Stiri pe scurt 17 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 17 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iunie. Pe data de 17 iunie 1885, a sosit la New York, la bordul Fregatei franceze Isère, Statuia Libertăţii, simbol al SUA. Monumentul este un cadou al Franţei făcut Statelor Unite cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenţei.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 22 au fost rănite, dintre care 16 în stare gravă, după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat, în dreptul localităţii Perşani din judeţul Braşov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă instituind cod roşu de intervenţie. Două victime sunt în stare critică în urma accidentului din Braşov, unde un autocar cu 31 de persoane dintre care 28 de copii s-a răsturnat, cei trei adulţi şi un copil pierzându-şi viaţa în urma tragediei. Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a luat legătura cu autorităţile în legătură cu accidentul petrecut pe drumul Braşov – Făgăraş şi transmite condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa.Autocarul implicat în accidentul din Braşov aparţine Palatului Copiilor din Iaşi.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul accidentului rutier din Braşov în care patru persoane şi-au pierdut viaţa. Dosarul a fost preluat, având în vedere complexitatea cauzei, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, la faţa locului fiind deja o echipă mixtă formată din poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, să menţină sechestrul de trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, în dosarul Rompetrol II, decizia fiind definitivă. Fostul ministru al Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu, a ajuns, la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, Tănăsescu fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

Lucrările de execuţie a magistralei 6 de metrou, spre aeroportul Henri Coandă-Otopeni, sunt programate pentru anul 2017, urmând ca în cursul anului curent să fie aprobaţi prin hotărâre de guvern indicatorii tehnico – economici ai proiectului şi planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov. Calendarul Metrorex pe 2016 include demararea şi depunerea aplicaţiei pentru finanţarea din fonduri externe nerambursabile şi demararea acţiunilor specifice etapei de licitaţie pentru lucrările de structură.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni. Valoarea totală a investiţiei este de 5,8 miliarde lei, cu TVA. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov ( PMUD) 2016-2030, în acest moment documentaţia proiectului aflându-se pe circuitul procedurii de aprobare prin hotărâre de guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost ”victima unor incompetenţi” în ceea ce priveşte obţinerea acordului Bulgariei pentru a se crea o flotă comună la Marea Neagră, consideră fostul şef de stat Traian Băsescu, cerând demisia miniştrilor de Externe şi al Apărării, dar şi a şefului SIE. Traian Băsescu a explicat că un şef de stat nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea.

Fostul ministru al Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu, a ajuns, la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, Tănăsescu fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Tănăsescu este suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. În acest dosar preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la sfârşitul lunii mai, cererile formulate de procurorii DIICOT privind încuviinţarea urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri: Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea „pentru a se proceda conform legii”.

Drumul Naţional 7C Transfăgărăşanul va fi deschis circulaţiei auto mai devreme decât în fiecare an. În acest an conducerea CNADNR, determinată de condiţiile meteo favorabile, a decis ca întrunirea comisiei de analiză pentru Transfăgărăşan să se facă mai devreme, cerându-i comisiei punctul de vedere cu privire la posibilitatea deschiderii acestui drum naţional înainte de termenul prevăzut în regulamentul de funcţionare (1 iulie). Conducerea CNADNR a solicitat comisiei şi analizarea şi revizuirea regulamentului de funcţionare al DN 7C, astfel încât perioada în care Transfăgărăşanul este deschis circulaţiei rutiere să fie cât mai mare, în condiţii de siguranţă şi confort.

Băncile străine au re­tras în opt ani 13 mld. euro din liniile de finanţare acor­date subsidiarelor locale, care au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro la finalul lunii martie, adică de peste două ori mai puţin decât la începutul crizei financiare. Procesul de deleveraging, prin care băncile străine îşi reduc expu­ne­rile pe filialele locale, a demarat în 2009 şi se pare că încă nu este fi­na­lizat. Datele prezentate de BNR scot în evidenţă că, din con­tră, s-a accentuat la începutul acestui an.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda României un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu, ca parte a contribuţiei statului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare din perioada 2014-2020. Contractul de finanţare a fost semnat joi la Luxembourg de către ministrul finanţelor Anca Dragu şi de Cristian Popa, vicepreşedintele băncii.

Cristian Popa a menţionat că „prin împrumutul BEI vor fi cofinanţate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autorităţile române lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiţii, cuprinzând transporturile, energia, dezvoltarea rurală şi infrastructură publică, printr-o competitivitate sporită a serviciilor”.

Actorul american Robert De Niro şi-a făcut loc în spatele camerelor de filmat. Actorul a fost cooptat ca şi coregizor, pentru musicalul „A Bronx Tale”, spectacol ce va fi prezentat pe Broadway. Show-ul este descris ca o poveste despre respect, loialitate, dragoste şi familie. Echipa de design este formată din Beowulf Boritt, seturi; William Ivey lung, costume; Howell Binkley, iluminat; Gareth Owen, sunet; Tara Rubin Casting; supraveghere muzică şi aranjamente de Ron Melrose, orchestraţii de Doug Besterman si direcţia muzicala de Jonathan Smith. Piesa coregizată de De Niro, este o adaptare a filmului din 1993, cu acelaşi titlu.

Lukoil ia în considerare vânzarea celor patru rafinării pe care le deţine în Europa, inclusiv cea din România. Lukoil ar putea vinde toate rafinăriile europene, sau cel puţin o parte din ele. O alternativă ar fi un spin off al business-ului cu rafinării al Lukoil şi transpunerea lui într-o entitate separată, pentru a atrage investitorii. Lukoil are în Europa patru rafinării, în România, Bulgaria, Italia şi Olanda.

KMG International, compania care controlează rafinăria Petromidia a atins luna trecută, prin compania Midia Marine Terminal (MMT), un nivel de 25,5 milioane tone de ţiţei descărcate prin terminalul petrolier din largul Mării Negre. Investiţiile KMG International pentru punerea în funcţiune a terminalului maritim se ridică la peste 100 de milioane dolari. Nivelul de 25 de milioane tone de ţiţei a fost înregistrat prin descărcarea a 300 de nave petroliere la terminalul maritim petrolier, în perioada februarie 2009 – mai 2016. Terminalul este situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre şi are o capacitate maximă de transfer de 24 milioane tone pe an.

Aproximativ 414.000 de turiŞti străini au venit în România în primul trimestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 1111,4 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini (nerezidenţi) în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (63,3% din numărul
total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând64,0% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular pentru 36,7% din numărul total de turişti nerezidenţi, dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe pentru 61,7%. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielilepentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi înrestaurante şi baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 32,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,0% si-au organizat singuri sejurul.

Un bărbat s-a baricadat la etajul 16 al hotelului Intercontinental din Capitală şi ameninţă că se aruncă. Acesta are o cagulă pe faţă şi un banner pe care l-a atârnat de balcon.La faţa locului sunt poliţiştii de la Secţia 1 Poliţie dar şi o ehipă de negociatori. Un prieten de a-l bărbatului, care se află şi el la faţa locului, a declarat că acesta ar avea probleme cu băncile şi că acesta ar fi motivul pentru care a recurs la această formă extremă de protest. Bărbatul care ameninţa, că se aruncă de la etajul 16 al hotelului Intercontinental din Bucureşti, a fost convins de negociatorii Poliţiei Capitalei să renunţe la gestul său. Diana Sarca coordonator birou de comunicare Poliţia Capitalei a spus ca „negociatorii au purtat în permanenţă convorbiri cu bărbatul respectiv şi l-au determinat prin discuţii să renunţe la gestul său”.

Deşi este unul din cele mai folositoare animale pentru om (porcul, de exemplu, nu dă nici lapte şi nici lână, iar vaca nu are blană), oaia este în mod ingrat asociată cu prostia: „Prost ca oaia”, se zice. În ceea ce priveşte „turma de oi”, semnificaţiile peiorative se amplifică şi se multiplică. Nedreaptă-i lumea în care trăim. Aceste lucruri fiind spuse, devine aproape imposibil de refuzat (dar numai până pe 25 iunie, cu oarece şanse de itinerare în alte locuri) provocarea expoziţiei colective „Suntem oi sau ne prefacem?”, vernisată recent în spaţiul cultural „Galllery”, al Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane (str. Leonida nr. 8-11 din Bucureşti). Temerarul proiect a fost gândit de Daniel Sur drept „o recalibrare a percepţiei artistului în spaţiul public”. Peste cincizeci de artişti plastici din toată ţara (proiectul rămâne deschis şi pentru alţi participanţi) s-au adunat să dovedească prin stilul, tehnica şi gândurile lor că nu sunt oi, şi cu atât mai puţin ar putea fi încorporaţi într-o turmă amorfă.

Televiziunea History va difuza în premieră documentarul în şase părţi „Piraţii şi comoara templierilor/ Pirate Treasure of the Knights Templar”, în fiecare duminică, de la ora 20:00, premiera având loc pe 19 iunie. Televiziunea a anunţat programul „Piraţii şi comoara templierilor” ca fiind „duminica piraţilor” la History. Documentarul în şase părţi încearcă să elucideze un mister de sute de ani. Astfel, în fiecare duminică, de la ora 20:00, arheologul subacvatic Barry Clifford şi istoricul Scott Wolter scot la iveală noi dovezi care să arate conexiunile ascunse dintre două grupuri legendare, despărţite de 500 de ani: cavalerii templieri şi piraţii secolului al XVII-lea. Descoperirile acestor cercetători pot schimba istoria şi pot conduce către o comoară care a fost îngropată cu secole în urmă.

May Ashworth, o bunică în vârstă de 86 de ani din Marea Britanie foloseşte „te rog”/ „mulţumesc” în căutările sale pe Google, crezând că există o persoană reală la sediul Google care răspunde solicitărilor sale. Nepotul a distribuit poza cu search-ul bunicii, adunând aproape 30.000 de redistribuiri. Motorul de căutare Google şi-a întâlnit cel mai politicos utilizator.

Premierul din Quebec, Philippe Couillard, a fost agresat la Montreal, de un manifestant, în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor atacului armat dintr-un club de noapte gay din Orlando, în care au murit 49 de persoane. Un tânăr care a luat cuvântul în numele comunităţii LGBT a aruncat dintr-odată cu un obiect în Philippe Couillard, de la o distanţă mai mică de un metru. S-a creat imediat o busculadă, iar poliţiştii l-au reţinut pe agresor. Forţele de ordine au evacut rapid premierul şi personalităţile politice prezente la eveniment, printre care ministrul canadian al Patrimoniului, Melanie Joly, şi ministrul canadian al Familiei, Jean-Yves Duclos.

Ambele tabere britanice, pro şi contra Brexit, au oprit campania pentru a doua zi, după moartea tragică a deputatei Jo Cox, un avocat puternic al taberei pentru rămânerea în UE a Marii Britanii. Evenimentele planificate de către „Votaţi ieşirea” şi „Marea Britanie mai puternică în Europa” au fost amânate. Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, membră a Partidului Laburist, a fost atacată în circumscripţia sa electorală, în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds. În acelaşi incident a fost înjunghiat un bărbat de circa 40 de ani, care a suferit răni uşoare.

Un bărbat a murit şi o femeie a fost rănită joi după ce au fost înjunghiaţi de un bărbat într-o clinică din Alberta, Canada, atacatorul fiind reţinut de poliţie. Potrivit poliţiei din Calgary, oraş din sudul provinciei Alberta, în apropiere de graniţa cu Statele Unite, ar fi vorba despre o dispută internă. Femeia rănită a fost transportată la spital, în timp ce suspectul, şi el rănit, a primit asistenţă medicală la faţa locului. Purtătorul de cuvânt al poliţiei nu a precizat care este relaţia dintre suspect şi cele două victime. O recepţioneră de la clinica medicală Olive a declarat că atacul a avut loc pe holul care duce spre clinica de acupunctură.

Rusia va urmări cu atenţie activităţile americane şi ale Alianţei Nord-Atlantice în zona Mării Negre şi va reacţiona pentru a menţine securitatea în zona frontierelor sale sudice. „Până acum nu am vazut vreo măsură concretă de implementare a deciziilor NATO privind întărirea prezenţei militare la Marea Neagră, însă alianţa discută această idee. De exemplu, au fost lansate propuneri de creare a unui grup naval permanent, care ar include state NATO care nu sunt în mod direct localizate în regiunea Mării Negre, dar şi state partenere,” a precizat un oficial rus.

„Din punctul nostru de vedere, această idee va afecta în mod negativ situaţia deja complicată din Marea Neagră, cauzată de activitatea militară în creştere a NATO. Ar putea sumbina şi mai mult cooperarea în regiunea Mării Negre. Încercările americane de a cuceri această zonă maritimă cu ajutorul navelor, care sunt echipate cu sistemul de luptă Aegis şi care au un potenţial semnificativ de lovire şi de apărare antirachetă, cresc riscurile de destabilizare,” a mai declarat oficialul rus.

Informaţiile despre o aşa zisă propunere de creare a unei flote comune cu România şi Turcia, pentru a contracara ameninţarea rusă în zona Mării Negre, sunt parte a „unui război de propagandă cu elemente de tactici hibride. România a propus doar manevre şi exerciţii comune de antrenament cu scopul de a întări capacitatea de apărare. Bulgaria nu a primit vreo propunere de participa la o forţă navală comună, împreună cu România şi Turcia, la Marea Neagră şi nici nu a existat o ofertă de participare pentru Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunţat încetarea temporară a focului, timp de 48 de ore, începând de joi, pentru reducerea nivelului violenţei armate şi stabilizarea situaţiei în oraşul sirian Alep. Capturarea întregului Alep este un obiectiv major al preşedintelui Bashar al-Assad, acest oraş fiind actualmente împărţit în unele sectoare controlate de opoziţie şi altele de guvern. Moscova a adăugat că armistiţiul din zona Daraya, o suburbie a Damascului, a rămas în vigoare, fiind în general respectat.

Rusia suspectează că Statele Unite utilizează Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, pentru a înlătura regimul Bashar al-Assad, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Recent, Statele Unite au cerut Rusiei să evite atacarea poziţiilor Frontului al-Nusra pentru a nu fi loviţi de combatanţi ai opoziţiei moderate din Siria. O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria, împotriva poziţiilor reţelei teroriste Al-Qaida.

Thomas Mair, bărbatul arestat în cazul morţii deputatei britanice, Jo Cox, este un „susţinător înfocat” al unei grupări neonaziste cu sediul în Statele Unite care susţine supremaţia albă şi se opune corectitudinii politice. Potrivit documentelor obţinute de Southern Poverty Law Center, o grupare pentru apărarea drepturilor civile, Mair ar fi un „susţinător înfocat” al Alianţei Naţionale (NA), cea mai mare organizaţie neonazistă din Statele Unite timp de zeci de ani. Mair ar fi cumpărat un manual de la NA în 1999 care conţinea instrucţiuni despre fabricarea unui pistol.

Bărbatul care locuieşte în Birstall, unde a fost împuşcată Cox, a achiziţionat în valoare de 620 de dolari documente publicate de respectiva grupare neonazistă, despre explozibili, muniţie improvizată şi despre componentele necesare fabricării unui pistol de calibrul .38. Fondatorul grupării neonaziste este William Pierce, decedat între timp, un fost profesor de fizică, autor de romane rasiste.

Parlamentul Elveţiei a decis să invalideze aplicaţia din 1992 pentru aderarea la Uniunea Europeană, la numai o săptămână înainte de referendumul din Marea Britanie legat de rămânerea în UE. Votul a fost de 27 pentru şi 13 împotrivă, cu două abţineri, în favoarea retragerii aplicaţiei Elveţiei pentru Uniunea Europeană. După rezultatul votului din Parlament, Elveţia a înştiinţat Uniunea Europeană în mod oficial de retragerea aplicaţiei. Moţiunea originală de retragere a aplicaţiei la UE a fost propusă de Partidul Poporului din Elveţia, un partid conservator, şi s-a bucurat de mare popularitate în rândul legislatorilor.

Alianţa Nord-Atlantică nu pare pregătită să riposteze în mod agresiv atacurilor cibernetice ruse, care se produc săptămânal, deşi NATO avertiza de acum doi ani că va lua măsuri în cazul în care hackerii vor ataca reţele informatice importante. În urmă cu doi ani, NATO anunţa că un atac cibernetic asupra statelor membre ar putea fi tratat ca fiind echivalentul unei acţiuni militare, ceea ce ar atrage un angajament comun din partea Alianţei Nord-Atlantice. Zilele trecute, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, reitera, într-un interviu acordat revistei germane Bild, că un atac cibernetic ar putea atrage o reacţie colectivă din partea Alianţei Nord-Atlantice.

SPORT

MECIURILE ZILEI LA EURO 2016- Italia – Suedia, de la 16:00 (Dolce Sport 1), Cehia – Croţia, de la 19:00 (Dolce Sport 1), Spania – Croaţia, de la 22:00 (Dolce Sport 1 şi PRO TV).

Ziua de vineri va fi deschisă de liderul grupei E, Italia, care a învins, scor 2-0, naţionala Belgiei în primul etapă a grupei. Dacă va câştigat, selecţionata antrenată de Antonio Conte va obţine calificarea în optimile de finală ale Euro 2016. De partea cealaltă, Suedia a obţinut doar un rezultat de egalitate, scor 1-1, împotriva Irlandei, în prima etapă a fazei grupelor.

Partida dintre cele două naţionale va avea loc pe Stadium de Toulouse. Din naţionala Suediei ar putea lipsi jucătorul lui Celtic, Mikael Lustig, din cauza unei accidentări. Dacă înscrie, Zlatan Ibrahimovic va deveni primul jucător care înscrie la patru Campionate Europone.

În prima etapă a grupelor, Croaţia a câştigat, scor 1-0, împotriva Turciei, după un gol spectaculos marcat de Luka Modric. Chiar în timpul partidei, tatăl fotbalistului croat Drijo Srna a decedat, iar fundaşul Şahtiorului a părăsit cantonamentul echipei pregătite Ante Cacic, dar s-a întors la timp pentru meciul cu Cehia. De partea cealaltă, Cehia a pierdut greu în prima etapă a fazei grupelor, scor 1-0, cu Spania, cu golul marcat de Pique în minutul 87 al meciului. Dacă va câştigat, naţionala Croaţiei va obţine calificarea în optimile de finală ale Campionatului European. Meciul se joacă pe Stade Geoffroy Guichard din Saint Etienne.

Spaniolii au câştigat, greu, împotriva Cehiei, scor 1-0, în prima etapă, după golul marcat de Pique, dar speră să ţină în viaţă o serie de 52 de ani fără înfrângere în faţa Turciei. Ultimul succes al naţionalei Turciei împotriva Spaniei s-a înregistrat în anul 1954, scor 1-0, în preliminariile Cupei Mondiale. De partea cealaltă, turcii au pierdut în prima etapă a grupei, scor 0-1, cu Croaţia. Meciul dintre cele două echipe se va disputa la stadionul Allianz Riviera din Nisa.

Până astăzi la Campionatul European din Franţa s-au înscris 34 de goluri, două aparţinându-i lui Bogdan Stancu, piteşteanul înscriind unicele goluri ale României, 1-2 cu naţionala gazdă şi 1-1 cu Elveţia. Interesant este intervalul în care s-a punctat după şapte zile de desfăşurare a competiţiei, iar siteul oficial publică o statistică interesantă.

Echipele naţionale de fotbal ale României şi Albaniei se vor întâlni, duminică, 19 iunie, la Lyon, pe Stade des Lumieres, în meciul decisiv pentru calificarea în optimi la Campionatul European, iar UEFA a decis să-l delege pe centralul Pavel Kralovec, din Cehia, pentru a oficia această partidă. Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a anunţat, vineri, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul oficial, faptul că partida dintre Albania şi România, în etapa a treia din grupa A, va fi oficiată de la centru de către arbitrul ceh Pavel Kralovec, în vârstă de 38 de ani. Acesta şi-a ales şi brigada care îl va ajuta la meciul Albania – România, care se va disputa duminică, 19 iunie, pe Stade des Lumieres, din Lyon, de la ora 22:00. Asistenţi vor fi Roman Slysko (Slovacia) şi Tomas Mokrusch (Cehia), iar arbitrii adiţionali Petr Ardeleanu şi Michal Patak, ambii din Cehia. Arbitru de rezervă va fi grecul Tasos Sidiropoulos.

Accidentarea suferită la tendonul lui Ahile, din pricina căreia s-a retras şi de la Birmingham, nu-i dă pace Simonei Halep. A 5-a jucătoare a lumii nu se poate pregăti normal pentru turneul de la Wimbledon, acuzând din nou dureri la piciorul stâng. Antrenamentul de joi seară al Simonei, început pe un teren de iarbă din Londra, a fost întrerupt de un eveniment nefericit. Accidentarea la tendonul lui Ahile a recidivat în timp ce Halep lovea mingea, fapt pentru care constănţeanca a solicitat îngrijiri medicale. Problema a fost una serioasă, ţinând cont că sportiva a suspendat mai apoi sesiunea de antenament. Conform unor membri ai grupului de susţinere „Simona Halep Fan Space”, prezenţi la faţa locului, Simona părea destul de speriată de ceea ce i se întâmplă.

Conducerea Stelei a refuzat o primă ofertă de la PAOK pentru Varela, dar negocierile rămân deschise. Grecii au propus o sumă de transfer de doar 500.000 de euro, mult sub pretenţiile lui Gigi Becali. Fundaşul de 28 de ani este de acord cu mutarea şi rămâne ca cele două cluburi să se înţeleagă. Steaua ar putea intra în următorul sezon fără unul dintre cei mai importanţi jucători. Fernando Varela este curtat intens de PAOK Salonic, echipă care a câştigat play-off-ul pentru al doilea loc de Liga Campionilor. Fundaşul de 28 de ani îşi doreşte să plece, dar clubul de care aparţine nu vrea să-l cedeze atât de uşor.

La câteva zile după ce a semnat un contract pe 4 ani cu Federaţia Română de Handbal, antrenorul Xavier Pascual Fuertes are începând de astăzi şi un colaborator, în persoana lui Eliodor Voica. Practic, antrenorul echipei FC Barcelona, campioană în Spania, va lucra la prima reprezentativă cu campionul en-titre al României. Eliodor Voica a câştigat de curând titlul cu Dinamo şi va reveni parctic pe banca echipei naţionale după o pauză de aproximativ 2 ani. Emulaţia este unul din termenii care domină handbalul românesc în această perioadă. Dacă la fete nu este nicio noutate din acest punct de vedere, mai ales că naţionala s-a calificat şi la Jocurile Olimpice, iar CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor (pentru a sublinia ultimele două mari performanţe), în schimb, în sectorul masculin putem spune că este o surpriză plăcută.

Federaţia Română de Handbal a decis la începutul unui nou ciclu olimpic să dea un nou restart la naţionala masculină şi a adus pe banca tehnică un antrenor cu un CV extraordinar, Xavier Pascual Fuertes, de 7 ani antrenor principal la FC Barcelona şi dublu câştigător al Ligii Campionilor în această perioadă, în 2011 şi 2015. Practic, handbalul românesc şi-a dorit şi o asociere cu gruparea catalană, mesajul transmis de FRH în afară fiind cât se poate de elocvent, iar FC Barcelona a răspuns afirmativ, permiţându-i antrenorului să antreneze în paralel şi cvadrupa campioană mondială, este adevărat într-o altă epocă.

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a convocat Adunarea Generală pentru data de 28 iunie, ora 11:00, la Amfiteatrul Universităţii din Piteşti. Interesul pentru această acţiune anuală a handbalului românesc a crescut brusc, în condiţiile în care va fi programată şi o ”sesiune” de alegeri (în cazul în care se va întruni cvorumul) pentru posturile de Vicepreşedinte FRH – Feminin şi membru al Consiliului de Adiminstraţie, ca urmare a demisiilor înaintate în această perioadă de Narcisa Lecuşanu, respectiv Alin Cârligeanu. Practic, două noi membri vor intra în Board-ul de conducere al Federaţiei Române de Handbal şi vor contribui activ / pasiv la desfăşurarea activităţilor.

CS U Craiova a mai renunţat la un jucător, deşi îşi propune titlul în sezonul următor. Clubul din Bănie a anunţat că s-a despărţit de Andrei Hergheligiu, 24 de ani. Oficialii lui CS U Craiova susţine că au ajuns la o înţelegere pentru ruperea contractului cu Andrei Herghelegiu, jucător venit în 2014, imediat după promovare. Atacantul de 24 de ani n-a reuşit însă să se impună şi a marcata doara nouă goluri în 49 de meciuri.

Siteul UEFA a publicat azi un top inedit al portarilor cu cele mai multe intervenţii la Campionatul European din Franţa. Ciprian Tătăruşanu, goalkeeper-ul primei reprezentative se află pe locul al treilea după două confruntări jucate la Paris (1-2 cu Franţa, 1-1 cu Elveţia). România joacă duminică, de la 22:00, cu Albania, în ultimul meci din grupă.

Mijlocaşul sârb Milan Mitic a ajuns la un acord cu conducerea clubului ieşean şi a semnat un nou angajament pe două sezoane. Aflat la final de contract cu CSMS, Mitic a acceptat oferta preşedintelui Florin Prunea şi şi-a pus semnătura pe un nou contract, valabil până în 2018.

Anul competiţional ar putea începe cu o schimbare pe banca tehnică a CFR-ului. Şansele ca Toni Conceicao să rămână antrenorul ardelenilor sunt foarte mici. Lusitanul are mai multe oferte din Ucraina şi Portugalia şi va cere condiţii greu de acceptat pentru echipa clujeană, ca să rămână antrenorul CFR-ului. În situaţia în care 12 jucători şi-au terminat contractele sau se discută cu ei rezilierea, portughezul vrea o campanie de transferuri consistentă. În plus cere ca jucătorii importanţi, care au oferte, să nu fie lăsaţi să plece. Este cazul lui Camora, Lopez sau Petrucci.

Dinamo Bucureşti şi-a savurat titlul de campioană în Liga Naţională de handbal masculin, după o pauză de 11 ani, iar după aproximativ 15 zile a trecut din nou la atac. Campioana României s-a despărţit de Ibrahim Diaw, un handbalist important al clubului în ultimii 2 sezoane care s-a reîntors în Franţa, dar a anunţat în schimb patru transferuri oficiale. După ce joi a oficializat achiziţionarea fraţilor Allahkaram Esteki (28 de ani) şi Sajad Esteki (26 de ani), internaţionali iranieni de top, astăzi au fost făcute publice alte două transferuri, cele ale lui Alin Şania (inter stânga) şi Daniel Bera (extremă stânga).

Wagner Ribeiro, impresarul lui Neymar (24 de ani), susţine că există trei cluburi care vor să plătească 200 de milioane de euro, clauza de reziliere a jucătorului pe care-l reprezintă. Cel mai probabil, declaraţiile sunt făcute pentru a forţa mâna Barcelonei. Neymar mare are doi ani de contract cu FC Barcelona şi până acum au existat doar tatonări între cele două părţi. Internaţionalul brazilian îşi doreşte un salariu de peste 15 milioane de euro, însă clubul catalan a stat până acum în aşteptare. Mai ales că situaţia financiară este destul de delicată, lucru înrăutăţit şi de retragerea Qatar Airways ca sponsor principal.

Noul portar al lui Dinamo, Laurenţiu Brănescu, a declarat la prima conferinţă de presă susţinută în tricoul lui Dinamo că a ales clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare pentru că îşi doreşte să evolueze cât mai mult, iar la formaţia antrenată de Ioan Andone are această oportunitate. Dinamo l-a împrumutat pe Laurenţiu Brănescu de la Juventus Torino. Portarul în vârstă de 22 de ani a fost transferat de campiona Italiei în 2012, care l-a împrumutat apoi la Juve Stabia, Lanciano, Haladas şi Omonia, iar din sezonul următor la evolua la Dinamo. Laurenţiu Brănescu are şi 12 selecţii în naţionala de tineret a României.

Ilie Năstase, fostul internaţional Iosif Rotariu şi Kassandra, actorul Victor Yila, arbitrul francez Herve Madramany sau George Cosac sunt doar câţiva din invitaţii de marcă care au participat la ediţiile de până de la Press Cup Dr.Oetker. La cea de-a treia ediţie a Press Cup Dr. Oetker, care se va desfăşura în acest week-end la Tenis Club din Curtea de Argeş, cei aproximativ 30 de jurnalişti vor avea parte de numeroase surprize. Din program face parte plimbare cu vaporaşul pe lacul Vidraru sau vizită la păstrăvăria Brătioara (www.pastravariabratioara.ro).

De asemenea, jurnaliştii interesaţi vor primi lecţii de tenis de la fosta mare jucătoare Cătălina Cristea. De altfel, Cătălina Cristea, directorul de turneu al ultimei ediţii a Dr. Oetker Junior Trophy din Bucureşti, va susţine o partidă demonstrativă de tenis cu fostul mare internaţional de fotbal Ilie Bărbulescu, fost component al echipei Steaua ’86, care acum 30 de ani a cucerit Cupa Campionilor Europeni.

94 de echipaje vor lua startul vineri în Marele Premiu al Oraşului Braşov, competiţie care va conta pentru a treia etapă a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă Dunlop (CNVCD), şi care se va desfăşura în Braşov, pe Drumul Poienii, care leagă municipiul de staţiunea turistică. Aflat la bordul noului său Mitsubishi EVO VI, Paul Andronic va încerca să îşi apere trofeul cucerit aici în 2015, care i-a adus şi titlul de campion naţional absolut anul trecut. Ovidiu Zaberca şi Lucian Răduţ, care pilotează fiecare câte un Mitsubishi EVO VIII, şi-au anunţat la rândul lor intenţia de a se impune la Braşov, considerat unul dintre cele mai spectaculoase trasee ale sezonului.

Fernando Varela, unul dintre cei mai buni jucători din lotul lui Laurenţiu Reghecampf, este curtat de PAOK Salonic, câştigătoarea play-offului din Grecia. Oficialii clubului grec au luat legătura cu omologii de la Steaua pentru a negocia transferul. Becali l-ar lăsa să plece pentru o sumă de aproximativ trei milioane de euro. Steaua ar putea suferi o nouă pierdere importantă. Fernando Varela a fost transferat de Steaua în 2013 de la FC Vaslui pentur 1,25 milioane de euro. Fundaşul de 28 de ani este însă tentat să încerce o nouă provocare. Până acum, Varela a jucat pentru Estoril, Rio Maior, Trofenso, Feirense, FC Vaslui şi Steaua.

Ultraşii dinamovişti au publicat un filmuleţ din momentul în care i-au atacat pe membrii Peluza Sud Steaua într-un bar din Paris. Reamintim că Elias Bucurică, liderul Peluzei Cătălin Hîldan, a fost bătut de ultraşii Stelei de la Peluza Sud. Ulterior, dinamoviştii au căutat răzbunare şi i-au atacat pe stelişti într-un bar. Suporterii români s-au bătut între ei la Paris după meciul cu Franţa. Scânteia a fost aprinsă de ultraşii de la Peluza Sud, care l-au atacat pe Elias Bucurică, liderul PCH. Dinamoviştii au căutat răzbunare şi i-au atacat pe agresorii lui Bucurică într-un bar din Paris. În urma acestui incident, nouă persoane au fost reţinute şi ulterior au fost eliberate şapte. Suporterii lui Dinamo au publicat acum un filmuleţ cu momentul în care atacă barul în care se aflau stelişti. Pe imgini se poate observa cum ultraşii Stelei sunt surprinşi şi încearcă să se refugieze în bar.

Jucătoarea de tenis Irina Begu (locul 26 în clasamentul mondial) a pierdut, meciul cu bulgăroaica Tsvetana Pironkova (poziţia 72 WTA), scor 3-6, 3-6, în optimile turneului de la Birmingham, disputat pe iarbă şi dotat cu premii totale de 846.000 dolari. Meciul a durat o oră şi zece minute. Irina a servit trei aşi şi a comis cinci duble greşeli. Românca a avut un procentaj bun al mingilor câştigate cu primul serviciu (67%), dar a fost deficitară cu a doua minge (doar 25% procent de reuşită). În schimb, Pironkova a fost autoritară cu primul serviciu, cu doar cinci puncte pierdut din 27. Begu şi-a pierdut de patru ori serviciul şi a reuşit un break. Pironkova este o specialistă a acestei suprafeţe de joc (un sfert de finală şi o semifinală la Wimbledon), în timp ce Begu are un bilanţ negativ pe iarbă, 7 victorii şi 15 înfrângeri.

Dublul format din Irina Begu şi Raluca Olaru a pierdut, meciul cu perechea cehă Karolina Pliskova/Barbora Strycova, scor 6-2, 0-6, 8-10, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Birmingham (Marea Britanie), disputat pe iarbă şi dotat cu premii totale de 846.000 dolari. Meciul a durat o oră, iar româncele au avut o evoluţie contrastantă. În primul set, Begu şi Olaru şi-au pierdut o singură dată serviciul şi au izbutit trei break-uri, dar în setul secund nu au câştigat niciun punct pe primul serviciu şi niciun game. În maxi-tiebreak, româncele au avut 5-3, dar au cedat cu 8-10. Pentru participarea în turneul de la Birmingham, dublul Begu/Olaru va primi un punct în clasamentul WTA şi un cec în valoare de 3.675 de dolari. Irina Begu (25 de ani) ocupă în prezent locul 40 în clasamentul mondial de dublu, în timp ce Raluca Olaru (27 de ani) se află pe poziţia a 56-a.

PROGNOZA METEO
17 Iunie 2016

Vremea va fi cãlduroasã, canicularã chiar în orele amiezii în zonele de câmpie și podiș din vestul, nord-vestul, centrul si sudul țãrii, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã va atinge local și izolat va depãși pragului critic de 80 de unitãți. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 37 de grade, mai scãzute pe litoral și în Delta Dunãrii (25…28 de grade), iar cele minime se vor încadra între 14 și 22 de grade, mai coborâte în estul Transilvaniei, spre 10…11 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate spre searã și noaptea, în vestul și nord-vestul țãrii, precum și în zonele de deal și de munte din celelalte regiuni, unde local vor fi intensificãri ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie, descãrcãri electrice, iar pe arii restrânse averse, ce pot avea și caracter torențial și cãderi de grindinã.

Bucuresti

Vremea va fi cãlduroasã, canicularã la amiazã, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitãți. Temperatura maximã va fi de 35…36 de grade, iar cea minimã de 18…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *