parte dintr-o grupă cu India, Japonia şi Spania. La feminin, Mondialul de la Malaga este o primă etapă de pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Rio, motiv pentru care din lot fac parte şi patru jucătoare care sunt în cărţi pentru a merge la Rio: Denisa Dedu, Gabriela Perianu, Patricia Vizitiu şi Mădălina Zamfirescu. Alte trei handbaliste au fost convocate la naţională în ultimul an sau fac parte din lotul lărgit: Laura Popa, Andreea Pricopi şi Nicoleta Tudor. De asemenea, Cristina Nan este proaspătă câştigătoare a Ligii Campionilor, astfel că România va avea un lot solid şi se va bate pentru medalii cu Spania şi Rusia.

La masculin, România va evolua cu Portugalia, Egipt, Coreea de Sud şi India. Şi la masculin, România se va baza pe câteva nume importante, precum Ciprian Şandru, Robert Militaru, Demis Grigoraş, Nicolae Ungureanu şi Adrian Rotaru, componenţi ai primei reprezentative sau finalişti în ultimul sezon al Ligii Naţionale. De asemenea, Xavier Pascual Fuertes va fi în tribună la Malaga. ”Din câte ştiu, nu va interacţiona cu echipa, va dori să vadă doar jucătorii în competiţie”, ne-a relatat Alexandru Dedu, preşedintele FRH.

Steaua a realizat doar trei achiziţii până în acest moment: Golubovic, Dan Popescu şi Ovidiu Popescu. Conducerea clubului roş-albastru negociază în aceste zile cu un atacant francez de origine algeriană în vârstă de 31 de ani. Karim Soltani a jucat la Skonda Xanthi în ultimele trei sezoane, iar acum este jucător liber de contract, informează Sport.ro. Soltani, cotat la 700.000 de euro, a marcat 20 de goluri în cei trei ani petrecuţi la echipa pregătită de Răzvan Lucescu. Soltani a mai jucat la Le Havre, VVV-Venlo, ADO Den Haag, Iraklis şi Aris Salonic înainte de a ajunge la Xanthi.

UEFA a anunţat o nouă delegare pentru unul dintre arbitri români prezenţi la Campionatul European din Franţa. Astfel, Alexandru Tudor va face parte din brigada care a fost desemnată să conducă partida Portugalia – Austria contând pentru etapa a doua a grupei F. Alexandru Tudor a fost desemnat arbitru de rezervă al unei brigăzi italiene, meciul urmând a fi condus la centru de Nicola Rizzoli, ajutat la linii de Elenito Di Liberatore şi Mauro Tonolino, în timp ce Daniele Orsato şi Antonio Damato sunt arbitri adiţionali. În prima etapă a grupei F, Portugalia a remizat cu Islanda, scor 1-1, în timp ce Austria a fost învinsă cu 2-0 de Ungaria.

Real Madrid nu renunţă la ideea de a-l transfera pe Paul Pogba, însă „galacticii” se lovesc de cerinţele incredibile ale celor de la Juventus. Madrilenii sperau că Zidane, actual antrenor al Realului şi fost jucător la Juventus, îi va putea convinge pe italieni să accepte o sumă de transfer rezonabilă, dar gruparea din Serie A este de neînduplecat. Italienii cer nu mai puţin de 160 de milioane de euro pentru Pogba. Suma ar reprezenta fără îndoială un record mondial în materie de transferuri. Real Madrid deţine primele două poziţii în clasamentul celor mai costisitoare achiziţii, prin aducerile lui Cristiano Ronaldo şi Gareth Bale.

Lotul cu care antrenorul Nicolo Napoli va aborda sezonul viitor începe să prindă contur. La scurt timp după ce Milan Mitic a semnat un nou contract pe doi ani, portarul Branko Grahovac şi-a dat şi el acordul pentru a continua în Copou. Fostul campion al României cu Oţelul a semnat un nou angajament pe un sezon, cu opţiune de prelungire pe încă unul. Mai rămân de clarificat situaţiile jucătorilor Alessandro Caparco şi Lukacs Bole, aflaţi şi ei la final de contract, cele mai mari şanse de a rămâne la Iaşi fiind în dreptul portarului italian.

Noutăţi sunt şi la capitolul ”plecări”. Mijlocaşii Nuno Viveiros şi Azdren Llullaku s-au drespărţit oficial de clubul ieşean, după ce conducerea clubului a decis să nu le activeze clauzele de prelungire a contractelor semnate vara trecută. Jucătorul albanez regretă despărţirea de clubul din Copou, afirmând că îşi dorea să joace încă cel puţin un sezon la Iaşi, pentru a-şi demonstra valoarea.

Colombia s-a calificat în semifinalele ediţiei centenare a Copei America după ce a trecut, la New Jersey, de naţionala statului Peru, 4-2 după executarea loviturilor de departajare. La finalul timpului regulamentar scorul a fost 0-0. Prima ocazie importantă a meciului a venit abia spre finalul primei reprize, de la jucătorul echipei Real Madrid, James Rodriguez, care le-a dat emoţii peruanilor cu un şut de la 25 de metri. A fost şi singura fază importantă a primei părţi.

La loviturile de departajare ambele echipe au marcat în primele două serii. Peruanii au cedat însă, iar Miguel Trauco a ratat al treilea penalty. Fostul stelist Dayro Moreno şi-a adus echipa în avantaj, iar după ce Christian Cueva a ratat din nou pentru Peru, Sebastian Perez a trimis echipa lui José Néstor Pékerman în semifinalele competiţiei, acolo unde Columbia va întâlni, miercurea viitoare, la Chicago, câştigătoarea dintre Chile şi Mexic.

Naţionalele Cehiei şi Croaţiei au remizat, scor 2-2, într-un meci din etapa a doua a grupei D disputat la Saint Etienne, după ce croaţii au condus cu 2-0, iar antrenorul Ante Cacic a declarat, la finalul partidei, că după întreruperea jocului elevii săi şi-au pierdut concentrarea. După victoria, scor 1-0, împotriva Turciei, în prima etapa a grupei E, Croaţia a fost la un pas de a mai obţine trei puncte şi, automat, calificarea în optimile de finală ale Campionatului European. Au condus, scor 2-0, după goluluri marcate de Perisic şi Rakitic, dar au fost egalaţi în finalul partidei. Skoda a redus din diferenţă în minutul 76, apoi meciul a fost întrerupt de cătra fanii croaţi, cei care au aruncat cu torţe în teren. La reluarea jocului, elevii lui Ante Cacic au fost egalaţi, dintr-un penalty provocat de Vida.

Clubul britanic Chelsea Londra s-a interesat de serviciile fundaşului brazilian Juan Jesus, în vârstă de 25 de ani, de la Internazionale Milano, acesta aflându-se la formaţia de pe Giusseppe Meazza încă din anul 2012. În cele patru sezoane petrecute la Inter, Juan Jesus a strâns 105 meciuri în campionatul Italiei, dar şi patru selecţii la naţionala Braziliei. Antonio Conte, antrenorul care o va prelua pe Chelsea după Campiontul European, îl doreşte pe brazilian pentru a acoperi lipsa lui Kurt Zouma, accidentat pe o perioadă lungă de timp. Juan Jesus poate evolua, însă, şi pe postul de fundaş stânga.

Fundaşul sud-american mai are contract cu Inter până în 2018, dar a jucat doar 23 de meciuri în sezonul recent încheiat din campionatul italian. Iniţial, oficialii de la Chelsea îl doreau pe germanul Antonio Rudiger de la Roma, dar acesta a suferit o accidentare gravă în cantonamentul naţionalei, iar englezii s-au reorientat. Jurnaliştii englezi susţin că Internazionale Milano i-a fixat un preţ de 7,8 milioane de lire sterline lui Juan Jesus.

S-a încheiat aventura Soranei Cîrstea la turneul de la Mallorca: românca a pierdut clar în „sfertul” cu Jelena Jankovic, scor 3-6, 3-6, după un meci care a durat o oră şi 20 de minute. Sorana a evoluat sub aşteptări, ţinând cont că sportiva din Târgovişte defilase la competiţia de categorie International, iar până vineri se lăuda cu un palmares de 5 victorii obţinute în minimum de seturi.

Jankovic i-a tăiat elanul româncei încă din primele game-uri, sârboaica desprinzându-se repede pe tabelă. Cîrstea a intrat în pană de idei şi a avut mai multe reacţii nervoase, cauzate de propriile greşeli, dar şi de erorile arbitrilor. Sorana nu a reuşit să-şi găsească ritmul, iar Jelena, fostă ocupantă a locului 1 WTA, a gestionat perfect finalul de meci, câştigând trei game-uri consecutive, de la 3-3 la 6-3.

În ciuda jocului slab, Sorana Cîrstea pleacă la Wimbledon cu un moral ridicat. Performanţa din Mallorca o va propulsa pe jucătoarea în vârstă de 26 de ani în Top 90 WTA. Totodată, visteria Soranei, venită din calificările competiţiei aflate la prima ediţie, se măreşte cu 4.758 de euro. Sorana, fără set pierdut la Mallorca, o înfruntă pe fosta regină din WTA

Sorana se simte fabulos la primul turneu disputat pe iarbă în 2016, venind după cinci meciuri câştigate în minimum de seturi (trei în calificări şi două pe tabloul principal de la Mallorca). Cîrstea se află într-o formă de joc ce generează speranţe pentru un rezultat mare în cadrul turneului dotat cu 250.000 de dolari, însă partida din sferturi se anunţă dură. Sportiva din Târgovişte o întâlneşte pe Jelena Jankovic, fost lider mondial, tenismenă valoroasă, dar care nu a excelat în acest sezon, chinuită fiind de o accidentare.

PROGNOZA METEO
18 Iunie 2016

În sud-vestul, centrul și nord-estul țãrii, precum și în zona montanã instabilitatea atmosfericã va deveni deosebit de accentuatã. Vor fi averse torențiale, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de vânt cu aspect de vijelie și va cãdea grindinã. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar și pe spații restrânse, cu precãdere în Muntenia. În regiunile sudice, vremea se va menține canicularã, disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge frecvent și local va depãși pragul critic de 80 de unitãți, în timp ce în restul zonelor valorile termice vor marca o scãdere accentuatã fațã de ziua precedentã. La nivelul întregii țãri, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în nord și în jurul a 37 de grade în Lunca Dunãrii, iar temperaturile minime se vor situa între 12 și 21 de grade.

Bucuresti

Vremea se va menține cãlduroasã, canicularã la amiazã, când și disconfortul termic va fi accentuat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minima va fi de 19…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin ziua, apoi va avea înnorãri temporar accentuate și, cu precãdere la începutul nopții, vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *