Stiri pe scurt 16 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 16 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 16 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 mai. In anul  1980, a murit Marin Preda, nuvelist, romancier, scriitor şi director de editură, membru al Academiei Române. În 1980 a fost publicat romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”. Preda a murit la vila de creaţie a scriitorilor de la Palatul Mogoşoaia. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”. Printre romanele sale: „Risipitorii”, „Viaţa ca o pradă”, „Moromeţii”, „Imposibila întoarcere”.

Un elev din Alba Iulia premiat cu locul al treilea la olimpiada naţională de engleză este nevoit la o săptămână după terminarea concursului, să restituie diploma şi va primi o menţiune, din cauză că softul nu a salvat rezultatele după contestaţii. Senatorul Alexandru Pereş susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că instituţiile abilitate trebuie să se autosesizeze în acest caz, în aşa fel încât asemenea ”erori de soft” să nu mai ”anihileze raţiunea organizatorilor olimpiadelor naţionale”.

România a înregistrat cea mai mare creştere economică dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, în primul trimestru din 2017, comparativ cu cel anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Produsul Intern Brut al României a crescut în T1 din 2017 cu 5,7% faţă de acelaşi trimestru din 2016 şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior, arată datele comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea ajustată sezonier a fost de 5,6%. Finlanda ocupă poziţia a doua în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului în primul trimestru (1,6%) comparativ cu trimestrul anterior, fiind urmată de Letonia (1,5%).

În ceea ce priveşte creşterea PIB în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România (5,6%) este urmată de Polonia şi Lituania (ambele 4,1%). PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,5%, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în primul trimestru din 2017, faţă de trimestrul trecut, potrivit unei estimări a Eurostat. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, PIB ajustat sezonier a crescut cu 1,7% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană, în primul trimestru din 2017, după creşteri de 1,8%, respectiv 1,9% în trimestrul trecut.

Deputaţii au votat, creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare, printre care personalul din cadrul agenţiilor pentru protecţia mediului şi ANPC, majorarea cu 25% a salariului medicilor din apărare,ordine publică şi siguranţă naţional şi acordarea burselor şi în vacanţă. Camera Deputaţilor este for decizional. Raportul adoptat de plen prevede şi noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, amendamentul fiind asumat de toţi membrii comisiilor – PSD, ALDE, PNL şi minorităţi, cu excepţia USR.

Deputaţii au decis şi ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retargere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din stemul adrminitraţiei penitenciarelor corespunzătoare funcţiilor încadrate potrivit legii”. Adrian Solomon a explicat, în şedinţa comisiilor reunite că, în prezent, este o diferenţă de salarizare pentru medicii militari în raport cu cei civili.

Camera Deputaţilor a adoptat legea privind asigurarea RCA, asiguraţii având posibilitatea să contracteze o poliţă de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg. Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună . Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, dar poliţele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, la finalul şedinţei comisiilor parlamentare care au întocmit raportul votat de plen. De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.

Patronul unui restaurant chinezesc dintr-un centru comercial din Constanţa a primit o amendă de 25.000 de lei, întrucât peste 60% dintre produsele deţinute în restaurant erau expirate sau nu aveau documente de provenienţă. De asemenea, a fost suspendată şi activitatea localului până la remedierea deficienţelor. Horia Constantinescu a spus că a fost sesizată şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru verificări privind avizul de funcţionare a societăţii care administrează restaurantul.

Deputaţii au adoptat, mai multe modificări la legea privind contravenţiile silvice, urmând ca transportul fără avize de însoţire a materialelor lemnoase să se sancţioneze cu amendă de până la 15.000 de lei şi confiscarea lemnelor, acestea urmând să fie donate instituţiilor publice. Sumele încasate din plata amenzilor la contravenţiile silvice se distribuie după cum urmează: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda; 80% se varsă la bugetul de stat, în cazul contravenţiilor săvârşite de către operatorii economici sau, după caz, la bugetul local pentru contravenţiile săvârşite de către persoanele fizice.

De asemenea, ocolul silvic care asigură custodia materialelor lemnoase confiscate, precum şi a celor abandonate, este obligat să doneze volumul confiscat către instituţiile publice şi de pe raza unităţii administrativ -teritoriale unde s -a realizat custodia. Donaţia materialelor lemnoase confiscate şi a celor abandonate, către instituţiile publice se face în următoarea ordine: grădiniţe, creşe şi case de copii; şcoli şi licee; case şi azile de bătrâni; primării; unităţi militare. Potrivit legii adoptate, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.000 lei neasigurarea de către administratorii drumurilor şi ai căilor ferate forestiere a întreţinerii şi reparării acestora. Neîmpădurirea de către ocolul silvic care asigură administrarea/serviciile silvice, în termenul prevăzut de lege constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei.

Peste 100 de experţi globali din industria online, digital si tech, vor reveni la Bucuresti, în 15 si 16 iunie, ca să prezinte la iCEE.fest cele mai noi tendinţe, în domeniul care schimbă radical majoriatea modelelor tradiţionale de business. Festivalul va acoperi anul acesta mai multe zone de interes, în tot atâtea evenimente paralele: disruption (modele de business neconvenţionale), realitate virtuală si augumentată, digital health (cum tehnologia schimbă sistemul tradiţional în medicină), digital content, e-commerce, ad tech (tehnologii pentru îmbunătăţirea campaniilor online), marcom (despre tendinţele în marketing si comunicare), creativitate si startups.

Plenul CSM a discutat, despre inventarierea arhivei SIPA şi a desecretizării rapoartelor făcute de comisiile care au realizat inventarierea documentelor, judecătoarea Gabriela Baltag propunând să ceară informaţii Ministerului Justiţiei. De asemenea, magistratul a adus în discuţie şi existenţa unui dosar penal în legătură cu scurgeri de informaţii privind arhiva SIPA, precizând că ar util să se solicite documente şi de la Parchetul General. Propunerea Gabrielei Baltag a fost însuşită şi de preşedintele instanţei supreme. Plenul CSM urmează să decidă dacă se vor solicita informaţii de la Ministerul Justiţiei.

Informaţia că mai multe documente din arhiva SIPA ar fi fost copiate a readus în atenţia publică un fost serviciu secret despre care de multe ori s-a spus că s-ar fi ocupat de supravegherea magistraţilor. La 11 ani de la desfiinţarea lui, nimeni nu a luat vreo decizie referitoare la datele colectate. Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut.

Procurorii anticorupţie cer instanţei înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu în cazul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, anchetatorii susţinând că acesta a încălcat condiţiile controlului judiciar. Procurorii susţin că prin emiterea împuternicirii, ÎPS Teodosie ar fi încălcat simultan cele două obligaţii care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar : să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, susţine, într-o postare pe Facebook, că e timpul să se facă lumină în cazul SIPA, serviciu secret despre care susţine că „era înţesat de securişti”, prin intermediului lui fiind „urmăriţi şi şantajaţi magistraţi”. Preşedintele UNJR susţine că fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, „nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informaţiile “de interes operativ” culese de SIPA să fie “transferate instituţiilor abilitate”. Adică şi acele informaţii compromiţătoare şi de şantaj la adresa magistraţilor să fie transmise, legal acum, „instituţiilor abilitate”, fără a se preciza cine ar fi acelea”.

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat, primul centru din România destinat pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale având în evidenţă peste 1700 de pacienţi. Din echipa medicală vor face parte 22 de medici gastroenterologi, şapte chirurgi şi alte 25 de cadre medicale. Bodog a explica şi că are în vedere crearea mai multor centre de excelenţă pentru diferire afecţiuni. Peste 50% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale necesită intervenţii chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicaţiilor sau controlul bolii. Aproximativ 20-40% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale prezintă numeroase complicaţii extraintestinale sau afecţiuni asociate ale ochilor, ale articulaţiilor sau pielii.

Renault Commercial Roumanie cheamă în service 320 de modele Talisman care ar putea avea fixat incorect capacul insonorizant inferior al planşei de bord, care ar putea conduce la o desprindere parţială sau totală a acestuia. Renault recomandă proprietarilor de modele Talisman să contacteze un reparator din reţeaua autorizată Renault din România. Intervenţia va fi realizată gratuit, costurile fiind acoperite de constructor.

Aproximativ 15.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice din regiunile Craiova, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Braşov, Cluj şi Ploieşti continuă, marţi, protestele, fiind nemulţumiţi de actualul proiect al legii salarizării. Potrivit preşedintelui Sed Lex, Vasilea Marica, angajaţii din Satu Mare şi Ialomiţa protestează, de asemenea. Angajaţii sunt nemulţumiţi de actualul proiect al legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, care duce la tăieri de salarii.

Aproximativ 1.000 de salariaţi au protestat, în faţa Ministerului Finanţelor Publice pentru a atrage atenţia că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii, fără a ţine cont de complexitatea şi importanţa activităţii angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate în implementarea politicii fiscale din România. Potrivit unui comunicat transmis luni de Sed Lex, aproape 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au protestat în ţară.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că a găsit un stoc de 300.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, care va asigura necesarul până la sfârşitul anului. În perioada următoare vor ajunge în ţară alte 110.000 de doze de vaccin. 25 de persoane au murit din cauza rujeolei. Ministrul Sănătăţii a explicat că ghidurile medicale pe baza cărora se prescriu medicamentele au fost actualizate pentru că au fost semnalate mai multe probleme. Consumul de medicamente crescuse cu 10%, iar acum s-a ajuns la o normalitate, lucru datorat eliminării comisiilor de specialitate

Ministrul a mai explicat că eliminarea comisiilor de specialitate pune mai multă presiune pe medici. Concret, înainte, aceste comisii de specialitate prescriau tratementele scumpe pentru bolile grave sau rare, iar după eliminarea lor, responsabilitatea prescrierii acestor medicamente a fost pasată medicilor. În acest context, cadrele medicale, au devenit mai reţinute atunci când vine vorba de tratamentele pentru afecţiunile rare sau grave. Eliminarea comisiilor medicale de experţi de la nivelul Caselor Judeţene de Sănătate a fost printre primele măsuri luat de Florian Bodog de când a preluat mandatul la Ministerul Sănătăţii. La momentul acela, Bodog a spus că speră ca pacientul să ajungă mai repede la medicamentele de care are nevoie.

Medicul şef al secţiei boli infecţioase copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va primi avertisment după ce anchetele autorităţilor au confirmat mai multe nereguli. Spitalul de Urgenţă din Arad a fost comparat de către o mamă cu un „lagăr de exterminare”. Anchetele interne făcute de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi Consiliului Judeţean Arad au scos la iveală şi alte probleme în secţie, din cauza cărora părinţii arădeni au protestat de două ori, cerând condiţii mai bune pentru copii. Medicul coordonator al secţiei de boli infecţionase copii va fi sancţionat cu avertisment, iar dacă vor mai exista reclamaţii, i se poate reduce salariul sau ar putea fi chiar schimbat din funcţie.

Ford Motor Co. intenţionează să reducă 10% din numărul angajaţilor la nivel mondial, în contextul în care directorul general Mark Fields este presat să majoreze profitul companiei. Reducerea locurilor de muncă este aşteptată să fie schiţată în decursul acestei săptămâni, urmând să fie vizaţi angajaţii cu salariu, potrivit surselor citate de Wall Street Journal (WSJ). Nu este clar dacă sunt incluşi şi angajaţi care sunt plătiţi pe oră. Acţionarii Ford au criticat, săptămâna trecută, liderii companiei, pentru ceea ce un investitor numea performanţă „patetică” a acţiunilor producătorului de maşini şi a ridicat semne de întrebare în legătură cu modul în care boardul ar putea continua să îl susţină pe Fields, care este director general din iulie 2014. Boardul a pus presiune pe Fields pentru a îmbunătăţi averea companiei.

Primul indicator cu denumirea municipiului Cluj-Napoca în limbile română, maghiară şi germană, care conţine şi o inscripţie în latină, a fost amplasat la intrarea dinspre Vest în oraş. În perioada următoare vor fi amplasate indicatoare similare şi la celelalte intrări. Indicatorul amplasat conţine denumirea municipiului în română – Cluj-Napoca, maghiară – Kolozsvar şi germană – Klausenburg, dar şi inscripţia în latină “Municipiul Aelium Naponcense ab Imperatore Hadriano Conditum (117 – 138)”.

Poliţia Română nu confirmă informaţia din cotidianul pakistanez The Express Tribune, care scria că 15 imigranţi pakistanezi care se îndreptau spre Germania au fost răpiţi de indivizi înarmaţi în România. IGPR susţine că nu există nicio sesizare primită în acest caz. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne susţin că informaţia nu este una reală, autorităţile din România neavând în evidenţă un astfel de caz. Oficiali ai Poliţiei Române. Cotidianul pakistanez The Express Tribune, care cita rude ale persoanelor răpite, scria că răpitorii ar fi cerut câte 10.000 de euro pentru eliberarea fiecăruia dintre imigranţi. The Express Tribune este un cotidian în limba engleză de mare tiraj cu sediul în Pakistan. Este singurul ziar din Pakistan afiliat la nivel internaţional, având parteneriat cu International New York Times, ediţia mondială a cotidianului The New York Times.

Trafic rutier este restricţionat pe Podul Olt de la Slatina, după ce o groapă cu un diametru de 50 de centimetri a apărut în carosabil, la nici două luni după ce drumarii reparaseră o altă fisură. Traficul rutier a fost restricţionat, desfăşurându-se cu dificultate după ce craterul a fost încercuit cu balize de ocolire. Directorul Secţiei Drumuri Naţional (SDN) Slatina, Adrian Motorga, a declarat că şi de această dată soluţia temporară găsită de drumari pentru remedierea situaţiei este montarea unei plăci de metal. Reprezentanţii SDN prognozează că se vor forma cozi de autoturisme, pe ambele sensuri de mers.

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m. Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu. Sportivul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri. Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu. Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, a ţinut să-l felicite pe Horia Colibăşanu pentru performanţa obţinută.

India a solicitat Curţii Internaţionale de Justiţie ca Pakistanul să sisteze execuţia unui cetăţean indian suspectat de spionaj de către Admistraţia de la Islamabad. Acest caz a condus la escaladarea tensiunilor dintre cele două state vecine ce deţin arme nucleare. India a argumentat în cadrul unei audieri anterioare, că Pakistanul a încălcat Convenţia de la Viena cu privire la relaţii consulare, prin interzicerea dreptului bărbatului condamnat de a avea acces la asistenţă legală. Jadhav a mărturisit că ar fi fost delegat de servicile de informaţii din India cu plănuirea, coordonarea şi organizarea unor activităţi de spionaj şi sabotaj în Baluchistan, ”cu scopul de a destabiliza războiul împotriva Pakistanului”.

Două atacuri cu maşini-capcană au provocat moartea a cel puţin şase persoane în tabăra de refugiaţi din Rukban, Siria. Una dintre explozii s-a produs în apropierea unui restaurant şi a doua a avut ca ţintă o piaţă aflată în apropierea taberei. Atacul nu a fost încă revendicat. În Rukban, care se află în apropiere de graniţa dintre Siria, Irak şi Iordania, sunt refugiaţi rebeli care luptă atât împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi împotriva Stat islamic. Tabăra de refugiaţi a fost atacată cu bombe şi pe parcursul anului trecut.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat în unanimitate testul balistic efectuat luni de regimul nord-coreean, cerând Phenianului să renunţe la efectuarea de noi teste balistice ori nucleare şi avertizând că ar putea impune noi sancţiuni asupra Coreei de Nord. Într-un comunicat dat publicităţii luni seara, cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate afirmă că este de o importanţă vitală ca regimul din Coreea de Nord să demonstreze „un angajament sincer în privinţa denuclearizării, prin acţiuni concrete, şi a subliniat importanţa eforturilor de reducere a tensiunilor”.

Javier Valdez, un jurnalist mexican cunoscut în plan naţional şi internaţional pentru anchetele sale privind traficul de droguri, a fost asasinat în oraşul Culiacan din nord-vestul Mexicului, fiind cel de-al şaselea jurnalist ucis în această ţară în ultimele două luni. Valdez a fost împuşcat mortal, luni după-amiază, în apropierea sediului publicaţiei Riodoce, cofondată de jurnalist, fiind atacat de mai multe persoane înarmate. Juan Jose Rios, procurorul statului Sinaloa, a declarat că autorităţile iau în calcul toate pistele în legătură cu această crimă, inclusiv posibilitatea ca acesta să fi fost asasinat din cauza dezvălurilor făcute de el în cursul anchetelor jurnalistice. Valdez, care a primit numeroase premii internaţionale, este autorul mai multor cărţi despre traficul de droguri şi lumea crimei organizate, inclusiv Narcoperiodismo and Los Morros del Narco.

Ucraina a impus noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că susţine rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, blocând accesul pe teritoriul său la mai multe servicii de internet foarte populare, oferite de companii ruse. Aceste măsuri au fost anunţate în cadrul unui decret făcut public pe site-ul preşedinţiei şi includ reţeaua de socializare VKontakte, un fel de Facebook rus, reţeaua Odnoklassniki, dar şi motorul de căutare Yandex şi portalul Mail.ru. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul acestora fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

Compania aeriană Air Algerie a anunţat că va suspenda toate zborurile cu plecare din aeroporturile algeriene din cauza unei acţiuni greviste întreprinse de angajaţii acesteia. Greva acoperă zborurile Air Algerie ce erau programate să decoleze, atât în interiorul statului nord-african, cât şi în exteriorul ţării, dar nu şi cele ce urmează să vină din exteriorul Algeriei. Compania a solicitat pasagerilor să nu se îndrepte spre aeroporturi decât în cazul în care va fi anunţat sfârşitul grevei.

Administraţia de la Damasc a negat marţi acuzaţiile Statelor Unite despre posibila construire a unui crematoriu uman la una din închisorile din Siria, ce ar putea fi utilizat pentru a înlătura cadavrele prizonierilor, adaugând că această afirmaţie este lipsită de adevăr. Autorităţile SUA estimează că aproximativ 50 de deţinuţi sunt executaţi prin spânzurare în fiecare zi la închisoarea militară Saydnaya, aflată la nord de Damasc. Multe dintre cadavre sunt incinerate pentru a „ascunde scara crimelor în masă”. Administraţia de la Washington a inventat ”o nouă poveste hollywoodiană, desprinsă de realitate”, pretinzând că un crematoriu a fost construit în închisoarea militară Sednaya, de lângă Damasc.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, susţine că are „dreptul absolut” de a desecretiza informaţii, pe fondul acuzaţiilor conform cărora ar fi dezvăluit Rusiei date secrete despre ameninţări reprezentate de reţeaua fundamentalistă Stat Islamic. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak.

Informaţiile dezvăluite de Donald Trump oficialilor ruşi fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o naţiune aliată a Statelor Unite, prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate, considerate atât de sensibile încât detaliile nu le sunt transmise altor aliaţi occidentali şi sunt restricţionate chiar şi în cadrul Administraţiei de la Washington, au explicat pentru cotidianul The Washington Post, sub protecţia anonimatului, foşti şi actuali oficiali americani.

Judi James, expert în limbajul corpului, a analizat comportamentul lui Donad Trump şi al lui Emmanuel Macron, în timpul ceremoniilor de învestire, oferind informaţii preţioase despre cei doi lideri. Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, a fost învestit în cea mai înaltă funcţie din stat în acest weekend, la vârsta de 39 de ani. I-a stat alături soţia sa Brigitte, care l-a privit cu mândrie în timp ce acesta a rostit jurământul. Desigur, ceremonia de învestire a atras inevitabil comparaţii cu o alta care a avut loc tot anul acesta, anume cea a preşedintelui american Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, care a fost susţinut de soţia sa, Melania, la fel de plină de farmec, în cadrul evenimentului de la Washington DC, din ianuarie.

Relaţia dintre Emmanuel (39 ani) şi Brigitte (64 ani) a atras atenţia lumii în acelaşi mod în care a făcut-o şi cea dintre Donald Trump (70 ani) şi Melania (47 ani), însă Judi James susţine că în timpul celor două ceremonii au fost dezvăluite atitudini destul de diferite faţă de romantismul manifestat în public. Singurul lucru în comun îl reprezintă diferenţa de vârstă dintre cele două cupluri care este aproape similară, 23 de ani-cuplul Trump şi 25 de ani-familia Macron.

Thailanda a ameninţat că va interzice Facebook, dacă reţeaua de socializare nu va îndepărta conţinutul considerat ameninţător la adresa securităţii naţionale. Thailanda nu are planuri iminente de a bloca accesul la Facebook, conform unui regulator de telecomunicaţii, aşteptându-se ca reţeaua de socializare să se supună reformelor unei decizii a unui tribunal thailandez de a îndepărta conţinutul solicitat. Reţeaua de socializare are o dată limită pentru a înlătura 131 de adrese online ale căror conţinut este considerat ameninţător la adresa securităţii sau încalcă legi stricte privind „lezarea mândriei majestăţii”. Reprezentanţii Facebook nu au comentat deocamdată subiectul.

SPORT

Viitorul sună bine pentru România în fotbalul mondial, în condiţiile în care tot mai mulţi jucători din ţară au făcut pasul încă de la vârsta junioratului spre academiile unor cluburi importante din Occident. Unul dintre cei mai promiţători tineri jucători români este fundaşul Alex Paşcanu, de la Leicester. Fundaşul de 18 ani a fost prezent aseară la petrecerea de final de an a trupei care anul trecut cucerea total surprinzător titlul în Premier League şi a fost desemnat „cel mai bun jucător” al academiei lui Leicester în sezonul aflat acum pe final.

Preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, a confirmat că va rămâne în funcţie şi din sezonul viitor, când vrea să construiască un lot cu care clujenii să spere iar la titlu. Mureşan regretă că starea de insolvenţă nu i-a permis să aloce mai mulţi bani echipei şi crede că CFR putea câştiga titlul, dacă situaţia ar fi fost alta. Formaţia din Gruia se pregăteşte de remaniere. Dacă societatea va ieşi din insolvenţă pe 26 mai, cum speră oficialii, CFR va trece la un alt nivel, anunţă preşedintele Iuliu Mureşan. Sunt 10 jucător care vor părăsi echipa, începând cu portarii Marc şi Vîtcă, Larie, plecat la FCSB şi terminând cu jucători cărora le expiră contractele sau împrumuturile, cum sunt Tiago Lopez, Antal, Juan Carlos, Bud, Spehar, Omrani sau Gomelt. Iuliu Mureşan spune că în locul lor vor veni jucători mai valoroşi, dar în etape, unii în această vară şi alţii pregătiţi doar pentru play-off, primul obiectiv al echipei.

În doar câteva zile după încheierea playoff-ului Ligii 1, două echipe şi-au stabilit deja antrenorii cu care vor aborda noul sezon. Dacă în locul lui Laurenţiu Reghecampf la FCSB va merge Nicolae Dică, Astra Giurgiu este aproape să îl înlocuiască pe Marius Şumudică cu Edward Iordănescu, aşa cum ProSport a scris încă de acum trei săptămâni. Acesta din urmă, liber de contract după despărţirea de ŢSKA Sofia din finalul anului trecut, a confirmat posibilitatea să ajungă pe banca fostei campioane, dar a lămurit şi discuţiile cu privire la negocierile dintre el şi Gigi Becali pentru preluarea postului de la echipa roş-albastră.

Se pare că în ciuda faptului că Gigi Becali era decis să îi ofere un contract lui Iordănescu junior, acceptând chiar şi faptul că ar fi fost nevoit să îşi tempereze stilul intruziv în alcătuirea lotului, cel care s-a opus a fost Mihai Stoica. Directorul sportiv a ţinut să îşi recapete influenţa în cadrul clubului şi a optat pentru un antrenor cu care are o relaţie apropiată, insistând pentru Dică în discuţiile cu Becali. Opţiunea lui Stoica vine ca urmare a contrelor dure pe care le-a avut, de-a lungul timpului, cu Edi Iordănescu.

România va merge la Varşovia cu un lot deja conturat în mare parte pentru meciul care poate schimba calculele în grupa de calificare la Campionatul Mondial. Naţionala îşi joacă una dintre ultimele şanse pentru turneul final, pe 10 iunie, cu Polonia, iar Chirstoph Daum a recunoscut că nu vom avea parte de surprize în lotul care va face deplasarea. Doar pe 4 în grupa de calificare, tricolorii au nevoie de o victorie la Varşovia pentru a mai spera măcar la locul doi în clasament, poziţie care ar trimite România la barajul pentru Campionatul Mondial.

Sezonul 2016-2017 al fotbalului european se apropie cu viteză de final, iar formaţiile de top încep deja să-şi facă calcule pentru viitoarea ediţie a cupelor europene. Viitorul şi FCSB vor reprezenta România în cea mai importantă competiţie inter-cluburi şi îşi vor începe drumul din preliminarii. Astfel, elevii lui Hagi vor juca în preliminariile Champions League pe ruta campioanelor, în timp ce FCSB îşi va încerca norocul pe ruta non-campioanelor, unde, în cazul unei calificări în play-off, va fi nevoită să înfrunte echipe clasate pe locurile 3 sau 4 în campionatele tari ale Europei.

Ambele formaţii vor avea însă parte de un traseu extrem de dificil. Deşi posibilele adversare ale Viitorului sunt, cel puţin teoretic, abordabile, oamenii lui Hagi nu vor beneficia de statutul de cap de serie nici măcare în turul 3 preliminar. Constănţenii se află la doar a doua participare din istorie în cupele europene, iar coeficientul de 5,870 e mult prea mic pentru a-i plasa în prima urnă la tragerile la sorţi. FCSB stă mult mai bine din acest punct de vedere, cu un coeficient de 35,370, însă trupa lui Nicolae Dica va şti dacă va fi cap de serie abia la finalul sezonului, când se vor decide toate echipele calificate în preliminariile Champions League. În play-off însă, FCSB are şanse infime, în condiţiile în care în „scenă” vor intra şi reprezentantele Spaniei, Angliei, Italiei sau Germaniei.

Edi Iordănescu a fost unul dintre numele vehiculate pentru înlocuirea lui Laurenţiu Reghecampf pe banca FCSB, însă în cele din urmă Gigi Becali a decis să-l numească pe Nicolae Dică, tehnician propus de Mihai Stoica. Fostul antrenor de la Pandurii sau ASA Târgu Mureş spune că a rămas cu amintiri plăcute din perioada în care a fost secund la Steaua şi lasă să se înţeleagă că şi-ar dori să mai lucreze cu Gigi Becali la un moment dat, dar recunoaşte că în discuţiile purtate recent nu s-a pus problema unei colaborări. Iordănescu spune că Reghecampf nu a meritat criticile ce i-au fost aduse în ultimele luni, în condiţiile în care el a avut o perioadă excepţională pe banca FCSB, în primul mandat, şi îi urează succes lui Dică în noul rol.

Sporting Lisabona a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul mijlocaşului ofensiv brazilian Mattheus Oliveira, fiul fostului mare fotbalist Bebeto, de la Estoril, pentru care a plătit aproximativ patru milioane de euro. Mattheus Oliveira a semnat un contract valabil pe cinci ani cu Sporting Lisabona, înţelegere care va avea o clauză de reziliere de 60 de milioane de euro.

Olimpiu Moruţan, unul dintre cei mai interesanţi tineri din Liga 1, a fost curtat insistent de FCSB în ultima perioadă fiind una dintre ţintele verii pentru vicecampioana României. Totuşi, antrenorul Botoşaniului, Leo Grozavu, i-a sugerat în stilul propriu să se mai gândească la alegerea pe care o are de făcut. În ultima perioadă s-a vorbit despre o trecere a lui Olimpiu Moruţan de la Botoşani la FCSB, dar jucătorul este sfătuit chiar de Leo Grozavu să nu se grăbească. Fotbalistul de doar 18 ani a fost adus cu picioarele pe pământ de antrenorul său.

McKayla Maroney a fost una dintre vedetele Jocurilor Olimpice din 2012, când a luat medalia de aur pe echipa cu SUA şi argint la individual. Între timp, a ajuns la 21 de ani şi a renunţat la gimnastică, din cauza unor probleme medicale, dar pare dispusă la orice pentru a rămâne în atenţia publicului. Puştoaica din 2012 s-a transformat acum într-o tânără extrem de atrăgătoare, însă comportamentul avut pe reţelele de socializare i-a şocat pe fanii acesteia din perioada în care evolua pentru SUA la cel mai înalt nivel. În 2012, McKayla Maroney a cucerit titlul olimpic pe echipe la JO 2012 Londra, însă a pierdut aurul în faţa Sandrei Izbaşa în proba de sarituri. Atunci, sportiva din SUA a oferit una din imaginile memorabile de la acea ediţie a Jocurilor Olimpice, prin reacţia avută când a urcat pe podium primind doar medalia de argint.

Anunţat ca sigur, atât în presa din Anglia, cât şi în cea din Spania, la Manchester United, columbianul James Rodriguez a absentat de la antrenamentul Realului pentru pregătirea partidei restante din Primera Division cu Celta Vigo (miercuri, 17 mai). Zinedine Zidane nu va miza pe decarul galacticilor, iar publicaţiile din străinătate scriu că finalul sezonului va fi şi finalul lui Rodriguez ca jucător la Real Madrid. James Rodriguez a fost titular în ultimul meci contra celor de la Sevilla, încheiat cu scorul de 4-1 pentru „los blancos”, însă în minutul 60 a fost înlocuit de Casemiro. Pentru partida cu Celta Vigo, columbianul a fost lăsat acasă de Zidane, potrivit jurnaliştilor de la Marca, atacantul s-a accidentat la piciorul drept şi a rămas alături de Bale şi Carvajal să se recupereze.

Pep Guardiola a uimit audienţa ca antrenor la Manchester City, dar nu în felul cum se aşteptau suporterii. Tehnicianul spaniol nu a reuşit să câştige nici un trofeu pe banca englezilor şi încheie nemulţumit primul sezon la City. Manchester City ocupă locul 4 în Premier League şi mai are de jucat două meciuri, o partidă restantă, contra celor de la West Brom (marţi, 16 mai) şi în ultima etapă merge în deplasare la Watford (duminică, 21 mai).

Jucătoarea de tenis Irina Begu, aflată pe locul 44 în ierarhia mondială, a fost eliminată, în runda inaugurală a turneului WTA de la Roma, de categorie Premier 5, desfăşurat pe zgură şi dotat cu premii în valoare de 2.775.745 de dolari. Begu a fost învinsă, scor 4-6, 4-6, de către sportiva letonă Anastasija Sevastova, ocupanta poziţiei 18 WTA, într-o oră şi 35 de minute. De-a lungul întâlnirii, Begu a servit un as, a comis trei duble greşeli şi a avut procentaj de reuşită la serviciu de 54 la sută cu prima minge şi 44 la sută cu cea de-a doua. Ea a reuşit trei break-uri, însă şi-a cedat serviciul de cinci ori. Begu va primi 6.939 de euro şi un punct în clasamentul mondial, pentru participarea în primul tur al competiţiei din capitala Italiei.

Atacantul uruguayan al echipei Paris Saint-Germain, Edinson Cavani, a fost desemnat, jucătorul sezonului 2016-2017 în campionatul Franţei, a anunţat site-ul grupării pariziene, în timp ce tehnicianul campioanei AS Monaco, Leonardo Jardim, a primit premiul pentru cel mai bun antrenor. În lupta pentru această distincţie, Cavani i-a devansat pe francezul Alexandre Lacazette (Lyon), portughezul Bernardo Silva (AS Monaco) şi italianul Marco Verratti, coechipierul său. Este pentru a şaptea oară când un jucător de la Paris Saint-Germain cucereşte titlul de fotbalistul sezonului: David Ginola (1993-1994), Vincent Guerin (1994-1995), Marco Simone (1997-1998), Zlatan Ibrahimovic (2013-2014, 2015-2016).

Antonio Conte a devenit erou pe Stamford Bridge după ce a cucerit cel de-al 6-lea titlu din istoria clubului Chelsea. Fanii au pregătit o coregrafie specială pentru tehnicianul italian, dar şi pentru jucătorii echipei. După victoria din penultima etapă din Premier League contra celor de la Watford, 4-3, cei peste 41.000 de suporterii prezenţi pe stadion au început să-i strige numele: „Antonio! Antonio!”. Cea mai emoţionată a fost soţia lui Conte, Elisabetta Muscarello, care nu a putut să îşi mai stăpânească lacrimile şi a început să plângă.

Fostul căpitan al naţionalei, Cristian Chivu (37 de ani), a comentat situaţia primei reprezentative şi decizia federalilor de a numi un antrenor străin pe banca tricolorilor. Reşiţeanul consideră că munca selecţionerului Christoph Daum e obstrucţionată de ochii care privesc cruciş venirea unui tehnician german în fruntea echipei lui Tătăruşanu, Chiricheş, Stanciu şi ceilalţi. „Am spus că e un antrenor potrivit pentru echipa naţională, dar e complicat să faci o selecţie în momentul în care nu ai materie primă. E complicat când nu există răbdare, când există atacuri din partea oamenilor de fotbal care nu sunt de acord cu faptul că el e selecţionerul echipei naţionale”, a declarat pentru DolceSport câştigătorul Ligii Campionilor cu Inter Milano.

Tehnicianul echipei Al Ahli Dubai, Cosmin Olăroiu, în vârstă de 47 de ani, a fost desemnat, într-o ceremonie la Abu Dhabi, antrenorul anului în Emiratele Arabe Unite, pentru a treia oară în ultimii patru ani. În lupta pentru acest titlu, Olăroiu i-a devansat pe olandezul Henk ten Cate, antrenorul campioanei Al Jazira, şi pe argentinianul Rodolfo Arruabarrena, care a încheiat cu Al Wasl pe poziţia secundă. Formaţia antrenată de Olăroiu a cucerit în acest sezon Cupa Emiratelor şi s-a clasat pe 3 în campionat. Al Ahli este calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor Asiei, fază în care va întâlni, în dublă manşă, formaţia saudită cu acelaşi nume.

Turneul Final 4 al Cupei României la handbal feminin, programat în 19-20 mai la Ploieşti, va debuta cu semifinalele SCM Craiova – CSM Bistriţa şi CSM Bucureşti – Unirea Slobozia, conform tragerii la sorţi care a avut loc azi la sediul Federaţiei Române de Handbal. Dincolo de trofeul pus în joc, miza acestui turneu va fi câştigarea unui loc în viitoarea ediţie a Cupei EHF. Cum în partida CSM Bucureşti – Unirea Slobozia nu se pune problema câştigătoarei iar campioana şi-a asigurat deja prezenţa în Liga Campionilor, biletul respectiv va fi obţinut în urma jocului dintre Craiova şi Bistriţa. Finalista va evolua în cupele europene, alături de CSM Bucureşti, Dunărea Brăila şi HC Zalău, care au obţinut acest drept prin locurile obţinute la finalul Ligii Naţionale. CSM Bucureşti a fost ultima echipă calificată în turneul Final 4 de la Ploieşti, după ce a învins, luni seara, HCM Rm. Vâlcea cu 37-21. Campioana României a câştigat şi ultimul trofeul în Cupa României.

Atacantul brazilian Vinicius Junior, dorit de Real Madrid, a semnat un nou contract cu formaţia Flamengo, valabil până în 2019, a anunţat, luni seara, gruparea din Brazilia. Atacantul în vârstă de 16 ani, despre care presa internaţională a relatat că se află pe lista de transferuri a clubului Real Madrid, are acum o clauză de reziliere a contractului cu Flamengo de 45 de milioane de euro, cu 15 milioane mai mult decât prevedea înţelegerea precedentă. Real Madrid va plăti această clauză după ce Vincicius va împlini vârsta de 18 ani, în iulie 2018.

Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat, pe alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, marţi dimineaţa, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Reprezentanţii alpinistului timişorean anunţă că Horia Colibăşanu a cucerit vârful Everest după o ascensiune care a durat aproape 12 ore. Astfel, Colibăşanu a reuşit o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă remarcabilă la nivel internaţional, pentru că a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

Marius Şumudică spune că regulamentul competiţional al Ligii 1 este „prost făcut”, dar precizează că toate combatantele ştiau de la începutul competiţiei că principalul criteriu de departajare este reprezentat de rezultatele directe din play-off. Şumi a dezvăluit că şi el a fost interesat de această situaţie anul trecut, când Astra a luptat pentru titlu, iar oficialii Ligii i-au transmis atunci verbal că e vorba de rezultatele din play-off. Chiar dacă situaţia rămâne incertă, Şumi spune că primul lucru făcut după finalul partidelor de sâmbătă seară a fost să-l sune pe Gheorghe Hagi pentru a-l felicita pentru câştigarea titlului.

Între starurile echipelor Barcelona şi Real Madrid este o întrecere mai ceva ca la Formula 1. În ultima etapă jucată în Primera Division, atacantul portughez a depăşit 400 de goluri în tricoul galacticilor. Real Madrid s-a impus cu 4-1 în faţa formaţiei Sevilla, iar Ronaldo a marcat de două ori. La finalul lunii aprilie, Lionel Messi a fost premiat pentru 500 de goluri în tricoul blaugrana. În momentul de faţă argentinianul a bifat 507 reuşite, iar Barcelona mai are de jucat două meciuri în acest sezon: ultima etapă din La Liga contra celor de la Eibar şi finala Cupei Regelui cu Alaves. Echipa Sevilla este preferată lui Messi şi a lui Cristiano Ronaldo. De-a lungul carierelor celor doi, formaţia antrenată de Sampaoli a primit cele mai multe goluri de la argentinian şi portughez: câte 23 de goluri de fiecare a încasat Sevilla, doar în La Liga.

PROGNOZA METEO
16 Mai 2017

Vremea va fi în general instabilã. Temporar înnorãrile vor fi accentuate și se vor semnala averse și descãrcãri electrice în sud-vest, local în centru și la munte și doar izolat în restul teritoriului. Ploile vor putea avea și caracter torențial, iar pe spații mici se vor acumula cantitãți de apã importante și vor fi posibile cãderi de grindinã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în timpul averselor, iar spre sfârșitul intervalului și în estul țãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 24 de grade, iar cele minime între 5 și 14 grade.

Bucuresti

Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate și în special seara și în primele ore ale nopții, trecãtor vor fi posibile ploi de scurtã duratã și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 22…23 de grade, iar cea minimã de 11…12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *