Stiri pe scurt 18 Decembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 18 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  18  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 decembrie. În 1989, la La Timişoara, a fost instituită starea de necesitate, primarul Petre Moţ anunţând acest lucru în cadrul unei şedinţe cu activul de partid. În oraş a fost interzisă circulaţia grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimaţi iar cei suspecţi reţinuţi. Fără să ţină seama de interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat în faţa Catedralei unde au desfăşurat un steag tricolor fără stemă şi au aprins lumînări. S-a cântat „Deşteaptă-te romane”. Forţele de ordine au deschis focul în plin, câţiva manifestanţi reuşind să fugă, cei mai mulţi rămânând, însă, pe loc, răniţi sau morţi. (Din statisticile oficiale rezultă că la Spitalul Judeţean din Timişoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadrave şi 240 de răniţi).

Se împlinesc 27 de ani de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în decembrie 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar. Au murit atunci peste 1.000 de oameni, peste 3.000 au fost răniţi. Au trecut 27 de ani, vinovaţii nu au fost pedepsiti. Nu s-a făcut dreptate. După ce a fost clasat iniţial, dosarul Revoluţiei a fost redeschis în acest an după ce judecătorii au constatat, în iunie, superficialitatea cu care s-au făcut cercetările. În noiembrie, procurorii militari au anunţat extinderea urmăririi penale, in rem, cu privire la infracţiuni contra umanităţii. Magistraţii arată că „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică şi militară de după 1989 a determinat uciderea, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane”.

18 decembrie 1989. Începută cu o zi înainte, reprimarea manifestanţilor de la Timişoara a continuat pe 18 decembrie, zi care, dincolo de confruntări permanente din stradă, va rămâne în memoria colectivă drept data celei mai odioase crime îndreptate împotriva timişorenilor, a poporului, în general: ridicarea fără autorizaţie, transportul la Bucureşti şi incinerarea a 40 (43) dintre morţii Timişoarei la crematoriul „Cenuşa”, din ordinul Elenei Ceauşescu.

Operaţiunea „Trandafirul”, aşa cum a fost ea denumită, s-a desfăşurat sub coordonarea generalului Constantin Nuţă, ajutat de Emil Bobu şi de Tudor Postelnicu, fiind pusă în aplicare de către colonelul Ion Deheleanu, şeful MJ Timiş. Inginerul Dan Rotariu va pune la dispoziţia lui Deheleanu o autoizotermă, în care locotenent-colonelul Ioan Corpodean, locţiitorul comandantului MJ Timiş, va încărca cadavrele aflate la morga Spitalului Judeţean, împreună cu ofiţerii de miliţie Gheorghe Avram, Iosif Veverca, Laurenţiu Preda, Tiberiu Grui, Eugen Mişea, Eugen Peptan.

Au mai participat la operaţiunea de incinerare a cadavrelor şi la aruncarea cenuşii Grigorie Ciupagea, şeful Secţiei Cimitire Bucureşti, Gheorghe Zâmbroianu, Mihai Mititelu, Bociagă Ştefan Nicolae, Cîmpean Grigor şi Iordan Gheorghe, muncitori. Căpitanul de miliţie Dorel Marian Nuţu a transportat cu o autospecială, cele patru pubele cu cenuşă pe care le-a deversat, în data de 20 decembrie, la o gură de canal din comuna Popeşti-Leordeni

Ziua de 18 decembrie 1989 rămâne în memorie ca fiind cea în care s-a murit pe scările Catedralei Mitropolitane din Timişoara, unde armata a tras în tinerii care manifestau. A fost şi ziua în care zeci de trupuri au fost furate de la morgă şi duse în Capitală, incinerate, iar cenuşa aruncată în canal.

PNL va pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, va vota în consecinţă şi va lua în calcul sesizarea CCR în cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot. Ea a invocat existenţa unui precedent din 2004, privind invalidarea mandatului unui senator.

Un tânăr de 27 de ani a fost reţinut pentru uciderea unei doctoriţe dată dispărută pe 11 decembrie, cadavrul femeii de 32 de ani fiind găsit în urma percheziţiilor, în locuinţa presupusului criminal. Rudele doctoriţei Orsolya Benedek au susţinut că aceasta a fost văzută ultima dată pe 11 decembri, la ora 20.50, în parcarea unui supermarket din Tîrgu-Mureş, unde a fost descoperită şi maşina femeii. Bărbatul era principalul suspect în cazul dispariţiei doctoriţei de 32 de ani, de la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş, cei doi având o relaţie, susţin surse din rândul anchetatorilor. Poliţiştii au format echipe de căutare şi au dat-o în urmărire naţională.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani, din Şerbăneşti, care se afla la volanul autoturismului care a lovit mortal doi copii în vârstă de 13 şi 15 ani, a fost reţinut de poliţişti. Poliţiştii urmează să-l prezinte pe bărbat, procurorilor, care vor cere Tribunalului Olt emiterea unui mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. Potrivit poliţiştilor, şoferul autoturismului, un bărbat în vârstă de 29 de ani, tot din localitate, consumase băuturi alcoolice, rezultatul etilotestului arătând 0,50 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat.

Un incendiu a izbucnit la o hală de depozitare a băuturilor răcoritoare şi apă minerală, în Voluntari, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 500 mp din întreaga suprafaţă a halei, de 2500 mp. La momentul transmiterii ştirii, incendiul nu mai arde cu flacără, dar se degajă mult fum la nivelul acoperişului. Nu există risc de extindere la vecinătăţi, ci la toată hala, şi nu sunt persoane rănite. La faţa locului au fost trimise 10 autospeciale de stingere, trei autoscări şi trei echipaje SMURD.

Vânzările de dulciuri se triplează în luna decembrie, perioada Crăciunului generând un consum de peste 7,4 milioane de kilograme de dulciuri în România. Potrivit studiului realizat de Dr. Gerard, tendinţele de consum arată că în ultima lună a anului vânzările de dulciuri în România se triplează, acest trend fiind puternic susţinut şi de lansarea produselor sezoniere.

Date de piaţă furnizate de Retail Zoom arată că luna decembrie a anului trecut a însemnat în retailul modern autohton vânzări de dulciuri de peste 43 de milioane de euro, respectiv 7,4 milioane de kilograme de produse, din care biscuiţii au ocupat prima poziţie în volum, cu o cotă de 24,3% şi a doua poziţie ca valoare, cu 16,4%. Napolitanele au reprezentat 7,1% din valoare şi 10,3% volum. Cele mai mari creşteri, între 158% şi 520% faţă de luna noiembrie, au fost înregistrate la praline, figurinele de ciocolată şi produsele sezoniere.

Creşterea numărului de bilete de avion cu data de călătorie în luna decembrie depăşeşte 40%, faţă de restul anului, aproximativ 70% din biletele de avion pentru luna decembrie fiind bilete de inbound, care au ca destinaţie finală Bucureştiul. Cei mai mulţi români care locuiesc în străinătate aleg să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă; 45% din zborurile inbound pentru luna decembrie sunt rezervate în avans în septembrie sau octombrie, iar circa 30% sunt rezervate last-minute, la începutul lunii decembrie.

De asemenea, decembrie este şi luna în care românii plătesc cele mai multe taxe de surplus de bagaj sau pentru bagaj de cală suplimentar: 80% din biletele de avion vândute pentru luna decembrie includ cel puţin un bagaj de cală. În restul anului, acest procentaj scade la aproximativ 40%.

Pentru evitarea aglomeraţiei de sărbători, Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri speciale pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient, care includ suplimentarea personalului. La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier si, in total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 53 de benzi de control pe sens. Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie online ce prezintă o medie a timpilor de aşteptare, care sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

În luna decembrie 2015, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4.145.000 de persoane, din care 3.550.000 aparţinând cetăţenilor U.E. Dintre acestea, aproximativ 2.320.000 treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2.020.000 cetăţeni U.E. şi 300.000 cetăţeni non – U.E.). Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 900.000 persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2015, a fost graniţa româno-moldoveană, cu peste 600.000 treceri persoane.

Un român din judeţul Tulcea, dat în urmărire internaţională încă din 2011 pentru proxenetism, este, cel mai căutat infractor din Europa în cadrul unei campanii a Europol prin care un clip de prezentare cu bărbatul a fost pus în deschiderea listei celor mai căutaţi fugari. Ionel Silvestru, din Măcin judeţul Tulcea, este dat în urmărire internaţională încă din anul 2011. În 2015 a fost găsit vinovat şi condamnat la 12 ani de închisoare, de Curtea de Apel Iaşi, pentru proxenetism, trafic de minori şi trafic de persoane. Între 2004 şi 2010, fugarul a racolat zeci de fete, multe dintre ele minore, pe care mai apoi le-a trimis în cluburi din Spania şi Marea Britanie, unde le-a obligat să se prostitueze. Victimele erau racolate din zona oraşelor Hârlău şi Măcin, de pe urma lor reuşind să obţină beneficii de peste jumătate de milion de euro.

Sute de kilograme de carne şi produse din carne, care erau scoase la vânzare în pieţele agro-alimentare din Sectorul 4 al Capitalei, au fost confiscate, de ANPC, care a descoperit că acestea fie nu aveau acte de provenienţă sau certificare sanitară, fie erau depozitate necorespunzător. Peste 100 de inspectori ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) şi inspectori din cadrul Primăriei Sectorului 4 au verificat, şase pieţe agro-alimentare. Inspecţia s-a concentrat pe comerţul cu produse din carne, calitatea acestor produse şi condiţiile igienico-sanitare în care agenţii economici vând carnea.

Inspectorii ANPC au descoperit, de exemplu, că unul dintre comercianţii care era autorizat să vândă doar carne macră în piaţa Progresul, din Sectorul 4 al Bucureştiului, avea expuse şi câteva zeci de kilograme de cârnaţi cruzi, fără a avea vreun document de provenienţă al acestora şi fără ca respectivul produs să fi fost testat sanitar. Mai mult, o parte din produsele care ar fi trebuit să fie vândute congelate fuseseră decongelate şi expuse în vitrina frigorifică, la temperatura camerei. Toate produsele care nu erau depozitate corespunzător, sau care nu aveau documentele de provenienţă şi certificatele sanitar-veterinare conform legii au fost confiscate de inspectorii ANPC şi de cei ai Primăriei Sector 4, urmând a fi duse o parte dintre acestea pentru o serie de teste de laborator şi, ulterior, retrase definitiv de la comercializare şi distruse.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti, va avea loc, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti. Cu această ocazie, Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucureşti, va acorda premiul pentru cel mai bun spectacol de operă. Invitatul special al Galei Premiilor Operelor Naţionale este celebrul tenor Roberto Alagna, care va cânta pentru prima dată pe o scenă din România.

Marele Premiu al Galei îl va primi celebra soprană de origine română, doamna Nelly Miricioiu, acesta fiindu-i înmânat de către Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Tot cu această ocazie sopranei Nelly Miricioiu i se va conferi titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Iaşi, înmânat de către Primarul Iaşului, domnul Mihai Chirica. Soprana Eugenia Moldoveanu va primi Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră.Compozitorului şi dirijorului Cornel Trăilescu îi va fi înmânat Premiul de Excelenţă. Premiul Specialal juriului îi va fi acordat maestrului de cor Stelian Olariu. În cadrul Galei se vor acorda 15 premii în competiţie şi 12 premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate.

Spectacolul „Colinde netemperate” va avea loc miercuri, la Sala Stere Popescu (Bulevardul Mărăşeşti nr. 80-82, Sector 4, Bucureşti) şi va fi susţinut de muzicienii Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Marina Pingulescu şi Călin Torsan. „Pornind de la energia colindelor, am creat un spectacol care generează emoţie pe mai multe planuri senzoriale. În „Colinde netemperate” am căutat felul nostru de a ne apropia şi de a cânta colinde. Selecţia de cântece vechi, în care se vorbea pe-alocuri chiar o altă limbă română, creează senzaţia unei cosmogonii naive. Din perspectiva omului modern, nimic din ce se spune în cântecele acestea nu mai aparţine lumii în care trăim. Totuşi, atunci când pătrunzi pe teritoriul acestui imaginar, ţi se pare că redescoperi o memorie pierdută”. Intrarea la spectacol este liberă.

Un nou studiu, publicat recent, indică faptul că Anne Frank şi familia sa este posibil să nu fi fost denunţaţi de nazişti, ci descoperiţi „din întâmplare” într-o anexă secretă a imobilului din Amsterdam, unde se aflau ascunşi. Un nou studiu, publicat vineri, de către Muzeul „Anne Frank””, din Amsterdam, răstoarnă teoria existentă de zeci de ani, arătând că nu există nicio dovadă clară că adolescenta evreică şi membrii familiei sale au fost denunţaţi de nazişti în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, ceea ce a condus, atunci, la arestarea şi deportarea lor.

Ronald Leopold, directorul executiv al muzeului, a afirmat, în cadrul unei declaraţii oficiale, că noua cercetare demarată de instituţia pe care o conduce ilustrează că există o altă teorie care ar trebui luată în considerare. Astfel, pe 4 august 1944, nu este exclus ca percheziţia care a condus la arestarea Annei Frank să fi făcut parte dintr-o amplă anchetă care ar fi vizat munca la negru şi fraudarea cu tichete de raţii în aria unde se găsea imobilul în care ea şi familia sa ar fi stat în ultimii doi ani. Născută în anul 1929, în Frankfurt pe Main, Anne Frank şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez şi a căzut victimă genocidului nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Autorităţile franceze au refuzat să elibereze certificatul de export pentru desenul original executat de Leonardo da Vinci, astfel încât aceasta va rămâne în Franţa. In luna martie a acestui an, un cetăţean francez a oferit unei case de licitaţii, spre vânzare, un desen care se afla în proprietatea familiei sale. Expertiza lucrării a dovedit că este vorba despre un desen original executat de Leonardo da Vinci, lucrare a cărei valoare a fost estimată la 15 milioane de euro. Pentru a vinde desenul atribuit maestrului Renaşterii, casa de licitaţii a solicitat, recent, o autorizaţie de export, dar autorităţile franceze cu atribuţii în domeniul patrimoniului naţional au refuzat să elibereze documentul. Astfel, oricine va fi cumpărătorul lucrării, desenul lui Leonardo va rămâne în Franţa.

Mai multe state membre ale UE din Centrul şi Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în ţări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislaţia europeană. Studii mai vechi şi mai noi realizate de specialişti au indicat diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Est comparativ cu Vestul Europei.

Mai mult chiar, deşi sunt mai slab calitative, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest. Desenul reprezintă martiriul Sfântului Sebastian şi ar putea intra în colecţiile muzeului Luvru, dacă va fi achiziţionat de statul francez. Conform legii, statul are la dispoziţie trei ani pentru a face o ofertă în acest sens, timp în care poate solicita sprijinul unui mecena pentru achiziţia lucrării, sau poate organiza o subscripţie publică.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez de Interne, a acuzat partidul de opoziţie că încearcă să preia în mod ilegal conducerea, în timp ce legislatorii au ocupat pentru a doua zi consecutivă sala unde au loc şedinţele în plen ale Parlamentului. Poliţia a pus capăt unei blocade a uşilor de acces în clădirea legislativului, situată în centrul Varşoviei. Blocajul fusese instituit de protestatari care susţin că partidul aflat la conducere a încălcat constituţia, în urma adoptării Legii bugetului pe anul 2017.

Un purtător de cuvânt al partidului Platforma civilă, cea mai mare grupare a opoziţiei din Parlamet, a declarat că aproximativ 20-30 de membri parlamentari ocupă pe rând sala de şedinţe. Conflictul a luat fiinţă, în momentul în care legislatorii opoziţiei au protestat împotriva planului partidului aflat la conducere, Lege şi Justiţie, de a stopa accesul presei în Parlament, prin blocarea uşilor de acces în sala de şedinţe, înaintea votului pentru bugetul din 2017. Bugetul a fost votat într-un hol în apropierea sălii de şedinţe, escaladând conflictul dintre opoziţie şi partidul aflat la conducere.

Ivanka Trump va juca un rol activ în administraţia tatălui său, asumându-şi sarcini care, în mod normal, ar fi destinate primei doamne. La rândul său, Melania Trump va avea un rol important la Casa Albă. Consilieri din echipa care realizează tranziţia către următoarea administraţie pregătesc deja un „Birou al Primei Familii” în Aripa de Vest a Casei Albe, unde se află Biroul Primei Doamne. Ivanka Trump, una dintre cele două fiice ale preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va juca un rol activ la Casa Albă.

Ivanka va fi consilierul tatălui său pe partea de schimbări climatice. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ales al SUA, Hope Hicks, susţine, însă, că nu a fost luată o decizie finală în ceea ce o priveşte pe Ivanka. Soţul acesteia, Jared Kushner, care a jucat un rol-cheie în campania electorală a lui Trump, va avea, la rândul său, un birou în Aripa de Vest a Casei Albe. Între timp, Donald Trump a anunţat că fiii săi, Donald Jr şi Eric, vor păstra controlul asupra afacerilor sale cât timp acesta se va afla la Casa Albă, iar Kushner şi Ivanka ar urma să se mute la Washington şi sa lucreze îndeaproape cu el în Guvern.

Marea Britanie va extinde programul de pregătire militară al trupelor ucrainene, în prezenţa unui stat rus din ce în ce mai beligerant. Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării, a declarat că iniţiativa va fi prelungită pentru încă un an, dat fiind faptul că în estul Ucrainei conflictul nu ar da semne că se va încheia curând. Mii de militari vor fi pregătiţi de către trupele britanice, care sunt desfăşurate de-a lungul a 14 poziţii în Ucraina, încă din anul 2015.

Aproximativ 100 de membri din echipele de pregătire sunt activi, ţinând 30 de cursuri de infanterie, logistică, medicină şi dezamorsare. Forţele britanice au pregătit până acum peste 5.000 de militari ucraineni. Aceştia vor fi detaşaţi pe teritoriul Ucrainei cel puţin până în anul 2018. Marea Britanie coordonează alături de SUA, Canada, Lituana, Poloni, grupul organizaţional militar ”Quint”.

Un avion al forţelor aeriene din Indonezia s-a prăbuşit după ce s-a lovit de un munte, în timpul unui exerciţiu militar efectuat în zona izolată Papua, toţi cei 13 pasageri decedând. Avionul de tip Hercules C130 a decolat din oraşul Timika înainte de a se prăbuşi în apropierea destinaţiei sale finale, Wamena. Transportul aerian este în mod frecvent folosit în regiunea montană Papua. Preşedintele Joko Widodo a promis revizuirea vechilor aeronave indoneziene după ce în 2015, 100 de persoane au decedat în urma prăbuşirii unui avion militar.

China a decis returnarea dronei subacvatice americane capturate în apele internaţionale la începutul acestei săptămâni, a comunicat Pentagonul, ulterior Donald Trump transmiţând că statul chinez ar trebui să ţină în posesia sa dispozitivul pe care SUA nu-l mai doreşte. Nu au fost oferite însă detalii în privinţa felului şi datei la care drona subacvatică va fi returnată. Anterior declaraţiei lui peter Cook, Ministerul Apărării chineze a comunicat faptul că autorităţile au decis returnarea dronei, criticând însă SUA pentru promovarea exagerată a incidentului.

Cel puţin 41 de militari au decedat şi mulţi alţii au fost răniţi în urma unui atac sinucigaş care a avut loc în oraşul Aden, din sudul Yemenului. Echipe de intervenţia au sosit la faţa locului, iar străzile din zonă au fost blocate de către forţele militare. Militarii răniţi au fost transportaţi la patru spitale din oraşul Aden. Atacul sinucigaş a vizat baza militară Al Solban, în timp ce militarii se adunau la coadă pentru a-şi primi salariile. Potrivit oficialilor yemeni de securitate, atacatorul a putut pătrunde în interiorul bazei militare, fiind deghizat drept militar. Aden este capitala de facto recunoscută de ONU şi de Guvernul yemenit. Sanaa, aflându-se sub controlul rebelilor houthi încă din anul 2015.

SPORT

Apariţia CSA Steaua în peisajul fotbalului românesc şi decizia definitivă a Curţii de Apel de a păstra falimentul SC FC Rapid SA duce la încercări de coagulare a suflării giuleştene. CFR Mişcare Bucureşti, formaţie fondată astă-vară de membri ai Clubului Aristocratic Rapid, a anunţat public, sâmbătă, că va cumpăra brandul Rapid de la societatea falimentară. În acelaşi comunicat postat pe contul de Facebook al CFR Mişcare se face apel la suporterii rapidişti pentru a se mobiliza împotriva „revenirii forţelor întunericului, a cluburilor militarizate care încep să prevestească un nou îngheţ al fotbalului românesc“.

Comunicatul dat de suporterii-acţionari de la CFR este prima reacţie coerentă şi instituţională venită dinspre suflarea giuleşteană după evenimentele petrecute în ultima săptămână. Conform planului în 6 puncte pentru renaşterea Rapidului dat publicităţii de aceştia, în acest moment noua grupare ar fi la jumătatea drumului. Potrivit comunicatului, în acest moment s-au pus pe picioare deja un club nou, fără datorii la stat şi oameni compromişi în organigramă, cu o balanţă financiară publică, în care toţi suporterii care contribuie primesc regulat raportul privind cheltuielile şi veniturile.

Proiectul celor de la CSA a fost intens discutat din momentul în care a fost „lansat” oficial. Gigi Becali chiar a declarat, mai în glumă mai în serios, că va încerca să blocheze pe cât posibil ascensiunea CSA Steaua către prima ligă. Marius Lăcătuş, directorul tehnic al celor de la CSA Steaua, nu a rămas dator şi i-a răspuns finanţatorului Stelei.

Spaniolul Rafael Nadal a luat o decizie importantă, cooptându-l în echipa sa pe Carlos Moya, fost lider mondial şi câştigător al turneului de la Roland Garros în 1998! Moya îl va antrena pe Nadal în paralel cu unchiul Toni Nadal, dar şi cu Francisco Roig, fost tenismen profesionist. În vârstă de 30 de ani şi ajuns pe locul 9 ATP, Rafa Nadal avea nevoie de un om care să îi revitalizeze cariera! Sportivul din Monacor speră că legenda Carlos Moya îl va ajuta în acest sens, mai ales că tehnicianul în vârstă de 40 de ani a făcut o figură frumoasă în 2016. Moya l-a pregătit pe Milos Raonic în sezonul recent încheiat, iar canadianul s-a calificat în prima finală de Grand Slam a carierei, la Wimbledon, urcând pe locul 3 ATP sub bagheta ibericului.

Adrian Mutu, managerul celor de la Dinamo, a „ochit” doi jucători pe care ar dori să-i aducă în iarnă. Mutu îi doreşte pe Artean şi Bărbuţ, însă nu ar dori să achite sume de transfer dată fiind situaţia financiară complicată a clubului din „Ştefan cel Mare”. Planul „Briliantului” are şanse mici de a se transpune în realitate integral. Dincolo de faptul că Bărbuţ se află şi pe radarul Stelei, Adrian Neaga a transmis un mesaj clar: jucătorii nu pleacă gratis.

Jose Mourinho, managerul echipei britanice Manchester United, i-a pus pe jucătorii săi să le ofere suporterilor tricourile de joc după victoria cu West Brom, informează BBC. Acesta şi-a motivat decizia spunând că „este perioada Crăciunului”. Căpitanul Wayne Rooney, Paul Pogba şi Marcus Rashford le-au dăruit tricourile fanilor la finalul partidei din deplasare, câştigată de Manchester United, scor 2-0.

Căpitanul Wayne Rooney, Paul Pogba şi Marcus Rashford le-au dăruit tricourile fanilor la finalul partidei din deplasare, câştigată de Manchester United, scor 2-0. Chiar înaintea Campionatul European din Suedia, Aurelia Brădeanu s-a retras, la rândul său, din echipa naţională de handbal. Turneul final din Scandinavia a fost ultimul în tricoul primei reprezentative de handbal a României pentru pivotul de la CSM Bucureşti. Handbalista în vârstă de 31 de ani va juca în continuare doar pentru echipa de club.

Toate marile favorite la câştigarea Cupei României la handbal masculin s-au calificat în sferturile de finală ale competiţiei. Dinamo, Contanţa, CSM Bucureşti, Odorhei, Potaissa Turda sau Steaua continuă parcursul în a doua competiţie internă, astfel că turneul Final 4 din acest sezon s-ar putea să fie şi cel mai echilibrat. Interesant, în Cupa României au rămas şapte din primele opt echipe clasate în Liga Zimbrilor, doar HC Vaslui, dintre formaţiile situate pe loc de play-off, fiind eliminată.

ASA Târgu-Mureş – Pandurii, ora 18:00, este prima partidă a zilei în Liga 1. Ambele formaţii traversează o perioadă critică din punct de vedere financiar, atât ASA, cât şi Pandurii având spectrul falimentului tot mai conturat. Din punct de vedere sportiv, Pandurii ocupă locul 10, cu 24 de puncte, în timp ce ASA se află pe poziţia a 13-a, cu 9 puncte. De menţionat că ardelenii au început sezonul de la -6. În tur, Pandurii s-a impus pe teren propriu, scor 1-0.

Cristina Ene (România, 497 WTA) a cucerit turneul ITF de la Casablanca (Maroc), dotat cu premii de 10.000 de dolari, adjudecându-şi în minimum de seturi finala cu conaţionala Oana Simion (476 WTA), scor 6-3, 6-2. Bucureşteanca a câştigat al doilea titlu de simplu al carierei, într-un moment extrem de potrivit: cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 21 de ani. Nici nu îşi putea face un cadou mai frumos Cristina Ene, sportivă care duminică îşi serbează ziua de naştere! Cristina, favorită numărul 5, a câştigat finala de la Casablanca fără mari emoţii (6-3, 6-2), aflându-se în permanenţă la conducerea scorului.

Meciul contra Oanei Simion, cap de serie numărul 3, a durat o oră şi 30 de minute şi a fost al doilea al zilei pentru Ene. Campioana jucase tot sâmbătă semifinala cu Josephine Boualem (Franţa, favorită 7), încheiată cu 3-6, 6-4, 6-2. Prin triumful din Maroc, Ene îşi asigură 12 puncte WTA, iar asta înseamnă că va urca trei poziţii în clasamentul mondial, până pe locul 494. A fost primul titlu al sezonului pentru Cristina, jucătoare care nu mai câştigase vreo competiţie de simplu din 2014, atunci când spărgea gheaţa la un turneu ITF din Bucureşti. Românca mai disputase două finale în 2016, la Focşani şi Bucureşti, dar le cedase pe ambele, 5-7, 6-4, 1-6 cu Anastasia Vdovenco (Moldova), respectiv 4-6, 5-7 în faţa aceleiaşi Vdovenco.

Jakov Vrankovic (Dinamo) a fost desemnat de ProSport cel mai bun jucător ale etapei a 16-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin, ultima desfăşurată în acest an calendaristic. El a avut o contribuţie importantă la succesul echipei sale în derby-ul cu CSM Bucureşti, scor 33-32. În urma acestui rezultat, Dinamo a terminat în 2016 pe locul 1 în Liga Zimbrilor, cu un punct avans faţă de HC Dobrogea Sud.

Cristi Bărbuţ se află în vederile Stelei pentru un transfer în această perioadă de mercato din iarnă, iar mijlocaşul în vârstă de 21 de ani este sfătuit chiar de antrenorul său să meargă sub comanda lui Reghecampf. La finalul meciului pe care ACS Poli Timişoara l-a pierdut pe Arena Naţională contra Stelei, scor 0-1, Ionuţ Popa a comentat posibila plecare a mijlocaşului la gruparea roş-albastră. Bărbuţ este un „produs” al clubului de pe malurile Begăi pentru care a jucat 86 de meciuri în Liga 1 şi a marcat 11 goluri. Mijlocaşul de bandă dreaptă a debutat în prima ligă pe 19 iunie 2013 şi a marcat în victoria echipei sale, scor 2-0, contra lui Dinamo. 400.000 de euro este cota de piaţă alui Bărbuţ în acest moment.

Juventus Torino, campioana Italiei, a învins, sâmbătă seara, scor 1-0, pe AS Roma, în etapa a 17-a din campionatul Italiei. Elevii lui Massimiliano Allegri au egalat recordul clubului de victorii consecutive pe teren propriu. Singurul gol al partidei a fost înscris de către atacantul argentinian Gonzalo Higuain, în minutul 14, din pasa lui Sami Khedira.

În urma acestei victorii, Juventus s-a distanţat la şapte puncte în fruntea clasamentului, ocupanta locului secund fiind chiar AS Roma. Este al treilea succes înregistrat de formaţia pregătiă de Massimiliano Allegri în ultimele trei etape. Mai mult, odată cu victoria asupra Romei, Juventus şi-a egalat propriul record de victorii consecutive pe teren propriu. A ajuns la al 25-lea succes, recordul fiind reuşit în perioada august 2013 – noiembrie 2014.

Zlatan Ibrahimovic a ajuns la 35 de ani, dar continuă să primească oferte extrem de tentante. Atacantul lui Manchester United este dorit în China, asiaticii punând la bătaie o sumă colosală. Guvernul chinez îl doreşte pe starul suedez pentru a promova fotbalul din China şi îi oferă un salariu anual de 67 de milioane de euro. Manchester United ar urma să primească 143 de milioane de euro pentru a-l ceda pe Zlatan.

Englezii scriu că această mutare are şanse minime de a se realiza. Venit în vară de la PSG, din postura de jucător liber de contract, Zlatan ar trebui să mai rămână încă un sezon pe Old Trafford. În plus, Jose Mourinho nu vrea să-l cedeze pe vârful suedez. Ibrahimovic a marcat 16 goluri în cele 25 de meciuri jucate pentru Manchester United.

Naţionala de tineret a României a încheiat Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă U20 pe un onorabil loc 3. „Tricolorii” au urcat pe podium în Divizia a II-a a Mondialului graţie unei victorii obţinute in extremis, scor 6-5 în faţa ţării gazdă Estonia. Tinerii antrenaţi de trioul George Justinian, Levente Elekes şi Răzvan Lupaşcu au părăsit Mondialul de hochei U20 cu capul sus, făcând spectacol în ultimul meci disputat sâmbătă seară în cadrul Grupei A din Divizia a II-a. România a condus cu 2-1 după primul act, dar Estonia avea 5-3 la capătul unei reprize secunde furtunoase, în care s-au înscris nu mai puţin de 5 goluri. Tricolorii au întors însă meciul superb, câştigând repriza a treia cu 3-0, scor final 6-5.

Al Taawon, echipa pregătită de românul Constantin Gâlcă, a pierdut, sâmbată, scor 2-3, meciul disputat pe teren propriu cu Al Ahli SC, în etapa 13-a din prima ligă a campionatului Arabiei Saudite. Ricardo Machado, în minutul 14, şi Mounir El Hamdaoui, în minutul 70, din lovitură de pedeapsă, au marcat pentru Al Taawon. Pentru Al Ahli SC au înscris Omar Al Somah, în minutul 9, din penalty, Abdulfattah Asiri, în minutul 67, şi Saeed Al-Dosari, care şi-a introdus mingea în proprie poartă, în minutul 81.

Este a doua înfrângere consecutivă pentru formaţia lui Constantin Gâlcă, după 0-1 cu Al Batin, etapa trecută. În urma acestui rezultat, echipa pregătită de fostul antrenor al Stelei şi al celor de la Espanyol rămâne pe locul opt în clasamentul primei ligi din Arabia Saudită, cu 15 puncte, în timp ce Al Ahli SC se află pe locul trei, cu 28 de puncte. Echipa trimisă în teren de către antrenorul Constantin Gâlcă: F. Al Shammari – Mousa, Al Absi, Machado, Al Zubaidi – Al Hussain, Al Barakah, Al Sharid – Al Zaein, El Hamdaoui, Al Dosari. Pe parcursul partidei au mai fost folosiţi A. Al Shammari, Amro şi Otayf.

Fotbalistul român Mihai Roman, în vârstă de 24 de ani, a înscris un gol pentru formaţia sa, Maccabi Petakh Tikva, în egalul, scor 1-1, obţinut sâmbătă în deplasare, împotriva celor de la Beitar Ierusalim, în etapa a 14-a din campionatul Israelului. În afara lui Mihai Roman, care a deschis scorul în minutul 18 pentru Maccabi Petakh Tikva, Jesus Rueda a marcat pentru gazde, în minutul 85. Fostul atacant de la Pandurii Târgu Jiu a ajuns la 12-a partidă din acest sezon pentru formaţia israeliană, timp în care a marcat de cinci ori şi a strâns un total de 940 de minute. În urma acestui rezultat, formaţia pregătită de Kobi Refua rămâne pe locul trei în clasament, cu 22 de puncte, în timp ce Beitar Ierusalim se află locul şase, cu 19 puncte.

Al Nasr, echipa antrenată de românul Dan Petrescu, a învins, sâmbătă, scor 2-0, pe Al Jazira, liderul clasamentului, în etapa a 12-a din prima ligă a campionatului Emiratelor Arabe Unite. Golurile partidei au fost înscrise de către Khaleefa Mubarak Ghanim, în minutul 62, şi Jonathan Pitroipa, în minutul 90+6. Este a treia victorie din ultimele patru etape pentru noua echipa a lui Dan Petrescu. În urma acestui rezultat, Al Nasr a urcat pe locul opt în clasamentul primei ligi din Emiratele Arabe Unite, cu 18 puncte, în timp ce Al Jazira rămâne liderul ierarhiei, cu 26 de puncte şi cu un meci mai puţin disputat faţă de ocupanta locului secund, Al Wasl.

PROGNOZA METEO
18 Decembrie 2016

Vremea va fi rece pentru aceastã datã în cea mai mare parte a țãrii, dar îndeosebi în regiunile intracarpatice. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 și 6 grade, iar cele minime între -12 și -2 grade, mai coborâte în depresiuni, spre -19…-20 de grade. Local în zonele joase din vestul, centrul și sudul teritoriului, în special dimineața și noaptea va fi nebulozitate joasã și se va semnala ceațã cu chiciurã. În restul teritoriului, ziua, cerul va fi variabil, iar ceața se va semnala doar pe spații mici, iar în cursul nopții vor fi înnorãri temporare în nord și nord-vest, unde izolat și cu precãdere la munte va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat.

Bucuresti

Vremea va fi rece mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximã va fi de 3…4 grade, iar cea minimã de -6…-5 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã pânã în jurul valorii de -9 grade. Vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *