Stiri pe scurt 17 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 17 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 martie. În anul 1819 s-a născut poetul Alecu Russo, autorul volumului „Cântarea României” (m. 5 feb 1859), iar o sută de ani mai târziu, în 1919, avea să se nască Nat King Cole (Nathaniel Adams Coles), pianist, compozitor, interpret de jazz şi cântăreţ american (m. 15 feb 1965).

Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor simula proba la alegere pentru examenul de bacalaureat. Peste 450.000 de tineri de clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au participat la simulările pentru evaluarea naţională şi bacalaureat. Liceeni clasele a XI-a şi a XII-a susţin, simularea la proba scrisă la alegere, în funcţie de profil sau specializare: biologie, chimie, fizică, informatică, economie, geografie, fiolosofie sau psihologie. Joi, elevii de la a VIII-a au avut simularea la matematică pentru evaluarea naţională şi liceeeni au susţinut simularea la proba de profil: matematică sau istorie. Marţi, s-a susţinut proba scrisă la limba maternă, iar luni la limba română.

Din acest an şcolar, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută, cum era până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Rezultatele acestor simulări vor fi afişate pe 31 martie. La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ rezultatele elevilor vor fi discutate individual, fiind solicitate şedinţe cu părinţii, dar şi la nivelul consiliului profesoral, pentru găsirea unor soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Tibi Uşeriu a reuşit să treacă primul, pentru al doilea an consecutiv, linia de sosire de la Tuktoyaktuk, unde s-a încheiat cursa de gheaţă a maratonului „6633 Arctic Ultra”, după ce concurenţii au parcurs 566 de kilometri în condiţii greu de imaginat. Tibi Uşeriu are ambele picioare degerate. Steagul României a fluturat din nou, la Tuktoyaktuk, unde a fost finalul celui mai greu maraton din lume – „6633 Arctic Ultra”. Singurul român care a participat la ediţia din acest an a maratonului a reuşit să îşi păstreze titlul de campion obţinut anul trecut, când a reuşit să străbată traseul, lung de 566 de kilometri în 173 de ore şi 40 de minute.

Deputaţii au la dispoziţie nu doar o parcare pentru maşini, ci şi una pentru biciclete, începând cu săptămâna aceasta, a declarat, secretarul Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, liderii parlamentari afirmând că merg pe bicicletă, însă, nu şi la Parlament, cu excepţia USR. Parcarea de biciclete a fost solicitată de mai mulţi deputaţi în discuţii informale, dar şi în şedinţa Biroului permanent. Deputaţii au discutat în şedinţa din data de 6 martie despre necesitatea amplasării unei parcări pentru biciclete la intrarea S1, deputatul PMP Valeriu Steriu susţinând că Secretariatul General „i-a luat-o înainte”.

Procurorii DIICOT fac, 18 percheziţii la Timişoara şi Suceava într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani. Fostul fotbalist Ioan Timofte se numără printre persoanele care urmează să fie audiate în dosarul de cămătărie în care au loc 18 percheziţii. Împrumuturile ajungeau şi la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele victime au rămas să stea în chirie şi au plătit şi 15.000 de euro. Banii împrumutaţi erau înapoiaţi atât cash cât şi prin virament bancar. Liderii grupării infracţionale foloseau diferiţi membri ai familiei şi alţi apropiaţi, ca interpuşi la încheierea contractelor de împrumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceştia pentru a iniţia procedura executării silite împotriva victimelor.

Procurorii bistriţeni au dispus efectuarea a trei expertize complexe pentru a stabili vârsta, sexul şi dacă cei trei bebeluşi găsiţi morţi în podul unui bloc din Bistriţa-Bârgăului sunt fraţi. De asemenea, procurorii spun că au un cerc de persoane suspecte. După o săptămână de la găsirea celor trei cadavre ale bebeluşilor în podul unui bloc din Bistriţa-Bârgăului, procurorii bistriţeni spun că au un cerc de persoane suspectate. Până acum medicii legişti au stabilit că decesul copiilor a survenit în urmă cu 3 – 9 ani, procurorul dispunând efectuarea unor expertize traumatologice, bio- criminalistice şi antropologice.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine,că în prezent sunt detaşaţi 13 ofiţeri de poliţie la ANAF. Precizările au fost făcut în contextul în care în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au activat şi 28 de ofiţeri SRI. Dacă detaşarea ofiţerilor MAI nu are la bază o hotărâre a CSAT, cei 28 de ofiţeri ai SRI au fost detaşaţi la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală ca urmare a unei astfel de hotărâri. Pe 8 martie, SRI anunţa că directorul instituţiei a cerut retragerea celor 23 de angajaţi rămaşi la ANAF. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) susţine, într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX referitoare la existenţa unui protocol ANAF-SRI, că instituţia nu iniţiază sau dispune altor autorităţi publice din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale modalităţi concrete de colaborare.

Actriţa franceză Marion Cotillard şi partenerul său, actorul şi regizorul fancez Guillaume Canet, care au o relaţie de zece ani, au devenit părinţi pentru a doua oară, actriţa aducând pe lume o fetiţă. Cuplul s-a întâlnit în timpul lucrului la filmul din 2003 „Love Me If You Dare” şi mai au împreună un băiat de cinci ani, Marcel. Actriţa în vârstă de 41 de ani a anunţat că este însărcinată în luna septembrie într-o postare pe reţeaua Instagram, în care i-a adus cuvinte de laudă partenerului său cu care este de 10 ani.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, va fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis, chiar în ziua în care liberalul va împlini vârsta de 100 de ani. Şeful statului îl va decora vineri pe preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, într-o ceremonie care va avea loc în Sala Unirii, la Palatul Cotroceni. Mircea Ionescu-Quintus a fost preşedintele PNL în perioada 1993-2001, senator în legislaturile 1996-2000 şi 2004-2008, ales în judeţul Prahova, şi ministru Justiţiei în guvernul Stolojan.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, s-a întâlnit, cu mai mulţi muncitori români din oraşul italian Ragusa, dar şi cu oficialii italieni, cu care a discutat despre formele de exploatare şi abuz la care sunt supuşi conaţionalii. Autorităţile italiene au transmis oficialilor de la Bucureşti că numărul de românie aflaţi ”în condiţii ilegale” şi ”fără posibilităţi de comunicare” este foarte mare, de acolo şi pericolul ca aceştia să ajungă în situaţia de a fi supuşi exploatării şi abuzurilor.

Cei doi angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova, acuzaţi că făceau trafic cu sânge în schimbul unor sume de bani, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, au decis, magistraţii Tribunalului Dolj. Cristian Cosmin Magaon, în vârstă de 24 ani, asistent la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova şi Mihaela Oprişan, de 33 ani, care era registrator, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, după ce magistraţii Tribunalului Dolj au admis propunerea procurorilor. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare. Cei doi angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova sunt acuzaţi de luare de mită, după ce ar fi primit bani de la pacienţi sau aparţinători pentru a livra sânge necesar intervenţiilor chirurgicale.

România a înregistrat a doua cea mai mică inflaţie dintre statele Uniunii Europene (UE), de 0,5%, după Irlanda, la polul opus situându-se Estonia şi Belgia. În februarie 2017, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Irlanda (0,3%), România (0,5%), Bulgaria şi Danemarca (0,9%). Cele mai mari rate anuale au fost raportate în Estonia (3,4%), Belgia (3,3%), Letonia şi Lituania (3,2%). Comparativ cu ianuarie 2017, inflaţia anuală a scăzut în trei state membre UE şi a crescut în 24.

Impactul semnificativ asupra zonei euro a fost generat de combustibilul pentru transport (+0,6 puncte procentuale – pp), legume (+0.25 pp), în timp ce telecomunicaţiile (-0,10) şi articolele de îmbrăcăminte (-0,07 pp) au avut cel mai mare impact negativ. Inflaţia anualizată în zona euro a crescut la 2% în februarie 2017, de la 1,8% în ianuarie. În februarie 2016, rata lunară a fost de -0,2%. Inflaţia anuală în UE a fost de 1,9% în februarie 2017, de la 1,7% în ianuarie. În anul anterior, rata a fost de -0,1%, potrivit Eurostat.

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, menţionează, într-un comunicat, că în urma discuţiilor de săptămâna trecută din cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România „a rezultat posibilitatea şi necesitatea introducerii în textul viitoarei Legi a Prevenţiei a unui capitol dedicat administraţiei publice locale”. Astfel, împreună cu specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene va fi definitivată, în cel mai scurt timp, forma acestui capitol, rezultând un document echilibrat, benefic atât mediului de afaceri cât şi administraţiei publice locale.

Participanţii la întâlnire au avut observaţii referitoare la forma de lucru actuală a Legii, au insistat ca prevederile să ţină cont de fiecare speţă în parte şi să se aplice faptelor de gravitate minimă, care se pretează la sancţiunea avertismentului. Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, „toate observaţiile asumate ale instituţiilor implicate în elaborarea textului Legii prevenţiei urmează să fie incluse, aşa cum s-a procedat şi până în prezent, în forma finală a documentului, care va fi lansat în dezbatere publică în cel mai scurt timp”.

În 2016, 91% (3,4 mld. lei) din bugetul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti a fost constituit din venituri din impozitul pe venit plătit de salariaţii din Bucureşti. Primăria Generală a avut anul trecut venituri de 3,7 mld. lei. Primăria Generală a Bu­cureştiului, mai mult decât alte primării din ţară, este de­pen­dentă de veniturile obţi­nute din impozitul pe salarii. Legea finanţelor publice locale îi alocă 44,5% din cele 77 de procente din ve­niturile din impozitul pe venit colec­tat în Bucureşti care merg la bugetelor lo­cale. Anual în jur de 90% din ve­ni­tu­rile municipiului provin din această sursă. În ultimii zece ani, bugetul Primăriei Generale, fără sectoare, s-a situat între 3,2 – 3,7 miliarde de lei, anual. Cele şase sectoare au şi ele, a­nual, venituri de aproximativ 4 mi­liarde de lei, ceea ce face ca bugetele însumate ale Capitalei să însemne 7-8 mld. lei (1,7 – 1,8 mld. euro).

Două treimi din veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti merg a­nual spre „investiţii” şi spre „sub­ven­ţii”. În ultimii zece ani, Primăria Ge­ne­rală a Bucureştiului a cheltuit 11,5 mld. lei (2,8 mld. euro, la cursul mediu anual al BNR) pentru „in­vestiţii”, adică o treime din bugetul cu­mulat al municipalităţii, de 35 de mili­arde de lei. Pe subvenţii au mers în aceşti ani, 9,9 miliarde de lei (29% din întreg bugetul cumulat). În principal, municipalitatea acoperă diferenţa de preţuri şi tarife pentru transportul în comun şi încălzire. În 2016, Primăria Generală a depăşit recordul de subvenţii, nu mai puţin de 1,3 mld. lei (35% din întreg bugetul) mergând spre sub­venţii. De pildă, 60% din chel­tuielile RATB au fost subvenţii – 593 de milioane de lei, din cheltuielile totale de funcţionare de un miliard de lei ale companiei. Pentru căldură au fost acordate subvenţii de 700 mil. de lei.

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,46 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 5,92 miliarde de lei, cheltuind în medie aproape 2.400 de lei/persoane în anul 2016. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în anul 2016 a fost reprezentat de afaceri, participare la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 58,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (42,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,6%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinourui, săli de jocuri mecanice au reprezentat 54% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns, la spital, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia. Unul dintre ei a declarat că o elevă le-a povestit despre un joc în care trebuie să îşi ţină respiraţia, iar alta le-a propus să se joace în timpul pauzei, pe hol. Imediat, cinci elevi s-au simţit rău şi au fost luaţi de două ambulanţe. Elevii au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Surse locale declară că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informaţia nu a fost confirmată de Poliţie. Medicul coordonator al SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că elevii au lipotomii, iar unii au suferit şi traumatisme cranio-cerebrale, întrucât şi-a pierdut cunoştinţa şi au căzut. Unul dintre elevi provine de la un centru de plasament din Iaşi.

Ronnen Herşcovici, şoferul în vârstă de 22 de ani care în weekend a lovit un poliţist şi l-a târât pe capotă 20 de metri după ce a trecut pe roşu într-o intersecţie din Bucureşti, rămâne în arest preventiv a decis Curtea de Apel Bucureşti. Tânărul a fost arestat preventiv sâmbătă, fiind acuzat de tentativă de omor, ultraj şi distrugere. Bărbatul este fiul unui traficant de droguri, Carol Herşcovici, care a fost prins la sfîrşitul lunii aprilie 2001, pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei, avînd asupra lui 1.008 comprimate de Ecstasy.

În urma descinderii făcute atunci de poliţişti la o locuinţă a acestuia, din municipiul Braşov, au mai fost descoperite 19,9 kilograme de Ecstasy, cantitatea totală de droguri fiind compusă din 66.000 de tablete. Carol Heşcovici avea şi cetăţenie română şi urma să plaseze drogurile la New York, au declarat, atunci, surse din Poliţie. Herşcovici le-a spus atunci anchetatorilor că urma să primească indicaţii în baza cărora urma să plaseze drogurile la New York.

Ronnen Herşcovici a studiat la Universitatea Româno-Americană. Tânărul a fost prins după ce a târât un poliţist pe capota maşinii pe parcursul a 20 de metri, după ce acesta încercase să-l legitimeze pentru că a intrat într-o intersecţie la culoarea roşie a semaforului. La faţa locului au mai venit şi persoane din familia şoferului, care au deschis portbagajul maşinii cu o cheie de rezervă. Poliţiştii l-au imobilizat pe bărbat folosind un spray iritant-lacrimogen, dar acesta a demarat din nou, lovindu-se în două autospeciale care îi blocau ieşirea.

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală după ce două eleve din Craiova, care urmau să susţină simularea examenului de Bacalaureat, au fost lovite, pe o trecere de pietoni, de un taximetru. Şoferul ar fi încercat să cumpere tăcerea fetelor, oferindu-le câte 100 de lei. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni din zona Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, unde fetele urmau să susţină simularea examenului de Bacalaureat. Cele două eleve, în vârstă de 18 ani, au fost lovite în plin de un taximetru. După accident, şoferul s-a oferit să le ducă la spital. Elevele nu au fost grav rănite. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui hotel din zonă.

Poliţiştii au găsit, într-un container sosit din China în Portul Constanţa Sud Agigea figurine din pluş nedeclarate. În urma controlului, poliţiştii au descoperit 3.400 de jucării reprezentând figurine din pluş şi 500 de metri liniari de linoleum, mărfuri în plus faţă de cele declarate. Bunurile, în valoare de aproximativ 43.000 de lei, au fost confiscate, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru folosirea de acte nereale la autoritatea vamală.

Cel puţin 42 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite, în urma unui atac aerian ce a vizat o moschee din satul al-Jina, aflat în apropierea oraşului sirian Alep. Satul al-Jina se află sub controlul rebelilor sirieni. Avioanele au atacat în timpul rugăciunii de seară, în momentul în care moscheea era plină de credincioşi. Un voluntar al echipelor de salvare a Apărării Civile Siriene a declarat că peste 50 de persoane au fost îngropate sub dărâmături.

Zeci de persoane au murit şi peste 12.000 de locuinţe au fost distruse în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren ce afectează statul peruan de la începutul anului 2017. Autorităţile au comunicat că mai multe trupe şi elicoptere au fost desfăşurate în zonele cele mai puternic afectate pentru a-i salva pe cei blocaţi de ape. Ploile torenţiale au început în decembrie 2016, iar cercetătorii afirmă că sunt cauzate de încălzirea temperaturii apelor de suprafaţă din estul Oceanului Pacific.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru intensificarea activităţilor de combatere a corupţiei, dar a atras atenţia că nu va accepta crearea unor structuri speciale anticorupţie similare cu cele din alte state est-europene, care, în opinia lui, ar avea scop „politic”. Preşedintele Rusiei nu a menţionat niciun stat la care ar face referire.

Interpolul a emis o notificare roşie, solicitând arestarea a patru nord-coreeni căutaţi de autorităţile din Malysia în ancheta privind asasinarea lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean. Cei patru indivizi au fugit din Malaysia pe data de 13 februarie, ziua în care a fost asasinat fratele lui Kim Jong-Un pe aeroportul din Kuala Lumpur. Notificarea roşie publicată pe internet îi înfăţişează pe cei patru nord-coreeni, Hong Song Hak, Ri Ji Yuon, O Jong Gil şi Ri Jae Nam, cu vârste cuprinse între 32 şi 56 de ani.

Imigranţii mexicani au început să se orienteze spre stabilirea în Canada, în contextul măsurilor semnalate de Administraţia din Statele Unite, condusă de preşedintele Donald Trump. În contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat un plan de limitare a imigraţiei, inclusiv prin construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, mulţi mexicani au început să meargă în Canada. Numărul biletelor de avion pentru curse între Mexic şi Canada a crescut cu 90% în perioada ianuarie-februarie 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În perioada decembrie-februarie 2017, autorităţile din Canada au acordat peste 61.500 de vize cetăţenilor mexicani.

Angela Merkel, cancelarul german, a declarat că nu intenţionează să participe în această cursă de a face schimb de provocări cu statul turc. Merkel a declarat ziarului reginal Saarbruecker Zeitung că acuzaţiile lui Recep Tayyip Erdogan că ea ar susţine teroriştii partidului kurd PKK sunt absurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan este implicată în crize cu Germania şi Olanda, acuzând presupuse tendinţe „naziste” ale acestora după interzicerea participării unor oficiali turci la mitinguri electorale organizate în perspectiva referendumului privind introducerea sistemului prezidenţial în Turcia.

Cel de-al doilea gard, ce va fi construit la frontiera sudică a Ungariei până la sfârşitul lunii mai, va împiedica pătrunderea mulţimilor de imigranţi ce sosesc dinspre Turcia. Premierul ungar a recţionat în faţa suspendării parţiale a acordului imigraţiei dintre Turcia şi Uniunea Europeană. El a subliniat faptul că anterior a susţinut că UE trebuie să ajungă la un acord cu Turcia, adăugând că în acelaşi timp că ”punerea securităţii noaste exclusiv în mâinile lor nu a reprezentat o politică inteligentă”. Orban a afirmat că acesta a fost motivul pentru care a solicitat construirea gardurilor cu ”forţă totală”, în acelaşi timp în care acordul cu Turcia era în aplicare.

Iniţierea unei acţiuni militare împotriva statului nord-coreean este „o opţiune” luată în calcul de SUA, a declarat secretarul american de Stat, Rex Tillerson, precizând că Washingtonul nu ar dori să se ajungă la un conflict militar. Aflat în vizită în Coreea de Sud, Tillerson a adăugat că „în cazul în care ameninţarea reprezentată de programul lor militar ajunge la un nivel care necesită o acţiune, atunci, această opţiune este de luat în calcul”. Secretarul de Stat a mai precizat că Washingtonul a renunţat la politica expectativei strategice în ceea ce priveşte regimul nord-coreean.

Cel puţin zece persoane, inclusiv jurnalişti ai postului britanic BBC, au fost rănite în urma unui incident generat de erupţia Vulcanului Etna, situat în regiunea italiană Sicilia. O explozie freato-magnetică s-a produs pe Vulcanul Etna, la altitudinea de 2.700 de metri, surprinzând un grup de turişti străini. Fenomenul se produce în momentul în care lava intră în contact cu zăpada, împroşcând vapori, apă, cenuşă şi fragmente minerale. Zece turişti au fost răniţi în timpul exploziei produse pe partea de sud-est a Vulcanului Etna. Victimele au suferit arsuri şi au fost transportate la spitale din oraşele italiene Catania şi Acireale. Conform autorităţilor italiene, niciuna dintre victime nu este în stare gravă. Printre persoanele rănite se numără membri ai unei echipe a postului BBC care efectua o filmare.

SPORT

Cristina Neagu, actuala handbalistă a clubului Buducnost Podgorica, a declarat că nu se aştepta să primească şi în acest an titlul de cea mai bună jucătoare a lumii. Cristina Neagu (28 de ani), interul stânga care va evolua din vară la CSM Bucureşti, a fost aleasă cea mai bună jucătoare de handbal a anului 2016. Anul trecut, Cristina Neagu a reuşit să ajungă cu Buducnost în Final Four-ul de la Budapesta, iar cu echipa naţională a României a terminat pe locul cinci la Campionatul European, având o evoluţie de excepţie. Viitoarea jucătoare de la CSM Bucureşti a dezvăluit că ar renunţa la toate titlurile individuale, dacă ar cuceri un aur cu naţionala României.

Este cea de-a treia distincţie de acest gen pe care o primeşte Cristina Neagu şi a doua la rând. Legitimată la Buducnost Podgorica, Neagu a depăşit-o pe norvegianca Nora Mork. Cristina a obţinut 37,14% din voturile fanilor, mass-mediei şi a experţilor IHF. Mork a obţinut 20,86%. Nycke Groot, Isabelle Gullden, de la CSM Bucureşti, şi Kari Grimsbo au mai fost nominalizate. Din vara acestui sezon, Cristina Neagu va evolua la CSM Bucureşti, club care se va despărţi de Linnea Torstensson şi Carmen Martin Berenguer.

Ajax, Anderlecht, Olympique Lyon, Manchester United şi Schalke 04 sunt echipele care au obţinut, calificarea în sferturile de finală din Europa League, la capătul meciurilor desfăşurate cu începere de la ora 22:05. Cu Stanciu şi Chipciu titulari, belgienii de la Anderlecht au învins, scor 1-0, pe teren propriu, pe Apoel Nicosia. Frank Acheampong a înscris golul victoriei, în minutul În tur, belgienii antrenaţi de Rene Weiler s-au impus tot cu 1-0, după un gol marcat de Nicolae Stanciu. Ajax a câştigat cu 2-0, pe teren propriu, pe FC Copenhaga, iar AS Roma a învins, scor 2-1, pe Olympique Lyon, pe Stadio Olimpico. În ciuda rezultatului, francezii au obţinut calificarea în sferturi datorită rezultatului din tur, 4-2.

Manchester United a învins-o pe FK Rostov, pe teren propriu, scor 1-0, şi a obţinut calificarea în turul următor. Fotbalistul român Andrei Prepeliţă a fost titular, dar a fost înlocuit în minutul 79, cu Marko Devic. Juan Mata a înscris unicul gol, în minutul 70, din pasa lui Zlatan Ibrahimovic. Borussia Moenchengladbach şi Schalke 04 au remizat, 2-2, pe Borussia Park, dar formaţia din Gelsenkirchen a obţinut calificarea în sferturi, datorită golurilor marcate în deplasare. În tur, pe Ventpils Arena, a fost 1-1. În meciurile disputate de la ora 20:00, Beşiktaş, Genk şi Celta Vigo au obţinut calificarea în sferturile de finală ale Europa League.

Fostul campion mondial Stuart Bingham este anchetat după ce a pariat pe mai multe meciuri de snooker, dar nu şi pe cele în care a fost implicat. Fostul internaţional va trebui să răspundă după ce s-a descoperit că a pariat pe meciuri din snooker, însă nu şi pe cele în care a fost implicat. Bingham a admis că a încalcat regulile Federaţia Internaţională de Biliard şi Snooker (WPBSA), dar nu ştia că nu poate paria pe meciurile în care nu evoluează. Numărul trei în clasamentul mondial, Stuart Bingham, va trebui să aştepte acum concluziile anchetei şi să vadă ce pedeapsă va primi.

Laurenţiu Reghecampf n-a rămas cu amintiri foarte plăcute despre singura selecţie pe care a avut-o la echipa naţională. Actualul antrenor al FCSB-ului a fost cel mai slab jucător al meciului România – Danemarca 2-5, în 2003. În 2003, Reghecamnpf avea evoluţii bune la echipa de club, Energie Cottbus. A fost motivul pentru care selecţionerul de atunci, Anghel Iordănescu, a decis să-l convoace pentru partida cu Danemarca, din preliminariile pentru CE 2004. Meciul s-a jucat pe fostul stadion „Lia Manoliu”, iar organizatorii au decis să acopere cu nisip lipsa gazonului.

Meciul a fost un adevărat coşmar, atât pentru naţională, cât şi pentru Reghecampf. Fostul fundaş dreapt a fost introdus pe teren în minutul 62, la scorul de 2-2. După 9 minute, Reghecampf a greşit grav. A încercat să paseze cu capul la Lobonţ, nu şi-a dat seama că Tomasson era aproape, acesta a interceptat şi a înscris. Danezii au marcat încă două goluri şi s-a terminat 2-5, un meci la capătul căruia Reghecampf a fost considerat cel mai slab jucător de pe teren. De altfel, a fost singura selecţie pe care a avut-o la naţională.

Valentina Ardean-Elisei (34 ani) este gata să joace din nou handbal, după o perioadă foarte dificilă, în care a tras după o ruptură de ligamente. Extrema stângă a echipei SCM Craiova şi a primei reprezentative a lipsit de pe teren mai bine de 5 luni şi jumătate, după accidentarea suferită în timpul partidei cu CSM Bucureşti, la sfârşitul lunii septembrie. Valentina Ardean are toate şansele să reapară pe foaia de joc a SCM Craiova la partida de săptămâna viitoare cu CSM Roman, chiar dacă nu va evolua. Valentina Ardean a evoluat ultima dată pentru prima reprezentativă la Jocurile Olimpice de la Rio, fiind şi căpitanul echipei.

Gigi Becali susţine şi el că în spatele noului investitor de la CFR Cluj stă Arpad Paszkany, fostul acţionar majoritar. De altfel, această ipoteză a apărut imediat după ce fosta campioană a anunţat că şi-a schimbat patronul. CFR Cluj a anunţat că Marian Băgăcean a plătit un milion de euro pentru 62% din acţiunile clubului. Mai mult, misteriosul om de afaceri a anunţat că va plăti toate datoriile, care se ridică la aproximativ cinci milioane de euro, pentru ca echipa să iasă din insolvenţă. Sunt mutări ciudate, având în vedere că Marian Băgăcean nu figurează în topurile cu cei mai bogaţi români. A apărut astfel ipoteza că tot Arpad Paszkany va controla clubul. Omul de afaceri ar fi făcut această mutare, din dorinţa de a-şi salva unele firme, care ar fi urmat să fie executate silit în contul unor datorii ale CFR-ului. Gigi Becali spune şi el că Arpad Paszkany este în continuare omul numărul 1 la CFR.

Laurenţiu Reghecampf, antrenorul echipei FC Steaua Bucureşti, a declarat într-o conferinţă de presă că meciul cu Viitorul este important pentru ambele echipe, însă nu va decide câştigatoarea campionatului în acest an. Viitorul şi Steaua se vor întâlni în etapa a doua din play-off, iar cele două echipe sunt la egalitate de puncte, 27, în acest moment. Steaua are un ascendent moral asupra Viitorului, reuşind să câştige ultimele 11 confruntări directe cu formaţia antrenată de Gheorghe Hagi. Singura victorie a Viitorului a fost 19 mai 2013, scor 5-2, într-un meci disputat pe stadionul Ghencea.

După ce a analizat prestaţia echipei CS Pandurii Târgu în 2017, care a acumulat doar 2 puncte în 6 etape, antrenorul craiovean Sorin Cârţu e de părere că lotul actual al gorjenilor nu se poate compara nici măcar cu cel care a promovat în 2005. Sorin Cârţu a antrenat Pandurii în perioada septembrie 2008 – noiembrie 2009 şi martie – mai 2010, bifând, per total, 47 de jocuri, în Liga I, pe banca echipei gorjene.

România a terminat pe locul 17 acest sezon al cupelor europene, datorită victoriei celor de la Ajax în meciul cu FC Copenhaga, scor 2-0. Reprezentanta danezilor a fost astfel eliminată, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul să picăm pe locul 18. Locul 17 înseamnă că vom începe mai târziu cu un tur sezonul cupelor europene, ediţia 2018-2019, după cum urmează:
Campioana: Turul II preliminar al Ligii Campionilor
Câştigătoarea Cupei: Turul III preliminar în Europa League
Locul 2: Turul II din Europa League
Locul 3: Primul tur al Europa League

Dacă am fi coborât pe locul 18, campioana ar fi intrat încă din primul tur al Ligii Campionilor, odată cu reprezentantele din cele mai slabe campionate. De asemenea, locurile 2 şi 3 ar fi intrat în turul I al Europa League, în timp ce câştigătoarea Cupei ar fi început sezonul din turul II al Europa League.

România va pierde un loc în clasamentul coeficienţilor, dacă FC Copenhaga va reuşi să treacă de Ajax şi să se califice în sferturile Europa League. În tur, Copenhaga s-a impus cu 2-1, pe teren propriu. Danezii trebuie să piardă returul, pentru ca România să rămână pe locul 17. Echipele noastre au avut din nou un sezon slab în cupele europene. Doar Astra a avut o prestaţie foarte bună, după ce a reuşit să ajungă până în 16-imile Europa League. În rest, FCSB n-a reuşit să meargă mai departe dintr-o grupă destul de uşoară, în timp ce Viitorul, CSMS Iaşi şi Pandurii au fost eliminate încă din tururile preliminare.

Toate aceste rezultate slabe ne-au afectat serios coeficientul. În prezent, România se află pe locul 17 (24.350 puncte), ceea ce înseamnă că în sezonul 2018-2019 vom trimite o echipă în turul II al Ligii Campionilor (campioana), o echipă în turul III al Europa League (câştigătoarea Cupei) şi două în turul II al Europa League. Însă Danemarca, aflată acum pe locul 18, ne ameninţă serios. Danezii au 24 de puncte, cu doar 0.350 mai puţin decât noi, însă FC Copenhaga este în continuare în competiţie. Dacă va obţine măcar un egal cu Ajax, va merge în sferturi, ceea ce înseamnă un plus de 0,5 puncte la coeficientul danezilor, deci vor urca pe 17.

Clubul Zenit Sankt Petersburg a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, cooptarea fostului internaţional Anatoliy Tymoschuk în staff-ul tehnic condus de Mircea Lucescu. Anatoliy Tymoschuk s-a născut pe 30 martie 1979 la Luţk şi a evoluat pentru echipe precum Şahtior Doneţsk, Zenit Sankt Peteresburg şi Bayern Munchen. În tricoul lui Zenit Sankt Petersburg, actuala echipă a lui Mircea Lucescu, Tymoschuk a evoluat în 150 de partide, marcând 18 goluri şi oferind cinci pase decisive. De asemenea, a câştigat de două ori campiontul Rusiei cu Zenit, Supercupa Rusiei, Cupa UEFA în 2008 şi Supercupa Europei. Tymoschuk mai are în palmares Liga Campionilor cu Bayern Munchen în 2013. Ucraineanul cu cele mai multe selecţii în echipa naţională, 144, a fost elevul lui Mircea Lucescu la Şahtior Doneţk, club cu care a câştigat de mai multe ori campionatul.

Fostul fotbalist Ioan Timofte se numără printre persoanele care urmează să fie audiate în dosarul de cămătărie în care au loc 18 percheziţii. Împrumuturile ajungeau şi la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele victime au rămas să stea în chirie şi au plătit şi 15.000 de euro. Unul dintre cei care au ajuns la sediul DIICOT Timişoara este unul dintre fraţii Martinescu, suspectaţi că ar conduce gruparea. Acesta a declarat presei că nu ştie de ce a fost adus şi crede că este un abuz al Poliţiei, el nu se ocupă de cămătărie, pentru că nici măcar nu are o casă, locuind la sora sa.

Alex Bourceanu nu crede că va mai juca vreodată pentru FCSB. Fostul internaţional român a rămas dezamăgit de ultima sa aventură la FCSB, unde a fost huiduit şi fluierat de fani în mai multe rânduri. Ajuns la 31 de ani, mijlocaşul lui Arsenal Tula nu se mai gândeşte nici la echipa naţională, dar nici la revenirea la FCSB. În primul rând, spune el, din cauza vârstei. În al doilea rând, la FCSB spune că a trăit o experienţă neplăcută în momentul în care a fost criticat dur suporteri şi nu numai. În prezent, Bourceanu joacă la Arsenal Tula, în campionatul Rusiei, echipă cu care a semnat după ce s-a despărţit de FCSB.

PROGNOZA METEO
17 Martie 2017

Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a țãrii. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în jumãtatea de est a țãrii, unde local, vor mai fi precipitații slabe. Vor fi ploi, mai ales sub formã de aversã, în estul Transilvaniei și în Moldova, îndeosebi în primele ore, trecãtor va fi și lapovițã sau ninsoare, iar în Carpații Meridionali și Orientali va mai ninge. Noaptea, nebulozitatea se va accentua, începând cu nord-vestul teritoriului și vor fi precipitații, mixte în Maramureș și posibil în Transilvania și doar ploi, local în Crișana, Banat și în jumãtatea de nord a Moldovei, iar la munte vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare în zona montanã înaltã, iar în prima parte a intervalului și în regiunile estice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 15 grade, iar cele minime, între -5 și 5 grade, ușor mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali.

Bucuresti

Vremea va fi normalã din punct de vedere termic. Cerul va fi temporar noros, iar în cursul zilei, vor mai fi ploi de scurtã duratã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar minima va fi de 1…2 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã, pânã în jurul valorii de -1 grad.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *