Stiri pe scurt 18 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 18 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 ianuarie. In anul 1996, Comitetul Director al Băncii Mondiale a aprobat Împrumutul pentru ajustarea sectorului financiar şi al întreprinderilor (FESAL), în valoare de 280 milioane dolari. Împrumutul a fost acordat pentru o perioadă de 20 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani şi cu o rată a dobânzii standard a Băncii Mondiale.

A murit actorul Ion Besoiu. Actorul, în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţa. Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după lansarea serialului „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul”(1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003). Printre filmele în care a jucat Ion Besoiu se numără „Furtuna”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”.

Costul standard per elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2017, creşte de la 3.043 de lei/an la 3.740 de lei.Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat primesc finanţare de bază, în limitele costului standard per elev/preşcolar, de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri la şedinţa de Guvern. Înainte de şedinţă, preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie, în biroul premierului, cu şeful Executivului şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, că şedinţa de guvern prezidată de preşedintele Iohannis a fost „o şedinţă ordinară”, în care s-a dezbătut şi aprobat ordinea de zi stabilită, înregistrându-se şi o premieră, conform Constituţiei, respectiv prezenţa preşedintelui. Premierul a precizat că „nu a fost nicio intenţie” de a pune pe ordinea de zi a şedinţei de guvern acest fel de ordonanţe, „cu sau fără prezenţa preşedintelui ” Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că ministerul Justiţiei a transmis spre consultare CSM-ului, ÎCCJ-ului şi Parchetului General două acte normative, unul privind graţierea, nu amnistia şi celălalt referitor la deciziile Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei a mai precizat că actele normative au fost transmise tuturor celor avizaţi, că în momentul în care vor fi obţinute toate avizele se va intra în Guvern cu aceste proiecte şi că acestea vor fi publicate pe site-ul Ministerului Public. Întrebat daca cel de-al doilea proiect de act normativ se referă la abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei a precizat că „modificarea este făcută în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale”.

Circulaţia rutieră este închisă, pe Autostrada Soarelui, pe 13 drumuri naţionale şi 34 de drumuri judeţene din Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Galaţi şi Caraş-Severin, din cauza viscolului. La ora transmiterii acestei ştiri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traficul rutier rămâne închis pe: A2 Bucureşti-Constanţa, DN2A Ovidiu-Hârşova, DN2C Slobozia-Tovarasia, DN3 Brăneşti-Chiciu, DN3A Lehliu Gara-Feteşti, DN4 Olteniţa-Frumuşani, DN5A Adunaţii Copăceni-Greaca, DN5B Giurgiu-Ghimpaţi, DN21A Bărăganu-Ţăndărei, DN22 Lumina-Mihai Viteazu, DN31 Călăraşi-Olteniţa, DN41 Daia-Olteniţa, DN61 Ghimpaţi-Crevedia Mare, DN22A până la limita cu judeţul Tulcea.

Din cauza gheţii, traficul fluvial rămâne restricţionat pe Dunăre, iar toate porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului. La punctul de trecere a frontierei Giurgiu -Ruse traficul rămâne restricţionat pentru toate autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone. Ministerul Afacerilor Interne(MAI) anunţă că, la ora transmiterii acestei ştiri, se acţionează pentru deblocarea a 19 autovehicule cu 46 de persoane în judeţele Giurgiu şi Constanţa.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, o informare de ger şi intensificări ale vântului în cele mai multe dintre regiunile ţării. Meteorologii averzizează că miercuri vântul va continua să prezinte intensificări în regiunile sud-estice şi la munte, unde local vor fi viteze de 40…50 km/h. Astfel, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Constanţa, precum şi la altitudini mari în Carpaţii de Curbură şi în Munţii Banatului, vor fi intervale de timp în care rafalele vor depăşi 55…60 km/h şi temporar zăpada va fi spulberată.

Afaceristul Dorin Cocoş, condamnat în dosarul Microsoft, a fost chemat ca martor în dosarul „Gala Bute”, declarând în faţa judecătorilor că i-a dat Anei Maria Topoliceanu 10.000 de euro pentru o excursie în Grecia. Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost adus din penitenciar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind chemat ca martor în dosarul „Gala Bute”. Întrebat de către procuror pentru ce fel de servicii a fost dată suma de 10.000 de euro, Dorin Cocoş a mai spus că nu i s-a arătat nicio factură şi nu cunoaşte detaliat ce servicii au fost plătite cu cei 10.000 de euro.

Comisiile de buget, finanţe au decis, miercuri, prin vot ca presa să nu poată asista la ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, în anul 2016. Decizia a fost luată cu 14 voturi „pentru”, la şedinţa fiind prezenţi 22 de parlamentari. Vicepreşedintele ANAF Doru Dudaş este audiat la această oră de Comisiile de buget, finanţe din cele două Camere ale Parlamentului. Comisiile de buget din Camera Deputaţilor şi Senat îi vor audia, miercuri şi joi, pe secretarii de stat din Executivul precedent, pentru a verifica modul în care s-au făcut cele două rectificări pozitive.

Curtea Constituţională a decis, să amâne pentru data de 7 februarie, pronunţarea pe Legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric, preşedintele CCR Valer Dorneanu, argumentând că este nevoie de „examinarea mai adâncă a problematicii”. Este a doua amânare a pronunţării unei decizii pe această speţă, prima fiind în luna noiembrie 2016. El a precizat că nu au fost solicitate alte decizii sau documente.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Virgil Măgureanu, s-a prezentat,la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a i se aduce la cunoştinţă actul de inculpare în dosarul Mineriadei. Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Virgil Măgureanu, a ajuns, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a i se aduce la cunoştinţă actul de inculpare în dosarul Mineriadei. La intrarea în sediul Parchetului General, fostul şef SRI nu a făcut nicio declaraţie. Acesta este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Şi fostul premier al României Petre Roman a ajuns, la sediul Parchetului General, unde a fost chemat de procurorii militari pentru a i se aduce la cunoştinţă actul de inculpare în dosarul Mineriadei. Petre Roman nu a făcut declaraţii jurnaliştilor în momentul în care a ajuns la sediul Parchetului General. Acesta este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, inculparea fiind unul dintre actele procedurale anterioare trimiterii în judecată. În perioada evenimentelor din 1990, Petre Roman era premier al României. Şi fostul preşedinte al României din acea perioadă, Ion Iliescu, a dobândit calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei, acesta prezentându-se luni la sediul parchetului. Ion Iliescu nu a dat declaraţii procurorilor.

Promovarea unor acte de clemenţă de genul graţierii şi amnistiei fără transparenţă şi consultare, ar arăta lipsa de voinţă şi slăbiciunea autorităţilor statului în faţa criminalităţii, precizează Parchetul General. Parchetul General precizează că are ca prioritate în acest moment consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii în general şi a corupţiei şi conflictului de interese în mod special.

CCR a decis, cu majoritate, să respingă ca neîntemeiată contestaţia privind Statutul avocaţilor, a precizat, preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, el menţionând că actul normativ menţine un echilibru între dreptul de apărare, protecţia avocatului şi interesul societăţii. El a menţionat că obiecţia de neconstituţionalitate ridicată la acest act normativ se referea la faptul că există posibilitatea unor acte de percheziţie cu privire la faptele care au făcut obiectul contractului de asistenţă juridică, precum şi obligaţia avocatului de a sesiza atunci când e vorba de infracţiuni foarte grave. Actul normativ a fost atacat la CCR în noiembrie 2016.

DNA Timişoara şi DGA au descins, în mai multe puncte de trecere a frontierei din vestul ţării, în urma unor sesizări legate de faptul că poliţişti de frontieră ar fi pretins mită pentru a „nu observa” unele ilegalităţi. Procurorii şi poliţiştii au descins simultan la punctele de trecere a frontierei Nădlac I, Nădlac II şi Vărşand, dar şi la sediul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad pentru a pune în executare mai multe mandate de aducere. Ancheta procurorilor anticorupţie a pornit de la o serie de sesizări legate de faptul că poliţiştii de frontieră ar fi pretins şi primit mită pentru a „nu observa” unele ilegalităţi. Corform surselor judiciare citate, mai mulţi poliţişti de frontieră ar fi primit mită între 10 euro şi 41.000 de euro.

Procurorii turci au emis mandate de arestare pentru 243 de membri ai personalului militar din 54 de provincii din Turcia. Suspecţii erau căutaţi pentru că ar fi folosit Bylock, o alplicaţie codată de mesagerie pentru smartphone despre care Guvernul susţine că este folosită de reţeaua lui Fethullah Gulen, clericul acuzat de Ankara că ar fi orchestrat lovitura de stat din iulie 2016.

Executivul a stabilit, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, făcând legătura între zilele nelucrătoare de weekend, 21-22 ianuarie, şi ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraţilor şi altor categorii din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 23 ianuarie 2017 şi nici participanţilor în aceste procese.

CFR Infrastructură intervine miercuri, la ora 9, cu pluguri pentru deszăpezire pe 5 intervale de staţii din sud-estul ţării, pentru siguranţa circulaţiei trenurilor, 35 de trenuri fiind anulate. Utilajele de deszăpezire acţionează la această oră pe secţiile: Videle – Giurgiu, Fundulea – Săruleşti (fir II), Ţăndărei – Slobozia, Medgidia – Tulcea, Feteşti – Lehliu şi Ciulniţa-Călăraşi. În jumătatea de sud a ţării, condiţiile meteo nefavorabile impun înscrierea în circulaţie doar a trenurilor tractate cu locomotive Diesel (DHC, DA sau GM) pe următoarele intervale de staţii: Urziceni-Slobozia, Alexandria – Zimnicea, Roşiori Est-Tr. Magurele, Caracal-Corabia, Ciulniţa-Călăraşi, Constanţa-Mangalia şi Medgidia-Tulcea Oraş.

Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă pentru atragerea specialiştilor din educaţie şi sănătate şi realizarea unor investiţii, în aceste domenii, din fonduri publice. Printr-o altă decizie, vor beneficia de prime şomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Noi măsuri pentru realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice în educaţie şi sănătate, o serie de facilităţi pentru atragerea specialiştilor în aceste domenii şi în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi pentru a încuraja încadrarea în muncă a şomerilor, au fost luatemiercuri de Guvern, printr-o Ordonanţă de urgenţă.

Numărul cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii a crescut, în judeţul Alba, cu 54%, în perioada 9-15 ianuarie, faţă de ultima săptămână din 2016, respectiv cu 22% faţă de săptămâna 2-8 ianuarie. În săptămâna 9-15 ianuarie, la nivelul judeţului Alba s-au înregistrat 2.893 de cazuri de IACRS şi 519 de pneumonii. Dintre cele 2.893 de cazuri de IACRS înregistrate, 51 de persoane au necesitat internare, iar dintre cele 519 de cazuri de pneumonii, 124 de pacienţi au necesitat internare. Cele mai multe cazuri de IACRS s-au înregistrat în Alba Iulia (1.056), Sebeş (687) şi Blaj (270). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani (1.155), respectiv 5 şi 14 ani (700 de cazuri).

Traficul rutier este închis, pe Autostrada 2 Bucureşti – Constanţa, pe Autostrada 4, pe 13 drumuri naţionale şi 35 drumuri judeţene. Circulaţia rutieră este închisă pe DN 2 A Ovidiu – Hârşova, DN 2 C Slobozia- Costeşti, DN 3 Brăneşti – Chiciu, DN 3 A Lehliu Gara- Feteşti, DN 4 Bucureşti – Olteniţa, DN4 int DNCB – Frumuşani, DN5A Adunaţii Copăceni – Greacă, DN 5 B Giurgiu – Ghimpaţi, DN 21 A Baraganu – Ţăndărei, DN 22 Lumina – Mihai Viteazu, DN 31 Călăraşi – Olteniţa, DN 41 Daia – Olteniţa şi DN 61 Ghimpaţi – Crevedia Mare.

Nu se circulă pe 35 drumuri judeţene, respectiv 24 în Călăraşi, patru în Teleorman, trei în Giurgiu, două în Ilfov, unul în Galaţi şi unul în Caraş Severin. Pe autostrada 2 se patrulează în permanenţă, nefiind semnalate persoane surprinse în trafic. Autostrada 4 a fost redeschisă circulaţiei, însă nu se poate intra de pe A4 pe A2. Se menţine restricţia de tonaj pe DN 5 pe sectorul Adunaţii Copăceni – Giurgiu pentru autovehiculele de peste 7,5 tone.

Traficul feroviar pe relaţia Olteniţa-Bucureşti Titan sud este blocat din cauza condiţiilor meteo. Trenul R15196 relaţia Olteniţa-Titan sud este blocat în halta Căldăraru, iar alte două trenuri au fost anulate, motiv pentru care 100 de călători aşteaptă redeschiderea traficului în halta Titan sud. Toate aeroporturile sunt deschise.

Traficul fluvial este restricţionat pe Dunăre, iar toate porturile la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte tranzitul în punctele de trecere a frontierei, cu excepţia PTF Ruse unde s-a restricţionat traficul pentru toate categoriile de autovehicule. Pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, structurile Poliţiei Române vor acţiona miercuri cu 1.256 de poliţişti şi 640 mijloace auto.

Bilanţul victimelor naufragiului care a avut loc sâmbătă în largul coastelor Libiei a ajuns la patru morţi şi aproximativ 180 de dispăruţi. Bilanţul a fost stabilit pe baza mărturiilor a patru supravieţuitori, doi eritreeni şi doi etipopieni. Cei patru supravieţuitori, trei bărbaţi şi o femeie, au explicat că au plecat vinerea trecută din Libia alături de peste 180 de persoane, toate provenind din regiunea Cornul Africii. După cinci ore de navigare, motorul s-a defectat iar ambarcaţiunea a început să ia apă şi să se scufunde. După mai multe ore, o navă franceză angajată în operaţiunea Triton a Agenţiei Europene pentru Protecţia Frontierelor (Frontex) i-a preluat pe supravieţuitori, care apoi au fost transferaţi către o navă norvegiană integrată de asemenea în dispozitivul Frontex.

Mii de persoane s-ar folosi de o escrocherie prin care să asigure membrilor familiei lor, ce nu sunt cetăţeni ai UE, primirea unei reşedinţe în Marea Britanie, inventând o viaţă ”falsă” în Irlanda. Se presupune că cei care ajută la întreprinderea unor asemenea acţiuni de escrocherie produc milioane de lire prin ajutarea rudelor apropiate ale naţionalilor britanici din afara zonei economice europene (EEA) să creeze istorii false şi să inducă în eroare restricţiilor britanice în privinţa imigraţiei.

Această escrocherie se foloseşte de legi ce permit ca reşedinţa cuiva să fie decisă prin prisma regulamentului european de liberă mişcare, mai degrabă decât prin prisma legilor de imigrare ale Marii Britanii, în cazul în care partenerul legal al unui britanic ajunge în Marea Britanie după ce a lucrat într-un stat membru al EEA. Guvernul britanic a avertizat în privinţa unei industrii tot mai mari în domeniul acestei escrocherii şi că în cazul în care cineva încearcă să înşele sistemul va avea interdicţie în Marea Britanie pentru 10 ani.

Sute de minori refugiaţi în Serbia riscă să moară din cauza temperaturilor ce au scăzut până la -16 grade Celsius, a avertizat organizaţia Salvaţi Copiii. Mulţi dintre copii, unii având chiar vârsta de opt ani, nu au mănuşi sau încălţăminte adecvate, iar o serie de refugiaţi au suferit deja degerături, informează organizaţia pentru protecţia copilului. Aproximativ 2.000 de refugiaţi trăiesc în adăposturile improvizate din capitala sârbă, Belgrad, unii dintre ei aprinzând chiar focul in interiorul adăposturilor, fapt ce duce la dezvoltarea unor probleme respiratorii din cauza fumului toxic pe care îl inspiră.

Un ofiţer de poliţie şi trei atacatori au decedat, după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat Procuratura din staţiunea turistică Cancun, la doar o zi după un incident armat petrecut la un festival de muzică organizat într-un oraş aflat în apropiere. Carlos Joaquin, guvernatorul statului Quintana Roo, a declarat că cinci suspecţi au fost reţinuţi şi a îndemnat cetăţenii să-şi păstreze calmul, precizând că în zonă au fost desfăşurate forţe suplimentare de securitate.

Consulatul Statelor Unite de la Merida a emis o alertă în legătură cu incidentul de la Cancun şi a recomandat cetăţenilor americani să aibă grijă şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale. Nu se cunoaşte dacă acest incident are legătură cu cel petrecut cu o zi înainte la un festival de muzică electronică din Playa del Carmen, unde trei străini şi doi mexicani au fost împuşcaţi mortal de un atacator necunoscut. Însă există suspiciuni că ambele incidente au legătură cu organizaţii criminale implicate în traficul de droguri.

Cel puţin 52 de persoane au murit, inclusiv mai mulţi voluntari ai Crucii Roşii, iar alţi peste 200 de oameni au fost răniţi, după ce un avion militar nigerian a bombardat din greşeală o tabără de refugiaţi din regiunea Borno, în nord-estul Nigeriei. Atacul a avut loc în timpul operaţiunilor militare desfăşurate de armata nigeriană împotriva grupării teroriste Boko Haram, afiliată reţelei extremiste Stat Islamic. Preşedintele Muhammadu Buhari s-a declarat consternat de acest incident şi a îndemnat la calm. Crucea Roşie a comunicat că şase angajaţi ai organizaţiei umanitare au decedat în urma atacului aerian, iar peste zece au fost răniţi.

Premierul Republicii Moldova a reacţionat la afirmaţia preşedintelui Igor Dodon că va anula Acordul de Asociere cu UE după următoarele alegeri, declarând pentru AP că Guvernul său proeuropean „nu va accepta nicio intervenţie” din partea lui Dodon pe o chestiune care nu intră în autoritatea preşedintelui. Într-o declaraţie pentru The Associated Press, premierul molodvean Pavel Filip a spus că Constituţia Republicii Moldova nu permite preşedintelui „să anunţe sau să ia asemenea decizii”, pe care le-a numit „retorică politică pură”. Filip a spus că Guvernul său proeuropean „nu va accepta nicio intervenţie” din partea lui Dodon pe o chestiune care nu intră în autoritatea preşedintelui.

Summer Zervos, o fostă participantă a reality-showului ”Ucenicul”, moderat de Donald Trump, l-a dat în judecată pe preşedintele ales al SUA pentru calomnie. Aceasta îi solicită lui Donald Trump ”reabilitarea reputaţiei” prin admiterea faptului că declaraţiile sale făcute în legătură cu atingerile nepotrivite fără încuviinţare întreprinse de magnatul imobiliar sunt adevărate. Zervos a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în Los Angeles că a intentat un proces republicanului, cu câteva zile înainte ca acesta să fie investit în funcţia de preşedinte, readucând astfel în discuţie seria de acuzaţii de abuz sexual ce a ameninţat campania electorală a lui Donald Trump.

Hărţuielile la adresa diplomaţilor americani din Rusia s-au intensificat în ultimul an şi ceva, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamenului de Stat, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că diplomaţi SUA că ar efectua misiuni de spionaj în Rusia. Kirby a reiterat faptul că afirmaţiile făcute de oficialul rus în acest sens sunt lipsite de temei. Diplomaţi SUA efectuează misiuni de spionaj şi alte activităţi ilegale în Rusia, printre care deplasări din state NATO cu maşini închiriate, tentative de recrutare şi un incident filmat cu un presupus agent CIA imobilizat la Moscova.

Un cântăreţ din Pakistan, Atif Aslam, a fost lăudat pe reţelele de socializare după ce şi-a întrerupt concertul pentru a salva o fată care era hărţuită. Înregistrarea video care îl arată pe Atif Aslam cum întrerupe concertul a fost distribuită de mii de ori. Presa locală a scris că locul de desfăşurare a concertului a fost arhiplin şi că mai multe fete au declarat la poliţie că au fost hărţuite pe parcursul prestaţiei. Atif Aslam, care este, de asemenea, şi actor de film, a anunţat securitatea după ce a văzut atacul. Un video postat pe Twitter arată cum gărzile au tras fata de braţe şi au scos-o din mulţime, luând-o pe scenă.

Fostul preşedinte american George H.W. Bush a fost spitalizat, a declarat Jean Becker, şeful personalului său. Becker spune că fostul preşedinte se află într-o stare stabilă şi că „este bine”, însă motivul pentru care a fost internat nu este deocamdată cunoscut. Bush se află la un spital din Houston şi ar putea rămâne internat câteva zile.

Edward Snowden, fost consultant al serviciilor de informaţii americane, a primit dreptul de a rămâne în Rusia pentru alţi câţiva ani, a anunţat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), este căutat de autorităţile americane după ce a dezvăluit mai multe documente clasificate cu privire la activităţiile de spionaj efectuate de agenţiile de informaţii din SUA. Trăieşte în exil în Rusia din anul 2013. Decizia autorităţilor ruse a fost anunţată la doar câteva ore după ce preşedintele în funcţie Barack Obama a comutat pedeapsa soldatului Chelsea Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru furnizarea de documente secrete către WikiLeaks, urmând să fie eliberat pe 17 mai 2017.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richer a avut loc în centrul Italiei, la 7 kilometri vest nord-vest Amatrice. Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 10.25 (Ora României 11.25) şi a avut epicentrul la o adâncime de 10 de kilometri.Seismul a avut loc la aproximativ 104 de kilometri de Roma şi fost resimţit şi în capitala italiană. Momentan, nu există informaţii privind victime sau daune, potrivit cotidianului britanic The Independent. Cutremurul s-a simţit în regiunile Lazio, Abruzzo şi Marche. Cutremurul a avut loc în apropiere de localitatea Amatrice, unde un cutremur de produs în august 2016 a cauzat decesul a 299 de persoane.

Barack Obama, preşedintele american, a comutat, pedeapsa soldatului Chelsea Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru furnizarea de documente secrete către WikiLeaks. Manning, al cărui prenume era Bradley şi care la momentul faptelor era bărbat, a declarat că a fost diagnosticat în 2013 cu disforie de gen şi un judecător din Kansas i-a aprobat fostului analist de informaţii al armatei cererea de a-şi schimba numele în Chelsea Elizabeth Manning. Decizia lui Barack Obama o salvează pe Manning, care a încercat să se sinucidă de două ori în cursul anului trecut. Ea va fi eliberată pe 17 mai 2017.

Fostul analist de informaţii a fost condamnat în anul 2013 pentru furnizarea a peste 700.000 de documente, înregistrări video, cabluri diplomatice către Wikileaks, în cel mai mare act de încălcare a protecţiei materialelor clasificate din istoria SUA. Maning a fost găsit vinovat de 20 dintre cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva lui, inclusiv încălcarea Espionage Act. Deţinutul a declarat la o zi după ce a fost condamnat, în august 2013, că este femeie. Un an mai târziu s-a aflat că a intentat un proces pentru că i s-a „interzis accesul la un tratament medical necesar” în tulburarea sa de gen.

SPORT

Un suporter rapidist i-a trimis o scrisoare emoţionantă lui Gabi Balint, fosta legendă a Stelei. Fanul rapidist, care susţine că a facut parte din galeria clubului din Giuleşti, îl roagă pe Balint să se implice în conflictul dintre formaţia patronată de Gigi Becali şi CSA pentru a nu se ajunge la situaţia în care se află acum Rapid. Suporterul giuleştean trage şi un semnal de alarmă şi spune că, rând pe rând, cluburile de tradiţie ale României au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie, şi îi sugerează lui Balint să ia atitudine alături de foştii mari jucători ai Stelei pentru a putea salva echipa.

Adrian Mutu nu este îngrijorat de faptul că Dinamo nu a reuşit nicio achiziţie până acum. Directorul general al clubului din „Ştefan cel Mare” nu vrea să repete greşelile din anii trecuţi când s-au făcut prea multe transferuri, iar echipa a suferit din punct de vedere al omogenităţii. Adrian Mutu spune că a discutat cu antrenorul Ioan Andone şi a precizat că Dinamo nu se află în criză de efectiv, lotul din acest moment fiind suficient pentru a face faţă în partea a doua a sezonului.

Răzvan Marin este la un pas de un transfer în Belgia. Dorit în Italia de AS Roma, Fiorentina sau Juventus, jucătorul Viitorului negociază intens în aceste zile cu Standard Liege. Petre Marin, tatăl tânărului jucător şi fost fotbalist la Steaua, a confirmat negocierile cu belgienii, dar a precizat că deocamdată nu s-a semnat nimic, iar fiul său nu a plecat încă din cantonamentul Viitorului pentru a semna cu belgienii. Petre Marin consideră că dacă această mutare se va concretiza, transferul va reprezenta un pas înainte în cariera lui Răzvan.

Chiar dacă a pierdut în primul tur la Australian Open, Ana Bogdan este una dintre jucătoarele din România care s-au remarcat la primul turneu de Grand Slam al anului. Jucătoarea în vârstă de 24 de ani s-a calificat pentru a doua oară în carieră pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, după ce a câştigat trei partide în calificări. Ana Bogdan ocupă locul 125 WTA şi înaintea celui mai important meci din carieră, cel din turul 1 cu rusoaica Elena Vesnina (scor 5-7, 2-6), ea le-a eliminat pe Rus (Olanda), K.Perez (Australia) şi K Zhang (China). Interesant, Ana Bogdan a făcut deplasarea la Melbourne fără antrenor.

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, sportivă aflată pe locul 78 în clasamentul mondial, s-a calificat, miercuri, în turul al treilea al turneului de Mare Şlem de la Australian Open, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii în valoare totală de 50 de milioane de dolari. În turul 2, Sorana Cîrstea a trecut, în minimum de seturi, de sportiva spaniolă Carla Suarez Navarro, cap de serie numărul 10, scor 7-6 (1), 6-3, într-o oră şi 35 de minute de joc.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Judo vor avea loc în cadrul Adunării Generale programate la 20 februarie, ora 14,00, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, conform unei decizii a Comitetului Director al FRJ, publicată pe site-ul oficial al forului. Adunarea Generală de Alegeri 2017 a fost aprobată ca având loc luni, 20 februarie 2017, la orele 14,00, la Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice, sediul COSR, din Bulevardul Mărăşeşti, nr. 20 A, sector 1, Bucureşti (lângă Arcul de Triumf), conform prevederilor statutare. Comitetul Director aprobă numărul de structuri afiliate ca fiind 159 cu drept de vot la următoarea Adunare Generală de Alegeri.

După două zile ferite de mari surprize pe tabloul masculin de simplu, ziua a 3-a a turneului de Grand Slam de la Australian Open a adus şi primele rezultate mai puţin aşteptate. După John Isner şi Nick Kyrgios, care au cedat în meciuri de cinci seturi cu Misha Zverev, respectiv Andreas Seppi, a venit rândul şi primului jucător din Top 10 să spună adio întrecerilor. Este vorba de Marin Cilic, care a fost eliminat tot în turul 2 de britanicul Dan Evans, nr. 67 ATP, cu 3-1 la seturi.

Sportivul în vârstă de 26 de ani se află la cea mai bună performanţă din carieră la Melbourne, unde s-a calificat pentru a doua oară pe tabloul principal. Evans şi-a egalat cu această ocazie şi cel mai bun parcurs într-un turneu de Grand Slam, după ce a jucat tur 3 atât la Wimbledon cât şi la US Open. Următorul adversar al britanicului este Bernard Tomic sau Victor Estrella Burgos. Marin Cilic nu avea foarte multe puncte de apărat la Melbourne, având în vedere că în 2016 s-a oprit în turul 3. Croatul era pe jumătatea de tablou a lui Andy Murray.

Situaţie ingrată pentru Simona Halep, după disputarea partidelor din manşa inaugurală de la Australian Open! Dintre jucătoarele din Top 15 WTA care au luat startul la Melbourne, doar sportiva din Constanţa a cedat la debut. Şapte dintre cele 32 de favorite de pe tabloul principal de la Australian Open au fost eliminate în primul, însă doar Simona Halep (cap de serie numărul 4) a fost o victimă cu adevărat importantă.

Halep a pierdut în faţa americancei Shelby Rogers (57 WTA), iar celelalte şase favorite învinse la Melbourne, în primele două zile de concurs, sunt: Kiki Bertens (Olanda, cap de serie 19) – 5-7, 6-7 cu Varvara Lepchenko (SUA), Laura Siegemund (Germania, favorită 26) – 1-6, 6-1, 4-6 cu Jelena Jankovic (Serbia), Roberta Vinci (Italia, cap de serie 15) – 1-6, 6-7 cu Coco Vandeweghe (SUA), Daria Kasatkina (Rusia, cap de serie 23) – 0-6, 6-7 cu Shuai Peng (China), Timea Babos (Ungaria, cap de serie 25) – 6-7, 4-6 cu Nicole Gibbs (SUA), şi Sam Stosur (Australia – cap de serie 18) – 3-, 6-3, 0-6 cu Heather Watson (Marea Britanie).

Al cincilea episod al serialului dedicat golurilor din prima parte le prezintă pe cele izbutite în urma fazelor fixe. De fapt este o însumare între episoadele 2 şi 4, fiind combinate golurile marcate direct din loviturile libere din afara careului cu cele care au survenit din loviturile libere indirecte tot din afara careului sau în urma unor cornere. Astfel se pot distinge echipele care au abordat cel mai bine aceste faze fixe şi pentru care au constituit un punct nevralgic.

Numărul total al acestor goluri a fost 58 (16,6% din totalul golurilor marcate). CFR Cluj şi Steaua au marcat cele mai multe, câte 6. Îndeaproape se află FC Botoşani, Dinamo, CSMP Iaşi, Viitorul şi FC Voluntari, toate cu câte 5. La polul opus, Pandurii are doar unul.
În schimb, Ardeal s-a dovedit cea mai descoperită la asemenea acţiuni, primind 9 goluri. O urmează: 8 – FC Voluntari; 6 – CSMP Iaşi, ACS Poli; 5 – FC Botoşani; 4 – CS U Craiova; 3 – Astra, CFR Cluj, Dinamo, Gaz Metan, Pandurii; 2 – Concordia, Viitorul; 1 – Steaua.

Jucătoarea de tenis Irina Begu, aflată pe locul 29 WTA, a anunţat, miercuri, că va evolua împreună cu Horia Tecău, locul 19 ATP la dublu, în proba de dublu mixt a turneului de la Australian Open, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii în valoare totală de 50 de milioane de dolari. Begu, în vârstă de 26 de ani, şi Horia Tecău, 31 de ani, au luat decizia marţi, iar jucătoarea a făcut după meciul pierdut în turul al doilea al competiţiei de simplu. Până să joace alături de Tecău, Begu va evolua la dublu împreună cu jucătoarea spaniolă Lara Arruabarrena.

Irina Begu şi Horia Tecău au jucat în proba de dublu mixt de la Jocurile Olimpice 2016. Cei doi au fost eliminaţi în sferturile de finală de perechea din Cehia, după un prim meci câştigat împotriva polonezilor Agnieszka Radwanska şi Lukasz Kubot. La dublu, Begu şi Arruabarrena le vor întâlni, pe Louisa Chirico şi Elise Mertens, din Statele Unite ale Americii, respectiv Belgia. „Noi suntem prietene bune, am mai avut câteva turnee jucate împreună în 2015. Mie îmi place foarte mult să joc dublu, mai ales cu Lara”, a mai spus a 29-a jucătoare a lumii.

Alexandru Maxim ar putea ajunge într-un campionat exotic. Mijlocaşul român în vârstă de 26 de ani este dorit de mexicanii de la Club America, echipă care este şi campioana CONCACAF. Dumitrescu a jucat la Club America în sezonul 1996-1997 şi a marcat un gol în cele 14 partide în care a evoluat. Alexandru evoluează la VfB Stuttgart din 2013, perioadă în care a marcat 12 goluri în cele 104 partide în care a jucat. Despre mijlocaşul român, presa din Anglia a scris în această iarnă că ar fi dorit de Hull City şi de Leeds United.

În ziua a 7-a a Campionatului Mondial de handbal masculin s-a stabilit şi prima câştigătoare de grupă. Este vorba despre Franţa, care a făcut instrucţie cu Rusia, scor 35-24, într-un meci din Grupa A. Gazdele nu mai pot pierde locul 1, indiferent de rezultatul ultimului meci cu Polonia şi îşi văd de traseul stabilit iniţial spre finala de la Paris. Cei mai posibili adversari din ”optimi” sunt Macedonia sau Tunisia. Trupa lui Didier Dinart arată impresionant, deşi schimbări majore în lot, din punct de vedere al jucătorilor selecţionaţi, nu prea sunt.

Franţa are una din cele mai în vârstă echipe la acest Campionat Mondial, dar degajă o forţă şi o prospeţime impresionante. Probabil că totul derivă de la faptul că ţara gazdă s-a pregătit extraordinar din punct de vedere mental la acest turneu final. Franţa a arătat foarte bine, dar nici adversarii nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. În afara Norvegiei, care a ţinut cât de cât pasul cu gazdele (28-31), ceilalţi adversari au fost modeşti. Dreptul oferit de IHF ţării gazde, de a-şi alege grupa în care evoluează la tragerea la sorţi, ţine şi de strategie.

”Cocoşii” şi-au făcut foarte bine temele şi din acest punct de vedere, din moment ce primul meci foarte tare ar urma să fie abia în semifinale, când Franţa s-ar putea să dea peste Germania. Ar mai fi un joc în sferturi cu Suedia, Qatar sau Egipt, dar nici aceste selecţionate nu arată la această oră că ar fi capabile să doboare un colos. Cu trei zile înaintea încheierii primei faze a grupelor se ştiu deja 12 echipe naţionale care s-au calificat în optimile de finală: Franţa, Norvegia, Rusia, Brazilia (Grupa A); Spania, Slovenia, Macedonia (Grupa B); Germania, Croaţia (Grupa C), Danemarca, Suedia, Qatar (Grupa D).

Mohamed Aboutrika, fostul jucător de legendă al naţionalei Egiptului, a fost inclus pe o listă pe care figurează organizaţii teroriste şi persoane considerate a avea legături cu aceste organizaţii. Aboutrika este acuzat că a susţinut din punct de vedere financiar organzaţia „Frăţia Musulmană”, organizaţie considerată a fi una teroristă în Egipt. Orice persoană care este inclusă pe o asemenea listă nu mai are dreptul de a călători, paşaportul fiind reţinut de autorităţi. Mohamed Aboutrika, în vârstă de 38 de ani acum, a jucat la Tersana, Al Ahly şi Baniyas Club. Pentru naţionala Egiptului a jucat 100 de meciuri şi a marcat 38 de goluri. A câştigat de două ori Cupa Africii pe Naţiuni, în 2006 şi 2008.

Dublul Florin Mergea/Dominic Inglot (România/Marea Britanie) a obţinut, miercuri, calificarea în turul al doilea al probei de dublu de la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii în valoare totală de 50 de milioane de dolari. Mergea şi Inglot au trecut în primul tur de perechea australiană Luke Saville/Jordan Thompson, scor 6-2, 7-5, după o oră şi 19 minute de joc.

Inglot şi Mergea au fost cotaţi cu a 16-a şansă la câştigarea primului turneu de Mare Şlem al anului, în timp ce Saville şi Thompson au primit o invitaţie din partea organizatorilor. În urma calificării în turul 2, Mergea (27 ATP la dublu) şi Inglot (43 ATP) şi-au asigurat un cec în valoare de 23.000 de dolari şi 90 de puncte ATP, iar în turul al doilea vor juca împotriva perechii câştigătoare dintre Julien Benneteau/Jeremy Chardy (Franţa) şi Mariusz Fyrstenberg/Martin Klizan (Polonia/Slovacia).

Oficialii lui West Ham se încăpăţânează să-l păstreze pe internaţionalul francez Dimitri Payet. Au refuzat pentru a doua oară o ofertă de la acelaşi club. Olympique Marseille îl vrea înapoi pe mijlocaşul de 29 de ani, pe care l-a cedat în vara anului 2015 în Anglia. Deşi fotbalistul şi-a manifestat dorinţa de a părăsi gruparea antrenată de Slaven Bilic, iar ofertele au început deja să apară, conducătorii lui West Ham au refuzat deja de două ori o întoarcere a lui Payet pe Stade Velodrome. Oficialii francezi au oferit 19 milioane de lire pentu serviciile lui Payet, însă s-au lovit de refuzul „ciocănarilor”. Marseille a plusat oferta cu încă un milion, dar au primit acelaşi răspuns.

PROGNOZA METEO
18 Ianuarie 2017

Vremea se va menține rece, geroasã mai ales noaptea, îndeosebi în nordul, centrul și estul țãrii. În nord-vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului cerul va fi variabil, iar izolat va fi ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã sau fulguieli, mai ales la începutul și sfârșitul intervalului. În restul teritoriului înnorãrile vor persista, în special pe parcursul zilei, când în sudul extrem al țãrii și cu totul izolat în rest, va mai ninge slab. Vântul va continua sã prezinte intensificãri temporare pe crestele montane și în sud-estul țãrii, unde, cu precãdere ziua, rafalele vor mai depãși local 55…60 km/h, iar zãpada va fi spulberatã. Temperaturile maxime se vor încadra între -8 grade în depresiuni și 2 grade în regiunile vestice, iar cele minime se vor situa, în general, între -16 și -6 grade.

Bucuresti

Vremea se va menține rece. Cerul va fi mai mult noros și, trecãtor, la începutul intervalului, vor mai fi condiții de fulguialã. Vântul va avea unele intensificãri, mai ales în prima parte a zilei, când la rafalã se vor mai atinge viteze de 45…50 km/h. Temperatura maximã va fi de -3…-2 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de -8 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *