Stiri pe scurt 16 Iunie 2017

loading...

Stiri pe scurt 16 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16 Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 iunie. In anul 1990, in cadrul unei şedinţe de guvern au fost analizate evenimentele desfăşurate în Bucureşti, la Piaţa Universităţii. În comunicatul care a însoţit şedinţa s-a evocat „scenariul destabilizării de stat”, situaţie în care preşedintele şi Guvernul au cerut intervenţia armată şi sprijinul populaţiei.

Elevii au intrat în vacanţa de vară până pe data de 11 septembrie, când, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, începe anul şcolar 2017-2018. Elevii de clasele a XII-a şi a VIII-a au terminat cursurile, mai devreme, pe 26 mai, respectiv, 9 iunie, ei terminând mai devreme pentru a se pregăti de examenul de bacalaureat şi de evaluarea naţională. În ultima zi de şcoală, multe şcoli şi licee organizează, festivităţi de sfârşit de an, în care elevii sunt premiaţi pentru rezultatele şcolare deosebite pe care le-au avut pe parcursul anului, dar şi pentru participarea la activităţile extra-şcolare.

Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat la Cluj-Napoca primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom. Medicii solicită sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestuia şi pentru a decide obligativitatea înscrierii bolnavilor. Iniţial, un registru care nu era electronic a fost înfiinţat în urmă cu trei ani pentru cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest a României în care s-au înregistrat de către medici peste 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

În cadrul conferinţei de la Cluj-Napoca, specialiştii dermato-oncologi abordează teme precum leziuni precanceroase, tumori cutanate şi melanom, care apare şi la vârste tinere, dar şi tumori pediatrice sau dermatoze inflamatorii. Societatea Română de Dermato-Oncologie, înfiinţată la Cluj-Napoca în 2010, a fost afiliată la începutul lunii iunie la Societatea Europeană de Dermato-Oncologie. Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, fiind responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Numărul cazurilor de melanom a crescut de peste 4 ori în ultimii 30 de ani în Europa şi SUA.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că se va deschide circulaţia rutieră şi pe sectorul închis pe timp de iarnă, între Piscu Negru (km 104+000) şi Cabana Bâlea Cascadă (km 130+800). În urma reviziei speciale efectuată în baza deciziei directorului general al CNAIR SA, Ştefan Ioniţă, şi în conformitate cu Regulamentul de funcţionare al DN 7C – Transfăgărăşan, s-a decis deschiderea circulaţiei şi pe sectorul de drum închis până acum. Participanţii la trafic sunt avertizaţi că sectoarele cu pericol de căderi de stânci, pietre şi viituri sunt între km 56+700 – km 116+000 şi km 117+100 – km 132+800.

Acţionarii Romgaz au aprobat, în Adunarea Generală desfăşurată la Mediaş, distribuirea unui dividend brut de 3,82 lei/acţiune, suma totală a acestei repartizări fiind de 925 de milioane de lei. Profitul total al Romgaz pe 2016 a fost de 1,03 miliarde de lei, din care 925 de milioane de lei se distribuie ca dividende, 23 de milioane de lei se distribuie ca „participare a salariaţilor la profitul societăţii” şi 16,3 milioane de lei se reţin ca surse proprii pentru finanţări ulterioare. De asemenea, „se stabileşte data de 5 iulie 2017, ca dată de înregistrare, respectiv data care serveşte la identificarea acţionarilor care urmează a beneficia de dividende sau alte drepturi şi asupra cărora se răsfrâng efectele Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor”.

PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce cu o zi înainte i-au retras şi sprijinul politic. În urma alegerilor din 2016, PMP are 8 senatori şi 18 deputaţi, ce ar putea asigura o majoritate confortabilă pentru PSD în Parlament, dar Traian Băsescu a transmis că PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară. În actualul context politic, UDMR respinge orice discuţii, iar USR consideră alegerile anticipate ca fiind o “soluţia decentă”.

Partidele PSD şi ALDE au nevoie de cel puţin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat în urmă cu jumătate de an, însă majoritatea parlamentară este ”ameninţată” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anunţat că va ”iniţia un grup care să se opună”. Traian Băsescu, preşedintele PMP, a anunţat pe pagina sa de Facebook că Partidul Mişcarea Populară nu va face nicio alianţă parlamentară şi nici de guvernare cu PSD, după ce a apărut informaţia potrivit căreia lui Eugen Tomac i s-a oferit funcţia de vicepremier în schimbul susţinerii în Parlament.

Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj a lansat zborurile regulate spre Constanţa operate de compania aeriană Blue Air, cu o frecvenţă de două ori pe săptămână. Zborurile sunt operate cu aeronave de tip Boeing 737 seria 500, având o capacitate de 126 de locuri. La doar o oră de zbor, ruta care conectează Clujul de Constanţa facilitează călătoriile spre litoralul Mării Negre, atât pentru clujeni, cât şi pentru pasagerii din întreaga Transilvanie. De asemenea, noul zbor va servi dezvoltării relaţiilor turistice şi economice dintre cele 2 judeţe. Zborul intern care conectează Cluj-Napoca de Constanţa reprezintă cea de-a patra rută internă a operatorului aerian Blue Air de pe Aeroportul Internaţional Cluj, după Bucureşti-Otopeni, Iaşi şi Timişoara.

Sorin Grindeanu a publicat pe contul său de facebook un hiperlink de viralizat în care încearcă să popularizeze solicitarea sa ca Liviu Dragnea să-şi dea demisia de la conducerea PSD. Printre cei 300 de utilizatori FB care au share-uit postarea #dragneademisia se numără şi Victor Ponta. Între timp, lideri ai PSD îl ironizează pe Grindeanu: „se crede Robin Hood”, a „ocupat” Palatul Victoria şi îşi face Guvern. El a arătat că Grindeanu nu mai are legitimitatea de a fi premier, după retragerea sprijinului politic.

Numărul total al turiştilor străini cazaţi în hoteluri şi pensiuni în primele trei luni ale anului a fost de 446 de mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1030,7 milioane de lei, conform datelor INS. Cei mai mulţi (65,5%) au venit cu afaceri sau pentru conferinţe şi târguri. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul I 2017 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (65,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 66,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (34,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (60,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (89,8%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 19,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%.

Creşterea PIB per capita nu este suficientă pentru progresul unei societăţi. Indexul prosperităţii În România, de la capitalul de încredere la prosperitate. România ocupă locul 50 de nivel mondial. Pentru a prospera, o societate nu are nevoie doar de forţă eco­nomică, de venituri şi de un PIB per capita cât mai mare. La prosperitate contribuie cali­ta­tea economiei, mediul de afaceri, calitatea gu­vernării, educaţia, sănătatea, siguranţa, li­ber­tatea personală, capitalul social şi mediul sănătos.

Aceştia sunt cei nouă piloni ai unui in­dice al prospe­ri­tăţii global realizat de fun­da­ţia Legatum, un indi­cator care oferă o ima­gine 3D a avuţiei şi solidităţii unei naţiuni, com­parativ cu imaginea 2D oferită de in­dicatorul PIB-ul pe cap de locuitor, după cum spune Andreas Treichl, CEO al grupului bancar austriac Erste. În calsamentul realizat de Legatum pe baza acestui indice, România ocupă locul 50 de nivel mondial, din 149 de poziţii, şi locul 11 în Europa Centrală şi de Est (ECE), regiune în care fundaţia include 16 state, printre care Austria şi Cehia, economii dezvoltate, şi Macedo­nia, Muntenegru, Serbia şi Albania, ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

În clasamentul ECE, România se remarcă negativ prin poziţia slabă pe care se situează la capitolul calitate economică (penultima, înaintea Bulgariei, în grupul ţărilor est-europene din Uniunea Europeană), la capitolul guvernanţă (aceeaşi situaţie, cu observaţia că Mace­donia ocupă un loc mai bun) şi sănătate (la fel). România stă pe un loc codaş şi la libertate personală în grupul ţărilor est-europene comunitare. La educaţie are unul dintre cele mai slabe rezultate din regiune, cel mai slab din estul Uniunii Europene. La acest capitol, Bulgaria, cea mai săracă economie din UE, stă mai bine. Chiar şi Macedonia.

Înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut în luna mai, în Uniunea Europeană, cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 196.103 unităţi. Înmatriculările de autoturisme noi în UE au crescut cu 7.6% în mai 2017 faţă de mai 2016, atingând un volum de 1.386.818 unităţi, precizează ACAROM. Au fost înregistrate, în perioada menţionată, creşteri importante în Germania (12.9%) şi Franţa (8.9%) iar în Marea Britanie este consemnată o scădere importantă, de 8.5%.

În primele 5 luni ale anului 2017 se înregistrează în UE o creştere de 5.3% a înmatriculărilor de autoturisme noi, respectiv un total de 6.719.209 unităţi. Topul ţărilor este condus de Germania, cu un volum de 1.459.333 autoturisme noi înmatriculate (+4.7%), urmată de Marea Britanie cu un volum de 1.158.357 autoturisme (-0.6%) şi de Italia cu 958.051 unităţi (+8.1%). România se situează pe poziţia 19 în UE, cu un volum de 36.978 autoturisme noi înmatriculate, o urcare cu 23.3% faţă de perioada similară din 2016.

În ceea ce priveşte constructorii de automobile, cele mai multe autoturisme înmatriculate în Europa în primele cinci luni din 2017 sunt reprezentate de grupul Volkswagen, cu 1.619.636 unităţi, în creştere cu 3%, urmate de grupul PSA cu 691.724 unităţi, în creştere cu 1.8% şi Grupul Renault cu 690.330 unităţi, în creştere cu 8.0%, din care Dacia, cu 196.103 unităţi, înregistrază o creştere de 11% faţă de perioada similară din 2016. Autoturismele produse de Ford au reprezentat pe primele cinci luni din 2017 un număr de 482.639 unităţi noi înmatriculate, în creştere cu 4.6% faţă de perioada similară din 2016.

Primăriile de pe raza judeţului Olt pe teritoriul cărora trece traseul viitorului drum expres Craiova – Piteşti au primit o notificare din partea CNAIR pentru a identifica proprietarii terenurilor care se află pe acest traseu, în vederea exproprierii. Traseul tronsonului 2 al acestui drum cu regim de autostradă a fost făcut public de Compania de Drumuri şi va traversa localităţile oltene Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare.

Documentaţia pentru proiectarea şi execuţia celui de al doilea Tronson al drumului expres Craiova-Piteşti a fost înaintată, miercuri, către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), spre validare, potrivit CNAIR. Acest nou tronson este împărţit în două loturi, cuprinse între km 17+700 şi 36+200, respectiv km 36+200 şi 57+550. Cel de al doilea tronson, care urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş, va traversa teritoriile localităţilor Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare.

Potrivit Companiei de Drumuri, valoarea estimată a acestui nou tronson este de 1.476.349.583,89 lei, fără TVA, din care Lotul 1 – 671.388.626,66 lei, fără TVA, şi Lotul 2 – 804.960.957,23 lei, fără TVA. De asemenea, şi documentaţia pentru primul tronson al drumului expres Craiova – Piteşti, cu o valoare estimată de 479.802.905,88 lei, fără TVA, a fost înaintată către ANAP, spre validare. Cuprins între km 0+000 şi 17+700, tronsonul I ar urma să fie construit între varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova şi limita judeţului Dolj . Acest prim tronson va traversa teritoriile administrative ale localităţilor Craiova, Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti.

Doi bărbaţi din Galaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că au furat de la o firmă 2.000 de litri de substanţe pentru protecţia plantelor, în valoare de 85.000 de euro. Potrivit Poliţiei, în perioada martie – iunie, poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi au făcut, în judeţele Galaţi, Vaslui şi Botoşani, verificări, controale, precum şi şase percheziţii domiciliare pentru identificarea unor persoane bănuite de furt de substanţe periculoase.

Din cercetări a reieşit că, în noaptea de 17 spre 18 martie, persoane necunoscute au furat din punctul de lucru al unei societăţi comerciale din Galaţi 2.000 de litri de substanţe pentru protecţia plantelor, în valoare de 85.000 de euro. Au fost identificaţi autorii în persoanele a doi bărbaţi, de 37 şi 28 de ani, din Galaţi, precum şi 1.580 litri substanţe pentru protecţia plantelor. Poliţiştii au recuperat astfel prejudiciul în proporţie de 80%. Totodată, la domiciliile celor doi bărbaţi au fost identificate şi trei bancnote de 100 de euro, fără toate elementele de siguranţă, patru prostovoale şi şase plase monofilament.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi că Marea Britanie mai are timp să decidă în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, chiar dacă în perioada următoare sunt aşteptate negocieri privind părăsirea Blocului comunitar. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Uniunea Europeană menţine deschisă posibilitatea rămânerii Marii Britanii în Blocul comunitar până când negocierile pe tema Brexit nu se vor încheia. Marea Britanie a decis la limită, în referendumul organizat în iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană, situaţie care a declanşat la Londra o criză politică de amploare. Separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană este programată pentru anul 2019, potrivit unor tratate semnate de cele două părţi.

Autorităţile americane pentru imigrare au arestat în ultimele trei săptămâni 199 de imigranţi irakieni, majoritatea din zona oraşului Detroit, după ce Irakul a acceptat deportarea acestora ca parte a neincluderii statului musulman în ordonanţa antiimigraţie a preşedintelui american. acţiunile de acest fel fac parte din încercarea Administraţiei Donald Trump de a creşte aplicarea legii în privinţa imigraţiei şi de forţa statele, ce s-au opus în trecut, de a prelua naţionalii deportaţi din SUA.

Decizia de excludere a Irakului de pe listă a fost luată la solicitarea Pentagonului şi Departamentului de Stat, care au evidenţiat rolul important al Bagdadului în operaţiunile militare contra reţelei teroriste Stat Islamic. Majoritatea celor arestaţi deţin condamnări penale pentru infracţiuni precum crime, violuri, asalturi, răpiri, furturi, trafic de droguri. Un oficial irakian a declarat că delegaţii diplomatice şi consulare vor colabora cu autorităţile americane pentru a emite documente de călătorie pentru cei ce urmează a fi deportaţi.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul mortal asupra unei moschei din capitala afgană, Kabul, într-o zonă în care locuieşte preponderent minoritatea şiită. Gruparea extremistă a revendicat atacul prin intermediul agenţiei de ştiri Aamaq. În urma atacului, au decedat cel puţin patru persoane. Printre cei decedaţi se numără un ofiţer de poliţie şi o personalitate publică locală, ce fondase moscheea. Atacul a avut loc în luna sfântă a Ramadanului. În timpul acestor zile ale Ramadanului, minoritatea şiită efectuează ritualuri pentru a sărbători martiriul lui Imam Ali, vărul şi ginerele profetului Mohamed.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a numit-o pe Ana Brnabic, care şi-a afirmat public homosexualitatea, prima femeie premier în această ţară. Este o decizie istorică în această ţară tradiţionalistă în care biserica ortodoxă are o foarte mare influenţă, un stat cunoscut pentru progresele reduse în ceea ce priveşte drepturile comunităţii gay. Vucic se bucură de o popularitate confortabilă în ţara sa, fiind ales preşedinte al Serbiei din primul tur al alegerilor din 2 aprilie după ce a obţinut 56% din voturi. Brnabic, care este independentă, a fost şi primul ministru din Guvern, care şi-a declarat public homosexualitatea, spre surprinderea tuturor, Serbia fiind o ţară care a înregistat progrese foarte mici la capitolul drepturi ale comunităţii LGBT.

Cifrele furnizate de Europol arată că numărul suspecţilor de terorism care au fost arestaţi pe teritoriul UE a crescut anul trecut, fiind al treilea an consecutiv în care se înregistrează o astfel de creştere. Raportul Europol arată că, în 2016, au fost arestate 718 persoane suspectate de activităţi teroriste, comparativ cu 687, în 2015 şi 395, în 2014. Cu toate acestea, numărul atacurilor teroriste a scăzut de la 17, în 2015 la 13, în 2016, dintre care şase au fost legate de aşa-numitul Stat Islamic.

Conform Europol, în 2016 au fost înregistrate 142 de posibile atacuri care au eşuat sau au fost dejucate, care includ atacuri ale grupurilor jihadiste sau naţionaliste. Cifrele raportului indică un total de 142 de morţi 379 de răniţi, majoritatea fiind victimele organizaţiilor teroriste. Comisarul European pe probleme de securitate, Julian King, este de părere că cifrele raportului scot în evidenţă nevoia de cooperare mai profundă în privinţa schimbului de informaţii. Atacurile organizate de militanţi de extremă stânga au crescut din 2014, însumând 27 de atacuri în 2016, dintre care 16 au avut loc în Italia.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi-a angajat un avocat din afara sistemului juridic al administraţiei americane, care să îl asiste în ancheta privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA. Mike Pence va fi asistat de avocatul Richard Cullen, din statul Virginia, un fost procuror. Jarrod Agen a declarat că „vicepreşedintele este concentrat pe deplin asupra îndatoririlor sale (…) şi speră într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a angajat un avocat privat încă din luna mai — pe Mark Kasowitz.

Medicii americani nu au găsit „nici un semn de botulism” la studentul american eliberat de Coreea de Nord după mai bine de 15 luni de detenţie. Autorităţile de la Phenian susţin că starea de comă în care se află Otto Warmbier, de 22 de ani, a fost provocată anul trecut de botulism şi de o pastilă de somn pe care ar fi luat-o după proces. Tânărul nu a comunicat în niciun fel de când a ajuns acasa, în Ohio. Otto Warmbier „nu arată nici o înţelegere a limbajului” şi are „pierderi extinse de ţesut cerebral” care probabil au fost cauzate de un stop cardiac.

Potrivit testelor, efectuate după ce Otto Warmbier a sosit la Centrul Medical din Cincinnati, nu există semne că ar fi fost abuzat fizic în perioada în care a fost încarcerat în Coreea de Nord. Starea lui Warmbier nu este „ceea ce vedem în mod normal în traumatismele cerebrale traumatice. Este tipul pe care îl vedem în cazul unui stop cardiac”. Medicii din SUA au ajuns la concluzia că starea de comă în cazul lui Otto Warmbier este cauzată de lipsa de oxigen şi de sânge în creier. Tatăl lui Otto Warmbier şi-a exprimat îndoiala cu privire la povestea nord-coreeană legată de cauza comei în care se află fiul său.

Germania şi Austria au criticat dur sancţiunile adoptate de Statele Unite împotriva Rusiei, menţionând că această măsură ar putea afecta companiile care distribuie gaze naturale din Rusia către Europa. Senatul american a aprobat o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei pe fondul interferenţelor în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din SUA, precum şi din cauza acţiunilor agresive din Siria şi Ucraina.

Cancelarul Austriei, Christian Kern, şi ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, au precizat într-o declaraţie comună că „este inacceptabilă ameninţarea cu sancţiuni ilegale şi extrateritoriale împotriva companiilor europene”. Cei doi oficiali acuză Statele Unite că încearcă să ajute distribuitorii americani de gaze naturale, în defavoarea companiilor din Europa, menţionând că „este o chestiune de furnizare a energiei către Europa, nu către SUA”.

Robert Mueller, procurorul special desemnat pentru a ancheta posibilele legături dintre campania preşedintelui american şi Rusia, investighează relaţiile de afaceri ale lui Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump şi consilier al Casei Albe. Conform lui Mueller, agenţii FBI şi procurorii federali examinează relaţiile financiare şi ale altor persoane ce au legături cu Donald Trump, inclusiv ale fostului consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn.

Anchetatorii erau deja concentraţi în cadrul investigaţiei legăturii dintre Rusia şi campania lui Donald Trump pe o serie de întâlniri avute între Kushner, ginerele preşedintelui american, şi oficiali ruşi. Ginerele preşedintelui american a încercat, de asemenea, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus, Serghei Kislyak, să stabilească un mijloc de comunicare secret cu Moscova, la o lună după câştigarea alegerilor de către magnatul imobiliar. Totodată, acesta a avut şi o întrevedere cu directorul băncii ruse Vnesheconombank, Sergei Gorkov, instituţia financiară fiind sancţionată în urma anexării Crimeei la teritoriul rus.

Autorităţile americane au anunţat că au emis 12 mandate de arestare pentru agenţi de securitate ai lui Recep Tayyip Erdogan, ce sunt suspectaţi că ar fi asaltat protestatari kurzi la o demonstraţie în Washington din luna mai în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui turc. Agenţii de poliţie şi de securitate ai liderului turc au fost identificaţi prin intermediul înregistrărilor video.

Aceştia sunt acuzaţi că ar fi fost implicaţi în violenţele ce au avut loc la 16 mai, în faţa reşedinţei ambasadorului turc în SUA, unde preşedintele de la Ankara efectua o vizită de stat. În urma altercaţiilor dintre susţinătorii lui Erdogan şi protestatari kurzi, 12 persoane au fost rănite, inclusiv un poliţist. Recep Tayyip Erdogan a condamnat decizia SUA, declarând că Guvernul turc ”va lupta politici şi legal” împotriva mandatelor emise agenţilor săi de securitate.

Donald Trump, preşedintele american, este aşteptat să anunţe interzicerea tranzacţiilor dintre companii americane şi Armata cubaneză, dar şi să înăsprească regulamentul în privinţa călătoriilor americanilor pe insulă. În 2015, Statele Unite şi Cuba au reluat relaţiile diplomatice, când şi-au redeschis ambasadele pentru prima dată după întreruperea relaţiilor în 1961. Relaţiile dintre Washington şi Havana au fost întrerupte în 1961, când liderul cubanez Fidel Castro a ameninţat că va expulza diplomaţii americani pentru amestec în treburile interne ale Cubei. Turismul americanilor în Cuba a fost interzis până în 2016, din cauza embargoului comercial impus Cubei de către SUA din 1960, după venirea la putere a lui Fidel Castro.

Înainte de Revoluţia cubaneză din 1959, feriboturi asigurau zilnic legătura între Florida şi Cuba, aducând turişti americani la hotelurile şi cazinourile din Havana şi permiţându-le cubanezilor să efectueze călătorii la cumpărărturi în Statele Unite. Aceste rute au fost oprite la Revoluţie. În martie 2016, fostul preşedinte american Barack Obama a sosit în Cuba, devenind primul şef de stat american în funcţie care a vizitat această ţară în ultimii aproape 90 de ani. După câştigarea alegerilor, Donald Trump, pe atunci preşedinte ales al SUA, a postat pe Twitter faptul că va încheia acordul dintre statul american şi Administraţia de la Havana, în cazul în care Cuba nu va face SUA o propunere mai avantajoasă.

Theresa May, premierul britanic, a anunţat că va fi deschisă o anchetă în privinţa incendiului din Londra a unei clădiri de apartamente de 24 de etaje, în urma căruia cel puţin 17 de persoane au decedat. Cel puţin 600 de persoane locuiau în peste 120 de apartamente în clădirea ce a fost miercuri cuprinsă de flăcări. Cel puţin 65 de persoane au fost salvate, 37 dintre acestea fiind în spital, 17 dintre ele aflându-se în stare gravă. Se aşteaptă ca bilanţul persoanelor decedate să crească.

Căutările pot dura luni întregi, iar unele persoane ar putea rămâne neidentificate pentru totdeauna. Premierul britanic Theresa May a întreprins o vizită privată la locul unde s-a produs incendiul devastator, unde a discutat cu poliţiştii şi pompierii care au participat la operaţiunile de salvare. Aproximativ 60 de pompieri şi opt autospeciale de stins incendii sunt în continuare mobilizate în zonă.

Ministerul rus al Apărării investighează dacă liderul grupării militante Stat Islamic ar fi fost ucis de unul dintre raidurile sale aeriene din Siria. Conform ministerului rus, Abu Bakr al-Baghdadi ar fi putut fi ucis de un atac aerian ce a avut loc pe 28 mai. Raidul forţelor ruse a vizat o întâlnire a consiliului militar al SI în oraşul Raqqa, din nordul Siriei. Au existat o serie de informaţii în privinţa morţii lui al-Bahdadi, în urma acestui atac. Locurile în care acesta s-ar fi putut afla nu erau cunoscute, deşi se presupunea că s-ar fi aflat în oraşul irakian Mosul, înainte ca coaliţia internaţională condusă de SUA să înceapă efortul de a recaptura oraşul, la sfârşitul lui 2016.

Pentagonul va trimite alţi aproape 4.000 de militari în Afganistan, a declarat un oficial din cadrul Administraţiei Trump, scopul acestei măsuri fiind acela de a pregăti şi sprijini trupele afgane în operaţiunile împotriva talibanilor şi Stat Islamic. Decizia luată de Jim Mattis, secretarul american Apărării, ar urma să fie anunţată la începutul săptămânii următoare, a precizat oficialul, care a vorbit sub condiţia anonimatului. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a delegat lui Mattis autoritatea de a stabili nivelul efectivelor americane în Afganistan. Intensificarea pericolului reprezentat de militanţii reţelei teroriste Stat Islamic a alimentat apelurile pentru suplimentarea trupelor americane în Afganistan.

Autorităţile chineze au anunţat că explozia de la o grădiniţă din estul Chinei, soldată cu opt morţi şi zeci de răniţi, reprezintă un act criminal, iar un suspect a fost identificat în acest caz. Explozia s-a produs la Grădiniţa Chuangxin din oraşul Fengxian, provincia Jiangsu. Două persoane au decedat la locul faptei, iar alte şase au murit ulterior în urma rănilor suferite, au transmis autorităţile locale. Alte 65 de persoane au fost spitalizate, opt fiind în continuare în stare critică. Autorităţile au precizat că printre victime nu se numără copii sau profesori, însă imagini postate pe reţelele de socializare arată mai mulţi adulţi şi copii căzuţi la pământ, unii dintre ei sângerând, iar agenţia de presă Xinhua a relatat că exact în momentul exploziei, copiii părăseau incinta grădiniţei.

Grădiniţele din China au fost în trecut vizate de presupuse atacuri vindicative comise de indivizi care manifestau resentimente faţă de anumite persoane. O altă tragedie a avut loc la o gradiniţă din China la începutul lunii mai în provincia Shandong. Atunci un autobuz plin de copii a luat foc, în urma acestui incident decedând 13 oameni, dintre care 11 erau copii, dar şi autorul crimei, şoferul autobuzului.

SPORT

Astăzi va debuta Campionatul European U21, turneu final găzduit de Polonia. Va fi ediţia cu numărul 21 din istoria competiţiei, şi prima organizată în Republica Polonă. Va fi prima ediţie, din 2000 încoace, la care vor participa 12 naţionale în loc de opt. Campioana en-titre este Suedia, care a triumfat în 2015 după o finală cu Portugalia, decisă la loviturile de departajare. A fost 0-0 după 120 de minute, nordicii reuşind să se impună cu 4-3 în urma „loteriei”. Pentru lusitani a fost a doua finală pierdută, din tot atâtea jucate.

Chiar dacă poartă denumirea de turneu U21, UEFA permite participarea tuturor jucătorilor născuţi după 1 ianuarie 1994. Cele 12 echipe care vor lua startul competiţiei sunt: Polonia (gazdă), Portugalia, Danemarca, Anglia (campioană în 1982 şi 1984), Slovacia, Germania (campioană în 2009), Cehia (campioană în 2002), Suedia (campioană în 2015), Italia (campioană în 1992, 1994, 1996, 2000 şi 2004), Macedonia (debutantă), Spania (campioană în 1986, 1998, 2011 şi 2013) şi Serbia (campioană în 1978). Formaţiile au fost împărţite în trei grupe de câte patru.

În semifinale se califică câştigătoarele fiecărei grupe, plus cel mai bun loc doi. Pentru alegerea celui mai bun loc doi există cinci criterii de departajare: numărul de puncte, golaverajul , numărul golurilor marcate, puncte disciplinare (un cartonaş roşu/ două cartonaşe galbene = 3 puncte, un cartonaş galben = 1 punct) şi coeficientul UEFA. În cazul punctelor disciplinare, se califică echipa cu cele mai puţine. Pentru echipele aflate în aceeaşi grupă, departajarea se face în funcţie de rezultatul direct, urmat de criteriile prezentate mai sus.

În preliminarii, România s-a aflat în grupă cu Danemarca, Bulgaria, Ţara Galilor, Luxemburg şi Armenia. Reprezentativa noastră a terminat grupa a cincea de calificare pe poziţia a treia, la un punct în spatele Bulgariei şi la 12 de liderul Danemarca. Chiar dacă ar fi terminat pe poziţia a doua, România ar fi ratat barajul deoarece grupa noastră a dat cel mai slab loc secund. Spania, Serbia, Austria şi Norvegia au mers la baraj, de unde s-au calificat scandinavii şi ibericii.

Grupa A îşi va disputa meciurile pe „Kielce City Stadium” (locaţie: Kielce, locuri: 15.500 ) şi „Arena Lubin” (Lubin, 15.500), Grupa B va fi găzduită de arena „Zdzisław Krzyszkowiak” (Bydgoszcz, 20.247) împreună cu „Stadion Miejski” (Gdynia, 15.139), iar pentru Grupa C au fost desemnate „Stadion Tychy” (Tychy, 15.300) şi „Marszałek Piłsudski” (Cracovia, 15.016). Semifinalele vor avea loc pe 27 iunie, prima de la ora 19:00 iar a doua de la 21:45, urmând ca finala să se joace pe 30 iunie, de la 21:45. Ultimul act se va ţine pe arena din Cracovia. La turneul final din Polonia vor participa mai mulţi jucători de mare perspectivă, printre care: Marco Asensio (21 de ani, Real Madrid), Gianluigi Donnarumma (18 ani, AC Milan), Kasper Dolberg (19 ani, Ajax Amsterdam), Goncalo Guedes (20 de ani, PSG), Demarai Gray (20 de ani, Leicester City) sau Andrija Zivkovic (20 de ani, Benfica Lisabona).

Naţionala masculină de handbal a României a ratat o altă campanie de calificare la un turneu final de Campionat European, după ce a fost învinsă net de Belarus, 32-22, într-un meci decisiv desfăşurat, joi seară, în Sala Polivalentă din Craiova. 3.000 de craioveni entuziaşti nu au reuşit să-şi ducă favoriţii spre Euro, acolo unde merg Serbia şi Belarus. Aşa cum subliniase şi la conferinţa premergătoare partidei din Bănie, Xavier Pascual, selecţionerul României, a explicat înfrângerea prin diferenţa de valoare dintre naţionala României şi cea a Belarusului.

Clubul Everton a anunţat că l-a transferat pe mijlocaşul ofensiv olandez Davy Klaassen, de la Ajax Amsterdam, pentru care a plătit 27 de milioane de euro. Klaassen este al doilea jucător transferat în această vară de către Everton, după portarul englez Jordan Pickford, adus de la Sunderland, în schimbul sumei de 28,5 milioane de euro.
Internaţionalul olandez în vârstă de 24 de ani a semnat un contract valabil pe cinci sezoane cu Everton, scadent în vara anului 2022. Klaassen, care a mai fost dorit de Napoli şi AS Roma, spune că a ales să semneze cu Everton datorită antrenorului echipei, compatriotul său Ronald Koeman.

Fotbaliştii lui CSM Poli Iaşi vor efectua deplasările în condiţii de lux începând din sezonul viitor. Investitorii ruşi au achiziţionat un autocar marca Neoplan, pentru care s-a plătit suma de aproximativ 200.000 de euro. Autocarul de 5 stele este personalizat, de culoare albastră, având inscripţionate sigla clubului ieşean şi numele Politehnica Iaşi.

Noua bijuterie a echipei a fost expusă în faţa Palatului Culturii din Iaşi, unde poate fi admirată de către suporterii echipei ieşene. Primul „pasager” al autocarului a fost chiar primarul Iaşiului, Mihai Chirica, acesta declarându-se încântat de condiţiile în care vor călători jucătorii în deplasări. „Este un autocar superb, iar condiţiile sunt de excepţie. Deja încep să se vadă schimbările la club”, a declarat primarul Chirica. Autocarul a fost achiziţionat de firma Fotbal Hebdo şi este înmatriculat în Republica Moldova. Pe lângă autocarul nou, investitorii ruşi au modernizat vestiarele în Copou şi au schimbat complet aparatura medicală.

Formaţia CS Universitatea Craiova a anunţat că şi-a asigurat serviciile fostului mijlocaş al echipei ACS Poli Timişoara, Cristian Bărbuţ, pentru următorul an, cu opţiune de prelungire a înţelegerii pe încă două sezoane. Universitatea Craiova îi doreşte lui Cristian Bărbuţ să aibă parte de succes şi cât mai multe reuşite în tricoul alb-albastru. Bărbuţ s-a format ca fotbalist la juniorii echipei Poli Timişoara, iar de la începutul lui 2013 a fost integrat în prima echipă. În cursul sezonului 2016-2017, Bărbuţ a jucat în 40 de meciuri în toate competiţiile şi a reuşit să înscrie de trei ori şi să dea şase pase decisive.

Cristiano Ronaldo l-a anunţat pe preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, că vrea să se despartă de formaţia de pe Santiago Bernabeu, atacantul portughez fiind extrem de revoltat de faptul că procurorii spanioli îl acuză de o fraudă de 14,7 milioane de euro, informează A Bola. Informaţia a fost preluată inclusiv de ziarele sportive din Madrid, As şi Marca. Într-un prim comentariu legat de acuzaţiile care i se aduc, Cristiano Ronaldo a afirmat, miercuri, că are „conştiinţa împăcată”. Clubul Real Madrid şi-a exprimat susţinerea faţă de atacantul în vârstă de 32 de ani, prin intermediul unui comunicat de presă, şi a precizat că fotbalistul portughez şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile fiscale.

Procuratura spaniolă îl acuză pe Ronaldo că a fraudat fiscul cu 1,4 milioane de euro în 2011, 1,7 milioane de euro în 2012, 3,2 milioane de euro în 2013 şi 8,5 milioane de euro în 2014. Cristiano Ronaldo este cel bine plătit sportiv din lume în acest moment. El a câştigat 82,6 milioane euro din salarii şi contracte de publicitate, în ultimele 12 luni. Anunţul făcut de către A Bola vine la o săptămână după ce aceeaşi publicaţie a informat că Real Madrid va primi o ofertă de 180 de milioane de euro pentru Cristiano Ronaldo. Atunci, presa portugheză a anunţat că Manchester United, Paris Saint-Germain şi AS Monaco sunt interesate de transferul jucătorului.

Victor Piţurcă a comentat decizia Curţii de Apel privind dosarul dezafilierii Craiovei. Instanţa a decis să-i achite pe Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, după ce iniţial fuseseră condamnaţi la trei ani şi şase luni de închisoare. De asemenea, Adrian Mititelu ar fi urmat să fie despăgubit cu peste 200 de milioane de euro. În urma deciziei de astăzi, fostul patron al clubului din Bănie nu va mai fi despăgubit cu niciun leu! Decizia este definitivă.

Într-o intervenţie telefonică Adrian Mititelu a vorbit despre decizia Curţii de Apel în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. Omul de afaceri a spus că nu se opreşte aici şi va trimite un nou dosar la Tribunalul Bucureşti pentru a porni un proces în civil. Toate părţite pârâte de Adrian Mititelu, FRF, LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, au fost achitate ieri de căte Curtea de Apel.

Simona Halep, ocupanta locului 2 în clasamentul mondial, a fost desemnată, jucătoarea lunii mai în circuitul WTA. Halep le-a depăşit clar pe Jelena Ostapenko şi Elina Svitolina, din Letonia, respectiv Ucraina. A doua jucătoare a lumii a strâns nu mai puţin de 87 la sută dintre voturile fanilor. Campioana de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, a fost a doua, cu 9 la sută, iar Elina Svitolina, care s-a impus la Roma, a fost a treia, cu 4 la sută.

Simona Halep a jucat trei finale la rând, la Madrid, Roma şi Paris, câştigând-o pe prima. În celelalte două meciuri a fost învinsă de Svitolina, respectiv Ostapenko. Simona Halep a urcat pe primul loc în clasamentul Race to Singapore şi pe doi în ierarhia mondială, în urma competiţiilor disputate pe zgură, în care a înregistrat 19 victorii şi doar trei înfrângeri. Serena Williams (ianuarie), Elina Svitolina (februarie), Elena Vesnina (martie) şi Laura Siegemund (aprilie) au mai primit, în acest an, distincţia de jucătoarea lunii.

Pugilistul Floyd Mayweather şi luptătorul de MMA Conor McGregor s-au înţeles în sfârşit, iar una din cele mai aşteptate dispute din istoria sporturilor de contact va avea loc pe 26 august 2017, în arena T-Mobile din Las Vegas, SUA. Meciul va avea 12 runde şi se va disputa la categoria semimijlocie (69,85kg), pe reguli de box. Partida va marca revenirea în ring a lui Floyd Mayweather (40 de ani) după aproape doi ani. Pugilistul din SUA s-a retras în septembrie 2015, după un meci câştigat cu Andre Berto, cu un record perfect la profesionişti: 49 de meciuri şi tot atâtea victorii.

Portarul italian Gianluigi Donnarumma, în vârstă de 18 ani, a decis să nu îşi prelungească înţelegerea cu formaţia AC Milan, a anunţat, joi, conducerea echipei din Serie A, care a menţionat că decizia jucătorului este definitivă. Anunţul a fost făcut de către directorul general al clubului de pe San Siro, Marco Fassone, într-o conferinţă susţinută la finalul negocierilor. Conducătorul italian a precizat că Donnarumma a primit o ofertă mai importantă decât s-a relatat în presă şi că portarul se va despărţi de AC Milan în iunie 2018.

Pe 1 iulie se deschide oficial perioada de transferuri în campionatele importante ale Europei. Se pot efectua mutări până la sfârşitul zilei de 31 august. În România, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit perioada de mercato intern pentru intervalul 13 iunie – 4 septembrie. Având în vedere că se apropie finalul de sezon în majoritatea campionatelor, zvonurile cu privire la transferurile de jucători au început să circule în lumea fotbalului.

PROGNOZA METEO
16 Iunie 2017

Vremea va deveni în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri, mai accentuate spre searã și în cursul nopții și se vor semnala averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe arii extinse în vestul, nordul și centrul țãrii și local în rest. Vor fi condiții de grindinã, iar izolat cantitãțile de apã vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 18 grade.

Bucuresti

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, mai ales în cursul nopții și se vor semnala averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimã va fi de 15…17 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *