Stiri pe scurt 15 Iulie 2017

loading...

Stiri pe scurt 15 Iulie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 15 iulie. La 15 iulie, 1815, Napoleon a fost exilat pe insula Sfânta Elena. Născut în Corsica, Napoleon şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă pe insula Sfânta Elena, sub supraveghere britanică. In 1999, Generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în procesul revoluţiei de la Timişoara, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) hotărând ca ei să plătească, împreună cu MApN, 33,264 miliarde de lei persoanelor rănite şi rudelor celor ucişi în decembrie 1989.

Peste 80 de absolvenţi de liceu din acest an şi-au depus până vineri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud actele pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj, chiar dacă vineri a fost ultima zi de înscrieri pentru sesiunea din toamnă a Bacalaureatului. Cei 83 de tineri din Bistriţa-Năsăud care cer şomaj au terminat anul acesta liceul şi nu vor să urmeze altă şcoală. Tinerii care au terminat liceul, indiferent că au promovat sau nu Bacalaureatul, se pot înscrie la sediile AJOFM pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj care se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de şase luni.

Absolvenţii programului de masterat în limba germană de la facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul ASE sunt recrutaţi de angajatori pentru salarii care pot să ajungă şi la 6.000 de lei net pe lună. Veniturile salariale pe care le primesc absolvenţii de licenţă în limba engleză şi franceză sunt cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei net. Cele mai căutate limbi străine, dar şi cel mai bine plătite din piaţa muncii sunt limbile nordice precum olandeză, suedeză, norvegiană sau daneză, însă în ultimii ani limba germană a început să câştige teren. Prodecanul de la FABIZ a precizat că şi limba franceză devine o limbă din ce în ce mai căutată de angajatori.

Instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) privind anularea hotărârii de guvern referitoare la arhiva SIPA. Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, anunţa, la începutul lunii iunie, că va face demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat HG referitoare la arhiva SIPA. Preşedintele UNJR preciza că hotărârea de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci un punct de vedere al unei direcţii, ceea ce arată modul netransparent în care a fost adoptată, având în vedere că ministrul Justiţiei a transmis în şedinţa de Guvern că ar avea toate avizele.

Circulaţia feroviară este blocată, în judeţul Ialomiţa, pe Magistrala 702 Făurei – Feteşti, din cauza unor vagoane de marfă care au deraiat. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, sâmbătă, de la ora 10.30, circulaţia feroviară este blocată pe Magistrala 702 Făurei – Feteşti, din cauza unor vagoane de marfă care au deraiat. Din cauza vagoanelor care au deraiat, s-a oprit circulaţia trenurilor în staţia CFR Ţăndărei.

Copilul în vârstă de 10 ani, din Cungrea, judeţul Olt, care, a fost electrocutat şi a căzut de pe un stâlp înalt de cinci metri, a fost transportat de o ambulanţă de la UPU Slatina la elicopterul SMURD, care l-au transportat la un spital din Capitală.. Potrivit medicilor, băiatul a suferit un traumatism cranio-cerebral şi arsuri prin electrocutare. Băiatul în vârstă de 10 ani, din Cungrea, a ajuns la spital în stare gravă.

Mai multe animale care aparţineau Circului Globus au fost aduse la Grădina Zoologică de la Bucov, leii albi, tigrul alb, o lamă şi o cămilă siberiană urmând să fie vizitaţi după perioada de acomodare. Şeful Serviciului de la Zoo Bucov a precizat că animalele de la circ aduse la Bucov sunt sănătoase. La Grădina Zoologică de la Bucov sunt, în prezent, peste 500 de animale din 66 de specii. Reprezentanţii instituţiei spun că pe viitor sunt interesaţi să aducă girafe, pume sau râşi. Animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus urmează să fie relocate, în baza unui protocol încheiat între Primăria municipiului Bucureşti şi Fundaţia Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau în sanctuare pentru speciile protejate.

Compania Daimler susţine că este pregătită să combată acuzaţiile potrivit cărora ar fi manipulat emisiile motoarelor Mercedes-Benz, în contextul în care investigaţia guvernului german se extinde. Compania auto anunţă că va „folosi toate măsurile legale” pentru a se apăra faţă de orice acuzaţie adusă de Autoritatea Federală de Transport din Germania (KBA). Daimler răspunde, astfel, unui articol din Der Spiegel în care reprezentanţi ai guvernului suspectează că asemenea dispozitive au fost construite în unele maşini.

Declaraţia Daimler vine la o zi după ce directori ai companiei au fost chemaţi la o întâlnire, în Berlin, pentru a discuta investigaţia aflată în derulare asupra motoarelor maşinilor şi la câteva ore după ce guvernul din Germania a anunţat că va extinde investigaţia pentru a include şi alte modele. KBA, care analizează potenţiale nereguli şi în cazul altor producători de maşini, va superviza testele, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor din Germania. În cazul Daimler, procurorii germani analizează două motoare diesel construite în perioada 2008-2016, care sunt folosite în linia de producţie Mercedes.

ANAF propune actualizarea unor proceduri referitoare la declararea inactivităţii unui contribuabil sau, după caz, de reactivare fiscală a acestuia. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală propune, prin prezentul proiect de ordin, următoarele:

– includerea în conţinutul procedurilor de aplicare a art. 92 din Codul de procedură fiscală, a fluxurilor privind declararea contribuabililor inactivi, îndreptarea erorilor materiale şi reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi de către organele cu atribuţii de executare silită;

– actualizarea procedurii privind reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi, precum şi a formularelor utilizate pentru reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit noilor prevederi legale aduse Codului de procedură fiscală prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016.

Conform art. 92 alin.(6) din Codul de procedură fiscală, în cazul contribuabilului prevăzut la alin. (1) lit. d) – g), în vederea reactivării, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (5), trebuie să nu se mai afle în situaţia pentru care a fost declarat inactiv, conform menţiunilor înscrise în registrele în care a fost înregistrat. Însă, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, au fost aduse modificări condiţiilor referitoare la reactivarea contribuabililor.

Conform alin. (5^1) al art. 92 din Codul de procedură fiscală, introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016, contribuabilul declarat inactiv conform alin. (1) lit. b) şi c) se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, condiţiile prevăzute la alin. (5) şi dacă organul fiscal central care a propus reactivarea constată că acesta funcţionează la domiciliul fiscal declarat. Potrivit alin. (6) al art. 92 din Codul de procedură fiscală, modificat prin acelaşi act normativ mai sus menţionat, în cazul contribuabilului prevăzut la alin. (1) lit. d) – g), în vederea reactivării, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (5), trebuie să nu se mai afle în situaţia pentru care a fost declarat inactiv, conform menţiunilor înscrise în registrele în care a fost înregistrat, precum în nicio altă situaţie din cele prevăzute la alin. (1) lit. d) – g).

Primăria Capitalei intenţioneză să construiască un centru multifuncţional, în zona Unirii, unde să fie amplasate clădiri de birouri, spaţii culturale, parcări şi o zonă de agrement. Municipalitatea doreşte trecerea în proprietatea sa a unui imobil situat între Bulevardul Unirii, Strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga şi Bulevardul Mircea Vodă. Mai exact, terenul se află vis-a-vis de Tribunalul Bucureşti, lângă Biblioteca Naţională şi sală de operetă a Capitalei. În Expunerea de motive se precizează că, la nivelul Bucureştiului, se înregistrează un „deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului”, a amenajării teritoriului şi a unor proiecte în domeniul cultural.

Înainte de 1989, Nicolae Ceauşescu dorea să construiască în această zona „Centrul Naţional de Creaţie şi Cultură Cântarea României”. După 1990, terenul s-a aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerulu Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în prezent fiind în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Conform datelor Primăriei Capitalei, terenul are o suprafaţă totală de 106.000 de metri pătraţi, iar 4.640 de metri pătraţi au fost cumpăraţi deja de municipalitate, prin contracte de vânzare-cumpărare.

În trecut, fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, dar şi şeful PSD, Liviu Dragnea, anunţut că pe acest teren se doreşte construirea „Cartierului Justiţiei”. Astfel, în acest loc ar fi urmat să fie construite sediile mai multor instituţii, precum CSM, Inspecţia Judiciară, judecătoriile Capitalei, parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dar şi Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri. Valoarea investiţiei s-ar fi ridicat la 270 de milioane de euro.

La scurt timp după ce presa din Statele Unite a publicat o scrisoare trimisă de Madonna în anii ’90, în care declara că Sharon Stone este o actriţă „incredibil de mediocră”, Stone i-a transmis vedetei cântăreţei că „refuză” să se supere pe ea. ceasta a mai transmis şi că nu e corect faptul ca unele scrisori sau alte obiecte personale să fie publicate în presă înainte de licitaţie, cu toate că subiectul a făcut deliciul media mondene, pentru că Madonna mărturisea atunci că este nemulţumită de faptul că e comparată cu Stone în ceea ce priveşte evoluţia pe marele ecran.

Trei case şi mai multe anexe gospodăreşti au fost cuprinse de flăcări, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, în Balta Doamnei, judeţul Prahova, patru persoane primind îngrijiri medicale după ce au suferit atacuri de panică. Flăcările au izbucnit de la un frigider care a făcut scurt circuit. Patru persoane au suferit atacuri de panică dar au refuzat transportul la spital. La ora transmiterii acestei ştiri, pompierii încă sunt cu o autospecială la locul incendiul pentru supraveghere.

Odată cu venirea verii, apar şi inovaţii ce le-ar putea fi utile celor care vor să se bucure cum se cuvine de soare şi de mare. Iată care sunt cele mai căutate cinci dispozitive high-tech interesante pentru plajă: AQUAVAULT: AquaVault este o borsetă care dispune de sistem de închidere cu cifru. Aceasta poate fi ataşată de elemente ale unui scaun, de ţevi, cureaua de la pantaloni, căruciorul copilului sau de alte obiecte. Dispozitivul este disponibil în două versiuni: una, mai compactă, din material textil şi alta din plastic. Materialul textil din care este realizată prima versiune este rezistent la tăieturi, astfel încât hoţii echipaţi cu un briceag sau cuţit să nu o poată tăia.

SUNSCREENR: Sunscreenr este o cameră de mici dimensiuni al cărei singur scop este protejarea celor care merg la plajă. Camera vede, cu ajutorul unui filtru UV special, porţiunile care nu sunt bine acoperite cu loţiune pentru ca utilizatorii să evite arsurile solare. Zonele de pe corp acoperite cu cremă apar negre prin vizorul camerei, iar cele omise au o tentă deschisă. Camera este rezistentă la apă şi praf, poate înregistra clipuri video de 30 de secunde şi are o autonomie a bateriei de aproximativ două zile.

Turiştii care merg spre Braşov circulă cu viteză redusă, din cauza ploii, ceea ce face ca valorile de trafic să fie în creştere, pe DN 1 Ploieşti – Braşov. Din cauza numărului mare de autovehicule, se circulă cu viteză redusă pe tronsoanele Nistoreşti – Comarnic şi Poiana Ţapului – Buşteni (plouă şi viteza de rulare este scăzută. În aceste condiţi, şoferii sunt sfătuiţi de poliţişti să manifeste disciplină în trafic şi să respecte toate regulile de circulaţie, pentru a nu fi implicaţi în accidente.

Un tânăr de 35 de ani, care conducea băut şi cu viteză, a lovit, 12 autoturisme parcate pe marginea drumului. În urma incidentului care a avut loc într-un cartier din Ploieşti, bărbatul a rămas fără permis. A fost testat cu aparatul etilotest şi a rezultat o alcoolemie de 0,17 miligrame alcool în aerul pur expirat. Din primele cercetări a rezultat că nu a adaptat viteza în curbă şi a avariat cele 12 autoturisme”. Tânărul a fost amendat cu 2.175 de lei şi i s-a reţinut permisul de conducere.

370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate de vinerea trecută şi până acum, în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România. Astfel, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 14 iulie, este 8.017, dintre care 31 de decese, respectiv 8 în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şase în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare,Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Cifra a crescut cu 370 de cazuri, în condiţiile în care numărul raportat până pe 7 iulie era de 7.647, dintre care 31 de decese. Premierul Mihai Tudose i-a dat termen de o săptămână ministrului Sănătăţii să pună la punct un procedeu prin care românii să fie informaţi despre importanţa vaccinării copiilor, solicitarea venind în contextul în care în momentul de faţă există 180.000 de copii nevaccinaţi de rujeolă. Ministrul Florian Bodog a declarat că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Organizaţiei Modiale a Sănătăţii şi există şi un plan de acţiuni care va fi pus în câteva zile în aplicare.

Trei adolescente au fost rănite la festival din Mediaş, judeţul Sibiu, după ce au căzut dintr-un carusel, care s-a defectat. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz. Reprezentanţii ISU Sibiu au arătat că trei fete cu vârste de 15 şi 16 ani au fost duse, vineri noaptea, la Spitalul din Sibiu, fiind rănite după ce au căzut din carusel, la un festival din Mediaş. Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au deschis o anchetă în acest caz. La Mediaş se desfăşoară, la sfârşitul săptămânii, Festivalul Berii.

Regimul stalinist din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, probabil a procesat mult mai mult plutoniu decât se estima până acum, ceea ce i-ar permite suplimentarea capacităţilor militare nucleare. Analizele Institutului 38 North, cu sediul la Washington, se bazează pe imagini filmate din sateliţi asupra unui laborator radiochimic de la complexul atomic Yongbyon. Efectuată pe baza unor imagini filmate în perioada septembrie 2016 – iunie 2017, în complexul Yongbyon probabil funcţionează centrifuge, astfel că Phenianul ar putea suplimenta şi stocurile de uraniu îmbogăţit. Există semnale că au loc activităţi cel puţin de scurtă durată la un reactor experimental cu apă uşoară, precizează Institutul 38 North.

În cadrul unui articol exploziv, doi apropiaţi ai Papei Francisc îl acuză pe Steve Bannon, Strateg Şef şi Consilier Principal al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, că a adoptat o „geopolitică apocaliptică” ale cărei rădăcini „nu sunt foarte îndepărtate” de cele ale fundamentalismului islamic. Articolul apărut în La Civiltà Cattolica, care este verificat de Vatican înainte de publicare, scoate în evidenţă o critică severă a „fundamentalismului evanghelic” din Statele Unite, argumentând că în chestiuni care variază de la încălzirea globală la „migranţi şi musulmani”, susţinătorii acestei ideologii au adoptat o variantă distorsionată a Scripturii şi a Vechiului Testament, care promovează conflictul şi războaiele mai presus de orice. Experţii de la Vatican consideră că articolul ar fi avut sprijinul explicit al Bisericii şi al Papei Francisc. Totodată, autorii săi, Antonio Spadaro, redactorul-şef al publicaţiei, şi Marcelo Figueroa, redactorul-şef al ziarului L’Osservatore Romano, sunt cunoscuţi ca apropiaţi ai Papei.

Statele Unite nu pot confirma, nici infirma moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic. Militanţi Stat Islamic şi organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au anunţat moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, după ce Moscova a semnalat că liderul Stat Islamic probabil a fost ucis într-un raid aerian rus efectuat în Siria. Irakul şi serviciile secrete occidentale nu au putut confirma informaţia.

Peste 60 de pompieri s-au luptat, cu un incendiu izbucnit la o clădire de apartamente din Honolulu. Incendiul a izbucnit la etajul al 26-lea al clădirii şi s-a răspândit rapid cel puţin până la etajul 27. Troy Yasuda, un martor ocular care locuieşte într-o clădire din apropiere a declarat că „oamenii se sufocau de la fum”. Acesta a mai precizat că paramedicii au tratat mai mulţi răniţi. Pompierii au verificat de asemenea dacă există persoane blocate în interiorul clădirii.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi premierul canadian Justin Trudeau au discutat, în statul american Rhode Island, despre dezacordurile comerciale dintre cele două ţări. Preşedintele american Donald Trump intenţionează să renegocieze Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) dintre Statele Unite, Canada şi Mexic, discuţiile urmând să înceapă la jumătatea lunii august. Totodată, în comunicat se mai precizează că cei doi lideri şi-au exprimat „angajamentul comun de a actualiza şi a moderniza NAFTA printr-o renegociere constructivă”.

Un tribunal din Marea Britanie l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe un cetăţean britanic care s-a alăturat miliţiilor pro-ruse din estul Ucrainei. Benjamin Stimson, în vârstă de 41 de ani, a mers în zona de conflict din estul Ucrainei în anul 2015. Prezenţa sa în zona de conflict a fost atestată prin intermediul unui interviu acordat la faţa locului televiziunii BBC prin intermediul unei fotografii a sa cu un pistol-mitralieră de tip Kalaşnikov. Avocatul lui Stimson a susţinut în faţa instanţei că acesta nu a participat la nicio luptă în cele patru luni cât a stat în Ucraina şi a recunoscut doar infracţiunea de facilitare a unor acte teroriste comise de alte persoane. Judecătorul a apreciat însă că acuzatul „a ajutat miliţia prin prezenţă şi implicare”. Acesta este primul caz din Marea Britanie în urma căruia un cetăţean britanic este judecat pentru sprijinirea rebelilor din Ucraina.

Abu Sayed, liderul militanţilor Stat Islamic în Afganistan, a fost eliminat în urma unui raid american ce a vizat o tabără principală a reţelei teroriste din provincia afgană Kunar. Raidul, care a avut loc pe data de 11 iulie, s-a soldat cu eliminarea mai multor membrii ai Stat Islamic, obiectivul acţiunii fiind acela de a „împiedica planurile de extindere ale grupului”. Pe lângă forţele guvernamentale afgane, sprijinite de o coaliţie internaţională coordonată de SUA, reţeaua teroristă Stat Islamic se confruntă în Afganistan şi cu insurgenţii talibani.

Peste 7000 de poliţişti, funcţionari publici şi academicieni au fost concediaţi vineri în Turcia, la un an de la tentativa de lovitură de stat. Ultimul decret al Guvernului de la Ankara face parte dintr-o serie de represiuni declanşate ca urmare a loviturii de stat nereuşite de acum un an, despre care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan spune că a fost orchestrată de către clericul musulman Fethullah Gulen.

De la puciul din data de 15 iulie 2016 şi până în prezent, în Turcia au fost realizate peste 150 000 de concedieri, iar cel puţin 50 000 de persoane din rândurile armatei, poliţiei, ale sistemului judiciar şi ale altor sectoare au fost arestate sub acuzaţia de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen. Acesta din urmă, care trăieşte în Statele Unite, a denunţat într-un comunicat „vânătoarea de vrăjitoare” şi „persecuţia fără precedent” împotriva mişcării sale. Peste 240 de persoane, majoritatea din rândul civililor au fost ucise anul trecut în Turcia, în urma încercării de răsturnare a guvernului condus de Recep Tayyip Erdoğan.

Cel puţin trei persoane au decedat în urma incendiului care a cuprins trei etaje ale unei clădiri rezidenţiale din oraşul american Honolulu. Pompierii au avut nevoie de aproximativ patru ore pentru a stinge incendiul care a afectat clădirea Marco Polo. Presa locală relatează că incendiul ar fi pornit de la etajul 26 al clădirii, însă momentan nu se cunoaşte cauza incidentului. Manuel Neves, şeful serviciului de pompieri din oraş, a anunţat că echipele de salvare continuă să inspecteze clădirea.

Blocul de 36 de etaje a fost construit în anul 1971, înainte ca administraţia locală să impună dotarea cu sisteme de aspersoare în cazul imobilelor nou construite. Oficialii locali au explicat că incendiul nu s-ar fi răspândit dacă blocul ar fi avut aspersoare. Acest incident are loc la doar o lună după incendiul care a afectat o clădire rezidenţială din Londra, în urma căruia au decedat cel puţin 80 de persoane.

Autorităţile turce au organizat mai multe evenimente pentru a comemora tentativa eşuată de lovitură de stat militară, eveniment în urma căruia Administraţia Recep Erdogan a declanşat o amplă campanie de pedepsire a presupuşilor pucişti. Cu această ocazie, preşedintele Recep Erdogan urmează să susţină sâmbătă mai mult discursuri, la Istanbul şi Ankara, iar Parlamentul se va reuni în cursul nopţii pentru a comemora evenimentele din luna iulie a anului trecut. Guvernul a organizat şi un „marş al unităţii naţionale” pe un pod din Istanbul unde puciştii au deschis focul asupra civililor care protestau faţă de tentativa de lovitură de stat. Erdogan va avea un discurs în Parlament după miezul nopţii, marcând momentul în care clădirea legislativului de la Ankara a fost bombardată.

SPORT

Şase jucătoare din România iau startul în calificările turneului WTA de la Bucureşti, programat în perioada 15-23 iulie, la Arenele BNR: Georgia Crăciun (wildcard), Alexandra Cadanţu, Nicoleta Dascălu, Mihaela Mărculescu (wildcard), Cristina Dinu şi Alexandra Dulgheru. Georgia Crăciun a câştigat primul meci disputat la vârsta de 18 ani: 7-5, 6-1 cu franţuzoaica Harmony Tan (370 WTA). Brăileanca a deschis, practic, ediţia 2017 a turneului de la Bucureşti pe Terenul Central, unul semipermanent, construit din nou pe terenurile alăturate, 2 şi 3, ale complexului din Parcul cu Platani.

A fost armonie în jocul româncei cu şase titluri ITF la simplu şi dublu în acest sezon: a reuşit break în primul game al meciului şi, după un set echilibrat, cu răsturnări de scor, românca de 18 ani s-a impus în faţa franţuzoaicei de 19 ani, cu 7-5, după 49 de minute de joc. Setul doi a curs total diferit: franţuzoaica şi-a apărat serviciul în primul game, a pus primul joc pe tabelă, însă de aici, nu a mai reuşit să puncteze. Georgia Crăciun a câştigat şase game-uri consecutive, punând punct meciului, 7-5, 6-1, după o oră şi 22 de minute de la primul serviciu. Pentru calificarea pe tabloul principal, Georgia Crăciun mai are nevoie de alte două victorii. Următoarea ei adversară va fi învingătoarea meciului dintre olandeza Arantxa Rus (157 WTA) şi estonianca Kaia Kanepi (549 WTA).

Ambiţia asiaticilor e arhicunoscută în sport. Mulţi dintre ei reuşesc să performeze în diferite discipline individuale, dar, mai mult, ochii oblici au reuşit în ultimul timp să clipească vesel şi în urma unor rezultate meritorii în sporturile de echipă. România a avut şansa – poate fi spus şi aşa – să-l primească pentru a-şi face stagiatura în sport pe unul dintre cei mai buni mijlocaşi străini care au evoluat în Liga 1. Takayuki Seto, campion cu Astra, a făcut o reverenţă în faţa celor care i-au cizelat tehnica în România, şi a dat înapoi triplu: spectratorilor, antrenorilor, fanilor, întregului fotbal românesc.

Takayuki Seto (31 de ani, 5 februarie 1986), japonez născut la Nagoya, a venit în România în 2007 şi a evoluat pentru CSM FC Ploieşti, devenit apoi Astra Ploieşti şi ulterior Astra Giurgiu, încă din Liga 3 şi a promovat în Liga 1, ca în anul 2016 să devină campion cu echipa finanţată de Ioan Niculae şi antrenată de Marius Şumudică. Mijlocaşul nipon a evoluat pentru actuala Astra timp de 9 sezoane consecutive, i-a fost căpitan, iar în ianuarie 2016 a plecat în Turcia la Osmanlispor, acolo unde nu s-a integrat şi a revenit sub formă de împrumut la Giurgiu. În ultimul sezon şi jumătate a evoluat tot pentru Astra, iar în această vară a revenit la Osmanlispor, club faţă de care este legat contractual încă un an.

Seto vrea să se întoarcă la Astra şi îşi negociază un nou împrumut la clubul pentru care a evoluat inclusiv în Europa League sau preliminariile Champions League. În cele 11 sezoane (10 ani) în care a jucat pentru Astra, Takayuki Seto şi-a trecut în CV de la promovarea în Liga 3 până în Liga 1, cât şi titlul de campion în sezonul 2015/2016, Cupa României în 2013/2014 sau Supercupa României în 2014/2015 şi 2016/2017. La juniori a evoluat pentru Nagoya FC, Aichi Atsuta High School FC, Aichi New Waves (futsal), OSFC, T.T.CHOPPAR (toate patru din Japonia), Avaí, Corinthians şi Portuguesa-RJ (toate trei din Brazilia). La seniori a jucat doar pentru Astra şi Osmanlispor.

FCSB nu a reuşit deocamdată să aducă un fundaş central, cel mai aşteptat transfer al verii în tabăra roş-albastră. FCSB debutează în noua ediţie de campionat duminică seară contra celor de la Voluntari, iar Dică cere un stopper cu atât mai mult cu cât roş-albaştrii se aşteaptă la un parcurs cât mai lung şi în cupele europene. Fundaşul central ar putea să nu fie ultimul transfer al FCSB-ului în această perioadă de mercato. Dică nu exclude posibilitatea ca până la închiderea feresterei de transferuri să mai vină şi alţi fotbalişti.

Andrei Vlad a venit de câteva zile la FCSB şi deja s-a ales cu o poreclă: ‘Messi al portarilor’. Conducerea FCSB este extrem de impresionată de calităţile tânărului goalkeeper, însă Nicolae Dică este mai rezervat. Antrenorul roş-albaştrilor este de părere că suporterii trebuie să aibă răbdare cu portarul în vârstă de 19 ani, iar acesta nu va fi forţat. Deocamdată nu se pune problema înlocuirii lui Niţă în formula de start. Transferul lui Vlad de la Craiova la FCSB a fost una dintre mutările care au ţinut capul de afiş al perioadei de mercato din România. Tânărul fotbalist a refuzat prelungirea contractului cu formaţia olteană, motiv pentru care a fost ameninţat cu o suspendare drastică. În cele din urmă, CS U Craiova şi FCSB au ajuns la un numitor comun în privinţa mutării, iar Marcel Popescu, preşedintele Craiovei, a declarat că Vlad a fost victima impresarilor cu care a colaborat.

Vacanţa s-a terminat pentru jucătorii din Liga 1. Primul meci al sezonului s-a desfăşurat vineri seară, CS U Craiova reuşind să câştige meciul cu CSM Poli Iaşi, scor 2-0. FCSB intră în competiţie duminică seară, primul adversar fiind FC Voluntari. Constantin Budescu speră să debuteză cu dreptul la noua sa echipă şi să-şi ajute noii coechipieri să îşi îndeplinească obiectivele. Budescu a dezvăluit că noul antrenor al roş-albaştrilor, Nicolae Dică, nu i-a cerut nimic în mod special şi îl va folosi pe acelaşi post pe care îl juca şi Şumudică la Astra. În preliminariile UEFA Champions League, FCSB va juca împotriva celor de la Viktoria Plzen, teoretic unul dintre cei mai accesibili adversari pe care îi putea întâlni. Budescu avertizează că roş-albaştrii nu vor avea însă o dublă uşoară.

În urmă cu o săptămână, transferul lui Olimpiu Moruţan era ca şi realizat. Valeriu Iftime şi Gigi Becali s-au întâlnit, au negociat şi s-au înţeles în privinţa preţului şi a procentelor dintr-un viitor transfer. Ulterior, cei de la FC SB nu au mai fost de acord iar Becali a declarat că Dică şi Mihai Stoica nu îl mai vor pe Moruţan. Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, spune că există interes pentru Olimpiu Moruţan de la mai multe cluburi din străinătate dar în mod cert nu va pleca până în iarnă.

Concordia Chiajna – ACS Poli Timişoara, ora 18:30, este primul meci al zilei de sâmbătă şi a doua confruntare din noua stagiune. Cele două formaţii sunt echipele care s-au salvat de la retrogradare pe ultima sută de metri a sezonului trecut. Concordia a fost sigură de prezenţa în prima ligă şi pentru acest an abia după ultima etapă a ediţiei trecut de campionat, în timp ce ACS Poli Timişoara a mers la baraj şi a trecut de rivalii de la UTA Bătrâna Doamnă. Niciuna dintre cele două echipe nu a efectuat modificări la nivelul băncilor tehnice în perioada de vară, însă ambele au schimbat masiv la nivelul loturilor. Concordia s-a despărţit de 7 jucători şi a adus 8, în timp ce Timişoara a renunţat tot la 7 fotbalişti, dar a adus nu mai puţin de 11.

Războiul continuă după ce Halep a fost eliminată de Konta, scor 6-7, 7-6, 6-4 în sferturile turneului de la Wimbledon! Dacă Simona a fost nemulţumită de comportamentul Johannei, care a stat prea mult la vestiare în pauza dintre seturi, românca primeşte la rândul ei critici dure din cauza ţipetelor pe care le-a scos după lovirea mingii. Britanicii au pus tunurile pe Simona Halep, despre care spun că încalcă regulamentul în ultima vreme! Fanii, dar şi unii jurnalişti consideră că jucătoarea noastră a început să ţipe mai tare decât Şarapova sau Azarenka, două jucătoare recunoscute pentru faptul că scot zgomote excesive, ce ating un nivel ridicat de decibeli.

Gil Roberts, campion olimpic la proba de ştafetă 4×400 de metri, a scăpat de acuzaţiile de dopaj. Atletul american a motivat a picat testul doping pentru că… ar fi fost sărutat de prietena sa. Roberts, în vârstă de 28 de ani, a fost depistat pozitiv pe 24 martie cu probenecid. Agenţia Americană Antidoping a anunţat că sportivul a fost contaminat de prietena sa, astfel că Roberts a fost achitat. Alex Salazar, prietena lui Roberts, se trata pentru o infecţie a sinusurilor, iar medicamentele pe care le folosea conţineau probenecid.

CS U Craiova a debutat cu o victorie în noul campionat, elevii lui Devis Mangia reuşind să se impună cu 2-0 în faţa celor de la CSM Poli Iaşi în prima partidă a noii stagiuni. Tehnicianul italian s-a declarat mulţumit de prestaţia jucătorilor săi din primul meci oficial al sezonului şi promite fanilor olteni o dublă manşă spectaculoasă în confruntarea cu AC Milan. CS U Craiova, la debutul în cupele europene, va juca împotriva celor de la AC Milan în turul trei preliminar al Europa League. Oltenii vor avea de înfruntat echipa care a cheltuit cel mai mult pe transferuri în această vară.

Galatasaray este la un pas de un rezultat ruşinos în preliminariile Europa League. Turcii sunt foarte aproape de o eliminare prematură din competiţie după ce au fost învinşi în tur cu 2-0 de modesta formaţie suedeză Ostersunds FK. Fanii turci au înnebunit după acest rezultat şi au declanşat o campanie uriaşă pe reţelele de socializare, campanie ce poate fi identificată după hashtag-ul #remediulLuce. Suporterii lui Galatasaray s-au mobilizat şi cer la unison ca Igor Tudor să fie demis de la conducerea tehnică în cazul în care va rata calificarea, iar în locul său să fie adus românul Mircea Lucescu.

Roger Federer (5 ATP) şi Marin Cilic (6 ATP) îşi vor disputa finala masculină a ediţiei 2017 a Wimbledonului. Croatul a trecut în patru seturi, scor 6-7(6), 6-4, 7-6(3), 7-5, de Sam Querrey (28 ATP), iar Roger Federer (5 ATP) şi-a continuat parcursul fără set pierdut în faţa lui Tomas Berdych (15 ATP). Elveţianul va juca a 11-a finală, pentru titlul cu numărul 8 la Londra. Roger Federer continuă cursa cu istoria, sau mai bine spus – cursa lui solitară de a rescrie istoria sportului alb. Duminică, la capătul meciului de titlu, cei doi jucători prezenţi la ceremonia de premiere vor avea împreună un total de 20 de titluri de Mare Şlem. Elveţianul va juca a 11-a finală de Wimbledon, pentru un al 19-lea trofeu de Mare Şlem, împotriva unui jucător cu serviciu uriaş, dar cu un singur succes în palmares până la acest moment.

Monica Niculescu şi Hao-Ching Chan (favorite 9 pe tabloul de dublu) au câştigat dramatic, cu 9-7 în decisiv, semifinala a doua din proba de dublu feminin în faţa perechii formate din Makoto Nimomiya (62 WTA la dublu) şi Renata Voracova (58 WTA la dublu) şi vor juca MAREA FINALĂ cu Elena Vesnina şi Ekaterina Makarova (favoritele 2 ale competiţiei). Sportiva din Slatina devine astfel, la 29 de ani, doar a doua româncă ajunsă într-o finală de turneu de Mare Şlem la dublu feminin, după Virginia Ruzici (titlu la Roland Garros şi finală la Wimbledon în 1978, cu Mima Jausovic).

Într-o zi mare pentru tenisul românesc, în care Monica Niculescu luptă pentru titlu în proba de dublu de la Wimbledon, ne facem încălzirea cu o altă finală care se anunţă extrem de încinsă! De la ora 16:00, Garbine Muguruza ţinteşte primul trofeu al carierei la Wimbledon, dar îi stă în cale o tenismenă care de-a lungul timpului a scris istorie pe iarba londoneză. Venus Williams, cvintuplă campioană la Wimbledon, este jucătoarea cu care iberica îşi va măsura forţele într-un veritabil blockbuster.

Muguruza se confruntă cu Williams pentru a 5-a oară, istoria meciurilor directe fiind de partea veteranei din SUA, scor 3-1! Ultimul meci a fost adjudecat însă de spanioloaică, 6-2, 3-6, 6-2 în sferturi la Roma 2017 (zgură). Miza financiară a finalei este una colosală, campioana urmând să plece acasă cu un cec în valoarea de 2,5 milioane de euro. Garbine atacă al doilea titlu de Grand Slam al carierei, după ce a mai triumfat la Roland Garros 2016, în timp ce Venus Williams poate câştiga al 8-lea turneu major.

Nici o jucătoare din România nu a mai cucerit un turneu de Grand Slam de la Virginia Ruzici încoace (a triumfat în ambele probe de la Roland Garros 1978), astfel că Monica Niculescu se află la un pas de o performanţă uriaşă! Monica, în echipă cu Hao-Chin Chang, dispută finala de la dublu, în jurul orei 20:00, contra rusoaicelor Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. Meciul pe care îl aşteptăm cu sufletul la gură este ultimul de pe arena centrală, după finala feminină şi finala de dublu masculin.

FC Botoşani a realizat vara aceasta şase transferuri, în mare parte fiind vorba de jucători de profil ofensiv. Dintre cei şase jucători veniţi la FC Botoşani, doi sunt argentinieni. Clubul FC Botoşani i-a prezentat pe cei şase jucători transferaţi în această vară. Este vorba de mijlocaşul Jonathan Emanuel Rodriguez (27 ani) şi atacantul Esteban Ciaccheri (23 ani), portarul Eduard Pap de la ASA Tg. Mureş, mijlocaşul Marian Târşa de la Poli Iaşi, mijlocaşul de bandă Tiberiu Serediuc de la Concordia Chiajna şi atacantul Daniel Popa de la Dinamo.

Antrenorul Costel Enache s-a arătat mulţumit de modul cum s-au pregătit jucătorii transferaţi în această vară iar unii dintre ei au şanse de a debuta contra formaţiei CFR Cluj, în meciul programat luni, de la ora 21.00, pe stadionul Municipal. În ceea ce îi priveşte pe argentinieni, Costel Enache spune că încă nu sunt pregătiţi pentru a juca 90 de minute. Dacă Esteban Ciaccheri a făcut pregătirea alături de lotul botoşănean Rodrigues este venit de numai două zile. Esteban încă nu este legitimat dar oficialii clubului speră ca acesta să aibă drept de joc în partida de luni şi să poată fi inclus în lot.

PROGNOZA METEO
15 Iulie 2017

Vremea va deveni în general instabilã în regiunile nordice, nord-estice și centrale, precum și în zonele de deal și de munte din restul țãrii, unde, în special dupã orele amiezii, înnorãrile vor fi temporar accentuate, iar aversele și descãrcãrile electrice vor fi frecvente. Pe arii restrânse cantitãțile de apã vor depãși 20…30 l/mp și va cãdea grindinã. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorãri seara și noaptea când astfel de fenomene se vor semnala local și la cote mai reduse. Vântul va avea unele intensificãri în sud-estul țãrii și în extremitatea de vest, dar de scurtã duratã și asociat instabilitãții atmosferice, fiind posibile izolat vijelii. Valorile de temperaturã vor caracteriza o vreme rãcoroasã în nord, în nord-est și parțial în centru; cele maxime se vor încadra între 20…22 de grade local în Maramureș, Moldova și estul Transilvaniei și 30…32 de grade în sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 8 și 18 grade.

Bucuresti

Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre searã, dar mai ales în cursul nopții când vor fi averse, posibil însoțite de descãrcãri electrice. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximã va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 15…17 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *