Stiri pe scurt 15 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 15 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 15 iunie. În data de 15 iunie 1889, a încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România.

Guvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală, devenind astfel zi liberă la nivel naţional. Ultimul pas legislativ, astfel încât 1 iunie să poată fi declarată zi liberă şi să fie sărbătorită începând cu 2017, este ca proiectul de lege „1 Iunie, Zi liberă naţională” să treacă de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament. Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 139 din Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, este susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din radioul Itsy Bitsy FM, lideri de opinie (Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tili Niculae), parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, cărora li s-a alăturat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Comisarul European pentru Politică Regională Corina Creţu a declarat, la întrevederea pe care a avut-o, la Bruxelles, cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, că România are la dispoziţie peste 572 de milioane de euro pentru proiecte ce vizează încluziunea socială şi reducerea sărăciei. Corina Creţu a adăugat că Pachetul naţional anti-sărăcie poate atrage fonduri din mai multe Programe Operaţionale, pentru a găsi soluţii la probleme precum părăsirea timpurie a şcolii, sărăcia, excluziunea socială, dar şi pentru probleme privind sănătatea şi locuinţele. În perioada 2014-2020, se urmăreşte ca 75.000 de copii, 10.000 de persoane cu dizabilităţi şi 62.000 de persoane vârstnice să poată beneficia de condiţii de viaţă mai bune, prin îmbunătăţirea serviciilor sociale.

România are în acest moment cea mai mare creştere economică din Europa, 4,3% în T1, dar calitatea ei este pusă la îndoială având în vedere că se bazează cel mai mult pe consum, aproape 20% în primele patru luni din an şi mai puţin pe investiţii sau producţie. Creşterea consumului a mărit de­ficitul comercial (importurile au un ritm de creştere dublu faţă de exporturi), iar bugetul statului cel mai sigur va intra sub alertă în a doua parte a anului, cu un deficit care se va apropia de 3% din PIB.

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat, înainte de începerea şedinţei Curţii în care se discută dezincriminarea abuzului în serviciu, că nu a simţit nicio presiune din partea nimănui şi că nu ştie dacă se va lua o decizie azi sau pronunţarea se va amâna din nou. Întrebat dacă declaraţiile publice din ultimele zile în ceea ce priveşte pericolul unei eventuale dezincriminări a abuzului în serviciu a pus presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu a afirmat că el nu a simţit vreo presiune.

În ceea ce priveşte declaraţiile fostului preşedinte al CCR Augustin Zegrean, cum că în cele mai multe state europene pentru abuz în serviciu nu se face închisoare, judecătorul Petre Lăzăroiu a arătat că este problema fiecărui stat cum îşi defineşte politica penală. Judecătorul CCR a mai susţinut că nu poate spune în acest moment dacă articolul din Codul Penal care încriminează abuzul în seriviciu este clar sau neclar. CR decide în legătură cu dezincriminarea abuzului în serviciu, subiectul stârnind reacţii pro şi contra, de la cele 800 de dosare DNA care ar rămâne fără obiect şi până la UNJR care o acuză pe Laura Codruţa Kovesi că face presiuni asupra CCR înainte de hotărâre.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că susţine definirea mai clară a abuzului în serviciu, deoarece în opinia sa în ultima perioadă acesta ”s-a constituit într-o metodă abuzivă de apreciere şi de anchetare a multor oameni”. El a mai spus că este rolul Parlamentul să facă legi clare. Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru, în momentul de faţă, 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice, dintre care, în mare parte, sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Unul dintre dosare îi vizează pe fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi pe fostul Procuror General al României, Tiberiu Niţu. Printre politicienii care mai apar pe lista cu dosare penale sub acuzaţia de abuz în serviciu se mai află: Elena Udrea şi Ion Ariton, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, care au şi sesizat Curte Constituţională cu privire la abuzul în serviciu, dar şi Titus Corlăţean.

Microsoft are destui bani să cumpere LinkedIn de patru ori. Totuşi, gigantul american a ales să se împrumute pentru a face cea mai mare achiziţie din istoria companiei. Unul dintre motivele evidente pentru această decizie este evitarea plăţii unei taxe de 35% pe repatrierea activelor. Însă acesta nu este singurul motiv. Deşi este adevărat că Microsoft are rezerve de peste 100 de miliarde de dolari cash, cea mai mare parte din această sumă este depozitată peste hotare.

Repatrierea banilor sau orice tentativă de a-i folosi pentru a face tranzacţia de 26,2 miliarde de dolari anunţată luni ar genera o taxă, care ar putea ajunge la 35% din sumă. Totuşi, costurile de repatriere nu sunt singurul motiv pentru care Microsoft a decis să se împrumute pentru a-şi finanţa achiziţia. Prin împrumut, compania poate deduce cheltuielile cu dobânda, ceea ce va reduce masiv viitoare taxe pe care trebuie să le plătească guvernului federal.

Adrian Mladin, primarul comunei Jilava, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, marţi seara, pentru luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Constantin „administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (79 de acte materiale)”. Potrivit procurorilor „în luna aprilie 2010, inculpatul Mladin Adrian, care exercita funcţia de primar al comunei Jilava, judeţul Ilfov, s-a înţeles cu inculpatul Constantin Marian şi cu o altă persoană, ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială în scopul de a obţine contracte publice de la primăria comunei Jilava”.

Reglementările dure din România în ceea ce priveşte utilizarea dronelor riscă să blocheze dezvoltarea pieţei şi inovaţiile pe care utilizarea acestora le pot aduce în diferite industrii, cum este, de exemplu, agricultura. Piaţa dronelor este într-un moment nefericit în România. Ministerul Transporturilor a emis o lege care omoară o piaţă care încă nu se formase. Este foarte restrictivă, chiar şi pentru dronele mici. Ele trebuie înregistrate, iar pro­prietarii trebuie să plătească o taxă care depăşeşte une­ori valoarea dronelor şi trebuie să anunţe mereu autorităţile când le folosesc“.

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, a fost eliberat pe cauţiune, de magistraţii din Londra, acesta urmând să poarte în permanenţă un dispozitiv de localizare montat pe picior. De asemenea, anchetatorii au reţinut paşaportul lui Alexander Adamescu dar şi a membrilor săi de familie, iar de trei ori pe săptămână va trebui să se prezinte la o secţie de poliţie din Londra. Instanţa a stabilit noul termen pentru data de 20 septembrie, ultimul termen având loc cel târziu pe 23 septembrie.

Utilizatorii Uber vor putea comanda în aplicaţia UberJet o cursă cu avionul până la mare, sâmbătă, 18 iunie. Compania în colaborare cu Regional Air Services va opera zboruri din Bucureşti, Băneasa, cu aterizare pe aeroportul din Tuzla, lângă Constanţa. Costul unei curse este de 500 lei de persoană. Compania americană Uber, care a lansat pe plan global servicii de transport care concurează cu cele clasice de taxi şi care sunt furnizate de proprietari de auto­turisme care preiau comenzile şi sunt plătiţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru smart-phone-uri, este prezentă pe piaţa din România, în Bucureşti, din februarie 2015 cu trei servicii: uberX, UberSELECT şi Uber Child Seat.

Regional Air Services este o companie aeriană înfiinţată în 1998, printre primii operatori privaţi în aviaţia românească. Compania deţine, totodată, primul aeroport cu capital integral privat din România. Acesta a ocupat în anul 2015 locul al patrulea în topul aeroporturilor din România în ceea ce priveste numărul de mişcări de aeronave (aterizări/ decolări) şi numărul 10 din 18 iîn ceea ce priveşte volumul traficului de pasageri.

ELCEN va sista, lucrările de revizie din Bucureşti Sud, astfel încât locuitorii din cartierul Colentina să poată beneficia de apă caldă în condiţii normale în cel mai scurt timp. Decizia vine după ce RADET a cerut ELCEN, marţi, pornirea CET Grozăveşti până la finalizarea lucrărilor la CET Sud pentru alimentarea cu apă caldă în condiţii normale a tuturor locuitorilor Capitalei. Reprezentanţii RADET anunţau, săptămâna trecută, că apa caldă a fost oprită în cartierele Colentina şi Pantelimon, după ce ELCEN a oprit funcţionarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie, iar alimentarea locuitorilor din sectoarele 2, 3 şi 4 a fost preluată de CET Vest şi CET Progresu prin manevre de sistem.

Aproape trei din zece angajatori din România estimează că va face noi angajări în perioada iulie-septembrie 2016, acestea fiind cele mai optimiste planuri de angajare din ultimii opt ani din România şi cele mai ambiţioase din regiunea EMEA. Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât şi în practică şi sperăm ca acest apetit să fie însoţit de creşterea interesului şi investiţiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piaţă să rămână dinamică. Pentru realizarea acestui studiu, Manpower calculează indicatorul „previziune netă de angajare”, care se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în compania lor, în trimestrul următor.

Curtea de Apel Craiova a respins, apelurile declarate la decizia din ianuarie a Tribunalului Mehedinţi în privinţa intrării în faliment a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, decizia fiind definitivă. Combinatul de apă grea din Mehedinţi a intrat oficial în procedura falimentului după ce magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, ca nefondat, apelul formulat de Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinţi.

Magistraţii mehedinţeni au dispus atunci „ începerea procedurii falimentului debitoarei. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe Euro Insol SPRL, cu o retribuţie provizorie de 20000 lei care va îndeplini atribuţiile prev. de art. 25 din lege. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Dispune dizolvarea debitoarei şi ridicarea dreptului de administrare al debitoarei”. RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.

Ministrul Culturii Corina Şuteu a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că l-a numit pe Octavian Gordon directorul interimar la Biblioteca Naţională a României, instalarea în funcţie fiind făcută în prezenţa secretarilor de stat Lucian Vărşăndan şi Mihai Ghyka şi a lui Gabriel Liiceanu. Corina Şuteu a exprimat că Biblioteca Naţională a României trebuie să devină o instituţie deschisă publicului şi un reper în sfera culturii naţionale contemporane, manifestându-şi încrederea în pregătirea profesională a lui Octavian Gordon în noul post de director interimar al BNaR. Nu în ultimul rând, Ministrul Culturii şi-a arătat sprijinul pentru reformarea şi stabilitatea acesti instituţii de cultură.

Smiley şi gaşca Hahaha (Feli, Sore, Jazzy Jo, Doc, Dorian, Jean, Rengle, Shot şi Are You Anywhere) urcă pe scena Profm On Top, la singurul concert organizat pe Casa Poporului, care are loc joi, 16 iunie, şi care va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Pro FM. Feli, interpreta ritmatului cover rock al melodiei „Constantine, Constantine” va fi „la înălţine”, aşa cum este întotdeauna când cântă. Jazzy Jo, domnişoara care ne-a „intrat în cap” prin 2013, o sa ne „pună capac” prin muzică, alături de toţi artiştii Hahaha, adică Sore, Doc, Dorian, Jean, Rengle, Shot şi Are You Anywhere.

Cea mai mare clădire din Europa devine din nou loc de concert, având în vedere că prima ediţie a Profm On Top a avut loc anul trecut pe 25 iunie, fiind primul concert live pe Casa Poporului din Bucureşti. Atunci, la acest show inedit, au cântat Inna, Antonia, Lariss, Nicoleta Nucă şi Mira (Inna feat. Carla’s Dreams – P.O.H.U.I | Live @ ProFM On Top pe Casa Poporului). Anul acesta Smiley a acceptat provocarea de a cânta la 86 de metri deasupra pământului, alături de toată echipa Hahaha. Evenimentul Profm on Top este realizat cu sprijinul Camerei Deputaţilor.

Primăria Municipiului Bucureşti organizează în acest weekend, în Parcul Carol, festivalul de cultură urbană, destinat tinerilor bucureşteni. Festivalul UNDERval îşi propune culturalizarea şi participarea activă, într-un spaţiu organizat, a împătimiţilor de sporturi extreme, muzică,dans şi design. Aflat la prima ediţie, UNDERval îşi propune culturalizarea şi participarea activă, într-un spaţiu organizat, a împătimiţilor de sporturi extreme, muzică, dans şi design. Festivalul îi aşteaptă pe tinerii bucureşteni sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 22.00.

Scrisă de Adolf Hitler în anii 1923-1924, pe când se găsea încarcerat în Bavaria, la Landsberg am Lech, pentru o tentativă de lovitură de stat eşuată, „Mein Kampf”, „Lupta mea” a devenit cartea de căpătâi a naţional-socialismului. La fel s-a întâmplat, câţiva ani mai târziu, cu „Cărticica şefului de cuib” de Corneliu Zelea Codreanu, care oferea straie ideologice Mişcării Legionare din ţara noastră. După câteva zeci de ani, o altă carte, „Micuţa carte roşie” a lui Mao Zedung, încerca, în anii 1960, să justifice „Revoluţia Culturală” lansată de şeful statului şi al Partidului Comunist Chinez. Acum, în 2016, la 70 de ani de la moartea lui Hitler, „Mein Kampf” a devenit, conform legii, liberă de drepturi de autor (care au aparţinut până acum landului federal Bavaria), astfel încât oricine o poate publica.

În Germania, la începutul anului, a fost publicată, păentru prima oară după al doilea Război mondial, o ediţie adnotată a „Mein Kampf”. Cartea s-a situat de la început pe primele poziţii ale topurilor de vânzări, ajungând în scurt timp pe locul I, la categoria nonficţiune, în top-ul revistei Der Spiegel. Editorii proiectului au fost luaţi prin surprindere, iar cererile au depăşit de mai bine de patru ori tirajul iniţial al cărţii.Până în 1945, când a luat sfârşit cel de-al doilea Război mondial, „Mein Kampf” se vânduse în 12 milioane de copii şi fusese tradusă în aproape 20 de limbi. Săptămâna trecută, publicaţia italiană (de dreapta) „Il Giornale” (proprietate a familiei Berlusconi) a distribuit „Mein Kampf” la pachet cu întreg tirajul ziarului (cca 200.000 de exemplare).

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic, a fost ucis într-un raid aerian efectuat în oraşul sirian Raqqa, fieful organizaţiei fundamentaliste sunnite, afirmă surse islamiste citate de presa internaţională, însă informaţiile nu pot fi confirmate de serviciile secrete. Raidul aerian a avut loc pe 12 iunie. Oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au anunţat că privesc „cu scepticism” informaţiile despre moartea liderului organizaţiei teroriste. Coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite încă nu poate confirma informaţiile privind posibilul deces al liderului reţelei teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Israelul este pregătit să efectueze schimb de informaţii cu Alianţa Nord-Atlantică pentru depistarea teroriştilor islamişti. „Suntem pregătiţi să oferim ajutor Alianţei Nord-Atlantice în această luptă comună. Suntem pregătiţi să facem schimb de informaţii şi să oferim experienţa noastră”, a subliniat premierul Israelului, condamnând masacrul din Statele Unite, soldat cu 49 de morţi, şi atacul terorist din Franţa, soldat cu moartea a două persoane.

Soţia lui Omar Mateen, atacatorul care a ucis 49 de persoane într-un club de noapte gay din Orlando, statul american Florida, ar putea fi inculpată pentru implicare în atacul armat. Procurorii au stabilit o comisie care să o investigheze pe Noor Salman, soţia lui Omar Mateen, susţin surse citate de Fox News şi Reuters. Ea a declarat poliţiei că ar fi încercat să discute cu soţul său despre intenţia de a ataca clubul de noapte Pulse. Atacul armat din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică este cel mai sângeros din ultima vreme din SUA. Din cei 53 de răniţi, şase rămân în stare critică.

Procurorii citaţi de Fox News au declarat că intenţionează să o acuze pe Noor Salman de complicitate la uciderea a 49 de persoane şi de tentativă de ucidere în cazul a alte 53 de persoane, precum şi de neavertizarea autorităţilor pentru a împiedica atacul armat de sâmbătă noapte. Există posibilitatea ca Mateen să-şi fi sunat soţia din interiorul clubului în timpul atacului, au declarat surse citate de Fox News. Deşi Salman a fost interogată de poliţişti după atac, ea nu a fost plasată sub arest. Senatorul american Angus King, un membru al Comitetului pentru comunicare al Senatului care a primit un raport al investigaţiei poliţiei, a declarat pentru CNN că Salman „ar fi ştiut ceva despre ceea ce se întâmpla”.

Exerciţiile militare surprize, ordonate de preşedintele Putin, au rolul de a verifica capacitatea de luptă a armatei ruse. Manevrele militare au început marţi şi ar urma să se încheie peste o săptămână, pe data de 22 iunie. Şoigu a subliniat că în cadrul exerciţiilor se va pune accentul pe „planificarea modului de folosire a forţelor militare în diverse situaţii de criză”. Oficialul a mai spus că ataşaţi militari străini urmează să fie informaţi cu privire la aceste exerciţii.

Hackeri ai serviciilor secrete ruse au accesat baza de date a Partidului Democrat din Statele Unite, obţinând informaţii despre rapoarte referitoare la opoziţie, inclusiv despre Donald Trump, potenţialul candidat republican la funcţia de preşedinte al SUA. Hackerii au avut acces la emailuri şi la alte tipuri de conversaţii online, au declarat oficiali din Partidul Democrat şi experţi citaţi de ziarul The Washington Post. Au fost accesate neautorizat în ultimul an datele despre candidaţii la preşedinţie Hillary Clinton şi Donald Trump. Nu există indicii că ar fi fost sustrase informaţii despre donatorii Partidului Democrat. Ambasada Rusiei din Washington a comunicat că nu are informaţii despre astfel de activităţi.

Guvernele din Australia şi Marea Britanie doresc să imprime pe pachetele de ţigări culoarea numită Pantone 448C, considerată cea mai urâtă din lume, în speranţa că acest lucru va ajuta la reducerea numărului fumătorilor. Sondajul menţionat mai sus a fost realizat de GfK pe un eşantion de 1.000 de fumători din Australia, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, în 2012. Majoritatea respondenţilor au asociat culoarea Pantone 448C cu murdăria, aşa că Australia a adoptat-o pentru a fi folosită pe pachetele de ţigări. În mai 2016, Marea Britanie a adoptat legislaţia prin care Pantone 448C va apărea pe aproape 60% din pachetele de ţigări vândute.

Ministrul bulgar al Apărării, Nikolay Nenchev, a anunţat că Bulgaria ar putea trimite 400 de militari pentru brigada NATO formată din circa 5.000 de militari, găzduită pe teritoriul României, după întâlnirea cu omologul român, Mihnea Moţoc, de la Bruxelles. Dimensiunea unei brigăzi NATO variază între 3.200 şi 5.500 de militari, dar va fi stabilită în funcţie de câte trupe sunt pregătite să trimită statele membre. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că România s-a oferit să găzduiască şi coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia. Miniştrii Apărării ai statelor NATO au aprobat trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

SPORT

Astăzi începe faza a doua a grupelor. Rusia – Slovacia, România – Elveţia şi Franţa – Albania sunt meciurile zilei. Naţionala condusă de Anghel Iordănescu are nevoie de cel puţin o remiză pentru a păstra şanse de calificare, iar acest rezultat pare unul accesibil. O susţin şi cei de la SkySports, care fără să vrea, au oferit rezultatele tuturor meciurilor de azi. În prezentarea partidelor ce se vor desfăşura în cursul zilei de azi, englezii de la Sky au oferit, din greşeală, şi un „carton” pe care erau trecute rezultatele.

Astfel, Rusia învinge Slovacia cu 1-0, Franţa trece de Albania cu 4-1, iar România remizează cu Elveţia, scor 2-2. Imediat ce au sesizat gafa, cei doi experţi ai televiziunii engleze s-au grăbit să schimbe imaginea. Astfel de momente nu sunt singulare în istoria competiţiilor de anvergură. În urmă cu doar câteva sezoane, UEFA a făcut o simulare a tragerii la sorţi pentru Champions League, iar la tragerea propriu-zisă s-a configurat acelaşi tablou.

Presa italiană anunţă chiar în ziua meciului cu Elveţia că Chievo Verona a făcut o ofertă de trei milioane de euro pentru Nicolae Stanciu. Oficialii clubului italian au înaintat Stelei o ofertă de trei milioane de euro pentru playmaker-ul echipei naţionale. Italienii mai scriu că cei de la Verona vor „să finalizeze afacerea” înainte ca România să-şi încheie parcursul la Campionatul European.

Interesul celor de la Chievo pentru Stanciu nu este unul nou. Italienii l-au monitorizat pe tânărul mijlocaş român încă din perioada în care acesta juca la Vaslui. Paul Papp, fost jucător la Vaslui şi Chievo, a fost şi el consultat în privinţa transferului. 3,5 milioane de euro este cota de piaţă actuală a lui Stanciu, însă este de aşteptat ca preţul jucătorului român să crească semnificativ după participarea la Campionatul European. Acesta este şi motivul pentru care cei de la Chievo se grăbesc să-l aducă pe Stanciu înainte ca România să părăsească întrecerea din Franţa.

Rapid l-a dat în judecată pe Dinu Gheorghe, pe care vrea să-l execute silit pentru a recupera 420.880 de lei; bani luaţi ca avans de acesta în 2011-2012 şi nereturnaţi niciodată. Procesul a fost deschis la Tribunalul Bucureşti luni, 13 iunie 2016, exact în ziua în care judecătoarea decidea intrarea giuleştenilor în faliment. Subiectul celor aproape 100.000 de euro luaţi sub forma unor avansuri şi nedecontaţi a fost publicat în exclusivitate de ProSport pe 25 aprilie 2016 şi negat vehement, la vremea respectivă, atât de Dinu Gheorghe, cât şi de patronii Violeta şi Valerii Moraru.

În timp ce primul a contestat vehement informaţia, pretinzând că e o minciună şi o răutate a unor persoane ticăloase, Valerii Moraru a spus că e o eroare contabilă, fiind vorba, de fapt, de o primă de obiectiv. ProSport a verificat şi a descoperit că, în sezonul 2009-2010, pentru care ar fi putut primi acea primă „Vamă“, Rapid ratase toate obiectivele: terminase pe locul 7 în campionat, fusese eliminat în „optimile“ Cupei şi pierduse calificarea în competiţiile europene. Cu încă un sezon înainte, Dinu Gheorghe activase la o altă echipă: FC Braşov.

Presa franceză anunţă primul transfer al lui Viorel Moldovan la Auxerre. Potrivit L’Equipe, gruparea care va fi pregătită de tehnicianul român începând cu sezonul următor, l-a achiziţionat pe Roman Laspalles de la Guingamp. Roman Laspalles este fundaş şi are 19 ani. Moldovan şi tatăl lui Roman, Nicolas Laspalles, au jucat împreună pentru Nantes în sezonul 2000-2001, stagiune la finalul căruia „Canarii” câştigau titlul în Ligue 1. Auxerre l-a anunţat drept noul antrenor al echipei pe Viorel Moldovan în data de 26 mai.

MECIURILE ZILEI LA EURO 2016, miercuri 15 iunie: – Rusia – Slovacia, de la 16:00 (Dolce Sport 1), GRUPA B – România – Elveţia, de la 19:00 (Dolce Sport 1) şi Franţa – Albania, de la 22:00 (ProTV şi Dolce Sport 1)

Etapa a doua din faza grupelor Euro 2016 e deschisă de partida Rusia – Slovacia, din Grupa B. Remiza cu Anglia, scor 1-1, îi plasează pe ruşi într-o poziţie foarte bună în vederea calificării, dar pentru asta echipa lui Leonid Slutski are nevoie de măcar o remiză şi în partida cu Slovacia. De cealaltă parte, Hamsik şi Compania nu-şi mai permit paşi greşiţi. Victoria pare singura opţinue pentru slovaci, în condiţiile în care au pierdut în faţa Ţării Galilor şi mai au de jucat cu Anglia, în ultima etapă.

Ziua e închisă de partida Franţa – Albania, de la Marseille, din Grupa A, din care face parte şi România. Meciul este cel mai dezechilibrat de la acest Campionat European, cel puţin în privinţa cotelor de la pariuri. Franţa e principala favorită la cucerirea trofeului, în timp ce Albania e văzută cu cele mai mici şanse dintre cele 24 de naţionale prezente în Hexagon. Învinsă de Elveţia în prima etapă şi fără căpitanul Lorik Cana (eliminat pentru două cartonaşe galbene văzute în prima repriză a meciului de debut), Albania pare victimă sigură în faţa starurilor din naţionala lui Deschamps.

Camelia Potec, preşedintele FR de Nataţie şi Pentatlon Modern, a anunţat că la 4 ani de la ultima ei participare într-o competiţie oficială de înot îşi va organiza o festivitate de retragere cu prilejul unui eveniment inedit (Arta Sportului by Camelia Potec), programat în perioada 18-26 iunie în Piaţa George Enescu din Bucureşti, unde va fi instalat un bazin. Campioana olimpică de la Atena a precizat, cu prilejul unei conferinţe de presă, că doreşte în primul rând să aducă un omagiu celor care au crezut şi au susţinut-o de-a lungul carierei sale.

Timp de 9 zile, între 18 şi 26 iunie, în Piaţa George Enescu din Capitală va fi instalată o piscină de 20×10 m, cu adâncimea uniformă de 1,5 m. Aici vor fi organizate cursuri de înot pentru copii, activităţi acvatice, precum aqua fitness, aqua gym, aqua bike, aqua boxing, iar seara va fi deschisă bucureştenilor dornici să înoate de plăcere. Pentru cei care nu vor să intre în apă, în zona piscinei vor fi organizate activităţi recreative, workshopuri de pictură, desen, fotografie şi alte surprize, plus locuri de joacă pentru copii. Toate aceste activităţi sunt gratuite. Toţi cei care vor să participe la activităţile din bazin trebuie să aducă de la medic o adeverinţă medicală că este apt de efort şi un aviz epidemiologic.

Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung a scris că Bayern Munchen intenţionează să nu-l includă pe Mario Goetze în lotul pentru sezonul următor de UEFA Champions League. Motivul ar fi reprezentat de salariul de 12 milioane de euro al fotbalistului, astfel că prin această excludere din lot se dorea forţarea unui transfer. Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele clubului german, a declarat că va acţiona în instanţă publicaţia Süddeutsche Zeitung pentru că a prezentat o informaţie falsă. Mario Goetze se află la Bayern Munchen din 2013, după ce a venit de la Borussia Dortmund. A jucat în 114 meciuri pentru gruparea bavareză reuşind să marcheze 36 de goluri.

Mare fan al filmului „Furios şi iute: Tokyo Drift”, un ploieştean a decis să investească o mică avere într-o maşină de curse asemănătoare cu cea folosită de actorul Brian Tee în seria de succes, un Nissan 350Z care dezvoltă peste 500 de cai putere. În prezent, Răzvan Stan concurează în Campionatul Naţional de Drift, iar la finalul săptămânii viitoare, la Palatul Parlamentului, va participa la cea mai nebună cursă din cariera lui.

Fan al Campionatelor Mondiale de Raliu şi Formula 1, Răzvan Stan nu şi-a imaginat niciodată că va ajunge el în postura de a fi adulat de de mii de spectatori la fiecare cursă. A revăzut iar şi iar celebrul film, iar într-o zi a decis să facă pasul cel mare. Se întâmpla acum trei ani şi jumătate. Şi-a cumpărat un model similar cu cel folosit în Tokyo Drift, un Nissan 350Z. In cariera sa de pilot de drift, Răzvan, se poate lăuda şi cu o clasare în Top 8 în King of Europe, sinonimul Campionatului European. Cu un motor Audi 6.0 W12, maşina pilotată de Răzvan Stan are 520 de cai putere şi impresionează la fiecare apariţie pe circuit.

Pe 25-26 iunie, pilotul va lua parte la cel mai mare eveniment de drift din Europa de Est, a doua etapă a Campionatului Naţional de Drift, organizat în jurul Palatului Parlamentului din Capitală, unde derapajele controlate vor fi efectuate la viteze de 150 de kilometri la oră. Răzvan, care speră la o clasare printre cei mai buni. În total, peste 60 de piloţi de 7 ţări vor lua startul la cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Drift, la finalul săptămânii viitoare, acolo unde sunt aşteptaţi peste 30.000 de spectatori. Printre participanţi se numără Călin Ciortan, românul care a cucerit de două ori titlul european pe echipe, campionii Ungariei, Ucrainei, Bulgariei şi Turciei.

În această dimineaţă, jucătorii de la CS Universitatea Craiova au efectuat vizita medicală, la Policlinica pentru Sportivi din Bănie. S-au prezentat doar 20 dintre componenţii lotului alb-albastru, respectiv: Bancu, Băluţă, Burlacu, Ciocoteală, Dumitraş, Hergheligiu, Ivan, Petre, Mateiu, Măzărache, L. Popescu, Popov, Straton, Vătăjelu, A. Vlad, Hreniuc, Surugiu, Vlădoiu, Manea şi Screciu. În afara lui Popov, ceilalţi străini, respectiv: Zlatinski, Acka, Madson, Kay şi Nuno Rocha nu s-au prezentat încă la echipă, fiind aşteptaţi în zilele următoare, până la plecarea în cantonamentul din Austria. În schimb, după ce a absentat la reunirea lotului, Alexandru Băluţă a revenit la echipă şi spune că se aşteaptă la un sezon mult mai bun decât precedentul, în care Craiova şi-a ratat obiectivele.

Marius Copil (174 ATP) a fost protagonistul unuia dintre cele mai ciudate meciuri disputate în circuitul ATP din 2016. Copil a început finala turneului Challenger de la Surbiton, cu Yen-hsun Lu (Taipei, 78 ATP), pe iarbă, suprafaţa oficială a competiţiei, însă a încheiat partida pe hard, în sală. Marius a fost învins de Lu cu scorul de 7-5, 7-6(11), condiţiile neobişnuite de la Surbiton neajutându-l deloc. Primul set şi începutul celui de-al doilea s-au jucat pe iarbă, moment în care a început să plouă puternic în oraşul din Marea Britanie.

Prognoza anunţa precipitaţii pe toată durata zilei, iar organizatorii au luat neobişnuita decizie de a muta meciul într-o sală din apropiere, acolo unde era montată o suprafaţă hard. Lucrurile neobişnuite petrecute în ultima zi a turneului dotat cu 42.500 de euro nu se opresc aici. Nu doar că a jucat un meci pe două suprafeţe diferite, dar Marius a disputat finala cu pricina în aceeaşi zi cu semifinala, din cauză că programul a fost dat peste cap de ploaie. Cu câteva ore înaintea meciului pierdut în faţa lui Lu, românul de 25 de ani reuşise o victorie notabilă, învingându-l cu 6-3, 6-4 pe Bjorn Fratangelo (SUA, 107 ATP).

Cu 52 de zile înaintea JO de la Rio, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a prezentat medaliile ce vor fi acordate în cadrul marelui eveniment. La Olimpiada din acest an au obţinut deja calificarea 101 de sportivi români, care acum pot vedea pentru prima oară designul preţioaselor medalii. Partea frontală a medaliilor este inscripţionată cu logoul „Rio 2016”, înconjurat de frunzele de dafin ce reprezintă simbolul victoriei în Grecia Antică. Fiecare medalie, fie că este de aur, argint sau bronz, are o greutate de 500 de grame. Pe partea din spate a medaliilor este desenată Nike, zeiţa greacă a victoriei, iar în spatele acesteia se poate vedea stadionul Panathinaiko, dar şi Acropole, „stânca sacră” a Atenei. „Medaliile au fost făcute în onoarea forţelor naturii şi a forţelor eroilor olimpici”.

Jucătorii Portugaliei sunt la mare căutare chiar dacă naţionala condusă de Cristiano Ronaldo a oferit cea mai mare surpriză de până acum de la Campionatul European, 1-1 cu Islanda. După ce Valencia a refuzat o ofertă de 32 de milioane de lire sterline pentru Andre Gomes din partea celor de la Chelsea, Raphaël Guerreiro este la un pas de a semna cu Borussia Dortmund. Cotidianul francez L’Equipe scrie că fundaşul stânga va efectua în cursul zilei de astăzi vizita medicală, la Paris. Lorient, clubul la care este legitimat Raphaël Guerreiro, a acceptat oferta de 12 milioane de euro a germanilor şi va mai primi 20% dintr-un viitor transfer al jucătorului. După ce va efectua vizita medicală, Raphaël Guerreiro va semna un contract cu Borussia Dortmund, înţelegere valabilă pe patru sezoane.

Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat, miercuri, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul oficial, programul celor 38 de etape ale sezonului 2016/2017 din Premier League, campanie ce va fi deschisă de meciul dintre Arsenal Londra şi FC Liverpool, pe 13 august. Viitoarea stagiune din campionatul Angliei va avea în componenţă nu doar jucători de clasă, ci şi antrenori cu nume importante ce vor conduce echipele de banca tehnică. Pep Guardiola, Jose Mourinho, Arsene Wenger, Jurgen Klopp şi Antonio Conte sunt doar câteva dintre numele sonore de antrenori din Premier League. Sezonul 2016/2017 din Premier League va debuta pe 13 august şi se va încheia pe 21 mai 2017. Debutul fostului tehnician al echipelor Barcelona şi Bayern Munchen va fi pe teren propriu, în compania celor de la Sunderland. Obiectivul principal al antrenorului de 46 de ani este câştigarea trofeului Champions League cu formaţia de pe Etihad Stadium.

Două agenţii de impresariat din Serbia şi una din Turcia deţin grosul jucătoarelor care au trecut pe la echipa de volei feminin din Târgovişte în ultimii ani. Şeful uneia dintre aceste agenţii e team-manager la Volero Zurich, unde au ajuns Zoran Terzic şi Zeljko Bulatovic, cei care au pregătit sezonul trecut CSM Târgovişte. Pe altă filieră, cu rădăcini în Turcia, au fost transferate la Târgovişte jucătoare care n-au impresionat pe terenul de joc, dar au încasat bani frumoşi de la CSM.

În trei sezoane petrecute în prima ligă, echipa de volei feminin CSM Târgovişte a cucerit un singur trofeu, Cupa României 2015-2016 şi a jucat două finale de campionat. Din postura echipei care promova în vara lui 2013 din eşalonul secund, Târgoviştea a ajuns să se bată pentru titlul naţional, dar sumele care s-au alocat din bugetul local au crescut de la an la an, iar CSM a ajuns un adevărat paradis financiar pentru cei care au prins contracte cu echipa de volei. Agenţi, jucătoare, antrenori, colaboratori şi colaboratoare, toţi au dus-o bine în ultimii ani, sursele noastre vorbind despre contracte de mii de euro pe lună plus transport, cazare, trei mese pe zi şi petreceri de lux după victorii.

Portugalia a remizat surprinzător marţi seară cu incredibila naţională a Islandei, scor 1-1, un rezultat pe care puţini îl anticipau. Echipa condusă de Cristiano Ronaldo nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, însă Chelsea a remarcat un fotbalist. In această dimineaţă „albaştrii” au lansat o ofertă oficială pentru Andre Gomes. Gruparea care va fi condusă din sezonul următor de Antonio Conte a oferit nu mai puţin de 32 de milioane de lire sterline pentru mijlocaşul în vârstă de 22 de ani. Valencia nu a stat prea mult pe gânduri şi a refuzat oferta venită din Premier League. Andre Gomes a crescut în academia lui Porto, dar a debutat la seniori pentru Benfica. În 2014 a trecut la Valencia, mai întâi sub formă de împrumut, iar în 2015 a fost achiziţionat definitiv de „lilieci”.

După Steaua, Astra, Dinamo, Craiova şi Viitorul, vacanţa se încheie şi la CSMS Iaşi. Elevii lui Nicolo Napoli se vor reuni la stadionul din Copou miercuri după-amiază pentru a începe pregătirea primei participări europene din istoria fotbalului ieşean. La reunire vor fi prezente şi primele două achiziţii ale verii, atacantul Dan Roman şi mijlocaşul Alex Ciucur, dar şi tânărul Florin Aniţoiu, de la FCM Baia Mare, un fundaş stânga de 22 de ani ce va fi testat de antrenorul italian.

De asemenea, astăzi vor fi prezenţi în Copou şi tinerii jucători ai CSMS-ului împrumutaţi în sezonul trecut la alte echipe, Alexandru Boiciuc, Mădălin Crenganiş, Marius Chelaru, Andu Moisii şi Alin Huţanu, precum şi juniorii Marian Târşa şi Sabin Moldovan. Echipa ieşeană se va pregăti în Copou până pe 20 iunie, când va pleca într-un stagiu de pregătire în Turcia, la Bolu. CSMS va disputa cinci meciuri amicale în Turcia, ultimul fiind unul de lux, în compania multiplei campioane a Turciei, Fenerbahce.

Naţionala Argentinei a câştigat, ultimul meci din faza grupelor ediţiei centenare a Copei America, disputat împotriva Boliviei, la Seattle, pe stadionul CenturyLink Field Park, iar Lionel Messi a început din nou meciul de pe banca de rezerve. Golurile partidei au fost marcate de Eric Lamela, în minutul 13, Ezquiel Lavezzi în minutul 15, şi Victor Cuesta, în minutul 32, din pasa aceluiaşi Ezquiel Lavezzi.

Naţionala antrenată de Gerardo Martino s-a calificat în fazele eliminatorii ale ediţie centenare a Copei America, având punctaj maxim după trei meciuri, golaveraj 10-1. Starul Barcelonei, Lionel Messi, a început meciul de pe banca de rezerve, acesta fiind introdus la începutul reprezei secunde în locul lui Gonzalo Higuain. Într-un alt meci din grupa D, naţionala statului Chile a învins, scor 4-2, naţionala statului Panama, şi s-a calificat, la rândul său, în fazele eliminatorii la ediţia a Copa America. Golurile chilienilor au fost marcate de Edu Vargas şi Alexis Sanchez, aceştia reuşind câte o „dublă”, în minutele 13 şi 43, respectiv 50 şi 89.

România are un singur loc (nenominal) în concursul feminin de la Rio, pentru care luptă cu şanse egale două mari sportive: Cătălina Ponor şi Larisa Iordache. După Campionatele Europene de la Berna, unde Cătălina Ponor a cucerit medaliile de bronz la sol şi bârnă, au apărut voci care consideră ca şi ”alocat” biletul, în favoarea triplei campioane olimpice din 2004. În vârstă de aproape 29 de ani, Ponor a demonstrat încă o dată că este un model de profesionalism şi sacrificiu. Numai că Federaţia Română de Gimnastică a precizat clar, într-un comunicat, nominalizarea se va face doar înainte de plecarea la Rio, unde va merge cea mai în formă dintre cele două.

Larisa Iordache trage tare la antrenamente, cu gândul la Jocurile Olimpice de la Rio. Valoroasa sportivă, medaliată la toate competiţiile mari din ultimii patru ani, a revenit extrem de motivată după operaţia de la mâna stângă, iar în numai două săptămâni de pregătire a recuperat deja o parte din ceea ce a pierdut cât timp a fost obligată să reducă din turaţie. Ea a fost prezentă zi de zi în sală, dar problema de la mână nu i-a permis să parcurgă programul complet, cu toate elementele.

Diego Simeone va continua la Atletico şi în sezonul următor. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles printr-o postare pe o reţea de socializare. Tehnicianul argentinian a fost curtat intens după finala Champions League, PSG fiind clubul care l-a dorit cel mai mult. Simeone a postat pe Instagram o fotografie alături de Gil Marin şi Andrea Berta, oficiali ai clubului madrilen. „La muncă în Buenos Aires”, a fost mesajul care a însoţit imaginea. Prin acest gest, antrenorul în vârstă de 46 de ani, a ţinut să risipească orice zvon legat de o eventuală plecare a sa de la Atletico.

PROGNOZA METEO
15 Iunie 2016

Vremea se va încãlzi în toatã țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 30 de grade, iar cele minime între 9 și 20 de grade. Mai ales dupã-amiazã și seara, vor fi înnorãri temporar accentuate, averse și descãrcãri electrice, în regiunile vestice și de nord-vest, local în cele centrale și de rãsãrit și izolat în restul teritoriului. Punctiform, cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificãri în zona montanã înaltã, dar de scurtã duratã, în timpul ploilor și în celelalte zone. Spre sfârșitul intervalului este posibil sã se producã ceațã.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri spre searã. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimã va fi de 16…17 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *