Stiri pe scurt 17 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 17 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 17 ianuarie. In anul 1834, s-a încheiat o Convenţie ruso-turcă la Petersburg, prin care Poarta a recunoscut Regulamentul organic potrivit prevederilor Tratatului de la Adrianopol din septembrie 1829. S-a prevăzut ca, în mod excepţional, primii domni ai celor două Principate Române să fie numiţi de cele două puteri semnatare ale Convenţiei.

Un elev în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa a obţinut punctaj maxim la matematică, materie considerată ca cea mai dificilă a testului Scholastic Assessment Test (SAT), echivalentul american al examenului de bacalaureat. Alexandru Oprea a susţinut în ianuarie testele SAT, la Matematică şi Fizică, obţinând la materie considerată ca cea mai dificilă un punctaj de 800, maximul posibil, iar la fizică 755 puncte. Subiectele acestui examen, după părerea lui Alex, nu dau mari greutăţi unui elev român care e obişnuit să se pregătească în mod constant la diferitele discipline, singura problemă, din perspectiva lui, fiind timpul scurt alocat fiecărei întrebări.

Alexandru, elev cu rezultate deosebite la învăţătură şi olimpic premiat naţional la fizică, a venit special de la Brăila, unde a studiat primii opt ani de şcoală, pentru a-şi continua studiile liceale la Liceul Internaţional de Informatică, unde are posibilitatea de a-şi aprofunda studiile în domeniul fizicii, marea lui pasiune. El doreşte să se specializeze în domeniul Inginerie, preferând în special mediul academic din Statele Unite.

Alex nu este un străin al succeselor internaţionale, anul trecut fiind premiat cu Medalia de bronz la ISWEEP – Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu, care pot fi susţinute. Concursul, organizat la Houston, SUA, în luna mai, a avut peste 500 de proiecte din peste 70 de ţări. Alexandru Oprea a făcut parte din echipa care a realizat proiectul „Scientialab of future”, un laborator virtual de programare web. Alex este pasionat şi de robotică, iar acum are ochii pe Olimpiada de fizică, pregătindu-se pentru următoarea etapă.

Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, propunerea fiind trimisă la Cotroceni pentru a fi semnata de preşedintele României. Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcţie. SRI anunţă că verificările demarate în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă şi a imaginilor publicate de acesta s-au finalizat, fiind întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea lui Florian Coldea, „dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale serviciului care au fost vehiculate public”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, înainte de şedinţa Plenului CSM, în legătură cu legea amnistiei şi a graţierii, că va discuta despre o eventuală legea a graţierii cu premierul după ce se vor încheia discuţiile la CSM. La discuţiile cu ministrul justiţiei, asociaţiile de magistraţi AMR şi UNJR au subliniat că pentru o eventuală lege a graţierii este necesară o dezbaterea publică. Şefii marilor parchete, DNA, DIICOT şi Parchetul General, s-au pronunţat împotriva unei astfel de legi.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, afirmând că va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellving, pentru a veni în faţa aleşilor. Întrebat dacă are studii în domeniul securităţii naţionale, Adrian Ţuţuianu a spus că nu, făcând trimitere la CV-ul său şi amintind ”un curs de o lună şi jumătate la Colegiul Naţional de Apărare, nu la Colegiul Naţional de Informaţii”. Întrebat în legătură cu acest dosar, el a precizat: ”În anul 2012 a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză care mă privea pe mine. Vă spun astăzi că a fost soluţionat”.

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” se delimitează de declaraţiile lui Florin Iordache, potrivit cărora graţierea ar fi susţinută de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, precizând că situaţia gravă a sistemului penitenciar nu e nouă şi nici inedită. Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” se prezintă ca persoană juridică de drept privat, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică. Preşedintele asociaţiei este judecătorul Curţii de Apel Bucureşti, Dragos Călin, iar asociaţia are câteva sute de membri.

Fostul premier al României Petre Roman a ajuns, la sediul Parchetului General, unde a fost chemat de procurorii militari pentru a i se aduce la cunoştinţă actul de inculpare în dosarul Mineriadei. Petre Roman nu a făcut declaraţii jurnaliştilor în momentul în care a ajuns la sediul Parchetului General. Acesta este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, inculparea fiind unul dintre actele procedurale anterioare trimiterii în judecată. În perioada evenimentelor din 1990, Petre Roman era premier al României. Şi fostul preşedinte al României din acea perioadă, Ion Iliescu, a dobândit calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei, acesta prezentându-se luni la sediul parchetului. Ion Iliescu nu a dat declaraţii procurorilor.

Angajaţii Circului Globus din Capitală susţin că dacă legea va fi modificată astfel încât animalele să nu mai poată fi folosite în spectacole, „circul va muri”, aceştia spunând că animalele de la circ sunt tratate foarte bine, iar problema interzicerii folosirii lor trebuie tratată cu diplomaţie. Angajaţii Circului Globus din Capitală nu sunt de acord cu proiectul Primăriei Generale a Capitalei prin care se doreşte interzicerea folosirii animalelor în circuri şi nici cu petiţia ONG-urilor apărută în mediul online, care are acelaşi obiectiv. Cele două iniţiative au fost luate după ce, săptămâna trecută, 11 animale au murit într-un incendiu izbucnit într-o clădire ce aparţinea Circului Globus.

Elicopterul SMURD care va deservi judeţul Constanţa în locul celui prăbuşit în urmă cu doi ani în apele lacului Siutghiol din Mamaia, accident în care au murit patru oameni, a fost recepţionat, la Baza Aeromedicală SMURD din Constanţa. Noul elicopter, de tip Eurocopter EC- 135, este identic ca navigaţie şi medical cu celelalte elicoptere operate de SMURD, având configuraţia standard – pentru doi piloţi, medic, asistentă şi pacient, furnizor fiind Airbus Helicopters Romania SA. Proprietarul aparatului este judeţul Constanţa, prin Consiliul Judeţean, iar utilizator este Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Fostul deputat Elena Udrea a comentat cele mai recente afirmaţii ale lui Sebastian Ghiţă spunând că prin ultimele dezvăluiri aflăm ce căuta generalul Florian Coldea în februarie 2015 la vila de la Cheia, unde a avut loc ultima discuţie privată Ghiţă-Coldea. Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt agenţi ai unui serviciu secret străin, care aparţine unui stat partener al României, susţine Sebastian Ghiţă în a opta înregistrare. Ghiţă îl acuză pe Coldea că a prezentat facturi false la SRI în legătură de vacanţele pe care le-au petrecut împreună.

Alexa, vocea Amazon, este în prezent cel mai popular asistent vocal şi îi oferă gigantului ecommerce un serios avantaj faţă de firme precum Apple, Google sau Microsoft, potrivit Financial Times. Când Amazon a lansat Alexa a fost pe fondul unui eşec total: încercarea companiei de a crea un smartphone de succes – numit Fire -, care a fost lamentabilă, cauzând un declin de cel puţin 170 milioane de dolari spre sfârşitul lui 2014. Analiştii l-au numit cel mai prost telefon făcut vreodată.

Produsul Alexa a fost lansat iniţial pe boxa Echo, la doar 2 săptămâni după eşecul cu telefonul Fire, reuşind să devină prima boxă inteligentă cu comenzi vocale care să aibă un succes real la public. În cei doi ani de la lansare, Alexa s-a răspândit ca focul sălbatic, iar serviciul vocal este acum integrat în zeci de gadget-uri, inclusiv frigidere, iar cât de curând maşini.

Pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti se desfăşoară îngreunat, din cauza viscolului, vizibilitatea fiind scăzută sub 100 de metri. Şi pe Autostrada Bucureşti-Constanţa se circulă în condiţii de iarnă. În judeţul Călăraşi, mai multe sectoare de drumuri din judeţul Călăraşi au fost închise din cauza viscolului. Pe Autostrada 2 circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă şi se acţionează cu utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant, iar pe Autostrada A4 nu se mai înregistrează precipitaţii. Pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti se circulă îngreunat.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să manifeste prudenţă sporită la volan, să nu se angajeze în depăşiri riscante, să păstreze distanţa în mers şi să folosească luminile de întâlnire, iar dacă vizibilitatea scade semnificativ şi pe cele de ceaţă. Ministerul Afacerilor Interne anunţă că pe drumurile aflate sub incidenţa codului galben de viscol şi zăpadă se circulă îngreunat, pe Autostrada Bucureşti-Constanţa vizibilitatea fiind sub 50 de metri. Porturile Medgidia, Midia, Murfatlar şi Bara Sulina sunt închise din cauza vântului puternic.

2CELLOS, cel mai electrizant şi dinamic duo al muzicii instrumentale, revine la Bucureşti cu noul album “Score”, în cadrul unui concert susţinut la Sala Palatului, în data de 5 decembrie 2017, de la ora 20:00. Concertul face parte din turneul mondial în care cei doi violoncelişti croaţi, Luka Sulic şi Stjepan Hauser, vor porni în vara acestui an, acompaniaţi de Orchestra Simfonică din Londra, condusă de dirijorul Robin Smith. Un eveniment organizat de Balkan Entertainment Group.

2CELLOS au zguduit YouTube-ul cu milioanele de vizualizări ale unicei versiuni video realizate după „Smooth Criminal” al lui Michael Jackson, în 2011. Iar talentul lor continuă să impresioneze atât cu hiturile rock precum “Thunderstruck” sau “Highway to Hell”, cât şi cu adaptările unor teme din marii clasici, cum ar fi Bach sau Vivaldi. Electrizează publicul, iar concertele lor se desfăşoară de cele mai multe ori cu casa închisă, indiferent pe ce meridian al lumii s-ar afla.

Retailerul suedez de mobila IKEA, care deţine în magazine în nordul Capitalei, a primit aprobarea Primăriei Generale a Capitalei pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru magazinul IKEA de pe Bulevardul Theodor Pallady, nr. 57. Retailerul face primii paşi pentru deschiderea magazinului cu numărul doi de pe piaţa locală. Acest magazin va fi construit pe piloni, va avea o suprafaţă de aproximativ 37.000 de metri pătraţi şi va contribui la crearea a 300 de locuri de muncă, în urma unei investiţii de 80 de milioane de euro – reprezentând valoarea cumulată a terenului şi a construcţiei.

Unitatea este programată să fie deschisă în 2018. În paralel, IKEA caută terenuri pentru magazine în Timişoara, Braşov şi Cluj-Napoca, conform celor mai recente date. Compania a vândut în 2015 peste 17,3 mil. produse, cel mai căutat produs fiind mobilierul pentru sufragerie care s-a vândut în peste 80.000 de exemplare, urmat de mobilierul pentru bucătărie vândut în 5.500 de exemplare.

Dezvoltatorul de jocuri Ubisoft a majorat salariul pentru entry-level game tester, începând din luna decembrie 2016, la 1.750 lei. Ubisoft este unul dintre cei mai vechi angajatori din industria locală a jocurilor video, având peste 1.500 de angajaţi în prezent. În funcţie de vechimea în companie, angajaţii beneficiază de asigurări de viaţă şi sănătate, un fond de pensie facultativă, precum şi alte servicii şi facilităţi.

Ubisoft este unul dintre cei mai vechi angajatori din domeniul jocurilor video, prezent de 25 de ani în România şi având peste 1.500 de angajaţi în departamentele Producţie, Quality Control şi IT. Studioul de la Bucureşti a realizat jocuri de succes ca Silent Hunter, Blazing Angels sau H.A.W.X, iar în ultima perioadă studioul a migrat catre co-development participând la realizarea unor jocuri ca Just Dance, Assassin’s Creed, Ghost Recon si Watch Dogs.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat că proiectul de buget prevede un serviciu al datoriei publice de 10 miliarde de lei şi fonduri europene de 21-22 de miliarde de lei. Acesta a spus că în proiectul de buget sunt prevăzute fonduri europene de circa 21-22 de miliarde de lei şi cheltuieli de 25-26 de miliarde de lei. Un leu care se înregistrează că venit din fonduri europene se reflectă în cheltuieli 1,2-1,3 lei.

Pompierii anunţă că, în ultimele şapte zile, numărul incendiilor a crescut cu 30 de procente faţă de anul trecut, în această perioadă fiind realizate peste 500 de intervenţii pentru stingerea focului. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, luni, că în ultima săptămână au avut loc peste 9.500 de intervenţii, 553 fiind pentru lichidarea incendiilor. În perioada 9-15 ianuarie, 90 de persoane aflate în dificultate au fost salvate, iar alte cinci şi-au pierdut viaţa în incendii şi explozii, transmit pompierii.

Placebo, una dintre cele mai apreciate şi influente formaţii ale ultimelor decenii, a ales să celebreze 20 de ani de carieră printr-un concert special în România, ce se va desfăşura pe 28 iunie, la Arenele Romane. În concertul programat pe 28 iunie, la Arenele Romane, publicul îi va însoţi pe Brian Molko, Stefan Olsdal & co. într-o călătorie retrospectivă parcurgând 20 de ani, şapte albume de studio incluse în top 20 şi zeci de amintiri şi stări de spirit inspirate de ritmurile captivante şi de versurile intrigante ale unor piese ca “Pure Morning”, “The Bitter End”, “Every me and Every You” sau “Teenage Angst”.

Antologia „Femei periculoase, vol. 1”, care a fost coordonată de scriitorii George R.R. Martin şi Garden Dozois, va apărea în limba română. Războinice care manevrează cu măiestrie sabia, femei pilot, femei din spaţiu, ucigaşe în serie, femei fatale irezistibile, vrăjitoare, fete rele, rebele şi supereroine. Toate, în palpitanta antologie „Femei periculoase” concepută de George R.R. Martin şi Gardner Dozois. Joe Abercrombie, Jim Butcher sau Brandon Sanderson se întâlnesc cu Lev Grossman şi Carrie Vaughn în paginile unei cărţi în care cititorul va găsi SF, fantasy, horror, suspans, care contrazice orice aşteptări şi confirmă că, într-adevăr, imaginaţia nu are limite.

Antologia cuprinde poveşti pentru toate gusturile. Dacă cititorii sunt pasionaţi de romane istorice precum „Outlander”, reprezentanţii editurii Nemira le recomandă „Cântecul Norei”, dacă sunt fani ai trilogiei „Magicienii”, nu trebuie să rateze povestirea lui Lev Grossman din acest volum, iar dacă sunt cititori de thrillere, „Ştiu cum să le-agăţ” şi „Sau mi s-a frânt inima” sunt poveştile potrivite. George R.R. Martin şi Gardner Dozois au coordonat mai multe antologii împreună, publicând mereu autori în vogă şi alegând tematici inetersante: „Războinicii”, „Străzi întunecate”, „Cântece de dragoste şi moarte” şi altele.

Eugene A. Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani. Familia astronautului a confirmat decesul luni, declarând că Eugene a murit în urma unor ”probleme de sănătate continue”. Cernan a câştigat mai multe distincţii de-a lungul celor 13 ani petrecuţi în serviciul NASA. A fost al doilea american care a ajuns în spaţiu şi unul dintre cei trei oameni care au păşit pe Lună de două ori.

Un tribunal din Egipt a luat hotărârea finală de a respinge planul guvernamental de a transfera două insule nelocuite din Marea Roşie statului Arabia Saudită. Decizia a fost aclamată în Cairo după ce la mijlocul anului 2016 avuseseră loc confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine în capitala egipteană, mii de oameni ieşind în stradă pentru a protesta faţă de decizia preşedintelui egiptean de a ceda cele două insule Arabiei Saudite. Verdictul tribunalului egiptean confirmă suverenitatea Egiptului asupra insulelelor Tiran şi Sanafir, Guvernul de la Cairo eşuând să ofere dovezi că cele două insule ar fi saudite.

Liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Guy Verfofstadt, a anunţat că se retrage din cursa pentru preşedinţia Parlamentului European şi îl va susţine pe Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European (PPE). Noul preşedinte al Parlamentului European urmează să fie ales după ce actualul preşedinte, socialistul Martin Schulz, a anunţat că se va retrage pentru a putea reveni în politica germană. În cursa pentru şefia PE au rămas Antonio Tajani, Gianni Pittella, Helga Stevens, Eleonora Forenza, Laurenţiu Rebega, Jean Lambert. Europarlamentarul român Laurenţiu Rebega candidează la preşedinţia Parlamentului European din partea grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, care reuneşte mai multe formaţiuni de extremă-dreapta din Europa, inclusiv Frontul Naţional din Franţa şi Liga Nordului din Italia.

Rusia se aşteaptă să poarte un dialog cu Administraţia Trump pe tema stablităţii strategice, inslusiv despre arme nucleare sau scutul american antirachetă din Europa. Lavrov a adăugat că un asemenea dialog ar putea acoperi subiecte precum armele hipersonice, scutul american antirachetă din Europa, armele spaţiale sau teste nucleare. El a mai spus că Rusia este pregătită să se întâlnească cu Administraţia lui Donald Trump pentru a discuta despre aceste aspecte după ce va fi învestit în funcţie preşedintele-ales.

Guvernul de la Londra nu era pregătit pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din Uniunuea Europeană, iar acum pare să improvizeze o strategie privind Brexit. Toate acestea arată cât de neajutorat este Guvernul britanic în faţa unei situaţii pe care unii dintre ei nu au dorit-o. Oficialul a mai adăugat că Franţa a dori ca articolul 50 din Trataul de la Lisabona să fie activat cât mai curând posibil.

Opt persoane au rănite în urma unor împuşcături care au avut loc în timpul unui marş care era organizat în oraşul american Miami la un monument comemorativ al activistului politic Martin Luther King. Nu au fost raportate decese, deşi opt persoane au fost rănite în urma atacului armat. Victimele aveau între 11 şi 30 de ani. Una dintre persoane rănite, un tânăr de 20 de ani, a fost internat în spital, aflându-se în stare gravă. Poliţia a reţinut două persoane pentru a le interoga, două arme fiind recuperate în urma unor cercetări extinse.

Presupusul autor al atacului terorist comis de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi, a fost arestat. Abdulkadir Masharipov, un islamist din Uzbekistan, este considerat autorul atacului comis de Revelion în clubul de noapte Reina din Istanbul. Teroristul a fost arestat în cartierul Esenyurt din Istanbul, au anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi autorităţile turce. Individul se ascundea în casa unui prieten de origine kirghiză. Teroristul a omorât 39 de persoane şi a rănit alte zeci în atentatul revendicat de reţeaua fundamentalistă sunnită Stat Islamic. Printre victime s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, nu va da curs solicitării preşedintelui Igor Dodon de rechemare în ţară a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat Guvernului iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului ţării sale în România, Mihai Gribincea. Decizia a survenit după ce Mihai Gribincea a declarat, în cadrul unei emisiuni, că decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

Premierul britanic Theresa May, care urmează să susţină un discurs pe tema Brexit, va anunţa că Marea Britanie nu va negocia pentru un acord prin care să rămână „jumătate înăuntru şi jumătate în afara” Uniunii Europene. Printre cele 12 priorităţi cu privire la procesul de Brexit pe care May ar urma să le anunţe în discursul de marţi se numără şi părăsirea pieţei comunitare a Uniunii Europene, conform unor informaţii obţinute de jurnaliştii de la The Telegraph. May ar urma să fie mai puţin exclipită cu privire la planurile de a părăsi uniunea vamală europeană, însă este clar că M.Britanie nu va rămâne membră.

Supectul arestat de autorităţile turce a recunoscut că a comis atacul terorist de Revelion într-un club de noapte din Istanbul. Guvernatorul a precizat că amprentele suspectului se potrivesc cu cele ale atacatorului. Oficialul turc a mai adăugat că autorul atentatului este din Uzbekistan, însă a fost antrenat în Afganistan şi a indicat că este cert faptul că atacul a fost comis în numele reţelei teroriste Stat Islamic. Arestarea autorului atacului de la un club de noapte din Istanbul a fost confirmată şi de premierul turc Binali Yildirim.

Firma aerospaţială Rolls-Royce a fost de acord să plătească 671 de milioane de lire sterline pentru a finaliza un caz de corupţie şi mită în Statele Unite şi Marea Britanie. Firma aerospaţială va plăti 497 de milioane de lire către Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie, care investighează acuzaţiile de fraudă şi corupţie. SFO a început să investigheze reclamaţiile în 2012, când a cerut firmei informaţii despre suspiciunile de mită din China, Indonezia şi alte pieţe.

Rolls-Royce a fost de acord să plătească 170 de milioane de lire Departamentului de Justiţie din Statele Unite. Alte 21,5 milioane de lire ar urma să fie plătite supraveghetorilor din Brazilia, a menţionat compania. Compania, unul dintre cei mai mari exportatori de bunuri din Marea Britanie, produce motoare pentru avioane, trenuri, vapoare şi submarine nucleare.

Căutările subacvatice pentru epava avionului Malaysia Airlines MH370 s-au încheiat, fără a gasi vreun indiciu cu privire la locaţia epavei avionului care a dispărut în anul 2014, au anunţat autorităţile din Australia, China şi Malaysia. Avionul, care ave la bord 239 de persoane, a dispărut în timpul zborului din Kuala Lumpur spre Beijing. Voice 370, un grup de sprijin pentru familiile victimelor accidentului aviatic, a cerut anchetatorilor să continue cercetările pentru a nu lăsa chestiunea nesoluţionată.

Cei mai mulţi pasageri erau din China. Singurele indicii confirmate privind MH370 sunt trei fragmente din avion descoperite în Mauritius, pe insula franceză Reunion şi pe o insulă aflată în largul coastelor Tanzaniei. Alte 30 de fragmente despre care se crede că provin de la avionul MH370 au mai fost găsite şi pe plaje din Mozambic, Tanzania şi Africa de Sud.

Forumul Economic Mondial de la Davos va fi diferit anul acesta, principalele teme fiind vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, provocările globalizării, efectele Brexit, politicile noului preşedinte al SUA, Donald Trump, şi impactul nefast al populismului asupra prosperităţii. Donald Trump va eclipsa evenimentele de săptămâna aceasta. Instalarea noului preşedinte american va avea loc vineri, în ultima zi a forumului. Puţini dintre acoliţii lui vor fi prezenţi, cu o excepţie notabilă: Anthony Scaramucci, un personaj rar de tip Davos în echipa lui Trump, care va vorbi despre viitorul SUA.

SPORT

Gigi Becali scoate la iveală acte de la începutul anilor 2000 prin care încearcă să demonstreze că a preluat legal Steaua, iar acuzele ce îi sunt aduse acum inclusiv de foşti apropiaţi, printre care se numără şi Victor Piţurcă, nu au temei. Becali a prezentat presei acte prin care, spune el, se arată faptul că a creditat clubul de fotbal Steaua cu aproximativ 10 milioane de euro în perioada 2000-2003, dar şi documente ce arată că Laurenţiu Roşu (fost comandat al CSA Steaua) şi George Boroi (pe atunci adjunct al lui Roşu) au votat pentru transformarea clubului de fotbal Steaua în societate pe acţiuni. Pe listă apare şi Victor Piţurcă, care recent l-a acuzat public pe Becali că a „furat” clubul Steaua.

Şocul suferit de Halep în primul tur la Australian Open, scor 3-6, 1-6 cu Rogers, a fost pus de Simona pe seama unei accidentări la genunchi, însă jurnaliştii din ţara cangurilor nu sunt de acord cu sportiva noastră. Site-ul oficial al Australian Open a publicat un articol critic despre Halep, constănţeanca fiind ironizată pentru atitudinea pe care a arătat-o la conferinţa de presă. Austranlienii consideră că motivul invocat de Halep pentru înfrângerea din turul I face parte dintr-o stratagemă la care jucătoarele importante apelează de multe ori.

George Becali, finanţatorul FCSB, a susţinut o conferinţă de presă în care a încercat să lămurească situaţia actuala a echipei sale în războiul cu CSA Steaua. Becali a prezentat acte, a făcut dezvăluiri şi a invocat perioada mare de timp care a trecut până ca Armata să-şi dea seama că au existat nereguli în preluarea echipei de fotbal. Becali a spus că, până la preluarea oficială a echipei din 2003, a băgat bani în Steaua încă din anul 2000. Finanţatorul FCSB susţine că în cazul în care va fi nevoit să schimbe numele echipei va merge la Curtea Supremă, la Luxemburg, şi va cere înapoi cele 10 milioane investite până să preia în mod oficial echipa.

Monica Niculescu (32 WTA) s-a plâns de dureri mari după eliminarea neaşteptată din primul tur al Australian Open, scor 6-2, 4-6, 6-4 pentru Anna Blinkova din Rusia, a 189-a jucătoare a lumii. Situaţia este similară cu cea a Simonei Halep (4 WTA), sportivă care a pus pe seama unei accidentări înfrângerea cu Shelby Rogers, scor 3-6, 1-6. Două dintre cele patru românce care au cedat în manşa inaugurală de la Australian Open au acuzat accidentări grave! După ce Simona Halep a declarat că nu s-a putut deplasa în meciul cu Shelby Rogers, a venit rândul Monicăi Niculescu să se plângă.

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic, locul 2 ATP şi cap de serie numărul 2, s-a calificat, marţi, în turul al doilea la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale de 50 de milioane de dolari. În runda inaugurală, fostul lider al ierarhiei mondiale a trecut, în minimum de seturi, de spaniolul Fernando Verdasco (40 ATP), scor 6-1, 7-6 (4), 6-2, în două ore şi 23 de minute de joc. Djokovic şi-a asigurat astfel un cec în valoare de 80.000 de dolari şi 45 de puncte în ierarhia mondială, în urma calificării în turul 2. În această rundă a competiţiei, va juca împotriva câştigătorului dintre Denis Istomin (Uzbekistan, 117 ATP) şi Ivan Dodig (Croaţia, 170 ATP).

Lucian Sânmărtean a confirmat în urmă cu puţin timp transferul la Al-Taawon, acolo unde va colabora din nou cu tehnicianul Costel Gâlcă, alături de care a mai lucrat la Steaua. Cel mai vânat mijlocaş din Liga 1 s-a decis asupra viitorului său şi va fi antrenat de Costel Gâlcă, la Al-Taawon, în Arabia Saudită, acolo unde va petrece cel puţin 6 luni şi va avea parte un salariu net superior faţă de opţiunile de transfer pe care le mai avea. Sânmărtean a fost căutat, în această iarnă, de echipe din Liga 1, dar şi de cluburi din strănătate. Dinamo, Viitorul şi Astra, au fost aproape să obţină semnătura fostului mijlocaş de la Pandurii, s-a vorbit şi despre interesul lui Skoda Xanthi, echipa antrenată de Răzvan Lucescu, dar în cele din urmă „Magicianul” a hotărât să revină în Arabia Saudită.

Cupa Africii pe Naţiuni este cea mai importantă competiţie din Africa. Prima ediţie a avut loc în 1957, în Sudan, astfel că anul acesta, turneul final împlineşte vârsta de 60 de ani. La prima ediţie au participat numai trei echipe: Egipt, Sudan şi Etiopia. Africa de Sud trebuia şi ea să participe, dar a fost exclusă deoarece dorea să folosească numai jucători de culoare albă. În 1959, la a doua ediţie, s-au întâlnit aceleaşi reprezentative, iar Egiptul a triumfat din nou. A treia ediţie a avut loc în 1962, iar de această dată s-au aliniat la start şapte naţionale (Tunisia, Nigeria, Ghana, Kenya, Uganda, Etiopia şi Egipt). Turneul a continuat să crească de-a lungul timpului, astfel că în prezent, 16 echipe iau parte la această sărbătoare a fotbalului african.

Ediţia din acest an se va desfăşura în Gabon, iar fiecare grupă va avea un stadion care să-i gazduiască partidele. În ultima etapă, o partidă se desfăşoară pe un alt stadion deoarece ambele meciuri din grupă vor începe la aceeaşi oră, şi ar fi imposibil ca un stadion să găzduiască două confruntări în acelaşi timp. Coasta de Fildeş are cea mai bună cotă pentru câştigarea turneului (4.50), fiind urmată de Senegal (6) şi Algeria (7), pe un podium al caselor de pariuri. Cupa Africii pe Naţiuni este o competiţie de urmărit şi datorită numărului mare de vedete ce vor fi pe teren. Aubameyang, Sadio Mane, Eric Bailly, Riyad Mahrez, Franck Kassie sau Medhi Benatia, sunt doar câţiva jucători de top care vor juca pentru naţiunile lor.

Evoluţiile şterse îi atrag critici din toate părţile francezului Paul Pogba! Eamon Dunphy (71 de ani), fost jucător la academia lui Manchester United, îl critică pe fotbalistul francez, cel mai scump transfer din istorie, susţinând că preţul plătit în schimbul său este exagerat deoarece mijlocaşul este „inutil”. Pogba n-a făcut un meci grozav cu Liverpool (1-1), în etapa a 21-a din Premier League. Francezul sosit de la Juventus a provocat penalty-ul din care formaţia lui Jurgen Klopp a deschis scorul şi s-a mai remarcat doar prin faultul grosolan comis asupra lui Jordan Henderson. Fost internaţional irlandez, Dunphy susţine că Pogba nu s-a ridicat niciun moment la înălţimea sumei plătite în schimbul serviciilor sale.

La doar cateva saptamani distanta de jackpotul de peste 80.000 de lei cucerit de o jucatoare din Timisoara, un nou jackpot de top este adus in Romania de jocul Leprechaun Goes To Hell de pe platforma Unibet Casino. De aceasta data, castigatorul este din Bucuresti, in persoana lui Robert Alexandru. Interesant este ca acesta a obtinut castigul de 125.412 lei la doar o saptamana distanta de momentul in care si-a deschis contul pe unibet.ro! De fapt, pariurile sportive au fost cele care l-au atras initial, insa a descoperit rapid celelalte forme de divertisment oferite de platforma Unibet in tara noastra.

Valentin Cojocaru este foarte aproape de a schimba echipa. Tânărul portar plecat în vara trecută de la Steaua ar putea ajunge de la Crotone la Frosinone. Cojocaru nu a jucat niciun meci la gruparea aflată pe penultimul loc în Serie A şi este la un pas de a ajunge la Frosinone, echipă ce se află pe locul secund în Serie B. Potrivit sursei citate, negocierile dintre cele două cluburi sunt avansate şi este de aşteptat ca mutarea românului să se perfecteze în zilele următoare. Pentru Cojocaru, acest transfer ar putea reprezenta o şansă importantă a carierei: ar avea mai multe şanse de a juca.

Clubul italian de fotbal Juventus şi-a prezentat, într-un eveniment la Milano, noua siglă, cu două dungi albe pe fond negru, care formează litera „J”, emblemă pe care o va folosi din iulie 2017. Aceasta este cea de-a 10-a emblemă din istoria de aproape 120 de ani a clubului Juventus. Ultima dată, Juventus îşi schimbase sigla în 2004. Juventus se află pe primul loc în Serie A, la un punct în faţa echipei AS Roma. Aflată în cursa pentru al şaselea titlu consecutiv, formaţia pregătită de Massimiliano Allegri are şi un meci mai puţin disputat decât ocupanta locului 2.

Italienii dau un ultim asalt pentru Răzvan Marin. Belgienii de la voetballnieuws.be scriu că AS Roma a pregătit 2,5 milioane de euro pentru transferul mijlocaşului de la Viitorul. Oferta este apropiată de preţul de 3 milioane de euro pe care Gică Hagi l-a fixat pentru fotbalistul său. De Răzvan Marin s-au mai interesat şi Napoli sau Juventus din Serie A, precum şi Tottenham din Premier League. Răzvan Marin, în vârstă de 20 de ani, a jucat 85 de meciuri pentru Viitorul în Liga 1 şi a marcat 10 goluri. La echipa naţională de seniori a fost convocat de patru ori şi a marcat un gol, reuşită semnată în victoria cu 5-0 din Armenia.

Tehnicianul olandez Louis van Gaal, în trecut pe banca echipei Manchester United şi a naţionalei Olandei, a declarat că nu crede că va mai antrena vreodată. Van Gaal, în vârstă de 65 de ani, nu a mai antrenat din mai 2016, după ce a fost demis de la conducerea echipei Manchester United. El a făcut anunţul, după ce a primit un premiu pentru întreaga cariera din partea guvernului din Olanda. De-a lungul carierei de 26 de ani, olandezul a mai pregătit echipele Ajax Amsterdam, FC Barcelona, Bayern Munchen şi AZ Alkmaar. Van Gaal a câştigat, printre alte trofee, Liga Campionilor, Cupa UEFA, precum şi titluri de campionatele din Spania, Germania şi Olanda.

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat, marţi, în turul al doilea la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii în valoare totală de 50 de milioane de dolari. În runda inaugurală, fostul lider mondial a învins-o pe elveţianca Belinda Bencic, sportivă aflată pe locul 59 WTA, scor 6-4, 6-3, într-o oră şi 21 de minute de joc. De-a lungul partidei, Serena Williams a cedat în două rânduri pe propriul serviciu, însă a reuşit patru break-uri.

În urma calificării în turul secund, Williams şi-a asigurat un cec în valoare de 80.000 de dolari şi 70 de puncte WTA. În turul al doilea, Kerber va juca împotriva sportivei cehe Lucie Safarova, ocupanta locului 61 în ierarhia mondială. Safarova a trecut în primul tur de belgianca Yanina Wickmayer, scor 3-6, 7-6 (7), 6-1. Serena Williams, în vârstă de 35 de ani, are în palmares şase titluri cucerite la Australian Open: 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015. Ca să revină pe prima poziţie în clasamentul WTA la finalul Australian Open, Serena Williams trebuie să câştige turneul, iar germanca Angelique Kerber, actualul lider, să nu ajungă în finală.

Marca „Oţelul” urmează să fie scoasă la licitaţie, la un preţ accesibil pentru Suporter Club Oţelul, grupare înfiinţată de fani în vara anului trecut şi care se doreşte a fi continuatoarea campioanei din 2011: 5.000 de euro. „MB Management”, firma care este lichidator judiciar al intratei în faliment FC Oţelul SA, a făcut public un raport către Adunarea Creditorilor, în care comunică preţurile de la care intenţionează să înceapă licitaţia pentru vânzarea „palmaresului Fotbal Club Oţelul SA”, în urma evaluărilor făcute de o casă de licitaţie de obiecte de artă. În raport se precizează că nu există precedent la nivel naţional pentru astfel de tranzacţii, iar creditorii au fost convocaţi mâine, pentru a decide dacă aprobă sau nu pornirea licitaţiei în condiţiile propuse de lichidator.

La vânzare vor fi scoase cinci loturi: marca „Oţelul” – la preţul de pornire de 5.000 de euro; palmaresul Clubului de Fotbal Oţelul, care înseamnă de fapt 80 de cupe câştigate de echipele de seniori şi juniori, inclusiv trofeul de campioană şi Supercupa României obţinute în 2011 – preţ 3.000 euro; colecţie de portrete-caricaturi ale jucătorilor (26 de desene) – preţ 300 de euro; istoria FC Oţelul în imagini (106 fotografii) – 2.000 de euro; echipament sportiv (214 obiecte) – 1.500 de euro. Astfel, marca „Oţelul” şi trofeele, cele mai importante aspecte pentru continuatorii echipei roş-alb-albastre, ar putea fi redobândite pentru 8.000 de euro, dacă nu vor apărea opozanţi surpriză la licitaţie şi astfel preţul să crească.

Ioan Andone a vorbit despre negocierile eşuate cu Florin Cernat, jucător care s-a aflat în capul listei de transferuri a lui Dinamo în această iarnă, dar care în cele din urmă a decis să-şi prelungească înţelegerea cu FC Voluntari. „Fălcosul” spune că şi-ar fi dorit să-l transforme pe Cernat în „piesa” cea mai importantă a echipei sale, fiind dispus să schimbe inclusiv sistemul de joc pentru a-i facilita intrarea în echipă. Deşi un transfer la Dinamo i-ar fi adus aproape sigur şi o nouă participare în cupele europene, mutarea a picat în cele din urmă din cauza pretenţiilor uriaşe avute de clubul ilfovean. FC Voluntari ar fi cerut aproximativ 500.000 de euro pentru a-l lăsa pe Cernat să joace la Dinamo, deşi mijlocaşul de 36 de ani se afla în ultimele 6 luni de contract.

Sunderland şi Everton l-au transformat pe Bradley Lowery, un puşti diagnosticat cu cancer în fază terminală, în mascotă la meciurile cu Chelsea, respectiv Manchester City, şi au ajutat la strângerea de fonduri pentru tratamentul său. Acesta le-a mulţumit purtând tricouri speciale cu mesajul „Cancerul nu are culoare”. „Cancerul nu are culori” şi „Mulţumesc, Everton”, scris pe un tricou al lui Sunderland sunt mesajele care au devenit viral pe Twitter. Bradley Lowery a fost invitat să dea lovitura de start în ambele partide şi a fost lăsat să înscrie goluri pe ambele arene, fiind aclamat de public. Mai mult, în semn de admiraţie pentru lupta pe care o poartă şi de încurajare, internauţii i-au făcut lui Bradley şi un card în jocul FIFA 17.

Al patrulea episod al serialului dedicat golurilor din prima parte a Ligii I le prezintă pe cele izbutite în urma fazelor fixe din afara careului. Adică lovituri libere indirecte sau cornere. De altfel, în tabelul de mai jos, în dreptul golurilor a fost trecut locul de unde a avut punctul de plecare faza care l-a precedat. S-au marcat în total 40 de goluri din asemenea situaţii (11,4% din totalul de goluri), cele mai multe, 26, survenind în urma cornerelor, restul de 14 în urma loviturilor libere indirecte din afara careului.

Numărul marcatorilor s-a ridicat la 37. # CFR Cluj şi Dinamo au fost fruntaşele, cu câte 5 astfel de reuşite, urmate îndeaproape de Steaua cu 4. # La polul opus, Pandurii a fost singura care n-a izbutit vreunul. # Din punctul de vedere al jucătorilor, liderul acestor goluri a fost de departe Rotariu (Dinamo), cu 4 asemenea goluri, de altfel singurul care a izbutit mai mult de unul. # Ardeal a primit cele mai multe goluri în asemenea condiţii, 8. O urmează: 6 – FC Voluntari; 5 – ACS Poli; 4 – FC Botoşani; 3 – CSMP Iaşi; 2 – CFR Cluj, Gaz Metan, Pandurii, CS U Craiova, Viitorul; 1 – Astra, Concordia, Dinamo, Steaua.

PROGNOZA METEO
17 Ianuarie 2017

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a țãrii, geroasã dimineața și noaptea local în nord și centru. Cerul va fi mai mult noros. În regiunile sudice și sud-estice, temporar va ninge pe arii relativ extinse, iar vântul va continua sã prezinte intensificãri, cu viteze de 40…50 km/h. Local în județele Ialomița, Buzãu, Brãila, Tulcea și Vrancea rafalele vor depãși 55…60 km/h. Rafale de peste 55…60 km/h vor fi și în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Cãlãrași și Constanța, unde ninsorile, moderate cantitativ, vor fi viscolite. În sud-estul județului Constanța vor mai fi precipitații mixte. În celelalte regiuni, ninsori vor fi posibile izolat, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în zona de munte. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 4 grade, iar cele minime, în general, între -13 și -3 grade. În zonele joase de relief din jumãtatea de nord a țãrii, îndeosebi în a doua parte a intervalului, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi rece, iar cerul noros. Temporar vântul va atinge 45…50 km/h și vor fi intervale de timp în care va ninge slab. Temperatura maximã va fi de -3…-2 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de -5 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *