Stiri pe scurt 15 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 15 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 15 ianuarie. În 1850, s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (d. 15 iunie 1889). Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Pe 15 ianuarie, autorităţile trebuie să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

„Eminescu Remixed”, un performance de modelaj în zăpadă şi ilustraţie din opera poetului, dar şi programe de televiziune în care actorii români recită din lirica eminesciană vor marca Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2017. Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora” – Sala Radio din Bucureşti va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhutiu şi Matei Rogoz.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale, actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu. Cu acelaşi prilej, pentru a marca 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, Bucureşti – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondenţă cu timbru imprimat. Totodată, de Ziua Culturii Naţionale, se va desfăşura Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, care va avea loc de la ora 16.00, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti. În secţiunea Tânărul Poet al anului 2016 sunt nominalizate cărţi scrise de Rita Chirian, Sorin Despot, Matei Hutopila, Radu Niţescu, Alina Purcaru şi Alex Văsieş, iar pentru secţiunea Tânărul Prozator al anului 2016 sunt nominalizate cărţi semnate de Flavius Ardelean, Tudor Ganea şi Vlad Roman.

Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor se va reuni, pentru a se pronunţa prin vot asupra constituirii Comisiei de anchetă a rectificărilor bugetare din 2016, dar şi asupra constituirii a trei comisii comune – de control SRI, SIE şi a revoluţionarilor din 1989. Constituirea Comisiei de anchetă parlamentară a fost solicitată în mod direct de liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi priveşte „efectuarea unei anchete comune de către Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificate condiţiile în care s-a realizat rectificarea Bugetului de stat, din august şi noiembrie 2016, de către Guvernul României din acea perioadă”.

Două persoane au decedat şi patru au fost rănite în urma coliziunii dintre un autoturism şi o dubă, accidentul producându-se pe DN1A, pe raza comunei Măneciu. Trei persoane sunt inconştiente, la faţa locului intervenind elicopterul SMURD. Potrivit Poliţiei Prahova, impactul a avut loc între un autoturism şi o dubă care apoi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Poliţiştii au deschis o anchetă.

Jandarmii montani şi salvamontiştii din Azuga au recuperat, şapte persoane rătăcite în munţii Gârbovei, turiştii fiind, la ora transmiterii acestei ştiri, coborâţi spre staţiune. Jandarmii montani şi salvamontiştii au răscolit Parângul în căutarea a doi tineri care au sunat după ajutor, anunţând că s-au rătăcit în Vârful Parângul Mic, cei doi fiind găsiţi, după mai multe ore, în apa unui râu, uzi şi obosiţi. Doi tineri, fraţi, domiciliaţi în municipiul Petroşani, cu vârste de 28, respectiv 17 ani, au plecat, sâmbătă, cu placa de snowboard şi s-au rătăcit. Sâmbătă seara, cei doi au sunat la Salvamont şi au anunţat că s-au rătăcit în zona Vârful Parângul Mic. Salvamontiştii i-au chemat pe jandarmii montani din staţiunea Parâng în ajutor şi împreună au pornit către zona respectivă, aflată în afara domeniului schiabil.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, sărbătoreşte Ziua Culturii Române cu un fragment din „Scrisoarea I”, de Mihai Eminescu, pe care îl recită într-o înregistrare publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei.În înregistrarea publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, ambasadorul britanic declamă: „La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă/Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă”. Pasajul din „Scrisoarea I” de Mihai Eminescu pe care îl recită ambasadorul Paul Brummell se încheie astfel: „De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute/Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute/Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,/Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit”.

Cumpărătorii iPhone ar putea da în judecată Apple, acuzând compania că monopolizează piaţa pentru aplicaţii iPhone, prin faptul că nu le permite utilizatorilor să le achiziţioneze din afara aplicaţiei App Store, ceea ce duce la preţuri mai mari. Curtea de Apel din Statele Unite a reluat cererea legală depusă în 2012 care vizează practicile Apple de a permite utilizatorilor de iPhone să utilizeze doar aplicaţii achiziţionate de pe App Store. Un grup de utilizatori iPhone au intentat un proces, susţinând că practicile firmei din Cupertino, California, erau necompetitive.

Apple a susţinut că utilizatorii nu au capacitatea de a aduce în instanţă problema, deoarece aceştia au cumpărat aplicaţii de la dezvoltatori, iar Apple doar închiriază spaţiu acelor dezvolatori. Dezvoltatorii au plătit o parte din profit către Apple în schimbul dreptului de a vinde în App Store. O instanţă inferioară i-a dat câştig de cauză companiei Apple, dar judecătorul William A. Fletcher a decis ca utilizatorii iPhone cumpără aplicaţii direct de la Apple, ceea ce permite utilizatorilor iPhone dreptul de a face o cerere legală împotriva Apple.

PNL este un partid „rănit”, o formaţiune care se află pusă acum, după o înfrângere dureroasă la alegerile parlamentare, în faţa momentului 0 al adevărului, un moment în care nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu ar putea veni să impună pe cineva în poziţia de lider, este de părere fostul preşedinte liberal şi, ulterior, fost lider al PDL, Theodor Stolojan. Politicianul face o analiză dură a motivelor care i-au adus pe cei de la PNL în acest punct şi, mai ales, a relaţiei pe care partidul a avut-o pe durata campaniei electorale cu fostul premier Dacian Cioloş, despre care spune că, dacă îşi doreşte cu adevărat să facă politică, atunci n-ar trebui să aibă nicio ezitare în a se alătura PNL-ului.

În calitate de membru, însă, pentru că, formaţiunea nu va accepta atât de uşor ca cineva să vină direct la conducere. Dacă înainte de scrutinul parlamentar lucrurile ar fi fost, poate, mai simple, acum Dacian Cioloş trebuie să vină în partid fără pretenţii, să-şi facă o echipă şi să muncească pentru a câştiga încrederea membrilor, întrucât nu va primi nimic pe tavă, de-a gata, a mai spus fostul lider liberal. În plus, un viitor mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni va depinde „categoric” de evoluţia PNL din următorii ani, pentru că şeful statului va trebui să aibă în spate o forţă politică ce nu va fi cu siguranţă PSD-ul, iar pentru partid nu este de dorit ca Iohannis să facă atunci o altă opţiune, a conchis Stolojan.

Peste 1.200 de unităţi poşatale şi 720 de unităţi bancare din ţară au fost verificate de poliţişti în ultimele patru luni ale anului trecut, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 300.000 de lei pentru nereguli grave pe linia de protecţie şi pază. Prin Direcţia de Ordine Publică, în ultimele patru luni ale lui 2016, Poliţia Română a controlat mii de unităţi bancare, instituţii de creditare, case de amanet, unităţi poştale, staţii de carburanţi, spaţii comerciale mari, săli de jocuri de noroc, firme de pază, pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile din domeniul pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor. În urma verificărilor, în 881 de cazuri au fost sesizate nereguli şsi s-au aplicat amenzi de peste 1.600.000 de lei. Din această sumă, 301.800 de lei au fost amenzile aplicate unităţilor poştale şi unităţilor bancare unde nu erau respectate măsurile de protecţie a bunurilor.

De Ziua Culturii Naţionale, diplomaţii Ambasadei Franţei vă oferă un cadou, care sperăm să vă aducă zâmbetul pe buze: celebra poezie „Iarna pe uliţă” de George Coşbuc”. În înregistrarea distribuită pe contul de Facebook al Ambasadei, ambasadorul François Saint-Paul şi alţi membri ai reprezentanţei diplomatice recită, cu zâmbet larg, din poezia „Iarna pe uliţă”, în decorul de iarnă din Bucureştiul acoperit de omăt.

Răspunderea pentru căderile de ţurţuri sau de alte materiale de pe clădiri este a proprietarilor acestora, iar pagubele astfel provocate trebuie recuperate de la ei, avertizează brokerii de asigurări. De cealaltă parte, proprietarii ar trebui să-şi încheie – pe lângă asigurarea obligatorie PAD – şi o poliţă de asigurări pentru daune provocate terţilor de către acea clădire. „Orice companie de asigurări are astfel de poliţe, care se încheie tocmai pentru cazurile în care cad ţurţuri sau alte materiale şi provoacă pagube. Este ca şi RCA la maşini, pentru că şi clădirile pot provoca pagube terţilor.

Ce trebuie făcut în cazul în care căderea de ţurţuri a provocat o daună? „Primul pas este chemarea Poliţiei din arondismentul unde se află clădirea, organul de ordine publică urmând să încheie un proces-verbal de constatare. Cu acest document, păgubaşul se poate îndrepta, în instanţă, împotriva proprietarului clădirii, pentru a-i cere despăgubiri. Dacă maşina este asigurată „CASCO Full”, atunci asigurătorul plăteşte repararea maşinii avariate de ţurţuri (sau de alte materiale) şi îşi recuperează sumele de la proprietarul clădirii, dar dacă asigurarea maşinii este doar RCA, atunci proprietarul maşinii trebuie să acţioneze pe cont propriu. La fel şi în cazul vătămării corporale a unei persoane. În orice situaţie, trebuie chemată Poliţia la faţa locului, pentru constatarea evenimentului.

Utilizatorii de internet fac numeroase greşeli când aleg parolele pentru diferite conturi, cele mai frecvente fiind folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi, alegerea unei parole simpliste şi păstrarea într-un loc nesigur a acesteia. O altă greşeală a utilizatorilor este că folosesc parole simpliste, uşor de dedus. Mai mult, unii dintre utilizatori păstrează parolele într-un loc nesigur, făcând, astfel, inutilă ideea de parolă, indică rezulatatele cercetării Kaspersky Lab – o companie globală de securitate cibernetică. Aproape una din cinci persoane (18%) s-a confruntat cu o tentativă de spargere a conturilor, dar puţine au setat parole eficiente. De exemplu, doar o treime (30%) din utilizatorii de internet au parole diferite pentru fiecare cont online, în timp ce o persoană din zece foloseşte aceeaşi parolă pentru toate conturile sale online.

În judeţul Neamţ, traficul rutier este întrerupt pe DN15B Târgu-Neamţ – Poiana Largului, în zona Pipirig, din cauza unui accident în care au fost implicate o autoutilitară şi un microbuz. Conform primelor informaţii, autoutilitara a intrat pe contrasens. Cauza probabilă a fost oboseala la volan. Un alt accident a avut loc pe DN1 Ploieşti – Sinaia, în zona Posada (la kilometrul 114+600), judeţul Prahova, traficul desfăşurându-se îngreunat timp de aproximativ o oră. În accident au fost implicate două maşini, una dintre acestea intrând pe sens opus. Cauza probabilă a fost neadaptarea vitezei în condiţii de carosabil umed.

În judeţul Brăila, din cauza ceţii, vizibilitatea scade sub 100 de metri în zona municipiului Brăila, pe DN21 şi DN2B, inclusiv pe centura municipiului Brăila. Le recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată, să mărească distanţa în mers, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire (dacă este cazul, şi pe cele de ceaţă).

Fiul unui magistrat craiovean a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, într-un dosar instrumentat de DIICOT Craiova şi care vizează traficul de droguri. Dispune emiterea, de îndată, a mandatelor de arestare preventivă pentru fiecare dintre inculpaţii Lazăr Andrei, Ioan Valentin Costinel, Stan Costinel Cristi, Stan Gheorghe, Drăgan Raul Cristian, Mitru Cezar Lovin, Cojocaru Cornel George, Cioc Andrei şi Bereanu Bogdan Alexandru. În cazul altor patru persoane, suspecte în acest dosar, s-a luat măsura controlului judiciar.

Declaraţiile fiscale se pot depune în continuare la sediile administraţiilor fiscale, deşi fostul preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş anunţase că formatul de hârtie va fi complet eliminat de la începutul acestui an. Surse din cadrul ANAF au precizat, că nu există cadrul legal pentru ca declaraţiile pe care contribuabilii trebui să le depună la Fisc să fie doar în format electronic. Pentru a putea depune online declaraţiile este nevoie de semnătură electronică, care este eliberată de firme specializate la tarife începand de la 45 de euro si la care se adaugă costurile de reînnoire anuală a semnăturii respective. Deoarece până pe 25 ianuarie trebuiesc depuse mai multe tipuri de declaraţii fiscale, in aceasta perioada se formează cozi la sediile administraţiilor fiscale.

Precipitaţiile sub formă de ninsoare şi vântul puternic revin, în Banat,Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cu intensitate mare în partea de sud, în judeţele din Lunca Dunării. În contextul avertizărilor făcute de meteorologi, pregătiri se fac şi la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Forţele de intervenţie în cazuri de urgenţă susţin că sunt pregătite la nivelul fiecărui judeţ unde s-ar putea instala o astfel de situaţie. Poliţiştii le recomandă pietonilor să aibă atenţie sporită în caz de viscol, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului, şi să se asigure înainte de traversarea drumurilor.

Românul, care a furat diamante şi inele placate cu diamante dintr-o bijuterie elveţiană din Paris, s-a prezentat ca fiind gemolog şi a cerut să examineze piesele, însă a returnat o cutie asemănătoare şi a plecat cu bijuteriile în valoare de cinci milioane de euro. În data de 30 decembrie, George Ploscaru a intrat într-un showroom privat al unei mărci elveţiene de bijuterii din Paris, recomandându-se drept gemolog, sub numele de “Mizrahi”. Românul s-a arătat interesat de examinarea a două diamante în stare brută şi două inele placate cu diamante în vederea achiziţionării. Vânzătorul i-a prezentat bijuteriile, care se aflau într-o cutie, iar după o presupusă examinare, românul i-a restituit o altă cutie, asemănătoare, furând cutia originală. Operaţiunea era bine pusă la punct, iar bărbatul era ajutat şi de doi cetăţeni sârbi.

După 146 d ani, cortina Circului Ringling Bros. and Barnum & Bailey coboară pentru ultima oară cu spectacolul „The Greatest Show on Earth”, ce va avea loc în luna mai. Decizia de a închide circul iconic american a survenit în urma mai multor factori, au declarat directorii companiei. Printre motive figurează numărul scăzut al spectatorilor, combinat cu costurile ridicare de întreţinere, schimbarea gustului publicului şi luptele continue cu grupurile care susţin drepturile animalelor. Compania a făcut publică decizia printre angajaţii circului după spectacolele din Orlando şi Miami.

Trezoreria SUA a făcut publică recent o nouă monedă de aur care o înfăţişează pe celebra Lady Liberty drept o femeie de culoare, pentru prima dacă în istoria americană. Plecând de la modelele clasice produse anterior, noua monedă o înfăţişează pe Lady Liberty ca pe o femeie de culoare care poartă o coroană din stele. Moneda este inscripţionată cu „1792”, anul în care a fost înfiinţată Monetăria SUA, „2017” şi „Încrederea e doar în Dumnezeu (In God We Trust)”. Reversul monedei arată un „vultur puternic şi îndrăzneţ în zbor”.

O bonă chineză care lucra în statul american Minnesota şi nu cunoştea limba engleză fiind vorbitoare doar chineza, le-a dezvăluit detalii şocante poliţiştilor care au adus cu ei un translator. Femeia le-a spus poliţiştilor că a fost bătută, ţinută flămândă şi ameninţată cu moartea de angajatorul său, fiind obligată de asemenea să meargă în patru labe şi să îşi mănânce propriul păr. La spital, medicii au descoperit că femeia are mai multe coaste rupte, dar şi sternul dislocat. Angajatoarea femeii, o chinezoaică în vârstă de 35 de ani, a apărut în faţa judecătorilor, fiind acuzată de trafic de persoane, privare de libertate şi violenţă. Incidentul a şocat comunitatea din Woodbury, una dintre cele mai liniştite, dar şi bogate din statul respectiv. De altfel, casa femeii acuzate este cotată la 539.000 de dolari.

BBC urmează să desemneze o echipă care să monitorizeze şi demascheze ştirile care răspundesc informaţii false în mod deliberat pe reţelele de socializare. În contextul îngrijorărilor survenite în spaţiul public cu privire la creşterea numărului de informaţii false, distribuite în mediul online, redactorul-şef, James Harding, i-a comunicat echipei sale că BBC va juca un rol în combaterea minciunilor, distorsionărilor şi exagerărilor din social media. Procesul de monitorizare şi implicare ar urma să fie unul permanent, demarat de un grup care va urmări să identifice ştirile false, răspândinte larg pe reţelele de socializare.

Echipa de la BBC, care va coordona acest demers, se va concentra pe conţinutul care este, în mod vizibil, fabricat cu intenţia de a induce în eroare publicul că a fost produs de o agenţie de presă recunoscută pentru calitatea informaţiei promovate. Decizia de combatere a ştirilor false vine într-un context sensibil, în care au loc numeroase dezbateri cu privire la veridicitatea informaţiei care circulă în mediul online. Accentul pe care BBC vrea să îl pună în combaterea informaţiilor false, distribuite pe reţelele de socializare, face parte dintr-un amplu demers al postului britanic de televiziune de a „încetini” realizarea materialelor jurnalistice, pentru a apela mai mult la analiză şi expertiză.

Ministrul de Externe al Chinei a declarat că principiul statului unitar chinez reprezintă fundamentul politic al relaţiilor dintre SUA şi China şi a solicitat statului american să recunoască sensibilitatea în privinţa subiectului Taiwanului. Declaraţiile sale reprezintă un răspuns direct în faţa remarcilor preşedintelui ales Donald Trump, care a declarat în cadrul unui interviu pentru publicaţia americană Wall Street Journal că politica statului unitar chinez este negociabilă.

Încă din 1979, SUA a recunoscut statul taiwanez ca aparţinând Chinei, dar Trump a stârnit un protest diplomatic din partea Beijingului acceptând un telefon din partea preşedintelui Taiwanului, prin care era felicitat pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. China a avertizat anterior viitoarea Administraţie Donald Trump că orice încercare de contestare a politicii statului unitar chinez riscă să afecteze pacea în Strâmtoarea Taiwan.

Un summit internaţional în care se vor iniţia tratative de pace între Israel şi Autoritatea Palestiniană are loc în capitala franceză, Paris. Delegaţi din peste 70 de state sunt aşteptaţi să-şi reitereze susţinerea faţă de soluţia coexistenţei a două state pentru a rezolva conflictul de peste două decenii. Autoritatea Palestiniană a salutat efectuarea acestei întrevederi, în vreme ce Israelul nu a participat, acuzând faptul că aceasta este o iniţiativă antiisraeliană. Ultima rundă a unor tratative de pace directe a avut loc în aprilie 2014, aceasta eşuând. Israel şi Autoritatea Palestiniană nu au fost invitate la întrevedere, ele urmând a fi înştiinţate în privinţa concluziilor summitului.

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA a fost invitată de Moscova să participe la negocierile în privinţa conflictului sirian ce vor avea loc în capitala Kazahstanului, Astana. Negocierile sunt programate să aibă loc la sfârşitul lunii ianuarie în Astana şi la acestea vor participa reprezentanţi ai Rusiei, Siriei, Turciei şi Iranului. Potrivit ziarului american Us Daily, ce a citat un oficial anonim din echipa de tranziţie a lui Donald Trump, ”invitaţia” a fost înaintată lui Michael Flynn, propus consilier naţional de securitate în noua conducere de la Washington şi a avut loc pe 28 decembrie prin intermediul unui apel telefonic efectuat de Serhei Kislyak, ambasadorul rus în SUA.

Poliţia belgiană a arestat trei persoane în timpul unei operaţiuni teroriste care a avut loc în centrul capitalei belgiene Bruxelles. În cursul serii de sâmbătă anchetatorii au efectuat patru raiduri în cartierul Molenbeek. În urma acestora nu au fost descoperite niciun fel de arme sau materiale explozibile, dar au fost arestate trei persoane pentru a fi interogate. Ine Van Wymeersch nu a oferit mai multe detalii în privinţa persoanelor arestate, însă a precizat că Parchetul va transmite duminică dacă cei trei suspecţi vor rămâne în detenţie. O serie de persoane care au luat parte la atentatele din Paris din 13 noiembrie 2015, dar şi la cele din Bruxelles de pe 22 martie 2016, revedendicate de SI, erau originare din Molenbeek, o diviziune teritorială săracă din capitala belgiană.

SPORT

Mărirea la 48 a numărului de echipe de la turneul final al Cupei Mondiale, consfinţită în Comitetul FIFA de marţi, 10 ianuarie 2017, şi care va intra în vigoare începând cu ediţia din 2026, ar fi, cel mai probabil, insuficientă pentru ca România să se califice chiar dacă „expandarea“ ar deveni operabilă începând chiar de la turneul de anul viitor, din Rusia. Până şi cele mai optimiste variante luate în calcul, aplicate la datele pe care le cunoaştem azi, arată că ar fi nevoie ca FIFA să mărească turneul final la minimum 80 de echipe, pentru ca tricolorii, în starea în care sunt acum, să „prindă“ ultimul loc calificant rezervat Europei.

Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, începe în noaptea de duminică spre luni. Simona Halep, cap de serie numărul 4 şi locul 4 în clasamentul WTA, va deschide practic competiţia. Românca va juca împotriva lui Shelby Rogers (USA, 57 WTA) într-o partidă programată să înceapă la ora 02:00, ora României. Halep este încrezătoare înaintea startului turneului şi speră să nu repete episodul din anul trecut când a fost eliminată încă din primul tur de chinezoaica Zhang Shuai. Simona a mai jucat împotriva americancei o singură dată, tot în cadrul unui Grand Slam – la US Open 2015, iar constănţeanca s-a impus fără probleme, cu 6-2, 6-3.

Vlad Chiricheş mai are de aşteptat până va putea evolua din nou pentru Napoli. Antrenorul echipei, Maurizio Sarri, a hotărât să-l lase pe fundaşul român în afara lotului pentru meciul cu Pescara, din Serie A, deoarece românul nu este la 100% cu pregătirea fizică. Cu Raul Abiol revenit după ce a fost suspendat în etapa trecută, Sarri îi acordă lui Chiricheş câteva zile în plus pentru a se pune la punct cu pregătirea fizică, după ce s-a accidentat la coapsa stângă, într-un meci cu Fiorentina, terminat 3-3. Iar problemele de efectiv, pentru Sarri, nu se opresc aici. Nici Milik, atacantul venit de la Ajax nu a fost băgat în lot pentru meciul cu Pescara, în timp ce Koulibaly, Ghoulam şi El Kaddouri sunt prezenţi cu naţionalele lor la Cupa Africii.

Iustin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, este de părere că reprezentanţii Armatei nu vor reuşi în cele din urmă să înfiinţeze o echipă de fotbal şi că într-un final se va distruge brandul „Steaua”. Oficialul LPF a mai punctat faptul că disputa dintre Gigi Becali şi cei din MApN trebuie rezolvată cât mai curând pentru că e o problemă de interes naţional.

După o săptămână în care a luptat să recupereze, Emanuel Gyenes a izbutit un rezultat impresionant clasându-se pentru a treia oară în carieră în top 20-ul unei ediţii din Raliul Dakar. Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat odiseea din motorsport cu al 17 – lea timp la general şi ocupă locul 7 în clasamentul piloţilor privaţi. Al şaptelea Dakar din carieră pentru Emanuel Gyenes a debutat pe 1 ianuarie în Asuncion, Paraguay cu startul ceremonial al ediţiei 2017. De pe 2 ianuarie au început să se desfăşoare etapele şi sătmăreanul urca treptat în clasament ajungând în ziua de odihnă din La Paz, capitala Boliviei, cu al 18 – lea timp în clasamentul general.

Aceea a fost şi ziua în care organizatorii au decis să reexamineze GPS-urile primilor 20 clasaţi şi să aplice penalizări pentru o alimentare într-o zonă discutabilă. Mani s-a aflat printre cei care au primit ora de penalizare şi ajuns pe locul 29. Următoarele etape s-au transformtat într-o cursă de recuperare, iar la finalul celor două săptămâni de raliu a urcat pe podiumul de finiş, din Buenos Aires, cu al 17 –lea timp. În clasamentul rezervat piloţilor privaţi, Mani ocupă locul 7, de altfel Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakarului, se şi referă la riderul român ca la unul dintre cei mai buni piloţi privaţi din rally-raidul mondial.

Didier Drogba a ajuns la 38 de ani, dar este tentat să accepte o ultimă provocare a carierei. Brazilienii de la Corinthians insistă pentru aducerea atacantului ivorian şi speră să-l poată convinge să accepte propunerea. Sud-americanii i-au pregătit un contract valabil pe 12 luni lui Drogba, înţelegere de pe care lipseşte doar semnătura jucătorului. Drogba este liber de contract după ce în noiembrie 2016 s-a despărţit de canadienii de la Montreal Impact. Drogba a jucat de-a lungul carierei la Le Mans, Guingamp, Marseille, însă consacrarea la nivel internaţional a venit o dată cu transferul la Chelsea. A jucat pentru formaţia din Premier League în perioada 2004-2012, apoi a mai evoluat la Shanghai Shenhua şi Galatasaray. A revenit la Chelsea pentru sezonul 2014-2015 după care a urmat transferul în Major League Soccer.

Gest superb făcut de cei de la Atletico Madrid înaintea partidei cu Betis din runda a 18-a din campionatul Spaniei. Jucătorii lui Simeone nu au intrat pe teren însoţiţi de copii aşa cum se obişnuieşte, ci de cei mai în vârstă fani ai echipei care şi-au achiziţionat bilete pentru acest sezon. Atletico a câştigat meciul cu Betis disputat pe teren propriu, unicul gol al confruntării fiind marcat de Gaitan în minutul 8. În urma acestui rezultat, Atletico ocupă locul 4 în clasament cu 34 de puncte, în timp ce Betis se află pe poziţia a 14-a cu 21 de puncte.

Deportivo La Coruna încearcă să-şi întărească compartimentul ofensiv după plecarea lui Babel la Beşiktaş. Clubul la care activează şi românul Florin Andone negociază intens cu Gaël Kakuta, fostul jucător al lui Chelsea. Kakuta ar fi ajuns deja în Spania şi urmează să efectueze vizita medicală după care va semna. Kakuta a fost achiziţionat în 2016 de chinezii de la Hebei Fortune, însă doreşte să-şi rezilieze contractul cu această formaţie. Deocamdată, chinezii sunt dispuşi doar să-l lase sub formă de împrumut la Deportivo, până la finalul sezonului, după care se va mai negocia.

Paris Saint-Germain, campioana en titre din Ligue 1, a câştigat, sâmbătă, meciul jucat în deplasare cu Rennes, scor 1-0, în etapa a 20-a. La debutul în campionatul Franţei, mijlocaşul Julian Draxler a adus victoria formaţiei pariziene. Transferat de la VfL Wolfsburg, în schimbul sumei de 40 de milioane de euro, Draxler a marcat unicul gol al partidei cu Rennes, în minutul 39, după un şut plasat din marginea careului de 16 metri, jos, în stânga portarului Benoit Costil. A fost al doilea gol înscris de Julian Draxler, în tot atâtea meciuri disputate pentru PSG, după ce reuşise să puncteze şi la debut, în partida câştigată cu 7-0 împotriva formaţiei Bastia din Cupa Franţei.

Polonia şi Belarus, adversarii României din Grupa 2 de calificare la Campionatul European din 2018, nu au obţinut niciun punct în primele patru zile ale Campionatului Mondial din Franţa. Ambele reprezentative tremură chiar şi pentru calificarea în optimile de finală, fază în care teoretic ar fi trebuit să se califice fără mari probleme. Belarus a produs cea mai mare surpriză a Campionatului Mondial de până acum, în sensul negativ, după ce a pierdut în faţa statului Chile cu 32-28, într-o partidă desfăşurată în Grupa C. În atare condiţii, echipa lui Matskevich (portarul echipei Steaua) se vede nevoită să câştige cel puţin un meci cu Ungaria, Croaţia şi Germania pentru a prinde faza următoare a competiţiei.

În Grupa A, Polonia stă şi mai rău, având deja două înfrângeri. După ce a cedat cu 22-20 în faţa Norvegiei, echipa lui Duşebaev a cedat sâmbătă şi în faţa Braziliei, cu 28-24. Schimbul de generaţii pe care îl face Polonia în această perioadă după retragerea unor nume grele precum Bielecki, Szmal, fraţii Jurecki, Lijewski, etc, dar şi absenţa altor handbalişti importanţi, contează tot în sens negativ mai mult decât şi-ar fi dorit antrenorul lui Targi Kielce. Polonia mai are de jucat cu Franţa, Rusia şi Japonia, meciuri din care trebuie să obţină cel puşin 4 puncte, dar să fie avantajată şi de jocul rezultatelor pentru a se califica în optimile de finală.

FC Viitorul a câştigat, primul meci amical disputat în cadrul stagiului de pregătire din Cipru, scor 8-0, împotriva formaţiei cipriote de ligă secundă Thoi Lakatamias, informează site-ul oficial al liderului din Liga 1. Au marcat: Antonio Cruceru (6), Robert Hodorogea (13), Florin Cioablă (25), Alexandru Cicâldău (54), Răzvan Marin (65), Florin Purece (83), Gabriel Iancu (89, 90). Intrat la pauză, mijlocaşul Răzvan Marin a marcat pentru 5-0, după un şut trimis din demivoleu de la aproximativ 25 de metri, lateral dreapta, gol la care portarul advers nu a avut reacţie.

George Ganea (17 ani), fiul fostului internaţional român, Ionel Ganea, a ajuns la al patrulea gol stagional, după ce a înscris în ultimul meci câştigat 3-1, în faţa lui Frosinone. Tânărul fotbalist român evoluează pentru echipa Primavera a clubului Entella, iar sâmbătă a deschis scorul, încă din minutul 9, în faţa adversarilor de la Frosinone. În cele 11 meciuri pe care le-a disputat pentru clubul său, Ganea a marcat de patru ori, o dată în Cupa Primavera şi de trei ori în campionat. George Ganea a ajuns în Italia liber de contract, după ce s-a despărţit de Rapid, iar înainte de a evolua pentru echipa din Bucureşti a jucat şi la Universitatea Cluj U19. În acest moment, Ganea este cotat la 100.000 de euro.

PROGNOZA METEO
15 Ianuarie 2017

Vremea se va rãci și va fi ger în cursul nopții, în cea mai mare parte a țãrii. În regiunile vestice, nordice și centrale, vor fi înnorãri mai ales ziua, dar numai pe arii restrânse va mai ninge slab, îndeosebi în Maramureș, nordul Crișanei și la munte. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar în zonele joase, izolat dimineața și local noaptea, va fi nebulozitate joasã sau ceațã și trecãtor fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 și 4 grade, iar cele minime se vor situa între -20 de grade în depresiunile Carpaților Orientali și -5…-3 grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea se va rãci, devenind geroasã noaptea. Cerul va fi variabil, iar dimineața, dar mai ales în cursul nopții se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã sau fulguieli. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de -1…0 grade, iar minima va fi de -9…-10 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã pânã în jurul valorii de -14 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *