Stiri pe scurt 16 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 16 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 iunie. In anul 1990, in cadrul unei şedinţe de guvern au fost analizate evenimentele desfăşurate în Bucureşti, la Piaţa Universităţii. În comunicatul care a însoţit şedinţa s-a evocat „scenariul destabilizării de stat”, situaţie în care preşedintele şi Guvernul au cerut intervenţia armată şi sprijinul populaţiei.

Mircea Băsescu a fost condamnat, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă. Decizia este definitivă astfel că Mircea Băsescu trebuie să se predea de îndată pentru încarcerare. Judecătorii au menţinut, în acelaşi dosar, decizia Tribunalului Constanţa în cazul lui Marian Căpăţână şi l-au condamnat pe acesta la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate internetului si tehnologiei din Europa Centrala si de Est, ICEEfest s-a încheiat săptămâna trecută la Bucuresti. Doua scene principale, 3 scene specializate si o zona outdoor, alaturi de un nou concept de entertainment (Summer Playground) i-au primit pe cei veniti la cea de-a 5-a editie a festivalului care a avut loc la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City. Parteneri importanţi ai ediţiei din acest an au mai fost Xaxis, Jacobs si Volkswagen. Festivalul a mai fost susţinut de BCR, Prometheus, Mather Economics, Seller Engine, Admiral Markets, TP Link, Uber, Mira, Dent Estet, iFuse, Ciuc, Pepsi şi alti susţinători, vizibili pe site-ul oficial.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţint că nu a înţeles decizia CCR privind abuzul în serviciu, astfel că nu poate spune dacă este mai bine sau mai rău după precizările Curţii. Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat că decizia CCR privind abuzul în serviciu se aplică pentru viitor şi că ”nu s-a pus problema dezincriminării”.

Deputatul Daniel Oajdea a depus un proiect de lege care propune ca magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă decizile CCR să fi excluşi din magistratură şi să restituie salariile primite ulterior săvârşirii uneia dintre abateri. El a afirmat că potrivit teoriei generale a dreptului, respectarea şi aplicarea normelor de drept nu este la latitudinea cetăţenilor, ci este o obligaţie, a cărei încălcare atrage răspunderea penală, civilă sau disciplinară.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a dat indicaţii clare senatorilor social-democraţi să respingă legea iniţiată de Tăriceanu prin care îi exclude pe preşedintele Romaniei şi Ministerul Justiţiei din procedura de numire a mai multor funcţii-cheie din justiţie. Întrebat despre cum vor vota senatorii PSD, având în vedere că legea a fost adoptată miercuri tacit de Camera Deputaţilor, Dragnea a spus că ”vor avea acelaşi punct de vedere ca şi el”. ”Eu cred că senatorii PSD vor avea acelaşi punct de vedere ca şi mine. Totuşi… am mai discutat şi cu colegii mei”, a subliniat liderul PSD.

Compania aeriană Blue Air va lansa pe 16 decembrie o cursă regulată Cluj-Napoca – Birmingham, cu o frecvenţă de trei zboruri pe săptămână, în zilele de luni, miercuri si vineri. Aeroportul din Cluj-Napoca devine a şasea bază operaţională a Blue Air începând cu toamna acestui an, la scurt timp după inaugurarea zborurilor interne între Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Pentru anul acesta, compania estimeaza o crestere de 50% a traficului faţă de anul precedent, la un total de 3,2 milioane de pasageri. Pana la sfarsitul lunii iunie, Blue Air va opera o flota de 28 aeronave Boeing 737.

Pentru prima oara în istorie, un membru al Familiei Regale britanice, prinţul William, apare pe coperta unei publicaţii gay pentru care a acordat un interviu, „Nimeni nu ar trebui persecutat din cauza sexualităţii sale sau pentru oricare alt motiv”. În ziua de 12 mai, Alteţa Sa Regală Ducele de Cambridge a invitat, prin revista „Attitude”, membri ai comunităţii LGBT+ la Palatul Kensington, în scopul de a le asculta experienţele lor de hărţuire homofobă şi efectele psihice pe care le pot avea acest tip de agresiuni. După ce s-a întâlnit cu cei nouă delegaţi, prinţul William a pozat pentru coperta revistei „Attitude”. Această copertă reprezintă prima dată când un membru al Fmiliei Regale este fotografiat pentru coperta unei publicaţii gay.

Cinethronix, noua televiziune de documentare româneşti, cu difuzare prin cablu în Bucureşti, în zona de sud-est a României şi în Bulgaria, porneşte emisia luni, 20 iunie, de la ora 08:00, fiind liberă la retransmisie. Grila de programe va cuprinde, în afara filmelor difuzate de sine stătător sau în serial (26 de minute per episod), documentare tematice care vor fi inserate în cadrul unor emisiuni generice, precum: „Cadre de memorie” (cu specific memorialistic şi turistic), „Dacica” (etnogeneza poporului român), „Călătorie în timp” (despre evenimentele istorice naţionale cu importanţă socială şi culturală).

„Scurt Metraj” (eseuri cinematografice pe teme ştiinţifice, istorice, culturale), „Retronom” (o trecere în revistă a unor conflagraţii autpohtone sau europene, cu impact major în evoluţia istorică naţională şi continentală), „Vintage” (monografii ale unor localităţi, teatre, cinematografe celebre), „Selfie PTV” (o serie de scurtmetraje cu oameni care la prima vedere par simpli, dar au pasiuni extraordinare sau perfomanţe în domenii inedite), „Edificii”, „Artefacte”, „Portret în pixeli” (biografii ale unor personalităţi autohtone), „Lecţie deschisă” şi „After school” (programe dedicate elevilor şi liceenilor elaborate pe baza programei şcolare şi care vine ca o completare în imagini a informaţiilor predate la cursuri), „Premiera de sâmbătă/ duminică” (filme documentare din diverse domenii, difuzate în premieră).

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită, alături de avocatul Loredana Radu, aflată în arest la domiciliu, şi de alte două persoane, dosarul urmând să fie soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti. Alături de Neculai Onţanu a fost trimisă în judecată şi Loredana Radu, avocat, în stare de arest la domiciliu, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Toma Şutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului , pentru luare de mită şi spălare de bani dar şi Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) anunţă, că produce şi livrează apă caldă în parametrii comandaţi de RADET Bucureşti. In intervalul orar 06:00 – 18:00, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) furnizează apă caldă în parametrii comandaţi de RADET Bucureşti. Astfel, potrivit datelor furnizate de dispeceratul ELCEN din această dimineaţă, vă informăm următoarele: Temperatura solicitată de RADET pentru CTE Progresu este de 85 grade C; temperatura furnizată de ELCEN este de aproximativ 84 grade C; • Pentru CTE Bucureşti Vest, RADET a solicitat la ora 08:00 o temperatură de 85 grade C, iar ELCEN a furnizat în jurul valorii de 85 grade C”.În acest moment, capacităţile de producţie ale ELCEN depăşesc solicitarea consumatorilor, dar furnizează potrivit comenzii primite zilnic de la RADET Bucureşti.

Poliţiştii fac, 40 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Olt, Giurgiu, Buzău şi Vâlcea, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul contrucţiior, serviciilor de pază şi consultanţă, prejudiciul fiind de 20 de milioane de lei. Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii au creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat având la bază înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă şi declararea fiscală a unor achiziţii fictive în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii, serviciilor de pază şi consultanţă, urmărind sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin diminuarea bazei impozabile şi deducerea frauduloasă a taxei pe valoare adăugată”, prejudiciul adus statului fiind estimat la 20.000.000 de lei.

Avocatul Gheorghe Piperea a confirmat că liderii PNL i-au propus să preia conducerea organizaţiei de Bucureşti, el precizând că nu a luat deocamdată o decizie şi că este interesat de un ”proiect de anvergură naţională”. El şi-a asigurat prietenii virtuali că indiferent de decizia luată va rămâne ”un om al cetăţii şi un luptător pentru drepturi şi libertăţi, dar şi un aliat al tuturor celor aflaţi în restrişte care mă vor fi chemat în ajutor” şi le cere sfatul în privinţa deciziei.

Planul de redresare a TVR propus de Irina Radu, preşedinte-director general al TVR include ideea a trei posturi TV. O să ziceţi: care-i diferenţa, fiindcă acum sunt TVR 1, TVR 2 şi TVR 3? Păi, ideea dezgroapă doi morţi pe motiv că îngroapă o stafie. Iar din cadavre se vor hrăni cel mult angajaţii televiziunii publice. Să vedem întâi de la ce pornim. În momentul de faţă, TVR 1 e TVR 1, TVR 2 e nu se ştie exact ce, iar TVR 3, fantoma despre care vorbeam, animată de producţiile studiourilor teritoriale. Motivul: audienţa necunoscută, fiindcă nu e comunicată în măsurători, dar probabil apropiată de zero, atâta timp cât TVR 2 e undeva pe locul 20 în top, sub jucării precum Cartoon Network, iar TVR 1 se zbate undeva între Naţional TV şi România TV, pe locul 6 în top. Am ales cifrele cele mai favorabile pentru TVR, aşa-numitul target naţional, adică toţi privitorii din oraşele şi satele patriei, mai puţin interesanţi pentru televiziunile comerciale, care numără orăşenii între 18 şi 49 de ani, care atrag publicitate.

TVR 3 a scăpat de tăierile din perioada Săftoiu, care s-au lăsat cu decesele TVR Info şi TVR Cultural (aici încep să danseze morţii şi o să vedeţi de ce dansează), pe motiv că are foarte puţini oameni, deci nu costă mult. În linii mari, personal tehnic, care pune cap la cap ceea ce livrează provincia. Totuşi, o fantomă de felul ăsta, nebăgată în seamă de nimeni, poate cauza prejudicii serioase, prin faptul că în ea bagă eter la greu cele cinci studiouri teritoriale ale TVR, cărora le asigură un fel de justificare spectrală, prin intermediar, dincolo de ce fac şi împart la ei acasă TVR Cluj, Iaşi sau Timişoara.

De ce film despre transgenderi? Creatorul lui, Patrick Brăila răspunde: ”Universul trans îmi este familiar în toate aspectele şi în consecinţă am opinii foarte puternice despre acest subiect. Astea sunt ingredientele necesare pentru a face un film bun. Să ai o voce. Şi să ştii ce vrei să strigi. ”Pieptiş”, filmul lui Patrick Brăila, este gata. Este filmul diversităţii. Este despre sentimente, stări la care cei mai mulţi dintre noi nu aveam acces: cum este să-ţi găseşti identitatea şi să lupţi pentru aceasta? Premiera scurtmetrajului Pieptiş este joi, 23 iunie, de la 19.30, la Cinema Elvire Popesco Bucureşti.

Aproximativ 414.000 de turişti străini au venit în România în primul trimestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la peste un miliard de lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini (nerezidenţi) în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (63,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând64,0% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular pentru 36,7% din numărul total de turişti nerezidenţi, dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe pentru 61,7%. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielilepentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi înrestaurante şi baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%.

Circul Globus trebuie să plătească Asociaţiei pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor în jur de 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ între mai 2004 şi septembrie 2007. După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză titularilor. Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act şi un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artişti, iar publicul este prezent la locul de provenienţă al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol.

Un bărbat din Alba Iulia a fost transportat la spital, după ce a fost lovit în cap cu un tac de biliard, pentru că, printre altele, ar fi opinat că naţionala României nu se va califica în optimile Campionatului European de Fotbal din Franţa. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, locotenent colonel Cosmin Jurcoveţ, a declarat, că un bărbat de 49 de ani, care prezenta urme de sânge la nivelul capului, a venit la sediul Jandarmeriei, după meciul de fotbal România – Elveţia, reclamând că a luat bătaie într-un bar din apropiere.

Agresorul şi-a motivat comportamentul violent pentru că prietenul său a refuzat ”să-l mai cinstească”, ambii aflându-se în stare de ebrietate. Acest fapt, coroborat se pare cu opinia victimei potrivit căreia naţionala de fotbal nu mai are şanse de calificare în optimile Campionatului European, au determinat comportamentul violent al agresorului. Victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alba Iulia pentru îngrijiri medicale. În cauză, jandarmii au întocmit un proces verbal de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire şi alte violenţe, urmând ca Poliţia Municipiului Alba Iulia să continue cercetările.

Un tânăr din Chitila, judeţul Ilfov, a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că, în luna aprilie, ar fi profanat mormântul şi cadavrul unei bătrâne ce era înmormântată de doar câteva zile. Tânărul, în vârstă de 23 e ani, a fost ridicat de poliţişti din locuinţa sa din Chitila, fiind considerat principal suspect în cazul unei bătrâne al cărui cadavru a fost găsit profanat, pe 18 aprilie, în cimitirul din localitate. Poliţiştii au fost sesizaţi pe 18 aprilie de fiul bătrânei, care a mers la cimitir să aprindă lumânări şi a găsit mormântul mamei sale desfăcut, sicriul spart şi trupul neînsufleţit cu semne de viol. Bărbatul le-a spus poliţiştilor că femeia murise de doar câteva zile, la vârsta de 74 de ani. A fost deschis atunci un dosar de cercetare penală pentru presupuse fapte de profanare de morminte şi de cadavre.

Problemele interne din Opera Naţională Bucureşti continuă, o parte a angajaţilor adresând, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, vicepremierului Vasile Dâncu, ministrului Culturii Corina Şuteu, spre a atrage atenţia asupra gestionarării situaţiei de la ONB. Semnatarii scrisorii se adresează şi preşedintelui Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, Georgică Severin, preşedintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, Gigel-Sorinel Ştirbu şi şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

Terasele din Centrul Vechi al Capitalei au fost pline la meciul disputat de reprezentativa României împotriva Elveţiei, în cadrul Campionatului European 2016, chelnerii abia făcând faţă comenzilor. Meciul pe care naţionala de fotbal a României l-a disputat, împotriva Elveţiei, la Euro 2016, a trezit interesul suporterilor, care au luat cu asalt terasele din Centrul Vechi al Bucureştiului, chiar şi cu câteva ore înainte de începerea partidei. Barmanii şi chelnerii au făcut cu greu faţă comenzilor, spunând ca şi cei care în mod normal ar fi fost liberi au fost nevoiţi să lucreze. Terasele şi-au dublat încasările, patronii acestora sperând ca naţionala să treacă de faza grupelor pentru ca vânzarile să continue trendul ascendent din această perioadă.

Dacian Cioloş, care s-a întâlnit, cu omologul său de la Ottawa, Justin Trudeau, a afirmat că premierul canadian şi-a manifestat susţinerea pentru propunerea României de a găzdui o brigadă multinaţională a NATO. Din partea biroului premierului Trudeau nu a venit niciun comentariu pe tema propunerii României, în timp ce oficialii militari de la Ottawa au afirmat că „sunt analizate în mod activ opţiunile” pentru o contribuţie a Canadei la batalioanele ce urmează să fie găzduite în cele trei ţări baltice şi Polonia, pe flancul de nord-est al NATO.Detalii privind propunerea Românei de a coordona o mare unitate au apărut, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles, organizată în această săptămână. Se estimează că brigada va avea între 3.000 şi 5.000 de militari.

O navă chineză de recunoaştere a fost trimisă pentru a observa manevrele unui portavion american care participă la un amplu exerciţiu naval în vestul Pacificului, alături de nave din India şi Japonia. Portavionul american USS Stennis participă, alături de alte nouă nave, inclusiv un portelicopter japonez şi mai multe fregate indiene, la exerciţiu naval în zona insulei Okinawa. Portavionul american, care a fost urmărit de nava chineză din momentul în care a început să patruleze în Marea Chinei de Sud, ar urma să se distanţeze de restul navelor, pentru a atrage nava de recunoaştere departe de exerciţiu, a declarat un ofiţer militar japonez care a făcut aceste dezvăluiri sub protecţia anonimatului.

Autorităţile de la Tokyo şi Washington se tem că Beijingul ar putea încerca să-şi extindă influenţa în zona de vest a Pacificului, fapt ce a impulsionat forţele militare japoneze să întărească apărarea grupului de insule prin insalarea de staţii radar şi baterii de rachete antinavă. Participarea navelor japoneze la acest exerciţiu semnalează întărirea alianţei cu alte state care se opun creşterii influenţei şi agresivităţii Chinei. Beijingul revendică şi suprafeţe întinse din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.

Fragmente ale avionului de pasageri egiptean prăbuşit acum trei săptămâni în Marea Mediterană au fost localizate de o ambarcaţiune de căutare. Informaţia a fost confirmată de Comisia de investigaţii creată de Guvernul de la Cairo. Avionul Airbus A320 al companiei EgyptAir care zbura din Paris (Franţa) spre Cairo (Egipt), efectuând cursa MS804, s-a prăbuşit pe 19 mai în Marea Mediterană, în largul insulei elene Karpathos. La bord erau 56 de pasageri şi zece membri ai echipajului. Este vorba de 30 de cetăţeni egipteni, de 15 francezi şi de cetăţeni din Marea Britanie, Belgia, Irak, Kuwait, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria şi Canada.

China a interzis exporturile de materiale care ar putea fi folosite în producerea de arme către Coreea de Nord, ca reacţie la programul nuclear al statului nord-coreean. Lista include materiale „cu dublă întrebuinţare”, atât de ordin civil, cât şi militar, printre care aliaje de metale, echipamente de operare cu laser şi materiale care pot fi folosite în producerea armelor chimice. Beijingul a susţinut pentru o lungă perioadă guvernul nord-coreean, dar tensiunile au devenit evidente între cele două state în martie când China a fost de acord cu sancţiunile impuse Coreei de Nord de Naţiunile Unite din cauza celui de-al patrulea test nuclear. Printre sancţiuni se numără şi vânzarea de materiale cu „dublă întrebuinţare”. În schimb, regimul Kim Jong Un a intensificat activităţile nucleare ca reacţie la sancţiunle impuse de ONU.

Poliţia din Londra a fost chemată pentru a cerceta o maşină suspectă abandonată pe o alee din apropierea staţiei de metrou Blackfiars, însă s-a dovedit a fi o alarmă falsă. Fotografiile postate pe reţelele sociale arată ca ar fi fost vorba de o maşină Renault Clio de culoare neagră, parcată pe latura de sud a staţiei. Un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat faptul că ofiţerii au fost chemaţi să cerceteze un vehicul suspect. Poliţia a închis zona, însă în urma cercetărilor s-a decis că nu se verifică suspiciunile privind posibilitatea unui atac terorist.

Irakul va fi împărţit în trei entităţi: şiită, sunnită şi kurdă, după eliminarea reţelei teroriste Stat Islamic, într-un sistem confederal, dezvăluie un lider kurd, ceea ce ar demonstra un plan clar al Occidentului de creare a unei entităţi statale kurde în Orientul Mijlociu. Miliţii kurde au fost implicate de câţiva ani în confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă regiuni din nord-vestul Irakului şi estul Siriei. Irakul este în prezent un model de tip federal, existând o regiune autonomă kurdă. Descentralizarea ar urma să fie aprofundată, printr-un model de tip confederal, care va permite coexistenţa mai multor entităţi statale cu autonomie extinsă şi cu un sistem central pur formal, mai degrabă simbolic.

Osemintele a 34 de migranţi, inclusiv 20 de copii, care au fost abandonaţi de călăuze în timp ce încercau să ajungă la Algeria au fost descoperite în deşert, săptămâna trecută. O sursă din cadrul forţelor de securitate a declarat că osemintele au fost descoperite în apropiere de Assamaka, un punct de frontieră între Niger şi Algeria, iar cel mai probabil, aceştia au murit de sete. Temperaturile din regiune ajung şi până la 42 de grade Celsius, iar furtunile de nisip sunt frecvente.

După izbucnirea războiului civil din Libia, Algeria a devenit principala destinaţie pentru imigranţi din regiunea Africii, mii de imigranţi ilegal care se îndreaptă spre Europa sunt nevoiţi să străbată deşertul Sahara pentru a ajunge în nordul Africii, de unde se îmbarcă pentru a încerca să traverseze Marea Mediterană. În primele şase luni ale acestui an, peste 2,814 de persoane s-au înecat încercând să ajungă în Europa, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi.

Britanicii care locuiesc ca expaţi în Elveţia nu împărtăşesc ideile susţinătorilor Brexitului, care au Elveţia ca model pentru Marea Britanie în cazul în care ar alege să iasă din UE. Cei mai mulţi britanici au spus că ideea ca Bern-ul, capital Elveţiei, este liber de mâna Bruxelles-ului este doar un mit, în cadrul unui eveniment organizat între camerele de comerţ ale Marii Britanii şi Elveţiei. Deşi cei 41.000 de britanici care locuiesc în Elveţia cel mai probabil nu vor avea un impact destul de mare pentru a schimba votul pentru ieşirea din UE, cei mai mulţi dintre ei spun că susţinătorii ieşirii regatului din UE nu văd cât de apropiată este soarta Elveţiei de blocul comunitar. De la reguli legate de taxe şi servicii financiare până la imigraţie, Elveţia îşi trece deciziile şi pe la Bruxelles şi nu are cale liberă în schimbarea unei legislaţii europene după cum doreşte

Poliţia franceză a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii englezi agresivi la Lille, 36 de persoane fiind arestate în urma acestor incidente. După lăsarea întunericului, în centrul oraşului Lille s-au înregistrat ciocniri între grupuri mici de suporteri, fapt ce a determinat forţele de ordine să intervină, folosind spray-uri cu piper, câini şi grenade acustice pentru a dispersa fanii. Iniţial, au existat temeri că violenţele de sâmbătă, de la Marsilia, între fanii ruşi şi cei englezi se vor repeta şi la Lille, însă foarte puţini ruşi au ieşit pe străzi după ce echipa lor a fost învinsă în meciul cu Slovacia, aşa că incidentele de miercuri seara au fost în principal cauzate de fanii englezi. James Reevell de la BBC a declarat că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în confruntările cu fanii, cei mai mulţi dintre aceştia fiind englezi.

SPORT

Meciurile zilei la Euro: Anglia – Ţara Galilor, de la 16:00. Ucraina – Irlanda de Nord, de la 19:00. Germania – Polonia, de la 22:00.

Anglia – Ţara Galilor, de la 16:00

Ziua de joi la Euro 2016 va fi deschisă de un derby care va bloca aproape sigur activitatea în Marea Britanie, Anglia – Ţara Galilor. Remiza cu Rusia din prima etapă, scor 1-1, nu-i mai permite echipei lui Roy Hodgson niciun pas greşit, dacă mai vrea să spere la câştigarea Grupei B, care i-ar oferi un traseu mai uşor spre marea finală. Englezii au lăsat o bună impresie în meciul cu Rusia, dar golul din final reuşit de Berezutski îi obligă acum pe Rooney şi Compania la o victorie în faţa echipei lui Gareth Bale.

Ucraina – Irlanda de Nord, de la 19:00

Invinse în prima etapă de Germania, respectiv Polonia, Ucraina şi Irlanda de Nord vor încerca să obţină primele puncte la Euro 2016 în confruntarea de la Lyon. Favorită de Ucraina, care a avut o primă repriză foarte bună în faţa Germaniei, în care doar şansa a făcut ca „galbenii” să nu înscrie în poarta lui Neuer. Pentru nord-irlandezi, meciul e unul de „totul sau nimic”, în condiţiile în care în ultima etapă vor întâlni campioana mondială en-titre.

Germania – Polonia, de la 22:00

Germania şi Polonia luptă pe Stade de France pentru şefia Grupei C. Ambele s-au impus în meciul de debut, iar o nouă victorie în acestă seară ar fi sinonimă cu calificarea matematică în optimi.

Euro 2016 este prima ediţie din istorie în care la Capionatul European vor fi prezente 24 de echipe, iar în fazele eliminatorii se vor califica, pe lângă primele două clasate din fiecare grupa, şi cele mai bune patru locuri trei. Pentru acomodarea cu noul sistem, de la 16 la 24 de echipe, se vor adăuga încă două grupe în această fază a competiţiei, şi încă o rundă în fazele eliminatorii. Cele şase grupe (A-F) vor conţine în continuare câte patru echipe, dar nu se vor mai califica doar primele două locuri din fiecare grupă, ci şi patru cele mai bune locuri 3, ceea ce înseamnă că în fazele eliminatorii vor concura 16 echipe. Acest format însumează 51 de meciuri, faţă de cele 31 ale campionatelor anterioare.

România ocupă în acest moment locul 3 în Grupa A, cu un punct obţinut după două meciuri, iar tricolorii sunt pe locul patru calificabil .Toate celelalte echipe clasate în acest moment pe locurile trei în grupele lor nu au jucat însă în etapa a doua. Iată cum arată în acest moment clasamentul locurilor 3 de la Euro 2016 (primele patru echipe se califică în optimi).

1. Anglia (Grupa B): 1 punct (Golaveraj: 0, Goluri marcate: 1, Puncte în clasamentul fair-play: 1) – Meciuri disputate: 1
2. Suedia/Irlanda (Grupa E): 1 punct (Golaveraj: 0, Goluri marcate: 1, Puncte în clasamentul fair-play: 1) – Meciuri disputate: 1
3. Islanda (Grupa F): 1 punct (Golaveraj: 0, Goluri marcate: 1, Puncte în clasamentul fair-play: 2) – Meciuri disputate: 1
4. România (Grupa A): 1 punct (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 2, Puncte în clasamentul fair-play: 7) – Meciuri disputate: 2
5. Cehia (Grupa D): 0 puncte (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 0, Puncte în clasamentul fair-play: 1) – Meciuri disputate: 1
6. Irlanda de Nord (Grupa C): 0 puncte (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 0, Puncte în clasamentul fair-play: 1) – Meciuri disputate 1.

Departajarea echipelor de pe locul trei se face în primul rând în funcţie de numărul de puncte. Următorul criteriu de departajare este golaverajul, iar apoi e luat în calcul numărul de goluri marcate. Situaţia devine cu adevărat interesantă dacă egalitatea persistă. Va fi luat în calcul în primul rând clasamentul fair-play, realizat în funcţie de comportamentul sportiv al echipelor la Euro 2016. Mai exact, pentru fiecare cartonaş galben şi roşu primit va fi acordat un număr de puncte (unul, respectiv trei), iar echipele cu cel mai mic punctaj vor avea întâietate în clasament. În acest moment, România e „lider” detaşat în acest clasament (dintre echipele clasate în acest moment pe locurile 3 în cele şase grupe) cu şapte puncte.

România a obţinut primul punct de la EURO, 1-1 cu Elveţia, iar „tricolorii” sunt obligaţi să câştige meciul cu Albania pentru a trece de faza grupelor. Elevii lui Iordănescu au căzut din punct de vedere fizic în partea a doua a reprizei secunde, iar doi fotbalişti au solicitat schimbări din cauza accidentărilor. Fostul medic al echipei naţionale, plecat cu scandal de la FRF, a rămas pur şi simplu stupefiat de modul în care s-a prezentat România din punct de vedere fizic.

Pompiliu Popescu dă vina pe noul staff medical al echipei naţionale despre care spune că nu a ştiut cum să recupereze fotbaliştii deşi meciul cu Elveţia s-a jucat la cinci zile distanţă faţă de partida cu Franţa, iar elveţienii au avut o zi în minus de odihnă. Medicul Popescu precizează că un staff medical bun poate suplini lipsa de inspiraţie a unui antrenor: dacă antrenorul nu ştie ce schimbări trebuie să facă, fotbaliştii care sunt în teren pot alerga pe durata tuturor celor 90 de minute şi astfel pot ‘ascunde’ faptul că nu au existat modificări tactice.

Ilie Dumitrescu (47 de ani) a analizat, prestaţia României din meciul cu Elveţia (1-1), iar fostul component al Generaţiei de Aur nu a ezitat să-l critice pe Anghel Iordănescu. Atacantul care a scris istorie pentru România în 1994 consieră că România nu a avut organizare în joc, nu a pus probleme adversarului şi nu a jucat ofensiv decât câteva minute. Dumitrescu nu s-a ferit să scoată în evidenţă lipsa de reacţie a lui Iordănescu.

Rivalităţile din sectorul juvenil al handbalului românesc au depăşit limitele decenţei, al fair-play-ului, în goana de a justifica nişte rezultate. Ultimul caz ieşit din comun s-a consemnat la sfârşitul săptămânii trecute, la turneul de junioare II, acolo unde după semifinala CSM Bucureşti – CSM Ploieşti (scor 20-18), arbitrul internaţional Diana Florescu a fost la un pas de moarte. Maşina cu care s-a deplasat la Târgovişte a fost ţinta unui atac, mai ceva ca într-un film de acţiune. Mai exact, toba de eşapament a fost înfundată cu spumă poliuretamică, folosită în general la geamurile de termopan.

După joc Diana Florescu s-a urcat la volan, dar nu a putut să conducă mai mult de câţiva zeci de metri, pentru că deplasarea a fost numai în hopuri. Ceva mai târziu, motorul maşinii a bubuit. Norocul Dianei Florescu a fost că toba a fost foarte bine etanşată, altfel monoxidul de carbon ar fi pătruns în interiorul maşinii, iar viaţa ei ar fi fost în pericol. Acţiunea s-a petrecut după un meci foarte tensionat între junioarele de la CSM Bucureşti şi CSM Ploieşti, în care miza a fost calificarea în finală. În timpul partidei, antrenorul prahovean Daniel Gheorghe a fost descalificat după sancţiuni progresive, ca urmare a multiplelor proteste din timpul jocului. De altfel, imediat după turneu, Bogdan Vasiliu, directorul general al CSM Bucureşti, a făcut câteva declaraţii dure la adresa antrenorului.

Deşi România are un singur punct în Grupa A după primele două partide, tricolorii au şanse să termine pe locul doi, peste Elveţia, dacă vor obţine o victorie în faţa Albaniei, iar Franţa câştigă şi ultimul meci din grupă. Iar meciul de la distanţă cu Elveţia a început deja. Atacantul Claudiu Keşeru a dezvăluit astăzi că i-a scris prietenului său Olivier Giroud pentru a-i transmite că aşteaptă cel puţin un gol de la el în meciul cu Elveţia, chiar dacă nu a reuşit să marcheze în disputa cu Albania.

Cu un singur punct în Grupa A după primele două partide de la Euro 2016 (1-2 cu Franţa şi 1-1 cu Elveţia), România e obligată să învingă Albania pentru a obţine calificarea în optimile Campionatului European. Un succes în meciul de duminică, 19 iunie, ne-ar putea aduce inclusiv locul doi în grupă (calcule aici), iar staff-ul naţionalei speră să poată alinia cel mai bun 11 la ora partidei. Totuşi, tricolorii se confruntă cu câteva probleme înaintea meciului România – Albania. Trei dintre titularii din meciurile cu Franţa şi Albania au acuzat probleme medicale după confruntarea cu Elveţia, iar Anghel Iordănescu ar putea fi forţat să facă cel puţin o schimbare faţă de echipa pe care şi-ar fi dorit să o folosească.

Mihai Pintilii a resimţit dureri la muşchii adductori în prima repriză a meciului şi a fost schimbat cu Hoban la pauză. „Are probleme foarte serioase”, spune Iordănescu, nesigur că mijlocaşul va putea fi recuperat în timp util. Pintilii a fost unul dintre cei mai buni tricolori în meciurile cu Franţa şi Elveţia, absenţa sa putânt cântări greu. Probleme musculare au acuzat şi Răzvan Raţ şi Bogdan Stancu, dar şi rezerva de pe postul de fundaş stânga, Steliano Filip. Nici Raţ, nici Stancu nu au terminat în teren partida de miercuri seară, însă în cazul ultimului Iordănescu pare sigur că va fi recuperat. Foarte probabil şi Raţ va fi pe teren duminică seară, la meciul decisiv.

CSMS Iaşi nu se întăreşte doar la nivelul lotului, ci şi în compartimentul administrativ. Începând de azi, Marius Onofraş este noul director sportiv a clubului. În vârstă de 35 de ani, Onofraş a decis astfel să-şi încheie cariera de fotbalist după un sezon bun la Dacia Unirea Brăila, în liga a II-a şi va începe munca de birou la clubul din Copou. Născut pe 17 august 1980 la Iaşi, Marius Onofraş este unul dintre cei mai iubiţi foşti fotbalişti ai Iaşiului. Pe lângă Politehnica şi CSMS, „Ono”, aşa cum îl alintă fanii din Copou, a mai evoluat la Unirea Urziceni, echipă cu care a câştigat titlul, Steaua, FC Braşov, Khazar Lankaran şi Dacia Brăila. Onofraş a jucat în sezonul trecut la echipa dunăreană, pentru care a marcat 8 goluri.

Cariera lui Gabriel Torje ar putea primi un impuls important după Euro 2016, mijlocaşul de 26 de ani având şansa să joace din nou într-un campionat important al Europei, după ce a trecut prin Serie A şi Primera Division. Jucătorul care aparţine de Udinese, dar a evoluat în ultimii doi ani în Turcia, la Konyaspor şi Osmanlispor, este dorit de mai multe formaţii importante din Bundesliga şi Premier League. Presa din Germania scrie astăzi că Hamburg şi Eintracht Frankfurt sunt interesate de transferul definitiv al lui Torje, dar că de mijlocaşul de bandă dreaptă mai e interesată şi West Ham United, revelaţia ultimului sezon din Premier League.

Aveam nevoie de asta ca de aer, o casă de pariuri online cu ofertă bună, cote mari, transmisiuni live, plăţi rapide, promoţii atractive, disponibilitate pe dispozitive mobile şi interfaţă prietenoasă cu utilizatorul. Acum o lună de zile a început să se simtă prezenţa acestei case de pariuri şi în România. În Grecia şi Cipru, două dintre cele mai mari pieţe din lume sunt numărul 1. În momentul în care pe forumul de specialitate PariuriX.com au explodat discuţiile despre acest operator sute de pariori şi-au deschis un cont pentru a testa serviciile pe care le oferă.

Chiar dacă egalul contra elveţienilor este conform calculelor pe care le-au făcut oficialii români înainte să plece în Franţa, opinia publică a taxat jocul slab al selecţionatei noastre. Elveţienii au fost în permanenţă la conducerea jocului, au avut de mult mai multe pase complete (457 – 180), au avut posesia (62%-38%) şi au ratat mai multe şanse de gol (6 – 4), în timp ce România a preferat să se apere, încercând să protejeze avantajul luat după penalty-ul transformat de Stancu.

Surpriza principală a fost dată de faptul că Anghel Iordănescu a ales să schimbe în punctele esenţiale o echipă care a jucat foarte bine contra Franţei. Torje în locul lui Adi Popa, Prepeliţă în locul lui Hoban, Keşeru în locul lui Andone au fost modificările care nu au dat satisfacţie, singurul plus fiind dat de intrarea bună a lui Chipciu, însă publicul a taxat faptul că şeptarul l-a scos din echipă pe Nicuşor Stanciu. Ce a vrut să facă Iordănescu cu aceste modificări? Informaţiile venite din vestiar indică faptul că Iordănescu a pregătit partida cu elveţienii la egal, aşa cum a fost stabilit încă din ţară.

Remiza cu Elveţia menţine naţionala României în şansele pentru calificare. O victorie cu Albania poate asigura „tricolorilor” depăşirea fazei grupelor, în contextul în care cele mai 4 echipe clasate pe locurile trei în grupe se vor califica mai departe. Florin Prunea, fost internaţional român, spune că ar fi păcat ca elevii lui Iordănescu să rateze o şansă uriaşă şi mai precizează că în confruntarea cu Elveţia am avut teamă de succes. Prunea consideră că jucătorii noştri nu au căzut din punct de vedere fizic, ci pur şi simplu s-au retras deliberat pentru a fi siguri că obţin măcar un punct din acest meci.

Din nou scene regretabile cu suporterii englezi prezenţi la Euro 2016 în prim-plan. De această dată nu este vorba de vreun conflict violent cu forţele de ordine sau cu fanii ruşi, ci de o scenă surprinsă la Lille, în care câţiva copii romi sunt umiliţi. Grupul de fani le aruncă pe jos monede celor patru copilaşi şi aşteaptă ca aceştia să se „lupte” pentru a pune mâna pe bani. Toată scena se petrece în plină stradă, în hohotele „audienţei”.

Didier Deschamps, selecţionerul naţionalei Franţei, a declarat după victoria cu Albania că întotdeauna este greu să joci împotriva unui adversar care se apără în cea mai mare parte a timpului, însă este mulţumit de obţinerea celor trei puncte, care asigură calificarea în optimile de finală. Selecţionerul Franţei a făcut două schimbări faţă de meciul cu România şi a ales să-i lase pe banca de rezerve pe Paul Pogba şi Antoine Griezmann, doi dintre cei mai buni fotbalişti ai naţionalei lui Deschamps. Franţa va juca în ultimul meci împotriva Elveţiei, pe 19 iunie. Cele două naţionale s-au aflat în aceeaşi grupă şi la ultimul Campionat Mondial, în urmă cu doi ani, iar Franţa s-a impus cu scorul de 5-2.

Dunărea Brăila va fi o echipă cu pretenţii în sezonul 2016-2017 al Ligii Naţionale de handbal feminin, în condiţiile în care a reuşit câteva transferuri de marcă în această perioadă. Pe lângă revenirea Gabrielei Perianu, trupa lui Costică Buceschi a achiziţionat alte două handbaliste din echipa naţională, care foarte probabil vor evolua şi la Jocurile Olimpice de la Rio, Ana Maria Tănăsie şi Gabriella Szucs. Transferul extremei stânga a fost anunţat în ziua partidei România – Belarus din preliminariile CE 2016. Transferul Gabriellei Szucs a fost confirmat joi, Dunărea Brăila reuşind să-i obţină semnătuira în detrimentul altor formaţii din Liga Naţională, care şi-au dorit-o în lot.

Născută la Oradea în 1984, interul stânga şi mai recent stâlpul naţionalei României în apărare a crescut la Debrecen, acolo unde a şi început handbalul. A jucat la naţionala Ungariei la toate nivelurile de vârstă, e vicecampioană mondială şi europeană de junioare, medaliată cu bronz la Europenele de tineret. Pentru echipa mare a Ungariei a jucat prima dată în 2004, debutând la 20 de ani. A câştigat şi la acest nivel două medalii: bronz la Euro 2004 şi tot bronz la Mondialul din 2005. Ultimele competiţii la care a fost însă convocată la naţionala vecină au fost în 2008: Jocurile Olimpice de la Beijing şi Campionatul European din Macedonia.

PROGNOZA METEO
16 Iunie 2016

Vremea va continua sã se încãlzeascã, devenind cãlduroasã, local în jumãtatea de sud a țãrii și pe arii mai restrânse în rest. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 32 de grade, ușor mai ridicate în extremitatea de sud-vest, iar cele minime vor avea valori între 12 și 24 de grade, mai coborâte în depresiuni spre 8…9 grade, în cele din partea de est a Transilvaniei. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri în cursul zilei în nord-vest, dar și la munte, mai ales dupã-amiaza și seara, unde, izolat vor fi ploi slabe, de scurtã duratã și descãrcãri electrice. Vântul va avea intensificãri, îndeosebi în a doua parte a intervalului, în zona montanã înaltã și în Câmpia de Vest și numai izolat în celelalte în zone. În orele dimineților, cu totul izolat, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va continua sã se încãlzeascã și va deveni cãlduroasã, maxima termicã urmând a fi de 31…32 de grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 17 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *