Stiri pe scurt 17 Martie 2016

Stiri pe scurt 17 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17  Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 martie. În anul 1819 s-a născut poetul Alecu Russo, autorul volumului „Cântarea României” (m. 5 feb 1859), iar o sută de ani mai târziu, în 1919, avea să se nască Nat King Cole (Nathaniel Adams Coles), pianist, compozitor, interpret de jazz şi cântăreţ american (m. 15 feb 1965).

Credincioșii creștin ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Alexie. De asemenea, se mai face pomenirea Sfântului Mucenic Pavel, Sfântului Cuvios Teostirict Mărturisitorul, Sfântului Mucenic Marin și Sfântului Patrick, episcopul și luminătorul Irlandei (383-461).

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit, la vârsta de 91 de ani. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacău. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii București, obținând ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe celor care „sunt alături şi îl iubesc” pe Solomon Marcus, precizând că academicianul „va rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înţelepciunea şi dragostea cu care şi-a desăvârşit viaţa şi cariera”.

Preşedintele CSM a reclamat-o la Inspecţia Judiciară pe Monica Macovei, după ce aceasta a declarat că CSM este un fel de mafie a Justiţiei, care acoperă tot ce e rău în sistem. Judecătorul Mircea Aron a considerat că atacul virulent al europarlamentarului i-a afectat imaginea şi reputaţia de şef al instituţiei. În aceeaşi emisiune, Monica Macovei a fost la fel de vehementă şi faţă de propunerea ca numirile Procurorului general al României, al şefului DNA şi al şefului DIICOT să fie făcute de către CSM.

Frank Sinatra Jr a încetat din viaţă. Fiul legendarului cântăreţ a murit la vârsta de 72 de ani. Familia acestuia a declarat că Sinatra Jr a murit pe neaşteptate miercuri în timpul unui turneu în Florida. Cântăreţul s-a simţit rău şi şi-a anulat spectacolul din acea seară, iar câteva ore mai târziu acesta a decedat la spital.

Frank Sinatra Jr. l-a urmat pe tatăl său în industria muzicală şi a fost chiar răpit de celebrul Lake Tahoe în 1963. În ultimii 50 de ani, a facut turul lumii cu spectacole, şi a adoptat recent redarea melodiilor tatălui său. În ultimul său interviu acordat unui ziar local din Florida, a declarat că pentru el cuvântul „pensionare este cel mai murdar cuvânt în dicţionar”.

Interzis la fumat în spațiile publice. Cei care vor încălca noile prevederi vor plăti amenzi de până la 500 de lei. Sancţiunile sunt de până la 15.000 de lei pentru patronii localurilor care ar putea rămâne şi fără afacere. A fost prima noapte în care fumătorii au spus adio fumatului în spaţiile închise. La miezul nopţii cei care se aflau în localuri au fost invitaţi afară pentru a-şi satisface viciul.

Potrivit noilor norme, fumatul este interzis complet în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă, dar şi în locurile de joacă pentru copii, inclusiv în cele în aer liber. De asemenea, fumatul este interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate Protecţiei şi Asistenţei Copilului si asistenţei Copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, cum prevedea lege până acum.

Legea permite însă fumătorilor să-şi satisfacă viciul în locuinţa proprie însă doar dacă aceasta nu reprezintă şi locul în care fumătorul îşi desfăşoară activitatea. Se mai poate fuma în spaţiile în aer liber, în parcuri, unde nu există locuri de joacă pentru copii, dar şi la terasele cu sau fără acoperiş, dar cu mai puţin de doi pereţi.

Compania IKEA le recomandă clienților care au cumpărat o bază de lampadar sau de veioză Gothem să nu o mai folosească din cauza riscului de șoc electric. Cei care au cumpărat acest produse sunt rugați să le aducă la magazinul IKEA din București, unde vor primi înapoi suma integrală plătită pe produs. Doi clienți și un angajat IKEA au identificat cabluri deteriorate în interior. Nu au fost raportate cazuri de accidentări, însă cele trei persoane au observat cum cablurile deteriorate pot cauza încărcarea electrică a bazei de metal și pot afecta siguranța consumatorilor.

George Clooney ar fi hotărât să construiască un buncăr în propria casă din Berkshire, pentru a-și proteja soția, Amal, de profesie avocat şi extrem de cunoscută în întreaga lume. Motivul pentru care actorul a luat această decizie a fost acela că soţia sa a primit recent amenințări cu moartea. Presa a scris deja că primele măsuri luate de Clooney au constat în angajarea de bodyguarzi și șofer, atât pentru el cât și pentru soția sa, și în instalarea unor camere de supraveghere în jurul imobilului, din cauza cărora a intrat în conflict cu vecinii.

Preşedinţia vrea să cumpere pentru curtea Palatului Cotroceni un sistem de irigaţii a vegetaţiei în valoare de aproape 2,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA, lansând în acest sens o cerere de ofertă pe sistemul public de licitaţii. Valoarea estimată a contractului este de 2396638.83 lei fără tva, compusă din: 2256322.69 lei fără tva – Cheltuieli pentru investiţia de bază, 27500 lei fără tva – Organizare de şantier, 112816.13 lei fără tva – Cheltuieli diverse şi neprevăzute (5% aplicat conform HG 28/2008).

Într-un experiment de „evoluţie inversă”, cercetătorii din Chile au modificat genele puilor moderni pentru a fi dotaţi cu picioarele unui dinozaur şi a reînvia trăsăturile preistorice ale acestora. Aceşti strămoşi ai păsărilor au avut o fibulă în formă de tub, care se întindea până la gleznă. Prin evoluţie, fibula s-a scurtat, devenind extrem de asemănătoare cu fibula scurtă a păsărilor de astăzi.

Fibula este osul exterior, din partea inferioară a piciorului, care a evoluat la păsări, de-a lungul timpului. A ajuns să fie mai scurt decât tibia şi nu se mai conectează cu glezna. În etapa embrionară, a fost remarcat faptul că păsările dezvoltă mai întâi o fibulă tubulară cum ar fi cea observată la dinozauri. În proces de dezvoltare, osul devine asemănător cu o aşchie şi creşte lângă tibie. Pentru a înţelege această transformare, cercetătorul brazilian Joâo Botelho a inversat procesul evolutiv. În mod normal, tubul osului creşte mai repede decât vârfurile, stopând diviziunea celulară.

MAE precizează că opt dintre turiştii români răniţi în accidentul rutier din Turcia se vor întoarce în ţară, în timp ce alţi doi cetăţeni români internaţi în spitalul de stat din Manavgat au fost transferaţi într-un spital privat din Antalya pentru investigaţii medicale suplimentare. Transferul turiştilor s-a făcut după ce miercuri echipa consulară a cerut acest lucru.

Starea copiilor cu sindrom hemolitic- uremic (SHU) de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală s-a mai ameliorat, unul dintre bebeluşi urmând să fie externat. Fetiţa din Feteşti care era internată în stare gravă la Spitalul „Marie Curie” din Capitală se simte mai bine, iar copilul din Mioveni va fi externat.

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au ajuns la sediul Parchetului de Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a li se prezenta rezultatul expertizei care a fost dispusă de procurorul de caz. Cei trei sunt acuzaţi de ucidere din culpă în cazul incendiului de la clubul Colectiv, care a avut loc în luna octombrie.

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar, cercetări în urma cărora Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv. După aproximativ două luni, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu. Procurorii au dispus efectuarea unei expertize care a fost finalizată, astfel că toti cei vizaţi de dosar vor lua la cunoştinţă datele din document.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, iar cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, de complicitate la cele două infracţiuni reţinute în cazul lui Piedone. Cei trei au contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4.

Oficial, Selena Gómez este persoana cu cei mai mulţi followeri pe reţeaua de socializare Instagram, cântăreaţa şi actriţa americană având peste 69,4 milioane de followeri, aceasta mulţumind personal fanilor pentru „performanţa” obţinută. Artista Taylor Swift ocupa prima poziţie cu 69,2 milioane de followeri, iar cântăreţul canadian Justin Bieber avea 61,6 milioane de followeri.

Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Macedonia în securizarea frontierei cu Grecia, potrivit ministrului austriac al Apărării, Peter Doskozil, care a mai declarat, pentru publicaţia germană Die Welt, că ruta balcanică „trebuie să rămână închisă”. Guvernul din Skopje a făcut un lucru extraordinar pentru întreaga Uniune Europeană, securizându-şi frontierele, a declarat Doskozil, pentru ediţia de miercuri a publicaţiei germane Die Welt, adăugând că această ţară balcanică merită o finanţare mai mare din partea UE.

Un planor s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială lângă Tokyo, iar cei doi bărbaţi de la bord au murit, anunţă poliţia locală şi pompierii. Aeronava uşoară s-a izbit de acoperişurile a două case, imediat după prânz (5.00, ora României), într-un cartier dens populat de lângă aeroportul Narita, în estul capitalei. Cei doi bărbaţi de la bord, Shuji Fujioka, în vârstă de 69 de ani şi alt bărbat de aproximativ aceeaşi vârstă dar neidentificat, au fost conduşi la spital, unde au decedat ulterior.

Preşedintele american Barack Obama şi cele mai mari puteri economice din lume îl îndeamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin să o elibereze pe Nadia Savcenko, un pilot şi deputat ucrainean, din închisoare. Informaţia a fost dezvăluită pentru AP de către un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama, care nu a fost autorizat să vorbească despre conversaţia dintre cei doi lideri şi a solicitat protecţia anonimatului. Casa Albă a anunţat că Obama şi Putin au discutat la telefon luni.

Cei 28 de lideri UE se întâlnesc la Bruxelles, la zece zile după un prim summit, cu scopul de a încerca să finalizeze un important acord cu Turcia, al cărui conţinut provoacă rezerve puternice, în special din partea Ciprului. Acest nou summit de două zile urmează să înceapă abia joi seara să abordeze arzătoarea criză a migraţiei, la un dineu,care se anunţă tensionat, între nişte lideri europeni divizaţi. Europenii îl vor primi vineri dimineaţa pe premierul turc Ahmet Davutoglu.

Gruparea Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK) a revendicat atacul sângeros de duminică din capitala turcă Ankara, soldat cu 37 de morţi. Într-un comunicat postat pe site, TAK afirmă că atacul reprezintă o acţiune de răzbunare faţă de operaţiunile turce în domeniul securtăţii din sud-estul Turciei, declanşate în iulie, în care au fost ucişi sute de civili, membri ai forţelor de securitate şi activişti.

Guvernul ungar vrea să închidă toate taberele de refugiaţi – păzite sau deschise – din ţară, cu excepţia a două tabere de corturi situate în apropierea frontierei de vest. Pe lângă centrele de primire a migranţilor de la Nagyfa, Kiskunhalas, Bekescsaba şi Nyirbator, situate în apropierea frontierelor din sudul şi estul ţării, Guvernul va închide, de asemenea, instalaţiile de la Bicske şi Vamosszabadi, în nord.

Un şofer român a fost condamnat, de un tribunal francez, la un an de închisoare cu suspendare şi a primit o interdicţie de trei ani pe teritoriul francez şi o amendă de 5.000 de euro, după ce a fraudat sistemul de taxare pe autostrăzile din Franţa de 267 de ori. Iniţial, bărbatul a declarat că vehiculul „a alunecat din cauza carosabilului umed şi s-a izbit în barieră, după care a recunoscut, în cele din urmă, că a făcut acest lucru din cauza lipsei de bani.

Un profesor britanic a reușit să rezolve o problemă veche de 300 de ani și a primit și un premiu (în valoare de 500.000 de lire sterline) pentru reușita sa. “Ultima teoremă a lui Fermat”, ridicată de matematicianul francez Pierre de Fermat în anul 1637 a fost, astfel, rezolvată. Culmea, profesorul Andrew Wiles a reușit să rezolve problema în anii 90, dar abia acum a fost premiat. Premiul a fost acordat de Academia de Științe din Norvegia, care va marca momentul cu o ceremonie, în luna mai a acestui an.

SPORT

Gigi Becali a anunţat că oficialii MApN i-au transmis că noul stadion din Ghencea va avea 55-60.000 de locuri. Este o cifră umflată de patronul Stelei sau se pregăteşte un nou mega proiect în Bucureşti? Una peste alta, sunt semne de întrebare asupra fezabilităţii unei asemenea construcţii. Patronul FC Steaua a avut miercuri o întâlnire cu oficialii MApN, pentru a discuta despre rezolvarea problemelor cu marca, dar şi de întoaracerea echipei de fotbal în Ghencea.

Reprezentanţii Ministerului Apărării i-au transmis însă că echipa se poate antrena în complexul Ghencea, dar ar fi indicat să nu-şi joace acolo meciurile, deoarece arena urmează să fie dărâmată. Banii ar urma să fie asiguraţi de Compania Naţională de Investiţii, cea care a finanţat şi ridicarea stadioanelor din Târgu Jiu şi Craiova şi care va investi şi în refacerea arenelor din Ştefan cel Mare şi Giuleşti. Toate cele trei arene bucureştene vor fi utilizate şi ca terenuri de antrenamente pentru EURO 2020, care se va desfăşura la Bucureşti.

Învinsă de Serena Williams în sferturile turneului de la Indian Wells, scor 6-4, 6-3, Simona Halep s-a declarat mulţumită de modul în care s-a prezentat la turneul pe care anul trecut îl câştiga, după ce în debutul sezonului a dezamăgit suferind mai multe înfrângeri surprinzătoare. Într-o analiză a meciului, jurnaliştii ESPN consideră că prestaţia Serenei Williams din acest meci reprezintă un „mesaj” al liderului mondial pentru celelalte jucătoare de top din circuitul WTA şi notează că Halep „are nevoie de un nivel în plus” pentru a o putea învinge pe Serena.

Comitetul de Urgenţă al FRF a decis,cu unanimitate de voturi, schimbarea programului competiţional al Cupei României şi Cupei Ligii, mai exact a datelor la care se vor juca cele două finale. Cupa României îşi va desemna câştigătoarea pe 10 mai, în loc de 14 mai, cum era stabilit, în timp ce finala Cupei Ligii se va disputa … în sezonul viitor, după Euro 2016.

Dumitru Dragomir spune că stelistul Nicolae Stanciu va fi următorul transfer răsunător al unui jucător din Liga 1, iar decarul campioanei are şansa să depăşească recordul stabilit de Vlad Chiricheş prin transferul de la Steaua la Tottenham. 9,5 milioane de euro a încasat Steaua în 2013 în schimbul fundaşului, iar suma ar putea fi depăşită de o posibilă vânzare a lui Stanciu, spune Dragomir. „Valorează în jur de 10 milioane, dar se poate da şi cu 12”:

Jose Mourinho se înscire cu şanse reale în cursa pentru „truismul anului”, după analiza făcută la televiziunea BT Sport după partida Barcelona – Arsenal, scor 3-1, din optimile Champions League. Invitat să comenteze partida şi să vorbească despre viitorul său în fotbal, „Specialul” a oferit o declaraţie din ciclul „să fie bine ca să nu fie rău”, vorbind despre argentinianul Lionel Messi, considerat de o mare parte a microbiştilor cel mai bun jucător din lume.

Simona Halep s-a oprit în sferturi la Indian Wells, turneu pe care anul trecut îl câştiga, fiind învinsă de Serena Williams (cap de serie numărul 1) în două seturi, scor 4-6, 3-6. Liderul mondial şi-a arătat încă o dată supremaţia în faţa sportivei din Constanţa, care rămâne astfel cu o singură victorie obţinută în faţa Serenei, în 2014, la Turneul Campioanelor. În ciuda înfrângerii, Halep s-a declarat mulţumită la conferinţa de presă ce a urmat partidei. Simona a declarat că simte că şi-a regăsit ritmul din trecut, după un start de an cu evoluţii în general sub aşteptări şi e încrezătoare pentru turneele următoare.

După meci, Serena Williams s-a arătat impresionată de susţinerea de care a avut parte Simona Halep în timpul meciului şi de fanii români din tribunele arenei. Glumind, sportiva din SUA şi-a cerut scuze în faţa susţinătorilor români pentru că le-a învins favorita. „E multă dragoste pe acest stadion şi foarte mulţi români. Imi pare rău pentru voi, dar cu siguranţă e multă dragoste aici”, a spus Serena, care a recunoscut că a luat meciul foarte în serios, fiind pusă în gardă de traseul Simonei Halep din ultimii ani.

Antrenorul Josep Guardiola a recunoscut, faptul că Bayern Munchen a evitat la limită o eliminare din Liga Campionilor, după victoria în prelungiri, scor 4-2, pe teren propriu, cu Juventus, în optimile competiţiei continentale. Josep Guardiola a felicitat ambele echipe după un meci retur extrem de spectaculos şi disputat. Antrenorul echipei germane a precizat că a avut încredere în calificare chiar şi la 0-2 şi le-a transmis fotbaliştilor săi acest mesaj, la pauza meciului.

Fotbaliştii cluburilor care intră în procedură de insolvenţă vor putea să îşi rezilieze unilateral contractele dacă nu sunt plătiţi pentru o perioadă lungă de timp. Este rezumatul modificării Legii insolvenţei, modificare aprobată de Camera Deputaţilor la iniţiativa Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN). Modificarea vine ca o victorie pentru fotbalişti în urma cazurilor repetate semnalate în ultima perioadă la cluburi din eşaloane inferioare, cel mai cunoscut astfel de caz fiind la Metalul Reşiţa.

Adam LaRoche, jucător de baseball la echipa Chicago White Sox, şi-a anunţat retragerea din sport la 36 de ani printr-o postare pe Twitter care a produs confuzie. LaRoche a postat marţi 15 martie un tweet în care spunea ”Mulţumesc Doamne pentru baseball şi pentru că mi-ai dat mult mai mult decât aş fi meritat”, tweet urmat de hashtagul #FamilyFirst. Dilema a fost accentuată şi de faptul că retragerea a venit într-un moment în care LaRoche ar mai fi putut câştiga 13 milioane de dolari din contractul pe care îl avea cu fostul său club.

Cu trei luni înainte de turneul final, selecţionerul are bătăi de cap în privinţa mijlocaşului central ofensiv pe care îl va folosi la Euro. În prezent, Sânmărtean, Budescu sau Stanciu sunt primele opţiuni ale selecţionerului, dar primii doi îi oferă motive de îngrijorare. Budescu ar putea ieşi din calculele naţionalei după transferul în liga secundă din China. Nici Sânmărtean nu-i oferă motive de linişte selecţionerului, mai ales după ce Victor Piţurcă a declarat că îl simte obosit.

Luis Enrique, antrenorul echipei de fotbal FC Barcelona, a declarat, miercuri seară, că formaţiile din Anglia nu înregistrează rezultate satisfăcătoare în Liga Campionilor, în conformitate cu nivelul investiţiilor făcute şi cu valoarea jucătorilor.

FC Barcelona (Spania) a câştigat, scor 3-1, meciul jucat pe teren propriu cu Arsenal (Anglia), în returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor, şi s-a calificat în următoarea fază a competiţiei. Au marcat: Neymar 18′, Suarez 65′, Messi 88′ / Elneny 51′. În meciul tur al optimilor, Barcelona a învins, în deplasare, pe Arsenal, scor 2-0.

Managerul britanic Tony Pulis este obligat de un tribunal independent din Anglia, constituit sub regulamentele Premier League, să returneze o primă de aproape 2,5 milioane de euro încasată în august 2014, la aproape trei luni după ce a salvat-o pe Crystal Palace de la retrogradare. Suma reprezintă prima de obiectiv încasată de actualul antrenor al lui WBA, cu scurt timp înainte să-şi rezilieze contractul cu Palace.

Ediţia din acest an a Ligii Naţionale de Baschet Masculin (LNBM) se desfăşoară cu 12 echipe la start. Campioana CSU Asesoft nu îşi poate apăra titlul, după ce a decis să se retragă din campionat. Astfel, după 5 ani, baschetul românesc va avea la sfârşitul sezonului o nouă campioană.

Reprezentanta României la Campionatul Mondial Şcolar de handbal feminin de la Rouen (Franţa), a pierdut, în sferturile de finală, partida cu Danemarca, scor 19-28. Echipa Colegiului Tehnic Media din Bucureşti a fost dominată de nordice pe toată durata întâlnirii. Naţionala pregătită de antrenorii Constantin Frâncu şi Gabriela Covaci va juca pentru locurile 5-8, cu reprezentativa Olandei. Danemarca se va confrunta în semifinale cu Slovenia. Nordicele, alături de Turcia şi Ungaria sunt principale favorite la cucerirea medaliei de aur. România a obţinut trei victorii şi o înfrângere în grupa B, 23-17 cu Suedia, 22-16 cu Brazilia, 45-10 cu Cehia şi 19-20 cu Turcia.

PROGNOZA METEO
17 Martie 2016

Vremea va fi predominant frumoasã, iar valorile termice, în creștere fațã de cele din ziua precedentã în sudul și în estul țãrii, vor deveni apropiate de cele normale pentru aceastã perioadã, în cea mai mare parte a teritoriului. Totuși, pe fondul minimelor negative, se va mai semnala brumã, dimineața și noaptea, pe arii extinse în centru și local în rest. Cerul va fi variabil în nordul, centrul și estul țãrii și mai mult senin în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în partea de rãsãrit a teritoriului, dar și în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 14 grade, iar cele minime vor avea valori de la -7 grade în estul Transilvaniei, pânã la 4 grade în Delta Dunãrii. Izolat va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã și se va încãlzi, astfel încât valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat ziua și în general slab noaptea. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã de -1…2 grade. Va fi brumã dimineața, dar posibil și noaptea, mai ales în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *