Stiri pe scurt 17 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  17  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   17  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 februarie. In anul 1947,a încetat din viaţă, la Paris, scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, numită de Nicolae Iorga „ambasadoarea sufletului românesc”, laureată a premiului Academiei Franceze. În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu (n. 21 septembrie 1866).

Premierul Dacian Cioloş a declarat, în plenul Senatului, că ANAF pune în aplicare o decizie definitivă a justiţiei în cazul posturilor de televiziune ale grupului Intact şi a precizat, în acelaşi timp, că libertatea de exprimare va fi apărată ferm. Şeful Executivului a mai spus că nu intră în atribuţiile Guvernului stabilirea termenului de evacuare şi nici prelungirea contractelor de închiriere a sediilor în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune.

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz, din partea Senatului, pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne, senatorul Gabriel Oprea, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe. Procurorii au solicitat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în dosarul lui Nicolae Gheorghe, fost şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.).

În solicitarea către Senat, procurorii arată că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecţilor Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat că este „foarte frustrat” de faptul că nu există încă rezultatele anchetei în cazul înbolnăvirii bebeluşilor din Argeş. În legătură du Direcţia de Sănătate Publică din Argeş, Cadariu a spus că ministerul a fost semnalat în data de 9 februarie, „probabil conform procedurii”, dar se face o anchetă şi în acest caz. Un al treilea copil dintre cei internaţi cu sindromul hemolitic-uremic, la Spitalul „Marie Curie”, a murit marţi după-amiază. Copilul a decedat din cauza complicaţiilor bolii şi „nu se cunoaşte cauza ca nume de microb.

Trei urmăriţi internaţional, dintre care doi hoţi şi un traficant de droguri, au fost depistaţi de poliţiştii de la Investigaţii Criminale Sibiu, aceştia fiind prezentaţi procurorilor pentru confirmarea mandatului european de arestare. Pe numele celor trei urmăriţi internaţional au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Este vorba de o femeie de 35 de ani, din Mediaş, cercetată penal pentru furt şi fraudă electronică, de un bărbat de 38 de ani, din Mediaş, cercetat pentru mai multe infracţiuni de furt şi de un bărbat în vârstă de 51 de ani, cetăţean străin, reţinut pe raza municipiului Sibiu, cercetat de autorităţile judiciare din Spania, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. Despre cetăţeanul străin reţinut în baza acuzaţiilor de trafic de droguri, anchetatorii au precizat că acesta a comis faptele pentru care este cercetat în anul 2010.

Actorul Răzvan Vasilescu a fost operat de urgenţă în urma unui atac de cord, în prezent starea sa fiind stabilă, a declarat,doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardio-vasculară a Spitatului de Urgenţă Floreasca. A fost operat ieri, în jurul orei 20.00, i sa pus pus o serie de bypass-uri aortocoronariene, iar în momentul de faţă este internat la Terapie Intensivă, starea lui fiind stabilă.

Cererea PNL privind scoaterea de pe ordinea de zi a Legii Defăimării a fost respinsă, miercuri, cu 66 de voturi „pentru”, 98 „împotriva”, iniţiativa lui Liviu Dragnea urmând să meargă la vot final, în forma adoptată de Comisia Juridică. Dezbaterea Legii Defăimării a fost marcată doar de luarea de cuvânt a deputatului PNL Gabriel Andronache, care a susţinut că proiectul de lege trebuie respins pentru că este neconstituţional.

Poliţiştii fac douăzeci de percheziţii, dintre care 16 în judeţul Alba, şi câte una în Cluj, Mureş, Hunedoara şi Bistriţa Năsăud la persoane bănuite de evaziune fiscală, prejudiciul estimat fiind de 2,5 milioane de lei. Cele zece persoane sunt bănuite că, în anul 2013, în baza unor documente contabile false au înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor pe care le reprezintă, ulterior însuşindu-şi sumele de bani. Documentele false erau emise în numele unor societăţi comerciale de tip fantomă, iar pentru a da aparenţă de legalitate operaţiunilor economice înregistrate în contabilitate, plăţile erau făcute prin sistemul bancar.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se aşteaptă ca premierului Dacian Cioloş să i se ceară, în şedinţa Senatului, la care este invitat, explicaţii şi despre situaţia bebeluşilor din Argeş. Întrebat dacă senatorii vor aborda şi problema copiilor în şedinţa în care premierul Dacian Cioloş a fost chemat să dea explicaţii în legătură acţiunea ANAF, preşedintele Senatului a spus că există o „îngrijorare” a parlamentarilor cu privire la situaţia bebeluşilor şi la lipsa de coordonare a autoritătiţilor.

Procurorii DNA desfăşoară percheziţii la Primăria Sfântu Gheorghe, vizat de anchetă fiind primarul oraşului. Elena Poiană, preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, a fost reţinută pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi va fi prezentată, instanţei cu propunere de arestare preventivă. Preşedintele Judecătoriei Sfântu Gheorghe, reţinut pentru 24 de ore.

Probe obţinute prin interceptări ale SRI, chiar şi cu mandat de la judecător, pot fi considerate nelegale, după ce judecătorii constituţionali au decis că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală, referitor la punerea în executare a mandatului nu respectă legea fundamentală. Probe obţinute prin interceptări ale SRI, chiar şi cu mandat de la judecător, pot fi considerate nelegale, după ce judecătorii constituţionali au decis că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală, referitor la punerea în executare a mandatului nu respectă legea fundamentală.

Autostrada A1 Piteşti-Sibiu, cel mai aşteptat proiect de infrastructură la nivel naţional, va fi gata cel mai probabil la finalul anului 2021, în contextul în care, luna trecută, ultimul termen dat de compania de drumuri era anul 2020. CNADNR a anunţat că va constitui un colectiv de lucru care să revizuiască şi să actualizeze studiul de fezabilitate pentru autostrada Piteşti-Sibiu, de 116 kilometri. Pentru acest tronson de autostradă a mai fost făcut un singur studiu de fezabilitate, în 2008, însă avizele luate pentru acesta au expirat. Sibiu-Piteşti este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, inclusiv de către cea mai mare companie din România, Dacia, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional. Lucrările ar urma să înceapă în 2016, întâi 10 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa, apoi 31 de kilometri dintre Piteşti şi Curtea de Argeş.

Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la creşterea PIB în 2016 şi iau în calcul extinderea pe noi pieţe sau pe cele actuale. Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, în prezent acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe pieţe noi mai mult ca în trecut, fie prin sau creşterea echipelor, a declarat Ahmed Hassan, partener Deloitte România şi lider al programului CFO.

Suedezii de la Ikea au în plan construcţia celui mai mare proiect imobiliar din România,apartamente şi birouri,pe terenul de 48 de hectare achiziţionat de la un antreprenor român. Vastint România face parte din gru­pul Inter Ikea. Inter Ikea şi Ikea sunt gru­puri separate de companii, iar Inter Ikea este com­pania care acordă francize pentru Ikea, compania care operează magazinele companiei suedeze. In cadrul viitorului proiect grupul suedez are în plan o suprafaţă construită cumulată de un milion de metri pătraţi. Cu un preţ mediu de piaţă de 1.000 de euro metrul pătrat construit, Ikea va construi un proiect de peste un miliard de euro în sectorul 1 al Capitalei.

Proiectul Greenfield, care presupune construcţia a 6.000 de apartamente, are o suprafaţă de 50 de hectare, în condiţiile în care blocurile au cinci etaje. Turcii de la Opus Land, care deţin ansamblul rezidenţial Cos­mopolis amplasat pe centura de nord a Ca­pitalei pe un teren de 90 de hectare, au în plan construcţia a peste 8.000 de locuinţe, dar pe o durată de zece ani. În prezent, în Cosmopolis sunt 2.100 de locuinţe finalizate, iar până la finalul anului se va ajunge la un total de 2.600.

Orange şi Telekom România, locurile 1 şi 3 pe piaţa operatorilor de telefonie mobilă, au semnat acorduri de acces reciproc la reţele, grupul francez urmând să beneficieze de reţeaua fixă de bandă largă a celui german, iar acţionarul majoritar al Romtelecom de serviciile de 4G şi 4G+ ale Orange. Pe baza acestuia, Orange va completa portofoliul existent de servicii de voce şi internet mobil, televiziune prin satelit şi internet cu servicii fixe de internet de mare viteză şi televiziune, folosind reţeaua urbană de fibră optică a Telekom Romania, şi va lansa în curând soluţii de comunicare convergente.

Drapelul lui Avram Iancu, care a fost cumpărat recent de omul de afaceri Adrian Thiess, ar urma să fie expus în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, cel mai probabil în perioada martie-mai, după cum a declarat, Thiess, care a precizat că a discutat în acest sens cu primarul Emil Boc. Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele şi considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, a fost cumpărat de Adrian Thiess, cu 105.000 de euro, la o licitaţie dedicată lui Corneliu Vadim Tudor şi organizată pe 3 februarie, la Bucureşti, de casa Artmark.

Poliţiştii din Timiş au început o anchetă după ce un copilaş de un an şi o săptămână a murit, acasă, tatăl micuţului declarând că acesta a plâns pe parcursul nopţii, dar s-a liniştit după ce a fost alăptat. Cei doi părinţi se ocupă de colectarea fierului vechi şi locuiesc într-o casă părăsită de pe bulevardul Liviu Rebreanu din Timişoara, împreună cu alţi doi fraţi ai copilului decedat. Tatăl copilaşului a adăugat că are împreună cu mama bebeluşului mort alţi trei copii, dar aceştia sunt instituţionalizaţi.

Medicii de pe ambulanţă, chemaţi de urgenţă la faţa locului, au constatat decesul copilaşului şi au contactat Poliţia. Poliţia a declanşţat o anchetă, o echipă de criminalişti efectând cercetări, la ora transmiterii acestei ştiri, corpul neînsufleţit al copilaşului urmând să fie transportat apoi la Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. De asemenea, la faţa locului se află şi inspectori de la Protecţia Copilului, care vor începe o anchetă socială.

Consilierul judeţean PSD, Luana Minea, şi-a dat demisia din cadrul Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov, iar PSD Braşov a anunţat că va analiza situaţia acesteia în Comisia de etică, după cazul semnalat de poliţistul Marian Godină. De asemenea, organizaţia PSD Braşov, din care face parte Luana Minea, a anunţat că va analiza situaţia consilierului şi va decide în conformitate cu statutul PSD şi a Codului de Etică şi Conduită, iar, în funcţie de rezultat, poate să îi retragă sprijinul politic sau să o excludă din partid.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat, în legătură cu situaţia poliţistului Marian Godină, că nu a citit postările acestuia de pe Facebook, dar a fost „mişcat” de valul de reacţii şi de sprijinul pe care oamenii îl acordă. Ministrul a mai spus că sprijină orice poliţist „care îşi face datoria corect”, dacă asupra sa superiorii fac abuzuri.

O femeie de 61 de ani din Sighetu Marmaţiei a decedat, în locuinţa sa, în urma unui incendiu. Purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi, a declarat, că, din primele cercetări, rezultă că incendiul ar fi fost cauzat de o tigaie uitată pe foc. La incendiu a intervenit Detaşamentul ISU din Sighetu Marmaţiei, care a folosit două autospeciale şi un echipaj medical de prim ajutor.

Lungmetrajul „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, care a avut premiera mondială la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a fost primit cu aplauze din partea publicului, dar şi cu cronici laudative din partea jurnaliştilor internaţionali. Publicaţia franceză Le Figaro a scris: „Sitaru, susţinut de o distribuţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei”. „Cel mai probabil, filmul ‘Ilegitim’ va genera multiple dezbateri”.

Gabriel Liiceanu a vorbit într-o lectură publică despre nebunia de a gândi pe cont propriu într-o lume impersonală, precizând că mintea umană poate „modela o reformă a omenirii”, scriitorul povestind, în acest context, despre experienţele personale cu „un om inclasabil”, precum Constantin Noica. Ediţia 2016 a serilor de lectură publică de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a debutat, marţi seară, cu un fragment din una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului. Astfel, Gabriel Liiceanu a citit, în premieră, un fragment din „Despre gândirea pe cont propriu”, un capitol din cel mai nou volum al scriitorului, aflat în pregătire la Humanitas. Acest volum, al cărui titlu este încă în lucru, urmează să fie lansat în acest an.

Actorul George Gaynes, care a jucat rolul comandantului distrat şi cu ifose Eric Lassard în filmele din seria „Academia de Poliţie/ Police Academy”, a murit, la vârsta de 98 de ani, după cum a anunţat fiica artistului. Gaynes a jucat în toate cele şapte filme din seria „Academia de Poliţie” şi a apărut, alături de Dustin Hoffman, în filmul nominalizat la premiile Oscar „Tootsie”, unde a interpretat rolul bărbatului ce se îndrăgosteşte de alter ego-ul feminin al lui Hoffman. De asemenea, George Gaynes a fost protagonistul sitcom-ului „Punky Brewster”, difuzat în anii ’80 de televiziunea americană NBC.

Cei mai mari producători de petrol din lume, Arabia Saudită şi Rusia, au convenit să îngheţe producţia de petrol, dar au afirmat că înţelegerea este condiţionată de intrarea în acest acord şi a altor state. Miniştrii responsabili de industria petrolieră din Arabia Saudită, Rusia, Qatar şi Venezuela au anunţat propunerea după o întâlnire secretă la Doha – discuţiile de cel mai înalt nivel din ultimele luni asupra unor acţiuni comune care să conducă la reducerea excesului de petrol din piaţă şi la o eventuală recuperare a preţului.

Bulgaria depăşeşte în multe privinţe România, astfel că renunţarea de către Comisia Europeană la monitorizarea MCV doar în cazul Bucureştiului ar fi „discriminatorie şi incorectă”. „Este discriminatoriu şi incorect să se renunţe la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) doar în cazul României; performanţele Bulgariei nu sunt cu nimic mai prejos”, a spus Kiril Domuschiev. „În orice caz, aceasta nu este o veste bună pentru Bulgaria. Nu este un semnal pozitiv despre Bulgaria”, a subliniat omul de afaceri.

„Există multe domenii în care Bulgaria depăşeşte România. Bulgaria are o rată de absorţie a fondurilor europene de 99%, în timp ce România nu a ajuns nici măcar la jumătate. Nu văd niciun motiv pentru care Bulgaria să fie tratată diferit. Din punctul meu de vedere, este discriminatoriu şi incorect”, a subliniat Domuschiev. „Probabil că noi suntem de vină pentru această situaţie, din cauza modului în care vorbim despre propria ţară, atât cetăţenii, cât şi presa, căci acest lucru afectează procesul de monitorizare. Lumea acordă atenţie acestor lucruri, aceste lucruri produc efecte. Eu nu cred că suntem mai rău decât românii”, a adăugat el.

Circa 10.000 de persoane din sudul Chinei urmează să fie relocate, pe fondul construirii celui mai mare radiotelescop din lume în cursul acestui an. Locuitorii vor fi mutaţi din locuinţele lor din provincia Guizhou, din sudul Chinei, pentru a preveni interferenţa cu undele electromagnetice din jurul radiotelescopului. Cel mai mare radiotelescop (Arecibo Observatory) se află în Puerto Rico, în prezent, având un diametru de 300 de metri. Radiotelescopul FAST cu un diametru de 500 de metri, ale cărui costuri de construire se ridică la suma de 1,2 miliarde de yuani (165 milioane de euro), ar urma să fie funcţional în cursul acestui an.

Croaţia a suplimentat numărul agenţilor de poliţie la frontiera cu Serbia, în contextul în care Austria intenţionează să limiteze numărul imigranţilor care se îndreaptă spre Europa Occidentală. Peste 650.000 de imigranţi au tranzitat Croaţia în drumul spre Europa occidentală începând din septembrie 2015. Şefii poliţiilor din Austria, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Macedonia se vor întâlni pe 18 februarie, la Zagreb, pentru a discuta despre criza imigraţiei şi pentru a identifica soluţii”.

Guvernul mexican a confirmat că şase femei însărcinate au fost diagnosticate cu virusul Zika, bilanţul cazurilor din ţară ajungând la 80 de persoane infectate. Ar fi primele cazuri de infectare cu virusul Zika în rândul femeilor însărcinate, înregistrate în Mexic. Mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu virusul Zika au fost înregistrate în statul Chiapas, din sudul ţării, unde nivelul de sărăcie este ridicat. Printre acestea, se află şi patru dintre cele şase femei însărcinate diagnosticate cu virusul Zika, se precizează într-un raport al Ministerului Sănătăţii din Mexic.

China a staţionat două baterii de lansatoare de rachete de tip sol-aer sofisticate pe o insulă disputată din Marea Chinei de Sud. Imagini satelitare ImageSat International surprind două baterii de opt lansatoare de rachete pe Insula Woody, care face parte din arhipelagul Paracel. Ele este necesar „să evite orice acţiune unilaterală care ar spori tensiunile”. Un oficial american a confirmat că în imaginile respective apar sisteme antiaeriene de tip HQ-9, cu o rază de acţiune de aproximativ 200 de kilometri.

Această informaţie despre staţionarea rachetelor apare în contextul în care preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu lideri ai ţărilor din Asia de Sud-Est în California, unde au îndemnat la „securitate maritimă”, o „nemilitarizare şi o stăpânire de sine” a ţărilor din regiune. Patru ţări din Asia de Sud-Est sunt implicate dispute teritoriale nesoluţionate cu China în Marea Chinei de Sud, traversată de căi maritime importante şi sub care s-ar afla bogate zăcăminte de petrol şi alte resurse naturale.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a obţinut o undă verde din partea regimului al-Assad să trimită ajutoare umanitare în zone din ţară aflate sub asediu şi a declarat că ONU va „testa” angajamentul Guvernului sirian în acest sens. Convoaie umanitare urmează să livreze ajutoare în zilele următoare, în pofida furiei regimului preşedintelui Bashar al-Assad faţă de unele comentarii ale emisarului ONU. Potrivit presei siriene de stat, Ministerul sirian de Externe a criticat declaraţia lui de Mistura cu privire la testarea angajamentului Guvernului.

Cei trei americani răpiţi luna trecută la Bagdad au fost eliberaţi, iar Departamentul de Stat american a salutat această eliberare şi a atribuit Guvernului irakian un rol important în acest sens. Cei trei bărbaţi sunt sănătoşi şi au fost predaţi Ambasadei Statelor Unite la Bagdad. Autorităţile irakiene au anunţat că cei trei au fost răpiţi dintr-un „apartament suspect”, fără să ofere alte detalii. In spatele răpirii s-ar afla o puternică miliţie şiită. Ambasada a confirmat, în ianuarie, că mai mulţi americani au fost daţi dispăruţi.

SPORT

Din cele 14 echipe existente acum în Liga 1 la fotbal, 9 sunt înfiinţate după anul 2000 şi numai două, Dinamo şi CFR Cluj, pot fi regăsite şi în ediţia din urmă cu 40 de ani a competiţiei. Prin comparaţie, în Anglia, toate cele 20 de cluburi din Premier League au peste 100 de ani vechime, iar 12 dintre ele puteau fi găsite în prima ligă din ediţia 1975-1976. În Ungaria, 9 echipe din totalul de 12 s-au înfiinţat înainte de 1920, iar 9 dintre cluburile ediţiei 2015-2016 jucau în prima ligă şi acum patru decenii.

Miercuri, 17 februarie, în cadrul unei conferinţă de presă organizată la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, s-a stabilit ţintarul pentru play-off-ul şi play-out-ul din Liga 1. Echipele care au primit cifrele 1-3 vor juca primele meciuri din play-off acasă. Locul 1 la finalul sezonului regulat are cifra 3. Asta înseamnă că locul 1 va disputa primul meci din play-off acasă. Locul 2 la finalul sezonului are cifra corespunzătoare 2, deci va juca primul meci din play-off tot acasă. Locul 3 la finalul sezonului regulat are cifra corespunzătoare 6, deci locul 3 va juca primul meci din play-off în deplasare. Locul 4 are cifra 4, deci primul joc va fi tot „afară”. Locul 5 primeşte numărul corespunzător 5, deci va juca prima partidă tot în deplasare. Locul 6 primeşte cifra 1, deci va juca primul joc acasă.

Locurile 1, 2 şi 6 la finalul sezonului regulat vor juca primele meciuri din play-off acasă. Locurile 3, 4 şi 5 vor juca primele partide în deplasare. La meciurile pentru play-out, cifrele corespunzătoare sunt următoarele (locurile cu cifrele 1-4 vor juca primele meciuri acasă): locul 7 – 4, locul 8 – 2, locul 9 – 5, locul 10 – 3, locul 11 – 8, locul 12 – 7, locul 13 – 1, locul 14 – 6. Astfel, locurile 7, 8, 10 şi 13 vor juca primele meciuri din play-out pe teren propriu. Locurile 9, 11, 12 şi 14 vor disputa primele partide din play-out în deplasare.

Aflată la cel mai bun sezon din istoria recentă, Dinamo şi-a depus candidatura pentru titlul de campioană a Ligii 1, după o campanie de transferuri în care tehnicianul Mircea Rednic a avut mână liberă din partea conducerii. „Câinii” nu numai că au suplinit plecările din perioada de iarnă, ci chiar s-au întărit serios, iar acum Rednic are la dispoziţie un lot care poate emite pretenţii pentru primele locuri. Văzută drept outsideră în lupta pentru titlu, chiar daca a încheiat prima parte a sezonului pe locul 3, Dinamo are, după ultimele transferuri, un prim 11 care se poate lupta de la egal la egal cu formaţiile care vor evolua în play-off.

Idolii de azi au avut şi ei cândva idolii lor în tenis. Performanţele lor, stilul de joc şi dăruirea preferaţilor lor le-au ghidat paşii în carieră, iar întâlnirile de la diferitele turnee i-au alimentat cu un vagon de ambiţie. Pe când avea doar 14 ani, actualul superstar Roger Federer a primit ce şi-a dorit: zâmbete calde, două-trei vorbe menite să-i ridice nivelul de energie şi o mângâiere părintească pe umăr. De la cine? Desigur, îi recunoaşteţi. Prietenii lui Ilie Năstase şi doi tipi pentru care tenisul e sinonim cu spectacolul: celebrul Jimmy Connors, omul care îl invita pe Nasty la McDonald’s în New York, şi Mansour Bahrami, tenismenul care cunoaşte fiecare fir de zgură de la Arenele BNR. Puştiul de atunci, din mijlocul lor, are acum 34 de ani, e pe ATP, iar cele 88 de titluri câştigate spun totul despre cariera sa.

În februarie 2016 se împlinesc 30 de ani de când Silvio Berlusconi a preluat-o pe AC Milan, iar cotidianul britanic The Sun trece în revistă cele cinci trofee câştigate de milanezi în Cupa Campionilor Europeni şi Champions League, sub conducerea fostului prim-ministru al Italiei. Vorbind despre trofeele cucerite, Berlusconi spune că pe primul loc în opinia sa e Cupa Campionilor Europeni câştigată în faţa Stelei, în 1989, la Barcelona, după un 4-0 zdrobitor.

La aproape opt ani după ce devenea campion al României cu CFR Cluj, argentinianul Cristian Fabbani e gata de o nouă experienţă în lumea fotbalului. Atacantul de 32 de ani a semnat la începutul anului cu ecuadorienii de la LDU Portoviejo, formaţie ce evoluează în liga secundă. Este al 12 club din cariera vârfului de 1,89 care rămâne unul dintre cele mai scumpe transferuri făcute de CFR Cluj, în perioada în care ardelenii dominau Liga 1.

Mihai Stoica a fost eliberat,din penitenciarul Jilava, după ce a executat 713 zile din pedeapsa de 3 ani şi şase luni primită în „Dosarul Transferurilor”. Fostul manager al Stelei, care foarte probabil va primi o funcţie fără drept de semnătură în cadrul clubului, în perioada următoare, a fost prezent la partida Chiajna – Steaua, scor 0-2, chiar în ziua eliberării, iar marţi noapte a publicat primul său mesaj pe Facebook. MM a ţinut să le mulţumească celor care i-au transmis mesaje de susţinere în perioada detenţiei şi a avut un mesaj „special” pentru fanii Stelei.

Johan Cruyff (68 de ani), fostul jucător legendar al fotbalului olandez, s-a declarat încântat de faptul că Lionel Messi i-a urmat exemplul şi a oferit o pasă decisivă lui Luis Suarez direct din penalty. Deşi jucătorii Barcelonei au primit critici din partea adversarilor, care îi acuză de lipsă de respect pentru modul în care au executat penalty-ul, Johan Cruyff, cel care a făcut celebră această execuţie la începutul anilor ’80, apreciază alegerea atacanţilor clubului la care a jucat şi a antrenat.

Zlatan Ibrahimovic a dus tradiţionalul schimb de tricouri de la finalul partidelor de fotbal la un nou nivel, după meciul cu Chelsea, din optimile Champions League. Suedezul a marcat primul gol al lui PSG în victoria cu 2-1, din faţa campioanei Angliei, iar la final a oferit o imagine inedită. Zlatan şi-a oferit tricoul de joc în schimbul a două echipamente de la Chelsea. Spaniolul Pedro a păstrat tricoul lui Ibra, în timp ce brazilianul Willian i-a oferit suedezului tricoul său, fără să primească unul în schimb. Sau cel puţin nu imediat. Foarte probabil, jucătorul lui Chelsea şi-a primit „talismanul” la vestiare.

Andrei Ionescu, fost jucător la Universitatea Craiova şi Steaua, a semnat un contract valabil până în vară cu FC Eindhoven, echipă care ocupă locul trei în liga a doua din Olanda. Liber de contract, Andrei Ionescu, ajuns la 28 de ani, a ales oraşul Eindhoven pentru că în perioada junioratului s-a aflat timp de un an în Olanda şi cunoaşte bine cultura fotbalistică de acolo. Fostă campioană în 1954 şi câştigătoare a Cupei Olandei în 1937, noua echipă a lui Andrei Ionescu nu a mai evoluat în Eredivisie de peste trei decenii.

Cesare Prandelli (58 de ani), fostul antrenor al lui Adrian Mutu la Fiorentina, susţine că, în această formulă, Barcelona este aproape invincibilă, dar şi că Juventus Torino poate fi surpriza acestui sezon de Liga Campionilor. Juventus va înfrunta, în optimile UEFA Champions League, formaţia germană Bayern Munchen, pe 23 februarie, de la ora 21:45. Anul trecut, Bayern a fost eliminată în semifinale de Barcelona, care avea să câştige trofeul.

CSM Bucureşti a suferit o înfrângere grea pe teren propriu, scor 25-30 cu Vardar Skopje într-un meci din cadrul Grupei 2 a Ligii Campionilor. Astfel, campioana României tremură serios pentru calificarea în sferturile de finală ale întrecerii. Trupa lui Kim Rasmussen va juca duminică, în deplasare, un meci decisiv cu FC Midytjlland.

România a visat în această perioadă la un meci între CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, dar acest duel nu mai poate avea loc. Cel puţin nu în această fază. Campioana României mai are doarşanse teoretice să se claseze mai sus de locul 4 în Grupa 2 (greu însă de crezut), după ce a fost învinsă de Vardar Skopje. Campioana Macedoniei şi-a asigurat locul în sferturi în urma succesului de la Bucureşti, în schimb, CSM va juca un meci capital la sfârşitul săptămânii cu FCM.

PROGNOZA METEO
17 Februarie 2016

În regiunile din jumãtatea de sud-est a țãrii, vremea va fi în general închisã, iar valorile termice, deși în scãdere accentuatã fațã de intervalul anterior, se vor situa în continuare peste cele normale în a doua decadã a lunii februarie. În aceste zone izolat se vor semnala ploi slabe sau burnițã și pe arii restrânse va fi ceațã. În restul teritoriului, vremea va fi în general frumoasã și deosebit de caldã pentru aceastã datã, iar cerul va fi variabil. Vântul va prezenta intensificãri la munte și, local, în restul teritoriului, dar la intensitãți mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între 5…6 grade în nordul extrem al Moldovei și 18…19 grade în Banat și sud-vestul Transilvaniei; minimele termice vor fi cuprinse între -1 și 8 grade, mai ridicate în sudul Banatului.

Bucuresti

Deși valorile termice vor marca o scãdere fațã de ziua precedentã, vremea se va menține mai caldã decât în mod obișnuit în aceastã perioadã din an. Cerul va fi înnorat, vor fi condiții de burnițã, dar și de ceațã, în special noaptea. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã de 3…4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *