Stiri pe scurt 16 Martie 2017

Stiri pe scurt 16 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 martie. In anul 1940, a încetat din viaţă Selma Lagerlof, scriitoare suedeză, laureată a premiului Nobel pentru Literatură în 1909 (n. 1858). A scris romanele „Minunata călătorie a lui Niels Holgerson prin Suedia” şi „ Saga lui Gosta Berling”.

Elevii claselor a VIII-a susţin, simularea evaluării naţionale la matematică, iar cei din clasele a XI-a şi a XII-a dau proba obligatorie a profilului. Din momentul în care primesc subiectele, şcolarii de clasa a VIII-a au la dispoziţie două ore penru rezolvarea lor iar elevii de liceu vor avea trei ore pentru redactarea lucrării scrise. Rezultatele acestor simulări vor fi afişate pe 31 martie. Ordinul prevede ca, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, rezultatele elevilor să fie discutate individual, de asemenea se cer şedinţe cu părinţii, dar şi la nivelul consiliului profesoral pentru găsirea unor soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

O întrebare extrem de simplă de la simularea examenului de Evaluare naţională la limba română i-a pus în încurcătură pe elevi. Mii dintre aceştia au semnat o petiţie după ce au greşit răspunsul, conform baremului, şi au pierdut punctele alocate cerinţei respective. La unul dintre subpuncte, elevilor de clasa a VIII-a li s-a cerut să spună cine este organizatorul expoziţiei, aşa cum reiese din următorul paragraf: ”Sute de figurine de şah create în zeci de ţări de pe glob pot fi văzute într-o expoziţie inedită deschisă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru’. Foarte mulţi dintre elevi au răspuns ”Emil Sitaru”, deşi răspunsul corect este ”Muzeul de Istorie a Transilvaniei”. Elevii nemulţumiţi doresc ca ambele variante de răspuns să fie considerate corecte, deoarece, spun ei, cerinţa nu vrea să afle unde avea loc expoziţia, ci care este organizatorul.

Extragerea bonurilor fiscale emise între 1 şi 28 februarie 2017 este programată duminică, 19 martie 2017, ora 19.00. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică, 19 martie 2017, va fi organizată prima etapă, care va consta din extragerea bilelor care vor determina ziua şi valoarea bonurilor câştigătoare. Dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare.

Extragerea din prima etapă de selecţie a câştigătorilor Loteriei bonurilor fiscale din 19 martie va fi organizată în studioul TV al Loteriei Române, începând cu ora 19.00. Extragerea este publică şi va putea fi transmisă în direct de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Române. Rezultatele extragerii vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al C.N. „Loteria Română” (CNLR) pentru o perioadă de minimum 30 de zile.

Câteva sute de poliţişti protestează, în faţa Ministerului de Interne, alţii manifestând şi în faţa Ministerului Muncii, având ca principale revendicări aplicarea prevederilor H.G. nr.1/2017; adoptarea legii salarizării unitare; semnarea Acordului Colectiv de Muncă; schimbarea legii 360/2002 Statutul Poliţistului şi modificarea prevederilor O.M.A.I. nr.577/2008. Protestatarii au ţinut şi un moment de reculegere pentru poliţiştii căzuţi la datorie. Reprezentanţii manifestanţilor au fost chemaţi, la discuţii de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Poliţiştii îşi propun, prin acest protest, să atragă atenţia, atât angajatorului – Ministerul Afacerilor Interne, cât şi Ministerului Finanţelor Publice, cu privire la faptul că nu sunt plătiţi corespunzător şi că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor, precum şi alte drepturi, sunt încălcate. Pe de altă parte, alte câteva zeci de persoane, reprezentanţi ai Sindicatului Poliţiştilor Europeni „EUROPOL”, protestează în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Nemulţumirile poliţiştilor sunt reprezentate de menţinerea salariului la nivelul anului 2008, când a avut loc ultima creştere salarială, dar şi de haosul legislativ cu privire la salarizarea din sistemul de apărare.

Ion Iliescu a ajuns, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, surse judiciare declarând că fostul preşedinte al României a venit pentru audieri în dosarul Revoluţiei. La intrarea în Parchetul General, fostul preşedinte a refuzat să spună în ce dosar a fost chemat de către procurori şi în ce calitate. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a ieşit de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta precizând, întrebat fiind dacă se simte vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie, că jurnaliştii ar trebui să aibă „cât de cât discernământ”.

Un recidivist are mai mari şanse să îşi găsească un loc de muncă dacă revine după gratii, decât în libertate. Campania #DIZGRAŢIAŢII vă prezintă cazul unui deţinut care a muncit la aceeaşi fermă de legume după fiecare din cele patru condamnări. În libertate acelaşi patron l-a respins. România nu dispune în acest moment de un sistem complex de reintegrare socială şi de reabilitare a persoanelor care au comis infracţiuni şi au fost încarcerate. Intervenţia statului pentru a pedepsi o încălcare gravă a legii se face prin privarea de libertate şi îngrădirea unor drepturi, dar după ispăşirea condamnării nu oferă celui aflat în detenţie ajutorul necesar pentru a-şi găsi un loc de muncă şi a deveni util societăţii.

O echipă de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române se deplasează, în judeţul Bihor, acolo unde poliţiştii continuă căutarea bărbatului care a împuşcat mortal, o femeie în Oradea şi a rănit un bărbat. Bărbatul căutat a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. Bărbatul, Adrian Hladii, în vârstă de 38 de ani, din municipiul Oradea, are 1,73 metri înălţime, constituţie robustă, păr negru, ochi căprui. Nu se cunosc detalii despre îmbrăcămintea pe care o poartă. Pe de altă parte, surse judiciare au declarat, că bărbatul care a fost rănit în umăr a fost operat la Spitalul Judeţean Oradea şi se află în afară oricărui pericol.

Trei tineri din Iaşi au lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil care ajută la găsirea persoanelor sau a animalelor de companie dispărute. Datorită aplicaţiei, oamenii dintr-o anumită zonă sunt alertaţi la câteva minute de la dispariţie, astfel că cei dispăruţi nu pot ajunge departe. Nenumăratele anunţuri pe reţelele de socializare atunci când cineva drag dispare sau când oamenii îşi pierd animalele de companie ar putea fi înlocuite acum cu un singur mesaj, după ce trei tineri din Iaşi au lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care sunt alertaţi toţi cei dintr-o anumită zonă atunci când cineva a pierdut o persoană sau un animal de companie.

Ciprian, Andrei şi Corneliu sunt „Găsitorii”, cei care au lansat aplicaţia prin care îi ajută pe cei care au pierdut fie pe cineva drag, fie animalul de companie. Cei trei au gândit aplicaţia gratuită pentru telefonul mobil în aşa fel încât cei care pierd o persoană sau un animal postează un anunţ, iar cei care se află în zonă primesc alerte. Ideea a apărut în urmă cu aproape un an, însă lucrurile s-au accelerat vara trecută, când unul din cel trei „găsitori” şi-a pierdut câinele şi şi-a dat seama cât de utilă poate fi o astfel de aplicaţie.

Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să se logheze cu un cont de Facebook, iar din acel moment durează cel mult două minute până când anunţul este trimis. Informaţiile sunt mai apoi verificate de către cei care au făcut aplicaţia şi imediat trimisă alerta. Deocamdată aplicaţia a fost lansată doar pentru smartphone-urile cu IOS. Totul se bazează însă pe cei care văd alertele şi sunt dispuşi să îi ajute pe cei care au pierdut pe cineva drag sau animalul preferat. În primele 24 de ore de la lansare s-au înscris deja 57 de utilizatori şi au fost emise alerte pentru 11 animale şi o persoană dispărută. Cei trei urmează să dezvolte aplicaţia şi pentru telefoanele cu Android.

Patru dinari imperiali, 4 monede dacice şi un detector de metale au fost ridicaţi după percheziţiile din judeţul Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum şi la sediile unor societăţi comerciale deţinute de acestea. Percheziţiile au avut loc deoarece existau indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din judeţul Hunedoara ar fi desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în Munţii Orăştie, zona Sarmizegetusa Regia. Persoanele suspectate ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. Potrivit Poliţiei, în activitatea ilicită, aceştia ar fi beneficiat de sprijinul unui poliţist,

O adolescentă în vârstă de 15 ani a murit, după ce, în timp ce îşi făcea un selfie cu prietenii la etajul nouă al unui imobil din centrul Sibiului, s-a rupt balustrada şi a căzut. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală în cazul adolescentei care a murit, după ce a urcat la etajul 9 al unui bloc din centrul Sibiului pentru a face un selfie. După audieri maraton, reprezentanţii Poliţiei Sibiu au decis să deschidă un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă pentru faptă.

John J. Hardy, unul dintre cei mai citaţi analişti financiari ai lumii, dar şi unul dintre cele mai influente personaje din piaţa Forex, explică motivele pentru care, „cu răsuflarea ţinută, ne îndreptăm spre o nouă criză”. El se află pentru a doua oară în România (prima oară a venit aici în 2014) pentru a prezenta câteva dintre posibilele evoluţii ale pieţelor din întreaga lume pentru investitorii Saxo Bank, unde este head of FX strategy. Hardy este o prezenţă constantă, ca invitat sau comentator, în emisiunile realizate de Bloomberg şi CNBC şi a fost numit unul dintre cele mai influente personaje din piaţa Forex în 2008.

John Hardy sesizează şi nevoia unor reforme la nivelul instituţiilor UE. Există tentaţia de a crede că Europa se va destrăma, în consecinţa aceleiaşi surse de probleme şi anume că clasa politică şi clasa elitelor nu se adresează nevoilor întregii societăţi; politica monetară a ajutat companiile mari, bogate, marii proprietari de active; în special în termeni relativi; cei bogaţi au devenit super bogaţi; la niveluri mai joase, există o senzaţie a unei lipse de incluziune socială, dar analistul observă că există şi spiritul angajamentului faţă de Europa. El speră că acesta va rezulta într-o reformare a instituţiilor europene, care nu sunt foarte democratice.

Autorităţile vor ca producătorii hunedoreni de virşli să se asocieze pentru ca acest produs să fie recunoscut ca ”produs cu indicaţie geografică protejată”. Acest lucru ar presupune stabilirea unei reţete unice, aspect cu care unii producători nu sunt de acord. Consilierul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Ionuţ George Diaconeasa, s-a întâlnit cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice, dar şi cu alţi mici producători din judeţ, pentru stabilirea unei strategii de promovare a produselor locale la nivel european.

MADR recomandă asocierea micilor producători care să creeze un produs tradiţional cu indicaţie geografică protejată în vederea dobândirii protecţiei comunitare. Strategia ministerului este aceea de a certifica în fiecare judeţ cel puţin un produs tradiţional care să primească marca de produs protejat comunitar. La nivelul judeţului Hunedoara există două zone recunoscute pentru virşli, cea a Sălaşului şi cea a Bradului. Asocierea pe care o vor autorităţile ar putea fi posibilă, însă este greu de ajuns la o reţetă unică, în condiţiile în care fiecare producător foloseşte propria reţetă, transmisă din generaţie în generaţie.

Numărul companiilor care au acordat avantaje salariale de tipul tichetelor de masă sau cadou a crescut cu 27% în 2016 faţă de 2015, conform datelor transmise de Up România, companie care emite tichete valorice. Creşterea „indică o atenţie tot mai mare a angajatorilor pentru fidelizarea şi motivarea propriilor angajaţi”, arată Up România. Companiile care au apelat în 2016 pentru prima dată la acest sistem de recompensare provin cu prioritate din regiuni ca Bucureşti-Ilfov (26%), Centru (15%) şi Nord-Est (12%).

Inditex, compania spaniolă care deţine mărcile Zara şi Stradivarius, a raportat un profit net de 3,16 miliarde de euro în 2016, cu 10% mai mult decât anul anterior. Profitul Inditex înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 5,08 miliarde de euro, în 2016, cu 8% mai mult decât anul anterior, când EBITDA a fost de 4,7 miliarde de euro. Vânzările din anul 2016 au ajuns la 23,31 miliarde de euro, în creştere faţă de anul anterior, când au fost raportate vânzări în valoare de 20,9 miliarde de euro.

Vânzările în magazine au crescut cu 13% în perioada 1 februarie – 12 martie 2017. Anul trecut, Inditex a deschis 279 de magazine în 56 de pieţe, inclusiv în cinci noi pieţe. Astfel, reţeaua de magazine a ajuns la 7.292 de magazine în 93 de pieţe. În 2016, Inditex a creat 9.596 de noi locuri de muncă, 2.480 dintre acestea fiind create în Spania. În România, compania Inditex este prezentă prin brandurile Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Uterqüe.

Un bărbat bănuit că a incendiat o casă şi două stoguri de fân a fost prins de poliţiştii din Bacău cu ajutorul câinelui de urmă Nero, care i-a condus la locuinţa acestuia. Potrivit Poliţiei, bărbatul este bănuit că, în noaptea de 5 spre 6 martie, a incendiat intenţionat o locuinţă nelocuită şi două stoguri de fân, situate în localitatea Podu Turcului. De asemenea, bărbatul ar fi intrat într-un alt imobil nelocuit de pe raza comunei, de unde ar fi furat mai multe articole de îmbrăcăminte.

Doi şoferi au fost prinşi, pe Autostrada A1 Bucureşti – Râmnicu Vâlcea, conducând cu 197, respectiv 193 de kilometri pe oră. Ei a fost amendaţi cu peste 1.300 de lei şi au rămas fără permise de conducere pentru următoarele trei luni. Poliţiştii au prins şi o tânără în vârstă de 27 de ani, din Slatina, în timp ce conducea un autoturism, cu viteza de 193 de kilometri pe oră. Cei doi au fost amendaţi cu câte 1.305 de lei şi permisele de conducere le-au fost suspendate pentru 90 de zile.

O fetiţa în vârstă de 10 ani, din Râmnicu Vâlcea, a ajuns, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea, iar după ce au consultat-o, medicii au decis transferarea ei către un spital din Bucureşti. Surse apropiate anchetei au declarat că fetiţa acuza dureri mari de cap. Ea a murit în ambulanţă, în drum spre Bucureşti.
Poliţiştii din Râmnicu Vâlcea au deschis o anchetă după ce o fetiţă în vârstă de 10 ani din localitate a murit în timp ce era transportată cu ambulanţa la un spital din Capitală. Poliţiştii încearcă mai întâi să stabilească împrejurările în care fetiţa a murit şi care este cauza decesului.

Coloane de camioane de 5-6 kilometri s-au format la punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad, iar TIR-urile aşteaptă până în două ore pentru a ieşi din ţară. Accesul camioanelor cu o capacitate de peste 7,5 tone a fost interzisă în Ungaria până miercuri seara. TIR-urile sunt oprite pe banda de urgenţă a autostrăzii Nădlac-Arad. Pe de altă parte, şoferii care au reuşit să intre din Ungaria în România spun că pe teritoriul ţării vecine, la intrarea în România, coloana de camioane ajunge până la 15 kilometri.

Patru militanţi de extremă-dreapta au fost condamnaţi la închisoare pentru că au format un grup terorist şi planuiau să comită atacuri cu bombă vizând centre pentru refugiaţi. Un tribunal din Munchen a decis să-i condamne la închisoare între trei şi cinci ani pe cei patru membri ai grupului Oldschool Society. Şeful grupului, Andreas H., din oraşul Augsburg, a primit patru ani şi jumătate. Adjunctul şefului grupului, Markus W., în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce prietena lui, Denise G., în vârstă de 24 de ani, a fost condamnată la trei ani şi 10 luni. Olaf G., purtătorul de cuvânt al grupului, a fost condamnat la trei ani de închisoare. În momentul în care cei patru au fost arestaţi, în luna mai 2015, poliţia a descoperit mai multe arme şi materiale explozive ilegale în locuinţele lor.

Autorităţile iraniene au reţinut doi cetăţeni şi i-au acuzat de activităţi de spionaj, informează presa oficială din Iran. Agenţia iraniană IRNA a anunţat că cei doi aveau asupra lor „dispozitive pentru spionaj” în timp ce pretindeau că sunt turişti pe insula Abu Musa, situată în Golful Persic. Aceasta a mai transmis că vor avea loc investigaţii suplimentare fără a oferi alte detalii. Iranul anunţă ocazional arestarea de spioni fără a oferi ulterior informaţii despre ce s-a întâmplat cu aceştia. Luna trecută, Iranul a anunţat că a condamnat un bărbat în vârstă de 62 de ani la 10 ani de închisoare în urma unor acuzaţii de spionaj.

Francois Hollande, preşedintele Franţei, l-a felicitat joi pe Mark Rutte, spunând că foarte probabila victorie a premierului olandez de centru-dreapta reprezintă o victorie împotriva extremismului. Victoria lui Rutte ar putea ajuta la scăderea îngrijorărilor din cercurile politice franceze în privinţa popularităţii liderului Frontului Naţional, Marine Le Pen. Potrivit unor sondaje de opinie, Le Pen ar putea câştiga primul tur al scrutinului prezidenţial din aprilie, urmând să piardă în turul al doilea, ce va avea loc în luna mai, în faţa unuia dintre rivalii săi, Emmanuel Macron sau Francois Fillon.

Suedia se confruntă cu „o ameninţare reală şi serioasă la adresa securităţii” statului, care are o „importanţă militară strategică crescută”. Thornberg a afirmat că agenţia „nu a avut niciodată o sarcină mai importantă şi complexă”, adăugând că legăturile de colaborare cu alte autorităţi, din ţară şi din străinătate, joacă un rol crucial. În luna septembrie, Suedia, care nu este membră NATO, a staţionat trupe permanente pe insula Gotland, mişcarea fiind descrisă drept o reacţie la anexarea regiunii Crimeea de către Rusia şi la „presiunea crescândă” a Moscovei în regiunea baltică. Oficialul suedez a mai declarat că agenţia anchetează mai multe cazuri de persoane suspectate că ar fi oferit informaţii clasificate unor guverne străine.

Un individ înarmat a intrat într-o agenţie bancară din oraşul german Duisburg şi se pare că ar fi sechestrat cel puţin două persoane, a anunţat poliţia, care a precizat că un alt ostatic a fost eliberat de atacator. Două persoane au fost arestate după ce cel puţin un individ înarmat a intrat într-o unitate bancară din oraşul german Duisburg, unde ar fi luat ostatici mai mulţi angajaţi ai băncii. Se pare că suspecţii au fost arestaţi pe baza informaţiilor oferite poliţiei de o femeie care a reuşit să părăsească banca. Incidentul are loc la o unitate a băncii Sparkasse din districtul Rumeln al oraşului Duisburg din vestul Germaniei.

Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul oficial privind legea Brexit, permiţându-i astfel premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieşire din Uniunea Europeană. Guvernul Theresa May va putea, de acum înainte, să înştiinţeze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, în legătură cu decizia de ieşire din Uniunea Europeană.

O persoană a fost rănită la sediul FMI din Paris după deschiderea unui plic. Potrivit primelor elemente ale anchetei, o petardă ar fi la originea exploziei, au precizat sursele. Mai multe persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie, au mai precizat acestea. Ancheta a fost încredinţată Poliţiei judiciare pariziene. Potrivit Prefecturii din Paris, o intervenţie a Poliţiei este acum în curs de desfăşurare în apropiere de sediul Băncii Mondiale din Paris, care se află aproape de birourile FMI.

Agenţia ONU Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat, că 60 la sută dintre cetăţenii Yemenului, adică 17 milioane de persoane, se află în stare de „criză” sau de „urgenţă” pe plan alimentar, acest număr fiind cu 20 la sută mai mare decât cel din iunie anul trecut. Într-un comunicat agenţia ONU estimează că guvernoratele Taizz şi Al Hudaydah sunt în special ameninţate de foamete deoarece nu mai primesc niciun fel de ajutor. Cele două regiuni se confruntă cu „cea mai mare rată de malnutriţie acută din ţară, şi anume 17 la sută în Taizz şi 25 la sută în Al Hudaydah.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a revendicat victoria în scrutinul parlamentar, în contextul în care partidul său s-a clasat pe primul loc, liderul olandez denunţând încă o dată populismul, în timp ce extremistul eurosceptic Gert Wilders a atras atenţia că va avea un rol politic influent. Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, centru-dreapta), al premierului Mark Rutte, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Olanda, cu 32 de locuri în Parlamentul de 150 de membri, urmat de Mişcarea Creştin-Democrată (CDA, centru), care ar urma să aibă 21 de locuri, şi de formaţiunea populistă Partidul Libertăţii (PVV, extremă-dreapta), a lui Geert Wilders, cu 20 de locuri.

Comitetul pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor a anunţat că nu a descoperit nicio probă pentru a susţine acuzaţiile preşedintelui american, Donald Trump, în legătură cu interceptarea convorbirilor sale telefonice de către fosta Administraţie de la Casa Albă. La începutul lunii martie liderul de la Casa Albă a acuzat, fără a oferi dovezi, că predecesorul său ar fi ordonat supravegherea convorbirilor sale telefonice din biroul său din Turnul Trump, pe perioada campaniei electorale din noiembrie 2016. Casa Albă a solicitat Congresului să investigheze acuzaţiile lui Donald Trump. Marţi, oficialii de la Casa Albă au comunicat că Donald Trump ”este foarte sigur” că acuzaţiile sale vor fi ”justificate”.

Marea Britanie a arătat altor state cum să părăsească Uniunea Europeană, accelerând eventuala cădere a instituţiei. În cadrul unui interviu cu Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP, Le Pen a afirmat că Marea Britanie a descoperit ”cheile închisorii” reprezentate de Uniunea Europeană. În timpul interviului ce a fost difuzat de postul de radio LBC, Le Pen a afirmat că a avut un ”sentiment de uşurare” în urma votului în favoarea Brexitului. Ea a insistat de asemenea că imigranţii britanici ce locuiesc în Franţa nu vor fi ”nedreptăţiţi”, dar a adăugat că cetăţenii francezi vor avea prioritate în domeniul muncii. În cadrul interviului, Le Pen a lăsat să se întrevadă perspectiva unui acord bilateral între Marea Britanie şi Franţa.

O instanţă federală din statul american Hawaii a blocat, noul decret emis de preşedintele SUA, Donald Trump, privind suspendarea vizelor cetăţenilor din state din Africa şi Orientul Mijlociu. Judecătorul districtual Derrick Watson a dispus suspendarea de urgenţă a prevederilor decretului prezidenţial antiimigraţie, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare.

Recentul „incident” din Malaysia a fost o manevră politică efectuată de Statele Unite şi Coreea de Sud, a declarat un reprezentant diplomatic nord-coreean la Beijing, făcând referire la asasinarea fratelui vitreg al liderului regimului de la Phenian. Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat că escaladarea ameninţării programului nuclear al Coreei de Nord a demonstrat o nevoie clară pentru ”o nouă abordare”, deşi el nu a specificat ce măsuri vor fi preluate de administraţia Donald Trump.

Coletul care conţinea un dispozitiv exploziv şi are a fost primit la sediul Ministerului german de Finanţe a fost expediat din Grecia. Coletul suspect a fost observat de un angajat al biroului de sortare a corespondenţei de la Ministerul german de Finanţe . Potrivit unor surse citate de publicaţiile Bild şi Berliner Morgenpost, pachetul îi era destinat ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble. Poliţia din Grecia a fost informată verbal despre acest incident de omologii germani şi aşteaptă documente în acest sens. Poliţia a anunţat că numele expeditorului trecut pe colet este cel al unui politician conservator de rang înalt, Adonis Georgiadis, vicepreşedinte al partidului Noua Democraţie. Georgiadis a confirmat că numele său a fost folosit ca expeditor al pachetului.

Asociaţia Producătorilor de Carne Roşie din Turcia a ordonat ca un lot de vaci olandeze să fie trimise înapoi în Olanda, pe fondul crizei diplomatice dintre cele două ţări. Bülent Tunç, directorul Asociaţiei Producătorilor de Carne Roşie, a declarat presei din Turcia că 40 de bovine Holstein Friesian au fost deja pregătite pentru expulzarea în Olanda. Acesta a mai spus că Turcia ar trebui să se concentreze pe creşterea propriilor bovine.

SPORT

Cătălina Ponor, Anamaria Ocolişan, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurenţiu Nistor şi Andrei Ursache vor reprezenta România la Cupa Mondială individuală de gimnastică de la Baku, Azerbaidjan, programată în perioada 16–19 martie. La eveniment şi-au anunţat participarea 120 de gimnaşti şi gimnaste (85 + 35) din 21 de ţări. Printre aceştia se regăsesc campionii olimpici Eleftherios Petrounias (Grecia) şi Krisztian Berki (Ungaria), Filip Ude (Croaţia), argint la Jocurile Olimpice, campionul european Alexander Shatilov (Israel), Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică, şi Oksana Chusovitina (Uzbekistan), la rândul ei multiplă medaliată la toate marile întreceri.

Primele două zile ale concursului sunt rezervate întrecerilor de calificare, pentru ca în celelalte două să fie programate finalele, totul urmând a se desfăşura conform noului Cod de Punctaj pentru ciclul olimpic 2017 – 2020. Cupa Mondială de la Baku oferă un prim reper în ceea ce priveşte stadiul pregătirilor pentru întrecerile europene de la Cluj-Napoca, din aprilie. Fiind un concurs pe aparate, înscrierile gimnaştilor români sunt următoarele:

Cătălina Ponor – sărituri, bârnă, sol
Anamaria Ocolişan – paralele, bârnă, sol
Cristian Băţagă – sol, cal, sărituri
Adelin Kotrong – sol, sărituri,
Andrei Ursache – cal, inele
Vlad Cotuna – paralele, bară
Laurenţiu Nistor – paralele, bară

În concursul feminin se vor afla la sărituri – 16 participante, paralele – 21, bârnă, sol – câte 22, în timp ce la masculine vor fi la sol – 32, cal – 12, inele – 27, sărituri 32, paralele – 37, bară – 32.

Roger Federer, numărul 10 mondial, l-a învins, scor 6-2, 6-3, pe spaniolul Rafael Nadal, al cincilea jucător al lumii, în optimile de finală ale turneului Masters de la Indian Wells. Federer a obţinut, pentru prima dată în carieră, a treia victorie consecutivă în faţa lui Nadal. Ultimele două dueluri au fost adjudecate în seturi decisive de elveţian: 6-3, 5-7, 6-3 în finala de la Basel 2015, respectiv 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 în ultimul act de la Australian Open 2017. Totodată, Federer a egalat scorul în disputele pe hard, 9-9.

Alhassan Ishaq, un jucător de tenis din Yemen în vârstă de 13 ani, s-a antrenat vreme de câteva luni, a folosit economiile familiei şi a traversat o zonă de război pentru a participa la un turneu din Qatar. Săptămâna trecută, tânărul tenismen a păşit pentru prima dată pe un teren mare, cu nocturnă, şi a participat la Campionatele Asiei pentru juniori, în Qatar. Alhassan Ishaq a trecut de calificări şi s-a oprit în optimi, ajungând pe locul 126 în clasamentul mondial pentru jucătorii sub 14 ani.

Didier Dinart şi Thorir Hergeirsson au fost desemnaţi, antrenorii anului 2016 în handbal, la masculin şi feminin, de către Federaţia Internaţională de Handbal (IHF). După ce un grup de experţi IHF şi antrenorii echipelor naţionale au desemnat cinci antrenori, la masculin şi feminin, pe care îi consideră cei mai buni din lume, fanii şi mass-media din întreaga lume au avut ocazia să voteze. Votul a durat mai bine de două săptămâni. La final, Didier Dinart şi Thorir Hergeirsson au fost desemnaţi câştigători.

În cazul lui Thorir Hergeirsson este a cincea distincţie de acest gen pe care o primeşte. Dinart, antrenorul anului în handbalul masculin, i-a depăşit pe Veselin Vujovic, cu 31.35% dintre voturi în ancheta fanilor. Din partea mass-media, francezul a obţinut 22.58% dintre voturi. În afara lui Dinart, Vujovic şi Christian Berge, Dagur Sigurdsson şi Gudmundur Gudmundsson au mai fost nominalizaţi la titlul de antrenorul anului la masculin. La handbal feminin, Thorir Hergeirsson l-a depăşit pe francezul Olivier Krumbholz în ancheta experţilor şi a fanilor, în timp ce mass-media a fost de partea lui Krumbholz. Kim Rasmussen (fostul antrenor de la CSM Bucureşti şi actualul tehnician al echipei naţionale a Ungariei), Henk Groner şi Evgeniy Trefilov au mai fost nominalizaţi la titlul de antrenorul anului.

Clubului ACS Politehnica Timişoara a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că Adrian Stoicov, în vârstă de 49 de ani, unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istoria clubului bănăţean, a încetat astăzi din viaţă, în urma unei scurte, dar grave suferinţe. Adrian Stoicov, fostul fundaş a fost unul dintre jucătorii exponenţiali ai echipei Politehnica Timişoara între anii 80-90. Stoicov a făcut partea din echipa Politehnicii care a eliminat pe Atletico Madrid, în dubla manşă din septembrie şi octombrie 1990, ceea ce a reprezentat cea mai mare performanţă europeană din istoria clubului bănăţean.

Simona Halep (4 WTA) va coborî doar un loc în ierarhia mondială, după ce a fost eliminată în turul trei la Indian Wells (3-6, 3-6 cu Kristina Mladenovic). Halep risca să coboare două locuri, dar a fost salvată de Pliskova. Halep va ocupa poziţia a 5-a începând de luni, dar constănţeanca se poate declara mulţumită, în condiţiile în care risca să pice chiar pe locul 6 WTA în noul clasament! Simona a fost salvată de Karolina Pliskova (3 WTA), cehoaica învingând-o în sferturile de la Indian Wells pe jucătoarea care îi ameninţa poziţia româncei, Garbine Muguruza (6 WTA). Sportiva din Spania avea nevoie de o calificare în finală pentru a o devansa pe Halep, însă Pliskova a eliminat-o în minimum de seturi pe Muguruza, scor 7-6(2), 7-6(5).

Simona va ieşi din Top 4 WTA după 6 luni, fiind depăşită de Dominika Cibulkova din Slovacia, jucătoare care va atinge cel mai bun loc al carierei. Românca în vârstă de 25 de ani rămâne cu 5.022 de puncte, din cauză că a eşuat în încercarea de a-şi apăra sfertul de finală atins la ediţia precedentă a turneului Premier Mandatory de la Indian Wells. Sportivele clasate mai bine decât Halep sunt: Kerber (1 WTA), cu 7.515 puncte, Williams (2 WTA) – 7.130 de puncte, Pliskova (3 WTA) – 5.640 de puncte, şi Cibulkova (4 WTA), cu 5.160 de puncte.

Liga 1 trece printr-o perioadă proastă şi nu doar din punct de vedere fotbalistic. Meciurile din primul eşalon fotbalistic de la noi adună tot mai puţini spectatori, mai ales după desfiinţarea Rapidului, a Petrolului, după dispariţia lui ”U” Cluj din fotbalul mare şi după ce galeriile au părăsit Steaua. Problema lipsei spectatorilor este explicată, uneori, chiar prin dispariţia galeriilor. Grupurile de suporteri pătimaşi care se strâng în peluze adună, prin entuziasmul lor, şi suporterii… normali.

”Cetăţenii”, aşa cum îi denumesc ultraşii. Rolul galeriilor în această ecuaţie este de puţine ori recunoscut de către cluburile din România, cluburi care de cele mai multe ori au acuzat, prin vocea patronilor sau prin cea a preşedinţilor, faptul că galeriile produc doar pagube. Amenzi pentru show-urile pirotehnice, stadioane suspendate în urma scandărilor rasiste sau după ce ultraşii s-au bătut cu forţele de ordine, toate aceste argumente au fost folosite în ultimii ani de oficialii cluburilor pentru a denigra ultraşii.

Spaniolul Javier Humet va primi cetăţenia românia, astfel că el devine eligibil pentru a fi convocat la prima reprezentativă. Totodată, jucătorul eliberează locul unui străin fără criterii la CSM Bucureşti, astfel că sârbul Krsto Milosevic va putea juca, în fine, şi în Liga Zimbrilor. Handbalistul poate debuta oficial în naţionala României, după ce a fost deja convocat la câteva stagii de pregătire de selecţionerul Xavier Pascual. Javier Humet ar putea juca primul meci oficial pentru România chiar la începutul lunii mai, când tricolorii vor înfrunta Serbia în două partide pentru calificarea la Campionatul European din 2018. În urma acestor jocuri, naţionala poate face pasul decisiv la turneul final după o pauză de 22 de ani.

Cum Javier Humet devine cetăţean român, el eliberează şi un loc de jucător străin fără criterii la CSM Bucureşti. Astfel, Krsto Milosevic, un handbalist important pentru echipă în sezonul trecut, va juca în fine primul meci în Liga Zimbrilor, după ce el a evoluat doar într-un meci în Cupa EHF. În acest moment, străinii de la CSM Bucureşti care nu îndeplinesc câteva criterii impuse de Federaţia Română de Handbal sunt Guillaume Saurina, Javier Humet şi Krsto Milosevic. Conform regulamentului, cluburile au voie să înscrie doar doi handbalişti străini fără criterii.

n urmă cu o lună îşi trăia clipa de glorie, după ce o învingea pe Sorana Cîrstea şi aducea un punct uriaş pentru echipa Belgiei în Fed Cup, acum trece prin momente dramatice! Yanina Wickmayer, a 68-a jucătoarea din clasamentul WTA, poate ajunge la închisoare, după ce ar fi comis mai multe infracţiuni atunci când şi-a construit o casă în oraşul Diest (Belgia). Procurorii belgieni susţin că Wickmayer a încălcat legea în domeniul construcţiilor, în perioada 2012-2013, fapt pentru care sportiva riscă pedeapsa cu închisoarea şi o amendă în valoare de 50.000 de euro. Potrivit autorităţilor, Yanina nu ar fi avut autorizaţie să construiască podelele locuinţei proprietate personală şi mai multe elemente exterioare. De asemenea, belgianca este acuzată că ar fi tăiat mai mulţi copaci în mod ilegal.

Avocatul Yaninei a comentat situaţia pentru presa din Belgia, spunând că jucătoarea în vârstă de 27 de ani nu se va putea prezenta la Tribunal din cauza programului din această perioadă. Yanina Wickmayer a câştigat 5 titluri WTA în întreaga carieră, atingând semifinalele de la US Open în anul 2009. Ea a contribuit decisiv la victoria obţinută de Belgia, scor 3-1 în faţa României la Sala Polivalentă din Bucureşti, în perioada 11-12 februarie 2017. Wickmayer a adus al doilea punct al întâlnirii din Grupa Mondială II a competiţiei inter-ţări din tenisul feminin, trecâd de Sorana Cîrstea cu 7-6(4), 5-7, 7-5.

Deşi spune că Astra şi-a îndeplinit deja obiectivul pentru acest sezon prin calificarea în play-off, Marius Şumudică e gata să o rănească din nou pe Steaua şi speră să le mai dea o lovitură marilor săi rivali. Şumi spune că obţinerea unui nou titu în Liga 1 ar reprezenta un mic miracol, în condiţiile în care Astra a cedat deja Stelei nu mai puţin de patru jucători, în timp ce Junior Morais va ajunge sub comanda lui Reghecampf de la începutul sezonului viitor. Tehnicianul Astrei a vorbit şi despre transferul ratat al lui Budescu la Steaua, precizând că, dacă mutarea s-ar fi realizat, echipa lui Becali s-ar fi putut considera deja campioană. „Dar am fost eu mai şmecher…”, se mândreşte Şumi.

Josep Guardiola, managerul echipei Manchester City, a declarat după eliminarea din optimile Ligii Campionilor, că echipa sa trebuie să joace la acelaşi nivel tot meciul şi nu doar cele 45 de minute din repriza a doua de pe Stade Louis II. AS Monaco s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după 6-6 la general, însă echipa antrenată de Leonardo Jardim a marcat mai multe goluri în deplasare. În Anglia, City s-a impus cu scorul de 5-3, în timp ce în Principat, Monaco a câştigat cu 3-1.

CSM Poli Iaşi va întâlni Pandurii Tg. Jiu, luni, pentru a doua oară în acest an, şi tot în deplasare. Dacă primul meci din 2017 s-a terminat la egalitate, 1-1, în urma unei gafe a lui Mihalache, ieşenii speră să obţină de această dată toate punctele pentru a rămâne cu şanse în cursa pentru locul 7, primul din play-out. Echipa lui Eugen Neagoe ocupă locul secund în play-out, la cinci lungimi în spatele Mediaşului, dar ecartul ar putea fi redus în cazul în care ieşenii se impun la Pandurii, iar Gazul nu câştigă acasă cu Botoşani. Preşedintele lui CSM Poli, Florin Prunea, a declarat că ieşenii au ca obiectiv imediat risipirea emoţiilor în ceea ce priveşte retrogradarea sau barajul, prin acumularea a cât mai multe puncte în următoarele meciuri.

Maria Şarapova va reveni în circuitul profesionist pe 26 aprilie, la turneul de la Stuttgart, la 15 luni după ce a fost suspendată pentru utilizarea de substanţe interzise. Agentul său, Eisenbud a confirmat pentru CNN faptul că rusoaica are în plan să mai joace câţiva ani pentru că îşi doreşte să participe la JO de la Tokyo din 2020, dacă toate lucrurile merg bine şi este sănătoasă. Rămasă fără puncte în clasament din cauza lipsei de activitate în circuit, Şarapova a avut nevoie de wild-card-uri pentru a putea juca alături de jucătorii de top la turneele profesioniste. În afară de cel primit pentru turneul de la Stuttgart, aceasta a obţinut intrări şi la turneele de la Roma şi Madrid, care vor avea loc în luna mai.

Doru Soter, fiul regretatei Iolanda Balaş Soter, a devenit Doru Soter, fiul regretatei Iolanda Balaş Soter, a devenit miercuri preşedinte al Fundaţiei Atletismului Românesc, anunţă Agerpres..

În urma alegerilor de miercuri, Doru Soter, consilier la Agenţia Naţională Anti-Doping, a fost ales preşedinte al Fundaţiei Atletismul Românesc, în timp ce marile campioane Paula Ivan, Constantina Diţă şi Fiţa Lovin vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi. După ce timp de trei ani nu a desfăşurat vreo activitate, miercuri, Fundaţia Atletismului Românesc, ”copilul de suflet” al regretatei Iolanda Balaş Soter, şi-a ales o nouă conducere. preşedinte al Fundaţiei Atletismului Românesc. În urma alegerilor, Doru Soter, consilier la Agenţia Naţională Anti-Doping, a fost ales preşedinte al Fundaţiei Atletismul Românesc, în timp ce marile campioane Paula Ivan, Constantina Diţă şi Fiţa Lovin vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi.

După ce timp de trei ani nu a desfăşurat vreo activitate, Fundaţia Atletismului Românesc, ”copilul de suflet” al regretatei Iolanda Balaş Soter, şi-a ales o nouă conducere. La Adunarea Generală, din cei 47 de membri fondatori (17 au decedat), au fost prezenţi în sala de Consiliu a Federaţiei Române de Atletism, doar 15. În plus, au fost cooptate Constantina Diţă, campioană olimpică de maraton în 2008, şi Gisella Popa. Printre marii absenţi s-au numărat Gabriela Szabo, multiplă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale, dar şi fostul mare triplusaltist Carol Corbu. În postul de secretar general executiv a fost numit Traian Badea, în timp ce Comitetul Director a fost completat cu alţi patru membri membri: Anişoara Cuşmir, medaliată cu aur la JO de la Los Angeles, Violeta Beclea Szekely, vicecampioană la JO de la Sydney, Doina Melinte, campioană olimpică la Los Angeles, şi Nicolae Curta.

Turneul global de fotbal 5-la-5, Neymar Jr’s Five, revine în forţă în România, cu 7 etape locale de calificare: Bucureşti (1 aprilie), Craiova (8 aprilie), Timişoara (22 aprilie), Tîrgu Mureş (29 aprilie), Cluj-Napoca (6 mai), Iaşi (13 mai) şi Constanţa (27 mai). O a opta etapă va avea loc peste Prut, la Chişinau, pe 20 mai. Cea mai bună echipă din ţară ne va reprezenta la finala mondială din Brazilia, unde vor avea şansa să-l întâlnească pe Neymar Jr., cel care a pus bazele acestui proiect. Neymar Jr’s Five este un turneu de fotbal cinci-la-cinci cu o caracteristică aparte: de fiecare dată când o echipă înscrie, cealaltă pierde un jucător. Astfel, jocul devine foarte tehnic, dar şi foarte tactic. Mai ales că trebuie să-ţi surclasezi adversarii în mai puţin de 10 minute pentru a câştiga meciul.

Anul trecut, competiţia a debutat fulminant, cu peste 65 de mii de participanţi din 47 de ţări, printre care şi România, luptând pentru titlul celui mai mare turneu de fotbal 5-la-5 din lume. În ţară, peste 200 echipe şi-au pus în joc talentul si abilităţile tehnice în etapele locale de calificare. În final, echipa Hau că Bau din Tîrgu Mureş a triumfat şi a reprezentat ţara noastră în finala din Brazilia, disputată la Instituto Projeto Neymar Jr. din Praia Grande. În 2017, Neymar Jr’s Five revine în forţă: cu mai multe ţări participante, 53 la număr, şi cu o schimbare în regulament care va permite şi mai multor jucători să participe. Turneul este deschis echipelor formate din cinci, şase sau şapte jucători, inclusiv rezerve, cu vârsta între 16 şi 25 de ani. Noutatea din acest an este faptul că doi dintre componenţii echipei pot depăşi vârsta de 25 de ani.

Fostul campion mondial Stuart Bingham este anchetat după ce a pariat pe mai multe meciuri de snooker, dar nu şi pe cele în care a fost implicat. Fostul internaţional va trebui să răspundă după ce s-a descoperit că a pariat pe meciuri din snooker, însă nu şi pe cele în care a fost implicat. Bingham a admis că a încalcat regulile Federaţia Internaţională de Biliard şi Snooker (WPBSA), dar nu ştia că nu poate paria pe meciurile în care nu evoluează. Numărul trei în clasamentul mondial, Stuart Bingham, va trebui să aştepte acum concluziile anchetei şi să vadă ce pedeapsă va primi.

Francezul Samir Nasri a fost ironizat de microbiştii de pretudindeni după ce a fost elimnat în minutul 74 al partidei Leicester – Sevilla, scor 2-0, după un conflict avut pe teren cu internaţionalul englez Jamie Vardy. Deja avertizat din prima repriză, Nasri a văzut al doilea cartonaş galben în minutul 74, după un clinci cu Vardy. Englezul l-a şicanat la o fază de atac, iar Nasri a reacţionat nervos şi a incercat să-i ceară socoteală. Cei doi au ajuns faţă în faţă, iar Vardy a căzut la sol, după ce francezul a părut că încearcă să-l lovească în faţă. Nasri îl acuză însă pe englez că a jucat teatru şi spune că şi-ar fi dorit să-i spună faţă în faţă ce crede despre el, dar nu îşi doreşte să primească o suspendare de lungă durată.

Deşi a împlinit 36 de ani, Lucian Sânmărtean spune că e gata oricând să joace din nou pentru echipa naţională şi e convins că încă poate face faţă la cel mai înalt nivel. Mijlocaşul lui Al-Taawoun nu a mai intrat în vederile echipei naţionale după Euro 2016 şi e conştient de necesitatea promovării jucătorilor tineri sub tricolor, dar încă visează să-şi reprezinte ţara şi ar răspunde prezent unei convocări. Sânmărtean ştie că meciul cu Danemarca poate fi decisiv pentru calificarea la CM 2018 şi speră că tricolorii vor obţine victoria în partida de la Cluj.

Echipele naţionale de handbal feminin au un weekend aglomerat, fiecare în parte aflându-se în faţa unui moment important. Senioarele se află la prima acţiune din 2017 după Campionatul European din 2016, fiind practic în faţa startului pentru Mondialul din decembrie care va fi găzduit în Germania. Tineretul va juca turneu de calificare în Spania pentru Campionatul European din vară (U19), iar junioarele (generaţia 2000-2001) vor disputa primul lor turneu major, chiar dacă este vorba de unul de pregătire, Trofeul Carpaţi (Rm. Vâlcea).

Înaintea play-off-ului cu Austria, Ambros Martin & Co iau pulsul jucătoarelor din Liga Naţională în două partide amicale cu Spania, programate vineri şi duminică în Sala ”Dinamo”. Handbalistele consacrate au primit câteva zile de pauză, iar Crina Pintea (Thuringer) este singura jucătoare din străinătate care participă la această acţiune. Câteva handbaliste din generaţia Cristinei Neagu, precum Cristina Zamfir, Laura Chiper, Aneta Udriştoiu şi Marinela Neagu, sunt ”veteranele” lotului.

Spania este adversara României atât la senioare, cât şi la tineret. În acest ultim caz, cele două naţionale plus Lituania şi Islanda se vor lupta pentru două locuri la Campionatul European din Slovenia (27 iulie – 6 august), într-un turneu ce va avea loc la Carballo (Spania). România şi Spania se vor întâlni chiar în primul meci, vineri, de la ora 20:00, cele două naţionale fiind singurele care au fost prezente şi la Campionatul Mondial de junioare din Slovacia. Interesant, ibericele sunt conduse de pe margine de Jorge Duenas, nimeni altul decât antrenorul care stat 10 ani pe banca tehnică a naţionalei mari, el fiind în mai multe rânduri adversarul primei reprezentative.

Leonardo Jardim, antrenorul echipei AS Monaco, a declarat la finalul partidei câştigate, scor 3-1 cu Manchester City, care a adus calificarea formaţiei sale în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, că pe ansamblul celor două manşe, liderul din Franţa a meritat calificarea. AS Monaco a câştigat, miercuri, scor 3-1, meciul jucat pe teren propriu cu Manchester City şi a obţinut calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. În tur, englezii câştigaseră pe Etihad Stadium cu scorul de 5-3.

Mbappe a deschis scorul, cu un şut printre picioarele lui Caballero. Fundaşii lui City au blocat o centrare a lui Mendy, mingea a ajuns în stânga la Bernardo Silva care a centraat pe jos, iar Mbappe a reluat din prima, printre picioarele lui Caballero. Kylian Mbappe a luat o acţiune pe cont propriu, i-a pasat lui Mendy care a trimis o centrare cu efect, iar Fabinho reia din prima în poarta apărată de Willy Caballero. De Bruyne i-a pasat lui Sterling care a intrat în centru şi a tras puternic, Subasic a respins, iar Sane, pe fază, a ajuns primul la minge şi a împins-o în poartă, iar la acest scor, City era calificată. Bakayoko a stabilit rezultatul final, 3-1 pentru AS Monaco, după ce a reluat cu capul, din mijlocul careului, o centrare a lui Silva venită dintr-o lovitură liberă.

Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer au pierdut, meciul cu dublul Jamie Murray/Bruno Soares (Marea Britanie/Brazilia) scor 6-7, 4-6, şi au ratat calificarea în semifinalele turneului Masters de la Indian Wells, SUA, disputat pe suprafaţă dură. Horia Tecău (32 de ani, locul 15 ATP la dublu) şi Jean-Julien Rojer (35 de ani, locul 20 ATP) au ajuns pentru prima dată în sferturi la Indian Wells. În precedentele participări, cei doi nu au reuşit să treacă de primul tur. În semifinale, Jamie Murray/Bruno Soares (Marea Britanie/Brazilia) vor juca împotriva favoriţilor opt, Lukas Kubot/Marcelo Melo (Polonia/Brazilia). Pentru parcursul de la Indian Wells, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer şi-au asigurat 180 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 48.010 de dolari. La începutul lunii martie, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au câştigat primul trofeu după o pauză de zece luni, la Dubai.

PROGNOZA METEO
16 Martie 2017

Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și va ploua în general slab cantitativ în nordul, centrul, estul și sud-estul țãrii și doar izolat în restul zonelor. Mai ales începând din orele serii, precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare se vor semnala în estul și sud-estul Transilvaniei, pe spații mai restrânse în Moldova și izolat în Muntenia. La munte vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zãpadã, pe arii restrânse mai consistent, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali. Vântul va avea intensificãri temporare cu precãdere în regiunile nordice, centrale și estice cu viteze de 50…60 km/h, iar la munte de peste 60…70 km/h, în timp ce pe creste rafalele vor depãși 80…90 km/h, viscolind și spulberând zãpada. Temperaturile maxime vor continua sã fie apropiate de valorile normale pentru aceastã datã și se vor încadra între 5…6 în depresiuni și 15 grade în Oltenia. Minimele termice se vor situa între -3 și 5 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali.

Bucuresti

Vor fi înnorãri în general persistente și temporar va ploua slab, mai ales în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri dupã-amiaza și seara. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimã va fi de 2…4 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *