Stiri pe scurt 17 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 17 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  17 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 februarie. In anul 1947, a încetat din viaţă, la Paris, scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, numită de Nicolae Iorga „ambasadoarea sufletului românesc”, laureată a premiului Academiei Franceze. În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu (n. 21 septembrie 1866).

Peste 400 de elevi ai şcolii generale din Tiha Bârgăului nu primesc, la cinci luni de la începerea anului şcolar, lapte şi corn, după ce instituţia a fost introdusă, alături de alte 49 de şcoli din ţară, într-un alt program guvernamental pilot, „O masă caldă”, care însă nu funcţionează. Programul pilot „O masă caldă” pentru elevi a fost început în toamna anului trecut, într-o primă fază fiind incluse 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din România. Programul a fost adoptat, însă nu şi normele de aplicare, astfel că cei peste 400 de elevi ai şcolii din Bistriţa-Năsăud, incluşi în programul-pilot, nu primesc nici masă caldă, dar nici lapte şi corn. Despre acest proiect se ştia încă din vara anului trecut, însă nimeni nu a putut spune cum se va derula.

Comisia de buget din Senat a aprobat, un amendament semnat de senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL), potrivit căruia studenţii şi elevii de liceu vor avea gratuit transportul feroviar doar între localitatea de domiciliu şi cea în care se află instituţia de învăţământ. Potrivit altui amendament, iniţiat de Eugen Teodorovici şi de Ştefan Mihu, prevederile primului amendament se aplică şi elevilor din clasele IX – XII. În textul iniţial al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2017, era specificat doar faptul că studenţii facultăţilor acreditate beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Administraţia Naţională de Meteorlogie precizează că judeţele Olt, Dolj, Braşov, Harghita, Teleorman şi Botoşani, se află sub cod galben de ceaţă. Vizibilitatea este scăzută din cauza ceţii, local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, iar în unele locuri se va forma polei şi se va depune chiciură. Circulaţia rutieră este îngreunată şi se desfăşoară în condiţii de ceaţă, pe mai multe drumuri din judeţele Alba, Buzău, Bihor, Braşov, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Satu Mare, Teleorman, Suceava şi Vrancea.

Ceaţă este şi pe tronsonul kilometric 40 – 50 al Autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa şi 316 – 354 al Autostrăzii A1, între Sibiu şi Deva. Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu viteză adaptată, să mărească distanţa în mers şi să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă. Totodată, sunt sfătuiţi să folosească luminile de întâlnire ale autovehiculelor pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitate în acest sens. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Cinci curse aeriene interne şi internaţionale au întârzieri, din cauza ceţii de pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, fiind afectate, în special zborurile de Bucureşti. Reprezentanţii Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj au declarat, că mai înregistrează întârziere şi cursa care trebuia să decoleze spre Viena.

Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara, a ajuns, la sediul DNA din Capitală, fiind citat într-un dosar de corupţie. Edilul a precizat că nu ştie în ce calitate a fost chemat pentru că a fost citat telefonic. Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, după audierea de la DNA, că este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu vânzarea unor case din centrul istoric al oraşului, acesta precizând că se consideră nevinovat. În aceeaşi cauză a fost pus sub învinuire fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar şi viceprimarul Traian Stoia.

Un număr de 56 de primari din cei 62 ai PSD din Iaşi au semnat o scrisoare în care îşi arată susţinerea faţă de Guvernul Grindeanu şi faţă de conducerea centrală a PSD. Totodată, semnatarii scrisorii solicită Biroului Permanent Naţional al PSD retragerea delegării lui Mihai Chiria din funcţia de preşedinte interimar al PSD Iaşi. Scrisoarea a fost semnată şi de preşedintele executiv al PSD Iaşi, Maricel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean. Mihai Chirica a declarat, la rândul său, că unele semnături din scrisoare sunt false şi că „se simte influenţa lui Codrin Ştefănescu în filiala Iaşi”.

Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii în guvernul Boc, a fost audiat ca martor la sediul DNA în dosarul Elenei Udrea, în care se fac cercetări în legătură finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012. În anul 2012, Teodor Paleologu a candidat pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei.

ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect prin care anunţă că va încheia un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI) din Bucureşti, pentru a avea acces automat, printr-o interfaţă electronică, la toate datele personale ale deţinătorilor de domenii web .ro. Proiectul a fost anunţat fără a exista o consultare cu Ministerul Comunicaţiilor.

Aceste date personale fac parte însă din categoria celor protejate de lege, pentru dezvăluirea cărora titularul lor trebuie să îşi dea acceptul sau să fie informat cu privire la divulgarea lor. Un proiect de lege care viza exact exceptarea acestor date personale ale deţinătorilor de domenii .ro de la protecţia legii, depus de tânărul deputat PSD Andrei Valentin Sava, a fost respins recent de Senat, atât Guvernul Cioloş, cât şi cel condus de Sorin Grindeanu arătând că nu susţin un astfel de proiect, pe motiv că încalcă o Directivă europeană.

România nu are acreditată nici o Autoritate de Management şi riscă să nu primească nici un ban de la Comisia Europeană. Acest lucru ar putea creşte deficitul la peste 4%. În prezent, România nu are acreditată nici o Autoritate de Management şi nici Autoritatea de Certificare şi Plată de la Ministerul Finanţelor, care verifică şi trimite la Bruxelles toate facturile proiectelor finanţate din fonduri europene. Eugen Teodorovici spune că, în bugetul de stat se estimează că vor intra anul acesta în ţară fonduri europene în valoare de circa cinci miliarde de euro.

Domenii precum IT, BPO, producţie sau retail au înregistrat un număr semnificativ de angajări în 2016, în timp ce candidaţii au găsit cu greu un loc de muncă în agricultură, istorie şi geografie. În ceea ce priveşte cele mai bine plătite poziţii, în funcţie de industrie, în 2016, domeniul software a rămas pe locul întâi în top, însă nu departe de automotive unde, pentru funcţii specializate, precum ingineria mecanică, sunt oferite salarii foarte atractive.

În topul oraşelor cu cele mai multe angajări anul trecut se află Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Timişoara. La polul opus, zona de Est a ţării înregistrează cea mai mică dezvoltare, din cauza faptului că este regiunea cel mai puţin industrializată. Totuşi, aceasta s-a remarcat, în 2016, prin propunerea de proiecte de relocare, în special în vestul ţării.

Primăria Capitalei spune că lucrările la două dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Capitală vor fi încheiate până la finalul verii din acest an. Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei a subliniat că zona de sud a Capitalei va fi cea mai bine dezvoltată din punctul de vedere al infrastructurii rutiere după terminarea lucrărilor. De partea cealaltă este partea de vest a Capitalei, unde Prelungirea Ghencea rămâne blocată, iar amânarea metroului din Drumul Taberei pentru 2018 şi pentru Pasajul de la Domneşti unde nu există o dată certă de începere a lucrărilor, astfel încât cel mai probabil acesta va fi gata după 2020. Construcţia pasajului întră în atribuţiile companiei de drumuri naţionale.

Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, este acuzat de procurorii DNA de şantaj şi luare de mită, acesta precizând, după ce a fost informat că este învinuit, că va demisiona din funcţiile pe care le are în PNL însă nu şi de la conducerea Consiliului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a ajuns, la sediul DNA, unde este audiat într-un dosar de corupţie în care are calitatea de suspect. Marian Petrache nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA.

Un incendiu a izbuncit, la o casă din Bragadiru, judeţul Ilfov, focul manifestându-se pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi la nivelul acoperişului, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov. Nicio persoană nu a fost rănită. La faţa locului intervin şapte autospeciale de stingere ale ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul manifestându-se cu flacără violentă.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că acoperă provizoriu gropile pe mai multe drumuri naţionale şi autostrăzi, în perioada 16-24 februarie, menţionând că va demara repararea drumurilor şi pregătirea lor pentru sezonul estival de la 1 aprilie. CNAIR anunţă că va acoperi provizoriu gropile de pe Centura Capitalei, SDN Bucureşti Sud şi SDN Bucureşti Nord, dar şi pe autostrăzile A1 şi A2. Lucrările de reparaţie vizează mai multe drumuri naţionale aflate în administrarea celor şapte Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa.

O limuzină în valoare de 15.000 de euro căutată în Marea Britanie a fost descoperită de poliţiştii de frontieră de la Nădlac la un român care voia să intre în ţară. La controlul de frontieră, şoferul a prezentat pentru mijlocul de transport un certificat de înmatriculare emis de autorităţile britanice. În urma verificărilor în baza de date s-a constatat că maşina figurează ca “bun pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie în 23 ianuarie. Şoferul a declarat că a cumpărat limuzina de la o societate comercială din Marea Britanie şi nu ştia că se află în atenţia autorităţilor.

Stimulentul de 2.500 de lei, promis femeilor din comuna gorjeană Bălăneşti care nasc, nu s-a mai acordat din cauza lipsei de bani. Cele 12 femei din comuna Bălăneşti care anul trecut au adus pe lume trei fetiţe şi nouă băieţi nu au primit stimulentul în valoare de 2.500 de lei, promis de autorităţile locale pentru creşterea natalităţii. Acordarea stimulentului a fost aprobată de Consiliul Local, la începutul anului trecut, în condiţiile în care în 2015 au murit 47 de persoane şi s-au născut doar doi copii.

Poliţiştii de frontieră ieşeni au prins o familie de georgieni, formată din cinci persoane, care a trecut ilegal frontiera pe un pod de gheaţă format pe râul Prut, pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei. Poliţiştii de frontieră din Iaşi au prins, la marginea localităţii de frontieră Sculeni, un grup format din cinci persoane care nu îşi justifica prezenţa în zonă. Persoanele respective, care vorbeau limba rusă, au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări. Cele cinci persoane, solicitante de azil pe teritoriul Republicii Moldova, au declarat că au trecut frontiera pe un pod de gheaţă format pe râul Prut pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Un refugiat sirian a fost condamnat de un tribunal din Suedia la închisoare pe viaţă după ce s-a dovedit că în anul 2012 a participat la executarea a şapte militari guvernamentali în Siria. Curtea districtuală din Stockholm a decis că Haisam Omar Sakhanh s-a alăturat grupării Compania Suleiman în mai 2012 şi a executat o persoană folosind o puşcă de asalt. Judecătorul Tomas Zander a precizat că victima a fost executată împreună cu alte şase persoane „în circumstanţe inumane”. Sakhanh a mărturisit că a participat la execuţie, dar s-a apărat spunând că militarii executaţi au fost condamnaţi la moarte de o curte de justiţie legitimă şi el doar a urmat ordinile primite, ambele afirmaţii au fost însă respinse de judecătorii suedezi.

Doi republicani ai Camerei Reprezentanţilor au solicitat inspectorului general al SUA să ancheteze scurgerile de informaţii legate de demisia fostului consilier de securitate al lui Donald Trump, Michael Flynn. Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori de către republicanul Jason Chaffez, preşedintele Comitetului de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, şi de către Bob Goodlatte, preşedinte al Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanţilor.

Administraţia Donald Trump a fost asaltată de scurgeri de informaţii dăunătoare încă din prima lună de la punerea în funcţie a preşedintelui american, Donald Trump, inclusiv în cazul rapoartelor în privinţa contactelor dintre Flynn şi ambasadorul rus. Preşedintele american a catalogat la rândul lui scurgerile de informaţii ca fiind ”o adevărată calomniere”. Chaffetz, un republican al statului Utah, a refuzat până în prezent să investigheze presupusele conflicte de interese ale lui Donald Trump sau eventualele legături ale sale sau ale consilierilor săi cu Rusia.

Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi alte 56 au fost rănite în sud-vestul oraşului irakian Bagdad, în urma unui atac cu un vehicul-capcană, a declarat un oficial de securitate. Explozia a vizat un târg de autoturisme din cartierul al-Bayaa, ai căror locuitori sunt în mod predominant etnici şiiţi. Miercuri a avut loc un atentat în Sadr, o suburbie majoritar şiită a Bagdadului. Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte 50 rănite, în urma acestui atac. Marţi a fost întreprins în sudul capitalel irakiene un alt atentat în care a fost implicată o maşină-capcană. În urma acestuia, cel puţin 4 persoane au fost ucise. Atentatul de marţi nu a fost revendicat, însă el poartă marca organizaţiei teroriste Stat Islamic, responsabilă de mai multe atacuri care au avut loc în ultimele luni la Bagdad.

Legislativul UE a aprobat cu o largă majoritate un set de reguli anti-terorism ce vizează combatanţii islamişti care se îndreaptă sau se întorc din zonele de conflict şi care sunt predispuşi la acte de violenţă publică şi instigare la terorism, relarează Associated Press. Astfel, directiva prevede creşterea controalelor la frontierele spaţiului Schengen. Conform reprezentanţilor Parlamentului European, noile reguli vor consolida sancţiunile pentru cei care călătoresc sau se întorc din zonele de conflict cu scopul de a efectua atacuri teroriste, precum şi cu scopul de a sprijni finanţa sau de a fi complici la astfel de fapte.

Ca urmare a atacurilor extremiste din Franţa, Belgia şi Germania, în ultimii doi ani, statele membre UE au căutat să înăsprească legislaţia penală pentru a viza astfel mai multe acţiuni extremiste. Legislaţia UE vizează statele membre şi ar trebui pusă în aplicare pe deplin în următoarele 18 luni. Din spaţiul Schengen fac parte Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria, în timp ce România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru nu fac parte din Schengen.

Sute de imigranţi au trecut peste bariera care înconjoară enclava spaniolă Ceuta din Maroc, unii dintre ei fiind răniţi, potrivit serviciilor de salvare. Garda Civilă a anunţat la rândul său că „mai multe sute” de imigranţi au intrat în oraş, unii dintre ei fiind răniţi. Unii membri ai forţelor de ordine au fost de asemenea răniţi.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că statele UE nu ar trebui să cedeze presiunilor din partea Statelor Unite de creştere a cheltuielilor militare, argumentând că dezvoltarea şi ajutorul umanitar reprezintă componente ale securităţii. Preşedintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Washingtonului faţă de NATO, în cazul în care statele europene nu-şi sporesc cheltuielile militare până la 2% din PIB. Mai mult, secretarul american al Apărării, James Mattis, a avertizat că Statele Unite ar putea revizui angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care celelalte state membre NATO nu vor contribui mai mult la apărarea colectivă.

Preşedintele american Donald Trump îşi pierde timpul criticând presa pentru relatările acesteia despre noua Administraţie de la Casa Albă, a declarat premierul australian Malcom Turnbull, care a evocat şi exemplul politicianului britanic Winston Churchill.Prmierul australian, a cărui relaţie cu Trump a început într-un mod dificil, a afirmat că preşedintele SUA ar trebui să înceteze să se concentreze atât de mult asupra presei. Recent, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat din nou, în termeni foarte duri, presa americană, acuzând că este „lipsită de onestitate”, liderul de la Casa Albă evocând performanţe „incredibile” la început de mandat şi anunţând combaterea în continuare a imigraţiei şi terorismului.

Un document de şapte pagini dezvăluit de WikiLeaks sugerează că CIA ar fi ordonat agenţilor săi să colecteze informaţii privitoare la alegerile prezidenţiale din Franţa, desfăşurate în anul 2012. Documentul, publicat de WikiLeaks şi intitulat drept „misiuni ordonate”, sugerează că spionii americani au primit ordinul să colecteze informaţii din interior despre campania electorală, inclusiv detalii cu privire la finanţarea partidelor, rivalităţi interne şi atitudini viitoare faţă de Statele Unite. Deşi publicarea unui presupus raport al CIA pare surprinzătoare, totuşi documentul par să reprezente nişte misiuni standard de colectare de informaţii. CIA a refuzat să comenteze acest subiect, iar organizaţia WikiLeaks nu a dorit să indice provenienţa documentului, precizând doar că este autentic.

Nigel Farage, fostul lider al UKIP, a declarat că vântul aduce aerul poluat de pe continentul european spre oraşele britanice, de aceea Guvernul de la Londra ar trebui să refuze să plătească o amendă Comisiei Europene. Aceste acuzaţii au fost întreprinse după ce Comisia Europeană a trimis o ”avertizare finală” Marii Britanii pentru încălcări ale limitelor legale de poluare, în unele zone britanice. Avertizarea a fost emisă pentru încălcări repetate ale nivelelor de dioxid de azot, care provin din surse precum traficul, în mod special de la motoarele de tip diesel, în 16 zone, inclusiv în Londra, Birmingham, Leeds şi Glasgow.

Amiralul în retragere Bob Harward a refuzat oferta preşedintelui american de a ocupa funcţia de consilier pentru Siguranţa Naţională, în locul lui Michael Flynn, care a demisionat la cererea lui Donald Trump. Casa Albă a anunţat după demisia lui Flynn că general-locotenentul Joseph Keith Kellogg a fost numit consilier interimar pentru securitate naţională. Întrebat dacă există vreun candidat pentru această funcţie, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN: „Nu, din câte ştiu eu”.

Consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, Michael Flynn, a demisionat pe fondul unui scandal generat de discuţia pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus pe tema sancţiunilor americane înaintea investirii lui Donald Trump, a anunţat Casa Albă. Se presupune că Flynn ar fi discutat despre sancţiunile americane cu ambasadorul rus înaintea investirii lui Donald Trump în funcţie şi că acesta i-ar fi indus în eroare pe oficiali despre această discuţie. Anterior, presa americană anunţa că Departamentul de Justiţie a avertizat Casa Albă despre aceste contacte luna trecută şi că Flynn ar putea fi vulnerabil la un şantaj rus.

Vicepreşedintele Samsung, Lee Jae, a fost arestat în Coreea de Sud, fiind acuzat de dare de mită, acesta fiind implicat în scandalul care a dus la suspendarea preşedintei Park Geun-hye. Cazul are legătură cu scandalul care a dus la suspendarea preşedintei Park Geun-hye. Procurorii l-au acuzat de vicepreşedintele Samsung că a oferit donaţii în valoare de 26 de milioane de dolari către organizaţii care au legătură cu o prietenă apropiată a preşedintei din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin guvernamental pentru o fuziune controversată.

Pakistanul a lansat o vastă operaţiune de securitate, a doua zi de la atacul sinucigaş soldat cu peste 70 de morţi şi 150 de răniţi într-un templu sufist din provincia Sindh, unde au fost anunţate trei zile de doliu. Atentatul, revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, a avut loc la templul sufist „Lal Shahbaz Qalandar” din orăşelul pakistanez Sehwan Sharif. Operaţiunea ar trebui să continue în următoarele zile, a declarat un responsabil pakistanez. Cel puţin 18 terorişti au fost eliminaţi în cursul nopţii în timpul operaţiunilor din provincia Sindh, au indicat la rândul lor forţe militare afiliate Ministerului pakistanez de Interne. Alţi şapte au fost eliminaţi în nord-vestul ţării.

Trupul fratelui vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, nu va părăsi teritoriul Malaeziei până când familia nu va oferi mostre de ADN. Medicii legişti malaezieni încearcă să afle detalii despre asasinarea lui Kim Jong-Nam, atribuită de Seul agenţilor care lucrează pentru autorităţile de la Phenian. Experţii efectuează analize pentru a afla care este substanţa toxică cu care ar fi fost stropită faţa lui Kim Jong-Nam în momentul în care acesta se pregătea să se îmbarce într-un avion pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Diplomaţi nord-coreeni s-au opus autopsiei, potrivit unor responsabili malaezieni, însă Kuala Lumpur a anunţat că trupul nu va fi predat Phenianului până când procedurile nu vor fi finalizate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru eforturile depuse în vederea creşterii bugetului pentru apărare la 2% din PIB anul acesta, spunând că este un exemplu de urmat pentru alţi aliaţi. Stoltenberg a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică va introduce noi măsuri cu scopul sporirii prezenţei sale în regiunea Mării Negre, pentru o mai bună conştientizare situaţională şi coordonare cu forţele navale aliate care operează în acestă regiune. Stoltenberg a făcut aceste declaraţii cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele NATO, care a avut loc în perioada 15-16 februarie.

SPORT

Laurenţiu Reghecampf va ţine cont de dorinţa lui Gigi Becali şi a anunţat că nu va mai reprofila jucători. Antrenorul lui FCSB susţine că nu intenţionează să plece şi vrea să-şi ducă înţelegerea la bun sfârşit. FCSB continuă forma slabă arătată în prima parte a sezonului, motiv pentru care Gigi Becali a izbucnit. Patronul FCSB a declarat că nu vrea să-i mai vadă titulari pe Boldrin şi Pintilii, dar şi că nu mai acceptă ca jucătorii să fie folosiţi pe alte posturi decât cele pe care sunt obişnuiţi. Reghecampf a făcut un adevărat obicei din a reprofila jucători şi aproape toţi titulari au jucat şi pe alte poziţii decât cele de bază. Antrenorul lui FCSB a anunţat însă că nu se va mai întâmpla acest lucru.

Astra a reuşit un rezultat destul de bun în faţa lui Genk, 2-2, deşi a fost condusă de două ori. Albert Stuivenberg, antrenorul echipei din Belgia, spune că este nemulţumit de acest rezultat, deşi Genk are prima şansă în retur. Jucătorii lui Marius Şumudică au făcut o partidă spectaculoasă cu Genk. Campionii României au cedat posesia, însă jocul de contraatac a fost la cote ridicate şi Astra a ratat câteva ocazii foarte mari. Până la urmă, s-a terminat 2-2, după ce Seto a egalat în minutul 90. Însă antrenorul lui Genk se declară nemulţumit. Albert Stuivenberg îşi ceartă jucătorii pentru faptul că n-au rămas concentraţi după fiecare gol pe care l-au marcat. Antrenorul olandez spune acum că şansele la calificarea sunt egale.

Marcel Popescu, preşedintele CS U Craiova, spune că el consideră în continuare că FCSB este Steaua şi un act nu poate schimba echipa împotriva căreia a jucat în turul campionatului. Popescu a vorbit şi despre posibilitatea ca Adrian Mititelu să-şi facă din nou echipă. Derby-ul etapei care urmează se joacă la Severin, între CS U Craiova şi FCSB. Marcel Popescu susţine că respectă echipa lui Gigi Becali, pe care o consideră în continuare Steaua. Oficialul clubului din Bănie a comentat şi anunţul făcut de cei de la FCSB, care au declarat că nu se prezintă la meci, dacă acesta va fi organizat la Severin. FCSB-iştii sunt nemulţumiţi de faptul că arena nu are sistem de încălzire funcţional.

Vicecampioana României trece printr-o perioadă de tranziţie, perioadă în care finanţatorul ei a anunţat că va renunţa la orice legătură cu numele ”Steaua”. Chiar dacă variantele noi de nume nu sunt pe placul suporterilor, în Bucureşti şi în ţară au fost anunţate marşuri de susţinere pentru FCSB în ”duelul” dintre clubul lui Becali şi Ministerul Apărării. Pe 25 februarie, atunci când este anunţat şi un miting în Bucureşti, mai mulţi fani ai echipei lui Becali au anunţat că vor face acelaşi lucru în Buzău.

Barcelona a pierdut marţi seară meciul din prima manşă a optimilor de finală din Champions League în faţa celor de la Paris Saint-Germain, care s-au impus acasă, pe Parc des Princes. Dupa 9 ani în care a atins cel puţin sferturile UCL, Barcelona a pierdut cu un neverosimil 0-4. Antrenorul catalanilor, Luis Enrique a fost considerat principalul vinovat pentru acest scor dramatic, motiv pentru care continuitatea sa în fruntea Barcelonei este din ce în ce mai incertă în sezonul următor. În urma unui sondaj realizat de publicaţia spaniolă Marca, la care au participat peste 40.000 de persoane, marea majoritate nu îl mai vrea pe Luis Enrique în fruntea echipei.

Fanii catalani şi-au manifestat interesul pentru antrenorul actual al Sevillei, argentinianul Jorge Sampaoli, acesta adunând 37% dintre voturi. Al doilea în topul preferinţelor fanilor Barcelonei, cu 15% dintre voturi a fost Ernesto Valverde, antrenorul echipei Athletic Bilbao. Luis Enrique, se află abia pe locul al treilea în rândul preferinţelor fanilor, doar 9% dintre acestia mai au incredere in el fostul jucator spaniol. Topul 5 este completat de golgheterul „all time” al clubului de fotbal Benfica Lisabona, Eusébio da Silva Ferreira, cunoscut drept „Eusébio” şi olandezul Ronald Koeman, care în prezent antrenează clubul englez Everton.

Surclarată etapa trecută de liderul Viitorul Constanţa, CS Pandurii Târgu Jiu întâlneşte duminică, de la ora 17:30, contracandidata Concordia Chiajna. Ilfovenii vin la Drobeta Turnu Severin cu moralul ridicat, după succesul cu Dinamo Bucureşti (2-1), rezultat prin care i-au depăşit în clasament pe gorjeni, cu 2 puncte. Pentru a face din nou rocada în ierarhie, CS Pandurii are nevoie de victorie. În cazul în care-şi va păstra locul 12 până la finele sezonului, echipa pregătită de Flavius Stoican va disputa barajul pentru menţinerea pe prima scenă, cu ocupanta locului 3 din Liga a II-a.

Clubul englez Southampton a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului uruguayan Martin Caceres, în vârstă de 29 de ani, care a semnat un contrat până la finalul acestui sezon. Southampton, clubul la care evoluează şi internaţionalul român Florin Gardoş, l-a transferat pe fostul fundaş de la Juventus Torino. Experimentatul jucător uruguayan va purta pe tricou numărul 12 şi va juca până la sfârşitul acestui sezon la clubul de pe Saint Mary’s. Caceres, internaţional uruguayan cu 68 de selecţii, a evoluat în sezonul trecut la Juventus Torino, formaţie cu care a câştigat titlul în Serie A. În vârstă de 29 de ani, Caceres a mai evoluat la formaţiile spaniole Sevilla şi Barcelona, cu ultima reuşind să câştige Liga Campionilor.

Trei oraşe au rămas în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024: Budapesta, Los Angeles şi Paris. Oraşul câştigător va fi anunţat în cadrul celei de-a 130-a sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic care va avea loc la Lima (Peru) la 13 septembrie a.c. Primăria Parisului a ales să promoveze candidatura capitalei Franţei sub sloganul „Made for sharing”, ceea ce i-a scos din sărite pe membrii Academiei Franceze.

Florin Lovin a reuşit din nou să-l supere pe Marius Şumudică. Mijlocaşul Astrei şi-a criticat antrenorul pentru că l-a introdus pe Sergiu Buş în minutul 63, dar l-a schimbat în minutul 80 al meciului cu Genk, scor 2-2. Şumudică spune că a fost o decizie tactică. Lovin a fost suspedat pentru meciul cu Genk, din cauza cumului de cartonaşe, dar n-a ezitat să vorbească liber despre deciziile antrenorului său. Mijlocaşul Astrei îl critică dur pe Marius Şumudică, după ce antrenorul campioanei l-a schimbat pe Buş în minutul 80, deşi îl introdusese în minutul 63. Lovin spune că astfel de gesturi sunt umilitoare pentru jucători şi susţine că n-ar face niciodată aşa ceva, dacă ar fi antrenor.

Startul sezonului 2017 din MotoGP este programat pe 26 martie, atunci când piloţii vor participa la cursa de debut din Qatar, pe circuitul Losail. Pregătirile pentru startul sezonului 2017 din MotoGP se apropie de final şi, după finalizarea celei de-a treia sesiuni de teste oficiale la clasa regină, Maverick Vinales pare să fie cel mai în formă pilot din circuit. La Phillip Island, în Australia, noul coechipier al lui Valentino Rossi de la Yamaha Movistar a reuşit să obţină cel mai bun timp oprind cronometrul la 1:28.549, cu 0.294 secunde mai bine decât Marc Marquez (Repsol Honda) şi cu 0.484 secunde mai rapid decât Dani Pedrosa (Repsol Honda). De altfel, toţi piloţii care au intrat într-un top 10 al celor mai rapide tururi de pistă au obţinut aceşti timpi în ultima zi de teste.

Favorită la câştigarea titlului Europa League, formaţia engleză, Manchester United a trecut, în prima manşă a 16-imilor de finală cu 3-0 de echipa franceză, Saint-Etienne, datorită hat-trick-ului marcat de Zlatan Ibrahimovici. Suedezul a marcat primul său hat-trick pentru Manchester United şi pe cel de-al 17-lea al carierei sale, aducând victoria echipei sale pe Old Trafford. De la sosirea sa la United s-au ridicat foarte multe intrebări legate de forma sa fizică, de vârsta şi de performanţele pe care le-ar putea face cu formaţia de pe Old Trafford. Zlatan a răspuns la aceste întrebari din teren, ajungând în acest moment la 23 de goluri marcate pentru United în toate competiţiile.

Mircea Lucescu, antrenorul echipei Zenit Sankt Petersburg, a avut numai cuvinte de laudă despre internaţionalii români Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu, la finalul partidei câştigate de Anderlecht, scor 2-0, în şaisprezecimile Europa League. Echipa belgiană a deschis scorul în minutul 5, prin mijlocaşul ghanez Frank Acheampong, din pasa lui Stanciu, care a trimis mingea cu stângul peste toată apărarea oaspeţilor, lăsându-l singur cu portarul pe coechipierul său. La golul de 2-0, din minutul 31, scenariul s-a reluat, doar că de această dată pasa lui Stanciu către Acheampong a fost una scurtă.

Albert Stuivenberg, antrenorul lui Genk, s-a declarat nemulţumit de rezultatul meciului cu Astra, scor 2-2, dar statistica îl contrazice. Campioana României a cedat posesia, dar a dominat tactic şi a ratat câteva ocazii foarte mari. Astra a ajuns la al cincilea meci consecutiv în Europa fără înfrângere, însă acest 2-2 din turul 16-imilor Europa League o face pe Genk favorită la calificare. Totuşi, jucătorii lui Şumudică au lăsat o impresie foarte bună şi dau senzaţia că pot reuşit o nouă calificarea spectaculoasă. Statistica de spune însă că este un rezultat echitabil, cu un uşor avantaj pentru Astra. Campioana României n-a fost interesată de posesie, însă a fost mai periculoasă pe fazele de atac. În schimb, cei de la Genk au încercat un joc mai elaborat şi legat, dovadă numărul de pase pe care le-au avut.

Anca Iordănescu, nepoată prin alianţă cu Anghel Iordănescu, este cea care a reprezentat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane (TAS) clubul Gaz Metan în procesul cu FRF. Avocatul povesteşte cum Federaţia Română de Fotbal a ignorat toate adresele celor de la Gaz Metan, chiar dacă acestea susţineau că clubul medieşean are dreptate. FRF a pierdut încă un proces la TAS, cu un club din Liga 1, iar Tribunalul de la Laussane a demonstrat încă o dată că deciziile luate de Comisia de Licenţiere au fost eronate. Conform avocatului care a reprezentat clubul medieşean la TAS, litigiul ar fi trebuit rezolvat din ţară, dacă cei de la Comisia de Licenţiere a FRF ar fi fost mai deschisă în înţelegerea cazului.

Timothy Castagne, autorul golului de 1-0 pentru Genk în partida cu Astra Giurgiu, din şaisprezecimile Europa League, încheiată la egalitate, scor 2-2, a declarat că echipa sa ar fi putut să câştige dacă ar fi avut mai multă experienţă. Castagne a profitat de o neînţelegere între Geraldo Alves şi Silviu Lung şi a înscris din apropiere. Budescu a restabilit egalitatea pentru echipa antrenată de Marius Şumudică, însă cu şapte minute înainte de final, Trossard i-a adus pe belgieni în avantaj. Takayuki Seto a stabilit rezultatul final, 2-2, în minutul 90. Meciul retur este programat joi, 23 februarie, de la 22:05, în Belgia

Anderlecht a reuşit o victorie mare, 2-0 cu Zenit, în prima manşă a 16-imilor Europa League. Nicuşor Stanciu a dat ambele pase de gol. Alex Chipciu spune că Europa League a devenit acum un obiectiv pentru echipa sa. Mircea Lucescu a defilat în grupele Europa League. Zenit a fost una dintre cele mai spectaculoase echipe. Însă ruşii n-au reuşit să câştige în Belgia, într-un meci în care porneau ca favoriţi. Alex Chipciu şi Nicuşor Stanciu au fost titular şi ambii au avut o evoluţie foarte bună. Remarcatul partidei a fost Nicuşor Stanciu, care a pasat la cele două goluri. Chipciu spune că Anderlecht este acum favorită la calificare, dar este conştient că Zenit nu va ceda aşa uşor.

Deportivo La Coruna trece printr-o perioadă extrem de delicată în campionatul Spaniei, acolo unde încă nu a reuşit să câştige vreun meci de la începutul anului 2017. Cu 7 meciuri fără victorie, Florin Andone a ieşit în faţă şi i-a liniştit pe fani cărora le-a promis că Deportivo va lua şase puncte din următoarele două meciuri. Florin Andone a devenit rapid golgheterul echipei, cu 7 goluri, iar atacantul român a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre prestaţia echipei din ultimul timp şi a subliniat că Depor ar trebui să mizeze pe avantajul terenului propriu, la meciurile dn campionat. Deportivo este în acest moment la doar 3 puncte de prima echipă care se află pe loc retrogradabil, iar Andone i-a asigurat pe fani că vor obţine cele şase puncte din următoarele două meciuri, cu Alaves şi Leganes.

Barack Obama, al 44-lea preşedinte din istoria Statelor Unite ale Americii, urmăreşte o singură echipă de fotbal din Europa pe Twitter, iar surprinzător aceasta este SV Darmstadt, „lanterna roşie” din Bundesliga. După ce nemţii au realizat că Darmstadt e singura formaţie europeană pe care fostul preşedinte o urmăreşte, clubul din prima ligă a postat un filmuleţ pe Twitter prin care îl invită pe Barack Obama la un meci de campionat. Conducerea clubului aşteaptă un răspuns, dar fostul lider de la Casa Albă nu are de ce să se grăbească. Următorul meci care se va juca pe arena din Darmstadt va fi pe 25 februarie, în compania celor de la Augsburg.

PROGNOZA METEO
17 Februarie 2017

Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale în cea mai mare parte a țãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade, cu cele mai scãzute valori în nordul Moldovei, iar cele minime se vor situa între -6 și 2 grade. Cerul va fi temporar noros, iar precipitații mixte, slabe cantitativ, vor fi, ziua, pe arii restrânse, mai ales în regiunile centrale și nordice, iar seara și noaptea în sud-vest, local în sud și izolat în rest. Excepție va face jumãtatea de nord a Moldovei și zona de munte, unde vor predomina ninsorile. Mai ales la începutul și la sfârșitul intervalului, pe spații mici, se va forma polei. Vântul va sufla slab și moderat. În zonele joase de relief, dimineața și noaptea, izolat, se va semnala ceațã.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorãri și ceațã în orele dimineții și noaptea. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimã va fi de -5…-3 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *