Stiri pe scurt 15 Noiembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 15 Noiembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15 Noiembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 15 noiembrie. În 1868, s-a născut biologul Emil Racoviţă, membru şi preşedinte al Academiei Române, primul explorator român în Antarctica. În 1899 participă la expediţia întreprinsă de vasul „Belgica” în Antarctica. În 1920, la Universitatea din Cluj, organizează primul Institut de Speologie din lume (m. 19 noiembrie 1947).

Consilierii Generali ai Capitalei au aprobat cu 32 de voturi pentru, 10 abţineri şi cinci împotrivă iniţierea şi pregătirea implementării programului ,,Parteneriat între generaţii” în Municipiul Bucureşti, prin care studenţii vor primi vouchere de achitare a chiriei sau burse pentru a-şi cumpăra cărţi sau a participa la studii, condiţia fiind ca tinerii să sprijine un vârstnic sau o familie de vârstnici, ori să acorde benevol meditaţii elevilor de liceu sau gimnaziu. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că acest program se adresează tuturor studenţilor care doresc sa beneficieze de o bursa din partea Primăriei Municipiului Bucureşti în schimbul unei prestaţii sociale.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală. Preşedintele Klaus Iohannis argumentează, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond. În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis arată că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat.

A doua serie de argumente prin care preşedintele Klaus Iohannis încearcă să demonstreze neconstituţionalitatea legii privind eliminarea a 102 taxe, vizează aspecte de fond. Astfel, şeful statului acuză nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR. De asemenea, Klaus Iohannis acuză lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”.

Procurorii DNA din Ploieşti fac, percheziţii la locuinţa preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi la sediul instituţiei, într-un dosar în care sunt investigate infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani. Soţul Anei Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, ar fi încercat să fugă cu probe în timpul percheziţiilor făcute la domiciliul acestuia din Râmnicu Vâlcea, fiind oprit de poliţişti. Este vorba despre documente privind societatea pe care acesta a deţinut-o, în prezent radiată, actele fiind relevante pentru anchetă. Surse judiciare susţin că prin intermediul firmei respective, Ana Maria Pătru ar fi primit sume de bani.

Procurorii anticorupţie anunţă că au sesizat Tribunalul Bucureşti cu acord de recunoaştere a vinovăţiei în cazul fostului vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Lazăr Iordache fiind de acord să execute patru ani de detenţie pentru dare de mită, cumpărare şi trafic de influenţă. Lazăr Iordache este arestat preventiv, judecătorii urmând să decidă dacă avizează acordul făcut cu DNA. Potrivit DNA, după ce martorul a fost schimbat din funcţie, Lazăr Iordache a promis sume de bani unei alte persoane cu putere de decizie în cadrul Ministerului Sănătăţii. Procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Lazăr Iordache până la concurenţa sumei de 200.000 de euro

Procurorii anticorupţie din Cluj fac, percheziţii la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupţie în legătură cu mai multe contracte încheiate de instituţie. În cursul zilei de 15 noiembrie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 5 locaţii situate în municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, reprezentând sediul unei instituţii publice (3 locaţii) şi domiciliile unor persoane fizice. Surse judiciare susţin că instituţia publică este Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare. Faptele ar fi fost comise în perioada 2011-2016.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a mers, la Braşov, cu trenul, declarând pe peron că a avut o călătorie „foarte plăcută”. În faţa gării acesta a fost aşteptat de o maşină cu care a plecat spre Troiţa situată în faţa Spitalului Judeţean din Braşov, unde va avea loc o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane. Totodată, fostul preşedinte a postat, în timpul călătoriei, un filmuleţ pe Facebook, în care spune, între altele: „Trenul este plăcut, e cald. Trenul respectă perfect graficul de mers, nu are întârziere. Lumea pare bine dispusă în vagon şi noi abia aşteptăm să ajungem la Braşov”. Pe parcursul zilei, Băsescu va participa la lansarea candidaţilor PMP.

Un avion al companiei Wizzair nu a putut decola, de pe Aeroportul Internaţional din Cluj, după ce a fost lovit de o cisternă cu apă, în urma incidentului pasagerii fiind debarcaţi. Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj a declanşat, o investigaţie internă pentru stabilirea cauzelor incidentului în care a fost implicat un avion a companiei Wizz Air, când un alimentator cu apă a atins fuselajul aeronavei. Potrivit unui comunicat al Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj transmis, pasagerii vor pleca spre Basel cu altă aeronavă. Compania aeriană Wizz Air a anunţat că aeronava implicată în incident este supusă inspecţiilor tehnice obligatorii, iar pasagerii au primit alimente.

Traficul este îngreunat, la intrarea în Huşi, la zece kilometri de Vama Albiţa, judeţul Vaslui, unde o cisternă încărcată cu GPL s-a răsturnat. Cisterna încărcată cu 17 tone de gaz petrolier lichefiat s-a răsturnat în şanţ, pe marginea Drumului European 581, după ce, într-o curbă, s-a desprins de capul tractor. La faţa locului a existat pericol de explozie, fiind mobilizate mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.O macara a repus pe roţi cisterna încărcată cu 17 tone de GPL care s-a răsturnat în şanţ la zece kilometri de vamă.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis înfiinţarea Direcţiei de Integritate, care va avea ca misiune prevenirea şi combaterea corupţiei şi abuzurilor profesionale din interiorul Primăriei Generale a Capitalei. Cu 38 voturi pentru, două abţineri şi opt împotrivă, consilierii generali ai Capitalei au decis înfiinţarea unei direcţii specializate de prevenire şi combatere a corupţiei şi a abuzurilor profesionale din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi a instituţiilor subordonate.

Direcţia de Integritate din cadrul primăriei ar urma să aibă un serviciu de analiză a informaţiilor şi de cooperare interinstituţională, unul de metodologie, studii şi proiecţii anticorupţie sau abuzuri profesionale şi un serviciu de monitorizare şi verificare a activităţii structurilor din cadrul PMB şi subordonate. Această direcţie ar urma să funcţioneze ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al primarului general, în subordinea directă a acestuia, având un număr de 25 de posturi.

În ciuda eforturilor lui Mark Zuckerberg de a minimaliza rolul Facebook în alegerea lui Donald Trump, examinarea minuţioasă a modului în care ştirile false sunt răspândite pe platforma de socializare s-a intensificat. BuzzFeed News raportează că „zeci” de angajaţi Facebook au creat o sarcină neoficială pentru a aborda problema. BuzzFeed a citat un membru al grupului operativ, care a vrut să rămână anonim pentru a nu-şi pierde locul lor de muncă. „[Mark Zuckerberg] ştie, iar noi de la de la companie ştim, că ştirile false s-au răspândit pe platforma noastră pe parcursul întregii campanii electorale. Facebook nu a răspuns solicitării BBC de a comenta informaţiile publicate de BuzzFeed. Între timp, Google a anunţat luni ca va face mai mult pentru a preveni site-urile de ştiri false să facă bani din publicitate. La scurt timp după, Facebook pus în parctică în mod explicit o restricţie similară privind utilizarea reţelei sale de anunţuri (ad network).

Facebook a negat că un instrument de a selecta ştirile false a fost creat înainte de alegeri. Mark Zuckerberg pare să fie din ce în ce mai agitat de sugestia că ştirile false au fost o problemă serioasă pe platforma Facebook. Această statistică – 99% – a fost subiectul multor dispute, deoarece se pare că se referă la conţinutul de orice fel postat pe Facebook. În luna mai, Facebook a fost criticat vehement după ce s-a afirmat că unii editori care lucrează pe secţiunea de subiecte populare pe Facebook (Trending Topics) eliminau poveşti care promovau planuri politice conservatoare sau pro-Trump. Facebook nu este singura platformă acuzată pentru ştiri false. Google a declarat că va deveni mai sever legat de abuzurile de pe platforma de publicitate AdSense.

Comisia Europeană a informat Ministerul Fondurilor Europene că a emis scrisorile de acceptare a evaluărilor naţionale pentru 8 condiţionalităţi ex-ante pe care România le-a asumat prin Acordul de Parteneriat, iar neîndeplinirea acestora ar fi putut duce la suspendarea plăţilor aferente unor programe. Este vorba despre 4 condiţionalităţi privind educaţia: părăsirea timpurie a şcolii, învăţământul superior, învăţarea pe tot parcursul vieţii, existenţa unui cadru strategic de politică naţională sau regională pentru creşterea calităţii şi eficienţei sistemelor de educaţie şi formare profesională, 3 condiţionalităţi referitoare la ocupare: politici active în domeniul pieţei forţei de muncă, instituţiile pieţei forţei de muncă, existenţa unui cadru politic strategic pentru promovarea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor şi o condiţionalitate referitoare la incluziune socială – reducerea sărăciei.

Aproximativ 40 de angajaţi ai DGASPC Bistriţa-Năsăud au protestat, în faţa Prefecturii, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile aferente lunii octombrie şi că nimeni nu le spune când şi dacă îşi vor încasa banii. La protest au participat persoane din aparatul propriu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, asistenţi maternal şi angajaţi din centrele de plasament Bistriţa, aceste instituţii având în total peste şase sute de angajaţi. Liderii de sindicat ai DGASPC Bistriţa-Năsăud au discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi au găsit o rezolvare provizorie. Conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud avertizează, însă, că poate rezolva situaţia celor 600 de angajaţi ai DGASPC Bistriţa-Năsăud, însă nu şi a sute de angajaţi ai şcolilor speciale din judeţ, pentru care nu mai există bani.

Un microbuz şcolar în care se aflau 14 elevi a fost lovit frontal, pe un drum din localitatea gorjeană Dragoteşti, de un autoturism. În urma impactului, femeia care conducea autoturismul a fost rănită, fiind transportată la spital. Copiii nu au avut nevoie de îngrijiri şi au mers la cursuri. Martorii au declarat că femeia aflată la volanul maşinii a spus că a intrat pe contrasens din cauza unor defecţiuni la autoturism. Medicii care i-au acordat îngrijiri medicale susţin că se află în afara oricărui pericol. Agenţii de la Rutieră au întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la Braşov, că îl va da în judecată pe noul preşedinte al Rep. Moldova, Igor Dodon, dacă îi va retrage cetăţenia moldovenească. Băsescu a participat, la ceremonia de comemorare a evenimentelor din 15 noiembrie 1987 din Braşov, iar la finalul manifestărilor a fost întrebat de jurnalişti dacă se teme că noul preşedinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, îi va retrage cetăţenia moldovenească.”Nu mi-e teamă. O să-l dau în judecată (pe Dodon – n.r.). Păi Dodon a pierdut deja cu mine la Curtea Constituţională“, a răspuns fostul preşedinte. Întrebat apoi dacă Dodon merita să fie ales preşedinte al Republicii Moldova, Băsescu a răspuns: „Ce hotărăşte un popor, aia merită. Aia merită şi poporul şi cel ales. Nu putem spune că nu merita, dar a fost ales. Eu am susţinut-o pe Maia Sandu şi îmi pare rău că n-a câştigat“.

Persoanele fără adăpost au fost invitaţii de onoare la un concert de binefacere, desfăşurat în Vatican, susţinut de compozitorul Ennio Morricone, câştigător al premiului Oscar la 88 de ani, în 2016. Ennio Morricone, care a câştigat Premiul Academiei Americane de Film din acest an pentru „The Hateful Eight” a prezentat în premieră o compoziţie nouă, pentru evenimentul numit „God, One of Us/ Dumnezeu e unul dintre noi” şi a dirijat, de asemenea, orchestra care a interpretat cele mai cunoscute compoziţii ale sale care au figurat pe coloanele sonoare ale unor filme celebre.

Primul procesor de la Intel avea un singur chip şi se numea 4004 iar data de apariţie a fost 15 noiembrie 1971. Procesor pe 4 biţi cu 2300 de tranzistoare, pe frecvenţa de 740 Hz. Sunt detalii tehnice, iar acest 4004 arată mare şi caraghios astăzi. Fără el însă s-ar fi scris altfel istoria computerelor şi, bineînţeles, cea a vieţii noastre de fiecare zi. Computerele sunt marele pas spre o democratizare a informaţiei, o memorie socială, o planificare a vieţii şi spre inovaţii de tot felul, cu mult mai precise.

Astăzi este greu să ne vedem viaţa fără un computer, iar acest 4004 nici nu există altfel decât în muzee, pe care nu le vizităm. Un computer în muzeu? E funny, dar neesenţial. Noi avem unul mai performant în mâinile noastre. 4004 în puterea şi istoria lui a apropiat lumile vizibile şi invizibile. A vorbit de felul în care o inovaţie oricât de puternică ar fi, dacă nu aduce lumea împreună, nu face doi lei. Acest 4004 astăzi e mai actual ca oricând într-o lume dominată de troli, aversiune şi avataruri. E el vinovat? 4004 este o bucată cu siliciu. Noi îl facem să roşească uneori.

Penelope Cruz va juca în adaptarea cinematografică a romanului Agathei Christie, „Orient Express”, regizată de Kenneth Branagh, care va interpreta rolul detectivului Hercule Poirot. Filmul va fi un remake al celui din anii ’70, intitulat „Orient Express”, ce a fost regizat de Sidney Lumet. Cineastul Kenneth Branagh va regiza pelicula „Crima din Orient Express”. Pelicula lui Branagh, precum şi cea a lui Sidney Lumet, se bazează pe romanul de mistere al Agathei Christie din 1934 care de învârte în jurul detectivului Hercule Poirot şi a eforturilor sale de a rezolva iţele unui caz de crimă petrecut la bordul faimosului tren. Branagh va juca rolul lui Hercule Poirot, interpretat de Albert Finney în adaptarea lui Lumet.

Matteo Renzi, premierul Italiei, a insinuat că ar putea demisiona din funcţia sa, în cazul în care rezultatul din cadrul referendumului în privinţa reformelor constituţionale va fi unul defavorabil. Întrebat într-un interviu pentru un post de radio ce ar face în situaţia în care rezultatul pentru referendumul din Italia de pe data de 4 decembrie va fi unul negativ, Renzi a răspuns: ”Dacă ar trebui să rămân în Parlament şi să procedez precum toţi ceilalţi de dinaintea mea, adică să agonisesc şi să mă perind pe acolo, acest lucru nu mi s-ar potrivi”.

Potrivit sondajelor, premierul, în vârstă de 41 de ani, ar putea pierde în cadrul referendumului, iar dacă ar câştiga ar reduce rolul Senatului şi al administraţiilor regionale. La începutul anului, premierul italian a declarat că ar demisiona în cazul unei înfrângeri, recent, acesta a refuzat însă să confirme spusele sale anterioare, spunând că discuţiile în privinţa viitorului său deviază atenţia de la meritele reformei.

Reţeaua teroristă Stat Islamic se foloseşte de replici de lemn de tancuri şi vehicule militare într-o încercare de a induce în eroare campania aeriană a coaliţiei internaţionale din cadrul operaţiunilor din Mosul, precum şi manechine de plastic care simulează luptătorii islamişti. Armata irakiană a capturat săptămâna trecută o serie de replici de lemn în mărime naturală de la o tabără de pregătire preluată parţial de la SI, din nordul oraşului Mosul. Văzute de la o distanţă mare, modelele de jucărie ale vehiculelor şi islamiştilor ar fi putut fi considerate reale.

Comitetul rus de Investigaţii a anunţat că l-a reţinut pe ministrul Dezvoltării Economice, Alexei Ulyukayev, acesta fiind suspectat că ar fi primit mită în valoare de două milioane de dolari în cadrul unei tranzacţii petroliere. Procedura de reţinere a ministrului a avut loc în cadrul unei operaţiuni conduse de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a anunţat comitetul, adăugând că oficialul riscă o pedepasă cu închisoarea de la 8 până la 15 ani şi/sau amendă.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că ţara sa va rămâne puterea mondială „indispensabilă” şi că preşedintele-ales Donald Trump i-a spus că este angajat faţă de NATO. Preşedintele a spus că au existat multe pârghii diplomatice, militare şi umanitare ale puterii Statelor Unite care au făcut din această ţară o naţiune indispensabilă în lume şi că acest statut va continua să existe. Obama a făcut aceste declaraţii înainte de a pleca către Grecia, Germania şi Peru, în ultima călătorie în străinătate programată din timpul preşedinţiei sale, şi i-a încurajat pe americani să îi ofere lui Trump şansa de a se obişnui cu responsabilităţile de preşedinte.

Sute de elevi de liceu, unii fără a avea măcar vârsta necesară pentru a vota, au protestat în Statele Unite împotriva preşedintelui-ales Donald Trump. Aceştia au ieşit din sălile de clasă având în mână pancarte şi scandând sloganuri împotriva lui Trump, despre care ei spun că reprezintă o ameninţare la viitorul lor. Aceasta este cea de-a şasea zi consecutivă de prosteste anti-Trump în Statele Unite. Protestele au avut loc în oraşe precum Los Angeles, Denver, Portland, Oakland şi Silver Spring. În timp ce majoritatea protestatarilor sunt conştienţi de faptul că nu pot schimba rezultatul alegerilor, ei spun că vor să transmită că afirmaţiile din cadrul campaniei republicanilor la adresa femeilor, musulmanilor şi imigranţilor sunt inacceptabile şi că politicile lui Trump nu au obţinut acordul naţional.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria, care au adus la putere lideri de stânga, cu vederi pro-ruse, au creat aparenţa că România rămâne o ţară înconjurată de regimuri obediente Moscovei şi că în Europa de Est, Bucureştiul rămâne singur într-o mare „roşie”, care s-ar întinde de la Ankara până la Praga, de la Budapesta până la Chişinău. În realitate, nu este chiar aşa. Cu Bulgaria şi Moldova care şi până acum înclinau mai mult sau mai puţin către Rusia, în ciuda angajării de facto în NATO şi UE, în cazul Sofiei, sau la nivel de intenţie faţă de UE în cazul Moldovei, pilonii „entuziasmului” pentru NATO şi UE în regiune rămân neschimbaţi – România, Polonia şi statele baltice fiind ca şi până acum într-un fel izolate din acest punct de vedere.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu arată că în jurul României există „un cordon de state” cu poziţii nuanţate faţă de Rusia în raport cu spaţiul euro-atlantic, însă că „nu putem discuta despre un pericol”. Moldova va reveni, cu Dodon la putere, aşa cum era pe vremea comunistului Voronin, mai contondentă cu România şi cu UE. De la Chişinău, putem vorbi de un pericol real în funcţie de cât de departe este dispus să meargă Dodon în obedienţa faţă de Moscova, mai spune Diaconescu. Mai direct, un alt fost ministru de Externe, Teodor Baconschi, consideră ideea „izolaţionismului” românesc „o prostie” bazată pe „o interpretare apocaliptică”. Analistul Radu Magdin consideră că o asemenea abordare simplistă şi împărţirea între state pro-ruse sau pro-americane poate duce şi la aplicarea de ştampile României „oază americană”. El crede că evaluarea unui stat ar trebui făcută mult mai nuanţat, pe mai multe paliere, nu doar la nivelul declaraţiilor politice de moment sau ale unor lideri vremelnici.

Poliţia din Germania a efectuat, mai multe raiduri simultane la diferite adrese din zece landuri unde s-ar afla presupuşi susţinători ai organizaţiei teroriste Stat Islamic. Sute de poliţişti au fost implicaţi în raiduri la peste 200 de apartamente şi birouri aparţinând organizatorilor şi susţinătorilor grupării salafiste „Adevărata Religie”. Forţele de securitate susţin că aproximativ 140 de membri ai grupării au plecat din Germania în Siria şi Irak pentru a deveni membri Stat Islamic. Raidurile, care au avut loc simultan la ora locală 06.30 (07.30, ora României), s-au desfăşurat în landurile din vestul Germaniei şi în Berlin.

Majoritatea raidurilor au avut loc în landul Hessa, inclusiv 14 în oraşul Frankfurt. În Renania de Nord-Westfalia şi Bavaria au avut loc 35 de raiduri. Raiduri au mai avut loc şi în landurile Saxonia Inferioară, Baden-Wuerttemberg, Schleswig-Holstein, Renania-Palatinat, Hamburg şi Bremen. Salafiştii cred în interpretarea tradiţională a islamului, bazată pe legea sharia. Biroul federal german pentru Protecţia Constituţiei acuză gruparea „Adevărata Religie” de glorificarea juhadului şi a unor atacuri teroriste.

Marea Britanie nu are un plan general în legătură cu Brexit, iar strategia privind separarea de Uniunea Europeană ar putea să nu fie aprobată în următoarele şase luni, din cauza disensiunilor din interiorul Cabinetului Theresa May. În documentul dezvăluit de BBC şi The Times, şi care a fost pregătit pentru Cancelaria Prim-Ministrului de un consultant, se afirmă că departamentele guvernamentale lucrează la peste 500 de proiecte în legătură cu Brexit şi ar putea avea nevoie de încă 30,000 de funcţionari. Reprezentanţii Guvernului de la Londra au negat informaţiile din memoriu.

Documentul mai indică că o încă nu a fost adoptată o strategie comună privind Brexit din cauza disensiunilor dintre miniştrii Cabinetului. Tabăra care îi include pe ministrul de Externe, Boris Johnson, ministrul pentru Comerţ, Liam Fox, ministrul pentru Brexit, David Davis, se opune unei tabere în care intră ministrul de Finanţe, Philip Hammond şi ministrul pentru Mediul de afaceri, Greg Clark. Theresa May a promis că va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se demarează formal procesul de separare de UE, până la finalul lunii martie, însă a oferit foarte puţine detalii în legătură cu planurile Guvernului de la Londra privind viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

SPORT

Reprezentativa României va întâlni Rusia într-un meci amical, programat la Groznîi. Va fi cea de-a 13-a partidă disputată de naţionala României în 2016 şi, totodată, ultima din acest an. Dintre cele 12 meciuri jucate în 2016, cu tot cu cele de pregătire, România a câştigat trei, a pierdut patru, iar cinci s-au încheiat la egalitate. Întâlnirea Rusia – România va fi condusă la centru de Aleksei Kulbakov din Belarus, care va fi ajutat de asistenţii Dmitri Juk şi Oleg Maslianko, ambii tot din Belarus.

Reprezentativele naţionale ale României şi Rusiei au avut nişte trasee ale dezamăgirii asemănătoare în acest an. Ambele au participat la Euro, neizbutind să treacă de grupe, acumulând câte un singur punct. După acest turneu final, ambele şi-au schimbat selecţionerii, însă rezultatele pozitive întârzie să le apară. Este adevărat, reprezentativa Rusiei a jucat numai amicale, pentru că este calificată direct la viitorul turneu final al CM, ca ţară care îl găzduieşte. Însă chiar şi aşa, rezultatele de până acum nu sunt deloc încurajatoare, trezind chiar şi ingrijorarea preşedintelui Putin! Iar cei din fotbalul rus au parcă mai puţine circumstanţe atenuante, pentru că ei în niciun caz nu se pot plânge de lipsa banilor, a condiţiilor, a unei arii generoase de selecţie şi de alte asemenea motive, des uzitate de cei de la noi. Aşa că se poate spune că meciul de la Groznîi va fi o confruntare a dezamăgirilor, a regresului fotbalistic.

Cu Rusia ne-am mai întâlnit o singură dată, tot într-un meci amical, în 2008, când am învins neaşteptat de uşor, 3-0. Este adevărat, ne-am confruntat şi cu URSS de 9 ori, însă Rusia este altceva. Interesant însă că dintre ţările socialiste europene, la fotbal fosta URSS s-a întâlnit cu noi de cele mai puţine ori. Spre comparaţie, cu Ungaria a jucat de 20 de ori, cu Iugoslavia de 16, cu Bulgaria şi RDG de câte 15, cu Polonia de 14, cu Cehoslovacia de 12. Este adevărat, cu Albania nu s-a confruntat vreodată, însă acest fapt a avut la bază mai ales motive politice, căci cele două ţări au fost mai tot timpul cu relaţiile diplomatice rupte. Revenind, mai jos este caseta tehnică a respectivei unice întâlniri de care pomeneam.

Mircea Lucescu este românul care a strâns cea mai mare avere exclusiv din fotbal, conform ediţiei 2016 a TOP 300 Capital. Cu o carieră de peste 50 de ani în fotbal, dintre care peste 35 petrecuţi în antrenorat, Il Luce are o avere estimată la aproximativ 28 de milioane de euro. Cei 12 ani petrecuţi la Şahtior Doneţk, între 2004 şi 2016, au fost extrem de profitabili pentru tehnicianul român de 71 de ani, care în ultimii ani de contract avea un salariu de peste 3 milioane de euro pe sezon. În prezent la Zenit Sankt Petersburg, Lucescu conduce un top în care mai apar Cosmin Olăroiu, Gheorghe Hagi, Cristian Chivu sau Dan Petrescu.

Cosmin Olăroiu ocupă în prezent locul 2, cu o avere de aproape 25 de milioane de euro, strânsă în marea majoritate în ultimul deceniu. Fostul antrenor al Stelei antrenează cu succes în zona arabă din 2007, iar din 2013 o pregăteşte pe Al Ahli (Emiratele Arabe Unite), unde a cucerit nu mai puţin de şase trofee. De altfel, din acest TOP 5, Olăroiu e singurul nume care nu a jucat niciodată pentru echipa naţională. Gheorghe Hagi ocupă locul trei în top cu o avere de aproximativ 22 de milioane de euro, strânsă atât în perioada în care era jucător, cât şi în rolurile de antrenor şi patron de echipă.

În ceea ce priveşte investitorii din fotbalul românesc, topul e dominat şi în acest an de patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae. Chiar dacă averea acestia se situează conform TOP 300 Capital undeva între 600 şi 700 de milioane de euro, campioana en-titre se confruntă cu mari probleme financiare fiind nevoită să se autosusţină. Locul doi e ocupat deloc surprinzător de patronul Stelei, Gigi Becali, cu o avere estimată la aproximativ 300 de milioane de euro. Pe trei apare finanţatorul lui Dinamo, Ionuţ Negoiţă. În mod surprinzător, în TOP 5 apare şi patronul echipei FC Botoşani, Valeriu Iftime, cu o avere estimată la aproximativ 23 de milioane de euro.

Tragerea la sorţi pentru stabilirea optimilor de finală ale Cupei României va avea loc joi, 17 noiembrie, de la 11:00, în sala „Nicolae Dobrin” a Casei Fotbalului, informează site-ul Federaţiei Române de Fotbal. În această fază a competiţiei s-au calificat 16 echipe, din Liga 1 şi liga secundă, care vor fi repartizate, conform regulamentului, în aceleaşi urne valorice ca în faza şaisprezecimilor, iar tragerea la sorţi se va desfăşura în mod similar. Astfel, se vor grupa echipe din Urna A cu echipe din Urna B, pentru cinci meciuri, iar cele şase echipe rămase în Urna A se vor grupa între ele. Există deci posibilitatea ca primele două clasate din Liga 1, Steaua şi CS U Craiova, să se întâlnească încă din această fază sau să avem parte chiar de un derby Steaua – Dinamo, dacă cele două mari rivale nu se vor număra printre primele cinci echipe extrase din Urna A.

Ionel Ganea, fost jucător cu 45 de meciuri şi 19 goluri la echipa naţională, este extrem de deranjat de situaţia în care a ajuns fotbalul românesc şi prima reprezentativă. Ganea este de părere că ar trebui schimbate „liniile” în FRF şi în locul actualei conduceri a Federaţiei să vină o echipă formată din oameni profesionişti. Ionuţ Lupescu este văzut de Ganea drept un preşedinte de Federaţie mai bun decât Răzvan Burleanu, iar în ceea ce ce priveşte banca tehnică există o serie de antrenori care pot transforma echipa naţională într-o trupă respectabilă a Europei. Ganea i-ar vedea şi pe Dinu sau Ienei în cadrul FRF datorită experienţei uriaşe pe care au în acest fenomen.

Ionel Ganea a făcut o afirmaţie şocantă. Fostul internaţional susţine că a aflat, din surse de încredere, că noul medic al echipei naţionale ar fi adus în cantonamentul echipei naţionale o maşină plină de băuturi alcoolice. Ganea susţine că a fost sunat de o persoană care i-ar fi făcut această dezvăluire şi că respectiva persoană poate dovedi acest lucru graţie unei înregistrări video. Incidentul relatat de Ganea care l-a avut în prim plan pe medicul Laurenţiu Dan Oproiu s-ar fi petrecut înainte de plecarea „tricolorilor” în Franţa, la Campionatul European care s-a desfăşurat în această vară.

Javier „Chicharito” Hernandez mai are nevoie de un singur gol la echipa naţională pentru a deveni golgheterul all-time al reprezentativei din Mexic, la egalitate cu Jared Borgetti. Fotbalistul de la Bayer Leverkusen are 45 de goluri marcate la nivel internaţional şi se află la o reuşită distanţă de recordul deţinut de fostul atacant Jared Borgetti. Javier Hernandez îşi doreşte să egaleze recordul respectiv, însă spune că nu face o prioritate din acest lucru. Hernandez va avea ocazia să egaleze recordul lui Borgetti, miercuri, în meciul cu Panama, din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018. Atacantul în vârstă de 28 de ani insistă însă că acesta nu este un obiectiv pentru el.

Adrian Mutu a vorbit în presa engleză despre noua carieră pe care vrea să o urmeze după retragerea din activitatea sportivă. Mutu a oferit un interviu în presa engleză în care a declarat că şi-ar dori să devină un manager de club după modelul din Premier League. Mutu nu a putut evita „momentul Chelsea”. Românul a tras învăţăminte după acea experienţă şi îi sfătuieşte pe tinerii jucători să nu repete greşelile sale.

Adi Popa ar putea ajunge la o echipă din zona arabă. Mijlocaşul în vârstă de 28 de ani a intrat în ultimul an de contract cu Steaua, iar din iarnă poate negocia şi semna cu orice echipă dispusă să achite un milion de euro în schimbul său. Dan Petrescu a declarat, imediat după despărţirea de Kuban Krasnodar, că şi l-ar dori pe stelist la viitoare sa formaţie şi nu şi-a schimbat decizia. Antrenor la Al Nasr Dubai în acest moment, Petrescu a afirmat că îl va putea transfera pe Popa abia din vară. Adi Popa se află la Steaua din 2012 şi a marcat 24 de goluri în 201 partide pentru roş-albaştri. Mijlocaşul a câştigat 7 trofee cu Steaua în această perioadă şi a fost convocat la echipa naţională de 20 de ori reuşind să înscrie în trei meciuri.

Reprezentativa Poloniei a încheiat la egalitate meciul de pregătire disputat, luni, la Wroclaw, împotriva echipei similare din Slovenia, scor 1-1. Miha Mevlja a deschis scorul pentru Slovenia, în minutul 24. Fostul fundaş de la Dinamo Bucureşti a reluat mingea la colţul scurt al porţii apărate de Artur Boruc, după o centrare venită din stânga, dintr-o lovitură liberă executată de Josip Ilicic. Atacantul Lucasz Teodorczyk, coechipier la Anderlecht cu Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu, avea să egalaze în urma unui gol marcat, din apropierea porţii, în minutul 79.

Fosta jucătoare de tenis Amelie Mauresmo a anunţat faptul că a renunţat la funcţia de căpitan nejucător al echipei Franţei de Cupa Fed, în condiţiile în care este din nou însărcinată. Amelie Mauresmo, fost număr 1 mondial şi câştigătoare a două titluri de Mare Şlem, îl antrena pe Andy Murray atunci când a născut pentru prima dată, în august 2015. Nouă luni mai târziu, franţuzoaica a renunţat la acest rol din cauza programului încărcat. Anunţul vine la o zi după ce echipa Franţei a pierdut finala Cupei Fed împotriva Cehiei, scor 2-3, la Strasbourg.

PROGNOZA METEO
15 Noiembrie 2016

Valorile termice, în special cele nocturne, se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei date și vor caracteriza o vreme deosebit de rece, la nivelul întregii țãri. Cerul va fi variabil cu înnorãri temporare, în regiunile sudice și estice – mai ales în prima parte a zilei, iar spre sfârșitul nopții în vest și în nord, unde doar izolat vor fi fulguieli, trecãtor posibil și burnițã. La munte, izolat va mai ninge slab. Vântul va sufla slab pânã la moderat cu unele intensificãri în jumãtatea de sud a Moldovei, Bãrãgan, Dobrogea și zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -12 și -2 grade, cu cele mai scãzute valori în depresiuni. Pe spații mici, în special în zonele joase din centrul țãrii, va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în prima parte a zilei, când vor mai fi condiții de fulguialã sau, trecãtor, posibil, burnițã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 5…6 grade, iar cea minimã va fi de -4…-2 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *