Stiri pe scurt 17 Noiembrie 2016

Stiri pe scurt 17 Noiembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17 Noiembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 noiembrie. La data de 17 noiembrie 1985 era ucis, prin tortură, în arestul securităţii, disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. A fost denunţat la Securitate că ţine un jurnal de către două tinere îndoctrinate. I se face o percheziţie la domiciliu şi i se ridică 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice pe perioada 1949-1984 şi alte manuscrise.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează percheziţii la Radio România Actualităţi, vizaţi în acest caz fiind membrii Consiliului de Administraţie, acuzaţi că ar fi acordat ilegal contracte unor firme controlate indirect. Prejudiciul estimat în acest caz este de 400.000 de lei. Radio România a comunicat, referitor la percheziţiile procurorilor de joi dimineaţă, că instituţia „a pus la dispoziţia acestora toată documentaţia solicitată” şi că momentan nu pot oferi alte detalii.

Cifrele Guvernului Cioloş după un an de guvernare. Veniturile populaţiei au crescut cu 13% în ultimele 12 luni, iar pe fondul scăderii taxelor şi a preţurilor consumul a crescut cu peste 10%, lucru care a umflat importurile cu aproape 7% pentru că producţia internă a stagnat. La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, când la Palatul Victoria se instala noul Guvern condus de Daciuan Cioloş, efectivul de salariaţi în economie era de 4,59 milioane de persoane, iar acum se ridică la 4,73 milioane de persoane. Ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 140.000 de locuri de muncă noi, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică. De cealaltă parte, numărul şomerilor a scăzut de la 434.700 în luna noiembrie 2015 la 421.273 în prezent.

Salariul mediu net a crescut de la 1.918 lei în noiembrie 2015 la 2.094 de lei în septembrie 2016 (ultima raportare disponibilă), consemnând un plus de 176 de lei. Asta pentru că în cele 12 luni anterioare au crescut şi salariile bugetarilor, dar şi salariul minim pe economie, acesta din urmă ajungând la 1.250 de lei. În sectorul privat, salariile au crescut cu mai puţin de 8%, adică în ton cu productivitatea, dar în sectorul bugetar majorările au fost de 15%-20%, media generală pe economie a creşterii salariale fiind, astfel, de aproximativ 13%. Având în vedere că preţurile au scăzut uşor, media generală – rata inflaţiei – fiind de -0,4%, rezultă că puterea de cumpărare a populaţiei (cel puţin la nivelul efectivului de salariaţi) a crescut direct proporţional cu veniturile. Suma totală a salariilor a crescut lună de lună, de la 8,8 miliarde de lei în noiembrie 2015 la 10 miliarde de lei în septembrie 2016, bani care au susţinut o intensificare fără precedent a cererii de mărfuri şi servicii.

Peste 100 de angajaţi ai Salinei Ocna Dej s-au blocat, în subteran, cerând să fie plătiţi în funcţie de realizări şi de producţia înregistrată. Circa 80 de angajaţi ai Salinei Ocna Dej, judeţul Cluj, continuă, protestul în subteran, după ce au dormit acolo în cursul nopţii, activitatea salinei fiind întreruptă în totalitate. Liderul de sindicat al Sindicatului ”Solidaritatea” din cadrul Salinei Ocna Dej, George Mogojan, a declarat, că protestatarii aşteaptă noi negocieri cu conducerea Societăţii Naţionale a Sării pentru dezamorsarea conflictului de muncă. Potrivit acestuia, oamenii sunt calmi, dar hotârâţi să ducă protestul până la capăt. Primarul municipiului Dej, Costan Morar, declara, că angajaţii au reclamat faptul că sume importante realizate la Salina Ocna Dej sunt trimise pentru sprijinirea financiară a altor saline din ţară.

Conform mesajelor de atenţionare nowcasting cu cod galben, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş se va semnala, local, polei, iar în judeţele Buzău, Neamţ, Suceava, Vrancea, Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani şi Galaţi se va semnala local ceaţă, care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, şi izolat, sub 50 de metri, cu posibilitatea depunerii de polei. Totodată, Centrul Infotrafic anunţă, că în judeţul Vrancea se semnalează, local, ceaţă, pe DN2 (E85), cu vizibilitate de o sută de metri. De asemenea, ceaţă se mai semnalează şi pe raza judeţului Bacău, însă vizibilitatea este mai mare, de până la 200 de metri. În judeţul Vaslui se semnalează, local, ceaţă, pe DN28, cu vizibilitate 200 de metri, iar în judeţul Buzău se semnalează ceaţă densă în zona localităţii Râmnicu Sărat, atât pe DN2, cât şi pe DN22, cu vizibilitatea scăzută, de până la 50 de metri.

În judeţul Gorj se semnalează, de asemenea, ceaţă, însă pe DN66(E79), între localităţile Turceşti şi Bâlteni, vizibilitatea este mai scăzută, între 50 şi 100 de metri. Poliţiştii recomandă şoferilor să fie prudenţi, să adapteze viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să nu depăşească şi să folosească luminile de ceaţă împreună cu cele de întâlnire. De asemenea, în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă, şoferii trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza şi să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de alte vehicule.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost din nou însoţit de câteva zeci de preoţi când a mers, la Poliţie, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care le are în cadrul controlului judiciar. Ei au făcut zid viu în jurul acestuia, însoţindu-l în sediul Poliţiei, iar apoi escortându-l la maşină. În tot acest timp, prelatul nu a vrut să spună nici un cuvânt, păstrând o tăcere absolută. Situaţia a fost similară celei de săptămâna trecută, când IPS Teodosie a fost aşteptat şi „apărat” de întrebările presei de câteva zeci de preoţi. Atunci, peste 20 de preoţi l-au însoţit pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, unde acesta s-a prezentat pentru formalităţile impuse de controlul judiciar, pentru a-l feri de întrebările presei, făcând un zid de protecţie în jurul său.

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, a fost reţinut, de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alte şase persoane fiind reţinute tot în dosarul privind acordarea ilegală de certificate de revoluţionar. 21 de percheziţii domiciliare au avut loc, în total în acest dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Verificările au fost efectuate de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, cei ai Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cei din Ilfov, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Caraş Severin şi Vrancea.

Anchetatorii susţin că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Premierul Dacian Cioloş a publicat, la un an de mandat, un scurt bilanţ al Executivului pe care îl conduce, în care afirmă că este „imperios necesar” ca măsurile demarate în această perioadă să fie continuate de următorul guvern. Documentul are 26 de pagini şi conţine măsurile luate de Cabinetul condus de Dacian Cioloş. printre măsurile enumerate se regăsesc operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, promovarea Strategiei Naţională Anticorupţie 2016-2020, reducerea birocraţiei, prin eliminarea formalităţilor birocratice în relaţia cu ANAF, reducerea timpului pentru plata taxelor şi impozitelor, precum şi accesul mai facil şi mai rapid la serviciile publice prin înlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc, informatizarea transmiterii unor documente, obţinerea actelor de naştere şi de identitate, inclusiv proiectul „Niciun copil fără identitate”.

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis, ca poliţistul DIPI care, după o ceartă cu soţia, a incendiat un apartament din Piteşti, iar la apariţia forţelor de ordine a tras şapte focuri de armă, rănind o femeie şi un poliţist, să rămână în arest preventiv. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au respins cererea prin care poliţistul Alin Marian Marin cerea să fie eliberat. Decizia magistraţilor este definitivă, astfel că ofiţerul DIPI rămâne în arest.

Spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, în montarea maestrului Gheorge Iancu, coregraf şi dansator român recunoscut pe plan internaţional va avea loc joi, 17 noiembrie şi vineri, 25 noiembrie, de la ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Iurie Florea, scenografia – Luisa Spinatelli, iar light design-ul aparţine Camillei Piccioni. Vedeta televiziunii Media Stand, Anabeta Toromani va fi artistul invitat al spectacolului din data de 17 noiembrie, audienţa putând să o remarce în rolul reginei.

Claudiu Bleonţ şi Mihai Călin vă dau întâlnire la un spectacol de comedie cu iz parizian, ,,Prenumele” se va juca vineri, 18 Noiembrie la Piteşti, luni, 21 Noiembrie la Iaşi, marţi, 22 Noiembrie la Bucuresti pe scena Palatului Naţional şi luni, 28 Noiembrie la Craiova pe scena Teatrului Naţional. Vincent, un agent mobiliar de succes şi în curând fericit tată, este invitat la cină de către sora sa Babou şi cumnatul lui Pierre, profesor la universitate. Soţia sa Anna, specialistă în modă, si prietenul lor din copilărie, Claude, trombonist la Filarmonica Radio, îl insotesc. O glumă nevinovată despre numele viitorului copil declanşează o cascadă de situaţii comice neprevăzute şi dezvăluiri hilare care pun la grea incercare prietenia lor.

China: o ţară cu 1,4 miliarde de locuitori, cu 39 de mii de cinematografe unde s-au vândut, în 2016, bilete de peste 700 de milioane de dolari. Aceasta este piaţa pe care a intrat în aceste zile filmul românesc, graţie primei ediţii a Festivalului de Film Românesc din China. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Cinemagix şi Casa Româno-Chineză. Evenimentul se desfăşoară în trei mari oraşe din China – Beijing, Shanghai şi Xi’an – şi include în program cele mai recente producţii româneşti: „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, ”Dincolo de calea ferată”, regia Cătălin Mitulescu, „Kyra Kyralina”, regia Dan Piţa, „Doar cu buletinul la Paris”, regia Şerban Marinescu, şi „Carmen”, regia Doru Niţescu, precum şi documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”.

La gala de deschidere de la la Cinema Palace din Beijing, cinematografia românească a fost întâmpinată cu elogii, iar delegaţia românească a fost aplaudată la conferinţa de presă care a precedat evenimentul, jurnaliştii chinezi manifestându-şi interesul pentru filmul românesc actual. Prezent la gala de deschidere a evenimentului, directorul adjunct al Biroului Administraţiei de Stat de Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune, Li Guaoqing, şi-a exprimat convingerea că, prin aceste filmele ce vor fi proiectate în cadrul Festivalului, publicul chinez va putea să cunoască mai bine ţara noastră.

Fundaţia Calea Victoriei deschide sezonul muzical din 2017 cu cea de-a patra ediţie a Concertului Extraordinar de Anul Nou, desfăşurat pe 5 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Radio, cu un program de muzică romantică. Aşa cum la Viena se sărbătoreşte sosirea noului an cu celebrul concert de valsuri, la Bucureşti se vor celebra primele zile de ianuarie cu un concert extraordinar cu bijuterii muzicale romantice. Programul serii de 5 ianuarie 2017 include un repertoriu îndrăgit în întreaga lume: suitele “Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski şi “Şeherazada” de N. Rimski-Korsakov. Cele două capodopere, nelipsite din repertoriul marilor orchestre ale lumii, vor încânta melomanii în această seară de sărbătoare.

Concertul va fi susţinut de dirijorul Tiberiu Soare şi de Symphactory Orchestra, într-o formulă impresionantă de 72 de muzicieni. Din strălucitorul salon de bal ce deschide feeria “Spărgătorul de nuci” publicul va păşi în iatacul parfumat al Şeherazadei, înţeleapta prinţesă orientală. Acordurile fermecătoare de vioară şi violoncel vor purta melomanii spre lumi îndepărtate şi îi vor inspira să înceapă noul an cu vise, seninătate şi speranţă. Atmosfera plină de senzualitate şi delicateţe va fi întregită de ilustraţiile Maria Surducan, artistă talentată, cu un portofoliu bogat de creaţii originale. În pauza concertului, melomanii se vor putea delecta cu gustări delicioase, cafea aromată şi sucuri naturale.

Cântăreaţa Adele, dar şi persoane din audienţă au fost forţaţi să fugă şi să se adăpostească, după ce scena a fost „invadată” de un liliac, în timpul unui concert din Mexic. Incidentul s-a petrecut în timpul unui concert pe care cântăreaţa îl susţinea în Mexic, în cadrul turneului său mondial care a început în Belfast, în februarie. După ce liliacul a dispărut, Adela şi-a reluat concertul. Adele a fost prima artistă care a primit premiul Critics’ Choice la BRIT Awards, iar în 2012 a câştigat şase premii Grammy. Înzestrată cu o voce excepţională, artista nu s-a ferit să exprime deziluziile sale în dragoste în melodii precum „Someone Like You” şi „Rolling in the Deep”.

Smartphone-urile conţin aur, dar cât de mult? Un infografic BBC dă o explicaţie, având ca punct de pornire cercetarea Veena Sahajwalla a Universităţii New South Wales, prezentată la World-Changing Ideas Summit pe 15 noiembrie. De exemplu, dacă 1100 călători ai metroului din Sidney au fiecare câte un telefon, un calcul simplu arată că împreună deţin 62 grame de aur, echivalentul a şase inele de aur. Calculul se multiplică dacă luăm în considerare un oraş ca Sidney cu 4,3 milioane de telefoane mobile. Asta ânseamnă 2400 inele de aur, sau 243,666 grame de aur. Astfel, în telefoanele mobile din Australia ar fi obţinute din 23 milioane de telefoane mobile nu mai puţin decât 1.320.333 grame de aur.

O ştire fabricată ce pretinde că actorul Denzel Washington l-a felicitat pe Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, este distribuită la scară largă pe Facebook. Postarea de pe pagina de Facebook a agenţiei American News a fost distribuită de mai mult de 22,000 de ori începând de luni. Ştirea susţine că Denzel Washington l-a elogiat pe Trump, spunând: „Avem nevoie de mai multe locuri de muncă. El a angajat mai mulţi oameni decât oricine pe lume”. Povestea susţine, de asemenea, că Denzel Washington l-a numit pe preşedintele Barack Obama, „anti-creştin”.

Prima Doamnă Michelle Obama şi a doua doamnă Dr. Jill Biden, soţia vicepreşedintelui Joe Biden, s-au întâlnit şi au reflectat asupra prieteniei lor, la ultimul lor eveniment Joining Forces, de la Casa Albă. Cele două doamne ale politicii americane au reflectat asupra unor proiecte, precum şi asupra parteneriatului şi a prieteniei lor pe care au dezvoltat-o de-a lungul anilor. Cele două au găzduit evenimentul în onoarea familiilor de militari şi a organizaţiilor care au oferit sprijin forţelor armate de-a lungul administraţiei preşedintelui Barack Obama.

Jill, care este soţia vicepreşedintelui Joe Biden şi mama vitregă a lui Beau Biden, veteran al războiului din Irak, care a murit în anul 2015, a spus că familia Obama şi Bidem sunt de acum „membri apropiaţi”. Jill Biden a vorbit prima, prezentând-o pe Prima Doamnă drept o “campioană a familiilor de militari” şi “un model, în special pentru tinerele fete”. Prima doamnă i-a întors rapid complimentele lui Jill Biden, denumind-o “o parteneră luptătoare în faţa nelegiurilor” în cadrul Joining Forces Initiative.

Militanţi Stat Islamic au îndoctrinat peste 400.000 de copii în oraşul Mosul, aflat sub controlul organizaţiei teroriste, potrivit unui raport întreprins de Consiliul pentru Drepturile Omului (CDO) din Irak. În ultimii doi ani, islamiştii reţelei SI au modificat planul de învăţământ pentru a ”îndoctrina elevi, a-i îndemna la ură şi a-i obliga să se alăture reţelei”. De-a lungul ultimilor ani, au existat numeroase rapoarte potrivit cărora SI organizează tabere de pregătire care transformă copiii în soldaţi-terorişti, aceştia executând ostatici ai reţelei sau îndeplinind alte sarcini înfiorătoare cu scop propagandistic. Aceşti copii, unii dintre ei având chiar vârsta de trei ani, primesc pregătire militară şi religioasă. Conform înregistrărilor de propagandă ale grupării, ei primesc arme drept jucăriii şi sunt siliţi să urmărească execuţii ”care au un scop educativ”.

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a declarat că i-a mărturisit preşedintelui ales din SUA, Donald Trump, că oamenii se tem de politicile de imigrare vehiculate de viitoarea administraţie de la Casa Albă. Potrivit primarului din New York, planurile lui Trump în privinţa deportării imigranţilor nu ar putea fi aplicate ”în oraşul cel mai populat de aceştia”. Donald Trump a afirmat că doreşte deportarea a aproximativ trei milioane de imigranţi, care potrivit acestuia deţin caziere judiciare.

Această acţiune este controversată, Institutul pentru Politica Imigrării estimînd că există în jur de 820.000 de imigranţi ce nu au documente de şedere legală în SUA şi care deţin cazier judiciar, singura condamnare a multora dintre aceştia fiind traversarea ilegală a frontierei americane. Bill de Blasio nu este singurul lider urban ce se opune politicilor de imigrare ale noului preşedinte ales din SUA. Primarii din alte oraşe americane precum Los Angeles, San Francisco, Chicago, Boston, Philadelphia şi Washington DC au promis, de asemenea, că vor proteja locuitorii imigranţi din faţa unei posibile deportări.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, ar trebui să primească garanţia că nu va fi extrădat în SUA, în cazul în care se înfăţişează în faţa justiţiei suedeze. Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări în Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite din cauza rolului jucat în scurgerea de informaţii condusă de compania sa. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost audiat la ambasada Ecuadorului din Londra de către procurori suedezi, în privinţa unei acuzaţii de viol. Acesta a negat acuzaţiile că ar fi violat o femeie în anul 2010. Procurorul suedez, Ingrid Isgren, l-a interogat pe Assange. Anchetatorii suedezi au părăsit ambasada fără a face niciun fel de declaraţii presei.

Rodrigo Duterte, preşedintele filipinez, a declarat că are în vedere retragerea statului Filipine din cadrul Curţii Penale Internaţionale, din cauza criticilor aduse măsurilor extreme întreprinse de acesta pentru combatarea criminalităţii. Această declaraţie are loc la o zi după ce Vladimir Putin a aprobat retragerea Rusiei din cadrul Curţii Penale Internaţionale. Rusia a semnat tratatul de aderare la Curtea Penală Internaţională, însă nu a ratificat niciodată acordul pentru a putea deveni membru al acesteia. Decizia are loc în urma hotărârii judecătoreşti a Curţii Penale Internaţionale care condamnă anexarea Crimeei la teritoriul rus. La începutul acestui an, Curtea Penală Internaţională a aprobat o investigaţie în privinţa conflictului din anul 2008 dintre Rusia şi Georgia.

SPORT

Fostul mare internaţional Daniel Prodan a încetat din viaţă la doar 44 de ani în urma unui infarct. Ambulanţa a fost chemată la locuinţa fostului fundaş în jurul orei 20:00, iar medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproape trei ore, din păcate fără succes. Născut la 23 martie 1972 în Satu Mare, Daniel Prodan a fost unul dintre cei mai mari fundaşi pe care i-a dat fotbalul românesc. Tragedia s-a petrecut în casa din Voluntari a fostului internaţional, care s-a stins din viaţă sub privirile soţiei sale, Licinia, la vârsta de doar 44 de ani. Este primul component al Generaţiei de Aur care se stinge din viaţă. Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a aprobat, cererea familiei fostului internaţional Daniel Prodan de a depune sicriul pe Arena Naţională. Astfel, sicriul va fi depus la stadion vineri, 18 octombrie 2016, în intervalul orar 09.00-18.00, astfel încât toţi cei care l-au admirat pe fostul fotbalist să îi aducă un ultim omagiu.

Vestea dispariţiei lui „Didi” Prodan a luat prin surprindere întreaga lume a fotbalului, fie că vorbim despre oameni din fenomen sau simpli iubitori ai sportului. Fostul mare internaţional român a decedat în urma unui infarct la doar 44 de ani. Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF, spune că Prodan nu suferea de nicio afecţiune, însă a fost extrem de afectat de faptul că a fost îndepărtat din organigrama Federaţiei şi de faptul că s-a considerat trădat de o parte dintre foştii săi colegi din echipa naţională.

Clubul Steaua a reacţionat la aflarea veştii că Daniel Prodan a decedat. Daniel Prodan a fost unul dintre cei mai buni fundaţi centrali ai Stelei ţi ai echipei naţionale a României. Născut pe 23 martie 1972, la Satu Mare, acesta a început fotbalul la Olimpia ţi a fost transferat, la sfârţitul lui 1992, la Steaua, alîturi de care a câţtigat cinci titluri de campion al României, 2 Cupe ale României şi 2 Super Cupe ale României. În 1996 a fost transferat de Atletico Madrid, pentru care a evoluat timp de un sezon, fiind apoi vândut la Glasgow Rangers. Din cauza unei accidentări grave, „Didi” nu a evoluat pentru scoţieni, fiind împrumutat, în 2000 şi 2001, la Steaua şi FC Naţional. De fapt, echipa din Cotroceni a fost chiar ultima din cariera marelui fotbalist, care a adunat 54 de selecţii şi 2 goluri pentru România, pentru care a evoluat la Campionatul Mondial din 1994 şi la Campionatul European din 1996. Dumnezeu să te odihnească în pace, „Didi”!”.

Jucătorul elveţian de tenis Stanislas Wawrinka, aflat pe locul 3 în ierarhia mondială, a câştigat, meciul disputat împotriva croatului Marin Cilic, ocupantul locului 7 ATP, scor 7-6 (3), 7-6 (3), în runda a doua din grupa A de la Turneul Campionilor. În urma acestei victorii, prima obţinută la ediţia din acest an a Turneului Campionilor, Wawrinka ocupă locul 3 în grupa A, cu setaveraj 2-2, şi păstrează şanse la calificarea în semifinalele competiţiei. Andy Murray, care s-a impus în ambele jocuri, are prima şansă de accedere în următoarea fază, iar Kei Nishikori ocupă locul 2 în grupă, cu o victorie şi o înfrângere şi cu setaveraj 3-2. Învins în primele două meciuri, Cilic ocupă ultimul loc.

CS Universitatea Craiova întâlneşte, în deplasare, divizionara secundă Dacia Unirea Brăila, în optimile de finală ale Cupei României. Marcel Popescu, preşedintele clubului craiovean, crede că echipa sa a avut noroc la tragerea la sorţi. Partidele din optimile de finală ale Cupei României se vor disputa, într-o singură manşă, în perioada 13-15 decembrie, de la 13:30, cu exceptia jocurilor televizate. Programul acestora va fi anunţat ulterior pe site-ul FRF.

De astăzi şi până pe 26 noiembrie se desfăşoară în Sankt Petersburg (Rusia), Campionatul Mondial de box pentru tineret. Romània participă la acest campionat cu 9 pugilişti: Cosmin Gârleanu (49 kg), Sebastian Arbuz (52 kg), Andrei Udubaşa (56 kg), Alexandru Popescu (60 kg), Florin Şchiopu (64 kg), Albert Calotă (69 kg), Alberto Biro (75 kg), Ştefan Pătraşcu (81 kg) şi Filip Cristian (91 kg). Echipa noastră este condusă de antrenorii Relu Auraş, Ilie Captari, Ablalim Ferodin şi Valentin Anghel.

La 34 de ani, Robert Cristea este un veteran al boxului românesc. Boxează de la 13 ani, de când a văzut primul film Rocky. Ca boxer amator a adunat 170 de meciuri, iar ca profesionist 34. Atunci când nu boxează îi învaţă pe alţii să boxeze. Are o sală în Pipera şi o clientelă pe specificul zonei, alcătuită cu precădere din corporatişti care vin să înveţe box de plăcere. Robert Cristea, antrenorul gulerelor albe, va boxa pe 20 noiembrie în gala “Ascensiunea titanilor”, programată în sala Rapid de la ora 19:00. Evenimentul este organizat de Niţă Brothers Global Promotions şi este alcătuit din 6 meciuri de box şi 6 de kickboxing.

S-au tras la sorţi meciurile din optimile Cupei României, iar cea mai importantă partidă pare a fi confruntarea dintre Dinamo şi Gaz Metan. Surpriza vine de la meciul Stelei: echipa lui Reghecampf va da piept cu CS Mioveni, echipă de ligă secundă cu care a jucat un amical sâmbată trecută, meci pierdut de roş-albaştri la limită, scor 0-1. Singurul gol al partidei a fost reuşit de Năstăsie în minutul 72 după un contraatac al gazdelor. Tudorie a fost folosit pe postul de fundaş central şi a fost eliminat în finalul meciului după ce a primit al doilea cartonaş galben. Antrenorul Stelei a trimis în teren o echipă improvizată, cea mai mare surpriză fiind prezenţa lui Tudorie pe postul de fundaş central. Tânărul Dennis Man a fost atacantul Stelei la acest meci.

Liga Naţională de handbal feminin va intra de joi seară în vacanţă pentru aproximativ şapte săptămâni, pentru a face loc primei reprezentative care va participa în perioada 4-18 decembrie la Campionatul European din Suedia. Până atunci, România va juca la Trofeul Carpaţi (26-27 septembrie), la Cluj, cu România B şi apoi cu învingătoarea dintre Olanda şi Ungaria. Pentru selecţionerul Ambros Martin este şi un prim prilej de a evalua mai bine resursele handbalului românesc, motiv pentru care Federaţia Română de Handbal a trimis convocări pentru 42 de jucătoare! Acestea vor fi împărţite în două echipe, România A şi România B.

Jucătorul francez de tenis Gael Monfils, aflat pe locul 6 în ierarhia mondială, s-a retras, miercuri, din cauza unei probleme la coaste, de la Turneul Campionilor. Locul sportivului din Franţa a fost luat de belgianul David Goffin, ocupantul poziţiei a 11-a ATP. Goffin va evolua în locul lui Monfils în meciul cu Novak Djokovic, programat în ultima rundă din grupa B. Învins în primele două partide, de Milos Raonic, respectiv Dominic Thiem, Monfils nu mai avea şanse de calificare în semifinalele competiţiei.

Liga Zimbrilor la handbal masculin a debutat cu 14 echipe la start, chiar dacă Minaur Baia Mare şi Energia Tg. Jiu s-au retras din campionat. Dinamo, CSM Bucureşti, HCDS Constanţa, HC Odorhei, Steaua, Potaissa Turda, Poli Timişoara sunt echipele cu pretenţii în acest sezon, măcar la un loc de cupă europeană. Echipele clasate pe locurile 1-8 la sfârşitul sezonului regular vor juca în play-off (sferturi, semifinale, finale, jocuri după sistemul cel mai bun din trei partide). Echipele clasate pe locurile 9-14 la sfârşitul sezonului regular vor juca în play-out.

Dinamo Bucureşti a obţinut un punct în ultimele patru partide disputate în Liga Campionilor – Grupa D, dar încă mai speră la o calificare în turul următor al competiţiei. Campioana României trebuie să câştige însă toate cele patru partide care au mai rămas de disputat. Seria de jocuri începe joi, de la ora 19:30, cu TTH Holstebro (Danemarca), meci care va avea loc pe teren propriu.

În play-off-ul Ligii Campionilor se califică primele două echipe din grupă. Nantes pare desprinsă deja în câştigătoare a grupei. Echipa franceză mai are nevoie de 5 puncte pentru a fi şi matematic pe locul 1, poziţie care îi va oferi o şansă în plus să prindă optimile de finală ale competiţiei. Pentru locul secund lupta este însă în continuare deschisă, toate celelalte 5 formaţii având şanse măcar teoretice la calificare. Zaporojie şi Besiktas au totuşi 3 puncte avans faţă de Dinamo şi Braga, astfel că deţin mai multe şanse pentru a mai departe.

PROGNOZA METEO
17 Noiembrie 2016

Vremea se va încãlzi ușor în vestul țãrii și mai ales în zonele montane și submontane, în timp ce în restul teritoriului temperaturile vor fi în general comparabile cu cele din intervalul precedent și vor continua sã fie mai mici decât cele normale în a doua decadã a lunii noiembrie. În vest, nord-vest și centru vor fi înnorãri și local precipitații slabe, predominant sub formã de ploaie în zonele mai joase de relief și mixte la munte, iar în primele ore pe arii restrânse va fi polei. În sud și în est, cu caracter local la începutul zilei, dar pe spații extinse noaptea se vor semnala ceațã sau nebulozitate joasã, asociate izolat cu burnițã astfel cã vor fi posibile depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori în Dealurile Banatului; minimele termice vor fi cuprinse între -6 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 6…7 grade în Dealurile de Vest și pe litoral.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri temporare și se va semnala ceațã în primele ore ale zilei, dar în special noaptea. Vântul va sufla slab. Temperatura maximã va fi de 7…8 grade, iar cea minimã de 0…1 grad, ușor mai coborâtã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *