Stiri pe scurt 17 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  17 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 17 ianuarie. In anul 1834,s-a încheiat o Convenţie ruso-turcă la Petersburg, prin care Poarta a recunoscut Regulamentul organic potrivit prevederilor Tratatului de la Adrianopol din septembrie 1829. S-a prevăzut ca, în mod excepţional, primii domni ai celor două Principate Române să fie numiţi de cele două puteri semnatare ale Convenţiei.

Cursurile în unităţile de învăţământ din Bucureşti şi judeţul Ilfov vor fi suspendate luni, din cauza vremii. Decizia suspendării cursurilor pentru ziua de luni a fost luată ca urmare a ninsorilor şi viscolului, Bucureştiul şi judeţul Ilfov fiind de sâmbătă seară sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol.

În Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Buzău, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, avertizate cu cod portocaliu, vântul depăşeşte la rafală viteze de 70-80 de kilometri pe oră, zăpada este troienită şi vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Sub avertizare cod galben sunt judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi.

Autostrada A2, sectorul Bucureşti – Feteşti, drumurile naţionale DN 2, DN 2C, DN 2B, DN 22 – din judeţul Buzău, DN 5B – în Giurgiu, DN 23B, DN 2M – în Vrancea şi DN 41- în judeţul Călăraşi sunt închise din cauza zăpezii şi a viscolului. Două drumuri naţionale – DN 23B şi DN 2N – şi două drumuri judeţene din Vrancea sunt închise circulaţiei, din cauza viscolului, mai multe maşini în care se află 15 persoane rămânând blocate în zăpadă. În ultimele ore, cel puţin zece autoturisme au rămas blocate în nămeţi, cele mai multe în zona de sud şi sud-est a judeţului, o parte dintre acestea fiind deblocate de echipele de intervenţie.

Peste 20 de trenuri de călători sunt anulate, duminică, pe rute spre şi dinspre Bucureşti, Constanţa, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Medgidia, Alexandria şi Roşiori, iar trenurile care circulă în sudul şi estul ajung la destinaţii cu întârzieri care depăşesc, în unele cazuri, două ore. Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe fondul viscolului şi ninsorilor din sudul şi estul ţării, în aceste zone fiind pregatite locomotive de rezervă şi echipaje suplimentare de intervenţie. Trenurile spre şi dinspre sudul şi estul ţării înregistrează întârzieri la sosirea şi plecarea din gări. În situaţia apariţiei unor defecţiuni la instalaţia electrică sau de încalzire, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităţilor, în alte vagoane şi le va acorda asistenţa necesară.

Peste 30 de persoane, între care cinci copii, au fost evacuate, dintr-un bloc din municipiul Focşani, după ce la subsolul imobilului a izbucnit un incendiu, patru echipaje de pompierii intervenind pentru stingerea focului. La faţa locului s-au deplasat patru echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Focşani cu două autospeciale de stingere incendii, o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. În momentul sosirii pompierilor, incendiul se manifesta la o boxă de la subsol blocului.

Din cauza fumului dens, 32 de locatari, între care şi cinci copii, au fost evacuaţi. Niciuna dintre persoanele evacuate nu a necesitat asistenţă medicală. Incendiul a fost stins de pompieri după o intervenţie care a durat aproximativ o oră. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit.

Peste 130 de maşini au fost avariate şi 191 de copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi de viscol. Daniel Vasile a precizat că nu are o situaţie pe sectoare privind copacii şi stâlpii căzuţi, însă diferenţa între sectoare nu este semnificativă. El a avertizat că numărul de copaci căzuţi ar putea creşte în orele următoare, având în vedere că aceştia se îngreunează din cauza zăpezii. n prezent, echipele ISU intervin, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, pe Şoseaua Iancului, strada Drumul Taberei, strada Malcoci, strada Dezrobirii, Şoseaua Olteniţei, Bulevardul Constantin Brâncoveanu.

Nicio arteră din Capitală nu este blocată din cauza zăpezii, dar se circulă cu dificultate pe unele străzi şi sunt probleme punctuale, iar ca măsură specială, s-a decis ca ambulanţele să fie însoţite de utilaje mici de deszăpezire. In noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a intervenit în permanenţă cu utilaje de deszăpezire, pentru ca circulaţia să se poată desfăşura pe toate arterele. Ca măsură specială, s-a decis ca toate intervenţiile solicitate ambulanţelor să fie transmise în mod automat şi primăriilor, respectiv operatorilor de salubritate, astfel încât fiecare amulanţă, de la plecarea din dispecerat, să fie asistată de un utilaj de deszăpezire, pentru a putea ajunge cât mai rapid la urgenţe. Alexandru Ichim a precizat că această măsură se va menţine până la ameliorarea condiţiilor meteo.

Pompierii din Buzău au intervenit,pentru preluarea şi transportarea la spital a unei femei însărcinate, precum şi pentru deblocarea din zăpadă a două maşini în care se aflau şapte persoane, în timp ce 14 localităţi sunt nealimentate cu energie electrică, din cauza viscolului. In jurul orei 06.20, pompierii au fost solicitaţi să se deplaseze în localitatea Râmnicelu, pentru a prelua o femeie însărcinată. Pentru a ajunge în zona respectivă, ISU a utilizat o autoşenilată şi o autospecială de transport personal şi victime multiple. Gravida a fost preluată de pompieri şi transportată la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, aceasta fiind în afara oricărui pericol.De asemenea, pompierii au intervenit în cazul a două autoturisme rămase blocate în zăpadă în comuna Oreavu şi pe DJ 214A, între localităţile Luciu şi Largu. Într-una dintre maşini se afla o singură persoană, iar în cealaltă erau şase oameni, între care doi copii.

14 localităţi din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, din cauza viscolului. Astfel, este vorba despre Săgeata, Robeasca, Pietroasele, Merei, Breaza, Scutelnici, Glodeanu Siliştea, Brădeanu (parţial), Săhăteni, Năieni, Luciu, Largu, Cilibia şi C.A. Rosetti. Patru drumuri naţionale – DN 2B, DN 2, DN 2C şi DN 22 – sunt închise circulaţiei, din cauza zăpezii şi a viscolului. La Buzău, aproximativ 600 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină cu 90 de utilaje la situaţii deosebite.

Unele aeronave de pe Aeroportul „Henri Coandă” Bucureşti Otopeni au întârzieri la decolare. Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de ninsoare abundentă şi viscol cu rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră, care transportă zăpada pe sol. Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul „Henri Coandă” din cauza condiţiilor meteo, dar unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol, îngreunate de vreme, întârzieri care punctual pot depăşi o oră.

ASF a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel că asigurătorii vor fi obligaţi să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi, iar pentru vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice nu vor mai încheia şi poliţe Carte Verde. Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul primelor, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

Daniel Dion, unul dintre fraţii cântăreţei Céline Dion, a murit, la vârstă de 59 de ani, din cauza unui cancer extins, decesul acestuia survenind la două zile după ce soţul artistei, René Angélil, a încetat din viaţă. În urma morţii soţului său, Céline Dion şi-a anulat cele două show-uri pe care le avea programate la Las Vegas, însă nu a fost făcut un anunţ privitor la concertele din luna februarie.

Situaţie critică în oraşul Pucioasa şi în alte patru comune din judeţul Dâmboviţa, unde zeci de mii de oameni au rămas fără apă potabilă. S-a decis sistarea furnizării după ce s-a descoperit că apa e infestată cu o bacterie periculoasă. Autorităţile spun că vor distribui apă cu cisternele pentru locuitorii din Pucioasa şi cele 4 comune afectate, dar şi în spitale şi căminele de bătrâni. Primarul din Pucioasa, Dănuţ Bădău, a explicat, în direct la Antena 3, că autorităţile lucrează la remedierea situaţiei.

În urmă cu puțin timp a avut loc un acident rutier în localitatea Mihail Kogălniceanu. Potrivit primelor informații se pare că din cauza poleiului un microbuz a fost implicat în acest incident, însă până în acest moment nu se știe dacă s-au înregistrat victime, sau dacă autovehiculul era plin cu pasageri. Potrivit informațiilor oferite de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” la fața locului s-au deplasat două autospeciale de intervenție, însă se pare că nu sunt persoane încarcerate. Din fericire accidentul rutier nu s-a soldat cu victime ci doar s-au înregistrat pagube materiale.

Cel puțin 11 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș împotriva casei unui ales local la Jalalabad, cel mai mare oraș din estul Afganistanului, au informat autoritățile locale. In atac ar fi fost ucis și fiul lui Obaidullah Shinwari, iar 12 persoane, între care și alesul local, ar fi fost răniți. Pentru moment, nicio grupare nu a revendicat atentatul comis la câteva zile după un atac sângeros asupra consulatului Pakistanului din același oraș. În ultimele săptămâni au avut loc mai multe atacuri cu bombă în Afganistan, în momentul în care se depun eforturi intense pentru reluarea procesului de pace cu talibanii.

Statul Islamic a ucis cel puțin 135 de persoane, într-un atac asupra unui sat din estul Siriei. Printre victime se numără 50 de militari sirieni și miliții locale, dar și peste 40 de luptători ai ISIS. Presa siriană raportează un număr dublu de victime, susținând că peste 200 dintre cei uciși erau femei și copii.

SPORT

Organizatorii turneului de la Australian Open s-au mişcat rapid şi au anunţat încă de sâmbătă dimineaţă programul primei zile a ediţiei 2016 a „Open-ului Vesel” – a 104-a din istoria turneului. Ambele tablouri de simplu debutează luni cu meciurile de pe jumătatea superioară, a liderilor mondiali,campionilor în exerciţiu, Serena Williams şi Novak Djokovic. În consecinţă, Simona Halep (2 WTA) va debuta în turneu în ziua a doua, marţi dimineaţă (în România).

Monica Niculescu (38 WTA) este singura româncă pentru care Australian Open-ul începe în prima zi – luni dimineaţă. Sportiva din Slatina o va întâlni pe Terenul 22, utlimul al complexului destinat meciurilor oficiale de simplu, pe Teliana Pereira, dincolo de ora 06:00 (ora României). Monica întâlneşte o jucătoare pe care a învins-o anul trecut în minimum de seturi, nu însă fără luptă, chiar pe suprafaţa favorită a braziliencei, la Bucureşti, scor 6-2, 6-3, în 101 minute. Teliana Pereira nu a reuşit să câştige vreun game pe serviciul româncei, chiar dacă a avut nouă mingi de break. Iată cinci lucruri inedite despre jucătoarea de 27 de ani şi 1,68 m.

Espanyol va primi buget de transferuri în cel din urmă. Potrivit presei spaniole, un om de afaceri din China va prelua pachetul majoritar de acţiuni al clubului catalan, iar Costel Gâlcă va putea să-şi întărească echipa. Chen Yansheng va prelua 56% din acţiunile clubului, acesta urmând a se întâlni luni cu Dani Sanchez Llibre pentru a perfecta afacerea. Conform jurnaliştilor iberici, Yansheng va fi prezent în tribune la meciul cu Villarreal din etapa următoare, acesta fiind prima partidă a sa în calitate de acţionar majoritar al clubului.

Jucătoarea Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că este pregătită pentru Australian Open, subliniind că îşi doreşte să fie sănătoasă şi să câştige un Grand Slam cât mai curând. Jucătoarea Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, o va întâlni pe sportiva chineză Shuai Zhang, locul 132 mondial, venită din calificări, în runda inaugurală la Australian Open, primul Grand Slam al anului. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în 2012, la Indian Wells, în primul tur, când românca s-a impus, scor 6-1, 6-1. Daca va trece din turul I, Halep o va avea ca adversară pe învingătoarea dintre franţuzoiaca Alize Cornet, locul 42 WTA şi Bojana Jovanovski din Serbia, locul 82 WTA.

Fundaşul camerunez Collins Fai de la Dinamo a semnat un contract pe patru sezoane şi jumătate cu Standard Liege. Născut la 13 august 1992, la Bamenda, Fai şi-a început cariera în 2011 la Union Sportive de Douala. El a venit la Dinamo în 2013 şi a jucat 42 de partide. El va evolua la Standard Liege cu tricoul cu numărul 32.

Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer este cap de serie numărul 1 la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, unde în proba masculină de dublu echipa formată din Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna este favorită 4. Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer vor întâlni în primul tur cuplul format din Martin Klizan (Slovacia) şi Serghei Stahovski (Ucraina). Florin Mergea şi Rohan Bopanna vor juca în runda inaugurală cu perechea australiană Omar Jasika/Nick Kyrgios.

La mai puţin de un an de la plecarea de la Astra, Kehinde Fatai are şansa de a ajunge în Serie A. Impresarul nigerianului a declarat pentru presa din peninsulă că Fiorentina şi Sampdoria, alături de Carpi, se interesează de serviciile atacantului în vârstă de 25 de ani. Fatai a venit în România în 2007, adus de Ion Marin la Farul. După trei sezoane petrecute la gruparea constănţeană, Fatai a trecut la Astra, echipă la care a evoluat până în 2015. În stagiunea 2013-2014 a fost împrumutat la Brugge, iar în 2015 a fost achiziţionat de Sparta Praga. Cu echipa din Cehia a semnat un contract valabil pe trei sezoane, iar până acum a marcat 8 goluri în cele 13 meciuri jucate.

Ludogoreţ, echipa românilor Keşeru, Moţi şi Prepeliţă, este lider în Bulgaria, la egalitate de puncte cu Levski, însă internaţionalii români spun că ar renunţa cu plăcere la un titlu cu echipa de club pentru o prezenţă în tricoul naţionalei la Campionatul European. Întrebat ce ar alege între un titlu cu Ludogoreţ şi o calificare a României din grupa de la EURO, Keşeru nu a stat prea mult pe gânduri.

FIFA „i-a lovit” şi pe cei de la Real Madrid, aşa cum a făcut-o şi cu Barcelona. Forul mondial le-a impus „galaticilor” o interdicţie la transferuri pentru următoarele două perioade de transferuri. Spaniolii speră să obţină o „suspendare temporară a interdicţiei” din partea TAS, cât timp se va judeca recursul depus de madrileni. Astfel, interdicţia propriu-zisă ar intra în vigoare abia din iarna lui 2017, iar Realul ar putea să-şi întărească echipa în vara lui 2016. Oficilii „los blancos” se grăbesc şi vor să realizeze un transfer de marcă chiar acum. Potrivit publicaţiei portugheze A Bola, Real doreşte să-l aducă pe Edinson Cavani. Pentru a realiza această mutare este nevoie ca Toni Kroos să plece.

Formaţia Napoli, cu Vlad Chiricheş titular, a învins, pe teren propriu, cu scorul de 3-1, echipa Sassuolo, într-un meci din etapa a XX-a a campionatului Italiei. Golurile învingătorilor au fost marcate de Callejón ’19 şi Higuaín ’42, ’90+3. Pentru Sassuolo a înscris Diego Falcinelli, în minutul 3, din penalti. Vlad Chiricheş a jucat până în minutul 68.

Ronnie O’Sullivan – Barry Hawkins este finala ediţiei 2016 a Masters-ului, ceea ce înseamnă că, pentru al patrulea an consecutiv, un englez va câştiga cel mai prestigios turneu invitaţional din snooker. O’Sullivan a evadat pe tabelă după un prim joc furat pe ultima sută de metri de campionul mondial în exerciţiu, dar ineficienţa în a închide partida rapid, la 5-1, l-a destabilizat pe temperamentalul englez, ameninţându-i chiar victoria. „Racheta” a revenit brusc la stilul de joc extrem de riscant, fără marjă de eroare care i-a caracterizat mereu prestaţiile, însă şansa şi o execuţie de geniu au limitat pagubele, încheind partida în favoarea sa.

HCM Baia Mare joacă în ediţia 2015-2016 a Ligii Campionilor după acelaşi scenariu din sezonul trecut. După ce s-a calificat în grupele principale fără niciun punct, echipa pregătită de Aurelian Roşca a obţinut a doua victorie consecutivă în a doua fază a competiţiei şi a intrat bine de tot în calculele pentru sferturile de finală. După ce a învins Thuringer, cu 25-23, chiar pe terenul formaţiei din Germania, HCM a urcat pe locul 4, fiind la egalitate de puncte cu Fleury, care va evolua însă duminică împotriva formaţiei ruse Rostov.

PROGNOZA METEO
17 Ianuarie 2016

Vremea va fi închisã și se va rãci fațã de intervalul anterior, astfel încât și valorile termice diurne vor deveni preponderent negative. Mai ales în cursul zilei și la începutul nopții, va ninge în sudul, centrul și estul țãrii și izolat în rest. Noaptea, ninsorile vor continua, dar vor diminua în intensitate. În estul Munteniei, jumãtatea sudicã a Moldovei și în Dobrogea și în zona Carpaților de Curburã, ninsorile vor fi mai abundente în prima parte a intervalului, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafalã va depãși 70…80 km/h, astfel cã zãpada va fi troienitã și vizibilitatea se va reduce sub 50 m. Vântul va prezenta intensificãri și în celelalte regiuni, dar la cote mai reduse, iar în sudul litoralului, trecãtor, vor fi posibile precipitații mixte. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 și 2 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -14 și -3 grade.

Bucuresti

Viscolul va continua, la o intensitate mai mare pe parcursul zilei, când ninsoarea va fi moderatã cantitativ, iar vântul va atinge la rafalã 65…70 km/h. Noaptea, treptat, ninsoarea va deveni slabã, iar vântul va diminua în intensitate. Temperatura aerului, în scãdere semnificativã fațã de intervalul anterior, va avea o maximã ce se va situa în jurul valorii de -2 grade și o minimã de -7…-5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *