Stiri pe scurt 15 Ianuarie 2016

Stiri pe scurt  15 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 15 ianuarie. În 1850, s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (d. 15 iunie 1889),1879, s-a născut scriitoarea canadiană de limbă engleză Mazo de la Roche, autoarea seriei de romane care are în centru viaţa familiei Whiteoak (primul dintre ele „Jalna” a fost publicat în 1927).

Suma din contractul iniţial pentru modernizarea Arenei Naţionale a fost majorată cu 200 milioane lei, prin două contracte adiţionale, pentru realizarea unui acoperiş mobil, care necesita schimbarea proiectului, dar care nu poate primi autorizaţia ISU. Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat, că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil, pentru care suma iniţială a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei şi care a fost construit fără să existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar eliberarea acestui document este şi acum imposibilă din cauza faptului că materialul din care este construit nu este omogolat în România.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze pe marginea acuzaţiilor aduse de fostul premier Victor Ponta potrivit cărora poziţia sa în ceea ce priveşte criza de la Chişinău echivalează cu o trădare pentru care ar merita să fie decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin.Victor Ponta a comentat, pe marginea situaţiei din Republica Moldova, susţinând că îi cunoaşte ”prea bine pe absolut toţi cei implicaţi”, cu care a vorbit în ultimele zile ”în speranţa găsirii unei soluţii”.

El a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui Nicolae Timofti. ”Exact când era nevoie mai mare la Bucureşti şi Chişinău, sunt cei mai slabi şi inadecvaţi lideri. Am văzut că Preşedintele Timofti al Moldovei (un om de treabă şi bun la suflet, dar total rupt de realitate şi influenţat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Preşedintele Iohannis (cel care a „contribuit” mult în ultimul an la situaţia Moldovei prin faptul că nu a făcut absolut nimic). Cred că amândoi merită să fie decoraţi de Vladimir Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei (după ce în 2014 fraţii noştri de peste Prut ajunseseră în cel mai apropiat punct de România şi Europa din ultimii 75 ani)”, a afirmat fostul premier.

René Angélil, soţul cântăreţei Céline Dion, a murit, la vârsta de 73 de ani. René Angélil a decedat în reşedinţa sa din Las Vegas, „după o lungă şi curajoasă luptă împotriva cancerului. Familia lui René Angélil a solicitat să îi fie respectată intimitatea în aceste momente dificile. René Angélil a fost operat de o tumoare canceroasă în zona gâtului, în decembrie 2013. El a murit din cauza acestui tip de cancer, în timp ce se afla în casa sa, fiind totodată sub supravegherea unui medic.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că este alături de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în demersurile pe care acesta le face pentru a ieşi din situaţia complicată în care se află ţara vecină şi a subliniat importanţa păstrării Republicii Moldova pe calea europeană. Şeful statului a precizat, după participarea la sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naţionale, că ”acum puţine zile” a vorbit la telefon cu preşedintele Timofti despre situaţia politică de la Chişinău.

Sorin Frunzăverde nu va mai putea candida din partea PNL la alegerile de anului acesta, ca urmare a condamnării cu suspendare în dosarul alegerilor prezidenţiale. Condamnarea în primă instanţă duce automat la suspendarea din calitatea de membru de partid până la hotărârea definitivă a instanţei, potrivit statutului PNL. Dacă Sorin Frunzăverde va câştiga recursul acesta îşi va recăpăta calitatea de membru PNL, a precizat Ludovic Orban.

Acţiunile asiatice au încheiat tranzacţiile de vineri la cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi jumătate, din cauza presiunilor exercitate de declinul cotaţiilor petrolului şi a unor date dezamăgitoare din China, care amplifică temerile investitorilor legate de economia chineză. Indicele MSCI a scăzut cu 0,7%, la cel mai redus nivel după iunie 2012, iar pe ansamblul săptămânii este pe cale să piardă 3,2%. Indicele japonez Nikkei a inversat avansul de la începutul şedinţei şi a închis în coborâre cu 0,5%, amplificând declinul săptămânal la 3,1%. În Europa, indicii FTSE 100 (Londra), DAX (Frankfurt) şi CAC 40 (Paris) au deschis în scădere cu 0,3%-0,2%.

Petrolul Brent, de referinţă la Londra, a început tranzacţiile de vineri în pierdere cu 1,4%, la 30,38 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre o scădere de 9,4% la nivelul săptămânii. Cotaţia petrolului WTI, de referinţă în SUA, este în coborâre cu 2,6%, la 30,39 dolari pe baril. Declinul săptămânal ar putea atinge 8,5%. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut în timpul tranzacţiilor la minimul ultimelor patru luni şi jumătate şi a închis în declin cu 3,55%. Piaţa chineză a fost influenţată negativ de date potrivit cărora noile împrumuturi în yuani au fost în decembrie cu mult sub creditele acordate în noiembrie.

Instanţa supremă a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru senatorul Dan Şova, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, decizia nefiind definitivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat şi a admis cererea lui Dan Şova de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Hotărârea poate fi contestată tot la instanţa supremă, astfel că Dan Şova rămâne în arest preventiv până la o hotărâre definitivă a instanţei. Contestaţia va fi judecată de un alt complet de la instanţa supremă, care va decide dacă Dan Şova va fi plasat în arest la domiciliu, va rămâne în arest preventiv sau va fi cercetat sub control judiciar.

Jandarmii îl omagiază pe Mihai Eminescu şi postează pe pagina de Facebook o înregistrare în care recită poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, anul naşterii poetului, 1850, fiind şi cel în care a luat fiinţă Jandarmeria Română. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.

Emisiile de dioxid de carbon eliberate de activităţile umane în atmosfera terestră, principala cauză a efectului de seră, au determinat o „amânare” cu 50.000 de ani a următoarei ere glaciare de pe Terra. Această analiză ştiinţifică a fost realizată cu scopul de a determina condiţiile care stau la baza glaciaţiunilor de pe Terra, precum aceea care s-a manifestat pe planeta noastră în urmă cu peste 12.000 de ani. „În teorie, următoarea eră glaciară ar putea să înceapă mult mai târziu în viitor, dar nu există nicio importanţă practică în a discuta dacă ea va începe peste 50.000 sau peste 100.000 de ani”, a declarat Andrei Ganopolski de la Institutul de Cercetări despre Impactul asupra Climei, din oraşul german Postdam.

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde (PNL), a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, în dosarul vizând alegerile prezidenţiale din 2014, decizia Tribunalului Caraş-Severin nefiind definitivă. Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Caraş-Severin l-a condamnat pe Sorin Frunzăverde pentru folosirea influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea nr.78/2000, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani. De asemenea, acestuia i-au fost interzise mai multe drepturi, iar pe perioada termenului de încercare el trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere.

Peste 100 de poliţişti fac,unsprezece percheziţii în comunele Ţibana şi Mădârjac din judeţul Iaşi, la persoane suspectate de tăierea şi sustragerea de material lemnos dintr-o pădure proprietate privată, un elicopter al MAI survolând zona în timpul acţiunilor. La activităţi participă peste 100 de poliţişti, de ordine publică, de investigaţii criminale, de investigare a criminalităţii economice, criminalişti, împreună cu luptători SAS. În acest caz, urmează a fi puse în aplicare mai multe mandate de aducere şi citaţii.

Banca centrală a Chinei a injectat 100 de miliarde yuani (15,18 miliarde dolari) în sistemul bancar, prin intermediul unei facilităţi de creditare pe termen mediu, pentru a menţine un nivel ridicat al lichidităţilor. Banca Populară Chineză a oferit fonduri unor nouă instituţii financiare, cu o dobândă de 3,25%. Împrumuturile au scadenţă de şase luni şi au rolul să permită băncilor să intensifice creditarea companiilor mici şi a sectorului agricol.

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 15,7%% în 2015, la 81.162 de unităţi, în timp ce livrările Dacia au avansat la nivelul UE cu 5%, la 377.165 unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,8%. În 2014, în România au fost înregistrate 70.172 de autoturisme. În luna decembrie, înmatriculările de maşini noi au crescut în România cu 56,2%, de la 5.595 de unităţi în urmă cu un an la 8.738 de autoturisme. La nivelul Europei, înregistrările de autoturisme noi au avansat în 2015 cu 9,3%, depăşind 13,7 milioane de unităţi.

Grupul american General Electric (GE) a convenit vânzarea diviziei de electrocasnice companiei chineze Haier Group, pentru 5,4 miliarde de dolari. Achiziţia este făcută de Qingdao Haier, o companie listată la bursa din Shanghai la care grupul Haier deţine o participaţie de 41%. Haier şi General Electric vor colabora totodată la nivel global, pentru extinderea operaţiunilor în domeniul echipamentelor pentru îngrijirea sănătăţii şi în alte sectoare industriale, se arată într-un comunicat al companiei din China.

Mai multe vase de lut cu mânere în forma unor vulturi şi o sculptură ce reprezintă un cap de jaguar, aşezate pe o tavă din argilă, se numără printre artefactele ce provin de la o civilizaţie străveche, descoperite de arheologi, recent, în jungla din Honduras. Preşedintele acestei ţări, Juan Orlando Hernandez, a vizitat acel sit arheologic, despre care specialiştii spun că ar putea să reprezinte ruinele legendarului „Oraş Alb” – cunoscut şi sub denumirea „Oraşul Zeului-Maimuţă. Situl se află în jungla din Mosquitia, o provincie din estul statului Honduras.

Cinci bărbaţi au fost răniţi în noaptea de joi spre vineri, într-un schimb de focuri la o băcănie din Marsilia. Dintre cei cinci bărbaţi răniţi, doi sunt cunoscuţi de poliţie pentru trafic de stupefiante, unul pentru omucidere şi al patrulea pentru infracţiuni de drept comun. Aceştia au fost răniţi la picioare şi la abdomen, dar vieţile lor nu sunt în pericol. Comerciantul a fost rănit uşor de cioburi de la geamurile sparte.

Parlamentul Federal al Germaniei a aprobat, un plan care va oferi refugiaţilor cărţi de identitate ce vor conţine informaţii precum amprente şi ţara de origine, aceste date putând fi accesate de agenţiile guvernamentale germane prin intermediul unui sistem centralizat. Noua lege are rolul de a permite autorităţilor să îi poată urmări pe cei care păstrund pe teritoriul celor mai populate state din UE, după ce, în 2015, aproximativ 1,1, milione de refugiaţi au ajuns în blocul comunitar. Legislaţia a fost anterior aprobată de cabinetul cancelarului german Angela Merkel.

Poliţia indoneziană a anunţat că a reţinut trei bărbaţi suspectaţi de legături cu atacul de joi, în care au murit şapte persoane, inclusiv cei cinci atacatori. Colonelul Dwiyono a adăugat că bărbaţii sunt interogaţi cu privire la posibile legături cu atacul armat şi cu bombe comis joi. Toate activităţile grupului responsabil pentru atacul comis joi la Jakarta au fost finanţate de gruparea teroristă Stat Islamic din Siria.

Procurorii germani au anunţat că oferă o recompensă de 10.000 de euro pentru informaţii care pot duce la arestarea suspecţilor în cazul agresiunilor sexuale din noaptea de Revelion de la Koln. Peste 600 de femei din mai multe oraşe din Germania au depus plângeri privind agresiuni sexuale şi furturi comise de Revelion, iar anchetele poliţiei se concentrează pe imigranţi clandestini din Africa de Nord şi solicitanţi de azil. Incidentele au alimentat nemulţumirile opiniei publice privind decizia cancelarului Angela Merkel de a permite accesul imigranţilor şi refugiaţilor în ţară, în condiţiile în care numărul acestora a depăşit 1,1 milioane anul trecut.

Parchetul din Koln a anunţat că mai multe detalii despre recompensa menită să ajute la identificarea suspecţilor vor fi comunicate de poliţie săptămâna aceasta. Poliţia germană a precizat că, până în prezent, a reuşit să identifice 32 de persoane suspectate de implicare în violenţele din Koln, inclusiv 22 care intenţionau să ceară azil în Germania. Agresiunile au şocat opinia publică şi i-au determinat pe politicieni să introducă pedepse mai aspre pentru solicitanţii de azil şi străinii care comit infracţiuni. Astfel, cancelarul Angela Merkel a informat că o persoană îşi poate pierde dreptul la azil dacă comite delicte, chiar şi în cazul în care este condamnată cu suspendare.

Abu Yusuf al Anabi, unul dintre liderii grupării teroriste Al-Qaida, a ameninţat Italia pentru că a ocupat Libia în contextul acordului intermediat de ONU privind formarea unui guvern libian unitar. „Vei regreta asta”, declară Abu Yusuf al Anabi, unul dintre cei mai influenţi lideri Al-Qaida, într-o înregistrare video, potrivit agenţiei mauritane al-Akhbar, care susţine că a primit o copie a înregistrării respective. Italia a convenit să aibă un rol-cheie în stabilizarea Libiei, fostă colonie italiană, în urma unui acord semnat în decembrie între parlamentele rivale ale Libiei, acord intermediat de ONU. În baza acordului semnat la Skhirat, Maroc, Libia „a fost vândută străinilor” şi Italia a ocupat ţara şi capitala Tripoli, acţiuni pe care „le va regreta”, susţine liderul Al-Qaida în mesajul video. Anabi defineşte convenţia pentru un guvern libian unitar drept „o conspiraţie”.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat prim-ministru pe Ion Păduraru, actualul şef al Administraţiei prezidenţiale. Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunţat că formaţiunea sa nu îl va susţine pe Ion Păduraru în funcţia de prim-ministru, precizând că acest pas duce ţara spre alegeri parlamentare anticipate.

Gruparea teroristă Al-Shabaab, afiliată reţelei Al-Qaida, a atacat, o bază militară a Uniunii Africane în Somalia, susţinând că a preluat controlul total asupra bazei şi ucigând peste 60 de militari kenyeni. Gruparea teroristă susţine că a preluat controlul asupra bazei, aflată la 550 de kilometri vest de Mogadishu, capitala Somaliei, după ce un atacator s-a detonat pentru a doborî porţile bazei, dar că deţine controlul şi asupra localităţii Ceel Cado din apropiere. Cel puţin 60 de militari kenyeni care făceau parte din forţele Uniunii Africane au murit, unii reuşind să scape. Un localnic a declarat că a auzit o explozie puternică urmată de schimburi de focuri. Forţele Uniunii Africane, compuse din aproximativ 22.000 de militari din state africane, duc de aproape un deceniu o luptă împotriva insurgenţilor Al-Shabaab din Somalia, o ţară aflată în război civil din 1991.

Bărbatul care s-a detonat pe 18 noiembrie, în timpul unui asalt al poliţiştilor asupra unui apartament de la Saint-Denis, la periferia Parisului, la câteva zile după atacurile de la 13 noiembrie, a fost identificat drept Chakib Akrouh, în vârstă de 25 de ani. Chakib Akrouh, născut pe 27 august 1990 în Belgia, a fost identificat prin comparaţie genetică cu mama sa. Anchetatorii cred că acest kamikaze a participat la atacurile din 13 noiembrie din Paris împreună cu presupusul organizator al atacurilor, Abdelhamid Abaaoud, ucis în asaltul de la Saint-Denis. Opt dintre membrii comandourilor care au comis atacurile sunt identificaţi în acest moment.

SPORT

Ciprian Marica a semnat un contract cu Steaua pe un sezon, iar în această dimineaţă a plecat spre cantonamentul roş-albaştrilor din Antalya. Într-o postare publicată pe Facebook după oficializarea transferului, vârful de 30 de ani şi-a explicat alegerea prin faptul că Steaua a fost echipa care „l-a dorit cel mai mult” şi a ţinut să precizeze că „Dinamo a fost singura echipă care NU l-a căutat în perioada în care a fost liber de contract”. O afirmaţie contestată acum în termeni extrem de duri de patronul clubului Dinamo, Ionuţ Negoiţă. Acesta îl acuză pe Marica că minte pentru a-şi justifica „trădarea” în faţa fanilor dinamovişti şi precizează că acesta a fost invitat la discuţii atât de directorul sportiv Ionel Dănciulescu, cât şi de tehnicianul Mircea Rednic.

Simona Halep a pierdut un meci maraton, care s-a întins pe durata a două zile, din cauza ploii: 6-7(5), 6-4, 3-6 contra Svetlanei Kuzneţova (Rusia), în semifinalele turneului de la Sydney (Australia). A doua jucătoare a lumii a părut deconectată în mai multe momente cheie ale meciului, ratând calificarea într-o finală în care o aştepta o sportivă venită din calificări, Monica Puig (Puerto Rico, 94 WTA).O înfrângere în semifinalele unui turneu de categorie Premier, a patra ca valoare din WTA, nu este un capăt de ţară, însă modul în care pierzi… DA.

Simona Halep a irosit din nou şanse importante, în momente cruciale ale meciului, la fel cum se întâmpla la precedenta înfrângere suferită în circuit, 6-7, 1-6 cu Agnieszka Radwanska, în grupele Turneului Campioanelor. Halep pierdea atunci primul set de la 1-5 în tie-break, pentru ca acum să cedeze manşa inaugurală a semifinalei într-un mod la fel de bizar. Simona a condus cu 5-4 şi 40-0 pe serviciul advers, iar închiderea setului ar fi trebuit să fie floare la ureche pentru un număr doi mondial. Nu şi pentru Simona, care dovedeşte că încă nu şi-a ridicat mentalul la nivelul calităţilor fizice. Jucătoarea antrenată de Darren Cahill a pierdut dramatic primul act cu 7-6(5), după o oră şi 10 minute.

Cristi Balaj (44 de ani) a primit, la Gala AFAN, premiul pentru cel mai bun arbitru român al anului 2015. Aflat în ultimul an al carierei, băimăreanul nu vrea să mai continue şi după 45 de ani, deşi FRF a dat o derogare, pentru încă doi ani, special pentru el şi Alexandru Tudor.

Cotidianul francez L’Equipe scrie, că brazilianul Neymar de la FC Barcelona a devenit principala ţintă a clubului Paris Saint-Germain, pentru sezonul 2016/2017. Principala ţintă a PSG pentru sezonul viitor ar fi Cristiano Ronaldo de la Real Madrid, jucător pentru care francezii ar fi fost pregătiţi să ofere peste 100 de milioane de euro.

Jucătoarea de tenis Simona Halep, locul 2 WTA, a declarat, că nu este foarte tristă că a fost eliminată în semifinale la turneul de la Sydney, subliniind că a jucat destul de bine, deşi nu s-a concentrat la fiecare punct. „Svetlana Kuzneţova a jucat foarte bine, cu mult topspin. Eu am încercat să-mi fac jocul, să fac un meci bun înainte de Australian Open. Sunt bine. Cred că am jucat destul de bine. Dar nu am fost concentrată la fiecare punct. Nu sunt foarte tristă că am pierdut, dar sunt dezamăgită”, a afirmat Halep.

Cotidianul britanic The Sun anunţă că Real Madrid pregăteşte cea mai puternică campanie de achiziţii din istoria fotbalului, după ce FIFA le-a impus „galaticilor” o interdicţie la transferuri pentru următoarele două perioade de transferuri. Realul speră să obţină o „suspendare temporară a interdicţiei” din partea TAS, cât timp se va judeca recursul depus de madrileni. Astfel, interdicţia propriu-zisă ar intra în vigoare abia din iarna lui 2017, iar Realul ar putea să-şi întărească echipa în vara lui 2016.

După Ciprian Marica (Steaua), un nou atacant român cu nume ar putea reveni în această iarnă în Liga 1. Este vorba de Andrei Cristea, care se află în discuţii cu ocupanta locului 7, CSMS Iaşi. În vârstă de 31 de ani, Cristea a jucat ultima dată în România în sezonul 2013-2014, la FC Braşov, iar în prezent se află sub contract cu gruparea italiană Martina Franca, din Serie C. Negocierile au fost confirmate de preşedintele trupei moldave, Florin Prunea, iar atacantul ar avea şansa să revină la Iaşi, acolo unde a mai jucat în două rânduri în trecut (în 2008 şi 2009), la Poli, de fiecare dată sub formă de împrumut.

Liderul interlop Joaquin „El Chapo” Guzman, rearestat după evadarea dintr-un penitenciar mexican, voia să cumpere gruparea Chelsea, club deţinut de rusul Roman Abramovici.Clubul Chelsea este evaluat la aproximativ 870 de milioane de euro.

Ediţia din acest an a Ligii Naţionale de Baschet Masculin (LNBM) se desfăşoară cu 12 echipe la start. Campioana CSU Asesoft nu îşi poate apăra titlul, după ce a decis să se retragă din campionat. Astfel, după 5 ani, baschetul românesc va avea la sfârşitul sezonului o nouă campioană.

Ultimele rezultate din LNBM

Etapa a 16-a

CSU Atlassib Sibiu – BCMU Piteşti 16 ianuarie

UBT Cluj – Steaua CSM 16 ianuarie

Gaz Metan – SCMU Craiova 17 ianuarie

CSM CSU Oradea – Energia Tg. Jiu 17 ianuarie

Dinamo – Phoenix Galaţi 18 ianuarie

BC Mureş – BC Timişoara 18 ianuarie

La finalul sezonului regular se vor forma două grupe: 1-6 şi 7-12. În aceste grupe, toate echipele intră cu punctele acumulate în sezonul regular si se vor mai disputa alte 10 meciuri, după sistemul fiecare cu fiecare, tur şi retur. Primele două echipe din grupa 7-12 se alătură echipelor din grupa 1-6 şi se va forma play-off-ul, unde se vor juca trei tururi (sferturi, semifinale şi finala), după regula „:cel mai bun din 5 partide”. În play-off-ul Ligii Naţionale de baschet masculin, echipele se vor împerechea după cum urmează: Locul 1 – Locul 8, Locul 2 vs Locul 7, Locul 3 vs Locul 6 şi Locul 4 vs Locul 5. Echipele rămase pe locurile 9-12 nu vor mai juca, păstrându-şi poziţiile din clasamentul grupei 7-12. Ultimele două echipe, clasate pe locurile 11 şi 12, vor retrograda în Liga I.

CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare susţin la sfârşitul acestei săptămâni jocuri aproape decisive în grupele Ligii Campionilor. În cazul unor succese cu FC Midtjylland, respectiv, Thuringer, reprezentantele României îşi sporesc şansele de calificare în sferturile competiţiei. În sens contrar, acestea devin tot mai mici.

Campioana României a scăpat printre degete un rezultat mare, săptămâna trecută, pe terenul echipei Vardar Skopje (scor 21-22), în meciul de debut din Grupa 2, astfel că dintr-o poziţie confortabilă, locul 2 la startul fazei secunde a întrecerii, a ajuns pe locul 4, cu griji însemnate în ceea ce priveşte calificarea. În condiţiile unei grupe extrem de puternice, în care fiecare punct contează, CSM Bucureşti a ajuns după numai o partidă în faţa unui joc aproape decisiv cu FC Midtjylland. Înaintea primei confruntări directe, ce va avea loc vineri seara, în Sala Polivalentă (ora 20:00), cele două formaţii sunt la egalitate de puncte (5 puncte).

Ciprian Marica s-a înţeles cu Steaua, grupare cu care a semnat un contract pe un sezon, şi va reveni astfel în fotbalul românesc după 12 ani petrecuţi în străinătate, la grupări precum Şahtior Doneţk, VfB Suttgart, Schalke 04, Getafe sau Konyaspor. Transferul lui Marica e cel mai sonor realizat de o echipă din Liga 1 în ultimii ani, însă părerile în privinţa atacantului de 30 de ani sunt împărţite.

Dacă majoritatea microbiştilor consideră că Marica e omul care poate asigura titlul Stelei şi în acest sezon, există şi fani care privesc cu neîncredere transferul, în condiţiile în care omul cu 70 de selecţii în naţionala României a avut mari probleme cu accidentările în ultimul an, iar în ultimele 6 luni a prins doar şapte minute pe teren, într-un meci oficial.

După Dantas şi Liviu Ganea, Ştefan Grigorie este al treilea jucător transferat în vară de CSMS la care s-a renunţat oficial. După un sezon regulat dezamăgitor, departe de aşteptările pe care ieşenii le aveau de la un jucător rutinat în Liga I, Grigorie a ajuns la un acord cu preşedintele Florin Prunea şi şi-a reziliat contractul scadent în vară pe cale amiabilă. Dacă la capitolul „plecări” s-a plusat din nou, la „sosiri” ieşenii încă nu au punctat în această iarnă. Preşedintele executiv Florin Prunea a anunţat că a reluat discuţiile cu Andrei Cristea, jucător dorit şi vara trecută.

Maşinile de Formula 1 pot rula şi pe zăpadă, la 1.600 m altitudine şi temperaturi negative, de până la -13 grade Celsius, cu lanţuri speciale montate pe cauciucuri, asta a demonstrat campioana extravaganţelor, Red Bull Racing. Max Verstapen a fost joi după-amiază protagonistul unei acţiuni inedite la Kitzhbuhel, reper important pentru calendarul sporturilor de iarnă. Cel mai tănâr debutant în Marele Circ, la 17 ani, Verstapen a intrat în cockpitul modelului Red Bull care câştiga titlul mondial în 2011. Potrivit Daily Mail, 3.500 de oameni au urmărit cu sufletul la gură demonstraţia inedită din Austria a pilotului olandez.

„SanTina supravieţuieşte, câştigând al 29-lea meci consecutiv”, a titrat site-ul circuitului WTA, după duelul-spectacol oferit spectatorilor din Sydney de perechea româncei Raluca Olaru, cu jucătoarea din Kazahstan, Yaroslava Shvedova, în faţa echipei numărul unu din tenisul feminin, formată din Sania Mirza şi Martina Hingis. Principalele favorite ale turneului s-au impus la limită, 4-6, 6-3, 10-8, la capătul unei partide cu zece break-uri, urcând o treaptă în clasamentul celor mai lungi serii de victorii consecutive (le-au depăşit pe Gigi Fernández şi Natasha Zvereva,28 victorii în 1994), cele două luând acum în vizor recordul deţinut de Jana Novotna şi Helena Sukova,44 victorii fără înfrângere.

Guanabara Bay, locul unde în luna august se vor desfăşura probele de navigaţie ale Jocurilor Olimpice de la Rio, este în acest moment un loc periculos pentru viaţa oamenilor. Poluarea extremă, o problemă veche de ani, a făcut ca în ultimele zile mii de peşti să moară, cadavrele lor plutind peste tot în canalul de navigaţie. Testele făcute de experţii brazilieni au stabilit că apa este foarte poluată. În golf se deversează apa menajeră şi reziduuri industriale din Rio de Janeiro. Testele au relevat prezenţa în apă a unor viruşi şi a diverse substanţe otrăvitoare. Circa două tone de peşte mort plutesc acum în derivă în golf. Comitetul Internaţional Olimpic va iniţia propriile investigaţii asupra situaţiei din Guanabara Bay.

Formaţiile Atletico Madrid şi FC Valencia s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei Spaniei, după ce au trecut de echipele Rayo Vallecano, respectiv Granada, în optimile competiţiei. Atletico a trecut de Rayo, pe teren propriu, scor 3-0, după ce în tur remizase, scor 1-1. Joi, golurile au fost marcate de Correa ’40 şi Griezmann (foto) ’80 şi ’90. FC Valencia a învins în deplasare, scor 3-0, pe Granada, după ce în tur câştigase, scor 4-0. Golurile de joi seară au fost înscrise de Zahibo ’42, Alcacer ’63 şi Piatti ’84 (penalti).

Naţionala de handbal masculin ratează din nou prezenţa la un Campionat Mondial, chiar dacă a făcut u n meci bun în faţa Austriei şi a câştigat cu 32-29, într-un meci din grupa 2 preliminară. Pentru că a înscris mai multe goluri în deplasare (în tur a fost 27-24 pentru adversari), Austria se califică în barajul din luna iunie.

Are 22 de medalii olimpice, câştigate la trei ediţii ale întrecerii supreme (2004, 2008 şi 2012), dintre care 18 de aur,un record mondial absolut. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, americanul a câştigat nu mai puţin de opt medalii de aur,stabilind un alt record al tuturor timpurilor. Michael Phelps, ajuns acum la 30 de ani, a şocat printr-o declaraţie preluată de Business Insider: „Nu cred că am prins nicio ediţie a Jocurilor la sută la sută”. Phelps a explicat că la Beijing, cea mai fructuoasă dintre cele patru participări olimpice ale sale, purta după sine povara faptului că, în urmă cu doar şase luni, îşi fracturase încheietura.

PROGNOZA METEO
15 Ianuarie 2016

Vremea va fi în general închisã, iar aria precipitațiilor se va extinde dinspre vest, cuprizând treptat toate regiunile. La început acestea vor fi mai frecvente și mai însemnate cantitativ în jumãtatea de vest a țãrii, apoi se vor semnala local și în restul teritoriului, unde vor fi în general slabe. În zonele montane va ninge, în Banat, Oltenia și Crișana la început vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte, iar în Maramureș și Transilvania vor fi mai ales lapovițe și ninsori. Cantitãțile de apã vor totaliza 15…20 l/mp în regiunile sud-vestice, dar cu precãdere la munte unde se va depune strat nou de zãpadã, local mai consistent. În Muntenia și Dobrogea va ploua pe spații extinse, iar în Moldova precipitațiile, predominant ploi, se vor semnala pe arii restrânse. Trecãtor și izolat vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificãri pe crestele montane, cu rafale ce vor depãși 70…80 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea, dar temporar și în sud-vestul și estul țãrii, unde vitezele vor atinge 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 grad, izolat, în Oltenia, Maramureș, nordul și estul Transilvaniei și nordul Moldovei și 9 grade în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 și 6 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general închisã, dar caldã pentru aceastã perioadã. Temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã, în scãdere fațã de zilele precedente, se va situa în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimã va fi de 1…2 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *