Stiri pe scurt 16 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 16 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 ianuarie. In anul 1962, a murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat; a realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, I. I. C. Brătianu şi monumentul lui Ferdinand I.

Elevii mai multor şcoli din Bucureşti, care s-au întors la şcoală din vacanţa prelungită de iarnă, au fost nevoiţi să circule pe şosea, printre maşini, din cauza trotuarelor nedeszăpezite şi pline de mormane de omăt acumulat după intervenţia operatorilor de la firmele de salubritate. Autorităţile locale din Bucureşti au decis că este sigur pentru elevi să revină la cursuri, astfel că luni, şcolile, liceele şi grădiniţele şi-au redeschis porţile, cu o săptămână mai târziu decât era preconizat.

Cu toate că zăpada de pe trotuarele din faţa unităţilor de învăţământ a fost îndepărtată, pe trotuarele din preajma acestor şcoli nici locuitorii, nici firmele de salubritate nu au curăţat omătul acumulat. Un exemplu este şcoala gimnazială ,,Şerban Vodă”, din Sectorul 4 al Capitalei, unde trotuarul a fost deszăpezit, dar niciunul dintre trotuarele străzilor adiacente nu au fost curăţate, iar copiii au mers spre şcoală pe şleaurile formate de autoturisme pe şosea. În timp ce părinţii şi bunicii ridică din umeri şi spun că asta e situaţia şi trebuie să se adapteze, cei mici recunosc că e periculos, dar e singurul mod de a ajunge la ore.

Părinţii celor peste 250 de elevi ai şcolii sunt nemulţumiţi de Ordinul Ministrului Educaţie numărul 5777, emis în luna noiembrie 2016, care impune inspectoratelor şcolare din întreaga ţară să desfiinţeze personalitatea juridică a tuturor şcolilor în care numărul copiilor este sub 300.Conform Ordinului 577-2016 prin care s-a aprobat metodologia reţelei şcolare pentru anul 2017 – 2018, două şcoli din Bistriţa-Năsăud îşi pierd personalitatea juridică, cele din satul Nepoş şi din satul Dumitriţa. Peste 60 de părinţi ai elevilor din satul Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud, au protestat în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de faptul că şcoala îşi va pierde personalitatea juridică, cei 257 de elevi nefiind lăsaţi să participe la cursuri. Reprezentanţii părinţilor care au venit pentru a doua oară să protesteze în faţa Prefecturii din Bistriţa au fost primiţi de subprefectul judeţului, Terente Ciui.

Zeci de angajaţi ai Circului Clobus din Capitală au mers la sediul din Parcul Circului unde au desemnat trei reprezentanţi pentru a merge la discuţii cu primarul Capitalei. Oamenii sunt nemulţumiţi de demiterea directorului după incendiul în care au murit 11 animale. Primarul Gabriela Firea a declarat, că a primit ameninţări din partea managerului demis al circului Globus şi al apropiaţilor acestuia şi că se gândeşte să facă plângere la poliţie, precizând că îl consideră „caz patologic”, la fel ca pe directorul demis al Spitalului Colentina.

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis cod galben de ninsori şi vânt pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Călăraşi şi Constanţa. Meteorologii au emis o altă atenţionare, de vânt, ce intră în vigoare luni la ora 23.00, fiind valabilă până miercuri la ora 20.00. În intervalul menţionat în regiunile din sudul şi sud-estul ţării vântul va avea intensificări cu viteze de 40…50 km/h, iar local în judeţele Ialomiţa, Buzău, Brăila, Tulcea şi Vrancea rafalele vor depăşi 55…60 km/h. În Banat, Oltenia, jumătatea de sud a Munteniei şi în Dobrogea temporar vor fi ninsori în general slabe. În zona municipiului Bucureşti temporar vântul va atinge 40…50 km/h şi vor fi intervale de timp în care va ninge slab.

Ion Iliescu, fost preşedinte al României, a ajuns la Parchetul General, unde a fost chemat de procurorii militari pentru a i se aduce la cunoştinţă actul de inculpare în dosarul Mineriadei, cauză în care fostul şef de stat este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Întrebat de jurnalişti dacă se consideră vinovat de evenimentele din 1990, Ion Iliescu a declarat : „Nu, bineînţeles că nu”. Potrivit procedurii, fostului preşedinte i s-a prezentat actul de inculpare, punerea în mişcare a acţiunii penale fiind una dintre măsurile luate înainte de trimiterea dosarului în judecată. În condiţiile în care va dori, Ion Iliescu poate da declaraţii anchetatorilor în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Directorul general al companiei SIVECO afirmă, într-un interviu, că sistemul de sănătate a funcţionat cu sincope din cauza lipsei mentenanţei, iar subvenţiile agricole au întârziat pentru că programul a demarat cu aproape un an mai târziu decât trebuia. SIVECO este, între altele, compania care administrează o parte din softurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar şi platforma electronică prin care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) gestionează acordarea de subvenţii agricole.

Binecunoscutele scandaluri din 2016 legate de ambele sisteme, cardurile de sănătate şi subvenţiile agricole, au vizat, implicit, şi compania SIVECO, iar directorul general al societăţii, Florin Ilia, a acceptat să explice, cauzele care au dus la acele sincope. În plus, Florin Ilia arată că în cadrul companiei au fost instituite mai multe măsuri de transparenţă şi chiar un „manual anticorupţie” prin care angajaţii demonstrează că greşelile recente nu se vor repeta niciodată.

În urma avertizărilor meteorologice, porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea sunt închise, principala cauză fiind ceaţa densă. Precipitaţiile sub formă de ninsoare şi vântul puternic revin, începând de luni seară, în Banat,Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cu intensitate mare în partea de sud, în judeţele din Lunca Dunării. Meteorologii au emis un nou cod galben de ninsori începând cu luni seara pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Constanţa. Judeţul Constanţa a fost afectat şi săptămână trecută de avertizarea cod roşu de ninsori care a dus la blocarea drumurilor.

Medicii au semnalat din nou probleme privind sistemul informatic al cardului naţional de sănătate, acesta fiind blocat din nou. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că problema va fi remediată rapid. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin.

Curtea Constituţională a publicat, după aproape trei luni de zile, motivarea deciziei referitoare la legea privind darea în plată a imobilelor. Senatorul Daniel-Cătălin Zamfir, iniţiatorul acestei legi, a declarat, că acestă decizie va afecta toate contractele, nu doar cele bancare. Senatorul susţine că, în cazul celor cu credite în franci elevţieni şi în euro, care au fost afectaţi de devalorizarea leului, băncile trebuie să renegocieze contractele.

In cazul celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu mai poţi plăti ratele, aceştia trebuie să apeleze la instanţă, care va constata acea impreviziune. „Judecătorul va decide dacă ţi-ai pierdut locul de muncă din cauza ta, că te-ai dus beat la serviciu sau s-a restructurat compania. Magistratul va hotărâ dacă dezechilibrul ţi s-a datorat sau nu”, detaliază iniţiatorul Legii dării în plată.

Cinci persoane au ajuns la spital, după ce maşinile în care se aflau au fost implicate într-un accident rutier, pe DN7, pe raza comunei Bujoreni, judeţul Vâlcea. Purtătorul de cuvânt a IPJ Vâlcea, inspectorul Gabriel Popescu, a declarat, că cele două autoturisme s-au lovit frontal, luni dimineaţă, pe DN7, în comuna vâlceană Bujoreni. În urma accidentului, cinci persoane au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Judeţean Sibiu.

Un fost şef în cadrul DIPI susţine că ceasul care apare în rechizitoriul prin care Gabriel Oprea şi şefi din DIPI au fost trimişi în judecată pentru folosirea fondurilor operative ale departamentului era pentru Florian Coldea, cadou cu ocazia aniversării a zece ani la conducerea SRI. Este vorba despre un ceas care apărea ca fiind achiziţionat din fondurile DIPI, despre care procurorii DNA susţin că au fost deturnate de mai mulţi angajaţi ai MAI, printre care şeful departamentului de la acea vreme, Nicolae Gheorghe, şi fostul ministrul al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Potrivit lui Botila, ceasul ar fi fost pentru Florian Coldea, suspendat joi din funcţia de prim-adjunct al SRI ca urmare a unor imagini publicate de Sebatian Ghiţă: o înregistrare în care apărea Florian Coldea şi o fotografie în care ar fi apărut soţia acestuia.

În ceea ce priveşte fondurile DIPI, procurorii suţin că membrii Comisiei de Control al fondurilor operative au identificat situaţii în care justificarea cheltuielilor operative era nelegală ori motivele invocate erau neverosimile, dând exemplu situaţia în care „surse cu nume de femeie erau recompensate cu cantităţi mari de băuturi alcoolice ori cu încălţăminte bărbătească cu numărul „46””. In dosar se arată că din sumele a căror destinaţie a fost schimbată au fost cumpărate produse precum coşuri de cadouri, vin, whisky, palincă, băuturi răcoritoare, cafea, zahăr, ţigări, felicitări, hârtie şi decoraţiuni, dulciuri, brad, farfurii şi pahare din plastic, şerveţele, bomboane de pom, carioci, steme, drapele, rame foto, insigne de aur, un ceas, o canapea şi două fotolii. Informaţia este confirmată şi de unul fost angajat, cu funcţie de conducere.

O femeie fără locuinţă cazată într-un adăpost pentru oamenii străzii pe timp de iarnă, din Timişoara, a fost ajutată să nască de către poliţiştii din Timişoara. Cei care au ajutat-o pe femeie să aducă pe lume fetiţa au fost poliţiştii locali, care asigură ordinea publică la adăpostul pentru oamenii străzii deschis pe timp de iarnă. După ce femeia a născut, un poliţist local de serviciu a sunat imediat la Ambulanţă, care a preluat mama şi copilul în condiţii bune. Ulterior, poliţista locală s-a interesat la spital de starea de sănătate a celor două.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că toate maşinile care blochează transportul în comun sau căile de acces vor fi ridicate de o platformă destinată acţiunilor de urgenţă, după ce mai mulţi şoferi au parcat pe liniile de tramvai sau troleibuz în ultimele zile. Reprezentantul RATB prezent la şedinţa de comandament a susţinut că măsura este una necesară, în ultimele zile mijloacele de transport în comun având sute de minute întârziere din cauza maşinilor parcate neregulamentar. Primarul General al Capitalei a transmis că în perioada imediat următoare vor fi adoptate normele de aplicare a hotărârii de guvern privind ridicarea autoturismelor, la nivel de consiliu general şi la fiecare consiliu local.

Un copil în vârstă de 3 ani a suferit arsuri după ce a fost împins de către fratele său într-o oală cu apă clocotită, el fiind dus la Spitalul Judeţean din Alba Iulia abia după 12 ore de la producerea incidentului, iar de acolo a fost trimis în Capitală. Copilul de trei ani din comuna Ighiu, judeţul Alba, a suferit arsuri, majoritatea în zona uneia dintre mâini, şi a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Alba Iulia abia după 12 ore de la producerea incidentului. Părinţii le-au declarat medicilor că băieţelul a fost împins de către fratele său într-o oală cu apă clocotită, în timp ce se jucau.

România nu este într-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, relevă un studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democraţiei (CDS) din cadrul Universităţii “Babeş – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, dar nici autorităţile nu stăpânesc instrumentele electronice. Potrivit studiului realizat de CDS, dat publicităţii, Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să îşi asume cât mai curând lansarea unei dezbateri ample pe această temă. Reprezentanţii CSD au subliniat că studiul aduce în discuţie experienţa altor state cu votul electronic, recomandările internaţionale, problemele legate de securitatea online vizibile în contextul alegerilor din SUA, dar şi răspândirea utilizării internetului în România pentru operaţiuni care necesită confidenţialitate şi un grad ridicat de securitate, precum operaţiunile bancare sau cumpărăturile online.

Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost înjunghiat mortal, în spatele unui bloc din zona Gării Craiova, iar un altul a fost rănit, presupusul autorul fiind prins de poliţişti. Pe fondul consumului de alcool, între presupusul autor, un tânăr de 21 ani, din Pleniţa, şi victima sa ar fi izbucnit un conflict pentru o fată. Tânărul de 21 ani ar fi înjunghiat mortal, cu un cuţit, tânărul în vârstă de 19 ani din Craiova şi ar fi rănit un altul. Acesta din urmă, în vârstă de 19 ani, ar fi suferit răni uşoare. Autorul a fost prins de poliţişti, iar ancheta a fost preluată de procurorii Parhetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind întocmit dosar penal pentru omor.

Românii au plătit deja în această iarnă, via bugetul CNADNR, aproximativ 60 de milioane de euro pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor. La sfârşitul lunii decembrie şi în primele zile ale anului 2017, multe dintre aceste contracte au fost atribuite prin procedura „de urgenţă”, fără anunţ de participare sau licitaţie publică, prin negociere directă, iar unele au ajuns la firme conectate politic, precum foşti parteneri de afaceri ai lui Marian Vanghelie sau ai fiului Rovanei Plumb, dar şi la apropiaţi din Giurgiu ai PSD, cu care în trecut s-a afişat şi actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

O excepţie notabilă este însă în Vâlcea, unde deszăpezirea fie nu a fost încă contractată, fie a fost atribuită doar la urgenţă, prin negociere directă. Aici, zăpada de pe o parte din şosele a încăput pe mâinile unei firme deosebite: este deţinută la vedere de două tinere surori din Republica Moldova, cea mai mică fiind o fostă Miss Italia nel Mondo. În spatele surorilor Diana şi Marcela Curmei, în umbră, stă însă altcineva. Cu acţiuni la purtător. Este vorba despre milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupţie, acţiunile fiind acum sub sechestru în dosarul Ferma Băneasa-prinţul Paul.

Un microbuz în care se aflau şase călători a luat foc, în timp ce mergea pe o stradă din municipiul Câmpulung Moldovenesc, iar autovehiculul a ars aproape în totalitate. In microbuz se aflau şase pasageri şi şoferul care după ce a observat începutul de incendiu, a oprit autovehiculul şi i-a evacuat pe călători în siguranţă. Pentru stingerea incendiului au intervenit militarii Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc cu o autospecială şi o ambulanţă SMURD. Când pompierii au ajuns la faţa locului, microbuzul era cuprins de flăcări în totalitate. Incendiul a fost localizat şi lichidat, dar microbuzul a ars în proporţie de 75%.

Decernarea premiilor industriei muzicale britanice va avea loc la 22 februarie, iar David Bowie şi Leonard Cohen au fost nominalizaţi la mai multe categorii. Gala şi premiile Brit Awards se desfăşoară, anual, din anul 1982 şi sunt transmise în direct la televiziune din 1989. La ediţia din acest an, Leonard Cohen (care s-a stins din viaţă la 7 noiembrie 2016) este nominalizat la categoria „Cel mai bun artist solo internaţional (masculin)”, iar Bowie la categoria „Cel mai bun artist britanic solo (masculin)”. David Bowie, care a murit la 10 ianuarie 2016, ar mai putea obţine şi premiul pentru „Albumul britanic al anului”, pentru „Blackstar”, discul lansat cu doar două zile înainte de decesul artistului.

Luxottica, cel mai mare producător de ochelari din lume, care deţine Ray-Ban şi Oakley, va fuziona cu producătorul francez de lentile Essilor, valoarea întrunită a celor două firme urmând să ajungă la 46 de miliarde de euro. Designerul italian Luxottica a devenit cel mai mare producător de ochelari din lume după o serie de achiziţii, printre care se numără Ray-Ban, în 1999 şi Oakley, în 2007.

Compania are contracte de licenţă pentru a crea ochelari pentru branduri precum Burberry, Dolce & Gabanna şi Versace. Leonardo Del Vecchio, fondatorul Luxottica, în vârstă de 81 de ani, a pus bazele companiei în 1961. Del Vecchio este al doilea cel mai bogat om din Italia, cu o avere de 18,7 miliarde de dolari, potrivit clasamentului realizat de Forbes în 2016. La nivel mondial, italianul ocupă poziţia 37 în top.

„Vision of Humanity” este un proiect demarat de organizaţia independentă „Institute for Economics & Peace”, ce aduce în faţă, anual, un tabel al celor mai sigure şi mai puţin sigure ţări din întreaga lume. La ora actuală, Sudanul de Sud şi Siria sunt cele mai nesigure ţări. În contextul ultimelor evenimente tragice pe plan mondial, de la cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, care a avut loc în iunie, 2016, în Orlando, Florida până la valul de atentate din Turcia, călătoritul a devenit un subiect sensibil, restrâns pe harta destinaţiilor pe care, nu demult, aruncam fără frică zarurile. Este unul dintre motivele pentru care „Vision of Humanity”, un proiect demarat de organizaţia independentă „Institute for Economics & Peace”, aduce în faţă, anual, un tabel al celor mai sigure şi mai puţin sigure ţări din întreaga lume.

Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, va apărea într-un pictorial în ediţia americană a revistei Vogue, au confirmat reprezentanţii din Downing Street Nr. 10, reşedinţa oficială a premierilor britanici. Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, este recunoscută pentru pasiunea ei pentru modă, în special pentru pantofi care reţin privirile. Alegerea vestimentară pe care a făcut-o Theresa May, pentru un alt pictorial într-o revistă, anume pantaloni de piele care costau 995 de lire sterline, a înfuriat-o anterior pe fosta secretară de stat britanică pe probleme de educaţie, Nicky Morgan, care a spus că nu a cheltuit atât de mult în viaţa ei pe un articol vestimentar, în afara rochiei de mirească.

Procurorul special din Coreea de Sud a cerut mandat de arestare pentru vicepreşedintele Samsung, Lee Jae-yong, pentru acuzaţii de dare de mită, acesta fiind implicat în scandalul care a dus la suspendarea preşedintelui Park Geun-hye. Compania Samsung este acuzată că a oferit donaţii fundaţiilor non-profit administrate de Choi Soon-sil, prietenă apropiată a preşedintelui din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin politic pentru o fuziune controversată. Procurorii acuză Samsung că a dat 2,8 milioane de euro unei companii deţinută de Choi şi fiica acesteia, în schimbul sprijinul preşedintei Park. La audierea parlamentară din decembrie, Samsung a recunoscut că a dat peste 17 milioane de dolari celor două fundaţii, dar a negat că a cerut favoruri.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că NATO este o organizaţie „învechită”, întrucât nu a abordat problema terorismului, dar a precizat că este în continuare „foarte importantă” pentru el. Viitorul şef de stat american a mai adăugat că multe state NATO nu contribuie în mod echitabil la acoperirea cheltuielilor militare din cadrul organizaţiei. Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană se va dovedi a fi un „lucru grozav” şi a anticipat că Blocul comunitar va continua să se destrame.

Cel puţin 37 de persoane au decedat, în urma prăbuşirii unui avion de transport marfă peste mai multe case dintr-un sat aflat în apropiere de capitala Kîrgîzstanului. Bilanţul victimelor din urma prăbuşirii avionului de marfă peste mai multe case dintr-un sat aflat în apropiere de capitala Kîrgîzstanului a ajuns la aproximativ 37 de morţi. Avionul trebuia să facă o escală la Manas, în apropiere de capitala Bişkek, pe drumul său de la Hong Kong spre Istanbul. Aeronava s-a prăbuşit când încerca să aterizeze în condiţii de vizibilitate redusă în jurul orei locale 7.30 (ora României, 3.30). Aproximativ 15 case au fost distruse total sau parţial în urma accidentului aviatic.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că Angela Merkel a comis ”o greşeală catastrofală”, prin acceptarea a cel puţin un milion de imigranţi în ţară. Trump a mai spus că Merkel era, de departe, cel mai important lider din Europa şi că Uniunea Europeană a devenit un vehicul pentru Germania. Afirmaţiile preşedintelui ales au fost făcute în cadrul unui interviu acordat publicaţiilor Times şi Bild. Acesta a mai declarat că prioritatea sa este creara unor acorduri comerciale mai echitabile pentru SUA şi de a avea frontiere puternice. Întrebat de o posibilă înţelegere cu Rusia, Trump a spus că armele nucleare ar trebui să fie o parte a acesteia, dar „reduse substanţial”, în schimbul ridicării unor sancţiuni.

SPORT

Depistată pozitiv cu meldonium la Mondialul de sală din Portland (luna martie), atleta Mirela Lavric (26 de ani) a fost suspendată temporar. A făcut recurs la forul mondial şi a câştigat. WADA a trimis Agenţiei Naţionale Anti-Doping un act prin care arată că eleva antrenoarei Viorica Pintilie e nevinovată
Sportiva din Vaslui, cel mai bine clasată atletă din România la JO 2012, a ratat Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Lavric e triplă campioană mondială de juniori
Lavric e însărcinată, iar preşedintele FRA, Sandu Ion, spune că va reveni pentru JO de la Tokyo 2020:

O lege adoptată pe genunchi şi promulgată pe şest de WADA a produs anul trecut dezordine în sportul mondial. Construită pentru a eradica flagelul dopingului, hotărârea menită să stopeze îmbunătăţirea performanţelor cu sprijinul meldoniumului – medicament folosit de soldaţii ruşi în anii ’80 pentru creşterea capacităţii de efort – a împrăştiat confuzie pe banca antrenorilor, în rândul sportivilor şi în birourile federaţiilor. Fără a publica – nici până azi nu a fost dat publicităţii! – un rezultat al unui studiu care să dezvăluie perioada în care substanţa iese din organism, şefii WADA au anunţat că de la 1 ianuarie 2016 toţi sportivii depistaţi pozitiv la meldonium vor fi suspendaţi.

Simona Halep (4 WTA) a fost învinsă fără drept de apel în primul tur la Australian Open, de americanca Shelby Rogers (57 WTA), scor 6-3, 6-1. Românca a cedat pentru al doilea an consecutiv în manşa inaugurală a Grand Slam-ului de la Melbourne. Înaintea meciului cu Rogers, cu toţii, jurnaliştii, fanii sau haterii Simonei, credeam că Halep va obţine o victorie facilă. Se mai presupunea că Simona a învăţat din greşeala de anul trecut, atunci când a pierdut cu Zhang în turul I la Melbourne… În acelaşi timp, Halep părea motivată şi pregătită 100% în urma antrenamentelor spartane efectuate împreună cu Darren Cahill în Australia. Dar dezamăgirea a fost uriaşă atunci când favorita a fost învinsă cu 6-1, 6-3 de Rogers, nu numai pentru suporterii care au făcut noapte albă, ci şi pentru Halep al cărei joc a regresat în ciuda faptului că plăteşte de aproape doi ani un antrenor extrem de costisitor.

Ideea de „agresivitate controlată”, pe care Darren insistă să o implementeze în jocul Simonei, s-a dovedit a fi una sinucigaşă. Halep a lăsat garda jos în multe momente şi a fost pedepsită de o jucătoare solidă, care a arătat ce înseamnă să joci agresiv. Rogers a atacat cu furie mingile încă din primul game, fără să stea pe gânduri, punându-şi în valoare calităţile fizice! De partea cealaltă, românca a fost moale, i-a oferit adversarei un break pe tavă la 2-3, după un vole ratat prea uşor, pierzând astfel controlul primului act. În pauza dintre seturi, Halep a solicitat intervenţia medicului, iar momentul respectiv a scos în evidenţă, încă o dată, slăbiciunile fizice ale numărului 4 mondial.

Simona nu a avut tăria psihică de a reveni în meci aşa cum la aceeaşi oră o făcea Begu în faţa Şvedovei, iar constănţeanca a mai câştigat un singur game, primul din setul al doilea. Tăvălugul Rogers s-a dezlănţuit şi le-a luat pe următoarele 6, făcând prima victimă importantă de la Australian Open! Halep a părăsit turneul cu capul plecat, după o oră şi 17 minute, fără să arate spirit de luptă şi fără să-şi creeze vreo minge de break. O contraperformanţă care, coroborată cu scorul, dar şi cu jocul de slabă factură, arată că Simona tocmai a bifat cel mai prost meci al carierei în turneele de Grand Slam.

Dintre numele mari ale fotbalui românesc intrate în faliment în ultimii ani şi readuse la viaţă de suporteri astă-vară, probabil că Petrolul 1952 Ploieşti are evoluţia cea mai interesantă. Echipa înscrisă în Liga 4 din Prahova este susţinută (la propriu) de un număr impresionant de oameni, are o medie de spectatori la care cluburi din Liga 1 pot doar visa, este girată de foşti jucători importanţi ai petroliştilor, dar pare să fi comis unele erori decontate acum şi care pun în pericol întregul proiect.

Dinamo continuă să „exporte”. De această dată nu este vorba despre un transfer la nivel de seniori, ci despre doi copii din centrul de juniori al clubului din „Ştefan cel Mare”. După ce Valentin Lazăr a fost cedat, sub formă de împrumut, în Qatar pentru 200.000 de euro, dinamoviştii l-au ‘pierdut’ şi pe Vlad Mitra, informează sport.ro. Mitra, în vârstă de 16 ani, a plecat la Inter Milano tot pentru 200.000 de euro singura diferenţă fiind aceea că puştiul a fost transferat definitiv de italieni. Plecarea lui Mitra vine la doar câteva zile după ce Dinamo l-a transferat la AS Roma şi pe Ahmed Bani, un puşti în vârstă de 15 ani.

Adrian Bumbescu, fost component în echipa Stelei care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, a vorbit la ProSport Live despre grupele de copii şi juniori pe care le coordonează la CSA, dar şi despre noua echipă Steaua ce urmează să fie înscrisă în Liga 4, al cărui director sportiv este Marius Lăcătuş. În căutare de jucători pentru noua Steaua, Bumbescu susţine că CSA poartă discuţii, chiar cu echipe întregi, pentru a fi preluate, dar are o limită de vârstă a jucătorilor care vor face parte din noul proiect: 25 de ani. Adrian Bumbescu a vorbit şi despre posibilitatea de a deveni antrenorul echipei.

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Justin Ştefan, a declarat, că reluarea campionatului se va amâna în cazul în care vremea nu se va îmbunătăţi până la data stabilită iniţial, 4 februarie 2017. Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a dezvăluit că echipa finanţată de George Becali, FC Steaua, nu îşi va pierde locul din Liga 1 dacă îşi va schimba denumirea.

Irina Begu, aflată pe locul 30 WTA înaintea începerii Australian Open, s-a calificat, luni, în turul al doilea, după ce a învins-o pe sportiva kazahă Yaroslava Şvedova, scor 5-7, 6-3, 6-4. Cu toate că şi-a reproşat unele lucruri, Begu s-a declarat fericită pentru că a trecut de primul tur. Irina Begu a avansat în turul al doilea după o partidă de două ore şi 22 de minute, scor 5-7, 6-3, 6-4 cu sportiva kazahă Yaroslava Şvedova (39 WTA).
Irina se va duela în meciul următor cu Kristyna Pliskova (Cehia, 58 WTA). Sora Karolinei Pliskova a trecut în primul tur de elveţianca Viktorija Golubic, scor 6-3, 2-6, 6-4. Irina Begu a jucat până acum două partide cu Kristyna Pliskova, tot pe hard, iar românca le-a câştigat ambele: în 2010, în calificările turneului de la Incheon, Coreea de Sud (4-6, 6-1, 6-4), şi în 2016, în turul 3 al turneului de la Miami (7-5, 4-6, 6-4).

Cîrstea a reuşit prima victorie după trei ani într-un turneu de Grand Slam. Sorana a reuşit o victorie entuziasmantă, trecând de Irina Khromacheva cu 6-2, 6-1. Pentru „Sori” urmează un meci dificil, cu Carla Suarez Navarro (Spania, 12 WTA). Sorana Cîrstea a disputat până acum patru meciuri — trei pe suprafaţă dură şi unul pe zgură — cu Suarez Navarro, iar românca le-a câştigat pe cele trei jucate pe hard: în 2006, în semifinalele turneului de la Albufeira, Portugalia (3-6 6-3 6-1), în 2007, în optimile de finală ale turneului de la Tenerife (6-3 6-3) şi în optimile turneului de la Saint Raphael, Franţa (6-4 6-2). Suarez Navarro a câştigat însă ultima partidă disputată în faţa Soranei Cîrstea, în 2009, în semifinalele competiţiei de la Marbella, Spania, scor 6-2, 6-7 (5), 6-2.

Jucătoarea germană de tenis Angelique Kerber, liderul ierarhiei mondiale şi cap de serie numărul 1 la Australian Open, s-a calificat, luni, în turul al doilea al turneului de Mare Şlem de la Australian Open, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii în valoare totală de 50 de milioane de dolari. În runda inaugurală, Kerber a învins-o pe ucraineanca Lesia Ţurenko, sportivă aflată pe locul 51 WTA, scor 6-2, 5-7, 6-2, în două ore şi cinci minute de joc.

După un prim act câştigat fără să cedeze vreun game la serviciu, Kerber a reuşit break-ul în debutul setului secund şi şi-a păstrat serviciul până la scorul de 5-4, când a irosit o minge de meci. Liderul mondial a pierdut game-ul respectiv, după care a cedat şi în următoarele două. În decisiv, Kerber a cedat doar două game-uri şi s-a impus după un ultim game câştigat la zero.

Cristiano Ronaldo a înscris din penalty în meciul FC Sevilla – Real Madrid, meci încheiat 2-1, duminică, şi a ajuns la 56 de goluri marcate de la 11 metri în campionatul Spaniei, la fel ca mexicanul Hugo Sanchez, deţinătorul recordului all-time. Internaţionalul portughez a transformat 56 dintre cele 65 de penalty-uri pe care le-a executat în campionat de la transferul de la Manchester United din 2009, în 249 de meciuri jucate. În toate competiţiile, Cristiano Ronaldo înscris de 69 de ori din penalty din 80 de posibilităţi avute la Real Madrid. Hugo Sanchez, în schimb, a ratat 15 dintre cele 71 de penalty-uri pe care le-a executat în campionatul spaniol, în 347 de apariţii la Real Madrid, Atletico Madrid şi Rayo Vallecano.

Didier Drogba este liber de contract din luna noiembrie după despărţirea de Montreal Impact şi îşi caută un nou angajament. Deşi a ajuns la 38 de ani, atacantul ivorian este curtat insistent de brazilienii de la Corinthians. Drogba nu ar fi însă bine primit de fanii fostei sale echipe. Suporterii lui Olympique Marseille au afişat un banner dur la adresa lui Drogba la ultimul meci de campionat, partida cu Monaco pierdută cu 1-4. În ultima perioadă, presa internaţională a scris despre posibilitatea ca Drogba să revină la echipa franceză.

FC Torino, echipă aflată pe locul 9 în Serie A (29 de puncte), este interesată de serviciile fundaşului român Ştefan Popescu. Gianluca DiMarzio informează că Popescu, în vârstă de 23 de ani, a intrat în vederile lui Sinisa Mihajlovic şi este de aşteptat ca mutarea să se realizeze curând dat fiind faptul că Torino are nevoie de întăriri pe banda stângă. Ştefan Popescu s-a născut la Iaşi, a început fotbalul la şcoala de fotbal a lui Gică Popescu, dar şi-a făcut junioratul la AS Roma. În 2011 a trecut la Cesena, echipă la care a şi debutat la nivel de seniori într-un meci din 2012 din Cupa Italiei.

Partida a fost câştigată de Napoli, scor 2-1, dar Popescu a fost cel care a marcat primul gol al confruntării şi unica reuşită a Cesenei. Românul a trecut apoi pe la Marseille, echipa a doua, iar în 2013 a fost coleg cu Adrian Mutu la Ajaccio. În 2014 şi-a trecut în CV prima echipă importantă din România, Astra Giurgiu, după care a revenit în fotbalul italian. A jucat la Cagliari şi Ternana. În prezent se află la Modena, formaţia aflată pe locul 17 în Serie C1. Popescu are câte 3 selecţii la naţionala României Under 17, respectiv naţionala Under 19 şi cinci convocări la reprezentativa Under 21.

Cupa Africii pe Naţiuni este cea mai importantă competiţie din Africa. Prima ediţie a avut loc în 1957, în Sudan, astfel că anul acesta, turneul final împlineşte vârsta de 60 de ani. La prima ediţie au participat numai trei echipe: Egipt, Sudan şi Etiopia. Africa de Sud trebuia şi ea să participe, dar a fost exclusă deoarece dorea să folosească numai jucători de culoare albă. În 1959, la a doua ediţie, s-au întâlnit aceleaşi reprezentative, iar Egiptul a triumfat din nou. A treia ediţie a avut loc în 1962, iar de această dată s-au aliniat la start şapte naţionale (Tunisia, Nigeria, Ghana, Kenya, Uganda, Etiopia şi Egipt). Turneul a continuat să crească de-a lungul timpului, astfel că în prezent, 16 echipe iau parte la această sărbătoare a fotbalului african.

Cupa se organizează din doi în doi ani, iar din 2013 se desfăşoară în ani impari, pentru a nu se ţine în acealşi an cu un Campionat Mondial. Cea mai titrată echipă este naţionala Egiptului, care a cucerit de şapte ori Cupa Africii pe Naţiuni (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010), în opt finale disputate. Etiopia le-a suflat „faraonilor” trofeul, în 1962. Coasta de Fildeş este deţinătoarea trofeului, după ce în 2015 s-a impus dramatic în faţa Ghanei, scor 9-8 în urma loviturilor de departajare.

Ediţia din acest an se va desfăşura în Gabon, iar fiecare grupă va avea un stadion care să-i gazduiască partidele. În ultima etapă, o partidă se desfăşoară pe un alt stadion deoarece ambele meciuri din grupă vor începe la aceeaşi oră, şi ar fi imposibil ca un stadion să găzduiască două confruntări în acelaşi timp. Coasta de Fildeş are cea mai bună cotă pentru câştigarea turneului (4.50), fiind urmată de Senegal (6) şi Algeria (7), pe un podium al caselor de pariuri. Cupa Africii pe Naţiuni este o competiţie de urmărit şi datorită numărului mare de vedete ce vor fi pe teren. Aubameyang, Sadio Mane, Eric Bailly, Riyad Mahrez, Franck Kassie sau Medhi Benatia, sunt doar câţiva jucători de top care vor juca pentru naţiunile lor.

Ciprian Tătăruşanu a fost integralist în victoria obţinută de Fiorentina, duminică seară, pe teren propriu, scor 2-1, împotriva lui Juventus, în etapa a 20-a din Serie A, în timp ce Ianis Hagi a fost rezervă neutilizată. Fiorentina a deschis scorul în meciul de pe Artemio Franchi, prin Nikola Kalinic, în minutul 37. Mijlocaşul croat Milan Badelj, în vârstă de 27 de ani, a dublat avantajul echipei antrenate de Paulo Sousa, în minutul 54. După numai patru minute, Gonzalo Higuain a redus din diferenţă pentru Juventus.

Chiar dacă a avut la dispoziţie mai mult de o jumătate de oră pentru a pleca cu cel puţin un punct din deplasarea de la Firenze, campioana Italiei nu a reuşit să mai înscrie şi a suferit a patra înfrângere din acest sezon. În ciuda acestui eşec, echipa antrenată de Massimiliano Allegri rămâne lider în campionat, cu 45 de puncte, la doar un singur punct de AS Roma, care a câştigat în această rundă, 1-0 în deplasarea de la Udine. De partea cealaltă, Fiorentina, la care Ciprian Tătăruşanu a fost integralist, iar Ianis Hagi, rezervă neutilizată, a urcat pe locul 8, cu 30 de puncte.

PROGNOZA METEO
16 Ianuarie 2017

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a țãrii, geroasã dimineața în majoritatea zonelor, iar noaptea local în nord și în centru. În prima parte a intervalului, cerul va fi variabil, cu unele înnorãri și izolat ceațã în zonele joase, în special cele din regiunile extracarpatice. Începând din orele serii, nebulozitatea va cuprinde mare parte din țara. Va ninge în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în extremitatea de sud ninsorile vor fi mai intense. În regiunile sudice și sud-estice, vântul se va intensifica treptat, devenind în general moderat ziua, pe timpul nopții vitezele vor depãși 45…55 km/h, iar în sudul Banatului, Bãrãgan și Dobrogea vor fi rafale de peste 60 km/h, viscolind ninsoarea. În estul Dobrogei, trecãtor precipitațiile vor fi mixte și vor fi condiții de polei. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 și 3 grade, iar cele minime între -10 și 0 grad, mai scãzute în Maramureș, Transilvania și în nordul Moldovei.

Bucuresti

Vremea va fi rece. Cerul va fi înnorat, în primele ore ale zilei vor fi condiții de ceațã, iar vântul va deveni moderat. Noaptea va ninge în general slab, iar rafalele de vânt vor depãși 40 km/h. Temperatura maximã va fi de -4…-3 grade, iar cea minimã de -5…-4 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *