Stiri pe scurt 15 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 15 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 15 septembrie. In anul 2008, Richard Wright, clăparul trupei Pink Floyd şi membru fondator al acesteia, a murit. Wright a fost unul dintre compozitorii a cinci piese de pe albumul „Dark Side of the Moon”, lansat în 1973 şi care a stat 14 ani în topul Billboard a celor mai vândute 200 de albume, fiind astfel unul dintre cele mai de succes materiale discografice ale tuturor timpurilor. (n. 1943).

Aproximativ 1500 de persoane şi câteva zeci de camioane, taxiuri şi tiruri s-au adunat în faţa Palatului Victoria, la protestul organizat de cinci organizaţii din transporturi, ca reacţie la preţul RCA. Potrivit liderului UNTRR, Radu Dinescu, ordonanţa dată ieri de Guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al RCA „lăsând acelaşi ASF să îl stabilească”. Proteste similare cu drumuri blocate au loc în majoritatea judeţelor din ţară. Motivul protestului a fost confirmat şi de preşedintele FORT, Augustin Hagiu. „Protestam pentru stabilirea unui preţ de referinţă RCA. Vom protesta până când se va întâmpla ceva. Nu ne-a chemat nimeni la discuţii. Normal ar fi fost ca ASF să stabilească un preţ de referinţă sau să îl stabilim împreună şi astfel să discutăm”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că fotografia cu ambasadorul american Hans Klemm şi steagul secuiesc nu este un gest împotriva românilor şi că a fost surprins de „reacţiile isterice” inclusiv la nivel înalt. Referitor la reacţia Ministerului de Externe, Kelemen a spus că nu poate înţelege cum poate reacţiona în acest fel la un lucru care „nici măcar nu trebuia să fie o ştire” şi că nu trebuia să fie o discuţie pentru că Hans Klemm nu a transmis nimic împotriva statului român. Kelemen Hunor a spus că nu crede că ambasadorul american ar fi făcut un gest ostil împotriva României sau a românilor.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, în cel mult două săptămâni, va propune Guvernului un plan de reformare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, precizând că vrea clarifice zona de competenţă a serviciului şi să îl supună controlului parlamentar. Măsurile vor fi luate în contextul în care în ultima perioadă anchetele DNA au scos la iveală nereguli la DIPI. În cea mai recentă anchetă, şase foşti şefi din cadrul departamentului şi alţi 18 angajaţi au fost puşi sub învinuire pentru fapte de corupţie.

Dacă numărul de supermarketuri şi de clădiri de birouri s-a triplat şi dublat, numărul de joburi este mai mic. Factura la energie a crescut cu 40%, dar o doză de Cola a scăzut cu 16%. Falimentul Lehman Brothers este considerat drept startul oficial al celei de-a doua crize financiare ca magnitudine din ultima sută de ani. Indicele BET este în jurul nivelului de 7.000 puncte, o apreciere de 45% faţă de 15 septembrie 2008, însă încă în spate cu 35% faţă de valoarea din iulie 2007. Bursa americană a crescut cu aproa­pe 70% comparativ cu momentul Lehman Brothers, în timp ce indicele german DAX a crescut cu 39%, iar piaţa de capital britanică a înregistrat un avans de 24%.

Companiile au încheiat restructurările, iar numărul de salariaţi din economie se apropie din nou de pragul de 4,8 milioane de oameni, însă creşterea cu 40% a salariului mediu net tot nu a ajutat economia locală să scoată capul de la coada clasamentului Uniunii Europene. Cu toate acestea, angajaţii din serviciile IT, asigurări, industria grea, extracţia petrolului, sec­torul ban­car şi serviciile anexe extracţiei au ajuns la salarii medii lunare de peste 1.000 de euro. Ei sunt însă doar 170.000 de oameni, adică 4% din efectivul total al salariaţilor din România, iar pentru dezvoltarea economică ponderea lor ar trebui să crească.

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns, la sediul DNA, fiind citat în calitate de martor în dosarul în care Bogdan Olteanu este cercetat în arest la domiciliu pentru că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii pe lângă membri ai Guvernului. Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost adus şi el la audieri. Preşedintele Senatului nu a făcut nicio declaraţia la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Singurele precizări au fost făcute printr-un comunicat de presă al Biroului de Presă al Senatului, tranmis înainte ca Tăriceanu să ajungă la DNA.

În ideea de a permite o mai bună siguranţă în trafic şi ajuta respectarea limitelor de viteză, Google actualizează aplicaţia Maps cu suport pentru afişarea limitelor de viteză din localităţi, atunci când folosim modul de navigare. De mult timp solicitate de utilizatorii Google Maps din lumea întreagă, limitele de viteză sunt reprezentate grafic în colţul dreapta-jos a ecranului, într-o formă care nu incomodează vizibilitatea hărţii de traseu.

De mult timp implementat în software-ul folosit cu sisteme dedicate pentru navigare GPS, suportul pentru afişarea în timp real a limitei de viteză este oferit şi de servicii competitoare (ex. Waze), Google Maps rămânând în urmă la acest capitol. Noile alerte de viteză reprezentate grafic au început să apară şi pe ecranul computerelor de bord întâlnite la unele mărci de autoturisme care folosesc platforma Android Auto.

Din 16 septembrie 2016, Fundaţia Arhitext deschide a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric 2016. Peste 200 de proiecte şi arhitecţii lor din 26 de ţări, trei săptămâni, la Teatrul Naţional Bucureşti. Un interviu cu Arpad Zachi despre risc şi realitate în urbanul de fiecare zi. Arhitecţii încearcă, de fapt, să ajungă la echilibru. Poate există o exagerare într-o direcţie, dar altele refac echilibrul. Să dau un exemplu din altă zonă. Nu dormi nopţi în şir, dar organismul caută echilibrul.Sigur, poţi fi James Dean şi să te duci până-n pânzele albe, dar consecinţele le cunoaştem cu toţii.

Banca Transilvania, a treia cea mai mare instituţie de credit din piaţa locală, a demarat un proces de rebranding, acesta constând în redesenarea siglei în culorile noii identităţi: galben, roşu şi albastru. Acesta este al doilea rebranding din istoria BT, după cel din 2003. Proiectul de rebranding a fost realizat împreună cu Brandient, companie românească dedicată consultanţei în strategie şi design de brand. Rebrandingul a cuprins mai multe etape: audit, redesenarea identităţii vizuale, trasarea strategiei de brand şi de comunicare, respectiv implementarea, etapă care este în derulare atât la nivelul băncii, cât şi al companiilor Grupului Financiar Banca Transilvania.

Peste un milion de turişti străini au venit în România în primul semestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 2,76 miliarde lei. În semestrul I 2016 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1092,6 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2761,6 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini (nerezidenţi) în România, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (59,0% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41,0% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (59,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în perioada analizată ponderea cea mai mare a reprezentat-o cheltuielile pentru cazare (53,0%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%.

Consilierul pe Educaţie al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, vorbeşte, despre schimbările de sistem din învăţământ, despre dezbaterile naţionale pe teme de educaţie care au avut loc în ultimul an şi despre cum învaţă copiii în şcolile din România. De asemenea, invitata discută şi despre vizita preşedintelui Francois Hollande la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut drept „Laserul de la Măgurele”.

Miercuri seară la Sala Radio au răsunat sonorităţile muzicii baroce, melodii scânteietoare de la Rameau la Lully, Handel, Boccherini,Vivaldi şi Bach, un public numeros asistând la concertul „Royal Musical Journey”, o călătorie muzicală regală organizată de Fundaţia Calea Victoriei. Timp de două ore publicul bucureşten al Sălii Radio din Bucureşti s-a imersat în melodiile şi dansurile pe care în secolele XVII-XVIII le ascultau curtenii, nobilii cu titluri sau aristocraţii cu patalama de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, la curtea engleză de secol XVII, la acea dată muzica fiind deja un factor al globalizării artei, mulţi compozitori inspirându-se din specificul muzical al altor ţări spre a aduce elemente noi (Handel, Purcell, Boccherini etc).

Prezentatoarea de televiziune Emma Zeicescu, care a încheiat colaborarea cu Realitatea TV în luna iulie, s-a alăturat echipei Televiziunii Române, unde va modera o dezbatere în care vor fi promovaţi oamenii şi subiectele zilei, începând cu luna octombrie. În fiecare seară de luni până vineri, de la ora 18:30, Emma Zeicescu va prezenta cele mai importante subiecte ale zilei, explicate pe înţelesul tuturor.Noul proiect din grila de toamnă a TVR 1 va avea o durată de o oră şi jumătate şi îşi doreşte să promoveze oamenii zilei, conţinutul şi dezbaterea de calitate într-un ritm alert, printr-o abordare dinamică şi actuală. Emisiunea va avea informaţia la putere, reportaje şi anchete exclusive, realizate împreună cu Studiourile Teritoriale ale TVR.

Programul va oferi răspunsuri pertinenete la principalele întrebări de pe agenda publică, alese de la principalii actori ai zilei. „Va fi un proiect în care se vorbeşte despre lucrurile din jurul tău, care te afectează şi care uneori te dor incredibil de tare. Aceste subiecte se vor extrage foarte mult şi din mediul on-line, din relaţia noastră directă cu utilizatorii reţelelor sociale. Tu, ca telespectator, eşti partenerul şi patronul nostru”, s-a adresat telespectatorilor Emma Zeicescu.

Emma Zeicescu lucrează de 16 ani în media, colaborând de-a lungul timpului cu posturile Naţional TV, Digi 24 şi Realitatea TV. Jurnalista Emma Zeicescu a încheiat colaborarea cu postul Realitatea TV în luna iulie 2016, după zece ani de activitate. La TVR, Emma va face echipă cu producătorul Septimiu Sărăţeanu, jurnalist cu o experienţă de televiziune de 20 de ani (la ProTV) şi fost producător general la Mediafax Grup şi Ringier România.

Există câteva semne din limbajul corpului care pot da de gol orice mincinos, iar dacă o persoană nu este sinceră, este cel mai uşor să îţi dai seama de acest lucru dacă analizezi expresia feţei şi gesturile pe care le face. Acestea sunt cele mai comune semne care te pot ajuta să recunoşti o persoană care minte: Îşi răsuceşte capul, În momentul în care o persoană este agitată şi doreşte să te păcălească, respiraţia lor devine mai greoaie, sunetul vocii mai încet şi îşi ridică umerii.Stă nemişcată/ dreaptă.Dificultatea de a-şi exprima gândurile. Contactul vizual. Îşi muşcă buza. Îşi iau apărarea continuu. Îşi ating buzele.

Robert de Niro va juca rolul lui Papa Pius al XI-lea, din secolul al XIX-lea, într-un film ce va rivaliza cu pelicula „Edgardo”, în regia lui Spielberg, despre scandalul din sânul bisericii catolice, legat de răpirea unui copil de 6 ani. Spielberg l-a ales pe Mark Rylance să joace rolul lui Papa Pius al XI-lea în „Edgardo”, peliculă ce spune povestea lui Edgardo Mortara, copilul care a fost răpit de la părinţii săi evrei de forţele de ordine din Bologna, în 1857, şi a fost crescut în sânul bisericii catolice sub protecţia Papei.

J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, vinde iachtul de lux pe care l-a cumpărat în 2016 şi care i-a aparţinut în trecut lui Johnny Depp pe un preţ de nimic. În ianuarie 2016, Rowling, care are o avere estimată la 1 miliard de dolari, a plătit 35 de milioane de dolari pe iachtul denumit „Amphritrite”. Vaporul ce a aparţinut în trecut şi actorului Johhny Depp, e din nou pe piaţă la preţul de 20 de milioane de dolari. Vasul de 47, 6 metri a fost construit în 2001. În 2006 a fost cumpărat de Depp, care l-a redenumit „Vajoliroja” după numele partenerei sale de atunci Vanessa Paradis şi l-a reechipat, costul ambarcaţiunii ridicându-se la 8 milioane de dolari în acel moment.

Cercetătorii de la Universitatea Duke, din Durham, Statele Unite ale Americii, au descoperit că la nivelul unei sinapse inhibitorii există nu mai puţin de 140 de tipuri de proteine, fapt pe care nimeni nu l-a mai identificat până acum. Este ca şi cum aceste proteine au fost închise în siguranţă de peste 50 de ani, iar acum credem că, prin intermediul studiului nostru, am putut deschide seiful. Înăuntrul său se află o mulţime de pietre preţioase. 27 dintre proteinele identificate sunt cunoscute deja lumii ştiinţifice, prin intermediul unor cercetări care pun în evidenţă faptul că acestea au un rol în dezvoltarea unor afecţiuni precum autismul, dizabilitatea intelectuală şi epilepsia.

Prin urmare, studierea mecanismului de funcţionare a sinapselor i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine aceste boli şi să creeze noi metode de tratament. În momentul în care primele rezultate au început să apară, oamenii de ştiinţă au fost extrem de surprinşi de numărul foarte mare de proteine pe care nimeni nu le mai identificase până atunci la nivelul sinapselor inhibitorii. Specialiştii nu au putut determina, însă, funcţiile a două dintre proteine, ,,Inhibitory Synapse 1″ (,,InSyn 1″) şi ,,Inhibitory Synapse 2″ (,,InSyn 2″), dar presupun că prima dintre ele are un rol foarte important în cadrul procesului de funcţionare a sinapselor inhibitorii, deoarece determină supraexcitarea ţesutului cerebral.

Un studiu publicat în revista Current Biology rescrie biologia celui mai mare mamifer de pe Pământ: genetica girafei dovedeşte că nu există doar o singură specie a acestui animal, ci patru. Anterior, era considerat că girafele sunt o singură specie care se divide în mai multe subspecii, însă studiile actuale asupra ADN-ului girafei au prezentat faptul că patru grupuri de girafe nu s-au reprodus prin încrucişare pentru a schimba material genetic de milioane de ani. Acest fapt indică că au evoluat în specii diferite, scrie Descoperă.

Conservarea a fost punctul de plecare al cercetării genetice. Giraffe Conservation Foundation a rugat echipa de cercetători să realizeze analize genetice ale girafelor din Namibia. Fundaţia dorea să înţeleagă diferenţele genetice dintre diferitele populaţii de girafe, pentru a putea preveni modul în care ar putea fi afectate diferitele subspecii care sunt mutate împreună cu alte animale în zone protejate. Studiul iniţial a examinat ceea ce este cunoscut ca ADN mitrocondrial. Acesta nu face parte din codul care construieşte un animal, aşadar doctorul Janke a decis să examineze şi să compare părţi ale codului.

Guvernul italian se va reuni pe 26 septembrie pentru a decide data la care ar urma să fie organizat referendumul naţional privind reformele constiutuţionale propuse de guvern şi care au fost aprobate şi de Parlament. Anterior, Renzi a declarat că referendumul ar urma să aibă loc între 15 noiembrie şi 5 decembrie. Viitorul Cabinetului Renzi ar putea depinde de rezultatul referendumului privind reformele constiutuţionale care au drept scop să reducă rolul Senatului şi să ţină în frâu administraţiile regionale. Sondajele de opinie sugerează un rezultat strâns în cazul referendumului.

Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost arestat pentru că ar fi incendiat o moschee din Florida, care era frecventată de autorul antentatului de la un club de noapte din Orlando. Centrul islamic de la Fort Pierce a fost puternic avariat în urma unui incendiu care a fost declanşat duminică, chiar în ziua comemorării atentatelor de la 11 septembrie 2001. Nu au existat victime în urma incendiului. Omar Mateen, autorul atentatului din luna iunie de la un club de noapte din Orlando, frecventa această moschee. Suspectul, Joseph Michael Schreiber, ar putea să stea cel puţin 30 de ani la închisoare în cazul în care este găsit vinovat de incendiere motivată de ură.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania trebuie să găsească o „soluţie viabilă” pentru integrarea mai rapidă a refugiaţilor pe piata forţei de muncă, după ce marile companii germane au angajat mai puţin de 100 de refugiaţi din cei aproximativ un milion care în ţară în 2015. Merkel s-a întâlnit miercuri la Berlin cu liderii unora dintre cele mai mari firme din Germania pentru a discuta despre modul în care ar putea să se facă integrarea refugiaţilor în rândul forţei de muncă. Cancelarul german a afirmat că mulţi refugiaţi sunt deja înscrişi în cursuri de integrare, „aşa că trebuie să dăm dovadă de puţină răbdare, însă trebuie să fim gata în orice moment să dezvoltăm soluţii viabile”.

Indonezia va relua lucrările de sistematizare pentru a preveni scufundarea sub nivelul mării a capitalei Jakarta, la cinci luni după suspendarea acestora din raţiuni legale şi ecologice. Jakarta, unul dintre oraşele cu cea mai mare densitate a populaţiei, este amplasat pe un teren mlăştinos şi se scufundă într-un ritm mai rapid decât oricare alt oraş de pe glob. Jakarta s-a concentrat asupra consolidării unui dig maritim cu o lungime de 24 km şi recondiţionarea unui canal care să elimine riscul inundaţiilor. Guvernul indonezian a decis continuarea lucrărilor la „Marele zid de nisip”, prin care se doreşte consolidarea părţii de nord a Jakartei, dar şi restructurarea unei imagini de oraş insular, precum Singapore, a capitalei.

Acţiunile din Statele Unite au scăzut, odată cu retragerea preţului petrolului şi aprecierea dolarului. Indicele S&P 500 a scăzut la cel mai slab nivel din 7 iulie, în condiţiile în care revenirea modestă de luni a fost depăşită de scăderile din cele 10 industrii. Indicele de volatilitate a crescut cu 18%, la maximul de după Brexit, Apple fiind singura companie din Dow Jones Industrial Average care să înregistreze creştere. Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,5%, la 2.127 în New York. Indicele crescuse luni cu 1,5%, revenindu-şi după declinul major de vineri, când a scăzut cu 2,5%, însă câştigurile au fost şterse în şedinţa de marţi. Indicele Dow Average a scăzut cu 1,4%, Apple fiind singura companie care a urcat, cu 2,4%.

Şase persoane au murit şi alte peste 150 sunt rănite, după ce două trenuri au intrat în coliziune în Pakistan. Un tren de călători ce se îndrepta spre Karachi a intrat în coliziune cu un tren de marfă care staţiona. În urma ciocnirii s-au răsturnat patru vagoane ale trenului de călători. Accidentul a avut la aproximativ 25 de kilometri de oraşul Multan din regiunea Punjab, aflată în centrul Pakistanului. Aproximativ zece răniţi sunt în stare gravă. Reţeaua feroviară din Pakistan este într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei investiţiilor şi a uzurii. Un grav accident feroviar a avut loc în iulie 2005, atunci când trei trenuri s-au ciocnit în zona unei staţii din provincia Sindh, în urma accidentului murind aproximativ 130 de oameni.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat miercuri la Kiev că progresul în procesul de pace din estul Ucrainei depinde în principal de Rusia. Oficialul britanic a mai declarat că este crucial ca statele occidentale să menţină sancţiunile impuse Rusiei. Johnson a mai reiterat şi sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina, în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Kiev, Pavlo Klimkin, notează agenţia de ştiri UNIAN.

Un indonezian şi un olandez şi-au pierdut viaţa, iar alte 13 persoane sunt rănite, după o explozie pe un feribot ce transporta turişti între staţiunile indoneziene Bali şi Lombok. Made Sudana, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Bali, a declarat că incidentul a avut loc în apropiere de insula Lombok. Oficialul a mai precizat că o explozie ar fi avut loc la bordul ambarcaţiunii, aparent legată de o problemă la motor. Ambarcaţiunea transporta 35 de turişti, inclusiv cetăţeni din Australia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franţa şi Germania

Premierul maghiar Viktor Orban promite o „luptă pe viaţă şi pe moarte“ cu Comisia Europeană pentru schim­barea regulilor privind distri­buirea imigranţilor după referen­dumul de pe 2 octombrie, un vot caracterizat de Bloomberg ca fiind manipulativ şi despre care o parte din presa maghiară scrie că ar avea ca scop abaterea atenţiei de la erori de calcul electoral grave făcute de partidul său.

Dincolo de implicaţiile politice şi diplomatice, referendumul este şi o afacere bănoasă pentru cine are relaţii la partidul de guvernământ. Fondurile publice de 3,1 miliarde de forinţi (11,3 mili­oane de dolari) alocate de guvern pentru votul de pe 2 octombrie au fost epuizate până la sfârşitul lunii august, aşa că ministrul propagandei Antal Rogán a semnat în august încă un contract, fără licitaţie, de 800 de milioane de forinţi (2,9 milioane de dolari) cu un consorţiu de companii de publicitate deţinute de omul de afaceri Csaba Csetényi, vecin de cartier (cartierul exclusivist Pasa Park din Budapesta) cu Rogán şi susţinător al partidului de guvernământ Fidesz, scrie cotidianul Népszabadság, preluată de Budapest Beacon.

Autorităţile turce ar fi făcut presiuni asupra profesorilor turci din România care predau în şcolile Lumina, cerându-le să se întoarcă în Turcia, doar trei dintre profesori alegând să se întoarcă în ţara natală. Deschiderea noului an şcolar la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), instituţia de învăţământ care are cei mai mulţi olimpici internaţionali din ţară, aduce în discuţie mai multe controverse legate de situaţia învăţământului particular turcesc, în urma arestării a 25.000 de profesori şi a desfiinţării a 1.500 de şcoli considerate ca fiind influenţate de gândirea intelectualului turc Fatullah Gulen. Profesorii din România care predau la şcolile turceşti au fost chemaţi în Turcia, atât de familii cât şi de autorităţi, doar trei dintre aceştia alegând să plece în ţara natală.

SPORT

Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei, explică modul prin care sportiviii reuşesc să se dopeze legal. Un grup de hackeri a spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping şi a publicat o listă cu mai mulţi sportivi importanţi care au apelat la substanţe interzise. Sportul mondial este zguduit de un scandal de proporţii, după ce mai mulţi hackeri au spart serverele WADA şi au sustras dosare medicale strict secrete. Acestea conţin reţete cu substanţe interzise prescrise mai multor sportivi importanţi, precum suruorile Serena şi Venus Williams, Simon Biles, Chris Froom sau Petra Kvitova. Pe listă apare şi numele unei românce, Roxana Cogianu, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice, proba de opt rame cu cârmaci.

Sportivii care au apelat la substanţe dopante, cu acordul WADA, şi-au făcut mai întâi un dosar medical, din care reiese că suferă de diferite afecţiuni. Aflăm astfel că mulţi sportivi de performanţă suferă, cel puţin în acte, de afecţiuni precum astmul sau lipsa de concentrare. Pompiliu Popescu spune însă că este doar o formă mascată de dopaj. Fostul medic al echipei naţionale susţine că aceste scutiri cu excepţii terapeutice, prin care sportivii pot lua legal substanţe dopante, sunt o modalitate prin care se trişează.

Fancy Bears, grupul de hackeri ruşi care au spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping, continuă să publice nume de sportivi care au luat substanţe interzise cu acordul WADA. De această dată, apare şi numele unei românce medaliată la Rio 2016. Dacă în prima serie de reţete au apărut numele unor staruri precum Serena Williams şi Simone Biles, acum apar sportivi precum Crhtistopher Froome (ciclism), Petra Kvitova (tenis) sau Roxana Cogianu (canotaj).

Oficialii Federaţiei Române de Canotaj susţin că prezenţa Roxanei Cogianu pe lista sportivilor care au folosit substanţe interzise cu acordul WADA se datorează unei intervenţii chirurgicale care a necesitat un tratament medicamentos. .”Urmare a informaţiilor apărute în media privind menţionarea sportivei Cogianu Roxana pe lista sportivilor care au folosit substanţe interzise, dorim să facem următoarele precizări:

Informaţiile publicate se referă la faptul că în anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o intervenţie chirurgicală care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor W.A.D.A., F.R. Canotaj şi sportiva menţionată au transmis documentele medicale necesare şi au informat Federaţia Internaţională de Canotaj şi W.A.D.A. Aceasta şi nimic mai mult este singura legătura a sportivei Cogianu Roxana cu situaţia prezentată în diverse medii de informare.” se arată în comunicatul emis de Federaţia Română de Canotaj

Mijlocaşul olandez Romario Kortzorg, în vârstă de 27 de ani, a semnat un contract valabil până la sfârşitul sezonului actual cu Astra Giurgiu, campioana en titre a Ligii 1, potrivit unui comunicat dat publicităţii, joi, de clubul giurgiuvean. Romario Kortzorg, care are dublă cetăţenie, olandeză şi surinamenză, a participat, miercuri seară, la antrenamentul oficial susţinut de Astra Giurgiu, pe Arena Naţională, înaintea meciului cu Austria Viena, din prima rundă a grupelor Europa League.

Fostul medic al echipei de gimnastică a Statelor Unite ale Americii, Larry Nassar (53 de ani), este acuzat de abuz sexual împotriva a două foste gimnaste, printre care şi o campioană olimpică. Numele fostei campioane olimpice nu a fost făcut public, dar, aceasta a susţinut într-un proces civil, săptămâna trecută, că doctorul Larry Nassar a abuzat-o sexual între 1994 şi 2000, perioadă în care era minoră. Fosta sportivă a precizat că liderii gimnasticii din Statele Unite ale Americii ştiau de faptele lui Nassar, însă au preferat să le ignore. Cea de-a doua fostă gimnastă este Rachel Denhollander, în vârstă de 31 de ani, care l-a denunţat pe Nassar în august 2016.

Într-un interviu pentru Indianapolis Star, Denhollander a afirmat că a fost abuzată de fostul medic în timpul tratamentelor medicale, în 2000. Larry Nassar a respins, prin intermediul avocatului său, acuzaţiile de abuz sexual şi a spus că îşi va apăra nevinovăţia în instanţă. USA Gymnastics a emis de asemenea un comunicat de presă: „Imediat după ce a aflat de plângerile sportivilor cu privire la doctorul Nassar, în vara anului 2015, Steve Penny, preşedintele USA Gymnastics, a informat autorităţile. Totodată, l-am demis pe doctorul Nassar, iar acesta nu mai face parte din echipa de gimnastică a Statelor Unite ale Americii, care a cooperat în totalitate autorităţile”

Laurenţiu Reghecampf este de părere că Steaua are o echipă mai unită decât cea a lui Osmanlispor. Vicecampioana României va debuta în acest sezon al Europa League, astăzi, de la 22:00, pe terenul lui Osmanlispor. Steaua începe în această seară un nou sezon în grupele Europa League. Jucătorii lui Reghecampf vor juca în Turcia, cu Osmanlispor, o echipă destul de puternică. Reghecampf este însă de părere că echipa Stelei este peste cea a lui Osmanlispor. Cu toate acestea, antrenorul în vârstă de 40 de ani susţine că se va bate cu Osmanlispor pentru locul secund în grupă.

Portarul Andrei Marinescu (31 de ani) face dezvăluiri despre realitatea crudă a fotbalului românesc. Sub titlul „Fotbalişti vs preşedinţi de club!!!” fostul jucător la Rapid (2006-2010), Petrolul Ploieşti (2010) sau FC Braşov (2013-2015), vorbeşte despre problemele cu care s-a confruntat de-a lungul carierei şi recunoaşte că nu a avut curajul să vorbească, de teamă, în momentul în care s-a confruntat cu situaţiile dezvăluite în textul pe care am decis să-l publicăm integral mai jos. Textul lui Andrei Marinescu se vrea un manifest pentru fotbaliştii români şi un apel la unitate în faţa problemelor grave cu care se confrunta fotbalul românesc.

Victoria cu 7-0 în faţa lui Celtic în primul meci din grupele Ligii Campionilor le-a dat dreptul fotbaliştilor lui Luis Enrique la câteva momente de relaxare. Cel care profită din plin de ele este, ca de obicei, Neymar. Brazilianul proaspăt medaliat cu aur la Jocurile Olimpice şi-a uimit cei 25 de milioane de urmăritori de pe Twitter cu o poză în care apare… cu părul lung. Totul vine la scurt timp după ce acelaşi jucător a apărut la antrenamente vopsit blond, asemănător culorii pe care a ales-o recent şi Lionel Messi.

Urmând modelul de la fotbal, Federaţia Română de Handbal a programat meciuri de campionat în fiecare zi a acestei săptămâni. Marţi şi miercuri au fost programate nu mai puţin de 8 partide, 3 la feminin şi 5 la masculin. HC Zalău şi Corona Braşov au debutat cu victorii în deplasare în noul sezon al Ligii Naţionale. Echipa lui Gheorghe Tadici s-a impus la limită în faţa echipei CSM Ploieşti, scor 26-25, care a avut probabil pentru ultima dată un lot acceptabil.

Sunt toate şansele ca antrenorul Neven Hrupec şi jucătoarele Tatalovic, Dmitrovic, Bozovic, Chiricuţă plus Tivadar, devenită liberă de săptămâna trecută, să joace în următoarea rundă la CSM Cetate Deva. Formaţia hunedoareană le aşteaptă cu nerăbdare pe cele 5 handbaliste, după ce a debutat în campionat având 9 jucătoare la dispoziţie. Rezultatul: 17-29 cu Corona Braşov, în primul meci de la revenire în Liga Naţională.

PROGNOZA METEO
15 Septembrie 2016

Valorile de temperaturã, deși în scãdere fațã de ziua precedentã în sud și sud-est, se vor menține în cea mai mare parte a țãrii peste cele normale pentru mijlocul lunii septembrie; astfel, maximele se vor încadra între 21…22 de grade în nordul litoralului și 31…32 de grade în Lunca Dunãrii. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri în zona montanã și în sud-estul teritoriului, unde mai ales dupã-amiaza pe arii restrânse va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 și 18 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, pânã spre 5…6 grade. Dimineața și noaptea, în zonele joase de relief, vor fi condiți de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare mai caldã decât în mod obișnuit la mijlocul lunii septembrie. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 28…30 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *