Stiri pe scurt 16 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 16 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 septembrie. In anul 1999, a încetat din viaţă istoricul şi profesorul Nicolae Stoicescu, specialist în istoria evului mediu românesc („Ţara Românească”, „Continuitatea românilor”, „Istoricul problemei, dovezile continuităţii”, „Unitatea românilor în evul mediu”, „Continuitatea daco-romanilor în istoria română şi străină”) (n. 1924).

Elevii care nu merg la cursuri primesc absenţe nemotivate în catalog şi scăderea notei la purtare dacă acumulează prea multe, riscând chiar şi exmatricularea în cazul în care exagerează în privinţa absenteismului. Profesorii, în schimb, sunt sancţionaţi cu tăierea orelor nemuncite din salariu, iar prezenţa lor la clasă este trecută într-o condică a şcolii pe care, teoretic, directorii au obligaţia de a o verifica şi semna la sfârşitul zilei. Profesorul Adrian Troie, care a deţinut mai mulţi ani poziţia de director-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, spune că dacă există suspiciuni sau plângeri, se poate verificat direct la clasă dacă profesorul este sau nu la oră.

Problema admiterii României în spaţiul Schengen nu este rezolvată, deşi a luat o „turnură pozitivă”, însă este nevoie de discuţii cu mai mulţi parteneri, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la sosirea la summit-ul informal UE27 care are loc la Bratislava. Referitor la agenda summit-ului, Klaus Iohannis a spus că discuţiile nu vizează doar consecinţele Brexit, ci o strategie mai amplă privind viitorul Uniunii Europene, avându-se în vedere protecţia graniţelor, combaterea terorismului, dar şi piaţa unică şi locurile de muncă.

Clotilde Armand (USR) spune că iniţiativa legislativă a PSD care vizează amânarea concursului naţional pentru directorii de şcoli arată că Ecaterina Andronescu încearcă să menţină politizarea conducerii şcolilor, astfel încât să fie monopolizată de clientela de partid a social-democraţilor. Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educaţiei prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din şcoli, până vara viitoare, deşi ministerul a programat competiţia pentru această toamnă.

Gheorghe Benea, fostul director general al Loteriei Române, şi Ovidiu Rîpanu, şef Serviciu Achiziţii la data faptelor, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, în cauză fiind cercetate şi alte persoane din cadrul companiei. Ovidiu Rîpanu este cercetat şi pentru spălare de bani. În aceeaşi cauză alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar alţi şase suspecţi, printre care şi fiica fostului director al firmei, sunt cercetaţi în libertate. Prejudiciu adus Loteriei Române este de 2.314.707 lei, arată procurorii. În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române ar fi primit sume de bani şi bunuri.

Victor Ponta şi Dan Şova au mers, la sediul instanţei supreme pentru un nou termen în dosarul Turceni-Rovinari, şedinţă în cadrul căreia avocatul unuia dintre inculpaţi a cerut audierea Alinei Gorghiu şi a altor persoane; procesul a fost amânat pentru 14 octombrie. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă admit audierea copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu. Dezbaterile se vor relua pe 14 octombrie, termenul de vineri fiind amânat după ce Dan Şova a anunţat că nu va face declaraţii iar Victor Ponta a cerut timp pentru a îşi pregăti expunerea.

Reprezentanţii Episcopiei Oradea susţin că, în urma percheziţiilor DNA, nu au fost ridicate obiecte şi nici nu au fost identificate sume de bani nejustificate, nefiind precizată nici calitatea procesuală a episcopului Sofronie. Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei a precizat, printr-un comunicat, că au fost puse la dispoziţia procurorilor DNA toate documentele solicitate, însă anchetatorii nu au identificat sume de bani nejustificate iar calitatea procesuală a episcopului Sofronie nu a fost precizată.

Un incendiu a izbucnit la un restaurant din incinta Târgului Vitan, nefiind înregistrate victime. Două persoane care au încercat să intervină pentru stingerea focului au fost rănite. Este vorba despre o femeie de 20 de ani care are câteva zgârieturi şi un bărbat de 37 de ani care are arsuri pe membrele superioare şi inferioare însă este în stare stabilă. Victima va fi transportată la Spitalul Bagdasar Arseni. Mai mult echipaje de pompieri ajunse la faţa locului au reuşit să localizeze focul iar flacăra nu se mai vede. ISU urmează să stabilească care sunt cauzele izbucnirii focului.

O aplicaţie companion pentru Apple Watch, care îi alertează pe jucătorii de Pokemon Go când în apropierea lor sunt pokemoni, va avea „destul de probabil” şi o versiune pentru ceasurile cu Android, răpind astfel exclusivitatea de care s-ar fi bucurat Apple. Unul dintre parteneriatele importante anunţate de Apple la lansarea seriei iPhone 7 a fost cel cu Niantic, dezvoltatorul popularului joc video mobil Pokemon Go. Compania a anunţat că va fi disponibilă o aplicaţie companion pentru Apple Watch care îi va alerta pe jucători când pokemoni sunt pe aproape. Mai mult, aceasta le va permite să colecteze, direct de pe ceas, elemente de la PokeStop-uri.

Apple nu se va bucura prea mult timp de această exclusivitate. John Hanke, directorul executiv al Niantic, a fost întrebat dacă va fi lansată o versiune de Pokemon Go şi pentru sistemul de operare Android Wear. Răspunsul lui: compania va prezenta „destul de probabil” şi o versiune pentru ceasurile cu Android. Popularitatea jocului Pokemon Go a scăzut peste tot în lume, dar şi în România, însă aplicaţia are în continuare foarte mulţi utilizatori şi fani dedicaţi. Recent, Niantic a dat drumul la o nouă actualizare pentru joc, iar Hanke a declarat că ceea ce există acum în Pokemon Go este doar vârful icebergului, deoarece Pokemon Go se va schimba substanţial în viitor.

Un bărbat a decedat, după ce a fost lovit de un taxi în apropierea unei treceri de pietoni de pe Calea Dudeşti. Un taxi care circula dinspre Poşta Vitan către Şoseaua Mihai Bravu a accidentat un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, în dreptul staţiei RATB Policlinica Vitan, care traversa strada în zona trecerii de pietoni. După aproximativ 45 de minute de resuscitare, pacientul a fost declarat decedat. Şoferul de taxi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii urmează să stabilească dacă bărbatul traversa pe trecerea de pietoni sau în apropierea marcajului şi cine este vinovat de producerea accidentului.

Artistul Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria la împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Expoziţia este susţinută de Muzeul Naţional Cotroceni şi de reţeaua privată de sănătate Regina Maria şi poate fi vizitată până la 9 octombrie, în Salonul Cerchez. Intitulată generic „Inima Reginei” expoziţia aduce în prim plan florile preferate de regină, dezvoltate în compoziţii desenate cu abilitate, direct în culoare. Artistul abordează cu dezinvoltură picturală buchete/mănunchiuri/suprafeţe de irişi, crini sau trandafiri din grădinile regale de la Balcic şi Cotroceni. Pentru că este un fin observator, Bogdan Mihai Radu surprinde galeriile de coloane, fântâni şi ghivece din recuzita grădinilor Reginei Maria.

iMapp Bucharest atinge punctul culminant în data de 24 septembrie, în Piaţa Constituţiei, unde 104 proiectoare vor cuceri cei peste 20.000 de metri pătraţi ai suprafeţei de proiecţie, transformând, pentru o seară, faţada celei mai mari clădiri administrative din Europa, Palatul Parlamentului. iMapp Bucharest este unul dintre cele mai mari spectacole multimedia de 3D video mapping din lume, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie. Spectacolul va debuta cu un concert susţinut de celebra artistă Roisin Murphy, un nume sonor al muzicii electro pop, care vine în România cu un show electrizant. În deschidere, de la ora 19:00, vor performa GOLAN & Orchestra, care vor prezenta un proiect inedit ce armonizează muzica electronică, vocea şi instrumentele live.

Începând cu ora 22:30, echipele finaliste din Muntenegru (Filip Roca), Spania (Romera Diseno e Infografia), Turcia (VOID), România (Mindscape Studio), Rusia (Illuminarium 3000) şi Ungaria (Limelight) îşi vor prezenta lucrările, câştigătorul competiţiei fiind desemnat de un juriu format din personalităţi marcante din industria audiovizuală: Martin Pošta – Directorul Festivalului SIGNAL din Praga, Ana Ascencio – Directorul Artistic al Festivalului MAPPING din Geneva, Kaat Heirbrant – Directorul Festivalului LIGHT din Ghent, Ilkka Paloniemi – Directorul Artistic al Festivalului LUX din Helsinki si Birgit Zander – fondatorul, organizatorul şi Directorul Creativ al FESTIVAL OF LIGHTS din Berlin. Conceptul creativ al concursului din această ediţie este „DIALOGURI”.

Londra a anunţat că ambasada Marii Britanii din capitala turcă Ankara va fi închisă vineri, din motive de securitate, fară a oferi detalii suplimentare în această privinţă. Ambasada a fost închisă de luni până joi pentru sărbătoarea Eid al-Adha care a avut loc în această săptămână, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători în religia musulmană. Turcia a fost anul acesta scena mai multor atentate sângeroase, comise de militanţii islamişti, dar şi de separatiştii kurzi. Ministerul de Externe de la Londra îi avertizează de asemenea pe cetăţeni britanici să evite deplasările la mai puţin de 10 km de graniţa turco-siriană şi la Diyarbakir, cel mai mare oraş cu populaţie majoritar kurdă din sud-estul Turciei, unde au avut loc mai multe incidente violente după reluarea confruntărilor între forţele de securitate turce şi militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Districtul financiar al Londrei reprezintă o „valoare uriaşă” pentru întreaga Europă şi nu ar trebui să fie afectat de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, liderul grupului politic care a militat pentru Brexit. În cursul unei conferinţe de presă organizate alături de ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni, Boris Johnson a fost întrebat dacă susţine apelurile băncilor pentru ajungerea la un acord tranzitoriu în scopul protejării districtului financiar al Londrei (City of London).

Uniunea Europeană a prelungit formal, cu şase luni, până pe 15 martie 2017, sancţiunile care vizează aproape 200 de persoane sau entităţi, ruse şi ucrainene, acuzate că ameninţă integritatea Ucrainei. Aceste sancţiuni individuale sunt implementate în paralel cu măsuri economice care vizează sectorul bancar, petrolier şi industria rusă a apărării.

Sadiq Khan, primul primar de religie musulmană al Londrei, a declarat că o susţine pe Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă şi a avertizat că abordările anti-musulmane, precum cele prezentate de republicanul Donald Trump, nu fac altceva decât să acţioneze în favoarea reţelei teroriste Stat Islam. Aflat într-o vizită în Statele Unite, Khan a susţinut la Chicago un discurs în faţa a peste 250 cadre universitare, diplomaţi şi oameni de afaceri. Khan nu l-a menţionat pe Trump în mod direct, însă a atacat ideile prezentate de candidatul republican în ceea ce priveşte imigraţia şi pe musulmani.

O adolescentă în vârstă de 18 ani din Austria şi-a dat părinţii în judecată pe motiv că aceştia au publicat, începând cu anul 2009, o serie de imagini cu ea când era foarte mică. Tânăra din Carinthia, al cărei nume nu a fost făcut public, consideră că i-a fost încălcată intimitatea. Printre imaginile care fac obiectul acestui caz se numără una în care fetei i se schimba scutecul şi alta în care era pe oliţă. Adolescenta s-a declarat jenată de aceste imagini şi a adăugat că, în ciuda rugăminţilor repetate, părinţii ei au refuzat să şteargă pozele.

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care manifestau împotriva reformelor în domeniul muncii, incidente violente având loc la Paris, Nantes, Toulouse, Rennes, Grenoble şi Montpellier. Protestatarii au aruncat cu sticle, cutii de bere şi chiar cocteiluri molotov, fapt ce a determinat forţele de ordine să intervină. Aproximativ 62 de persoane au fost arestate la nivel naţional, a precizat Ministerul de Interne de la Paris, care a mai adăugat că 15 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în cursul confruntărilor violente.

Poliţia a declarat că între 12.500 şi 13.500 de persoane au participat la protestele din Paris. Noua lege ar drept scop să facă mai flexibilă legislaţia franceză în domeniul muncii, firmele primind puteri sporite în ceea ce priveşte stabilirea condiţiilor de muncă, însă sindicatele indică faptul că legea ar face mai uşoară concedierea angjaţilor.

Poliţia franceză a început să evacueze o tabără improvizată aflată lângă Paris, unde trăiau aproximativ 1500 de imigranţi în condiţii insalubre. Acţiunea a început în zorii zilei, aceasta fiind doar cea mea recentă acţiune de acest fel în cadrul unei operaţiuni mai ample de desfiinţare a taberelor improvizate din jurul Parisului. În tabără locuiau în special imigranţi din Sudan, Eritrea şi Afganistan. Emmanuelle Cosse, ministrul francez pentru Locuinţe, care a asistat la acţiunea de evacuare, a declarat că aproximativ 1500 de persoane locuiau în tabără.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că statele membre ale Grupului de la Vişegrad vor prezenta un text cu propuneri comune în ceea ce priveşte problemele Uniunii Europene, cu ocazia Summitului UE de la Bratislava. Orban a mai adăugat că se aşteaptă ca presiunea pusă de imigranţi să crească din nou în zona balcanică, odată ce condiţiile meteo se vor înrăutăţi şi rutele maritime spre Italia vor deveni mai dificile de urmat. Summitul UE 27 are loc la Bratislava, fără Marea Britanie, liderii europeni reunindu-se pentru a discuta viitorul Uniunii, principalele teme pe agendă fiind consolidarea frontierelor externe, migraţia, oferirea de garanţii pentru cetăţeni în contextul globalizării.

SPORT

„Nu vom elimina niciodată dopingul din sport”, spunea în august 1998 prinţul belgian Alexandre de Merode. Timp de 35 de ani, De Merode deţinuse funcţia de şef al Comisiei Medicale din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi supraveghease politica antidoping din sportul mondial. Lupta prinţului împotriva dopajului nu fusese mereu limpede. În 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde România comunistă a participat în ciuda blocadei impuse de Uniunea Sovietică, dovezile unor probe pozitive au fost distruse în biroul său.

Dezvăluirea a fost făcută de Alexandre de Merode abia în 1994, atunci când s-a apărat, spunând că hârtiile a „cinci sau şase teste” au fost făcute bucăţi din greşeală, după festivitatea de închidere, în timp ce biroul său era curăţat. Din cauza ineficienţei organismului pe care belgianul îl conducea, Comitetul Olimpic a decis în 1999 înfiinţarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), organizaţia ale cărei servere au fost sparte zilele trecute de hackerii din organizaţia Fancy Bear.

Alexandre de Merode a murit în 2002, lăsând în urmă o declaraţie premonitorie: „Există o tendinţă către doping în Statele Unite, Marea Britanie şi în întreaga lume”. Până acum, în doar 3 zile, hackerii Fancy Bear au publicat o listă cu 29 de sportivi care au folosit substanţe interzise în ultimii ani. 13 dintre ele au câştigat medalii la Rio de Janeiro, iar 10 sunt campioni olimpici la competiţia recent încheiată. Pe listă apar Serena Williams, Simone Biles sau Chris Froome, superstaruri ale sportului mondial.

Steaua a pierdut partida de debut în grupele Europa League, scor 0-2, pe terenul lui Osmanlispor, la capătul unui meci în care roş-albaştrii au jucat a doua repriză în inferioritate numerică, după ce Enache a fost eliminat în minutul 45. Tehnicianul Laurenţiu Reghecampf a declarat după meci că gestul lui Enache nu poate fi scuzat, în condiţiile în care a fost comis de un jucător cu experienţă şi urmează să „poarte o discuţie” cu fundaşul. În ciuda înfrângerii, Reghecampf invită la calm şi îşi îndeamnă jucătorii să se concentreze la următorul meci din grupă cu favorita Villarreal.

Anderlecht, APOEL Nicosia, Austria Viena, Feyenoord, Zenit, Rapid Viena, Sassuolo, Olympiakos, Hapoel Beer Sheva, Şahtior Doneţk, Schalke, Osmanlispor, Ajax, FK Krasnodar, Southampton şi Villarreal sunt echipele care au câştigat meciurile disputate în prima etapă a noului sezon din Europa League. Steaua şi Astra, cele două echipe româneşti din grupe, au pierdut ambele, cu Osmanlispor şi Austria Viena. Cu Chipciu şi Stanciu titulari, Anderlecht s-a impus, scor 3-1, pe teren propriu, cu Gabala. Nicolae Stanciu a pasa decisiv la ultimul gol al belgienilor.

Zenit Sankt Petersburg, cu Mircea Lucescu pe bancă, a reuşit să revină spectaculos pe terenul celor de la Maccabi Tel Aviv, după ce a fost condusă cu 3-0 în minutul 76. În final, ruşii au câştigat, scor 4-3. Hapoel Beer Sheva a furnizat o surpriză, învingând pe terenul celor de la Internazionale Milano, scor 2-0. Fiorentina, cu Tătăruşanu titular, a remizat, scor 0-0, cu PAOK. Cea mai mare surpriză a venit din Olanda, de la Feyenoord, care a câştigat pe teren propriu, scor 1-0, cu Manchester United, care a avut aproape toţi jucătorii importanţi în teren.

Infrângerea Stelei de la Ankara, în faţa lui Osmanlispor, scor 0-2, l-a enervat pe Gigi Becali, care a criticat public tactica aleasă de tehnicianul Laurenţiu Reghecampf pentru meciul de aseară. Patronul Stelei s-a arătat nemuţumit de modul în care Reghecampf a aşezat jucătorii în teren şi s-a declarat convins că Steaua nu s-ar fi putut impune nici dacă Enache n-ar fi fost eliminat şi ar fi încheiat meciul în formulă completă. Totuşi, Becali e în continuare sigur de calificare şi spune că diferenţa dintre Steaua şi Osmanlispor se va vedea în retur.

Transferat în această vară de la Steaua la Anderlecht, Alexandru Chipciu a devenit rapid om de bază în echipa belgiană şi a vorbit despre perioada petrecută în România după victoria obţinută în grupele Europa League, în partida cu Gabala, scor 3-1. Mijlocaşul de 27 de ani spune că a simţit nevoia de o schimbare, după ce în ultimele sezoane intrase în colimatorul fanilor, fiind criticat după fiecare prestaţie mai puţin reuşită, deşi cifrele au fost întotdeauna în favoarea sa. Mijlocaşul salută venirea lui Nicolae Stanciu, alături de care a jucat mult timp la Steaua, dar spune că ar fi apreciat în egală măsură transferul oricărui fotbalist român.

Echipa lui Mircea Lucescu, Zenit Sankt Peteresburg, a fost performera serii în Europa League, după ce a revenit spectaculos în partida disputată în deplasare cu Maccabi Tel Aviv şi s-a impus, scor 4-3, deşi în minutul 76 gazdele conduceau cu 3-0. Tehnicianul român de 71 de ani a recunoscut la final că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie în întreaga sa carieră, deşi a petrecut peste 53 de ani în fotbalul profesionist, ca jucător şi antrenor.

Steaua s-a înclinat în deplasare, scor 0-2 (0-0) la Ankara, cu Osmanlispor, în prima etapa a Grupei L din Europa League, la finele unei partide în care trupa lui Reghecampf a jucat din minutul 46 în 10 oameni după eliminarea lui Enache. Fostul coordonator de la Benfica a vorbit şi despre eliminarea lui Enache. „Despre eliminarea lui Enache, ne uitam pe Regulamentul intern de la Steaua si vedem ce trebuie sa pateasca. Nu are nicio scuza, pentru ca Enache se invarte, adversarul este insa la un metru de el, si oricum Enache avea deja cartonas galben. As vrea sa cred ca nu asta este Steaua. Trebuie sa uite meciul rapid si sa nu mai joace niciodata asa”, a spus Panduru

Sportiva din Puerto Rico, Monica Puig, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, a fost aleasă cea mai bună jucătoare a lunii august, într-un sondaj desfăşurat pe site-ul WTA. Monica Puig, aflată pe locul 34 în clasamentul mondial, a primit 97 la sută dintre voturile fanilor, în timp ce noul lider mondial Angelique Kerber şi Karolina Pliskova, finaliste la US Open 2016, au obţinut 2 la sută, respectiv 1 la sută.

Puig s-a impus în turneul de simplu al Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, după ce a învins-o pe Angelique Kerber în finala competiţiei, scor 6-4, 4-6, 6-1. „Mi-am îndeplinit unul dintre cele mai mari visuri ale mele”, spunea, după cucerirea medaliei de aur, sportiva din Puerto Rico. În vârstă de 22 de ani, Monica Puig deţine un singur titlu WTA, iar în întreaga carieră a câştigat din tenis 1.750.696 de dolari.

CS Pandurii Târgu Jiu întâlneşte, în această seară, la Drobeta Turnu Severin, ASA Târgu Mureş, iar pentru preşedintele clubului oltean va fi un meci special. Narcis Răducan îşi va întâlni fosta echipă, de care îl leagă amintiri plăcute, dar şi un litigiu care a durat mai bine de 9 luni. Oficialul Pandurilor îşi îndeamnă jucătorii să fie atenţi la partida cu ASA, pentru a avea parte de dezamăgirea pe care au trăit-o runda precedentă cei de la Dinamo.

Fotbalistul senegalez al echipei Crystal Palace, Pape Souare, va fi lipsi de pe teren între patru şi şase luni, după ce şi-a rupt piciorul în urma unui accident de maşină. Fundaşul stânga în vârstă de 26 de ani a fost implicat, duminică, 11 septembrie, într-un accident de maşină şi a fost transportat la un spital din Londra cu elicopterul. Souare urmează să fie externat sâmbătă. Transferat în 2015 de la LOSC Lille, Pape Souare a adunat 46 de meciuri pentru Crystal Palace în Premier League. De asemenea, Souare a jucat 17 partide pentru prima reprezentativă din Senega

Baieti si fete cu varste intre 6 si 13 ani sunt asteptati in cea de-a doua editie a Taberei de Karting organizata de Clubul Real Racing. Dupa succesul obtinut in vara acestui an la Targu Secuiesc, cand a avut loc prima Tabara de Karting din Romania, organizatorii propun o vacanta de neuitat in Italia pentru micutii care vor sa descopere tainele unui sport ce antreneaza atat corpul cat si mintea: kartingul. Timp de 6 zile (30.10.2016 – 4.11.2016) ei vor avea posibilitatea sa testeze cel mai modern circuit de karting din lume: La Conca, locul care gazduieste anual finalele campionatelor mondiale de karting. Circuitul masoara 1250 m lungime si 10 m latime, iar in linie dreapta 250m, si respecta cele mai inalte standarde de siguranta impuse de Federatia Internationala de Automobilism (CIK – FIA).

Pe toata perioada taberei copiii vor avea parte de antrenamente speciale care sa-i ajute sa inteleaga necesitatea unei vieti sportive, de programe speciale de dezvoltare personala, concepute pentru varstele lor, de jocuri care le stimuleaza inteligenta si perspicacitatea, dar si de distractie. Se vor familiariza cu kartingul si vor dobandi cunostinte primare de tehnica, pilotaj si masuri de securitate. Isi vor dezvolta concentrarea, atentia la detalii, gandirea strategica, curajul, increderea in sine, precum si abilitatile de comunicare si lucru in echipa.

Copiii vor beneficia de cazare si masa intr-un complex cu acces controlat, Residencia Bellaria (residencebellaria.it), situat la 10 km de Circuitul International La Conca si la 8 km de MareaAdriatica, in mijlocul unei livezi de maslini. Vor avea la dispozitie piscina, teren de sport si locuri de joaca. Inscrierile au inceput deja, asa ca cei interesati sa-si inscrie copiii in tabara de kating pot accesa site-ul http://tabaradekarting.ro Aici vor gasi si informatii suplimentare despre eveniment.

Balonul de Aur, cel mai prestigios titlu individual din fotbal, va fi acordat, din nou, doar de jurnalişti, după ce Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie (FIFA) şi publicaţia franceză L’Equipe nu au ajuns la un acord şi îşi vor întrerupe colaborarea. Balonul de Aur FIFA, creat în 2010, după o fuziune între Balonul de Aur France Football şi premiul „FIFA World Player”, va fi controlat din nou de publicaţia franceză, după ce contractul cu forul mondial a expirat, iar între cele două părţi nu există vreun acord de prelungire. Astfel, stabilirea câştigătorului se va face doar prin voturile jurnaliştilor, spre deosebire de ultimii şase ani, când au votat atât jurnaliştii, cât şi selecţionerii şi căpitanii echipelor naţionale afiliate FIFA.

Astra a fost învinsă de Austria Viena, scor 2-3, în primul meci din grupele Europa League, la capătul a 90 de minute în care campioana a arătat decent în atac, dar a comis numeroase erori în defensivă. Portughezul Geraldo Alves şi-a scăpat omul din marcaj la al doilea gol al oaspeţilor şi a provocat lovitura liberă din care austriecii au înscris golul trei, iar la final a recunoscut că prestaţia sa nu s-a ridicat la nivelul cerut de această competiţie.

Semifinalele ediţiei din 2016 a Cupei Davis se vor desfăşura în perioada 16-18 septembrie, între campioana en titre Marea Britanie şi Argentina, la Glasgow, respectiv Croaţia şi Franţa, la Zadar. Primele meciuri se vor juca, vineri, la simplu. Andy Murray, aflat pe locul 2 ATP, şi Juan Martin Del Potro, ocupantul poziţiei 64 în clasamentul mondial, vor deschide, la 15:00, confruntarea dintre Marea Britanie şi Argentina, în timp ce în a doua partidă a zilei se vor întâlni Kyle Edmund (locul 55 ATP) şi Guido Pella (49 ATP).

Primele două meciuri dintre Croaţia se vor juca tot vineri, de la 15:00. Mai întâi se vor întâlni Borna Coric (42 ATP) şi Richard Gasquet (17 ATP), după care se va desfăşura meciul Marin Cilic (11 ATP) – Lucas Pouille (18 ATP). În confruntarea de dublu, Ivan Dodig şi Marin Draganja vor reprezenta Croaţia, sâmbătă, în timp ce Franţa îi va avea pe Pierre-Hugues Herbert şi Nicolas Mahut. În ultimele două meciuri, programate duminică, Cilic va juca împotriva lui Gasquet şi Coric îl va avea adversar pe Pouille. Sâmbătă, de la 16:00, fraţii Andy şi Jamie Murray vor reprezenta Marea Britanie la dublu împotriva cuplului argentinian Federico Delbonis/Leonardo Mayer. Duminică, Andy Murray îl va întâlni pe Guido Pella, iar Edmund va juca împotriva lui Del Potro.

Naţionala masculină a României a început cu o victorie convingătoare turneul din preliminariile Europeanului de volei din 2017, învingând selecţionata Macedoniei cu scorul de 3-0 (25-21, 25-14, 25-12)! Tricolorii au defilat în Sala Polivalentă din Craiova într-un meci care se anunţa mult mai echilibrat, cei mai buni jucători ai echipei noastre fiind Laurenţiu Lică şi Marian Bala, cu câte 12 puncte.

România forţează o calificare istorică la Europeanul de volei, după o pauză de 20 de ani, iar elevii lui Dan Pascu şi Ovidiu Macarie au şanse importante după jocul câştigat fără drept de apel în faţa Macedoniei. Lică şi Bala au pus umărul decisiv la victorie, cu câte 12 puncte, dar remarcaţi s-au făcut şi Andrei Spînu şi Mihai Gheorghiţă, marcatori a câte 10 puncte. Naţionala masculină se mai află în grupă cu Estonia şi cu Cehia, următoarele adversare de vineri, respectiv sâmbătă. Meciurile se vor juca de la ora 19:45, iar un bilet costă doar 5 lei! În cealaltă partidă de joi, Cehia a trecut de Estonia în minimum de seturi, scor 25-20, 25-19, 25-14.

Etapa a 3-a în Liga Zimbrilor s-a încheiat cu o victorie mare a echipei HC Vaslui, care s-a impus joi seara cu 32-29 în faţa echipei Politehnica Timişoara. Trupa lui Sandu Iacob a învins astfel încă o reprezentantă a României care participă în cupele europene, după ce săptămâna trecută câştigase pe terenul echipei CSM Bucureşti cu 26-25. Pivotul Didi Hrimuc a avut o prestaţie excelentă, reuşind să marcheze 8 goluri din tot atâtea aruncări. Jucătorul etapei a 3-a în opinia ProSport este dat însă de marele derby Dinamo Bucureşti – CSM Bucureşti. Interul stânga Sajad Esteki a jucat cu probleme medicale, după ce a suferit o întindere la Turda, dar a atunci când a intrat s-a evidenţiat cu goluri spectaculoase şi a făcut diferenţa. El a marcat şi golul decisiv al victoriei pentru Dinamo, la scorul de 27-26, când echipa lui evolua în inferioritate numerică.

Nicolae Stanciu continuă evoluţiile bune la Anderlecht. După un debut în meciul cu Charleroi în care i-a încântat pe suporterii belgieni, românul a avut o prestaţie bună şi în partida cu Qabala, câştigată de Anderlecht cu 3-1, din grupele Europa League. Stanciu a oferit o pasă de gol la reuşita lui Capel din minutul 77 şi a ratat câteva ocazii de a marca, dar se declară convins că în scurt timp va reuşi să-şi treacă şi numele pe lista marcatorilor.

Intrat la Osmanlispor în minutul 78 al partidei, când gazdele aveau deja 2-0, fostul stelist Raul Rusescu nu a impresionat. Totuşi, la final, românul a remarcat sec, la microfonul DolceSport: „Azi, noi am fost echipa mai bună. Vom vedea ce se va întâmpla la Bucureşti. E o diferenţă mare între Steaua de acum şi cea de pe vremea când jucam eu acolo şi elimina Chelsea. Steaua e acum o echipă în formare, dar dacă are timp va creşte şi va face un fotbal de calitate“. Deşi a spus, politicos, că încă e prieten cu unii dintre jucătorii stelişti, Rusescu a folosit tot timpul persoana întâi plural când s-a referit la forma’ia din Ankara: „Noi, la Osmanlispor, sperăm să fim una din cele două echipe care vor merge mai departe“.

Hapoel Beer Sheva, cu internaţionalul român Ovidiu Hoban integralist, a învins, joi seară, în deplasare, scor 2-0, pe Internazionale Milano, furnizând una dintre cele mai mari surprize în prima etapă din grupele Europa League. Cu mai mulţi jucători care au fost rezerve în primele etape din campionatul Italiei, Internazionale Milano nu a reuşit să marcheze, pe teren propriu, cu Hapoel Beer Sheva, din Israel. Formaţia la care evoluează şi internaţionalul român Ovidiu Hoban a deschis scorul în minutul 54, prin Vitor Manuel, care a finalizat pasa venită de la Lucio Maranhao. Mai mult, oaspeţii şi-au dublat avantajul prin mijlocaşul Maor Buzaglo, în minutul 69, acesta fiind şi rezultatul final al disputei de pe San Siro. În celălat meci din grupă, Southampton a învins, acasă, pe Sparta Praga, fosta adversară a Stelei din preliminariile Ligii Campionilor, scor 3-0.

Adi Popa, unul dintre cei mai activi jucători stelişti în prima repriză a meciului pierdut la Ankara, 0-2 cu Osmanlispor, spune că nu e îngrijorat şi că şansele de calificare nu s-au diminuat deloc: „Jocul şi-a pierdut echilibrul în momentul eliminării. Până atunci am avut posesie, am avut un joc destul de bun. Turcii sunt o echipă foarte bună, nu trebuie să uităm asta, dar şi noi am avut câteva contraatacuri în prima repriză. Nu am văzut faza eliminării, nu pot comenta, dar oricine poate avea momente de slăbiciune. Nu sunt pus pe gânduri de meciul ăsta. Mai sunt 15 puncte în joc, ne putem califica“.

PROGNOZA METEO
16 Septembrie 2016

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru aceastã perioadã din an. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 23…24 de grade pe litoral și 33 de grade, local, în Oltenia și Muntenia. Cerul, mai mult senin în mare parte din țarã, va avea unele înnorãri pe parcursul zilei la munte și în sud-estul extrem, iar în a doua parte a nopții în vestul și nord-vestul țãrii, unde numai izolat vor fi condiții ca, trecãtor, sã plouã slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în Dobrogea. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 și 20 de grade, mai scãzute, pânã spre 7…8 grade, în depresiuni unde vor fi condiții de ceațã dimineața și noaptea.

Bucuresti

Vremea va fi cu mult mai caldã decât în mod obișnuit pentru aceastã datã, astfel încât temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimã va fi de 15…17 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *